Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 15 Maart

Goodbye_creamCream staat op 15 Maart 1969 op de eerste plaats van de Engelse albumlijst met het live album Goodbye Cream. Het trio bestaande uit Eric Clapton (zang/gitaar), Jack Bruce (zang/bas) en Ginger Baker (drums) speelt op zaterdag 19 Oktober 1968 hun tweede en tevens laatste concert in The Los Angeles Forum. De optredens maken deel uit van Their Farewell Appearance tour. In het voorprogramma staat Deep Purple. Nadat Cream door Buddy Miles is aangekondigd speelt Cream achteréénvolgens: White Room, Politician, I'm So Glad, Sitting On Top of the World, Crossroads, Sunshine Of Your Love, Traintime, Toad en Spoonful. De nummers Politician, I'm So Glad en Sitting On Top Of The World verschijnen later op het live album Goodbye Cream. I'm So Glad en Sitting On Top Of The World staan ook in een geremasterde versie op de box Those Were The Days (1997). Cream gaat na de twee allerlaatste concerten op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall in Londen, Engeland uit elkaar. Van het laatste concert worden door Tony Palmer filmopname's gemaakt die in 2001 onder de naam Cream Farewell Concert op DVD verschijnen. Goodbye Cream staat uiteindelijk twee weken op de eerste plaats in de Engelse albumlijst.


Manic_mondayThe Bangles halen met het nummer Manic Monday op 15 Maart 1986 net niet de eerste plaats in de Engelse hitlijst. De groep blijft op 2 staan, verslagen door Billy Ocean met When The Going Gets Tough, The Tough Get Going die dan al aan zijn tweede week op nummer 1 begint (totaal 4 weken 1). Manic Monday is geschreven door Cristopher, wat een pseudoniem is voor Prince. In Amerika haalt Manic Monday ook net niet de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Daar wordt de single van de eerste plaats gehouden door het nummer Kiss van Prince.


Berend_groenBerend Groen overlijdt op 15 Maart 2003 na een ziekbed van enkele maanden. In de jaren zestig is Berend Groen de drummer bij de Drentse groep The Ro-d-ys. Volgens Harry Rijnbergen, de zanger van The Ro-d-ys, is er "een uniek mens" heengegaan. Nadat Berend Groen de groep heeft verlaten, is hij vooral als kunstenaar werkzaam geweest. Berend Groen is 56 jaar geworden.


Sandy Posey neemt op 15 Maart 1966 in Nashville het nummer Born A Woman op. Op 23 Juli 1966 komt deze eerste solo-single van de Amerikaanse studio-zangeres de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de twaalfde plaats. In Nederland blijft Born A Woman de op de 27ste plaats steken.


Lou_rawls_grammy_awards_1972In The Felt Forum in New York City wordt op 15 Maart 1972 de 14e editie van The Grammy Awards gehouden. Grote winnaar is Carole King, zij ontvangt vier onderscheidingen voor haar album Tapestry: Best Pop Vocal Performance, Female, Record Of The Year (It's Too Late van Tapestry), Album Of The Year en Song Of the Year (You've Got A Friend van Tapestry). Isaac Hayes krijgt twee Grammy's: Best Original Score Written For A Motion Picture Or A Television Special en Best Instrumental Arrangement, beide voor de film Shaft. Andere winnaars zijn Carly Simon (Best New Artist), James Taylor (Best Pop Vocal Performance Male voor You've Got a Friend), Quincy Jones (Best Pop Instrumental Performance voor Smackwater Jack), Aretha Franklin (Best R&B Vocal Performance Female voor Bridge Over Troubled Water), Ike & Tina Turner (Best R&B Vocal Performance by A Group voor Proud Mary), Bill Withers (Best Rhythm & Blues Song voor Ain't No Sunshine) en Lou Rawls (foto) (Best R&B Vocal Performance, Male voor A Natural Man). Elvis Presley krijgt de Lifetime Achievement Award.


Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Amnesty International wordt op 15 Maart 1986 in New Jersey een concert gegeven. Er zijn ondermeer optredens van Sting en U2.


Once_upon_a_timeTom Jones neemt op 15 Maart 1965 in een studio in Londen het nummer Once Upon A Time op. Once Upon A Time is de opvolger van het succesvolle It's Not Unusual (nummer 1 in Februari 1965) en wordt op 23 April 1965 door platenmaatschappij Decca uitgebracht. Once Upon A Time, met op de B-kant het nummer I Tell The Sea, komt op 6 Mei 1965 binnen in de Britse hitparade, en komt niet verder dan een teleurstellende 32ste plaats.


Philcollins_orianne_ceveyOp 15 Maart 2006 maakt de woordvoerder van Phil Collins bekend dat de zanger/drummer gaat scheiden van zijn vrouw Orianne Cevey. Phil Collins de voormalige, en tegenwoordig weer huidige drummer van Genesis, woont al enkele maanden in New York waar hij werkt aan muziek voor de musical Tarzan. Collins is op 24 Juli 1999 in Geneve in Zwitserland met haar getrouwd. Voor Phil Collins was dit zijn derde huwelijk. Phil Collins en Orianne Cevey hebben twee kinderen, Nicolas (2001) en Matthew (2004).


U2_popU2 staat op 15 Maart 1997 op de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100 met Pop. De opnames voor Pop beginnen in Januari 1996, onder productionele leiding van Flood. Tijdens de opnames wordt er flink geexperimenteerd en worden onderneer DJ Howie B, Steve Osbourne en Neelie Hooper (Soul II Soul, Massive Attack) erbij gehaald, waardoor het mede door gebruik van vele samples een modern klinkend album wordt. De CD uitvoering van Pop heeft een bijzonder hoesje, waarmee vijf verschillende hoesjes (voorkant) kan worden gemaakt. Om het album te promoten start U2 op 25 April 1997 in het Sam Boyd Stadium in Las Vegas, Nevad met de PopMart Tour. Op 18 en 19 Juli 1997 staat U2 in het Feyenoord Stadion in Rotterdam. De Popmart tour wordt afgesloten op 21 Maart 1998 in het Johannesburg Stadium in Johannesburg in Zuid Afrika. Pop staat 1 week op nummer 1 in de Nederlandse albumlijst, en is voor de groep hun vijfde nummer 1 album in Nederland.


Op 15 Maart 1956 loop het management contract af dat Elvis Presley, in Januari 1955, heeft gesloten met Memphis DJ Bob Neal. Omdat Presley de overeenkomst niet meer verlengd, krijgt Colonel Tom Parker het rijk exclusief voor zich alleen. De in Breda geboren Parker, die in werkelijkheid Andreas Cornelius Van Kuijk heet en helemaal geen militaire rang heeft, is zich een jaar eerder al bezig gaan houden met het verzorgen van boekingen voor Presley en heeft daarbij gaandeweg de positie van Neal verzwakt. In Augustus 1955 krijgt Parker het al voor elkaar dat Elvis Neal alleen nog maar als adviseur handhaafd en een management contract tekent met het bedrijf Hank Snow Attractions, waarvan Parker en Country zanger Hank Snow de directeuren zijn. Wanneer Parker vervolgens de overstap van Sun Records naar RCA regelt is het lot van Neal feitelijk bezegeld. In het contract laat Tom Parker opnemen dat hij eenvierde van de inkomsten van Elvis Presley opstrijkt. Deze overeenkomst blijft van kracht, zelfs na de dood van Elvis in Augustus 1977. Jaren later zou Neal in een interview zeggen dat hij de breuk met Elvis niet echt betreurd, omdat hij wegens zijn radioprogramma toch al geen tijd heeft om de belangen van de zanger goed te behartigen.


Edmund_hockridgeIn Cambridgeshire in Engeland overlijdt op 15 Maart 2009 de Canadese zanger en acteur Edmund Hockridge. Edmund James Arthur Hockridge wordt op 9 Augustus 1919 in Vancouver, Canada geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient Hockridge hij bij de Royal Canadian Air Force en komt zo terecht bij de BBC. Hij werkt daar o.m. met de Glenn Miller Band, Gerald Bright (Geraldo) en George Melachrino. Na de oorlog heeft Hockridge in Canada zijn eigen radioshow en begint hij ook aan een loopbaan in de grand opera, met rollen in Don Giovanni, La Boheme en Peter Grimes. Zijn grote doorbraak komt in 1950 wanneer hij Billy Bigelow speelt in Rodgers And Hammersteins Carousel in het bekende Theatre Royal in de Londense Drury Lane. Hockridge keert in 1951 terug naar de Britse radio en combineert dit met zijn operacarriere. Hij maakt deel uit van de Amerikaanse groep die Guys And Dolls in Londen brengt en speelt de rol van Sky Masterson. Hockridge kent ook veel succes met zijn rollen in de musicals Can-Can en Pajama Game. Na zijn eerste plaat Serenade (1950) bij Decca Records, neemt Hockridge 3 plaatjes op bij HMV, maar die worden geen succes. In 1953 stapt hij over naar Parlophone en brengt daar platen uit, gebaseerd op zijn musicalsuccessen, als Guys and Dolls, Carousel en Can-Can. Tenslotte gaat hij in 1956 naarj Pye Nixa, waar hij zijn eerste hits kent. Hij brengt covers uit van Tennessee Ernie Fords Sixteen Tons en van Dean Martins Young And Foolish. Fords versie van Sixteen Tons kent meer succes dan de versie van Hockridge, maar Hockridge's versie van Young And Foolish wordt een top-10 hit. Later heeft Hockridge met No Other Love opnieuw een hit. In September 1957 komt hij voor de laatste keer in de hitparade met By The Fountains Of Rome. Edmund Hockridge is 89 jaar geworden.


Electric Light Orchestra staat op 15 Maart 1986 in Birmingham, Engeland voor het eerst in vier jaar weer op het toneel. Halverwege het concert van de band rond Jeff Lynne verzorgen Denny Laine van Wings en voormalig Beatle George Harrison een verrassingsoptreden.


Ian_brown_stone_rosesIan Brown, voormalig zanger van de Stone Roses, wordt op 15 Maart 2005 gearresteerd na een concert in de Great American Music Hall in San Francisco. gearresteerd. Volgens het publiek klaagde Brown over de geluidskwaliteit in de zaal. Na drie nummers gespeeld te hebben stopt hij met optreden. Vervolgens springt een fan het podium op en valt Brown aan. De fan wordt daarop hard aangepakt door de security van Brown, die ondertussen het toneel heeft verlaten. Na vijftien minuten komen Brown en zijn band weer op, en spelen ondanks het slechte geluid de set uit. Na het optreden wordt Ian Brown in zijn hotel aangehouden en gearresteerd. Na verhoor mag Brown vertrekken, zonder dat er een aanklacht tegen hem wordt ingediend. Ian Brown is in Amerika om promotie te maken voor zijn nieuwe album Solarized.


Op 15 Maart 2004 dient in Los Angeles de rechtszaak die Axl Rose van Guns 'n' Roses, samen met de ex-groepsleden Slash en Duff McKagan heeft aangespannen tegen Geffen Records. Ze proberen te voorkomen dat Geffen een Greatest Hits cd van de groep uitbrengt, omdat die zonder hun medewerking en toestemming zou zijn gemaakt. De rechter wijst de vordering evenwel af en de cd komt een week later gewoon op de markt.


Het optreden van Cliff Richard & The Shadows op 15 Maart 1961 in het Colosseum in Johannesburg wordt opgenomen door EMI Zuid-Afrika. Het is de eerste keer in de historie van de groep dat een live-concert van Cliff Richard & The Shadows op band wordt vastgelegd. De opnamen worden echter nooit niet uitgebracht.


Bleach_nirvanaBleach, het debuutalbum van Nirvana, wordt op 15 Maart 1989 in Amerika uitgebracht. De titel is afgeleid van een bord met daarop de oproep Bleach Your Works. Druggebruikers worden hiermee aangespoord om schone naalden te gebruiken. Bleach wordt geen succes. Nadat het tweede Nirvana-album Nevermind de eerste plaats heeft bereikt in de albumlijst van Billboard, wordt Bleach opnieuw uitgebracht. Op 4 Januari 1992 komt het album binnen in de Billboard albumlijst, en haalt uiteindelijk een teleurstellende 89ste plaats. Op Bleach staan de volgende nummers: Blew, Floyd The Barber, About A Girl, School, Love Buzz, Paper Cuts, Negative Creep, Scoff, Swap Meet, Mr. Moustache, Sifting, Big Cheese en Downer.


Alan_freedOp 15 Maart 1964 wordt de Amerikaanse DJ Alan Freed formeel aangeklaagd wegens vermeende belasting ontduiking. Alan Freed raakt in 1959 al in opspraak nadat bekend wordt dat hij steekpenningen heeft aangenomen van managers en artiesten om hun plaatjes te draaien in zijn radioprogramma's. Deze zogenaamde payola zaak brengt de eens zo populaire deejay aan de rand van afgrond. Freed, die wordt beschouwd als de man die Rock & Roll muziek in Amerika populair heeft gemaakt, is in 1962 ook al strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij het payola schandaal. De belastingdienst claimt dat hij in de jaren 1957 - 1959 een fors bedrag aan inkomsten heeft verzwegen. De zaak komt evenwel nooit tot een rechterlijke uitspraak omdat Freed 10 maanden later op 20 Januari 1965 in zijn huis in Palm Springs, Californie aan de gevolgen van een ernstige nierziekte overlijdt. Alan Freed wordt op 10 December 1991 postuum gehuldigd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Little Richard, Phil Everly en Wolfman Jack zijn bij de ceremonie aanwezig. Alan Freed is 42 jaar geworden.


A_taste_of_honeyIn het Beverly Hilton in Los Angles, Californie worden op 15 Maart 1966 voor de achtste keer de Grammy Awards uitgereikt. Herb Alpert wordt onderscheiden voor A Taste Of Honey (Record Of The Year). Frank Sinatra krijgt een Grammy Award voor zijn album September Of My Years (Album Of The Year). Roger Miller valt vijf keer in de prijzen dankzij zijn hit King Of The Road: Best Country and Western Vocal Performance Male, Best Country & Western Single, Best Contemporary (R&R) Vocal Performance Male, Best Contemporary (R&R) Single en voor het album The Return Of Roger Miller een Grammy in de categorie Best Country & Western Album. Andere winnaars zijn onder meer Tom Jones, Jody Miller, Harry Belafonte, The Statler Brothers, Petula Clark, James Brown en Barbra Streisand.


Op 15 Maart 1975 komen The Doobie Brothers met het nummer Black Water op nummer één in The Billboard Top 100. Black Water is de eerste van de twee nummer één hits die de groep in Amerika gescoord heeft. De tweede nummer 1 scoren de Doobie Brothers in 1979 met het van het album Minute By Minute afkomstige What A Fool Believes.


Lady_madonna_the_inner_lightVanaf 15 Maart 1968 ligt de single Lady Madonna, met op de B-kant The Inner Light, van The Beatles in de platenwinkel. Lady Madonna is geschreven door Paul McCartney in de stijl van Fats Domino, maar de grootste inspiratie vormt toch het door Humphrey Lyttleton geschreven nummer Bad Penny Blues. Bad Penny Blues wordt door de Humphrey Lyttleton Band in 1956 op de plaat gezet. Producer is Joe Meek, daarbij geassisteerd door George Martin. Wanneer de Beatles dan ook bij Lady Madonna een New Orleans-piano nodig hebben denkt George Martin meteen aan het boogiegeluid van de Humphrey Lyttleton Band. The Beatles zijn op 6 Februari 1968 in Abbey Road studio 3 in Londen met de opnamen van Lady Madonna van start gegaan. Afwezige is Ringo Starr die op deze dag in de BBC studio te gast is in de show van Cilla Black. The Inner Light is een compositie van George Harrison. De basistrack is op 12 Januari 1968 in de EMI studio in Bombay in India opgenomen. Na deze reis naar India weet George Harrison de andere Beatles er eindelijk van te overtuigen ook naar dit land te gaan. De tekst voor The Inner Light is op 6 Februari 1968 in Abbey Road studio 1 door George ingezongen. Lady Madonna komt op 20 Maart 1968 de Engelse hitparade binnen. Vanaf 27 Maart 1968 staat de single twee weken op de eerste plaats. In Nederland blijft Lady Madonna op de derde plaats steken. Ook Fats Domino heeft Lady Madonna op de plaat gezet. Zijn versie komt in Nederland niet verder dan de tipparade.


Op 15 Maart 1957 zetten Frankie Lymon & The Teenagers voor het eerst voet op Britse bodem. De Amerikaanse groep gaat op tournee door Groot-Brittannie. Hun nieuwe single I'm Not A Juvenile Delinquent komt op 29 Maart 1957 de Britse hitparade binnen, en bereikt een twaalfde plaats. Why Do Fools Fall In Love, de eerste hit van Frankie Lymon & The Teenagers, heeft vanaf 28 Juli 1956 drie weken op de eerste plaats gestaan.


De politie van Los Angeles valt op 15 Maart 1972 volkomen overbodig binnen bij het radiostation KHJ, nadat een aantal bezorgde luisteraars hebben gemeld dat er bij de zender iets vreemds aan de hand is. De aanleiding voor de commotie is een stunt van DJ Robert W. Morgan, die het in zijn ochtendprogramma presteerde om 90 minuten lang nonstop Puppy Love van Donny Osmond te draaien.


Op 15 Maart 1967 verlaat Peter Green de groep John Mayall's Bluesbreakers. Green heeft dan tien maanden bij de Bliesbrakers gespeeld. Samen met drummer Mick Fleetwood richt vervolgens Fleetwood Mac op. Op 12 Augustus 1967 geeft Fleetwood Mac, aangekondigd als een nieuwe Engelse bluesrock band, haar eerste concert, tijdens het National Jazz & Blues Festival in Londen. Andere bands die op het festival optreden zijn: Jeff Beck, Cream, Ten Years After en Chicken Shack, met daarin Christine Perfect, de later vrouw van Fleetwwod Mac bassist John McVie.


Bono_bruce_springsteen_the_rock_andBono introduceert op 15 Maart 1999 in New York zanger Bruce Springsteen in The Rock And Roll Hall Of Fame. In zijn speech zegt Bono ondermeer: "The first hint of Scorsese, the first hint of Patti Smith, Elvis Costello, and The Clash. He was the end of long hair, brown rice, and bell bottoms. He was the end of the 20-minute drum solo. It was good night Haight Ashbury, hello Asbury Park." Het is voor de zanger van U2 de derde keer dat hij iemand mag introduceren in The Rock And Roll Hall of Fame. Eerder mocht hij dat in 1990 bij The Who doen, en in 1994 bij Bob Marley. Aan het eind van de avond staan Bono en Bruce Springsteen met een All-Star band op het podium tijdens een uitvoering van het Curtis Mayfield nummer People Get Ready.


Bruce Springsteen wordt op 15 Maart 1987 in Rome door paparazzi, tijdens een intiem moment met Patti Scialfa, in zijn onderbroek gefotografeerd. Bruce Springsteen is in Rome in het kader van zijn wereldtournee. De gebeurtenis zou aantonen dat de Boss een relatie heeft met zijn achtergrondzangeres. Bruce Springsteen is op 13 mei 1985 getrouwd met de actrice Julianne Phillips. Nadat gebleken is dat de relatie met Patti Scialfi serieus is, wordt op 21 juni 1988 de scheiding tussen Springsteen en Phillips uitgesproken. Bruce Springsteen en Patti Scialfa trouwen op 8 Juni 1991, en hebben inmiddels drie kinderen: Evan James (1990), Jessica Rae (1991) en Sam Ryan (1994).


Expresso_bongoIn het Sutton Theatre in New York draait vanaf 15 Maart 1960 de film Expresso Bongo. Expresso Bongo is de tweede bioscoopfilm met Cliff Richard. Hij vertolkt de dubbelrol van Bert Rudge en Bongo Herbert. Cliff Richard zingt in dede door Val Guest geregisseerde film ondermeer de volgende nummers: Shrine On The Second Floor en A Voice In The Wilderness. Ook The Shadows, zijn begeleidingsband, spelen mee in deze film. Zij zijn te horen met Bongo Blues. Andere rollen zijn er ondermeer voor Laurence Harvey (als Johnny Jackson), Sylvia Syms (als Maisie King) en Yolande Donlan (als Dixie Collins). Expresso Bongo is op 20 November 1959 in het Carlton Theatre in Londen in wereldpremixc3xa8re gegaan.


Scarlett_oharaVoormalig Shadows leden Jet Harris en Tony Meehan staan op 15 Maart 1963 in de studio voor het opnemen van Scarlett O'Hara. Het door Jerry Lordan geschreven nummer is een ode aan de Britse actrice Vivian Leigh die in 1939 de rol van Scarlett O'Hara speelt in de film Gone With The Wind. Op 25 April 1963 komt de single, met op de B-kant Doing The Hully Gully, de Engelse hitparade binnen. Scarlett O'Hara haalt de tweede plaats. In Nederland is Scarlett O'Hara van Jet Harris en Tony Meehan sinds 1969 vooral bekend als tune van de radioprogramma's van Klaas Vaak, alias Tom Mulder. Op 28 November 2005 overlijdt Tony Meehan op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val in zijn huis.


Atlantic_city_89The Rolling Stones tekenen op 15 Maart 1989 het op dat moment grootste contract in de muziekbusiness. Voor een bedrag van 70 Miljoen dollar gaan Mick Jagger & Co op tournee in Noord-Amerika waarbij 60 concerten worden gegeven. De Steel Wheels Tour, zoals de onderneming wordt gedoopt brengt The Rolling Stones letterlijk op een ander niveau. Aan het einde van de tour, die op 31 Augustus 1989 in het Veteran's Stadium in Philadelphia van start is gegaan, meldt het blad Variety dat de groep tien procent van elke dollar heeft weten te bemachtigen die in Amerika is uitgegeven aan Rock shows. The Steel Wheels Tour groeit uit tot een uiterst commerciele tour. Het Amerikaanse biermerk Budweiser betaald alleen al 3.7 miljoen pond om de tour te mogen sponsoren. Deel van de overeenkomst is dat The Rolling Stones voor de show de kleedkamers open moeten houden. Tijdens de Steel Wheels tour spelen de Stones voor ruim 3 miljoen fans en wordt er een bedrag van 125 miljoen pond door de groep omgezet. De Steel Wheels Tour eindigt op 20 December 1989 met het laatste concert van drie, in het Convention Center in Atlantic City, New Yersey. Opname's van de drie dagen in Atlantic City verschijnen later op de driedelige (bootleg) CD-box Atlantic City 89 die uitgebracht wordt door het Swingin' Pig Records label.


Edison_music_awards_2006In De Melkweg in Amsterdam worden op 15 Maart 2005 de Edison Music Awards 2006 uitgereikt. Ondermeer Jan Smit (de beste zanger), Anouk (de beste zangeres), Racoon (de beste groep), De Jeugd Van Tegenwoordig (de beste nieuwkomer), The Gathering (de beste DVD) en Armin van Buuren (het beste dance-album) krijgen uit handen van Matthijs van Nieuwkerk een Edison uitgereikt. Kees van Kooten en Wim de Bie krijgen een Edison Music Award voor hun box Audiotheek. Normaal wordt onderscheiden met een oeuvre-Edison. De publieksprijs is voor Guus Meeuwis voor zijn single Geef Mij je Angst. Behalve voor Nederlandse artiesten zijn er ook internationale prijzen. Jack Johnson wint als de beste zanger. Katie Melua is de beste buitenlandse zangeres. De favoriete groep is Coldplay. Rammstein wint een Edison Music Award in de categorie alternatief.


Stand_by_me_van_john_lennonOp 15 Maart 1975 komt Stand By Me van John Lennon binnen in de Billboard top 100. De single, die nummer 20 als hoogste notering haalt, is een cover van de oude Ben E. King klassieker uit 1961. Stand By Me door Ben E. KIng zelf geschreven in samenwerking met Elmo Glick is geinspireerd op een gelijknamige gospel van Rev. Charles A Tindley. John Lennon is niet de eerste die Stand By Me covert. In 1962 scoort Adriano Celentano er onder de titel Preghero in Italie een millionseller mee. In het zelfde jaar doet ook de Franse zangeres Dalida dat , maar dan onder de titel Tu Croiras. Zelfs bokser Cassius Clay (Mohammed Ali) covert het nummer in zijn autobiografische film, I'm The Greatest (1964). Voor John Lennon is het de laatste single hij uitbrengt, voordat hij zich vijf jaar lang terugtrekt uit de muziekwereld. Lennon keert pas een paar weken voor zijn dood, in 1980, weer terug in de hitparade, met de toepasselijke titel Starting Over.


Handy_manOp 15 Maart 1977 staat James Taylor in de studio om het nummer Handy Man op te nemen. Op 24 April 1977 wordt de single afgemixed. Handy Man, met op de B-kant Bartender's Blues, ligt vanaf 3 Juli 1977 in de Amerikaanse platenwinkels. Twee weken later komt de single de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de vierde plaats.


Rob de Nijs breekt op 15 Maart 2008 zijn duim op twee plaatsen. Wanneer de zanger 's avonds laat de krant uit de brievenbus wil halen, glijdt hij uit en komt daarbij terecht op zijn duim en wijsvinger. "Ik kreeg een telefoontje van Henriette, zijn geliefde, dat hij in het ziekenhuis was", vertelt zijn manager Frank Jansen. Qua timing komt het de 65-jarige zanger niet veel slechter uit. Een dag later, op 16 Maart 2008 viert hij zijn 45-jarig jubileum in het Amsterdamse theater Carre. Rob de Nijs wordt voorzien van tijdelijk gips en moet zo snel mogelijk worden geopereerd. Wanneer de ingreep plaatsvindt, wordt pas na het concert besloten.


Physical_graffityHet dubbelalbum Physical Graffity van Led Zeppelin bereikt op 15 Maart 1975 de eerste plaats in de Engelse albumlijst. De opmerkelijke hoes is ontworpen door Peter Corriston en Mike Doud. Het gebouw op de hoes staat in werkelijkheid op 97 St Marks Street in New York en is een etage hoger dan op de hoes staat afgebeeld. Door de ramen zie je oa: Elizabeth Taylor, King Kong, Lee Harvey Oswald en Laurel & Hardy. Physical Graffity is het eerste album wat op het nieuwe label van de groep, Swan Song, verschijnt. In Amerika staat het album zes weken op Nr 1.


My Kinda Life van Cliff Richard komt op 15 Maart 1977 binnen in de Britse hitparade. Op de B-kant van deze 69ste single van de Engelse zanger staat Nothing Left For Me To Say, een eigen compositie van Cliff Richard. My Kinda Life bereikt de vijftiende plaats. In Nederland land blijft deze single op twintig steken.


Let_it_be_ferry_aidEen keur aan Britse artiesten staat op 15 Maart 1987 in de studio voor de opname van een nieuwe versie van het nummer Let It Be van The Beatles. Het geheel is een initiatief van Boy George. Paul McCartney heeft toestemming gegeven om de eerste zin van het liedje van de originele opname van 25 Januari 1969 te gebruiken. De artiesten die onder de naam Ferry Aid belangloos meewerken zijn ondermeer: The Alarm, Alvin Stardust, Andy Bell, Bananarama, Boy George, The Christians, Curiosity Killed The Cat, Cutting Crew, Drum Theatre, Edwin Starr, Gary Moore, Gloria Hunniford, Hazel O'Connor, Holly Johnson, Jaki Graham, Kate Bush, Kim Wilde, Mark King (Level 42), Mark Knopfler, Maxi Priest, Mel & Kim, Nick Kamen, Nik Kershaw, Paul McCartney, Pepsi & Shirlie en Rick Astley. De opbrengst van de single is bestemd voor de nabestaanden van de ramp met de Herald Of Free Enterprise. Deze veerboot is op 5 Maart 1987 in de haven van Zeebrugge in Belgie verongelukt. Let It Be van Ferry Aid komt op 4 April 1987 binnen op de eerste plaats van de Engelse hitparade, en staat drie weken op de eerste plaats. In Nederland bereikt Let It Be van Ferry Aid op 25 April 1987 de derde plaats als hoogste notering.


Ricky_martin_at_the_national_puertoOp 15 Maart 2007 wordt zanger Ricky Martin verkozen tot de koning van de National Puerto Rican Day parade in New York. "He has always expressed his pride as a Puerto Rican and a Latino. He has served as one of our greatest ambassadors, and we can't think of a better role model to honor as the King of the Parade," aldus Madelyn Lugo, één van de organisatoren van dit festival dat op 10 Juni 2007 begint. De bedoeling is het eren van de Puerto Ricaanse cultuur. Deze jaarlijkse parade is één van de grootste evenementen in New York. Ricky Martin zegt op zijn uitverkiezing het volgende: "I am honored and very humbly accept the invitation to participate in the 50th anniversary of the national Puerto Rican parade."


Andy Taylor vliegt op 15 Maart 2005, na een optreden in Las Vegas, terug naar Engeland in verband met de verslechterende gezondheidstoestand van zijn vader. De gitarist van Duran Duran wordt tijdens de verdere Amerikaanse live-optredens van Duran Duran tijdelijk vervangen door Dominic Brown. Brown is in 2004 ook al een paar keer voor Andy Taylor ingevallen. "Vanzelfsprekend ben ik erg teleurgesteld dat ik een paar concerten moet missen. Ik hoop dat onze fans de ernst van de situatie kunnen inschatten en begrijpen waarom ik naar huis moet om mijn vader bij te staan. Zodra dit mogelijk is, kom ik terug om deze tournee af te maken. Ik ben blij dat Dominic Brown het een aantal keren van mij kan overnemen, zodat er geen shows hoeven te worden geschrapt", aldus Andy Taylor.


Op 15 Maart 1978 gaat de film American Hot Wax in premixc3xa8re. In American Hot Wax wordt een week uit het leven van Alan Freed uitgebeeld. Alan Freed is de baanbrekende discjockey, die in de jaren vijftig de term rock'n'roll heeft geintroduceerd. De rol van Freed wordt in deze film gespeeld door de acteur Tim McIntyre.


Luciana_moradMick Jagger moet vanaf 15 Maart 2000 op last van de rechter zijn alimentatie voor het Braziliaanse fotomodel Luciana Morad (foto) verhogen tot tienduizend dollar. De zanger van The Rolling Stones heeft moeten erkennen dat hij de vader is van haar zoon Lucas die in Mei 1999 is geboren. Volgens Morad heeft zij de volgende maandelijkse lasten: $3,500 voor een kinderjuffrouw, $3000 voor boodschappen en $3,350 om haar woning te kunnen huren aan New York's Upper West Side. Luciana Morad heeft een schadeloosstelling van tien miljoen dollar geeist.


Op 15 Maart 1956 gaat op Broadway de musical My Fair Lady in premiere. Het is een adaptatie van George Bernard Shaw's Pygmalion en wordt de langstlopende musical van die tijd. CBS financiert niet alleen de produktie maar brengt ook een soundtrack album op de markt, dat maar liefst 480 weken in de Billboard hitparade staat.


MadonnarayoflightMadonna komt op 15 Maart 1998 op nummer 1 in de Albumlijst van Engeland met Ray Of Light. Het is voor Madonna, na Like A Virgin (1984), True Blue (1986), Like A Prayer (1989), The Immaculate Collection (1990) en de soundtrack van Evita (1996) haar zesde nummer 1 hit album in Engeland. Een opmerkelijk record, omdat geen andere vrouwelijke artiest ooit meer dan drie nummer één albums heeft gescoord in Engeland. Ray Of Light is voor een grootste gedeelte geproduceerd door de Britse dance-producer William Orbit. Madonna heeft met Orbit al eerder in 1990 samengewerkt. Toen maakte hij een paar remixen voor het verzamelalbum The Immaculate Collection. Ray Of Light blijft twee weken op de eerste plaats staan.


Paul McCartney geeft op 15 Maart 2000 officieel toe dat hij en voormalig fotomodel Heather Mills iets meer voor elkaar voelen, dan alleen vriendschap. Paul en Heather hebben elkaar ontmoet terwijl zij aan het zelfde liefdadigheids project meewerkten.


Op 15 Maart 1979 doet Dannii Minogue, op advies van haar Tante Suzette, auditie voor een rol in de Australische televisieserie The Sullivans. Haar ouder zusje Kylie gaat met haar mee, en wordt aangenomen voor de rol van Carla, een Nederlands meisje. Kylie Minogue is dan elf jaar.


One_generation_4_another_2Het benefietconcert One Generation 4 Another wat op 15 Maart 2004 plaats heeft in de Royal Albert Hall in Londen en gehouden wordt voor Lord's Taverners brengt ruim 180.000 pond op. Lord's Taverners is een meer dan vijftig jaar oude Britse liefdadigheidsinstelling die kansarme kinderen in de gelegenheid stelt om te kunnen sporten. De organisatie schenkt jaarlijks ondermeer veertig mini-bussen aan, aan scholen voor het vervoer van leerlingen naar sportevenementen. Voor Lord's Taverners is dit het eerste popconcert. Aan de show wordt ondermeer meegewerkt door Eric Clapton, Jools Holland, Chris Rea, Paul Carrack, Bob Geldof, Gary Brooker (Procol Harum), Rod Argent en Colin Blunstone (Ex- Zombies) en Peter Green (ex-gitarist Fleetwood Mac). Voor Eric Clapton is dit zijn eerste live-optreden in Engeland in drie jaar, en staat hij voor het eerst in zijn carriere samen met Bill Wyman, de voormalig Rolling Stones basisst op het podium. Alle artiesten worden begeleid door de band van Bill Wyman, The Rhythm Kings.


U2 speelt op 15 Maart 1981 voor de eerste keer in Los Angeles. De Ierse groep staat op het podium van The Country Club in Reseda die met 600 toeschouwers helemaal uitverkocht is. Het locale radio station KROQ-FM heeft hiervoor gezorgd, door een paar weken voor het optreden de muziek van U2 meer dan vaak te draaien. Het radio station zou in de toekomst uitgroeien tot een van de meest U2 vriendelijk statiions in Amerika.


Fats_dominoFats Domino neemt op 15 Maart 1955 in een studio in New Orleans het nummer Ain't It A Shame op. Ain't It A Shame is geschreven door Fats Domino zelf samen met Dave Bartholomew, en wordt later beter bekend als Ain't That A Shame. De single komt op 16 Juli 1955 binnen in de Amerikaanse hitparade, en bereikt de tiende plaats. De cover versie die de blanke zanger Pat Boone opneemt doet het beter. Zijn uitvoering staat vanaf 17 September 1955 twee weken op de eerste plaats. Later scoort Pat Boone ook twee grote hits met Tutti Frutti en Long Tall Sally van Little Richard. Boone is voor zijn tijd een slimme oppurtunist, maar introduceerd (onbewust) Fats Domino en Little Richard wel bij het brave blanke publiek.


Eternal_sunshine_of_the_spotless_miVanaf 15 Maart 2004 ligt de soundtrack van de film Eternal Sunshine Of The Spotless Mind in de platenwinkel. Op het album is een cover versie te horen die Beck gedaan heeft van Everybody's Got To Learn Sometime, de top 10-hit van The Korgis uit 1980. De soundtrack is geproduceerd door Jon Brion. Hij is ook degene die Beck benaderd heeft voor zijn vertolking van Everybody's Got To Learn Sometime. De hoofdrollen in Eternal Sunshine Of The Spotless Mind worden gespeeld door Jim Carrey en Kate Winslet. Bijrollen zijn er voor Elijah Wood en Kirsten Dunst. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind draait vanaf 19 Maart 2004 in de Amerikaanse bioscopen.


Lisa_marie_presleyOp 15 Maart 2004 wordt in Enough Rope, een talkshow op de Australische televisie, een vraaggesprek met Lisa Marie Presley uitgezonden. Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley en de ex-vrouw van Michael Jackson, is in Australie ter promotie van haar eigen carriere als zangeres. In het interview vertelt Lisa Marie over haar huwelijk met Michael Jackson met wie zij van 1994 tot 1996 getrouwd is geweest. Zij zegt zich tijdens dit huwelijk machteloos te hebben gevoeld. "Machteloos in een groot aantal opzichten. Ik besefte dat ik deel uitmaakte van een machine. Ik zag dingen gebeuren waar ik niets aan kon doen. Vraag mij niet wat voor dingen. Daar ga ik niet op in. Gewoon van alles", aldus Lisa Marie Presley. Op de vraag wat zij nu voor Michael Jackson voelt, antwoordt Lisa Marie Presley: "Het is echt bizar. Ik voel helemaal niets."


MCA Records wordt op 15 Maart 1999 door de nabestaanden van Buddy Holly voor de rechter gesleept. Zij eisen van de platenmaatschappij achterstallige royalties. Bovendien zou MCA contracten hebben vervalst en onrechtmatig albums hebben uitgebracht zonder toestemming van Buddy Holly's familie.


The_foo_fighters_in_your_honorOp 15 Maart 2005 wordt de titel bekend gemaakt van het nieuw te verschijnen album van The Foo Fighters. In Your Honor heet de dubbel-CD en moet vanaf 14 Juni 2005 in de platenwinkel liggen. Eén CD van het album is akoestisch, de andere is rock. The Foo Fighters hebben een jaar aan het album gewerkt. "Op afstand is dit het meest ambitieuze project waar ik in mijn hele leven ooit iets mee te maken heb gehad. Hij klinkt subtiel, hij klinkt ingewikkeld, hij klinkt extreem, hij klinkt vertrouwd. Er is orkestratie", aldus zanger/drummer Dave Grohl op de officixc3xable website van The Foo Fighters. Verscheidene collega's zijn te horen in gastbijdragen, zoals Norah Jones, John Paul Jones (ex-bassist van Led Zeppelin) en Josh Homme (zanger van Queens Of The Stone Age). "Misschien komen zij vreemd over. Op mij in elk geval niet", aldus Dave Grohl.


The_rock_roll_hall_of_fame_2005_2In het Waldorf-Astoria Hotel in New York worden op 15 Maart 2005 weer een groot aantal artiesten geintroduceerd in The Rock & Roll Hall Of Fame. Zo wordt Jackson Browne door Bruce Springsteen ingewijdt en wordt de inhuldiging van Prince geleid door Alicia Keys en OutKast. Keith Richards, de gitarist van The Rolling Stones, installeert ZZ Top. Tom Petty en Jeff Lynne spreken hun waardering uit voor George Harrison. Traffic wordt aangekondigd door Dave Matthews. De Rock & Roll Hall Of Fame is de eregalerij van de grote van de popwereld. Om in aanmerking te komen moet het plaatdebuut van een act minimaal vijfentwintig jaar oud zijn. De plechtigheid vindt in 2005 voor de negentiende keer plaats. Zoals gebruikelijk wordt de ceremonie gevolgd door een geinproviseerde muzikale finale. De knallende afsluiting van de avond wordt verzorgd door een groot aantal winnaars en presentatoren. De muziekzender VH1 zendt op 21 Maart 2004 een televisieverslag uit.


Marc_bolan_gloria_jonesOp 15 Maart 1975 besluit Marc Bolan zijn groep T. Rex op te heffen, en trekt hij zich terug uit het openbare leven. In September 1975 bevalt zijn Amerikaanse vriendin Gloria Jones van hun zoon, Rolan Bolan. Gloria Jones is sinds 1973 achtergrondzangeres bij T. Rex. Marc Bolan komt op 16 September 1977 bij een verkeersongeluk om het leven. Na een feest rijdt Gloria Jones om vijf uur 's morgens met hun Mini Clubman 1275 tegen een oude eik op Gypsy Lane in Barnes Common bij Londen. Gloria Jones raakt ernstig gewond. Marc Bolan is op slag dood, en is slechts 29 jaar geworden.


Van 15 t/m 28 Maart 1988 is Mick Jagger op tournee door Japan. Het eerste optreden van de zanger van The Rolling Stones is in de Osakajo Castle Hall in Osaka. Mick Jagger wordt tijdens zijn eerste solo-tournee begeleid door de gitaristen Joe Satriani en Jimmy Rip, toetsenisten Phil Ashley en Richard Cottle, bassist Doug Wimbush en drummer Simon Phillips. Bernard Fowler, Lisa Fischer, Linda Moran en Sybil Scoby zorgen voor de achtergrondvocalen.


Op 15 Maart 1980 gaat in Londen de door Jack Hazan en David Mingay geregisseerde film Rude Boy in premiere. Het verhaal is gebaseerd op het leven van één van de roadies van The Clash. De hoofdrollen worden gespeeld door Dave Armstrong, Barry Baker en Terry Barry. De rol van Rude Boy wordt gespeeld door Ray Gange.Muziek Jarige Op 15 Maart

1912: Sam 'Lightnin' Hopkins - Blues Gitarist USA († 30 Jan. 1982)
1931: James Mitchell - The Memphis Horns Saxofoon († 18 Dec. 2000)
1932: Arif Mardin - Producer USA († 26 Juni 2006)
1940: Phil Lesh - Grateful Dead Bas
1942: Hughie Flint - McGuinness Flint Drums
1944: Mike Love - The Beach Boys Zanger
1944: Sly Stone (Sylvester Stewart) - Sly & The Family Stone Zanger
1944: David Costell - Gary Lewis & The Playboys Gitaar
1946: Howard Scott - War Gitaar
1947: Ry Cooder - Gitarist USA
1948: Stephen Nisbett - Steel Pulse Drums
1955: Dee Snider (David Daniel Snider) - Twisted Sister Zanger
1957: Carlo Marrale - Matia Bazar Gitaar
1962: Steve Coy - Dead Or Alive Drums
1962: Terence Trent D'arby - Zanger Engeland
1963: Bret Michaels - Poison Zanger
1964: Rockwell (Kennedy Gordy) - Zanger USA
1968: Sabrina (Salerno) - Zangeres Italie
1972: Mark Hoppus - Blink 182 Bas
1975: Will.i.am (William James Adams Jr.) - Black Eyed Peas Zanger
1977: Joe Bourdon - Linkin Park DJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten