Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 28 Januari

The Who vertrekt op 28 Januari 1968 met een binnenlandse vlucht van Sydney naar Melbourne, om van daaruit naar Nieuw Zeeland te vliegen waar op 29 Januari 1968 in de Town Hall in Auckland moet worden opgetreden. Tijdens de vlucht met een Ansett-ANA vliegtuig begint Stewardess Susan Jones zonder enige uitleg, alleen drankjes uit te delen aan de passasgiers die niet bij het gezelschap van The Who horen. Wanneer tour manager Bob Pridden hier uiteindelijk een opmerking over wil maken zegt Susan Jones: "Sit down you scruffy little man". Een niet in dienst zijnde piloot van de luchtvaartmaatschappij, beschuldigt The Who ervan dronken te zijn, en schunnige taal uit te slaan. Wanneer Susan Jones bij de piloot, Doug Way, gaat klagen, meldt die het voorval onmiddelijk aan Melbourne Airport waar bij aankomst twee politie agenten staan te wachten. Alle leden van het Who gezelschap worden apart gehouden in de VIP room op het vliegveld. Ze worden beschuldigd door hun gedrag een vlucht in gevaar te hebben gebracht. De piloot van het vliegtuig die The Who naar Nieuw-Zeeland moet brengen weigert de groep mee te nemen. Uiteindelijk weet Bob Pridden een vliegtuig te charteren en onder begeleiding van 4 Department Of Civil Aviation Officers kan de groep vertrekken. Het hele gedoe inspireert bassist John Entwhistle tot het schrijven van het nummer Postcard, wat op het album Odds & Sodds van The Who uit 1974 verschijnt. "There's kangaroos and we're bad news in Australia. Thrown off the plane for drinking beer. So long on the plane it drove us insane. So long on the plane".


Op 28 Januari 2004 wordt James Brown gearresteerd, nadat hij is beschuldigd van huisvredebreuk. De soul-zanger zou zijn vrouw weer hebben mishandeld. "James Brown brengt de nacht door in een cel. Hij wordt morgen voorgeleid. Dan wordt ook zijn borgtocht bepaald", aldus een politiewoordvoerder. Politieagenten hebben James Brown in hechtenis genomen in zijn woning op Beech Island in de Amerikaanse staat South Carolina. De 71-jarige Godfather Of Soul zou, bij een ruzie in de slaapkamer, zijn vrouw hebben geduwd en geslagen. Volgens de politie heeft de 33-jarige Tomi Rae Brown hierbij schaafwonden en beurse plekken opgelopen op haar rechterarm en aan haar heup. Tomi Rae wordt voor verder behandeling opgenomen in een ziekenhuis.


Billy Fury overlijdt op 28 Januari 1983 aan de gevolgen van een hartaanval. Ronald William Wycherley wordt geboren op 17 April 1940 in het Smithdown Hospital in Liverpool en maakt zijn debuut op 18 jarige leeftijd in de pauze van The Larry Parnes Extravaganza, met behulp van de organisator Larry Parnes. De volgende dag mag Ronald Wycherly mee met The Larry Parnes Extravaganza en wordt zijn naam veranderd in Billy Fury (Billy is de bandleider van Larry Parnes en Fury om zijn verlegenheid te compenseren). "I don't think my mother and father really believed what had happened when I told them, until I was actually packing my suitcase the next morning. Then my mum got a bit worried about me going off all on my own, but I convinced her it was the biggest chance I'd ever have." aldus Billy Fury. Als Billy Fury ontwikkelt hij zich snel en binnen zeven maanden tekent Fury een zevenjarig contrakt met Decca Records. Billy Fury heeft in de jaren zestig in Engeland meer dan 24 hits, waaronder 11 Top 10 hits (o.a. Halfway To Paradise, Collette en Jealousy) Veel Engelse artiesten zijn beinvloedt door Billy Fury, waaronder Paul McCartney: "He opened the door to our future", en Cliff Richard: "He was the James Dean of rock 'n' roll". Billy Fury is 41 jaar geworden.


Het Amerikaanse tijdschrift Forbes plaats op 28 Januari 2008 voor het eerst de zgn. Cash Queens Of Music lijst. In de lijst staan de best verdienende vrouwelijke muzikanten van het afgelopen jaar. Met een bedrag van $72 miljoen staat Madonna op de eerste plaats. Barbra Streisand staat met $60 miljoen op de tweede plaats. De derde plaats is voor Celine Dion met $45 miljoen. De Top 10 bestaat verder uit: #4. Shakira $38 miljoen, #5. Beyonce $27 miljoen, #6. Gwen Stefani $26 miljoen, #7. Christina Aguilera $20 miljoen, #8. Faith Hill $19 miljoen, #9. Dixie Chicks $18 miljoen en #10. Mariah Carey met $13 miljoen.


Vanaf 28 Januari 1974 ligt de single Jet van Paul McCartney & Wings in de Amerikaanse platenwinkel. In Europa wordt Jet pas op 15 Februari 1974 uitgebracht. Jet komt op 9 Februari 1974 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de zevende plaats. McCartney is voor Jet geinspireert door zijn Labrador puppie. Het is niet de eerste keer dat Paul McCartney een nummer schrijft over een hond. Martha My Dear, van The White Album, gaat over zijn Collie. Jet wordt in eerste instantie uitgebracht met als B-kant Mamunia. Bij een volgende persing wordt dit nummer vervangen door Let Me Roll It.


The Moody Blues staan op 28 Januari 1965 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Go Now. Het nummer is hun enige nummer 1 hit in Engeland. Go Now is geschreven door Milton Bennett en Larry Banks en wordt in 1964 als eerste door de Soulzangeres Bessie Banks opgenomen. Voor The Moody Blues is het hun tweede single. De eerste, Lose Your Money, heeft niet veel gedaan. Na Go Now doen ook de volgende singles niet veel. Reden voor zanger Denny Laine om The Moody Blues te verlaten en zijn eigen groep, Electric String Band op te richten. Later gaat Denny Laine spelen bij Paul McCartney & Wings, die het nummer in 1976 ook opnemen. Denny Laine neemt zelf in 1982 ook nog een versie op van Go Now.


Noel Gallagher speelt op 28 Januari 1998 in The King's Head, een Engelse pub in Santa Monica in Californië. De gitarist van Oasis speelt hier een twintig minuten durende set voor 250 fans.


In de schouwburg van Tilburg gaat op 28 Januari 2007 de musical Doe Maar in premiere. De musical Doe Maar vertelt niet het verhaal van de in de jaren '80 zo populaire band, maar van twee meisjes die op het punt staan volwassen te worden. De hits van Doe Maar vormen wel het uitgangspunt voor de musical. Schrijver Pieter van de Waterbeemd laat zich voor het script inspireren door brieven van fans, die de bandleden van Doe Maar hebben bewaard. In de productie spelen ondermeer Daniel Boissevain, Kim-Lian Van der Meij, Jan Rot, Lenette van Dongen en Annick Boer. Ernst Jansz, Jan Hendriks en Henny Vrienten zijn bij de premiere aanwezig. Ernst Jansz na afloop: "Ze hebben het vernuftig en knap gedaan, met veel respect voor de nummers''. Jan Hendriks geeft toe vooraf een lichte spanning te hebben gevoeld: "Het is toch een stukje van jezelf.'' Henny Vrienten laat het volgende weten: "Nee, de premiere hier in Tilburg voelt niet als een thuiswedstrijd. Ik ben hier al heel lang weg en heb hier niet zoveel meer. Maar wel een leuk idee dat het hier is. We zijn hier tenslotte ooit met de repetities van Doe Maar begonnen."


Gloria Estefan maakt tijdens de uitreiking American Music Awards in Los Angeles op 28 Januari 1991 mhaar comeback na bijna een jaar afwezig te zijn geweest. De zangeres is dan zo goed als hersteld van een ernstig busongeluk op 20 Maart 1990. Tijdens het zingen van haar nieuwe single Coming Out Of The Dark krijgt Goria Estefan een staande ovatie.


Ryan Browne wordt op 28 Januari 1982 geboren als zoon van Jackson Browne en zijn vrouwe Lynne Sweeney met wie Browne in Januari 1981 in getrouwd. In 1983 vraagt Lynne Sweeney echtscheiding aan nadat haar man met de actrice Daryl Hannah in de roddelbladen heeft gestaan.


Billy Powell overlijdt op 28 Januari 2009 in Orange Park, Florida aan de gevolgen van een hartaanval. William Norris (Billy) Powell wordt op 3 Juni 1952 in Corpus Christi in de Amerikaanse staat Texas geboren en is vooral bekend als toetsenist van de Southern rockgroep Lynyrd Skynyrd. Billy Powell groeit op in een militair gezin. Hij woont zelfs enige tijd in Italie maar de familie keert, nadat zijn vader in 1960 is overleden terug naar Amerika, waar Powell in Jacksonville bij Madeleine Brown pianolessen gaat volgen. Op de Bishop Kenny High School ontmoet Powell de Texaan Leon Wilkeson (later de bassist van Lynyrd Skynyrd). Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee en Powell krijgt een baan als roadie bij de band. Wanneer leadzanger Ronnie van Zant vervolgens Billy Powell een eigen versie van Free Bird hoort spelen wordt besloten dat hij de vaste toetsenist van Lynyrd Skynyrd wordt. Lynyrd Skynyrd tekent in 1973 met Billy Powell een platen-contract met MCA Records waar het album Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd verschijnt. Opvolger Second Helping bevat een jaar later de hitsingle Sweet Home Alabama. Ondanks alle platina en goud brengt de populariteit de band geen voorspoed. In 1977, drie dagen na de release van het album Street Survivors verongeluke een door Lynyrd Skynyrd gecharterd vliegtuigje in de bossen nabij McComb/Mississippi. Zanger Ronnie van Zant, gitarist Steve Gaines, zijn zus Cassie Gaines (achtergrondzangeres) en assistent-roadmanager Dean Kilpatrick komen om het leven. Billy Powell overleeft de ramp en beland met zware verwondingen aan het gezicht in het ziekenhuis. Desondanks wordt hij als eerste uit het ziekenhuis ontslagen; nog net op tijd om bij de begrafenis van de slachtoffers aanwezig te kunnen zijn. Tussen het ongeluk en de Lynyrd Skynyrd-reunie, in 1987, is Powell actief in de reli-rockband Vision. Het ongeluk heeft van hem een religieus iemand gemaakt. Ook gitarist Gary Rossington van de klassieke line-up van Lynyrd Skynyrd maakt deel uit van die band. Billy Powell is 56 jaar geworden.


Fleetwood Mac komt met het album Rumours op 28 April 1978 op de eerste plaats in de albumlijst in Engeland. De vooruitzichten van Rumours waren niet bepaald gunstig. Toen de opnamen begonnen ging het in het prive leven van de leden niet zo goed. Christine en John McVie waren net gescheiden, Stevie Nicks en Lindsey Buckingham verbraken hun relatie en Mick Fleetwood besloot ook net van zijn vrouw te gaan scheiden. Zo op het oog dus geen ideale situatie om een nieuw album te gaan opnemen, vooral ook omdat het vijftal zich ook rijkelijk voorzag van drugs en sterke drank. Het album werd in etappes opgenomen. In Februari 1976 begon men een sessie in the Record Plant studio in Saucalito, waar sommige bandleden nauwelijks met elkaar sproken. Vervolgens trok men naar Los Angeles waar men drie maanden in de studio werkte. Na een zomerpauze met een live-tour maakte Fleetwood Mac in het najaar het album af. De meeste songs op het album zijn zeer persoonlijk. Oh Daddy werd geschreven door Christine McVie voor Mick Fleetwood, wiens vrouw er met een gemeenschappelijke kennis vandoor ging, terwijl Mick met twee kinderen thuis zat. Ook de teksten van Lindsay Buckingham verraadden het nodige verdriet en pijn zoals te horen is in Go Your Own Way en het kortste nummer van het album Never Going Back Again. Het album bevat vier hitsingles Go Your Own Way, Dreams, Don't Stop en You Make Lovin' Fun. het nummer Don't Stop wordt in de campagne van Bill Clinton gebruikt. Rumours staat in totaal 440 weken genoteerd in de albumlijst van Engeland, en groeit uit tot het meest succesvolle album van Fleetwood Mac.


Elf jaar nadat het album Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols van The Sex Pistols in Engeland een groot succes is, bereikt het album in Amerika met een verkoop van 500.000 exemparen de gouden status.


Jim Capaldi overlijdt op 28 Januari 2005 aan de gevolgen van maagkanker. Nicola James Capaldi wordt op 2 Augustus 1944 in Evesham, Worcestershire geboren en is het meest bekend als drummer van de rockgroep Traffic. Deze Engelse groep ontstaat wanneer Stevie Winwood The Spencer Davis Group verlaat. Al een jaar eerder hebben de oorspronkelijke leden elkaar ontmoet op de thuisbasis Birmingham en vanaf die tijd jammen ze regelmatig samen: Winwood, Dave Mason (die gedurende Winwoods laatste maanden bij de Spencer Davis Group figureert als roadie en ook al op Somebody Help Me en I'm A Man meespeelt), Jim Capaldi en Chris Wood. 1 april 1967 is Winwood vrij van The Spencer Davis Group en het viertal trekt zich terug in het afgelegen landhuisje (het nagenoeg legendarische 'Berkshire-cottage') waar zij sinds medio 1966 hun muzikale schermutselingen hebben. De eerste singles, Paper Sun, en het door Dave Mason geschreven Hole In My Shoe zijn meteen Top 10-hits in Engeland. Traffic stopt in 1974 na elf albums te hebben uitgebracht. Na Traffic begint Jim Capaldi aan hij een solocarriere, goed voor een reeks soloplaten waaraan toppers als Eric Clapton, George Harrison en Paul Weller meewerkten. In 1993 en 1994 komt Traffic weer bijelkaar en tourt de groep door de Verenigde Staten. Capaldi krijgt in Maart 2004 een plaats in de Amerikaanse Rock n'Roll Hall Of Fame. Samen met zijn Braziliaanse vrouw zet hij zich in voor straatkinderen in het Zuid-Amerikaanse land. Jim Capaldi is 60 jaar geworden. Op 21 Januari 2007 wordt er in The Roundhouse in London een herdenkingsconcert georganiseerd. Op deze door Bob Harris (ondermeer de presentator van The Old Grey Whistle Test) gepresenteerde avond spelen artiesten nummers van Jim Capaldi. Optredende artiesten zijn ondermeer Paul Weller, Joe Walsh, Simon Kirke, Yusuf Islam (Cat Stevens), Gary Moore, Pete Townshend, Steve Winwood, Bill Wyman en Jon Lord. In September 2007 verschijnt het concert zowel op dubbel CD als op DVD.


Relax van Frankie Goes To Hollywood begint op 28 Januari 1984 aan een vijf weken durend verblijf op de hoogste positie in de hitlijst van Engeland. Het TV programma Top Of The Pops zend Relax echter niet uit. Dit naar aanleiding van de ban van de BBC. Op 13 Januari 1984 heeft BBC Radio 1 de single in de ban gedaan, nadat DJ Mike Read de plaat obsceen heeft genoemt. Niet lang daarna volgt ook BBC TV. Dankij de boycot van de BBC wordt Relax een enorme hit. Na 5 weken lang op de eerste plaats te hebben gestaan blijft de single in de hitlijst rondzweven, en na zes maanden klimt de single weer naar een tweede plaats, In totaal staat Relax 48 weken in de UK Hitlist.


Thomas 'Beans' Bowles overlijdt op 28 Januari 2000 na een tien jaar durende strijd tegen prostaatkanker. Thomas Bowles wordt geboren in 1927 in South Bend in Indiana, en begint op 9 jarige leeftijd clarinet te spelen. Wanneer Bowles 16 jaar oud wordt hij professioneel saxofoonspeler en vertrekt naar Detroit, waar hij naar de Wayne State University gaat. Thomas Bowles speelt in die periode ondermeer met Illionois Jacket, Bill Doggett en Lloyd Price. Begin jaren 60 gaat Bowles bij het beginnende Motown van Berry Gordy werken. Daar is hij ondermeer te horen op What's Goin' On van Marvin Gaye, Baby Love van The Supremes en Heat Wave van Martha & The Vandellas. Ook is Thomas Bowles verantwoordelijk voor de melodie van Fingertips Pt, 2 waarmee Stevie Wonder zijn eerste hit scoort. In 1962 is Bowles medebedenker van de Motortown Revue. Een tour waarmee een groot aantal Motown artiesten met een bus het land doorgaat om op te treden. De eerste tour verloopt niet zonder problemen. In Birmingham, Alabama wordt de bus beschoten en in November 1962 verongelukt de auto met Thomas Bowles op weg van Greenville, South Carolina naar Tampa in Florida. De assistent van Bowles, Eddie McFarland komt bij het ongeluk om het leven. Berry Gordy gaat zelf mee de rest van de tour mee als invaller voor Thomas Bowles. Tijdens de uitvaartdienst in de Central United Methodist Church speelt Stewie Wonder het Duke Ellington nummer Satin Doll. "This is a celebration of an angel on Earth. It is also a celebration of a true spirit,' He was a teacher and also a father.'' aldus Stevie Wonder in zijn toespraak. Thmas Bowles is 73 jaar geworden.


Op 28 Januari 1993 laat MTV weten dat het nummer Big Boys Bickering van Paul McCartney niet geschikt is voor uitzending. MTV stoort zich aan het grove taalgebruik van de ex-Beatle. Volgens de woordvoerder van McCartney is de tekst een protest tegen overheden die weigeren samen te werken tegen het broeikaseffect.


B.B. King wordt op 28 januari 2007 uit The University Of Texas Medical Branch in Galveston in de Amerikaanse staat Texas ontslagen waar hij drie dagen eerder met koorts is opgenomen. B.B. King had de dag van zijn opname moeten optreden in de Grand Opera House in Galveston. Dit concert, evenals gecancelde concerten in Orange en Tyler worden in Juli 2007 ingehaald. De 81-jarige Amerikaanse blueszanger/gitarist voelt zich volgens eigen zeggen weer "fabulous" en is van plan op 30 Januari 2007 in Forth Worth zijn tour te hervatten.


For What It's Worth (Stop, Hey What's That Sound) van Buffalo Springfield komt op 28 Januari 1967 binnen in de Billboard Hot 100. In deze groep uit Los Angeles spelen Stephen Stills, Richie Furay, Dewey Martin, Bruce Palmer en Neil Young. Stephen Stills heeft For What It's Worth geschreven naar aanleiding van de rellen op de Sunset Strip in Los Angeles op 12 November 1966. For What It's Worth (Stop, Hey What's That Sound) is de enige top tien-hit in de Verenigde Staten voor Buffalo Springfield. De single bereikt een zevende plaats.


Op 28 Januari 2003 verliest Al Jardine een rechtszaak die hem verbiedt de naam Beach Boys te gebruiken. Jardine speelt al enkele jaren met een groep die hij Al Jardine's Beach Boys noemt, maar moet deze nu veranderen in The Endless Summer Band Featuring Al Jardine. In The Endless Summer Band spelen behalve Jardine zelf, zijn zoons Matt en Adam Jardine, Billy Hinsche en Ed Carter. Billy Hinsche maakt in de jaren zestig deel uit van het trio Dino Desi & Billy, en is de schoonzoon van Carl Wilson (1946-1998) van The Beach Boys.


Keven Connor komt op 28 Januari 2003 om het leven bij een verkeersongeluk in Houston, Texas. Ook de vriendin van Conner, de 22 jarige Teshya Rae Weisent komt bij het ongeluk om het leven. Keven Connor, beter bekend als zanger Dino van de R&B groep H-Town, heeft dan juist de opname's afgerond van het reunie album van H-Town. Het laatste album van de groep, Ladies Edition, verschijnt in 1997. Keven Connor is 28 jaar geworden.


Gary Glitter maakt op 28 Januari 1976 bekend dat hij geen zin meer heeft in muziekmaken en uit de showbusiness stapt. De als Paul Raven geboren Gary Glitter haakt in 1971 in op de dan populaire glam-rock. In de voetsporen van Elton John en T. Rex hijst hij zich in een glitterkostuum en op de bijbehorende plateauzolen zet hij met de single Rock And Roll Part 1 de eerste stap in een reeks hitparadesuccessen. In 1973, op het toppunt van zijn roem, geeft hij volmondig toe dat hij het meer moet hebben van de stampende ritmen en de overdreven glamour van zijn shows dan van hoogstaande composities. Vooral in Engeland staat hij met singles als I Didn't Know I Loved You (Till I Saw You Rock'n'Roll), Do You Wanna Touch Me? en I'm The Leader Of The Gang I Am bijna onafgebroken in de hoogste regionen van de hitparade. Zijn besluit om te stoppen duurt niet lang en Gary Glitter begint aan een reeks afscheidsoptredens en comeback-pogingen. Tot in de jaren tachtig staat hij nog regelmatig op de Engelse concertpodia. Het succes van begin jaren zeventig wordt echter nooit meer gehaald.


Small Faces brengen op 28 Januari 1966 het nummer Sha-La-La-La-Lee op single uit. Het nummer is geschreven door Mort Shuman en Kenny Lynch. De uit Steve Marriott (zang/gitaar) Ronnie Lane (bas), Ian McLagan (toetsen) en Kenny Jones (drums) bestaande Small Faces hebben Sha-La-La-Lee begin Januari in Londen opgenomen. Sha-La-La-La-Lee, met op de B-kant het nummer Grow Your Own, komt op 10 Februari 1966 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. Begin Maart 1966 haalt Sha-La-La-Lee in de Nederlandse Top 40 een 31ste plaats.


Minister Hedy d'Ancona stelt op 28 Januari 1994 om acht uur 's avonds de 675 AM officieel in gebruik als de middengolffrequentie van Radio 10 Gold. Door technici van de Nozema is het vermogen opgeschroefd van 30 naar 120 kilowatt. De 675 AM is jarenlang de middengolffrequentie van Hilversum 3 geweest. Het speciale openingsprogramma van Radio 10 Gold wordt gepresenteerd door Tom Mulder. Als eerste plaats draait Mulder heel toepasselijk Listen To The Music van The Doobie Brothers.


De Canadese rockgroep Bachman-Turner Overdrive staat op 28 Januari 1989 voor het eerst in elf jaar weer op de planken. Zanger/gitarist Randy Bachman, gitarist Blair Thornton, bassist Fred Turner en drummer Robbie Bachman geven een reunieconcert in een nachtclub in Vancouver in Canada. Bachman Turner Overdrive onstaat in 1970 als Randy Bachman (ex Guess Who) samen met Chad Allan (eveneens ex-Guess Who) de groep Brave Belt opricht De groep (dan uitgebreidt met C.F. (Fred) Turner en Randy's broertje Rob Bachman veranderd een jaar later de naam in Bachman-Turner Overdrive. Chad Allan heeft dan plaats moeten maken voor een ander Bachman-broertje, gitarist Tim. Een platencontract met Mercury leidt in 1973 tot het album Bachman-Turner Overdrive dat door het feit dat de groep vrijwel continu op tournee is, ten slotte de Billboard albumlijst weet te halen. Lanzaam maar zeker wordt BTO één van Amerika's topattracties. In 1974 wordt Tim Bachman vervangen door Blair Thornton, en wordt met het album Not Fragile en de hitsingle You Ain't Seen Nothing Yet de status bevestigd. In 1978 gaat BTO uit elkaar. Tijdens het reunieconcert elf jaar later, op 28 Januari 1989, zijn er gastoptredens van Paul Dean van Loverboy en Bryan Adams. Zij spelen mee tijdens een rock'n'roll-medley en het nummer Taking Care Of Business.


The Glenn Miller Story beleeft op 28 Januari 1954 in Londen, Engeland haar Europese premiere. In deze bioscoopfilm speelt James Stewart de rol van de in December 1944 overleden Amerikaanse orkestleider. June Allyson speelt zijn vrouw Helen Berger Miller. The Glenn Miller Story is geregisseerd door Anthony Mann. Het scenario is van Valentine Davies en Oscar Brodney.


Op 28 Januari 1966 besluiten Brian Poole & The Tremeloes uit elkaar te gaan. The Tremeloes worden opgericht in 1959 in Dagenham, Essex, als begeleidingsgroep van Brian Poole in de volgende bezetting: Dave Munden, Snowy Burns, Al Rivers en Steve Scott. In 1961 worden de laatstgenoemde drie leden vervangen door respectievelijk Alan Blakeley (bas), Alan Howard (gitaar) en Ricky West (sologitaar). In deze bezetting scoren Brian Poole & The Tremeloes in 1963 en 1964 vier hits, allevier covers van grote Amerikaanse hits: Twist And Shout (Isley Brothers), Do You Love Me (Contours), Candy Man (Roy Orbison) en Someone Someone (Crickets). In 1966 wordt Alan Howard vervangen door Len 'Chip' Hawkes en verlaat Brian Poole na hooglopende conflicten The Tremeloes om een nooit van de grond gekomen solocarriere te beginnen. Brian Poole eindigt uiteindelijk in de slagerij van zijn familie in het Engelse Dagenham. Zonder Poole blijkt de groep nog succesvoller. Here Comes My Baby (Cat Stevens), Silence Is Golden (The Four Seasons), Even The Bad Times Are Good, Suddenly You Love Me, My Little Lady, Call Me Number One en ten slotte Me And My Life maken van The Tremeloes in de tweede helft van de jaren zestig een nimmer falende hitmachine. Begin jaren gaat het langzaam minder met The Tremeloes, en worden de hits minder. De groep blijft het wel proberen maar ondanks een kortstondige naamsverandering in 1973 (Trems) en een nieuw contract bij DJM in 1974 is de groep duidelijk over haar hoogtepunt heen. Rond 1975 verlaten Blakeley en Hawkes de groep.


Op 28 Januari 2001 overlijdt Jaap Verwey in zijn geboorteplaats Hilversum. Met zijn broers Dirk en Bull vormt Jaap Verwey in de jaren zestig het driemanschap dat leiding geeft aan Radio Veronica. Jaap Verwey is 84 jaar geworden.


Heading For A Storm van de Nederlandse groep Vandenberg komt op 28 Januari 1984 binnen in de albumlijst van Billboard. De LP staat zeven weken genoteerd en komt niet hoger dan 169. Op Heading For A Storm, met een door gitarist Ad van den Berg ontworpen en getekende hoes, staan ondermeer Different Worlds, I'm On Fire, Rock On, This Is War, Time Will Tell en Welcome To The Club. Naar aanleiding van het uitkomen van Heading For A Storm in Amerika tourt Vandenberg als voorprogramma van Kiss door de Verenigde Staten, terwijl de band op eigen kracht naar Japan afreist. Vandenberg komt oorspronkelijk uit Enschede, en is een voortzettong van de groep Teaser. Vandenberg groep bestaat uit gitarist Ad van den Berg, bassist Dick Kemper, drummer Jos Zomer en zanger Bert Heerink.


Op 28 Januari 1976 laat George Harrison weten dat er niet veel zin in heeft om mee te doen aan een reunie van The Beatles. De andere Beatles, John Lennon, Paul McCartney en Ringo Starr zouden hebben verklaard hier wel iets voor te voelen.


Na de uitreiking van de American Music Awards wordt op 28 Januari 1985 in de A&M Studio in Los Angeles een benefietsingle opgenomen voor de noodlijdende bevolking van Ethiopie. Het initiatief is afkomstig van Harry Belafonte, die in navolging van Bob Geldofs Do They Know It's Christmas, iets wil doen voor de honger in Ethiopie. Belafonte denkt in eerste instantie aan het organiseren van een liefdadigheidsconcert, maar Ken Kragen (manager van oa Kenny Rogers, Lionel Richie, Trisha Yearwood, Olivia Newton John en The Bee Gees) heft een beter idee, maak een single met alle vooraanstaande artiesten uit de Amerikaanse muziekwereld. In 28 dagen lukt het Kragen om 45 artiesten voor het idee te strikken. We Are The World wordt in tweeenenhalf uur geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie. We Are The World wordt gezongen door Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner, Ray Charles, Daryl Hall & John Oates, Cyndi Lauper, Steve Perry en Bruce Springsteen. We Are The World wordt geproduceerd door Quincy Jones, die in zijn uitnodiging aan de artiesten schrijft dat "zij hun ego bij de deur van de studio moeten inleveren, omdat er geen plaats is voor artiesten die de aandacht naar zich toe willen trekken". Op 7 Maart 1985 wordt We Are The World uitgebracht, en staat binnen de kortste keren overal op nummer 1. Het wordt, met een aantal van 7 miljoen verkochte exemplaren de best verkochte singles van 1985. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op. Ken Kragen krijgt voor zijn inzet van de Verenigde Naties de United Nations Peace Medal uitgereikt. In Januari 2005 wordt We Are The World opnieuw uitgebracht, deze keer om geld in te zamelen voor slachtoffers van aids en de zeebeving in Azie.

Op 28 Januari 1994 treedt Trudy Schell in Antwerpen in het huwelijk met Jack van Pol Zuikerbuik. Tineke de Nooij is getuige. Trudy Schell is in de jaren zeventig één van de zangeressen van de Nederlandse groep Champagne. Zij heeft Jack van Pol Zuikerbuik voor het eerst ontmoet tijdens een feestje bij haar hartsvriendin Tineke de Nooij. Jack van Pol Zuikerbuik is afkomstig uit Roosendaal, en geeft pianoles aan het Conservatorium in Antwerpen.


Vanaf 28 Januari 1997 ligt het album In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy van Pat Boone in de platenwinkels. Op dit album zingt de dan 63-jarige Pat Boone rde volgende nummers: You've Got Another Thing Comin' (Judas Priest), Smoke On The Water (Deep Purple), It's A Long Way To The Top (If You Wanna Rock 'n' Roll) (AC-DC), Panama (Van Halen), No More Mr. Nice Guy (Alice Cooper), Love Hurts (Nazareth), Enter Sandman (Metallica), Holy Diver (Dio), Paradise City (Guns 'n' Roses), The Wind Cries Mary (Jimi Hendrix), Crazy Train (Ozzy Osbourne) en Stairway To Heaven (Led Zeppelin). In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy komt op 15 Februari 1997 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt in de twee weken dat het genoteerd staat een 125ste plaats. Gehuld in het leer treedt Pat Boone, samen met Alice Cooper, op tijdens de uitreiking van de American Music Awards. Dit optreden kost Boone zijn baan bij Trinity Broadcasting Network, voor wie dit te ver gaat. Voor de christelijke omroep maakte Pat Boone het programma Gospel America. Een jaar later, op 28 Januari 1998 richt Pat Boone een platenmaatschappij op waar alleen artiesten van boven de 45 jaar onder contract komen. De zestigjarige Jack Jones tekent als eerste een overeenkomst met Gold Records.


Wegens "onverantwoord gebruik van een motorvoertuig" wordt Daniel Bedingfield op 28 Januari 2004 aangeklaagd door het openbaar Ministerie van Nieuw-Zeeland. Indien Bedingfield schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een boete van 550 euro. Mogelijk wordt Daniel Bedingfield ook tijdelijk de rijbevoegdheid ontzegd. Daniel Bedingfield raakt op 2 Januari 2004 in Nieuw-Zeeland gewond bij een auto-ongeluk. De jeep, met de 24-jarige zanger zelf achter het stuur, slaat dan over de kop. Hulpdiensten van de brandweer moeten hem uit het autowrak bevrijden. Zijn medepassagier is ongedeerd gebleven. Bij dit ongeluk raakt Daniel Bedingfield gewond aan twee nekwervels. Artsen brengen vier schroeven aan in zijn schedel. Daniel Bedingfield moet een metalen steunkraag dragen. De zanger wordt op 13 Januari 2004 uit het ziekenhuis ontslagen, en revalideert verder bij zijn ouders in Nieuw-Zeeland.


Zwart Wit van De Frank Boeijen Groep komt op 28 Januari 1984 op een 20ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Frank Boeijen heeft Zwart Wit geschreven naar aanleiding van de moord op Kerwin Duinmeijer op 21 Augustus 1983. De 15-jarige jongen wordt vermoord omdat hij een donkere huidskleur heeft. Kerwin Duinmeijer loopt met een vriend een snackbar uit, wanneer ze worden aangesproken door een groepje skinheads die de jongens zeggen dat ze geen recht hebben om daar te lopen. Na een korte woordenwisseling steekt één van de skinheads, de zestienjarige Nico Bodemeijer met op zijn arm "100% White" getatoeeerd, op hem in. Later verklaart de dader dat Duinmeijer "vies" zou hebben gekeken. Kerwin Duinmeijer rent daarop naar de Dam en vlucht een taxi in. De taxichauffeur wil echter geen bloed op de achterbank hebben en sleept hem uit de taxi en zegt dat hij op straat op de ambulance moet wachten. Deze arriveert na twintig minuten. Kort hierna overlijdt Kerwin Duinmeijer. Op zijn grafsteen staat Black Is Beautiful. Zwart-Wit van staat vanaf 18 Februari 1984 twee weken op een vierde plaats in de Top 40, en is hiermee de grootste single hit voor Frank Boeijen in Nederland. Begin Januari 2012 pleegt Nico Bodemeijer, die dan al een tijd ernstig ziek is, zelfmoord.


Op 28 Januari 1996 geeft David Bowie een concert in de Prins Willem van Oranjehal van de Jaarbeurs in Utrecht. Het optreden is onderdeel van zijn Outside Tour wereldtournee, die op 17 Januari 1996 in Helsinki in Finland begonnen is. The Outside Tour wordt op 20 Oktober 1996 afgesloten in het Shoreline Amphitheatre in het Amerikaanse Moutain View. David Bowie wordt tijdens de Outside Tour bijgestaan door de toetsenisten Peter Schwartz, Mike Garson en George Simms, de gitaristen Reeves Gabrels en Carlos Alomar, bassiste/zangeres Gail Ann Dorsey en drummer Zachary Alford.


Elvis Presley maakt op 28 Januari 1956 zijn landelijke televisiedebuut in Amerika met een optreden in The Dorsey Brothers Stage Show. In dit programma rond de muzikale broers Tommy en Jimmy Dorsey zingt Elvis Presely de volgende nummers: Shake Rattle And Roll, Flip Flop And Fly en I Got A Woman.


Op 28 Januari 1961 mag Rodger Webb een ziekenhuis in Noord-Londen verlaten waar hij een maand eerder met hartproblemen is opgenomen. De vader van Cliff Richard (geboren als Harry Webb) overlijdt nog geen 4 maanden later op 15 Mei 1961 op 57-jarige leeftijd.


David Byron treedt op 28 Januari 1977 in het huwelijk met Gaby Liehamn. De 29-jarige zanger van Uriah Heep en het 22-jarige West-Duitse fotomodel hebben dan al zes jaar een relatie. Byron heeft in Oktober 1976 zijn vriendin ten huwelijk gevraagd.


Julio Iglesias is op 28 Januari 1990 in Scheveningen om zijn voetafdrukken te plaatsen op de Star Boulevard. Die ligt aan de strandkant bij het Kurhaus. Precies een jaar nadat Julio Iglesias zijn voetafdrukken heeft gezet op de Star Boulevard in Scheveningen is het op 28 Januari 1991 de beurt aan de Volendamse zanger Piet Veerman.Muziek Jarige Op 28 Januari

1927: Ronnie Scott - Jazz Muzikant Engeland († 23 December 1996)
1929: Mr. Acker Bilk Klarinet
1941: King Tubby (Osbourne Rudddock) - Reggae Producer Jamaica († 6 Feb 1989)
1943: Dick Taylor - The Pretty Things Gitaar
1944: Achim Reichel - The Rattles Gitaar
1944: Arnold Muhren - The Cats Bas
1944: Brian Keenan - The Chambers Brothers Zanger
1944: Martin Leslie Fried - The Cyrkle Drums
1945: Robert Wyatt - Soft Machine Drums
1946: Rick Allen - The Box Tops Drums
1948: Corky Laing - Mountain Drums
1951: William Nelson - Funkadelic Bas/Zang
1956: Peter Schilling - Zanger Duitsland
1957: Frederique Spigt - Zangeres Nederland
1959: Dave Sharp - The Alarm Gitaar
1968: Lawrence Muggerud - Cypress Hill (DJ Muggs)
1968: Rakim (William Michael Griffin) - Rapper USA
1968: Sarah McLachlan - Zangeres Canada
1975: Lee Latchford - Steps Zangeres
1977: Joey Fatone - *NSYNC Zanger
1980: Nadia (Nadia Shepherd) - Big Brovaz Zangeres
1980: Nick Carter - The Backstreet Boys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten