Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 4 Januari

Phil Lynott, zanger en bassist van de Ierse groep Thin Lizzy, overlijdt op 4 Januari 1986 in het Salisbury Hospital in Londen aan de gevolgen van een hartaanval ten gevolge van een overdosis, een week eerder waarbij hij in een coma is geraakt. Phil Lynott wordt geboren op 20 Augustus 1949 in Het Hallam Hospital in West Bromwich, als zoon van een Braziliaanse vader (Parris) en een Iers Katholieke moeder (Philomena). Begin jaren 70 richt Phil Lynott in Dublin, samen met met Brian Downey (drums) en gitarist Eric Bell. de groep Thin Lizzy op. Na in 1973 met de traditional Whisky In The Jar een internationale hit gescoord te hebben, waarna Bell vervangen wordt door achtereenvolgens Gary Moore (ex-Skid Row) en het tweespan Scott Gorham en Brian Robertson, breekt Thin Lizzy in 1976 definitief door met de single The Boys Are Back In Town en het bijbehorende album Jailbreak, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Na een aantal uitstekende albums stapt Robertson op. Gary Moore keert in zijn plaats terug, maar wordt na enige tijd alweer vervangen door Snowy White, die op zijn beurt weer wordt vervangen door John Sykes (ex Tygers Of Pan Tang). Begin 1983 kondigt Lynott het einde van Thin Lizzy aan. Van de afscheidstournee verschijnt eind dat jaar nog het album Live. Na Thin Lizzy zoekt Phil Lynott zijn heil in een nieuwe groep, Grand Slam, die wegens gebrek aan succes in 1985 weer wordt opgeheven. Phil Lynott is 34 jaar geworden.Als eerbetoon speelt in de zomer van 1986 op het Ierse Self Aid-festival een speciale Lizzy-editie, met Gorham, Downey en Moore en als zanger Sir Bob Geldof. Als laatste hommage aan Phil Lynott, de man die tijdens zijn leven de hardrock een menselijk gezicht, diepgang en inhoud geeft, spelen in 1990 de belangrijkste nog levende ex Lizzy-leden de nooit afgemaakte demotrack Dedication met zang van Lynott in. Het komt terecht op de gelijknamige Greatest Hits CD Dedication (The Very Best Of), die vijf jaar na zijn dood nog eens duidelijk maakt hoezeer Lynott wordt gemist. Exact tien jaar na Phil's dood, 4 Januari 1996, geven John Sykes, Scott Gorham, Downey en Wharton in Dublin een herdenkingsoptreden, waarbij ze worden bijgestaan door o.a. Eric Bell en Midge Ure. In 1999 besluiten Lynott's oude maten om weer op te gaan treden onder de naam Thin Lizzy met als doel om de herinnering aan Lynott levend te houden onder het credo 'gone but not forgotten'. In 2005 wordt in Harry Street in Dublin een, op ware grote, bronzen beeld van Phil Lynott onthuld, waarbij ondermeer Gary Moore, Brian Robertson, Scott Gorham en zijn moeder aanwezig is.


Evenals het concert op 3 Januari 1973 in de Preston Guild Hall in Preston gaat het Led Zeppelin concert op 4 Januari 1973 in de St. George's Hall in Bradford, Engeland niet door wegens ziekte van zanger Robert Plant. Wanneer Robert Plant en drummer John Bonham op 2 Januari 1973 samen in de Bentley van Bonham naar een optreden in de Sheffield City Hall rijden, krijgen zij onderweg pech. Samen besluiten ze naar Sheffield te liften. Het slechte weer zorgt ervoor dat Plant ziek wordt. Het concert van 2 Januari 1973 in Sheffield gaat nog wel door, maar het is al duidelijk dat Robert Plant erg last van zijn stem heeft. Het concert van 4 Januari wordt ingehaald op 30 Januari 1973.


Op 4 Januari 1953 treedt Peggy Lee in het huwelijk met de 37-jarige acteur Brad Dexter. Voor de dan 33-jarige Amerikaanse zangeres is het haar tweede huwelijk. Peggy Lee is van 1943 tot 1951 getrouwd geweest met de musicus Dave Barbour. Het huwelijk met Dexter duurt niet lang. Al in september 1953 gaan Peggy Lee en Brad Dexter uit elkaar.


De video van het nummer All Because Of You van U2 beleeft op 4 Januari 2005 zijn wereldpremiere. Tijdens de rust van de Orange Bowl wordt door ABC-TV in Amerika een "edited" versie van de videoclip uitgezonden. Later op de avond, in het programma Sportscenter van ESPN, wordt de volledige versie uitgezonden. In beide uitzendingen is All Because Of You gemixt met hoogtepunten uit de Orange Bowl. De volledige clip, zonder Orange Bowl beelden, is die dag te zien op de ESPN.com web site.


The Jimi Hendrix Experience speelt op 4 Januari 1967 in de Bromel Club in het Bromel Court Hotel in Bromley. Er worden twee shows gegeven. Het is het eerste van ruim 240 shows die Jimi Hendrix gaat geven in 1967. Veel van de shows bestaan uit twee optredens. Voor het optreden in Bromley wordt Jimi Hendrix geinterviewd door Richard Green van het Engelse muziekblad Record Mirror. Het interview verschijnt in de Record Mirror van 12 Januari 1967.


Mick Karn overlijdt op 4 Januari 2011 in zijn huis in Chelsea, London aan de gevolgen van kanker. Hij is vooral bekend als basgitarist van de jaren tachtig popgroep Japan. Mike Karn wordt op 24 Juli 1958 als Andonis Michaelides in Nicosia, Cyprus geboren. Zijn voornaam wordt later gewijzigd in Antony. In 1961 verhuist hijnaar Londen. Karn leert op 7-jarige leeftijd mondharmonica spelen en vanaf zijn elfde viool. Hij gaat vanaf September 1969 naar de Catford Secondary School in Catford, waar hij fagot speelt in het schoolorkest. Vervolgens wordt hij in het London School Symphony Orchestra (LSSO) gekozen. Na zijn eerste concert met het LSSO wordt zijn fagot gestolen. De school wil geen nieuw instrument aanschaffen, waarop Karn een basgitaar koopt. Op school leert hij de gebroeders David en Steve Batt kennen en in 1974 richtten zij de groep Japan op. Karn haalt de frets van zijn basgitaar omdat hij noten wil kunnen buigen (zoals op een viool) en ontwikkeld hiermee een unieke basstijl. Wanneer hij zijn oude schoolvriend Richard Barbieri ontmoet, nodigd hij deze uit om mee te oefenen in een ruimte boven de slagerij van zijn vader. Japan krijgt een platencontract en begin 1978 kiezenn Michaelides en de gebroeders Batt een artiestennaam; David Batt wordt David Sylvian, diens jongere broer noemde zich Steve Jansen, en Michaelides wordt Mick Karn. Karn brengt later als eerste Japan-lid een soloalbum uit: Titles (1982). Na het uiteenvallen van Japan werkt Karn ook samen met New Wave muzikanten als Gary Numan en Kate Bush, doet sessiewerk voor Joan Armatrading, en vormt samen met Peter Murphy (Bauhaus) Dalis Car. In de jaren negentig richt hij met oud-collega's Steve Jansen en Richard Barbieri het label Medium op. Het drietal werkt samen met fusionmusicus David Torn op Bestial Cluster (1993) en The Tooth Mother (1995). Tussendoor doet Karn aan beeldhouwen en maakt hij een soloalbum met Torn en Zappa-drummer Terry Bozzio. In 2004 verhuist hij met zijn gezin naar Cyprus. In 2010 keert Karn weer terug naar Londen en meldt hij op zijn website dat bij hem kanker in een vergevorderd stadium is vastgesteld. Mike Karn is 52 jaar geworden.


Mike Love treedt op 4 Januari 1961 in Los Angeles in het huwelijk met Frances St. Martin. Kort daarna vraagt hij aan zijn neef Dennis Wilson of die zijn broers Brian en Carl niet kan overhalen om gezamenlijk een popgroep te beginnen. In Augustus 1961 richten Mike Love, Al Jardine, Brian, Dennis en Carl Wilson de groep The Pendletones op. Later wordt op advies van hun platenmaatschappij Candix deze naam veranderd in The Beach Boys.


Elton John komt op 4 Januari 1975 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met zijn versie van het Beatles nummer Lucy In The Sky With Diamonds. Het is voor Elton John zijn derde nummer 1 hit in Amerika. Op de single is John Lennon te horen op gitaar. Het meespelen is een gevolg van het concert van Elton John, op 28 November 1974 in Madison Square Garden in New York, waar John Lennon een gastoptreden verzorgt, nadat hij een weddenschap met Elton John heeft verloren. Tijdens het concert in Madison Square Garden zingen Lennon en Elton John samen Lucy In The Sky With Diamonds, Whatever Gets You Thru The Night en I Saw Her Standing There.


Madame Tussaud in Londen maakt op 4 Januari 2001 bekend dat op de vraag wie de bezoekers van het wassenbeeldenmuseum het meest gehate karakter vinden, Liam Gallagher, op de derde plaats is geeindigd. De zanger wordt voorafgegaan door Adolf Hilter op nummer 1 en Slobodan Milosevic op de tweede plaats.


Billboard Magazine publiceert op 4 Januari 1936 voor het eerst een Top 10-lijst van populaire platen. Op de eerste plaats staat The Music Goes Round And Round van Tommy Dorsey & His Orchestra. Vanaf 20 Juli 1940 wordt de lijst berekend aan de hand van verkopen, en vanaf 1958 wordt de lijst samengesteld aan de hand van verkoop en radio-airplay.


Op 4 Januari 1953 wordt de begrafenis van Hank Williams in Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama door zo'n twintigduizend mensen bijgewoond. De country-zanger is op 1 Januari 1953 dood aangetroffen op de achterbank van zijn Cadillac. Williams blijkt te zijn overleden aan een overdosis. Hank Williams is 29 jaar geworden.


Elvis Presley staat op 4 Januari 1954 in de studio van de Memphis Recording Service om de volgende twee nummers op te nemen: Casual Love Affair en I'll Never Stand In Your Way. De studio is eigendom van Sam Phillips van Sun Records. Het is de tweede keer dat Elvis voor een paar dollar een plaat opneemt. In de zomer van 1953 heeft hij bij de Memphis Recording Service My Happiness en That's When Your Heartaches Begin opgenomen. Na de opname vraagt Sam Phillips of Elvis zijn telefoonnummer wil achterlaten. Het duurt tot 26 Juni 1954 voordat Elvis Presley een auditie mag doen bij Sam Phillips op aanraden van diens secretaresse Marion Keisker.


Britse blad Mersey Beat verschijnt op 4 Januari 1962 met op de cover een foto van The Beatles. De uit Liverpool afkomstige groep is de winnaar van de eerste Top Poll van het blad, op de tweede plaats eindigen Gerry & The Pacemakers. Mersey Beat is sinds 6 Juli 1961 in Liverpool op de markt. Het blad wordt geredigeerd door Bill Harry. John Lennon schrijft geregeld in Mersey Beat onder het pseudoniem Beatcomber. Lennon heeft die naam gekozen als variant op de columnist van de Daily Express, die zich Beachcomber noemt.


Op 4 Januari 2005 worden door Conamus-directrice Jerney Kaagman in het radioprogramma van Claudia de Breij op 3FM, de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Harpen 2004. De Zilveren Harp is een aanmoedigingsprijs voor Nederlands poptalent en wordt sinds 1969 jaarlijks uitgereikt. Winnaars zijn Ali B., The Sheer, Kasper van Kooten en Alain Clark. De Zilveren Harpen 2004 worden op 16 Februari 2005 aan de winnaars overhandigd. Dit gebeurt tijdens Het Harpen Gala in Theater 't Spant in Bussum. De jury bestaat uit Arjen Davidse (Nationaal Pop Instituut), Manuela Kemp (RTL), Corne Klijn (TROS), Koen Poolman (OOR), Werner Schlosser (iMediate), Henkjan Smits (Talentscout BV) en Frank Verhallen (Het Koningstheater, Den Bosch). Jury-voorzitter is Sieb Kroeske.


Jaap de Kruyff overlijdt op 4 Januari 1993 in zijn woonplaats Gaanderen. De muziekuitgever, musicus en tekstschrijver heeft na de Tweede Wereldoorlog furore gemaakt met bekende meezingers als Aan Het Strand Stil En Verlaten en Er Hangt Een Paardenhoofdstel Aan De Muur. Jaap de Kruyff is tachtig jaar geworden.


Gerry Rafferty overlijdt op 4 Januari 2011 in Bournemouth na een langdurig ziekbed als gevolg van een leveraandoening na jarenlang alcoholmisbruik. Gerry Rafferty wordt op 16 April 1947 in Paisley geboren. De Schotse zanger en liedjesschrijver is het meest bekend van hits als Baker Street en Stuck In The Middle With You, Rafferty zit aan het begin van zijn carrière, (in de jaren zestig), in een bandje met Billy Connolly, tegenwoordig een populaire Britse komiek. In 1971 brengt Rafferty een soloalbum uit: Can I Have My Money Back? In 1972 begint hij de band Stealers Wheel met zijn oude schoolmakker Joe Egan. Ze hebbenn een grote hit met Stuck In The Middle With You, een nummer dat in 1992 een tweede leven krijgt wanneer Quentin Tarantino het gebruikt voor een scène in Reservoir Dogs. Rafferty’s grootste hit is Baker Street, van zijn soloalbum City to City uit 1978. Het nummer bereikt de tweede plaats in de Amerikaanse hitlijsten en de derde plaats in de Britse. De royalties brachten hem nog altijd zo’n 100.000 euro per jaar op. Het succes wordt echter nooit geevenaard, mede omdat Rafferty weigerd zijn albums te promoten door middel van optredens. Na de albums Snakes and Ladders (1980) en Sleepwalking (1982) wordt het stil rond Rafferty. Pas in 2000 wordt een nieuw album op Rafferty's eigen label ICON gepresenteerd, dat uitsluitend via zijn website te verkrijgen is. In 2003 brengt Hypertension Records een herziene versie van het album, met de naam Another World, op de markt. Het is de zwanezang van Rafferty, vergelijkbaar met de laatste albums van Johnny Cash. Ondanks de hoge kwaliteit blijft het album tamelijk onbekend en blijft succes uit. Eind 2006 wordt zijn website uit de lucht gehaald. In datzelfde jaar haalt Rafferty de voorpagina van The Daily Mail wanneer hij dronken in een vliegtuig richting de Verenigde Staten wordt aangetroffen. Mogelijk t.g.v. uitblijvend succes en/of de gevolgen van zijn ziekte komt Rafferty in Juli 2008 wederom in het nieuws middels de krant Scotland On Sunday. Daarin wordt melding gemaakt van door hem veroorzaakte overlast in het Westbury Hotel in Londen. Rafferty moet het hotel verlaten. De zieke en verwarde zanger wordt vervolgens opgenomen in het St Thomas' Hospital om behandeld te worden aan een chronische leveraandoening. Op 1 Augustus 2008 verdwijnt hij spoorloos, met achterlating van zijn eigendommen. Het ziekenhuis geeft hem als vermist op. Op 17 Februari 2009 meld de Britse krant The Guardian dat Rafferty zich zou ophouden in het zuiden van Engeland, terwijl de Daily Telegraph meld dat zijn advocaten aan de televisiezender Channel 4 verklaren dat het goed gaat met Rafferty: hij verblijft dat jaar in zijn huis in het Italiaanse Toscane om daar aan nieuwe songs en een nieuw album te werken, dat gepland staat voor de zomer van 2009. Eind 2009 wordt het verzamelalbum Life Goes On uitgebracht (geremasterd werk van de laatste drie albums aangevuld met nieuw materiaal, onder andere twee kerstnummers). Gerry Rafferty is 63 jaar geworden.Leo Fender verkoopt op 4 Januari 1965, wegens gezondheidsklachten, zijn Fender Guitar Company voor dertien miljoen dollar aan CBS. Leo Fender heeft de firma als de Fender Electrical Instrument Company in 1947 opgericht. In het begin van de jaren vijftig ontwikkelt Leo Fender de Precision Bass-basgitaar, Telecaster en Stratocastor. Vooral de Stratocastor, een elektrische gitaar die door Leo Fender is ontworpen en gebouwd en die in 1954 op de markt komt, is één van de meest populaire gitaren ter wereld. Onder de vele bekende muzikanten die furore hebben gemaakt met de 'Strat' zijn Mark Knopfler, Hank B. Marvin, David Gilmour, Kurt Cobain, Eric Clapton Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Door de mindere kwaliteit van de CBS-Stratocasters, lopen de prijzen van zogenaamde pre-CBS gitaren op de tweedehands markt al snel op. Deze instrumenten zijn tegenwoordig zo goed als onbetaalbaar.


Vanilla Ice moet op 4 Januari 2001 een nacht in de Broward County Jail in Fort Lauderdale doorbrengen nadat hij bij een ruzie een pluk haar uit het hoofd van zijn vrouw heeft getrokken. Tegenover de politie verklaart de, als Robert van Winkle geboren, rapper dat hij zijn vrouw probeerde tegen te houden toen ze uit zijn truck wilde springen. Na het betalen vabn $3500 borg kan de rapper de volgende dag vertrekken.


Op 4 Januari 2002 overlijdt, in zijn huis in Simi Valley, Californie, William 'Little Bo' Savich aan de gevolgen van kanker. William R. Savich wordt in Michigan geboren op 2 Augustus 1939 en is tussen 1959 en 1962 drummer bij Johnny & The Hurricanes als opvolger van Tony Kaye. De groep heeft in 1959 een groet hit met het nummer Red River Rock. Bo Savich is 62 jaar geworden.


In Engeland wordt op 4 Januari 1963 de single Diamonds, met op de B-kant Footstomp, van Jet Harris & Tony Meehan uitgebracht. Diamonds is op 23 November 1962 in Londen opgenomen. Deze single van de twee ex-leden van The Shadows komt op 10 Januari 1963 de Engelse hitparade binnen. Diamonds staat vanaf 31 Januari 1963 drie weken op de eerste plaats.


The Golden Earrings vertrekken op 4 Januari 1966 vanaf het Haagse station Holland Spoor naar Hoek van Holland om met de nachtboot naar Harwich te gaan, om in Londen in de Pye Studio's de nieuwe single That Day op te nemen. Het vertrek wordt enige uren uitgesteld vanwege de hevige storm. De Golden Earrings worden tijdens hun eerste reisje naar Londen begeleidt door Freddy Haayen (producer Polydor) en Jan van Veen (DJ van Radio Veronica) Aangekomen in Londen neemt de groep bij Liverpool Street Station twee taxi's die hen naar de Pye-Studio rijden. Drie uur later staan That Day en de B-kant The Words I Need op de band. De Goldeb Earring logeert in het prestigeuze Great Cumberland Hotel, en omdat Frans Krassenburg, Peter de Ronde, Jaap Eggermont, George Kooijmans en Rinus Gerritsen toch in Londen zijn, wordt er 's avonds nog opgetreden in een club in Oost-Londen. That Day komt op 29 Januari 1966 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk een tweede plaats.


Op 4 Januari 1975 komt Gonna Make You A Star van David Essex op nummer 27 binnen in de Nederlandse Top 40. David Essex heeft het nummers zelf geschreven. Jeff Wayne tekent voor het arrangement en de productie van deze single. Gonna Make You A Star, met op de B-kant Window (evenmeens door Essex geschreven) bereikt een twaalfde plaats.


The Tower komt op 4 Januari 1969 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single In Your Life. Op de B-kant van In Your Life staat Slow Motion Mind, geschreven door Boudewijn de Groot en Linda van Dijk. In Your Life geschreven door Boudewijn de Groot, die ook de zanger is van The Tower. Andere leden van deze gelegenheidsformatie zijn Herman Deinum, Jan Hollestelle, Jay Baar, Kees Kranenburg en Eelco Gelling. In Your Life bereikt de twintigste plaats.


Op 4 Januari 1970 komt Cornelius 'Neil' Boland (rechts) om het leven. De chauffeur van Keith Moon (links) wordt door de Who-drummer zelf overreden als zij vluchten voor een stel skinheads die hen lastig vallen als zij een discotheek in Cranbourne Rooms, in Hatfield in Engeland willen verlaten. Neil Boland stapt uit om de agressieve jongeren te verjagen. In paniek trapt Keith Moon op het gaspedaal en rijdt de Bentley over Neil Boland heen. "Suddenly the Bentley shot out of the carpark down the A1000 (Great North Road). I followed in a friend's car, but when we got to the Bentley, we found a man pinned beneath it", aldus een ooggetuige. Neil Boland wordt overgebracht naat het Queen Elizabeth Hospital, Welwyn Garden City, maar is bij aankomst overleden. Keith Moon wordt de volgende dag door de politie vrijgelaten, nadat hij over de toedracht verhoord is. "I Have Been helping police with enquiries and have made a statement. I will not be seeing the police again", verklaart Keith Moon tegenover de wachtende journalisten. Op 5 Januari 1970 worden twee jongens van 15 en 18 jaar oud gearresteerd en een week lang in bewaring gehouden, op beschuldiging van het veroorzaken van rellen. Neil Boland is 24 jaar geworden.


Champagne ontvangt op 4 Januari 1978 van de Stichting Conamus de Exportprijs 1977. De singles (Rock And Roll Star, Oh Me Oh My Goodbye en Valentino) van dit kwartet uit Rotterdam zijn vooral goed verkocht in Duitsland en Belgie. Zodoende worden zij beschouwd als een succesvol Nederlands exportproduct.


In Rolling Stone Magazine van 4 Januari 1973 staat het bericht dat Lamar Williams de nieuwe bassist is van The Allman Brothers Band. Lamar Williams is de opvolger van de, op 11 November 1972, verongelukte Berry Oakley. Williams is te horen op de albums: Brothers And Sisters, Win, Lose Or Draw en Wipe The Windows Check The Oil Dollar Gas. In 1985 vertrekt Lamar Willimas samen met toetsenist Chuck Leavell om de groep Sea Level te beginnen. Williams wordt vervangen door David Goldflies. Lamar Williams overlijdt op 21 Januari 1983, aan de gevolgen van longkanker. Volgens zijn dokter is dit veroorzaakt door blootstellling aan Agent Orange (codenaam voor krachtig en giftig ontbladeringsmiddel gebruikt tijdens de Vietnam oorlog), tijdens zijn diensttijd in Vietnam. Lamar Williams is 34 jaar geworden.


Nikki Bacharach maakt op 4 Januari 2007, in haar appartement in Thousand Oaks, Californie een einde aan haar leven. "She quietly and peacefully committed suicide to escape the ravages to her brain brought on by Asperger's", aldus Linda Dozoretz, woordvoerdster namens de familie. Nikki Bacharach lijdt aan het Aspergesyndroom, een vorm van autisme en is de dochter van componist Burt Bacharach uit zijn huwelijk met de actrice Angie Dickenson. Burt Bacharach is ondermeer verantwoordelijk voor liedjes als What The World Needs Now is Love, Twenty Four Hours From Tulsa, Walk On By, Always Something There To Remind Me, What's New Pussycat? en de Grammy's winnende Raindrops Keep Fallin' On My Head en Arthur's Theme. Nikki Bacharach is 40 jaar geworden.


Omdat wereldwijd de belangstelling voor The Beatles weer is toegenomen, wordt de Star Club in Hamburg op 4 Januari 1979 heropend. Ook al zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr uitgenodigd voor de gala-opening, niet één van hen neemt de moeite opnieuw naar de West-Duitse havenstad af te reizen.


Bij een roofoverval in New Orleans op 4 Januari 2004 raakt Ray Davies, zanger en oprichter van The Kinks, gewond. Zijn toestand wordt omschreven als niet ernstig. De 59-jarige Kink wandelt 's avonds om half negen met zijn vriendin op Burgundy Street, als zij door twee mannen worden bedreigd met een vuurwapen. Nadat zijn vriendin haar portemonnee heeft afgestaan, rent Ray Davies achter de belagers aan. Bij hun vluchtauto lost één van de dieven een schot. De kogel treft de zanger/gitarist in zijn rechterdijbeen. Zijn vriendin geeft het kenteken van de auto door aan de politie. één van de daders wordt, vier uur na de aanslag, gearresteerd. Ray Davies wordt aan zijn verwonding behandeld in een plaatselijk ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerder is hij zo koel als een kikker. "Ik ben hier en ik leef nog, heeft hij tegen mij gezegd."


Peter Green geeft op 4 Januari 1978 in Los Angeles zijn ja-woord aan Jane Samuels. Uit dit huwelijk wordt in datzelfde jaar hun dochter Rosebud geboren. In 1979 gaan de ex-zanger/gitarist van Fleetwood Mac en Jane Samuel uit elkaar.


Op 4 Januari 2001 overlijdt Les Brown in Los Angeles aan de gevolgen van longkanker. Les Brown wordt op 14 Maart 1912 in Reinerton, Pennsylvania geboren en richt 1936 zijn beroemde jazz-orkest op. Doris Day maakt als zangeres van Les Brown & His Orchestra van zijn compositie A Sentimental Journey, in 1945, een evergreen. Samen met het orkets van Les Brown heeft Doris Day negen nummer 1 hits in Amerika, waaronder I've Got My Love To Keep Me Warm. Begin jaren veertig start Les Brown een langdurige samenwerking met acteur Bob Hope. In de jaren zestig wordt hij de eerste voorzitter van de Californische afdeling van de Academy Of Recording Arts And Sciences. Hij maakt van de jaarlijkse Grammy Awards-uitreiking tot een groots televisie-spektakel. Les Brown list begraven op The Westwood Village Memorial Park Cemetery in Los Angeles, California en is 88 jaar geworden.


Courtney Love daagt op 4 Januari 2001 ene Lesley Barber voor de rechter. De vrouw zou Courtney Love hebben gestalkt sinds die een verhouding heeft met haar ex-man Jim Barber. Courtney Love eist tweehonderdduizend dollar nadat Lesley Barber opzettelijk met haar auto over één van haar voeten is gereden.


Op 4 Januari 2010 overlijdt de Britse musicus, componist en producer Tony Clarke. Anthony "Tony" Ralph Clarke wordt op 21 Augustus 1941 in Coventry, Engeland geboren. Clarke begint zijn muzikale loopbaan als basgitarist wanneer hij studeerd aan het Coventry College Of Art. Een bandje mist een basgitarist en vraagt hem om in te vallen. Clarke kan dan nog geen noot spelen. Hij maakt het College af en komt te werken aan de tekentafels, onder meer voor de Mini Cooper. Toch ziet hij daar zijn toekomst niet liggen en gaat professioneel basgitaar spelen. Hij beland in Skifflebands en zijn voorbeeld wordt Lonnie Donogan. Het eerste professionele optreden van Clarke komt met Johnny Kidd & The Pirates. Daarna gaat hij studiowerk doen voor allerlei bandjes, waarbij in aanraking komt met een groot aantal producers. Produceren wil Clarke ook wel en hij wordt bij Decca aangenomen, eerst als promoter en later als producer. Zijn eerste produktie maakt Tony Clarke met Pinkerton's Assorted Colours. Het nummer Mirror Mirror behaald in 1965 de 9de plaats in de BBC Top-50. Later scoort hij in 1968 een UK #1 hit met Baby Come Back van The Equals. In 1966 krijgt Clarke de opdracht om van de Moody Blues een succesvol bandje te maken. Deze groep heeft dan, ondanks de single Go Now! (#1 in UK) een schuld van meer dan 5000 pond bij Decca en Clarke moet dat terugverdienen. Tegelijkertijd wil Decca experimenteren met een nieuwe stereovariant. Al eerder heeft in die variant Procol Harum succes met A Whiter Shade of Pale, gevolgd door Matthew And Son van Cat Stevens. Nights in White Satin van The Moody Blues wordt het derde succes (#19 in UK). Met het album Days Of The Future Passed (1967) zet de groep onder productionele leiding van Tony Clarke de symfonische rock op de muzikale kaart. De samenwerking tussen Clarke en The Moody Blues duurt tot en met het reunie-album Octave (1978).Na The Moody Blues werkt Clarke ondermeer nog met Clannad, Rick Wakeman en Nicky Hopkins. Tony Clarke is 68 jaar geworden.


Op 4 Januari 1957 ondergaat Elvis Presley zijn militaire keuring in het Kennedy Veterans Hospital in Memphis in Tennessee. Het duurt nog ruim een jaar voordat Elvis Presley daadwerkelijk zijn dienstplicht gaat vervullen.


Platenmaatschappij RCA Victor maakt op 4 Januari 1950 bekend dat zij binnenkort ook LP’s op de markt gaan brengen. Twee jaar eerder is door concurrent Columbia Records de allereerste langspeelplaat uitgebracht.


The Cats staan nog onder contract bij de kleine maatschappij Durlaphone wanneer zij op 4 Januari 1966 een auditie doen bij platenmaatschappij Bovema in Heemstede. The Cats spelen tijdens deze auditie de volgende nummers: No Reply, Tossin' And Turnin', What Have They Done To The Rain, A Fool Never Lears en I've Just Seen A Face. With A Girl Like You en Bend It, die ook tijdens deze auditie zijn opgenomen, komen later op een LP terecht die van The Cats in West-Duitsland wordt uitgebracht. Arnold Muhren over de auditie: "De Bovema-studio was enorm groot dus dat maakte een diepe indruk op ons. Er was veel meer ruimte om je spullen neer te zetten. Het was veel meer een echte studio." Op 11 Januari 1966 tekenen The Cats een contract bij Bovema. What A Crazy Life, met op de B-kant Hopeless Try is hun eerste single voor Bovema. Het door Roger Greenaway en Roger Cook geschreven What A Crazy Life bereikt de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40.


Paul Revere & The Raiders nemen op 4 Januari 1966 in de Columbia Square Studio in Hollywood het nummer (I'm Not Your) Stepping Stone op. (I'm Not Your) Stepping Stone is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart. (I'm Not Your) Stepping Stone is te vinden op de LP Midnight Ride van Paul Revere & The Raiders. Deze LP komt op 11 Juni 1966 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de negende plaats.


Performance, een film van Donald Cammell en Nicolas Roeg, gaat op 4 Januari 1971 in Londen in premiere. De hoofdrollen in Performance worden gespeeld door James Fox (Chas) en Mick Jagger (Turner). Anita Pallenberg, de vriendin van Keith Richards, speelt Pherber. Memo From Turner wordt als eerste solo-single van Mick Jagger uitgebracht. In Engeland komt deze single op 14 november 1970 de hitparade binnen. Hij bereikt de 32ste plaats. In Nederland maakt Memo From Turner dezelfde week zijn entree in de Veronica Top 40. Hier is de single goed voor een vijfde plaats.


Queen Latifah is op 4 Januari 2006 de eerste hip hop-artiest die in Los Angeles haar eigen ster onthult op de Hollywood Walk Of Fame. "Ik sta hier om zwarte Amerikaanse vrouwen die rappen en een vol figuur hebben te inspireren. Zodat zij weten dat zij het ook kunnen", aldus Queen Latifah. Zij is de 2298ste artiest met een eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Queen Latifah wordt op 18 Maart 1970 als Dana Owens geboren in Newark in de Amerikaanse staat New Jersey. In 1989 verschijnt haar debuutalbum All Hail The Queen. In 1994 wordt haar derde album Black Reign onderscheiden met een Grammy Award. Ook als actrice is Queen Latifah actief. In 1993 maakt zij haar acteerdebuut in de komische televisieserie Living Single. Daarnaast is zij geregeld in speelfilms te zien zoals Set It Off, Bringing Down The House, The Cookout, Beauty Shop en Last Holiday.


Frans van Schaik overlijdt op 4 Januari 1990, in zijn woning aan de Jodenbreestraat in Amsterdam, na een lang ziekbed. Deze bedrijfsleider van een knippatronenfabriek wordt pas als dertiger beroepsartiest. Als Ted Jonkins maakt van Schaik deel uit van een cowboy-trio. In 1938 neemt hij onder zijn eigen naam het nummer Ketelbinkie op, wat een groot succes wordt. Frans van Schaik staat op het toneel als zingende zwerver. Daarnaast is hij te zien in revues en operettes. Frans van Schaik is 82 jaar geworden.


Cliff Richard is van 4 tot 15 Januari 1982 in de Strawberry Studio in het Engelse Stockport voor plaatopnamen die in Augustus 1982 worden uitgebracht op zijn album Now You See Me‚ Now You Don't. Now You See Me, Now You Don't bereikt in September 1982 een vierde plaats in de Britse albumlijst als hoogste notering. Op hert album staan de volgende nummers: The Only Way Out, First Date, Thief In The Night, Where Do We Go From Here, Son Of Thunder, Little Town, It Has To Be You It Has To Be Me, The Water Is Wide, Now You See Me Now You Don't, Be In My Heart, Discovering.


Milan Hayat Stapp wordt op 4 Januari 2007 geboren als dochter van Scott Stapp en Jaclyn Nesheiwat. De zanger van de Amerikaanse rockband Creed en het voormalige model zijn op 10 Februari 2006 met elkaar in het huwelijk getreden.Muziek Jarige Op 4 Januari

1936: John Gorman - The Scaffold Zanger
1942: John McLaughlin - The Mahavishnu Orchestra Gitaar
1955: Marc Hollis - Talk Talk Zanger
1956: Bernard Summer - New Order Zanger
1958: Marcel King - Sweet Sensation Zanger
1959: Vanity (Denise Katrina Matthews) - Zangeres USA
1960: Michael Stipe - R.E.M. Zanger
1962: Martin McAloon - Prefab Sprout Bas
1962: Robin Guthrie - Cocteau Twins Gitaar/Toetsen
1965: Beth Gibbons - Portishead Zangeres
1965: Cait O' Riordan - The Pogues Bas
1965: David Glasper - Breathe Zanger
1967: Benjamin Darvill - The Crash Test Dummies Mandoline
1969: Martin Buitenhuis - Van Dik Hout Zanger
1977: Timothy Wheeler - Ash Gitaar/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten