Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 2 Maart

Hank_ballard_2Hank Ballard overlijdt op 2 Maart 2003 aan de gevolgen van keelkanker. Hank Ballard wordt op 18 November 1927 in Detroit, Michigan als John H. Kendricks geboren, en begint op zijn zeventiende te zingen als leadzanger bij The Royals. Deze groep specialiseert zich in langzame ballads als de Johnny Otis-compositie Every Beat Of My Heart (in 1961 een hit voor Gladys Knight & The Pips). Eén van de swingende achterkantjes, Get It, een nummer met een uitgesproken seksuele lading, blijkt echter heel wat succesvoller. In 1954 verandert de groep dan ook van koers, de naam wordt veranderd in The Midnighters en in datzelfde jaar brengt de groep haar beruchte erotische vervolgserie Work With Me Annie, Annie Had A Baby en Annie's Aunt Fanny uit. Al deze nummers halen de top van de R&B charts, maar het blanke poppubliek wordt met deze 'vulgaire' nummers niet bereikt. Na in de jaren vijftig nog een heel aantal wat minder succesvolle nummers te hebben opgenomen, bereikt de groep, nu geafficheerd als Hank Ballard & The Midnighters, wel de Top 10 van Billboard met Let's Go, Let's Go, Let's Go en Finger Poppin' Time. Met zijn groep The Midniters neemt Hank Ballard op 11 november 1958 het nummer Teardrops On Your Letter op in de King Studio in Cincinnati in Ohio. Op 9 maart 1959 komt deze single de Amerikaanse hitparade binnen. Teardrops On Your Letter is de A-kant en komt niet verder dan 87. Ook uit deze tijd stamt hun originele uitvoering van The Twist, dat in de uitvoering van Chubby Checker tweemaal nummer één in de Billboard Hot 100 wordt. De laatste tien jaar heeft Hank minder succes. Na enkele jaren bij James Brown te hebben gewerkt, heeft hij sinds 1974 een contract bij Stang Records.


Op 2 Maart 2005 maakt Will.I.Am van The Black Eyed Peas bekend dat het nieuwe album bijna klaar is. "Wij zijn er nog druk mee bezig in de studio, en maken nu alle intermezzo's af. Alle songs zijn zo goed als klaar, en worden nu gemixed en gemasterd. Het wordt te gek", aldus Will.I.Am. In het nummer They Don't Want Music is James Brown te horen, en John Legend werkt mee aan het nummer Change The World. Ook de legendarische surf-gitarist Dick Dale werkt mee aan de opvolger van Elephunk, waarvan er alleen al in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen platen zijn verkocht. De titel van het nieuwe album wordt Monkey Business.


David_gilmourDavid Gilmour neemt op 2 Maart 1968, bij Pink Floyd, definitief de plaats in van Syd Barrett. Gilmour is in Januari al door Pink Floyd gevraagd om te helpen bij het opnemen van het tweede album, A Saucerful Of Secrets, omdat de aan drugs verslaafde Barrett steeds meer labiel en dus minder betrouwbaar wordt. Syd Barrett, die door Pink Floyd eigenlijk alleen maar op non-aktief is gezet, stapt vier weken later definitief op. David Gilmour en bassist Roger Waters helpen Barrett later bij het opnemen van zijn soloplaat The Madcap Laughs. Ook op zijn tweede solo album, Barrett zijn Gilmour en Waters te horen. De songs van Barrett zijn beslist uniek, ze zijn het product van een volstrekt op zichzelf opererende artiest voor wie de scheidslijn tussen wat psychisch en sociaal 'normaal' en 'abnormaal' is, niet meer lijkt te bestaan. Tussen de opnamen voor The Madcap Laughs en Barrett door verblijft Syd Barrett enige tijd in een psychiatrische inrichting; nadien leidt hij een zeer teruggetrokken leven, om slechts uiterst sporadisch en dan volkomen onverwacht in de openbaarheid te treden. Zo duikt hij voorjaar 1972 plotseling op in Stars, de groep van ex Pink Fairies-drummer Twink, waarmee hij drie optredens doet. En in 1975, bij het opnemen van een aan hem opgedragen song, Shine On You Crazy Diamond voor het Floyd-album Wish You Were Here, verschijnt hij onaangekondigd tot ieders verrassing in de studio om vervolgens weer in de anonimiteit te verdwijnen. De Barrett-story is een van de treurigste in het totale popverhaal. Barrett heet weer gewoon Roger met zijn voornaam, woont bij zijn moeder en staat onder voortdurende medische observatie. Hij heeft de muziek definitief de rug toegekeerd, kweekt cactusplanten en kijkt erg veel tv. Op 7 Juli 2006 overlijdt Syd Barrett op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van diabetes.


Walk_like_a_manThe Four Seasons is de eerste groep die drie opeenvolgende Nr. 1 hits scoort in Amerika, als op 2 Maart 1963 de single Walk Like A Man op de eerste plaats in de Billboard lijst komt. The Four Seasons worden op het label nog vermeld als The 4 (!) Seasons. Walk Like A Man, met op de B-kant het nummer Lucky Ladybug, blijft 3 weken op de eerste plaats staan. De twee voorafgaande nummers een waren Sherry en Big Girls Don't Cry. De opvolger van Walk Like A Man, de single Rag Doll haalt evenens de hoogste positie in de Billboard Hot 100.


Dusty_springfieldOp 2 Maart 1999 overlijdt Dusty Springfield, op 59 jarige leeftijd, in haar woning in Henley-on-Thames, Oxfordshire, aan de gevolgen van borstkanker. Dusty Springfield wordt als Mary Isabel Catherine Bernadette O'Brien op 16 April 1939 in North End, London geboren. Na een korte carriere bij de The Lana Sisters, stelt Dusty's broer Tom haar in 1960 voor om samen met Tim Feild - later vervangen door Mike Pickworth (= Hurst) - het trio The Springfields te vormen. Dusty gaat op het aanbod in. Binnen een jaar is de groep The Springfields het favoriete trio van Engeland. In December 1963 besluit men The Springfields te ontbinden. Tom Springfield wordt tekstschrijver, terwijl Mike Hurst een folkclub begint en later producer wordt. Dusty legt zich toe op een solocarriere. Ze ontdekt de zwarte kwaliteiten in haar stemgeluid en zal vanaf die tijd in de onvervalste Motown-traditie haar vocalen leveren. Haar eerste soloplaatje, I Only Want To Be With You, haalt meteen de tweede plaats in de Engelse Top 30. Daarna volgt een werkelijk niet te stuiten keten van hits als Burt Bacharachs Wishin' And Hopin', Dusty's eerste grote hit in de Verenigde Staten, You Don't Have To Say You Love Me, I Close My Eyes And Count To Ten, In The Middle Of Nowhere, Summer Is Over, Little By Little en I Just Don't Know What To Do With Myself. Zodra Dusty de Verenigde Staten ontdekt, is haar hart aan dat land en zijn muziek verloren. Dat uit zich het sterkst op de door Jerry Wexler geproduceerde Dusty In Memphis, een elpee die algemeen wordt gezien als een mijlpaal in haar carriere en die in Son Of A Preacher Man een hit bevat. Na het in commercieel opzicht geflopte album A Brand New Me stopt Dusty Springfield tijdelijk. Het wachten is dan in feite op Dusty's comeback. In 1987 staat ze toch weer in het middelpunt van de belangstelling dank zij haar samenwerking met de Pet Shop Boys, waar de single What Have I Done To Deserve This? uit voorkomt. In het kader van de succesvolle comeback verschijnt niet veel later Nothing Has Been Proved, dat tevens in de film Scandal te horen is. Op het album Reputation wordt De samenwerking met de Pet Shop Boys voortgezet. In Private haalt de Top 10 van de hitlijsten en Is haar grootste solo-hit sind 1968. Enkele jaren later blijkt dat de zangeres borstkanker heeft. In de weken voorafgaand aan haar dood wordt Dusty Springfield verpleegd in het Royal Marsden ziekenhuis in Londen, waar ze ook de koninklijke onderscheiding, (OBE = Order of the British Empire) ontvangt, die ze eigenlijk op de dag van haar overlijden in Buckingham Palace had moeten afhalen. Twee weken nadat Dusty Springfield is overleden wordt haar naam bijgeschreven in de Rock & Roll Hall of Fame. Dusty Springfield is 59 jaar geworden.


Wanneer Elvis Presley op weg naar Amerika is, nadat hij in Duitsland zijn diensplicht heeft vervuld, maakt het vliegtuig op 2 Maart 1960 een tussenstop op Prestwick Airport in Schotland om bij te tanken. Het is de eerste en tevens laatste keer dat Elvis Presley een bezoek brengt aan Engeland.


Jeffhealey_2Jeff Healey overlijdt op 2 Maart 2008 in het St. Joseph's Health Centre in Toronto, Canada aan de gevolgen van kanker. Norman Jeffrey (Jeff) Healey wordt op 25 Maart 1966 in Toronto geboren. Door retinoblastoma (kwaadaardig glioom van het netvlies bij kinderen) is hij vanaf zijn eerste levensjaar blind, en zo kan het gebeuren dat als hij op zijn derde een gitaar krijgt, hij zelf een manier uitvist om het ding te bespelen. Ook als hij later te horen krijgt hoe een gebruikelijke stemming in elkaar zit, blijft hij bij zijn eigen techniek: de gitaar plat op schoot en met alle vijf vingers van de linkerhand de snaren indrukken, buigen en kneden. Healeys eerste invloed is country, maar als hij naar de middelbare school gaat en ook elektrisch gaat spelen, is zijn smaak meer richting blues verschoven. In diverse schoolbands speelt hij muziek van groepen en artiesten als Cream, Jimi Hendrix, Jeff Beck en Eric Clapton en na enkele concerten in plaatselijke clubs met de groep Blue Directions besluit hij beroeps te worden. Hij verlaat school en probeert als sessiekracht aan de bak te komen, waarbij zijn blindheid en zijn ongebruikelijke techniek aanvankelijk alleen maar in zijn nadeel werken. Een optreden met Albert Collins in een nachtclub in Toronto brengt hem onder de aandacht van veel muzikanten, journalisten en boekers, vooral als de show een dag of wat later nog eens dunnetjes wordt overgedaan met Stevie Ray Vaughan. De noodzaak om een eigen band in te kunnen schakelen wordt groot en Healey gaat korte tijd later in zee met bassist Joe Rockman, tot dan vooral actief in de commerciele studioscene, en drummer Tom Stephen, een zakenman die zich al gauw opwerpt als belangenbehartiger. Op grond van een in eigen beheer opgenomen single (See The Light) en bijbehorende clip weet Stephen in 1986 een platencontract bij Arista te bemachtigen en gaat de Jeff Healey Band met producer Greg Ladanyi de studio in om het album See The Light op te nemen. Het album slaat aan bij de bluesrock-liefhebbers over de gehele wereld die genieten van Healeys interpretatie en levert de gitarist een Grammy Award op voor het instrumentale Hideaway. Na een rol in de film Roadhouse en verscheidene andere bluesplaten breidt Healey zijn aandachtsgebied uit naar zijn andere grote liefde, de jazz. Healey maakt drie jazzalbums en is een fervent verzamelaar van 78-toerenplaten. Uit de ruim 25.000 die hij er heeft maakt hij wekelijks een keuze voor zijn aan oude jazz gewijde radioprogramma voor een lokaal station uit Toronto. Ook heeft Healey in Toronto zijn eigen kroeg, Healey's, waar hij elke donderdag optreedt met een rock-georienteerde band en elke zaterdag met zijn jazzgroep Jeff Healey's Jazz Wizards. Later opent hij een grotere club genaamd Jeff Healey's Roadhouse en staat hij aan de wieg van de carrieres van verschillende artiesten, onder wie Amanda Marshall. In 2005 krijgt hij opnieuw kanker, dit keer aan zijn benen. In 2007 worden er tumoren uit zijn longen verwijderd. Ondanks bestraling en chemotherapie overlijdt Jeff Healey enkele weken voor de release van zijn eerste rockalbum sinds jaren, Mess Of Blues dat vanaf 22 April 2008 in de platenwinkel ligt. Jeff Healey is 41 jaar geworden.


Shut_down_volume_2Tien dagen nadat The Beach Boys de opnamen voor het album Shut Down Volume 2 hebben afgerond wordt de LP op 2 Maart 1964 in Amerika uitgebracht. Op Shut Down Volume 2 staan de volgende nummers: Fun Fun Fun, Don't Worry Baby, In The Parkin' Lot, Cassius Love vs Sonny Wilson, The Warmth Of The Sun, This Car Of Mine, Why Do Fools In Love, Pom-Pom Play Girl, Keep An Eye On Summer, Shut Down Part 2, Louie Louie en Denny's Drums. Shut Down Volume 2 komt op 11 April 1964 binnen in de Billboard albumlijst, en bereikt een 13e plaats als hoogste notering.


Madonna_like_a_prayerMadonna sluit eind Januari 1989 een sponsorcontract ter waarde van vijf miljoen dollar af met Pepsi Cola. De deal wordt op 2 Maart 1989 gevierd met de wereldwijde uitzending van de nieuwe reclameclip voor Pepsi Cola, Make A Wish. De reclameclip gaat in meer dan 40 landen in premiere en bereikt zodoende een geschat aantal van 250 miljoen kijkers. Als de volgende dag de nieuwe clip (foto) van Madonna zelf, Like A Prayer, bij MTV in de "Heavy Rotation" gaat breekt de hel los. Vooraf gaand aan de clip legt Madoona zelf het verschil uit tussen het reclamefilmpje en haar eigen clip. "The treatment for the video is a lot more controversial. It's probably going to touch a lot of nerves in a lot of people. And the treatment for the commercial is . . . I mean, it's a commercial. It's very, very sweet. It's very sentimental." In de videoclip van Like A Prayer is te zien hoe Madonna toevallig getuige is van een verkrachting en moord waarvoor een andere voorbijganger ten onrechte wordt beschuldigd en gearresteerd. Madonna bezoekt hierop een kerk, waar een beeld van de heilige Martinus van Porres tot leven komt en haar hartstochtelijk kust. Hierop wijst Madonna de echte dader aan, waarna de ten onrechte beschuldigde man (die voorgesteld wordt door het standbeeld van Martinus van Porres), wordt vrijgelaten. Het Vaticaan spreekt van een godslasterlijke video vanwege de vermenging van erotiek en katholieke symbolen. Pepsi Cola zegt het miljoenencontract met Madonna op. Wanneer op 21 Maart 1989 het album Like A Prayer uitkomt staat het desondanks (of dankzij) deze controverse binnen de kortse keren in meer dan dertig landen op de eerste plaats. Als er nog iemand was die nog nooit van Madonna had gehoord, was dat nu wel verleden tijd. Aan het eind van 1989 staat Madonna ondermeer in de volgende jaarlijstjes: The 20 Who Defined The Decade (Peoples Magazine), Faces Of The Decade (Time) en Artist Of The Decade (Musician Magazine).


Ernie_ashworthDe Amerikaanse countryzanger, gitarist en componist Ernie Ashworth overlijdt op 2 Maart 2009 in het Trousdale Medical Center in Hartsville, Tennessee, nadat hij eerder een bypass-operatie heeft ondergaan. Ernest Bert Ashworth wordt op 15 December 1928 in Huntsville, Alabama geboren.Als kind luisterd hij al de Grand Ole Opry op de radio. In 1948 wordt hij lid van de groep The Tunetwisters. In 1949 vertyrekt hij naar Nashville, Tennessee. In Nashville verdient Ashworth bij Acuff-Rose Music de kost als componist en songwriter voor onder anderen Little Jimmy Dickens en Carl Smith. Voor Paul Anka schrijft hij I Wish. Ashworth maakt zelf ook een paar plaatjes, maar heeft weinig succes en keert terug naar zijn geboorteplaats, Huntsville. In 1960 krijgt hij een contract bij Decca Records en beland direct al met zijn eerste single, Each Moment (Spent With You), in de Top-5 van de hitparade. Andere successen volgen waaronder Talk Back Trembling Lips (1961), Everybody But Me (1962), I Take A Chance (1962), I Love To Dance With Annie (1964) en The DJ Cried (1965). Vanaf 1964 wordt The Grand Ole Opry een regelmatig terugkerend fenomeen voor Ashworth. Voor zijn verdiensten voor de countrymuziek wordt Ernie Ashworth in 1992 opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame. In 1989 koopt hij een radiozender, nadat hij zich heeft teruggetrokken op zijn boerderij in Lewisburg. In 2005 treedt Ashworth toe tot de America's Old Time Country Music Hall of Fame. Vijf dagen voor zijn 45-jarig lidmaatschap van The Grand Ole Opry overlijdt de zanger. Ernie Ashworth is 80 jaar geworden.


Circle_of_oneOleta Adams staat op 2 Maart 1991 met haar debuut album Circle Of One op de eerste plaats van de Engelse albumlijst. De Amerikaanse soulzangeres uit Yakima, Washington en dochter van een doopsgezinde predikant is beinvloed door ondermeer Roberta Flack en Donny Hathaway. Ze probeert geruime tijd carriere te maken als zangeres/pianiste, maar daar komt pas schot in als ze tijdens een optreden in het Hyatt Hotel in Kansas City wordt ontdekt door Roland Orzabal en Curt Smith van Tears For Fears. Ze speelt een belangrijke rol op het Tears For Fears-album The Seeds Of Love, waarbij ze schittert in het prijsnummer Woman In Chains. Orzabal fungeert ook als co-producer van haar solodebuut Circle Of One. In Nederland staat Circle Of One 55 weken in de albumlijst, maar weet toch maar tot een 28ste plaats te komen.


PapaOp 2 Maart 1991 komt Stef Bos op een 28ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Papa. Op de B-kant staat Vroeger Is Voorbij. Beide nummers zijn afkomstig van het album Is Dit Nu Later. Dit album komt op 1 December 1990 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt de 27ste plaats. Met zijn achtste plaats is Papa tot nu toe de grootste hit van Stef Bos in de Nederlandse Top 40.


The_beatles_a_hard_days_nightThe Beatles beginnen op 2 Maart 1964 op Marylebone Station in Londen met de opnamen voor een film, die uiteindelijk A Hard Days Night gaat heten. Wanneer de filmopnamen beginnen is er geen titel, wel zijn er verschillende werktitels, zoals: Beatlesmania en The Beatles Film. The Beatles zelf zijn ook hard aan het denken voor een goede titel. Zo komt George Harrison met de titel It's A Daft Daft Daft Daft World. Paul McCartney bedenkt Oh What A Lovely Wart. Het is uiteindelijk Ringo Starr die met de uiteindelijke titel komt, wanneer hij na een lange dag in de studio verzucht "It's Been A Hard Day". De andere drie Beatles zeggen dat het al bijna nacht is, waarop Ringo zegt "It's Been A Hard Day's Night". De eerste bioscoopfilm van The Beatles wordt geregisseerd door Richard Lester. De opnamen van de film duren in totaal acht weken, en gaat op 6 Juli 1964 in Londen in premixc3xa8re.


Op 2 Maart 1975 wordt Linda McCartney in Los Angeles gearresteerd nadat de politie acht ons marihuana in haar handtas heeft gevonden tijdens een verkeerscontrole. Echtgenoot Paul, die achter het stuur van de wagen zit, wordt niet gearresteerd. De zaak tegen Linda wordt een paar maanden later ingetrokken, nadat zij een anti-drugs cursus heeft gevolgd.


UmojaBlof krijgt op 2 Maart 2006 in Vlissingen een platina plaat voor het album Umoja. Dit gebeurd nog voordat het album in de winkel ligt. In de voorverkoop zijn er al 70.000 exemplaren van Umoja verkocht. Umoja wordt officieel op 3 maart 2006 uitgebracht. Blof heeft gedurende periodes in 2004 en 2005 een wereldreis gemaakt, die geheel in het teken staat van het nieuwe album. Umoja betekent saamhorigheid, eenwording en eenheid in het Swahili. De leden van Blof zijn onder meer in Bhutan, Kenia, India, Nigeria, Australie en Ierland geweest om muzikale inspiratie op te doen. Zij werken samen met wereldsterren als Cristina Branco (Portugal), Counting Crows (Verenigde Staten), Eliades Ochoa van Buena Vista Social Club (Cuba) en de Japanse slagwerkgroep Kodo. Umoja van Blof komt op 11 Maart 2006 binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. In totaal staat deze CD vier weken aan de top. Umoja is in 2006 het op één na bestverkochte album in Nederland. Nummer 1 in het jaaroverzicht staat Op Weg Naar Geluk van Jan Smit.


Terry_jacks_seasons_in_the_sunTerry Jacks staat op 2 Maart 1974 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Seasons In The Sun. Het nummer is geschreven door Jacques Brel, en in 1961 door Brel zelf ook opgenomen onder de originele titel Le Moribond. De engelse vertaling, Seasons In The Sun, wordt gemaakt door Rod McKuen die het zodanig in 1964 opneemt. Terry Jacks heeft eerder al een grote hit gehad met het duo The Poppy Familie (Terry Jacks en zijn vrouw Susan) en de hit Which Way You Goin' Billy?". In Nederland komt Seasons In The Sun in het voorjaar van 1974 tot een zesde plaats in de Nederlandse Top 40. De opvolger If You Go Away is ook een vertaling van een Jacques Brel nummer (Ne Me Quitte Pas).


Door de Amerikaanse omroep ABC wordt op 2 Maart 1977 een televisiespecial rond Barry Manilow uitgezonden.


Steviewonder_innervisionsBij de jaarlijkse Grammy Awards op 2 Maart 1974 in het George Gershwin Theater, in New York valt Stevie Wonder behoorlijk in de prijzen. Stevie Wonder mag 5 Grammy's mee naar huis nemen voor: Album Van Het Jaar (Innervisions), Beste R&B nummer en Beste Zang (Superstition), Beste Pop Nummer (You Are The Sunshine Of My Life) en Beste R&B Album (Innervisions) Andere winnaars tijdens deze zestiende uitreiking van de Grammy's zijn ondermeer Norman Gimbel en Charles Fox voor hun compositie Killing Me Softly With His Song en Bette Midler die een Grammy krijgt voor beste nieuwkomer. Verder vallen ook Eumir Deodato, Aretha Franklin, Woody Herman, Charlie Rich, Olivia Newton-John, Quincy Jones, Neil Diamond, Gladys Knight & The Pips en Kris Kristofferson in de prijzen.


Elizabeth Scarlett Jagger wordt op 2 Maart 1984 geboren als eerste kind van Mick Jagger, de zanger van The Rolling Stones, en zijn Amerikaanse vriendin Jerry Hall.


Serge_gainsbourgOp 2 Maart 1991 wordt, nadat zijn huis in Parijs door de brandweer is opengebroken, het ontzielde lichaam van Serge Gainsbourg gevonden. Serge Gainsbourg wordt op 2 April 1928 in Parijs, Frankrijk geboren. Gainsbourg wordt liever kunstschilder, maar maakt naam als dichter, zanger, componist, acteur en regisseur. Met Charles Trenet en Charles Aznavour hoort hij bij de allergrootsten van het Chanson. La Javanaise geldt misschien wel als zijn mooiste lied, hoewel veel mensen ook goede herinneringen hebben aan Couleur Cafe. Serge Gainsbourg is ook de componist van Poupee De Cire, Poupee De Son, waarmee France Gall voor Luxemburg het Eurovisiesongfestival wint. Gainsbourg maakt soms wel erg gemakkelijke nummertjes, soms tegen zijn eigen zin, en critici vinden dat hij zijn grote talent vaak niet gebruikt. Hij schrijft ondermeer nummers voor Claude Francois, Brigitte Bardot, Petula Clark, Johnny Hallyday en Vanessa Paradis). Zijn grootste hit is in 1969 het erotische Je T'aime, Moi Non Plus, in duo met Jane Birkin. Gainsbourg heeft het eigenlijk eerder al met Brigitte Bardot willen uitgeven, maar die vreest te veel ophef. Bardot krijgt gelijk, het Vaticaan doet het lied in de ban. In Groot-Brittannie en andere landen wordt Je T'aime, Moi Non Plus nummer 1 op de hitlijsten. In Nederland bereikt de single de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. Legendarisch is zijn dronken optreden in een tv-programma van Michel Drücker, waarin hij herhaaldelijk "I want to fuck you" zegt tegen Whitney Houston. Die verstaat hem amper, waarop Drücker wanhopig de zaak probeerd te redden met een vrije vertaling: 'Hij zegt dat hij u aardig vindt'. Maar wanneer Whitney Houston de zanger uiteindelijk wel verstaat (hij gaat maar door), is de boot aan. Serge Gainsbourh is 62 jaar geworden. Vijftien jaar na zijn dood, op 2 Maart 2006 herdenkt platenfirma Universal zijn overlijden met acht uitgaven, waaronder de CD Monsieur Gainsbourg Revisited, met versies van zijn nummers door ondermeer Franz Ferdinand, Placebo, Portishead, Marianne Faithfull en Cat Power. De honderd mooiste liedjes worden in de box Les 100 Plus Belles Chansons De Serge Gainsbourg uitgegeven.The Sound Of Music gaat op 2 Maart 1965 in de Amerikaanse bioscopen draaien. Deze musical-film van Howard Lindsay, Russel Crouse, Richard Rodgers en Oscar Hammerstein is gebaseerd op het boek The Trapp Family Singers van Maria von Trapp. Het verhaal speelt zich af in het Oostenrijk van 1938, voordat dit land wordt geannexeerd door nazi-Duitsland. Julie Andrews speelt de rol van Maria terwijl Christopher Plummer de rol van kapitein von Trapp speelt. The Sound Of Music is geregisseerd door Robert Wise.


Op 2 Maart 1974 komt The Man Who Sold The World van Lulu binnen op 26 in de Nederlandse Top 40. De single is geproduceerd door David Bowie. Het nummer is afkomstig van zijn album The Man Who Sold The World uit 1970. De versie van Lulu bereikt de dertiende plaats.


The_happening_the_supremesReflections en The Happening worden op 2 Maart 1967 door The Supremes in de Hitsville Studio in Detroit opgenomen. The Happening is de titelsong van een film waarin Anthony Quinn en Faye Dunaway de hoofdrol spelen. De single komt op 8 April 1967 de Billboard Hot 100 binnen. The Happening staat in de week van 13 Mei 1967 op de eerste plaats. Het is de tiende nummer 1-hit voor The Supremes. The Happening is tevens de laatste single die onder de naam The Supremes wordt uitgebracht. Reflections wordt op Motown 1111 uitgebracht. Op het label wordt het trio voor het eerst als Diana Ross & The Supremes vermeld, en is Florence Ballard vervangen door Cindy Birdsong, voormalig zangeres van Patti LaBelle & The Blue Belles. Refelctions komt op 12 Augustus 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en blijft op de tweede plaats steken.


Gitarist/zanger James P. Pennington verlaat op 2 Maart 1989 de groep Exile. Pennington is het laatste originele lid van deze groep uit Richmond in Kentucky die in het midden van de jaren zestig is opgericht als The Exiles en dan bestaat uit: J.P Pennington, Buzz Cornelison en Jimmy Stokley. Vanaf 30 September 1978 staat Exile vier weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Kiss You All Over. In Nederland bereikt de single de vierde plaats in de Top 40. Begin jaren 80 veranderd Exile de muzikale richting en zijn zij vooral succesvol als Country band.


Panta_rheiOp 2 Maart 2006 wordt het nummer Papa Maakt Een Mooie Foto van Lenny Kuhr op single uitgebracht. Papa Maakt Een Mooie Foto is afkomstig van het album Panta Rhei. Lenny Kuhr heeft Papa Maakt Een Mooie Foto geschreven naar aanleiding van een foto van haar kleinzoon Ozz en het feit dat een week nadat deze foto is genomen hij en zijn moeder, de dochter van Lenny Kuhr, aan de dood zijn ontstapt. Honderd meter van de plek in de Sinai-woestijn op een strand aan de Rode Zee, waar de foto is gemaakt, zijn op 7 Oktober 2004 kort na elkaar twee auto's geexplodeerd. Op dezelfde dag is in Taba aan de Israxc3xablisch-Egyptische grens het Hilton Hotel opgeblazen. Hierbij zijn 35 doden gevallen. "Het contrast tussen de openheid en de vreugde bij de jongetjes in de schommel en het grove geweld, waar kinderen ook mee worden geconfronteerd, valt niet te rijmen. Het enige dat wij konden doen met alle gevoelens die deze gebeurtenissen opriepen was het neerleggen in dit lied", aldus Lenny Kuhr.


Gold_star_recording_studio_2De Gold Star Recording Studio in Hollywood sluit op 2 Maart 1984 haar deuren. De Gold Star Recording Studio gelegen op een hoek aan Santa Monica Boulevard en Vine Street in Hollywood is in 1950 opgericht door David S. Gold en Stan Ross. Vanaf de opening tot aan de sluiting in 1984 is de studio een van de meest invloedrijke en commercieel succesvolste studio's in de wereld. Artiesten die hier hun platen hebben opgenomen zijn ondermeer: Ritchie Valens, Eddie Cochrane, The Chipmunks, The Cascades, Phil Spector, Brian Wilson, Sonny & Cher, Buffalo Springfield, Duane Eddy, Jimi Hendrix, Neil Young, The Ronettes, Dick Dale, The Righteous Brothers, Iron Butterfly, Herb Alpert & The Tijuana Brass, Joan Jett, Cheri Currie, Meat Loaf, The Champs, The Baha Marimba Band, Bobby Darin, The Who, The Monkees, Tommy Boyce, The Band, The Go-Go's, The Ramones, The Association, Art Garfunkel, Leonard Cohen, Bob Dylan, John Lennon en Maurice Gibb. Het gebouw waarin de Gold Star Recording Studio is gevestigd, moet plaatsmaken voor een winkelcentrum. Op de foto is Studio A te zien in 1962. Van links naar rechts en van achter naar voor zijn het Don Randi, Al Delory, Carole Kaye, Bill Pitman, Tommy Tedesco, Irv Rubin, Roy Canton, Jay Migliori, Hal Blaine, Steve Douglas en Ray Pohlman. De kleine jongen naast Hal Blaine is de zoon van Jack Nitzschi.


Twist_and_shout_tollie_labelOp 2 Maart 1964 richt het in Chicago gevestigde Vee-Jay Records het Tollie-label op. Twist And Shout van The Beatles is de eerste single die op Tollie wordt uitgebracht. Op de B-kant staat There's A Place. Twist And Shout komt op 14 Maart 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de tweede plaats. There's A Place komt op 11 April 1964 binnen, de B-kant komt niet verder dan 74.


The Rolling Stones sluiten op 2 Maart 1966, met een optreden in het Capitol Theatre in Perth in Australie, hun tweede tournee door Nieuw-Zeeland en Australie af. De tournee is op 18 Februari 1966 van start gegaan met twee optredens in het Commemorative Auditorium in Sydney. Tijdens de tournee verzorgen The Searchers het voorprogramma voor The Rolling Stones. De Rolling Stones verdienen met deze tour $59.136. De Engelse agent die de tour georganiseerd heeft krijgt hiervan $5312. De Stones krijgen na aftrek van alle kosten $7063, alleen wordt het geld niet uitbetaald.


Tom_waitsVW-Audi Espana wordt op 2 Maart 2004 door een rechter in Barcelona, Spanje veroordeelt tot het betalen van een schadevergoeding aan Hans Kusters Music, de muziekuitgever van Tom Waits. De Amerikaanse zanger/acteur heeft de Spaanse autofabrikant aangeklaagd, omdat zijn stem en zijn muziek vier jaar geleden overduidelijk zijn nagebootst in een commercial. Audi heeft Tom Waits aanvankelijk gevraagd om toestemming voor het gebruik van het nummer Innocent When You Dream, dat hij in 1987 heeft opgenomen voor de soundtrack bij Frank's Wild Years. Tom Waits weigert dit. Hij ontdekt het bestaan van de Spaanse commercial van Audi als hij erover leest in nieuwsgroepen van fans op zijn website. Tom Waits vindt dat de muziek in de commercial de structuur volgt van Innocent When You Dream. De stem in de commercial noemt hij een kopie. De rechter is dit met hem eens. De hoogte van de schadevergoeding van Audi aan Tom Waits wordt niet bekendgemaakt.


Vanaf 2 Maart 1977 ondernemen Jan Akkerman en Kaz Lux een tournee door Engeland. Het eerste optreden is in Brighton. Het laatste concert is op 20 maart 1977 in Croydon. Jan Akkerman en Kaz Lux worden begeleid door Joachim Kuhn (toetsen), Cees van der Laarse (bas) en Pierre van der Linden (drums). Kayak verzorgt het voorprogramma.


Op 2 Maart 1988 worden in de Radio City Music Hall in New York voor de 30ste keer de Grammy Awards uitgereikt. De felbegeerde prijs van de Amerikaanse platenindustrie gaat dit jaar ondermeer naar Paul Simon, U2, Jody Watley, Sting, Whitney Houston, Frank Zappa, Bruce Springsteen, Bill Withers, Smokey Robinson, Bobby McFerrin, Aretha Franklin, Al Green, Robert Cray en Julio Iglesias. Er wordt een record aantal Lifetime Achievement Awards uitgereikt aan o.a. Ray Charles, B.B. King, Isaac Stern en Fats Domino. Postuum is deze oeuvreprijs voor o.a. Enrico Caruso, Igor Stravinsky, Arturo Toscanini, Hank Williams Sr., Billie Holiday, Woody Herman.Kurt_weillIn Dessau in Duitsland wordt op 2 Maart 1900 de componist Kurt Weill geboren. In 1925 componeert Weill zijn eerste vioolconcert. Drie jaar later verschijnt zijn eerste meesterwerk, De Driestuiver Opera. Hiervoor heeft Bertolt Brecht de teksten geschreven. In 1926 trouwt Kurt Weill met de actrice Lotte Lenya. Na zeven jaar gaan zij uit elkaar. Weill vlucht voor de nazi's naar Parijs. In 1935 gaat hij in Amerika wonen, waar hij in 1937 (opnieuw) trouwt met zijn grote liefde Lotte Lenya. Kurt Weill overlijdt op 3 April 1950 in New York, op 50-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartaanval.


Door de BBC wordt op 2 Maart 1982 op de televisie Baal van Bertolt Brecht uitgezonden. David Bowie is één van de hoofdrolspelers in dit toneelstuk uit 1918.


Op 2 Maart 1955 wint Johnny Jordaan, een talentenjacht voor Jordaan-zangers van platenmaatschappij Bovema. De als Johannes Hendricus van Musscher geboren zanger werkt dan al jaren lang als zingende kelner in het Amsterdamse cafe De Kuil. De hoofdprijs is het opnemen van een grammofoonplaat. Johnny Jordaan's debuut, Bij Ons In De Jordaan, is een gigantisch succes en wordt zelfs een grote hit in Vlaanderen.


Patrick Duhamel presenteert op 2 Maart 1986 de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival dat door de RTBF op televisie wordt uitgezonden. Sandra Kim is met J' Aime La Vie de winnaar. Op 3 Mei 1986 is zij in het Noorse Bergen tevens de eerste die voor Belgie de Internationale finale van het Eurovisie Songfestival wint.


Barbers_rockBZN komt op 2 Maart 1974 op 31 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Barber's Rock, een instrumentale versie van de beroemde aria uit De Barbier Van Sevilla. Deze opera van de Italiaanse componist Gioacchino Antonio Rossini (1792-1868) is gebaseerd op het toneelstuk Le Barbier De Séville van Pierre Beaumarchais uit 1775. Barber's Rock van BZN blijft steken op negentien in de Nederlandse Top 40. Tom Manders heeft als Dorus in 1963 ook een hit met deze aria uit De Barbier Van Sevilla. Hij noemt zijn Nederlandse versie De Figaro Parodie. Evenals de versie van BZN bereikt Tom Manders de negentiende plaats in de hitparade.


Luther_vandross_tribute_albumClive Davis, de directeur van J Records maakt op 2 Maart 2005 bekend dat een groot aantal sterren hun medewerking hebben toegezegd aan een tribute-album voor Luther Vandross. Luther Vandross is in April 2003 getroffen door een beroerte. In 2004 is er al een CD verschenen waarop jazz-collega's een eerbetoon brengen aan de zanger. Voor dit nieuwe project blijft het repertoire van Luther Vandross dichterbij de oorspronkelijke benadering, aldus Clive Davis. Op het album komen ondermeer bijdragen van Janet Jackson, Mariah Carey, Mary J. Blige, Cxc3xa9line Dion en Angie Stone. Exc3xa9n van de producers is Jimmy 'Jam' Harris. "Mariah Carey and Janet Jackson both called and said they were interested in doing something for it. This is really the best of the best singers coming together. It's going to be an incredible project. It's basically artists doing Luther Vandross songs, but they're doing them their way. Some of the arrangements are very similar to Luther's arrangements.", aldus Jimmy 'Jam' Harris. Luther Vandross viert op 20 April 2005 zijn vierenvijftigste verjaardag. Op vrijdag 1 Juli 2005 worden zijn gezondheidsproblemen hem fataal en overlijdt Luther Vandross op 54-jarige leeftijd. De artiesten en nummers die uiteindelijk op het album komen zijn Mary J Blige - Never Too Much, Usher - Superstar, Fantasia - Til My Baby Comes Home, Beyonce & Stevie Wonder - So Amazing, Aretha Franklin - A House Is Not A Home, Donna Summer - Power of Love, Alicia Keys (feat. Jermaine Paul) - If This World Were Mine, Elton John & Luther Vandross, Anyone Who Had A Heart, Celine Dion - Dance With My Father, Wyclef - Always & Forever, Babyface - If Only For One Night, Patti Labelle - Here & Now, John Legend - Love Won't Let Me Wait, Angie Stone - Since I Lost My Baby en Jamie Foxx - Creepin.


Tony McCarroll, de ontslagen drummer van Oasis, komt op 2 Maart 1999 tot een financiele schikking met de groep. McCarroll ontvangt echter minder dan insiders verwachten. De 27-jarige Tony McCarroll neemt genoegen met 550.000 pond sterling.


Neil Young begint op 2 Maart 1999, met een optreden in Vancouver in British Columbia, Canada aan een solo-tournee. Het is voor het eerst in vijfentwintig jaar dat Neil Young alleen op een podium staat.


Kurt_cobain_courtney_loveKurt Cobain wordt op 2 Maart 1994 in coma aangetroffen in het Excelsior Hotel in Rome. De zanger/gitarist van Nirvana is dan al vierentwintig dagen met de groep aan het toeren door Europa. Uitgeput heeft hij op 1 Maart 1994 een concert in het Duitse Mxc3xbcnchen afgebroken, en besluit een korte vakantie te nemen. Cobain vliegt naar Rome waar hij met zijn vrouw Courtney Love en hun dochtertje Frances Bean wordt herenigd. Zij hebben elkaar ruim een maand niet gezien. De reunie wordt gevierd met veel champagne. Daarnaast slikt Kurt Cobain zware medicijnen tegen griep en een chronische maagaandoening. Om half zeven 's morgens wordt Kurt Cobain bewusteloos naar een ziekenhuis overgebracht. Op 5 Maart 1994 komt hij bij uit zijn coma. Volgens dokter Osvaldo Galetta heeft Kurt Cobain "De dood in de ogen gekeken" en "Mag iedereen blij zijn" dat hij zo snel is bijgekomen uit zijn coma.


Sony en Philips introduceren op 2 Maart 1983, na een ontwikkeltijd van vier jaar, officieel de compact disc. Op de Firato van 1983 die na de zomer in de Amsterdamse RAI wordt gehouden, kan het grote publiek met de cd kennismaken.


Herreys_diggiloo_diggileyVanuit de RTBF-studio in Brussel wordt op 2 Maart 1984 de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival rechtstreeks op de televisie uitgezonden. Tien artiesten zingen evenzoveel nummers. Onder de kandidaten zijn bekende namen als Jo Lemaire en Franck Olivier. Jacques Zégers zal België op 5 mei 1984 in Luxemburg vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Met Avanti La Vie eindigt hij op de vijfde plaats. Tijdens het door de Zweedse Herreys met Diggi-Loo Diggi-Ley gewonnen Eurovisie Songfestival eindigt Jacques Zégers op de vijfde plaats.


Ronan O'Rahilly gaat na het stoppen van de Engelse zeezenders op 14 augustus 1967 als enige door met zijn twee zenders van Radio Caroline. Omdat de schulden voor de bevoorrading te hoog zijn opgelopen, besluit de bergingsfirma Weismuller beide schepen naar Amsterdam te slepen. De MV Frederika van Radio Caroline North wordt op 2 Maart 1968 binnengehaald. De MV Mi Amigo van Radio Caroline South volgt een dag later. In September 1972 vaart de MV Mi Amigo opnieuw uit nadat het op 29 Mei 1972 voor 26.500 gulden is verkocht aan een aantal zeezender-liefhebbers onder aanvoering van Gerard van Dam. De MV Frederika wordt gesloopt.


Op 2 Maart 1963 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering uitgezonden van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt Frankie Vaughan, Petula Clark, Terry Lightfoot's Jazzmen, Jimmy Crawford, Peter Gordeno en Little Eva.


Valleri_van_the_monkeesVanaf 2 Maart 1968 ligt de single Valleri van The Monkees in de platenwinkel. Valleri is door The Monkees op 17 April 1967 voor het eerst gezongen in een aflevering van hun televisieserie. Volgens Michael Nesmith, de gitarist van The Monkees, is het door Tommy Boyce en Bobby Hart geschreven nummer de slechtste single die de groep heeft opgenomen. Valleri, met op de B-kant Tapioca Tundra, komt op 9 Maart 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de derde plaats. In Nederland komt Valleri niet verder dan de een vijftiende plaats in de Top 40.


Op 2 Maart 1967 worden in het Beverly Hilton in Los Angeles de Grammy Awards voor de negende keer uitgereikt. Frank Sinatra krijgt twee Grammy's voor Strangers In The Night. John Lennon en Paul McCartney ontvangen een Grammy voor Michelle. Daarnaast krijgt Paul McCartney een Grammy Award voor zijn uitvoering van Eleanor Rigby. The New Vaudeville Band valt in de prijzen voor Winchester Cathedral. The Mamas & The Papas worden bekroond voor Monday Monday. Ray Charles krijgt twee Grammy Awards voor Crying Time. Andere winnaars zijn ondermeer Ray Conniff, Ramsey Lewis, David Houston, Duke Ellington en Herb Alpert & The Tijuana Brass.


Willeke_alberti_spiegelbeeldIn Hamdorff in Laren krijgt Willeke Alberti op 2 Maart 1964 haar eerste gouden plaat uitgereikt voor de verkoop van 100.000 exemplarenvan haar single Spiegelbeeld. Spiegelbeeld is geschreven door Darrell Edwards als Tender Years en is in 1961 voor het eerst door George Jones op de plaat gezet. In zijn uitvoering wordt Tender Years een nummer 1 in de C&W lijst van Billboard. Met de Franse vertaling Tes Tendres Années heeft Johnny Hallyday in 1962 een hit in Europa. Gerrit den Braber is verantwoordelijk voor de Nederlandse tekst van Tender Years wat als Spiegelbeeld op 30 November 1963 binnenkomt in de Nederlandse hitparade. Speigelbeeld bereikt de tweede plaats.


Op 2 Maart 1958 treden The Everly Brothers voor de vijfde keer in hun carriere op in The Ed Sullivan Show. In deze aflevering van het Amerikaanse televisieprogramma zingen zij This Little Girl Of Mine. Precies een jaar later, op 2 Maart 1959 staan Don en Phil Everly in Nashville in de studio om het nummer Poor Jenny op te nemen. Poor Jenny is geschreven door Boudleaux en Felicia Bryant en wordt als B-kant van Take A Message To Mary uitgebracht. Beide nummers komen op 30 Maart 1959 binnen in de Billboard Hot 100. Take A Message To Mary bereikt de zestiende plaats. Poor Jenny blijft op 22 steken.


Diana Ross treedt op 2 Maart 1980 op in Los Angeles tijdens een avond waarbij geld wordt ingezameld voor de herverkiezing van Amerikaanse president Jimmy Carter. Precies een jaar later, op 2 Maart 1981, wordt door de Amerikaanse omroep CBS de derde televisiespecial rond Diana Ross uitgezonden. Michael Jackson is één van haar gasten.Muziek Jarige Op 2 Maart

1938: Lawrence Payton - The Four Tops Zanger († 20 Juni 1997)
1943: George Benson - Gitarist USA
1943: Lou Reed - Zanger USA
1943: Tony Meehan - The Shadows Drums († 28 Nov. 2005)
1948: Larry Carlton - The Crusaders Gitaar
1948: Rory Gallagher - Gitarist Ierland († 14 Juni 1995)
1949: Eddie Money (Mahoney) - Zanger USA
1950: Karen Carpenter - Zangeres USA († 4 Februari 1983)
1950: Nick MacKenzie (Nick van den Broeke) - Zanger Nederland
1955: Jay Osmond - The Osmonds
1956: John Cowsill - The Cowsills Zanger
1956: Mark Evans - AC/DC Bas
1962: Jon Bon Jovi (John Francis Bongiovi) - Bon Jovi Zanger
1975: Joost Haartsen - I.O.S Drums
1977: Chris Martin - Coldplay Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten