Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 3 Januari

U2 krijgt op 3 Januari 2001 drie Grammy Award nominaties voor het nummer Beautiful Day. De Ierse groep is genomineerd in de volgende categorieen: Song Of The Year, Record Of The Year en Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal. Op de 43ste uitreiking van De Grammy Awards op 21 Februari 2001 in het Staples Center in Los Angeles wint U2 ook daadwerkelijk in alle drie de categorieen. Het album All That You Can't Leave Behind waarop Beautiful Day staat valt buiten de prijzen. Dit komt doordat ten tijde van de nominatie het album nog niet verkiesbaar was. en jaar later bij de uitreiking van de Grammy's op 27 Februari 2002 krijgt U2 voor All That You Can't Leave Behind vier Grammy Awards: Record Of The Year (Walk On), Best Rock Album (All That You Can't Leave Behind), Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Elevation) en Best Pop Performance By A Duo Or Group (Stuck In A Moment You Can't Get Out Of)


Op 3 Januari 2002 worden de broertjes Gallagher van Oasis gekozen als minst favouriete bekendheid om als buren te hebben. Lezers van het Engelse tijdschrift Your Home stemmen met 40% voor Liam en Noel Gallagher als Neighbours From Hell.


The Detours (The Who) staan op Vrijdag 3 Januari 1964 voor de tweede keer in het voorprogramma van The Rolling Stones in de Glenlyn Ballroom in Forest Hill. Op deze avond laat gitarist Pete Townshend zijn beroemde "molenwiekende arm act" achterwege omdat hij denkt dat Keith Richards van The Rolling Stones het ook al doet. "I Thought i was copying Keith Richards, so i didn't do it that night, and i watched him and he didn't do it that night either, swing me that ??. Keith (Moon) said that he must have got intp it as a warming up thing... so it developed into my sort of trademark".


Op 3 Januari 2000 treft Luciano Pavarotti een schikking met de Italiaanse autoriteiten. Pavarotti moet ruim anderhalf miljoen dollar aan achterstallige belastingschuld betalen. De operazanger heeft daarintegen een inkomen van zo'n 300 miljoen dollar.


B. J. Thomas staat op 3 Januari 1970 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Raindrops Keep Fallin' On My Head. Het nummer is geschreven door Hal David en Burt Bacharach voor Butch Cassidy And The Sundance Kid, met Paul Newman en Robert Redford in de hoofdrollen. Het is voor Hal David en Burt Bacharac hun eerste millionseller. Over het feit dat David en Bacharach juist hem hebben gekozen als zanger zegt B.J. Thomas "I was in the right place at the right time, and probably got their best song ever." Het nummer wint in 1970 een Oscar voor Best Song From A Motion Picture.


Op 3 Januari 1966 nemen Paul Revere & The Raiders het nummer Kicks op. Kicks, waarin voor het eerst openlijk tegen drugsgebruik wordt geprotesteerd, ligt op 28 Februari 1966 in de platenwinkel. Kicks komt op 19 Maart 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de vierde plaats.


Het Led Zeppelin concert op 3 Januari 1973 in de Preston Guild Hall in Preston, Engeland gaat niet door wegens ziekte van zanger Robert Plant. Wanneer Robert Plant en drummer John Bonham op 2 Januari 1973 samen in de Bentley van Bonham naar een optreden in de Sheffield City Hall rijden, krijgen zij onderweg pech. Samen besluiten ze naar Sheffield te liften. Het slechte weer zorgt ervoor dat Plant ziek wordt. Het concert van 2 Januari 1973 in Sheffield gaat nog wel door, maar het is al duidelijk dat Robert Plant erg last van zijn stem heeft. Het concert van 3 Januari wordt ingehaald op 30 Januari 1973.


't Kleine Cafe Aan De Haven van Vader Abraham komt op 3 Januari 1976 op nummer 30 binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de zestiende plaats. Met 't Kleine Cafe Aan De Haven breekt Pierre Kartner, alias Vader Abraham, internationaal door. Talloze buitenlandse artiesten nemen een eigen versie van het nummer op, waaronder Eddy Wally, Louis Neefs, Heino, Peter Alexander, Tony Marshall, Joe Dassin, Mireille Mathieu, Demis Roussos, Nana Mouskouri, The Bobbysocks, Engelbert Humperdinck en Audrey Landers.


De familie Gibb keert op 3 Januari 1967 van Australie terug naar Engeland. In 1958 zijn zij vanuit Manchester geemigreerd. In Australie hebben Barry, Robin en Maurice Gibb als The Gibb Brothers redelijk succes. In 1959 hebben ze hun eigen tv-show, en in 1963 tekenen ze een platencontract met Spin Records, waarvan de opnamen terug te vinden zijn op de albums Rare Precious And Beautiful Vol 1.2 & 3. Dankzij het succes van The Beatles is het klimaat voor jongensgroepen rond 1965 erg goed. Als eind 1966 Spicks And Specks zowel in Australie als in Europa een hit wordt, besluit Hugh Gibb met zijn gezin naar Engeland terug te keren. Ook de twee Australische muzikanten die met The Gibb Brothers spelen, Vince Melouney (gitaar) en Colin Petersen (drums) gaan mee naar Engeland. Op 3 Januari 1967 stappen ze op de het schip de Fair Sky en komen op 7 Februari 1967 aan in Southampton. In Engeland komen ze onder contract bij producent/manager Robert Stigwood. Hun eerste album Bee Gees 1st bevat ondermeer de hits New York Mining Disaster 1941, To Love Somebody en Holiday. Onder de uiterst professionele begeleiding van Robert Stigwood groeien de Bee Gees uit tot een wereldformatie.


In Tuschinski in Amsterdam gaat op 3 Januari 2003 de 20ste James Bond film, Die Another Day, in premiere. De hoofdrollen worden vertolkt Pierce Brosnan, Halle Berry, John Cleese en Anna Edwards. Vanaf 9 januari 2003 draait Die Another Day in heel Nederland. Het thema van de film wordt gezongen door Madonna, en komt op 2 November 2002 op de elfde plaats de Top 40 binnen. Op 16 November 2002 haalt Die Another Day een vierde plaats.


Kim Wilde bevalt op 3 Januari 1998 in een Londens ziekenhuis van haar eerste zoon, Harry Tristan Fowler. Zijn vader is Hal Fowler. Kim Wilde heeft haar man in Londen leren kennen toen zij beiden een rol hadden in de musical Tommy. Zij zijn in september 1996 getrouwd.


Voormalig Led Zeppelin zanger Robert Plant wordt op 3 Januari 2009 gekozen als de beste stem in de geschiedenis van de rockmuziek. Althans volgens de luisteraars van het Britse digitale radiostation Planet Rock middels een eenmalige verkiezing. Robert Plant krijgt iets minder dan tien procent van de stemmen. De tweede plaats op de ranglijst van de beste rockstemmen is voor Queen zanger Freddie Mercury. Op de derde plaats eindigd Paul Rodgers, de zanger die bekend is van bands als Free en Bad Company en Queen. De volledige Top 20 is als volgt: 1. Robert Plant (Led Zeppelin), 2. Freddie Mercury (Queen), 3. Paul Rodgers (Free/Bad Company/Queen), 4. Ian Gillan (Deep Purple), 5. Roger Daltrey (The Who), 6. David Coverdale (Whitesnake), 7. Axl Rose (Guns N' Roses), 8. Bruce Dickinson (Iron Maiden), 9. Mick Jagger (The Rolling Stones), 10. Bon Scott (AC/DC), 11. David Bowie, 12. Jon Bon Jovi (Bon Jovi), 13. Steven Tyler (Aerosmith), 14. Jon Anderson (Yes), 15. Bruce Springsteen, 16. Joe Cocker, 17. Ozzy Osbourne (Black Sabbath), 18. Bono (U2), 19. Peter Gabriel en 20. James Hetfield (Metallica). De enige vrouw in de lijst is Janis Joplin, die op de 21e plaats eindigd.


Op 3 Januari 1964 zijn The Beatles voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien. In The Jack Parr Show wordt een fragment uit het BBC-programma The Mersey Side uitgezonden. The Beatles spelen She Loves You.


The Rolling Stones zijn op 3 en 4 Januari 1964 in de Regent Sound Studios in Londen voor de opnamen van hun debuut-LP. Op 24 en 25 Februari 1964 wordt de laatste hand aan dit album gelegd. Op de titelloze LP staan o.a. (Get Your Kicks On) Route 66, Walking The Dog, I'm A King Bee en Can I Get A Witness. Het album wordt op 17 April 1964 uitgebracht en haalt in Engeland de eerste plaats in de albumlijst. In Amerika wordt het album pas in Mei 1964 uitgebracht. Het nummer I Need You Baby is op de Amerikaanse versie vervangen door Not Fade Away. In Amerika komt het album tot een 11e plaats in de Billboard album lijst.


Madonna verschijnt op 3 Januari 1996 voor een rechtbank in Los Angeles, om te getuige tegen Robert Dewey Hoskins. Hoskins wordt beschuldigd van stalking. Ook heeft hij gedreigd Madonna te zullen vermoorden.


Op 3 Januari 1970 komt Mijn Stil Verdriet van Corry & De Rekels op een 38e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze tweede van Corry & De Rekels staat Kom Vanavond Bij Mij. Beide nummers zijn gecomponeerd door hun producer Pierre Kartner. Mijn Stil Verdriet bereikt de 23e plaats als hoogste notering. Corry & De Rekels komen uit Sint Willibrord in Noord-Brabant. De groep bestaat naast zangeres Corry Konings uit de gitaristen Andre de Jong en Jacques Wagtmans, accordeonist Jos van Zundert en drummer Kees Dekkers.


Jimi Hendrix is op 3 Januari 1969 te gast in The Lulu TV Show van zangeres Lulu. Na het nummer Voodoo Chile begint Hendrix aan zijn nieuwe single Hey Joe. Na een paar noten gespeeld te hebben stopt hij plotseling en zegt: "We'd like to stop playing this rubbish and dedicate a song to the Cream", om vervolgens een versie van Sunshine Of Your Love van Cream te spelen. Na afloop blijkt Jimi Hendrix het nummer gespeeld te hebben als tribute aan Cream die op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall in Londen hun laatste concert hebben gegeven, om daarna uit elkaar te gaan.


Op 3 Januari 1969 worden door de autoriteiten van New Jersey dertigduizend exemplaren van het album Two Virgins van John Lennon en Yoko Ono op Newark Airport in beslag genomen. De twee artiesten staan naakt op de hoes afgebeeld. Volgens de wetgeving van New Jersey is dit pornografie. Volgens John Lennon had de inbeslagname minder te maken met de explicitiete naaktheid als wel met het feit dat het een niet erg vleiende foto was van twee mensen die er niet al te appetijtelijk uitzien. Hoe hij werkelijk over de foto denkt blijkt in een later interview: "Deze foto, eerder teder en schroomvol dan wel shockerend, is het geboorteprentje van een nieuwe, maagdelijke John Lennon. Tegelijk ook het geboorteprentje van dat nieuwe, intrigerende dubbelwezen: Johnandyoko." aldus John Lennon. Two Virgins verschijnt later in de platenwinkels verpakt in een bruine papieren zak.


Jim Kerr treedt op 3 Januari 1992, in het Chelsea Register Office in Londen, in het huwelijk met actrice Patsy Kensit. Op 7 September 1992 wordt hun zoon James geboren. Patsy Kensit verlaat de zanger van de Simple Minds in de zomer van 1996 nadat zij Liam Gallagher van Oasis heeft ontmoet, met wie zij in April 1997 trouwt. Samen krijgen zij in September 1999 een zoon, Lennon (vernoemd naar John Lennon). Een jaar later is ook dit huwelijk voorbij en vraagt Patsy Kensit een scheiding aan. "It's impossible for me to go on any longer. I did my best and I got absolutely no help in return. It's over. I'm actually relieved.' aldus Patsy Kensit over haar huwelijk met Liam Gallagher.


De Nationale Hitparade, uitgezonden door de NOS op Hilversum 3, wordt op 3 Januari 1982 voor het laatst door Felix Meurders gepresenteert. Meurders heeft deze hitlijst dan bijna elf jaar gepresenteerd. Opvolger van Felix Meurders wordt Frits Spits.


Don McLean krijgt op 3 Januari 1972 een gouden plaat voor American Pie. De single komt op 27 November 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 15 Januari 1972 vier weken op de eerste plaats. Don McLean neemt American Pie op 26 Mei 1971 op. Het acht minuten en 27 seconden durende epos is een ode aan Buddy Holly. Hij is de enige zanger die Don McLean in zijn jeugd heeft bewonderd. American Pie wordt voor de single over de A- en de B-kant verdeeld. In Nederland blijft American Pie op de elfde plaats steken. Het album American Pie komt op 13 November 1971 de Billboard-albumlijst binnen. Het album staat vanaf 22 Januari 1972 zeven weken aan de top. In Nederland bereikt het album, evenals de single, de elfde plaats.


Op 3 Januari 2007 wordt in New York de rapper Busta Rhymes gearresteerd op verdenking van het molesteren van een man buiten een gebouw in Manhattan. De als Trevor Smith geboren Rhymes zou de man op 26 December 2006 hebben mishandeld. Chris Lighty de manager van Busta Rhymes laat weten: "We are totally innocent of this charge being thrust upon Busta Rhymes and we look forward to putting this past us as soon as possible." In Augustus 2006 is de rapper ook al gearresteerd. Later wordt hij nog veroordeeld voor het tegen het schoppen tegen het hoofd van een negentienjarige man.


Bjorn Ulvaeus van ABBA wordt op 3 Januari 1982 weer vader. Zijn tweede vrouw Lena Kallersje schenkt het leven aan hun dochter Emma. Bjorn Ulvaeus heeft uit zijn achtjarige huwelijk met Agnetha Faltskog twee kinderen, Linda en Christian.


Op 3 Januari 1985 treedt Herman Brood in het huwelijk met Xandra Jansen, een nichtje van Gert-Jan Droge. Op 19 Juli 1985 wordt hun dochter Lola geboren, gevolgd door Holly op 25 November 1994. Herman Brood pleegt op 11 Juli 2001, op 54-jarige leeftijd, zelfmoord door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen.


Als John Lennon vier weken met vakantie in Denemarken is, komen Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr voor het eerst sinds vijf maanden op 3 Januari 1970 bij elkaar in Abbey Road-studio 2 in Londen, waar zij het nummer I Me Mine opnemen. Er zijn zestien takes nodig om deze compositie van George Harrison tot ieders tevredenheid op de band te krijgen. Het is de allerlaatste keer dat The Beatles samenwerken in de studio. I Me Mine is bestemd voor het album Get Back waar The Beatles een jaar eerder aan zijn begonnen. Pas op 8 Mei 1970 komt deze LP uit. Hij verschijnt niet als Get Back, maar als Let It Be in een remix van Phil Spector. Jaren later verschijnt er onder de titel I Me Mine een auto-biografie van George Harrison.


Vanaf 3 Januari 1974 gaat Bob Dylan weer op tournee in Amerika. Het is dan acht jaar geleden dat Dylan voor het laatste heeft opgetreden. Bob Dylan wordt begeleid door The Band en zal in 25 Amerikaanse steden in totaal 39 concerten geven. Het eerste optreden is in Chicago in Illinois. Voor de 660.000 beschikbare kaartjes hebben zich meer dan vijf miljoen mensen opgegeven. Live-opnamen van deze tournee verschijnen op 20 Juni 1974 op het album Before The Flood. Het dubbelalbum komt op 13 Juli 1974 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de derde plaats. In Nederland komt Before The Flood tot een tiende plaats.


Op 3 Januari 2002 treedt zanger Bryan McFadden van Westlife in het huwelijk met Kelly Katona. Kelly Katona is dan net uit de meidengroep Atomic Kitten gestapt, omdat zij in verwachting is. Hun eerste dochter heet Molly. Op 5 Februari 2003 wordt hun tweede dochter Lilly Sue geboren. In de herfst van 2004 gaan Bryan McFadden en Kelly Katona uit elkaar.


Davy Jones verlaat op 3 Januari 1970 de groep The Monkees. In een toelichting in New Musical Express zegt hij dat ieder lid van The Monkees met een solocarriere bezig is. Davy Jones is vanaf 3 Januari 1970 presentator van het televisieprogramma Get It Together. In de eerste aflevering treden Creedence Clearwater Revival en Three Dog Night op.


Op 3 Januari 1974 krijgt singer/songwriter Jim Croce postuum een gouden plaat voor zijn single Time In A Bottle. Time In A Bottle komt op 17 November 1973 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 29 December 1973 twee weken op de eerste plaats. Het is voor Jim Croce zijn tweede Nr 1 hit in Amerika. Helaas kan de zanger er dan zelf niet meer van genieten. Op 20 September 1973 komt Jim Croce bij een vliegtuigongeluk in Natchitoches, Louisiana om het leven. Ook zijn vaste begeleider, gitarist Maury Muehliesen, vindt hierbij de dood. Naast Jim en Maury komen ook de vier bemanningsleden om. Na zijn dood beginnen de platen van Jim Croce in de Verenigde Staten (maar ook in Nederland) pas goed te verkopen. Jim Croce is 30 jaar geworden.


Amos Milburn overlijdt op 3 Januari 1980 in Houston in Texas. R&B-zanger en -pianist Amos Milburn wordt geboren op 1 April 1927 in Houston, Texas, en is vooral bekend van de nummers Down The Road Apiece, Chicken Shack Boogie, Let Me Go Home Whiskey en One Bourbon, One Scotch, One Beer. Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Little Richard, en Dr.John zijn maar een paar van de vele sterren die door Amos Milburn zijn beinvloed. Amos Milburn is 52 jaar geworden.


David Bowie speelt op 3 Januari 1981 zijn laatste voorstelling van The Elephant Man in het Booth Theatre op Broadway in New York. Bowie speelt hierin de rol van John Merrick. The Elephant Man gaat over een mismaakte man, John Merrick, die leefde van 1862 tot 1890. Het stuk gaat op 19 Juli 1980 in het Centre Of Performing Arts in Denver in premiere. Vanaf 23 September 1980 staat The Elephant Man in New York. David Bowie krijgt lovende kritieken voor zijn vertolking van John Merrick.


Zak Foley overlijdt op 3 Januari 2002 aan de gevolgen van een overdosis. Zachary Sebastian Rex James Foley wordt op 9 December 1970 in The Forest Of Dean bij Nottingham geboren en is het meest bekend als bassist van de Engelse band EMF. De naam van deze groep zorgt aanvankelijk voor enige verwarring. Het refrein van het nummer EMF luidt namelijk: E! Ecstasy M! Motherfuckers F! From Us To You, en zou dus zowel een drugsreferentie als obsceen taalgebruik bevatten. Volgens de groepsleden staan de letters EMF echter voor Epson Mad Funkers. Nog waarschijnlijker is echter dat de letters EMF helemaal nergens voor staan, maar dat het gewoon goed in de mond ligt. Naast Zak Foley bestaat EMF uit zanger James Atkin, gitarist Ian Dench, toetsenist Derry Brownson en drummer Mark Decloedt. Hun single Unbelievable komt op 1 December 1990 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de zesde plaats. In de week van 20 Juli 1991 staat Unbelievable op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Zak Foley is 31 jaar geworden.


Jerney Kaagman, de directeur van de Stichting Conamus, maakt op 3 Januari 2006 op Radio 2 de winnaars bekend van De Zilveren Harpen 2005. Deze aanmoedigingsprijs gaat naar Thomas Berge, Stevie Ann en Pete Philly & Perquisite. Met zijn 15 jaar is Thomas Berge de jongste artiest ooit die een Zilveren Harp heeft gewonnen. De prijzen worden op 6 Februari 2006 uitgereikt tijdens het Harpen Gala in 't Spant in Bussum.


Aretha Franklin is op 3 Januari 1987 de eerste vrouwlijke artiest die wordt ingewijd in de Amerikaanse Rock And Roll Hall Of Fame. "I don't think there's anybody I have known who possesses an instrument like hers and who has such a thorough background in gospel, the blues and the essential black-music idiom. She is blessed with an extraordinary combination of remarkable urban sophistication and of the deep blues feeling that comes from the Delta. The result is maybe the greatest singer of all time". aldus Ahmet Ertegun, oprichter en president van Atlantic Records waar Aretha Franklin haar succesvolste jaren beleefd.


Fats Domino staat op 3 Januari 1957 in de studio om het nummer I'm Walkin' op te nemen. I'm Walkin' komt op 9 Maart 1957 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de vijfde plaats.


Michael Jackson geeft op 3 en 4 Januari 1997 twee concerten in het Aloha Stadium in Honolulu op Hawaii. Het zijn de laatste concerten van het eerste gedeelte van de HIStory tour, en de enige twee die in Amerika worden gegeven. Bij de kaartverkoop op 16 November 1996 zijn de shows binnen een paar uur uitverkocht. De HIStory Tour is op 7 September 1996 in Praag in het Letna Park in Tsjechie van start gegaan. Het tweede gedeelte van de HIStory tour begint op 31 Mei 1997 in het Weserstadion in Bremen en eindigt op 15 Oktober 1997 in Zuid Afrika in het Kin's Park Rugby Stadium in Durban. In totaal heeft Michael Jackson 82 concerten in 58 steden, verdeeld over 35 landen in vijf continenten, gegeven waarbij meer dan 4.5 miljoen fans aanwezig zijn geweest.Muziek Jarige Op 3 Januari

1926: George Martin - Producer Engeland
1941: Van Dyke Parks - Zanger/Componist USA
1945: Philip Goodhand Tait - Zanger Engeland
1945: Stephen Stills - Crosby, Stills, Nash & Young Zanger/Gitaar
1946: John Paul Jones (John Baldwin) - Led Zeppelin Bas
1956: Sander Van Herk - Het Goede Doel Bas
1964: Raymond McGinley - Teenage Fanclub Gitaar/Zang
1975: Rebecca Onslow - Solid Harmonie Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten