Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 5 Maart

SuzieIn haar huis in Nordmaling, Zweden wordt op 5 Maart 2008 de Nederlandse zangeres Suzie dood aangetroffen. Op 2 Maart 2008 wordt zij voor het laatst gezien. In Nordmaling staat zij bekend als Maria Watson, naar de gitarist Mike Watson, waarmee ze ooit gehuwd is geweest. Wanneer haar buurman zich er over verwonderd dat het licht in haar huis blijft branden en het TV-toestel blijft aanstaan en polshoogte gaat nemen treft hij haar dood aan op de sofa in haar woonkamer. Suzie wordt op 21 Augustus 1946 als Martina Carina Peereboom in Tilburg geboren. Haar ouders exploiteren op de kermis een raketinstallatie (Cyclotron) waardoor ze gedurende de zomermaanden door heel Europa trekken. Op haar negende wint ze in Helsinki, Finland (waar ze op dat moment zijn) een talentenjacht met een liedje van Rocco Granata. Haar prijs, die uitgereikt wordt door Paul Anka is een bus met beschuit (!). De Amerikaanse zanger zegt haar vooral door te gaan met zingen. Onder de naam Suzie wordt ze een begrip in Scandinavie en Duitsland. In Oktober 1963 staan The Beatles in haar voorprogramma. Haar eerste opname, Johnny Loves Me, vertaald ze in 1964 in het Duits. Ze staat er 16 weken mee in de Duitse hitparade. De opvolger, Du Du Du Gehst Vorbei, betekend de grote doorbraak in Duitsland. Suzie staat er 30 weken mee in de Duitse hitparade, waarvan 10 in de top 10 en verkoopt er meer dan 1 miljoen platen van. Ook dit nummer is origineel een Engelstalig nummer (When My Love Passes By), dat origineel in 1964 door wordt opgenomen. De componist van het nummer is Larry Finnegan (1938-1973), een naar Zweden geemigreerde Amerikaan. Het is de b-zijde van het nummer The Other Ringo, waarmee Finnegan in 1964 probeerd de Amerikaanse hitparade te bestormen. In 1965 maakt Suzie deel uit van de Nederlandse ploeg, die de Knokkecup (of Europabeker voor Zangvoordracht) wint. De andere ploegleden zijn Greetje Kauffeld, Liesbeth List, Connie Van Bergen en Jan Arntz. In Nederland heeft ze twee kleine hitjes; De vertaling van haar grootste hit Du Du Du Gehst Vorbei als De Wereld Is Leeg Zonder Jou (1966) en 'k Zag Je Dansen Met Een Ander (1967). In 1967 trekt Suzie zich terug uit de showbizz om zich in Zweden aan haar familie en kinderen te wijden. Suzie is 61 jaar geworden.


Op 5 Maart 1973 is Michael Jeffrey, voormalige manager van Jimi Hendrix in Amerika, één van de achtenzestig passagiers die bij een vliegtuigongeluk in Frankrijk om het leven komen. Michael Jeffrey is onderweg naar Londen, waar hij moet verschijnen voor de rechter in een zaak die te maken heeft met de overleden Jimi Hendrix.


Bobby_darin_dream_loverBobby Darin staat op 5 Maart 1959 in de studio om het door hem zelf geschreven nummer Dream Lover op te nemen. De single van de als Walden Cassotto geboren Darin komt op 20 April 1959 binnen in de Billboard Hot 100. Dream Lover bereikt een tweede plaats. Opvolger Mack the Knife doet het nog beter. Dit door Kurt Weill, Bertolt Brecht en Marc Blitzstein geschreven nummer, afkomstig uit de Driestuiver Opera haalt de eerste plaats. Mack The Knife wordt in 1960 beloont met een Grammy Award voor Record Of The Year. Bobby Darin krijgt zelf een Grammy Award voor Best New Artist. Mack The Knife wordt later opgenomen in The Grammy Hall Of Fame Award. Lang kan Bobby Darin niet van zijn succes genieten. Bobby Darin overlijdt op 20 December 1973 aan de gevolgen van een hartaanval.


Bij de uitreiking van The Rolling Stone Music Awards op 5 Maart 1992 is het album Out Of Time van R.E.M. de grote winnaar. R.E.M. gaat met zeven onderscheidingen naar huis: Album Of The Year, Artist Of The Year, Best Single (Losing My Religion), Best Video (Losing My Religion), Best band, Best Guitarist en Best Songwriter Award. Out Of Time is op 21 Maart 1991 door Warner Music uitgebracht en staat vanaf 18 Mei 1991 twee weken bovenaan de albumlijst van Billboard.


Patsy_clineOp 5 Maart 1963 vertrekt in Kansas City een klein xc3xa9xc3xa9nmotorig vliegtuig naar Nashville. Aan boord zijn de country zangeres Patsy Cline, haar manager Randy Hughes, en haar Grand Ole Opry collega's The Cowboy Copas en Hawkshaw Hawkins, die op weg zijn naar een benefiet concert voor DJ Cactus Jack Call die tijdens een auto ongeluk om het leven is gekomen. Onderweg komt het toestel echter in een storm terecht en stort neer in de buurt van Camden, Tennessee. Wanneer het vliegtuig, na een zoektocht, de volgende dag wordt gevonden, blijken alle inzittenden om het leven te zijn gekomen. Patsy Cline wordt op 8 September 1932 in Winchestyer, Virginia als Virginia Patterson Hensley geboren, en krijgt haar eerste contract als zangeres in 1953 en groeit uit tot een van de invloedrijkste zangeressen in de geschiedenis van country muziek. Haar doorbraak komt met de hit Walkin' After Midnight (1957), geschreven door Don Hecht en Alan Block. Patsy Cline wordt de hoofdact van de country-muziek showcase Grand Ole Opry in 1960. Alhoewel ze haar carriere begint met het opnemen van rockabilly muziek wordt het duidelijk dat haar stem meer geschikt is voor pop/country crossover nummers. Andere bekende nummers van Patsy Cline zijn Crazy (geschreven door Willie Nelson maar altijd verbonden met Cline), She's Got You, I Fall To Pieces en Sweet Dreams. Haar prive-leven wordt gekenmerkt door een reeks van tegenslagen, culminerend in het dodelijke vliegtuigongeluk op het toppunt van haar roem. De invloed van Patsy Cline strekt zich uit van Loretta Lynn via Linda Ronstadt tot k.d. lang. Patsy Cline is 30 jaar geworden. Country zanger Jack Anglin verongelukt twee dagen later tijdens een auto ongeluk wanneer hij op weg is naar de begravenis van Patsy Cline. Jack Anglin is 46 jaar geworden.


Surfin_down_the_swanee_river_shoot_The Honeys staan op 5 Maart 1963 in de Capitol-studio in Hollywood om de nummers Surfin' Down The Swanee River en Shoot The Curl op te nemen. The Honeys bestaan uit Ginger Blake en de zusjes Diana en Marilyn Rovell. Zij hebben hun naam te danken aan Surfin' Safari, de hit van The Beach Boys. Hierin wordt gezongen "Early in the morning, we"ll be startin' out, some honeys will be comin' along". Marilyn Rovell is van december 1964 tot januari 1979 getrouwd geweest met Brian Wilson. The Honeys worden bij de opname sessie in de Capitol Studio begeleid door basgitarist David Gates, pianist Leon Russell en gitarist Billy Strange. De single wordt geproduceerd door Brian Wilson van The Beach Boys, maar doet helemaal niets.


John_belushiActeur en zanger John Belushi overlijdt op 5 Maart 1982 in het Chateau Marmont Hotel in Los Angeles aan de gevolgen van een overdosis van cocaine/heroine. John Belushi wordt op 24 Januari 1949 in Chicago, Illinois geboren en is het meest bekend van de Amerikaanse TV serie Saturday Night Live, en van zijn rol van Joliet 'Jake' Blues in de film The Blues Brothers. Op school speelt Belushi al toneel, maar hij wil liever baseballcoach worden. Zijn dramaleraar haalt hem echter over om het als beroepsacteur te proberen. John Belushi speelt voornamelijk in TV-shows, en staat aan de wieg van het programma Saturday Night Live. Zijn samenwerking met Dan Aykroyd als The Blues Brothers is al lang aan de gang voordat de gelijknamige film in 1980 uitkomt. De soundtrack van deze bioscoopfilm bereikt negen jaar later de tweede plaats in de Nederlandse Album Top 100. De single Everybody Needs Somebody To Love haalt de zesde plaats in de Nederlandse Top 40 op 6 April 1989. Belushi raakt echter verslaafd aan drugs, en de hoeveelheden en het tempo waarin hij die tot zich neemt zijn legendarisch. Tijdens de opnames van The Blues Brothers verbruikt Belushi tussen de 40.000 en 70.000 dollar per week (!) aan cocaxc3xafne. Een geconsulteerde arts adviseert de producers: "laat hem van drugs afblijven, of haal er zoveel mogelijk films uit, in dit tempo leeft hij geen drie jaar meer". Zijn gelijk wordt bewezen wanneer Belushi in 1982 overlijdt. Op zijn grafsteen staat te lezen: "I may be gone, but rock n roll lives on." John Belushi is 33 jaar geworden.


Giddy_up_goOp 5 Maart 1966 komt Giddy Up Go van Gerard De Vries & De Matadors op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Beste Iwan. Giddy Up Go is geschreven door Red Sovine en Tommy Hill. Gerard de Vries, de diskjockey van Radio Veronica, heeft Giddy Up Go zelf vertaald. Red Sovine bereikt met zijn versie op 15 Januari 1966 de 82ste plaats in de Billboard Hot 100. De vertaling van Gerard de Vries bereikt een 28ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Viv_stanshallViv Stanshall komt op 5 Maart 1995 tijdens een brand in zijn huis om het leven. Victor Anthony Stanshall wordt op 21 Maart 1943 in Oxford geboren, en is meest bekend als muzikant, schilder, zanger, radiomaker, liedjesschrijver, dichter, schrijver, beroepsgek maar vooral als lid van The Bonzo Dog Doo Dah Band. Oorspronkelijk heet de band Bonzo Dog/Dada, maar moe van het uitleggen waarvoor Dada staat dat de naam wordt gewijzigd in The Bonzo Dog Doo Dah Band, later afgekort tot The Bonzo Dog Band of zelfs The Bonzos. The Bonzo Dog Doo Dah Band is één van Engelands meest kleurrijke groepen in de tweede helft van de jaren zestig, in wordt in 1966 in Londen opgericht. De muziek is een vrolijke mengeling van persiflages van verschillende traditionele jazz-stijlen en meer recente muzikale scholen. De ironiserende aanpak van de groep komt vaak nog het best tot haar recht op de buhne, waar de groep een bizar spektakel ten tonele brengt, compleet met exploderende robots, een drummer in Shirley Temple-kleren met plastic kunstboezem en andere visuele grappen. Vergelijkingen met de Fugs en The Mothers Of Invention zijn niet geheel terecht, daar de Bonzo-humor minder satirisch, minder maatschappijkritisch en over het algemeen 'vriendelijker' van karakter is. In 1967 verschijnen de Bonzo's even kort in de Magical Mystery Tour van The Beatles, terwijl de grote hitsingle van de groep, 'I'm The Urban Spaceman', wordt geproduceerd door Paul McCartney (pseudoniem: Apollo C. Vermouth). Eind 1969 gaat de groep uit elkaar. In 1972 proberen Neil Innes en Viv Stanshall tevergeefs de groep nieuw leven in te blazen. Wel lukt het Vivian Stanshall eind 1978 weer een plaat te maken. Het is Sir Henry At Rawlinson End, een komische, muzikale vertelling over de belevenis van Sir Rawlinson en zijn familie, waarmee hij op de bxc3xbchne al jaren succes had. Viv Stanshall is 42 jaar geworden.


The_ballad_of_the_green_beretsSergeant Barry Sadler komt op 5 Maart 1966 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met het nummer The Ballad Of The Green Berets. Barry Sadler is tijdens de Vietnam-oorlog sergeant bij een speciale divisie van het Amerikaanse leger die in de volksmond bekend staat als De Groene Baretten. The Ballad Of The Green Berets wordt op 18 December 1965 opgenomen, en staat uiteindelijk vijf weken op de eerste plaats. Tijdens de oorlog verliest Barry Sadler een been als hij op een landmijn loopt. In 1988 wordt hij bij een roofoverval in zijn huis in Guatemala door het hoofd geschoten. Met ernstig hersenletsel wordt Barry Sadler in het ziekenhuis opgenomen. Barry Sadler overlijdt op 5 November 1989 op 49-jarige leeftijd aan een hartaanval.


Tijdens het concert van U2 op 5 Maart 1985 in de Sports Arena in Los Angeles vraagt Bono tijdens het nummer Knocking On Heaven's Door of er iemand gitaar mee wil spelen. Het is het begin van een lang durende traditie. U2 speelt die avond de volgende nummers: 11 O'Clock Tick Tock, I Will Follow, Seconds, MLK, The Unforgettable Fire, Wire, Sunday Bloody Sunday, Electric Co., A Sort Of Homecoming, Bad, October, New Year's Day en Pride. Toegiften zijn Knocking On Heaven's Door, Gloria en "40". In het voorprogramma staan de Red Rockers.


Led_zeppelin_belfast_5_maart_1971Led Zeppelin start op 5 Maart 1971 een korte tournee in de kleinere zalen in Engeland met een optreden in The Ulster Hall in Belfast. De tour is speciaal voor de fans van het eerste uur, en de prijzen zijn dan ook die van 1968. Led Zeppelin heeft dan net de opnames achter de rug van het vierde album wat pas aan het einde van het jaar uitkomt, en gebruikt de Return To The Clubs tour om een aantal nieuwe nummers van het album live uit te proberen. Van het nieuwe album wordt Stairway To Heaven voor de eerste keer live gespeeld, wat niet zonder moeilijkheden gaat. Zo is Robert Plant een stuk van zijn tekst vergeten. Ook Black Dog, Going To California en It's Been a Long Time (later veranderd in Rock and Roll) worden voor de eerste keer gespeeld. Op 5 Maart 2001, de 30ste verjaardag van de eerste live uitvoering van Stairway To Heaven, wordt dit gevierd met een concert in The Ulster Hall in Belfast. Deze keer staat de Led Zeppelin tribute band, Simply Led op het podium.


Bigger_than_thatIn het Hubertushuis in Geleen geeft de Nederlandse boyband Men2B op 5 Maart 2006 hun afscheidsconcert. Anno, Mark, Nils, Ehsan en Steven hebben in December 2004 Popstars The Rivals gewonnen. Hun debuutsingle Bigger Than That staat in de week van 25 December 2004 op de eerste plaats van de Mega Top 100. Anno heeft Men2B al in April 2005 verlaten. Volgens hun manager Brian Busby gaat Men2B uit elkaar, omdat de muzikale smaak van de leden te veel uiteenloopt. "Zij zijn erachter gekomen dat zij allemaal iets anders willen doen", aldus Brian Busby.


Op 5 Maart 1955 maakt Elvis Presley zijn debuut in de televisieversie van Louisiana Hayride die door KWKH in Shreveport in Louisiana wordt uitgezonden. Elvis Presley treedt sinds 16 Oktober 1954 al wekelijks op in de radio-editie van Louisiana Hayride op KWKH-AM.


BadfingerDe Engelse band Badfinger begint hun eerste Amerikaanse tournee op 5 Maart 1971 met een optreden in Toledo, Ohio. Badfinger is begonnen als The Iveys, die in 1968 op aandrang van Beatles-persagent Derek Taylor een demo voor Apple Records, de platenmaatschappij van The Beatles, maken. Paul McCartney hoort de tape en de groep krijgt een contract. De eerste single van The Iveys is Maybe Tomorrow. Vervolgens werkt de groep mee aan de soundtrack voor de film The Magic Christian (met Peter Sellers en Ringo Starr). Paul McCartney schrijft voor deze film het nummer 'Come And Get It', The Iveys voeren het uit en als het nummer door Apple op single wordt uitgebracht, heten The Iveys voortaan Badfinger en heeft als Badfinger haar eerste hit. De eerste tournee door de Verenigde Staten en een tweede hitsingle, No Matter What, vormen de aanzet tot een grote populariteit in Amerika. Badfinger doet ook mee aan verschillende Beatles-projecten: George Harrison's Bangla Desh concert in New York en zijn elpee All Things Must Pass, John Lennon's Imagine en Ringo Starr's single It Don't Come Easy.In 1973 verhuist Badfinger naar een ander label, maar de populariteit loopt terug en de muzikale meningsverschillen binnen de groep nemen toe. Eerst verlaat Joey Molland eind 1974 de groep, gevolgd door Pete Ham, die kort daarop, in mei 1975 zelfmoord pleegt. Dit betekent het einde van Badfinger.


ElvisOp 5 Maart 1960 verlaat Elvis Presley het Amerikaanse leger, drie dagen nadat hij uit Duitsland is teruggekeerd. In Duitsland heeft Presley zijn latere vrouw Priscilla Beaulieu ontmoet. De relatie wordt lange tijd angstvallig geheim gehouden, omdat Beaulieu nog minderjarig is. In 1967 is Priscilla Beaulieu volwassen en trouwt met Elvis Presley. Hoewel de aandacht in de media bij zijn terugkomst enorm is, stelt Elvis zich uiterst terughoudend op. Hij geeft maar een paar interviews en begint korte tijd later aan de opnames van de film G.I. Blues. Wel ligt aan het einde van de maand een nieuw album met de veelzeggende titel Elvis Is Back in de winkels.


Rod_stewart_britt_ekland_2Rod Stewart ontmoet op 5 Maart 1975, op een feestje bij Joni Mitchell in Los Angeles, voor de eerste keer de Zweedse actrice Britt Ekland. Stewart en Ekland hebben vier jaar lang een relatie. Britt Ekland is in het Frans te horen op Tonight's The Night, een nummer één-hit van Rod Stewart uit 1976. Als Britt Ekland ontdekt dat de zanger haar ontrouw is, klaagt zij hem aan voor bijna dertien miljoen dollar. Omdat Ekland haar carriere voor Rod Stewart heeft opgegeven, vindt zij dat ze aanspraak mag maken op aanzienlijke deel van zijn inkomen. De rechter legt deze eis naast zich neer.


ReesewitherspoonoscarReese Witherspoon ontvangt op 5 Maart 2006, in het Kodak Theatre in Hollywood, tijdens de uitreiking van de 78ste editie van de Academy Awards een Oscar als Beste Actrice voor haar rol als June Carter in Walk The Line. Walk The Line gaat over het leven van Johnny Cash. De Oscar voor De Beste Soundtrack gaat naar Brokeback Mountain. Deze film over de liefde tussen twee homoseksuele cowboys wordt ook onderscheiden voor Het Beste Scenario. De Oscar voor De Beste Filmsong gaat naar Itxe2x80x99s Hard Out Here For A Pimp uit Hustle & Flow van de regisseur Craig Brewer. Dit nummer wordt in de film vertolkt door de hoofdrolspelers Terrence Howard en Taraji P. Henson. Itxe2x80x99s Hard Out Here For A Pimp is geschreven door Paul Beauregard en Jordan Houston uit Memphis, leden van de rapgroep Three 6 Mafia.Harpen_2008Op 5 Maart 2008 worden in Theater 't Spant in Bussum tijdens het jaarlijkse Harpen Gala de Zilveren en Gouden Harpen uitgereikt. De Zilveren Harpen, een aanmoedigingsprijs voor nieuw talent gaan naar The Opposites, Wouter Hamel en de Volendamse 3js. De Gouden Harpen gaan naar DJ Tiesto, Ilse DeLange en Candy Dulfer. Dj Tiesto neemt ook de Buma Exportprijs mee naar huis, een onderscheiding voor populaire Nederlandse acts in het buitenland. De Harpen, uitgereikt door Frits Sissing, worden jaarlijks door het Buma Cultuurfonds aan huidig en nieuw talent toegekend. Jerney Kaagman, voorzitter van het fonds, weet nog niet welk nieuw talent volgend jaar gaat winnen. "Jaarlijks staat er zo veel nieuw talent op, maar ik heb wel een lijstje in mijn bureau liggen met artiesten die veel indruk op mij hebben gemaakt", aldus de dan 60-jarige Kaagman.


Got_live_if_you_want_itThe Rolling Stones beginnen op 5 Maart 1965, met een optreden in het Regal Theatre in de Londense wijk Edmonton, aan hun vijfde tournee door Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Hollies, The Konrads, The Original Checkmates, Goldie & The Gingerbreads en Dave Berry & The Cruisers. Bij het optreden van Goldie & The Gingerbreads, een meidengroep uit New York onder leiding van Goldy Zelkowitz, begeeft hun Hammond-orgel het. Bill Wyman helpt de groep uit de brand door in de coulissen, uit het zicht van het publiek, aanvullende baspartijen te spelen. Tijdens het optreden van The Rolling Stones wordt drummer Charlie Watts door Mick Jagger voor de microfooon hehaald om het nummer Little Red Rooster te zingen. Zijn openingswoorden gaan verloren in het gegil van de zaal. Later wanneer de Stones in de kleedkamer zitten, vragen de andere leden wat hij nou eigenlijk gezegd heeft. "Ik heb er een hele tijd over moeten nadenken, en heb uiteindelijk besloten om 'Hello Edmonton' te zeggen. Misschien moet ik de volgende keer toch iets pakkenders instuderen". aldus Charlie Watts. De optredens van The Rolling Stones worden de eerste drie avonden door Glyn Johns op een verplaatsbaar opname apparaat opgenomen. Deze live-opnamen worden gebruikt voor de EP Got Live If You Want It! die op 11 juni 1965 wordt uitgebracht, en in de Record Retailer EP de eerste plaats haalt. De tournee wordt op 18 maart 1965 afgesloten in het ABC Theatre in Romford in Essex.


The_minute_youre_goneVanaf 5 Maart 1965 ligt The Minute You're Gone van Cliff Richard in de platenwinkel. The Minute You're Gone is geschreven door Jimmy Gately. Op de B-kant staat Just Another Guy, een nummer van de dan nog onbekende Neil Diamond. Cliff Richard heeft The Minute You're Gone, zijn inmiddels 29ste single, in Augustus 1964 opgenomen in Nashville in Tennessee. Het door Billy Sherrill geproduceerde The Minute You're Gone komt op 11 Maart 1965 binnen in de Britse hitparade, en staat in de week van 15 April 1965 op de eerste plaats. In Nederland land komt The Minute You're Gone van Cliff Richard niet hoger dan een 21ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Jim Dale presenteert op 5 Maart 1966 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt Freddie & The Dreamers, Petula Clark, Eden Kane, Sharon Tandy, Deke Arlon en The Kinks. Thank Your Lucky Stars wordt iedere zaterdagmiddag van kwart over vijf tot vijf voor zes 's avonds uitgezonden door de Britse commercixc3xable omroep ABC.


From_me_to_you_thank_you_girlOnder productionele leiding van George Martin en met behulp van technici Norman Smith en Richard Langham nemem The Beatles op 5 Maart 1963 in Studio 2 van de Abbey Road Studio in Londen een nieuwe single op. De A-kant is From Me To You, op de B-kant staat Thank You Girl. John Lennon en Paul McCartney schrijven From Me To You wanneer de groep op 28 Februari 1963 in hun toerbus van York naar Shrewsbury rijdt. De titel is gebaseerd op een artikel in de New Musical Express van 22 Februari 1963, over de huidige tournee van The Beatles met als titel From Us To You. "What i find best about the song From me To You is that it has a complete middle part. It was composed in a way we never did before. The song brought us to a higher level. It was clearly a number we had written together. During our tours we got to know other musicians and learned how they wrote their songs", aldus Paul McCartney. From Me To You wordt op 11 April 1963 uitgebracht, en komt op 18 April 1963 op een zesde plaats de Engelse hitparade binnen Een week later staat de single op nummer 1, en is daarmee de eerste nummer 1-hit voor The Beatles. From Me To You is ook de eerste Beatles hit die door een Amerikaanse artiest wordt gecoverd. Op 3 Juni 1963 brengt Del Shannon de single From Me To You b/w Two Silhouettes uit, en haalt de 86ste plaats in de Billboard Hot 100.


De Engelse krant The Daily Star verliest op 5 Maart 1999 een kort geding van Elton John. Het tabloidkrantje heeft zonder toestemming een foto gepubliceerd van David Beckham en Victoria Adams. De foto is met een telelens genomen wanneer het paar bij Elton John op bezoek is. Elton John dient een aanklacht in omdat hij vindt dat zijn privacy, en de pricacy van zijn bezoek is geschonden.


Nick_carter_2Wanneer Nick Carter op 5 Maart 2005 in het centrum van Huntington Beach in Zuid-Californie een verkeersovertreding begaat wordt hij even later door de politie gearresteerd. De zanger van The Backstreet Boys zou onder invloed achter het stuur hebben gezeten. Na een onderzoek wordt hij gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau, en wordt zijn auto in beslag genomen. Na vier uur wordt Nick Carter op vrije voeten gesteld. Binnen zeven weken moet hij zich voor de rechter verantwoorden. "Nick Carter heeft spijt van dit voorval. Zijn arts heeft hem medicijnen voorgeschreven, en Nick is zich niet bewust van de mogelijke gevolgen van interactie", aldus een woordvoerder van Nick Carter.


Dusty Springfield valt tijdens de opnamen van een televisie-show op 5 Maart 1969 bewusteloos neer. Met uitputtingsverschijnselen wordt de Britse zangeres in een ziekenhuis opgenomen. Na een dag rust kan zij haar wekzaamheden weer voortzetten.


Grace Slick, de zangeres van Jefferson Airplane/Starship wordt op 5 Maart 1994 in haar woonplaats Tiburon, California, gearresteerd nadat ze in een dronken bui een politieman heeft bedreigd met een ongeladen geweer. De agenten hebben zich bij Grace Slick gemeld, omdat "een dronken vrouw" schoten zou hebben gelost. Eén van de agenten heeft het vuurwapen met harde hand van Grace Slick moeten afpakken. Het wapen blijkt echter niet geladen te zijn. Op 26 April 1994 bekent Grace Slick schuld, en legt zich bij het vonnis neer. Grace Slick wordt veroordeeld tot het een straf van 200 dienstverlening. Ook moet ze drie maanden lang bijeenkomsten van de AA (Alcoholics Anonymous) bijwonen.


We_are_the_world_van_usa_for_africaOp 5 Maart 1985 gaat We Are The World van USA For Africa wereldwijd op vijfduizend radiostations tegelijkertijd in premiere. Twee dagen later ligt deze benefietsingle in de winkel. We Are The World is op 28 Januari 1985, na de uitreiking van de American Music Awards, in de A&M Studio in Los Angeles opgenomen ten bate van de noodlijdende bevolking van Ethiopie. We Are The World is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie. Het lied wordt gezongen door een groot aantal gerenommeerde Amerikaanse sterren zoals Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner en Bruce Springsteen. We Are The World is geproduceerd door Quincy Jones. Het wordt één van de bestverkochte singles van 1985. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op.


The_osbournesMTV America zendt op 5 Maart 2002 de eerste aflevering uit van The Osbournes. In deze reality-soap televisie serie wordt het gezin van Ozzy Osbourne, voormalig zanger van Black Sabbath, gevolgd. We zien Ozzy, zijn vrouw Sharon, zoon Jack en dochter Kelly in hun dagelijkse beslommeringen. Ozzy's oudste dochter Aimee is niet te zien, zij weigert aan de serie mee te werken. Saai is de serie niet, want het gezin van Ozzy Osbourne, ook wel bekend als de Prince Of Darkness, is allesbehalve doorsnee. Er wordt gevloekt en getierd op elkaar en vooral Jack en Kelly vliegen elkaar nog wel eens (al dan niet verbaal) naar de strot. Critici meldden echter dat de soap niet de werkelijkheid weergeeft, maar wordt geacteerd. Desondanks groeit The Osbournes uit tot een enorm succes.


In Auckland, Nieuw-Zeeland komt op 5 Maart 2007 de 18-jarige Zuid-Koreanse student Sang Je Lee om het leven wanneer hij in de rij staat om een kaartje voor een concert van The Red Hot Chili Peppers te kopen. Sang Je Lee, een groot fan van The Red Hot Chili Peppers wordt overreden wanneer hij de rij met wachtenden even verlaat om te gaan liggen om uit te rusten. De chauffeur van de auto rijdt door. De leden van The Red Hot Chili Peppers betuigen hun medeleven aan de familie van de fan. De band speelt op 21 en 21 April 2007 in Auckland. Alle kaartjes zijn binnen twintig minuten uitverkocht.


Youre_the_victorOp 5 Maart 1966 komt You're The Victor van Q65 op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze debuutsingle van de Haagse groep is door de leden van Q65 zelf geschreven, en wordt opgenomen in de Phonogram Studio in Hilversum. You're The Victor is de eerste productie van Peter Koelewijn. Tijdens het inzingen kan hij niet verstaan wat Willem Bieler, de zanger van Q65, zingt. Tegen zijn opnametechnicus Jan Audier zegt Peter Koelewijn: "Het klinkt lekker en wij hoeven er geen schoonheidsprijs mee te winnen". You're The Victor, met op de B-kant And Your Kind, bereikt de elfde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.


Davie_jones_the_mannish_boysPlatenlabel Parlophone brengt op 5 Maart 1965 het nummer I Pity The Fool uit als debuut-single van Davie Jones & The Mannish Boys. Op deze single is de latere Led Zeppelin gitarist Jimmy Page te horen op solo-gitaar. Het singletje doet echter helemaal niets en flopt. Zanger Davie Jones verandert in September 1965 zijn naam in David Bowie, omdat er een 19-jarige acteur met dezelfde naam furore maakt in de musical Oliver. Deze Davy Jones wordt in 1966 wereldberoemd als één van de vier Monkees. Davie Jones & The Mannish Boys gaan kort na het floppen van de single uit elkaar. Davie Jones (David Bowie) gaat een maand later verder met de groep The Lower Third.


Thriller_van_michael_jacksonPlatenmaatschappij CBS maakt op 5 Maart 1984 bekend dat van het album Thriller van Michael Jackson wereldwijd ruim dertig miljoen exemplaren zijn verkocht. Ondertussen is de verkoop gestegen naar meer dan 104 miljoen exemplaren (bevestigd door Guinnes Book Of World Records November 2006) en geldt daarmee al meer dan 20 jaar als het best verkochte album aller tijden. Enkele feiten en cijfers: Thriller in 1983 zeven Grammy Awards (Beat it - Best Male Rock Vocal Performance, Beat it - Record Of The Year, Billie Jean - Best Male R&B Vocal Performance, Billie Jean - Best R&B Song, Thriller - Album Of The Year, Thriller - Best Engineered Recording, Non Classical en Thriller - Best Male Pop Vocal Performance. Van Thriller worden maar liefst zeven singles uitgebracht, die allemaal nog een hit worden ook: The Girl Is Mine (met Paul McCartney), Billie Jean, Beat It, Wanna Be Startin' Somethin', Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing) en Thriller. Enkele cijfers over de verkoop: Argentinie 10x Platina, Australia 12x Platina, Belgium 11x Platina, Nederland 11x Platina, New Zealand 10x Platina, Spanje 8x Platina, Engeland 11x Platina en uitschieter Amerika 30x Platina.


Het Amerikaanse hoofdkantoor van Pepsi Cola maakt op 5 Maart 1989 bekend dat de nieuwe commercial met Madonna zal worden teruggetrokken, zodra een televisiestation de videoclip van haar single Like A Prayer vertoont. De Canadese vestiging van Pepsi Cola gaat hier niet in mee. Nochtans wordt een maand later de hele Madonna/Pepsi Cola-reclamecampagne afgeblazen. De videoclip, die al is verboden in Italixc3xab, toont een schaars geklede Madonna die in een kapel de naakte voeten van een beeld kust. Ook is zij intiem met een priester. Pepsi Cola heeft de zangeres naar verluidt vijf miljoen dollar betaald voor deze twee minuten durende televisie-commercial. In het reclamespotje is dezelfde muziek te horen als in de videoclip. Madonna zou alleen "zachtaardig" in beeld zijn gebracht.


Alle_13_goedOp 5 Maart 1983 komt het verzamelalbum Alle 13 Goed (+ Twee Extra) binnen in de Nederlandse LP Top 50. Dit 19e deel van deze serie beeikt de 21ste plaats. Op Alle 13 Goed (+ Twee Extra) staan Irene Cara met Fame, Yarbrough & Peoples met Heartbeat, Patricia Paay met Tomorrow, Dianne Marchal met It's My Time Now, The Future World Orchestra met Theme From E.T., Candy Race met Wild World, Bennett & Bee met Put That Pretty Smile Upon Your Face, Aristakes met Don't Wanna Live Without You, Renee & Renato met Save Your Love, The Cats met La Diligence, Lisa Boray met Break It Out, Next One met Candlelight, Joe Bourne met Going Out Of My Head, Lori Spee met Time To Go en Dire Straits met Twisting By The Pool. Op de hoes staat een foto van Ellen Soeters die is gemaakt door de fotograaf Bart Mulder. Ellen Soeters wordt in mei 1983 bekend als playmate in de allereerste Nederlandse uitgave van Playboy. In dit nummer staan ook naaktfoto's van Jerney Kaagman.


De Amerikaanse abonneezender Showtime zendt op 5 Maart 2005 een eenmalig live-optreden van Usher op Puerto Rico rechtstreeks uit op de televisie. De anderhalf uur durende uitzending van One Night One Star - Usher Live is in de Verenigde Staten alleen via de kabel te ontvangen. Het concert van Usher vindt plaats in het Coliseo De Puerto Rico in San Juan. "Usher is momenteel zonder enige twijfel de grootste naam in de muziekwereld", aldus de organisator van het evenement. Confessions van Usher is het bestverkochte album van 2004 in Amerika. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er, sinds maart 2004, bijna acht miljoen van verkocht. Yeah! en Burn zijn de nummer één-hits van dit album.


CatacombsPink (Alecia Moore) heeft volgens The Hollywood Reporter van 5 Maart 2005 haar eerste echte grote filmrol te pakken. De 25-jarige Amerikaanse zangeres gaat één van de hoofdrollen spelen in Catacombs. Het is niet Pinks eerste filmuitstapje, eerder is ze al te zien in Charlie's Angels: Full Throttle. Daarna waren er plannen om het leven van Janis Joplin te verfilmen met Pink in de rol van Joplin maar deze plannen zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. De tegenspeelster van Pink in Catacombs is Shannyn Sossamon, ondermeer bekend van A Knight's Tale en Forty Days And Forty Nights. Het verhaal van Catacombs draait om een jonge vrouw die verzeild raakt op een trendy feestje in Parijs. Zij verliest het contact met haar vrienden, en wordt paranoxc3xafde. Op 12 Maart 2005 is de eerste opnamen in Roemenie. Het scenario en de regie van Catacombs zijn in handen van Tomm Coker en David Elliot.


Udo_jrgens_merci_chrieIn het Grand Auditorium de RTL in Luxemburg wordt op 5 Maart 1966 het door Josiane Shen gepresenteerde Eurovisie Songfestival gehouden. Udo Jurgens doet voor Oosterijk voor de derde achtereenvolgende keer mee. In 1964 doet Jurgens een eerste gooi naar een Eurovisieoverwinning met het liedje Warum, Nur Warum, dat uiteindelijk op de vijfde plaats eindigt. De Britse kandidaat Matt Monro vindt het nummer zo goed dat hij het opneemt onder de titel Walk Away en daarmee op nummer 1 in de Britse hitparade en op een tweede plaats in de Amerikaanse hitparade komt. Een jaar later wordt Udo Jurgens vierde op het Eurovisiesongfestival 1965 in Napels met Sag' Ihr, Ich Lass Sie Grussen. Driemaal is scheepsrecht en Udo Jurgens wint in Luxemburg met Merci Cherie. Tweede wordt de Zweed Bjorn Lindroth met New Fashioned Waltz. Nederland krijgt twee punten voor Fernando En Filippo van Milly Scott en eindigt op de elfde plaats. Nul punten zijn er voor Monaco en Italie. Domenico Modugno komt voor Italie met extra instrumenten het podium op. Dit wordt door de jury echter niet geaccepteerd, en kwaad verlaat hij het podium. De overwinning van Udo Jurgens is tot nu toe de enige Oostenrijkse zege.


Op 5 Maart 2000 wordt de voormalige rapper MC Hammer (Stanley Kirk Burrell) gesignaleerd in San Josxc3xa9, waar hij predikant is in het Jubilee Christian Centre. MC Hammer heeft in 1990 drie grote hits met U Can't Touch This, Have You Seen Her en Pray. In 1996 wordt hij bankroet verklaard. In recordtempo heeft de rapper er dan zijn vijftig miljoen verdiende dollars doorheen gejaagd.


Kiss zanger en gitarist Paul Stanley vraagt op 5 Maart 2001 bij het gerechtshof in Los Angeles echtscheiding aan. Paul Stanley is op 26 Juli 1992 met actrice/fotomodel Pamela Bowen getrouwd. Op 6 Juni 1994 wordt hun zoon Ewan Shane Shane geboren. Paul Stanley hertrouwt op 19 November 2005 in The Ritz-Carlton in Huntington, Pasadena met Erin Sutton. Op 6 September 2006 wordt hun zoon Colin Michael Stanley geboren.


KoticDe eerste aflevering van Starmaker wordt op 5 Maart 2001 door Veronica op televisie uitgezonden. Dit muziekprogramma maakt voor twaalf talentvolle jongeren een doorbraak in de internationale muziekwereld mogelijk. Na een zorgvuldige selectie zijn Anna Speller, Bart Voncken, Bouchra Tjon Pon Fong, Martijn Terporten, Rachel Kramer, Sita Vermeulen, Stefan de Roon, Lieke van Duppen (vertrek 14 April), Mendy (vertrek 31 Maart), Anuschka (vertrek 24 Maart), Ruben Gezinge (vertrek 24 Maart) en Hessel (vertrek 16 Maart) gekozen. Zij wonen in het Big Brother-huis in Almere. Gijs Staverman is de presentator van Starmaker. Van de twaalf kandidaten blijven er zeven over die de groep K-Otic vormen. Op 25 Mei 2001 wordt de laatste aflevering van Starmaker uitgezonden. In de twee jaar van bestaan heeft K-Otic acht hits, waaronder de nummer 1 uit April 2001 (dan nog als Starmaker) Damn (I Think I Love You). In Bob's Party Saloon in Uitgeest is op 27 Januari 2003 het allerlaatste optreden van K-Otic. Sita Vermeulen is begin 2007 te zien in het SBS programma Sterren Dansen Op Het IJs. Bart Voncken bereikt als lid van XYP, een Brits-Nederlandse popgroep met leden uit Schotland, Engeland, Wales en Nederland met hun debuutsingle Body To Body in Januari 2007 de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40.Muziek Jarige Op 5 Maart

1944: Derek Skinner - The Spotnicks Drums
1946: Murray Head - Zanger Engeland
1947: Clodagh Rodgers - Zangeres Ierland
1947: Eddie Hodges - Zanger USA
1948: Eddy Grant - Zanger Engeland
1948: Jacques Kloes - Dizzy Mans Band Zanger
1951: Elaine Paige - Zangeres Engeland
1952: Alan Clark - Dire Straits Toetsen
1956: Teena Marie (Mary Christine Brockert) - Zangeres USA
1957: Mark E Smith - The Fall Zanger
1958: Andy Gibb - Zanger Engeland († 10 Maart 1988)
1962: Craig & Charlie Reid - The Proclaimers
1966: Robert Watz - Rob 'n ' Raz DJ
1970: John Frusciante - Red Hot Chili Peppers Gitaar
1988: Esri (Dijkstra) - Raffish Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten