Zoeken in de muziekgeschiedenis

26 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 27 Januari

U2 speelt op 27 Januari 1998 in het Nelson Piquet Stadium in Rio De Janeiro in Brazilie. Het optreden is het openingsconcert van het 4de deel van de Popmart Tour, die de groep naar Zuid Amerika, Australie en Zuid Afrika brengt. Het is voor de eerste keer in hun carriere dat U2 in Zuid Amerika op tournee is. Het concert is oorspronkelijk gepland in het Macarena Stadium, het grootste stadion ter wereld. Op het laatste moment wordt het concert, op last van SKOL (biermerk wat de show sponsort) verplaatst naar het kleinere Nelson Piquet Stadium, zonder daar overigens U2 van op de hoogte te stellen. Manager Paul McGuiness is razend, dat komt ook doordat SKOL een U2 cover band gebruikt in hun laatste TV commercial om het biermerk te promoten. Tijdens de acoustische uitvoering van Desire wordt U2 begeleidt door een lokale, 30 man sterke, Samba groep. Veel Zuid Amerikaanse fans missen het begin van het optreden, wegens de gigantische verkeers chaos rond het stadion. De Popmart tour wordt op 21 Maart 1998 afgesloten in Johannesburg in Zuid Afrika met een optreden in het Johannesburg Stadium. U2 speelt de volgende nummers: Mofo, I Will Follow, Gone, Even Better Than The Real Thing, Last Night On Earth, Until The End Of The World, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love), I Still Haven't Found What I'm Looking For, All I Want Is You / Never Tear Us Apart (stukje), Desire / Van Morrison's Gloria (stukje), Staring At The Sun, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky / America (stukje), Please, Where The Streets Have No Name. Toegiften: Discotheque / Stayin' Alive (stukje), If You Wear That Velvet Dress, With Or Without You, Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me, Mysterious Ways, One en Wake Up Dead Man.


Op 27 Januari 1973 komt de LP Holland van The Beach Boys op nummer 18 binnen in de Nederlandse Album Top 20. Holland is op 8 Januari 1973 in Nederland uitgebracht. De LP is in Juni 1972 in de studio van Pi Veriss aan de Rijksstraatweg 45 in Baambrugge opgenomen. The Beach Boys, zonder Bruce Johnston maar met Brian Wilson, Blondie Chaplin en Ricky Fataar verhuizen voor de opname van de plaat voor een jaar naar Nederland. Een volledige studio wordt vanuit de Verenigde Staten overgevlogen en ingericht in Baambrugge. Op de hoes van Holland staat een foto van Kromme Waal 21 in Amsterdam. Holland komt op 10 Februari 1973 tot de elfde plaats, drie weken later is het album alweer uit de albumlijst verdwenen.


De Amerikaanse gospel-zangeres Mahalia Jackson overlijdt op 27 Januari 1972 in Evergreen Park in Illinois aan de gevolgen van een hartaanval. Mahalia Jackson wordt geboren op 26 Oktober 1911 in New Orleans in Louisiana, en zingt vanaf haar vijfde jaar al in het plaatselijke kerkkoor van de Baptisten gemeente, waar haar familie kerkgangers zijn. Op haar 16de verhuist Mahalia Jackson naar Chicago, waar ze met verschillende baantjes haar inkomen verdient, uiteindelijk wordt ze verkoopster in een bloemenwinkel. Van 1930 tot 1940 maakt Mahalia deel uit van een Gospelkwartet, maar haar grote succes komt pas in 1947 met het nummer I Will Move On Up A Little Higher. Van dit nummer worden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De doorbraak van Mahalia Jackson is en feit, ze treedt op als zangeres in films als: St. Louis Blues en Jazz Festival In Newport, en zingt in alle belangrijke concertzalen in Amerika en in alle veel bekeken televisieshows. In 1959 wordt Mahalia Jackson uitgenodigd om een concert te geven voor de president van Amerika in het Witte Huis in Washington. In 1961 maakte Mahalia Jackson haar tweede succesvolle tournee door Europa. Tijdens deze reis wordt zij in audientie ontvangen door paus Johannes XXIII. Haar vliegangst houdt haar tegen om meer werelddelen en landen te bezoeken. Over haar vliegangst zegt zij: "Als God mij daarboven had willen hebben, dan zou hij mij niet hier hebben neergezet." Haar grootste triomf beleeft Mahalia Jackson op 20 Augustus 1963 wanneer zij voor 200.000 mensen optreedt bij het Lincoln Monument in Washington tijdens de grote demonstratie tegen discriminatie. Tijdens dit concert zingt Mahalia Jackson onder meer het beroemde geworden nummer We Shall Overcome. Bij de jaarlijkse uitreiking van de Grammy Awards in 1972 wordt zij postuum geeerd met een Lifetime Achievement Award, een prijs voor haar hele ouvre. Mahalia Jackson is 60 jaar geworden.


The Four Tops komen op 27 Januari 1968 op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer Walk Away Renee. De single bereikt uiteindelijk een elfde plaats als hoogste notering. Walk Away Renee is geschreven door Michael Brown, die het schrijft nadat hij op 14 December 1964 in New York een zekere Renee Fladen heeft ontmoet. Smoorverliefd componeert hij dezelfde avond nog het nummer Walk Away Renee. In 1966 wordt dit opgenomen door The Left Banke, de groep waarvan Michael Brown destijds de toetsenist is. Op 10 September 1966 komt Walk Away Renee van The Left Banke binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de vijfde plaats in Amerika. In Nederland wordt Walk Away Renee van The Left Banke geen hit.


(Sittin' On) The Dock Of The Bay van Otis Redding komt op 27 Januari 1968 de Billboard Hot 100 binnen. Otis Redding heeft op 6 en 7 December 1967 in de Stax Studio in Memphis een begin gemaakt met de opname van het nummer. Bij een vliegtuigongeluk op 10 December 1967 komt de zanger op 26 jarige leeftijd om het leven. Ondanks al het verdriet over het overlijden van Otis Redding, vraagt platenmaatschappij Atlantic aan mede auteur en producer Steve Crooper om het nummer af te maken, zodat het postuum kan worden uitgebracht. "Atlantic was demanding that i get this thing ready and complete it. I finished the track and sent it up there but they said 'No there's not enough of Otis's voice' I thought, God, i've got to go back and redo this thing, it was really like a torture. Anyway we got it finished, and it's the record as you know it. The last time i saw Otis i was putting on the horns for the song. Everybody was getting tuned up, i was getting the tape up, and Otis said 'Well i'll see you guys on monday' because he was just going out for the weekend and coming right back. That's the last time we saw of him. He never heard the horns, or the waves and the seagulls", aldus Steve Cropper. (Sittin' On) The Dock Of The Bay staat vanaf 16 Maart 1968 drie weken op de eerste plaats van The Billboard Hot 100. In Nederland blijft de single op de zesde plaats steken.


Op 27 Januari 1973 komen Derek & The Dominos binnen in de albumlijst van Billboard met het live album In Concert. De dubbel-lp bevat hoogtepunten van de concerten van Derek & The Dominos op 23 en 24 Oktober 1970 in de Fillmore East in New York. De shows zijn onderdeel van de tournee die de groep van 15 Oktober tot 6 December 1970 door de Verenigde Staten heeft gemaakt. Derek & The Dominos spelen ondermeer in Philadelphia, Buffalo, Nashville, Dallas, Sacramento, Berkeley, Santa Monica, Cincinnati, Owings Mills, Tampa (met Duane Allman als gast) en Porchester. Het laatste live-optreden is in het Suffolk Community College in Selden in New York. Derek & The Dominos bestaat uit zanger/gitarist Eric Clapton, toetsenist/zanger Bobby Whitlock, bassist Carl Radle en drummer Jim Gordon. In Concert bereikt de 20ste plaats in de Amerikaanse albumlijst.


Mino Reitano overlijdt op 27 Januari 2009 in Agrate Brianza, Italie aan de gevolgen van kanker. Beniamino (Mino) Reitano wordt op 7 December 1944 in Fiumara, Italie geboren. Aan het conservatorium van Reggio Calabria studeerd hij acht jaar piano, viool en trompet. Later verhuist hij naar Duitsland, waar hij samen met zijn broers in een orkestje speelt. In 1966 neemt Reitano deel aan het festival van Castrocaro en krijgt hij een platencontract bij Dischi Ricordi. In 1967 neemt Reitano voor de eerste keer deel aan het Festival van San Remo. In 1968 komt hij in de hitparade met Avevo Un Cuore (Che Ti Amava Tanto). Reitano blijft deelnemen aan festivals en maakt verscheidene tournees in het buitenland. Verder treedt hij op in televisieshows en in enkele films. Mino Reitano is 64 jaar geworden.


David Bowie staat op 27 Januari 1996 in Vorst Nationaal in Brussel in het kader van zijn Outside Tour. Bowie is op 17 Januari 1996 met dit nieuwe gedeelte van zijn wereldtournee in Helsinki in Finland begonnen. De Outside-tournee wordt op 20 Oktober 1996 afgesloten in het Shoreline Amphitheatre in het Amerikaanse Moutain View. David Bowie wordt tijdens de Outside Tour bijgestaan op het podium door de toetsenisten Peter Schwartz, Mike Garson en George Simms, de gitaristen Reeves Gabrels en Carlos Alomar, bassiste Gail Ann Dorsey en drummer Zachary Alford.


Heartbreak Hotel van Elvis Presley wordt op 27 Januari 1956 in Amerika uitgebracht, en komt op 3 Maart 1956 de Billboard Hot 100 binnen. De single is op 10 Januari 1956 in de RCA Studios in Nashville, Tennesee opgenomen, en staat vanaf 21 April 1956 acht weken lang op de eerste plaats. In 1950 neemt Roy Brown het door hem geschreven nummer Dreaming Blues op. Een jaar later zet de Californische zanger/pianist Roy Hawkins het nummer onder de naam The Condition I'm In op plaat. De componisten van Heartbreak Hotel, Mae Boren Axton en Tommy Durden hebben naar beide nummers erg goed geluisterd. De rollende pianoklanken uit Dreaming Blues zijn letterlijk gekopieerd. In eerste instantie is Heartbreak Hotel niet eens voor Elvis Presley bestemd, maar voor het country duo The Wilburn Brothers. Die vinden Heartbreak Hotel echter te neerslachtig, en wijzen het nummer af.


In Bob's Party Saloon in Uitgeest is op 27 Januari 2003 het allerlaatste optreden van K-Otic. De groep is voortgekomen uit het televisieprogramma Starmaker. Van de twaalf deelnemers blijven uiteindelijk Bart Voncken, Anna Speller, Stefan Roon, Sita Vermeulen, Rachel Kramer, Bouchra Tjon Pon Fong en Martijn Terporten over. In de twee jaar van bestaan heeft K-Otic acht hits, waaronder de nummer 1 uit April 2001 (dan nog als Starmaker) Damn (I Think I Love You). Bart Voncken staat in de tweede week van 2007 opnieuw op een eerste plaats van de Top 40, nu als lid van de Nederlands/Engelse Boy?Girl band XYP met het nummer Body To Body.


Elmore Brooks wordt op 27 Januari 1918 in Richland, Mississippi geboren en wordt als slide gitarist bekend onder naam Elmore James. Samen met Howlin' Wolf, Muddy Waters en Sonny Boy Williamson is Elmore James een der groten van de elektrisch versterkte blues. Op jeugdige leeftijd werkt hij samen met Hound Dog Taylor, Arthur Crudup en Sonny Boy Williamson. Met Sonny Boy Williamson maakt Elmore James eind 1951 zijn eerste opnamen op het Trumpet-label. Zijn versie van Robert Johnsons Dust My Broom haalt in 1952 de Billboard R&B-Top 10 en dat zelfde gebeurt met I Believe, een jaar later. In de loop van de jaren vijftig maakt Elmore voor diverse platenlabels (o.a. Chess, Chief, Flair en Meteor) een serie gedenkwaardige opnamen, die gelden als hoogtepunten in de bluesgeschiedenis. Commercieel succes blijft echter verder uit, ook voor de songs die hij tussen 1959 en 1963 opneemt voor de labels Fire, Fury en Enjoy. Op 24 Mei 1963 overlijdt Elmore James in Chicago aan een hartaanval tijdens de voorbereidingen op een come-back. De stijl van Elmore James is van grote invloed geweest op het slide-spel ondermeer Duane Allman (The Allman Brothers Band) en Sonny Landreth. Jeremy Spencer maakt op het eerste Fleetwood Mac-albums zich zelfs bijna schuldig aan pure idolatie. Het zijn echter de echte bluesartiesten als J.B. Hutto en Hound Dog Taylor die Elmore's traditie tot hun dood werkelijk levend houden, een taak die in later wordt overgenomen door gitarisren als George Thorogood en Lil' Ed.


Tiffany komt op 27 Januari 1979 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Late Night Show. In dit nummer is de stem van Bruce Parsons, een Canadese presentator bij Radio Nederland Wereldomroep, te horen als de diskjockey Lovable Larry. Tiffany bestaat uit Saskia van Enk, Sena Carol en Stan Sidney. Op de B-kant van Late Night Show staat Nobody's Fool. Beide nummers zijn geschreven door Rob en Ferdi Bolland, die ook de producers zijn. De arrangementen zijn van Gerard Stellaard. Late Night Show bereikt de 24ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Babylon Zoo komt op 27 Januari 1996 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Spaceman. Het nummer is de snelst verkopende single ooit in Engeland (muv "goede doel" singles) In 6 dagen worden er 420.000 exemplaren van Spaceman verkocht. Spaceman is gebruikt door Levi Jeans voor een TV commercial. Babylon Zoo bestaat uit slecht een persoon, Jaswinder Mann, voor wie het succes totaal onverwacht komt: "It was a surreal experience when everything started to happen. You'd turn up at an airport to be greeted by 3,000 screaming kids. I remember the first place I went to was Milan - there was just me, my guitar and my manager. There was all these bouquets of flowers and all what seemed like thousands of people. It was just mad. My first thought was, who's arriving after me? You just can't imagine all these people have turned out to see you". Babylon Zoo blijkt echter een "One Hit Wonder" te zijn. De volgende single (Animal Army) komt slecht tot de 17de plaats, en de derde (The Boy With The X-Ray Eyes) niet verder dan 32.


Kylie Minogue staat op 27 Januari 1990 op nummer 1 in Engeland met Tears On My Pillow. Het nummer is geschreven door Sylvester Bradford en Al Lewis, en is in 1958 al opgenomen door Little Anthony & The Imperals. Tears On My Pillow, met op de B-kant het nummer We Know The MEaning Of Love, komt op nummer 2 binnen, en staat 1 week op de eerste plaats. Het is voor Kylie Minogue na I Should Be So Lucky Especially For You en Hand On Your Heart de vierde nummer 1 binnen een jaar tijd.


Op 27 Januari 2007 komt het nieuwe album van Boudewijn de Groot, Lage Landen op de eerste plaats binnen in de Mega Album Top 100. Boudewijn De Groot is met zijn 62 jaar de oudste Nederlandse artiest ooit die de eerste plaats haalt. Lage Landen, het twaalfde studio-album van Boudewijn de Groot is op 19 Januari 2007 verschenen. Het uitkomen van dit album valt samen met de start van de gelijknamige theatertournee waarmee Boudewijn de Groot tot Juli 2007 langs de Nederlandse en Belgische theaters trekt. Op Lage Landen staan drie nieuwe nummers waarvoor Boudewijn de Groot teksten van de op 28 November 2002 overleden tekstdichter Lennaert Nijgh (57) heeft gebruikt. Twee van de teksten heeft Nijgh vlak voor zijn dood geschreven. Voor het derde nummer heeft Boudewijn de Groot een sonnet uit 1963 van Lennaert Nijgh gebruikt die hij in zijn archieven heeft teruggevonden. Lage Landen is in Nederland opgenomen, maar in Nashville in Tennessee afgemixed. Op 26 Maart 2007, in het TV-programma Pauw en Witteman, neemt Boudewijn de Groot een gouden plaat voor Lage Landen in ontvangst. Op Lage Landen staan de volgende nummers: Hoogtevrees In Babylon, Achter De Hemelpoort, De Treinreis, Het Jagen Voorbij, Altijd Samen, Grijze Dame, Zelden Kunnen Praten, Spelende Meisjes, Daar Wil Ik Zijn, Beter Een Schelp, Lage Landen, Hogeduin en Sonnet IV. Op 3 februari 2007 wordt Boudewijn de Groot door Not Too Late van Norah Jones van de eerste plaats verdrongen in de Mega Album Top 100.


R&B zangeres Faith Evans wordt op 27 Januari 2004, samen met haar man Todd Russaw, door de politie van Atlanta gearresteerd op verdenking van bezit van cocaine en marijuana. De politie ontdekt de drugs wanneer ze de auto van Faith Evans aanhouden vanwege een overtreding betreffende de kentekenplaat. Faith Evans is eerder in 1995 getrouwd met Christopher Wallace alias Notorious B.I.G. Deze rapper is in Maart 1997 vermoord.


Tijdens opnamen voor een tv-commercial voor Pepsi Cola in het Shrine Auditorium in Los Angeles raakt het haar van Michael Jackson op 27 Januari 1984 in brand. Met brandwonden aan zijn hoofd en aan een hand wordt de zanger met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Michael Jackson verwijt Pepsi Cola later dat hij een verslaving aan pijnstillers heeft overgehouden aan de brandwonden die hij opgelopen heeft.


Op 27 Januari 1984 is Madonna, in het programma The Tube, voor het eerst op de Engelse telvisie te zien en te horen. The Tube wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Hacienda Club in Manchester uitgezonden. Madonna zingt het nummer Holiday, wat met een zesde plaats in de hitlijst haar eerste hit wordt in Engeland.


Beyonce sluit op 27 Januari 2004 een contract met Tommy Hilfiger waarmee zij ruim $3.5 miljoen mee verdient. De zangeres van Destiny's Child wordt het gezicht van de reclamecampagne voor een nieuw parfum van Tommy Hilfiger. De eerste flacons met True Star liggen in het najaar van 2004 in de winkel. Tommy Hilfiger mikt met zijn campagne op een publiek van vijftien- tot vijfentwintig-jarigen. Beyonce zal te zien zijn in commercials op televisie en in advertenties in kranten en tijdschriften. Zij wordt door Tommy Hilfiger ook betrokken bij het uitwerken van het concept voor zijn nieuwe parfum. "Wij leven in een tijd waarin sterren een bepaald beeld en een bepaalde stijl overbrengen. Logisch dat je dan gaat samenwerken met een superster die veel mensen in de wereld tot de verbeelding spreekt. Beyonce is mooi en intelligent. Zij heeft stijl en een warme persoonlijkheid. Beyonce is de perfecte persoon voor dit project", aldus Tommy Hilfiger.


Op 27 Januari 2002 geeft Rob De Nijs in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam een concert in het kader van zijn Engelen Bestaan Niet Tour. De medley Ritme Van De Regen/Zet Een Kaars Voor Je Raam Vannacht en het nummer Zonder Jou verschijnen later op de live-cd van de uit 3CD's en 1 DVD bestaande boxset Veertig Jaar Hits (Het Allerbeste Van) Rob De Nijs, die in Oktober 2002 is verschijnt. Veertig Jaar Hits (Het Allerbeste Van) Rob De Nijs komt op 2 November 2002 de Nederlandse albumlijst binnen, en bereikt de elfde plaats.


The Iveys, bestaande uit Pete Ham, Ron Griffith, Tom Evans en Mike Gibbons brengen op 27 Januari 1969 hun eerste single Maybe Tomorrow uit. Op aandrang van Beatles-persagent Derek Taylor nemen The Iveys in 1968 een demo op voor Apple Records, de platenmaatschappij van The Beatles. Paul McCartney hoort de tape en de groep krijgt een contract. De single Maybe Tomorrow woerdt gevolgd door de gelijknamige LP, die slechts op beperkte schaal wordt uitgebracht. (Nu met name in de Verenigde Staten een veelgevraagd collectors item.) Vervolgens werkt de groep mee aan de soundtrack voor de film The Magic Christian (met Peter Sellers en Ringo Starr). Paul McCartney schrijft voor deze film het nummer Come And Get It. The Iveys (nu met Joey Molland in plaats van Ron Griffith) voeren het nummer uit en als Come And Get It door Apple op single wordt uitgebracht, noemen The Iveys zich voortaan Badfinger. In Engeland wordt Maybe Tomorrow geen hit. In Nederland komt de single op 1 Februari 1969 de Top 40 binnen. Hij bereikt de zeventiende plaats.


Op 27 Januari 1971 zet David Bowie voor het eerst voet op Amerikaanse bodem. Ondanks het feit dat Bowie door zijn huwelijk met de Amerikaanse Angela Barnett een Green Card heeft, kan hij door bepalingen van The American Federation Of Musicians niet optreden. David Bowie brengt dan maar uitsluitend promotie-bezoekjes aan radio- en televisiestations. In Texas en in Louisiana krijgt David Bowie veel publiciteit omdat hij verkleed als vrouw ten tonele verschijnt. In Februari 1971 keert hij terug naar de Verenigde Staten om op te treden in ondermeer New York, Chicago (Quite Knight Club), Philadelphia, San Francisco en Los Angeles.


The New Seekers krijgen op 27 Januari 1972 in Engeland een gouden plaat voor de single I'd Like To Teach The World To Sing. Het nummer is vooral bekend omdat Coca Cola het gebruikt in een tv-commercial. Door de TV commercial ontstaat er vraag naar een single uitvoering van I'd Like To Teach The World To Sing. Coca Cola stelt een groep samen, die zij The Hillside Singers noemen en laat het nummer opnemen. De country achtige uitvoering van The Hillside Singers haalt de 13de plaats in de Billboard Hot 100 in Amerika. Ook The New Seekers uit Engeland nemen het nummer op. De zin "I'd like to buy the world a Coke, and keep it company" wordt vervangen door "I'd like to teach the world to singiIn perfect harmony", zodat radiostations het zonder problemen kunen draaien.


Op 27 Januari 2003 tekent Rachel Stevens een contract met de platenmaatschappij Polydor ter waarde van anderhalf miljoen pond sterling. Simon Fuller (oa Spice Girls) wordt de manager van de voormalige zangeres van S Club 7. Rachel Stevens' debuutsingle Sweet Dreams My L.A. Ex komt op 27 September 2003 binnen in de Britse hitparade. De compositie van Cathy Dennis bereikt een tweede plaats. Funky Dory (met een knipoog naar David Bowie's Hunky Dory), het debuutalbum van Stevens, bereikt de negende plaats in de Britse albumlijst. Naast Sweet Dreams My L.A. Ex en de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Fools, Breathe In Breathe Out, Glide, Heaven Has To Wait, Blue Afternoon, I Got The Money, Little Secret, Solid en Slik. Funky Dory is geproduceerd door de Zweedse producers Bloodshy & Avant (Christian Karlsson en Pontus Winnberg).


Het nummer Sylvia van de Nederlandse groep Focus komt op 27 Januari 1973 de Engelse hitparade binnen, en haalt de vierde plaats. Door Sylvia wordt Focus in Engeland behoorlijk populair. Op 5 Mei 1973 geeft de groep een concert in The Rainbow Theatre in Londen. Het concert wordt opgenomen, en verschijnt later onder de naam Focus At The Rainbow op plaat.


Op 27 Januari 1756 wordt in Salzburg, Oostenrijk de componis Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Dit muzikale genie, zoon van de componist Leopold Mozart, schrijft op 5-jarige leeftijd al zijn eerste pianostuk. Tijdens zijn leven componeert Mozart 41 symfonieen. Wolfgang Amadeus Mozart overlijdt op 5 December 1791 in Wenen. 180 jaar na de dood van Mozart scoort de Spaanse dirigent Waldo De Los Rios (geboren als Osvaldo Nicolais Ferrara), een nummer 1 in de Nederlandse Top 40 met een bewerking van de Mozart Symphony No 40 In G Minor KV 550 (First Movement). Deze single komt op 13 Maart 1971 de Top 40 binnen en staat vanaf 10 April 1971 drie weken op de eerste plaats. Mozart Symphony No 40 In G Minor KV 550 (First Movement) is de langste titel ooit uit de geschiedenis van de Top 40 (44 letters). Het stuk wordt uitgevoerd door het orkest Manuel De Falla, genoemd naar een beroemde componist van Flaminco muziek uit de eerste helft van de 20e Eeuw.Waldo De Los Rios pleegt op 28 Maart 1977 zelfmoord.


Op 27 Januari 1962 mag Elvis Presley zijn inmiddels 29ste gouden plaat in ontvangst nemen voor Can't Help Falling In Love. Deze single is op 4 December 1961 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt op 3 Februari 1962 de tweede plaats.


Nadat The Clash op 27 Januari 1977 een contract heeft getekend bij platenmaatschappij CBS Records, wordt daar op 7 April 1977 hun eerste single White Riot uitgebracht. White Riot komt op 7 April 1977 de Engelse hitparade binnen, en bereikt een 38ste plaats. The Clash is in Juni 1976 in Londen opgericht door bassist Paul Simonon en gitarist/zanger Mick Jones, die eerder met London SS een pioniersfunctie in de punkbeweging vervullen. Simonon en Jones vinden gelijkgestemden in drummer Terry Chimes (alias Tory Crimes) en zanger/gitarist Joe Strummer, geboren in Ankara als Joseph Mellors en voormalig leider van de pubrock-groep The 101-ers. Hun grootste hit in Engeland is Should I Stay Or Should I Go, die in Maart 1991 opnieuw wordt uitgebracht en dan de eerste plaats in de UK Hitlist haalt. Eerder haalt deze single in September 1982 een 17e plaats als hoogste notering.


Op 27 Januari 2006 maakt het managment van Men2B bekend dat de groep er mee op houdt. De uit Anno, Mark, Nils, Ehsan en Steven bestaande Boyband heeft in December 2004 Popstars The Rivals gewonnen. Hun debuutsingle Bigger Than That staat in de week van 25 December 2004 op de eerste plaats van de Mega Top 100. Anno heeft Men2B al in April 2005 verlaten. Volgens hun manager Brian Busby gaat Men2B uit elkaar, omdat de muzikale smaak van de leden te veel uiteenlopen. "Zij zijn erachter gekomen dat zij allemaal iets anders willen doen", aldus Busby. Het afscheidsconcert van Men2B is op 5 Maart 2006 in het Hubertushuis in Geleen.


Met een optreden in Vredenburg in Utrecht viert Harry Muskee op 27 Januari 1990 zijn 25-jarig artiestenjubileum. Harry Muskee wordt geboren op 10 Juni 1941, en gaat op 15-jarige leeftijd voor het eerst naar gitaarles. Op de MULO komt hij in aanraking met jazz en dixieland. Met de broers Jaap en Henk Hilbrandie richt Harry Muskee de band The Mixtures op. Uit deze band komt The Old Fashioned Jazz Group voort. Deze band speelt voornamenlijk op schoolfeesten in Assen. Door onder meer naar de radiozender American Forces Network, voor Amerikaanse militairen die in het nabijgelegen Duitsland gelegerd waren, te luisteren komt Harry Muskee in aanraking met bluesmuziek. Wanneer in een platenzaak de LP Live At Newport van John Lee Hooker aantreft, besluit hij dat hij deze muziek ook wil gaan maken. Samen met gitarist Eelco Gelling richt Harry Muskee in 1962 de band The Rocking Hurricanes op. Later wordt dit The Rocking Strings, en uiteindelijk (1965) Cuby & The Blizzards. Cuby, de hond van de buren en Blizzards, geprikt uit een Engels woordenboek. Na het uiteenvallen van Cuby & The Blizzards toert Muskee rond met formaties als Red White 'n Blue, de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Uiteindelijk blijkt de originele naam Cuby & The Blizzards de meest pakkende te zijn en onder deze naam, bijgestaan door ondermeer de Groninger gitarist Erwin Java, blijft optreden totdat hij op 26 September 2011 op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overlijdt.


Tijdens een besloten avond in de King's Cross Water Rats in Londen maakt Oasis op 27 Januari 1994 haar podiumdebuut. Het ontstaan van Oasis begint in 1992. Noel Gallagher is dan nog roadie bij Manchester-veteranen Inspiral Carpets wanneer hij op een goede dag besluit gitarist te worden van Rain, het bandje van zijn broer Liam. Noel stelt één voorwaarde: dat iedereen voortaan naar hém luistert. De naam wordt veranderd in Oasis, de groep bestaat dan naaast de broertjes Gallagher uit Paul Arthurs (slag gitaar), Paul McGuigan (bas) en Tony McCarroll (drums)


The Bintangs geven op 27 Januari 1996 een concert in Paradiso in Amsterdam. Opnamen van dit optreden verschijnen later dat jaar op de live-dubbel-CD Dynamite Night. De Bintangs komen uit Beverwijk, en wordt in 1961 opgericht door de broers Frank en Arti Kraayeveld. Hun eerste single You Can't Judge A Book By Looki' At The Cover verschijnt in Oktober 1965 op het Op-Art-label van het maandblad Muziek Expres. In 1969 hebben De Bintangs hun eerste hit met Ridin' On The L&N, die de twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40 bereikt.


Op 27 Januari 2002 geeft Brian Wilson het eerste van vier uitverkochte concerten in de Royal Festival Hall in Londen. Tijdens deze concerten wordt het Beach Boy album Pet Sounds (1966) integraal uitgevoerd, wat resulteert in het album Pet Sounds Live.


Tenorsaxofonist Harry Verbeke overlijdt op 27 Januari 2004 in zijn woonplaats Haarlem. Harry Verbeke wordt op 11 April 1922 in Leeuwarden, geboren, en boekt in de jaren vijftig en zestig successen met ondermeer The Diamond Five en de big band van Boy Edgar. Dit levert Harry Verbeke twee Edisons op. In 1968 krijgt hij de Wessel Ilckenprijs, de belangrijke jazz-onderscheiding die later wordt omgedoopt tot de Boy Edgarprijs. Harry Verbeke heeft meer dan zestig platen en CD's op zijn naam staan, en heeft verscheidene malen op het podium van het North Sea Jazz Festival gestaan. Harry Verbeke is 81 jaar geworden.


Op 27 Januari 1956 beginnen ondermeer Bill Haley & His Comets, The Platters, Lavern Baker, Shirley & Lee, The Drifters, Joe Turner, Bo Diddley en Roy Hamilton aan een gezamenlijke tournee beginnen door de Verenigde Staten. Organisator is Amerikaanse promotor Irvin Field.


James Brown wordt op 27 Januari 1998 door de politie van South Carolina gearresteerd op verdenking van het bezit van marihuana het bezit van wapens. Tegenover de politie laat James Brown weten de marihuana nodig te hebben omdat hij problemen met zijn ogen heeft.


Op 27 Januari 2006 overlijdt Gene McFadden in zijn woonplaats Philadelphia aan de gevolgen van lever- en longkanker. Gene McFadden wordt op 2 Juli 1949 in Mount Airy geboren. McFadden krijgt aan het begin van de jaren zeventig succes als de helft van een producersduo. Samen met John Cavadus Whitehead vormt McFadden in de jaren zestig de soulgroep Epsilons. Zij worden ontdekt en begeleid door Otis Redding. Gene McFadden en John Cavadus Whitehead staan korte tijd onder contract bij Stax Records. Later treden zij als in dienst bij het Philadelphia International-label van Kenny Gamble en Leon Huff. Zij zijn de schrijvers van ondermeer Back Stabbers en 992 Arguments van The O'Jays en Bad Luck van Harold Melvin & The Blue Notes. Ook zijn zij verantwoordelijk voor hits als For The Love Of Money, I'll Always Love My Momma en Ain't No Stoppin' Us Now. Dit laatste nummer is eigenlijk geschreven voor de O'Jays, maar McFadden en Whitehead nemen het uiteindelijk zelf op, met als gevolg dat Ain't No Stoppin' Us Now een internationale discohit wordt. De 55-jarige John Whitehead wordt op 11 Mei 2005 op straat in Philadelphia doodgeschoten. De schietpartij wordt nooit opgehelderd. Gene McFadden is 56 jaar geworden.


Harry Nilsson staat op 27 Januari 1969 in de RCA Studios in Los Angeles om het nummer I Guess The Lord Must Be In New York City op te nemen. Nilsson heeft I Guess The Lord Must Be In New York City speciaal geschreven voor de soundtrack van de film Midnight Cowboy. Helaas wordt het nummer niet in de film gebruikt. De producent vreest negatieve reacties op het gebruik van het woord Lord. I Guess The Lord Must Be In New York City, met op de B-kant het nummer Rainmaker, komt op 1 November 1969 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt een 34ste plaats.


Op 27 Januari 1968 maken The Bee Gees hun live-debuut in Amerika met twee concerten in het Anaheim Convention Centre in Californie.


Anais Nin Gallagher wordt op 27 Januari 2000 in het Portland Hospital in Londen geboren als dochter van Noel Gallagher, gitarist van Oasis, en zijn vrouw Meg Matthews. Op 27 Januari 2001 wordt Tilda Frida Eliza Ekengren-Ulvaeus geboren. Zij is de dochter van Linda Ulvaeus en haar verloofde Jens Ekengren. Linda Ulvaeus is de 27-jarige dochter van Bjorn Ulvaeus en Agnetha Faltskog van ABBA.


Op 27 en 28 Januari 1980 geeft Def Leppard twee concerten in de Marquee Club in Londen. Een entreekaartje kost twee pond sterling. De uit het Engelse Sheffield afkomstige groep ontstaat in 1977 wanneer de groep Atomic Mass, bestaande uit bassist Rick Savage, gitarist Pete Willis en drummer Tony Kenning, een zanger aantrekt in de persoon van Joe Elliott, die meteen een nieuwe naam oppert, in eerste instantie nog correct gespeld als Deaf Leopard. De groep timmert enige tijd hard aan de weg en vervaardigt na toevoeging van gitarist Steve Clark en het ontslaan van de weinig enthousiaste Tony Kenning de zeer succesvolle eigen beheer-EP Getcha Rocks Off (25.000 verkochte exemplaren in zes maanden tijd). In 1979 verschijnt de uitstekende debuutplaat On Through The Night. Def Leppard bestaat dan uit Joe Elliott (zang), Pete Willis (gitaar), Steve Clark (gitaar), Rick Savage (bas) en Rick Allen (drums). In November 1979 is Wasted de eerste hit voor Def Leppard. Deze single bereikt de 61ste plaats in de Britse hitparade.


Op 27 Januari 1958 begint Little Richard aan een studie theologie aan het Oakwood-seminarie in Huntsville in de Amerikaanse staat Alabama.


De Britse commerciele omroep ABC zendt op 27 Januari 1962 weer een nieuwe aflevering uit van Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt in dit populaire televisieprogramma de volgende gasten: Eden Kane, Dorothy Squires, Johnny Kidd & The Pirates, Ricky Stevens, Des O'Connor, The Mike Cotton Jazzmen en Sylvia Sands.


Op 27 januari 1965 overlijdt Theo Uden Masman. Dirk Theodoor Uden Masman wordt op 15 Maart 1901 geboren in Cheribon, Nederlands-Indie en is vanaf de oprichting in 1926 de leider van het dansorkest The Ramblers. In de oorlogsjaren 1940-1945 spelen De Ramblers voor de door de bezetter gecontroleerde Rijksradio De Nederlandsche Omroep, waarbij zij enkele malen optreden op bijeenkomsten met een nadrukkelijk nazi-Duits karakter. Na een aanvankelijk zware veroordeling komt de Ereraad voor de muziek eind 1945 hierop terug wegens verzachtende omstandigheden, zoals steun aan ondergedoken joodse ex-orkestleden. Wel wordt Masman voor een jaar, tot 5 Mei 1946, verboden op te treden als leider van het orkest, dat zelf per 1 Januari 1946 weer mag spelen. In 1964 wordt de naam van The Ramblers veranderd in VARA Dansorkest. Theo Uden Masman draagt de leiding over aan Charlie Nederpelt. Nadat de omroepverenigingen stoppen met eigen orkesten gaan enkele leden van dit orkest o.l.v. Marcel Thielemans verder als The Ramblers. Theo Uden Masman is 63 jaar geworden. De VARA geeft Theo Masman in verhouding tot zijn grote verdiensten die hij o.a. uit propagandistisch oogpunt voor deze omroep heeft gehad nauwelijks een passend eerbetoon. Dat gebeurd pas in 1981 in de vorm van twaalf radioprogramma's en de uitgave van een boek en een grammofoonplaat.Muziek Jarige Op 27 Januari

1918: Elmore James - Blues Gitarist USA († 24 Mei 1963)
1919: David Seville - The Chipmunks († 16 Jan. 1972)
1930: Bobby Bland (Robert Calvin Bland) - Zanger USA
1943: Thom Bell - Platenproducer USA
1944: Joey Dyser (Josje Duister - van Stelten)) - Zangeres Nederland
1945: Nick Mason - Pink Floyd Drums
1947: Nedra Talley - The Ronettes Zangeres
1948: Kim Gardner - Ashton Gardner & Dyke († 24 Okt. 2001)
1951: Brian Downey - Thin Lizzy Drums
1951: Seth Justman - The J. Geils Band Toetsen
1955: Walter Grootaers - De Kreuners Zanger
1961: Gillian Gilbert - New Order Toetsen
1961: Martin Deguille - Sigue Sigue Sputnik Zanger
1964: Migi Drummond - Curiosity Killed The Cat Drums
1966: Kees Bode - De Kast Toetsen
1968: Mike Patton - Faith No More Zanger
1969: Denny & Kenny Scott - Swirl 360
1974: Mark Owen - Take That Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten