Zoeken in de muziekgeschiedenis

5 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 6 Mei

De Koffieshop-keten Starbucks maakt op 6 Mei 2005 bekend dat er geen exemplaren van de nieuwe cd Devils & Dust van Bruce Springsteen in haar Amerikaanse koffiewinkels verkocht gaan worden. Het bedrijf heeft dit besluit genomen vanwege de 'expliciete teksten' op het album. De tekst van de single Reno krijgt een waarschuwingssticker vanwege de expliciete beschrijving van anale seks en een ontmoeting met een prostituee. "Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn bij dit besluit", zegt de directeur van Starbucks Entertainment, Ken Lombard. "De expliciete tekst van het nummer was één van de factoren. Een andere factor is het plan om deze maand de cd van de vrouwelijke rockster Antigone Rising in de winkels te gaan verkopen." Lombard voegt er aan toe dat Devils & Dust wel wordt verkocht in twee muziekwinkels van Starbucks in Californie. De koffieshop-gigant drukt in 2005 een stempel op de muziekverkoop. Een kwart van de ongeveer drie miljoen verkochte exemplaren van het laatste album van Ray Charles, Genius Loves Company, gaan over de toonbanken in de koffieshops van Starbucks. Ook jazzzangeres Madeleine Peyroux ziet de groei van haar album stijgen, wanneer haar album bij Starbucks verkocht wordt. Het album Devils & Dust is de eerste cd ooit van Springsteen dat een waarschuwingsstickers krijgt vanwege de songteksten. Het gewraakte stukje tekst is: "Two hundred dollars straight in. Two-fifty up the ass, she smiled and said. She unbuckled my belt, pulled back her hair. And sat in front of me on the bed."

Op 6 Mei 2002 wordt de uitslag bekend gemaakt wat volgens een poll van het Guinness Book British Hit Single's, de beste Engelse single is. Op nummer 1 staat Queen met Bohemian Rhapsody, op 2 staat Imagine van John Lennon en op 3 staat Hey Jude van The Beatles.

Oasis komt op 6 Mei 1995 met hun 6e single Some Might Say voor het eerst in hun bestaan op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. Het nummer is afkomstig van het hitalbum (What's The Story) Morning Glory, wat met Don't Look Back In Anger nog een nummer 1 in huis heeft, en met Wonderwall en Roll With It ook nog twee nummer 2 hits.

Op 6 Mei 2005 wordt in zijn geboortestad Augusta een standbeeld voor James Brown onthuld. De Amerikaanse stad eert hiermee haar beroemdste inwoner ooit. James Brown wordt 71 jaar geleden in Augusta geboren. Burgemeester Bob Young noemt het eerbetoon aan Brown volkomen terecht. "Er is absoluut geen twijfel dat James Brown een icoon is in de entertainmentwereld. Er is ook geen twijfel dat hij de beroemdste inwoner van Augustu is. Hij is een icoon en op deze manier kunnen we dat delen met de bezoekers van de stad." James Brown is zelf aanwezig bij de onthuling van zijn eigen standbeeld.

In 1976 wordt door ex-journalist Bob Geldof de groep The Nitelife Thugs opgericht, maar na het lezen van het boek Bound Of Glory van Woodie Guthrie veranderd Bob de naam in Boomtown Rats. Op 6 Mei 1977 geeft de band in Studio 51 in Londen voor het eerst onder de nieuwe naam een concert.

Op 6 Mei 1992 staat Bruce Springsteen onaangekondigd op het podium in de Bottom Line in New York. Springsteen wordt begeleid door een vierkoppige band, waarvan één van de toetsenist van The E Street Band, Roy Bittan, is. Drie dagen is Bruce Springsteen met dit viertal te gast in een aflevering van het televisieprogramma Saturday Night Live.

In de nacht van 6 op 7 Mei 1965 ontstaat in een kamer van het Fort Harrison Hotel in Clearwater, Florida, een van de grootste klassiekers in de popmuziek, wanneer Keith Richards wakker wordt met een gitaarrif in zijn hoofd. Hij speelt de rif de volgende dag voor Mick Jagger, die er in twee dagen tijd een tekst voor schrijft. Althans dat is het verhaal volgens de overlevering, de werkelijkheid is, dat na een optreden van The Rolling Stones in het Jack Russell Stadium in Clearwater in Florida, Keith Richards en Mick Jagger op 6 mei 1965 in hun hotel nieuwe nummers aan het schrijven zijn als Keith Richards het idee krijgt voor een fantastisch gitaarloopje. Dit idee wordt de basis voor (I Can't Get No) Satisfaction. Op 12 Mei 1965 is de groep in de RCA studio in Hollywood om met technicus Dave Hassinger (I Can't Get No) Satisfaction op te nemen. Ook de Amerikaanse B-kant The Under Assistent West Coast Promotion Man opgenomen. In Amerika wordt de single al op 5 Juni 1965 uitgebracht. Bijna drie maanden na de Amerikaanse release wordt (I Can't Get No) Satisfaction in Engeland op 20 Augustus 1965 uitgebracht. In Engeland staat The Spyder And The Fly op de B-kant, The Under Assistent West Coast Promotion Man staat in de rest van Europa op de B-kant. The Under Assistent West Coast Promotion Man is gemaakt met een knipoog naar George Sherlock, de promotieman van London Records, die in 1964 de eerste Amerikaanse tournee van The Rolling Stones heeft begeleid. In Nederland is (I Can't Get No) Satisfaction al op 7 Augustus 1965 uitgebracht. Eén week later komt de single op de vierde plaats van de Veronica Top 40 binnen. Daarna staat hij vier weken op nummer 2 achter Help! van The Beatles. Vanaf 18 September 1965 staat (I Can't Get No) Satisfaction vijf weken op nummer 1. De inspiratie voor de titel vonden Mick en Keith trouwens in het nummer Thirty Days van Chuck Berry, "If I don't get no satisfaction from the judge, I'm gonna take it to the FBI and voice my grudge". Jaren later geeft Keith Richards toe, dat hij een openingsrif zocht zoals die van Dancing In The Streets van Martha & The Vandellas.

Elvis Presley neemt op 6 Mei 1960, vier dagen nadat de opnamen van de film G.I. Blues begonnen zijn, de laatste nummers op voor de soundtrack van de film. In studio B van de Radio Recorders Studio in Hollywood worden Big Boots, Shoppin' Around, Pocketful Of Rainbows, Frankfort Special en Tonight's All Right For Love opgenomen. Op 27 April 1960 zijn de eerste nummers voor de soundtrack van G.I. Blues op de band vastgelegd. In deze film zingt Elvis Presley in totaal tien nieuwe nummers.

De Amerikaanse zangeres Viola Wills overlijdt op 6 Mei 2009 in Phoenix, Arizona aan de gevolgen van kanker. Viola Wills wordt op 30 December 1939 in Watts, Los Angeles geboren als Viola Mae Wilkerson. Wanneer zij in 1965 door Barry White ontdekt wordt is zij gehuwd en moeder van zes kinderen. White introduceerde de naam Viola Wills en bezorgd haar een platencontract bij Bronco Records. Een studie aan het Los Angeles Conservatory Of Music is de volgende stap. Viola Wills werkt, naast Barry White, met ondermeer Smokey Robinson en Joe Cocker. Met laatstgenoemde maakt ze in 1974 als achtergrondzangeres een tournee door Europa. In 1979 breekt Wills door als solozangers met een cover van Gonna Get Along Without You Now (#7 in Nederland). Het orgineel van het door Milton Kellum geschreven Gonna Get Along Without You Now is van Teresa Brewer die het in 1952 op de plaat zet. Het is het begin van een verschillende dancehits die haar de titel "Disco Diva" opleveren. Een andere grote hit is de cover van het door Gordon Lightfoot geschreven en in 1969 door hem op de plaat gezette If You Could Read My Mind (#5 in Nederland). Haar dancehits zijn zeer populair in het homomilieu. Met haar tweede echtgenoot, Robert Ashmun, begint Wills het platenlabel RVA (Robert Viola Ashmun). Ze gaat naar Europa om het genre "Jazzspel", een mix van jazz en gospel, te ontwikkelen en verschijnt met haar Britse begeleidingsband in programma's als Top Of The Pops, Later ... With Jools Holland en Ronnie Scott's 'Never Mind The Buzzcocks. De laatste muzikale wapenfeiten van Viola Wills zijn in 2005 de release van de albums What Now My Love?, Enjoy Yourself (2007) en in 2008 een remix van Dare To Dream. Viola Wills is 69 jaar geworden.

Op 6 Mei 1982 wordt Tom Paton, de voormalige manager van The Bay City Rollers, in Edinburgh, Schotland, veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf wegens het misbruiken van minderjarige jongens.

Het Nederlandse muziektijdschrift Tuney Tunes ligt op 6 Mei 1952 voor de 100ste keer in de winkel. Het allereerste nummer verschijnt op 6 Augustus 1942. Het blad wordt dan, vanwege de Tweede Wereldoorlog, nog ondergronds uitgegeven. Initiatiefnemer is de Eindhovense drukker J. van Haaren, die een groot muziekliefhebber is. Hij wil al sinds de jaren dertig met een muziekblad beginnen. Tuney Tunes is aanvankelijk een soort boekwerkje met uitsluitend songteksten van Amerikaanse hits. De prijs staat in francs op het omslag vermeld om de Duitse bezetter om de tuin te leiden. Amerikaanse muziek is verboden in de Tweede Wereldoorlog, helemaal als het door negers wordt uitgevoerd. In de jaren zestig verkoopt J. van Haaren Tuney Tunes aan Paul Acket, de uitgever van Muziek Expres. Die laat het blad in de jaren zestig opgaan in Teenbeat, één van zijn andere uitgaven.

Tyrannosaurus Rex (T.Rex) de groep van popidool Marc Bolan komt op 6 Mei 1972 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met het dubbelalbum Prophets, Seers And Sages And The Angels Of The Ages / My People Were Fair And Had Sky In Their Hair But Now Their Content To Wear Stars On Their Brows. Het album is een samenstelling van de eerste twee lp's van T.Rex toen de groep nog onbekend was. Na het succes van de singles Ride A White Swan en vooral Hot Love worden de twee platen als een dubbelalbum opnieuw uitgebracht. Het is de langste titel ooit in de popgeschiedenis, als titel voor een album.

Op 6 Mei 1991 wijst de rechtbank in Macon, Georgia, een vordering af van de ouders van Michael Waller tegen Ozzy Osbourne. Zij hebben negen miljoen dollar schadevergoeding geeist van de voormalige Black Sabbath voorman, nadat hun 16 jarige zoon zichzelf in 1986 dood heeft geschoten, terwijl hij luisterde naar Osbourne's Suicide Solution. Volgens de familie Waller heeft de tekst van het nummer de jongen aangespoord tot het plegen van zelfmoord. De rechtszaak is voor Osbourne overigens niet uniek. In twee andere gevallen wordt hij, op grond van soortgelijke gebeurtenissen, in 1984 en 1988, ook al voor de rechter gedaagd en later vrijgesproken.

Paul Simon begint op 6 Mei 1973 met een concert in Boston aan zijn eerste tour, zonder zijn vaste partner Art Garfunkel. Het duo is in 1970 uit elkaar gegaan, en is alleen in 1972 nog een keer bij elkaar geweest voor de McGovern campagne, en in 1975 om het nummer My Little Town op te nemen. Om niet alleen te hoeven zingen neemt hij The Jesse Dixon Singers mee als achtergrondzangers. Ook gaat de Peruaanse groep Urubamba mee, die oa de achtergrondvocalen verzorgen op El Condor Pasa. Tijdens deze tournee worden opnamen gemaakt voor Paul Simon In Concert/Live Rhymin'. Dit album komt op 23 Maart 1974 de Billboard-albumlijst binnen. Paul Simon In Concert/Live Rhymin' komt niet hoger dan de 33ste plaats.

Bruce Springsteen & The E Street Band staan op 6 Mei 2003 in een uitverkocht Feijenoord Stadion in Rotterdam. Het is dan vijftien jaar geleden dat Bruce Springsteen voor het laatst in de Kuip heeft opgetreden. De 45.000 fans zijn getuige hoe Springsteen het concert begint met een akoestische versie van Born In The USA. Veel nummers worden door het enthousiaste publiek meegezongen. De volledige setlist is: Born In The USA (acoutisch), The Rising, Lonesome Day, No Surrender, The promised Land, Empty Sky, You're Missing, Waitin' On A Sunny Day, Darlington County, Worlds Apart, Badlands, Out In The Street, Mary's Place, Countin' On A Miracle, Incident On 57th Street, Thunder Road, Into The Fire, Bobby Jean, Ramrod, Born To Run, Detroit Medley, My City Of Ruins, Land Of Hope And Dreams en Dancing In The Dark. Tijdens het concert spreekt Springsteen zijn fans regelmatig toe in een paar woordjes Nederlands. Op 8 Mei 2003 staan Bruce Springsteen & The E Street Band nogmaals in de Kuip voor een tweede optreden.

Amy Lee treedt op 6 Mei 2007 in haar ouderlijk huis in Little Rock, Arkansas in het huwelijk met Josh Hartzler. De 25-jarige zangeres van Evanescene en haar 29-jarige therapeut uit New York hebben zich op 9 Januari 2007 verloofd. De huwelijksceremonie wordt geleid door Bob Cargill, de grootvader van Amy Lee. David Hodges (vriend van Josh Hartzler en voormalig Evanescence lid) is getuige. Gitarist Terry Balasamo is verder het enige lid van Evanescene die bij het huwelijk aanwezig is.

Op 6 Mei 1971 bereikt Proud Mary van Ike & Tina Turner in Amerika de gouden status. Proud Mary is geschreven door de zanger van Creedence Clearwater Revival, John Fogerty en staat op het tweed album van de groep, Bayou County uit 1969. Proud Mary van Ike & Tina Turner komt op 30 Januari 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de vierde plaats. De single is de enige gouden plaat die Ike & Tina Turner in de Verenigde Staten hebben gekregen. Proud Mary in de uitvoering van Creedence Clearwater Revival komt in 1969 tot een tweede plaats in de Billboard Hot 100. Het is voor CCR de eerste van vijf opeenvolgende nummer 2 hits. De groep haalt nooit de eerste plaats in Amerika. John Fogerty over Proud Mary: "I don't know where the germ started. I can kind of remember writing the chords at the beginning of the song. Believe it or not, I was playing around with the famous riff from Beethoven's Fifth Symphony. I used to tell people that the song sounds like what it's about. I thought, by the way, that the opening riff sounded just like the wheel at the back of a boat. Proud Mary is not a side-wheeler, it's a stern-wheeler." Proud Mary is vele malen gecovered, de opmerkelijkste zijn: Ram Jam (1977) als Too Bad On Your Birthday, Anneke Gronloh (1987) als Rolling Stones En Ringo, samen met haar zoon Wim Jaap Jr., Sylvia Millecam (1997) als Deinend Op De Amstel en Prozac For Lovers (2002) een bossa-nova versie.

Geri Halliwell, ex zangeres van The Spice Girls, komt op 6 Mei 2001 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met It's Raining Men. Het nummer is eerder een hit geweest voor The Weather Girls, en is in de versie van Geri gebruikt in de film Bridget Jones Diary. Het is voor Geri Halliwell, na Mi Chico Latino, Lift Me Up en Bag Me Up, de vierde nummer 1 op rij.

Mike Hazlewood overlijdt tijdens zijn slaap, op 6 Mei 2001 aan de gevolgen van een hartaanval. Mike Hazlewood is dan op vakantie in Florida. In de jaren zestig en zeventig is Hazlewood lid van Steve Rowland & The Family Dogg. In deze groep zit ook Albert Hammond. Samen schrijven zij ondermeer A Way Of Life, Little Arrows, It Never Rains In Southern California, The Free Electric Band, Make Me An Island, You're Such A Good Lookin' Woman, Freedom Come Freedom Go en The Air That I Breathe. Mike Hazlewood is 59 jaar geworden.

Zangeres Marianne Faithfull treedt op 6 Mei 1965 in het Engelse Cambridge in het huwelijk met John Dunbar. Op 10 November 1965 wordt hun zoon Nicolas geboren. Het huwelijk houdt niet lang stand wanneer de zangeres een verhouding krijgt met Mick Jagger van The Rolling Stones.

Otis Ferry, de 22-jarige zoon van Roxy Music-zanger Bryan Ferry wordt op 6 Mei 2005 gearresteerd als hij over een afzetting springt en de jarige Britse premier Tony Blair uitscheldt. Otis Ferry, die campagne voert tegen het verbod op de vossenjacht, bevindt zich vlakbij Tony Blair en diens vrouw Cherie wanneer zij arriveren bij de National Portrait Gallery in Londen voor het bijwonen van een verkiezingsfeest. Ferry wordt door agenten in burger aangehouden en afgevoerd. "Ik ben deze regering spuugzat", schreeuwt hij. Otis Ferry wordt samen met een andere medestander aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Dit incident werpt meteen vragen op over de beveiliging van Tony Blair. Op 5 Mei 2005 is Blair voor de derde keer gekozen tot premier van Groot-Brittannie.

Vanaf 6 Mei 1984 ligt de nieuwe single van Tina Turner, What's Love Got To Do With It, in de platenwinkel. De single komt op 19 Mei 1984 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 1 September 1984 drie weken op de eerste plaats. What's Love Got To Do With It wint tijdens de uitreiking van de 27ste uitreiking van de Grammy Awards op 26 Februari 1985 twee Grammy's: Record Of The Year voor Terry Britten (producer) en Tina Turner, en Song Of The Year voor Terry Britten & Graham Lyle (songwriters) uitgevoerd door Tina Turner.

Conquest Of Paradise van Vangelis komt op 6 Mei 1995 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer is afkomstig uit de film 1492-Conquest Of Paradise van regisseur Ridley Scott, met Gerard Depardieu in de rol van Columbus, die al in 1992 uitgebracht is. Door het gebruik van Conquest Of Paradise door de Duitse bokser Henry Maske die het nummer gebruikte bij zijn opkomst in zijn partij tegen Iran Barkley worden duizenden TV kijkers enthousiast, en kopen massaal het Soundtrack album van 1492, waar het nummer opstaat. Platenmaatschappij Warner is aangenaam verrast en perst in allerijl nieuwe exemplaren. Bovendien wordt Conquest Of Paradise opnieuw als single uitgebracht, met als gevolg een nummer 1 hit in Duitslane en Nederland.

Cliff Richard & The Shadows staan op 6 Mei 1964 in het Kurhaus in Scheveningen. Een dag later doet de groep twee optredens in ons land. 's Middags zijn zij te zien in de Frieslandhal in Leeuwarden en 's avonds spelen zij in de veilinghal in het Noord-Hollandse Blokker. Dit zijn de eerste twee optredens van een Europese tournee van Cliff Richard & The Shadows die op 22 Mei 1964 eindigt in het L'Olympia in de Franse hoofdstad Parijs.

Donald "Ean" Evans overlijdt op 6 Mei 2009 in zijn woning in Columbus, Mississippi aan de gevolgen van kanker. Donald Evans wordt op 16 September 1960 in Atlanta geboren en is het meest bekend als bassist van Lynyrd Skynyrd. Evans begint op 5-jarige leeftijd met trompet spelen. Wanneer hij 15 jaar wordt legt hij zich meer toe op gitaarspelen en toert hij met talloze cover-bandjes in het Southeastern Rockcircuit. Rond 1980 maakt Evans, bijgenaamd The Mississippi Kid, een switch naar de basgitaar en wordt lid van Five Miles High. John Paul Jones (Led Zeppelin), Geddy Lee (Rush) en Leon Wilkeson (Lynyrd Skynyrd) zijn zijn grote voorbeelden. Een stap voorwaarts zet de bassist met behulp van zijn manager J.J. French. Het duo zet de formatie Cupid's Arrow op. In en om Atlanta groeit de populariteit en Evans wordt een gewaardeerde studio-muzikant, die dan al meer dan vijftig composities op zijn naam heeft staan. Vervolgens wordt hij door Hughie Thomasson gevraagd om bij The Outlaws te komen spelen. Met The Outlaws doet hij internationale ervaring op. De band stopt met toeren wanneer bandleider Hughie Thomasson gevraagd wordt om bij Lynyrd Skynyrd te komen spelen. Evans begint het project NOON en brengt een album uit. De dood van Lynyrd Skynyrd-bassist Leon Wilkeson betekend voor Evans een nieuw muzikaal hoofdstuk. Hij maakt op 11 Augustus 2001 in Las Vegas, Nevada zijn debuut bij Lynyrd Skynyrd als opvolger van Wilkeson. Eind 2008 wordt bij hem Evans kanker geconstateerd. Zijn laatste optreden, Hij zat daarbij in een stoel op het podium, is op 19 April 2009 op het Mississippi Kid Festival. Op de website van Lynyrd Skynyrd staat na zijn overlijden het volgende te lezen: "It is with profound sadness that we announce the passing of longtime Lynyrd Skynyrd bassist Ean Evans. Ean put up a valiant battle with an aggressive form of cancer and he will be sorely missed by family, friends and fans." Donald "Ean" Evans is 48 jaar geworden.

Lauryn Hill brengt op 6 Mei 2002 de dubbel-CD MTV Unplugged uit. De live-registratie is op 10 Maart 2002 opgenomen. Als herboren en zichzelf begeleidend op gitaar zingt Lauryn Hill liedjes. "Ik wil jullie graag aan mij voorstellen", zegt Lauryn Hill aan het begin van de opnamen

Op 6 Mei 2002 overlijdt in Nashville, Tennessee, na een lang ziekbed, de zanger/componist Otis Blackwell. Hoewel hij als zanger nooit de hitparade weet te bereiken, heeft hij toch een enorme nalatenschap aan hits achter gelaten. Otis Blackwell wordt geboren in 1931 in Brooklyn, New York. Aan het begin van zijn loopbaan wordt hij geinspireerd door zingende cowboys als Tex Ritter en blueszangers als Chuck Willes. Aan het begin van de jaren vijftig treed Blackwell ook zelf op en verschenen enkele platen bij RCA. In het midden van de jaren vijftig gaat hij werken bij de muziekuitgeverij Shalamar Music. Zijn doorbraak als componist komt in Augustus 1956, als Elvis Presley het door Blackwell geschreven Don't Be Cruel naar de hoogste plaats van de Billboard hitlijst zingt. Ook Presley's hits All Shook Up en Return To Sender zijn door Otis geschreven, net als de Jerry Lee Lewis hit Great Balls Of Fire. Samen met Eddie Cooley, die werkt onder het pseudoniem John Davenport, schrijft Otis Blackwell de klassieker Fever, dat oorspronkelijk door Little Willie John werd opgenomen en later, in de versie van Peggy Lee, een wereldhit wordt. Een groot aantal groepen en zangers nemen songs van Otis Blackwell op, waaronder Billy Joel, Ray Charles, Otis Redding en The Who. Wereldwijd zijn er naar schatting ongeveer 185 miljoen platen met opnamen van Otis Blackwell verkocht. In 1994 wordt hij onderscheiden met opname in The Rock And Roll Hall Of Fame. In totaal laat Otis meer dan 1000 nummers na. Otis Blackwell is 72 jaar geworden.

Vanaf 6 Mei 1997 is de single The World Tonight van Paul McCartney te verkrijgen. The World Tonight is één van de nummers op het nieuwe album van McCartney, Flaming Pie, dat op 27 Mei 1997 wordt uitgebracht. The World Tonight wordt gebruikt voor de soundtrack van de film Father's Day waarin Billy Crystal en Robin Williams de hoofdrollen spelen. In het nummer is Jeff Lynne te horen als achtergrondzanger (tweede stem). The World Tonight komt op 24 Mei 1997 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt slechts de 64ste plaats.

De Australische ambassadeur Sir David Fairbairn overhandigt tijdens een korte bijeenkomst op de ambassade in Den Haag, op 6 Mei 1977, drie gouden platen aan Kamahl en zijn producer Hans van Hemert. De Australische zanger heeft inmiddels zo'n zeventig gouden platen aan de muur hangen.

Vanuit het Palais de Beaulieu in Lausanne, Zwitserland wordt op 6 Mei 1989 de door Lolita Morena en Jacques Deshenaux gepresenteerde 34ste editie van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Voor de 2de maal in de geschiedenis is er geen enkele deelnemer die ooit al heeft deelgenomen aan het festival. De eerste keer was dat in 1970, maar toen waren er slechts 11 deelnemers. Winnaar in Lausanne is het voor Joegoslavie uitkomende Riva met Rock Me. Het is voor het eerste dat Joegoslavie weet te winnen. Voor Nederland doet Justine Pelmelay mee met Blijf Zoals Je Bent wat met 45 punten uiteindelijk 15e wordt. De Belgische inzending, Door De Wind, wordt gezongen door Ingeborg. Dit door de Nederlander Stef Bos geschreven nummer is met dertien punten goed voor een achttiende plaats.

Tientallen tieners raken op 6 Mei 1995 gewond wanneer zij in Jakarta, Indonesie massaal de toegangspoorten tot een concert van Bon Jovi willen passeren.

De documentaire Truth Or Dare van Madonna gaat op 6 Mei 1991 in Los Angeles in premiere. In Europa gaat de film draaien onder de naam In Bed With Madonna. De door Alek Keshishian geregisseerde documentaire gaat over het leven van Madonna gedurende de Blond Ambition Tour in 1990. In de documentaire komt Madonna naar voren als een ambitieuze, sexy en veeleisende vrouw, maar ook zachte trekken van haar karakter komen naar voren. Zo is ondermeer te zien dat ze het graf van haar moeder bezoekt. Ook bevat In Bed With Madonna haar arrestatie in Canada wegens de te sexy bewegingen tijdens het nummer Like A Virgin. Ook de verschillende relaties die zij heeft met haar vader en Warren Beatty komen aan bod. Madonna bezoekt het filmfestival van Cannes om haar documentaire de nodige publiciteit te geven. De film is wereldwijd een succes, en staat nog steeds in de top 5 van Highest Grossing Documentaries Of All Time met een opbrengst van ruim $29 miljoen.

Op 6 Mei 1992 zorgt Bruce Springsteen voor een verrassingsoptreden in de Bottom Line in New York. Springsteen wordt begeleid door een vierkoppige band, waaronder zijn vaste toetsenist Roy Bittan van The E Street Band. Drie dagen later is Bruce Springsteen met dit kwartet te gast in een aflevering van het televisieprogramma Saturday Night Live.

Na 15 jaar als een kluizenaar geleefd te hebben overlijdt op 6 Mei 1992 in haar appartement in Parijs de actrice en zangeres Marlene Dietrich. Maria Magdalena Dietrich wordt op 27 December 1901 in Berlijn geboren. Haar voornaam, Marlene, creeert zij als kind uit haar beide voornamen. In de jaren twintig maakt zij in Berlijn furore als cabaretiere. In 1930 wordt Marlene Dietrich wereldberoemd dankzij haar rol in de bioscoopfilm Der Blaue Engel. In ditzelfde jaar vlucht zij met haar man Rudolf Sieber naar de Verenigde Staten. In 1967 wordt zij door The Beatles opgenomen in de collage van beroemdheden op de hoes van hun LP Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. Marlene Dietrich is negentig jaar geworden.

Pete Murray is op 6 Mei 1961 de presentator van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars dat door de Britse commerciele omroep ABC wordt uitgezonden. Er zijn optredens van Adam Faith, Matt Monro, The John Barry Seven, Gerry Dorsey (later bekend als Engelbert Humperdinck), Susan Grey en Ken Jones.

Op 6 Mei 2006 overlijdt Han Reiziger in zijn woonplaats Hilversum aan de gevolgen kanker. Henri Gerardus (Han) Reiziger wordt op 4 April 1934 in Haarlem geboren, en is vooral bekend geworden met zijn programma Reiziger In Muziek dat vanaf 1989 tot 2001 door de VPRO op zondagmorgen op televisie wordt uitgezonden. Zijn radiocarierre begint wanneer hij in 1963 als radiomedewerker in dienst treedt bij de VPRO, waar hij zich bezighoudt met klassieke en lichte muziek. Ook In 1963 schrijft hij samen met Guus Vleugel het nummer Call Girl voor Jasperina de Jong. Later wordt hij Hoofd Muziekafdeling bij de VPRO, een functie die hij tot 1995 uitoefent. In 1978 ontvangt Reiziger de Cultuurprijs van de stad Hilversum, voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de muziekprogrammering bij de VPRO. In 1985 ontving hij samen met zijn collega's van de RAI en de Hessische Rundfunk, de Prix Italia voor de productie "A Piece For Peace". Dit stuk, gecomponeerd door de Amerikaanse componist Alvin Curran, wordt tijdens een rechtstreekse radio-uitzending gelijktijdig uitgevoerd door musici in Amsterdam, Frankfurt en Rome. In 1992 ontvangt Reiziger de Jan van Gilze Prijs voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek. De laatste jaren van zijn maakt hij voor TV Rijnmond het programma Reiziger In Rotterdam. Daarnaast is hij juryvoorzitter van de Pim Jacobs Muziekprijs en speelt piano in de band van Spinvis. Vanwege zijn grote verdienste voor de jazz kent de organisatie van het North Sea Jazz Festival hem postuum de Paul Acket Award Special Appreciation 2006 toe. Deze prijs wordt op Zaterdag 15 Juli 2006 tijdens het festival door zijn vrouw in ontvangst genomen. Han Reiziger is 72 jaar geworden.

Henk Wijngaard komt op 6 Mei 1978 op een 25ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Met De Vlam In De Pijp. Een week eerder is deze vierde single van de zingende vrachtwagenchauffeur uit Stadskanaal de Alarmschijf van de Veronica Omroep Organisatie. Het door hem zelf geschreven nummer is voor Wijngaard zijn doorbraak. Nadien volgen nog vele nummers, die handelden over de truckerswereld. Een Sneeuwwitte Bruidsjurk (1988) staat tien weken in de hitparade. Henk Wijngaard haalt in 1990 opnieuw de top tien met Hxc3xa9 Suzie. Met De Vlam In De Pijp van Henk Wijngaard bereikt uiteindelijk de zesde plaats als hoogste notering.


Muziek Jarige Op 6 Mei

1920: Peggy Lee (Norma Dolores Egstrom) - Zangeres USA († 21 Jan. 2002)
1927: Ronnie Hilton - Zanger Engeland († 20 Feb. 2001)
1942: Colin Earl - Mungo Jerry Toetsen
1945: Bob Seger - Zanger USA
1948: Mary MacGregor - Zangeres USA
1950: Robbie McIntosh - Average White Band Drums († 23 Aug. 1974)
1960: John Flansburgh - They Might Be Giants Gitaar
1960: Larry Steinbachek - Bronski Beat Toetsen
1966: David Narcizo - Throwing Muses Drums
1967: Mark Bryan - Hootie & The Blowfish Gitaar
1968: Tony Wright - Terrorvision Zanger
1971: Sarah Blackwood - Dubstar Zangeres
1971: Chris Shiflett - Foo Fighters Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten