Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 31 Januari

The Jackson 5 staat op 31 Januari 1970 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met I Want You Back. Het nummer is geschreven door de platenbaas van Motown, Berry Gordy en het schrijvers collectief The Coorporation (Alphonso Muizell, Freddie Perren en Deke Richards). De eerste nummer 1 van The Jackson 5 is een perfect staaltje van promotie. De onbekende groep wordt op 11 Augustus 1969 als ontdekking van Diana Ross in The Daisy in Beverly Hills gepresenteerd. Vijf dagen later staat de Jackson 5 in het voorprogramma van Diana Ross & The Supremes in het Forum in Los Angeles. Op 7 Oktober 1969 wordt de single I Want You Back uitgebracht, en op 11 Oktober maakt de Jackson 5 hun TV debuut in het programma The Hollywood Palace, wat gepresenteerd wordt door Diana Ross en Sammy Davis Jr. Op 14 December 1969 zien 60 miljoen Amerikanen The Jackson 5 optreden in The Ed Sullivan Show. Behalve I Want You Back zingen de broertjes Jackson ook nog Stand en I Wonder Who's Loving You Now. Na I Want You Back bereikt de volgende single ABC op 24 Februari 1970 de eerste plaats van de Billboard Hot 100, daarmee Let It Be van The Beatles van de eerste plaats verstotend.


Op 31 Januari 1998 wordt onder de naam Come Together een benefietvoorstelling georganiseerd voor de familie van politieagent Patrick King. King is in 1997 in koelen bloede doodgeschoten in Long Branch in New Jersey. Bij dit benefietconcert staat The E Street Band voor het eerst in jaren weer samen met Bruce Springsteen op de planken. De voorstelling wordt afgesloten met een bijna vier uur durende jam-sessie van ondermeer Bruce Springsteen, Max Weinberg, Danny Federici, Clarence Clemons, Jon Bon Jovi, Southside Johnny en Little Steven.Gospel-zangeres Mahalia Jackson wordt op 31 Januari 1972 in het Providence Memorial Park in Metairie, begraven. Tijdens de uitvaartdienst zingt Aretha Franklin het lied Precious Lord, Take My Hand. Tijdens de herdinkingsdienst noemt Coretta Scott King (weduwe van Martin Luther King Jr) Mahalia Jackson "Black, proud and beautiful", ook herrinnert ze aan de woorden van Martin Luther King, die over Mahalia Jackson zei: "A voice like this comes, not once in a century, but once in a millennium". Mahalia Jackson is op 27 Januari 1972 op 60 jarige leeftijd aan een hartaanval overleden.


Op 31 Januari 1985 staat John Fogerty voor een optreden in de studio van A&M Records in Hollywood. Het is voor de voormalig zanger/gitarist van Creedence Clearwater Revival zijn eerste live-optreden in veertien jaar. Opnamen van dit optreden van John Fogerty worden later onder de naam Rock And Roll Girls op video uitgebracht.


Creedence Clearwater Revival staat op 31 Januari 1970 in het Oakland Coliseum in Oakland. De band, bestaande uit John Fogerty (zang/gitaar), Tom Fogerty (gitaar), Stu Cook (bas) en Doug Clifford (drums) speelt de volgende nummers: Born On The Bayou, Green River, Tombstone Shadow, Don't Look Now, Travelin' Band, Who'll Stop The Rain, Bad Moon Rising, Proud Mary, Fortunate Son, Commotion, The Midnight Special, Night Time Is The Right Time, Down On The Corner en Keep On Chooglin'. Het concert wordt opgenomen en later onder de naam Live At The Royal Albert Hall 1970 uitgebracht. De titel wordt snel veranderd in The Concert, wanneer de platenmaatchappij hun enorme blunder ontdekt.


Op 31 Januari 1986 wordt John Cougar Mellencamp onderscheiden door de senaat van Indiana. De zanger wordt geprezen om zijn muziek en zijn trouw aan de staat. John Mellencamp is afkomstig uit Seymour in Indiana.


Vanaf 31 Januari 1966 treden Cliff Richard & The Shadows vier weken op in The Talk Of The Town in Londen. The Shadows beginnen met een show die 25 minuten duurt. Vervolgens zingt Cliff Richard, met begeleiding van The Shadows, een medley en veertien nummers waaronder 24 Hours From Tulsa en The Girl From Ipanema. De openingsavond wordt ondermeer bijgewoond door Cilla Black, Cathy McGowan, Frank Ifield, Sid James en Tony Meehan. Op 11 Februari 1966 wordt bekend dat Cliff Richard & The Shadows tot 12 Maart 1966 in The Talk Of The Town zullen optreden. Het voornemen om een live-LP op te nemen gaat uiteindelijk niet door.


Op 31 Januari 1961 wordt door NBC in Amerika de televisiespecial Bobby Darin & Friends uitgezonden. Hiermee is de 24-jarige zanger de jongste artiest ooit die een eigen programma op de Amerikaanse televisie presenteert.


Ed & Willem Bever komen op 31 Januari 1970 op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Het Stoomlied (Kunst En Vliegwerk) .Op de B-kant van deze single staat Het Lied Van Momfer De Mol. Beide nummers zijn geschreven door Leen Valkenier en Ruud Bos. Leen Valkenier is de schrijver van De Fabeltjeskrant. In September 1968 wordt de eerste aflevering van deze televisieserie uitgezonden. Frans van Dusschoten, Elsje Scherjon en Ger Smit lenen hun stemmen aan de dieren in Het Grote Dierenbos. Het Stoomlied (Kunst En Vliegwerk) bereikt de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. In Maart 1971 overtreffen Ed & Willem Bever deze hitnotering wanneer de single Hup Daar Is Willem zelfs de vierde plaats weet te bereiken.


Op 31 Januari 1970 overlijdt, tijdens plaatopnamen in Londen, de Amerikaanse bluesmuzikant Slim Harpo aan de gevolgen van een hartaanval. Slim Harpo wordt geboren als James Moore op 11 Januari 1924 in Lobdell in West Baton Rouge, Louisiana, en wordt in eerste instantie bekend als Harmonica Slim. Het is Lightnin 'Slim die Harmonica Slim in contact brengt met producer J.D. Miller. Miller op zijn beurt gebruikt Harmonica Slim als muzikant op de platen van Lighnin' Slim. In 1957 neemt Harmonica Slim voor het Excello label het nummer I'm A King Bee op. Het is dan, dat producer J.D. Miller er achterkomt dat er al een Harmonica Slim bestaat. Op advies van de vrouw van Harmonica Slim wordt het slang woord voor Harmonica gebruikt en wordt er een O achter gezet. Slim Harpo is geboren. In 1961 wordt het nummer Raining In My Heart een nog grotere hit dan I'm A King Bee. Raining In My Heart haalt niet alleen de 34ste plaats in de R&B charts maar ook de popcharts. In 1963 nemen The Rolling Stones I'm A King Bee op voor hun debuut-LP. Het nummer Scratch My Back haalt in 1966 de eerste plaats in de Billboard R&B lijst, en een 16de plaats in de Billboard Hot 100. Slim Harpo is 46 jaar geworden


Greg Herbert overlijdt op 31 Januari 1978. De saxofonist van Blood Sweat & Tears neemt na het concert in het Concertgebouw in Amsterdam een fatale overdosis drugs. Blood Sweat & Tears die op dat moment bestaat uit Clayton-Thomas (zang), Dave Bargeron (tuba), Anthony Klatka en Chris Albert (trompet), Gregory Herbert (saxofoon), Randy Bernsen (gitaar), Larry Willis (toetsen), Neil Stubenhaus (bas) en Bobby Economou (drums) vliegt na de dood van Herbert terug naar Amerika. Korte tijd later houdt Blood Sweat & Tears ermee op. Greg Herbert is 30 jaar geworden.


Christian Duval Nesmith wordt op 31 Januari 1965 in het Griffith Park Maternity Home in Los Angeles geboren als eerste zoon en kind van Michael Nesmith en zijn vrouw Phyllis Barbour. De zanger/gitarist van The Monkees en zijn vriendin zijn op 27 Juni 1964 met elkaar getrouwd. Michael en Phyllis Nesmith krijgen na Christian nog twee kinderen: Jonathan (1968) en Jessica (1970). Op 21 Maart 1975 gaan Michael Nesmith en Phyllis Barbour uit elkaar.


Op 31 januari 2004 wordt Barry Manilow met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Palm Springs, Californie. Eerder die dag is Manilow teruggekeerd uit New York. De zanher zegt daar twee uiterst slopende dagen te hebben doorstaan. Barry Manilow klaagt over pijn in zijn borst. De artsen schrijven de pijn toe aan stress. De 57-jarige moet in het ziekenhuis blijven totdat zijn hartslag weer normaal is.


Decca Records maakt op 31 Januari 1957 bekend dat van Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets in Groot-Brittannie ruim één miljoen 78 toerenplaten zijn verkocht. De single komt op 26 November 1955 voor de eerste keer op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. Op 12 Juni 1954 is het nummer Rock Around The Clock van Bill Haley & The Comets al in Amerika uitgebracht. Het nummer is in 1953 geschreven door muziekuitgeven James Myers (Jimmy De Knight) en Max Freedman. Het origineel wordt opgenomen door Sonny Dae & His Knight, een obscuur Western Swing bandje. De tekst is gebaseerd op het nummer Around The Clock Blues, dat Wynonie Harris al in 1945 opneemt, met de Johnny Otis All Stars. (Oorpronkelijke titel is Dance Around The Clock). In 1954 ontmoetten de componisten de countryzanger Bill Haley die wel eens wat anders wilde zingen. Op 12 April 1954 wordt Rock Around The Clock opgenomen als B-kant van de single Thirteen Women, en haalt een bescheiden notering in de Amerikaanse hitparade. Dankzij de film Blackboard Jungle, met Glenn Ford in de hoofdrol, waarin Bill Haley het nummer zingt, wordt het in 1955 alsnog een nummer 1 hit en wordt de Rock & Roll een rage over de hele wereld


Op 31 Januari 1979 komt er een einde aan een 16 jaar durende samenwerking met Capitol Records, wanneer Paul McCartney een contract met de Amerikaanse platenmaatschappij Columbia Records tekent.


Al Jardine wordt op 31 januari 2007 door zijn voormalige collega Mike Love voor de rechter gesleept. De ex-zanger van The Beach Boys eist naast ruim anderhalf miljoen euro onkostenvergoeding, ook achthonderdduizend euro voor het onrechtmatig gebruik van de naam The Beach Boys door Jardine. Al Jardine heeft de laatste jaren opgetreden met groepen als The Beach Boys Family & Friends. In 2003 heeft een rechter al bepaald dat Al Jardine de naam Beach Boys niet meer mag gebruiken. Jardine vindt echter dat hij hier als voormalig lid van The Beach Boys gewoon recht op heeft. Mike Love heeft eerder ook al zijn neef Brian Wilson voor de rechter gesleept. Volgens Love maakt de ex-bassist/componist van The Beach Boys schaamteloos misbruik van het handelsmerk van The Beach Boys. Brian Wilson heeft de rechten van enkele Beach Boys nummers afgestaan voor commerciele doeleinden.


De Golden Earring staat op 31 Januari en 1 Februari 1976 twee maal in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Er is geen voorprogramma. In het optreden van de Haagsche groep wordt een pauze van ongeveer een kwartier ingelast.


The Love Affair staat op 31 Januari 1968 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Everlasting Love. Het door James Cason en Mac Gayden geschreven nummer is dan al in 1967 opgenomen door Robert Knight, maar wordt geen hit. In 1976 neemt co-auteur Mac Gayden ook een versie op van Everlasting Love, met daarop als achtergrondzanger de zanger can het origineel Robert Cason. In Nederland komt Everlasting Love op 10 Februari 1968 de Top 40 binnen, en bereikt op 2 Maart 1968 de dertiende plaats. In 1990 neemt U2 een cover van het nummer op, welke op 27 Januari 1990 de tiende plaats haalt.


Op 31 Januari 2003 wordt op Sky Radio de allerlaatste aflevering van Candlelight, gepresenteerd door Jan van Veen, uitgezonden. Met onderbrekingen heeft hij dit programma vanaf 1967 voor diverse radiostations en omroepen gepresenteerd.


Zachary Raphael Cohn wordt op 31 Januari 2003 geboren als zoon van de Amerikaanse zanger Marc Cohn en zijn tweede vrouw de ABC News journaliste Elizabeth Vargas. Op 16 Augustus 2006 wordt hun tweede zoon; Samuel Wyatt geboren. Uit een eerder huwelijk heeft Marc Cohn twee kinderen (Max en Emily).


Abba verstoot op 31 Januari 1976 Queen met Bohemian Rhapsody van de eerste plaats in Engeland met het nummer Mamma Mia. Queen heeft dan 9 weken op nummer 1 gestaan. Voor Abba is het, na Waterloo in 1974 hun tweede nummer 1 in Engeland. Na Mamma Mia volgen er voor de Zweedse groep nog zeven. Fernando (Maart 1976), Dancing Queen (Aug 1976), Knowing Me Knowing You (Feb 1977), The Name Of The Game (Okt 1977), Take A Chance On Me (Feb 1978), The Winner Takes It All (Aug 1980) en Super Trouper (Nov 1980).


The Talking Heads maken op 31 Januari 1978 hun Engelse televisie-debuut in het BBC programma The Old Grey Whistle Test, waar zij het nummer Psycho Killer spelen. Pshyco Killer is afkomstig van het debuut album van Talking Heads, 77. Het tweede album, More Songs About Buildings And Food, wordt door Brian Eno geproduceerd, die na het zien van een optreden in The Rock Garden in London ter plekke besluit om zich aan te bieden als producer. The Old Grey Whistle Test wordt sinds september 1971 op BBC 2 uitgezonden. Bob Harris is de presentator van The Old Grey Whistle Test, en wordt in 1978 in die hoedanigheid opgevolgd door Annie Nightingale. The Old Grey Whistle Test verdwijnt in 1987 van de buis.


De officiele website van U2 plaatst, zes dagen nadat de online verkoop voor de Vertigo Tour begonnen is, op 31 Januari 2005 een verontschuldigings verklaring en biedt aan om het lidmaatschapsgeld van $40.00 te vergoeden. Dit wordt alleen aangeboden aan fans die geen gebruik hebben gemaakt van hun wachtwoord om op internet kaartjes te bestellen. De voorverkoop voor de Vertigo tour loopt door allerlei oorzaken uit tot een grote chaos, waardoor vele duizenden fans geen kaartje kunnen bemachtigen. De verontschuldiging op de U2 site eindigt met de zin "We are sorry if we inadvertently gave the impression that the $40.00 subscription guaranteed you the tickets of your choice."


Blondie staat op 31 Januari 1981 op nummer 1 in Amerika met The Tide Is High. Het nummer is een bewerking van het origineel, wat in 1966 door The Paragons is uitgebracht. The Paragons uit Jamaica bestaan uit Bob Andy John Holt (auteur van The Tide Is High) en Garth Tyrone Evans, en hebben tussen 1966 en 1968 verschillende hits als: On The Beach, The Same Song, My Best Girl, Only A Smile en Happy-Go-Lucky Girl.


Op 31 januari 2005 geeft Yusuf Islam in de Indonesische hoofdstad Djakarta een benefietconcert voor de slachtoffers in Atjeh van de zeebeving in de Indische Oceaan van December 2004. De vroeger als Cat Stevens bekende Yusuf Islam wil ook een Indonesische vestiging openen van zijn Liefdadigheids-organisatie Small Kindness. Speciaal hiervoor heeft hij het nieuwe nummer Indian Ocean geschreven. Yusuf Islam heeft Indian Ocean opgenomen met Magne Furuholmen van A-ha, Neil Primrose (de drummer van Travis) en de Indiase componist/producer A.R. Rahman. Indian Ocean wordt in Februari 2005 uitgebracht, de opbrengst is bestemd voor weeskinderen in Indonesie. In de opname van het nummer zijn instrumenten te horen die Yusuf Islam sinds 1977 niet meer heeft gebruikt. In 1977 is hij bekeerd tot moslim. "Ik keer niet terug naar Cat Stevens. Ik zie het meer als een natuurlijke reactie bij het uitdrukken van mijn bezorgdheid als moslim en als artiest. Naar mijn mening kunnen die twee naast elkaar bestaan, vooral als het om een goed doel gaat. Nadat ik mij had bekeerd, drongen veel mensen erop aan door te gaan met componeren. Ik twijfelde. Ik was bang dat ik het om de verkeerde redenen zou doen. Na al die jaren besef en waardeer ik eigenlijk nu pas wat iedereen tegen mij heeft gezegd. Het is net alsof de cirkel rond is", aldus Yusuf Islam.


Na op 30 Januari 1990 het hoofdkantoor van Revolver FM in Wolverhampton kort en klein te hebben geslagen, omdat ze het er niet mee eens zijn dat de single Sally Cinnamon opnieuw wordt uitgebracht, komen de leden van The Stone Roses op 31 Januari 1990 weer op vrije voeten, nadat duidelijk is geworden dat zij bereidt zijn alle schade te betalen.


Op 31 Januari 2003 wordt er in Engeland een lijst gepresenteerd met verkoopgegevens van albums over de afgelopen 5 jaar (1997-2002). Op nummer 1 staat Robbie Williams die de afgelopen vijf jaar 9.7 miljoen exemplaren heeft verkocht, wat neerkomt op een gemiddelde van 5000 per dag! Op nummer twee staan The Corrs (5.8 miljoen albums), nummer drie is Westlife (5.1 niljoen platen), nummer vier Madonna met 5 miljoen platen, en op nummer vijf The Beatles die de afgelopen vijf jaar toch nog 4.7 miljoen albums hebben verkocht.


Voormalig drummer van The Beatles, Pete Best, tekent op 31 Januari 1964 een contract bij platenmaatschappij Decca, die The Beatles zelf in 1962 nog heeft afgewezen. Pete Best heeft een groep om zich heen verzameld die hij The Pete Best Four noemt, en bestaat uit Tony Waddington, Wayne Bickerton en Tommy McGuirck. De eerste single van The Pete Best Four is een cover van I'm Gonna Knock On Your Door van Eddie Hodges die er in 1961 een hitje mee heeft. I'm Gonna Knock On Your Door is dan al twee jaar eerder, in 1959, door The Isley Brothers opgenomen. Op de B-kant staat Why Did I Fall In Love With You, wat geschreven is door Tony Waddington en Wayne Bickerton. Waddington en Bickerton worden in de jaren zeventig bekend als de schrijvers en producers van alle succesnummers van The Rubettes, waaronder de nummer 1 hit uit 1974 Sugar Baby Love.


Elvis Presley tekent op 31 Januari 1956 een contract met de William Morris Agency. Vanaf nu voert de Wiilliam Morris Agency de onderhandelingen bij besprekingen over toekomstige filmrollen. De eerste film van Elvis Presley, Loving You, wordt tussen Augustus en Oktober 1956 opgenomen in de San Fernando Valley in de buurt van Los Angeles. Loving You gaat op 15 November 1956 in New York in premiere.


Billy Jones & The Stars komen op 31 Januari 1970 op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single All My Brothers Are Clean. De single, met op de B-kant Baby's Gone, komt niet hoger en is na twee weken alweer uit de lijst verdwenen. Billy Jones is geboren in Texas. Na zijn militaire diensttijd in West-Duitsland vestigt hij zich in 1968 in Nederland, en sluit zich aan bij Oscar Harris & The Twinkle Stars als achtergrondzanger. Na hun eerste single T.O.P. tekent Billy Jones een solocontract bij Catfish, een sub-label van EMI. Zijn tweede single Funky Monkey Monkey komt in Mei 1970 niet hoger dan de 37ste plaats in de Nederlandse Top 40. Basketbal is een grote hobby van Billy Jones. Tijdens een partijtje op het Museumplein in Amsterdam wordt hij op 10 Juni 1982 getroffen door een beroerte. Wanneer er uiteindelijk een ziekenauto arriveert, is Billy Jones al overleden. Billy Jones is 37 jaar geworden.


Op 31 Januari 1970 komt Fat Jack van The Hearts Of Soul op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Twee weken eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Fat Jack is geschreven door George Kooymans, de gitarist van de Golden Earring. Op de B-kant staat het nummer Sweetheart, geschreven door Barry en Maurice Gibb van The Bee Gees. Fat Jack bereikt de achttiende plaats. The Hearts Of Soul bestaan uit de zusjes Patricia, Stella en Bianca Maessen uit Harderwijk.


De Folk-zangeres Joan Baez krijgt op 31 Januari 1972 in Amerika een gouden plaat voor haar drie jaar oude LP Any Day Now. Op dit album zingt zij uitsluitend liedjes van Bob Dylan. Dit zijn achtereenvolgens: Love Minus Zero/No Limit, North Country Blues, You Ain't Goin' Nowhere, Drifter's Escape, I Pity The Poor Immigrant, Tears Of Rage, Sad-Eyed Lady Of The Lowlands, Love Is Just A Four-Letter Word, I Dreamed I Saw St. Augustine, The Walls Of Redwing, Dear Landlord, One Too Many Mornings, I Shall Be Released, Boots Of Spanish Leather, Walkin' Down The Line en Restless Farewell. Any Day Now komt op 25 Januari 1969 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de dertigste plaats.


Op 31 Januari 2006 wordt in Liverpool het tienjarig jubileum van het Institute For Performing Arts gevierd. Als één van de oprichters van deze muziekschool, die in Juni 1996 is geopend door Koningin Elizabeth, is Paul McCartney hierbij aanwezig. Het Institute For Perfoming Arts is gevestigd in de school waar Paul McCartney zijn kinderjaren heeft doorgebracht. Hij denkt niet dat de muziekschool nieuwe idolen zal voortbrengen. Die ontstaan gewoon. Televisietalentenjachten als Idols kunnen niet op de sympathie van Paul McCartney rekenen. Wel geeft hij toe dat dit soort shows nieuwe artiesten een kans geven en dat niet iedere nieuwe artiest slecht is. “Wij hebben Will Young aan Idols te danken en hij is best goed", aldus Paul McCartney.


De George Baker Selection bereikt op 31 Januari 1976 de 26-ste plaats in de Billboard Hot 100 met het nummer Paloma Blanca. De single komt op 29 November 1975 de Amerikaanse hitparade binnen. Paloma Blanca is in de Verenigde Staten de derde hit voor de Nederlandse groep. In 1970 zijn Little Green Bag en Dear Ann respectievelijk op 21 en 93 terechtgekomen.


De dan 17-jarige Neil Young verzorgt op 31 Januari 1963 zijn eerste betaalde optreden in een country club in Winnipeg in Canada. Snel daarna verhuist hij naar Toronto verhuisd, waar hij zich aan sluit bij de r&b-groep The Mynah Birds (met als zanger de latere Motown-ster Rick James. The Mynah Birds maken een single, op grond waarvan zelfs een contract met Motown wordt verkregen. De opnamen die de groep voor dat label maakt worden echter niet uitgebracht, reden voor Neil Young en bassist Bruce Palmer om in 1966 hun heil in Los Angeles te zoeken. Een ontmoeting met zanger, gitarist en toetsenist Stephen Stills leidt tot de formatie van Buffalo Springfield, verder bestaande uit toekomstig Poco-zanger/gitarist Richie Furay en drummer Dewey Martin. Palmer wordt later vervangen door Jim Messina. Ondanks de hit For What It's Worth uit 1967 gaat de groep na zo'n twee jaar ten onder, drie albums vol prachtige melancholieke pop achterlatend. Op aandringen van producer Jack Nitzsche maakt Young een soloplaat, simpelweg Neil Young genoemd. Door de overproductie heen worden de contouren duidelijk van de artiest die in de jaren zeventig uit zal groeien tot één van de meest enigmatische figuren in de popmuziek: een melancholieke, ietwat mysterieuze loner.


The Beach Boys nemen in de Western Recording studio in Los Angeles, op 31 Januari 1963, de nummers Surfin' USA en Shutdown op. Surfin' USA komt op 23 Maart 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de derde plaats.


Op 31 januari 2004 zegt Celine Dion een aantal live-optredens af. De Canadese zangeres is onwel geworden tijdens een optreden in Las Vegas. Na veertig minuten raakt Celine Dion plotseling in ademnood. Zij moet, zichtbaar voor alle aanwezigen, naar lucht happen. Medewerkers van Caesar's Palace schieten Celine Dion op het podium te hulp. Zij wordt terstond naar een ziekenhuis gebracht. Hier constateren de artsen dat Celine Dion een voorhoofdsholteontsteking heeft, en minimaal een week rust moet houden.


The Beatles staan op 31 Januari 1969 in de Apple Studios aan Savile Row in Londen om de nummers The Long And Winding Road, Let It Be en On Our Way Home (later Two Of Us) op te nemen. Het zijn de laatste nummers voor hun nieuwe album Get Back. The Beatles zijn op 22 Januari 1969 met de opnamen voor dit album begonnen. De LP wordt geproduceerd door George Martin, die geassisteerd wordt door de technici Glyn Johns en Alan Parsons. Het album Get Back zal nooit worden uitgebracht. Veel nummers zijn echter terug te vinden op de LP Let It Be die op 8 Mei 1970 wordt uitgebracht.


Op 31 Januari 1988 brengen de broer en de zuster van Ritchie Valens voor het eerst in hun leven een bezoek aan Mason City in Iowa, de plek waar hun broer op 3 Februari 1959 om het leven is gekomen. Ook brengen zij een bezoek aan de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa. In deze zaal hebben Ritchie Valens, Buddy Holly en The Big Bopper (Jills Perry Richardson) op 2 Februari 1959 voor het laatst opgetreden, enkele uren voor hun tragische vliegtuigongeluk.


Barbara Cowsill overlijdt op 31 Januari 1985 in Tempe, Arizona aan de gevolgen van een longziekte. Barbara Cowsill wordt op 12 Juli 1928 geboren, en heeft met haar vijf zoons en één dochter in de jaren zestig succes als The Cowsills. Deze groep heeft hits met o.a. The Rain, The Park And Other Things, Indian Lake en Hair. The Cowsills hebben model gestaan voor de televisie-serie The Partridge Family. Barbara Cowsill is 56 jaar geworden. Haar zoon Barry overlijdt op 1 september 2005. Hij is één van de slachtoffers van de orkaan Katrina. Zijn stoffelijk overschot wordt op 28 december 2005 in zijn huis in New Orleans gevonden. Barry Cowsill is vijftig jaar geworden.


Op maandag 31 Januari 2005 begint voor de rechtbank in Santa Maria, Californie het proces tegen Michael Jackson. De 46-jarige zanger wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Michael Jackson is hiervoor in November 2003 aangehouden, en is sindsdien op borgtocht vrij. Het begin van de rechtszaak is al enkele keren uitgesteld op verzoek van de verdediging. Het proces begint met de selectie van een twaalfkoppige jury, een procedure die de eerste drie tot vier weken van de naar verwachting zes maanden durende rechtszaak in beslag neemt. Michael Jackson zou in 2003 een destijds dertienjarige jongen alcohol hebben laten drinken en hem vervolgens seksueel hebben misbruikt. Ook is de zanger ontvoering en afpersing ten laste gelegd. Michael Jackson spreekt alle beschuldigingen tegen. Volgens zijn advocaten wil de familie van de jongen Michael Jackson geld afhandig maken.


Nadat hij twee weken eerder door een beroerte is getroffen, overlijdt op 31 Januari 1989 in Philadelphia zanger Donnie Elbert. Donnie Elbert wordt geboren op 25 Mei 1936 in New Orleans en is het meest bekend van zijn Motown covers I Can't Help My self (Sugar Pie Honey Bunch) Nr 22 in Amerika in 1972 en van Where Did Our Love Go.In de jaren tachtig is hij A&R-manager bij de Canadese afdeling van Polygram Records. Donnie Elbert is 52 jaar geworden.


Op 31 Januari 2005 maakt Cher de allerlaatste live-datum van haar afscheidstournee bekend. De dan 58-jarige diva zal haar live-carriere op 30 April 2005 besluiten met een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Hier heeft zij, veertig jaar geleden (samen met haar toenmalige echtgenoot Sonny Bono), ook voor het eerst opgetreden. Cher is in 2001 met haar Farewell Never Can Say Goodbye-tournee gestart. Sindsdien heeft zij zo'n driehonderd voorstellingen gegeven. Meer dan tweeëneenhalf miljoen fans hebben tot nu toe de shows op deze afscheidstournee gezien. In Februari 2005 vertrekt Cher naar Australie en Nieuw-Zeeland. Daar heeft zij tien jaar niet opgetreden. Vanaf 7 April 2005 is zij weer in Noord-Amerika. "Ik ben nog zoveel van plan in mijn carriere. Wat betreft toeren zet ik er nu een punt achter", aldus Cher, die overweegt een nieuw album op te nemen. Ook wil zij graag een musical-film maken.


John Phillips van The Mamas & The Papas treedt op 31 Januari 1972 in het huwelijk met de actrice Genevieve Waite. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren. Het paar gaat in 1985 uit elkaar. Eerder is John Philips getrouwd geweest met Michelle Gilliam, zangeres van The Mamas & The Papas. Michelle Philips moet deze groep op 8 Juli 1966 verlaten nadat haar verhouding met Denny Doherty, de zanger van de groep is uitgekomen. Michelle Phillips wordt vervangen door Jill Gibson. Tijdens de optredens blijven de fans echter om Michelle roepen. Uiteindelijk wordt Jill Gibson ontslagen, en wordt Michelle Phillips weer in The Mamas & The Papas opgenomen. De groep gaat twee jaar later alsnog uit elkaar. Uit het huwelijk met Michelle Philips wordt een dochter grboren; Chynna Phillips Zij begint later de groep Wilson Phillips, die verder bestaat uit de dochters van Beach Boy Brian Wilson, Wendy en Carnie.


Op 31 Januari 1976 komt Me Soezafoon van Corrie van Gorp op nummer 20 binnen in de Nederlandse Top 40. Me Soezafoon is geschreven door Ellis de Liefde, die in 1970 heeft meegedaan aan Nieuwe Oogst, de televisietalentenjacht van de AVRO. De single Zierikzeese Marie van Ellis de Liefde blijft in November 1970 in de Tipparade steken. Me Soezafoon van Corrie van Gorp bereikt de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40.


De Finse zanger Kirka overlijdt onverwachts op 31 Januari 2007 in zijn huis in Helsinki. Kirka wordt op 22 September 1950 in Helsink geboren als Kirill Babitzin. Als derde zoon uit een immigrantenfamilie begint zijn muzikale carriere op 5-jarige leeftijd wanneer zijn grootmoeder hem een accordeon cadeau geeft. Op 10-jarige leeftijd wint Kirka een accordeonwedstrijd, maar kiest op latere leeftijd voor rock 'n rollmuziek. In 1962 is zijn eerste band The Creatures waar hij ook zijn artiestennaam Kirka kiest. Met zijn later band The Islanders heeft hij in 1967 zijn doorbraak. In 1978 brengt Kirka een album uit samen met zijn zus Anna. Ook zijn zus Muska zou later nog met hem zingen. In 1984 wordt hij op het Eurovisiesongfestival voor Finland 9e met het nummer lied Hengaillaan. Voor Finland was dit een uitstekend resultaat omdat het land tot dan nooit echt hoog eindigde. Het is dan niet zijn eerste poging om Finland te vertegenwoordigen Eeerder neemt Kirka al deel aan de nationale preselecties in '72, '74, '75, '76, '79, '80 en '83. In 1984 en in 2000 wint Kirka in Finland een Emma in de categorie Beste Zanger. Ook in 2000 krijgt Kirka de Emma award voor beste zanger. Kirka is 56 jaar geworden.


Van 31 Januari tot 4 Februari 1966 worden er vijf voorronden gehouden voor het Nationaal Songfestival. Deze voorronden worden rechtstreeks op de televisie uitgezonden. Elke avond brengt één artiest drie nummers, waaruit een deskundige jury het in hun ogen meest geschikte liedje kiest, welke dan in de finale op 5 Februari 1966 gezongen wordt. Helen Shepherd is die eerste artiest die op 31 Januari 1966 het spits af bijt met Wereld, Over De Horizon en Ver Hier Vandaan.


Cliff Richard is van 31 januari tot 14 Maart 1983 op tournee in het Verre Oosten en Australië. De Britse zanger geeft ondermeer concerten in Hong Kong, Singapore, Canberra, Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide en Perth.


Op 31 Januari 1999 overlijdt Dolf van der Linden. Voorr de Tweede Wereldoorlog werkt hij als arrangeur bij de AVRO. Tijdens de bezetting wordt hij gedwongen bij de Duitse spoorwegen te werken. Hij zit enige tijd in een concentratiekamp. Na de bevrijding komt Dolf van der Linden in 1945 in dienst van Radio Herrijzend Nederland. Hij krijgt de opdracht voor deze omroep een orkest op te richten. Dit wordt Het Metropole Orkest. Tot 1980 is Dolf van der Linden de leider van dit orkest. Hij draagt het dirigeerstokje over aan Rogier van Otterloo. Dolf van der Linden is 83 jaar geworden. Op 4 februari 1999 wordt hij in stilte begraven.


Op 31 Oktober 1981 overlijdt Max Woiski Sr. Max Woiski Sr. wordt op 11 Februari 1991 in Domburg, Suriname geboren als Max Mackintosh. Woiski begint in de jaren dertig van de twintigste eeuw in Amsterdam populaire muziek te maken. In zijn eigen club La Cubana in de Amsterdamse Leidsestraat treedt hij op onder de naam Jose Baretto en speelt voornamelijk Latin. In de jaren vijftig schakelt hij over naar de Surinaamse muziek. In zijn orkest spelen onder meer Steve Boston (percussie) en Johnny de Miranda (conga/slagwerk/piano/zang). Zijn grootste hit is B.B. met R. (Bruine Bonen Met rijst). In de jaren zestig vertrekt hij naar Majorca, waar hij een nachtclub koopt. Hier speelt hij nog jaren met zijn orkest. Zijn zoon Max Woiski Jr. heeft in 1963 een grote hit met Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw. Max Woiski Sr. is 69 jaar geworden.


Peter Criss verlaat op 31 Januari 2001 de groep Kiss. Peter Criss heeft Kiss eerder verlaten op 17 Mei 1980 om aan een solo carierre te beginnen. Op 8 Augustus 1995 speelt hij tijdens het MTV Unplugged concert voor het eerst sinds vijftien jaar weer samen met Kiss. De samenwerking bevalt zo goed dat Kiss weer in de originele samenstelling gaat touren (Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Freyley en Peter Criss). De drummer krijgt, gezien zijn verleden, een vijfjarig contract aangeboden, dat in Januari 2001 verloopt. Peter Criss wordt opgevolgd door Eric Singer, die al eerder bij Kiss heeft gedrumd.


Op 31 Januari 1970 worden in een hotel in New Orleans de leden van Grateful Dead gearresteerd omdat zij in het bezit zijn van LSD en andere verdovende middelen. De arrestatie geeft zanger Jerry Garcia de inspiratie voor het nummer Truckin'. Dit nummer staat op het album American Beauty. Deze LP komt op 12 December 1970 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een dertigste plaats.


Corne Klijn presenteert op 31 Januari 2002 voor het laatst keer het programma Kort & Klijn voor de NPS op 3FM. Klijn heeft Kort & Klijn vanaf 3 April 1995 op werkdagen tussen zes en zeven (later acht) uur 's avonds gepresenteerd. Corne Klijn gaat bij de TROS aan de slag. Zijn NPS-uren worden op 3FM overgenomen door Isabelle Brinkman, die al sinds November 1998 de presentatrice van de NPS-zendtijd tussen acht en tien uur 's avonds op 3FM is.Muziek Jarige Op 31 Januari

1946: Terry Kath - Chicago Gitaar († 23 Jan 1978)
1951: Harry Wayne Casey - KC & The Sunshine Band Zanger
1951: Dave Benton (Efren Eugene Benita) - Zanger Aruba
1951: Phil Manzanera - Roxy Music Gitaar
1952: Curley Smith - Jo Jo Gunne Drums
1953: Aart Mol - Catapult Gitaar
1954: Adrian Van Den Berg - Vandenberg Gitaar
1956: Johnny Rotten (John Lydon) - The Sex Pistols Zanger
1961: Lloyd Cole - Lloyd Cole & The Commotions Zanger
1964: Jeff Hanneman - Slayer Gitaar
1966: Alan Jaworsky - Jesus Jones Bas
1967: Chad Channing - Nirvana Drums
1981: Justin Timberlake - Zanger USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten