Zoeken in de muziekgeschiedenis

5 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 6 Januari

The Beatles staan op 6 Januari 1968 op de eerste plaats in de Billboard albumlijst met Magical Mystery Tour. In tegenstelling tot Engeland waar er alléén een EP van Magical Mystery Tour wordt uitgebracht verschijnt in Amerika een volledig album. De Engelse EP met de nummers Magical Mystery Tour, Your Mother Should Know, I Am The Walrus, The Fool On The Fill, Flying en Blue Jay Way wordt aangevuld met de al verschenen nummers Hello Goodbye, Strawberry Field Forever, Penny Lane, Baby You're A Ricjh Man en All You Need Is Love. Door het feit dat het album bijna nergens anders wordt uitgebracht zijn de Amerikaanse verkopen ongekend hoog. Magical Mystery Tour wordt in Amerika op 27 November 1967 uitgebracht en komt op 23 December 1967 op nummer 157 de Amerikaanse Top 200 binnen. In totaal staat Magical Mystery Tour 59 weken in de albumlijst.


Ondanks een eerdere gedane toezegging van de burgemeester van Dublin maakt U2 op 6 Januari 2000 bekend dat er geen gratis concert wordt geven op 19 Maart 2000. Op die dag krijgt de Ierse groep de Freedom Of Dublin Award uitgereikt. De bekendmaking van U2 wordt door de fans met veel kritiek aanvaard.


Ron Asheton wordt op 6 Januari 2009 door de politie dood aangetroffen in zijn huis in Ann Arbor in de Amerikaanse staat Michigan, Volgens een woordvoerder van de politie is Asheton niet door een misdrijf om het leven gekomen maar enige dagen eerder overleden aan een hartaanval. Ronald Frank (Ron) Asheton wordt op 17 Juli 1948 in Ann Arbor, Michigan geboren. Asheton heeft al vijf jaar ervaring op de accordeon wanneer hij op tienjarige leeftijd begint met gitaarspelen. Ron Asheton is eind jaren zestig één van de grondleggers van The Psychedelic Stooges, de latere Stooges. Andere bandleden zijn zanger Iggy Pop, bassist David Alexander en drummer Scott Asheton (zijn broer). The Stooges brengen legendarische albums uit als The Stooges (1969), Fun House (1970) en Raw Power (1973). Ron Asheton heeft een wezenlijk aandeel in songs als No Fun en TV Eye. Hoewel de band invloedrijk is, worden ze nooit een commercieel succes. Na zijn vertrek uit The Stooges in 1973 speelt Asheton in verschillende bands, waaronder The New Order en Destroy All Monsters. Met de band The Wylde Rattz is hij te horen op de soundtrack van Velvet Goldmine; een film van Todd Haynes, met Ewan McGregor en Jonathan Rhys Meyers in de hoofdrol. Als acteur is Asheton te zien in films als Mosquito, Frostbiter: Wrath Of The Wendigo en Legion Of The Night. Op een lijst met de honderd beste gitaristen aller tijden, die het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone in 2003 opsteld staat Ron Asheton op een 29e plaats. In 2003 komen The Stooges weer bij elkaar. In 2007 verschijnt er een nieuw album (The Weirdness). Recent werkt Asheton samen met Mike Watt, J. Mascis (van Dinosaur Jr.), Thurston Moore (van Sonic Youth) en Mark Arm (van Mudhoney). De bandleden van The Stooges laten via de website van band weten geschokt te zijn van de plotselinge dood van Ron Asheton. "Hij was een geweldige vriend, broer, muzikant, strijder. Onvervangbaar. We zullen hem missen." Ron Asheton is 60 jaar geworden.


The Rolling Stones beginnen op 6 Januari 1964 in het Granada Theatre, Harrow-on-the-Hill in Middlesex, aan hun tweede Engelse tour, en hun eerste als als co-headliner. De als Group Scene '64 Tour gedoopte tournee bestaat ondermeer uit de volgende groepen: The Cheyes, Dave Perry & The Cruisers, The Ronettes, The Swinging BLue Jeans en Marty Wild & The Wildcats. De Tournee duurt 22 dagen en doet veertien plaatsen aan, waar twee keer per avond gespeeld wordt. The Rolling Stones krijgen 125 pond per avond uitbetaald. De Group Scene'64 Tour eindigt op 27 Januari 1964 met een optreden in de Colston Hall, Bristol in Gloucestershire.


Elvis Presley treedt op 6 Januari 1957 voor de derde en laatste keer in zijn loopbaan op in The Ed Sullivan Show van de Televisiezender CBS. Na verschillende klachten tijdens de eerste twee uitzendingen over de onzedelijke bewegingen die Elvis maakt, besluit Ed Sullivan dat Elvis alleen nog maar tot aan zijn heupen te zien is. Elvis Presley zingt Hound Dog, Heartbreak Hotel, Love Me Tender, Don't Be Cruel, Too Much, When My Blue Moon Turns To Gold Again en Peace In The Valley (wat een verzoek van CBS is). Na de uitzending verklaart ED Sullivan: "I just wanted to say that this is a real decent, fine boy. We want to say that we've never had a pleasanter experience with a big name than we've had with you."


Op 6 Januari 2001 geven De Kast en de Amerikaanse groep Venice een gezamenlijk concert in het Gelredome in Arnhem. Door RTL 4 worden televisieopnamen gemaakt. Acht nummers van De Kast en Venice verschijnen in maart 2001 op een bonus-CD bij het album Met Andere Ogen van De Kast.


In zijn woonplaats Petaluma, Californie overlijdt op 6 Januari 2007 de steelgitarist 'Sneaky Pete' Kleinow die dan al jaren aan de ziekte Alzheimer lijdt. Peter E. 'Sneaky Pete' Kleinow wordt op 20 Augustus 1934 in South Bend, Indiana geboren. Kleinow, wiens muzikantenloopbaan zes decennia omvat, speelt eind jaren zestig een belangrijke rol in de ontwikkeling van de countryrock. Zijn spel beinvloed later groepen als de Eagles, de Steve Miller Band en Poco. In 1968 richt hij samen met de beide ex-Byrds Chris Hillman en Gram Parsons, The Flying Burrito Brothers op. Daarnaast is hij actief als sessiemuzikant en in die hoedanigheid te horen op platen van o.a. Joni Mitchell, Linda Ronstadt en John Lennon maar werkt ook samen met bijvoorbeeld de Bee Gees en Sly & The Family Stone. In 2000 richt hij Burrito Deluxe op, waarmee hij optreedt tot er Alzheimer bij hem wordt vastgesteld. Behalve als muzikant is Kleinow ook actief als maker van animatiefilms, bedenker van specialeffects en regisseur van tv- en bioscoopcommercials. In 1983 wint hij een Emmy Award voor zijn aandeel in de miniserie The Winds of War. 'Sneaky Pete' Kleinow is 72 jaar geworden.


Gitaarbouwer Gibson vraagt op 6 Januari 1968 patent aan op het nieuwe Flying V model. De Flying V, met zijn typerende omgekeerde V-vorm groeit later uit tot een beroemd gitaarmodel. Tijdens de beginperiode is de gitaar echter niet populair bij gitaristen, omdat men de gitaar er te futuristisch uit vind zien.


Gitarist David Gilmour van Pink Floyd wint op 6 Januari 2001 een rechtzaak van Andrew Herman over het bezit van de domeinnaam Davidgilmour.com. Via de door Herman geregistreerde domeinnaam worden er Pink Floyd memorablia verkocht.


José Feliciano staat op 6 Januari 1968 in de RCA Studio om zijn versie op te nemen van het Doors-nummer Light My Fire. De single, met op de B-kant een cover van het Mama's & Pappa's nummer California Dreamin', komt op 27 Juli 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de derde plaats. In Nederland blijft het door de gitarist van The Doors, Robbie Krieger geschreven Light My Fire op de 24-ste plaats steken in de Top 40. De op 10 September 1945, en vanaf zijn geboorte blinde Jose Feliciano heeft zijn grootste hit in Nederland met eveneens een cover. Che Sera bereikt in Mei 1971 een tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Che Sera is geschreven door Fontana, Greco, Pes en Franco Migliacci, betekent Het Zij Zo, en gaat over immigratie. Che Sera wordt voor het eerst opgenomen door Ricchi E Poveri, en haalt een tweede plaats op het San Remo Festival in 1971.


Op 6 Januari 1968 komt Nights In White Satin van The Moody Blues op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Cities. Zowel Nights In White Satin als Cities zijn geschreven door Justin Hayward. Hayward is in 1966 de opvolger van Denny Laine als de zanger van The Moody Blues. Nights In White Satin, met op de B-kant het nummer Cities, bereikt de tweede plaats.


Vanaf 6 Januari 1978 ligt de single For A Few Dollars More van Smokie in de platenwinkels. For A Few Dollars More is een compositie van hun producers Nicky Chinn en Michael Chapman. Op de B-kant staat Goin' Tomorrow, een eigen nummer van de leden van Smokie; zanger Chris Norman, bassist Terry Uttley, drummer Pete Spencer en gitarist Alan Silson. For A Few Dollars More komt op 28 Januari 1978 op een 22ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 18 Februari 1978 de veertiende plaats.


Tussen 6 Januari en 19 Juli 1975 neemt Pink Floyd in de Abbey Road Studio in Londen de LP Wish You Were Here op. De productie wordt door Pink Floyd zelf gedaan, de techniek doet Brian Humphries, geassisteerd door Peter James. Het album is de opvolger van het succesvolle Dark Side Of The Moon dat de groep in 1973 heeft opgenomen. Dark Side of the Moon staat maar liefst 741 weken, ofwel bijna 14 jaar in de Amerikaanse albumlijst. In September 1975 wordt Wish You Were Here uitgebracht. Het nummer Shine On You Crazy Diamond, dat in twee delen op de plaat staat is een ode aan het ex-lid Syd Barrett, die begin 1968 dringend gevraagd wordt om Pink Floyd te verlaten wegens zijn drugsgebruik en onhandelbaar gedrag. Het respect voor Barrett is echter al die jaren wel gebleven, omdat Barrett als oprichter van Pink Floyd de basis voor het succes heeft gelegd met hits als Arnold Layne en See Emily Play. Tijdens het afronden van de opname van Shine On You Crazy Diamond komt Barrett plotseling de studio binnen. Na zeven jaar is dit voor iedereen een bijzonder weerzien. Na dit eenmalig weerzien ziet Pink Floyd Syd Barrett niet meer terug. Op het nummer Have A Cigar is Roy Harper als gastzanger te horen. Wish You Were Here komt op 27 September 1975 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats.


Bjorn Ulvaeus treedt op 6 Januari 1981 in het diepste geheim in het huwelijk met Lena Kallersjö Zelfs de andere leden van ABBA zijn hier niet van op de hoogte. Bjorn en Lena krijgen twee dochters, Emma en Anna. Bjorn Ulvaeus is van Juli 1971 tot December 1979 getrouwd geweest met Agnetha Faltskog. Uit dit huwelijk worden op 23 Februari 1973 dochter Linda geboren en op 4 December 1977 zoon Christian.


De Amerikaanse jazz-trompettist Dizzy Gillespie overlijdt op 6 Januari 1993 aan schildklierkanker in Englewood in New Jersey. Dizzy Gillespie wordt geboren op 21 Oktober 1917 in Cheraw, North Carolina. Gillespie begint op zijn 13e met trompetspelen. In 1935 verhuist hij naar Philadelphia om daar in 1937 met Teddy Hill een eerste ensemble te vormen. In het begin van de jaren veertig speelt hij samen met jazz-grootheden als Charlie Parker, Thelonious Monk en Kenny Clarke. In 1945 begint hij zijn eigen kleine ensemble, om de toen nieuwe muziek bebop te spelen. Later begint Gillespie ook zijn eigen bigband om faam te maken voor zijn pionierswerk in de jazzstroming waar de muziek bestaat uit een fusie tussen jazz, Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse muziek. Zijn belangrijkste project uit de jaren zestig is een groep met onder andere James Moody. Gillespie schrijft tijdens zijn carierre vele jazz Klassiekers zoals: Manteca, A Night In Tunisia, Birk's Works en Con Alma. In de jaren zeventig en tachtig vervuld hij vooral de rol van gevestigde waarde en is het orgelpunt van een heropleving van de bopmuziek. Zijn 75ste verjaardag wordt gevierd met een serie optredens in New York, maar niet veel later wordt er kanker vastgesteld Gillespie. Dizzy Gillespie is 75 jaar geworden.


After Tea komt op 6 Januari 1968 op nummer 38 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single We Will Be There After Tea. After Tea is een afscheiding van de Delftse groep The Tee Set. Toetsenist Hans van Eijck, zanger/bassist Polle Eduard, gitarist Ray Fenwick en drummer Martin Hage zijn in Augustus 1967 door Theo Kuppens, de manager van The Tee Set, ontslagen omdat zij drugs zouden gebruiken. Dit wordt door Hans van Eijck met klem ontkend. We Will Be There After Tea, met op de B-kant Lemon Coloured Honey Tree, bereikt een achttiende plaats als hoogste notering. Op 6 januari 1968 komt ook de nieuwe single van The Tee Set, Tea Is Famous (In The Whole Wide World), binnen op nummer 39 in de Nederlandse Top 40. Deze single bereikt de twaalfde plaats. The Tee Set bestaat uit zanger Peter Tetteroo, bassist Franklin Madjid, drummer Joop Blom, toetsenist Jan-Pieter Boekhoorn en gitarist Ferdi Karmelk.


Op 6 Januari 1994 overlijdt zanger Harold Lucas van The Clovers aan de gevolgen van kanker. The Clovers worden in 1946 op de Armstrong High School in Washington, D.C. opgericht. De groep bestaat dan uit Harold Lucas, Billy Shelton en Thomas Woods. John "Buddy" Bailey komt later de groep versterken, en noemt zich dan The Four Clovers. Als The Clovers heeft de groep later twee grote hits; Love Love Love en Love Potion #9. Opvolger voor Harold Lucas is Richard Merritt. In 2002 worden The Clovers geintroduceerd in The Vocal Group Hall Of Fame. Harold Lucas is 61 jaar geworden.


Een verzoek van David Crosby om te worden opgenomen in een ontwenningskliniek wordt op 6 Januari 1986 door een rechter in Dallas in Texas afgewezen. Van de rechter mag David Crosby de gevangenis niet verlaten in afwachting van een uitspraak inzake het hoger beroep dat door de zanger is aangetekend. Hij is bestraft voor het bezit van vuurwapens en drugs. David Crosby is in 1983 tot vijf jaar cel veroordeeld.


De VARA zendt op 6 Januari 1983 de eerste aflevering van Fame uit. In deze tv-serie worden studenten aan de High School For Performing Arts in New York gevolgd tijdens hun opleiding. De serie is het vervolg op de film Fame die in 1980 volle zalen heeft getrokken. De televisiebewerking is op 7 Januari 1982 voor het eerst in Amerika door NBC uitgezonden. Op 18 Mei 1987 valt, na 136 afleveringen, het doek voor Fame. De tune van zowel de film als de tv-serie wordt gezongen door Irene Cara. Deze single staat vanaf 19 Februari 1983 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. De televisie uitzendingen in Nederland leveren The Kids From Fame twee hitsingles op. Op 26 Maart 1983 staat de single Hi Fidelity 2 weken op de 12e plaats, en op 28 Mei 1983 komt de single Starmaker tot een 5e positie.


Adrienne Brown overlijdt op 6 Januari 1996 aan de gevolgen van een hartaanval. Twee dagen eerder heeft de vrouw van Soulzanger James Brown in een ziekenhuis in Beverly Hills in Californie een lyposuctie ondergaan. Uit onderzoek blijkt dat Adrienne Brown is overleden na het slikken van de verboden drug PCP. Bovendien heeft zij al enkele jaren hartproblemen. Adrienne Brown is 47 jaar geworden.


Op 6 Januari 1947 wordt in Wimbledon in Londen de zangeres Sandy Denny geboren. Hoewel ze ook als solo artiest albums heeft gemaakt, is ze toch het meest bekend als zangeres van Fairport Convention. In 1970 en 1971 wordt ze door het Engelse muziekblad Melody Maker uitgeroepen tot de beste zangeres van het land. In 1971 werkt ze mee aan het vierde titelloze album van Led Zeppelin, waarop ze in een duet met Robert Plant het nummer The Battle Of Evermore opneemt. Op 21 April 1978 overlijdt Sandy Denny aan een hersenbloeding nadat ze in het huis van een vriend van de trap is gevallen. Sandy Denny is 37 jaar geworden.


Celine Dion onthult op 6 Januari 2004 haar eigen ster op de Walk Of Fame in Hollywood. Ongeveer duizend fans zijn aanwezig bij de plechtigheid. Na afloop deelt Celine Dion handtekeningen uit. De 35-jarige Canadese zangeres kan haar tranen niet bedwingen als zij in haar dankwoord, behalve haar fans en haar echtgenoot Rene Angelil, haar onlangs overleden vader noemt. "Hij was mijn nummer één-fan, en dat is hij nog steeds", aldus een geemotioneerde Celine Dion. De bronzen ster van Celine Dion, verzonken in een stoeptegel, is geplaatst voor de ingang van het Kodak Theatre op Hollywood Boulevard. Het is de 2244ste ster op de Hollywood Walk Of Fame.


Op 6 Januari 1980 overlijdt Georgeanna Tillman aan de gevolgen van leukemie. Georgeanna Tillman wordt op 6 Februari 1943 geboren. In de jaren zestig maakt zij deel uit van The Marvelettes. Gladys Horton, Wanda Young, Katherina Anderson en Juanita Cowart zijn de andere leden van deze Motown-groep. The Marvelettes staan in de week van 11 december 1961 met Please Mr. Postman op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Georgeanna Tillman Gordon is getrouwd geweest met Billy Gordon, één van de zangers van The Contours. In 1965 verlaat zij The Marvelettes. In 1968 gaan The Marvelettes uit elkaar. Georgeanna Tillman Gordon is 35 jaar geworden.


De radiostations Yorin FM, RTL FM, Radio Veronica, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Radio 538 en 3FM organiseren op 6 Januari 2005 onder de naams Radio 555 op de Dam in Amsterdam een speciaal openluchtconcert voor de getroffenen van de zeebeving in Azië en Oost-Afrika. Diverse artiesten zoals Blof, Do, Trijntje Oosterhuis, Xander de Buisonje, Birgit Lewis, Acda & De Munnik en Dinand Woesthoff treden van half acht tot tien uur 's avonds belangeloos op. Het doel is het inzamelen van zoveel mogelijk geld. De hele dag wordt vanuit Studio 22 in Hilversum door het gezamenlijke radiostation uitgezonden. Verscheidene deejays van de concurrerende stations presenteren voor het eerst met elkaar. 's Avonds is op Nederland 2, RTL4 en SBS6 een avondvullende televisieactie te zien. De presentatie is in handen van Robert ten Brink, Martijn Krabbe en Paul de Leeuw. De avond wordt afgesloten met de bekendmaking van het bedrag van 112.144.000 euro voor de slachtoffers van de tsunami in Azie en Oost-Afrika.


Bill Wyman stapt op 6 Januari 1992, na een dertig jaar durende carierre, daadwerkelijk uit The Rolling Stones. De bassist had op 9 December 1992 al bekend gemaakt dat hij The Rolling Stones zou gaan verlaten. Wymanj wordt opgevolgd door Darryl Jones, die ondermeer heeft gespeeld bij Miles Davis, Sting, Peter Gabriel en Madonna.


Op 6 Januari 2006 bepaalt een Britse rechter dat honderden artikelen van en over Elvis Presley moeten worden geveild. De collectie is eigendom van Julie Wall, die om dit te kunnen bekostigen bijna negenhonderdduizend euro van haar werkgever heeft gestolen. Wall moet het bedrag terugbetalen met de opbrengst van deze gedwongen veiling. Julie Wall heeft het geld gestolen als caissiere bij de North Kesteven District Council. Deze collectie van Elvis Presley-spullen is haar enige bezit. Als de schuld door de veiling niet kan worden afbetaald, kan Julie Wall alsnog worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.


Olivia en Dhani Harrison, de vrouw en de zoon van de op 29 November 2001 overleden George Harrison, dagen op 6 Januari 2004 in New York dokter Gilbert Lederman voor de rechter. Lederman zou er bij George Harrison, op diens sterfbed, op hebben aangedrongen nog een gitaar van zijn zoon te signeren. Volgens de nabestaanden zou de ernstig zieke en verzwakte George Harrison het verzoek hebben afgewimpeld. "Ik weet niet eens zeker of ik nog weet hoe ik mijn naam moet spellen", zou de ex-Beatle hebben gezegd. Lederman zou George Harrison hebben geassisteerd door, bij het signeren, diens hand vast te houden. Het zetten van zijn handtekening zou George Harrison veel moeite en zichtbaar ongerief hebben gekost, aldus de nabestaanden. Volgens de erven heeft dokter Gilbert Lederman met de handtekening van George Harrison de waarde van de gitaar willen verhogen. "George Harrison was letterlijk doodziek. Zijn arts zou hiervan niet hebben mogen profiteren", aldus hun advocaat. Hij heeft de gitaar en twee, eveneens door de ex-Beatle gesigneerde, kaarten opgeeist. "Deze aanklacht is louter gebaseerd op veronderstellingen. Eerlijk gezegd vind ik hem absurd. Mijn client heeft de heer Harrison nergens toe gedwongen. Zijn zoon speelt nog altijd op de gitaar. Er zijn geen plannen de gitaar te verkopen. De waarde is nog geen tienduizend dollar", aldus de advocaat van de dokter.


Op 6 Januari 1966 wordt door televisiemaatschappij ABC de voorlaatste aflevering van Shindig uitgezonden. Er zijn in dit Amerikaanse muziekprogramma optredens van The Barron Knights, Dave Berry, The Kinks, Ian Whitcomb, Sandie Shaw, Twinkle en The Who. Twee dagen later is de allerlaatste uitzending. Shindig is maar anderhalf jaar te zien geweest op de Amerikaanse televisie.


Crosby, Stills, Nash & Young maken op 6 Januari 1970 hun Engelse live-debuut met een optreden in de Royal Albert Hall in Londen. David Crosby (echte naam: David Van Cortlandt) en Stephen Stills maken rond het midden van de jaren zestig naam als lid van respectievelijk The Byrds en Buffalo Springfield. Het idee voor samenwerking wordt geboren als in 1968 na een concert van de Engelse popgroep The Hollies, waarvan Graham Nash deel uitmaakt, een informeel samenzijn ten huize van Joni Mitchell leidt tot wat samenzingen. Het gezelschap is dermate verrukt van de combinatie van de drie stemmen dat ter plekke besloten wordt een groep te formeren. Het debuutalbum Crosby, Stills & Nash wordt beheerst door de soms sensationele vocale harmonien en het overheersend gebruik van akoestische gitaren, waarmee een geheel nieuwe muzikale stroming zijn eerste beslag vindt. Om optredens mogelijk te maken, wordt de Canadese gitarist Neil Young gevraagd om de gelederen te komen versterken, zodat Stephen Stills in de gelegenheid komt om op het podium ook toetsen te gaan bespelen. Onder de naam Crosby, Stills, Nash & Young verschijnt in 1970 het album Deja Vu, dat de status van deze bij uitstek Californisch klinkende groep legendarisch maakt.


Op 6 Januari 2006 wordt Gary Glitter formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens ontucht met twee meisjes van tien en elf jaar in zijn huis in de Zuid-Vietnamese kustplaats Vung Tau. Volgens de aanklager Nguyen Van Xung zou de als Paul Gadd geboren Britse zanger de meisjes hebben gekust, gestreeld en betast. Gary Glitter wordt op 3 Maart 2006 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.


Op 6 Januari 1973 komt Weer Alle 14 Favoriet! binnen in de Nederlandse LP Top 20. Op dit derde verzamelalbum van de platenmaatschappij Negram in deze serie staan de volgende artiesten: The George Baker Selection met Marie-Jeanne, Don Fardon met Delta Queen, Bolland & Bolland met Florida, Michel Polnareff met On Ira Tous Au Paradis, Rod McKuen & Liesbeth List met Baby It's Cold Outside, Mike & Michael met Himalaya, Chuck Berry met My Ding A Ling, Mac & Katie Kissoon met Song For Everybody, Jerry Arendo met Don't You Know, Billy Stewart met Summertime, Ray Kelly met Sweet Caroline, C. Jerome met Himalaya, Astrid Anderson met I Really Don't Know en Rocco Granata met Zomersproetjes. Weer Alle 14 Favoriet! bereikt een 16e plaats als hoogste notering.


(You Gotta Walk) Don't Look Back van Peter Tosh & Mick Jagger komt op 6 Januari 1979 op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. (You Gotta Walk) Don't Look Back is geschreven door Smokey Robinson en Ronald White van The Miracles. The Temptations hebben dit nummer als eersten op de plaat gezet. Hun versie blijft op 15 Januari 1966 op 83 steken in de Billboard Hot 100. (You Gotta Walk) Don't Look Back van Peter Tosh & Mick Jagger, met op de B-kant Soon Come (een eigen compositie van Peter Tosh), staat vanaf 10 Februari 1979 drie weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


Van Allen Clinton McCoy wordt op 6 Januari 1944 geboren in Washington DC. Hoewel Van McCoy vele nummers schrijft voor bekende artiesten, zoals: Baby I'm Yours voor Barbara Lewis, This Is It voor Melba Moore, Baby Don't Change Your Mind, Home Is Where The Heart Is en Come Back And Finish What You Started voor Gladys Knight & The Pips, en als producent verantwoordelijk is voor hits van The Shirelles, Gladys Knight & The Pips, Aretha Franklin en The Drifters, dankt hij zijn grootste bekendheid aan zijn wereldhit The Hustle uit 1975. De single, die hij samen met het Soul City Symphony maakt, haalt de nummer 1 positie in de Billboard hot 100. In Engeland wordt de tweede plaats bereikt. In Nederland komt The Hustle op 16 Augustus 1975 de Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk de vierde plek. Op 6 Juli 1979 overlijdt Van McCoy in Englewood, New Jersey aan een hartaanval. Van McCoy is 38 jaar geworden.


De voorverkoop van kaartjes voor een concert van Led Zeppelin op 4 Februari 1975 in de Boston Garden in Boston verloopt op 6 Januari 1975 uitermate chaotisch. Fans die lang staan te wachten worden ongeduldig, en er breken ongeregelheden uit. Er wordt voor $30.000 schade aangericht, genoeg reden voor burgemeester Kevin White van Boston om het concert te verbieden. Led Zeppelin wijkt hierdoor op 4 Februari 1975 uit naar het Nassau Veterans Memorial Coliseum in Uniondale, New York.


Op 6 Januari 1977 ontbindt platenmaatschappij EMI Records het contract met The Sex Pistols. EMI Records betaalt de groep een oprotpremie van veertigduizend pond.


Muziek Jarige Op 6 Januari

1929: Wilbert Harrison - Zanger USA († 26 Okt. 1994)
1935: Nino Tempo (Antonio LoTempio) - Zanger USA
1937: Paolo Conte - Zanger Italie
1938: Adriano Celentano - Zanger Italie
1944: Van McCoy - Zanger USA († 6 Juli 1979)
1946: Syd Barrett - Pink Floyd Zanger/Gitarist
1947: Sandy Denny - Fairport Convention Zangeres († 21 April 1978)
1953: Malcolm Young - AC-DC Gitaar
1959: Kathy Sledge - Sister Sledge
1963: Rob Blanchemanche - Roberto Jacketti Bassist
1964: Mark O'Toole - Frankie Goes To Hollywood Bas
1986: James Mckenzie - Blazin' Squad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten