Zoeken in de muziekgeschiedenis

10 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 11 Mei

De 24-jarige, voormalig kindster, Macaulay Culkin getuigt op woensdag 11 Mei 2005 in het proces tegen Michael Jackson. Zijn getuigenis is van groot belang in de rechtszaak. Culkin moet getuigen over een voorval, waarbij Michael Jackson zijn hand in de broek van de Home Alone-ster zou hebben gestopt. Culkin was toen tien jaar oud. Het verhaal komt van Philip LeMarque, die in Neverland heeft gewerkt. LeMarque staat bekend als onbetrouwbaar. Hij en zijn vrouw hebben in de jaren '90 tot twee keer toe een poging gedaan verhalen over Jackson aan de tabloids te verkopen. Prive-detective Paul Baressi zegt dat de LeMarques hun verhaal over Culkin hebben aangedikt om aandacht van de media te krijgen. Baressi kent Culkin al jaren en zegt dat hij erg lijdt onder het stigma 'slachtoffer van Jackson'. "Hij krijgt nu de kans het verhaal recht te zetten. Hopelijk zal dat ook Jackson goed doen," aldus Baressi.


Op 11 Mei 1888 wordt Isreal Beilin geboren in Wit-Rusland. Wanneer hij vijf jaar oud is emigreerd zijn familie naar Amerika, waar hij bekend zou worden als Irvin Berlin. Gedurende zijn leven schrijft hij ruim 1000 nummers en 17 Broadway musicals. Bekende nummers die Berlin schrijft zijn ondermeer: How Deep Is the Ocean?, Blue Skies, White Christmas, Always, Anything You Can Do, I Can Do Better, There's No Business Like Show Business, Cheek To Cheek, Puttin' On The Ritz, A Pretty Girl Is Like A Melody, Heatwave, Easter Parade, en Lets Face The Music And Dance. Zijn honderdste verjaardag viert hij in gezelschap van Frank Sinatra en Ray Charles. Irvin Berlin wordt uiteindelijk 101 jaar oud en overlijdt in zijn slaap in zijn woonplaats New York City, op 22 September 1989.


De Daily Mirror meldt op 11 Mei 1966 dat The Rolling Stones tegen een vorstelijke beloning, een film gaan maken. Volgens manager Andrew Loog Oldham is de groep spoedig te zien in de rolprent Only Lovers Left Alive, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Dave Wallis. Hoewel Oldham zegt dat het script op het lijf van de groep is geschreven, komt er uiteindelijk niks van de film terecht.
.

Op 11 Mei 2006 wordt Keith Richards ontslagen uit een prive-kliniek in Auckland in Nieuw-Zeeland. De 62-jarige gitarist van The Rolling Stones heeft hier een kleine hersenoperatie ondergaan, waarbij vocht uit zijn hersenen is verwijderd. Richards is op 27 April 2006 op het vakantie-eiland Fiji uit een palmboom gevallen toen hij bezig was om kokosnoten te plukken. Sindsdien heeft Keith Richards last van hoofdpijn. Geruchten gaan rond dat het management van The Rolling Stones dit incident zou hebben verzonnen. Keith Richards zou in werkelijkheid een beroerte hebben gekregen en aan één arm verlamd zijn geraakt. De operatie zou deze verlamming moeten verhelpen. Door de problemen met Keith Richards wordt het vervolg van Bigger Bang Tour van The Rolling Stones, die op 27 Mei 2006 met een concert in Barcelona van start zou gaan, uitgesteld. Het eerste concert is nu op 11 Juli 2006 in Milaan in Italie. Op 31 Juli 2006 staan The Rolling Stones in een uitverkochte Amsterdam ArenA.


Billy Idol geeft op 11 Mei 1987 een concert in San Francisco. Nadat hij tot twee maal toe een tennisschoen in zijn gezicht heeft gekregen, die vanuit het publiek naar hem toegegooid worden, vindt de zanger het wel genoeg en besluit het optreden te staken.


Op 11 Mei 2006 wordt door diskjockeys van 3FM en enkele Nederlandse artiesten een videoclip opgenomen van We Are The Worst. We Are The Worst is een aangepaste versie van We Are The World, de benefietsingle van USA For Africa uit 1985. In de videoclip is Gerard Ekdom verkleed als Bruce Springsteen, terwijl Giel Beelen Michael Jackson is. Verder doen mee Ali B. (Al Jarreau), Filemon Wesselink (Ray Charles), Edwin Diergaarde (Kenny Loggins), Corne Klein (Daryl Hall) en Claudia de Breij (Stevie Wonder). We Are The Worst verschijnt niet op single, maar is tegen betaling als download verkrijgbaar op de website van 3FM. De opbrengst van het nummer gaat naar de slachtoffers van de watersnoodramp in Suriname.


The Byrds zijn op 11 Mei 1965 te gast in Hullabaloo, het muziekprogramma van de Amerikaanse omroep NBC. Tijdens hun televisiedebuut in deze show spelen The Byrds hun eerste hit Mr. Tambourine Man.


Op 11 Mei 1970 wordt opnamen van het Woodstock op vinyl uitgebracht. De drie-dubbel lp, die de hoogtepunten van het gelijknamige festival bevat, levert Cotillion Records binnen twee weken een gouden plaat op. Het Woodstock festival wordt van 15 tot 17 Augustus 1969 gehouden op het land van de boer Max Yasgur gehouden. Op 4 Juli 1970 komt Woodstock de Nederlandse LP Top 20 binnen, en haalt de derde plaats.


The Bee Gees maken op 11 Mei 1967 hun Engelse televisie-debuut in het popprogramma Top Of The Pops. In dit muziekprogramma van de BBC zingen zij New York Mining Disaster 1941. Naast de broers Barry, Robin en Maurice Gibb bestaan The Bee Gees uit sologitarist Vince Melouney en drummer Colin Peterson die met de broertjes Gibb zijn meegekomen wanneer die van Australie naar Engeland verhuizen.


Op 11 Mei 1967 tekent Paul Peterson een platencontract bij Motown Records. Begin jaren zestig heeft de 21-jarige zingende acteur enkele hits met She Can't Find Her Keys, Lollipops And Roses en My Dad. Geen van de singles die hij voor Motown Records opneemt, wordt een hit.


I Get Around van The Beach Boys wordt in Amerika op 11 Mei 1964 uitgebracht. Het is het openingsnummer van het album All Summer Long dat op 13 Juli 1964 is verschenen. Op de B-kant staat Don't Worry Baby. I Get Around is op 2 April 1964 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood opgenomen. De single komt op 23 Mei 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 4 juli 1964 twee weken op de eersteplaats. In Nederland wordt I Get Around pas op 22 Augustus 1964 uitgebracht, en komt slechts tot een 38ste plaats in de Nederlandse Top 40. Precies veertig jaar later, op 11 Mei 2004, wordt de auteur van I Get Around, Brian Wilson voor zijn kwaliteiten als componist onderscheiden met een Icon Award van B.M.I., een Amerikaanse auteursrechtenorganisatie. De onderscheiding is natuurlijk niet alleen voor I Get Around. Brian Wilson is ondermeer ook verantwoordelijk voor Surfer Girl, California Girls, Sloop John B, Good Vibrations, Heroes And Villians en Help Me Rhonda. De uitreiking van de Icon Award vindt plaats in een hotel in Beverly Hills in Californie.


Op 11 Mei 2004 overlijdt Chris van Tilburg, de eigenaar van Dancing La Diligence in Heerlen. In 1982 wil Chris van Tilburg als Kerstcadeau een single aan zijn klanten geven. Op zijn verzoek nemen The Cats een Engelse vertaling van De Postkoets op als La Diligence. Op de B-kant staat een eigen versie van El Paso van Marty Robbins. Wanneer La Diligence op Hilversum 3 wordt gedraaid, komt er vraag naar deze single. The Cats besluiten de opname commercieel uit te brengen. La Diligence van The Cats bereikt een elfde plaats in de Nederlandse Top 40. Chris van Tilburg is 64 jaar geworden.


David Bowie staat op 11 Mei 1976 in een uitverkocht Vorst Nationaal in Brussel, Belgie. Bowie wordt tijdens deze World Tour 1976 begeleid door Carlos Alomar (slaggitaar), Stacey Heydon (sologitaar), Dennis Davis (drums en slagwerk), George Murray (basgitaar) en Tony Kaye (toetsen). De World Tour 1976 is op 2 Februari 1976 met een concert in het Pacific Coliseum in Vancouver, Canada van start gegaan. Halverwege Maart worden de muzikanten als band Raw Moon genoemd. De World Tour doet elf verschillende landen aan en geeft in totaal 64 concerten. Op 13 en 14 Mei 1976 staat Bowie met Raw Moon in Sportpaleis Ahoy in Rotterdam. De World Tour 1976 wordt op 18 Mei 1976 afgesloten met een concert in het Pavillion in Parijs, Frankrijk.


Paul Hardcastle komt op 11 Mei 1985 op nummer 1 in Engeland met het nummer 19. In 1984 ziet de Britse producer/mixer de documentaire Vietnam Requiem, van de Amerikaanse regisseur Bill Coutourie. Wat Paul bij het kijken opvalt, is dat de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten 19 jaar is. Dit gegeven inspireert Paul Hardcastle tot het maken van een mix waarin hij het oorspronkelijke commentaar uit de documentaire gebruikt. Hoewel hij het nummer zelf heeft geschreven geeft Paul Hardcastle de credits aan Coutourie en McCord omdat zij de oorspronkelijke tekst hebben geschreven voor de documentaire.


Chairmen Of The Board krijgt op 11 Mei 1970 een gouden plaat voor het nummer Give Me Just A Little More, de eerste single die wordt uitgebracht door Invictus Records, het label dat is opgericht door de producers Holland, Dozier & Holland, na hun vertrek bij Motown Records.


Op 11 Mei 2002 komt In My Memory van DJ Tiesto en Nicola Hitchcock From Mandalay binnen in de Billboard Hot 100. In My Memory bereikt een 63ste plaats. DJ Tiesto is de op 17 Januari 1969 in Breda geboren Tijs Verwest. In November 2002 wordt hij voor de eerste keer uitgeroepen tot de beste deejay ter wereld.


De Ierse journalist Bill Graham, die wordt gezien als de ontdekker van U2, overlijdt op 11 Mei 1996 in zijn huis in Howth, Ierland aan de gevolgen van een hartaanval. Graham, die geboren wordt in Belfast, is een van de oprichters van het Ierse rockmagazine Hotpress, en is degen die U2 heeft geintroduceerd bij de latere manager van U2, Paul McGuinness. "I took his opinions very seriously. His writing was extremelyimportant to anyone wanting to make music in Ireland; he was the most important critic and theone whose opinion was most highly regarded in our business," aldus McGuinness. Ook schrijft Bill Graham twee boeken over U2: Another Time, Another Place en The Complete Guide To The Music Of U2. Volgens Bono is Graham "One of the best writers in the world." In een reaktie op het overlijden van Graham laat Bono verder weten: "I can't imagine how the people in Hot Press are feeling right now. From the beginning there were four or five in there who were like a band -- losing Bill, for them, must be like how I'd feel if something happened to Edge or Adam or Larry. He was like a brother to his colleagues and a cousin to us". Adam Clayton, de bassist van U2, voegt daar aan toe: "How will I remember him? As a giant website. A giant of a man, actually". Bill Graham is 44 jaar geworden.


Jimmie Vaughan organiseert op 11 Mei 1995 in Austin, Texas een herdenkingsconcert voor zijn overleden broer Stevie Ray Vaughan. Naast Jimmie Vaughan wordt er opgetreden door Eric Clapton, Buddy Guy, B.B. King en Robert Cray. Alle vijf hebben op 26 Augustus 1990 met Stevie Ray Vaughan gespeeld tijdens een festival in het Alpine Valley Music Theatre in East Troy op de dag voordat hij bij een helikopterongeluk om het leven komt. Stevie Ray Vaughan is 35 jaar geworden.


Sheryl Crow laat op 11 Mei 2007 via haar website weten dat zij een jongetje heeft geadopteerd. De baby is twee weken oud, en heet Wyatt Steven. "Hey Everybody, I am so excited to share with you guys that I've adopted a little boy, he was born 2 weeks ago. His name is Wyatt (after my dad) Steven (after my little brother and Scooter) and we are enjoying some very private family time. Just wanted you to be the first to know. Lots of love, Sheryl." aldus de boodschap op haar website.


In Amerika wordt op 11 Mei 2003 door Fox de Simpsons aflevering Brake My Wife Please op de televisie uitgezonden. Voor deze aflevering heeft Jackson Browne zijn stem geleend. Als tekenfilmfiguur zingt Jackson Browne het nummer Margie voor Marge Simpson. Het nummer is een bewerking van Rosie.


Op 11 Mei 1983, tijdens het Lochum Popfestival, vindt de finale van de eerste Grote Prijs Van Nederland plaats. Met de Grote Prijs proberen de VARA en muziekkrant Oor poptalent op te sporen. De twee voorrondes met 23 deelnemers leveren uiteindelijk zes finalisten op: Neel, De Koffieband, Sammie America's MAM, Piu Piu, Tecnovile en Trockener Kecks. Winnaar wordt, onder groot protest van het publiek, de Amsterdamse popgroep Neel. Trockener Kecks is uiteindelijk de enige band die Nationaal door weet te breken. Na een reeks sterke singles, waaronder de smartlap Kom Terug, Rosa en het voetballied Naar De Top, die veel op de radio te horen zijn, verschijnt in september 1985 het eerste volwaardige album Betaalde Liefde. Deze plaat wordt allerwegen veel lof toe gezwaaid en krikt de status van de groep flink wat verder op: Zomer 1986 staan de Kecks op het Haagse Parkpop, Europa's grootste festival.


Producer Glyn Johns en zijn vriendin Vivienne treden op 11 Mei 1979 in het huwelijk. Tijdens de bruiloft zoregn enkele gasten voor de muziek, waaronder: Georgie Fame, Eric Clapton en Charlie Watts. De 37-jarige Glyn Johns heeft meegewerkt aan plaatopnamen van ondermeer Eric Clapton, Humble Pie, Joe Cocker, Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Who, The Faces, en The Eagles.


Op 11 Mei 1981 overlijdt Bob Marley in het Cedars Of Lebanon Hospital in Miami, Floridia aan de gevolgen van een hersentumor, acht dagen nadat de kankerspecialist Dr. Josef Issels zijn behandeling heeft gestaakt. Bob Marley wordt samen met zijn Gibson gitaar en een bijbel, als een nationale held, begraven in zijn geboorteplaats, St. Ann's Parish, Jamaica. Robert Nesta Marley wordt op 6 Februari 1945 rond half drie in de morgen in het kleine dorp Nine Mile in de provincie St. Ann, Jamaica geboren. Robert (Bob)'s moeder, het zwarte tienermeisje Cedella Booker is van Afrikaanse afkomst, zijn vader, de blanke Kapitein Norval Marley, heeft Engelse ouders. Norval Marley is supervisor voor de Britse koloniale macht op het gebied van landbouw. Vrijwel direct na de geboorte van Bob verhuist hij naar Kingston. Bob zou hem later slechts sporadisch zien. Norval Marley overlijdt wanneer Bob tien jaar oud is. Volgens Cedella Marley heeft Bob zijn zachtaardige karakter en geringe lichaamslengte geerfd van zijn vader. Op zijn zestiende vormt Bob Marley samen met Bunny Livingston en Peter Tosh het zanggroepje The Wailers (eerst The Teenagers). Hun eerste opname is Judge Not. In 1962 volgt One Cup Of Coffee. In het begin hebben ze weinig succes, maar door deel te nemen aan talentenjachten, het spelen in kleine clubs en nieuwe opnames, worden The Wailers langzaam xc3xa9xc3xa9n van de populairste groepen in Jamaica. Bob Marley treedt meer en meer op de voorgrond. De naam van de groep wordt gewijzigd in Bob Marley & The Wailers. De volgende single Simmer Down wordt een grote hit in Jamaica. De eerste Wailers songs zijn gebaseerd op de populaire Ska muziek. Later laten The Wailers het ritme zakken, tot het langzamere reggae. In 1965 opent Bob Marley zijn eigen opnamestudio, Tuff Gong, waar nu het Bob Marley Museum gevestigd is. Hij trouwt op 10 Februari 1966 met Rita Anderson; een jaar later wordt hun eerste kind geboren. Onder invloed van Rita krijgt Marley belangstelling voor de Rastafari-beweging, en groeit later uit tot een van de bekendste uitdragers van dat geloof. In 1973 geeft Marley de groep een nieuwe look. Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt worden toegevoegd als achtergrond zangeressen en met nieuwe energie tilt Bob Marley de reggaestijl naar internationaal niveau, door een opeenvolging van internationale tours. In 1975 geven Bob Marley & The Wailers in het Londense Lyceum een aantal sensationele concerten, waarvan een weerslag op het album Live. De op deze plaat voorkomende live-versie van No Woman No Cry groeit uit tot een wereldhit en bewerkstelligt een Europese doorbraak die voor wat Nederland betreft extra gestalte krijgt met een indrukwekkend optreden op 13 Juni 1976 in de Amsterdamse Jaap Edenhal. In 1976 is er ook een reggae-mania in de Verenigde Staten en Bob Marley & The Wailers worden door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot band van het jaar. In April 1978 treedt Bob Marley op in Jamaica op het One Love Peace Concert ter ere van de wapenstilstand tussen de twee belangrijkst politieke groeperingen in Jamaica. Vlak voor het einde van zijn optreden vraagt hij de twee politieke leiders, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen. Daar laat hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: One Love. Later dat jaar krijgt Bob Marley The Peace Medal Of The Third World van de Verenigde Naties. In 1977 krijgt Bob Marley last van een wondje aan zijn grote teen. Hij neemt aanvankelijk aan dat het een voetbalblessure is maar wanneer de wond niet geneest wordt de diagnose melanoom (huidkanker) vastgesteld. Bob Marley laat zijn teen niet amputeren omdat dit in strijd is zijn geloofsovertuiging. De kanker zaait vervolgens uit naar de rest van zijn lichaam. Bob Marley is 36 jaar geworden. Twee jaar later viert de regering zijn sterfdag met de onthulling van een standbeeld. De fans van de zanger zijn er echter niet blij mee, omdat het beeld een slechte gelijkenis heeft. Na de onthulling gooien ze met stenen en fruit naar het beeld. Onder druk van de protesten, besluit Edward Seaga, de minister-president van Jamaica, om een nieuw beeld te laten maken. In 1990 wordt de geboorte dag van Bob Marley, 6 Februari, uitgeroepen tot nationale feestdag in Jamaica.


Op 11 Mei 2001 begint de muziekuitgeverij Helios Music Corps in California een rechtszaak tegen de groep Garbage en hun label. Volgens Helios heeft Garbage in 1998 met hun nummer I Think I'm Paranoid inbreuk gemaakt op het copyright dat rust op de American Breed hit Bend Me Shape Me uit 1967, waarvan het bedrijf de rechten beheert. Helios eist een nader vast te stellen schadevergoeding die tenminste zou moeten bestaan uit de gehele opbrengt van het Garbage nummer.


Met het plaatsen van een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame wordt op 11 Mei 1990 de zanger Ritchie Valens alsnog postuum geeerd. Ritchie Valens is op 3 Februari 1959 op 17-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Na een optreden in de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa op hun G.A.C. Winter Show Tour besluiten Buddy Holly, Ritchie Valens, J.P. Richardson (The Big Bopper) en Waylon Jennings 's nachts om niet met de koude toerbus naar hun volgende bestemming in Minnesota te gaan. maar een vliegtuigje te huren dat hen naar het vliegveld van Fargo in North Dakota zal brengen. Er is plaats voor slechts drie personen, en de vier besluiten om de plaatsen te tossen. Waylon Jennings is de "verliezer". De Beechcraft Bonanza, bestuurd door de 21-jarige piloot Roger Peterson, komt vijf minuten na de start om één uur 's nachts in een zware sneeuwstorm terecht en stort neer in een maisveld in de buurt van Mason City in Iowa. Niemand overleeft de ramp. Ritchie Valens heeft als enige van de drie zangers een ster op de Walk Of Fame. Hij ligt voor huisnummer 6733 op Hollywood Boulevard.


De musical Cats gaat op 11 Mei 1989 in het New London Theatre in het Londense West End in premiere. De door Andrew Lloyd Webber geschreven musical is gebaseerd op de Old Possum-gedichten van T.S. Eliot. Deze gedichten zijn bewerkt door Trevor Nunn en Richard Stilgoe. In de eerste cast spelen o.a. Sarah Brightman, Elaine Paige en Brian Blessed. De laatste voorstelling in London is op 11 Mei 2002, de musical is dan precies dertien jaar te zien geweest, en gaat de boeken in als de langstlopende musical op West End.


Roxette komt op 11 Mei 1991 met het nummer Joyride op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 in Amerika. Het is voor de Zweedse groep hun 4e nummer 1 hit. Joyride is geinspireerd door een interview van Paul McCartney, waarin hij verteld dat schrijven met John Lennon is "Like A Joyride".


Op 11 Mei 2004 wordt John Whitehead voor zijn huis aan Dallas St. & 19th West Oak Lane in Philadelphia doodgeschoten, terwijl hij met zijn neef Ohmed Jackson aan een auto aan het sleutelen is. Volgens getuigen vuren twee mannen minimaal een dozijn kogels op de twee mannen af. Terwijl Ohmed Jackson enkel lichte verwondingen oploopt, wordt John Whitehead fataal in zijn nek geraakt en overlijdt hij korte tijd later. John Cavadus Whitehead wordt op 2 Juli 1948 in Philadelphia geboren en begint als zestien jarige jongen zijn muzikale carierre bij Otis Redding, die ook manager is van Whitehead's groep The Epsilons, waar ook ene Gene McFadden inzit, Na de dood Van Otis Redding wordt John Whitehead gemanaged door Guilda Woods, de vrouw van de populaire Philadelphia discjockey Georgie Woods. John en The Epsilons nemen voor Stax Records de single The Echo op, die alleen goed verkoopt in Philadelhia. The Epsilons gaan uitelkaar en Gene McFadden en John Whitehead gaan verder als The Talk Of The Town. De twee gaan later werken bij het produktie team van Gamble & Huff. Daar schrijven zij hun eerste hit, Backstabbers voor The O'Jays die meteen een gouden plaat oplevert. Het is de eerste van 37 gouden en platinum platen voor McFadden en Whitehead en voor Philadelphia International Records, waaronder For The Love Of Money, I'll Always Love My Momma en Ain't No Stoppin' Us Now. Het laatste nummer is eigenlijk geschreven voor de O'Jays, maar McFadden en Whitehead nemen het zelf op. Ain't No Stopping Us Now groeit uit tot een disco klassiieker waarvan er ruim acht miloen exemplaren van verkocht zijn. John Whitehead is 55 jaar geworden. Gene McFadden overlijdt op 27 Januari 2006 op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


Ruim vijfhonderd Michael Jackson fans demonstreren op 11 Mei 2002 bij het gebouw van Sony Records in Berlijn. Zij verwijten het label dat er te weinig aan promotie is gedaan voor Michael's laatste album Invincible.


Zangeres Patricia Paay treedt op 11 Mei 1988 in New Jersey in het huwelijk met MTV presentator Adam Curry. Voor Patricia Paay is het haar derde huwelijk. In Augustus 1990 wordt hun dochter Christina Valerie Curry geboren. Het meisje is vernoemd naar haar beide grootmoeders, Christina Paay en Valerie Curry. Het huwelijk van Patricia Paay en de vijftien jaar jongere Curry blijkt later niet geheel rechtsgeldig. In 2003 hertrouwen zij daarom in Italixc3xab. Dit huwelijk wordt vastgelegd door de cameraploeg die hen volgt voor de realitysoap The Adam's Family op SBS6. Op 20 Mei 2009 wordt door een publicatie in het weekblad Story bekend gemaakt dat Adam Curry en Patricia Paay gaan scheiden. Oorzaak is een affaire van Curry met actrice Micky Hoogendijk.


Op 11 Mei 1999 overlijdt Jan Vermeulen aan de gevolgen van darmkanker. Jan Vermeulen begint zijn carriere in het jeugdorkest van de harmonie te Voorburg, en komt via diverse muziekscholen en een accordeonorkest bij de groep van zijn broer Hans, The Sandy Coast. Hans Vermeulen: "Het was 28 oktober 1961 toen het bandje bij elkaar kwam wat later de Sandy Coast zou worden. Het was eerst een skiffle bandje waar ik accordeon speelde en zong. Ik wilde graag dat mijn broer Jan bij de band zou komen maar die vond dat skiffle spelen helemaal niks. Hij wilde er wel bij komen maar dan moesten we wel ophouden met skiffle spelen. Dat deden we dan maar. Op dat moment hebben we de band omgedoopt tot Sandy Coast Rockers en zijn gaan spelen in allerlei buurthuizen en kroegen.". Samen met Hans is Jan Vermeulen in de jaren zestig de drijvende kracht achter The Sandy Coast. In de jaren zeventig spelen Jan en Hans Vermeulen in The Rainbow Train. Daarna werkt Jan Vermeulen veel samen met zijn goede vriend Jan Rietman in diverse orkesten. Op 17 Mei 1999 wordt Jan Vermeulen begraven. Tijdens de dienst zingt Anita Meyer, op piano begeleid door Jan Rietman. Jan Vermeulen is 54 jaar geworden.


De Amerikaanse band The Black Crowes en het uit Engeland afkomstige Oasis beginnen op 11 Mei 2001 aan een gezamelijke tour, met een optreden in The Joint in Las Vegas. De bands van de broertjes Robinson (The Black Crowes) en de broerjes Gallagher (Oasis) geven onder de naam The Tour Of Brotherly Love, zestien concerten. Het laatste concert is op 11 Juni 2001 wanneer beide groepn in het Tweeter Center in Boston staan.


Op 11 Mei 1974 komt Radar Love van de Golden Earring de Billboard Hot 100 binnen. Radar Love, met op de B-kant Just Like Vince Taylor, bereikt op 27 Juli 1974 een dertiende plaats. Radar Love is de eerste Amerikaanse hit voor de Haagse groep. Het album Moontan, waar Radar Love op staat, is op 4 Mei 1974 de Billboard-albumlijst binnengekomen, en haalt de twaalfde plaats. Barry Hay over het ontstaan van Radar Love: "Radar Love speelden we al live voordat we het opnamen. In de studio hebben we daar later blazers bijgehaald. We hadden carte blanche, we konden lekker freaken. Niemand van ons dacht dat Radar Love een single zou worden. Cesar liep helemaal weg met Vanilla Queen: 'Dat is toch een hit ! horen jullie dat dan niet'. We speelden Radar Love en we hadden er succes mee, terwijl de mensen het helemaal niet kenden. Als ze er gelijk al zo op reageren, redeneerden wij, dan heb je ook wat in huis. Felix Meurders schreef in OOR: 'Als de heren denken dat ze hiermee gaan scoren, dan hebben ze het helemaal mis. Dit is een stuk puin'. We kregen een enorme kutrecensie".


Noel Redding overlijdt op 11 Mei 2003 in zijn woonplaats Clonakilty in County Cork, Ierland. Noel Redding wordt geboren op 25 December 1945 in Folkestone, Kent, England, en leert al vroeg viool en mandoline spelen. Vanaf zijn veertiende oefent Redding dagelijks op zijn gitaar. Drie jaar later is hij goed genoeg en speelt hij met bands als de Lonely Ones en de Burnettes. In 1966 wordt Noel Redding op voorspraak van manager en voormalige bassist van The Animals, Chas Chandler, bassist in de band van Jimi Hendrix Experience. Noel Redding ontmoet Chandler wanneer The Animals een nieuwe gitarist zoeken. Chandler biedt hem echter een baan aan als bassist bij Jimi Hendrix, die hij eerder in een club in New York heeft zien spelen en naar Engeland heeft laten komen. Samen met drummer Mitch Mitchell verzorgd Noel Redding de basis, waarop Jimi Hendrix naar hartelust kan soleren. Noel Redding speelt ondermeer op de albums Axis: Bold As Love en Electric ladyland. Tijdens de opnamen van Electric ladyland krijgt Noel Redding genoeg van het excentrieke gedrag van Hendrix. Redding verlaat de Experience en Hendrix formeert de Band Of Gypsys en overlijdt een jaar later. Na zijn vertrek bij Jimi Hendrix richt Noel Redding de band Fat Mattress op. Met Fat Mattress neemt Redding twee albums op. Deze verkopen matig en de groep wordt weer ontbonden. Later in de jaren zeventig vestigt Redding zich in Ierland en neemt hij enkele albums op met de Noel Redding Band. De laatste jaren speelt Noel Redding nog steeds. Regelmatig wordt hij uitgenodigd op bijeenkomsten ter nagedachtenis aan Jimi Hendrix. Redding schrijft zijn memoires, die in 1991 verschijnen onder de titel Are You Experienced?: The Inside Story Of The Jimi Hendrix Experience". Door de jaren heen probeert Redding ook een geschil met de erven Hendrix over de royalty's uit de tijd van de Experience recht te zetten. De laatste jaren wordt hij daarbij geholpen door zijn huidige labelbaas Ian Grant. Grant post op het messageboard van de site van zijn label na het overlijden van Redding de volgende boodschap: "I ain't giving up on your 'case' Noel." Noel Redding is 57 jaar geworden.


Op 11 Mei 1972 is John Lennon te gast in de televisieshow van Dick Cavett. Hierin beweert Lennon ondermeer dat hij kan bewijzen dat zijn telefoon door de FBI wordt afgeluisterd. De ex-Beatle ligt al tijden overhoop met de Amerikaanse justitie omdat die hem geen verblijfsvergunning wil verlenen. Volgens de FBI heeft John Lennon een strafblad omdat hij in 1968 in Engeland voor het bezit van drugs is opgepakt.


De Cubaanse muzikant Rudy Calzado overlijdt op 11 Mei 2002 in zijn woonplaats New York aan de gevolgen van een hartziekte. Rudy Calzado wordt geboren als Pedro Calzado op 27 November 1929 in Santiago de Cuba, in de provincie Oriente, Cuba, en wordt beschouwd als een van de bedenkers van de Cha-Cha-Cha. In de jaren veertig verwerft hij in Cuba naam en faam als zanger en componist. In 1959 vestigt Calzado zich in de VS. Vanaf 1993 staat hij aan het hoofd van de legendarische Big Band van Mario Bauza, een pionier van de afro-Cubaanse jazz. Rudy Calzado werkt mee aan de film Celos De Mi van de Duitse regisseur Wim Wenders, die met de documentaire Buena Vista Social Club eerder al het leven van Cubaanse muzikanten heeft belicht. Het laatste optreden van Rudi Calzado in Europa is op oudejaarsavond 2001. Naar aanleiding van de invoering van de euro geeft Calzado dan met zijn band Cubarama een concert in Athene. Rudy Calzado is 72 jaar geworden.


Vanaf 11 Mei 1998 ligt de CD-single Niet Of Nooit Geweest van Acda & De Munnik in de platenwinkel. Het tweede nummer op de CD-single is een live-registratie van Vondelpark Vannacht dat in het Amsterdamse Toomler is opgenomen. Niet Of Nooit Geweest komt op 6 Juni 1998 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de tweede plaats. Het is voor het van oorsprong cabaret- duo, bestaande uit Thomas Acda en Paul de Munnik hun eerste hit in de Nederlandse Top 40.


Op 11 en 12 Mei 1973 geeft Shirley Bassey twee uitverkochte concerten in de Carnegie Hall in New York. De Engelse zangeres wordt hierbij begeleid door een een groot orkest dat ondermeer bestaat uit twaalf violisten, vier cellisten, een pianist, een drummer, een gitarist, een bassist en een grote rimte-sectie. Shirley Bassey begint het optreden met haar grote Amerikaanse hit Goldfinger uit 1965. Hierna volgen ondermeer Big Spender, I (Who Have Nothing), For All We Now, Diamonds Are Forever, Day By Day en Something. Verder is er een gastoptreden van Woody Herman & The Young Thundering Heard. Een live-registratie van deze concerten wordt in September 1973 onder de naam Live At Carnegie Hall op een dubbel-LP uitgebracht. Live At Carnegie Hall bereikt de 136ste plaats in de albumlijst van Billboard.


Elvis Presley geeft op 11 Mei 1974 een concert in het Forum in Los Angeles. Na het optreden heeft Elvis Presley een ontmoeting met Led Zeppelin. Spontaan zingen Elvis en Robert Plant, de zanger van Led Zeppelin, een geinproviseerde versie van Love Me. Elvis Presley heeft deze compositie van Jerry Leiber en Mike Stoller op 1 September 1956 voor het eerst opgenomen.


Op de Amerikaanse televisie wordt op 11 Mei 1967 het programma Rodgers & Hart Today uitgezonden. In dit door ABC uitgezonden programma zingen Bobby Darin, The Supremes, Petula Clark en The Mamas & The Papas liedjes die door Richard Rodgers en Lorenz Hart zijn geschreven.


Cher zingt op 11 Mei 1975, in haar wekelijkse televisieshow, met haar nieuwe vriend Gregg Allman het duet Don't Mess Up A Good Thing. Cher en de zanger/toestenist van The Allman Brothers Band treden op 30 Juni 1975 in Las Vegas met elkaar het huwelijk. De scheiding van Cher met Sonny Bono is dan net vier dagen oud. Het huwelijk van Cher en Gregg Allman is uitermate stormachtig. Binnen 10 dagen vraagt Cher al weer echtscheiding aan, om vervolgens weer van gedachte te veranderen. Samen nemen Cher en Gregg Allman nog een album op (Two The Hard Way als Allman & Woman) en krijgen ze een jaar later een zoon, Elijah Blue Allman geboren op 7 Juli 1976. Het paar blijft uiteindelijk tot 1979 bij elkaar.


Op 11 Mei 1957 doen Buddy Holly & The Crickets auditie voor Talent Scout, het televisieprogramma van Arthur Godfrey. De groep uit Lubbock in Texas wordt afgewezen. Vijf maanden later staan Buddy Holly & The Crickets bovenaan in de Amerikaanse hitparade met That'll Be The Day.


Tijdens een concert gedurende The Infinite Sadness Tour van The Smashing Pumpkins op 11 Mei 1996 in het Point Theatre in Dublin wordt de 17-jarige Bernadette O'Brien door andere fans onder de voet gelopen. O'Brien raakt ernstig gewond, en wordt met de grootste spoed naar het Mater Hospital in Dublin vervoerd. Fans die via internet naar het optreden luisteren, horen hoe zanger Billy Corgan het publiek oproept dat zij vooral kalm moeten blijven. Wanneer Corgan hoort wat er met het meisje is gebeurd stopt hij de show: "I'm sorry we can't play on. The gig's over. There's a girl out there who's nearly dying. We as human beings cannot play up here while people are getting seriously hurt down there." Bernadette O'Brien overlijdt de volgende dag op 12 mei 1996 aan haar verwondingen. Naar aanleiding van het dodelijke ongeluk willen veel Amerikaanse steden waar The Smashing Pumpkins nog moeten optreden de band weigeren. Uiteindelijk wordt er besloten dat er in de zalen geen staanplaatsen meer komen, maar er stoelen worden neergezet waardoor het publiek niet meer massaal naar voren kan stormen.


Op 11 Mei 1989 wordt Roy Orbison postuum geintroduceerd in de Songwriters' Hall Of Fame. Eric Clapton reikt tijdens een plechtigheid in New York de onderscheiding uit aan Barbara, de weduwe van de zanger. Wanneer Orbison op 6 December 1988 zijn moeder in Hendersonville, Tennessee een bezoek brengt overlijdt de zanger plotseling aan de gevolgen van een hartstilstand. Roy Orbison begint zijn muzikale loopbaan in 1952 als lid van The Westerners. In 1956 heeft hij met Ooby Dooby zijn eerste hit. Running Scared is in 1961 de eerste nummer 1-hit voor Roy Orbison. Vlak voor zijn dood neemt Roy Orbison nog een album op. De single You Got It bereikt begin 1989 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Roy Orbison is 52 jaar geworden


The Rolling Stones worden op 11 Mei 1964 de lunch geweigerd in The Grand Hotel in Bristol, waar zij op dat moment verblijven. Als reden wordt aangevoerd dat de Stones geen jasje en geen das dragen.


Op 11 Mei 1994 maakt country-zangeres Wynonna Judd bekend dat zij in verwachting is. Ook laat zij weten dat zij niet van plan is met haar vriend een aanstaande vader Arch Kelley te trouwen. Op 23 December 1994 wordt hun zoon Elijah geboren. Wanneer Wynonna Judd haar tweede kind verwacht, treedt zij op 21 Januari 1996 alsnog in het huwelijk met Arch Kelley. Op 21 Juni 1996 wordt hun dochter Grace Pauline geboren. In 1999 gaan Wynonna Judd en Arch Kelley uit elkaar. Wynonna Judd hertrouwd op 22 November 2003 met D.R. Roach, haar voormalige bodyguard. D.R. Roach wordt op 22 Maart 2007 gearresteerd wegens het hebben van sexuele handelingen met een kind dat jonger is dan 13 jaar. Wynonna Judd laat hierover weten: "I am obviously devastated. Our family will pull together, begin the healing process and hopefully, by the Grace of God, become stronger. We will move forward with our faith, family and our friends to find resolution to this difficult situation."


Brian Matthew presenteert op 11 Mei 1963 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Dit televisieprogramma wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Matthew ontvangt als gasten ondermeer Helen Shapiro, Joe Brown, Mark Wynter, Emile Ford & The Checkmates, Brian Poole & The Tremeloes, Group X en Dee Dee Sharp.


Op 11 Mei 1957 maken The Everly Brothers hun debuut in het televisieprogramma met country & western-sterren dat wekelijks vanuit de Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee wordt uitgezonden.


Muziek Jarige Op 11 Mei

1888: Irving Berlin (Isreal Beilin) - Componist USA († 22 September 1989)
1941: Eric Burdon - The Animals Zanger
1943: Les Chadwick - Gerry & The Pacemakers Bas
1947: Butch Trucks (Claude Hudson Trucks) - The Allman Brothers Band Drums
1955: Gary Langan - The Art Of Noise Toetsen
1955: Jos Haagmans - Frank Boeijen Groep Toetsen
1955: Susan Stenger - Band Of Susans Bas / Zangeres
1965: Avtar Singh - Cornershop Bas / Zanger
1974: Ryan Adams - Zanger USA
1983: Holly Valance - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten