Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 14 Maart

Frank Zappa speelt op 14 Maart 1986 een gastrol in Miami Vice. Zappa is in deze Amerikaanse televisieserie te zien als de gangster-baas Mario Fuente in de 19e aflevering van het 2e seizoen, getiteld Payback.


Rock_and_roll_hall_of_fame_u2_2De Ierse rockband U2 wordt op maandag 14 Maart 2005 tijdens de Rock And Roll Hall Of Fame 20th Annual Gala Ceremony, in het Waldorf-Astoria Hotel in New York, toegelaten tot de Rock And Roll Hall Of Fame. U2 wordt geintroduceerd door Bruce Springsteen, die op zijn beurt zes jaar eerder door Bono is geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Springsteen prijst de band dat ze al zo lang bij elkaar zijn zonder van samenstelling te wijzigen: "Bands get formed by accident, but they don't survive by accident. It takes will, intent, a sense of shared purpose, and a tolerance for your friends' fallibilities...and they of yours. And that only evens the odds. U2 has not only evened the odds but they've beaten them by continuing to do their finest work and remaining at the top of their game and the charts for 25 years. I feel a great affinity for these guys as people as well as musicians." aldus The Boss. Na de introductie speelt U2 een korte set: Until The End Of The World, Pride (In The Name Of Love) / The Promised Land (stukje), I Still Haven't Found What I'm Looking For en Vertigo. Tijdens het nummer I Still Haven't Found What I'm Looking For speelt Bruce Springsteen met U2 mee. Andere artiesten die op deze avond een plekje krijgen in de Rock And Roll Hall Of Fame zijn ondermeer: The Pretenders, de O'Jays, Percy Sledge en blueslegende Buddy Guy. De O'Jays verwerven faam door nummers als Backstabbers, Love Train en For The Love Of Money. Na de inhuldiging door Justin Timberlake spelen The O'Jays een medley van deze nummers. The O'Jays hebben er nogal moeite mee dat nu juist de 24-jarige Timberlake hen moet huldigen. Walter Williams (61) verklaart: "Niks tegen Justin of zo, hij verdient respect, maar ik kan zeker wel een paar andere, beter namen noemen van mensen die onze geschiedenis veel beter kennen." Percy Sledge heeft vooral zijn sporen verdiend met When a Man Loves a Woman. De Pretenders zijn bekend van Brass in Pocket, Precious en Back On The Chain Gang. Buddy Guy heeft een belangrijke rol gespeeld in de blueswereld in Chicago. Wel voorgedragen, maar niet verkozen voor de Rock & Roll Hall Of Fame zijn in 2005 The Sex Pistols, Patti Smith, Lynyrd Skynyrd en Grandmaster Flash & The Furious Five. John Lydon alias Johnny Rotten, de zanger van The Sex Pistols, heeft het popmuseum ooit omschreven als een plek waar oude rockers heengaan om te sterven. De Rock And Roll Hall Of Fame is een eregalerij voor artiesten, die worden voorgedragen door de gelijknamige stichting. Daarna wordt een keuze gemaakt door muzikanten, vertegenwoordigers van de muziekindustrie en journalisten. Artiesten komen pas 25 jaar nadat hun eerste album is verschenen in aanmerking voor een plaatsje in deze eregalerij die zich bevind in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio.


Deadoralive_2Dead Or Alive wordt op 14 Maart 1985 geweigerd om een optreden te doen in het Engelse pop programma The Tube. Dit nadat zij hebben toegegeven dat zij niet live kunnen spelen,maar alleen willen playbacken. Volgens zanger Peter Burns is de groep niet compleet, en zijn zij daarom niet in staat om hun hit You Spin Me Round (Like A Record) te spelen. Deze single staat vanaf 9 Maart 1985 twee weken op de eerste plaats in de Britse hitparade. You Spin Me Round (Like A Record) is de eerste productie van Stock, Aitken & Waterman die de eerste plaats in Groot-Brittannixc3xab bereikt.


David_geffen_2Op 14 Maart 1990 verkoopt David Geffen zijn aandelen in Geffen Records aan MCA voor een bedrag van $ 550 miljoen. De op 21 Februari 1943 geboren David Geffen begint zijn carierre in de postkamer van het Williams Morris Agency, en werkt zich al snel op tot agent en promoter van artiesten als Joni Mitchell, Jackson Browne, Linda Ronstadt en de Eagles. Later gaat hij bij platenmaatschappij Warner Brothers werken, en richt uiteindelijk op 22 September 1980 zijn eigen maatschappij Geffen Records op. Bij Geffen Records hebben ondermeer Cher, Bob Dylan, Aerosmith, Guns N' Roses, Nirvana, John Lennon en Weezer onder contract gestaan. In 1982 haalt David Geffen ook Neil Young binnen, met de belofte dat Young absoluut artestieke vrijheid krijgt. Het levert de meest experimentele albums en tevens de minst populaire en succesvolle albums op uit de carierre van Neil Young. Het komt Young uiteindelijk op een rechtszaak te staan van Geffen Records die hem ervan beschuldigd van het bewust torpederen van de commerciele mogelijkheden. Het vermogen van David Geffen wordt in 2005 geschat op 4 miljard dollar.


Menlove_avenue_2De BBC bericht op 14 Maart 2002 op haar website dat Yoko Ono het huis heeft gekocht waar John Lennon zijn jeugd doorbracht. Ze zou 150.000 Engelse ponden hebben betaald voor het pand aan 251 Menlove Avenue in Liverpool, waar John woonde met zijn tante Mimi. Yoko zegt het pand te hebben gekocht om een belangrijke plek uit de geschiedenis van The Beatles te behouden voor toekomstige generaties. Ze schenkt het pand aan the National Trust, een organisatie belast met het in stand houden van Engels cultureel erfgoed, die het vervolgens opknapt en open stelt voor het publiek. Een dag later onthult Yoko een standbeeld van haar overleden echtgenoot op het vliegveld van Liverpool, dat daarmee de naam Liverpool John Lennon Airport krijgt.


Alain_bashung_2De Franse zanger, liedjesschrijver, komediant en acteur Alain Bashung overlijdt op 14 Maart 2009 aan de gevolgen van longkanker. Alain Bashung wordt op 1 December 1947 in Parijs, als zoon van een fabrieksarbeidster uit Bretagne en een Algerijnse vader die hij nooit gekend heeft, geboren als Alain Baschung. Zijn moeder hertrouwd wanneer hij één jaar oud is. Bashung wordt dan naar Wingersheim, in de buurt van Straatsburg, gestuurd om daar te gaan wonen bij de ouders van zijn stiefvader. Hij brengt hierdoor zijn kindertijd door op het platteland. Aanvankelijk studeerd Bashung voor boekhouder maar hij onderbreekt zijn studie voor een carriere als musicus. Hij debuteert in 1966 met de single Pourquoi Rêvez-Vous Des États-Unis?. Zijn doorbraak komt pas veel later, in 1977, met het album Romans Photos. Alain Bashung werkt met o.a. Serge Gainsbourg, kent successen alom en wordt door de jaren heen de meest gelauwerde artiest in Frankrijk. Nummer-1 hits van Alain Bashung in de album-charts van Frankrijk: Pizza (1981) Fantaisie Militaire (1998), L'Imprudence (2002) en Bleu Petrole (2008). Sinds 1993 ontvangt hij elf onderscheidingen (Victoires), waarvan drie Awards in 2009 voor zijn plaat Blue Petrole. Bovendien wordt hij op 1 Januari van dat jaar opgenomen in het Legioen van Eer. Alain Bashung is 61 jaar geworden.


Op 14 Maart 1981 wordt Eric Clapton met spoed opgenomen in het United Hospital in St. Paul, Minnesota, om te worden behandeld tegen inwendige bloedingen. Een zestig dagen durende Amerikaanse tournee moet er noodgedwongen voor worden afgezegd. Vijf weken nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was, moest Eric Clapton opnieuw naar het ziekenhuis. Ditmaal omdat hij bij een auto ongeluk betrokken was.


Van het titelloze debuutalbum van Whitney Houston zijn op 14 Maart 1987 ruim acht miljoen exemplaren verkocht in Amerika. De LP heeft vanaf 8 Maart 1986 veertien weken op de eerste plaats gestaan in de Amerikaanse albumlijst.


Pat_boone_2Op 14 Maart 1954 tekent Pat Boone een platencontract bij CBS. Op een auditie verkiest de talentscout Artur Godfrey van CBS Pat Boone boven een andere getalenteerde zanger, de dan nog onbekende Elvis Presley. Pat Boone wordt geboren op 1 Juni 1934 in Jacksonville , Florida als Charles Eugene Boone, en groeit op in Nashville, in de staat Tennessee en begint platen op te nemen in 1954 voor Republic Records. In 1955 brengt Boone een cover uit van de single Ain't That A Shame van Fats Domino, en verbreekt hiermee de verkooprecords van de originele uitvoering. Het is representatief voor de beginperiode van Boones loopbaan, die vooral gericht is op het oppoetsen van Rhythm And Blues hits tot meer toegankelijker versies, waardoor de Rock 'n Roll nummers een veel groter publiek bereiken. Dit echter niet ten koste van de originele uitvoerenden, want ook hen brengt hij onder de aandacht. Bluesartiest Little Richard: "Het is Pat Boone die me miljonair maakt". Boone heeft het imago van een frisse vlotte jongen, die zowel tieners als hun ouders aanspreekt. In populariteit moet Pat Boone eind jaren '50 alleen Elvis Presley, die hij eerder verslagen had met het contract bij CBS, voor zich dulden. En net als Elvis doet Boone een poging tot acteerwerk. Hoewel hij aanzienlijk minder films maakt dan Elvis, wordt er gezegd dat zijn films aanzienlijk meer kwaliteit hebben. Later stapt Pat Boone over naar de Gospel muziek. In 1997 maakt Boone nog een opmerkelijke actie mey het uitbrengen van het album No More Mr. Nice Guy, met daarop een collectie van heavymetalcovers, aangepast aan de Pat Boone-stijl. Om reclame te maken voor het album, verschijnt Boone op de uitreiking van de American Music Awards in zwart leer. Zijn respectabele imago is hij daarmee in één klap kwijt, in elk geval onder grote delen van zijn aanhang onder conservatieve Christenen. Door deze actie wordt hij ook ontslagen bij Gospel America, een televisieprogramma van de Amerikaanse televisiezender Trinity Broadcasting Network.


Chad Smith en Flea van The Red Hot Chili Peppers worden op 14 Maart 1990 gearresteerd in Daytona Beach, Florida. Zij zouden een vrouw oneerbare voorstellen hebben gedaan. Chad Smith en de als Michael Balzary geboren Flea worden allebei veroordeeld tot een boete van $1000.


Op 14 Maart 1972 verleent de toenmalige gouveneur van California, Ronald Reagan, volledige amnestie aan de country zanger Merle Haggard. Die had in 1957 een gevangenisstraf opgelegd gekregen van zes tot vijftien jaar, wegens een mislukte inbraak in een bar. Nadat hij er drie jaar van uit had gezeten, in de San Quentin gevangenis, werd Haggard, in 1960, wegens goed gedrag voorwaardelijk vrijgelaten. Door de amnestie vervalt Haggard's strafblad.


Bonjovi_2Jon Bongiovi, Richie Sambora en Alec John Such richten op 14 Maart 1983 in hun woonplaats Sayreville in New Jersey de groep Bon Jovi op. Later voegen Dave Bryan en Tico Torres zich bij de groep. Jon Bongiovi die eerder heeft gespeeld in Atlantic City Expressway en The Wild Ones) heeft een baantje als schoonmaker in de Power Station-studio in New York (eigendom van zijn neef Tony Bongiovi. Hierdoor is hij in de gelegenheid om in de zogenaamde dode studio-uren eigen opnamen te maken, met bekende muzikanten als toetsenist Roy Bittan (Bruce Springsteen) en gitarist Tim Pierce (Rick Springfield). Een nummer van die opnamen, Runaway, komt terecht op een lokale verzamelplaat en wordt veelvuldig op radiostations in de buurt gedraaid, niet in de laatste plaats door de vele verzoekjes van luisteraars. Platenmaatschappij Mercury springt daarop in en in 1984 verschijnt het debuutalbum Bon Jovi, waarop Jon wordt bijgestaan door een eigen band. Op 25 Februari 1984 komt Runaway de Billboard Hot 100 binnen. De eerste hit van Bon Jovi bereikt de negenendertigste plaats, maar met de opvolgers wil het niet zo lukken. Met het aantrekken van Loverboy-producer Bruce Fairbairn keert het tij. Hij slaagt erin het optimistische Bon Jovi-geluid goed vast te leggen. Slippery When Wet groeit in 1987 uit tot een onverbiddelijke bestseller en Bon Jovi groeit uit tot een grote naam, die zowel hardrockers als tienerpubliek aanspreekt.


Stand_by_me_2Ben E. King komt op 14 Maart 1987 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Stand By Me. Stand By Me, met op de B-kant Yakety Yak van The Coasters (King's oude groep), bereikt de zevende plaats. Het nummer is dankzij een reclamecampagne van Levi's 501-spijkerbroeken een hit in Nederland. Stand By Me is ook de titel van een speelfilm van Rob Reiner naar een boek van Stephen King. Deze film draait in de Nederlandse bioscopen. In deze rolprent vertolken Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O' Connell en Kiefer Sutherland de hoofdrollen. Stand By Me van Ben E. King is in 1961 een top 10-hit in Amerika.


Op 14 Maart 2001 wordt Geri Halliwell veroordeeld tot een rij ontzegging voor een periode van zes weken en een boete van £3400. De Spice Girls zangeres is in haar Aston Martin DB7 gefotografeerd terwijl zij 60mph reed in een 30mph zone. Volgens haar advocate erkent Ginger Spice schuld en heeft zij vreselijk veel spijt van haar overtreding.


Peter_blake_sgt_pepper_lonely_hea_2Peter Blake, (rechts) de ontwerper van de beroemde Sgt Pepper Lonely Hearts Club Band hoes van The Beatles begint op 14 Maart 2001 een rechtszaak tegen Apple/EMI. Hij is boos om het feit dat Apple/EMI hem nooit meer geld heeft aangeboden voor het ontwerpen van de beroemde hoes. Peter Blake heeft in 1967 £3200 voor zijn ontwerp ontvangen. In een interview met Ampersand Magazine in Maart 2001 zegt Blake: "I've never had a penny since and feel I should have". The cover i made was a large part of the concept and my contribution should have been recognised as such. We have to sort this out legally. "Over the years EMI and Apple have been very mean about it. It's not that I want to make money retrospectively but to establish ownership of my intellectual property". aldus Peter Blake doe ondermeer ook de hoes van Paul Weller's Stanley Road en het hoesje van deBand Aid single Do They Know It's Christmas? ontworpen heeft.


Frank Boeijen ontvangt op 14 Maart 2004 de Radio 2 Zendtijdprijs. Deze prijs wordt aan het eind van Het Gala Van Het Nederlandse Lied, in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, door Boudewijn de Groot uitgereikt. Het programma is rechtstreeks op Radio 2 te horen. Hierin zingen collega's als Liesbeth List, Stef Bos, Daniel Lohues en Ge Reinders bekende nummers van Frank Boeijen.


Stay_away_joe_2Op 14 Maart 1968 gaat in Amerika de door Peter Tewksbury geregisseerde film Stay Away Joe in premiere. Stay Away Joe is de 26-ste bioscoopfilm met in de hoofdrol Elvis Presley. Naast de zanger spelen Burgess Meredith en Joan Blondell de andere hoofdrollen in deze film. Elvis Presley zingt naast de tielsong de volgende nummers: Lovely Mamie, Dominic, Stay Away en All I Needed Was The Rain. De nummers zijn in Oktober 1967 in de Radio Recorders Studios aan de Santa Monica Boulevard in Hollywood opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door gitaristen Scotty Moore, Chip Young en Charlie Hodge, steel-gitarist Pete Drake, bassist Bob Moore, drummers D.J. Fontana en Buddy Harman, pianisten Floyd Cramer en Larry Muhoberac, saxofonist Boots Randolph en mondharmonicaspeler Charlie McCoy. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Stay Away Joe is geproduceerd door Douglas Laurence.


De 71-jarige Nana Mouskouri sluit op 14 Maart 2006, met een optreden in het uitverkochte Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, haar afscheidstournee af met het nummer My Way. Tijdens dit concert zingt de Griekse zangeres, met de tekst op spiekbriefjes, ook twee Nederlandse liedjes: In Het Groene Dal In Het Stille Dal en Op De Grote Stille Heide. Nana Mouskouri bedankt het publiek voor alle kansen die haar geboden zijn en voor de trouw en de affectie die ze altijd heeft ondervonden. "Mijn wereld is een regenboog in vele mooie kleuren", zegt zij. Nog altijd leeft Nana Mouskouri voor "liefde, dromen, vrijheid en hoop".


Op 14 Maart 1971 wordt Tamerlane Phillips geboren als zoon van John Phillips van The Mamas & The Papas en zijn derde vrouw, Genevieve Waite.


Annie Lennox treedt op 14 Maart 1984 in het huwelijk met Radha Raman, een volgeling van de Hare Krishna-beweging. Binnen een jaar is de zangeres van The Eurythmics alweer van hem gescheiden.


Rainbow_1984_2Rainbow speelt op 14 Maart 1984 tijdens een optreden in Japan hun laatste concert. Rainbow Gitarist Ritchie Blackmore en bassist Roger Clover hebben besloten om terug te keren naar Deep Purple om deel te nemen aan een reunie van hun oude groep. Rainbow wordt in Juni 1975 opgericht wanneer Ritchie Blackmore juist Deep Purple verlaat. Hij trekt de Elf-leden Ronnie James Dio (zang), Graig Gruber (bas), Gary Driscoll (drums) en Mickey Lee Soule (toetsen) aan en neemt het debuutalbum Ritchie Blackmore's Rainbow op. Na het verschijnen van dit album wordt iedereen uit de groep gezet, uitgezonderd Dio. Als vervangers worden Cozy Powell (drums), Jimmy Bain (bas) en Tony Carey (toetsen) aangetrokken, waarmee Blackmore's Rising wordt opgenomen. Na het uitkomen van het live album On Stage worden Bain en Carey door Blackmore ontslagen en vervangen door David Stone (toetsen) en Bob Daisley (bas). Na het verschijnen van het volgende studio album Long Live Rock And Roll vertrekt Rainbow naar de Verenigde Staten, maar het succes blijft uit. Er ontstaat ruzie binnen de groep en wederom worden er groepsleden ontslagen, met uitzondering van Powell. Dio vertrekt naar Black Sabbath. Voorjaar 1979 gaat Rainbow verder met ex Marbles-zanger Graham Bonnet, ex Deep Purple-bassist Roger Glover en toetsenman Don Airey. In Augustus 1980 kondigt Powell aan dat hij zal vertrekken, waarop een afscheidsoptreden voor maar liefst 60 000 mensen gegeven wordt in het Engelse Donington en de populaire drummer de Michael Schenker Group gaat versterken. Rainbow vertrekt daarna naar Denemarken voor plaatopnamen met drummer Bob Rondinelli, maar tijdens de opnamen wordt zanger Bonnet ontslagen en vervangen door ex Fandango-zanger Turner. Door meningsverschillen tussen Rondinelli en Airey in het voorjaar van 1981 stapt laatstgenoemde over naar de groep van Gary Moore. Met nieuwe man Rosenthal op toetsen wordt het album Straight Between The Eyes opgenomen. kort na het verschijnen van het album Bent Out Of Shape, waarop Rondinelli blijkt te zijn vervangen door Chuck Burgi (ex-Brand X), komt het bericht komt dat Rainbow is ontbonden. Sinds 1997 treedt Ritchie Blackmore samen met zijn Amerikaanse echtgenote Candice Night op in de groep Blackmore's Night.


Op 14 Maart 1970 bereikt Ma Belle Amie van de Delftse groep The Tee Set de vijfde plaats in de Billboard Hot 100. Na Venus van Shocking Blue is Ma Belle Amie van The Tee Set de tweede single van een Nederlandse groep die de Amerikaanse top 5 haalt.


Everything_i_own_2Boy George staat op 14 Maart 1987 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Everything I Own. Het nummer is in 1972 geschreven door David Gates van de groep Bread. Everything I Own is ook al door Ken Boothe gecoverd, die er in Oktober 1974 ook al een nummer 1 hit mee heeft gescoord. Voor Boy George, die geboren is als George O'Dowd, is het zijn eerste solo nummer 1 hit in Engeland. Eerder heeft hij met zijn groep Culture Club al negen Top 10 hits gescorrd waaronder twee nummer 1 hits: Do You Really Want To Hurt Me (September 1982) en Karma Chameleon (September 1983)


Bono_bush_2Bono bezoekt op 14 Maart 2002 tijdens een kort verblijf in Washington de Amerikaanse president George W. Bush in het Witte Huis. Ook is de zanger van U2 bij de persconferentie van Bush wanneer die bekent maakt dat Amerika $5 miljard toezegt om de armoede in Afrika te bestrijden. Tijdens zijn speech complimenteert Bush Bono vanwege zijn inzet voor de derde wereld: "As you can see, I'm traveling in some pretty good company today: Bono. We just had a great visit in the Oval Office. Here's what I know about him: first, he's a good musician; secondly, he is willing to use his position in a responsible way. He is willing to lead to achieve what his heart tells him, and that is nobody -- nobody -- should be living in poverty and hopelessness in the world. Bono, I appreciate your heart and to tell you what an influence you've had, Dick Cheney walked in the Oval Office, he said, 'Jesse Helms wants us to listen to Bono's ideas." aldus George W. Bush.


Op 14 Maart 1958 is de Amerikaanse zanger Perry Como de eerste artiest die namens de Recording Industry Association Of America (RIAA) een gouden plaat krijgt uitgereikt. Perry Como krijgt de onderscheiding omdat zijn single Catch A Falling Star in de detailhandel één miljoen dollar heeft opgebracht. Catch A Falling Star komt op 13 Januari 1958 de Billboard Top 100 binnen, en staat in de week van 24 Maart 1958 op de eerste plaats. De B-kant, Magic Moments, komt tot een vierde plaats.


Hotel_mobyVanaf 14 Maart 2005 ligt het album Hotel van Moby in de platenwinkel. Voor de bijna veertigjarige Richard Melville Hall uit New York is dit zijn vijfde studio-album. Hotel is Moby's eerste plaat zonder samples van stemmen. Zijn eigen vocalen zijn te horen in tien nummers. Twee songs zijn duetten. Twee tracks zijn instrumentaal. Lift Me Up is de eerste single die van Hotel uitgebracht wordt. Lift Me Up bereikt op 26 Maart 2005 de 32ste plaats in de Nederlandse Top 40. Op zondag 22 Mei 2005 staat Moby in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam om het album te promoten.


The_jimi_hendrix_experienceOp 14 Maart 1967 is The Jimi Hendrix Experience te gast voor een optreden in het VARA-televisieprogramma Fenklup. De opname vinden plaats in Bellevue in Amsterdam. Het bezoek verloopt niet zonder problemen. Omdat The Jimi Hendrix Experience tijdens de repetities zo hard speelt, kan het publiek de cabaretvoorstelling in het naastgelegen Lurelei Theater niet meer volgen. Volgens Jasperina de Jong verschijnen er barsten in het plafond van het theater. Fenklup-regisseur Ralph Inbar besluit dat The Jimi Hendrix Experience dan maar playback moet optreden. Nadat Judith Bosch de groep heeft aangekondigd, wordt Hey Joe gestart. Jimi Hendrix, Noel Redding en Mitch Mitchell doen net alsof zij spelen. Ook wordt het nummer Stone Free nog geplaybacked.


The Blue Diamonds (de broers Ruud en Riem de Wolff) krijgen op 14 maart 1961 een platina plaat afgezet met diamanten voor hun nummer 1-hit Ramona. De prijs wordt uitgereikt in het Amstel Hotel in Amsterdam. Ramona heeft vanaf 30 September 1960 met tussenpozen in totaal acht weken op de eerste plaats van de Nederlandse hitparade gestaan.


Jerome_doc_pomusOp 14 Maart 1991 overlijdt de tekstschrijver Jerome "Doc" Pomus in New York aan de gevolgen van longkanker. Jerome Pomus wordt op 27 Juni 1925 in Brooklyn, New York geboren als Jerome Solom Felder en loopt vanaf zijn jeugd kreupel door de ziekte polio. Van 1958 tot 1965 schrijft Pomus, samen met Mort Shuman, méér dan 500 nummers die terecht komen in het repertoire van talloze artiesten, waaronder Dion, Bobby Darin, Fabian, The Drifters en Elvis Presley. Onder hun nummers vallen ondermeer klassiekers als Save The Last Dance For Me, Sweets For My Sweet, Viva Las Vegas, Little Sister,(Marie's the Name) His Latest Flame en Can't Get Used To Losing You. In 1965, kort nadat hij door een val verlamd in een rolstoel terecht is gekomen, komt er een einde aan zijn samenwerking met Shuman. Midden jaren 70 is Pomus er mede de oorzaak van dat Bette Midler doorbreekt. Hij zorgt ervoor dat ze mag optreden in de Tonight Show en heeft de doorslaggevende stem bij haar contract met Atlantic Records. Ook staat Pomus aan de wieg bij het ontstaan van de Blues Brothers, een creatie van Jon Belushi and Dan Akroyd. In de laatste tien jaar van zijn leven werkt Doc Pomus met artietsen als Dr. John, Ken Hirsch, Willy DeVille, Ray Charles, Joe Cocker, Marianne Faithful, Johnny Adams, Irma Thomas, Jose Feliciano en B.B King. Doc Pomus is 66 jaar geworden.


Gerry Marsden wordt op 14 Maart 1963 door een rechter in Uxbridge in Engeland veroordeelt tot een boete van zestig pond sterling. De zanger van Gerry & The Pacemakers zou het betalen van invoerbelasting op een door hem in het Duitse Hamburg aangeschafte gitaar bewust hebben verzuimd.


El_condor_pasaOp 14 Maart 1970 komt El Condor Pasa van Los Incas op een 35ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Los Incas is een trio uit Peru, die werken en wonen in Europa. El Condor Pasa, me op de B-kant O' Cangaceiro, bereikt de vijfde plaats. Het instrumentale El Condor Pasa van Los Incas is door Simon & Garfunkel gebruikt als basistrack voor If I Could, hun gezongen versie van El Condor Pasa, die op 28 Maart 1970 binnenkomt op een achtste plaats in de Nederlandse Top 40. El Condor Pasa van Simon & Garfunkel staat vanaf 11 April 1970 zeven weken op de eerste plaats.


Quincy_jones_hollywood_walk_of_fameQuincy Jones wordt op 14 Maart 1933 in Chicago, Illinois, geboren. Quincy Jones ontpopt zich al snel tot een muzikaal talent. Op zijn 10e zingt hij al in een zanggroep, op zijn 14e speelt hij trompet en wint een beurs voor Berklee in Boston. Later wordt hij bekend van talloze TV en film tunes, waaronder In The Heat Of The Night, The Crosby Show en The Colour People. In 1964 wordt hij Vice-President van Mercury Records. Quincy Jones heeft een record van 76 Grammy nominaties, waarvan hij er 26 heeft gewonnen. Hij scoort hitsingles met Stuff Like That (1978) en Razzamatazz (1981) . En bovenal is hij bekend als producer van oa Frank Sinatra, Peggy Lee, Count Basie, Chaka Khan, Stevie Wonder,Coolio en natuurlijk Michael Jackson (On The Wall en Thriller). Op zijn 47ste verjaardag, 14 Maart 1980 onthult Quincy Jones voor huisnummer 1500 op Vine Street in Hollywood zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame (foto).


Whitney_houston_addictedOp 14 Maart 2004 wordt Whitney Houston opgenomen in een afkickcentrum voor druggebruikers. Volgens haar woordvoerder Nancy Seltzer bedankt Whitney Houston iedereen voor hun steun en hun gebeden. Houston heeft in December 2002, in een Amerikaans televisie-interview, toegegeven in het verleden wel eens drugs te hebben gebruikt. Met bidden zou zij deze vervelende periode in haar leven hebben afgesloten. In Januari 2000 heeft Whitney Houston op de internationale luchthaven van Hawaii, voor een vlucht haar tas laten staan, waarin later ondermeer vijftien gram marihuana en drie deels opgerookte joints blijken te zitten. In 2001 wordt bepaald dat Whitney Houston hiervoor niet zal worden vervolgd.


Frank Woesthoff, de vader van Dinand Woesthoff, overlijdt op 14 Maart 2006. De vader van de zanger van Kane is geboren in Indonesie. Tot zijn dood is Frank Woesthoff ambtenaar bij de belastingdienst in zijn woonplaats Gorinchem. Frank Woesthoff is 64 jaar geworden.


Rock_around_the_clockIn de Amerikaanse hoofdstad Washington, gaat op 14 Maart 1956 de film Rock Around The Clock in premiere. Deze muziekfilm is geregisseerd door Fred S. Sears. Naast Bill Haley & His Comets zijn Freddie Bell & The Bell Boys, Ernie Maresca, The Platters en discjockey Alan Freed in deze film te zien. Rock Around The Clock veroorzaakt bij het draaien, in December 1956, in de Nederlandse bioscopen voor de nodige problemen. Zo wordt een groep opgewonden jongeren in Castricum op 18 December 1956 door de politie uiteengejaagd wanneer zij na het zien van de film proberen een fietsenrek op de rijweg te zetten. In Dordrecht en Assen is het al eerder tot botsingen gekomen tussen de politie en "rock'n'roll" -roepende jongeren. In Apeldoorn mag Rock Around The Clock niet eens worden vertoond. In Gouda wordt dit wel toegestaan, maar zonder geluid.


Op 14 Maart 1959 komt For LP Fans Only van Elvis Presley op een 20ste plaats de albumlijst van Billboard binnen. Voor LP Fans Only is een compilatie van materiaal uit Augustus 1956 een opnamesessie bij 20th Century Fox Stage One, een vergadering in September 1956 Radio Recorders in Hollywood, sessies op 10 en 11 Januari 1957 bij RCA Studios in Nashville, en meerdere sessies in Sun Studio. For LP Fans Only bereikt de negentiende plaats en staat acht weken genoteerd. For LP Fans Only is op 9 Februari 1959 door RCA Victor uitgebracht.


Mike_moorkensMike Moorkens overlijdt op 14 Maart 2007 aan de gevolgen van een hartaanval. De Belgische diskjockey is als Chrxc3xa9tien Dewaele geboren. Mike Moorkens is in de jaren zeventig van de vorige eeuw diskjockey op verschillende zeezenders, waaronder Radio Caroline, Radio Atlantis en Radio Mi Amigo. Nadat hij in 1975 wordt verdacht van het aan de Belgische justitie verraden van de illegale studio's van Radio Mi Amigo in Opbrakel, wordt Moorkens door de directeur Sylvain Tack ontslagen. Volgens Sylvain Tack is het namenlijk Mike Moorkens die justitie de plaats heeft aangewezen. Tack en Moorkens hebben eerder al ruzie gehad. Moorkens draait reklamespots voor zijn eigen drive-in show tijdens zijn programma's, zonder toestemming van Sylvain Tack.


De 15-jarige Gavin Arvizo verklaart op 14 Maart 2005 in de rechtszaal dat hij tegen zijn voormalige leraar op de John Burroughs Middle School in Los Angeles heeft gezegd dat er "nooit iets onbehoorlijks" is voorgevallen tussen hem en Michael Jackson. Arvizo komt tot deze mededeling tijdens een kruisverhoor door de advocaat van Michael Jackson, Thomas Mesereau. Eerder liet Gavin Arvizo weten dat de zanger hem in 2003 twee keer heeft misbruikt. Dit zou op Neverland, het landgoed van Michael Jackson, zijn gebeurd.


C_jeromeC. Jerome overlijdt op 14 Maart 2000 aan de gevolgen van kanker. C. Jerome wordt op 21 December 1946 in Parijs geboren als Claude Dhotel. Zijn jeugd brengt hij door bij zijn grootouders in Lotharingen, in Champenoux bij Nancy. Op 17-jarige leeftijd trekt Dhotel naar zijn geboortestad, waar hij in 1967 via Le Golf Druot in contact komt met de Franse platenproducer Jean Albertini, die hem het pseudoniem C. Jerome aanmeet. Zijn loopbaan is hii dan al begin jaren 60 begonnen in de rock'n'roll-groep Les Storms. Mede dankzij de radiozender Europe 2 en het blad Salut Les Copains wordt Kiss Me in 1971 zijn eerste succes. In 1972 volgen Himalaya, C' est Moi en Hop La Dites-Moi. Kiss Me en Himalaya worden eveneens in het Duits uitgebracht en scoren hoog in de Duistalige landen. Het topjaar 1972 weet C. Jerome niet meer te venaren. In 1985 scoort hij wel nog in Frankrijk een hit met Et Tu Danses Avec Lui, maar buiten Frankrijk diet het nummer niets. In 1995 is C. Jerome nog op de Franse zender TF1 te zien in de uitzending Vivement Dimanche van Michel Drucker, waarin hij de rubriek Souvenirs presenteert. C. Jerome is 53 jaar geworden.


Madonna is op 14 Maart 2004 aanwezig bij de modeshow van couturier Paul Schulten in het Okura Hotel in Amsterdam. Madonna draagt een zwarte baret en een zonnebril. Een dag later staat in De Telegraaf dan ook te lezen dat "Madonna getuige is geweest van de presentatie van de lente- en zomer-collectie van Paul Schulten". Edgar Vos, Paul Schulten en het Okura Hotel zouden Madonna's aanwezigheid hebben bevestigd. De couturier zelf zegt vereerd te zijn. Hij zou vlak van tevoren op de hoogte zijn gebracht, en heeft er niets over mogen zeggen. Achteraf blijkt het niet Madonna, maar de 36-jarige Brabantse Angelique Bosman te zijn geweest. Na afloop van de modeshow verlaat Madonna's dubbelganger, onder de hoede van beveiligingspersoneel, direct de zaal. Vrienden van Paul Schulten hebben hem van deze grap maandagmiddag (15 Maart 2004) op de hoogte gesteld. Angelique Bosman zegt dagelijks op straat te worden aangesproken door mensen die zeggen dat zij zo op Madonna lijkt. "Paul Schulten en ik blijken gezamenlijke vrienden te hebben. Ik was zo zenuwachtig dat ik er niet van kon slapen. Ik was zo stijf als een plank. Na afloop stond ik helemaal te trillen. Ik heb dan ook bijna niets van de show gezien", aldus Angelique Bosman.


Op 14 Maart 1970 komt Let It Be van The Beatles op een 14e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat You Know My Name Look Up The Number. Let It Be is de vijftiende en tevens de laatste nummer 1-notering voor The Beatles in de Nederlandse Top 40. De single staat in de week van 21 Maart 1970 op de eerste plaats.


Charlotte_nilsson_met_take_me_to_yoPaul de Leeuw en Linda de Mol presenteren op 14 Maart 1999 het Nationaal Songfestival dat rechtstreeks vanuit de NOB-studio in Hilversum op televisie wordt uitgezonden. Voor dit festival wordt er in de pers veel geschreven over het feit dat alle inzendingen in het Engels worden gezongen. Na afloop zijn het slechte geluid en het valszingen van de tweeling Double Date het gesprek van de dag. Double Date zet met E-mail To Berlin, geschreven door Jan Rot, de slechtste inzending ooit neer. Marlayne is de winnaar. Met One Good Reason eindigt zij tijdens het Eurovisie Songfestival, dat op 29 mei 1999 in Jeruzalem in Israxc3xabl wordt gehouden, op de achtste plaats. Deze 44ste internationale finale van het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door de Zweedse Charlotte Nilsson met Take Me To Your Heaven.


Op 14 Maart 1987 krijgt Bruce Springsteen in Amerika een platina plaat voor zijn album Bruce Springsteen & The E Street Band Live 1975-1985. Deze box heeft vanaf 29 November 1986 zeven weken op de eerste plaats gestaan in de Amerikaanse albumlijst.


Herreys_winnen_met_diggi_loo_diggi_Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum presenteert Eddy Becker op 14 Maart 1984 het Nationaal Songfestival. Voor het eerst staat het orkest tijdens de uitzending op band. Iedere kandidaat zingt twee nummers: één van producers en één open inzending. De tien nummers worden gezongen door Brigitte, Edward Reekers, Maribelle, Claudia Hoogendoorn (bekend van de ABBA-medley in Stars On 45) en Vulcano. Maribelle wordt uiteindelijk gekozen om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 5 Mei 1984 in Luxemburg te vertegenwoordigen met Ik Hou Van Jou. Dit nummer is geschreven door Peter van Asten en Richard Dubois. IK Hou Van Jou eindigt in Luxemburg op een teleurstellende dertiende plaats. De Zweedse Herreys winnen met Diggi Loo Diggi Ley.


Op 14 Maart 1973 treedt Stephen Stills in het huwelijk met de Franse zangeres Veronique Sanson. In april 1974 wordt hun zoon Christopher geboren. In 1979 gaan Stephen Stills en Veronique Sanson uit elkaar. In de zomer van 1998 verschijnt het eerste album van hun zoon Chris Stills.


Linda_jonesNa een optreden in het Apollo Theatre in de New-Yorkse wijk Harlem raakt Linda Jones op 14 Maart 1972 in coma en overlijdt. De soul-zangeres lijdt dan al een lange tijd aan suikerziekte. Linda Jones wordt op 14 Januari 1944 in Newark, New Jersey geboren. Op 6-jarige leeftijd begint zij al met zingen in de familie Gospel groep, The Jones Singers. Haar eerste plaatje neemt Linda Jones op in 1963. Onder de naam Linda Lane verschijnt dan op het Cub Records label het nummer Lonely 'Teardrops. Later neemt Linda Jones nog platyen op voor Atco en Blue Cat. In 1967 komt Jones in contact met songwriter en producer George Kerr en tekent een contract bij Russ Regan's Loma label. Dit resulteert in het nummer Hypnotized, haar grootste hit, die bijna de Top 20 van Billboard haalt. Linda Jones is 28 jaar geworden.


Op 14 Maart 1971 staan The Rolling Stones in de Roundhouse in Londen. Het is het laatste optreden van een korte afscheidstournee door Engeland. The Rolling Stones hebben besloten Engeland om belastingtechnische redenen te verlaten. Het eerste optreden is op 4 Maart 1971 in de City Hall in Newcastle-Upon-Tyne. Begin April 1971 verhuizen alle leden van de groep, met hun vrouwen en kinderen, naar Zuid-Frankrijk.


Petula Clark maakt op 14 Maart 1965 haar Amerikaanse televisiedebuut. In aflevering 825 van The Ed Sullivan Show brengt de Britse zangeres haar Amerikaanse nummer 1-hit Downtown en de opvolger I Know A Place ten gehore. I Know A Place komt op 20 Maart 1965 binnen in de Billboard Hot 100 en bereikt de derde plaats.


As_je_mekaar_niet_meer_vertrouwen_kOp 14 Maart 1970 wordt de televisieserie 't Schaep Met De 5 Poten van de KRO onderscheiden met de Televizierring. Volgens de lezers van het weekblad Televizier is deze serie van Eli Asser het beste programma van het afgelopen seizoen. De nummers uit deze serie zijn gecomponeerd door Harry Bannink. Drie nummers uit 't Schaep Met De 5 Poten worden grote hits in de Nederlandse Top 40. We Zijn Toch Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen Niewaar (#6), Het Zal Je Kind Maar Wezen (#5) en As Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan (#16)


Do_you_want_to_know_a_secretBilly J. Kramer & The Dakotas staan op 14 Maart 1963 in de Abbey Road-studio's in Londen om het nummer Do You Want To Know A Secret op te nemen. Do You Want To Know A Secret is geschreven door John Lennon en Paul McCartney en komt op 2 Mei 1963 binnen in de Britse hitparade. Do You Want To Know A Secret, met op de B-kant het nummer I'll Be On My Way, bereikt de tweede plaats.


The Dave Clark Five, Mike Hurst, Linda Doll, The Overlanders, The Applejacks, The Brumbeats, Peter & Gordon en Gene Pitney zijn op 14 Maart 1964 de gasten in een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Brian Matthew is de presentator van dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC.Muziek Jarige Op 14 Maart

1933: Quincy Jones - Producer USA
1945: James O'Rourke - John Fred & His Playboy Band Zanger/Gitaar
1945: Walter Parazaider - Chicago Saxofoon
1946: Jim Pons - The Turtles Bas
1947: Jona Lewie (John Lewis) - Zanger Engeland
1947: Peter Skellern - Zanger Engeland
1963: Steve Lambert - Roman Holiday
1983: Jordan Taylor Hanson - Hanson Toetsten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten