Zoeken in de muziekgeschiedenis

7 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 8 Januari

David Cassidy komt op 8 Januari 1973 om 10 uur 's morgens aan op Schiphol. Op het vliegveld worden opnamen van het nummer Rock Me Baby gemaakt voor AVRO's TopPop en geeft hij enkele interviews. Om 2 uur is David Cassisy alweer vertrokken.

In het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone van 8 Januari 2002 is U2 de grote winnaar in zowel de publiek populariteits polls als bij de critici. De lezers van Rolling Stone kiezen U2 als Artist Of The Year, Best Male Performer (Bono), Best Band, Best Album (All That You Can't Leave Behind), Best Tour, Best Album Cover (All That You Can't Leave Behind), Best Rock Artist en Best Online Fan Site. Bij de critici wint U2 in de categorieen Best Band, Best Male Performer (Bono) en Best Tour. De reden dat de critici niet voor All That You Can't Leave Behind als beste album kiezen, komt omdat het aan het einde van 2000 is uitgebracht.


Op 8 Januari 1966 komt de single Tormented van The Phantoms op de laatste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Tormented bereikt een 25ste plaats als hoogste notering. De single is afkomstig van het titelloze debuutalbum van The Phantoms. Naast Tormented staan op deze LP de volgende nummers: Brand New Cadillac, Hang On Sloopy, Questions, International Language, Let Them Talk, Someday I'm Somebody, A Well Respected Man, The Idiot, It' A Lie, She Belongs To Me en Roadrunner. Het debuut album van The Phantoms is geproduceerd door de Radio Veronica-diskjockey Cees van Zijtveld. The Phantoms komen uit Eindhoven en bestaan uit zanger Marty van Rooy, de gitaristen Ronald van der Horst en Ad van de Ven, basgitarist Wally Soute en drummer Fred Grundlach.


The Jimi Hendrix Experience speelt op 8 Januari 1967 in de Mojo Club in Sheffield in Engeland. Op het affiche staan zij vermeld als The New Weirdo Trio Jimi Hendrick's Experience.


Op 8 Januari 1935 wordt Elvis Aaron Presley in Tupelo, Mississippi geboren. Zijn tweelingbroer Jesse Garon komt levenloos ter wereld. Elvis Presley groeit tijdens zijn leven al uit tot een legende en is samen met o.a. The Beatles en Bob Dylan, een van de weinige artiesten die van wezenlijk belang zijn geweest voor de ontwikkeling van de popmuziek. Een ruwe schatting leert dat hij meer dan een miljard (!) verkochte platen op zijn naam heeft staan, waarvan ongeveer 100 gouden singles en 50 gouden albums. Verder is hij te zien in 33 films. Zijn hoeveelheid live-optredens is helemaal ontelbaar. Na een bijna 20 jaar durende carierre komt langzaam het einde in zicht. Steeds meer leidt Elvis een teruggetrokken leven en steeds vaker verschijnen er in de pers de meest wonderlijke verhalen over Presley. Hij wordt regelmatig in het ziekenhuis opgenomen. Dan weer heeft Elvis een ernstige oogziekte, dan weer is hij veel te zwaar, een andere keer heeft hij het aan zijn lever en vaak ook beweert men dat Presley depressief en achterdochtig is. De fans nemen dit soort berichten nauwelijks serieus, want er is sinds zijn opkomst al zoveel over hem verteld en geschreven. Elvis blijft immers tussen zijn bezoeken aan het ziekenhuis doorgaan met optreden en het opnemen van platen. Maar dan is het, bijzonder onverwacht, allemaal ineens voorbij. Op 16 augustus 1977 wordt de wereld opgeschrikt door het bericht dat Elvis Presley op 42-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand.Thuis, in Memphis, Tennessee, de stad waar zijn roem begint en waar zijn kapitale villa Graceland een waar bedevaartsoord wordt. Na zijn dood, over de oorzaak waarvan in de loop der jaren overigens de wildste geruchten de ronde doen, varierend van een overdosis drugs en medicijnen tot moord, blijft de belangstelling voor Presley namelijk onverminderd voortduren.


Op 8 Januari 1971 wordt Brian Poole, voormalig zanger van Brian Poole & The Tremeloes, vader wanneer zijn dochter Karen wordt geboren in Chadwell Heath in Essex. Samen met haar één jaar jongere zusje Shellie formeert Karen Poole later het duo Alisha's Attic. I Am I Feel is in 1996 hun eerste hit in de Engelse hitparade. De single haalt een veertiende plaats.


Renee & Renato komen op 8 Januari 1983 op nummer 21 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Save Your Love. Deze single staat in de week van 22 Januari 1983 op de eerste plaats. Renee & Renato zijn een duo dat bestaat uit de Italiaanse zanger Renato Pagliani en de Britse zangeres Hilary Lester. Op 15 Januari 1983 komt de Nederlandse vertaling Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen van Peter van Asten en Richard de Bois, gezongen door Willy & Willeke Alberti, op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze singlehaalt uiteindelijk een vijfde plaats.


The Beatles staan op 8 Januari 1966 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst met Rubber Soul. Het album is op 6 December 1965 in Amerika uitgebracht en komt binnen op nummer 106, de week daarna stijgt Rubber Soul naar de 60ste plaats om vervolgens weer een week later op de eerste plaats te staan. Gedurende de eerste week dat het album in Amerika uit is, breekt het alle verkooprecords. In de eerste negen dagen worden er 1.2 miljoen exemplaren verkocht. De Amerikaanse versie van Rubber Soul verschilt behoorlijk met die van Engeland. Niet alleen staan op de USA versie twee nummers van het album Help!, ook staan er vier nummers (Drive My Car, Nowhere Man, If I Needed Someone en What Goes On) minder op, die later, op 15 Juni 1966, als Yesterday And Today LP alsnog worden uitgebracht.


Op 8 Januari 1977 komt Living Next Door To Alice van Smokie op een 19e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Living Next Door To Alice, met op de B-kant Run To You, geschreven door bassist Terry Uttley en gitarist Alan Silson, staat vanaf 5 Februari 1977 drie weken op de eerste plaats. Op 11 Maart 1995 staat het door Nicky Chinn en Mike Chapman geschreven nummer als Alice Who The X Is Alice in de uitvoering van Gompie nog eens vijf weken bovenaan in de Nederlandse Top 40. Achter Gompie gaat Peter Koelewijn schuil. Alice Who The X Is Alice bereikt zelfs de zeventiende plaats in de Britse hitparade, ondanks een boycot van de BBC. Die draait deze single niet omwille van het woord X wat voor 'fuck' staat.


Rush wordt op 8 Januari 1979 door de Canadese regering benoemd tot de officiele Ambassadors Of Music van Canada. De symfonische rockgroep is in 1968 opgericht door gitarist Alex Lifeson (midden, echte naam Zivojinovic) en drummer John Rutsey. Na enige tijd treedt Geddy Lee (rechts, echte naam Gary Lee Weinrib) toe. In hun woonplaats, Toronto, Canada, spelen ze met Cream-, Hendrixen Who-covers op scholen en in jongerensocieteiten. Na een eerste single neemt Rush in 1973 het debuutalbum Rush op. Rush klinkt dan nog zeer beinvloed door Led Zeppelin, zowel vanwege Lifesons gitaarspel als Lee's hoge vocalen. Dit blijkt echter in het voordeel van de groep te werken en de eerste Amerikaanse shows worden geboekt, onder andere in het voorprogramma van ZZ Top. Na de eerste Amerikaanse toer wordt Rutsey, die zich niet kan verenigen met de meer progressieve richting die Lee en Lifeson nastreven, vervangen door Neil Peart (links). Zijn invloed laat zich zowel op tekstueel als compositorisch vlak gelden. Met de introductie van synthesizers, de technisch knap in elkaar stekende en rond sterke melodieen gebouwde rocksongs op het concept album 2112 breekt Rush internationaal door naar het grote publiek.


Robert Hoskins wordt op 8 Januari 1996 in Los Angeles door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien jaar, voor het bedreigen van Madonna. Robert Hoskins klimt in 1995 over de muur van het huis van Madonna in Hollywood, ook heeft hij de zangeres meerdere keren gestalkt, terroristische bedreigingen geuit, en gedreigt haar keel van oor tot oor open te snijden. Tijdens de rechtszitting op 3 Janauri 1996 getuigt Madonna persoonlijk tegen Robert Dewey Hoskins.


Eddie Cochran staat op 8 Januari 1960 in de Goldstar Studios in Los Angeles om enkele nieuwe nummers op te nemen, waaronder Three Steps To Heaven. Cochran wordt bij deze opname ondermeer begeleid door Sonny Curtis en Jerry Allison van The Crickets. Dit is de laatste keer dat Eddie Cochran in de studio staat. Op 17 April 1960 komt hij in Engeland bij een verkeersongeval om het leven.


Queen staat op 8 Januari 1977 op de eerste plaats van de Engelse albumlijst met A Day At The Races. Met het album, de opvolger van het succesvolle A Night At The Opera, wordt in Mei 1976 begonnen. Tussen de drukke repetities door heeft Queen nog wel even tijd voor een eenmalig gratis optreden in Hyde Park, voor 150.000 uitzinnige toeschouwers. Evenals A Night At The Opera is A Day At The Races geinspireerd door een film van The Marx Brothers. Ook op A Day At The Races leveren alle vier de leden een of meerdere composities. Drummer Roger Taylor (Drowse), bassist John Deacon (You And I), gitarist Brian May componeert ondermeer White Man, een politieke song, waarin hij de positie van de Indianen in de V.S. beschrijft en de fraaie ballad Teo Torriate (Let Us Cling together). Freddie Mercury shrijft ondermeer de hit Somebody To Love. De humor van Mercury komt tot uiting in zijn composities Good Old Fashioned Lover Boy en The Millionaire Waltz. A Day At The Races wordt in December 1976 uitgebracht, voorafgegaan door de single Somebody To Love. Tijdens de presentatie van het album, die wordt gehouden op een renbaan, ontvangt Queen een gelukstelegram van Groucho Marx. A Day At The Races is een groot succes, maar de verkopcijfers van A Night At The Opera worden niet gehaald. In Nederland komt A Day At The Races op 22 Januari 1977 op de eerste plaats van de albumlijst.


Het album Jojo van George Kooymans komt op 8 Januari 1972 binnen in de Nederlandse LP Top 50. Jojo bereikt een twaalfde plaats. Op deze eerste soloplaat van de gitarist van de Golden Earring staan de volgende nummers: South Side Lady, Day And Night, Lay It On Me, For Gail, Lovin' And Hurtin', Low Rider, We're Just Making Time, A Drifter's Love, Spending All My Time With You en Don't Be Lonely. Van Jojo wordt het nummer Lovin' And Hurtin' op single uitgebracht. Lovin' And Hurtin', met op de B-kant For Gail, komt op 25 December 1971 op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt een 25ste plaats.


Vanaf 8 Januari 1973 ligt het album Holland van The Beach Boys in de platenwinkel. Holland is in Juni 1972 in de studio van Pi Veriss (pseudoniem van Piet Visser, 2 Oktober 1916 - 11 November 1998) aan de Rijksstraatweg 45 in Baambrugge opgenomen. Pi Veriss' naam wordt als eerste genoemd (Uncle Pi) bij de credits op album Holland. The Beach Boys, zonder Bruce Johnston maar met Brian Wilson, Blondie Chaplin en Ricky Fataar verhuizen speciaal voor de opname van de plaat voor een jaar naar Nederland. Een volledige studio wordt vanuit de Verenigde Staten overgevlogen en ingericht in Baambrugge. Op de hoes van Holland staat een foto van Kromme Waal 21 in Amsterdam. Op Holland staan de volgende numers: Sail On Sailor, Steamboat, California Saga: Big Sur, California Saga: The Beaks Of Eagles, California Saga: California, The Trader, Leavin' This Town, Only With You en Funky Pretty. Bij de eerste oplage van Holland wordt een bonussingle geleverd. Hierop staat het muzikale sprookje Mount Vernon And Fairway van Brian Wilson. Holland komt op 27 Januari 1973 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en bereikt de elfde plaats. In Amerika blijft Holland op 36 steken in de Billboard albumlijst. In Engeland is het album van The Beach Boys goed voor een twintigste plaats.


Micky Dolenz van The Monkees wordt op 8 Januari 1969 vader, wanneer zijn vrouw Samantha Juste het leven schenkt aan een dochter die de naam Ami krijgt. Micky Dolenz en actrice Samantha Juste zijn op 12 Juni 1968 getrouwd. In 1975 gaat het paar uit elkaar.


Op 8 Januari 2007 maakt het Britse modeblad Glamour bekend dat Kylie Minogue de bestgeklede vrouw van 2006 is. Volgens Glamour heeft Kylie Minogue een subtiele, klassieke stijl aangenomen en viel ze in 2006 op door haar nieuwe en elegante look, ook al bleef ze uit de spotlights omdat ze hersteldende was van borstkanker. De Australische zangeres is de opvolgster van Kate Moss. Dit Britse topmodel eindigde in 2006 nog op de eerste plaats en eindigt nu als vierde. Tweede is Victoria Beckham, terwijl Nicole Richie op de derde plaats beslag legt.


Carly Simon ontvangt op 8 Januari 1973 een gouden plaat voor You're So Vain. De single is op 2 December 1972 de Amerikaanse hitparade binnengekomen. Vanaf 6 Januari 1973 staat You're So Vain drie weken op de eerste plaats. Over wie Carly Simon zingt op You'So Vain is niet bekend. Het kan Warren Beatty zijn, maar ook Kris Kristofferson, Cat Stevens en Mick Jagger met wie zij allemaal een relatie heeft gehad. Op You're So Vain is wel Mick Jagger als achtergrondzanger te horen. In eerste instantie zou Harry Nilsson de backingvocalen doen. Over hoe het Carly Simon toch gelukt is om Mick Jagger de achtergrondzang te laten doen verteld zij: "I guess it was kind of chance in a way. I was in London, it was 1972 and he happened to call at the studio while I was doing the background vocals with Harry Nilsson. Mick said 'Hey, what cha doin'?' and I said 'We're doing some backup vocals on a song of mine, why don't you come down and sing with us?' So Mick and Harry and I stood around the mic singing 'You're So Vain' and Harry was such a gentleman - he knew the chemistry was between me and Mick; in terms of the singing, so he sort of bowed out saying, 'The two of you have a real blend - you should do it yourselves."


De 39-ste verjaardag van Elvis Presley op 8 Januari 1974 is voor Radio Veronica, na de Beatlesdag in Februari 1972 en de Stonesdag in Oktober 1973, aanleiding voor een Elvisdag. De jingles zijn ingezongen door Jack de Nijs. Hij heeft wel eens voor de grap Elvis geimiteerd. Discjockey Will Luikinga produceert de jingles voor de Elvisdag. Vooral de jingle op muziek van His Latest Flame is geslaagd. Jack de Nijs verandert zijn naam in Jack Jersey en gaat in de stijl van Elvis Presley platen maken. Hij scoort hit na hit, waaronder In The Still Of The Night, Papa Was A Poor Man en Blue Brown Eyed Lady. Als Elvis vertolker vestigt Jack Jersey zijn faam in Nederland en ver daar buiten. In 1975 neemt hij in Nashville het album I Wonder op met The Jordanaires, de achtergrondzangers van Elvis Presley.


Op 8 Januari 1975 staan twee bruidsparen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in Zaandam. Het zijn gitarist Dick Buysman en zangeres Margriet Eshuijs van Lucifer en drummer Henny Huisman, ook van Lucifer, en zijn vriendin Lia van Gulik. Henny heeft Lia leren kennen tijdens een optreden van Lucifer. Zij krijgen twee kinderen, Nikki en Lobke. Dick Buysman en Margriet Eshuys krijgen een zoon die zij Boy noemen. Sinds 1985 heeft Margriet Eshuys een verhouding met Maarten Peeters. In het programma KRO programma Memories van December 2004 bekende Hennie Huisman altijd verliefd te zijn geweest op Margriet Eshijs. "Mijn eerste liefde is Margriet Eshuis. Vroeger dachten we dat we elkaar leuk vonden. Maar we waren toen nog heel jong. We durfden het elkaar toen niet te vertellen. Maar nu wel." aldus Henny Huisman. De hereniging zal volgens Henny Huisman niet voor een scheiding zorgen. "Nee, we zijn allebei zeer gelukkig met ons eigen leven. Maar het was erg leuk om elkaar weer te zien."


De zestigduizend kaartjes voor drie optredens van Led Zeppelin op 3, 7 en 12 Februari 1975 in de Madison Square Garden in New York zijn op 8 Januari 1975 binnen vier uur uitverkocht. In tegenstelling to de chaotische verkoop in Boston eerder, verloopt in New York alles zonder incidenten.


Johnny Jordaan overlijdt op 8 Januari 1989 aan de gevolgen van suikerziekte. Johannes Hendricus van Musscher wordt op 7 Februari 1924 geboren op de hoek van de Amsterdamse Lijnbaans- en Rozengracht. Op negenjarige leeftijd verliest hij bij een stoeipartij met zijn neef Carel Verbrugge (de latere Willy Alberti) zijn linkeroog, waardoor hij het de rest van zijn leven met een glazen oog moet doen. Het is de aankondiging van een leven vol medische tegenslagen. In Februari 1955 wint Jordaan in Hotel Krasnapolsky met De Parel Van De Jordaan een door Bovema uitgeschreven wedstrijd. De platenmaatschappij gaat met dit concours voor de Beste Stem van de Jordaan op zoek naar nieuw talent in het zogenoemde Jordaan-genre, dat vanaf 1897 (de eerste Jordaanfiguur is Pietje Puck uit de revue Luilekkerland) geleidelijk gestalte krijgt en onder andere wordt vertolkt door Louis Davids. Tante Leen (Jansen-Polder) wint met Hand In Hand de tweede plaats. Hun namen zouden voor de rest van hun leven met elkaar verbonden blijven. Typerend voor Tante Leen's carriere is dat Oh Johnny (1955) haar enige hit is: in de eeuwige schaduw van Jordaan. De dag na het concours worden de opnames uitgezonden door de AVRO. Nog een dag later neemt Jordaan zijn eerste plaat op: De Parel Van De Jordaan. De B-kant, Bij Ons In de Jordaan, zou echter het succes van de single bepalen. Zijn debuut Bij Ons In De Jordaan is meteen een gigantisch succes. Ook van de opvolger Geef Mij Maar Amsterdam gaan een miljoen exemplaren over de toonbank. Het overweldigende succes duurt maar twee jaar. In plaats van zijn eigen herkenbare geluid met drie accordeons en achtergrondkoor Klaverjasclub Schoppen 9, is op zijn volgende platen een prominente plaats ingeruimd voor het hammondorgel van Cor Steyn, strijkers of een complete big band. De opkomst van de rock & roll bezorgt bovendien schlager, chanson en smartlap in één klap een oubollig imago. In 1981 krijgt hij een hersenbloeding waarna hij zich nog maar moeilijk kan bewegen. Na zijn overlijden wordt Johnny Jordaan niet vergeten. De VPRO maakt in 2000 een televisieserie over het leven van Johnny Jordaan. Bij Ons In De Jordaan wint twee Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival. één voor beste tv-drama en één voor beste acteur in een tv-drama (Kees Prins uit Jiskefet als Johnny Jordaan). In 2005 komt de DVD Bij Ons In De Jordaan in September op nummer 1 binnen in de DVD Muziek Top 30. De DVD bevat beelden uit de archieven van de Nederlandse omroepen en het Instituut voor Beeld en Geluid en is samengesteld door Peter Pols en Herman Emmink. Het schijfje bevat onder meer duetten met Tante Leen en neef Willy Alberti. Onder de extra's interviews bij Willem Duys, fragmenten uit het afscheidsconcert uit 1972, een fragment uit de Corry Brokken Show en een prive-film van Willy Alberti met een verslag van de reis die hij samen met de familie van Johnny Jordaan maakte naar het Festival van Venetie in 1957. In de Jordaan is een deel van de Elandsgracht officieel omgedoopt tot Johnny Jordaanplein, gesierd met een standbeeld van de volkszanger. Johnny Jordaan is 64 jaar geworden.


Op 8 Januari 2002 overlijdt de zanger David McWilliams in zijn huis in Ballycastle aan de gevolgen van een hartaanval. David McWilliams wordt geboren op 4 Juli 1945 in Cregagh, Belfast in Ierland. De Ierse zanger is vooral bekend van de hits Days Of Pearly Spencer uit 1967 (Nr 8 in de Top 40) en Can I Get There By Candlelight uit 1969 (Nr 18 in de Top 40). Can I Get There By Candelight is jarenlang de tune voor het radioprogramma Candlelight van Jan van Veen. David McWilliams is 56 jaar geworden.


Na de wereldtour van 1990 geven de leden van Def Leppard gitarist Steve Clark zes maanden de tijd om van zijn drugs en alcohol probleem af te komen. Steve Clark is vastbesloten om zijn vrienden niet in de steek te laten: "I'm sorry guys, I know I've been a bit of a screw-up. I'm really going to try this time". Voor de zes maanden omzijn overlijdt Steve Clark op 8 Januari 1991 in de flat van zijn vriendin in de Londense wijk Chelsea. De gitarist van Def Leppard is overleden aan een overdosis drugs in combinatie met overmatig alcoholgebruik. "I don't know what we're gonna do, we have to get together and have a serious think about it. I must add, though, that it would be a shame if we did split up. The four of us still have a lot to offer, and I know the songs on this album are great. And Steve would be annoyed if we split up. If he could talk to us now, he'd say, "Jesus, guys, get on with it!" aldus zanger Joe Elliot over de toekomst van Def Leppard. In Maart 1992 wordt Shadow King-gitarist Vivian Campbell (o.a. ook ex-Dio, ex-Whitesnake) aangenomen als opvolger van Steve Clark. Steve Clark is 30 jaar geworden.


Op 8 Januari 1992 overlijdt Johnny Meyer. De Amsterdamse accordeonist is vooral bekend geworden als begeleider van Johnny Jordaan. Hij is echter ook een voortreffelijk vertolker van jazz-muziek. Johnny Meyer is 79 jaar geworden.


Richard Marx trouwt op 8 Januari 1989 met Cynthia Rhodes, die ondermeer te zien in de videoclips Rosanna van Toto uit 1982 en Don't Mean Nothing van haar latere echtgenoot in 1987. Cynthia is vanaf 1988 enige tijd lid van de meidengroep Animotion en te horen op de hit Room To Move uit 1989. Richard Marx en Cynthia Rhodes zijn op 8 Januari getrouwd, omdat Marx een groot bewonderaar is van Elvis Presley, die geboren is op 8 Januari 1935.


Op 8 Januari 2001 wordt in Amerika een vrouw die meent telepathisch contact te hebben met Axl Rose voor de tweede keer gearresteerd wegens stalking. Karen Jane McNeil wordt opgepakt vlakbij het huis van de Guns 'N' Roses-zanger.


Sun Records brengt op 8 Januari 1955 de derde single van Elvis Presley uit. Het is ook de dag dat Elvis Presley zijn 20ste verjaardag viert. Op de A-kant van de single staat Milkcow Blues Boogie, een traditioneel maar door Kokomo Arnold in 1934 als eerste op de plaat gezet. Op de B-kant staat You're A Heartbreaker. Dit is een nieuw nummer van Jack Sallee, de bedrijfsleider van een theater in Covington in Texas. De single is in December 1954 opgenomen in de Sun Studio in Memphis. Elvis Presley wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black en drummer Johnny Bernero. De productie is in handen van Sam Phillips.


Op 8 Januari 1957 begint Bill Haley samen met zijn Comets aan een tournee door Australie. LaVern Baker en Big Joe Turner verzorgen het voorprogramma.


R&B zangeres Kelis en Hip Hop zanger Nas geven elkaar op 8 Januari 2005 in het bijzijn van familie en vrienden tijdens een besloten plechtigheid in Atlanta het ja-woord. Jungle, de broer van Nas, is één van de getuigen. Ook Olu Dara, jazz-musicus en de vader van Nas, is aanwezig. Kelis en Nas hebben elkaar in 2002 leren kennen op een feestje van P. Diddy na afloop van de MTV Video Music Awards. Kerstmis 2002 hebben zij zich, bij Kelis' moeder thuis, verloofd. Kelis en Nas zijn in duet te horen in In Public, een track op Kelis' album Tasty uit 2003. Nas rapt over zijn huwelijksdag in Getting Married, een track op zijn dubbel-CD Street's Disciple uit 2004.


Op 8 Januari 2002 onthult de dan 58-jarige Fabian zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. De zanger is in de jaren vijftig een tieneridool dankzij hits als Turn Me Loose en Tiger. In 1959 maakt hij zijn filmdebuut in Hound Dog Man. Zijn zoon Christian Forte heeft het script geschreven voor de film Albino Alligator uit 1997.


Diverse popartiesten en filmsterren laten op 8 Janauari 2004, tijdens een beurs voor consumenten-elektronica in Las Vegas, hun steun blijken voor de campagne tegen het zonder vergoeding downloaden van muziek en films. De directeur van computer-fabrikant Hewlett Packard heeft toegezegd de rechten van artiesten te zullen helpen beschermen. Hewlett Packard zal hiertoe de best mogelijke software inzetten. De firma lanceert binnenkort een digitale speler, gebaseerd op het populaire iPod-systeem van Apple. Hewlett Packard zal de iTunes-software van Apple in al haar nieuwe computers installeren. Op de beurs heeft Alicia Keys twee nummers gezongen. Keys zegt regelmatig met kinderen van gedachten te wisselen over het kopieren van muziek. "Je mag downloaden en als het bevalt wat je hoort, ga het dan kopen", aldus Alicia Keys. Ook Sheryl Crow, Dr. Dre, The Edge (U2) en Ben Affleck ondersteunen de campagne van Hewlett Packard


De allerlaatste aflevering van Shindig wordt op 8 Januari 1966 door televisiezender ABC in Amerika uitgezonden. Er zijn optredens van Jackie DeShannon, Dick & DeeDee, Bobby Sherman, The Knickerbockers en Billy Preston. Shindig is op 16 September 1964 voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie.


Simon & Garfunkel staan op 8 Januari 1967 in de studio van Columbia in New York om het nummer At The Zoo op te nemen. At The Zoo, met op de B-kant The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy), komt op 18 Maart 1967 binnen in de Billboard Hot 100, en komt op 22 April 1967 tot een 16e plaats als hoogste notering.


Burning Heart van de Enschedese formatie Vandenberg komt op 8 Januari 1983 binnen in de Billboard Hot 100. Op 12 Maart 1983 bereikt de single de 38ste plaats. Vandenberg onstaat wanneer de groep Teaser (1977-1979) begin 1980 ruzies, zowel onderling als met de platenmaatschappij uit elkaar gaat. In 1981 is de aantrekkingskracht van het podium voor Teaser gitarist Adje van den Berg te machtig en formeert hij een naar zichzelf genoemde groep, waarin ook Teaser-drummer Jos Zoomer weer opduikt. Bassist Dick Kemper komt uit de stevige rock-formatie Turbo. Zanger Bert Heerink speelde voorheen in onbetekenende regionale bands en heeft dan al jaren niet meer gezongen wanneer hij voor Vandenberg wordt gevraagd. (dan nog) OOR-journalist Kees Baars krijgt een demo van de groep te horen, en besluit dat hij oorgetuige is van een klein wereldwonder en reist spoorslags naar Atlantic baas Phil Carson in Londen, die zich héél enthousiast toont. Al snel heeft Vandenberg een lucratief worldwide-contract getekend en mag Kees Baars zich hun manager noemen. Debuutalbum Vandenburg, met een door Adje van den Berg zelf ontworpen hoes is opgenomen in de Solstudio van Led Zeppelin gitarist, Jimmy Page.


Op 8 Januari 1993, de 58ste geboortedag van Elvis Presley, komt in Amerika een postzegel van 29 dollarcent op de markt met een afbeelding van de zanger uit de jaren vijftig. De eerste zegels zijn te koop op het postkantoor in de buurt van het landgoed Graceland in Memphis in Tennessee.


Elvis Presley wordt op 8 Januari 2004 in Paradiso in Amsterdam in het zonnetje gezet. De T.C.B. Band, die Elvis Presley van 1969 tot zijn dood in 1977 heeft begeleid, treedt op met Frederique Spigt, Lee Towers, Eric Corton, Angel Eye, Rene Shuman en Tim Akkerman van Di-rect.


Madonna publiceert op 8 Januari 2004 op haar officieele website een verklaring waarin zij haar steun aan de Democratische presidentskandidaat Wesley Clark toelicht. Madonna biedt bezoekers van haar website aan de mogelijkheid direct door te linken naar de website van Wesley Clark. Madonna zegt toe te zullen meewerken aan de fondsenwerving van de presidentskandidaat. Madonna heeft in 2003 geen geheim gemaakt van haar afkeer van het beleid van George W. Bush, de zittende Amerikaanse president. Als generaal van de Amerikaanse strijdkrachten is Wesley Clark jarenlang opperbevelhebber geweest van de NAVO. "Wij hebben nu een onderscheiden militair en een gerespecteerd diplomatiek leider als presidentskandidaat. Hij heeft vierendertig jaar zijn land gediend. Hij is een nationale held. Hij is intelligent en hij is goed. Hij is een perfect voorbeeld van de Amerikaanse Droom. Ik heb mij tijdens de voorverkiezingen nooit eerder verbonden aan één presidentskandidaat. Dit keer staat er teveel op het spel. Er moet nog zoveel worden gedaan. Ik steun Wesley Clark, omdat ik in hem de kwaliteiten, het karakter en de visie herken waar wij zo'n dringende behoefte aan hebben. Wesley Clark heeft om mijn steun gevraagd. Nu vraag ik jullie steun", aldus Madonna. ''Ik steun de verkiezingscampagne van Wesley Clark. Dat doe ik niet alleen als bekende persoonlijkheid, maar ook als Amerikaans staatsburger en als moeder. Ik wil dat mijn kinderen opgroeien met dezelfde kansen die ikzelf kreeg om te kunnen begrijpen wat er in de wereld speelt. Ik wil dat zij met een veilig en trots gevoel in die wereld kunnen reizen. Zo'n toekomst staat op de tocht. Het grootste gevaar is niet het terrorisme, niet Irak en niet De As Van Het Kwaad. Gevaarlijker is het gebrek aan leiderschap en aan eerlijkheid - en een volledig gebrek aan bewustzijn. Waar het op neerkomt, is dat het beleid van onze huidige regering niet weergeeft wat Amerika zo geweldig maakt", meent Madonna.


Op 8 Januari 1971 wordt in het St. Teresa Hospital in de Londense wijk Wimbledon, Chloe Taylor geboren. Chloe is de dochter van Rolling Stones-gitarist Mick Taylor en zijn vriendin Rose Miller.


Stafke Fabri overlijdt op 8 Januari 2006 in Merksem aan de gevolgen van kanker. De Antwerpse volkszanger is op 18 Juni 1934 geboren als Gustaaf Voorbraeck. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt hij al als 10-jarige jongen op voor de Amerikaanse soldaten die het cafe van zijn ouders in de Antwerpse wijk Seefhoek bezoeken. Later heeft hij succes met nummers als Op De Groenplaats Op Een Bank, Den Antwerpsen Twist en Het Zijn Zotten Die Werken. Voor de voetbalclub RAFC Antwerp zingt hij het clublied Rood En Wit Liefdevolle Kleuren. In 1978 heeft Stafke Fabri veel succes met zijn album Karsmis In Antwerpen. Hiervan is de single Karsmis Deur De Jaore ook geregeld op de Nederlandse radio te horen. Naast zijn werk als zanger is Stafke Fabri concierge van de Expohal in Deurne. Ook is hij bijna 21 jaar presentator bij Radio Minerva Antwerpen. Vanaf 2 Juni 1985 tot zijn dood is hij vrijwilliger bij VZW Antwerpse Buurtradio. Stafke Fabri is 71 jaar geworden.


Sita, bekend van het televisie programma Starmaker, treedt op 8 Januari 2002 op in Hotel Arena in Amsterdam. Het nummer Twisted dat zij die avond zingt, wordt als bonustrack toegevoegd aan haar CD-single Hello. Deze single komt op 23 Februari 2002 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de twaalfde plaats.


Bob Dylan komt op 8 Januari 1972 op nummer 20 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single George Jackson. Een week eerder is deze single zowel de Troetelschijf op Hilversum 3 als de Alarmschijf op Radio Veronica. George Jackson bereikt in de Top 40 een 12e plaats en in de Daverende Dertig de 11e plaats als hoogste notering. Bob Dylan heeft George Jackson geschreven ter nagedachtenis aan George Jackson, die op 21 Augustus 1971 door een bewaker tijdens een opstand in de gevangenis van San Quentin in Californie wordt neergeschoten, drie dagen voordat hij opnieuw voor de rechter moet verschijnen. George Jackson zit een gevangenisstraf van achttien jaar uit, omdat hij bij een roofoverval op een benzinestation 71 dollar heeft buitgemaakt. In de gevangenis wordt George Jackson lid van de Black Panther-beweging van Malcolm X. Tijdens zijn gevangenschap schrijft hij de boeken Blood In My Eye en Soledad Brother. George Jackson is 29 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 8 Januari

1935: Elvis Presley - Zanger USA († 16 Aug. 1977)
1937: Shirley Bassey - Zangeres Engeland
1943: Marcus Hutson - The Whispers Zanger
1946: Robert Krieger - The Doors Gitaar
1945: John Petersen - Harper's Bizarre Drums
1947: David Bowie (David Robert Jones) - Zanger Engeland
1947: Terry Sylvester - The Hollies Gitaar/Zang
1948: Paul King - Mungo Jerry Zanger
1959: Paul Hester - Crowded House Drums
1964: Peter Gill - Frankie Goes To Hollywood
1969: R. Kelly (Robert Sylvester Kelly) - Zanger USA
1971: Karen Poole - Alisha's Attic Zangeres
1973: Sean Paul - Zanger Jamaica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten