Zoeken in de muziekgeschiedenis

7 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 8 Februari


Het is de wens van Frank Zappa om de muziek van zijn nieuwe album 200 Motels ooit eens live met een groot orkest uit te voeren. Eén keer lijkt het er ook van te komen, met The Royal Philharmonic Orchestra in The Royal Albert Hall in Londen maar de uitvoering op 8 Februari 1971 wordt afgelast na protesten van puriteins ingestelde orkestleden. Tijdens de repetitie hebben The Mothers zich onbehoorlijk gedragen en dat is volgens de orkestleden niet voor herhaling vatbaar. Ook wordt aangevoerd dat de teksten echt niet door de beugel kunnen. In Juni 2000 wordt 200 Motels tijdens het Holland Festval opgevoerd in het Koningklijk Theater Carre in Amsterdam, helaas zonder de op 4 December 1993 overleden Frank Zappa.


Op 8 Februari 1959 zijn Frankie Laine en Johnny Cash te gast in aflevering 552 van The Ed Sullivan Show. Voor Johnny Cash is dit optreden zijn nationale televisiedebuut. In het programma van de Amerikaanse omroep CBS zingt Cash het nummer Don't Take Your Guns To Town.


Vanaf 8 Februari 1963 ligt Summer Holiday van Cliff Richard & The Shadows in de platenwinkel. Op de B-kant van deze twintigste single van Cliff Richard staat Dancing Shoes. Zowel Summer Holiday als Dancing Shoes zijn afkomstig van de soundtrack van de film Summer Holiday. Deze bioscoopfilm is op 10 Januari 1963 in Londen in premiere gegaan. Summer Holiday komt op 21 Februari 1963 binnen in de Engelse hitparade, en staat vanaf 14 Maart 1963 twee weken op de eerste plaats. Een week later nemen The Shadows met Foot Tapper de koppositie over om die vervolgens weer op 4 April 1963 voor één week aan Summer Holiday af te staan.


Het Engelse tijdschrift Good Housekeeping kiest op 8 Februari 2005 de Australische zangeres Kylie Minogue als 's werelds sexiest vrouw tussen de 30 en 40 jaar. Bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar wordt Sade als vierde gekozen, Madonna als zevende en Jerry Hall haalt daar de achtste plaats. Bij vrouwen tussende 50 en 60 jaar staat de vrouw van Ozzy Osbourne, Sharon op een derde plaats.


Max Yasgur overlijdt op 8 Februari 1973 in Marathon, Florida aan de gevolgen van een hartaanval. Max Yasgur wordt geboren op 15 December 1919, en is het meest bekend als de boer uit het 2.366 inwoners tellende stadje Bethel, nabij Woodstock, New York die zijn land ter beschikking stelt voor het Woodstock Festival op 15, 16 en 17 Augustus 1969. Zijn beroemde toespraak die begint met "I'm a farmer, I don't know how to speak to 20 people at one time let alone a crowd like this.." is te zien en horen in de film Woodstock die over het festival gemaakt is. Na het festival ontvangt Yasgur een bedrag van $ 50.000 als schadevergoeding. In 1970 wordt hij echter door zijn buren aangeklaagd, wegens de schade die de toeschouwers hebben aangericht aan hun bezittingen. In plaats van de verwachtte 40.000 muziekliefhebbers komen er naar schatting 400.000 naar het festival. In 1971 zegt Max Yasgur hierover: "The worst thing about Woodstock was that there were just too many. I wouldn't have done it if I knew there were going to be half a million instead of 40,000...Bethel is a rural town and can't service a crowd that big...I have no right to have any kind of affair that would block vital services from reaching my neighbors." In het nummer Woodstock van Joni Mitchell wordt Max Yasgur ook nog even genoemd: "I came upon a child of god, he was walking along the road. And I asked him, where are you going. And this he told me I'm going on down to Yasgur's farm". Max Yasgur is 53 jaar geworden.


Op 8 Februari 1956 tekent Buddy Holly (Geboren als Charles Hardin Holley) een contract met Decca Records. Per ongeluk is men de e uit Buddy's achternaam vergeten. De fout wordt nooit hersteld en gemakshalve besluit de zanger om verder als Buddy Holly door het leven te gaan.


Aretha Franklin wordt op 8 Februari 2008, tijdens het speciale Recording Acadamy Gala in het Convention Center in Los Angeles, uitgeroepen tot MusiCares Person Of The Year. De soulzangeres ontvangt de prijs voor haar prestaties als muzikant en haar filantropische werk voor verschillende kinderorganisaties en kerken in Detroit. Omringd door ondermeer Clive Davis, Quincy Jones en Berry Gordy luistert de 65-jarige Franklin naar verschillende interpretaties van de grootste hits uit haar carrixc3xa8re. Zo zingt de Britse zangeres Rae tijdens het benefiet concert het nummer Angel, dat in 1973 door de zus van Franklin wordt geschreven. American Idol Fantasia eert de Lady Of Soul met het lied Do Right Woman, Do Right Man. Vanachter de piano speelt John Legend de hit Day Dreaming. Aretha Franklin sluit zelf het programma af met het nummer Chain Of Fools. Het benefiet concert levert 3,1 miljoen euro op. Volgens organisator Neil Portnow is dit het hoogste bedrag dat ooit is opgehaald in de vijftien jaar lange geschiedenis van de organisatie. MusiCares is een organisatie die muzikanten ondersteunt op financieel, persoonlijk en medisch vlak.


De door Roberta Brown in 1961 opgerichtte Engelse fanclub voor The Beatles wordt op 8 Februari 1972 opgeheven wegens gebrek aan belangstelling.


Op 8 Februari 1969 maakt Cliff Richard bekend dat hij gaat meewerken aan het programma Give Us This Day. Dit is een korte documentaire over het werk van de tehuizen van The John Groom Children in het Engelse graafschap Kent. Cliff Richard gaat in Give Us This Day het nummer Thank You zingen.


Een dag nadat The Beatles aangekomen zijn in New York wordt er op 8 Februari 1964 een fotosessie in het Central Park gehouden om promotie foto's te maken. Er moet extra politie aan te pas komen om alle fans bij The Beatles weg te houden. George Harrison is bij de fotosessie niet aanwezig vanwege een keelontsteking. "Ik had een zere keel en daarom sta ik niet op die reclamefoto's in Central Park. Er zijn foto's met de drie andere tegen de Newyorkse achtergrond (Hetzelfde geldt voor de repetitie met Ed Sullivan: er bestaan foto's van de repetitie zonder mij) Ik ben er nooit achtergekomen hoe ze met al die gekte en al die mensen in het park konden komen om foto's te maken.", aldus George Harrison. Tijdens de repetitie voor The Ed Sullivan Show neemt Neil Aspinall de plaats van George Harriosn tijdelijk in: "George had een keelontsteking en ging niet naar de repetities voor The Ed Sullivan Show. Ik nam zijn plaats in zodat ze konden zien waar iedereen zou staan. Ik had een gitaar omgehangen, hij was niet aangesloten (niemand speelde iets), maar tot mijn verbazing las ik een paar dagen later in een belangrijk Amerikaans tijdschrift dat ik belabberd gitaar speelde", aldus Neil Aspinall.


Op 8 Februari 1964 zijn The Rolling Stones te gast in Saturday Club. In dit radioprogramma dat wordt uitgezonden door de BBC spelen de Stones de volgende nummers: zij Ain't That Loving You Baby, Don't Lie To Me, Mona, Walking The Dog, Bye Bye Johnny, I Wanna Be Your Man en You Better Move On.


Tijdens een persconferentie in Londen maken Pete Townshend en Roger Daltrey op 8 Februari 2007 bekend dat The Who een Europese tournee gaat maken. Gitarist Pete Townshend: "What holds Roger and I together is the music, and what we realize is that the audience put us there. When they vote us off, we'll go. There's a lot of great music out there and one of the things the Who has to do is compete with it." Na het beantwoorden van de vragen van journalisten spelen Roger Daltrey en Pete Townshend nog een korte set bestaande uit: Won't Get Fooled Again, Behind Blue Eyes, Mike Post Theme en Tea And Theatre. The Who staat op 5 Juni 2007 in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam.


Tijdens het concert van U2 op 8 Februari 1985 in het Hallenstadion in Zurich in Zwitserland wordt de show enige tijd gestopt. Bono krijgt halverwege de set, tijdens het nummer Sunday Bloody Sunday, enorme last van zijn stem. De groep verlaat het podium om na 20 minuten weer verder te spelen met opnieuw Sunday Bloody Sunday en verder Electric Co., Bad, October, New Year's Day, Pride en de toegiften Knocking On Heaven's Door, Gloria en "40". Bono blijft het hele verder concert slecht bij stem.


Op 8 februari 1980 scheiden David Bowie en zijn eerste echtgenote Angela (Angie). Zij zijn op 20 Maart 1970 in het Engelse Bromley met elkaar getrouwd. Als onderdeel van de regeling, blijft hun zoon Zowie (die zich tegenwoordig Duncan noemt) bij David en krijgt Angie een spreekverbod opgelegd, ze mag gedurende tien jaar geen informatie over haar huwelijk met Bowie openbaar maken. Angie houdt zich aan de afspraak, ook vanwege de alimentatie van $51.000 per maand, maar nog een 3 maanden nadat de termijn is verstreken is ze te gast in het Amerikaanse televisie programma The Joan Rivers Show, waarin ze vertelt dat ze David Bowie ooit naakt in bed heeft aangetroffen met Mick Jagger. In het boek Backstage Passes : Life on the Wild Side with David Bowie waarin Angie haar leven met Bowie beschijft, nuanceert Angela haar verhaal. Ze schrijft: "Ik kwam net terug in Londen. Thuis sprak ik Daniella. Zij vertelde me dat ze dacht dat Mick en David boven sliepen. Ik zei 'Oh, okay', en opende de slaapkamerdeur. En inderdaad: daar sliepen Mick en David in ons bed. Ik vroeg ze of ze koffie wilden en ze zeiden ja. En dat was dat."


In New York wordt op 8 Februari 1971 de film Eat The Document voor het eerst vertoond. Deze film laat Bob Dylan en The Hawks, later The Band, zien tijdens hun tournee door Engeland in 1966.


Op 8 Februari 1983 wordt Robbert Roman de Nijs geboren als eerste zoon van Rob de Nijs en Belinda Meuldijk. Zij treden een jaar later op 23 Juli 1984 in de Zuid-Franse badplaats Nice met elkaar in het huwelijk. Hun tweede (autistische) zoon Yoshi wordt op 18 Juli 1985 geboren. In December 2005 besluiten Rob de Nijs en Belinda Meuldijk te gaan scheiden. Beau Devin Cassidy wordt op 8 Februari 1991 geboren als zoon van David Cassidy en Sue Shifrin. Na de geboorte van Beau trouwen David Cassidy en Sue Shifrin op 30 Maart 1991 met elkaar. Op 8 Februari 2001 wordt Anya Mullen geboren als dochter van Larry Mullen, de drummer van U2, en zijn vriendin Ann Acheson. Het paar heeft dan al twee kinderen, Aaron Elvis en Ava Elizabeth.


Peter & Gordon besluiten op 8 Februari 1968 het voor gezien te houden en gaan uit elkaar. Peter Asher en Gordon Waller beginnen in 1963 als duo. Hun eerste hits, World Without Love, Nobody I Know en I Don't Want To See You Again (alle uit 1964), zijn Lennon/McCartney-composities, die de Beatles zelf nooit op de plaat gezet hebben. Hun in 1965 opgenomen covers van oude Amerikaanse hits als True Love Ways (Buddy Holly), To Know You Is To Love You (The Teddybears) en Baby I Love You (Barbara Lewis) laten Peter & Gordon van een wat steviger kant horen. Ook het door Paul McCartney (die lange tijd een verhouding heeft met Peter's zuster, actrice Jane Asher) onder pseudoniem (Webb) geschreven Woman (1966) klinkt heel wat pittiger dan hun debuutsingles. Eind 1966 kennen ze nog een korte succesperiode met Vaudeville-achtige nummers als Lady Godiva en Knight In Rusty Armour. Hun grootste populariteit hebben ze in Amerika, waar vele tieners bezwijken voor hun typisch Britse image. Niet minder dan veertien nummers belanden in de periode van 1964-1967 in de Billboard Hot 100. Hun enige nummer-één hit aldaar is, evenals in Engeland, World Without Love. Na de splitsing wordt Peter Asher een succesvol manager/producer. Gordon Waller doet het, na een mislukte poging tot een solocarriere, verder rustig aan en trekt zich terug uit de muziekwereld.


The Dave Clark Five begint op 8 Februari 1965 met de opnamen van Catch Us If You Can. In deze zwartwit-film speelt Dave Clark de rol van Steve. Barbara Ferris is te zien als Dinah. De komedie is geregisseerd door John Boorman. Het script is geschreven door Peter Nichols.


Het filmfestival in de Duitse hoofdstad Berlijn wordt op 8 Februari 2007 geopend met La Vie En Rose, een film over het tragische leven van Edith Piaf. Marion Cotillard en Sylvie Testun vertolken de hoofdrollen in La Vie En Rose. Het scenario en de regie zijn van Olivier Dahan. Het fimfestival in Berlijn is een van de drie belangrijkste filmfestivals in Europa. Voor deze 57ste editie zijn 375 filmproducties uit de gehele wereld ingezonden, waarvan er maar 22 daadwerkelijk ook in Berlijn vertoond worden.


Op 8 Februari 1990 wordt de Amerikaanse zanger Del Shannon, met een pistool naast zijn lichaam, dood aangetroffen in zijn huis in Santa Clarita, Californie. Omdat de zanger lijdt aan depressie, wordt zijn dood beschouwd als zelfmoord. Del Shannon wordt geboren op 30 December 1934 als Charles Weedon Westover in Coopersville, Michigan. De eerste hit van Del Shannon, het door hem zelf en pianist Max Crook geschreven Runaway uit 1961 is meteen een millionseller. De single staat vanaf 24 April 1961 vier weken aan de top van de Amerikaanse hitparade. Andere grote hits volgen waaronder: Hats Off To Larry en So Long Baby (1961). In 1962 volgen de novelty-song The Swiss Maid en het eveneens afwijkende Little Town Flirt. Het voorlaatste nummer wordt vooral in Engeland een grote hit, maar het gigantische succes van Runaway wordt nooit meer gehaald. Na een kleine terugval in 1963, wanneer pogingen van Del om het eigen Berlee-label van de grond te krijgen op een mislukking uitlopen, maakt hij in 1964 een geslaagde come-back met een cover van de Jimmy Jones-hit Handy Man en vooral de wereldhit Keep Searchin, beide voor het Amy-label. Na enkele onsuccesvolle platen voor Liberty legt Shannon zich in de jaren zeventig meer toe op het produceren van platen (onder andere Gypsy Woman van Brian Hyland). Ook treedt hij nog zo nu en dan in Londen op, waar hij door de jaren heen populair is gebleven en waar ook het live album Live In England wordt opgenomen. Na een aantal jaren van stilte, waarin Del te maken heeft met een drankprobleem, haalt Tom Petty zijn held Del Shannon over om weer muziek te gaan maken. Jeff Lynne van ELO is ook een groot bewonderaar van Del Shannon. Hij vraagt hem in 1988 om Roy Orbison op te volgen bij The Traveling Wilburys.


Vanaf 8 Februari 2005 is de verlovingsring die Ben Affleck destijds heeft gekocht voor Jennifer Lopez te koop. De zeskaraats diamanten ring is in het bezit gekomen van een New-Yorkse juwelier en is alleen te koop voor "serieus geinteresseerden". Ben Affleck heeft de ring in 2002, naar verluidt voor een kleine $1.2 miljoen gekocht. De acteur zou de ring weer naar de juwelier hebben teruggebracht na zijn scheiding van Jennifer Lopez in Januari 2004. Jennifer Lopez is in Juni 2004, in Los Angeles, in het huwelijk getreden met Marc Anthony. Op 13 Februari 2005 zingen Lopez en Anthony voor het eerst gezamenlijk een duet in de show rond de uitreiking van de Grammy Awards.


R.E.M. begint op 8 Februari 1981 aan hun allereerste plaatopnamen in de Bombay Studios in Smyrna in Georgia. De studio is eigendom van Joe Perry, gitarist van Aerosmith. R.E.M neemt de volgende nummers op: Sitting Still, Gardening At Night, Radio Free Europe, Shaking Through, Mystery To Me, (Don't Go Back To) Rockville, Narrator en White Tornado. De nummers Radio Free Europa en Sitting Still worden door het platenlabel Hib-Tone in Juli 1981 als eerste op single uitgebracht. Pas op 23 Juli 1983 komt Radio Free Europe de Billboard Hot 100 binnen, en haalt slechts een 78ste plaats.Op 8 Februari 2001 overlijdt Theo Klouwer in een ziekenhuis in Leiden aan hartproblemen. Hij is op 23 Januari 2001 opgenomen voor een levertransplantatie. Theo Klouwer wordt geboren op 30 Juni 1947 in Volendam en is het meest bekend als drummer van The Cats. Theo begint zijn carierre als drummer bij de Blue Stars. "Ik ben begonnen bij The Blue Stars, dat was een gelegenheidsbandje. Toen werd ik gevraagd voor de Skyriders, en vervolgens door The Blue Cats. En als we het met The Blue Cats een beetje rustig hadden met optredens viel ik ook wel eens in bij BZN, als hun drummer Gerrit Woestenburg niet kon. In ieder geval werd ik rond 1965 gevraagd door Jan Buys om bij The Blue Cats te komen spelen", aldus Theo Klouwer tijdens een interview in 1999. Theo Klouwer is de opvolger van Cees Mooijer die geen interesse heeft in een professioneel bestaan als muzikant. The Blue Cats worden later The Cats naar de bijnaam van Cees Veerman (Poes). Nadat Theo Klouwer bij The Cats is gestopt als drummer wordt hij vertegenwoordiger in hi-fi-apparatuur. Theo Klouwer is 53 jaar geworden.


Julian Cope, voormalig zanger van The Teardrops Explodes, haalt op 8 Februari 1993 meer dan £32,500 op voor Lynx, een anti-bont stichting. De als Kevin Stapleton geboren Cope verkoopt hiervoor lootjes waarmee men zijn kenmerkende microfoon standaard kan winnen.


Tom Jones is op 8 Februari 1993 te zien in een gastrol in de Amerikaanse televisieserie The Fresh Prince Of Bel Air. Een korte scene uit deze aflevering gaat als volgt: Carlton Banks (een rol van Alfonso Ribeiro): "Oh my god, it's Tom jones! What are you doing here?". Tom Jones: "Well I'm your guardian angel." Carlton: "No offence Tom, but I always thought my guardian angel would be black." Tom Jones: "Well I knew Otis Redding."


Op 8 Februari 1969 richten gitarist Eric Clapton (rechts) en drummer Ginger Baker (2e links) van The Cream,bassist Rick Grech (links) van Family en Steve Winwood,(2e rechts) voormalig zanger en toetsenist van The Spencer Davis Group en Traffic de groep Blind Faith op. Voor de pers is daarmee het begrip 'supergroep' geboren. Ook voor het publiek is Blind Faith een supergroep, voor Winwood en Clapton is het in eerste instantie een boeiend muzikaal experiment. Zij kennen elkaar al enige tijd en hebben de voorgaande jaren al regelmatig met elkaar 'gejammed' en koesteren een grote bewondering voor elkaars muzikale capaciteiten. Blind Faith is voor hen de vervulling van een lang gekoesterde wens. Ginger Baker (ex-Cream) en Rick Grech (midden in een Amerikaanse tournee van de Engelse groep Family weggekocht) helpen bij de verwezenlijking hiervan. Het live-debuut van de groep speelt zich af op 7 Juni 1969 in het Londense Hyde Park, voor zo'n 120 000 mensen. Een grootscheepse Amerikaanse tournee volgt, maar door de commerciele druk (time is money) is de voorbereiding hiervoor te gering en is het in groten getale opgekomen publiek allerminst opgetogen over de muzikale verrichtingen van het illustere kwartet. De eerste en laatste elpee van de groep is niettemin een groot commercieel succes. Ondanks de aanwezigheid van twee ex-Creamleden (Baker en Clapton) is het Steve Winwood die het meest zijn stempel op de muziek op het eerste album Blind Faith drukt. Van het album wordt de cover Well All Right (Buddy Holly) op single uitgebracht. Dit nummer is op 28 Februari 1969 in de Morgan Studios in Londen opgenomen. In Nederland haalt Well All Right de 23-ste plaats in de Top 40. Eind 1969 geven Winwood c.s. er echter alweer de brui aan, teleurgesteld als ze zijn over de hun opgedrongen supersterrenstatus en de daardoor veroorzaakte extra kritische houding van het publiek.


Kim Wilde wordt op 8 Februari 1983, tijdens de tweede Brit Award (British Phonographic Industry Awards), gekozen tot Best Female Solo. In totaal verkoopt Kim Wilde tijdens haar carrière wereldwijd meer dan 7 miljoen singles en meer dan 12 miljoen albums, waardoor ze nog altijd Engeland's best verkopende solo zangeres aller tijden is. Andere winnaars tijdens de Brit Awards zijn ondermeer: Paul McCartney (British Male Solo Artist), Dire Strait ( Best British Group), Trevor Horn (Best British Producer), Dexy's Midnight Runners met het nummer Come On Eileen (Best Selling Single), Pete Townshend (Life Achievement Award) en The Beatles (Outstanding Contribution).


Op 8 Februari 1979 wordt Herman Brood door het gerechtshof in Leeuwarden tot drie weken gevangenisstraf veroordeeld. De zanger/pianist wordt inbraak en het bezit van harddrugs ten laste gelegd.


De legendarische jazz-organist Jimmy Smith overlijdt op 8 Februari 2005, thuis in Scottsdale in Arizona. Jimmy Smith wordt op 8 December 1925 als James Oscar Smith geboren in Norristown, Pennsylvania. De vernieuwende stijl van Jimmy Smith op het Hammond-orgel is sinds de jaren vijftig van grote invloed geweest op andere muziekstijlen. Hij mengt jazz, blues, bebop en gospel tot een opwindende nieuwe vorm die "Soul Jazz" wordt genoemd. Discjockeys en producers hebben herhaaldelijk zijn akkoorden gebruikt. In 1994 maakt een nieuwe generatie fans kennis met de typische stijl van Jimmy Smith als The Beastie Boys een sample van Root Down gebruiken voor de gelijknamige track op hun album Ill Communication. Hierin is ook de kreet "Jimmy Smith is my man!" verwerkt. "Root Down van Jimmy Smith is belachelijk, gewoon. Ik weet nog dat ik dacht: hoe kan een groove zo geweldig zijn", aldus Adam Yauch van The Beastie Boys. Ook is een sample van Jimmy Smith te horen in bijvoorbeeld Push It Along van A Tribe Called Quest uit 1990. Jimmy Smith heeft in de jaren vijftig en zestig platen gemaakt voor de gerenommeerde jazz-labels Blue Note en Verve. Zijn meest recente releases dateren van 2001. Dat jaar zijn er twee albums van Jimmy Smith uitgebracht, Fourmost Return en Dot Com Blues. Hij is 79 jaar geworden.


Op 8 Februari 1958 organiseert het plaatselijke radiostation in Macon, Georgia een talentenjacht onder de naam Teenage Party. Weldra is het kleine Roxy Theatre te klein en verhuist de show naar het Douglass Theatre. Een registratie van de talentenjacht wordt iedere zaterdagochtend uitgezonden. Nadat Otis Redding als kandidaat heeft opgetreden, maakt hij kennis met de bekende gitarist Johnny Jenkins die hem aanbiedt om de zanger te begeleiden. Dit is het begin van een glansrijke carrière die slechts negen jaar zal duren. Otis Redding komt op 10 December 1967 op 26 jarige leeftijd, bij een vliegtuigongeluk om het leven.


Na het spelen van hun hit Tubthumping gooit Danbert Nobacon, de zanger van Chumbawamba, tijdens de Brit Awards op 8 Februari 1998 een emmer ijskoud water over het hoofd van de Britse vice-premier John Prescott uit protest tegen het beleid van Labour. De als Nigel Hunter geboren Nobacon zegt hierbij tegen John Prescott: "This is for the Liverpool dockers". John Prescott die samen met zijn vrouw Pauline bij de Brit Awards aanwezig is, is op zijn zachtst gezegd "not amused". Toch dient de vice-premier geen aanklacht in tegen Danbert Nobacon, maar geeft later wel toe dat hij Nobacon bijna zelf een Tubthumping had gegeven.


Op 8 Februari 2005 overlijdt Keith Knudsen in het Kentfield Rehabilitation Hospital, Kentfield, Californie aan de gevolgen van een longontsteking. In 1995 is er bij hem kanker geconstateerd. Keith Knudsen wordt geboren op 18 Februari 1948 in LeMars in Iowa, en is het meest bekend als drummer bij The Doobie Brothers. Aan het einde van de jaren zestig vertrekt hij naar Los Angeles. Voor hij met de Doobie Brothers grote successen boekt toert Knudsen enkele jaren met de groep Mendlebaum en organist Lee Michaels. Knudsen is als begeleider op drie albums van Lee Michaels te horen. Tussen 1974 en 1982 drumt Keith Knudsen bij de Doobie Brothers. Knudsen komt bij de Doobie Brothers tijdens de opname's voor het album What Were Once Vices Are Now Habits. Na zijn vertrek in 1982 heeft Keith Knudsen veel succes met de in de Verenigde Staten redelijk populaire country-rockband Southern Pacific, waarin naast Knudsen onder meer bassist Stu Cook (Creedence Clearwater Revival) en gitarist John McFee spelen. Met Southern Pacific maakte Knudsen vier albums en toert hij zeven jaar door de Verenigde Staten. In 1991 worden The Doobie Brothers nieuw leven in geblazen en vanaf 1993 doet ook Keith Knudsen weer mee. Daarnaast drumt Knudsen op albums van Carly Simon, Emmylou Harris, Nicolette Larson en vele anderen. Keitth Knudsen is 56 jaar geworden.


Billy Ocean staat op 8 Februari 1986 op de eerste plaats in Engeland met When The Going Gets Tough, The Tough Get Going. Het nummer is afkomstig uit de film The Jewel Of The Nile met ondermeer Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito in de hoofdrollen. Billy Ocean is als Lester Charles geboren. De naam Billy Ocean is geinspireerd door de naam van een voetbalelftal uit zijn geboorteland Trinidad. In Engeland wordt de videoclip van het nummer niet uitgezonden, vanwege het meespelen van muzikanten die geen lid zijn van de Musician Union in Engeland.


Op 8 Februari 2003 wordt in The Rock And Roll Hall Of Fame And Museum in Cleveland de tentoonstelling In The Name Of Love (Two Decades Of U2) geopend. De tentoonstelling bevat ondermeer het eerste U2 T-shirt (gemaakt tijdens les op de kunstacademie), afwijzingsbrieven van platenmaatschappijen, Bono's eerste gitaar, tourkleding en affiches en aanplakbiljetten uit de allereerste periode van U2. De tentoonstelling loopt tot September 2003.


Outkast wint voor Speakerboxxx/The Love Below de Grammy Award 2004 voor album van het jaar. Het duo krijgt op 8 Februari 2004 in Los Angeles ook een Grammy voor het beste rap-album en voor Hey Ya!. Outkast is zes keer genomineerd. De Grammy Award 2004 voor song van het jaar is voor Luther Vandross voor Dance With My Father. Hij deelt de prijs met co-auteur Richard Marx. Luther Vandross, nog altijd herstellende van een beroerte, is niet zelf aanwezig bij de prijsuitreiking. Hij heeft zijn dankwoord laten vastleggen op video. Clocks van Coldplay wordt onderscheiden als plaat van het jaar. Zanger/pianist Chris Martin draagt de prijs op aan Johnny Cash en aan John Kerry, de Democratische presidentskandidaat. De ster van de avond is Beyonce Knowles. Zij ontvangt vijf Grammy Awards - evenveel als Alicia Keys, Norah Jones en Lauryn Hill in eerdere jaren. De Grammy voor het beste debuut gaat naar Evanescence. Postuum zijn er Grammies voor Johnny Cash en zijn vrouw June Carter, George Harrison en Warren Zevon. Justin Timberlake krijgt twee Grammy Awards. In zijn dankwoord verontschuldigt hij zich opnieuw voor het Super Bowl-incident met Janet Jackson. "Het is voor iedereen een zware week geweest. Wat er gebeurde, was niet opzettelijk en zeer betreurenswaardig. Iedereen die zich eraan heeft gestoord, bied ik mijn excuses aan", aldus Justin Timberlake. Hij heeft voor de gelegenheid zijn moeder meegenomen.


The Everly Brothers komen op 8 Februari 1986 met Born Yesterday binnen in de albumlijst van Billboard. Born Yesterday bereikt de 83ste plaats. Op dit album staat een cover van Abandoned Love. Dit nummer is door Bob Dylan in 1975 opgenomen tijdens de sessies voor zijn album Desire. Dylan's versie van Abandoned Love wordt pas in November 1985 uitgebracht op het verzamelalbum Biograph.


Op 8 Februari 1997 komt Hij Gaat Voor C! door BN'ers Voor BNN op nummer vijf binnen in de Nederlandse Top 40. BNN is het televisieprogramma van Bart de Graaff dat iedere donderdagavond door Veronica op de televisie wordt uitgezonden. In dit programma begint Bart de Graaff de campagne voor een eigen omroepvereniging. Op Hij Gaat Voor C! wordt hij bijgestaan door bekende Nederlanders waaronder Bert Kuizinga, Babette van Veen, Katja Schuurman, Guusje Nederhorst, Danny Rook, Frans van Deursen, Gijs Staverman, Jeroen van Inkel, John Jones, Leontien Ruiters, Manuela Kemp, Ruth Jacott, Rick Engelkes, Ruud de Wild en Annemieke Verdoorn. Hij Gaat Voor C! is een vertaling van We Are The World van USA For Africa. Een deel van de opbrengst van deze BNN-single gaat naar het Ronald MacDonald Kinderfonds. Hij Gaat Voor C! bereikt op 22 Februari 1997 de derde plaats als hoogste notering.


Een rechtbank in Londen veroordeelt op 8 Februari 2006 zanger Pete Doherty voor het bezit van drugs. De zanger van The Babyshambles krijgt een taakstraf van twaalf maanden. Wanneer Doherty in 2006 opnieuw tegen de lamp loopt, kan hij tot zeven jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.


Op 8 Februari 1982 overlijdt na een langdurig ziekbed de West-Duitse orkestleider Kurt Edelhagen. Kurt Edelhagen wordt op 5 Juni 1920 in Herne, in de Duitse deelstaat Westfalen geboren. Zijn carrière begint hij als jazzmuzikant in de Britse en Amerikaanse naoorlogse clubs. In 1946 start hij met zijn 14 man sterk orkest. Met deze veertienmans formatie speelt Kurt Edelhagen voor diverse West-Duitse radiostations. Vanaf 1952 is Edelhagen aangesloten bij de Sudwestfunk Baden-Baden waar hij Caterina Valente ontdekt die in haar beginperiode de vaste zangeres van het orkest is. In 1957 verlaat hij de Sudwestfunk om leider te worden van de WDR Big-Band in Keulen. De Edelhagen-All-Stars spelen naast jazz ook Duitse schlagers. Edelhagen begeleidt ondermeer Roy Black en Willy Millowitsch op hun platen. Van 1957 tot 1962 heeft hij de leiding van de jazzafdeling van de Keulse Muziekhogeschool en in 1964 gaat Edelhagen op toernee door de USSR en de DDR. In 1972 leidt hij het orkest bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Mxc3xbcnchen. In plaats van de klassieke Duitse marsmuziek verrast hij de wereld met een Swinging Germany. Kurt Edelhagen is 61 jaar geworden.


The Free komt op 8 Februari 1969 op nummer 32 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Keep In Touch. Na Because I Love You en Soul Party is dit de derde hit voor de Rotterdamse soulgroep. Keep In Touch, met op de B-kant Taking It Away (Would Be Breaking My Heart) bereikt de zevende plaats en is geproduceerd door Freddie Haayen. The Free, niet te verwarren met de Engelse band Free, is in 1968 opgericht door toetsenist Peter Vlietstra, zanger Ray Nichols, gitarist Egon Verhoeven, saxofonist Cees Mason, trompettist Harry Jamin en drummer Max Spangenberg. Later komen bassist Fokke Openty en tweede toetsenist Ferry Maat bij de groep. Wanneer de opvolger van Keep In Touch, Try Try Try, geen hit wordt, gaat The Free uit elkaar. Ferry Maat wordt in Maart 1971 diskjockey bij Radio Noordzee Internationaal.


Vanuit Theater Concordia in Bussum wordt vanaf 8 tot 13 Februari 1965 elke avond een voorronde van het negende Nationaal Songfestival uitgezonden. In het door Teddy Scholten gepresenteerde programma zingt elke avond één artiest drie liedjes. Eén van de liedjes gaat uiteindelijk door naar de finale op 13 Februari 1965. Deze formule is door producent Karel Prior bedacht. Gert Timmerman wordt met Waar De Wind De Zomer Vindt vijfde met één punt. Shirley Zwerus krijgt drie punten voor Blijf Bij Mij. Trea Dobbs wordt met Ploem Ploem Jenka derde met zes punten. Geweldig van Ronnie Tober is goed voor acht punten. Het Is Genoeg van Conny Vandenbos wint met dertien punten. Naderhand ontstaat nogal wat opschudding rond het winnende liedje. Het Is Genoeg is geschreven door Johnny Holshuysen en de vrouw van Karel Prior, Joke van Soest. Commercieel gezien is Trea Dobbs de winnaar van dit Nationaal Songfestival. Haar Ploem Ploem Jenka wordt een Top 10-succes, terwijl Het Is Genoeg van Conny Vandenbos geen hitnotering haalt. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Italie slaat Het Is Genoeg evenmin aan. Met vijf punten van Noorwegen wordt Het Is Genoeg op 20 Maart 1965 elfde. Winnaar van het 10e Eurovisie Songfestival wordt de Franse zangeres France Gall die voor Luxemburg uitkomt met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son.


Tijdens de uitreiking van de Grammy Awards 2005, op 8 Februari 2006 in Los Angeles is U2 de grote winnaar. De Ierse groep krijgt acht onderscheidingen voor hun album How To Dismantle An Atomic Bomb. "If you think this is going to go to our head, it's too late", aldus Bono. Andere winnaars van een Grammy Award zijn ondermeer Mariah Carey, Kanye West, John Legend, Kelly Clarkson en Green Day. David Bowie wordt onderscheiden voor zijn gehele oeuvre.


Het oud-Tweede Kamerlid en de oprichter van de Boerenpartij, Hendrik Koekoek, overlijdt veertien dagen nadat hij door een hartaanval is getroffen, op 8 Februari 1987 in een ziekenhuis in Bennekom. In 1974 heeft "Boer Koekoek", zoals hij beter bekend staat, met Vader Abraham een grote hit met het carnavalsplaatje Den Uyl Is In Den Olie. Deze single staat vanaf 9 Februari 1974 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De VARA boycotte de plaat vanwege het anti-socialistische karakter. Hendrik Koekoek is 84 jaar geworden.


Door de commerciele Britse televisieomroep ABC wordt op 8 Februari 1964 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. In het door Brian Matthew gepresenteerde programma zijn optredens te zien van Joe Brown & The Bruvvers, Susan Maughan, Kenny Ball & His Jazzmen, Kenny Lynch, Jimmy Justice, Tommy Quickly en Mike Berry.


Op 8 Februari 1982 wordt door de Amerikaanse omroep ABC het programma Let's Get Physical van Olivia Newton-John uitgezonden. Deze televisiespecial is gebaseerd op haar nummer 1-hit Physical. Het door Steve Kipner en Terry Shaddick geschreven nummer staat vanaf 21 November 1981 tien weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100, en is daarmee de grootste hit voor de Australische zangeres in Amerika. In The Top 100 Songs Of The Eighties van Billboard staat de single ook op de eerste plaats. Nederland is minder onder de indruk van de fitness van Olivia Newton John. Physical staat vanaf 21 November 1981 twee weken op een vierde plaats in de Top 40 als hoogste notering.


Het nieuwe radiostation Cable One is op 8 Februari 1988 voor het eerst via de Nederlandse kabelnetten te horen. De uitzendingen komen tot stand in het pand van John de Mol Jr. in Hilversum. De programma's van ondermeer initiatiefnemer Willem van Kooten, Tom Mulder, Yvonne Keeley, Paul Lek, Linda de Mol, Kas van Iersel en Ritchie Ross worden door de PTT opgestraald naar de ESCS-satelliet. De NOS begint onmiddellijk een rechtszaak om deze nieuwe concurrent aan te pakken. De NOS wil aantonen dat deze commercixc3xable zender vanuit Nederland opereert, hetgeen wettelijk niet is toegestaan. De NOS wint uiteindelijk deze rechtszaak en Cable One verdwijnt op 30 September 1989 van de kabel.


Op 8 Februari 1963 wordt door de VARA de Rudi Carrell Show uitgezonden. In dit televisieprogramma laat zangeres Annie Palmen de kijkers kennismaken met het liedje Een Speeldoos. Palmen doet met dit nummer mee aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival die op 23 Maart 1963 in Londen wordt gehouden. De reden dat Annie Palmen het liedje in De Rudi Carrell Show zingt is vanwege het feit dat het zevende Nationale Songfestival in Utrecht op 23 Januari 1963 niet is doorgegaan vanwege een staking van de musici van het Metropole Orkest. De bedoeling was dat Annie Palmen dan drie liedjes zou zingen waaruit zou worden gekozen. Door de staking zingt Palmen, begeleid door een geluidsband, deze liedjes voor een selectiecommissie. De tekst van het winnende liedje, Geen Ander van Pieter Goemans, wordt tweemaal gewijzigd - eerst in Een Droombeeld en later in Een Speeldoos. In Londen eindigt Annie Palmen zonder punten op een gedeelde laatste plaats met Noorwegen, Zweden en Finland.


Muziek Jarige Op 8 Februari

1932: John Williams - Componist USA
1936: Larry Verne - Zanger USA
1938: Marco Bakker - Zanger Nederland
1942: Sam Spoons - The Bonzo Dog Doo Dah Band Slagwerk
1943: Creed Bratton - The Grass Roots Gitaar
1946: Adolpho De La Parra - Canned Heat Drums
1946: Ivan Heylen - Zanger Belgie
1946: Paul Wheatbread - Gary Puckett & The Union Gap
1948: Dan Seals - Zanger USA
1952: Hans Van Der Lubbe - De Dijk Bas
1961: Vince Neil (Vincent Neil Wharton) - Motley Crue Zanger
1962: Ken McClusky - The Bluebells Drums
1968: Tjinder Singh - Cornershop Gitaar
1977: Dave 'Phoenix' Ferrel - Linkin Park Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten