Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 13 Maart

Marc_morelandMarc Moreland overlijdt op 13 Maart 2002 in Parijs aan de complicaties van een lever transplantatie. Marc Moreland wordt geboren op 8 Januari 1958 in West Conina, Canada en is vooral bekend als de gitarist van Wall Of Voodoo. Moreland begint zijn carriere als songschrijver en gitarist samen met zijn broer Bruce (bas) in het High School bandje The Sky People. Later formeert Moreland de band The Skulls en weer later Pretty & Twisted. In 1980 beginnen Marc Moreland en zijn broer de groep Wall Of Voodoo. Bekendste nummer van Wall Of Voddo is Mexican Radio, en is ondermeer te horen in de TV serie Seinfield. Marc Moreland is 44 jaar geworden.


Op 13 Maart 1965 arriveren The Beatles in Oostenrijk voor de opnamen van hun tweede bioscoopfilm Help!. John Lennon, Paul McCartney, George Harisson en Ringo Starr nemen hun intrek in het Marixc3xabtte Hotel in Obertauern. Help! gaat op 29 Juli 1965 in Londen in premiere.


Roling_stones_march_13_1971_leeds_uTijdens hun zestien concerten durende afscheidstournee, The Farewell Tour door Groot-Brittannie welke van 4 t/m 14 Maart 1971 duurt, staan The Rolling Stones op 13 Maart 1971 in de Refractory van de Universiteit van Leeds. Het is voor de eerste keer sinds de herfst van 1966 dat The Rolling Stones weer door Engeland toeren. De vraag naar kaartjes is hierdoor zo groot, dat voor het openings concert op 4 Maart 1971 in Newcastle fans wel zestien uur in de rij staan om een kaartje te bemachtigen. Het concert in Leeds wordt, evenals de concerten in Brighton, Liverpool en Londen, door Glyn Johns opgenomen op een achtsporen-recorder in de mobiele studio van The Rolling Stones. Het op deze avond opgenomen nummer Let It Rock verschijnt op 16 April 1971 op de B-kant van de single Brown Sugar. The Rolling Stones zijn op afscheidstournee omdat de groep in April 1971 naar Zuid-Frankrijk verhuist. De groep vindt dat ze in Engeland te veel belasting moeten betalen.


Op 13 Maart 1987 wordt het nummer Heat Of The Night van Bryan Adams als eerste cassette-single commercieel in de Verenigde Staten uitgebracht.


Zo'n tienduizend fans van Cliff Richard & The Shadows zorgen op 13 Maart 1961 voor een grote verkeers-opstopping rond het Carlton Hotel in Johannesburg, Zuid-Afrika. "Dit is het mooiste wat ik ooit heb gezien", reageert Cliff Richard. Cliff Richard & The Shadows zijn tot 6 April 1961 op tournee door Zuid-Afrika, Australie, Nieuw-Zeeland, Singapore en Maleisie.


The_wall_van_pink_floydThe Wall van Pink Floyd bereikt op 13 Maart 1980 de platina status in Amerika. De dubbel-LP staat vanaf 19 Januari 1980 op de eerste plaats in De Billboard albumlijst. Begin 1978 is Roger Waters al begonnen met het opnemen van demo's voor het album. Pink Floyd begint in November 1978 in de Super Bear Studios in Frankrijk aan de opnames. Het album vertelt hoe de rockzanger Pink een muur om zichzelf heen bouwt om zich af te schermen van de buitenwereld. De Bricks In The Wall worden gevormd door alle traumatische gebeurtenissen uit zijn leven: het opgroeien zonder vader, bepaalde leraren op school, een moeder die hem klein wilde houden, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, verbroken relaties. Dit alles leidt bij Pink tot gevoelens van leegte, agressie, wanhoop en gevoelloosheid en het creeren van een muur om zich heen. Hij raakt overspannen en ziet zichzelf als een onaantastbare dictator, die alle zwakkeren in de samenleving wil uitroeien. Als in een (denkbeeldige) rechtszaak zijn schoolmeester, vrouw en moeder tegen hem getuigen, wordt hij gedwongen de muur af te breken. Roger Waters heeft in meerdere interviews verteld dat de teksten grotendeels autobiografisch zijn en dat het idee voor het album is ontstaan omdat Waters - sinds de enorme populariteit van Pink Floyd en de optredens in voetbalstadions - het gevoel had dat er een muur ontstaan was tussen band en publiek. Pink Floyd vervreemd echter niet alleen van het publiek, maar ook van elkaar. Toetsenist Richard Wright wordt het slachtoffer van de interne machtstrijd en wordt tijdens de opnames door Roger Waters uit de groep gezet. Zowel het album, als de single Another Brick In The Wall (Part Two) worden grote hits. In Zuid Afrika krijgt Another Brick In The Wall (Part Two) het nummer een heel speciale betekenis. Het wordt de protestsong van het verzet tegen apartheid. Het verplicht stellen van het Afrikaans als vak op de zwarte scholen leidde tot enorme rellen, De zin We Don't Need No Education sluit daar als thema direct op aan. Het nummer wortdt in Zuid-Afrika dan ook verboden. The Wall staat uiteindelijk vijftien weken op de eerste plaats in de albumlijst van Amerika. In Nederland wordt The Wall op 30 November 1979 uitgebracht, en komt op 8 December 1979 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Vanaf 5 Januari 1980 staat de dubbel-LP acht weken op de eerste plaats.


Alan_livingstonIn zijn huis in Beverly Hills overlijdt op 13 Maart 2009 de Amerikaanse zakenman en platenproducer Alan Livingston. Alan Livingston (in het midden op foto) wordt op 15 Oktober 1917 in McDonald, Pennsylvania geboren als Alan Wendell Levison. Hij begint zijn veelzijdige loopbaan als schrijver en producer van kinderplaatjes bij platenfirma Capitol Records. Livingston creeerd in 1946 de figuur Bozo de Clown voor de plaat Bozo In Het Circus. Bozo de Clown wordt een groot succes en is het begin van veel merchandising en van verschillende televisiereeksen. Voor Capitol Records is LIvingston verantwoordelijk voor het afsluiten van een contract met Frank Sinatra, die op dat moment op een tijdelijke dieptepunt in zijn loopbaan zit. Samen met arrangeur Nelson Riddle produceerd Livingston de nummers I've Got The World On A String en Young At Heart, die Sinatra's comeback inluidden. In de jaren 60 gaat Livingston voor de televisie werken en wordt hij producer van de successvolle westernreeks Bonanza. Later keert hij terug als voorzitter van Capitol Records en contracteert hij de Beach Boys en Steve Miller. Nadat Livingston I Want To Hold Your Hand van the Beatles gehoord heeft, introduceerd hij deze groep in de Verenigde Staten. Alan Livingston is 91 jaar geworden.


Music_john_milesOp 13 Maart 1982 komt Music van John Miles op een 20ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het door John Miles zelf geschreven nummer bereikt de vijfde plaats. Het is dan voor de tweede keer dat Music een hit is in Nederland. Op 15 Mei 1976 staat deze door Alan Parsons geproduceerde single op de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.


Voor huisnummer 1750 op Vine Street in Hollywood onthullen Bob Seger & The Silver Bullet Band op 13 Maart 1988 hun eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame.


Judge_dreadTijdens een optreden op 13 Maart 1998 in het Penny Theatre in Canterbury, Kent (samen met zijn band The Originals) wordt Judge Dread getroffen door een hartaanval en overlijdt later in het Kent And Canterbury Hospital. Nadat Judge Dread uitroept "Let's hear it for the band!" zakt hij op het podium in elkaar. Het publiek is in de veronderstelling dat dit bij zijn act hoort. Judge Dread wordt in 1945 als Alex Hughes geboren, en ontdekt de reggae-muziek als hij in de jaren zestig portier is bij een club in Londen. In 1969 neemt hij de artiestennaam Judge Dread aan en gaat hij als club-discjockey werken. In 1972 heeft hij zijn eerste hit met het ondeugende Big Six, wat een elfde plaats haalt in de Engelse hitlijst, en 27 weken genoteerd staat. Ook de even pikante singles Big Seven en Big Eight (beide 1971) worden in Engeland top 20-hits. In 1978 heeft Judge DRead een grote hit met een bewerking van Je T'aime (Moi Non Plus) van Serge Gainsbourg en Jane Birkin. Judge Dread is 53 jaar geworden.


Bob Geldof en Midge Ure worden op 13 Maart 1985, tijdens de uitreiking van de 30ste editie van de uitreiking van de Ivor Novello Awards, onderscheiden voor hun compositie Do They Know It's Christmas.


John_denverOp 13 Maart 2007 wordt het nummer Rocky Mountain High van John Denver het tweede officiele volkslied van de Amerikaanse staat Colorado. Dit gebeurd na een voorstel van Bob Hagedorn, de senator van Colorado. When The Columbines Grow is sinds 1915 het officiele volkslied van Colorado. Rocky Mountain High van John Denver komt op 25 November 1972 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een negende plaats als hoogste notering. De als Henry John Deutschendorf op 31 December 1943 in Roswell, New Mexico geboren zanger gebruikt als artiestennaam hij John Denver. Denver is de hoofdstad van Colorado. Het grootste deel van zijn leven woont John Denver in Aspen, de beroemde wintersportplaats in Colorado. Denver komt op 12 Oktober 1997 op 53-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven.


Wanneer de voorverkoop van een concert van Blof in Druten op 13 Maart 2004 begint, blijkt er op het entreebewijs een afbeelding te staan waarop ook de op 17 Maart 2001 om het leven gekomen drummer Chris Gotte nog staat afgebeeld. Wanneer de fout ontdekt wordt zijn er al honderden kaartjes verkocht. Het management van Blxc3xb8f eist dat er nieuwe kaartjes in omloop worden gebracht voor het concert van Blof op 8 Mei 2004 in de Maas en Waalhal in Druten in Gelderland. Een woordvoerder van de Maas en Waalhal spreekt van een pijnlijke fout.


Lyn_collinsOp 13 Maart 2005 overlijdt soul zangeres Lyn Collins in Pasadena, Californie aan de gevolgen van een beroerte die haar drie dagen eerder, op 10 Maart 2005 , getroffen heeft. Lyn Collins wordt op 12 Juni 1948 in Lexington als Gloria Lavern Collins geboren. Op veertienjarige leeftijd heeft Lyn Collins al succes met Unlucky In Love. In 1969 wordt Collins lid van The James Brown Revue, waar ondermeer ook Marva Whitney, Vicki Anderson en Martha High deel van uit maken. Lyn Collins is de opvolgster van Vicky Anderson die The James Brown Revue gaat verlaten. Op de affiches wordt zij aangekondigd als The Female Preacher. Later staat zij bekend als The Sultry Siren Of Funk. Haar samenwerking met James Brown levert Lyn Collins in 1972 drie hits op: Think (About It), Me And My Baby Got A Good Thing Going en What My Baby Needs Now Is A Little More Lovin'. Dit liedje is een duet met James Brown. In 1988 is een sample van Think (About It) te horen op It Takes Two van Rob Baze en DJ E-Z Rock. Lyn Collins is 56 jaar geworden.


The Beatles bezetten in de Cashbox Top 100 van 13 Maart 1964 de eerste vier plaatsen met She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Please Please Me en Twist And Shout. Van de LP Meet The Beatles zijn dan in Amerika al ruim drieeneenhalf miljoen exemplaren verkocht. Nog niet eerder zijn er van één muziekact zoveel albums in Amerika verkocht.


Het concert van Franz Ferdinand op vrijdag 13 Maart 2009 in Paradiso, Amsterdam gaat op het laatste moment niet door. De reden is dat de band op die dag een liefdadigheidsoptreden in Engeland gaat doen, tijdens Red Nose Day. Red Nose Day is de belangrijkste, tweejaarlijkse inzamelingsactie van de liefdadigheidsinstelling Comic Relief. Het doel van Comic Relief is om armoede de wereld uit te helpen en de levens van mensen die in armoede en onrecht leven te verbeteren. Op Red Nose Day worden er in heel Engeland veel rode clownneuzen gedragen en de dag wordt in het hele land als een soort feestdag gevierd. Het geldinzamelingprogramma op BBC One begint in de avond en gaat door tot in de kleine uurtjes van de ochtend, maar er vinden ook veel particuliere geldinzamelingsacties plaats. Franz Ferdinand is erg begaan met het werk van Comic Relief en de band is dan ook vereerd dat ze zijn gevraagd om op te treden. Franz Ferdinand bedanken hun fans bij voorbaat voor hun begrip en hoopt oprecht dat het verzetten van het concert in Paradiso niet teveel ongemak veroorzaakt. Het concert wordt ingehaald op 11 Mei 2009.


Vanaf 13 Maart 1956 ligt het eerste titelloze album van Elvis Presley in de platenwinkel. Vanaf 5 Mei 1956 staat dit album tien weken op de eerste plaats in de Amerikaanse LP-lijst.


Tijdens een interview op de set van Wondeful Life zegt Cliff Richard op 13 Maart 1964 dat deze bioscoopfilm "twee keer beter wordt" dan zijn vorige film Summer Holiday. "Men vergelijkt alles wat je doet met wat algemeen beschouwd wordt als je persoonlijk hoogtepunt. Ik hoor nog steeds dat men vindt dat ik Living Doll niet heb geevenaard of overtroffen", aldus Cliff Richard.


Eric_clapton_unpluggedEric Clapton komt op 13 Maart 1993 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst met het album Unplugged. Op 16 Januari 1992 wordt in de Bray Film Studios in Berkshire, Windsor in Engeland voor MTV een akoestisch optreden van Eric Clapton opgenomen. Het publiek is samengesteld uit prijswinnaars van een door BBC Radio 1 gehouden radiokwis. Eric Clapton wordt bijgestaan door Ray Cooper (percussie), Nathan East (bas), Steve Feronne (drums), Chuck Leavell (toetsen), Andy Fairwater-Low (gitaar) en Katie Kissoon en Tessa Niles (achtergrondzang). Op 11 Maart 1992 wordt het optreden in MTV Unplugged voor het eerst in Amerika uitgezonden. Zes maanden later wordt het optreden op CD uitgebracht onder de naam Eric Clapton Unplugged. Unplugged wordt tijdens de 35ste uitreiking van de Grammy Awards op 24 Februari 1993 met zes Grammy Awards beloond: Album Of The Year (Unpluggd), Song Of The Year (Tears In Heaven), Best Pop Vocal Performance (Tears In Heaven), Best Rock Vocal Performance (Unplugged), Best Rock Song (Layla), Record Of The Year (Tears In Heaven). Twee nummers die wel gespeeld zijn, maar niet op de CD staan: Circus en My Father's Eyes verschijnen later (opnieuw opgenomen) op het album Pilgrim uit 1988. In Nederland staat Unplugged al vanaf 5 December 1992 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Album Top 100.


Statler_brothers_flowers_on_the_walThe Statler Brothers staan op 13 Maart 1965 in de studio om het nummer Flowers On The Wall op te nemen. Deze single, met op de B-kant het nummer Billy Christian, wordt op 14 Juni 1965 uitgebracht, maar het duurt tot 13 November 1965 voordat Flowers On The Wall binnenkomt in de Billboard Hot 100. De single haalt uiteindelijk de vierde plaats. The Statler Brothers worden in 1955 in Virginia opgericht. De naam The Statler Brothers is enigszins misleidend. Slechts twee leden zijn broers maar heten geen Statler. De groep bestaat uit: Don Reid, Harold Reid, Phil Balsley en Lew DeWitt.


The Who geeft op 13 Maart 2007 een concert in het Ford Amphitheater in Tampa, Florida. Tijdens het eerste nummer, I Can't Explain, loopt zanger Roger Daltrey plotseling van het podium. "Roger has bronchitis. I've been with Roger and he can barely speak. We're going to have to cancel." laat gitarist Pete Townshend de 9000 fans even later weten. "The band sounded great, I mean, for all of a minute or so...it was surreal seeing roger drop the mic and walk offstage as Pete and the band continued playing. Pete looked sharp and Roger got the first line of Can't Explain out but then might have missed one or two lines, then he came back with another line in which his voice sounded like it squeaked like a clarinet - it even looked painful...and that was it. "The weather was beautiful, the stage looked beautiful, the audience seemed like they were more than eager and ready for a great experience, but was not meant to be," aldus enkele fans. Het concert wordt later op 25 Maart 2007 ingehaald. Op 5 Juni 2007 geeft The Who in het kader van hun wereldtournee een concert in een uitverkocht Ahoy' Rotterdam.


Scott_weilandZanger Scott Weiland verklaard op 13 Maart 2005 voorgoed van zijn drugsverslaving af te zijn. Weiland zegt dat hij al meer dan een jaar lang niet gebruikt, omdat hij anders bang is dat zijn tweede huwelijk slachtoffer wordt van zijn verslaving. "Het vooruitzicht dat ik mijn vrouw en kinderen hierdoor zou kunnen verliezen heeft alles veranderd", zegt Weiland. "Ik denk niet eens maar aan high worden." De 37-jarige Weiland zegt dat zijn latere drugsmisbruik in zijn vroegere tienerjaren is begonnen met het drinken van alcohol. In zijn highschool-periode begint Weiland ook cocaine te snuiven, wat later overgaat in heroine wanneer hij 24 jaar is. Tegen die tijd is Weiland de zanger van de groep Stone Temple Pilots, bekend van de hits Plush en Creep. De drugs zorgen ervoor dat hij zich veilig voelt en meer zelfvertrouwen heeft in zijn muziek. Door zijn overmatig drugsgebruik valt The Stone Temple Pilots uit elkaar en wordt Weiland meerdere malen voor zijn verslaving gearresteerd. Nu Weiland van zijn drugsverslaving af is voelt de zanger zich eindelijk gelukkig.


De chauffeur van de tourbus van de Dave Matthews Band wordt op 13 Maart 2005 door een rechter in Chicago veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf en 150 uur maatschappelijke dienstverlening. De chauffeur bekent dat hij in Juli 2004, op een brug terwijl hij aan het rijden was, een toilettank heeft geleegd. De ruikende inhoud kwam terecht op de hoofden van mensen die zich net onder de brug op een plezierboot bevonden. Enkele tientallen toeristen kregen zowat 400 kilo uitwerpselen over zich. De Dave Matthew Band wordt veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 100.000 Dollar aan een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om de rivier schhon te houden.


Eric_clapton_chris_dreja_jim_mccartOp 13 Maart 1965 verlaat Eric Clapton (voorgrond links) de groep The Yardbirds (foto). Eric Clapton is, na nog even te hebben gespeeld in Casey Jones & The Engineers, in 1963 bij The Yardbirds komen spelen. Als die groep besluit commerciel te worden en zich te gaan richten op de hitparade, stapt de 'bluesman' Clapton op. Opvolger van Eric Clapton bij The Yardbirds is de gitarist Jeff Beck. Vijf dagen na Clapton's vertrek komt For Your Love binnen in de Engelse hitparade en wordt de eerste grote hit voor The Yardbirds. In Mei 1965 haalt For Your Love ook de top 10 van de Billboard Hot 100. Clapton, die trouw wil blijven aan de blues, wordt in April 1965 lid van John Mayal's Bluesbreakers. Het betekent zowel artistiek als commercieel gezien de meest succesvolle periode voor deze band, die met het album Bluesbreakers volop doorbreekt. Clapton zingt en speelt op het album de sterren van de hemel. Eric Clapton is de eerste Engelse gitaarprins en in pure aanbidding schrijven fans 'Clapton is God' op de muren. In Juli 1966 verlaat hij Mayall om samen met zanger/ bassist Jack Bruce (uit de Bluesbreakers) en drummer Ginger Baker (ex-Graham Bond Organisation) Cream op te richten.


Paradise_in_distressGolden Earring komt op 13 Maart 1999 op nummer 29 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Paradise In Distress. Paradise In Distress is de titelsong van het nieuwe studioalbum van de Golden Earring. Deze CD is geproduceerd door John Sonneveld. Het album Paradise In Distress komt op 3 April 1999 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt de vierde plaats. Op dit album staan naast de titelsong de volgende nummers: Apocalypse, Evil Love-Chain, Darling, Take My Hand Close My Eyes, The Fighter, One Night Without You, Whisper In A Crowd, Deja Voodoo, Bad News To Fall In Love, 42nd Street, Fluid Conduction, Desperately Trying To Be Different en Gambler's Blues. De single Paradise In Distress bereikt een 24ste plaats.


Tom Jones is voor de eerste keer in een belangrijke landelijke TV-show te zien, wanneer hij op 13 Maart 1965 optreedt in het BBC programma Billy's Cotton Band Show.


James_mccartneyOp 13 Maart 1976 overlijdt James McCartney (rechts op foto) in zijn woonplaats Heswall, Wirral in Engeland. James McCartney wordt op 7 Juli 1902 in Liverpool geboren als zoon Joseph McCartney en Florence Clegg. Op 15 April 1941 trouwt hij met Mary Patricia Mohin. Samen krijgen zij twee kinderen; James Paul, geboren op 18 Juni 1942 en Peter Michael, geboren op 7 Januari 1944. James Paul wordt later wereldberoemd als zanger/bassist van The Beatles. Peter Michael komen we in de jaren zestig en zeventig tegen als Mike McGear. Hij is dan lid van The Scaffold en fotograaf. Na de dood van zijn vrouw Mary hertrouwt James McCartney op 24 November 1964 met Angela Williams. James McCartney is 73 jaar geworden.


De Marquee Club in Wardour Street in de Londense wijk Soho wordt op 13 Maart 1964 heropend. Er zijn ondermeer optredens van The Hoochie Coochie Men (met zanger Rod Stewart) en blueslegende Sonny Boy Williamson. De Marquee Club is in Maart 1958 geopend in Oxford Street. Eigenlijk is de ruimte dan al te klein. Daarom besluit eigenaar Jack Berry zes jaar later te verhuizen naar deze grotere ruimte in Soho.


Brian Matthew presenteert op 13 Maart 1965 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt hij The Bachelors, Joe Brown & The Bruvvers, Little Frankie, Troy Dante, The Moody Blues, Tommy Roe, Marianne Faithfull en Them. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


My_guy_van_mary_wellsOp 13 Maart 1964 wordt het nummer My Guy van Mary Wells uitgebracht. De single is geschreven en geproduceerd door Smokey Robinson. My Guy komt op 4 April 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 16 Mei 1964 twee weken op de eerste plaats. My Guy is de enige nummer 1-hit voor Mary Wells. Hoewel Mary Wells maar liefst 23 hits in de Amerikaans hitparade op haar naam heeft staan heeft ze aan het einde van haar leven niet eens een verzekering om haar ziektekosten te betalen. Mary Wells overlijdt op 26 Juli 1992 in het Kenneth Norris Jr. Cancer Hospita in Los Angeles aan de gevolgen van keelkanker. Vier dagen later zingt Smokey Robinson, tijdens haar begravenis, een medley van haar hits. De begravenis wordt ondermeer bijgewoond door Berry Gordy jr, Stevie Wonder, Little Richard en Quincy Jones. Mary Wells is 49 jaar geworden.


The Simple Minds zijn gedwongen om op 13 Maart 1984 het restant van hun Britse tournee af te zeggen. Na een optreden in Birmingham blijkt zanger Jim Kerr de griep te hebben. Daarnaast heeft Kerr een infectie in zijn borst na het nemen van anti-biotica waarvoor hij allergisch blijkt te zijn.


Tammy_wynetteOp 13 Maart 1975 komt er een einde aan het stormachtige huwelijk van Tammy Wynette en George Jones. Ironisch genoeg bestormt de als Virginia Wynette Pugh geboren zamgeres op dat moment net de Europese hitparades met de opnieuw uitgebrachte single Stand By Your Man. Misschien is het toeval, maar later dat jaar wordt ook D.I.V.O.R.C.E. opnieuw uitgebracht. Tammy Wynette en George Jones zijn zes jaar getrouwd geweest


Watching_the_wheels_van_john_lennonVanaf 13 Maart 1981 ligt de single Watching The Wheels van John Lennon in de platenwinkel. Watching The Wheels is postuum door platenmaatschappij Geffen Records uitgebracht, dit uitdrukkelijk tegen de wil van Yoko Ono. Het is de derde single van het album Double Fantasy. Op de B-kant staat Yes, I'm Your Angel van Yoko Ono. Watching The Wheels komt op 28 Maart 1981 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tiende plaats. In Engeland blijft Watching The Wheels op de dertigste plaats steken. In Nederland wordt de single geen hit.


December 1963 (Oh What A Night) van The Four Seasons komt op 13 Maart 1976 op de eerste plaats van de Billboard hitlijst. Het is voor The Four Seasons hun 5e nummer één in Amerika. De single komt ook op nummer één in Engeland, daar is het ook hun enigste nummer één.


ClintVoor een bedrag van 18.000 euro gaat op 13 Maart 2007, tijdens een veiling bij Sotheby's in Amsterdam, een foto van de Amerikaanse acteur Clint Eastwood naar een Russische koper. Het portret uit 1994, gesigneerd, getiteld 'Clint' en genummerd 18/20, heeft een richtprijs van 4.000-6.000 euro, is gemaakt door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Corbijn is vooral bekend geworden door zijn foto's van U2. Tevens is hij grafisch ontwerper, filmmaker, doet hij de art direction en regie voor videoclips en ontwerpt decors voor popconcerten (o.a. Depeche Mode).


Cliff Richard is van 13 tot 17 Maart 1984 op tournee door Scandinavixc3xab voor de promotie van zijn nieuwe single Baby You're Dynamite/Ocean Deep. Die wordt op 19 Maart 1984 uitgebracht. Baby You're Dynamite / Ocean Deep bereikt de 27ste plaats in de Britse hitlijsten.


Rod_stewart_met_steampacketOp 13 Maart 1966 verlaat Rod Stewart de groep Steampacket (foto), een soort r&b-revue waarin ondermeer John Baldrey, Brian Auger en Julie Driscoll (vlnr met Rod Stewart helemaal rechts) opereren. Na zijn vertrek sluit Rod Stewart zich aan bij Shotgun Express, waarin onder meer Peter Green, Mick Fleetwood en Peter Bardens spelen. Stewart vertrekt al weer snel na het opnemen van de single I Could Feel The Whole World Turn Around. Voordat Stewart in 1967 van Jeff Beck het aanbod krijgt in zijn band te komen zingen, neemt Stewart nog een aantal singles op en werkt hij (anoniem) als sessiezanger, onder op het nummer In A Broken Dream van de Australische groep Python Lee Jackson. Wanneer hij in Augustus 1969 The Jeff Beck Group verlaat, tekent Stewart een solocontract bij Mercury en nodigt Ron Wood (voorheen samen met Stewart bij Jeff Beck) hem uit om een keer een sessie bij te wonen van The Faces, de voortzetting van de succesvolle Londense modgroep The Small Faces (grootste hits: All Or Nothing, Itchycoo Park, Tin Soldier en Lazy Sunday) zonder vocalist Steve Marriott. Stewart is niet bijster enthousiast over de muziek van de band, maar vindt in Kenny Jones, Ian MacLagan, Ronnie Lane en Wood al snel een paar uitstekende drinkebroers. Hij besluit daarom alsnog de groep te komen versterken, terwijl zijn voorganger Marriott de rockband Humble Pie opstart.


Joni Mitchell sluit op 13 Maart 1997 in Los Angeles na 32 jaar haar dochter weer in haar armen. Kilauren Gibb is na haar geboorte in 1965 in een adoptiegezin geplaatst, omdat de toen 22-jarige Joni Mitchell voor haar carriere koos. Moeder en dochter zijn jarenlang naar elkaar op zoek geweest. Kilauren wist zeker dat Joni Mitchell haar moeder is, nadat zijn foto's van de zangeres op diens website heeft bestudeerd.


Ronnie_spector_try_some_buy_someRonnie Spector neemt op 13 Maart 1971 in de Abbey Road Studio in Londen haar single Try Some Buy Some op. De zangeres krijgt hierbij hulp van ondermeer George Harrison, Leon Russell, Klaus Voormann en haar man Phil Spector. Ronnie Spector is in 1945 geboren als Veronica Bennett. In de jaren zestig is zij zangeres bij The Ronnettes. In 1968 trouwt Ronnie met Phil Spector. Try Some Buy Some wordt door Apple op single uitgebracht, maar wordt geen succes. In 1974 gaan Ronnie en Phil Spector uit elkaar.


Travelin_manRicky Nelson staat op 13 Maart 1961 in de studio om het door hem zelf geschreven nummer Travelin' Man op te nemen. Op de B-kant staat het door Gene Pitney geschreven Hello Mary Lou. Travelin' Man komt op 24 April 1961 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 29 Mei 1961 twee weken op de eerste plaats. Hello Mary Lou komt op 1 Mei 1961 binnen in de Billboard Hot 100, en blijft op een negende plaats steken. In Nederland staat Hello Mary Lou van Ricky Nelson vanaf 4 Augustus 1961 zeven weken op de eerste plaats.


Brian_wilson_hmhBrian Wilson staat op 13 Maart 2004 in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Tijdens deze avond komen alle Beach Boys-klassiekers langs en worden alle nummers van het concept-album Smile gespeeld. Dit album, waar Brian Wilson bijna een jaar aan heeft gewerkt, is in 1967 opgenomen maar wordt nooit officieel uitgebracht. Brian Wilson wil zelfs dat alle banden worden vernietigd, hetgeen niet gebeurd is. Enkele nummers komen op het album Smiley Smile van The Beach Boys terecht, o.a. Heroes And Villains en Good Vibrations. Smiley Smile wordt op 18 September 1967 uitgebracht. Het album is de opvolger van het meesterwerk Pet Sounds uit 1966. De LP komt op 30 September 1967 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de 41ste plaats.


Ferre_grignardOp 13 Maart 1939 wordt in Antwerpen de latere zanger/kunstenaar geboren. In 1966 heeft Grignard zijn eerste hit met Ring Ring (I've Got To Sing). Hierna volgen Drunken Sailor en Yellow You Yellow Me. Yama Yama Hey Hey is in april 1969 zijn laatste hit in Nederland. In Maart 1975 doet Ferre Grignard nog een optreden in De Melkweg in Amsterdam. Grignard overlijdt op 8 Augustus 1982 op 43-jarige leeftijd aan keelkanker.


The Byrds ontvangen op 13 Maart 1968 in Amerika een gouden plaat voor hun Greatest Hits-album. Op deze LP staan ondermeer de hits Turn! Turn! TYurn!, Eight Miles High, Mr. Spaceman, Mr. Tambourine Man, All I Really Want To Do en My Back Pages. The Byrds' Greatest Hits is op 2 September 1967 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt uiteindelijk een zesde plaats.


Calum_fraserMadonna nodigt op 13 Maart 2004 de Schotse doedelzakspeler Calum Fraser uit voor haar aanstaande wereldtournee. Calum Fraser ook bekend als 'Spud The Piper' is 37 jaar en woont in Grantown-on-Spey in de Schotse Hooglanden waar hij bij Tartan Army doedelzak speelt. Wanneer Madonna in 2000 arriveert op het vliegveld van Inverness voor haar huwelijk met regisseur Guy Ritchie speelt Fraser haar hit Like A Virgin. Het doedelzakspel van Fraser maakt grote indruk op Madonna, en zij vergeet hem dan ook niet. Later speelt Calum Fraser ook bij de doopplechtigheid van Madonna's zoon Rocco in de kathedraal van Dornoch. "I'm absolutely overwhelmed, I just can't take it in yet. When I got this e-mail from Madonna's agent I thought it was a wind-up. But when I rang the number I was talking to this girl in Long Beach, California. She asked if could I do it and I said: 'Yes, why not'." Totnu toe is het grootste publiek waarvoor Fraser gespeeld heeft 2000 man. "It will be amazing playing on front of such huge crowds. But it will be the experience of a lifetime ans I'm well up for it. It's a bit of a sore point with my fiancee as Madonna is one of the most famous women in the world but she's behind me 100%." aldus Calum Fraser.


The_birds_and_the_beesOp 13 Maart 1965 komt The Birds And The Bees van Jewel Akens op de veertigste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. The Birds And The Bees, met op de B-kant Tic Tac Toe, bereikt de tweede plaats. Jewel Akens wordt op 12 September 1940 in Houston, Texas geboren. Zijn moeder adviseert hem naar Los Angeles te verhuizen, waar hij zijn loopbaan als studiomuzikant begint bij Herb Newman van Era Records. Newman komt er al gauw achter dat Jewel Akens een prima zanger is. The Birds And The Bees is het eerste resultaat. Helaas voor Jewel Akens is dit zijn enige grote hit. De opvolger, Georgie Porgie, blijft op 29 Mei 1965 op 68 in de Billboard Hot 100 steken. In Nederland wordt deze single geen hit.


Wood_met_mick_jagger_2Ron Wood geeft op 13 Maart 2005, onder de naam Ronnie Wood & Friends Show, een concert in Theatre Royal Drury Lane in Londen wanneer plotseling, onaangekondigd, Mick Jagger voor een verrassing zorgt door het podium op te stappen. Mick Jagger zingt Dance, een nummer van het Rolling Stones-album Emotional Rescue uit 1980. Tijdens deze Ronnie Wood & Friends Show speelt de gitarist van The Rolling Stones repertoire uit zijn hele carriere, op het podium ondermeer bijgestaan Beverly Knight, Andrea Corr (van The Corrs), Ian McLagan (ex-organist van The Faces) en Kenny Jones (ex-drummer van The Faces). De complete speellijst van dit concert van Ronnie Wood & Friends is Mystifies Me, Am I Groovin' You, Seven Days, Testify, Whadda Ya Think, If I Don't Have You, If You Want Me To Stay, Around The Plynth, Ooh La La, Little Wing, Breathe On Me, Piece Of My Heart, Black Limousine, Dance, Flying en Stay With Me.


Op 13 Maart 2006 wordt in New York voor de 21ste keer een ceremonie gehouden waarbij artiesten aan de Rock & Roll Hall Of Fame worden toegevoegd. In 2006 zijn dit The Sex Pistols. Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd en Blondie. De leden van The Sex Pistols weigeren naar de plechtigheid te komen. Zij vergelijken het museum van The Hall Of Fame in Ohio met een "pisvlek". Drie leden van Lynyrd Skynyrd worden postuum opgenomen. Zanger Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines en zijn zuster Cassie Gaines (achtergrondzangeres) zijn op 20 Oktober 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Ook de in 1991 overleden trompettist Miles Davis wordt postuum opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame.


Ian_samwellDe Engelse muzikant, songwriter en producer Ian Samwell overlijdt op 13 Maart 2002 in Sacramento, Californie aan de gevolgen van hartproblemen. Ian Ralph Samwell wordt op 19 Januari 1937 in Lambeth, Zuid London geboren. In 1958 schrijft hij het nummer Move It, het eerste rock 'n roll nummer wat in Engeland geschreven wordt. Move It wordt door Cliff Richard opgenomen en betekent voor hem het begin van een lange carriere. Iam Samwell is verder auteur van nummers als High Class Baby, Dynamite en I Love You. heeft geschreven. Als producer is hij het meest bekend geworden door het eerste album van America. Het is Samwell die Dewey Bunnell er van overtuigt dat het nummer Desert Song beter de titel van A Horse With No Name kan krijgen. Ian Samwell is 62 jaar geworden.


Bij de verkoop van kaartjes voor een Ramones concert raken op 13 Maart 1996 enkele mensen gewond. Nadat fans die de hele nacht in de rij hebben gestaan merken dat het concert uitverkocht is breken er ongeregeldheden uit.


CongratulationsVanaf 13 Maart 1968 ligt Congratulations van Cliff Richard in de platenwinkel. Congratulations is de Britse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De single komt op 20 Maart 1968 binnen in de Britse hitparade, en staat vanaf 10 April 1968 twee weken op de eerste plaats. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 6 April 1968 in Londen wordt gehouden, eindigt Cliff Richard op de tweede plaats. Spanje wint met La La La door Massiel.

Muziek Jarige Op 13 Maart

1933: Mike Stoller - Leiber & Stoller Componist
1939: Neil Sedaka - Zanger USA
1940: Daniel Bennie - The Reflections Zanger
1945: Candi Staton (Canzetta Staton) - Zangeres USA
1949: Donald York - Sha-Na-Na Zanger
1953: Jurgen Fritz - Triumvirat Toetsen
1959: Greg Norton - Husker Du Bas
1959: Ronnie Rogers - T' Pau Gitaar
1960: Adam Clayton - U2 Bas
1973: David Draiman - Disturbed Zanger
1979: Toni Lundow - Liberty X Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten