Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 30 Januari

Steve Marriott wordt op 30 Januari 1947 in Bow, London geboren. Op jonge leeftijd speelt hij al in de musical Oliver en in twee films. Van 1965 tot 1969 zingt Steve Marriot bij The Small Faces en van 1969 tot 1975 bij de groep Humple Pie. Op 20 April 1991 komt Steve Marriott om het leven tijdens een brand in zijn huis in Essex, nadat hij vermoedelijk met een brandende sigaret in slaap is gevallen. Zijn stoffelijk overschot wordt aangetroffen in een kast in de slaapkamer. Volgens de lijkschouwer, die een hoge dosis valium en alcohol in zijn lichaam aantreft, is Marriot door de rook gestikt, en is vermoedelijk uit angst in de kast gekropen. Vlak voor zijn dood is Marriot, samen met Peter Frampton begonnen aan het schrijven van nieuwe nummers voor een album. Steve Marriott is 44 jaar geworden. Tien jaar na de dood van Steve Marriott wordt er op 20 April 2001 in het Astoria Theatre in Londen een herdenkingsconcert gegeven door ondermeer Peter Frampton, Midge Ure en Chris Farlowe.Bono en The Edge van U2 zijn op 30 Januari 1993 aanwezig op het 2 daagse Festival Against Racism in Hamburg in Duitsland. Bono is één van de weinige artiesten die ook daadwerkelijk iets te zeggen hebben. Op de eerste dag tijdens zijn toespraak zegt Bono ondermeer: "We started the century with so many competing ideas as to how we should live together. We ended with so few". Op de tweede dag van het festival spelen Bono en The Edge het nummer One, samen met violist Jo Shankar en een drummer van een lokale Duitse band.


Cilla Black is op 30 Januari 1968 de eerste Engelse tienerster die een eigen televisieshow bij de BBC mag presenteren. In de show, die simpelweg Cilla wordt genoemd, vraagt de zangeres op plaatsen als benzinestations en supermarkten aan voorbijgangers naar hun favourite nummers die dan door gasten (ondermeer Tom Jones, Cliff Richard, Harry H Corbett, Jimmy Edwards, Des O'Connor en Roy Castle), in de studio worden gezongen. Cilla trekt elke week dat het uitgezonden wordt meer dan 22 miljoen kijkers. De TV show zorgt ervoor dat Cilla Black vijf jaar achter elkaar de Top Female Television Personaliyy Award in Engeland wint. De tune van het programma, Step Inside Love, is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Step Inside Love wordt door Cilla Black op 28 Februari 1968 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Het nummer is gearrangeerd door Mike Vickers. George Martin zorgt voor de productie. Step Inside Love komt op 13 Maart 1968 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de achtste plaats.


Op 30 Januari 1982 is Paul McCartney te gast in het populaire BBC Radio programma Desert Island Discs. In dit programma van presentator Roy Plomley moet de gast zijn favouriete platen kiezen, die hij/zij mee zou nemen naar een onbewoond eiland. De keuze van Paul McCartney bevat ondermeer: Heartbreak Hotel van Elvis Presley, Sweet Little Sixteen van Chuck Berry, Beautiful Boy van John Lennon en Tutti Frutti van Little Richard.


Beautiful South houdt op 30 Januari 2007 op te bestaan. De leden van de Britse band noemen als voornaamste reden "muzikale overeenkomsten", een knipoog naar de "muzikale verschillen" waarom de meeste bands uiteenvallen. Beautiful South wordt eind jaren tachtig opgericht door Paul Heaton en Dave Hemingway wanneer zij The Housemartins hebben verlaten en deze band uiteen valt. Beautiful South bestaat verder uit Dave Rotheray, Sean Welch en Dave Stead. Jacqui Abbott is van 1994 tot 2000 de zangeres van Beautiful South. Zij wordt in 2002 opgevolgd door Alison Wheeler. Wereldwijd heeft de band ruim vijftien miljoen albums verkocht. De single A Little Time bereikt in Oktober 1990 de eerste plaats van de Britse hitlijst. In totaal heeft Beautiful South in Engeland zes Top 10 hits. Met Song For Whoever heeft Beautiful South in Nederland hun grootse hit wanneer deze single op 19 Augustus 1989 de 17e plaats in de Nederlandse Top 40 bereikt.


Luke Kelly, banjo speler bij The Dubliners, overlijdt op 30 Januari 1984 aan de gevolgen van een hersentumor. Luke Kelly wordt geboren op 17 November 1940, en speelt vanaf de oprichting in 1962 bij The Dubliners, een Ierse folkband. De oorspronkelijk naam van The Dubliners is The Ronnie Drew Group, maar deze wordt veranderd in The Dubliners, naar het boek van James Joyce, dat toentertijd werd gelezen door Luke Kelly. De eerste hit voor The Dubliners is Seven Drunken Nights. In 1980 wordt er bij Luke Kelly een hersentumor geconstateerd. Ondanks zijn ziekte probeert Kelly zoveel mogelijk met The Dubliners op te treden, en als dat niet gaat, dan maar een paar nummers meespelen. Luke Kelly is 43 jaar geworden. Na zijn dood wordt het Luke Kelly Memorial Fund voor onderzoek naar hersentumoren opgericht. Regelmatig geven The Dubliners met Special Guests benefietconcerten voor deze stichting.


Op 30 Januari 2004 vraagt Natalie Cole formeel echtscheiding aan bij een rechtbank in Los Angeles. Natalie Cole wil scheiden van Kenneth Dupree en noemt onoverbrugbare meningsverschillen als reden voor de scheiding. Natalie Cole en Kenneth Dupree zijn in Oktober 2001 getrouwd. Voor de dochter vvan Nat 'King' Cole is het inmiddels haar derde huwelijk dat wordt ontbonden.


In Houston, Texas overlijdt op 30 Januari 1982 de blueszanger en gitarist Sam 'Lightning' Hopkins aan de gevolgen van slokdarmkanker. Sam Hopkins wordt geboren op 15 Maart 1912 in Centerville, Texas en leert gitaar spelen van zijn oudere broer Joel Hopkins. Op 8 jarige leeftijd speelt Sam Hopkins al samen met Blind Lemon Jefferson. Als tiener staat Hopkins op de buhne met zijn neef, Texas Alexander, waar hij ontdekt wordt door Aladdin Records. De platenmaatschappij koppelt Hopkins aan pianist Wilson 'Thunder' Smith, en presenteert de twee onder de naam Thunder & Lightning. Gedurende zijn carierre schrijft Sam Hopkins honderden nummers waaronder Walking Blues, Somebody's Got To Go, Penitentiary Blues, I've Been Buked And Scorned en Bald Headed Woman. De nummers worden opgenomen op meer dan 20 verschillende platenlabels, waaronder het bekende Gold Star Records in Houston. Begin jaren 60 staat Hopkins, samen met Pete Seeger en Joan Baez in Carnegie Hall in New York, en aan het eind van de jaren 60 tourt hij als openings act met ondermeer Grateful Dead en Jefferson Airplane. Sam Hopkins is een groot voorbeeld geweest voor artiesten als Bob Dylan en Jimi Hendrix. Sam 'Lightning' Hopkins is 70 jaar geworden.


Op 30 Januari 1986 verschijnt U2 op de Ierse televisie in het programma TV Gaga. U2 speelt het nummer Womanfish voor de eerste, en tevens laatste keer. Ook wordt een vroege versie gespeeld van het nummer Trip Through Your Wires, wat pas over een jaar op het Joshua Tree album zou gaan verschijnen


Bassist Gene Simmons, gitarist/zanger Paul Stanley, gitarist Ace Freyley en drummer Peter Criss treden op 30 Januari 1973 voor het eerst onder de naam Kiss op. Het optreden vindt plaats in The Coventry (voorheen The Popcorn) in Queens in New York. Het concert wordt slechts door drie betalende toeschouwerd bezocht. Een dag later, op 31 Januari 1973 begint Kiss te experimenteren met make-up.


De Amerikaanse jazz-pianist Professor Longhair overlijdt op 30 Januari 1980 in New Orleans. Professor Longhair wordt als Henry Roeland Byrd op 19 December 1918 in Bogalusa, Louisiana geboren, maar groeit op in New Orleans. In 1949 maakt hij zijn eerste opnamen op het Star Talent-label en een jaar later heeft hij een hit in de Billboard R&B-charts met Bald Head (Op het Mercury label). Opnamen op Atlantic, Federal en vele minder bekende labels volgen, maar nieuw succes blijft echter uit voornamelijk doordat Longhair geen goede zangstem heeft. De New Orleans-revival van de jaren zeventig maakt hem populairder. Als de aartsvader van de New Orleans-pianostijl treedt hij op in Europa en in New Orleans tijdens de Jazz en Heritage Festivals. Zijn invloed op met name Huey Smith en Allen Toussaint is groot. De werkelijke waarde van Longhair's muziek ligt in zijn eigen werk, dat een prachtige en zeer originele mengeling is van blues, New Orleans-jazz, Spaanse en rumba-ritmes. Ook is zijn pianostijl van grote invloed geweest op artiesten als Fats Domino en Ray Charles. Professor Longhair is 61 jaar geworden.


The Beatles gaan op 30 Januari 1967 naar het Knole Park in Sevenoaks in Kent voor de eerste dag van opname's voor de promotie video van het nummer Strawberry Fields Forever. Producer van de video is Tony Bramwell, en de regie is in handen van Peter Goldmann, die aan The Beatles is aangerade door hun vriend Klaus Voorman. Strawberry Fields Forever wordt speciaal voor de Amerikaanse televisie in kleur opgenomen. In Engeland is dan nog alléén zwart-wit televisie te zien.


Mike Francis overlijdt op 30 Januari 2009 in Rome, Italie aan de gevolgen van longkanker. Mike Francis wordt op 26 April 1961 in Florence, Italie als Michele Francesco Puccioni geboren. Wanneer hij 14 jaar oud is begint hij met schoolvrienden van L'Istituto di Studi Americano in Rome zijn eerste band. Mike Francis groeit uit tot een belangrijke vertegenwoordiger van de Italiaanse popdancemuziek in de jaren 80. In 1982 heeft hij een grote hit met het nummert Survivor. Mike Francis is 47 jaar geworden.


Op zondag 30 Januari 1972 vindt in de wijk Bogside in Derry, Noord Ierland een schietpartij plaats waarbij 13 ongewapende Ierse jongens en Ierse mannen neergeschoten worden door Britse paramilitairen na een demonstratie voor de mensenrechten. De demonstratie is georganiseerd door Ivan Cooper om te protesteren tegen de opsluiting van, voornamelijk katholieke, Ieren in Noord-Ierland. Zondag 30 Januari 1972 wordt bekend als Bloody Sunday. Naar aanleiding van deze dag schrijft Paul McCartney binnen 24 uur het nummer Give Ireland Back To The Irish, wat ook meteen wordt opgenomen. Op 25 Februari 1972 wordt het nummer als nieuwe single van Wings uitgebracht en onmiddelijk door de BBC in de ban gedaan. Voor McCartney is dit iets nieuws, omdat meestal John Lennon op zijn politieke ideeen veroordeeld wordt. Paul McCartney verteld journalist Tim White: "I always vowed that I'll be the one who doesn't do political songs, but what happened over there was that they had this massacre when some people had been doing a peaceful demonstration. Our soldiers, my country's Army paratroopers, had gone in and killed some people. So we were against the Irish; it was like being at war with them. And I'd grown up with this thing that the Irish are great, they're our mates, our brothers. We used to joke that Liverpool was the capital of Ireland. Suddenly we were killing our buddies and I though, wait a minute, this is not clever and I wish to protest on behalf of us people. This action of our government was over the top!". Naar aanleiding van de single worden de concerten van Wings tijdens de Engelse tournee extra beveiligd. Give Ireland Back To The Irish komt op 26 Februari 1972 de Engelse hitparade binnen. Ondanks het feit dat Give Ireland Back To The Irish door veel Britse radiostations wordt geboycot, bereikt de single de zestiende plaats. John Lennon schrijft naar aanleiding van 30 Januari 1972 het nummer Sunday Bloody Sunday, wat terecht komt op het album Some Time in New York City, maar lang niet de aandacht trekt zoals Give Ireland Back To The Irish dat gedaan heeft.


Ray Stevens komt op 30 Januari 1971 op nummer 25 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Bridget The Midget (The Queen Of The Blues). Op de B-kant van deze single staat Night People. Zowel Bridget The Midget (The Queen Of The Blues) als Night People zijn door Ray Stevens zelf geschreven. Bridget The Midget (The Queen Of The Blues) bereikt de derde plaats, en is de enige grote hit voor Ray Stevens in Nederland. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar Bridget The Midget (The Queen Of The Blues) op 30 Januari 1971 niet verder komt dan de vijftigste plaats.


Bob Dylan wordt op 30 Januari 1990 in Frankrijk onderscheiden met de Orde Van Kunst En Letteren. Dylan ontvangt de prijs uit handen van de Franse minister van cultuur.


Edison Lighthouse staat op 30 Januari 1970 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met het nummer Love Grows (Where My Rosemary Goes). Wanneer het nummer een hit dreigt te worden hebben de schrijvers, de Britse producers Tony McCaulay en Barry Mason, een probleem. Zij hebben Love Grows (Where My Rosemary Goes) opgenomen met sessie-muzikanten. De groep Edison Lighthouse bestaat alléén maar als naam. Uit leden van de band Greefield Hammer wordt Edison Lighthouse samengesteld, zodat de single in popprogramma's kan worden gespeeld. Zanger van Love Grows (Where My Rosemary Goes) is Tony Burrows, die in zijn hoedanigheid als sessie-zanger ondermeer te horen is op singles van: White Plains, The Pipkins, Brotherhood Of Man, First Class (Beach Baby) en The Flowerpot Men (Let's Go To San Francisco). De rest van de band bestaat uit Stuart Edwards (solo gitaar), David Taylor (bas), George Wayman (drums) en Ray Dorey (slaggitaar). Edison Lighthouse blijkt een One Hit Wonder te zijn, na Love Grows (Where My Rosemary Goes) wordt er verder geen hit meer gescoord.


De Australische zangeres Natalie Imbruglia komt in de New Musical Express van 30 Januari 1999 in een lezerspoll als winnares uit de bus in de catogorie "The pop personality that you would like as your doctor".


Barbra Streisand staat vanaf 30 Januari 1982 zeven weken op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met Love Songs. Het album is de Engelse versie van het album wat in Amerika onder de naam Memories is verschenen. Speciaal voor de Engelse markt is Love Songs aangevuld met vier extra nummers die niet op Memories staan: Wet, A Man I Loved, I Don't Break Easily en Kiss Me In The Rain. Love Songs wordt het bestverkochte album van 1982 in Engeland.


Billy Lee Riley & His Little Green Men nemen op 30 Januari 1956, in de Sun Studios in Memphis, het nummer Red Hot op. Billy Lee Riley wordt ondermeer begeleid door Jerry Lee Lewis op piano. Op 14 September 1957 wordt Red Hot, met op de B-kant het nummer Pearly Lee, door Sun Records in Amerika uitgebracht. De single wordt geen hit. Red Hot is geschreven door Billy Emerson in 1955, die het idee voor het nummer krijgt door een Cheerleader kreet "Our Team Is Red Hot". Billy 'The Kid' Emerson zet Red Hot ook zelf als eerste, in 1955, op plaat. In Nederland bereikt Red Hot in de uitvoering van Robert Gordon & Link Wray in 1978 de zevende plaats in de Top 40.


Marc Bolan treedt op 30 Januari 1970 in het Kensington Registry Office in Londen in het huwelijk met June Child. Het paar gaat in 1975 uit elkaar wanneer de zanger en gitarist van T.Rex een relatie blijkt te hebben met de Amerikaanse zangeres Gloria Jones. Jones schenkt op 26 September 1975 het leven aan hun zoon, Rolan. Marc Bolan komt op 16 September 1977, op 29-jarige leeftijd, bij een verkeersongeluk om het leven.


Janet Jackson dient op 30 Januari 1985, bij de rechtbank in Los Angeles, een verzoek in voor ontbinding van haar huwelijk met zanger James DeBarge. Jackson heeft de zanger van DeBarge op 7 Januari 1985 al verlaten. Janet Jackson en James DeBarge hebben elkaar in 1979 leren kennen, treedt op 7 September 1984 met hem in het huwelijk. Het huwelijk is tegen de wil van beide ouders in. Janet Jackson is pas achttien jaar wanneer zij trouwt. Op 18 November 1985 maakt de rechter de echtscheiding officieel.


Bobby Goldsboro neemt op 30 Januari 1968 het nummer Honey op. Honey is geschreven door Bobby Russell, die korte tijd getrouwd is geweest met de actrice/zangeres Vicky Lawrence. Voor haar schrijft Russell het nummer The Night The Lights Went Out in Georgia, wat in 1973 de eerste plaats haalt in de Billboard Hot 100. Honey is door Bob Shane als eerste in 1968 opgenomen, net voor Bobby Goldsboro. Bob Shane is de oprichter van het succesvolle Kingston Trio. Op de versie van Bob Shane speelt Bobby Russell gitaar. Voor Bobby Goldboro is Honey zijn grootste hit, de single komt op 23 Maart 1968 de Billboard Hot 100 binnen en staat vanaf 13 April 1968 vijf weken op de eerste plaats.


The Stone Roses worden op 30 Januari 1990 door de politie van Wolverhampton gearresteerd. De groep is op bezoek geweest bij hun oude platenmaatschappij Revolver FM, en hebben daar de boel kort en klein geslagen en de auto's op het parkeerterrein met verf overgoten. The Stone Roses zijn het niet eens met het feit dat Revolver FM het nummer Sally Cinnamon opnieuw uitbrengen. Revolver FM verkoopt uiteindelijk meer dan 200.000 exemplaren van de single.


The Beach Boys beginnen op 30 Januari 1976 in de Brother Studio in Santa Monica, Californië aan de opnamen van hun nieuwe album 15 Big Ones. De opnamen worden op 18 Mei 1976 afgerond. 15 Big Ones wordt op 5 Juli 1976 uitgebracht, en komt op 17 Juli 1976 binnen in de albumlijst van Billboard. Het album bereikt de achtste plaats. In Nederland komt 15 Big Ones tot de 23ste plaats in de LP Top 50. Op 15 Big Ones staan de volgende nummers: Rock And Roll Music, It's OK, Had To Phone Ya, Chapel Of Love, Everyone's In Love With You, Talk To Me, That Same Song, TM Song, Palisades Park, Susie Cincinnati, A Casual Look, Blueberry Hill, Back Home, In The Still Of The Night en Just Once In My Life.


De Duitse gitarist Carlo Karges overlijdt op 30 Januari 2002, in het huis van zijn moeder in Hamburg, aan de gevolgen van een leveraandoening. Carlo Karges wordt geboren op 31 Juli 1951 in Hamburg, en wordt in 1975 gitarist in de groep Novalis. Vanaf 1980 speelt Karges in Extrabreit om een jaar later in de band van de Duitse zangeres Nena te gaan spelen, waar hij alle successen meemaakt. In 1987 verlaat hij Nena. De laatste jaren van zijn leven speelt Carlo Kargas in allerlei Duitse punkrock bandjes. Carlo Kargas is 50 jaar geworden.


Elvis Presley begint op 30 Januari 1956 in de RCA Studios in New York aan de opnamen van zijn eerste LP. Presley wordt hierbij begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Shorty Long. De nummers Blue Suede Shoes, My Baby Left Me, One-Sided Love Affair en So Glad You're Mine worden op 30 Januari 1956 op de band vastgelegd. Een dag later worden I'm Gonna Sit Right Down And Cry en Tutti Frutti opgenomen. De opname-sessie voor het debuutalbum van Elvis Presley wordt op 3 Februari 1956 afgesloten met Lawdy Miss Clawdy en Shake Rattle And Roll. Precies drie jaar later op 30 Januari 1959 komt Elvis Presely op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met de dubbele A-kant single One Night b/w I Got Stung. Het is voor Elvis Presley zijn derde nummer 1 hit in Engeland (All Shook Up en Jailhouse Rock zijn de andere twee). One Night b/w I Got Stung staat 5 weken op de eerste plaats.


The Shirelles komen op 30 Januari 1961 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Will You Love Me Tomorrow. Het nummer is geschreven door Carole King en Gerry Goffin. King en Goffin hebben het nummer eigenlijk geschreven voor zanger Johnny Mathis, maar A&R man Mitch Miller van Columbia Records wijst het aanbod af. Will You Love Me Tomorrow wordt nu aangeboden aan het Scepter label, waar het voor The Shirelles hun eerste nummer 1 hit wordt. In eerste instantie willen ook The Shirelles het nummer niet opnemen. Zij vinden Will You Love Me Tomorrow te blank klinken. Door het succes wordt de eerder geflopte single Dedicated To The One I Love als tweede single uitgebracht. Will You Love Me Tomorrow is ook de eerste nummer 1 voor het schrijvers duo Goffin/King.


Op 30 Januari 1964 staan The Searchers op de eerste plaats in Engeland met het door Sonny Bono en Jack Nitzsche geschreven Needles And Pins. Een jaar eerder heeft Jackie DeShannon met Needles And Pins al een kleine hit in Amerika (nr 84 in de Billboard Hot 100). Het is voor The Searchers, na Sweets For My Sweet in Juni1963, hun tweede nummr 1 hit in Engeland. In Nederland doet Needles And Pins in de uitvoering van The Searchers niet heel veel, maar in November 1977 wordt het alsnog een grote hit in de uitvoering van Smokie (7e plaats in de Top 40).


Elton John op voordracht van de Britse premier Tony Blair op 30 Januari 1998 tot ridder geslagen door de Britse Koningin Elizabeth. De zanger mag zich voortaan Sir Elton John noemen.


Op 30 Januari 1969 geven The Beatles een optreden op het dak van het Apple-gebouw in Baker Street in Londen. Het live-optreden wordt vastgelegd voor de film Let It Be. "We zochten naar een eind voor de film, en het was zo'n geval van 'Hoe maken we binnen twee weken een slot voor deze film?' Dus stelde iemand voor om een concert op het dak te geven, daarna konden we allemaal naar huis. Ik weet niet meer precies wie dat voorstelde. Het zou een van mijn halfbakken ideeen kunnen zijn, maar ik ben er niet zeker van", aldus Paul McCartney. The Beatles spelen de volgende nummers: Get Back, Don't Let Me Down, I've Got A Feeling, The One After 909, Dig A Pony en God Save The Queen. Uiteindelijk maakt de politie een eind aan het 40 minuten durende optreden, nadat kantoormedewerkers in de naaste omgeving hebben lopen klagen over geluidsoverlast. Het concert op het dak blijkt het allerlaatste live-optreden van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr geweest te zijn.


Precies 22 jaar nadat The Beatles op het dak van het Apple-gebouw in Londen een live-optreden hebben gegeven, doet de groep James op 30 Januari 1991 hetzelfde op het dak van het studiogebouw van Piccadilly Radio in Manchester.


It's Now Or Never is op 30 Januari 2005 de derde nummer één-notering voor Elvis Presley in Groot-Brittannie binnen één maand. Eerder hebben al Jailhouse Rock en One Night de eerste plaats in Engeland bereikt. Alle achttien Britse nummer één-singles van Elvis Presley worden in het voorjaar van 2005, ondersteund door een marketing-campagne, in achttien weken (1 single per week) opnieuw uitgebracht. Dit gebeurt ter herdenking van zijn zeventigste geboortedag. Elvis Presley is geboren op 8 Januari 1935 (en overleden op 16 Augustus 1977). It's Now Or Never is voor Elvis Presley zijn eenentwintigste topnotering in Groot-Brittannie, wat op zich ook al een record is. The Beatles hebben zeventien keer op nummer één gestaan. De eerste Britse nummer één-hit voor Elvis Presley is All Shook Up in 1957.


The George Baker Selection krijgt op 30 Januari 1974 in de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag, uit handen van ambassadeur T.J. Endemann, een gouden plaat voor de single Baby Blue. Van Baby Blue zijn in Zuid-Afrika vijftigduizend exemplaren verkocht. In Nederland bereikt Baby Blue een 8ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Vanaf 30 Januari 1958 maken Buddy Holly & The Crickets, Jerry Lee Lewis en Paul Anka een korte tournee door Australie. De eerste live-datum is in het Sydney Stadium. Ook op 1 Februari 1958 is er een optreden in het Sydney Stadium. Op 3 Februari 1958 volgt de Cloudland Ballroom in Brisbane. Een dag later geven Buddy Holly & The Crickets, Jerry Lee Lewis, Paul Anka, Jodie Sands, Johnny O'Keefe en Lee Gordon twee concerten in het West Melbourne Stadium. De korte Australische tournee wordt op 5 februari 1958 afgesloten met een tweede serie van twee optredens in het West Melbourne Stadium. Op de terugweg naar Amerika wordt op 9 Februari 1958 door Buddy Holly & The Crickets, Jodie Sands, Jerry Lee Lewis en Paul Anka in de Scofield Barracks in Honolulu op Hawaii opgetreden.


Bob Dylan geeft op 30 Januari 1974 voor het eerst in acht jaar weer een concert in de Madison Square Garden in New York. Het concert maakt deel uit van een 40-optredens durende tour, die begonnen is op 3 Januari 1974 in het Chicago Stadium in Chicago. Omdat het acht jaar geleden is dat Dylan voor het laatst op tournee is geweest in Amerika is de aanvraag voor kaartjes enorm. Volgens organisator Bill Graham zijn er in totaal meer dan 12 miljoen aanvragen geweest voor de in totaal 500.000 beschikbare tickets. Kaartjes zijn alleen aan te vragen per post en worden niet aan de kassa's verkocht. Dylan wordt op deze tour begeleidt door The Band: Robbie Robertson (gitaar), Garth Hudson (toetsen), Richard Manual (toetsen), Rick Danko (bas) en Levon Helm (drums). De nummers die Bob Dylan en The Band in New York spelen zijn: Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine), Lay Lady Lay, Just Like Tom Thumb's Blues, Rainy Day Women # 12 & 35, It Ain't Me, Babe, Ballad Of A Thin Man, All Along The Watchtower, Ballad Of Hollis Brown, Knockin' On Heaven's Door (alle door Bob Dylan en The Band). vervolgens vijf acoustische nummers alleen door Dylan: The Times They Are A-Changin', Don't Think Twice, It's All Right, Gates Of Eden, Just Like A Woman en It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding). Met begeleiding van The Band worden de laatste vijf nummers gespeeld: Forever Young, Something There Is About You, Like A Rolling Stone, Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) en Blowin' In The Wind. De tour wordt afgesloten op 14 Februari 1974 met een concert in The Forum Inglewood in Los Angeles.


Led Zeppelin ontvangt op 30 Januari 1995, tijdens de uitreiking van de American Music Awards, de International Artists Award. Deze prijs is tot dan alleen uitgereikt aan Michael Jackson en Rod Stewart.


Freddy Fender wordt op 30 Januari 2002 weer uit het ziekenhuis van de universiteit van Texas in San Antonio ontslagen, nadat hij op 24 Januari 2002 een niertransplantatie heeft ondergaan. De dochter van Freddy Fender, Marla, heeft hiervoor één van haar nieren afgestaan.


Op 30 Januari 1982 komt Stars On Stevie van Stars On 45 op nummer 25 binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de zesde plaats. Stars On 45 is een project van de producers Jaap Eggermont en Martin Duiser. Voor deze medley hebben zij Tony Sherman ingeschakeld om de stem van Stevie Wonder na te doen. De single bereikt in 1982 onder meer een 28ste plaats in de Billboard Hot 100 en de veertiende plaats in de Britse hitparade. Op Stars On Stevie zijn de volgende nummers aan elkaar gemixt: Uptight, My Cherie Amour, Yester-Me Yester-You Yesterday, Master Blaster, You Are The Sunshine Of My Life, Isn't She Lovely, Sir Duke, I Wish, I Was Made To Love Her, For Once In My Life, Superstition, Sir Duke (Reprise), Don't You Worry 'Bout A Thing, A Place In The Sun en Fingertips. Op 2 Januari 1983 tijdens een rechtstreekse uitzending vanuit De Rietschans in Loosdrecht bij de TROS op Hilversum 3 wordt aan Tony Sherman de Exportprijs 1982 van de Stichting Conamus uitgereikt. Ook Jaap Eggermont en Martin Duiser krijgen deze prijs voor hun Stars On 45-single Stars On Stevie.


De 16-jarige Amerikaanse zangeres Tiffany (Tiffany Darwish geb. 2 Okt 1971) komt op 30 Januari 1988 op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met I Think We're Alone Now. I Think We're Alone Now is geschreven door Ritchie Cordell en Bo Gentry, en is in 1967 door Tommy James & The Shondells als eerste op de plaat gezet. Hun versie bereikt op 22 April 1967 de vierde plaats in de Billboard Hot 100. De versie van Tiffany bereikt de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. In Amerika en Engeland weet Tiffany wel de eerste plaats te halen.


Op 30 Januari 2006 overlijdt Frans Wanders aan de gevolgen van een dubbele longontsteking. Van 1945 tot 1999 is hij zanger/bassist bij het Orkest Malando. Tijdens het Gouden Jubileumconcert in Tuschinski in Amsterdam op 25 oktober 2004 staat hij voor het laatst met dit orkest op de planken. Orkest Malando staat sinds 2000 onder leiding van Danny Malando, de kleinzoon van de oprichter Arie Maasland (1908-1980). Frans Wanders is 87 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 30 Januari

1936: Dries Holten - Sandra & Andres Zanger
1941: Joe Terranova - Danny & The Juniors
1942: Martyn Balin - Jefferson Airplane Zanger
1943: Sandy Deane - Jay & The Americans
1947: Steve Marriott - The Small Faces Zanger/Gitaar († 20 April 1991)
1949: William King - The Commodores Trompet
1951: Phil Collins - Zanger Engeland
1954: Alides Hidding - Time Bandits Zanger
1959: Mark Eitzel - American Music Club Gitaar/Zang
1959: Jody Watley - Shalamar Zangeres
1964: Angie Stone - Zangeres USA
1975: Martijn Spierenburg - Within Temptation Toetsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten