Zoeken in de muziekgeschiedenis

6 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 7 Mei

Op 7 Mei 1983 komt Thriller van Michael Jackson voor de tweede keer op Nr 1. in de LP Top 50 in Nederland. Het album is een slowstarter. In December 1982 komt Thriller op de 40ste plaats binnen, om pas na enkele weken de top 10 binnen te komen. Pas na de release van de 2e single Billie Jean stijgt Thriller op 5 Maart 1983 naar de eerste plaats, om na drie weken al weer te zakken. Met het uitbrengen van de 3e single Beat It, op 23 April 1983, begint het echter pas goed. Thriller stijgt weer en op 7 Mei is opnieuw de eerste plaats bereikt, en blijft het album daar de komende 23 weken staan. In meerdere opzichten is Thriller een mijlpaal in de popgeschiedenis. Er worden zeven singles vanaf gehaald, die allemaal nog een hit worden ook. Maar belangrijker is de verdienste dat door Thriller zwarte artiesten zich bewust worden dat zij ook in staat zijn om een miljoenen verkoop te halen. Thriller is een inspiratie voor andere zwarte artiesten om niet langer bescheiden te blijven over hun eigen mogelijkheden.


Within Temptation komt op 7 Mei 2005 op de eerste plaats van de Spaanse hitlijst met het nummer Stand My Ground. In totaal doet de single er 18 weken over om de eerste plek te bereiken. Er zijn op het moment dat de single op nummer 1 komt, ruim 27.000 exemplaren verkocht. Het album van Within Temptation, The Silent Force, komt tot de 52e plaats in de Spaanse albumcharts en wordt totaal zo'n 30.000 keer verkocht.


Bob Dylan schrijft op 7 Mei 1978 muziekgeschiedenis door in acht uur tijd alle 90.000 toegangskaarten te verkopen voor zijn concerten in London.


Soul zanger Wilson Pickett wordt op 7 Mei 1991 in zijn woonplaats, Englewood, New Yersey, gearresteerd, nadat hij verschillende keren in dronken toestand door de voortuin van zijn buurman is gereden. Dat de politie de zaak zo hoog opneemt zal wel niets te maken hebben gehad met het feit dat Pickett's buurman, Donald Aronson, toevallig de burgemeester van Englewood is. Het is overigens niet de laatste keer dat Pickett met justitie in aanraking zou komen. Elf maanden later rijdt de zanger in dronken toestand een 86 jaar oude man aan. Dat incident levert hem een jaar gevangenisstraf op. De zanger heeft inmiddels behoorlijk wat arrestaties achter zijn naam staan, voor o.a. openbare dronkenschap, het rijden onder invloed, drugsgebruik en openbare geweldpleging.


Op 7 Mei 2003 wordt 50 Cent voor het gerecht gesleept door een Amerikaans chirurg, vanwege het niet betalen van een rekening. Volgens de chirurg kwam 50 Cent samen met een vriend met meerdere schotwonden in 2000 het ziekenhuis binnen. 50 Cent weigert echter, ook na verschillende keren gevraagd te zijn, de rekening van 30.000 euro te betalen.


Gary Kemp treedt op 7 Mei 1988 in het huwelijk met Sadie Frost. De gitarist van Spandau Ballet en de actrice krijgen op 20 September 1990 een zoon, Finlay Munro. In 1997 gaan Gary Kemp en Sadie Frost uit elkaar. Hetzelfde jaar hertrouwt Frost met acteur Jude Law, met wier zij drie kinderen krijgt: Rafferty (1996), Iris (2000) en Rudy Indiana Otis (2002). In Oktober 2003 is ook dit huwelijk van Sadie Frost voorbij. Gary Kemp is nooit hertrouwd.


Op 7 Mei 1998 overlijdt de country zanger Eddie Rabbitt, in Nashville, aan de gevolgen van longkanker. Eddie Rabbitt wordt geboren op 27 November 1941 in Brooklyn, New York en begint zijn muzikale loopbaan aan het einde van de jaren zestig, wanneer hij nummers voor andere artiesten begint te schrijven. Zo is Elvis Presley's Kentucky Rain van zijn hand. Zijn doorbraak als zanger komt in 1976, wanneer zijn single Rocky Mountain Music een bescheiden notering in de Amerikaanse hitparade haalt. Daarna volgen de hits elkaar in snel tempo op. Met I Love A Rainy Night bereikt hij op 28 Februari 1981 ook de eerste plaats van de Billboard Hot 100. In de Billboard Countrylijst scoort Rabbitt acterelkaar nummer 1 hits, zestien in totaal waaronder Drinkin' My Baby (Off My Mind) (1976), You Don't Love Me Anymore (1978), Every Which Way But Loose (1979), Drivin' My Life Away (1980), I Love a Rainy Night (1980), Step By Step (1980) en You And I (1982 duet met Crystal Gayle). In Nederland heeft Eddie Rabbitt alleen in 1980 een hit met Driving My Life Away. Hoewel Eddie Rabbitt tot aan zijn dood muziek blijft maken, weet hij sinds 1983 geen hits meer te scoren. Eddie Rabitt is 56 jaar geworden.


Vanaf 7 Mei 1971 ligt de single When You Are A King van The White Plains in de platenwinkel. De Engelse studiogroep rond zanger Tony Burrows heeft deze single op 1 April 1971 opgenomen. When You Are A King komt in Engeland tot de dertiende plaats. In Nederland haalt White Plains met When You Are A King de negende plaats.


Op 7 Mei 2006 wordt in New Orleans het Jazz & Heritage Festival gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer Paul Simon, Bruce Springsteen, Elvis Costello, Lionel Richie, Fats Domino en Bob Dylan.


Nigel Preston voormalig drummer van The Cult overlijdt op 7 Mei 1992, in Londen, aan een overdosis drugs. Nigel Preston (ex-Sex Gang Children, ex-Theatre Of Hate) is in September 1983 de opvolger van Raymond Taylor Smith (aka Ray Mondo) die het land wordt uitgewezen. Preston is alleen te horen op het album Dreamtime en op de single She Sells Sanctuary. Vlak voor de opnamen van het album Love (Januari 1984), wordt Preston uit de groep gezet vanwege zijn drugs probleem. Zijn opvolger is Big Country's drummer Mark Brzezicki. Nigel Preston is 33 jaar geworden.


Frans Steensma wint op 7 Mei 1977, in de Noorse hoofdstad Oslo, de Europese finale van de EBU Popquiz. De medewerker van De Hitkrant laat zeven collega-finalisten ver achter zich. Frans Steensma gaat met een verzilverd model van een Vikingschip naar huis. In hetzelde jaar wordt onder eindredaktie van Jan Libbenga, Bram van Splunteren en de kersverse Popquiz winnaar de allereerste editie van Oor's Popencyclopedie uitgebracht. De tot nu toe laatste editie verschijnt eind 2011. Hoofd en eindredacteur is dan Frans Steensma.


U2 start op 7 Mei 1984 met de opnamen voor het album The Unforgettable Fire. De Ierse groep heeft als locatie Slane Castle in Noord-Dublin gekozen, vanwege de enorme ballroom en hoopt op deze manier op een andere manier inspiratie te krijgen. Ook is voor Slane Castle gekozen omdat het dicht genoeg bij huis is, en toch de groep het idee geeft ver weg te zijn van Dublin.


Bill Wyman en Mandy Smith gaan op 7 Mei 1991 officieel uit elkaar. Het paar is op 2 Juni 1989 in Londen voor de wet getrouwd, en op 5 Juni 1989 is het kerkelijk huwelijk. Mandy Smith draagt een witte bruidsjurk die twintigduizend dollar heeft gekost. Stephen Perks, de zoon van Bill Wyman, is getuige. Acht weken later besluit de achttienjarige Mandy Smith de 52-jarige bassist van The Rolling Stones te verlaten. In een interview zegt zij: "Eigenlijk wist ik van tevoren al dat dit huwelijk niets zou worden". Nadat de echtscheiding is uitgesproken krijgt Mandy Smith ruim zes miljoen dollar alimentatie van Bill Wyman


The Mamas & The Papas komen op 7 Mei 1966 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100, met Monday Monday. Volgens zeggen hebben alle leden een vreselijke hekel aan het nummer, behalve de schrijver John Phillips.


Nadat hij niet is komen opdagen voor een optreden wordt op 7 Mei 2009 de Nederlandse zanger en gitarist Mathieu Rosmuller door een bandlid in zijn woning te Doetinchem dood aangetroffen. Rosmuller blijkt na sectie twee dagen eerder te zijn overleden (5 Mei) en de politie gaat uit van een natuurlijke dood. Mathieu Rosmuller wordt op 4 April 1978 in Wehl geboren en groeit op in de Achterhoek waar in zijn tienerjaren een actieve kraakbeweging bestaat. Rosmuller maakt als zanger vroeg kennis met de toegankelijkheid van de punkmuziek en leert zichzelf gitaarspelen. In die tijd speelt hij in verschillende bands die niet lang standhouden. In 2001 richt Rosmuller, samen met Douwe Kelderman, Andre Theunissen (Merry Pierce) en Jorn Kortooms (WYSYWIG) de band Viva Rosa op (lokaal bekend van o.a. MUK, Dressed in Plastic en Ramshackle). Zijn persoonlijke invloeden bestaan uit Morrissey en The Smiths, zijn eigen muzikale stijl ligt meer bij indie en LoFi als Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Placebo. Volgens muziekkrant OOR en andere media benut de band haar talenten niet optimaal waardoor Viva Rosa nooit doorbreekt naar de top. Jorn Kortooms laat in een reaktie weten: "De band en zijn muziek ... dat was zijn leven. Hij was een heerlijke chaotische mafkees met een groot hart, voor mensen en muziek." Mathieu Rosmuller is 31 jaar geworden. Op 13 Mei 2009 houden bevriende muzikanten in Cafxc3xa9 De Engelenbak aan de Veemarkt in Doetinchem een herdenkingsconcert onder de noemder 'Rossi Rock' ... naar de bijnaam van Mathieu 'Rossi' Rosmuller.


Op 7 Mei 2007 staat Bettina Holwerda in Uden weer op het podium in haar rol als Sandy in de musical Grease. Tijdens de voorstelling op 25 Februari 2007 in de schouwburg in Almere, breekt zij haar hand op meerdere plaatsen wanneer tijdens de voorstelling de auto die in de voorstelling wordt gebruikt van het podium af de orkestbak inrijdt. Haar tegenspeler Jim Bakkum (als Danny Zuko) houdt er een hersenschudding en een scheurtje in zijn schouderblad aan over. Jim Bakkum wordt vervangen door William Spaaij en staat op 13 April 2007 in Apeldoorn weer voor het eerst op het podium. De rol van Bettina Holwerda wordt overgenomen door Madelon van der Poel.


Vanaf 7 Mei 1973 ligt Give Me Love, Give Me Peace On Earth van George Harrison in de platenwinkel. In de Nederlandse Top 40 bereikt deze single de vijfde plaats. Give Me Love, Give Me Peace On Earth is de eerste single van het album Living In The Material World van George Harrison, die op 30 Mei 1973 uitgebracht wordt.


Aretha Franklin staat op 7 Mei 1968 in het Olympia Theater in Parijs. Tijdens dit concert worden er opnamen gemaakt voor een live album. Jerry Wexler, de producer van Atlantic Records schaamt zich voor het album. Al worden alle grote hits zoals Respect en Chain Of Fools ijzersterk gezongen, toch is het geluid van de begeleidingsband niet goed opgenomen. Het klinkt het lang niet zo sprankelend als in de studio, aldus Jerry Wexler. Aretha In Paris komt op 23 November 1968 de Billboard-albumlijst binnen. De LP bereikt de dertiende plaats.


Paul Weller maakt op 7 Mei 1983, tijdens een demonstratie tegen kernwapens, de naam van zijn nieuwe band bekend, Style Council. Met zijn nieuwe groep maakt Paul Weller een combinatie van soul en jazzmuziek. In Oktober heeft de Style Council met Long Hot Summer hun eerste hit.


Op 7 Mei 1968 besluit Reginald Dwight zijn naam te veranderen in Elton John. Elton heeft komt van de saxofonist van de groep Bluesology, Elton Dean. En John is afgeleid van de leider van de groep, zanger Long John Baldry.


Deniece Williams, voormalig achtergrond zangeres van Stevie Wonder, heeft een grote hit in Engeland met het nummer Free, waarmee ze op 7 Mei 1977 op nummer 1 komt.


Op 7 Mei 2003 wordt bekendgemaakt dat Pete Townshend zich niet schuldig heeft gemaakt aan het bezit van kinderporno. De politie heeft dat geconcludeerd na een onderzoek van vier maanden. Op de harde schijf van Townshends computer zijn geen verboden afbeeldingen aangetroffen. De gitarist van The Who krijgt wel een formele berisping omdat hij in 1999 een internetpagina heeft bezocht waarop kinderporno wordt aangeboden. Townshend die in Januari 2003 wordt gearresteerd op verdenking van het maken en bezitten van kinderporno, heeft toegegeven zijn credit card te hebben gebruikt om op internet plaatjes van misbruikte kinderen te bekijken, maar beweert dat hij dat doet ter voorbereiding van zijn autobiografie. Daarin zou onder meer aan de orde komen dat Townshend in zijn jeugd is misbruikt. Townshends vingerafdrukken, DNA-profiel en foto worden de komende vijf jaar bewaard in het nationale Britse gegevensbestand van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan een zedenmisdrijf.


Joe Jackson geeft op 7 en 8 Mei 1983 twee concerten in het Hordern Pavillion in het Australische Sydney. Op 7 Mei wordt de acapella-versie van Is She Really Going Out With Him opgenomen. Deze versie wordt in 1988 alleen in Nederland op single uitgebracht. De live-uitvoering van Is She Really Going Out With Him bereikt de derde plaats in de Top 40.


Radio DJ Giel Beelen haalt zich op 7 Mei 2008 de woede van platenlabel EMI Music op de hals wegens het draaien van een uitgelekt liedje van Anouk. Beelen download het nummer With You, dat niet officieel is uitgebracht, van een fansite van de Haagse zangeres en draait het in zijn ochtendshow op 3FM. Wanneer EMI hem daarna verzoekt het nummer niet meer te draaien, laat Beelen het nummer 's avonds opnieuw horen in De Wereld Draait Door, de talkshow van de Vara. With You is geschreven door de Canadese songwriter Dan Hill. Hill is ook de componist van de single I Don't Wanna Hurt, dat op Who's Your Momma, het nieuwste album van Anouk staat dat in Novemeber 2007 verschenen is.


Op 7 Mei 1998 besluit zanger Steve Perry de groep Journey te verlaten. Journey wordt in 1973 opgericht door gitarist Neal Schon, bassist Ross Valory, toetsenist Gregg Rolie en slaggitarist George Tickner om solo-artiesten in de buurt van San Francisco te begeleiden. In die periode werkt men nog met Tubes-drummer Prairie Prince, maar later wordt de Engelse veteraan Aynsley Dunbar aangetrokken en gaat men als zelfstandige groep eigen muziek maken, waarbij vooral het gitaarwerk van Schon belangrijk is. Op de eerste twee albums staat goede nummers, die laten horen waartoe de groep in staat is; als geheel zijn ze echter inconsistent. Pas na het tweede album wordt zanger Steve Perry aangetrokken. Met zijn hoge, hesige stemgeluid wordt Perry de verbindende factor tussen de melodieuze en sterk op toetsen gebaseerde, zweverige ballads en de voornamelijk van Schons hand afkomstige rockers. In Nederland wil Journey niet echt doorbreken, wat met name komt door diverse zwakke optredens, waaronder dat tijdens het Pinkpop-festival in 1978. Journey brengt in Nederland drie singles uit: Don't Stop Believin' en Open Arms uit 1982 en Only The Young uit 1985. Alle drie de singles halen in Nederland slechts de tipparade.


I Like To Move It van Reel 2 Real & Mad Stuntman stijgt op 7 Mei 1994 naar de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Reel 2 Real is de Amerikaanse producer Erick 'More' Morillo. Mad Stuntman is Mark Quashie, geboren in Trinidad. Samen nemen ze in 1993 de single Go On Move op, maar dat wordt geen hit. Na het succes van I Like To Move It, wordt Go On Move opnieuw gemixt en wordt het nu wel een grote internationale hit. I Like To Move It staat vier weken op de hoogste plaats in de Top 40.


Accordeonist John Woodhouse overlijdt na een kort ziekbed op 7 mei 2001 in het Belgische Turnhout. John Woodhouse wordt op 1 Juni 1922 geboren als Jan Hendrik Holshuijsen. In 1937 wordt Woodhouse wereldkampioen accordeon spelen. Direct na de oorlog krijgt John Woodhouse bekendheid als lid van het orkest Accordeola, het kwartet Sem Nijveen en de Edelweisskapel van Olga Lowina. Daarna richt hij zijn eigen trio op. De grootste bekendheid heeft Woodhouse te danken aan zijn optreden met zijn Magic Accordeon in Voor De Vuist Weg van Willem Duys in 1967. Ook in 1967 heeft John Woodhouse een grote hit met Melodia, dat een derde plaats haalt in de Nederlandse Top 40. Zijn laatste single succesje is met Goodbye, Auf Wiedersehen uit 1970, dat slechts de tipparade haalt. Woodhouse is als componist ondermeer verantwoordelijk voor Nederlandse klassiekers als Koffie, Koffie van Rita Corita en de songfestivalliedjes 't Is Genoeg van Conny Vandenbos en Ringdingeding van Therese Steinmetz. Woodhouse krijgt gedurende zijn carriere dertig gouden en platina platen. In 1981 stopt hij met optreden. John Woodhouse is is 78 jaar geworden


Golden Earring komt op 7 Mei 1983 met hun single The Devil Made Me Do It niet hoger dan de 79ste plaats in de Billboard Hot 100. De opvolger van de Amerikaanse Top 10-hit Twilight Zone is op 23 April 1983 binnengekomen in de Amerikaanse hitlijst.


Claudia de Breij die op 26 April 2007 op 3FM voor de laatste keer haar middagprogramma heeft presenteerd wordt op 7 Mei 2007 opgevolgd door Rob Stenders. De Breij wil zich concentreren op haar theater- en televisiewerk. Stenders heeft op 14 Mei 2004 de VARA verlaten om bij Yorin FM aan de slag te gaan. In 1986 en 1987 heeft hij ook voor de VARA gewerkt, onder meer als de presentator van De Verrukkelijke Vijftien. OM zijn nieuwe midaagprogramma Stenders Eetvermaak te kunnen presenteren is Stenders opnieuw bij de VARA in dienst getreden.


Johnny Cash staat op 7 Mei 1964 in The Empire in Liverpool voor een eenmalig optreden in Engeland.


Op 7 Mei 1993 begint U2 aan het Europese gedeelte van de Zooropa Tour met een concert in de Rotterdamse Kuip. U2 speelt op 9 Mei de volgende nummers: Zoo Station, The Fly, Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways / Love To Love You Baby (stukje), One / Unchained Melody (stukje), New Year's Day, Van Diemen's Land, All I Want Is You (stukje) / , Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Where The Streets Have No Name, Pride (In The Name Of Love) en Desire. Ook op 9, 10 en 11 Mei 1993 staat U2 in de Kuip. Tijdens het concert op 10 Mei 1993, Bono's 33ste verjaardag, zingt gitarist The Edge speciaal het nummer Party Girl voor hem. Na de concerten in Rotterdam speelt U2 ondermeer nog in Lissabon, Madrid, Werchter, Berlijn, Napels, Parijs, Kopenhagen, Oslo, Nijmegen en Londen. De tournee wordt op 28 Augustus 1993 afgesloten met een optreden in de R.D.S. Arena in Dublin, Ierland.


Glenn Miller staat met zijn orkest op 7 Mei 1941 in de studio RCA om het nummer Chattanooga Choo Choo op te nemen. Vanaf 29 November 1941 staat deze 78 toerenplaat negen weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Op 7 Februari 1942 wordt Chattanooga Choo Choo verdrongen van de eerste plaats door een ander nummer van Glenn Miller & His Orchestra; A String Of Pearls. Chattanooga Choo Choo bereikt op 10 Februari 1942 in Amerika de gouden status voor een verkoop van 1.200.000 exemplaren en is hiermee de eerste 78 toerenplaat die dit weet te bereiken.


Op 7 Mei 1987 geeft Duran Duran een concert in de Ahoy' in Rotterdam. Het concert in het kader van de Strange Behaviour Tour is het eerste Nederlandse optreden van Duran Duran als trio. Simon Le Bon (zang), Nick Rhodes (toetsen) en John Taylor (basgitaar) worden bijgestaan door studio-muzikanten. Eind 1987 verschijnt de live-registratie van het nummer Notorious op de verzamel-CD Countdown Live.


In de Irenehal in Utrecht wordt op 7 Mei 1966 het PvdA Festival gehouden. De toegangsprijs bedraagt F2.50. Voor dit bedrag kan men kijken naar optredens van ondermeer The Golden Earrings, The Low Down Blues Group 65, The Motions, Boudewijn de Groot en The Kinks.


Vanuit het Wembley Conference Centre in Londen, Engeland wordt op 7 Mei 1977 het door Angela Rippon gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Winnares is Marie Myriam, die voor Frankrijk uitkomt met het nummer L'Oiseau Et L'Enfant. Lynsey De Paul en Mike Moran worden voor Groot-Brittannie tweede met Rock Bottom. Heddy Lester vertegenwoordigt Nederland met De Malle Molen en eindigt op de twaalfde plaats. De Belgische Dream Express wordt zevende met A Million In One, Two, Three. Hun optreden verloopt niet vlekkeloos, omdat het orkest van de BBC te snel speelt. Dream Express bestaat uit Bianca, Patricia en Stella Maessen, drie zusjes uit het Nederlandse Harderwijk. Als The Hearts Of Soul hebben zij in 1970 voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival meegedaan. Heart Of Soul krijgen ook nog, evenals Duitsland commentaar omdat ze de regel breken om in de eigen taal te zingen. A Million In One, Two, Three vanm Dream Express en Telegram van het voor Duitsland uitkomende Silver Convention worden beide in het Engels gezongen. De regel om in de eigen taal te zingen vervalt pas in 1999.


1322 gitaristen spelen op 7 Mei 1994, onder aanvoering van Randy Bachman, in Vancouver in Canada een live-versie van 68 minuten en 40 seconden van het nummer Takin' Care Of Business. Het door Randy Bachman geschreven nummer haalt in 1973 in de uitvoering van Bachman-Turner Overdrive een 12de plaats in de Billboard Hot 100.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 7 Mei 1966 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Jim Dale ontvangt Manfred Mann, de komiek Terry Scott, The Rockin' Berries, Craig Douglas, Kenny Damon, Marilyn Powell, The Gibsons, The Troggs en Angela Richards.


Jacob Hurley wordt op 7 Mei 2002 in een ziekenhuis in Middletown Township, New Jersey geboren als zoon van Jon Bon Jovi en zijn vrouw Dorothea Hurley. Voor de zanger van Bon Jovi is het de derde keer dat hij vader wordt. Jon Bon Jovi en Dorothea Hurley hebben dan al twee kinderen: Jesse James Louis en Stephanie Rose.


Muziek Jarige Op 7 Mei

1939: Jimmy Ruffin - Soul Zanger USA
1939: Johnny Maestro - Brooklyn Bridge Zanger
1942: Derek Taylor - Beatles Persvoorlichter († 10 September 1997)
1943: Rick Westwood - The Tremeloes Gitaar
1943: Thelma Houston (Thelma Jackson) - Soul Zangeres USA
1945: Christy Moore - Planxty Zanger / Gitaar
1946: Hans Van Eijck - Tee Set Toetsen
1946: Ray Monette - Rare Earth Gitaar
1946: Bill Danoff - Starland Vocal Band Zanger
1946: Jerry Nolan - The New York Dolls Drums († 14 Jan. 1992)
1948: Pete Wingfield -Producer Engeland
1949: James Keefer - Zanger USA
1950: Prairie Prince (Charles L'Empereur Prince) - The Tubes Drummer
1960: Anne Dudley - Art Of Noise Toetsen
1961: Phil Campbell - Motorhead Gitaar
1969: Eagle Eye Cherry - Zanger USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten