Zoeken in de muziekgeschiedenis

6 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 7 Januari

Drummer John Guerin overlijdt op 7 Januari 2004 aan de complicaties van een longontsteking. John Guerrin wordt geboren op 31 Oktober 1939 op Hawaii, en werkt tijdens zijn carierre met vele sterren uit de jazz- en de popwereld. Guerin is vooral actief als studiomuzikant en daardoor op een groot aantal albums te horen. John Guerin begint zijn loopbaan in San Diego. Later werkt hij vooral in de studio's in en rond Los Angeles. Guerin begeleidde en speelde ondermeer met Frank Zappa, Frank Sinatra, Thelonious Monk, Oscar Peterson, Sonny Rollins, John Williams, The Byrds, Dave Grusin, Ben Sidran, Michael Franks, Leah Kunkel, Tom Scott, Linda Ronstadt, Kenny Rankin, Joni Mitchell, Patti LaBelle, Madonna, Bonnie Raitt, Sheena Easton, Terence Boylan, Alessi Brothers, Peggy Lee, Libby Titus, Carnie & Wendy Wilson, Stephen Bishop, Elton John, Roger McGuinn, Liza Minelli, Natalie Cole, Bobby Caldwell, Todd Rundgren, David Garfield, Ned Doheny, Joan Baez, Art Garfunkel, Randy Edelman, George Harrison, Dave Loggins, Barbra Streisand, David Gates, Larry Carlton, Seals &; Crofts, Severin Browne, Gram Parsons, Sarah Vaughan, Mama Cass, England Dan & John Ford Coley om een paar te noemen. Vanwege zijn muzikale openheid is de lijst oneindig lang. John Guerin is 64 jaar geworden.


Walk On van U2 wordt op 7 Januari 2003 opnieuw genominerd voor een Grammy Award in de categorie Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal. Het nummer is de live versie die U2 gepeeld heeft tijdens de uitzending A Tribute To Heroes, voor de slachtoffers van de aanslagen op 11 September in Amerika. De album versie van Walk On, van All That You Can't Leave Behind heeft in 2002 al een Grammy gewonnen. De Grammy in 2003 gaat echter naar In My Place van Coldplay.


Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets komt op 7 Januari 1955 voor de eerste keer binnen in de Engelse hitlijst, en komt niet hoger dan de 17e plaats. Dankzij de film Blackboard Jungle, met Glenn Ford in de hoofdrol, waarin Bill Haley het nummer zingt, wordt Rock Around The Clock later in het jaar alsnog een nummer 1 hit. Op 26 November 1955 staat Rock Around The Clock op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. Het nummer is in 1953 geschreven door muziekuitgeven James Myers (Jimmy De Knight) en Max Freedman. Het origineel wordt opgenomen door Sonny Dae & His Knight, een obscuur Western Swing bandje. De tekst is gebaseerd op het nummer Around The Clock Blues, dat Wynonie Harris al in 1945 opneemt, met de Johnny Otis All Stars. (Oorpronkelijke titel is Dance Around The Clock). In 1954 ontmoetten de componisten de countryzanger Bill Haley die wel eens wat anders wilde zingen. Op 12 April 1954 wordt Rock Around The Clock opgenomen als B-kant van de single Thirteen Women, en haalt een bescheiden notering in de Amerikaanse hitparade.


Op 7 Januari 1966 beginnen The Beach Boys aan een tournee door Japan die tot 23 Januari 1966 gaat duren. Het eerste optreden is in de Shibuya Koukiado-hal in Tokio. De overige live-data zijn in ondermeer in Nakano, Osaka, Kyoto en Yokohama. Terwijl de andere leden van The Beach Boys in Japan zijn, begint Brian Wilson op 18 Januari 1966 in de Western Recorders-studio in Hollywood aan de opnamen van hun nieuwe album Pet Sounds.


Harmonica speler Cyril Davies overlijdt op 7 Januari 1964 aan de gevolgen van leukemie. Cyril Davis wordt in 1932 geboren in Denham in het graafschap Buckinghamshire en staat bekend als één van de meest legendarische figuren in de Britse r&b. In de jaren vijftig speelt Davies banjo in diverse jazz-combo's. Daarna neemt hij actief deel aan de skiffle-rage. Tijdens een optreden ontmoet hij Alexis Korner, met wie hij snel bevriend raakt. Samen openen ze de eerste R&B-club, de London Blues & Barrelhouse Club, die korte tijd later wegens gebrek aan belangstelling moet worden gesloten. Een tweede poging in 1961 met een pub in Ealing levert meer succes op. Op 17 Maart 1962 maakt Blues Incorporated, de door Davies en Korner geformeerde groep, daar haar debuut. Het betekent de start van de R&B-boom die in 1964 met groepen als Rolling Stones, Yardbirds, Manfred Mann en Pretty Things zijn hoogtepunt bereikt. De eerste bezetting van Blues Inc. is: Cyril Davies (harmonika, zang), Alexis Korner (gitaar, zang), Dick Heckstall-Smith (saxofoon) en Charlie Watts (drums). Eind 1962 verlaat Cyriel Davies Blues Inc. om een eigen groep te beginnen: Cyril Davies R&B All Stars. Long John Baldry gaat met hem mee. De rest van de groep bestaat uit Bernie Watson (gitaar), Ricky Fenson (bas), Carlo Little (drums) en Nicky Hopkins (piano). Als Nicky Hopkins in Mei 1963 de groep verlaat, wordt zijn plaats ingenomen door Keith Scott. Gitaarhelden als Jimmy Page en Jeff Beck doen hun eerste ervaring op bij Cyril Davies. Van de weinige opnamen die de All Stars maken, krijgt Country Line Special, een legendarische jam, de meeste bekendheid. Het enorme succes van de door hem op gang gebrachte stroming heeft Cyril Davies niet mee mogen maken. Cyril Davies is 32 jaar geworden.


Hugh Cornwell wordt op 7 Januari 1980 schuldig bevonden aan het in bezit hebben van heorine, cocaine en cannabis. De zanger van The Stranglers wordt veroordeeld tot een boete van £300 en moet drie maanden zitten in de Pentonville gevangenis in Londen.


Jon Lee wordt op 7 Januari 2002 dood in zijn huis in Miami gevonden. De vermoedelijke doodsoorzaak van de drummer van Feeder is zelfmoord door ophanging. Jon Lee wordt geboren op 28 Maart 1968 in New Port, Monmouthshire en richt in 1992 samen met frontman Grant Nicholas de band Feeder op. In 1995 verhuizen ze naar Londen, waar bassist Taka Hirose zich bij de groep aansluit. Met de single Buck Rogers van het derde album Echo Park (2001) breken ze uiteindelijk door naar een groter publiek. Feeder heeft als support-act van de Stereophonics net een Europese tour afgerond en scoort vlak voor kerst in Engeland nog een top 20 hit met de Just A Day EP. Lee's bandleden laten in een korte verklaring weten hem meer te zullen missen dan muziek: "We shall miss him more than melody, we're utterly devastated". Jon Lee wordt op Feedr opgevold door Mark Richardson. Jon Lee is 33 jaar geworden.


Op 7 Januari 1970 wordt Max Yasgur, op wiens landgoed van 15 t/m 17 Augustus 1969 het Woodstock Festival is gehouden, door zijn buren voor de rechter gedaagd. Zij eisen in een kort geding een schadevergoeding van vijfendertigduizend dollar voor de vernielingen die door festivalgangers zijn aangericht.


Larry Williams wordt op 7 Januari 1980 dood, met een schotwond aan zijn hoofd, gevonden in zijn huis in Los Angeles. Het is tot de dag van vandaag een raadsel of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat zijn dood een afrekening is geweest in het criminele circuit. Lawrence E Williams wordt geboren op 10 Mei 1935 in New Orlean, en verhuist al op jeugdige leeftijd naar de Westkust, waar hij piano leert spelen en deel uitmaakt van de bands van grootheden als Lloyd Price, Roy Brown en Percy Mayfield. Bij een plaatopname van Price wordt Larry ontdekt door de eigenaar van Specialty-Records, Art Rupe. Zijn eerste single voor Specialty, een slappe cover van Just Because (Lloyd Price), wordt een flop, maar zijn volgende drie singles, Short Fat Fannie (nr. 6 in de USA in 1957), Bony Moronie en Dizzy Miss Lizzy/Slow Down' (nummers die later ook door The Beatles worden opgenomen: John Lennon is zelfs een groot fan van Williams) wekken de indruk dat Larry een serieuze concurrent is voor labelgenoot Little Richard. Zijn volgende Specialty-singles, waaronder het van The Stones bekende She Said Yeah doen echter minder. Later heeft Larry Williams ook bij talloze andere labels, als Chess, Mercury en Okeh, geen succes meer. Er gaan geruchten dat zijn oude vriend Johnny 'Guitar' Watson, met wie hij in de jaren zestig een tijd samenspeelt, hem een contract heeft bezorgd bij DJM, de platenmaatschappij waar Watson sinds enkele jaren triomfen viert. In de jaren zestig vervalt Larry Williams aan lager wal, en is voornamelijk actief als dealer van drugs. Hiervoor zit hij een paar jaar in de gevangenis. Larry Williams is 44 jaar geworden.


Paul McGuinness, manager van U2, overhandigt op 7 Januari 1997 hoogstpersoonlijk de nieuwe single Discotheque aan zijn jeugdvriend Dave Fanning. De radio persoonlijheid van Radio 2FM in Ierland heeft hiermee in zijn programma de officiele wereldprimeur van de nieuwe single van U2.


Led Zeppelin krijgt op 7 Januari 1980 voor het album In Through The Outdoor in Amerika een platina plaat uitgereikt. Led Zeppelin begint op 30 Mei 1978 met de opnamen van In Through The Outdoor. Het is de eerste keer dat de groep weer bij elkaar komt, sinds de tragische dood van Robert Plant's zoon Karac in Juli 1977. In Through The Out Door verschijnt eind Augustus 1979. De hoes is in een bruine zak verpakt: "You could put it in a brown paper bag, and it would still top the charts" aldus de filosofie van manager Peter Grant. In Through The Outdoor is op 8 September 1979 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 15 September 1979 zeven weken aan de top. In Nederland komt het album op 8 September 1979 de albumlijst binnen en bereikt een 21-ste plaats.


In het Engelse muziektijdschrift New Musical Express van 7 Januari 1955 wordt de uitslag van de jaarlijkse lezersenquete afgedrukt. Winnaars zijn het orkest van Ted Heath, Ronnie Scott, Lita Roze, Bert Weedon en Dickie Valentine.


Op 7 Januari 1973 is op Radio Noordzee Internationaal de eerste uitzending van de Abominale Top 2000 te horen. Het zondagmiddagprogramma wordt gepresenteerd door Andre van Duin. In de Abominale Top 2000 maken wij voor het eerst kennis met Dikvoormekaar. Na verloop van tijd laat Andre van Duin technicus Ferry de Groot als Meneer de Groot geregeld aan het woord. Dit is een doorn in het oog van directeur John de Mol sr. De gemoederen lopen zo hoog op dat Andre van Duin besluit op te stappen. Op 21 Oktober 1973 is hij voor het laatst op RNI te horen. Ook Ferry de Groot neemt ontslag. Vanaf Januari 1974 zijn beiden bij de NCRV op Hilversum 3 te horen met de Dikvoormekaarshow.


Nirvana speelt op 7 Januari 1994 in de Arena in Seattle in de Amerikaanse staat Washington, het is het laatste optreden van Nirvana in de Verenigde Staten. Later in Januari 1994 zegt Kurt Cobain in in een interview met Rolling Stone dat het beeld van hem als iemand die ontevreden is over alles en iedereen, niet klopt: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu.' Wel zegt hij uitgekeken te zijn op de muzikale formule van Nirvana, grunge te beperkt te vinden en geen toekomst te zien voor de band als de muzikale koers niet sterk gewijzigd wordt. Op 4 maart raakt Cobain tijdens de Europese tournee van de groep in een hotel in coma na het innemen van het kalmeringsmiddel Rohyphnol, gecombineerd met champagne. In het ziekenhuis komt hij de volgende dag weer bij bewustzijn. Cobain keert terug naar Seattle en de tournee wordt afgelast. Een maand later, op 5 April 1994, pleegt Kurt Cobain op 27 jarige leeftijd zelfmoord.


Op 7 Januari 1994 wordt Rick James in Los Angeles veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden. De als James Ambrose Johnson Jr geboren zanger wordt ondermeer beschuldigd van het aanranden van twee vrouwen. Rick James zit uiteindelijk twee jaar uit in de Folsom Prison en moet ook $2 miljoen betalen aan een van de slachtoffers. Ook begint hij aan een kuur in een ontwenningskliniek. James, bekend van zijn hit Super Freak uit 1981, zou een vrouw tegen haar wil hebben gedwongen seks te hebben met zijn vriendin. Zij zouden alle drie onder invloed van cocaïne zijn geweest.


Hank B. Marvin en Jet Harris raken op 7 Januari 1960 betrokken bij een auto-ongeluk. Ondanks hun verwondingen beginnen de sologitarist en de bassist van The Shadows een paar dagen later aan een korte tournee door Engeland.Op 7 Januari 1998 overlijdt Owen Bradley in het St. Thomas-ziekenhuis in Nashville in Tennessee. Owen Bradley wordt geboren op 21 Oktober 1915, en is als producer verantwoordelijk voor het specifieke country & western-geluid van Nashville. Hij heeft ondermeer platen geproduceerd van Loretta Lynn, Patsy Cline, Ernest Tubb, Brenda Lee, Bill Anderson, Jack Greene, Kitty Wells en Webb Pierce. Owen Bradley zorgt ervoor dat Nashville verandert van The Athens Of The South in Music City USA. In 1974 wordt Bradley opgenomen in The Country Music Hall Of Fame in 1974, twee jaar later krijgt hij de Academy Of Country Music's Pioneer Award. In 1997 wordt Owen Bradley onderscheidde met de Heritahe Award tijdens de Nashville Music Awards. Owen Bradley is 82 jaar geworden.


Pink treedt op 7 Januari 2006 op het strand van het Four Seasons Hotel op Costa Rica in het huwelijk met de dertigjarige motorcrosser Carey Hart. "Wij houden allebei gewoon van het strand, dus wilden wij dat het daar zou gebeuren", aldus Pink. De Amerikaanse zangeres heeft haar echtgenoot in 2001 leren kennen. Pink wordt op 8 September 1979 geboren als Alecia Moore. In 2000 heeft zij haar eerste hit in Amerika met There You Go.


Gary "U.S." Bonds eist op 7 Januari 1963 honderdduizend dollar van Chubby Checker, die zonder toestemming het nummer Quarter To Three van Gary heeft gebruikt voor zijn plaat Dancin' Party. Beide partijen komen buiten de rechtszaal tot een schikking. Quarter To Three is echter niet geschreven door Gary U.S. Bonds. Op het nummer A Night With Daddy 'G' van Church Street Five heeft Gary slechts een tekst geschreven, en het vervolgens opgenomen. A Night With Daddy 'G'' is geschreven door Gene Barge en Frank Guida. Daddy 'G' is Gene Barge, een saxofoonist die te horen is op alle vroege Gary U.S. Bond Hits. Niet alleen Chubby Checker heeft driftig gebruikt gemaakt van Quarter To Three, ook Dion (Runaround Sue), Trini Lopez (If I Had A Hammer) en The Beach Boys (Barbara Ann) hebben goed naar het nummer geluisterd.


Sarah Taylor wordt op 7 Januari 1974 geboren, als dochter van James Taylor en Carly Simon. Zanger James Taylor en zangeres Carly Simon zijn op 3 November 1972 in New York getrouwd. In 1976 wordt hun zoon Ben geboren. In 1982 gaan Carly Simon en James Taylor uit elkaar.Dokter Gilbert Lederman, de arts van de op 29 November 2001 overleden George Harrison, biedt op 7 Januari 2004 aan een door de ex-Beatle gesigneerde gitaar te schenken aan een goed doel. De arts is voor tien miljoen dollar aangeklaagd door de weduwe en de zoon van George Harrison. De zanger/gitarist zou twee weken voor zijn dood in november 2001, ernstig verzwakt op zijn sterfbed, onder druk zijn handtekening op de gitaar hebben gezet. De arts zou hem hierbij hebben geholpen door zijn hand vast te houden. De advocaat van de nabestaanden van George Harrison noemt het recente aanbod van de arts een belachelijke poging om een positieve draai te geven aan diens daad. De aanklacht tegen de arts wordt niet ingetrokken. Volgens de advocaat van dokter Gilbert Lederman heeft zijn client een persoonlijke band met de heer Harrison opgebouwd, en heeft George Harrison de gitaar uit eigen vrije wil gesigneerd.


Op 7 januari 2011 overlijd Phil Kennemore aan de gevolgen van kanker. Bij de bassist van de Amerikaanse formatie Y&T wordt in 2010 longkanker geconstateerd. Phillip Mark Kennemore wordt op 20 Oktober 1953 geboren. Kennemore maakt vanaf het begin (1974) deel uit van Y&T, en heeft een belangrijk aandeel in klassieke hard rock/heavy metal platen als Earthshaker (1981). Op nieuwjaarsavond 2011 is er nog een benefietconcert voor Kennemore in Santa Clara waaraan leden van o.a. Queensryche, Dokken, Keel, Testament en Heaven & Hell meewerken. Y&T bandleider en zanger/gitarist Dave Meniketti zet het volgende over het verlies van Kennemore op de website van Y&T: “It is with profound sadness and disbelief that I tell you that my best buddy for 37 years, passed away this morning, January 7, 2011 at 1 a.m. at Stanford Hospital. Bravely and steadfastly battling the horrible spectacle of lung cancer, at the end he was surrounded by his family members, and the Y&T family up until his final breath. All the beautiful things that I could say about my buddy Phil could never be summed up in a short sentence or two, and I promise that I will be back to say so much more about how I feel about him and his talents in due time. But for now, at 3 a.m., after just having returned home from his passing, let me at least put this out there. Phil Kennemore was not only a sweet and passionate man with his life, friends and family, but as an artist, he also had that rare ability to say what was on his mind with the most eloquent, clever, and to-the-point lyrics, yet could turn it on its head in a second with some other viewpoint on reality and nail the point dead center. He was able to do what very few can — say the things that others have been thinking, but could never quite seem to put into words. He has always had a keen knack for doing that. As a musician, with those huge fingers, his bass playing was always loud, strong, and deep, filling the largest or smallest of stages equally. He had an amazingly strong life force that has influenced everyone who ever had the opportunity to be called a friend of his. I am forever grateful for our lifelong friendship, that was always in place throughout the worst and best of times. I will miss his sense of humor, his amazing wit, but most of all I will always miss not seeing him to my left on the stages I will play from this moment forward. Yes, he was one of the class guys on this planet, and in this business, and I will always do what I can to spread the legacy of Phil Kennemore across the globe on every stage that I land on. You know how much I love you, Phil, and you knew how much your fans and fellow musicians loved and respected you. There was nothing left unsaid. You had a rich and wonderful life and I can only tell you that I was happy to have been alongside you every step of the glorious way. Cheers to you, Phil. Your friend forever, Dave.” Phil Kennemore is 57 jaar geworden.Vanaf 7 Januari 1966 ligt de single Love's Just A Broken Heart van Cilla Black in de platenwinkels. Cilla Black heeft Love's Just A Broken Heart op 12 November 1965 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Love's Just A Broken Heart, met op de B-kant een cover van Yesterday van The Beatles, komt op 13 Januari 1966 binnen in de Engelse hitparade, en bereikt de vijfde plaats.


Op 7 Januari 2003 verschijnt het maandblad The Beatles Book Monthly voor de laatste keer. Volgens uitgever Sean O'Mahony, die het maandblad in 1963 begonnen is, valt er niets nieuws meer over de Liverpoolse groep te melden.In de Chess Studio in Chicago neemt Muddy Waters op 7 Januari 1954 zijn later beroemd geworden (I'm Your) Hoochie Coochie Man op. (I'm Your) Hoochie Coochie Man is geschreven door Willie Dixon. Het is de eerste succesvolle combinatie van Muddy Waters met Willie Dixon. De Hootchy-Kootchy is oorspronkelijk een buikdans, gedemonstreerd door de danser Little Egypt op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago (Columbia Exposition) en veroorzaakte destijds een schandaal. (I'm Your) Hoochie Coochie Man blijkt een populair nummer te zijn, en is ondermeer gecoverd door: Alexis Korner (1963), Dave Berry (1964), Dion (1964), Graham Bond Organisation (1965), Manfred Mann (1965), Sam The Sham & The Pharaohs (1965), Junior Wells (1966), John Mayall (1966), Tim Hardin (1967), Steppenwolf (1968), Jimi Hendrix (1968), The Allman Brothers Band (1970), Motorhead (1983), Supertramp (1988), Eric Clapton (1994) en King (2000).


The Cats komen op 7 Januari 1984 op nummer 29 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Love Is A Golden Ring. Op de B-kant van deze single staat If I Could Be With You Now. Love Is A Golden Ring is geschreven door Richard Dehr, Terry Gilkyson en Frank Miller. Frankie Laine is in 1957 de eerste die Love Is A Golden Ring op de plaat zet. De versie van The Cats bereikt de vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.


Baby I'm A Want You van Bread bereikt op 7 Januari 1972 de gouden status in Amerika. De single is op 23 oktober 1971 binnengekomen in de Billboard Hot 100. Baby I'm A Want You heeft de derde plaats bereikt op 27 november 1971. Bread wordt in 1969 in Los Angeles door drie sessiemuzikanten; David Gates (zang, gitaar, toetsen), James Griffin (gitaar) en Robb Royer (gitaar, zang) opgericht. In een tijdsbestek van nog geen vier jaar slaagt de soft-rockformatie erin een zestal gouden elpees in de wacht te slepen. Dit formidabele succes is voornamelijk te danken aan het feit dat aanvankelijk vrijwel alle leden van deze formatie multi-instrumentalisten en getalenteerde componisten zijn en dat men erin slaagt de emotionele kracht van rock op sublieme wijze met de tederheid van de gevoelige ballade te vermengen. In alle soorten nummers vervult David Gates' hoge en pure tenor een glansrol. Na het in commercieel opzicht geflopte maar door de critici bejubelde debuutalbum Bread beginnen in de vorm van Make It With You (1970), If (1970), Baby I'm A Want You (1971) en The Guitar Man (1972) de hits te komen. Zit tijdens het materiaal op het debuutalbum Jim Gordon nog achter de drums, op het tweede album, On The Waters, heeft Mike Botts zich permanent als percussionist bij de formatie gevoegd. Na het derde album Manna verlaat Royer de groep. Hij wordt adequaat vervangen door Larry Knechtel. Als gevolg van artistieke onenigheid tussen David Gates en James Griffin valt Bread na het vijfde album, Guitar Man, uiteen. Zowel Gates als Griffin leggen zich daarna toe op het maken van solo-elpees, maar door het uitblijven van commercieel succes komt Bread in 1977 weer bij elkaar en brengt het album Lost Without Your Love uit, waarvan het titelnummer een hit wordt. Het is het laatste wapenfeit van Bread. David Gates zet zijn solocarriere op weinig spectaculaire wijze voort, terwijl James Griffin in 1982 een samenwerkingsverband aangaat met ex-Hollie Terry Sylvester. James Griffin overlijdt op 11 Januari 2005 in Franklin, Tennessee aan de gevolgen van kanker.


Sandy Denny sluit zich op 7 Januari 1973 aan bij Fairport Convention voor een korte tournee door Nieuw-Zeeland. Terug in Engeland stapt de zangeres weer uit de folk-groep.


Bill Belew overlijdt op 7 Januari 2008 in het Desert Regional Medical Center in Palm Springs aan de gevolgen van diabetes. Bill Belew is vooral bekend als ontwerper van Elvis Presley's extravagante kostuums, waaronder het strakke zwartleren pak dat Presley tijdens zijn legendarische comeback-concert in 1968 droeg. In zijn vijftigjarige carriere ontwerpt Bill Belew de showkostuums van menig podiumster, waaronder Ella Fitzgerald, The Jacksons en Gloria Estefan. Maar het bekendst is hij om de jumpsuits die hij creeerd voor Elvis. Deze overalls, versierd met juwelen en voorzien van een hoge kraag en wijd uitlopende mouwen en pijpen, worden het symbool van Elvis' latere carriere. "Bill Belew changed the face of rock 'n' roll fashion", aldus Butch Polston, een autoriteit op het gebied van Elviskostuums. Het zwartleren pak dat Belew voor Presley's comeback-optreden in 1968 ontwerpt, is het eerste kostuum dat hij voor Elvis Presley maakt. "It always seemed like people assumed Elvis wore black leather, but he never did. He may have worn a leather jacket, but that's about it," aldus Belew in 1999. Bill Belew is 76 jaar geworden.


Op 7 en 8 Januari 1996 staat Paul de Leeuw in het Luxor Theater in Rotterdam. De Leeuw wordt begeleid door een groot orkest o.l.v. Cor Bakker. Tijdens deze twee avonden worden televisie- en plaatopnamen gemaakt. De beelden zijn op 30 April en op 4 Mei 1996 bij de VARA op Nederland 3 te zien. De geluidsopname worden gebruikt voor het album EnCore, dat op 11 Mei 1996 de Nederlandse Album Top 100 binnenkomt. EnCore staat in de week van 25 Mei 1996 op de eerste plaats.


Op 7 Januari 2004 bevalt actrice Kate Hudson (oa Almost Famous) in Los Angeles van een zoon. Ryder Russell Robinson weegt bijna acht pond. De vader van de jongen is Chris Robinson, de zanger van The Black Crowes. De tweede voornaam Russell is een verwijzing naar acteur Kurt Russell, de stiefvader van Kate Hudson. Russell is de man van actrice Goldie Hawn, haar moeder. Chris Robinson en Kate Hudson zijn op Oudejaarsavond 2002 getrouwd. Ryder Russell is hun eerste kind. Kate Hudson en Chris Robinson gaan op 14 Augustus 2006 na een huwelijk van zes jaar uit elkaar.Het album Eagles Live bereikt op 7 Januari 1981 de platina status in Amerika. Deze LP is op 29 November 1980 binnengekomen in de albumlijst van Billboard. Eagles Live haalt de zesde plaats. Eagles Live is het eerste live album van de groep. Nadat The Eagles op 31 Juli 1980 uit elkaar gegaan zijn, is de groep contractueel nog verplicht om voor Warner Brothers een live album uit te brengen. Eagles Live is geproduceerd door Glenn Frey en Don Henley, zei het dat ze beide aan de andere kant van het land zitten. Zowel Frey als Henley kunnen elkaar niet luchten of zien, laat staan samen werken. Rolling Stone schrijft in 1983 over het album "Perhaps the most heavily overdubbed live album in history." In de credits op het album worden maar liefst vijf advokaten bedankt door de diverse leden. De nummers op het album zijn op verschillende lokaties opgenomen, en er zit maar liefst 4 jaar tussen de verschillnde opnamen. Op Eagles Live staan: Take It To The Limit (opgenomen op 20 Okober 20 1976 in The Forum, Los Angeles), Doolin-Dalton (Reprise II) en Desperado (opgenomen op 21 Okober 20 1976 in The Forum, Los Angeles), New Kid in Town en Wasted Time (opgenomen op 22 Okober 20 1976 in The Forum, Los Angeles), Heartache Tonight, Take It Easy, All Night Long en The Long Run (opgenomen op 27 Juli 1980 in het Santa Monica Civic Auditorium, Santa Monica), Seven Bridges Road, Saturday Night en I Can't Tell You Why (opgenomen op 28 Juli 1980 in het Santa Monica Civic Auditorium, Santa Monica), Hotel California en Life's Been Good (opgenomen 29 Juli 1980 in het Santa Monica Civic Auditorium, Santa Monica), Life In The Fast Lane (opgenomen op 31 Juli 1980 in The Long Beach Arena, Long Beach). The Eagles worden tijdens de concerten bijgestaan door Don Felder (gitaar, zang),Glenn Frey (gitaar, zang), Joe Walsh (gitaar, zang), Don Henley (drums, zang), Randy Meisner (1976 shows bas en zang) en Timothy B. Schmit (1980 shows bas en zang) worden op het podium bijgestaan door: Jage Jackson (gitaar, percussie), Phil Kenzie (Saxofoon), Vince Melamed (toetsen), The Monstertones (achtergrond zang), Albhy Galuten (Synthetizer), J.D. Souther (gitaar en piano), Joe Vitale (drums en percussie) en Jim Ed Norman (piano). In April 1994 komen The Eagles weer bij elkaar voor een nieuwe live album. De titel Hell Freezes Over refereert aan de uitspraak van Don Henley als antwoordt op de telkens gestelde vraag of The Eagles ooit weer bij elkaar zullen komen. Glenn Frey begint het concert met de opmerking "We never broke up, we just took a 14-year vacation."


Op 7 Januari 1983 ontvangen Crosby, Stills Nash voor het album Daylight Again platina. Daylight Again is hun eerste album in vijf jaar. Het album is op 21 Juni 1982 in Amerika uitgebracht, en komt op 17 Juli 1982 binnen in de albumlijst van Billboard. Daylight Again bereikt de achtste plaats. Op Daylight Again staan ondermeer de nummers Turn Your Back On Love, Southern Cross, Into The Darkness en You Are Alive.


Sandra Lauer treedt op 7 Januari 1988 in het huwelijk met Michael Cretu. Uit dit huwelijk wordt op 6 Juli 1995 de tweeling Nikita en Sebastian geboren. De Duitse zangeres staat vanaf 16 November 1985, onder haar voornaam Sandra, twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met het door Cretu geproduceerde (I'll Never Be) Maria Magdalena. Deze single haalt naast Nederland in meer dan 30 landen de eerste plaats. In 1990 creeert Michael Cretu de groep Enigma. Enigma combineert dansritmes met Gregoriaanse gezangen. Dank zij de controversiele single Sadeness wordt MCMXC A.D. een doorslaand succes. Van dit debuut album worden wereldwijd meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht. Met Sadeness (Part One) staat Enigma in de week van 15 december 1990 op nummer 1 in Nederland.


Muziek Jarige Op 7 Januari

1942: Danny Williams - Zanger Zuid-Afrika
1942: Paul Revere - Paul Revere & The Raiders Toetsen
1944: Mike McGear (McCartney) - The Scaffold Zanger
1945: Dave Cousins - The Strawbs Zanger
1948: Kaz (Kazimierz Lux) Lux - Brainbox Zanger
1948: Kenny Loggins - Zanger USA
1959: Kathy Valentine - The Go-Go's Bas
1962: Taja Sevelle - Zangeres USA
1974: John Rich - Lonestar Zanger/Bas
1986: Marcel Sommerville - Blazin' Squad Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten