Zoeken in de muziekgeschiedenis

8 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 9 Februari

The Beatles treden op 9 Februari 1964 voor het eerst op in The Ed Sullivan Show in New York en maken daarmee hun Amerikaanse TV debuut. The Beatles zijn in Amerika voor een korte tour, manager Brian Epstein heeft een optreden geregeld in de populaire Amerikaanse TV show. De uitzendig begint met een mededeling van Ed Sullivan dat hij een telegram heeft ontvangen van Elvis Presley en Colonel Tom Parker die The Beatles een fijne tijd toewensen in Amerika. Ed Sullivan gaat verder met: "Now tonight the whole country is waiting to hear Enlands Beatles, and you're gonna hear them..." om vervolgens mede te delen dat er eerste een reclame over Aero Shave komt. The Beatles spelen tijdens de uitzending de volgende nummers: All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Here Standing There, en I Want To Hold Your Hand (op dat moment Nr 1 in Amerika). CBS heeft voor de 728 beschikbare zitplaatsen in de studio meer dan 50.000 aanvragen ontvangen. Meer dan 73 miljoen Amerikaanse televisie kijkers zijn getuige van het optreden (60% van alle TV kijkers). Op 16 Februari 1964 staan The Beatles voor de tweede keer in The Ed Sullivan Show, en op 23 Februari 1964 zelfs voor de derde keer in twee weken tijd. Beatlemania in Amerika is een feit.


Tijdens de uitzending van The Oprah Winfrey Show op 9 Februari 1998 maakt de presentatrice Oprah Winfrey bekend dat haar gast, de country zanger Garth Brooks een donatie doet aan haar Oprah's Angel Network. Alles wat Brooks gedurende 7 dagen aan zijn nieuwe album, Sevens, verdient gaat naar de liefdadigheids instelling van de Amerikaanse presentatrice.


Brian Connolly overlijdt op 9 Februari 1997 aan de gevolge van een nierziekte. Brian Connolly wordt op 5 Oktober 1945 in Hamilton, Schotland geboren en is het meest bekend als zanger van de glamrock formatie The Sweet. Bij zijn geboorte wordt Brian geadopteerd, en groeit op als Brian McManus. Op zijn 18de komt hij daar achter en veranderd zijn achternaam in Connolly (de meisjesnaam van zijn moeder). Brian Connolly begint zijn carierre in de groep Wainwright's Gentlemen, waar hij zanger Ian Gillan (later Deep Purple) opvolgt. Drummer in Wainwright's Gentleman is Mick Tucker. De groep gaat in 1968 uit elkaar, zonder ooit een plaat opgenomen te hebben. Connolly en Tucker gaan samen verder in de groep Sweetshop, later afgekort tot Sweet. De groep wordt gecomplenmenteerd met gitarist Mick Stewart en bassist Steve Priest. Mick Stewart wordt in 1970 vervangen door gitarist Andy Scott. In datzelfde jaar gaat de groep in zee met het schrijversduo Chinn en Chapman (ondermeer Mud en Suzi Quatro) Vanaf 1970 begint The Sweet hits te scoren Funny Funny, Co-Co, Poppa Joe, Little Willy, Wig Wam Bam, Blockbuster, Teenage Rampage en Hell Raiser. In 1974 besluit The Sweet de zaken wat serieuzer aan te pakken en breekt met Chinn/Chapman. De groep gaat goed in het gehoor liggende hard-rock spelen, echter met beduidend minder succes (hoewel de single Fox On The Run in diverse landen de Top-10 behaalt). Het album Off The Record wordt door de pers zeer goed ontvangen. In 1978 gooit The Sweet het muzikale roer volledig om. Het resultaat is het behoorlijk succesvolle album Level Headed, maar voorjaar 1979 wordt Brian Connolly wegens zijn overmatig drankgebruik uit The Sweet gezet. Een poging om een solo carrixc3xa8re te beginnen mislukt vervolgens. In 1995 toert Connolly nog als solo-artiest door Europa met zijn oude Sweet-successen. De zanger heeft de laatste jaren van zijn leven meerder hartaanvallen overleefd. Brian Connolly is 51 jaar geworden.


George Harrison kan op 9 Februari 1982 een cheque ter waarde van $9 miljoen overhandigen aan UNICEF. Het geld is de opbrengst van het benefiet concert voor Bangladesh dat op 1 Augustus 1971 in de Madison Square Garden in New York is gehouden. Door allerlei gerechtelijke procedures kan George Harrison het geld pas 10 jaar later overhandigen. Het concert voor Bangla Desh is georganiseerd door George Harrison, nadat zijn vriend Ravi Shankar hem wijst op de noodsituatie in zijn geboorteland, Bangladesh. "My friend came to me with sadness in his eyes, he told me that he wanted help before his country died". (George Harrison, Bangla Desh)


Diana Ross wordt op 9 Februari 2004 door een rechtbank in Arizona veroordeeld voor het rijden onder invloed. De 59-jarige zangeres moet, voor 9 Maart 2004, twee etmalen in de gevangenis doorbrengen. Voor 9 Augustus 2004 moet zij zich, gedurende tenminste drie dagen, laten behandelen voor alcoholmisbruik. Bovendien moet zij een boete betalen van bijna 700 euro en krijgt zij een jaar voorwaardelijk. Diana Ross is zelf niet aanwezig bij de zitting. Vanuit New York laat zij telefonisch weten niet tegen het vonnis in beroep te gaan. "Wij hebben ons op deze uitspraak ingesteld. Hij komt niet als een verrassing. Naar onze mening is dit een redelijke oplossing", aldus de advocaat van Diana Ross. Op 30 December 2002 is Diana Ross gearresteerd in Tucson in Arizona. Zij rijdt met haar auto tegen het verkeer in. Een blaascontrole wijst uit dat zij meer dan het dubbele van de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed heeft.


De Cubaanse contrabassist Orlando Lopez overlijdt op 9 Februari 2009 in Havana aan de gevolgen van complicaties na een prostaatoperatie. Orlando 'Cachaito' Lopez wordt in Februari 1933 in Havana, Cuba geboren en is vooral bekend als lid van de Buena Vista Social Club. Zijn bijnaam Cachaito (kleine Cachao) krijgt hij van zijn oom, de bekende contrabassist en uitvinder van de mambomuziek Israel 'Cachao' Lopez. Orlanda Lopez speelt op 11-jarige leeftijd al in het orkest van zijn tante. Op aanraden van zijn grootvader begint hij contrabas te spelen, zoals de familietraditie vraagt. Op zijn 13de componeert hij zijn eerste lied, een danzon met de titel Isora Infantil. Wanneer Lopez 17 jaar is was vervangt hij zijn oom een keer bij Arcana Y Sus Maravillas. De jonge Lopez maakt zoveel indruk op de groep, dat hij gevraagd wordt om te blijven. In de jaren 50, bevindt Lopez zich mede aan de basis van de Descarga, een muziekstijl die een mengeling is van jazzimprovisatie en het Afro-Cubaanse ritme. In 1957 speelt hij bij de populaire dansgroep Orquesta Iverside". In de jaren 60 wordt hij bassist bij de Nationale Symfonie en is ook lid van Irakere, een Cubaanse experimentele groep die popmuziek, klassieke muziek, Cubaanse folk en Afrikaanse en jazzinvloeden combineerd. Lopez is ook lid van de Buena Vista Social Club, een groep van oudere Cubaanse muzikanten, samengebracht door Ry Cooder. Lopez is het enige groepslid dat aan alle albums van de groep meedoet en is te zien in documentaire die Wim Wenders van de groep maakt. Orlando Lopez is 76 jaar geworden.


Hal Cone, voormalig manager van The Monkees en directeur van Jones Records wordt op 9 Februari 1968 schuldig bevonden aan diefstal, oplichting, heling en samenzwering.


Madonna komt op 9 Februari 1985 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst met Like A Virgin. De opvolger van haar titelloze debuutalbum is geproduceerd door Nile Rodgers van Chic, die erom bekend staat erg zijn stempel op de muziek te drukken (bv de albums voor Diana Ross en Debby Harrie). Voor Like A Virgin is dit niet het geval. Door gebruik te maken van verschillende componisten ontstaat een afwisselend album, wat niet doet denken aan de Chic sound. In Nederland staat Like A Virgin pas in September 1985 op de eerste plaats in de albumlijst. Oorzaak is de single Into The Groove uit de film Desperately Seeking Susan waarin Madonna de hoofdrol speelt. Into The Groove staat niet op de originele persing van Like A Virgin, maar wordt daar later aan toegevoegd. Door het succes van de single stijgt het album, na 43 weken in de albumlijst te hebben gestaan op 21 September 1985 naar de eerste plaats.


In de Royal Albert Hall in Londen wordt op 9 Februari 1986 een benefiet concert gegeven voor de slachtoffers van de vulkaan uitbarsting in Colombia. De vulkaan Nevado Del Ruiz, bij het plaatsje Armero, komt op 13 November 1985 tot uitbarsting, waarbij meer dan 23.000 mensen om het leven komen. Optredens worden gedaan door ondermeer: Pete Townshend (The Who), Chrissie Hynde (The Pretenders) en The Communards.


Op 9 Februari 2007 krijgt Tomi Rae Hynie, de weduwe van James Brown, toestemming om haar persoonlijke eigendommen op te halen uit de villa van James Brown in Beech Island, South Carolina. De woning van de op 25 December 2006 opverleden Brown is na zijn overlijden afgesloten om te voorkomen dat zijn spullen zouden verdwijnen.


Elaine Page en Barbara Dickson staan op 9 Februari 1985 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met I Know Him So Well. Het nummer is afkomstig uit de musical Chess die geschreven is door Bjorn Ulvaeus en Benny Andersson van Abba, samen met tekstschrijver Tim Rice. Rice laat zich inspireren door het legendarische wereldkampioenschap Schaken in 1972 in IJsland tussen Boris Spasski en Bobby Fisher. De muziek is van de Bjorn Alvaeus en Benny Anderson. De Muscial Chess vertelt het verhaal van het wereldkampioenschap schaken. Tijdens dit toernooi worden de gevolgen van de Koude Oorlog tot uitdrukking gebracht in de verhoudingen tussen een arrogante Amerikaanse Schaakgrootmeester, zijn vriendin Florence (Elaine Paige), (afkomstig uit het Oostblok) en zijn Russische tegenstander. Bij de Amerikaan moet alles wijken voor zijn passie voor het schaken. Hierdoor verliest hij zijn vriendin aan zijn tegenstander. Intussen heeft de Rus vergevorderde plannen om over te lopen naar het Westen, waardoor hij zijn vrouw (Barbara Dickson) moet verlaten. Dit alles heeft dramatische gevolgen voor alle betrokken partijen. Chess The Musical gaat op 14 Mei 1986 in premiere in het Londense West End en is daar 7 jaar onafgebroken te zien. In 1988 gaat Chess in premiere op Broadway. In Nederland beleeft Chess op zondag 5 November 2006 in de Goudse Schouwburg haar premiere.


U2 is de grote winnaar op de jaarlijkse Concert Industry Awards, die op 9 Februari 2002 in Los Angeles voor de 13de keer worden gehouden. De Ierse groep is winnaar in de volgende categorieen: Major Tour Of The Year (Elevation Tour), Most Creative Stage Production (Elevation Tour) en Personal Manager Of The Year (Paul McGuinness). Het bedrijf Clear Channel Entertainment die de Elevation tour van U2 promoot wint in de categorie Best International Promoter.


De Amerikaanse soul-zanger Tyrone Davis overlijdt op 9 Februari 2005, vijf maanden na een hartaanval die hem in coma brengt, in een verpleeghuis in Hinsdale, Illinois waar hij is opgenomen. Tyrone Davis wordt geboren op 4 Mei 1938 in Greenville, Illinois. In 1959 verhuist hij naar Chicago. Hier tekent hij in 1965 zijn eerste platencontract. In 1968 heeft hij zijn eerste hit met Can I Change My Mind, goed voor een Top 5-notering in de Billboard Hot 100. Zijn tweede million-seller, Turn Back The Hands Of Time, bereikt de Top-3 van de Amerikaanse hitparade in 1970. In zijn carriere staat Tyrone Davis, tussen 1968 en 1988, driexc3xabnveertig keer genoteerd in de Amerikaanse Rhythm & Blues-lijst. Ook in de jaren negentig brengt hij nog platen uit. Tyrone Davis is 66 jaar geworden.


Op 9 Februari 1980 komt Mono van The Monotones op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Achter The Monotones gaat het Nederlandse producerscollectief Cat Music schuil. Cat Music bestaat uit Geertjan Hessing, Erwin van Prehn, Aart Mol en Cees Bergman. In 1974 hebben zij als Catapult hun eerste hit met Hit The Big Time. Wegens gebrek aan succes treedt Catapult op 23 December 1979 in Beervelde in Belgixc3xab voor het laatst op. Cat Music is ook verantwoordelijk voor de hits van ondermeer Lia Velasco, Liberation Of Man, Internationals, Snoopy, Fantastique en The Surfers. Onder de namen van Master Genius, Video Kids, Ome Henk en Question Mark scoren de leden van Cat Music zelf ook nog een aantal hits. Mono van The Monotones, met op de B-kant Monotone Music, bereikt de vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.


In Los Angeles overlijdt op 9 Februari 1976 dirigent Percy Faith. De orkestleider wordt op 9 April 1908 geboren in Toronto in Canada. In 1940 verhuist hij naar de Verenigde Staten, waar hij een paar jaar later het Amerikaans staastburgerschap krijgt. Na een korte tijd bij een radiostation in New York gewerkt te hebben wordt Percy Faith medewerker bij de A&M afdeling van Decca Records. In 1950 vertrekt Percy Faith naar platenmaatschappij Columbia waar hij als dirigent en arrangeur in dienst treedt. Met zijn orkest is hij te horen op hits van onder meer Tony Bennett, Doris Day, Rosemary Clooney en Johnny Mathis. In 1960 heeft Percy Faith een nummer 1-hit met Theme From A Summer Place. Deze single staat negen weken bovenaan in de Amerikaanse hitparade. Bij de derde uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles krijgt Percy Sledge in de categorie General Record Of The Year 1960, een Grammy Award voor Theme From A Summer Place. Andere bekende nummer van Percy Sledge zijn ondermeer: Delicado en Theme From Moulin Rouge. In Nederland is zijn bewerking van Crunchy Granola Suite van Neil Diamond uit 1973 een klein hitje (slechts de tipparade wordt gehaald) omdat Radio Veronica het nummer veel gebruikt tijdens ledenwerfspots.


Op 9 Februari 1963 wordt door Britse commerciele omroep ABC weer een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt de volgende artiesten: Rolf Harris, Craig Douglas, Helen Shapiro, The Spotnicks, Christine Campbell, The Kestrels en Alan Elsdon & His Jazz Band.


Tijdens de 50ste uitreiking van de Grammy Awards op 9 Februari 2008 in het Staples Center in Los Angeles zijn Amy Winehouse en Kanye West (foto) de grote winnaars. Winehouse sleept vijf Grammy's in de wacht, ondermeer voor beste nummer (Rehab), beste popalbum (Back To Black) en beste vrouwelijke artiest. De dan 24-jarige Britse zangeres is niet aanwezig bij de uitreiking nadat haar eerder een visum voor de Verenigde Staten is geweigerd. Nadat er met succes tegen de weigering in beroep wordt geggan wordt Winehouse in het gelijk gesteld. Desondanks reist ze niet af naar Los Angeles vanwege "tijdsdruk" en "logistieke overwegingen". Amy Winehouse geeft wel een optreden in Londen dat via een satellietverbinding tijdens de uitreiking te zien is. Rapper Kanye West (4 Grammy's) krijgt ondermeer een Grammy voor beste rapartiest en voor zijn album Graduation. Wanneer hij de prijs voor het beste rapalbum in ontvangst neent, spreekt West enkele woorden tegen zijn moeder, die in November 2007 op 58-jarige leeftijd overlijdt na complicaties bij een cosmetische ingreep. "A lot of people say hip-hop is dead. I wanted to cross genres and show people the we could express ourselves with something new. Mama, all I'm gonna do is keep making you proud," aldus Kanye West. Grootste verrassing van de avond is de Grammy voor beste album, die door jazzlegende Herbie Hancock in de wacht wordt gesleept voor zijn album River: The Joni Letters. "It's been 43 years since the first and only time a jazz artist has gotten the album of the year award, and this is what I was looking for." aldus Hancock.


Vanaf 9 Februari 1993 ligt het derde solo-album, Wandering Spirit van Mick Jagger in de platenwinkel. Wandering Spirit komt op 20 Februari 1993 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt de derde plaats. Op Wandering Spirit staan Wired All Night, Sweet Thing, Out Of Focus, Don't Tear Me Up, Put Me In The Trash, Use Me, Evening Gown, Mother Of A Man, Think, Wandering Spirit, Hang On To Me Tonight, I've Been Lonely For So Long, Angel In My Heart en Handsome Molly. De Rolling Stones zanger wordt op dit album bijgestaan door ondermeer Lenny Kravitz, Billy Preston, Flea (Red Hot Chili Peppers), Doug Wimbish (Living Colour), Jim Keltner en Lenny Castro.


Op 9 Februari 1972 begint Paul McCartney, met zijn nieuwe band Wings aan een opmerkelijke tournee. De groep reist twee weken lang per bus door Engeland en treedt onaangekondigd op in verschillende plaatsen. Het eerste concert vindt plaats op 9 Februari 1972 in de Universiteit van Nottingham. De tournee valt samen met de release van de single Give Ireland Back To The Irish die nogal gevoelig ligt in Engeland en door de BBC onmiddelijk in de ban wordt gedaan. Naar aanleiding van de single worden de concerten van Wings tijdens deze tournee extra beveiligd. Give Ireland Back To The Irish komt op 26 Februari 1972 de Engelse hitparade binnen. En ondanks het feit dat Give Ireland Back To The Irish door de BBC en veel andere Britse radiostations wordt geboycot, bereikt de single de zestiende plaats. Het is voor het eerst sinds 1966 dat de ex-Beatle weer met een groep op de buhne staat.


In het Engelse televisieprogramma Top Of The Pops worden op 9 Februari 1967 voor het eerst de promotiefilms bij Penny Lane en Strawberry Fields Forever van The Beatles uitgezonden. Deze clips zijn in Liverpool gemaakt door de Zweedse regisseur Peter Goldmann. Een voorschrift van de Britse vakbond van muzikanten bepaalt dat artiesten niet op televisie mogen playbacken. Daarom worden de liedjes in het programma als achtergrond gebruikt bij de beelden. Het produceren van promotiefilms wordt op steeds bredere schaal door andere artiesten overgenomen.


Roger Daltrey, de zanger van The Who, en producer Pete Waterman worden op 9 Februari 2005 op Buckingham Palace in Londen door de Britse koningin onderscheiden met eretitels. Pete Waterman mag voortaan OBE (Order Of The British Empire) achter zijn naam zetten. Pete Waterman is ondermeer medeverantwoordelijk voor het succes van o.a. Kylie Minogue en Rick Astley. Hij zou betrokken zijn geweest bij meer Britse nummer één- hits dan Elvis Presley, Cliff Richard of The Beatles. Roger Daltrey is nu CBE (Commander Of The British Empire). De zestigjarige zanger is hiermee onderscheiden voor zijn bijdragen aan de Britse muziek en voor zijn liefdadigheidswerk. Roger Daltrey is onder meer betrokken bij het Teenage Cancer Trust. Deze stichting zet zich in voor de strijd tegen kanker onder kinderen. De door deze stichting georganiseerde concerten in de Royal Albert Hall in Londen hebben bijna drie miljoen euro opgebracht. Roger Daltrey zegt blij te zijn met deze koninklijke onderscheiding. "I am so pleased, It is really great to be honoured by my country." Over de uitreiking van de onderscheiding door Koningin Elizabeth zegt Daltrey: "She said I got this for my music as well as charity work but I don't think she's a rock and roll fan. She'd probably fall off her podium if she heard The Who's songs." Daltrey haalt zijn onderscheiding op met zijn 6-jarige kleindochter Lily.


Sly & The Family Stone krijgen op 9 Februari 1970 een gouden plaat voor Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin). Deze single van de groep van Sly (Sylvester) Stewart, een voormalige discjockey uit Oakland in Californie, is op 3 Januari 1970 binnengekomen in de Billboard Hot 100. Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin), met op de B-kant het nummer Everybody Is A Star, staat vanaf 14 Februari 1970 twee weken op de eerste plaats.


Jack Owens overlijdt op 9 Februari 1997 in het City Hospital in Yazoo City in Mississippi. De Blues zanger en gitarist wordt op 17 November 1904 als L.F. Nelson geboren in Bentonia, Mississippi. Jack Owens neemt tijdens zijn leven niet veel muziek op, hij is behalve Bluesartiest ook nog boer, stoker van illegale drank en runt in het weekend in Bentonia een gokcafe. Op het album The Last Giants Of Mississippi staan ondermeer de nummers Cherry Ball, Hard Times, You Leavin' en No Lovin'. Tijdens zijn begravenis op 13 Februari 1997 in de Old Liberty Missionary Baptist Church in Bentonia, Mississippi zijn behalve honderden bluesliefhebbers, vrienden en familie ook zijn drie, nog in leven zijnde, zusters aanwezig. Zij kunnen zich niet meer herrineren waar L.F voor staat. "I knew that he was a Nelson, but everybody knew him as Jack Owens because he was raised by the Owens family.", aldus Dorothy Burrell die haar hele leven in Betonia gewoont heeft. Jack Owens is 92 jaar geworden.


Marianne Faithfull raakt op 9 Februari 1980, tijdens een optreden in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live, haar stem kwijt. Volgens de roddelpers zou de Britse zangeres weer aan de drugs zijn.


Midden in de opname's voor de rock-opera Tommy (de Original Soundtrack Recording) vertrekt The Who voor een korte, 7 daagse, tour naar Frankrijk, waar op 9 Februari 1974 opgetreden wordt in het Palais Des Grottes in Cambrai. The Who speelt ondermeer I Can't Explain, Summertime Blues en My Generation. Ook wordt een groot gedeelte van het album Quadrophenia gespeeld dat door Roger Daltrey als volgt wordt aangekondigd: " Quadrophenia is all about kids. And how we remember our childhood. And the childhood today, and i suppose childhood ever moore." De nummers die van Quadrophenia worden gespeeld zijn: The Real Me, The Punk And The Godfather, I Am One, 5.15, Sea And Sand, Drowned, Bell Boy, Doctor Jimmy en Love Reign O'er Me.


Op 9 Februari 1981 overlijdt Bill Haley in Harlingen, Texas aan de gevolgen van een hartaanval. Bill Haley wordt op 6 Juli 1925 in Highland Park in Michigan geboren als William John Clifton Haley jr, en wordt van jongs af aan door muziek omringt. Zijn vader speelt banjo en zijn moeder speelt piano. In 1938 begint Bill Haley met optredens te geven, waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidt. Op zijn 18de neemt Haley zijn eerste plaatje, het nummer Candy Kisses op, en vanaf 1948 zingt hij bij The Four Aces Of Western Swing. Met The Saddlemen neemt hij in 1949 enkele platen op. In 1950 tekent Haley een platencontract bij Essex. Voor deze maatschappij neemt Haley een een aantal country-nummers op. De platen verkopen echter erg slecht. Bill Haley is er intussen van overtuigd geraakt dat snellere nummers, die de jongeren kunnen meezingen, dansen en klappen wel succes zouden brengen. In 1952 formeert hij zijn eigen groep Bill Haley & His Comets. Van het nummer Rock The Joint worden 75000 exemplaren verkocht. In 1954 verlaat Bill Haley platenmaatschappij Essex en tekent bij de maatschappij Decca. Milt Gabler wordt zijn nieuwe producer. Shake, Rattle And Roll wordt zowel een grote hit in de Verenigde Staten als in Engeland. Rock Around The Clock wordt voor de tweede keer uitgebracht in 1955 en is het grote kassucces voor Bill Haley & His Comets. In 1955 en 1956 is Bill Haley de populairste zanger van Amerika en verkoopt meer dan 60 miljoen platen. Na Rock Around The Clock halen 12 andere nummers ook de topveertig in Amerika, waaronder: See You Later Alligator, Burn That Candle, Dim Dim The Lights, Razzle-Dazzle en R-O-C-K. In de jaren zestig en zeventig blijft Bill Haley teren op zijn oude successen. Vooral in Europa is hij een graag geziene gast op Revival-festivals. Bill Haley is 55 jaar geworden.


Iggy Pop treedt op 9 Februari 1974 in het Michigan Palace in Detroit voor het laatst op met zijn groep The Stooges. Er breken rellen uit nadat de zanger een lege fles in zijn gezicht krijgt. De fles is vanuit het publiek naar het toneel gegooid. Om de zaal rustig te krijgen, spelen The Stooges een 55 minuten durende versie van de klassieker Louie Louie. Iggy Pop neemt dit nummer negentien jaar later op voor zijn album American Caesar.


De Amerikaanse Scissor Sisters zijn de grote winnaars bij de Brit Awards 2004. De groep uit New York krijgt op 9 februari 2005 in Earls Court in Londen, tijdens de jubileum-editie van dit jaarlijkse evenement, drie prijzen. The Scissor Sisters worden gehuldigd als de Beste Internationale Groep en als Beste Internationale Nieuwkomers. Hun debuutalbum wordt uitgeroepen tot Beste Internationale Album. In Engeland is deze CD de bestverkochte plaat van 2004. "If you told us a year ago we would be getting these awards today we would have called you crazy. You guys made our dream come true. I have Cornish, Welsh and Irish heritage and itxe2x80x99s amazing to be embraced by a place that I owe my ginger hair to" ,aldus zangeres Ana Matronic. Robbie Williams krijgt zijn vijftiende Brit Award, een record. Zijn Angels wordt verkozen tot de Beste Britse Popsong van de afgelopen vijfentwintig jaar. Joss Stone krijgt twee Brit Awards - als Beste Britse Zangeres en als Beste Britse Urban Act. Ook worden er twee Brits toegekend aan Franz Ferdinand (als Beste Britse Rrock-Act en als Beste Britse Groep) en aan Keane (als Beste Britse Nieuwkomers en voor Hopes And Fears als Beste Britse Album). Voor zijn "bijzondere bijdragen aan de Britse muziek" wordt Bob Geldof onderscheiden met een ereprijs, overhandigd door Jools Holland. Er zijn ook Brit Awards voor o.a. Muse, Eminem en Gwen Stefani. De Brit Awards zijn de belangrijkste Britse popmuziekprijzen. Ze worden wel beschouwd als de tegenhangers van de Amerikaanse Grammy Awards.


Op 9 Februari 1993 wordt het album Off The Ground van Paul McCartney uitgebracht. Off The Ground komt op 13 Februari 1993 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt een achtste plaats. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Looking For Changes, Hope Of Deliverance, Mistress And Maid, I Owe It All To You, Biker Like An Icon, Peace In The Neighbourhood, Golden Earth Girl, The Lovers That Never Were, Get Out Of My Way, Winedark Open Sea en C'mon People.


David Bowie & The Pat Metheny Group komen op 9 Februari 1985 op een 26ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun gezamenlijke single This Is Not America. De jazzgitarist Pat Matheny heeft This Is Not America geschreven voor de soundtrack van de film The Falcon And The Snowman. Deze bioscoopfilm is geregisseerd door John Schlesinger. Het scenario is van Steven Zaillian naar het boek van Robert Lindsey. De hoofdrollen worden vertolkt door Timothy Hutton en Sean Penn. This Is Not America staat vanaf 16 Maart 1985 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


Op 9 Februari 1960 wordt vanuit de AVRO-studio aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum het door omroepster Hannie Lips gepresenteerde Nationaal Songfestival op de televisie uitgezonden. Deelnemers zijn Betty Luske, Greetje Kauffeld, Marcel Thielemans, John de Mol Sr., Annie Palmen, Rudi Carrell, Karel van der Velden, Jaap Dubbelaar, Wim van Beek, Joop Smits, Rita Huyskens, Tony van Hulst en Jany Bron. In deze nationale finale wordt elk nummer twee keer door twee verschillende artiesten gezongen. De nummers zijn geselecteerd door Pi Scheffer, Simon Carmiggelt, Rene Sleeswijk en Piet te Nuyl uit meer dan tweehonderd inzendingen. De keuze valt op Carrousel, Addio, Niet Voor Mij, In Mijn Hart, Regenkapje, Wat Een Geluk en Ik Leef. Een vakjury, bestaande uit Rene Sleeswijk, Gijs Stappershoef, Andrea Domburg, Jo Calff en Conny Stuart, verkiest op 9 Februari 1960 Rudi Carrell boven Annie Palmen als de vertolker van Wat Een Geluk. Voor de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, op 29 Maart 1960 in Londen, dreigt Rudi Carrell van de zenuwen in de Theems te springen. Tot ontzetting van de Nederlandse delegatie zet hij een halve noot te laag in, en blijft dit hardnekkig volhouden. Carell negeert de aanwijzingen van dirigent Dolf van der Linden. Wat Een Geluk, geschreven door Dick Schallies en Willy van Hemert, eindigt als twaalfde en voorlaatste met twee punten. Alleen Luxemburg doet het nog slechter. Camillo Felgen krijgt voor zijn vertolking van So Lang We's Du Do Bast krijgt slechts een punt. Winnaar wordt Frankrijk met 32 punten voor het nummer Tom Pillibi van Jacqueline Boyer.


Neil Sedaka staat op 9 Februari 1962 in de RCA Studio in New York om het nummer Breaking Up Is Hard To Do op te nemen. Breaking Up Is Hard To Do komt op 30 Juni 1962 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 11 Augustus 1962 twee weken op nummer 1. In 1975 neemt Neil Sedaka het nummer voor de tweede keer op. Deze rustige versie bereikt begin 1976 een achtste plaats in de Billboard Hot 100.


Op 9 Februari 2000 gaat op het film festival van Berlijn de film The Million Dollar Hotel van regisseur Wim Wenders in premiere. Het script voor de film is gebaseerd op een idee van Bono van U2, die ook de soundtrack schrijft.


Vanaf 9 Februari 2004 ligt Feels Like Home, het tweede door Arif Mardin geproduceerde album van Norah Jones in de platenwinkel. Haar eerste album, Come Away With Me uit 2002 is onderscheiden met vijf Grammy Awards. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er bijna acht miljoen platen van verkocht. De Nederlandse omzet van Come Away With Me is in Nederland goed voor dubbel platina. Op Feels Like Home staan ondermeer gastbijdragen van Dolly Parton en Levon Helm en Garth Hudson, twee ex-leden van The Band. Don't Miss You At All, het laatste nummer op het album is in feite het instrumentale Melancholia van Duke Ellington op tekst van Norah Jones. Naast zeven eigen geschreven nummers is Norah Jones op Feels Like Home ook te horen in vertolkingen van The Long Way Home (Tom Waits en Kathleen Brennan) en Be Here To Love Me (Townes Van Zandt. Op Feels Like Home staat de volgende nummers op dit album: Sunrise, What Am I To You?, Those Sweet Words, Carnival Town, In The Morning, Be Here To Love Me, Creepin' In, Toes, Humble Me, Above Ground, The Long Way Home, The Prettiest Thing en Don't Miss You At All. Feels Like Home komt op 21 Februari 2004 op de eerste plaats binnen in de Nederlandse Album Top 100 en staat dan 6 weken op nummer 1. Op 10 April 2004 staat het album weer een week op 1, en op 15 Mei 2004 nog een keer. In totaal staat Feels Like Home 96 weken genoteerd in de albumlijst.


Cliff Richard maakt op 9 Februari 1981 opnamen voor Top Of The Pops. In dit muziekprogramma van de BBC zingt de Britse zanger zijn nieuwe single A Little In Love. Cliff Richard wordt begeleid door Alan Tarney, Trevor Spencer, Mark Jenner en Mark Griffiths. A Little In Love komt tot een 15e plaats in de Engelse hitlijst te bereiken.Muziek Jarige Op 9 Februari


1939: Barry Mann - Componist USA
1940: Brian Bennett - The Shadows Drums
1942: Carole King - Zangeres USA
1942: Marc Mathis - The Newbeats Zanger
1944: Barbara Lewis - Zangeres USA
1945: Gerard Lenorman - Zanger Frankrijk
1947: Major Harris - The Delfonics Zanger
1947: Joe Ely - Country Zanger USA
1951: Dennis Thomas - Kool & The Gang Saxofoon
1955: Jimmy Pursey - Sham 69 Zanger
1960: Holly Johnson - Frankie Goes To Hollywood Zanger
1963: Dave Rotheray - Beautiful South Gitaar
1966: Rachel Bolan - Skid Row Bas
1968: Stochelo Rosenberg - Rosenberg Trio Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten