Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 28 Februari

Marion_knight_2Op 28 Februari 1997 wordt Marion Knight, oprichter en directeur van Death Row Records, in Los Angeles veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Knight heeft eerder een voorwaardelijke straf opgelegd gekregen, voor een gewelddadig incident in 1993. Op 7 September 1996 raakt Knight, samen met Tupac Shakur, betrokken bij een vechtpartij in Las Vegas. Een paar uur daarna wordt Shakur in de wagen van Knight doodgeschoten. Door zijn betrokkenheid bij de vechtpartij komt Knight weer voor de rechter te staan, die hem alsnog laat opsluiten. In 2001 komt Marion Knight vervroegd weer vrij.


Tijdens een optreden gedurende de Europese tour van Thin Lizzy op 28 Februari 1982, stort gitarist Scott Gorham op het podium in elkaar. Later blijkt dat afkick verschijnselen van heroine hem teveel zijn geworden.


Robbie_krieger_ray_manzarek_2 In Los Angeles wordt op 28Februari 2007, op de Hollywood Walk Of Fame, de ster van The Doors onthuld. Hierbij zijn toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger aanwezig. Drummer John Densmore laat weten dat hij niet bij de onthulling aanwezig kan zijn, omdat hij bij een lokaal radiostation moet zijn voor een interview. Densmore heeft in het verleden diverse rechtszaken tegen zijn twee vroegere bandleden gevoerd over het gebruik van de naam The Doors. Jim Morrison, de zanger van The Doors, is op 3 Juli 1971 in Parijs op 27-jarige leeftijd overleden aan een overdosis.


David_byronOp 28 Februari 1985 wordt David Byron dood aangetroffen in zijn woning in Reading, Engeland. De voormalig zanger van Uriah Heep blijkt te zijn overleden aan een hartaanval. David Byron wordt geboren op 29 Januari 1947 in Epping in Engeland. Aan het eind van de jaren 60 richt Byron samen met Mick Box (allebei ex Spice) de groep Uriah Heep op, die al snel versterkt wordt met de ex-Gods leden, toetsenist Ken Hensley en bassist Paul Newton, plus drummer Keith Baker. In de jaren 1970/1971 heeft Heep niet veel succes, behalve in landen als West-Duitsland en Zwitserland, waar de Led Zeppelin-achtige hardrock wel gewaardeerd wordt. Voor het album Look At Yourself heeft Uriah Heep, voor wat de ritmesectie betreft, veel personeelswisselingen gekend, maar bij Look At Yourself, met welk album Uriah Heep internationaal doorbreekt, is de line-up met Lee Kerslake (drums) en bassist Gary Thain definitief. Alle volgende albums zijn stuk voor stuk bestsellers in Engeland, Europa en de Verenigde Staten. In 1976, na het tiende album High And Mighty als al duidelijk is dat er in Uriah Heep weinig enthousiasme over is, wordt David Byron, mede door zijn drankgebruik, door Ken Hensley ontslagen wegens ernstige meningsverschillen tussen de heren onderling, en tussen de groep en manager Gerry Bron. Vanaf dat moment gaat het snel bergafwaards met David Byron. Hij richt de groep Rough Diamond op, met de ex-gitarist van Humple Pie Clem Clempson, maar dat wordt geen succes. Daarna begint hij Baby Faced Killer, waar hij ook geen succes mee heeft en uiteindelijk The Byron Band. Door zijn steeds maar toenemende alcoholisme mislukt uiteindelijk alles, en kan hij zijn successen van vroeger nooit meer evenaren. David Byron is 38 jaar geworden


Nadat bekend is geworden dat eigenaar Alan Sytner de Cavern Club moet sluiten barricaderen op 28 Februari 1966 meer dan 100 fans de deuren en sluiten zichzelf op in de club. Politie moet er aan te pas komen om iedereen er weer uit te krijgen. De muziekkelder, waar The Beatles op 21 Maart 1961 voor het eerst hebben opgetreden, kampt met financiele problemen. De Cavern Club heeft een schuld van meer dan 10.000 pond. Alan Sytner is op 11 Januari 2006 op zeventigjarige leeftijd overleden.


Graham_nash_chicagoGraham Nash staat op 28 Februari 1971 in Studio C van Wally Heider in San Francisco voor de opnamen van het nummer Chicago voor zijn eerste solo-album Songs For Beginners. Op deze LP wordt hij ondermeer bijgestaan door David Crosby, Neil Young, Dave Mason en Rita Coolidge. Chicago is de eerste single die van het album wordt uitgebracht. In Amerika komt de single niet verder dan de 35-ste plaats. In Nederland doet Chicago het beter, de single bereikt de vijfde plaats in de Top 40. Graham Nash over Chicago: "At the time Hugh Romney called David (Crosby) and invited CSNY to go and play at a benefit for the Chicago Seven. David and i wanted to do it, but Stephen (Stills) and Neil (Young) didn't, for whatever reason. Anyway, i wrote this song to Neil and Stephen and to everybody that i thought might want to hear about the fact that what was happening to the Chicago Seven wasn't fair." Songs For Beginners wordt op 28 Mei 1971 uitgebracht. In Nederland is het album goed voor een vierde plaats in de LP Top 50.


Tegen twee vrouwen uit Vlaardingen, die beweren "in contact" te staan met Herman Brood wordt door zijn weduwe Xandra Brood op 28 Februari 2006 een kort geding aangespannen. Herman Brood heeft op 10 Juli 2001 zelfmoord gepleegd door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. De twee vrouwen hebben "de boodschappen" die zij van Herman Brood hebben "doorgekregen" vastgelegd in het boek Hemels Brood. Xandra Brood wil niet dat dit boek verschijnt. Aan een vonnis komt de rechter niet toe. De twee schrijfsters stemmen tijdens de zitting in met het inleveren van hun voorraad boeken, op voorwaarde dat zij er zelf ieder één mogen houden. Hun doel is bereikt. Zij hebben "de boodschappen" van Herman Brood aan zijn weduwe kunnen "doorgeven".


Lewis_brian_hopkin_jonesOp 28 Februari 1942 wordt Lewis Brian Hopkin Jones geboren in het Park Nursing Home in Cheltenham. Als tiener is de intelligente Brian Jones meer geinteresseerd in muziek dan in zijn studies en hij speelt saxofoon en klarinet. Begin jaren 60 trekt hij naar London en verdiept zich in de bluesmuziek van de Mississipidelta. Jones is ondertussen gitaar en mondharmonica beginnen te spelen. In het voorjaar van 1962 ontmoet hij Mick Jagger en Keith Richards. Die hebben net als hij opgetreden in de Rhythm 'n' Bluesgroep Blues Incorporated van Alexis Korner. Brian heeft de ambitie om zijn eigen bluesformatie op te richten. The Rollin' Stones debuteren in Juli 1962 in de Marquee Club in Londen. Op dat moment is Jones de onbetwiste leider. Hij laat de anderen verder kennismaken met het bluesrepertoire en is de eerste jaren de stuwende kracht achter de groep. Dat verandert wanneer Andrew Oldham manager wordt en Jagger en Richard als songwriters zich laten gelden. Oldham heeft het niet zo gezien in de licht labiele persoonlijkheid van Jones, die eigenlijk niet zo goed past in de hitmachine die de Stones aan het woren zijn. Het feit zijn leiderschap over de groep kwijt te zijn geraakt is een danige frustratie voor Jones, die zich steeds meer te buiten ging aan drank- en druggebruik en daarmee zijn fragiele gezondheid geen goed doet. Toch blijft zijn muzikale inbreng belangrijk: zijn muzikale ideeen verrijken de nummers van Jagger en Richard zozeer dat hij als co-auteur van sommige songs kan gelden. Jones lijkt een nieuwe plaats in de groep te hebben ingenomen, maar de verhoudingen in de groep verslechteren helemaal wanneer Keith Richard Brians vriendin, de Duitse actrice/fotomodel Anita Pallenberg, inpikt. Wanneer hij later ook nog gearresteerd wordt wegens druggebruik, gaat Brian Jones er helemaal aan onderdoor. Hij functioneert nog nauwelijks in de groep. Het is dan ook geen verrassing dat Jones op 8 juni 1969 uit de groep wordt gezet. In de vroege ochtend van 3 Juli 1969 wordt Brian Jones bewusteloos in het zwembad van zijn huis in Cotchford in Sussex gevonden. In paniek proberen zijn Zweedse vriendin Anna Wohlin en de gasten Frank Thorogood en Janet Lawson hem te reanimeren. Het mag niet baten. In Juli 1997 bekent Frank Thorogood op zijn sterfbed dat hij Brian onder water heeft geduwd. De twee hadden ruzie gekregen, omdat Frank nog geld van de ex-Rolling Stone tegoed had.


Sebastian Bach wordt op 28 Februari 1989, na een optreden in Hampton in Virgina door de politie opgepakt. De zanger van Skid Row zou op het podium schuttingtaal hebben gebruikt. Na een nacht in de cel te hebben doorgebracht wordt Sebastian Bach, na het betalen van 35 dollar borg, vrijgelaten.


Billy_thorpeBilly Thorpe overlijdt op 28 Februari 2007 in een ziekenhuis in Sydney in Australie aan de gevolgen van een hartaanval. William Richard Thorpe wordt op 29 Maart 1946 in Manchester in Engeland geboren. In de jaren vijftig emigreert hij naar Australie, waar hij in 1964 de groep Billy Thorpe & The Aztecs formeert. In 1964 verdrijft de band de Beatles van de eerste plaats in de Australische hitparade met een op de versie van de Rolling Stones gebaseerde cover van het Coasters-nummer Poison Ivy. Andere hits van Billy Thorpe & The Aztecs zijn ondermeer Mashed Potato, Over The Rainbow, I Told The Brook, Baby Hold Me Close, Love Letters en I've Been Wrong Before. Billy Thorpe & The Aztecs inspireren groepen zoals Midnight Oil en AC/DC. Als solozanger heeft Thorpe in 1979 in de Verenigde Staten veel succes met het conceptalbum Children Of The Future. Billy Thorpe is zestig jaar geworden.


Frankie_lymonFrankie Lymon overlijdt op 28 februari 1968, in New York, aan een overdosis heroine. Frankie Lymon wordt op 30 September 1942 in New York geboren. Hoewel hij tussen 1956 en 1960 in totaal zes singles in de Amerikaanse hitparade heeft gehad, heeft hij zijn plaats in de muziekgeschiedenis voornamelijk te danken aan zijn eerste en grootste hit; de millionseller Why Do Fools Fall In Love. Als 13-jarige neemt hij het nummer in 1956 op, als leadzanger van The Teenagers. Aan het eind van de jaren vijftig is de carriere van Lymon al zo goed als voorbij, wanneer hij de baard in de keel krijgt. Lymon raakt verslaafd aan drugs en verkoopt de rechten van zijn grootste hit om zijn verslaving te bekostigen. Nadat Diana Ross, in 1981, een hit heeft met haar versie van Why Do Fools Fall In Love, begint Lymon's weduwe, Emira, in 1984, een rechtszaak over de rechten van het nummer. De zaak sleept zich jaren voort, kent verschillende verrassende wendingen, en wordt uiteindelijk in 1992 in Emira's voordeel beslist. Frankie Lymon is 25 jaar geworden.


50centOp 28 Februari 2005 is de rapper 50 Cent (Curtis Jackson) betrokken bij een schiet-incident in de lobby van het studiogebouw van Hot 97 (WQHT-FM), een radiostation in New York. Hierbij raakt een man uit het gezelschap rond 50 Cent gewond. Hij wordt voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Er worden echter geen arrestaties verricht. Op 3 Maart 2005 zegt 50 Cent een signeer-sessie in de Virgin Megastore in New York af, en trekt zich even terug uit de publiciteit. Later in Maart 2005 verschijnt zijn nieuwe album The Massacre.


Ray Charles ontsnapt maar net aan de dood als een mannelijke 'fan' op 28 Februari 1977 het podium opklimt en Ray, die aan het optreden is, met een sjaal probeert te wurgen. Security personeel is er gelukkig op tijd bij.


The_nobs_2Op 28 Februari 1970 geeft Led Zeppelin in Kopenhagen een eenmalig concert onder het pseudoniem The Nobs. De eenmalige naamsverandering was nodig omdat Countess Eva von Zeppelin had gedreigd met een rechtzaak indien de groep in Denemarken zou optreden onder de naam Zeppelin. "Ze zijn misschien wereldberoemd, maar vier schreeuwende apen gaan geen gebruik maken van onze familienaam zonder toestemming", aldus Eva von Zeppelin, zelf ingetrouwd in de Zepplin familie. Hoewel er nog steeds wordt gespeculeerd over de oorsprong van de tijdelijke naam, kwam die waarschijnlijk van Claude Nobs, de promotor van het jaarlijkse Montreux Jazz festival, waar de band twee weken later zou optreden. Nobs is overigens slang voor testikels. Opname van dit concert verschijnen later op de 2-CD Dancing With The Snow Queen (Baby Face 9602, Japan) en Riot Going On (POT 006-7, Japan)


Uk_tour_1974De Golden Earring begint na een vier dagen durende opnamesessie in een Londense studio op 28 Februari 1974 aan een uitgebreide tournee door Engeland, die voor het eerst langs belangrijke zalen gaat. Dat komt vooral doordat Radar Love in de Engelse Top 10 staat. Tijdens deze vierde Earring-Tour door Engeland, waarbij de Delftse formatie Alquin in het voorprogramma staat, wordt gebruik gemaakt van de lichtshow van The Who, een vriendendienst van Pete Townshend. De vriendschap tussen The Who en Golden Earring ontstaat op 21 September 1965 wanneer The Who moet optreden in De Marathon in Den Haag. Omdat de apparatuur van The Who. drie weken eerder, op 2 September 1965 is gestolen, speelt de groep op geleende apparatuur van de Haagse groep The Haigs. Na acht nummers voluit gespeeld te hebben begeven de versterkers het echter. Op haastig geleende en geregelde apparatuur van een andere Haagse band, de Golden Earring, en de groep The Empty Hearts gaat The Who verder met het optreden. Door dit voorval onstaat de vriendschap tussen Golden Earring en The Who, wat later opdermeer resulteert in een platencontrakt voor de Golden Earring met Track Records.


Bobby_bloomOp 28 Februari 1974 komt Bobby Bloom, in Hollywood, door een kogel om het leven. Het is nooit duidelijk geworden of het incident een zelfmoord was of een tragisch ongeval. Bobby Bloom wordt geboren in 1946 en heeft aan het begin van zijn carierre een paar kleine hitjes met Love Don't Let Me Down en Count On Me. Zijn bekendste nummer en grootste hit is Montego Bay uit 1970, dat hij samen met Jeff Barry schrijft. Montego Bay haalt een 8ste plaats in de Billboard Hot 100 en een derde plaats in Engeland. In Nederland haalt Montego Bay op 31 Oktober 1970 een 21ste plaats. Aan het eind van zijn leven lijdt Bobby Bloom aan ernstige depressies. Bobby Bloom is 28 jaar geworden.


Alf_bicknellAlf Bicknel overlijdt op 28 Februari 2006, thuis in Oxford, Engeland. Bicknel is vanaf 1964 enkele jaren de chauffeur van The Beatles. Paul McCartney wordtdoor Bicknel geinspireerd tot het scgrijven van Drive My Car, de openingstrack van het Beatles-album Rubber Soul uit 1965. Een hoogtepunt in zijn loopbaan vindt Alf Bicknell het bezoek van The Beatles aan Elvis Presley in 1965. Tijdens dit bezoek wordt hij door Elvis Presley steeds met "Sir" aangesproken. In 1998 verschijnt de door Garry Marsh geschreven biografie over Bickel met als titel The Original Baby You Can Drive My Car. Alf Bicknell is 75 jaar geworden.


Esther_abi_ofarim_cinderella_rockefHet echtpaar Esther en Abi Ofarim staan op 28 Februari 1968 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Cinderella Rockefella. Esther wordt als Ester Zaied geboren en Abi als Abraham Reichstadt. Wanneer Esther in 1959 bij het Israelische Nationale Theater Habimah zingt, ontmoet ze daat Abraham Reichstat. De twee trouwen uiteindelijk en besluiten het als zang duo te gaan proberen. De grote doorbraak komt met het nummer Cinderella Rockefella van de componist Mason Williams (Bekend van oa Classical Gas), die met zijn versie geen hit weet te scoren. Ciderella Rockafella blijkt een eendagsvlieg te zijn. Met de carierre en ook met hun huwelijk gaat het na deze hit bergafwaarts. In 1970 scheiden Ester en Abi. Esther begint met redelijk een solo carierre en Abi legt zich toe op het produceren van Duitstalige platen. Esther Ofarim is in Nederland ook nog bekend als de zeemeermin op het eilandje van Rudi Carrell, waarmee hij in 1964 de zilveren roos wint op het TV festival in Montreux.


Naked_iii_live_in_panamaMet de release van de CD/DVD van Naked III - Live In Panama vieren de leden van Golden Earring op 28 Februari 2005 hun 40-jarig hitjubileum. Met dit in de Amsterdamse club Panama opgenomen album voltooit de Haagse band haar unplugged-trilogie. Op Naked III - Live In Panama staan ondermeer akoestische versies van oude hits, waaronder Sleepwalking, Kill Me (Ce Soir), Paradise In Distress, Hold Me Now en Holy Holy Life. Als eerste single is eind Januari 2005 een akoestische versie van hun uit 1968 daterende hit I've Just Lost Somebody uitgebracht. Naked III - Live In Panama komt op 5 Maart 2005 op de derde plaats binnen in de Nederlandse Album Top 100, wat tevens de hoogste notering voor dit album is.


Make_do_with_what_you_got_van_solomOp 28 Februari 2005 wordt het album Make Do With What You Got, van Solomon Burke uitgebracht. De opvolger van het succesvolle Don't Give Up On Me uit 2002 is geproduceerd door Don Was, bekend van zijn werk voor ondermeer Bonnie Raitt en The Rolling Stones. Het titelnummer is speciaal voor Solomon Burke geschreven door Dr. John. "Ik zit vijf decennia in de muziekwereld, heb 21 kinderen, 74 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. Geef mij niet op, heb ik al tegen fans gezegd als zij aan iemand als ik denken. Je moet het vertrouwen en de kracht hebben om tegen jezelf te zeggen: ik geef mijzelf niet op. Ik blijf doorgaan", aldus Burke. Op Make Do With What You Got staan nummers van Bob Dylan, Van Morrison en Hank Williams. Van The Rolling Stones staat het nummer I Got The Blues, een track van hun album Sticky Fingers uit 1971, op de plaat. In 1965 hebben zij Everybody Needs Somebody To Love van Solomon Burke gecoverd. "Wie had het ooit kunnen denken... Dat The Rolling Stones zouden zeggen: Solomon, hier is een geschikt liedje voor je. Zing het maar", aldus Solomon Burke.

Tijdens een persconferentie in het Royal Garden Hotel in Londen op 28 Februari 1972 maken Carl en Dennis Wilson van The Beach Boys bekend dat gitarist Blondie Chaplin en drummer Ricky Fataar, beiden uit Zuid-Afrika, zich bij de groep hebben aangesloten. "Wij hebben behoefte aan fris bloed bij The Beach Boys", aldus Carl Wilson.


Bridge_over_troubled_water_45rpmHet nummer Bridge Over Troubled Water van Simon & Grafunkel komt op 28 Februari 1970 op Nr. 1 in de Billboard Hot 100, en blijft daar 6 weken staan. Het is het titelnummer van het later te verschijnen album Bridge Over Troubled Water waarvoor het duo meer dan 800 uur in de studio heeft gezeten. Dat heeft de nodige spanningen opgeleverd. Paul Simon heeft het nummer Cuba Ci, Nixon No voor het album geschreven, maar Art Garfunkel wijst de song resoluut af. Simon ergert zich aan Garfunkel, die tussen het studiowerk door regelmatig op pad is voor filmopnamen in Mexico. In het nummer The Only Living Boy In New York schrijft Paul Simon deze irritatie's van zich af. Simon & Garfunkel ontvangen voor Bridge Over Troubled Water maar liefst zes Grammy Award's waaronder die voor het album van het jaar, de plaat van het jaar en de song van het jaar. Een van de minder bekende nummers is So long, Frank Lloyd Wright, een ode aan de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, voor wie Garfunkel, die zelf ooit architectuur studeerde een groot bewondering heeft.


Love_will_keep_us_togetherDe Grammy Awards van 1975 worden op 28 Februari 1976 in het Hollywood Palladium in Los Angeles uitgereikt. Winnaars zijn onder meer The Captain & Tennille. Zij worden onderscheiden voor Love Will Keep Us Together (Record Of The Year). Still Crazy After All These Years van Paul Simon krijgt een Grammy Award voor Album Of The Year. Andere prijswinnaars zijn ondermeer Janis Ian (Best Pop Vocal Performance Female voor At Seventeen), Natalie Cole (Best R&B Vocal Performance Female voor This Will Be), Ray Charles (Best R&B Vocal Performance Male voor Living For The City) en Earth Wind & Fire (Best R&B Vocal Performance By A Duo Group Or Chorus voor Shining Star). Ook Willie Nelson, Van McCoy & The Soul City Symphony, Silver Convention, Linda Ronstadt, Chet Atkins, The Imperials en The Eagles vallen in de prijzen.


Mike_smithNadat hij een dag eerder is opgenomen in het Stoke Mandeville Hospital in Aylesbury, Buckinghamshire overlijdt op 28 Februari 2008 zanger Mike Smith aan de gevolgen van een longontsteking. Michael George Smith wordt op 6 December 1943 in Edmonton in het noorden van Londen geboren en is het meest bekend als zanger van The Dave Clark Five. Dave Clark Five is een van de succesvolste Britse popgroepen uit de jaren zestig.en wordt in 1962 geformeerd rond de drummer Dave Clark. Met de derde single, Glad All Over, wordt begin 1964 de eerste plaats in Engeland gehaald. Terwijl heel Engeland in de ban is van de merseybeat (vooral The Beatles), bewijzen de vijf Londense jongens dat er behalve in Liverpool ook in Londen 'beat' wordt gemaakt. Als antwoord op de merseybeat krijgt The Dave Clark Five meteen een label opgeplakt: The Tottenham Sound, naar de geboorteplaats van Clark. Dat de groep geen eendagsvlieg is, blijkt uit hits als Bits And Pieces en Can'tYou See That She's Mine. Al deze nummers zijn op dezelfde leest geschoeid als Glad All Over: de drums van Dave Clark sterk op de voorgrond, en daaroverheen de dubbele vocalen van Clark en Mike Smith, ondersteund door de scheurende sax van Payton. Vooral in de Verenigde Staten doet The Dave Clark het erg goed. In 1964 scoort de groep daar zeven Top 20-hits. I Like It Like That, Catch Us If You Can en Over And Over maken van The Dave Clark Five de voorloper van vele Engelse groepen, die het in de Verenigde Staten beter doen dan in hun vaderland. Juist door haar karakteristieke geluid raakt The Dave Clark Five na 1965 in een onontkoombare sleur. Ondanks een opleving in 1967 met You Got What It Takes (in de Verenigde Staten) en Everybody Knows (in Engeland) loopt het snel af. In 1970 gaat de groep officieel uit elkaar. In 2002 keert Mike Smith terug op het podium met zijn band Mike Smith's Rock Engine. In 2003 raakt, bij een val van een hek bij zijn huis in Spanje, de ruggegraat van Mike Smith ernstig beschadigd. Sinds dit ongeluk, die hem vanaf de borstkas verlamt is Smith gevoelig voor ontstekingen en gaat het slecht met hem. Op 10 Maart 2008, twee weken na het overlijden van Smith, wordt The Dave Clark Five op genomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Mike Smith is 64 jaar geworden.


Op 28 Februari 2006 worden er in Birmingham, Engeland tijdens een concert van Kanye West twee stewards neergeschoten. In het ziekenhuis blijkt dat de bewakers buiten levensgevaar zijn. De schietpartij vindt plaats als een onbekend aantal fans van Kanye West zonder geldig plaatsbewijs het concert proberen bij te wonen. De 28-jarige Amerikaanse hiphop-ster geeft in Birmingham de laatste show van de vijfdaagse Touch The Sky-tournee door Groot-Brittannixc3xab.


From_me_to_youAls The Beatles op 28 Februari 1963 tijdens hun tournee met Helen Shapiro in de toerbus van York naar The Granada Cinema in Shrewsbury onderweg zijn, schrijven John Lennon en Paul McCartney het nummer From Me To You. De titel is gebaseerd op een artikel in de New Musical Express van 22 Februari 1963, over de huidige tournee van The Beatles met als titel From Us To You. "What i find best about the song From me To You is that it has a complete middle part. It was composed in a way we never did before. The song brought us to a higher level. It was clearly a number we had written together. During our tours we got to know other musicians and learned how they wrote their songs", aldus Paul McCartney. From Me To You wordt op 5 Maart 1963, samen met de B-kant Thank You Girl, in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen, olv producer George Martin en de technici Norman Smith en Richard Langham. From Me To You wordt op 11 April 1963 uitgebracht, en komt op 18 April 1963 op een zesde plaats de Engelse hitparade binnen Een week later staat de single op nummer 1, en is daarmee de eerste nummer 1-hit voor The Beatles. From Me To You is ook de eerste Beatles hit die door een Amerikaanse artiest wordt gecoverd. Op 3 Juni 1963 brengt Del Shannon de single From Me To You b/w Two Silhouettes uit, en haalt de 86ste plaats in de Billboard Hot 100.


Concert organisator Mojo maakt op 28 Februari 2005 bekend dat zij vervroegd een nieuwe scantechniek uit zijn gaan proberen. Dit om de vele valse kaartjes die de laatste tijd in omloop zijn tegen te gaan. Ticketservice-directeur Peter van Ruijven denkt met dit systeem straks alle houders van nepkaarten buiten de deur te kunnen houden. "De pakkans is honderd procent. We moeten alleen nog bekijken of we voortaan bij elk concert gaan scannen. Doordat we vervroegd zijn gaan testen, is dat nog niet duidelijk." Volgens Van Ruijven zijn er twee soorten valse kaarten. Er zijn mensen die thuis een ticket namaken. En er zijn zogeheten halffabrikaten: originele tickets die zelf zijn bedrukt. Het is zowel Ticketservice als Mojo niet duidelijk hoe valsemunters aan de kale basistickets zijn gekomen, en kunnen niet zeggen of het om een lek binnen de organisatie gaat.


Stone_alone_bill_wymanOp 28 Februari 1976 wordt Stone Alone, de tweede solo-LP van Bill Wyman, uitgebracht. In eerste instantie is de titel voor het album Don't Hold It, Eat It, maar de nacht voordat het album afgemaakt moet worden krijgt Wyman een droom waarin hij de titel Stone Alone ziet. Op Stone Alone wordt de Rolling Stones-bassist ondermeer bijgestaan door Dallas Taylor, Bob Welch, Danny Kortchmar, Ruth en Bonnie Pointer, Greg Errico, Albhy Galuten, Nicky Hopkins, Dr. John, Jim Keltner, Al Kooper, Joe Vitale, Van Morrison, Lenny Pickett, Joe Walsh en Ron Wood. Stone Alone komt op 27 Maart 1976 binnen in de Billboard albumlijst, en komt niet hoger dan een 166ste plaats. Op het album staan de volgende nummers A Quarter To Three, Gimme Just One Chance, Soul Satisfying, Apache Woman, Every Sixty Seconds, Get It On, Feet, Peanut Butter Time, Wine And Wimmen, If You Wanna Be Happy, What'sThe Point en No More Foolin'.


Michael_jackson_grammy_awards_1984Bij de 26ste Grammy Awards uitreiking op 28 Februari 1984 in Los Angeles is Michael Jackson de grote winnaar, met maar liefst acht Grammy Awards die hij krijgt voor: Album Of The Year (Thriller), Record Of The Year (Beat It), Best Pop Vocal Performance - Male (Thriller), Best R&B Vocal Performance - Male (Billie Jean), Best R&B Song (Songwriter) (Billie Jean), Best Rock Vocal Performance - Male (Beat It), Producer Of The Year (samen met Quincy Jones) (Thriller) en Best Recording For Children (Narration) (E.T. The Extra Terrestrial)


Op 28 Februari 1959 wordt door platenmaatschappij Coral Records het album The Buddy Holly Story uitgebracht. The Buddy Holly Story is het eerste verzamelalbum dat van de op 3 Februari 1959 verongelukte zanger wordt uitgebracht. The Buddy Holly Story komt op 27 April 1959 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de elfde plaats.


Anne_marie_david_tu_te_reconnaitrasVanuit het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam wordt op 28 Februari 1973 het Nationaal Songfestival, net als een jaar eerder, als een circusprogramma gepresenteerd. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice, terwijl Barend Barendse opnieuw te zien is als spreekstalmeester. Ben Cramer, de enige kandidaat, zingt de volgende nummers: Kom Met Mij (geschreven door Clous van Mechelen, De Oude Muzikant (geschreven door Pierre Kartner), Kom Sylvia Dans Met Mij (geschreven door Frans Peters en Jacques Zwart) en het zelfgeschreven Melodie. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 April 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op een veertiende plaats. De Franxc3xa7aise Anne Marie David wint voor Luxemburg met het nummer Tu Te Reconnaitras. De gedoodverfde winnaar Cliff Richard eindigt met Power To All Our Friends op een derde plaats. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israel doet voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde. In de Nederlandse Top 40 is Cliff Richard wel de duidelijke winnaar. Power To All Our Friends staat vanaf 28 April 1973 vier weken op de eerste plaats. Winnares Anne Marie David bereikt op 5 Mei 1973 met Tu Te Reconnaitras een derde plaats als hoogste notering. Ben Cramer bereikt op 31 Maart 1973 een dertiende plaats in de Top 40 met De Oude Muzikant.


Jennifer_lopez_rebirthVanaf 28 februari 2005 ligt het album Rebirth van Jennifer Lopez in de platenwinkel. Op dit album staan ondermeer de volgende nummers: Step Into My World, Get Right, I Love, Whatever You Want, Ride Or Die, Cherry Pie, He'll Be Back, This Is Me, I Got You, Still Around, Hold You Down en Apresurate. In Amerika wordt Rebirth uitgebracht als DualDisc. Deze DualDisc bevat op één kant de muziek van het album en op de andere kant een DVD met interviews, beelden van achter-de-schermen en de videoclip bij de eerste single (Get Right). Rebirth komt op 5 Maart 2005 op de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100 binnen. Een week later moet Rebirth al weer plaats maken voor Hotel New York van Anouk dat vanaf 12 Maart 2005 vijf weken op de eerste plaats staat.


Ruslana_lyzhicko28 Februari 2004 wordt in Engeland onder de titel Making Your Mind Up de finale van de Britse voorronde van het Eurovsie Songfestival uitgezonden. De 27-jarige James Fox uit Cardiff wordt aangewezen om Groot-Brittannie op 15 Mei 2004 tijdens de internationale finale in Istanboel te vertegenwoordigen met Hold On To Our Love. Naar het schijnt heeft de Turkse winnares van 2003, Sertab Erener, heel Europa doorgereisd om bij alle landelijke finales aanwezig te zijn. Ook nu komt zij het podium op om James Fox een trofee te overhandigen. James Fox, een leerling van de Fame Academy, is sprakeloos na zijn zege. In Istanboel eindigt hij met 29 punten op de zestiende plaats. Ruslana Lyzhicko (foto) met het nummer Wild dances wint voor de Oekraine met een totaal van 280 punten. Nederland eindigt Re-union dat het nummer Without You brengt met 11 punten op een 20ste plaats.


In het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam gaat op 28 Februari 1991 de musical Les Miserables in premiere. Naderhand verhuist de voorstelling naar het Circustheater in Scheveningen. De hoofdrollen worden gespeeld door Paul de Leeuw (die zich weldra uit de productie terugtrekt in de rol van herbergier Thenardier), Simone Kleinsma (madame Thenardier), Henk Poort (Jean Valjean), Ernst-Daniel Smid (Javert), Pia Douwes (Fantine) en Vera Mann (Eponine). De soundtrack van Les Miserables bereikt op 1 Juni 1001 een 13e plaats in de Nederlandse Album Top 100. Op 24 Mei 1992 is de laatste voorstelling van Les Miserables.


Chris_curtisNa een lang ziekbed overlijdt op 28 Februari 2005 drummer en zanger Chris Curtis. Chris Curtis wordt op 26 Augustus 1941 in Oldham, Lancashire geboren als Christopher Crummey en is het meest bekend als drummer van de Liverpoolse band The Searchers. In 1962 wordt Curtis drummer bij deze band wanneer hij Norman McGarry opvolgt die drummer bij Rory Storm & The Hurricans wordt en op zijn beurt Ringo Starr vervangt die naar The Beatles vertrekt. In 1963 tekenen The Searchers een contract met Pye-producer Tony Hatch. Hun eerste plaat, een cover van de oude Drifters-hit Sweets For My Sweet, wordt nummer 1 in Engeland. Dan volgen Sugar And Spice (nr.2) en het Jackie DeShannon-nummer Needles And Pins (nr.1) Na hun derde nummer 1-hit Don't Throw Your Love Away (1964) verlaat Tony Jackson de groep om het met een eigen formatie te proberen (The Vibrations). Deze beslissing valt voor beide partijen nadelig uit. Van Jackson horen we na een paar geflopte singles niets meer en The Searchers bereiken met diens vervanger Frank Allen (ex-Cliff Bennett And The Rebel Rousers) geen eerste plaats meer. Wel blijven ze in 1964 en 1965 regelmatig hits scoren als When You Walk In The Room en Goodbye My Love. Na het vertrek van Chris Curtis (die producer wordt) in 1966 weten The Searchers het succes echter niet langer te continueren. Na zijn vertrek neemt Curtis nog een solo single op. Aggravation met op de B-kant Have I Done Something Wrong?) komt op 26 Juni 1966 de Engelse hitlijst binnen op een 40ste plaats en is na een week op 19 te hebben gestaan alweer verdwenen. Op Aggravation, geschreven door Joe South, zijn ondermeer Jimmy Page en John Paul Jones te horen. Later begint Curtis de groep Roundabout met ondermeer Jon Lord (later Deep Purple). Het is Curtis die gitarist Ritchie Blackmore vraagt om in Roundabout te komen spelen, en hiermee het onstaan van Deep Purple in gang zet. De orginele bassist Tony West van The Searchers over Chris Curtis: "Chris was the epitome of the group itself. He contributed an awful lot to the vocals and the harmonies, his was the distinctive high voice. He was also a very good drummer. I will remember him as full of life and enthusiasm. Although he left the band, he never fully left the musical scene." Chris Curtis is 63 jaar geworden.


Paul McCartney keert, tien jaar nadat hij Japan is uitgezet voor het bezit van verdovende middelen, op 28 Februari 1990 weer terug in Het Land Van De Rijzende Zon. Op de eerste dag van zijn verblijf bezoekt de ex-Beatle een conferentie tegen het gebruik van drugs. Op 3, 5, 7, 9, 11 en 13 Maart 1990 staat Paul McCartney zes maal in een uitverkocht Tokyo Dome in Tokyo in het kader van zijn 1989/90 World Tour. Deze tour is op 26 Juli 1989 met een optreden in het Playhouse Theatre in Londen van start gegaan. Op 7, 8, 10 en 11 November 1989 staat McCartney vier maal in de Ahoy in Rotterdam. De tour wordt op 29 Juli 1990 afgesloten met een concert in Soldier Field in Chicago.


George_michael_en_andrew_ridgeleyOp 28 Februari 1986 maken George Michael en Andrew Ridgeley bekend dat zij gaan stoppen als Wham!. George Michael wil zich meer op het componeren gaan toeleggen, terwijl Andrew Ridgeley acteur wil worden. Wham! heeft in vier jaar tijd ruim achtendertig miljoen platen verkocht. George Michael en Andrew Ridgeley geven op 28 Juni 1986 een afscheidsconcert in het Wembley-stadion in Londen. Onder de 75.000 aanwezige fans vallen er tallozen flauw. Elton John is ook van de partij. Samen met George Michael zingt hij Candle In The Wind. De afscheids-single The Edge Of Heaven beeikt op 12 Juli 1986 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. In totaal staat The Edge Of Heaven drie weken op Nr 1.


Winifred_atwellWinifred Atwell overlijdt op 28 Februari 1983 aan de gevolgen van een hartaanval. Winifred Atwell wordt op 27 Februari 1914 geboren in Tunapuna in Trinidad & Tobago. Op vierjarige leeftijd ontdekt Winifred de piano, en twee jaar later geeft zij al haar eerste klassieke recitals waarmee ze veel succes oogst. Toch besluit Winifred Atwell de populaire richting in te slaan. In 1947 maakt zij in Londen haar radiodebuut bij de BBC. In December 1953 bereikt haar Britannia Rag de vijfde plaats in de Britse hitparade. In December 1954 staat zij vijf weken op de eerste plaats met Let's Have Another Party. Ook in April 1956 staat zij bovenaan met Poor People Of Paris. In 1959 scoort Winifred Atwell haar laatste hit met Piano Party. Na omzwervingen rond de wereld komt Winifred Atwell met haar man Lew Levisohn in Australie terecht. Tot 1978 blijft zij optreden. Winifred Atwell is 69 jaar geworden.


Op 28 Februari 1958 komen Buddy Holly & The Crickets en Norman en Violet Petty aan in Engeland voor een tournee die 25 dagen gaat duren. Naast Buddy Holly & The Crickets zijn er optredens van Des O'Connor, Gary Miller, The Tanner Sisters en Ronnie Keene & His Orchestra. Na hun aankomst in Engeland hebben Buddy Holly & The Crickets weinig tijd om bij te komen van hun reis. Dezelfde dag doen zij nog een playback-optreden in Cool For Cats, een programma van AR-TV Independent Television van het nummer That'll Be The Day. Vervolgens wordt in de Londense wijk Soho in de Whisky-A-Go-Go een persconferentie gegeven en poseren Buddy Holly & The Crickets voor enkele fotografen. Op 1 Maart 1958 treden Buddy Holly & The Crickets op in Sunday Night At The London Palladium, een showprogramma van de Britse commerciele omroep ITV. De tournee wordt op 25 Maart 1958 afgesloten met een concert in het Gaumont Theatre in de Londense wijk Hammersmith.


Help_de_dokter_verzuiptDe film Help De Dokter Verzuipt gaat op 28 Februari 1974 in meer dan dertig Nederlandse bioscopen in premiere. Help De Dokter Verzuipt is een komedie naar het boek van Toon Kortooms. De hoofdrollen worden gespeeld door Martine Bijl en Piet Bambergen, terwijl Jules Croiset de rol van de dokter op zich neemt. De muziek in deze film is van Rogier van Otterloo. Het instrumentale titelstuk bereikt als single een 16e plaats in de Nederlandse Top 40.


The Everly Brothers zijn op 28 Februari 1971 te gast in The Ed Sullivan Show. Het is dan inmiddels al de elfde keer in hun carriere dat zij optreden in dit Amerikaanse televisieprogramma. Don en Phil Everly zingen de volgende nummers: Bowling Green, Mama Tried, All I Have To Do Is Dream en Bye Bye Love. Ook Shirley Bassey treedt in deze aflevering van The Ed Sullivan Show op. Zij zingt What About Today en Yesterday When I Was Young.


Massiel_met_la_la_laVanuit Tivoli in Utrecht wordt op 28 Februari 1968 de door Elles Berger gepresenteerde twaalfde editie van het Nationaal Songfestival op Nederland 1 uitgezonden. Kandidaten om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival zijn Rene Frank, Gonnie Baars, Ronnie Tober en Conny Vink. Ronnie Tober wordt gekozen om op 6 April 1968 in Londen Nederland te vertegenwoordigen met het liedje Morgen, geschreven door Joop Stokkermans en Theo Strengers. Er nemen zeventien landen deel aan het Eurovisie Songfestival. Ronnie Tober eindigt met één punt op een gedeelde 16e plaats. De andere nummer 16 is Kristina Hautala uit Finland met het nummer Kun Kello K'y dat ook één punt krijgt. De Spaanse Massiel met La La La wint met 29 punten.


Indian_pipeAmsterdam komt op 28 Februari 1970 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Indian Pipe. Op de B-kant van deze door Jaap Eggermont geproduceerde single staat Blue Steel 44. Beide nummers zijn geschreven door Donald van Os van Amsterdam. Peter van Asten, Martin van Os en Robert Verwey maken de groep compleet. Amsterdam is voortgekomen uit de Amsterdamse groep Penny Wise. Indian Pipe bereikt de 29ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Jackson Nash wordt op 28 Februari 1978 geboren als de oudste van de drie kinderen van Graham Nash (Crosby Stills Nash & Young) en zijn vrouw, de actrice Susan Sennett. Jackson Nash werkt tegenwoordig in Hollywood, waar hij speciale effecten produceert voor speelfilms. Samen met zijn vriendin Zooey Deschanel heeft hij het scenario voor Circus Girl geschreven. Jackson Nash heeft Deschanel ontmoet toen zij samen op tournee waren met een komische muziekgroep.


Muziek Jarige Op 28 Februari

1941: Marty Sanders - Jay & The Americans Gitaar
1942: Joe South - Zanger USA
1942: Brian Jones - The Rolling Stones Gitaar († 3 Juli 1969)
1944: Frans Krassenburg - Zanger Golden Earrings
1945: Ronnie Rosman - Tommy James & The Shondells Toetsten
1952: Eddie Manion - Southside Johnny & The Asbury Jukes Saxofoon
1955: Randy Jackson - Zebra Zanger/Gitaar
1957: Cindy Wilson - The B-52's Zangeres
1957: Ian Stanley - Tears For Fears Toetsten
1957: Phil Gould - Level 42 Drums
1966: Ian Brown - The Stone Roses Zanger
1967: Marcus Lillington - Breathe Gitaar
1969: Benjamin Kribben - Van Dik Hout Bas
1972: Danny McCormack - The Wildhearts Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten