Zoeken in de muziekgeschiedenis

28 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 1 Maart

Frank_eslersmithFrank Esler-Smith overlijdt op 1 Maart 1991 in Melbourne aan de gevolgen van een long ontsteking. Frank Esler Smith wordt op 5 Juni 1948 in Londen geboren. In 1976 wordt hij toetsenist bij de Australische groep Air Supply, die is opgericht door Russell Hitchcock en Graham Russell. Air Supply heeft begin jaren 80 grote hits met Lost In Love, All Out Of Love en The One That You Love. Frank Esler Smith is 43 jaar geworden.


Johnny_cash_en_june_carterOp 1 Maart 1968 treden Johnny Cash en June Carter in het huwelijk in Franklin, Kentucky. Johnny Cash leert de countryzangeres June Carter kennen wanneer hij haar begin jaren zestig met de Carter Family ziet optreden in de Grand Ole Opry. "Ik vond zijn manier van leven beangstigend. Ik heb Hank Williams zien sterven en ik dacht: 'Ik kan het me niet permitteren verliefd te worden op die man." aldus June Carter. "Toen we eenmaal verkering hadden beschouwde June het als haar verantwoordelijkheid mij in leven te houden. Zelf besefte ik niet dat ik mezelf aan het kapotmaken was met al die amfetamines en alcohol. Telkens als June mijn drugs door het toilet spoelde, kregen we ruzie en kocht ik nieuw spul, wat dan weer prompt gedumpt werd. Ik liet haar beloven dat ze dat niet meer zou doen, maar daar hield ze geen rekening mee. Ze verstopte mijn geld, ze deed alles wat ze kon." aldus Johnny Cash. June Carter is eerder getrouwd geweest met één van Johnny's beste vrienden, de country zanger Carl Smith. Johnny Cash is eerder van 7 augustus 1954 tot 1966 getrouwd geweest met VivianLiberto. Uit dit huwelijk worden vier dochters geboren; Rosanne (1955), Kathy (1956), Cindy (1959) en Tara (1961). Johnny Cash en June Carter krijgen samen één zoon; John Carter Cash (1970). June Carter en Johnny Cash overlijden beide kort na elkaar in 2003. Vivian Liberto is op 24 Mei 2005 op 71-jarige leeftijd overleden.


Een fan van Motley Crue vindt op 1 Maart 1997 geen gehoor bij de rechter. Clifford Goldberg klaagt de groep aan, omdat hij bij een concert in New Jersey van Motley Crue, onherstelbare schade aan zijn gehoor zou hebben opgelopen. Volgens de rechter weet Goldberg de risico's als je uit vrije wil vooraan naast de geluidsboxen gaat staan.


Jij_bent_zoTijdens de backstage-uitzending van Idols ontvangt Jeroen van der Boom op 1 Maart 2008 uit handen van presentator Martijn Krabbe een gouden plaat voor meer dan 25 duizend verkochte exemplaren van de single Jij Bent Zo. Ook tekstschrijver Tony Neef krijgt een gouden exemplaar. Jij Bent Zo staat dan inmiddels zeven maanden genoteerd in de Mega Top 100. Zijn eerste gouden plaat is een grote verrassing voor de 35-jarige zanger. "Wow, heb je ooit wel eens iemand met z'n mond vol tanden zien staan? Mijn eerste gouden plaat, na een heel bijzonder jaar." is de eerste reaktiie van de zanger. Van der Boom scoort met Jij Bent Zo niet alleen een nummer 1-hit in Nederland, maar ook in Belgie behaald hij de hoogste positie van de hitparade. Ook de opvolger Exc3xa9n Wereld wordt in Nederland een nummer 1-hit. Tijdens de uitzending van Idols zingt hij voor het eerst zijn derde single Betekenis (#3 in Maart 2008) Alle drie de singles zijn afkomstig van het album Jij Bent Zo, dat begin April 2008 verschijnt en als hoogste notering op 12 April 2008 de tweede plaats bereikt van de Album Top 100.


Jerney_kaagmanJerney Kaagman legt op 1 Maart 2009 haar functie als directeur bij Buma Cultuur neer. De voormalige zangeres van Earth & Fire wil meer tijd besteden aan haar prive leven. Ondanks haar vertrek blijft de dan 61-jarige Kaagman betrokken bij de komende edities van onder meer muziekfestival Noorderslag, de Dag van de Nederlandse Jazz en het Harpen Gala. Jerney Kaagman blijft na haar bestaan als popster actief in de muziekindustrie. Ze wordt voorzitter van de muzikantenvakbond BV Pop. In 2000 wordt ze directeur van Buma Cultuur, dat toen nog Conamus heette. Buma Cultuur zet zich in voor muziek van Nederlandse makelij. De stichting, een initiatief van auteursrechtenorganisatie Buma, kent onder meer de Gouden en Zilveren Harpen toe. Bij het grote publiek wordt ze bekend als jurylid van Idols.


Op 1 Maart 1810 (of volgens zijn Baptiste certificaat 22 Februari 1810) wordt in het Poolse Zelazowa Wola de klassieke componist Fryderyk Franciszek Chopin geboren. Wanneer hij 20 jaar oud is, vertrekt hij naar Frankrijk en verandert hij zijn voornamen in de Franse variant; Frédéric François. Na zijn dood aan tuberculose, in 1849, word hij begraven op het beroemde kerkhof Père-Lachaise in Parijs, waar ondermeer ook Jim Morrison (The Doors) en Edith Piaf begraven liggen.


Chris_diffordChris Difford hangt op 1 Maart 1974 de volgende advertentie op in een winkel: "Lyricist seeks musician for co-writing". Glen Tillbrook leest dit en reageert, hierdoor ontstaat de groep Squeeze. Difford en Tilbrook beginnen samen liedjes te schrijven. In de loop van 1975 dienen pianist Jools Holland en bassist Harry Kakoulli zich aan en ontstaat er iets wat serieus op een rockband begint te lijken. Inspelend op de punkrage maakt de Squeeze in 1977 onder de produktionele handen van John Cale een EP op het Deptford Fun City-label van hun toenmalige manager Miles Copeland: Packet Of Three. Met dezelfde Cale wordt vervolgens de studio ingegaan de deduut LP Squeeze te maken. Met de gelijknamige single van het 2e album Cool For Cats breekt de groep door naar het grote publiek.


Johnny_jacksonOp 1 Maart 2006 wordt in zijn woning in Gary, Indiana het levensloze lichaam van Johnny Jackson gevonden. De drummer blijkt door messteken om het leven te zijn gebracht. Eén van de buren van Jackson heeft de politie gebeld tijdens een hooglopende ruzie tussen Johnny Jackson en zijn vriendin Yolanda Davis. Johnny Jackson is zijn carriere in 1967 begonnen als drummer bij The Jackson Five. De afgelopen jaren is Jackson ondermeer drummer bij White Dove en Anthony Acoff geweest. Acoff heeft hem onlangs ontslagen vanwege een drankprobleem. Of Johnny familie is van Michael Jackson is niet zeker, maar volgens bepaalde bronnen zou Johnny Jackson een neef van de zanger zijn. Johnny Jackson is 54 jaar geworden.


Queen_ticket_1974Queen begint op 1 Maart 1974 in The Winter Gardens in Blackpool aan hun eerste tour als headliner. In het voorprogramma staat de groep Nutz, en een kaartje kost 1 pond in de voorverkoop, en aan de kassa 1.10 pond, Queen speelt de volgende nummers: Procession, Father To Son, Ogre Battle, White Queen, Doin' All Right, Son And Daughter, Keep Yourself Alive, Jailhouse Rock, Shake Rattle And Roll, Stupid Cupid, Be Bop A Lula, Jailhouse Rock (reprise), Big Spender en Modern Times Rock'n'roll.


Doe_maar_buttons_2Op 1 Maart 1983 valt in de rechtbank het besluit dat alle artikelen die zonder toestemming van Doe Maar op de markt komen, onwettig worden verklaard. Hiermee komt een eind aan de verkoop van aan Doe Maar gerelateerde producten, die in de lente van 1982 is begonnen met de verkoop van buttons. Alléén al in 1982 worden er illigaal 5 miljoen buttons en 250.000 T-shirts verkocht zonder dat de band daar één cent voor terug krijgt. "Het mag dan om de muziek gaan, Doe Maar wil wel mee profiteren van de gigantische geldbedragen die voor 'hun' producten over de toonbank gaan, en dat is natuurlijk terecht." aldus de Hitkrant in Mei 1983. Via de distributiekanalen van platenmaatschappij Telstar gaat Doe Maar over tot het verspreiden van officiele Doe Maar-artikelen. Maar deze maatregel helpt niet om de wildgroei te stuiten. Er valt voor manager Frank van der Meijden niet tegenop te procederen. Zo brengt schoenenfabrikant Bata ineens roze-groene Doe Maar schoenen op de markt. Frank van der Meijden: "We hadden er niets mee te maken, en hebben een schadevergoeding geeist, die we ook hebben gekregen. Maar over de gehele periode hebben we schat ik maar in 20 procent van de totale merchandising meegedeelt".


Swan Song Records brengt op 1 Maart 1982 de soundtrack uit van de Charles Bronson film Death Wish II, die volledig door Jimmy Page is geschreven en geproduceerd. Het is het eerste teken van leven van Page sinds het overlijden van John Bonham en het daarop volgende einde van Led Zeppelin, in 1980.


Op 1 Maart 1989 wordt de echtscheiding uitgesproken van Bruce Springsteen en Julianne Phillips. Hun huwelijk, dat in 1985 is gesloten, loopt op de klippen wanneer Julianne er achter komt dat Bruce een buitenechtelijke relatie heeft met Patti Scialfa, de zangeres van zijn begeleidingsband. In 1991 trouwt Bruce met Patti Scialfa.


Nirvana_in_utero_tourNirvana staat op 1 Maart 1994, in het kader van de Europese In Utero Tour, in The Terminal Einz in Munchen, Duitsland naar later blijkt voor het laatst op het podium. Na drie nummers krijgt Kurt Cobain last van zijn stem, en een dokter adviseert hen rust. Cobain vliegt daarop naar Rome waar hij zijn intrek neemt in het Excelsior Hotel. Op 4 Maart raakt de zanger in een coma na het innemen van het kalmeringsmiddel Rohyphnol, gecombineerd met champagne. In het ziekenhuis komt hij de volgende dag weer bij bewustzijn. Kurt Cobain keert terug naar Seattle en de rest van de tournee wordt afgelast. Op 18 Maart belt zijn vrouw, Courtney Love, de politie omdat Cobain zich heeft opgesloten in een kamer en dreigt zelfmoord te plegen; zijn geweren en munitie worden in beslag genomen. Kort daarop wordt bekend gemaakt dat Nirvana's medewerking aan het Lollapalooza-festival niet zal doorgaan. Cobain wordt opgenomen in een afkick-kliniek in Californie, maar vertrekt al na een paar dagen. Op 2 April geeft zijn moeder hem als vermist op. Zes dagen later wordt hij in zijn huis in Seattle dood aangetroffen: hij heeft zichzelf door het hoofd geschoten en een brief achtergelaten waarin hij uitlegt dat hij al langer geen plezier meer heeft in muziek maken: "I don't have the passion anymore and so remember, it's better to burn out than to fadeaway."


Down_man_brainboxDown Man van Brainbox komt op 1 Maart 1969 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Down Man, met op de B-kant het nummer Woman's Gone bereikt de zestiende plaats. Brainbox is in 1968 in Amsterdam opgericht door zanger/gitarist Kaz Lux, gitarist Jan Akkerman, bassist Andre Reijnen en drummer Pierre van der Linden.


How_do_you_do_itVanaf 1 Maart 1963 ligt de single How Do You It van Gerry & The Pacemakers in de platenwinkel. How Do You It is onder productionele leiding van George Martin opgenomen in de Abbey Road Studio in Londen. Deze eerste single van de groep uit Liverpool komt op 14 Maart 1963 de Engelse hitparade binnen, en staat vanaf 11 April 1963 drie weken op de eerste plaats.


Bill_berryOp 1 Maart 1995 krijgt R.E.M. drummer Bill Berry een hersenbloeding tijdens een concert in Lausanne, Zwitserland. Hij wordt met spoed opgenomen in een plaatselijk ziekenhuis, waar hij twee dagen later, wordt geopereerd. R.E.M. moet noodgedwongen het restant van de Monster tournee uitstellen. Eind 1997 verlaat Bill Berry voorgoed de groep om zich meer bezig te kunnen houden met zijn prive-leven. Er komt geen permanente vervanger. Bij het opnemen van het nieuwe album Up maakt R.E.M. gebruik van de diensten van Joey Waronker (Beck) en Barret Martin (Screaming Trees, Tuatura).


Het autoconcern Lincoln-Mercury krijgt op 1 Maart 1985 van Michael Jackson toestemming om het nummer Help! van The Beatles te gebruiken voor een televisie-commercial. Michael Jackson bezit de rechten van het door John Lennon en Paul McCartney geschreven repertoire van The Beatles. Help! is het eerste nummer van The Beatles dat in een commercial wordt gebruikt.


The_doors_dinner_key_auditoriumThe Doors staan op 1 Maart 1969 op het podium in het Dinner Key Auditorium in Miami. Zanger Jim Morrison verschijnt dronken op het podium en laat tijdens het concert zijn broek zakken. Gitarist Robbie Krieger: "It was just total chaos. First of all, Jim was wasted drunk, and he was just storming around the stage, screaming and yelling and we were trying to play as we often did, trying to keep it together, the three of us, by playing songs and hitting different cues that he would spontaneously come up with something on. But even those weren't working that night because the audience was just yelling and screaming back, and Jim was just yelling and screaming back". Concert promotor Bill Siddons: "The audience wanted their show, goddamn it! But Jim was taunting the audience, going 'What are you here for? Is this what you came to see?' And he was pointing as his dick! 'I mean, what do you want from me?' It was the first time i heard him being completely confrontational with his audience, instead of just being provocative." Het incident is een paar dagen later de aanleiding voor de arrestatie van Morrison, die o.a. wordt beschuldigd van openbare dronkenschap en het verstoren van de openbare orde. Naar aanleiding van de arrestatie worden concerten gecanceeld en worden Doors platen geboycot. Bill Siddons: "It cost us at least a half million dollars and almost caused the group to break up. It really destroyed our morale. What we considered a minor incident turned into a tremendous problem". Een jaar later wordt Jim Morrsison schuldig bevonden aan een deel van de aanklacht. De uitkomst van het hoger beroep dat volgt maakt hij niet meer mee omdat hij op 3 Juli 1971 in Parijs overlijdt.


Armed_forces_2Elvis Costello begint op 1 Maart 1979 met een optreden in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama aan een tournee ter promotie van zijn LP Armed Forces. Op deze tournee heeft de Engelse zanger in een bar van een Holiday-Inn hotel in Ohio, Columbus een geruchtmakende woordenwisseling met zijn collega's Stephen Stills en Bonnie Bramlett. Vooral Bramleet loopt Costello te provoceren over muziek uit Engeland. Elvis Costello zou zich daarop racistisch hebben uitgelaten over Ray Charles (a blind, ignorant nigger) en James Brown (a jive-ass nigger). Costello verontschuldigt zich enkelen dagen later tijdens een persconferentie in New York door te zeggen dat hij dronken was en niet gedacht had dat Bramlett zijn uitlatingen openbaar zou maken. Ray Charles maakt er geen probleem van en vergeeft Costello zijn uitlatingen. "Drunken talk isn't meant to be printed in the paper", aldus Ray Charles. Het hele voorval inspireert Costello tot het schrijven van het nummer Riot Act.


Lucy_brown_is_back_in_townOp 1 Maart 1967 besluit Robbie van Leeuwen de band The Motions te verlaten. De gitarist wordt opgevolgd door Gerard Romeyn van The Tee Set. Robbie van Leeuwen richt Shocking Blue op. Later dat jaar brengt van Leeuwen samen met Henk Smitskamp, Sieb Warner en gitarist Rene Nodelijk (Rene & The Alligators) onder de naam The Six Young Riders nog een single een single uit. Even is Barry Hay van The Haigs in beeld als zanger voor Shocking Blue, maar die bedankt voor de eer wanneer hij wordt gevraagd Frans Krassenburg op te volgen als zanger van The Golden Earrings. Vervolgens wordt Fred de Wilde van Hu & The Hilltops zanger van Shocking Blue. Platenmaatschappij Polydor brengt de debuutsingle Love Is In The Air uit. De tweede single, Lucy Brown Is Back In Town bereikt in Oktober 1968 de 21-ste plaats in de Nederlandse Top 40. Kort hierna moet Fred de Wilde in militaire dienst en wordt hij vervangen door Mariska Veres (dochter van de Hongaarse violist Lajos Veres). Zij heeft de nodige ervaring na enkele solo singles en enkele bandjes ( ondermeer Danny & His Favourites en Bumble Bees). Mariska Veres wordt ontdekt op het Loosdrechtse Jazz Festival en is het voor het eerst te horen op de hit Send Me A Postcard, die op 14 December 1968 de Top 40 binnenkomt en een elfde plaats bereikt.


Ce_soir_golden_earring_2(Kill Me) Ce Soir van de Golden Earring komt op 1 Maart 1975 op een 22ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij de TROS op Hilversum 3. Na She Flies On Strange Wings en Instant Poetry is (Kill Me) Ce Soir de derde Alarmschijf voor de Golden Earring. (Kill Me) Se Soir, met op de B-kant Lucky Number, bereikt een vijfde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.


Focus komt op 1 Maart 1975 de albumlijst van Billboard binnen met het verzamelalbum Dutch Masters - A Selection Of Their Finest Recordings 1969 - 1973. Het verzamelalbum bereikt een 120ste plaats als hoogste notering.


Mary_hopkin_goodbyeMary Hopkin staat op 1 en 2 Maart 1969 in de Abbey Road Studio in Londen om haar tweede single, Goodbye, op te nemen. Goodbye is geschreven door Paul McCartney, maar op het label staat toch dat het door McCArtnet samen met John Lennon is geschreven. Deze opvolger van Those Were The Days wordt eveneens geproduceerd door Paul McCartney. Goodbye wordt op 28 Maart 1969 uitgebracht, en bereikt een tweede plaats in de Engelse hitparade waar het van de 1e plaats wordt afgehouden door Get Back van The Beatles (!). In Amerika blijft Goodbye op dertien steken. In Nederland staat de single vanaf 26 April 1969 twee weken aan de top van de Top 40. Goodbye wordt door The Beatles zelf nooit officieel uitgebracht, hoewel er op verschillnde bootleg albums een demo versie gevonden kan worden.


Op 1 Maart 2002 vraagt actrice/zangeres Shirley Jones echtscheiding aan van haar echtgenoot, Marty Ingels. Het huwelijk tussen beiden, dat in November 1977 werd gesloten, stond al een tijdje op losse schroeven. In 2000 was het paar ook al eens zes maanden uit elkaar. Het was overigens het tweede huwelijk voor Shirley, die in de jaren zeventig grote bekendheid kreeg als de moeder van The Partridge Family. Ze was eerder getrouwd met Jack Cassidy. Shirley is de moeder van zanger Shaun Cassidy, en de stiefmoeder van David Cassidy.


PretenderJackson Browne begint op 1 Maart 1976 in de Sunset Sound Studio in Hollywood, Californie aan de opnamen van The Pretender. Aan dit album wordt ondermeer meegewerkt door Fred Tackett, Luis F. Damian en Waddy Wachtel (gitaar), Roberto Gutierrez (viool), Arthur Gerst (harp), Chuck Finley, Dick Hyde en Quitman Dennit (horns), Roy Bittan en Craig Doerge (piano), Mike Utley (orgel), Bob Glaub, Chuck Rainey en Leland Sklar (bas), Russell Kunkel en Jeff Porcaro (drums), Gary Coleman (percussie) en Rosemary Butler en Jon Landau (achtergrondzang). Jackson Browne moet op 25 Maart 1976 de opnamen staken, nadat zijn vrouw Phyllis zelfmoord heeft gepleegd. De release van The Pretender wordt als gevolg hiervan uitgesteld tot November 1976.


Op 1 Maart 1993 treden Paul Simon en Art Garfunkel voor de derde keer sinds 1970 gezamenlijk op tijdens een liefdadigheidsconcert voor het Los Angeles Children's Health Project. Simon & Garfunkel zijn door Neil Young gevraagd de achtergrondvocalen te doen bij zijn nummer Helpless. Wanneer Neil Young niet Helpless maar The Sounds Of Silence inzet, kunnen Simon & Garfunkel niets anders doen dan naar voren komen om het nummer tot een geslaagd einde brengen.


Olivia_newtonjohn_i_honestly_love_yBij de zeventiende uitreiking van de Grammy Awards in het Hollywood Palladium in Los Angeles op 1 Maart 1975 valt Olivia Newton-John twee keer in de prijzen. De Australische zangeres krijgt de Grammy's voor het nummer I Honestly Love You (Record Of The Year en Best Pop Vocal Performance Female). Marvin Hamlish gaat met vier Grammy Awards naar huis: Best New Artist, Best Pop Instrumental Performance (voor The Entertainer), Song Of The Year ( als één van de songwriters van The Way We Were gezongen door Barbra Streisand) en Album Of Best Original Score Written For A Motion Picture Or A Television Special (opnieuw voor The Way We Were). Paul McCartney krijgt een onderscheiding voor zijn album Band On The Run. Mike Oldfield wordt beloond voor Tubular Bells. Andere winnaars van de Grammy Awards van 1974 zijn ondermeer Joni Mitchell, Rufus, Aretha Franklin, The Pointer Sisters en Elvis Presley. Stevie Wonder sleept vijf Grammy Awards in de wacht dankzij zijn album Fulfillingness' First Finale.


Bob_dylan_sara_lowndesOp 1 Maart 1977 loopt het elf jaar oude huwelijk van Bob Dylan en Sara Lowndes op de klippen, wanneer Sara in Santa Monica, Californie, echtscheiding aanvraagt. Sara Lowndes en Bob Dylan zijn op 22 November 1965 getrouwd. Het nummer Sad Eyed Lady Of The Lowlands van het album Blonde On Blonde uit 1966 heeft Dylan speciaal voor haar geschreven. Op Desire uit 1975 heeft hij het over de huwelijksproblemen in het nummer Sara. Op 29 Juni 1977 wordt de echtscheiding officieel uitgesproken. De huwelijksperikelen spelen ook een rol in de ruim vier uur durende, door Dylan geregisseerde speelfilm Renaldo And Clara, waarin tevens Rolling Thunder-beelden zijn verwerkt. De film wordt een flop.Red_blooded_woman_van_kylie_minogueVanaf 1 Maart 2004 ligt de single Red Blooded Woman van Kylie Minogue in de platenwinkel. Na Slow is dit de tweede single van het album Body Language. Red Blooded Woman wordt uitgebracht in twee afwijkende CD-versies. Ook verschijnt Red Blooded Woman als 12". Op de verschillende versies staan twee nieuwe songs van Kylie Minogue: Cruise Control en Almost A Lover. Ook is de remix van Slow door The Chemical Brothers te horen. Op de 12" staat behalve Slow in The Chemical Brothers Mix het nummer Red Blooded Woman in de Whitey Mix en de Narcotic Thrust Mix. Speciaal voor de Australische markt verschijnt er een Maxi CD met alle nummers van de de twee CD's en de 12". Red Blooded Woman haalt op 20 Maart 2004 een 21ste plaats in de Mega Top 50. In Engeland komt de single tot een 5e plaats.


Met een sprong van het dak van een 20 verdiepingen hoog flargebouw in zijn woonplaats New York pleegt Tom "T-Bone Stinson op 1 Maart 2006 zelfmoord. De pianist/organist komt tot zijn wanhoopsdaad nadat hij heeft vernomen dat de huur van zijn flat van duizend naar drieduizend dollar wordt verhoogd. T-Bone Stinson heeft ondermeer samengewerkt met Esther Phillips, Son Seals, Pee Wee Ellis, Grover Washington Jr. en B.B. Tom x"T-Bon" Stinson is 53 jaar geworden.


Jeff_beck_eric_clapton_jimmy_page_bOp 1 Maart 2005 maakt de Britse koningin Elizabeth op Buckingham Palace in Londen kennis met vier wereldberoemde rock-gitaristen. (vlnr op de foto) Jeff Beck, Eric Clapton, Jimmy Page (Led Zeppelin) en Brian May (Queen) zijn te gast op het koninklijk paleis voor een feest ter ere van de Britse muziekindustrie. De Koningin van Engeland vraagt "And what do you do?". Brian May herinnert Elizabeth eraan dat hij degene was die het nationale volkslied op het dak van Buckingham Palace speelde aan het begin van het Golden Jubilee Rock Concert in 2002. "Oh! That was you was it??", antwoord de Koningin. Vervolgens ontstaat het volgende gesprek: Jimmy Page: "Good evening Ma'am, I'm Jimmy Page." Elizabeth: "Are you a guitarist too?", Jimmy Page: "I'm a guitarist as well, yes." Elizabeth tegen Eric Clapton: "You've been playing for quite a long time have you?". Eric Clapton: "About, um.... God, yeah!... About 40 years now." Andere sterren die te gast zijn op Buckingham Palace zijn ondermeer Shirley Bassey, Roger Daltrey (The Who), Geri Halliwell (ex-Spice Girls), Cilla Black, Jamie Cullum, Mick Jones (The Clash), Charlotte Church en Phil Collins. Voor Phil Collins is het niet de eerste keer dat hij de Britse koningin de hand schudt. "The Queen has heard my music, but I don't know if she's a fan." aldus Phil Collins. Geri Halliwell presteert het om 40 minuten te laat op het feest te arriveren, en wat erger is, zij komt na de koningin aan.


The Everly Brothers staan op 1 Maart 1957 in Nashville in Tennessee in de studio om het nummer Bye Bye Love op te nemen. Bye Bye Love is hun eerste single voor Cadence Records. Don en Phil Everly hebben begin 1957 een contract getekend bij deze platenmaatschappij van Archie Bleyer. Bye Bye Love is geschreven door Felice en Boudleaux Bryant, en is geproduceerd door Chet Atkins. Bye Bye Love komt op 20 Mei 1957 binnen in de Billborad Hot 100, en haalt de tweede plaats.


Vanaf 1 Maart 1957 ligt de single School Day (Ring! Ring! Goes The Bell) van Chuck Berry in de platenwinkel. School Day (Ring! Ring! Goes The Bell), met op de B-kant Deep Falling, komt op 6 April 1957 binnen in de Amerikaanse hitparade, en bereikt de derde plaats. In 1964 herschrijft Chuck Berry zijn eigen nummer tot No Particular Place To Go wanneer hij een straf uitzit in de Federal Medical Center in Springfield, Missouri vanwege het ontvoeren van een minderjarige over de staatgrens.


Edwyn_collinsOp 1 Maart 2005 wordt Edwyn Collins voor de tweede keer getroffen door een hersenbloeding. De 45-jarige Schotse zanger moet een spoedoperatie ondergaan. Grace Maxwell, zijn vrouw en manager, meldt dit op de officixciele website van Edwyn Collins. "He is being well looked after in hospital. When there is more to report, I'll let you all know", laat zijn vrouw weten. Hun 14-jarige zoon William bedankt alle fans voor hun steun en medeleven. Edwyn Collins is in Augustus 1959 geboren in Edinburgh in Schotland. Met zijn groep Orange Juice heeft hij in 1983 genoteerd gestaan in de Britse top-10 met Rip It Up. In 1994 heeft hij wereldwijd, ook in Nederland, onder zijn eigen naam een hit met A Girl Like You. Recentelijk heeft Edwyn Collins het debuutalbum van Little Barrie geproduceerd.


Sting_concertgebouw_2007_3Op 1 Maart 2007 staat Sting, in het kader van zijn Europese tournee, op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam. De tournee staat in het teken van zijn nieuwe album Songs From The Labyrinth, een eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse componist/luitspeler John Dowland. Sting over John Dowland: "The songs of John Dowland have been gently haunting me for over 20 years". Op Songs From The Labyrinth is ook de luitspeler Edin Karamazov te horen, die ook in Amsterdam Sting bijstaat op het podium. Over Edin Karamazov schrijft de Volkskrant in een recensie van het concert het volgende: "Minder goed verging het begeleider Edin Karamazov. De luit is nu eenmaal een instrument dat zich slecht leent voor uitvergroting per microfoon. Met alle tokkel- en andere vingergeluiden gebeurde hetzelfde als met Stings medeklinkers. Vooral van Karamazovs bewerking van de oorspronkelijk voor orgel geschreven Toccata en fuga in d van Bach, toch al een bovenmenselijke opgave voor een luitenist, bleef op die manier weinig meer over dan geklapper en gerammel".


De Grammy Awards 1993 worden op 1 Maart 1994 in de Radio City Music Hall in New York ondermeer uitgereikt aan Whitney Houston, Toni Braxton, Sting, Tony Bennett, Meat Loaf, Bruce Hornsby, Aerosmith, The Pat Metheny Group, Natalie Cole, Mary Chapin Carpenter, B.B. King, Buddy Guy en Gloria Estefan. Michael Jackson wordt onderscheiden met de Legend Award. Een jaar later, op 1 Maart 1995 worden de Grammy Awards 1994 uitgereikt. Bruce Springsteen krijgt een onderscheiding voor Streets Of Philadelphia. Sheryl Crow wordt bekroond voor haar debuutalbum en voor haar single All I Wanna Do. In totaal krijgt zij drie Grammy Awards. The Rolling Stones vallen in de prijzen voor hun album Voodoo Lounge. Andere Grammy Awards zijn er voor Aerosmith, Melissa Etheridge, Elton John, Bonnie Raitt, Salt-N-Pepa, Mary Chapin Carpenter, Pink Floyd en Eric Clapton.


U2_by_u2U2 maakt op 1 Maart 2004 bekend dat er een boek met een uniek carriere-overzicht zal verschijnen. De Ierse groep verleent alle medewerking aan deze uitgave. Het wordt een full colour-fotoboek, aangevuld met tekst en illustraties. De titel luidt In The Name Of Love - U2 By U2. De publicatie van deze U2-anthology zou moeten samenvallen met de release van hun nieuwe CD. Dit wordt het tiende studio-album van U2. Als auteur van In The Name Of Love - U2 By U2 is Jim Henke aangezocht, de curator van de U2-afdeling in de Rock And Roll Hall Of Fame in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. Een groot aantal bijzondere attributen uit de carriere van U2 wordt hier tentoongesteld. Te zien zijn onder meer het eerste drumstel, het eerste t-shirt, podiumkleding, brieven met afwijzingen van platenmaatschappijen, handgeschreven songteksten, gedetailleerde aantekeningen van opname-sessies, het logo van de Zoo TV-tournee en foto's van Anton Corbijn. Verwacht wordt dat het boek in 2005 wordt gepubliceerd. Het is dan vijfentwintig jaar geleden na de release van Boy, het debuutalbum van U2. Uiteindelijk verschijnt het boek met als titel U2 By U2 pas eind 2006. Niet Jim Henke maar Neil McCormick is in samenwerking met Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen jr de auteur. Ook valt de publicatie niet samen met een nieuw studio-album maar met de verzamelaar '18', waarop de achttien grootste hits van U2 staan.


Gelukkig_zijnOp 1 Maart 1975 wordt vanuit het Amerikaans Theater in Brussel door de BRT de finale van de eerste Eurosong uitgezonden. Uit de voorronden, die in November 1974 van start zijn gegaan, zijn er van de zeventig liedjes tien overgebleven. Ann Christy wint met Gelukkig Zijn. In de pauze van Eurosong 75 treedt ABBA, de Zweedse winnaar van het Eurovisie Songfestival van 1974, op. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 22 Maart 1975 in het Zweedse Stockholm komt Ann Christy niet verder dan een teleurstellende vijftiende plaats, ook al zingt zij haar nummer eerst in het Nederlands en halverwege in het Engels. Nederland wint met Ding A Dong door Teach In.


Sertab_erener_met_everyway_that_i_cVanuit sportpaleis Ahoy in Rotterdam wordt op 1 Maart 2003 de door Loes Luca gepresenteerde finale van het Nationaal Songfestival rechtstreeks op Nederland 2 uitgezonden. Uit de voorronden, die op 1, 8, 15 en 22 Februari 2003 in Nijkerk zijn gehouden, zijn Mary Amora, Zoom, Esther Hart, Mango Nuts, Ebonique, Arwin Kluft, Gordon en Bert Heerink & Manou als finalisten overgebleven. Esther Hart wint uiteindelijk de finale en mag Nederland op 24 Mei 2003 in Riga in Letland vertegenwoordigen met het nummer One More Night. Esther Hart eindigt tijdens de internationale finale op een teleurstellende dertiende plaats. Het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door de Turkse Sertab Erener met Everyway That I Can.


Love_radioLove Radio is vanaf 1 Maart 1993 opeens weer te horen op de frequentie van Power FM, een station van de Radio 10 Groep dat progressieve muziek uitzendt. Power FM wordt sinds Oktober 1991 geleid door Wim Rigter en Peter Belt. Omdat het concept van Power FM niet aanslaat, besluit directeur Jeroen Soer van het station een soort tegenhanger van Sky Radio te maken. De Radio 10 Groep krijgt hierdoor problemen met enkele kabelmaatschappijen. Uiteindelijk blijven die het signaal van Love Radio wel doorgeven maar winstgevend wordt Love Radio niet. Op 31 December 2001 wordt het signaal niet meer doorgegeven en is Love Radio verleden tijd.


Op 1 Maart 2006 verandert de Stichting Conamus haar naam in Buma Cultuur. De naamsverandering is ingevoerd om alle activiteiten van de Buma voor het publiek duidelijker te maken. Een deel van het geld van de Buma gaat naar Conamus voor het sponsoren van o.a. Noorderslag in Groningen, Dance Event in Amsterdam en de Muzikantendag. Jerney Kaagman, de directeur van Conamus, blijft leiding geven aan Buma Cultuur.


Jefferson_airplane_in_1989_2Grace Slick, Paul Kantner, Jorma Kaukonen en Jack Casady maken op 1 Maart 1989 bekend dat zij na zeventien jaar weer als Jefferson Airplane zullen optreden. Jefferson Airplane wordt begin 1965 als folkband opgericht en bestaat dan uit Marty Balin (zang), Paul Kantner (zang/gitaar), Jorma Kaukonen (gitaar), Signe Anderson (zang), Bob Harvey (bas) en Skip Spence (drums). Bob Harvey wordt nog datzelfde jaar vervangen door Jack Casady en na het eerste album Jefferson Airplane Takes Off verlaat Skip Spence de groep om zanger/gitarist te worden bij Moby Grape. Spencer Dryden is zijn opvolger. Als Signe Anderson al snel in verwachting raakt, treedt voormalig Great Society-zangeres Grace Slick tot de band toe en vindt Jefferson Airplane haar klassieke en meest succesvolle bezetting. Met de door Grace Slick meegenomen Great Society-composities White Rabbit en Somebody To Love, scoort de groep haar eerste Amerikaanse (Top 10-)hits. En betekent voor Jefferson Airplane de internationale doorbraak.


De televisiefilm Elvis And The Beauty Queen wordt door NBC op 1 Maart 1981 in Amerika uitgezonden. In deze televisiefilm speelt Don Johnson (oa Miami Vice) de rol van Elvis Presley. Stephanie Zimbalist is te zien als zijn vriendin Linda Thompson. Het script van Elvis And The Beauty Queen is geschreven door Julia Cameron. De film is geregisseerd door Gus Trikonis.


Bob_dylan_live_at_the_budokanBob Dylan geeft op 1 Maart 1978 een concert in de Nippon Budokan Hall in Tokio, Japan. Het concert wordt onder leiding van Tom Suzuki, Teppei Kasai, Tetsuro Tomita en G.H. Sukegawa opgenomen en samen met opnamen gemaakt op 28 Februari 1978 (ook in de Nippon Budokan Hall) op 23 April 1979 als dubbel-LP Bob Dylan Live At The Budokan uitgebracht. Dylan wordt tijdens deze concerten bijgestaan door Helena Springs, Jo Ann Harris en Debi Dye (achtergrondzang), Steven Soles (acoustisch e gitaar), Billy Cross (gitaar), David Mansfield (pedal steel, viool, mandoline en dobro), Steve Douglas (saxofoon, fluit), Alan Pasqua (toetsen), Rob Stoner (bas), Ian Wallace (drums) en Bobbye Hall (percussie). Bob Dylan Live At The Budokan komt op 12 Mei 1979 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de dertiende plaats. In Nederland komt het album op 9 Juni 1979 tot een 7e plaats in de albumlijst.


Zangeres Patti Smith treedt op 1 Maart 1980 in Detroit in het huwelijk met Fred "Sonic" Smith, voormalig gitarist van The MC5. Samen krijgen zij twee kinderen, dochter Jesse en zoon Jackson. Fred Smith overlijdt totaal onverwacht op 45-jarige leeftijd op 4 November 1994 aan de gevolgen van een hartaanval. Het album Gone Again uit 1996 van Patti Smith is opgedragen aan haar man. Jackson Smith speelt tegenwoordig gitaar in de uit Michigan afkomstige band Back In Spades.


Angel_face_van_the_glitter_bandOp 1 Maart 1974 wordt Angel Face van The Glitter Band uitgebracht. Angel Face is de eerste single van de groep zonder hun zanger Gary Glitter. Angel Face bereikt een vierde plaats in de Britse hitparade. In totaal heeft The Glitter Band in Engeland zeven hits, waarvan er zes de Top 10 halen. Goodbye My Love is met een tweede plaats in Januari 1975 de grootste hit voor The Glitter Band in Engeland. In Nederland doet The Glitter Band helemaal niets. Slecht de laatste single, People Like You People Like Me, bereikt in April 1975 de 17e plaats in de Nederlandse Top 40.


Barbara Mandrell tekent op 1 Maart 1969 een contract bij Columbia Records. Van 1969 tot 1989 staat deze Country & Western-zangeres uit Houston in Texas vijfenvijftig keer genoteerd in de Amerikaanse country-hitparade. Van deze hits halen Sleeping Single In A Double Bed (1978), If Loving You Is Wrong (I Don't Want to Be Right) uit 1979, Years (1980), I Was Country When Country Wasn't Cool (1981), Till You're Gone (1982) en One Of A Kind Pair Of Fools (1983) alle de eerste plaats.


Op 1 Maart 2007 worden in Londen de NME Awards uitgereikt. Muse is door de lezers van het Britse muziekblad New Musical Express uitgeroepen tot De Beste Band Van 2006. The Arctic Monkeys winnen twee prijzen in de categorieen Het Beste Album (Whatever People Say I Am, That"s What I'm Not) en De Beste Muziek DVD (Scummy Man). Andere prijswinnaars zijn My Chemical Romance, The Killers, The Klaxons en Kasabian. Rude Box van Robbie Williams is door de lezers van New Musical Express uitgeroepen tot Het Slechtste Album Van 2006. Lily Allen is De Slechtstgeklede Zangeres.


The_thoughts_of_emerlist_davjack_vaVanaf 1 Maart 1968 ligt het album The Thoughts Of Emerlist Davjack van The Nice in de platenwinkel. The Thoughts Of Emerlist Davjack is het debuutalbum van The Nice. Emerlist Davjack is een samenstelling van de achternamen van de groepsleden: toetsenist Keith Emerson, gitarist/zanger David O' List, drummer Brian Davidson en bassist/zanger Lee Jackson. The Nice ontstaat in 1967 als groep om zangeres P.P. Arnold te begeleiden. Keith Emerson en Lee Jackson hebben daarvoor al samen in de Engelse bluesgroep T-Bones gespeeld, David O'List en Brian Davison in The Attack. The Nice krijgt uiterst lovende kritieken. Mede daardoor besluit de groep, als P.P. Arnold teruggaat naar de Verenigde Staten, onder de naam The Nice alleen verder te gaan. The Nice is één van de eerste groepen die pop combineert met klassieke muziek. Vooral live is de formatie een top-attractie. Het debuutalbum, The Thoughts Of Emerlist Davjack is het enige album waarop Dave O'List meespeelt. De originele bezetting maakt ook het op single verschenen en van de West Side Story bekende nummer America, waarmee ze live nogal wat opschudding veroorzaakt, omdat Emerson tijdens dat nummer de Amerikaanse vlag pleegt te verbranden. Als men ook nog posters op de markt brengt om de single te promoten, waarop de hoofden van John en Robert Kennedy en dominee Martin Luther King zijn gefotomonteerd op babylichaampjes, vindt de componist van America, Leonard Bernstein, dat de groep te ver is gegaan. Oktober 1968 wordt Dave O'List min of meer gedwongen de groep te verlaten, omdat Emerson geen andere solist meer naast zich duldt. O'List vinden we later terug bij The Misunderstood, de eerste versie van Roxy Music, Jet, en John Cale. In 1970 stapt Emerson volkomen onverwacht uit de groep omdat hij vindt dat Jackson en Davison niet meer voldoen. Emerson richt vervolgens met zanger/gitarist Greg Lake (oa King Crimson) en drummer Carl Palmer (oa Atomic Rooster) de groep ELP op, waarmee hij meer succes zal oogsten dan met The Nice. Jackson gaat verder in Jackson Heights en richt in 1974, samen met Davison en toetsenwonder Patrick Moraz, de groep Refugee op, die door het plotselinge vertrek van Moraz naar Yes nooit succesvol wordt.


Harry Nilsson staat op 1 Maart 1968 in Studio C van RCA in Hollywood om het door hem zelf geschreven nummer Good Old Desk op te nemen. Nilsson wordt hierbij bijgestaan door bassist Larry Knechtel, drummer Jim Gordon en pianist Mike Melvoin. Good Old Desk wordt geproduceerd door Rick Jarrard, en verschijnt op Harry Nilssons album Aerial Ballet.


Kissin' Cousins van Elvis Presley is op 1 Maart 1964 voor het eerst in de bioscoop te zien. In deze film is Yvonne Craig zijn tegenspeelster. Opvallend is dat Elvis Presley een blonde pruik draagt. Naast de titelsong zingt Elvis Presley in deze film de volgende nummers: Catchin' On Fast, Once Is Enough, One Boy Two Little Girls en Tender Feeling. De nummers zijn in Oktober 1963 in de RCA Studios in Nashville in Tennessee opgenomen.


Elton_john_1968 I've Been Loving You is de eerste single van Elton John die op 1 Maart 1968 in Engeland wordt uitgebracht. De plaat wordt geen hit. I've Been Loving You is geproduceerd door Caleb Quaye, voormalig Bluesology gitarist, de band waarin Elton John pianist is geweest, In 1969 neemt Elton John met Quaye, drummer Roger Pope en bassist Tony Murray het nummer Lady Samantha op, plus ook een album, Empty Sky, die beide ondanks goede kritieken niet verkopen. Pas in 1971 heeft Elton John in Engeland een hit wanneer Your Song in Januari 1971 een 7e plaats haalt. De eerste nummer 1 in Engeland is er pas in Juli 1976 wanneer Don't Go Breaking My Heart een duet met Kiki Dee de eerste plaats haalt. Solo staat Elton John pas in Juni 1990 op de eerste plaats met de single Sacrifice / Healing Hands. Een opmerkelijke nummer 1 omdat beide nummers in 1989 afzonderlijk als single werden uitgebracht zonder de Engelse Top 40 te halen.


Op 1 Maart 1983 wordt in Nederland officieel de CD geintroduceerd. Een half jaar eerder is de nieuwe geluidsdrager al gepresenteerd op de Firato. Het album 4Us van Doe Maar is het eerste Nederlandse album wat gelijktijdig op LP, cassette en CD wordt uitgebracht. 4Us van Doe Maar is ook één van de eerste albums in Nederland dat volledig digitaal is opgenomen.Muziek Jarige Op 1 Maart

1927: Harry Belafonte - Zanger USA
1942: Jerry Fisher - Blood Sweat & Tears Zanger
1943: Piet Veerman - Zanger Nederland
1944: Roger Daltrey - The Who Zanger
1944: Mike D'abo - Manfred Mann's Earth Band Zanger
1945: Burning Spear (Winston Rodney) - Zanger Jamaica
1946: Tony Ashton - Ashton Gardner & Dyke Zanger
1949: Sido Martens - Fungus Gitaar
1957: Jon Carroll - Starland Vocal Band Zanger
1958: Nik Kershaw - Zanger Engeland
1962: Peter Stephenson - The Shamen Toetsen
1962: Bill Leen - Gin Blossoms Bas
1963: Robert James Affuso - Skid Row Drums
1964: Thomas Weidung - Modern Talking Zanger
1969: Christina Bergmark - The Wannadies Toetsen
1969: Dafydd Leuan - Super Furry Animals Drums
1973: Ryan Peake - Nickelback Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten