Zoeken in de muziekgeschiedenis

5 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 6 Maart

No_limit_2_unlimited2 Unlimited komt op 6 Maart 1993 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer No Limit. Het is na Twilight Zone de tweede nummer één voor 2 Unlimited in Nederland. In Juni 1994 scoort het duo met The Real Thing hun derde nummer één hit. 2 Unlimited is bedacht door de Belgische producers Jean-Paul de Coster en Phil de Wilde. De twee producers scoren dan al hits onder de namen Bizz Nizz en T99. Ze werken vanuit hun Soundsational Studio's, die gevestigd is op zolder boven de fonteinfabrieken van de familie De Wilde in Lovendegem. Onder de naam 2 Unlimited hebben ze met het instrumentale Get Ready For This een undergroundhit in Groot-Brittannie. Om met de groep live te kunnen touren benaderen ze in de zomer de Amsterdammers Ray Slijngaard en Anita Doth. Ray werkt in de keuken op luchthaven Schiphol en heeft gedanst met breakdance en electric-boogie groepen. Anita Doth werkt op de administratie van de verkeerspolitie. Naast model is ze zangeres bij The Trouble Sisters. Als de twee gezichten van 2 Unlimited touren ze vervolgens de hele wereld rond.


Vanaf 6 Maart 1964 ligt de single New Orleans van Bern Elliott & The Fenmen in de Engelse platenwinkels. New Orleans is geschreven door Joseph Royster en Frank Guirda en wordt als eerste opgenomen door Big Boy Miles, met medewerking van het orkest van Mac Rebennack, voor het album We Love To Rock 'n'n Roll. De versie van Bern Elliott & The Fenmen komt op 19 Maart 1964 binnen in de Britse hitparade, en haalt de vierentwintigste plaats.


Ivor_novelloDe componist, toneelschrijver en acteur Ivor Novello overlijdt op 6 Maart 1951 aan de gevolgen van een hartinfarct. Ivor Novello wordt op 15 Januari 1953 in Llwyn-yr-Eos (Grove of Nightingales) in Cardiff, Wales geboren als David Ivor Davies, en is één van de meest populaire entertainers van de twintigste eeuw. In 1955 wordt in Londen voor de eerste keer The Ivor Novello Award uitgereikt, ter nagedachtenis aan Novello. De Ivor Novello Award is een belangrijke prijs in de Britse popmuziek voor liedjesschrijvers, en wordt uitgereikt door de British Academy Of Composers And Songwriters. In 1955 zijn er prijzen voor 'Ev'rywhere' (Most Popular Song), In Love For The Very First Time (Outstanding Popular Song)en Got'n Idea (Outstanding Comedy Song). In 2004 zijn er prijzen voor ondermeer: Dry Your Eyes van The Streets (Best Song Musically And Lyrically), Take Me Out van Franz Ferdinand (Best Contemporary Song) en Vertigo van U2 (International Hit Of The Year). Ivor Novello is 58 jaar geworden.


LieVanaf 6 Maart 1970 ligt het album Lie van Charles Manson in de platenwinkel. Charles Manson is de man die verantwoordelijk is voor de moord op de actrice Sharon Tate en vier van haar vrienden. Met de opbrengst hoopt Charles Manson zijn proceskosten te kunnen betalen. De LP is geen succes. Manson zit tot op de dag van vandaag gevangen. Al zijn verzoeken om gratie zijn tot op heden afgewezen. In 2007 ziet Manson voor de elfde keer sinds 1978 een voorwaardelijke invrijheidstelling aan hem voorbij gaan. De beslissing wordt bekendgemaakt door de penitentiaire raad van Californie. Die wijst het verzoek tot gratie af na een bezoek aan de staatsgevangenis van Corcoran, waar Manson de rest van zijn levensjaren doorbrengt. Manson is volgens de raad nog steeds een gevaar voor de samenleving. In 2012 kan er een nieuw verzoek tot gratie worden ingedient.


George_formbyGeorge Formby overlijdt op 6 Maart 1961 aan de gevolgen van een hartaanval. George Forby wordt geboren op 26 Mei 1904 in Wigan, Lancashire als George Hoy Booth, en is het meest bekend als zingende komediant en ukelele speler. Zijn vader, James Booth, treedt op als komiek in music-halls onder de artiestennaam George Formby. Hij zou het geweest zijn die een lid van zijn gezelschap, ene Charles Chaplin, het advies geeft zijn geluk in Amerika te proberen. George neemt de artiestennaam over van zijn vader na zijn dood in 1921 wanneer hijzelf het artiestenvak instapt. Het materiaal dat Formby in eerste instantie op de planken brengt is het oude materiaal van zijn vader maar hij weet zich al snel een naam te verwerven als komisch zanger die zichzelf begeleid op de ukelele. De ukelele (eigenlijk: banjolele) is aanvankelijk niet meer geweest dan een hobby maar omwille van een weddenschap gaat hij het instrument ook op toneel spelen en wordt het zijn handelsmerk. Met zijn syncopische en aanstekelijke spel op de ukelele, en met zijn onnavolgbare mimiek wordt hij in de jaren dertig en veertig de lieveling van het Britse publiek. Zijn eerste plaatopname - met de Jack Hylton Band - dateert uit 1932. Zijn eerste geluidsfilm wordt twee jaar later ingeblikt en is meteen een succes. Een contract voor nog eens 11 films met Associated Talking Pictures (voorloper van de Ealing Studios) leverde hem het voor die tijd ongekende inkomen van £100.000,- per jaar op. Een volgend contract - met Columbia Pictures - is goed voor nog eens £500.000,-. Ook in zijn films zet George Formby het typetje neer van de goedgemutste en muzikale schlemiel die, om het het publiek niet al te moeilijk te maken, meestal luistert naar de naam... George. Zijn populariteit bereikt een hoogtepunt wanneer hij in 1937 een optreden verzorgt in de Royal Variety Show. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt George Formby op voor de Britse troepen in Noord-Afrika, West-Europa en ook het thuisfront krijgt een morele oppepper van George wanneer hij in zijn films blijmoedig de nazi's voor schut zet. In 1946 wordt Formby onderscheiden met de Order Of The British Empire. Twee jaar eerder heeft hij dan al de Stalin-Prijs ontvangen - een uitzonderlijke eer voor een niet-Rus, wat hij te danken heeft aan de immense populariteit van zijn films in de Sovjet-Unie. In het Nederland weet Formby in de jaren veertig opnieuw een aanhang te creeeren met zijn films die tijdens de bezettingsjaren uiteraard niet in de bioscopen te zien waren geweest. George Formby krijgt in 1951 zijn eerste hartaanval. Zijn tweede, tien jaar later, overleeft hij niet. Zijn bijzetting op Warrington Cemetery wordt bijgewoond door naar schatting 100.000 belangstellenden. Ondermeer George Harrison noemt George Formby als invloed. George Formby is 57 jaar geworden.


Op 6 Maart 1968 bereikt het album The Best Of Buck Owens in Amerika de gouden status. Buck Owens heeft van 1963 t/m 1969 zeventien keer op de eerste plaats van de Amerikaanse country-hitparade gestaan. In Nederland is Buck Owens bekend van zijn enige hit Amsterdam, die op 17 Oktober 1970 een 13e plaats in de Top 40 weet te halen.


Tight_fit_the_lion_sleeps_tonightDe Britse groep Tight Fit staat op 6 Maart 1982 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met hun versie van The Tokens hit The Lion Sleeps Tonight. Tight Fit bestaat uit Steve Grant, Julie Harris en Denise Gyngell, die geen van drieeen zijn te horen op de single. De zanger op The Lion Sleeps Tonight is sessie muzikant Roy Ward. The Tokens hebben in December 1961 al een nummer 1 hit met het nummer. Het origineel van The Lion Sleeps Tonight is van de Zuid-Afrikaan Solomon Linda, die het nummer in 1939 als Mbube Wimoweh (letterlijk: De Leeuw Slaapt) op de plaat zet met de groep The Evening Birds. Muziekinstrumenten zijn verboden voor zwarte werkers in de townships van Zuid-Afrika, ze zouden ze wel eens kunnen gebruiken als wapen. Zingen is daarom hun enige uitkomst en de manier waarop Linda's Evening Birds zingen ontketent een hele stroming onder township-jive groepen met als latere exponent de fameuze Ladysmith Black Mambazo, ondermeer bekend van het album Graceland van Paul Simon. The Tokens hebben na The Lion Sleeps Tonight geen hit meer. Wel gaan zij verder als succesvolle producers met ondermeer The Chiffons (He's So Fine, One Fine Day, en Sweet Talkin' Guy), The Happenings (See You In September en My Mammy) en Dawn (Knock Three Times en Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree).


FrancismagalonaDe Filipijnse rapper, acteur, regisseur en fotograaf Francis Magalona overlijdt op 6 Maart 2009 in Pasig City, Filipijnen aan de gevolgen van leukemie. Francis Magalona wordt op 4 Oktober 1964 in Manilla geboren als zoon van twee Filipijnse acteurs, Pancho Magalona en Tita Duran. Hij begint begin jaren 80 zijn loopbaan als breakdancer en wordt vervolgens, in navolging van zijn ouders ook acteur. Magalona wordt later de eerste rapper uit de Filipijnen die ook bij het grote publiek populair is. Hij is de eerste zanger die er in slaagt rap met Pinoy Rock te vermengen. Magalona staat ondermeer bekend als FrancisM, Master Rapper, The Man From Manila en King Of Pinoy Rap. Francis Magalona is 44 jaar geworden.


Op 6 Maart 1981 krijgt Connie Francis opnieuw een zware klap te verwerken, als haar broer wordt vermoord. George Franconero, die als advocaat in New Jersey werkzaam was, wordt door de georganiseerde misdaad het zwijgen opgelegd. In November 1974 was Connie's leven al veranderd in een hel van jarenlange depressies en medische behandelingen, nadat ze in een hotelkamer in New York was mishandeld en verkracht. Na de dood van haar broer wordt ze manisch-depressief. In 1986 wordt ze zelfs onder curatele gesteld en in een psychiatrische kliniek opgenomen. Pas aan het eind van de jaren tachtig is ze weer voldoende hersteld om op het podium terug te keren.


Your_heart_belongs_to_me_sTijdens de opnamen van de talkshow Thank God It's Friday, uitgezonden bij de Vara, maakt Hind op 6 Maart 2008 bekend dat zij het nummer Your Heart Belongs To Me gaat zingen tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Hind (Laroussi) heeft het nummer vijf jaar geleden zelf geschreven. De tekst draait om een jongen op wie Hind destijds verliefd is. Muzikaal omschrijft zij Your Heart Belongs To Me als "stoerder dan mensen van me gewend zijn". Hind, die een Marokkaanse vader heeft, laat eerder al weten dat het nummer een orixc3xabntaals karakter zou hebben. Your Heart Belongs To Me is uptempo en doorspekt met Arabische klanken. Tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival op 20 Mei 2008 in Belgrado komt Hind niet verder dan een dertiende plaats van de negentien deelnemers en mag daarom niet mee doen aan de finale. Your Heart Belongs To Me bereikt in Nederland op 17 Mei 2008 een 16e plaats in de Top 100 als hoogste notering.


Een poging om Elvis Presley naar Engeland te laten komen voor zijn eerste Britse live-optredens loopt op 6 Maart 1973 op niets uit. De optredens zouden moeten plaatsvinden in Earl's Court in Londen. De Britse promotors hebben geprobeerd The King Of Rock'n'Roll te boeken voor een aantal shows in de zomer van 1973. De zanger komt niet naar Engeland, omdat hij "live- of filmafspraken heeft in de Vereningde Staten.


AnastaciaEen jaar nadat Anastacia succesvol aan borstkanker is geopereerd, treedt zij op 6 Maart 2004 voor het eerst weer op. De dertigjarige Amerikaanse zangeres is één van de artiesten die meewerken aan de show rond de 13e uitreiking van de Echo Awards, de jaarlijkse prijzen van de Duitse muziekindustrie, in Berlijn. Na het zingen van het nummer Heavy On My Heart krijgt Anastacia een ovationeel applaus van het publiek. Behalve van Anastacia zijn er in Berlijn ook live-optredens van ondermeer: Kylie Minogue, Phil Collins, Pink, OutKast, Enrique Iglesias en The Darkness. Geen van hen is echter genomineerd voor een Echo Award. De winnaars van de Echo Awards zijn: Robbie Williams, Shania Twain en Evanescence. De nominaties worden gebaseerd op de plaatverkoop in Duitsland, waarna een jury de winnaars aanwijst. Na de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannie is Duitsland de grootste afzetmarkt voor muziek in de wereld.


Asia_nitollanoIn Amerika wordt op 6 Maart 2007 de finale van The Pussycat Dolls Present: The Search For The Next Doll uitgezonden. In dit talentenjacht-programma zijn jonge vrouwen de afgelopen twee maanden wekelijks door een deskundige jury beoordeeld op hun zang- en danskwaliteiten. Winnares is Asia Nitollano. Double The Trouble is de eerste single van The Pussycat Dolls waarop zij te horen is. Asia Nitollano is de dochter van Joe Bataan, die in 1980 een grote hit heeft met Rap-O-Clap-O. Asia Nitollano verlaat begin 2008 The Pussycat Dolls, en wordt opgevolgd door Nicole Scherzinger die eerder de groep begin 2007 heeft verlaten voor een solocarriere. Na twee geflopte solosingles, keert zij nu weer terug bij The Pussycat Dolls.


Ploem_ploem_jenkaOp 6 Maart 1965 komen Ploem Ploem Jenka van Trea Dobbs en Geweldig van Ronnie Tober op respectievelijk 39 en 32 binnen in de Nederlandse Top 40. Trea Dobbs en Ronnie Tober hebben deze door Pieter Goemans geschreven nummers op 8 Februari 1965 gezongen tijdens de finale van het Nationaal Songfestival. Ronnie Tober wordt tweede achter Conny van den Bos met 't Is Genoeg. Trea Dobbs eindigt als derde. Commercieel gezien is Ploem Ploem Jenka de winnaar. De single bereikt de achtste plaats in de Nederlandse Top 40. Geweldig van Ronnie Tober blijft op 23 steken. 't Is Genoeg van Conny van den Bos wordt geen hit. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 20 Maart 1965 in Napels in Italie eindigt Conny van den Bos met vijf punten op de elfde plaats. De Franse zangeres France Gall wint voor Luxemburg met Poupee De Cire Poupee De Son.


Keisha_buchanan_en_heidi_rangeHet uitverkochte concert van de Sugababes in de Olympia in Dublin, Ierland gaat op zaterdag 6 Maart 2004 niet door. Tien minuten voor aanvang zegt het Engelse trio het optreden voor 1300 fans af. Volgens de Britse krant The Mirror zouden twee Sugababes slaande ruzie hebben gehad. Keisha Buchanan (links) en Heidi Range (rechts) (voormalig zangeres van Atomic Kitten en opvolgster van de vertrokken Siobian Donaghy) zouden elkaar achter de coulissen zijn aangevlogen. Mutya Buena, de derde Sugababe, zou haar collega's uit elkaar hebben moeten halen in een poging het conflict te sussen. De fans in de zaal krijgen geen nadere uitleg voor het annuleren van het concert. De Sugababes zouden ook hun excuses niet hebben aangeboden. Keisha Buchanan en Heidi Range vliegen vanuit Dublin met de eerste de beste vlucht terug naar Londen. "Two of the girls have acute laryngitis, so the show was cancelled." aldus een woordvoerder van de groep. Over het afgelaste concert voegt de woordvoerder nog toe: "The concert will be rescheduled and tickets will still be valid. We will also offer full refunds. The rest of the UK tour is going ahead."


Op 6 Maart 1976 worden in Engeland alle tweeentwintig singles van The Beatles door hun platenmaatschappij Apple opnieuw uitgebracht. Deze keer is ook Yesterday erbij. Yesterday is elf jaar eerder wel in Amerika en in Nederland maar niet in Engeland op single verschenen. Yesterday komt op 13 Maart 1976 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de achtste plaats.


VoodooloungeinjapanThe Rolling Stones geven op 6 Maart 1995, in het kader van de Voodoo Lounge tour, de eerste van negen concerten in Tokio de hoofdstad van Japan. Zeven keer wordt er opgetreden in het Tokyo Dome. De laatste twee concerten hebben plaats in het Fukuoka Dome in Fukuoka. In totaal worden de concerten in Japan door 327.800 toeschouwers bezocht. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de groep weer in Japan optreedt. De Voodoo Lounge tour is op 1 Augustus 1994 met een optreden in het Robert Kennedy Stadium in Washington DC van start gegaan. Het laatste concert is op 30 Augustus 1995 in de Rotterdamse Kuip.


Liam Gallagher verschijnt 6 Maart 1998 in handboeien voor een rechtbank in Brisbane in Australie. De zanger van Oasis zou tijdens een concert een fan in het publiek een kopstoot hebben gegeven. Bij dit incident heeft de fan zijn neus gebroken. Liam Gallagher wordt beschuldigd van het moedwillig toedienen van lichamelijk letsel. Gallagher wordt na het betalen van tienduizend Australische dollars op borgtocht vrijgelaten.


Op 6 Maart 2004 wordt David Crosby in New York gearresteerd. De 62-jarige zanger Crosby, in de jaren 70 lid van Crosby Stills Nash & Young, wordt ingerekend in een hotel aan Times Square toen hij een een tas wilde ophalen die hij was vergeten. Hotelmedewerkers hadden echter de politie al gewaarschuwd, nadat zij de tas, met daarin marihuana, een pistool en twee messen, hadden gevonden. Het is niet de eerste keer dat Crosby met justitie in aanraking komt. In het midden van de jaren tachtig zat hij al eens een tijdje in de gevangenis wegens het overtreden van de drugswet. Deze keer loopt de zaak, een paar maanden later, met een sisser af. In ruil voor een gedeeltelijke bekentenis krijgt Crosby alleen een voorwaardelijke straf en een geldboete opgelegd.


Peabo Bryson en Regina Belle komen op 6 Maart 1993 met het nummer A Whole New World (Aladdin's Theme) op Nr 1. In Amerika. Het nummer verstoot daarmee eindelijk Whitney Houston die met het nummer I Will Always Love You, afkomstig van het soundtrack album The Bodyguard, 14 weken op de eerste plaats heeft gestaan.


Let_it_be_door_ferry_aidWanneer de veerboot Herald Of Free Enterprise op 6 Maart 1987 de haven van Zeebrugge in Belgie verlaat, blijken de boegdeuren van het autodek nog open te staan. In no time kapseist de veerboot met 590 passagiers en 60 bemanningsleden aan boord. Het schip wordt pas op 7 April 1987 rechtgetrokken. Dan kunnen de laatste doden worden geborgen. De ramp kost aan 193 opvarenden het leven. Op 15 Maart 1987 wordt op initiatief van Boy George, de zanger van Culture Club, de benefietsingle Let It Be door Ferry Aid opgenomen. Deze gelegenheids-formatie bestaat uit sterren als Paul McCartney, Kate Bush, Mark Knopfler, Mark King van Level 42, Mel & Kim e.v.a. De productie is in handen van Stock, Aitken & Waterman. De opbrengst van de single is voor de nabestaanden van deze ramp. Let It Be staat vanaf 4 April 1987 drie weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade.


Op 6 Maart 1987 treedt Bernie Leadon tijdens een concert in Aspen in Colorado voor het eerst op als lid van The Nitty Gritty Dirt Band. De ex-gitarist van The Eagles is de opvolger van John McEuen, de oprichter van The Nitty Gritty Dirt Band, die aan een solocarriere is begonnen. Opvolger bij de Eagles voor Bernie Leadon is de voormalig James Gang gitarist Joe Walsh.


Diane Richie, de bijna ex-vrouw van Lionel Richie gaat op 6 Maart 2004 naar de rechter. Ze eist $300.000 per maand om in haar onderhoud te kunnen voorzien. Dat dit nodig is blijkt wel uit haar lijstje van maandelijkse uitgaven: $6000 aan cosmetica, $5000 aan sieraden, $15000 aan kleding, $3000 aan dermatologie, $1000 aan laser haarverwijdering en $600 aan massages.


The_rolling_stones_no_2The Rolling Stones staat vanaf 6 Maart 1965 weer op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met The Rolling Stones No. 2. Eerder hebben The Rolling Stones al op 6 Februari 1965 de eerste plaats gehaald. The Rolling Stones No. 2 is op 15 januari 1965 in Engeland uitgebracht, en is tussen 10 juni en 8 november 1964 opgenomen in de Chess Studios in Chicago, de Regent Sound Studio in Londen en de RCA Studios in Los Angeles. Op The Rolling Stones No. 2 staan o.a. Everybody Needs Somebody To Love (Solomon Burke, Nr 58 in de USA R&B hitlijst in Augustus 1964), I Can't Be Satisfied (uit 1948 van Muddy Waters), Under The Boardwalk (The Drifters), Time Is On My Side (B-kant van Anyone Who Knows What Love Is van Irma Thomas. Nr 52 in Billboard Hot 100 in zomer 1964) en Pain In My Heart (van Otis Redding uit 1963, geschreven door Naomi Neville = Allain Toussaint). De hoesfoto is gemaakt door fotograaf David Bailey. Over het feit dat Mick Jagger op de foto helamaal achteraan staat, zegt Bailey: "Ik heb Mick daar met opzet neergezet. Ik wilde niet dat de anderen dachten dat hij een speciale behandeling kreeg omdat hij mijn vriend is."


Live_at_the_fillmore_eastOp 6 en 7 Maart 1970 staan Neil Young & Crazy Horse in de Fillmore East in New York. Hoogtepunten van deze concerten verschijnen op 14 November in 2006 onder de toepasselijke naam Live At The Fillmore East. Dit album komt op 2 December 2006 op nummer 55 binnen in de albumlijst van Billboard. Op Live At The Fillmore East Staan de volgende nummers: Everybody Knows This is Nowhere, Winterlong, Down By The River, Wonderin', Come On Baby Let's Go, Downtown en Cowgirl In The Sand. Crazy Horse zijn Danny Whitten (gitaar en zang), Jack Nitzsche (toetsen), Billy Talbot (bas) en Ralph Molina (drums en zang).


InvitationEarth & Fire komt op 6 Maart 1971 op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Invitation. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Invitation, met op de B-kant Song Of The Marching Children, bereikt de vijfde plaats. Invitation is na Seasons, Ruby Is The One en Wild And Exciting de vierde single van Earth & Fire. Het nummer blijkt de opmaat naar de symphonische muziek waarmee de groep uiteindelijk internationale erkenning. Producer Freddy Haayen erkent de kracht van de nieuwe koers en geeft componisten Chris en Gerard Koerts de opdracht om de B-kant van de single. Song Of The Marching Children, uit te werken tot een volwaardige LP track. Het nummer groeit uiteindelijk uit tot het titelnummer van de LP Song Of The Marching Children die in het najaar van 1971 verschijnt. Met meer dan 18 minuten speeltijd is het op dat moment een ongekend lang nummer in de Nederlandse popgeschiedenis.


Cliff Richard & The Shadows hebben op 6 Maart 1961 zes uur vertraging op een vliegveld in Londen. Zij gaan op tournee door Zuid-Afrika, Australie, Nieuw-Zeeland, Singapore en Maleisie. Om de tijd te doden, bekijken Cliff Richard & The Shadows een griezelfilm in Hounslow. Een dag later arriveren zij in Salisbury, de hoofdstad van Rhodesie. Hier worden Cliff Richard & The Shadows door drieduizend fans begroet. Op 7 April 1961 zijn Cliff Richard & The Shadows terug in Engeland.


Petula_clark_en_harry_belafonteTijdens de opnamen van een televisiespecial van Petula Clark voor NBC, raken Petula Clark en Harry Belafonte op 6 Maart 1968 betrokken bij een rassenrelletje. Tijdens het zingen van een duet lacht Petula Clark tegen Harry Belafonte en raakt zijn arm even aan. Een reclameagent van de sponsor van het programma, Plymouth Motors een autofabrikant, eist dat het duet opnieuw wordt opgenomen zonder deze intimiteit, of dat Harry Belafonte en Petula Clark apart van elkaar worden opgenomen. Hij is van mening dat het filmpje waarin een blanke vrouw de arm van een gekleurde man aanraakt de verkoop van Plymouyh Motors in het zuiden van Amerika nadelig kan beinvloeden. Petula Clark en Harry Belafonte weigeren dit. De reclameagent eist hierop dat de show niet wordt uitgezonden. Petula Clark en haar man Claude Wolff (de executive producer van de show) zijn woedend, en geven de producent opdracht om alle takes te vernietigen, behalve de eerste, zodat ze er zeker van zijn dat juist die wordt uitgezonden. De autofabrikant sust de zaak met de verklaring tegen alle soorten van discriminatie te zijn. De reclameagent moet zijn excuses aanbieden. "Die komen dan honderd jaar te laat", zegt Harry Belafonte.


Op 6 Maart 2006 wordt Rod Stewart veroordeeld tot het betalen van $3.5 miljoen aan een casino in Las Vegas. Stewart heeft in 2000 een optreden afgezegd nadat er bij hem kanker was geconstateerd. De zanger krijgt dan een voorschot van twee miljoen dollar. Stewart heeft sindsdien geweigerd dit geld terug te betalen. Nu moet hij de twee miljoen dollar, plus rente, alsnog terugbetalen aan het casino in Las Vegas. Daarboven op wordt Rod Stewart ook nog veroordeeld tot het betalen van 150.000 dollar boete.


David_gilmour_on_an_islandVan David Gilmour, voormalig gitarist van Pink Floyd, verschijnt op 6 Maart 2006 (zijn 62ste verjaardag) het solo-album On An Island. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Castellorizon, The Blue, Take A Breath, Red Sky At Night, This Heaven, Then I Close My Eyes, Smile, A Pocketful Of Stones en Where We Start. On An Island komt op 12 Maart 2006 binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst. Gilmour geeft op 19 en 20 Maart 2006 twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. On An Island wordt enkele maanden later opnieuw uitgebracht, nu als limited edition met bonus DVD met daarop live uitvoeringen van nummers van On A Island, maar ook Pink Floyd nummers als Astronomy Domine, High Hopes en Comfortably Numb.


Physical_graffiti_originele_gebouwPhysical_graffiti_hoesPhysical Graffiti, het zesde album van Led Zeppelin bereikt op 6 Maart 1975 de gouden status in de Verenigde Staten. Physical Graffiti staat vanaf 22 Maart 1975 acht weken op de eerste plaats in de albumlijst van Billboard. Physical Graffity is op 25 Februari 1975 uitgebracht, en is het eerste album op het SwanSong-label. SwanSong is door Led Zeppelin samen met hun manager Peter Grant opgericht. Peter Corriston en Mike Doud zijn de ontwerpers van de opmerkelijke hoes waarop een gebouw op 97 St Marks Street in New York te zien is. Achter de ramen, op de binnenhoes, zijn ondermeer Elizabeth Taylor, King Kong, Lee Harvey Oswald, Jerry Lee Lewis, Marlene Dietrich, Peter Grant en Laurel en Hardy te zien. Corriston en Doud hebben zich laten inspireren door het album Compartments van Jose Feliciano uit 1973. Het appartement (in werkelijkheid nog een etage hoger, zie foto) herbergt een tweedehandskledingzaak met de naam Physical. In Nederland komt Physical Graffiti niet hoger dan de tiende plaats in de LP Top 50. Op het dubbel album staan de volgende nummers: Custard Pie, The Rover, In My Time Of Dying, Houses Of The Holy, Trampled Underfoot, Kashmir, In The Light, Bron-Yr-Aur, Down By The Seaside, Ten Years Gone, Night Flight, Wanton Song, Boogie With Stu, Black Country Woman en Sick Again.


Op 6 Maart 2007 wordt door platenmaatschappij Parlophone bekend gemaakt dat zij het contract van All Saints verbreken. De Britse meidengroep heeft in November 2006 een comeback proberen te maken om hun succes in de jaren negentig te evenaren, maar dat is niet gelukt. Studio One, het laatste album van All Saints, komt niet verder dan de 40ste plaats in de Britse albumlijst. In hun hoogtijdagen hebben Shaznay Lewis, Melanie Blatt en Natalie en Nicky Appleton wereldwijd meer dan tien miljoen albums verkocht.


Shocking_youShocking You van Shocking Blue komt op 6 Maart 1971 op nummer zestien binnen in de Nederlandse Top 40. Shocking You is de tiende single van Shocking Blue. Op de B-kant staat Waterloo. Beide nummers zijn geschreven door hun sologitarist Robbie van Leeuwen. Drummer Cor van Beek, basgitarist Klaas van der Wal en zangeres Mariska Veres maken deze Haagse groep compleet. Shocking You bereikt de twaalfde plaats.


In een nieuwe aflevering van It's Cliff Richard, de televisieshow van Cliff Richard op de BBC, is op 6 Maart 1971 de zangeres Petula Clark te gast. Zij zingt ondermeer een duet met de Britse zanger.


ThedriftersThe Drifters nemen op 6 Maart 1959 de single There Goes My Baby op. Dit nummer is geschreven door George Treadwell, Ben Nelson en Lover Patterson, in samenwerking met Jerry Leiber en Mike Stoller. The Drifters bestaan ten tijde van de opname uit tenor Benjamin Earl Nelson (beter bekend onder de naam Ben E. King), tenor Charlie Thomas, bariton Dock Green en bas Elsbeary Hobbs. There Goes My Baby wordt algemeen gezien als de eerste commercieel uitgegeven rock & roll plaat waarop echte strijkers worden gebruikt. There Goes My Baby komt op 1 Juni 1959 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de tweede plaats. In 1965 nemen The Walker Brothers een cover versie op voor hun debuutalbum Take It Easy With The Walker Brothers. In 1984 verschijnt er een disco versie van het nummer, wanneer Donna Summer het opneemt voor haar album Cats Without Claws. Haar versie bereikt de 21ste plaats in de Billboard Hot 100 en een 20ste plaats in de R&B lijst van Billboard. Een country versie van Trisha Yearwood bereikt in 1998 de 93ste plaats in de Billboard Hot 100, en de 2e plaats in de Country lijst.


Drie meisjes uit Manchester, Pam Johnson (14), Pam McClore (15) en Kathy Healey (17) posteren zich op de avond van 6 Maart 1965 en de hele volgende dag en nacht buiten het hotel in Manchester waar The Rolling Stones verblijven. Vervolgens liften ze 185 kilometer met vrachtwagens naar Scarborough, waarbij ze niet meer te eten hebben dan wat chocola. Op 8 Maart 1965 hangen ze de hele dag rond bij het Hotel in Scotch Corner. "We vonden die meiden slapend in een telefooncel buiten het hotel. Mick, Brian en ik lezen ze een half uur de les, en proberen ze ervan te overtuigen om naar huis te gaan. We sturen ze weg met genoeg geld om iets te eten, en beloven als ze nu naar huis gaan, dat wij later wel een keer een afspraak met ze maken. Na het optreden in het Futurist Theatre waren ze er nog steeds. Doodmoe en ijskoud. We hebben dezelfdse avond nog ervoor gezorgd dat ze een dak boven hun hoofd kregen. Mick vond een telefoonnummer en heeft de moeder van Pam Johnson gebeld, om te vertellen dat alles OK met de meisjes was. Op 10 Maart hebben we ze op de trein gezet naar Huddersfield, waar ze door hun ouders zijn opgehaald". aldus Bill Wyman.


The Rolling Stones zijn op 6 Maart 1965 te horen in Top Gear, een radioprogramma van de BBC. Zij spelen Down The Road Apiece, Everybody Needs Somebody To Love en hun nieuwe single The Last Time.


Kissin_cousinsDe Elvis Presley film, Kissin' Cousins, gaat op 6 Maart 1964 in premiere. In deze door Gene Nelson geregisseerde bioscoopfilm speelt Presley een dubbelrol als Josh Morgan en Jodie Tatum. De overige hoofdrolspelers zijn Glenda Farrell en Arthur O' Connell. Elvis Presley zingt in deze film zeven nummers die hij in Oktober 1963 in de RCA Studios in Nashville in Tennessee heeft opgenomen. Elvis Presley wordt hierbij ondermeer begeleidt door Scotty Moore, Grady Martin, Jerry Kennedy en Harold Bradley (gitaar), Bob Moore (bas), Floyd Cramer (piano), Boots Randolph en Bill Justis (saxofoon), D.J. Fontana en Buddy Harman (drums) en The Jordanaires (achtergrondvocalen). Vanaf 11 maart 1964 draait Kissin' Cousins in de Amerikaanse bioscopen. De soundtrack van de film verschijnt op 2 April 1964. Op dit album staan de volgende nummers: Kissin' Cousins (No.2), Smokey Mountain Boy, There's Gold In The Mountains, One Boy Two Little Girls, Catchin' On Fast, Tender Feeling, Anyone (Could Fall In Love With You), Barefoot Ballad, Once Is Enough, Kissin' Cousins (No.1), Echoes Of Love en Long Lonely Highway.


Op 6 Maart 2005 bevalt Mariska van Rossenberg van een jongen, die wordt vernoemt naar zijn vader; Frans Bauer. De Nederlandse volkszanger en zijn vriendin hebben dan al twee zoons, Christiaan en Jan. De geboorte van Frans Bauer junior heeft geen gevolgen voor het werk van zijn vader. Frans Bauer heeft voor de komende tijd geen live-afspraken gepland. Pas op 29 April 2005 staat Frans Bauer weer op een podium, wanneer hij die avond meewerkt aan de dertiende Nacht Van Oranje in Ahoy' Rotterdam. Behalve van Frans Bauer zijn er ondermeer optredens van als Lee Towers, Gerard Joling, Corry Konings, Vader Abraham, Jacques Herb, Koos Alberts en Bonnie St. Claire. De Nacht Van Oranje wordt gepresenteerd door Albert West.


SBS6 zendt op 6 Maart 2003, in een rechtstreekse uitzending vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam, de 44ste uitreiking van de Edison Music Awards uit. Het televisieprogramma wordt gepresenteerd door Adam Curry en Patricia Paay. De Edisons worden toegekend aan Anouk, Marco Borsato, Blof, Venice, Norah Jones, Robbie Williams, Relax, Avril Lavigne, Sophie Ellis Bextor, Queens Of The Stone Age en Brainpower. Rene Froger en Mark Knopfler worden ieder onderscheiden met een oeuvre-Edison.


Mike_smitty_smithOp 6 Maart 2001 overlijdt Mike "Smitty" Smith op Hawaii. Mike Smith is van 1962 tot 1967 drummer van Paul Revere & The Raiders. Wanneer platenmaatschappij Columbia in 1967 de leden van The Raiders tijdens plaatopname gaat vervangen door goedkopere studio muzikanten besluiten Phil Volk, Drake Levin en Mike Smith de groep te verlaten. Met zijn drieen richten zij de groep Brotherhood op en nemen voor platenlabel RCA twee albums op. Mike Smith speelt later nog incidenteel mee met Paul Revere & The Raiders maar steekt zijn tijd meer in zijn eigen bedrijf: The Northwest Shipping Company. Grootste hit voor Paul Revere & The Raiders (zonder Mike Smith) is Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian). Dit nummer wordt op 12 Februari 1971 uitgebracht, en komt op 10 April 1971 binnen in de Billboard Hot 100. Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) staat in de week van 24 Juli 1971 op de eerste plaats. In een reaktie op zijn overlijden laat Paul Revere weten: "It's so very hard to believe that the one who was always the youngest at heart. is now the first member of the group to leave us!" Mike Smith is 58 jaar geworden.


Frank Sinatra valt op 6 Maart 1994, tijdens een optreden in Richmond in de Amerikaanse staat Virginia tijdens het zingen van My Way op zijn gezicht. Buiten bewustzijn wordt de 78-jarige zanger naar een ziekenhuis gebracht. Na enkele onderzoeken wordt Sinatra een paar uur later uit het ziekenhuis ontslagen met de mededeling dat hij het even rustig aan moet doen.


Op 6 Maart 1998 geven de kinderen van bekende sterren uit de jaren zestig en zeventig, in de Town Hall in New York een akoestisch optreden. Dit zijn Wendy en Carnie Wilson (dochters van Brian Wilson van The Beach Boys), Jen Chapin (dochter van Harry Chapin), Marvin Gaye III , Isaac Hayes III en zijn zuster Heather Hayes en Rachid Bell (een zoon van Ronald Bell van Kool & The Gang).


In Nashville overlijdt op 6 Maart 1987 plotseling en onverwacht Don Gant. Donald W. Gant wordt geboren op 24 Oktober 1942, en formeert in de jaren zestig samen met Tupper Saussy het duo The Neon Philharmonic. Beiden zijn lid van het kamerorkest van The Nashville Symphony Orchestra. Tupper Saussy is de componist van Morning Girl (1969) en Heighdy-Ho Princess (1970), de twee hits van The Neon Philharmonic. Na het stoppen van The Neon Philharmonic in 1975 wordt Don Gant studio-muzikant. Don Gant is 44 jaar geworden.


Keetje_tippelOp 6 Maart 1975 gaat in het Amsterdamse Tuschinski Theater de door Paul Verhoeven geregisseerde film Keetje Tippel in premiere. Keetje Tippel is een bewerking van het gelijknamige boek het boek Keetje Tippel (De Dagen Van Honger En Ellende) van Neel Doff. De hoofdrollen worden vertolkt door Monique van de Ven en Rutger Hauer. De Zangeres Zonder Naam brengt de single Keetje Tippel uit. Deze single komt op 5 April 1975 op een 33ste plaats de Top 40 binnen en bereikt op 26 April 1975 de tiende positie als hoogste notering. Inhakend op het succes van de film wordt ook het album Keetje Tippel En Andere Hollandse Hits uitgebracht. Op dit album staan hits van ondermeer De Zangeres Zonder Naam, Johnny Hoes, Joe Harris, Duo Onbekend en Mieke. Keetje Tippel En Andere Hollandse Hits komt op 3 Mei 1975 de Nederlandse albumlijst binnen, en bereikt op 7 Juni 1975 de zesde plaats als hoogste notering.


The Everly Brothers staan op 6 Maart 1958 in de platenstudio om de nummers All I Have To Do Is Dream en Claudette op te nemen. All I Have To Do Is Dream is geschreven door Boudleaux en Felicia Bryant. Claudette is in 1957 door Roy Orbison geschreven als ode aan zijn vrouw. Sun baas Sam Phillips waar Orbison destijds onder contract staat wil het nummer niet uitbrengen. Phillips is alleen geintresserd in Orbison's rockabilly-materiaal. Claudette Orbison komt op 7 Juni 1966, op 24-jarige leeftijd bij een motorongeluk om het leven. All I Have To Do Is Dream en Claudette worden begin Mei 1958 als single uitgebracht. All I Have To Do Is Dream komt op 21 April 1958 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 12 Mei 1958 vijf weken op de eerste plaats. Claudette komt diezelfde dag niet hoger dan de dertigste plaats.


My_girlThe Temptations komen op 6 Maart 1965 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met My Girl. Het nummer is geschreven door Smokey Robinson en Ronald White, beide lid van de groep The Miracles. De twee hebben My Girl in eerste instantie geschreven voor hun eigen groep, maar besluiten het aan The Temptations te geven, die net als zij bij het Motwon label van Berry Gordy Jr. zitten. Het is de eerste nummer 1 voor Motown met een mannelijke groep. My Girl, met op de B-kant Nobody But My Baby, haalt slechts de 43ste plaats in Engeland, maar wanneer het later opnieuw wordt uitgebracht wordt in Februari 1992 de 2e plaats gehaald. In Nederland is My Girl in Oktober 1989 een kleine hit met een 19de plaats in de Top 40.


Billy_joel_just_the_way_you_areBilly Joel krijgt op 6 Maart 1978 in Amerika een platina plaat uitgereikt voor zijn single Just The Way You Are. Deze single komt op 12 November 1977 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de derde plaats. Just The Way You Are staat in totaal 27 weken in de lijst genoteerd. In Nederland komt deze platina single van Billy Joel op 1 April 1978 niet verder dan een vierde plaats in de Tipparade.


Pick Up The Pieces van The Average White Band wordt op 6 Maart 1975 in Amerika met goud bekroond. Pick Up The Pieces heeft in de week van 22 Februari 1975 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 gestaan. In Nederland komt Pick Up The Pieces op 12 April 1975 niet hoger dan de vierde plaats van de Tipparade. De uitvoering van Candy Dulfer doet het in 1993 beter. Haar versie van Pick Up The Pieces komt op 19 Juni 1993 tot de derde plaats in de Tipparade.


Op zaterdag 6 Maart 1971 beginnen vanaf het zendschip Mebo 2 op 220 meter in de middengolf, de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee Internationaal. De Nederlandse uitgeverij Strengholt heeft zendtijd gehuurd bij Meister en Bollier, de Zwitserse eigenaren van de Mebo 2. Joost den Draayer en Jan van Veen presenteren het openingsuur. Naast deze twee ex-discjockeys van Radio Veronica is Ferry Maat één van de programmamakers. Hij wordt weldra gevolgd door Klaas van Onselen (alias Peter Holland), Leo van der Goot, Hans Hogendoorn (alias Hans ten Hoge) en Marc van Zinderen-Bakker (alias Marc van Amstel). In een studio aan de rans Halsstraat in Hilversum worden de programma's opgenomen. Ferry de Groot is één van de eerste technici. Al gauw is Radio Noordzee Internationaal een geduchte concurrent van Radio Veronica en Hilversum 3.


DuPeter Maffay komt op 6 Maart 1971 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met het nummer Du. De in het Roemeense Kronstadt als Peter Alexander Makkay geboren Peter Maffay komt in 1963 met zijn ouders over naar Duitsland. Hij wordt in 1969 in Mxc3xbcnchen, tijdens een talentenjacht ontdekt door Michael Kunze, een advokaat, die als tekstschrijver in de muziek business terechtgekomen is. Peter Maffay wordt zijn beschermeling en voor hem schrijft Kunze op muziek van Peter Orloff de tekst voor de "schlager der schlagers" Du. Het is in 1970 een gouden hit in Duitsland en begin 1971 staat Du 17 weken in de Beneluxhitparades. In Nederland staat Du 5 weken op de eerste plaats. Peter Maffay weet het succes van Du internationaal nooit meer te evenaren.


Pete Murray presenteert op 6 Maart 1965 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Murray ontvangt ondermeer Jimmy Page, The Shelleys, Anita Harris, Screamin' Jay Hawkins, The Dave Clark Five en Georgie Fame & The Blue Flames. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Not_fade_away_i_wanna_be_your_manOp 6 Maart 1964 wordt in Amerika het nummer Not Fade Away van The Rolling Stones uitgebracht. Not Fade Away is een cover van Buddy Holly. De basistrack voor Not Fade Away wordt op 10 Januari 1964 binnen twee minuten opgenomen. Bill Wyman: "De ritmepartij berustte op het nummer van Buddy Holly. Wij versnelden en accentueerden het ritme. Holly gebruikte die Bo Diddley-beat op zijn versie, maar omdat hij alleen bas, drums en gitaar gebruikte, stelt het ritme niet veel voor. Buddy speelde het heel licht. Wij zetten het meer aan door de Bo Diddley-beat te benadrukken." Not Fade Away wordt opgenomen in de Regent Sound Studio in Londen, en is geproduceerd door Andrew Loog Oldham met als engineer Bill Farley. Andrew Oldham verteld later dat de maracas die te horen zijn, niets anders is dan een lege cognacfles met een dollar erin. Met nog twee sessies op 28 Januari 1964 en op 4 Februari 1964 wordt de single afgemaakt. Not Fade Away, met op de B-kant het nummer I Wanna Be Your Man komt op 2 Mei 1964 de US Hot 100 binnen en bereikt uiteindelijk de onderste regionen van de Top 50.

Muziek Jarige Op 6 Maart

1936: Sylvia Robinson - Zangeres USA
1944: Mary Wilson - The Supremes Zangeres
1944: David Gilmour - Pink Floyd Gitaar
1945: Hugh Grundy - The Zombies Drummer
1947: Kiki Dee (Pauline Matthews) - Zangeres Engeland
1964: Reniet Vrieze - Pilgrims Zanger
1964: Stephen Bier (Wayne Gacy) - Marilyn Manson Toetsen
1970: Betty Boo (Alison Clarkson) - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten