Zoeken in de muziekgeschiedenis

6 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 7 Maart

Harris_glenn_milstead_2FOTOOS ZIJN IN APRIL WEER BESCHIKBAAR


Harris Glenn Milstead overlijdt op 7 Maart 1988. Milstead wordt op 19 Oktober 1945 in Towson, Maryland geboren en is vooral bekend door zijn personage als Divine. Als Divine heeft Milstead in de jaren 80 een groot aantal Disco hits als: Native Love (Step by Step) (1982), Shoot Your Shot, Love Reaction, Shake It Up (1983), You Think You're a Man, I'm So Beautiful (1984), Walk Like A Man (1985) en Twistin' The Night Away (1985). In Nederland is Shoot Your Shot eind 1983 de grootste hit voor Divine, wanneer de single een derde plaats haalt in de Top 40. Muzikaal brein achter al deze hits is Bobby Orlando, beter bekend als Bobby O een producer uit New York. In 1982 heeft Bobby O ook zelf een hit met het nummer She Has A Way. Als acteur is Milstead in zijn personage van Divine te zien in films als Lust In The Dust en Hairspray. Harris Glenn Milstead is 43 jaar geworden.


Glad_all_overDe Engelse groep The Dave Clark Five maakt op 7 Maart 1964 hun radiodebuut met een optreden in het BBC programma Saturday Club. De groep is in 1962 geformeerd rond drummer Dave Clark, en weet met de derde single, Glad All Over, begin 1964 de eerste plaats in Engeland te behalen. Terwijl heel Engeland in de ban is van de merseybeat (The Beatles), bewijst The Dave Clark Five dat er behalve in Liverpool ook in Londen 'beat' wordt gemaakt. Als antwoord op de Merseybeat krijgt The Dave Clark Five meteen een label opgeplakt: The Tottenham Sound, naar de geboorteplaats van Dave Clark.


Bridge_over_troubled_water_van_simoOp 7 Maart 1979 begint het album Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel aan een 10 weken durend verblijf op de eerste plaats van de Billboard albumlijst. Voor het titelnummer, Bridge Over Troubled Water, laat Paul Simon zich inspireren door zijn oude liefde, de zwarte Gospelmuziek, en in het bijzonder door zijn favourite groep The Silvertones met het nummer Oh Mary Don't You Weep. In dit nummer zit de regel "I'll Be Your Bridge Over Troubled Water", waarmee de basis is gelegd voor Bridge Over Troubled Water. Het album wordt een groot commercieel succes en wint maar liefst zes Grammy Awards: General Record Of The Year, General Album Of The Year, General Song Of The Year (Bridge Over Troubled Water), Best Arrangement Accompanying Vocalist(s), Best Engineered Recording (Non-Classical) en Best Contemporary Song (Bridge Over Troubled Water). In 1972 wint de Gospel uitvoering van Bridge Over Troubled Water van Aretha Franklin, afkomstig van haar album Live At The Fillmore een Grammy Award voor Best Female R&B Vocal Performance.


Mighty_joeMighty Joe van Shocking Blue komt op 7 Maart 1970 de Billboard Hot 100 binnen. De door gitarist Robbie Van Leeuwen geschreven opvolger van de Amerikaanse nummer 1-hit Venus komt niet verder dan de 43-ste plaats. In Nederland staat Mighty Joe, met op de B-kant Wild Wind, vanaf 24 Januari 1970 twee weken op de eerste plaats in de Top 40. Het is voor Shocking Blue hun eerste nummer 1 hit in Nederland.


Op 7 Maart 2001 wint David Balfe, die beweert Blur te hebben ontdekt, in hoger beroep een rechtszaak tegen de groep. Balfe eist £3250,000 aan achterstallige royalties. Het proces heeft meer dan twee jaar geduurd. In 1994 heeft David Balfe Food Records, zijn platenmaatschappij, verkocht aan EMI.


Rush_golden_earringGolden Earring staat op 7 Maart 1983 in The Summit in Houston, Texas voor de laatste keer in het voorprogramma van Rush. De Canadese groep is bezig met de Signals (New World Tour) die op 3 September 1982 in de Brown County Arena in Green Bay, Wisconsin begonnen is. De Haagse groep staat op 14 Februari 1983 voor de eerste keer in het voorprogramma, tijdens het concert in de Long Beach Arena in Long Beach, Californie. De Golden Earring speelt ondermeer nog in Los Angeles, San Diego en Phoenix met Rush. Andere bands die tijdens de Signals tour van Rush het voorprogramma mogen verzorgen zijn: Jon Butcher Axis, Heart, The Payolas, UB40, White Wolf, Rory Gallagher en Nazareth. Eerder heeft de Golden Earring al op 7 December 1978 (Milwaukee Arena. Milwaukee, Wisconsin) en op 10 December 1978 (Veterans Memorial Auditorium, Des Moines, Iowa) mogen openen voor Rush. Tijdens het concert op 3 Mei 1983, wanneer Rush in de Rotterdamse Ahoy staat, wordt het voorprogramma verzorgd door Adje v/d Berg's Vandenberg. De Signals tour van Rush eindigt op 23 Juli 1983 met een concert op Pier 84 in New York.


We_are_the_worldVanaf 7 Maart 1985 ligt We Are The World van USA For Africa in de platenwinkel. We Are The World is op 28 Januari 1985, na de uitreiking van de American Music Awards, in de A&M Studio in Los Angeles opgenomen voor de noodlijdende bevolking van Ethiopie. We Are The World is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, en wordt gezongen door een groot aantal gerenommeerde Amerikaanse artiesten als Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner en Bruce Springsteen. We Are The World is geproduceerd door Quincy Jones, en wordt één van de bestverkochte singles van 1985. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op. In Nederland staat We Are The World vanaf 6 April 1985 negen weken op de eerste plaats van de hitlijst.


The_songs_that_saved_your_lifeHet Smiths nummer I Know It's Over staat op nummer 1 in een op 7 Maart 2004 bekendgemaakte uitslag van The Songs That Saved Your Life poll die is georganiseerd door BBC Radio. De radiozender wilde weten welke nummers de luisteraars het meeste troost bieden in moeilijke tijden. De volledige Top 10 van de The Songs That Saved Your Life lijst zijn: 1. The Smiths - I Know it's Over. 2. Bowling For Soup - Girl All The Bad Guys Want. 3. REM - Everybody Hurts. 4. The Cure - Pictures Of You. 5. Radiohead - Fake Plastic Trees. 6. Joy Division - Love Will Tear Us Apart. 7. Pink Floyd - Comfortably Numb. 8. Kate Bush & Peter Gabriel - Don't Give Up. 9. Blur - This Is A Low. 10. The Beatles - Good Day Sunshine & Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge. Luisteraars vertellen over The Smiths ondermeer: "It always makes me happy when I've been down" en "I played it again and again after I had surgery". "Listening to them helped me through bereavement", "All their music is very uplifting." en "Their music helped me be happy again and restart my life".


Jimmy_boydDe Amerikaanse zanger en acteur Jimmy Boyd overlijdt op 7 Maart 2009 in Santa Monica, Californie aan de gevolgen van kanker. Jimmy Boyd wordt op 9 Januari 1938 in McComb, Mississippi geboren als zoon van Winnie en Leslie Boyd en kleinzoon van violist Fiddler Bill. Boyd wordt als kind bij toeval ontdekt op een plaatselijk country & western-festival. Hij komt terecht in de shows van Al Jarvis voor KLAC-TV in Los Angeles en ontmoet daar Frank Sinatra, waarop uitnodigingen volgen voor de Frank Sinatra Show voor CBS-TV. Op 12 jarige leeftijd neemt hij I Saw Mommy Kissing Santa Claus op voor Columbia Records. De plaat wordt een megasucces; alleen al in de eerste week worden er 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Oorspronkelijk wordt het nummer veroordeeld door de Katholieke Kerk omdat het seks koppelt aan een kerkelijke feestdag. In totaal worden van I Saw Mommy Kissing Santa Claus ruim 60 miljoen platen verkocht. In de periode 1953 - 1954 treedt Boyd op in de Ed Sullivan Show en in de shows van Doris Day, Bing Crosby, Bob Hope. Verder treedt hij ook op in de The Merv Griffin Show, The Tonight Show en in American Bandstand. Diverse artiesten coverden later I Saw Mommy Kissing Santa Claus, van Molly Bee tot Twisted Sister. Andere hits van Boyd zijnTell Me A Story, The Little Boy And The Old Man en Dennis The Menace. Platen maakt Jimmy Boyd ondermeer met Frankie Laine, Rosemary Clooney en Gayla Peevey. Met zijn producer Mitch Miller, eindverantwoordelijk bij Columbia Records, heeft hij verschil van muzikaal inzicht. Boyd vind zich overduidelijk een countryzanger, terwijl Miller hem meer richting de rock & roll wil duwen. Tenslotte stap Boyd over naar Sun Records van Sam Phillips. Naast zijn carriere als musicus is Jimmy Boyd ook acteur. Zijn komische talenten ontwikkeld hij in series als Bachelor Father, Date With The Angels, The Betty White Show, Broadside en My Three Sons. In 1960 verschijnt hij in Inherit The Wind (met Spencer Tracy) op het witte doek. Meer films volgen. Voor zijn verdiensten voor de platenindustrie wordt Jimmy Boyd onderscheiden met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Jimmy Boyd is 70 jaar geworden.


No_dogs_allowedOp 7 Maart 1970 komt het live opgenomen No Dogs Allowed van Jose Feliciano op nummer 24 binnen in de Nederlandse Top 40. De live-opname is afkomstig van het dubbelalbum Alive Alive-O dat in Oktober 1969 is opgenomen in het Palladium in Londen. Deze dubbel-LP komt op 14 Maart 1970 binnen in de Nederlandse Album Top 20, en staat vanaf 28 Maart 1970 twee weken op de eerste plaats. No Dogs Allowed bereikt op 28 Maart 1970 de zesde plaats in de Nederlandse Top 40.


David Bowie is op 7 Maart 2004 klaar voor een nieuwe experimentele fase in zijn carriere. Bowie zegt dat hij zijn act verder wil 'uitkleden'. Hij wil zich meer concentreren op het zingen en het schrijven van songs. "Ik sta nu op het punt dat ik zo mijzelf ben dat ik weer regels overboord kan gooien. Dit is waarschijnlijk de meest eenvoudige tournee die ik ooit heb gedaan. Er zit eigenlijk helemaal niets theatraals in", aldus David Bowie, die middenin zijn eerste wereldtournee in zeven jaar zit. Deze tournee is vernoemd naar zijn laatste album Reality, die in September 2003 is uitgebracht. David Bowie vindt het moeilijker dan ooit om zijn muziek gedraaid te krijgen op de radio. Dit is volgens hem te wijten aan zijn leeftijd. David Bowie schept er genoegen in dat het leven eenvoudiger is, hoe ouder hij wordt. "Toen ik een veertiger was, was ik bang om oud te worden. Nu ik tegen de zestig loop, leer ik het ouder worden te omarmen", aldus David Bowie.


Gordon_huntleyOp 7 Maart 1988 overlijdt Gordon Huntley aan de gevolgen van kanker. Gordon Huntley wordt geboren in 1930 in Newbury in het graafschap Berkshire in Engeland, en groeit uit tot een van Engelands invloedrijkste pedal steel gitaristen. Gordon Huntley heeft ondermeer met de volgende artiesten op de volgende albums samengewerkt: Miki & Griff (Hold Back Tomorrow, 1959), Al Jones (Alun Ashworth Jones, 1969), Robin Scott (Woman From The Warm Grass, 1970), Dana (All Kinds Of Everything, 1970), Matthews Southern Comfort (Matthews Southern Comfort, 1970), Pilot (Pilot, 1971), Elton John (Tumbleweed Connection, 1971), Rod Stewart (Never A Dull Moment, 1972), The Pretty Things (Freeway Madness, 1972), Peter Green (From Then Until Now' Sessions, 1973), Magna Carta (Lord Of The Ages, 1973), Cliff Richard (Take Me High, 1974) en Demis Roussos (Happy To Be, 1976). Gordon Huntley is 58 jaar geworden.


Tijdens het concert van The Rolling Stones op 7 Maart 1965 in het Palace Theatre in Manchester springt een jeugdige vrouwelijke fan van het balkon naar beneden. Het publiek wat beneden in de zaal staat breekt haar val en voorkomt dat het meisje ernstig gewond raakt. In de Melody Maker van 13 Maart 1965 staat de volgende uitspraak van Keith Richard: "Deze tournee is idioot, ook zakelijk gezien. De fand hebben iets nieuws. Dit is suicidaal. Er beginnen nu meiden van balkons af te springen".


Hendrix_vodkaOp 7 Maart 2007 beginnen de nabestaanden van Jimi Hendrix een rechtszaak tegen de Amerikaanse zakenman Craig Dieffenbach. Dieffenbach is van plan om onder de naam Hendrix Electric Vodka een nieuwe wodka op de markt te brengen. "We are gravely concerned that there may be a perception that Experience Hendrix has, in some way, authorized this sale of vodka. As a matter of strict policy, we have never promoted an alcoholic beverage. In view of the circumstances of my brother Jimi's death, this attempt to associate his name with the sale of alcohol beverages amounts to a sick joke." aldus Janie Hendrix, het geadopteerde zusje van Jimi Hendrix. Janie Hendrix staat aan het hoofd van The Experience Hendrix, het familiebedrijf dat de belangen van de in September 1970 overleden zanger/gitarist behartigt. Volgens Craig Dieffenbach is de aanklacht nergens op gebaseerd. The Experience Hendrix zou alleen zeggenschap hebben over de muziek van Jimi Hendrix, niet over het gebruik van zijn naam en zijn portret. The Hendrix Electric Vodka is vanaf April 2007 verkrijgbaar in een paarsgetint flesje met het gezicht en de handtekening van de zanger/gitarist op het etiket.


Ik_wou_dat_ik_voor_en_keertje_in_mnLee Towers & Bart De Graaff komen op 7 Maart 1992 op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun gezamelijke single Ik Wou Dat Ik Voor Eén Keertje In M'n Leven. Dit nummer is geschreven door Pierre Kartner. Op de B-kant van deze single staat de Engelse versie, A Magician I Would Be. De Engelse vertaling is van Julie Forsyth. Ik Wou Dat Ik Voor Eén Keertje In M'n Leven van Lee Towers & Bart De Graaff bereikt op 21 Maart 1992 blijft op 22 steken. De opbrengst van deze single gaat naar UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties.


A_little_less_conversationElvis Presley staat op 7 Maart 1968 in de studio van Western Recorders in Los Angeles om vier nummers voor de soundtrack van zijn film Live A Little, Love A Little op te nemen. Dit zijn achtereenvolgens: Almost In Love, Wonderful World, Edge Of Reality en A Little Less Conversation. In December 1968 worden A Little Less Conversation en Almost In Love als single uitgebracht. A Little Less Conversation komt niet verder dan de 69ste plaats in de Billboard Hot 100. Een remix die in 2002 door Junkie XL (Tom Holkenborg) is gemaakt, doet het beter. Die wordt wereldwijd een nummer 1-hit. De single verschijnt overigens niet onder de naam Junkie Xl maar onder JXL. De familie van de overleden zanger wil niet dat er een verband tussen drugsgebruik (Junkie) en Presley gelegd zou kunnen worden.


De Golden Earring is op 7, 10 en 11 Maart 2005 te gast bij de talkshow van Barend & Van Dorp. De Haagse rockgroep viert in 2005 zijn veertigjarig bestaan. Verdeeld over de drie avonden brengt de Golden Earring naast klassiekers ook de nieuwe single I've Just Lost Somebody ten gehore. Tevens schuiven Barry Hay, George Kooijmans, Rinus Gerritsen en Ceasar Zuiderwijk aan bij Frits Barend en Henk van Dorp om over hun 40-jarige muziekcarrixc3xa8re te praten.


Erin_everly_axl_roseOp 7 Maart 1994 begint Erin Everly (de dochter van Don Everly) in Los Angeles een rechtszaak tegen Axl Rose, waarin zij miljoenen dollars schadevergoeding eist voor het huiselijk geweld dat zij heeft ondergaan tijdens hun korte huwelijk in 1990. Erin Everly beweert ondermeer dat Rose haar bewusteloos heeft geslagen, omdat zij zou hebben geweigerd echtscheidingsdocumenten te ondertekenen. Het huwelijk dat in April 1990 in Las Vegas is gesloten, wordt in Januari 1991 ongeldig verklaard, waardoor Erin geen aanspraak kan maken op Axl's vermogen. De rechtszaak wordt later door een schikking beeindigd.


Kylie Minogue koopt op 7 Maart 2005 een eiland. Het gaat om een eilandje vlakbij Melbourne in Australie. Vroeger heeft er een gevangenis gestaan, die te vergelijken is met de beruchte Alcatraz gevangenis. Op het eiland wonen ongeveer negentig mensen, ook leven er ongeveer 300 koala's. Kylie Minogue heeft het eiland gekocht omdat ze een plek wil waar ze zich helemaal kan afsluiten van de rest van de wereld als het haar allemaal te veel wordt. De zangeres heeft het eiland samen met haar zus Dannii en broer Brendan gekocht.


Anyone_who_had_a_heartDe complete Top 10 van Engeland bestaat op 7 Maart 1964 voor het eerst in de muziekgeschiedenis uit louter Britse producties. Op één staat Cilla Black met Anyone Who Had A Heart. De tweede plaats is voor The Dave Clark Five met Bits And Pieces. Op drie staan The Bachelors met Diane. De vierde plaats is voor I Think Of You van The Merseybeats. The Searchers staan op vijf met Needles And Pins. Not Fade Away van The Rolling Stones bezet de zesde plaats. Billy J. Kramer & The Dakotas staan op zeven. Op de achtste plaats staat I'm The One van Gerry & The Pacemakers. Brian Poole & The Tremeloes staan met Candy Man op negen, en Eden Kane staat met Boys Cry op de tiende plaats.


Op 7 Maart 1966 verschijnt de single Caroline No van Brian Wilson. Het is de eerste keer dat een lid van The Beach Boys een solo single uitbrengt. Caroline No komt op 26 Maart 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de 32-ste plaats.


Tina_turner_river_deep_mountain_higIn de Gold Star Recording Studio in Hollywood neemt Tina Turner op 7 Maart 1966 haar zangpartij op voor River Deep Mountain High. De opname wordt geproduceerd door Phil Spector. Spector wiens bijnaam The Genius is, ontwikkelt met zijn produktietechnieken een geheel eigen stijl, waardoor de taak van producer ingrijpend verandert. Door Spectors toedoen beperken producers zich niet langer tot het vastleggen van studio-optredens maar gebruiken zij alle mogelijke hulpmiddelen en technieken om in de studio iets nieuws te creeeren. In 1966 biedt Phil Spector aan Ike 20.000 dollar om met Tina te mogen werken. Het resultaat is de machtige geluidsmuur op River Deep - Mountain High, waarin Tina's stem ongeevenaard tot haar recht komt. Hoewel River Deep - Mountain High een artistieke triomf is, is het ook een commerciele flop. In Amerika komt River Deep Mountain High niet verder dan nummer 88 in de Billboard Hot 100. De gehoopte doorbraak naar het blanke publiek blijft hierdoor voor Ike & Tina turner ver weg. Maar als The Rolling Stones de Turner Revue op sleeptouw nemen tijdens de Amerikaanse tournee van 1969, en Ike & Tina Turner zich gaan toeleggen op het bewerken van popnummers, zoals Lennons Come Together en John Fogerty's Proud Mary, is de doorbraak naar het blanke Amerikaanse publiek alsnog een feit.


Op 7 Maart 2006 bekent de 44-jarige Yolanda Davis dat zij op 1 Maart 2006 drummer Johnny Jackson in hun huis in Gary, Indiana met een vleesmes heeft doodgestoken. Davus zegt naar het mes te hebben gegrepen, nadat Johnny Jackson haar keel heeft dichtgeknepen en haat heeft geslagen. Yolanda Davis hangt een gevangenisstraf van tussen de 45 en 65 jaar boven het hoofd. Johnny Jackson is in 1967 zijn carriere begonnen bij The Jackson Five als de vervanger van hun drummer Milford Hite. De afgelopen jaren hefet Johnny Jackson gedrumd bij White Dove en Anthony Acoff. Die heeft hem onlangs ontslagen vanwege zijn drankprobleem. Of hij familie is van Michael Jackson is niet zeker. Volgens sommige bronnen zou Johnny Jackson een neef van de zanger zijn. Johnny Jackson is 54 jaar geworden.


Steve Strange de ex-zanger van Visage wordt op 7 Maart 2002 op weg naar een feest in West London onderweg overvallen en beroofd. De buit is ondermeer een armband die hij ooit van Kylie Minogue heeft gehad. Ook levert de beroving Steve Strange, die als Steven Harrington geboren is, 18 hechtingen in zijn hoofd op. De daders van de beroving worden niet gevonden.


Mike_millwardMike Millward overlijdt op 7 Maart 1966 aan de gevolgen van leukemie. Mike Millward wordt geboren op 9 Mei 1942 in Bromborough, Cheshire en is vooral bekend als gitarist van de Engelse groep The Fourmost. Voor The Fourmost begint hun carierre op 30 Juni 1963 wanneer zij een contract tekenen met Brian Epstein. De groep uit Liverpool is in 1959 door Brian O'Hara, Joe Bower, Billy Hatton en Brian Redman opgericht als The Four Jays. Later wordt de naam veranderd in The Four Most. Brian Epstein besluit dat The Fourmost een betere naam is. Joe Bower en Brian Redman zijn inmiddels opgevolgd door gitarist Mike Millward en drummer Dave Lovelady. De John Lennon en Paul McCartney-compositie Hello Little Girl is in 1963 de eerste hit voor The Fourmost. Na I'm In Love, A Little Loving, How Can I Tell Her, Baby I Need Your Lovin' en Girls Girls Girls is het hitparade-succes voorbij voor The Fourmost. Na het overlijden van Mike Millward keert Joe Bower terug bij The Fourmost. Paul McCartney produceert in 1969 Rosetta. Deze single wordt geen hit. Hetzelfde jaar gaat de groep uit elkaar. Mike Willward is 23 jaar geworden. Op 27 Juni 1999 zanger Brian O'Hara zelfmoord. De zanger/gitarist heeft zichzelf opgehangen. Brian O'Hara is 56 jaar geworden.


Jess Conrad, The Caravelles, Freddie & The Dreamers, Chris Barber's Jazzband, Gene Vincent, The Marauders en The Hustlers zijn op 7 Maart 1964 te zien in een aflevering van het televisie-programma Thank Your Lucky Stars. De show wordt uitgezonden door de Britse commercixc3xable omroep ABC. Brian Matthew is de presentator.


Op 7 Maart 2000 wordt Liam Gallagher, de zanger van Oasis, uitgeroepen tot Best Geklede Man. De verkiezing is georganiserd door het modetijdschrift GQ.


Bruce Springsteen speelt op 7 Maart 1973 in Max's Kansas City in New York. Tijdens het concert krijgt John Hammond een hartaanval, waaraan hij geen nadelige gevolgen overhoudt. John Hammond heeft Springsteen onlangs gecontracteerd voor platenmaatschappij CBS, en het optreden is een feestje om dat te vieren.


Pinball_wizard_van_the_whoOp 7 Maart 1969 wordt Pinball Wizard van The Who uitgebracht. Het is de eerste single van The Who die in stereo wordt uitgebracht. Pinball Wizard is ook de eerste kennismaking met het nieuw te verschijnen album Tommy. Op het hoesje staat de tekst: "From The Soon To Be Released Rock Opera Tommy". Pinball Wizard komt op 19 Maart 1969 de Engelse hitparade binnen, en haalt de vierde plaats. In de Nederlandse Top 40 blijft Pinball Wizard van The Who op twaalf steken. Het album Tommy volgt inderdaad snel. Op 23 Mei 1969 wordt Tommy in Nederland uitgebracht en haalt een tweede plaats in de albumlijst. In Amerika is Tommy al op 17 Mei 1969 uitgebracht, daar komt het album tot een vierde plaats.


Harold_mcnair_2Harold McNair overlijdt op 7 Maart 1971 aan de gevolgen van longkanker. De saxofonist wordt op 5 November 1931 in Kingston op Jamaica geboren, waar hij muziek leert spelen van Victor Tulloch en later ondermeer met Gaynair en The Babba Motta Band speelt. In de jaren vijftig verhuist hij naar Groot-Brittannie. McNair werkt tijdens zijn carierre ondermeer met Ronnie Scott, Tubby Hayes, Quincy Jones, Donovan en Ginger Baker, en is te horen op platen van Donovan (Wear Your Love Like Heaven) ,Ginger Baker's Airforce en John Martyn (The Tumbler). Harold McNair is 39 jaar geworden.


Edward_mossVanaf 7 Maart 2005 kunnen Britse televisiekijkers getuige zijn van de rechtszaak tegen Michael Jackson, ook al zijn televisiecamera's strikt verboden in de rechtszaal. Sky News laat de zaak naspelen door acteurs die op de hoofdrolspelers lijken. Elk detail klopt met de werkelijkheid, zelfs de glazen water. De rol van Michael Jackson wordt gespeeld door Edward Moss (foto). Omdat Michael Jackson tot nu toe nog niet in de rechtszaal heeft gesproken, hoeft Edward Moss alleen zo nu en dan bezorgd te kijken. De producers van Sky News kiezen dagelijks een gedeelte van de rechtszaak om na te spelen. "We hebben goede kijkcijfers. Als het zo doorgaat, blijven wij ermee doorgaan. Het is journalistiek, wij gebruiken alleen een andere manier om het verhaal te vertellen'', aldus een woordvoerder van Sky News. In de werkelijke rechtszaak tegen Michael Jackson in Santa Maria in Californie treedt op 7 Maart 2005 Star Arvizo, de 14-jarige jongere broer van Michael Jacksons vermeende slachtoffer, aan. Hij zegt in 2003 gezien te hebben hoe Michael Jackson zijn broer liefkoost. De verdediging van de zanger toont een videoband met een interview met het slachtoffer en zijn familie. De juryleden horen hen daarop vertellen dat Michael Jackson de jongens heeft gered van de mishandelingen door hun vader. Die zou hen hebben geslagen en een huisdier hebben gedood. De moeder zegt in het interview dat Michael Jackson zich nooit anders dan als een vader heeft gedragen.


Maurice_ravelIn Ciboune, Frankrijk wordt op 7 Maart 1875 de latere componist Maurice Ravel geboren. Ravel wordt vooral bekend door zijn in 1928 geschreven werk de Bolero. Dit stuk wordt op 22 November 1928 voor het eerst in L'Opera in Parijs opgevoerd, en groeit uit tot een groot succes. De Bolero wordt in 1979 weer populair wanneer de muziek wordt gebruikt tijdens een erotische scene in de film Ten met Bo Derek in de hoofdrol. Maurice Ravel overlijdt op 28 December 1937, 62 jaar oud, in een Parijs ziekenhuis. Hij wordt begraven op de begraafplaats Levallois Perret in Parijs


Wanneer hij op weg is naar de begravenis van de op 5 Maart 1963 omgekomen Patsy Cline, verongelukt Jack Anglin op 7 Maart 1963 op de New Due West Avenue in Madison. Jack Anglin wordt geboren op 13 Maart 1916 op een boerderij in de buurt van Columbia, Williamson County in Tennessee, en is xc3xa9xc3xa9n helft van Johnnie & Jack. Dit country-duo heeft in de jaren vijftig hits met o.a. Poison Love en Goodnight Sweetheart Goodnight. Jack Anglin is 46 jaar geworden.


In Engeland verschijnt op 7 Maart 1952 het eerste exemplaar van het muziekweekblad New Musical Express. Op 14 November van hetzelfde jaar start NME, met informatie van het Amerikaanse Billboard Magazine, de eerste UK Singles Chart.


The_andrews_sisterstico_ticoOp 7 Maart 1944 staan The Andrews Sisters in de studio om het nummer Tico Tico op te nemen voor de soundtrack van Bathing Beauty. In deze bioscoopfilm speelt oud-zwemster Esther Williams de hoofdrol. Tico Tico is geschreven door Ervin Drake en Zequinha Abreu en wordt in 1944 (nog voor de versie van The Andrew Sisters) opgenomen door Aloysio Oliviera. Haar versie is te horen in de Disney animatiefilm Saludos Amigos. Tico Tico van The Andrew Sisters bereikt de 24ste plaats in de Amerikaanse hitparade, en is dan inmiddels de 46ste hit voor de drie zusjes Patty, Maxene en LaVerne Andrews uit Minneapolis. The Andres Sisters zijn met name in de periode van 1937 tot 1950 erg populair in Amerika. Enkele van de grootste hits zijn ondermeer Bei Mir Bist Du Schoen (1937, 5 weken op nummer 1), Ferryboat Serenade (1940, drie weken op nummer 1), A Hot Time In The Town Of Berlin (met Bing Crosby) (1944, 6 weken op nummer 1), Don't Fence Me In (met Bing Crosby) (1944, 8 weken op nummer 1), Rum And Coca-Cola (1944, 10 weken op nummer 1), I Can Dream, Can't I? (1949, 5 weken op nummer 1) en I Wanna Be Loved (1950, 2 weken op nummer 1). In 1983 vormt Patricia Paay met haar zus Yvonne en haar moeder voor de grap het trio de Star Sisters, wat duidelijk geinspireerd is op The Andrew Sisters. In deze hoedanigheid scoren The Star Sisters in Juni 1983 een nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40 met het nummer Stars On 45 Proudly Presents, The Stars Sisters. In deze medley komen verschillende nummers voor van The Andrew Sisters waaronder Bei Mir Bist Du Schoen en Rum And Coca-Cola.


De gezamenlijke Britse tournee van John Leyton, Mike Berry, The Swinging Blue Jeans, Billy Boyle, Billie Davis, Jet Harris en The Rolling Stones wordt op 7 Maart 1964 afgesloten met een optreden in de Winter Gardens in Morecambe in het Engelse graafschap Lancashire. Deze tournee is op 31 Januari 1964 in de Public Hall in Preston in Lancashire van start gegaan. Per avond worden er twee shows. The Rolling Stones spelen ondermeer de nummers Roadrunner, Come On, Roll Over Beethoven, Walkin' The Dog, You Better Move On en I Wanna Be Your Man. In zijn boek Rolling With The Stones schrijft Bill Wyman: "De laatste avond komt ex-Shadows-bassist Jet Harris dronken het toneel op. Tot ieders verbazing begint hij schuine moppen te vertellen. Het lijkt wel of de poedel van zangeres Billie Davis hierop reageert. Hij loopt het podium op en plast tegen een been van Jet Harris terwijl die een liedje probeert te zingen".


The Cure treedt op 7 Maart 1992 op tijdens het verjaardagsfeestje van de achttienjarige Martha Lopez in Tustin in Californie. Het meisje lijdt aan hemofolie, een bloedziekte, en is te ziek om een regulier concert van The Cure bij te wonen.


Lets_wait_a_while_van_janet_jacksonOp 7 Maart 1987 bereikt Let's Wait A While van Janet Jackson de tiende plaats in de Billboard Hot 100. Janet Jackson is hiermee de eerste zangeres in de geschiedenis die met vijf singles van één album de Amerikaanse Top 10 haalt. Eerder halen What Have You Done For Me Lately, Nasty, When I Think Of You en de titelsong Control van het gelijknamige album al de Amerikaanse Top 10. Let's Wait A While bereikt uiteindelijk de tweede plaats op 21 Maart 1987. Het Amerikaanse muziek magazine Rolling Stone zet Control later in een lijst van de 100 Best Albums Of The Eighties op een 28ste plaats.


Bij Madame Tussaud's in Londen is op 7 Maart 1976 voor het eerst het wassenbeeld van zanger Elton John te zien. Dit beeld veranderd door de jaren heen, net als Elton John zelf, nogal eens van uiterlijk. Elton John is op 7 Maart 1976 sinds The Beatles de eerste popster van wie een wassenbeeld bij Madame Tussaud's wordt onthuld.


Derek Alexander David Healey wordt op 7 Maart 2005 geboren als eerste kind van Jeff Healey en zijn vrouw, de zangeres Cristie Hall. Als baby heeft Jeff Healey zijn gezichtsvermogen verloren. Vanaf zijn derde speelt hij gitaar. Eind jaren tachtig breekt de blinde Canadese zanger/gitarist door met zijn debuutalbum, See The Light. Jeff Healey staat erom bekend dat de gitaar op zijn schoot ligt wanneer hij speelt. Jeff Healey overlijdt op 2 Maart 2008 in een ziekenhuis in Toronto op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


Young_americans_van_david_bowieVanaf 7 Maart 1975 ligt het album Young Americans van David Bowie in de platenwinkel. Op dit in de Electric Ladyland in New York opgenomen album staan de volgende nummers: Young Americans, Win, Fascination, Right, Somebody Up There Likes Me, Across The Universe, Can You Hear Me en Fame. Dit laatste nummer heeft David Bowie samen met ex-Beatle John Lennon en gitarist Carlos Alomar geschreven. Als dank dat Lennon aan Fame meeschrijft neemt Bowie het Beatles nummer Across The Universe op. Bowie wordt op Young Americans in de studio bijgestaan door: John Lennon (zang, gitaar), Carlos Alomar en Earl Slick (gitaar), David Sanborn (saxofoon), Mike Garson (piano), Willie Weeks en Emir Kassan (bas), Andy Newmark en Dennis Davis (drums), Larry Washington (congas), Pablo Rosario en Ralph McDonald (percussie), Ava Cherry, Robin Clark, Jean Fineberg, Jean Millington en Luther Vandross (koortjes). Young Americans komt op 29 maart 1975 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album bereikt de 24ste plaats.


Bobby_darin_en_sandra_deeBobby Darin en Sandra Dee gaan op 7 Maart 1967, na een huwelijk van zeven jaar, uit elkaar. Op 1 December 1960 trouwt zanger/acteur Bobby Darin met de actrice Sandra Dee, met wie hij dan samen in de film Come September speelt. Uit dit huwelijk wordt op 16 December 1961 hun zoon Dodd Mitchell Darin geboren. Bobby Darin overlijdt sterft op 20 December 1973 op 37-jarige leeftijd na een tweede hartoperatie. Sandra Dee overlijdt op 20 Februari 2005 aan een nierziekte. Sandra Dee, geboren als Alexandra Cymboliak Zuck, is 62 jaar geworden.Ik_heb_zo_waanzinnig_gedroomdOp 7 Maart 1981 komt Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd van Kinderen Voor Kinderen op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 4 April 1981 een zevende plaats als hoogste notering. Kinderen Voor Kinderen wordt op 5 December 1980 voor de allereerste keer door de VARA op Nederland 2 uitgezonden. Initiatief neemster Flory Anstadt komt op het idee van Kinderen Voor Kinderen gekomen wanneer zij zich realiseert dat er alleen maar korte liedjes voor kinderen zijn. Ook zingen kinderen mee met Engelse liedjes die zij absoluut niet begrijpen. De thema's voor de nieuwe kinderliedjes worden door de kinderen zelf aangedragen en verder uitgewerkt door bekende Nederlandse tekstdichters en componisten. De eerste aflevering wordt gepresenteerd door Willem Nijholt. Het album met alle liedjes uit deze eerste aflevering van Kinderen Voor Kinderen komt op 7 maart 1981 binnen in de Nederlandse LP Top 50. De plaat bereikt de tweede plaats.


Wholl_stop_the_rainOp 7 Maart 1970 bereikt Who'll Stop The Rain van Creedence Clearwater Revival de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Het is voor, voor het gemak vaak afgekort tot, CCR hun eerste nummer 1 hit in Nederland. De groep bestaande uit zanger/gitarist John Fogerty gitarist Tom Fogerty (1941-1990), bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford bestaat dan al 10 jaar. CCR begint rond 1960 als Tommy Fogerty & The Blue Velvets. Later wordt de naam gewijzigd in The Golliwogs. In 1968 onstaat de naam Creedence Clearwater Revival. Het verhaal gaat dat de naam Creedence Clearwater Revival wordt gekozen omdat Creedence de naam is van een goede vriend van John Fogerty. De term Clear Water (helder water) wordt genoemd in een reclamespot voor bier,en de groep zich zelf ziet als "Revivalist". Who'll Stop The Rain staat twee weken op de eerste plaats. Opvolger Up Around The Bend bereikt eveneens de eerste plaast van de Nederlandse Top 40. In totaal heeft CCR 13 hits in Nederland waarvan er 6 in de Top 10 komen.Muziek Jarige Op 7 Maart

1942: Hamilton Bohannon - Drummer USA
1945: Arthur Lee (Arthur Taylor) - Love Zanger († 3 Aug. 2006)
1945: Chris White - The Zombies Bas
1946: Matthew Fisher - Procol Harum Toetsen
1946: Peter Wolf - The J. Geils Band Zanger
1948: Peggy March (Margaret Battavio) - Zangeres Engeland
1952: Ernie Isley - The Isley Brothers
1962: Taylor Dayne (Leslie Wunderman) - Zangeres USA
1963: Keith Mullen - The Farm Gitaar
1966: Paul Davis - Happy Mondays Toetsten
1967: Jean-Pierre Barda - Army Of Lovers
1973: Sxc3xa9bastien Izambard - Il Divo Zanger
1977: Paul Cattermole - S Club 7 Zanger
1982: Kelli Young - Liberty X Zangeres
1984: Janneke Nijhuis - Bad Candy Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten