Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 4 Maart

Moet_niet_zeurenTol Hansse bereikt op 4 Maart 1978 de eerste plaats van de LP Top 50 met zijn album Moet Niet Zeuren!. Tol Hansse die vanaf begin jaren 60 zich gemanisfesteerd heeft als tonneelschrijver, illlustrator, schilder, muzikant, zanger en componist heeft zelf de hoes voor dit album geschilderd. Moet Niet Zeuren! staat vanaf 4 Maart 1978 zes weken op de eerste plaats wat mede te danken is aan de single Big City. Naast Big City staan op dit album de volgende nummers: Met Z'n Allen Op Een Bol, Familieproblemen, Keer Terug Marie, Achter De Rododendron, Ome Jaap Z'n Neus Is Blauw, Pakke Pakke Zal Ik Haar, De Suikerbeat, Vogelijn, Zes Planken, Even Fijn Bezig Zijn, Mijn Mina Heeft Een Snor en Poor John. Tol Hansse is de zoon van Jacques van Tol (1897-1969). In de jaren dertig is Jacques van Tol vooral bekend als tekstschrijver voor o.a. Louis Davids, Fien de la Mar, Bob Scholte en Lou Bandy. Hij raakt uit de gratie als hij in 1939 lid wordt van de NSB. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt Jacques van Tol het Radiocabaret Paulus De Ruiter. Hiervoor maakt hij nieuwe, antisemitische teksten op bestaande liedjes. De Kleine Man wordt Dat Is De Jodenman. Na de oorlog wordt hem verboden als tekstschrijver te werken. In het geheim levert Jacques van Tol ondermeer teksten aan Willy Walden en Piet Muyselaar voor hun Snip & Snap Revue en Wim Sonneveld. Tol Hansse is net 62 jaar geworden wanneer hij op 29 April 2002 na een lang ziekbed overlijdt.


IsadoraPaul McCartney is op 4 Maart 1969 aanwezig bij de premiere van Isadora. De premiere van deze film, met in de hoofdrollen Vanessa Redgrave en Karel Reisz, heeft plaats de Odeon. Deze bioscoop zit in het souterrain het het gebouw waar tegenwoordig het chicque St. Martin's Hotel is gevestigd. Van origine is het echter een kantoorgebouw, ontworpen door Seifert & Partners en gebouwd in 1964-1966. Het wordt van 1997-1999 verbouwd tot het Hotel. In het souterrain zit tegenwwordig een fitnesscentrum.


Doreen_waddellDoreen Waddell overlijdt op 4 Maart 2002 in het ziekenhuis van Brighton aan de gevolgen van eerder opgelopen verwondingen van een verkeers ongeluk op 1 Maart 2002. Doreen Waddell is op 1 Maart 2002 op de vlucht voor de beveiliging van een winkel in Shoreham-by-Sea in Engeland nadat zij is aangehouden wegens diefstal. Nadat Waddell de winkel via een nooduitgang heeft weten te verlaten, probeert ze de nabij gelegen snelweg A27 over te steken. Waddeel wordt echter aangereden door drie auto's en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis waar ze later overlijdt. Nadat Waddell door de auto's is aangereden, liggen er verschillende artikelen uit de winkel over de weg verspreidt, waaronder kinderspullen. Doreen Waddell werkt onder de artiestennaam Do'reen en is in Engeland vooral bekend als de leadzangeres in het nummer Feel Free van het succesvolle album Club Classics Volume 1 van Soul II Soul. Ook zingt ze samen met zangeres Caron Wheeler in Keep On Movin, het nummer waarmee de dance/R&B-formatie uiteindelijk in April 1989 ook in Nederland doorbreekt. Doreen Waddell is ook te horen in het vrij onbekende nummer Mu van The KLF uit 1991. Doreen Waddell is 36 jaar geworden.


Rob_outOp 4 Maart 1939 wordt Rob Simon Out geboren. Rob Out begint zijn radioloopbaan in 1961 bij Veronica's Teenager Muziek Expres als de eerste Bob van het presentatieduo Bob en Brenda. Van Augustus tot December 1964 is Rob Out bij Radio Noordzee vanaf het REM-eiland te horen als platendraaier. In 1965 keert hij terug naar Radio Veronica waar hij vooral naam maakt als de programmaleider die de voormalige zeezender een legale status bezorgt. Het door hem gepresenteerde programma Goud van Out is erg populair in die tijd. Als Egbert Douwe heeft Out in de week van 23 Maart 1968 een nummer 1-hit in de Top 40 met het door Peter Koelewijn geproduceerde en geschreven, Kom Uit De Bedstee M'n Liefste. In November 1968 heeft Out nog een klein hitje met het nummer Vader Is Weer Eens De Dader. Deze single wordt opgenomen met het kinderkoor de Ockenburgertjes. Op 31 Augustus 1974, de laatste dag van de uitzendingen van Radio Veronica, spreekt Out op het schip van Veronica de laatste legendarische woorden uit: "Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij.... Voor Nederland." Op 1 Januari 1976 keert Veronica terug als aspirant-omroep in het publieke bestel. Op 25 December 2003 overlijdt Rob Out in zijn woonplaats Laren na een lang ziekbed op 63 jarige leeftijd. In het televisieprogramma Single Luck dat op 9 Januari 2004 postuum wordt uitgezonden door de NPS op Nederland 3 verteld Rob Out over zijn enige nummer 1 hit, Kom Uit De Bedstee M'n Liefste


In Fort Lauderdale in Florida overlijdt op 4 Maart 1992 de legendarische opname-technicus Al Silver. Al Silver wordt op 9 Januari 1914 in New England geboren als Abraham S Silver. In het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw is Silver de eigenaar van Herald Records en Ember Records. Op deze labels zijn klassiekers als In The Still Of The Night van The Five Satins, Get A Job van The Silhouettes en Shake A Hand van Faye Adams verschenen. Bij al deze opnamen heeft Al Silver achter de knoppen gezeten. Al Silver is 78 jaar geworden.


Op 4 Maart 1980 gaat in Nashville, Tennessee de film Coal Miner's Daughter in premixc3xa8re. Coal Miner's Daughter is een biografie van country-zangeres Loretta Lynn. De hoofdrol wordt vertolkt door Sissy Spacek. Opvallend is dat Spacek zelf ook alle nummers zingt in Coal Miner's Daughter. De film is geregisseerd door Michael Asped. Voor haar rol van Loretta Lynn wordt Sissy Spacek onderscheiden met een Golden Globe en een Oscar.


What_are_you_waiting_forKrezip tekent op 4 Maart 2005 een contract met platenmaatschappij SONY BMG Music Entertainment. Het contract is niet meer gebaseerd op de traditionele artiestenovereenkomst, maar is een nieuw model waarbij de belangen van de artiest, het management en de muziekmaatschappij zijn gebundeld in een vorm waarin de partners een collectieve verantwoordelijkheid nemen voor het totale project. Als gevolg daarvan is er een 'profit sharing-model' voor de verdeling van de inkomsten. De nadruk bij de samenwerking ligt op nieuwe exploitatievormen en inkomsten en verder is er een andere beheersstructuur van de opgebouwde rechten. Krezip is de eerste Nederlandse act die door de nieuwe maatschappij SONY BMG Music Entertainment getekend wordt. Krezips nieuwe album What Are You Waiting For wordt door SONY BMG Music Entertainment op 9 Mei 2005 uitgebracht. De release van het album wordt voorafgegaan, op 25 April 2005 door de single Out Of My Bed. What Are You Wating For is geproduceerd door het producersduo Wizardz Of Oz.


Ben_ik_te_minArmand komt op 4 Maart 1967 op een 35ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Ben Ik Te Min. Op de B-kant staat Exc3xa9n Van Hen Ben Ik. Zowel Ben IK Te Min als Eén Van Hen Ben Ik zijn door Armand zelf geschreven. Armand wordt op 10 April 1946 in Eindhoven geboren als Herman van Loenhout. Ben Ik Te Min is de opvolger van Want Er Is Niemand. Deze debuutsingle van Armand is geen hit geworden. Ben Ik Te Min bereikt op 8 April 1967 de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40.


Bobbi Kristina Houston Brown wordt op 4 Maart 1993 geboren als dochter van Whitney Houston en Bobby Brown. Bobbi is het eerste kind van de Amerikaanse zangeres. Bobby Brown heeft uit eerdere relaties vier kinderen.


Howard_greenfieldSongwriter Howard Greenfield overlijdt op 4 Maart 1986 in Los Angeles aan de gevolgen van Aids. Howard Greenfield wordt op 15 Maart 1936 in New York geboren, en schrijft samen met Neil Sedaka ondermeer de volgende nummers: Oh Carol, Stupid Cupid, Calendar Girl en Breaking Up Is Hard To Do. Samen met Carole King schrijft hij het nummer Crying In The Rain geschreven. In de jaren zestig componeert Greenfield samen met Jack Keller de muziek voor televisieseries als Bewitched, Hazel, Gidget en The Flying Nun. In 1975 schrijven Greenfield en Seadka samen het Grammy winnende nummer Love Will Keep Us Together van Captain & Tenille. In 1991 wordt de componist opgenomen in de Songwriters Hall Of Fame. Howard Greenfield is 49 jaar
geworden.


LennonOp 4 Maart 1966 publiceert de Engelse krant een interview van Maureen Cleave met John Lennon, waarin die over The Beatles ondermeer zegt; "Christianity will go. It will vanish and shrink. We're more popular then Jesus now; I don't know which will go first, rock 'n' roll or Christianity. Jesus was alright, but his disciples were thick and ordinary". Hoewel er in Engeland nauwelijks wordt gereageerd op het artikel, komt er internationaal een stormvloed van verontwaardiging en protest op gang, die, in de zomer, zijn hoogtepunt bereikt, tijdens de derde en laatste Amerikaanse tournee van de groep. In sommige staten worden zelfs onder aanvoering van The Ku Klux Klan, publiekelijk Beatles albums verbrand. John Lennon bied later zijn excuses aan.


John_cephasDe Amerikaanse bluesgitaristoverlijdt op 4 Maart 2009 in zijn woonplaats Bowling Green, Virginia. John Cephas wordt op 4 September 1930 in Washington D.C. geboren. Vanaf 1977 vormt hij met de bijna 24 jaar jongere mondharmonicaspeler Phil Wiggins een duo; Cephas & Wiggins. Beide muzikanten hebbenh elkaar ontmoet tijdens een jamsessie en samen worden ze een tandem in de band van Wilbert 'Big Chief' Ellis. Cephas & Wiggins maken in 1981 op het Duitse label L+R met Living Country Blues USA, Volume 1 hun platendebuut. Vanaf die tijd brengen ze met enige regelmaat en voor verschillende maatschappijen ( o.a Flying Fish Records, Alligator Records en Rounder) hun albums uit. Het album Dog Days Of August (1986) wordt in 1987 onderscheiden met een Blues Music Award in de categorie beste traditionele blues. In 1989 wordt John Cephas onderscheiden met het National Heritage Fellowship. Het laatste album van het Cephas & Wiggins, Richmond Blues, verschijnt in 2008 op het label van Smithsonian Folkways. John Cephas is 78 jaar geworden.


Jazz gigant Charlie Parker speelt op 4 Maart 1955 in Birdland in New York. Birdland is een in 1949 geopende Jazzclub die vernoemd is naar Charkie Parker zijn bijnaam: Yardbird. Bij wijze van gimmick is de ruimte versierd met talrijke in kooitjes verblijvende vogeltjes, die echter door de rokerige atmosfeer al snel het loodje leggen. Later blijkt dit het laatste concert van Charlie Parker te zijn. Op 12 Maart 1955 overlijdt Charlie Parker op 36-jarige leeftijd.


Op 4 Maart 1967 wordt een promotiefilm van Cream voor hun nieuwste single I Feel Free door Amerikaanse televisiezenders in de ban gedaan, omdat wordt gevreesd dat sommige kijkers aanstoot zouden kunnen nemen aan het feit dat de leden van de groep in de film te zien zijn verkleed als monniken. I Feel Free wordt dan ook geen hit in Amerika.


The_who_substituteThe Who brengt op 4 Maart 1966 in Engeland, de single Substitute uit. Ze gebruiken daarvoor Robert Stigwood's label, Reaction Records, waarmee ze eigenlijk geen contract hebben, en passeren daarmee hun officiele label Brunswick (een onderdeel van Decca Records) dat een paar dagen later de single A Legal Matter uitbrengt. De reden voor de opmerkelijke handelswijze van The Who is dat ze ontevreden zijn over de manier waarop Decca hun belangen behartigt in Amerika. Omdat in de Verenigde Staten het succes uitblijft, wil de groep overstappen naar Atlantic Records. Het uitbrengen van Substitute is derhalve een opzettelijke schending van het bestaande contract met Decca, dat resulteert in diverse rechtszaken. Zes maanden lang komt er geen nieuw materiaal uit van The Who. Uiteindelijk komt het tot een schikking, waardoor de groep weliswaar van label kan veranderen, maar ook aan de rand van een bankroet komt te staan. Pas in Augustus 1966 verschijnt op het Reaction label de single I'm A Boy. Substitute komt overigens op 10 Maart 1966 binnen in de Britse hitparade, en bereikt een vijfde plaats.


This_is_my_songPetula Clark komt op 4 Maart 1967 op een 14e plek de Nederlandse Top 40 binnen met This Is My Song. This Is My Song is een compositie van Charlie Chaplin voor de soundtrack van A Countess From Hong Kong. Sophia Loren en Marlon Brando vertolken de hoofdrollen in deze bioscoopfilm. Het scenario en de regie zijn van Charlie Chaplin. This Is My Song, met op de B-kant The Show Is Over, staat vanaf 1 April 1967 vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


Xavier Alexander Wahlberg wordt op 4 Maart 1993 geboren als eerste kind van Donnie Wahlberg en Kim Fey. De voormalige New Kids On The Block zanger en de sessie zangeres hebben elkaar in 1992 leren kennen tijdens de opnamen van een album van zijn broer Marky Mark (Marky Mark And The Funky Bunch). Donnie Wahlberg en Kim Fey trouwen op 20 Augustus 1999. Op 20 augustus 2001 wordt hun tweede zoon Elijah Hendrix Wahlberg geboren.


Richard_manuelOp 4 Maart 1986 wordt Richard Manuel dood gevonden in een motelkamer in Winter Park in Florida. De pianist van The Band blijkt door ophanging zelfmoord te hebben gepleegd. Richard Manuel wordt op 3 April 1943 geboren in Stratford, Ontario in Canada. In de zomer van 1961 gaat de dan 18-jarige Richard Manuel bij de begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins, The Hawks spelen. The Hawks bestaan dan uit: de 21-jarige Levon Helm (drums), de 17-jarige Robbie Robertson (gitaar) en de 18-jarige Rick Danko (bas). In 1963 besluit de groep, dan ook al uitgebreidt met Garth Hudson op orgel, voor zichzelf te beginnen als Levon & The Hawks. In 1968 wordt de naam gewijzigd in The Band. De overige Band leden reageren verslagen op de dood van Richard Manuel. "Richard Manuel was a whole show unto himself. He was hot. He was about the best singer I'd ever heard; most people said he reminded them of Ray Charles. He'd do those ballads, and the ladies would swoon. To me that became the highlight of our show." aldus Levon Helm. Rick Danko verteld: "He brought a lot of powers and strengths to the group. He brought in gospel music from his church upbringing. Plus, he loved to play and just come up with new things. It was like having a force of nature in the band." Eric Clapton, die een grote bewondering heeft voor Manuel, draagt het nummer Holy Mother van het album August aan hem op. Robbie Robertson, voormalig zanger van The Band, draagt het nummer Fallen Angel van zijn eerste solo album aan zijn overleden vriend op. Richard Manuel wordt begraven in zijn geboorteplaats Stratford in Canada, en is 43 jaar geworden.


James Brown neemt het op 4 Maart 2005 tijdens een benefietconcert in Djakarta in Indonesie op voor Michael Jackson. "I think he's been set up like most entertainers. They've been trying to do that to me all my life, trying to get something for nothing. Michael could have been great over here performing. His talent is very appealing and people know him." aldus James Brown. De soul-zanger werkt mee aan het eerste grote Jazz-festival in Indonesie in acht jaar. Alle baten komen ten goede aan slachtoffers van de tsunami van 26 December 2004. Ruim driehonderd musici en artiesten treden op in Djakarta, waaronder George Duke, Incognito, Tania Maria en Laura Fygi. James Brown ontkent de berichten dat hij met pensioen zou gaan. Zijn platen vormen de basis van veel eigentijdse muziek, vindt hij. "Retire for what? What would I do? I made my name as a person that is helping. I'm like Moses in the music business." aldus James Brown. Op Zondag 2 Juli 2006 staat James Brown in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam.


Rolling_stones_tour_1971Op 4 Maart 1971 beginnen The Rolling Stones in de City Hall in Newcastle-Upon-Tyne, Engeland aan een 9 dagen durende afscheidstournee. Het voorprogramma wordt verzorgd door de groep The Groundhogs. Het is echter alleen maar een afscheid van Engeland. De groep maakt namelijk bekend dat ze gaan verhuizen naar Frankrijk, omdat ze de Engelse belastingtarieven te hoog vinden. Het laatste concert van de Farewell Tour is 14 Maart 1971 in The Roundhouse in Chalk Farm, Londen. Onder het publiek bevinden zich ondermeer Dave Mason, The Faces, Jim Gordon, Jim Keltner en John Peel. De shows in Brighton, Liverpool, Leeds en Londen worden opgenomen op de achtsporen-recorder van de mobiele studio van The Rolling Stones door Glyn Johns, behalve Londen, die door Chris Kimsey wordt vastgelegd. Een xc3xa9xc3xa9n uur durende tape wordt later aan John Peel gegeven, die het gebruikt voor zijn uitzending op 30 Mei 1971 op Radio One. Na de tournee wordt met de opnamen van het album Sticky Fingers begonnen, dat de eerste release wordt op het nieuwe label Rolling Stones Records. Het van Sticky Fingers afkomstige Brown Sugar wordt de eerste Engelse hit in twee jaar tijd.


Met een optreden in Le Colisee in het Canadese Quebec begint David Bowie op 4 Maart 1880 aan zijn Sound And Vision 1990 World Tour. Bowie begint de show met Space Oddity, zijn eerste grote hit uit 1969. In alle steden waar hij optreedt mogen fans bepalen welke nummers zij willen horen. Fans kunnen hun verzoekjes indienen bij lokale of regionale radiostations. De tournee eindigt op 29 September 1990 in Argentinie. David Bowie wordt tijdens deze tour begeleid door gitarist Adrian Belew, drummer Michael Hodges, bassist Erdal Kizilcay en toetsenist Rick Fox. Voor hij aan deze tournee begint, maakt David Bowie bekend dat dit zijn laatste zal zijn. In 1991 staat hij echter toch weer op het toneel met zijn nieuwe groep Tin Machine.


Bij een ernstig auto-ongeluk op 4 Maart 1979 breekt Randy Jackson van The Jacksons beide benen. In het ziekenhuis overlijdt Jackson bijna op de operatietafel wanneer een verpleegster hem per ongeluk een te hoge dosis methadon toedient.


Glenn_hughesOp 4 Maart 2001 overlijdt Glenn Hughes in zijn woning in Manhattan, New York, aan de gevolgen van longkanker. Glenn Hughes wordt geboren op 18 Juli 1950 en is het meest bekend als de Leatherman (Leernicht) in The Village People. Glenn Huges heeft gereageerd op de volgende advertentie: "Wanted gay singers and dancers, very good-looking and with mustaches." The Village People is een idee van Jacques Morali, een Franse producer die in New York woont. In een homobar in Greenwich Village ontmoet hij Felipe Rose, een danser die verkleed als indiaan optreedt. Morali krijgt het idee om een groep op te richten met machomannen die homo's moet aanspreken. Met een aantal sessiezangers neemt hij de singles San Francisco, In Hollywood en Macho Man op. In Hollywood haalt in de zomer van 1978 de Nederlandse Top 40, Macho Man haalt in de Verenigde Staten een 25e plek en levert goud op. Omdat de nieuwe act gevraagd wordt voor TV-optredens, neemt Morali fotomodellen aan om Village People een gezicht te geven. Na het eerste (mislukte) optreden ontslaat hij op één na alle leden. Met de nieuwe bezetting ontstaat ook de gimmick van de verschillende outfits. Vitor Williams is de politie-agent, Alex Briley de sportman, David Hodo de bouwvakker, Randy Jones de cowboy, Glenn Hughes de leernicht en Felipe Rose de Indiaan. Met dit zestal neemt Morali eind 1978 de single YMCA op, over de Young Man Christian Association (een organisatie die over de hele wereld opvangcentra voor jongeren heeft). Het nummer haalt begin 1979 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en staat 14 weken in de lijst. Ook in de Verenigde Staten is het nummer een groot succes. YMCA staat drie weken op de tweede plaats van de Billboard Hot 100 en levert een platina single op. Met In The Navy scoren de Village People opnieuw een nummer 1-hit in Nederland. In 1979 scoren de heren van Village People een minder grote hit met Go West (wat in 1993 door de Pet Shop Boys wordt gecoverd). De discofilm Can't Stop The Music die het jaar erop verschijnt, flopt genadeloos. Het succes van de groep is dan ook snel afgelopen. Opgeheven wordt The Village People nooit, maar na 1981 verschijnt er nooit meer een album. Oprichter en producer Jacques Morali overlijdt in 1991 aan de gevlogen van AIDS. Gleen Huges is 50 jaar geworden, en wordt op zijn eigen verzoek (besloten in zijn testament) begraven in zijn leren pak.


Janis Joplin wordt op 4 Maart 1970 in Tampa in de Amerikaanse staat Florida door de rechtbank tot een boete van tweehonderd dollar veroordeeld. Joplin zou tijdens een optreden in Tampa "onzedige taal" hebben geuit.


Hole_in_my_shoeOp 4 Maart 1967 bericht het tijdschift New Musical Express dat de broers Steve en Muff Winwood de Spencer Davis Group gaan verlaten. Het is een zware aderlating voor Spencer Davis, die nog wel een paar jaar met de groep doorgaat, maar nooit meer hetzelfde succes behaalt als voorheen. Met Steve Winwood gaat het ondertussen prima; hij richt een paar weken later Traffic op. Al een jaar eerder hebben de oorspronkelijke leden van Traffic elkaar al ontmoet op in Birmingham en vanaf die tijd jammen ze regelmatig samen: Steve Winwood, Dave Mason (die gedurende Winwoods laatste maanden bij de Spencer Davis Group figureert als roadie en ook al op Somebody Help Me en I'm A Man meespeelt), Jim Capaldi en Chris Wood. Op 1 April 1967 is Winwood 'vrij' van The Spencer Davis Group en het viertal trekt zich terug in het afgelegen landhuisje (het nagenoeg legendarische 'Berkshire-cottage'). De eerste singles, Paper Sun, en het door Dave Mason geschreven Hole In My Shoe zijn meteen Top 10-hits in Engeland.


Lenny Kravitz begint op 4 Maart 2005 het Palacio de los Deportes in Mexico-Stad aan zijn eerste Latijns-Amerikaanse tournee. De tournee eindigt op 21 Maart 2005 met een concert op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro in Brazilie, ter ere van de 440ste verjaardagsdag van de stad Rio De Janeiro. Het gratis concert wordt bijgewoond door meer dan 500.000 toeschouwers. Het Noord-Amerikaanse gedeelte van zijn Electric Church - One Night Only wereldtournee start op 5 April 2005 in Dallas, Texas. De tour, om zijn zevende album Baptism te promoten, heeft plaats in kleine theaters, en Kravitz speelt in rauwe en intieme setting. "I haven't been able to play for my fans in the US since 2002, so I'm really looking forward to these shows. When I was planning my American tour, I decided that I wanted to get back to my roots, strip down the production and do something different. I haven't played theaters in years, and don't know when I'll be able to do it again, so this tour is going to be a great way to get out there and really connect with my fans." licht Lenny Kravitz zijn keuze voor de kleinere zalen toe. Hij besluit zijn Amerikaanse tournees op 22 mei 2005 met een concert in The Wiltern in Los Angeles. Daarna komt hij voor concerten naar Europa en Rusland. Op 26 juni 2005 staat Lenny Kravitz in het Goffert Park in Nijmegen..


Rich_girlDaryl Hall en John Oates staan op 4 Maart 1976 in de studio om het nummer Rich Girl op te nemen. Rich Girl, met op de B-kant het nummer You'll Never Learn, komt op 22 Januari 1977 de Billboard Hot 100 binnen, en staat staat vanaf 23 Maart 1977 drie weken op de eerste plaats. Het is de eerste van zes nummer 1-hits van Daryl Hall en John Oates in Amerika. De andere singles die in Amerika de nummer 1 postitie halen zijn : Kiss On My List (1981), Private Eyes (1981), I Can't Go For That (No Can Do) (1982), Maneater (1982) en Out Of Touch (1984).


Op 4 Maart 1999 bereikt Cher de top van de Amerikaanse hitparade met Believe. Het nummer heeft een paar maanden eerder ook al de Europese hitparades aangevoerd. Het is Cher's eerste Amerikaanse nummer 1 hit in 25 jaar tijd. Haar vorige nummer 1 hit was Dark Lady uit 1974.


Supremes_live_in_amsterdamDiana Ross & The Supremes geven op 4 Maart 1968 een concert in het Congresgebouw in Amsterdam. Een vijftig minuten durende registratie wordt later door de AVRO op de televisie uitgezonden. Diana Ross & The Supremes zingen de volgende nummer: With A Song In My Heart, Stranger In Paradise, Wonderfull Wonderfull, All My Love, Medley (Stop! In The Name Of Love/ Come See About Me/ My World Is Empty Without You/ Baby Love), Queen Of The House, Love Is Here And Now You're Gone, More, The Happening, Michelle/Yesterday, The Lady Is A Tramp, In And Out Of Love, Medley (Throughly Modern Millie/ Second Hand Rose/ Mame), Reflections, Somewhere (From West Side Story) en You're Nobody Till Somebody Loves You. Opname verschijnen zo'n 35 jaar later op DVD onder de titel The Supremes - Greatest Hits (Live In Amsterdam).


Love_you_liveOp 4 en 5 Maart 1977 geven The Rolling Stones in El Mocambo, een kleine nachtclub in het Canadese Toronto twee verrassings-optredens. Op de affiches staat alleen de Canadese groep April Wine vermeld. Het optreden van The Rolling Stones wordt tot de laatste minuut geheim gehouden. Opnamen van dit concert worden verwerkt op het live-album Love You Live dat op 16 September 1977 wordt uitgebracht. Op deze LP staan, naast de nummers uit Toronto, ook opnamen die sinds 1975 in Parijs, Londen en Los Angeles zijn gemaakt. Love You Live komt op 1 Oktober 1977 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en bereikt de vijfde plaats.


Lulu_shoutLulu & The Luvvers staan op 4 Maart 1964 in de studio om een cover-versie op te nemen van het nummer Shout. Shout is in 1959 geschreven en opgenomen door The Isley Brothers nadat zij Come Back To Me van Jackie Wilson hebben gehoord. De cover van de Schotse groep, met zang van de 15-jarige Lulu (Geboren op 3 November 1948 als Marie McDonald McLaughlin Lawrie), wordt op 17 April 1964 uitgebracht. Shout komt op 14 Mei 1964 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de zevende plaats. Een journalist van Melody Maker schrijft later over de single: "It is still probably the best rock 'n' roll performance by a woman in the history of British pop." Lulu wordt op 14 jarige leeftijd ontdekt door Marion Massey die later haar manager en mentor wordt. Lulu: "When I was fourteen, I was very lucky. I was discovered - to use a terrible term - by a person who was absolutely sincere. Since I was five, people had been coming up to me saying: 'Stick with me, baby, and I'll make you a star'. In fact, nobody ever did anything for me. Then Marion came along". Marion Massey verandert Marie's naam in Lulu en band van The Gleneagles in The Luvvers. Lulu & The Luvvers bestaan dan uit: zangeres Lulu, solo gitarist Ross Nelson, ritme gitarist Jim Dewer, gitarist/toetsenist Alec Bell, saxofonist Jimmy Smith, bassist Tony Tierney en drummer David Miller. Na het succes van Shout worden de volgende singles van Lulu & The Luvvers: Can't Hear You No More en Here Comes The Night geen hits. Here Comes The Night haalt een paar maanden later in de uitvoering van Them in Maart 1965 een tweede plaats in de Engelse hitlijst.


Leonard_rosenmanDe Amerikaanse filmcomponist Leonard Rosenman overlijdt op 4 Maart 2008 in het Motion Picture & Television Country House And Hospital in Woodland Hills, Californie aan de gevolgen van een hartaanval. Leonard Rosenman wordt op 7 September 1924 in Brooklyn, New York geboren. Rosenman is al gevestigd "gewoon" componist wanneer zijn vriend James Dean hem voorsteld aan regisseur Elia Kazan. Die vraagt hem vervolgens de muziek voor East Of Eden (1955) te schrijven. Ook de muziek van Rebel Without A Cause uit datzelfde jaar is van Rosenman. Zijn filmcompostie voor de The Cobweb (1955) is de eerste die grotendeels de twaalftoonstechniek van Arnold Schönberg gebruikt. Rosenman heeft vlak na de Tweede Wereldoorlog les van hem gehad, evenals van componist Roger Sessions. Zijn atonale muziek voor de sf-film Fantastic Voyage (1966) is al even revolutionair. Rosenmans vernieuwende benadering leverd hem veel lof van vakgenoten, maar hij krijgt pas in de jaren zeventig zijn Oscars; voor Barry Lyndon (1976) van Stanley Kubrick en Bound For Glory (1977). Behalve voor film en televisie (o.a. de serie Marcus Welby, M.D. en The Twilight Zone) componeerd Rosenman ook ondermeer twee vioolconcerten, kamermuziek en een symfonie. Voor zijn televisie werk krijgt hij twee Emmy's, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen (voor Sybil uit 1976 en voor Friendly Fire uit 1979). Leonard Rosenman is 83 jaar geworden.


Op 4 Maart 1994 wordt Nirvana zanger Kurt Cobain in Rome, in coma in het ziekenhuis opgenomen, na het innemen van een overdosis pillen (50-60 pillen Rohypnol samen met champagne). Het incident, dat angstvallig wordt verzwegen, wordt aanvankelijk beschouwd als een ongeluk. Echter, als Cobain een maand later zichzelf alsnog van het leven berooft, wordt duidelijk dat het voorval in Italie in werkelijkheid een mislukte poging tot zelfmoord was geweest.


Claude_nougaroIn Parijs overlijdt op 4 Maart 2004 na een langdurige ziekte de Franse zanger/dichter Claude Nougaro. Claude Nougaro wordt geboren op 9 September 1929 in Toulouse in Frankrijk en is vooral bekend als dichter van de swing, de man die een mix maakt van jazz en java, gemengde ritmes en de Occitaanse (Zuid-Franse streek-)taal, funk en Franse chansons. Als gemengd zanger bij uitstek weet Claude Nougaro de jongere generaties in contact te brengen met de jazz, wereldmuziek en de Braziliaanse ritmen. Wanneer Nougaro optreedt betreedt hij het podium alsof hij een boxring ingaat, met danspasjes op de manier van Cassius Clay tegen Sonny Liston, een houding die hem de bijnaam De Kleine Stier opleverd. Claude Nougaro is 74 jaar geworden.


Op 4 Maart 1969 wordt Chastity Bono geboren als dochter van Sonny Bono en zijn vrouw Cher. Chastity is vernoemd naar de film Chastity die door haar vader is geschreven. Haar moeder speelt de hoofdrol in deze film.


Paul McCartney laat op 4 Maart 1996 weten dat George Harrison, Ringo Starr en hijzelf niet ingaan op een aanbod om met zijn drieen op te treden. Een groep Amerikaanse en Duitse zakenlieden heeft McCartney, Harrison en Starr ruim 225 miljoen dollar aangeboden om tweeentwintig concerten te geven in Amerika, Japan en Europa.


SkyscraperOp 4 Maart 1988 begint David Lee Roth met een optreden in Lakeland in Florida aan zijn Skyscraper-wereldtournee. De voormalig zanger van Van Halen wordt op het podium bijgestaan door gitarist Steve Vai, basssit Matt Bissonette en drummer Gregg Bissonette. De show is erg spectuaculair. Zo klimt David Lee Roth aan het begin van de show vanaf een lichtmast het toneel op, en surft hij op een surfboard over de hoofden van het publiek. Het toonaangevende hardrock magazine Kerrang schrijft over de show: "The greatest rock show on earth, don't blink or you'll miss it spectacular". Ondanks de positieve kritieken verlaat Steve Vai al snel de band om aan een solo carierre te beginnen. Hij wordt opgevolgd door Jason Becker.


Stevie Wonder en Quincy Jones leggen op 4 Maart 1987 vanuit een studio in Los Angeles verbinding met Nile Rodgers in New York. Hier zingt een koor het refrein van Stop Don't Pass Go, een nummer tegen drugs van Stevie Wonder. De studio in New York wordt per satelliet, over een afstand van zo'n 72.000 kilometer, verbonden met de studio in Los Angeles. Deze opname gaat de geschiedenis in als de eerste lange-afstandopname.


Open_roadOp 4 Maart 1998 staat Gary Barlow voor een éénmalig concert in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De voormalig zanger van de Boyband Take That is in Nederland voor promotie van zijn solo-CD Open Road. Dit album komt op 7 Juni 1997 op een 18e plek binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt op 14 Juni de 13e plaats als hoogste notering. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: I Fall So Deep, Superhero, My Commitment, Love Won't Wait, So Help Me Girl, Everything I Ever Wanted, Hang On In There Baby, Lay Down For Love, Never Knew, Forever Love en Back For Good (Live).


Connie_francisZangeres Connie Francis krijgt op 4 Maart 1986 een toeziend voogd toegewezen. De rechter stelt vast dat Francis niet meer in staat is zelf haar zaken te behartigen. Na een incident in een hotel in Coconut Grove in Florida is Connie Francis, in Januari 1986, opgenomen in een kliniek voor mentaalgestoorden. De zangeres kampt met aanvallen van depressiviteit sinds zij in 1974 is verkracht en in1984 haar broer is vermoord.Connie Francis is in de periode van 1958 tot 1963 de populairste popzangeres ter wereld. Zo scoort zij in Amerika drie nummer xc3xa9xc3xa9n-hits, in Engeland twee en in Duitsland vier. Ook is ze dan zeer populair in ondermeer Italie, Spanje, Japan, Indonesie, de Filipijnen, Maleisie, Canada, Mexico, Nederland en de Scandinavische landen. Francis maakt opnamen in 15 verschillende talen en verkoopt tientallen miljoenen platen. Enkele van haar grote hits zijn Stupid Cupid, Everybody's Somebody's Fool, Where The boys Are, Mama, Lipstick On Your Collar, Paradiso en Barcarole In Der Nacht. Tegenwoordig treedt Connie Francis nog af en toe live op, voornamelijk in de Verenigde Staten. Deze nostalgische optredens, ondermeer in Las Vegas, trekken veel publiek, omdat er nog steeds talloze trouwe bewonderaars zijn die Francis nog altijd graag zien en horen optreden.


Op 4 Maart 1978 doet de Amerikaanse belastingdienst in alle vroegte een inval in het huis van Jerry Lee Lewis. Auto's ter waarde van omgerekend 150.000 euro worden in beslag genomen om aan de belastingschuld van de rocker te kunnen voldoen.


Dark_side_of_the_moonMet een optreden in het Dane County Memorial Coliseum in Madison, Wisconsin begint Pink Floyd op 4 Maart 1973 aan een tournee door de Verenigde Staten om hun nieuwe LP Dark Side Of The Moon te promoten. Naast het complete album worden ondermeer ook de volgende nummers gespeeld: Obscured By Clouds, When You're In en Careful With That Axe Eugene. Pink Floyd wordt op het podium bijgestaan door Nawasa Crowder, Mary Ann Lindsey en Phyllis Lindsey (achtergrondzang) en Dick Parry op saxofoon. Dark Side Of The Moon is van 1 juni 1972 tot januari 1973 in de Abbey Road Studios in Londen opgenomen. Dark Side Of The Moon ligt vanaf 24 maart 1973 in de platenwinkels. Het is één van de bestverkochte albums uit de muziekgeschiedenis. De Amerikaanse tour eindigt op 29 Juni 1979 met een optreden in het Tampa Stadium in Tampa, Florida.


American_pieOp 4 Maart 2000 komt American Pie, in de uitvoering van Madonna binnen op nummer 25 in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio 538. America Pie is sinds 1984 de zestiende Alarmschijf voor Madonna. Het nummer is in 1971 geschreven door Don McLean, en gaat over 3 Februari 1959, de dag waarop de 22-jarige Buddy Holly bij een vliegtuigongeluk om het leven komt. Don McLean noemt deze dag 'The day The Music Died'. American Pie van Don McLean blijft op 19 Februari 1972 op de elfde plaats in de Nederlandse Top 40 steken. De versie van Madonna komt op 25 Maart 2000 tot een nummer 4-notering.


Muziek Jarige Op 4 Maart

1936: Eric Allandale, The Foundations Trombone († 23 Aug. 2001)
1944: Bobby Womack - Zanger USA
1944: Michael Wilson (Mick) - Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich Drums
1946: Red Stripe, The Flying Pickets Zanger
1948: Chris Squire - Yes Bas
1948: Shakin' Stevens (Michael Barratt) - Zanger Engeland
1950: Emilio Estefan - Miami Sound Machine Percussie
1951: Chris Rea - Zanger Engeland
1954: St Clair I. Palmer - Sweet Sensation Zanger
1955: Boon Gould (Rowland Charles Gould) - Level 42 Gitaar
1963: Jason Newsted - Metallica Bas
1965: Richard March - Pop Will Eat Itself Bas
1966: Patrick Hannan - The Sundays Drums
1967: Evan Dando - The Lemonheads Zanger / Gitaar
1971: Feargal Lawlor - The Cranberries Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten