Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 26 Januari

Op 26 Januari 1991 overlijdt Karen Young in Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania aan de gevolgen van een maagbloeding. Karen Young wordt op 23 Maart 1951 in Phildelphia, Pennsylvania geboren en begint haar muzikale carierre als zangeres van jingles en achtergrond-zangeres van in Philadelphia gevestigde platenmaatschappijen. Begin jaren 70 van de vorige eeuw begint is Karen Young de zangeres van de groep Sandd, die verder bestaat uit Frank Gilckin (solo gitaar), George Emertz (ritme gitaar), Frank Ferraro (bas) en Dennis Westman (drums). In 1978 heeft zij solo een wereldhit met het nummer Hot Shot. Dit door Andy Kahn en Kurt Borusiewicz geschreven, geproduceerde en gearrangeerde nummer bereikt de 67ste plaats in de Billboard Hot 100. In de Hot Dance Music/Club Play lijst van Billboard staat Hot Shot twee weken op de eerste plaats. Hot Shot blijkt de enige hit voor Karen Young te zijn. Het nummer wordt in 1990 nog wel gebruikt in de film Reversal Of Fortune. Daft Punk gebruikt Hot Shot als sample in het nummer Indo Sliver Club op hun album Homework. In 2007 wordt Hot Shot in een anntal re-mixen van Andy Kahn, MaxRoxx Music en DJ Ralphi Rosario opnieuw uitgebracht. Karen Young is 39 jaar geworden.


Elvis Presely geeft van 26 Januari tot 23 Februari 1970 voor de tweede keer een serie shows in het International Hotel in Las Vegas. Tijdens deze periode woont Elvis Presley met zijn hele gevolg in de Imperial Suite op de 30ste verdieping van dit hotel.


Billy Joel rijdt in de vroege morgen van 26 Januari 2003 op de snelweg van Long Island in New York zijn $100.000 kostende Mercedes total-loss. Hij komt er met een paar snijwonden nog goed van af. The East Hampton Star plaats enkele dagen later een verhaal dat Billy Joel, tijdens een diner met twee vrienden in The American Hotel in Sag Harbour, champagne heeft gedronken. Politiechef Thomas Fabiano heeft op de bewuste avond geen dranktest afgenomen, omdat Billy Joel ontkende drank op te hebben. Op 13 Juni 2002 heeft Billy Joel ook al een auto ongeluk. Ook dan is er volgens de zanger geen drank in het spel. Kort na dit ongeluk gaat Joel voor tien dagen naar het Silver Hospital in New Canaan in Connecticut "For a planned 10-day stay to deal with a specific and personal problem that had recently developed." aldus de persverklaring.


Op 26 Januari 2004 heeft Paul Simon, in het noorden van India, een persoonlijke ontmoeting met de Dalai Lama. Simon verblijft twee dagen in Dharamsala in Noord-India, waar de Dalai Lama en zijn volgelingen hun basis hebben. Na een mislukte opstand tegen de Chinese bezetting van hun land zijn zij Tibet ontvlucht in 1959. Paul Simon is niet de eerste bekendheid die bij de Dalai Lama op audientie gaat. De spiritueel leider heeft eerder in Dharamsala filmsterren ontvangen als Richard Gere, Pierce Brosnan, Goldie Hawn en Steven Seagal.


Mud staat op 26 Januari 1974 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Tiger Feet. Het is de eerste van drie nummer 1 hits. (de andere zijn Lonely This Christmas en Oh Boy). Tiger Feet groeit uit tot de best verkopnde single van 1974. Mud timmert al sinds 1967 aan de weg, maar gaat pas in 1973 platen maken. Aanvankelijk met weinig sucees, maar wanneer de groep opgenomen wordt in de stal van het hitschrijvers-duo Chinn/Chapman, dat ook The Sweet en Suzi Quatro de nodige bekendheid heeft bezorgd, gaat het al snel beter. De eerste twee singles, Crazy en Hypnosis, doen nog niet veel, maar met de derde, Dynamite, breekt Mud in heel Europa door. In Nederland dankt Mud haar populariteit vooral aan de talloze optredens in TopPop. Voorjaar 1975 wordt de samenwerking met Chinn en Chapman verbroken. Zanger Les Gray overlijdt op 21 Februari 2004. Gitarist Rob Davies schrijft later, samen met Cathy Davis, de wereldhit Can't Get You Out Of My Head voor Kylie Minogue, en Come Into My World, ook voor Kylie Minogue.


Op 26 Januari 1934 wordt het Apollo Theatre in Harlem, New York heropend onder de naam Negro Vaudeville Theatre. Tijdens de premiere-avond zijn er ondermeer optredens van Ralph Cooper, Benny Carter & His Orchestra, The Gorgeous Hot-Steppers en Aida Ward.


The Rolling Stones treden op 26 Januari 1967 op in het BBC muziekprogramma Top Of The Pops, waar zij de nieuwe single Let's Spend The Night Together playbacken. Let's Spend The Night Together, met op de B-kant Ruby Tuesday is op 13 Januari 1967 uitgebracht. Het is in Engeland de twaalfde single voor The Rolling Stones. Beide nummers zijn op 16 November 1966 in de Olympic Studios in Londen opgenomen. In Nederland komt Let's Spend The Night Together op 21 Januari 1967 binnen in de Top 40, en bereikt de tweede plaats.


Op 26 Januari 1990 maakt Jerry Hall haar debuut als actrice in Bus Stop. De vrouw van Mick Jagger speelt de rol van een zangeres, Cheri. Bus Stop is een toneelstuk van William Inge (1913-1973) en gaat in het Palace Theatre in Londen in premiere.


David Bowie neemt op 26 Januari 1967 in de Olympic Studios in Londen het nummer The Laughing Gnome op. De stemmetjes van de 'Gnomes worden gedaan door David Bowie zelf en studio engineer Gus Dudgeon. "I remember we sat around for ages, trying to come up with those ghastly jokes. I haven't had the courage to play the record at half-speed, because if i did i'd hear my actual voice. We had a good laugh" aldus Gus Dudgeon in 1993. The Laughing Gnome wordt op 14 April 1967 uitgebracht en doet helemaal niets. In September 1973, als Bowie inmiddels beroemd en bekend is, wordt de single opnieuw uitgebracht en haalt de zesde plaats in de Engelse hitlijst. In 1990 wanneer bekend wordt gemaakt dat fans de setlist kunnen bepalen van de aankomende Sound & Vision Tour begint de New Musical EXpress een Just Say Gnome campagne waarmee het de lezers oproept massaal om op The Laughing Gnome te stemmen. In een interview met Melody Maker zegt David Bowie hierover: "I'll tell you what, i was thinking of doing Laufhing Gnome and was wondering how to do it, maybe in the style of the Velvets or someting, until i found out that all the voting had been a scam or something, perpetraded by another music paper. I mean that was an end to it, i can't pander to the press. now can i?".


Op 26 Januari 1974 komt Den Uyl Is In Den Olie van Vader Abraham en Boer Koekoek op een negende plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Vanaf 9 Februari 1974 staat Den Uyl Is In Den Olie, met op de B-kant Tied Van Komen Tied Van Gaan, twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Vader Abraham is het pseudoniem van zanger/componist/producer Pierre Kartner. Voor Den Uyl Is In Den Olie heeft hij de hulp ingeroepen van Hendrik Koekoek (1912-1987), de fractievoorzitter van De Boerenpartij in de Tweede Kamer. Den Uyl Is In Den Olie gaat over het beleid van het kabinet-Den Uyl inzake de oliecrisis. Door een boycot van Arabische landen is eind 1973 de olietoevoer naar enkele West-Europese landen drastisch beperkt. De benzine gaat in Nederland op de bon, er het fenomeen autoloze zondagen wordt door de regering-Den Uyl ingevoerd.


Vanaf 26 Januari 2004 ligt Kylie Minogue ook als pop in de winkel. De Australische zangeres heeft zelf model gestaan. De kleding van de pop is gebaseerd op de outfits die voor haar zijn ontworpen door Dolce & Gabbana. "Mij wordt al jaren gevraagd naar mijn eigen pop. Die is er nu. Daar ben ik blij om. Hopelijk zijn de fans het met mij eens dat de pop het wachten waard is geweest. Wij hebben er hard aan gewerkt om alle details precies goed te krijgen", licht Kylie Minogue toe. Kylie Minogue heeft Will Baker, haar vaste stylist, geadviseerd bij het ontwerp van de pop. Ook is naar verluidt het hoofd van de pop gebaseerd op een scan van het echte hoofd van Kylie Minogue. Een op schaal teruggebrachte mal vormt de basis voor een exacte replica. Er verschijnen twee verschillende versie's: De Kylie Silvanemesis pop en de Kylie World Music Awards pop.


George Harrison komt postuum op 26 Januari 2002 op nummer 1 in Engeland met My Sweet Lord. Het is voor de tweede keer dat George Harrison met de single op nummer 1 komt, eerder gebeurde dat op 30 Januari 1971. De single More Than A Woman van Aaliya wordt door George Harrison van de eerste plaats verdreven. Het is de eerste keer, en tot nu toe enigste keer dat een single van een overleden artiest (George Harrison op 29 November 2001) de single van een andere overleden artiest (Aaliya op 26 Augustus 2001) van de eerste plaats verdrijft.


Blondie krijgt op 26 Januari 1981 een platina plaat voor het album Auto American. Dit album is op 13 December 1980 binnengekomen in de albumlijst van Billboard. Auto American bereikt de zevende plaats. Op hett album staan ondermeer de hits The Tide Is High en Rapture.


In de Bradley's Barn Studio in Nashville in Tennessee neemt Buddy Holly op 26 januari 1956 de nummers Blue Days Black Nights en Love Me op. Budy Holly wordt op zijn eerste single begeleid door de groep The Three Tunes, die bestaan uit: sologitarist Sonny Curtis, slaggitarist Grady Martin en bassist Don Guess. Blue Days Black Nights en Love Me wordt geproduceerd door Owen Bradley. Naast deze twee nummers worden ook Don't Come Back Knockin' en Midnight Shift nog opgenomen. Blue Days Black Nights wordt op 16 April 1956 in Amerika op uitgebracht en wordt een kleine hit in de omgeving van zijn woonplaats Lubbock in Texas.


Bij een auto ongeluk op 25 Januari 1966 breekt zanger Paul Jones van Manfred Mann zijn sleutelbeen. Tijdens het concert van Manfredd Mann op dinsdag 26 Januari 1966 in The Marquee Club in Londen is Eric Burdon van The Animals zijn vervanger. Ook Eric Clapton (ex-gitarist Yardbirds) en Mike Vickers (ex-gitarist Manfred Mann) staan met Manfred Mann op het podium. Paul Jones is door het ongeluk enkele weken uitgeschakeld.


Op 26 Januari 2006 gaat in het VARA Radio 2-programma Ontbijtradio de single Because We Believe van Marco Borsato en Andrea Bocelli in premiere. Marco Borsato is op 26 Januari om tien over half negen in de Radio 2-studio om met presentator Hans Smit over de opname van deze single te praten. Because We Believe is op 10 Januari 2006 opgenomen in Forte Dei Marmi in Italie. Marco Borsato verteld dat hij best een beetje zenuwachtig was. "Andrea's stem is zo groot als een olifant. Maar ik ben niet bang, het zal wel goed klinken", aldus Marco Borsato. Andrea Bocelli is blij met deze samenwerking. "Ik vind dat Marco Borsato een mooie stem heeft", aldus de Italiaanse Tenor. Because We Believe komt op 11 Februari 2006 binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40, en blijft daar uiteindelijk vijf weken staan.


In aflevering 499 van The Ed Sullivan Show, op 26 Januari 1958, treden ondermeer Jimmie Rodgers, Ted Lewis en Buddy Holly & The Crickets op. Voor Buddy Holly is dit zijn tweede optreden al in de Ed Sullivan Show, waarin hij het nummer Oh Boy zingt.


Britney Spears, Beyonce en Pink zijn in een nieuwe reclamecampagne van Pepsi Cola te horen met een nieuwe versie van We Will Rock You van Queen. De drie Amerikaanse zangeressen worden in deze opname begeleid door twee leden van Queen - Brian May op gitaar en Roger Taylor op drums. Het origineel van Queen dateert van 1977. We Will Rock You is toen uitgebracht als B-kant van We Are The Champions. "Fantastisch dat zij We Will Rock You hebben willen gebruiken! Ik speel gitaar en Roger Taylor doet mee op drums. Het was ongelooflijk leuk", zegt Brian May over de opname. De nieuwe versie van We Will Rock You is te horen in een commercial van Pepsi Cola. De wereld-premiere is op 26 Januari 2004 in Londen. Hierbij zijn Britney Spears, Beyonce en Pink aanwezig. De drie sterren zijn in het filmpje uitgedost als Romeinse gladiatoren. Enrique Iglesias speelt de Romeinse keizer Ceasar.


John Lennon schrijft op 26 Januari 1970 in een studio in Londen het nummer Instant Karma, en neemt het dezelfde dag nog op. De single wordt geproduceerd door Phil Spector. Instant Karma ligt op 6 Februari 1970 in de winkel. Op de B-kant staat Who Has Seen The Wind. Hierop is een gitaarsolo van George Harrison te horen. Instant Karma komt op 21 Februari 1970 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de vijfde plaats. In Amerika is Instant Karma goed voor een derde plaats. In Nederland blijft de single op de negende plaats steken in de Top 40.


Britney Spears valt op 26 Januari 2008 in de prijzen tijdens de NRJ Music Awards van het Franse radiostation NRJ. Het Franse publiek roept het album Blackout van de Amerikaanse zangeres uit tot beste internationale album. Blackout verslaat hiermee de albums van Mika, Amy Winehouse, James Blunt en Rihanna. Andere artiesten die een Award winnen zijn Mika (beste nieuwkomer), Avril Lavigne (beste vrouwelijke act), Justin Timberlake (beste mannelijke act), het Duitse Tokio Hotel (beste groep) en Rihanna (beste nummer, Don't Stop The Music).


Op 26 Januari 1988 gaat in het Majestic Theatre op Broadway, New York de musical Phantom Of The Opera in premiere. In deze musical van Andrew Lloyd Webber, Richard Stilgoe en Charles Hart spelen Michael Crawford en Sarah Brightman de hoofdrollen. Phantom Of The Opera speelt nog steeds in het Majestic Theatre. De hoofdrollen zijn tegenwoordig voor Hugh Panaro en Sandra Joseph.


Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel wordt op 26 Januari 1970 uitgebracht. De LP is tussen 1 en 15 November 1969 in New York opgenomen. Bridge Over Troubled Water wordt het laatste studio-album van Simon & Garfunkel, de jeugdvrienden gaan liever hun eigen weg. Voor de opnamen hebben Paul Simon en Art Garfunkel meer dan 800 uur in de studio gezeten, wat voor de nodige spanningen heeft gezorgd. Zo heeft Paul Simon het het nummer Cuba Ci, Nixon No voor het album geschreven, maar Art Garfunkel wijst het nummer resoluut af. Paul Simon ergert zich aan Garfunkel, die tussen het studiowerk door regelmatig op pad is voor filmopnamen in Mexico. In het nummer The Only Living Boy In New York schrijft Paul Simon deze irritatie van zich af. Bridge Over Troubled Water komt op 14 Februari 1970 de Amerikaanse albumlijst binnen. De LP staat tien weken op de eerste plaats. In totaal staat Bridge Over Trouble Water van Simon & Garfunkel vijfentachtig weken in de albumlijst. In Nederland staat het album 17 weken nummer 1 en in Engeland in totaal 41 weken. Bridge Over Trouble Water bevat ook nog vier grote singlehits. Naast The Boxer en de titelsong zijn ook Cecilia en El Condor Pasa goed voor een hitnotering. El Condor Pasa is een bewerking van een Peruaans volksliedje. De muzikale bewerking is van Los Incas en ook de instrumentale versie wordt een hit. Simon & Garfunkel ontvangen voor Bridge Over Troubled Water in totaal 6 Grammy Award's, waaronder die voor het album van het jaar, de plaat van het jaar en de song van het jaar. Een van de minder bekende nummers is So Long, Frank Lloyd Wright, een ode aan de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, voor wie Garfunkel, die zelf ook ooit architectuur studeert een groot bewondering heeft.


Prince maakt op 26 Januari 1980 zijn Amerikaanse TV debuut in het ABC muziekprogramma American Bandstand. Voor presentator Dick Clark is het interviewen van een dan nog totaal onbekende Prince, geen makkelijke opgave. Prince werkt slecht mee, en op elke vraag geeft hij een zeer kort antwoord. of zelfs alleen maar een handgebaar.


Tijdens het concert op 26 Januari 1965 in The City Hall in Brisbane in Australie wordt het shirt van Keith Richard van zijn lijf gerukt door fans die het podium opgeklommen zijn. Keith Richard komt met de schrik vrij. The Rolling Stones zijn in Australie voor een korte tournee. van 22 Januari 1965 tot 13 Februari 1965 geven zij in Australie en Nieuw-Zeeland 34 concerten voor in totaal 100.000 toeschouwers.


Nog voordat de DVD van Madonna's Confessions-tournee in de winkel ligt, bereikt hij op 26 Januari 2007 al de gouden status. Er zijn dan aan CD-winkels en andere verkooppunten al meer dan 35.000 exemplaren uitgeleverd. The Confessions Tour is geruchtmakend vanwege de omstreden act in het nummer Live To Tell waarbij Madonna met een doornenkroon op haar hoofd aan een groot kruis hangt. Na haar optreden in Nederland tijdens deze tour, doen jongeren van de religieuze politieke partij SGP aangifte tegen Madonna vanwege deze kruisigingsscene. Het Openbaar Ministerie besluit uieindelijk om Madonna niet vervolgen voor godslastering of belediging. Het OM vindt dat de zangeres met het optreden "kennelijk haar teleurstelling en frustratie heeft trachten te uiten over bepaalde gebeurtenissen in de wereld". Justitie vindt niet dat er sprake is van verachting voor God, en daarom is haar optreden in juridische zin niet te kwalificeren als een strafbaar feit. The Confessions Tour komt in de DVD Muziek Top 30 binnen op de eerste plaats. Omdat deze release is verschenen als DVD en CD/DVD combinatie staat The Confessions Tour zowel in de Album Top 100 als in de DVD Muziek Top 30. The Confessions Tour van Madonna staat tot 3 Maart 2007 op de eerste plaats van De DVD Top 30 van Mega Charts.


R. Kelly krijgt op 26 Januari 2004 van een rechter in Chicago toestemming om de uitreiking van de Grammy Awards bij te wonen. De winnaars van deze jaarlijkse muziekprijzen worden op 8 Februari 2004 bekendgemaakt in Los Angeles. Omdat R. Kelly is beschuldigd van seks met een minderjarig meisje heeft de rechter hem beperkte bewegingsvrijheid opgelegd. Om Chicago te mogen verlaten, heeft R. Kelly vooraf toestemming nodig. De rechter heeft als voorwaarde gesteld dat R. Kelly in Los Angeles geen omgang heeft met Michael Jackson. R. Kelly maakt kans op twee Grammy Awards. Michael Jackson is niet genomineerd. Er zijn geen aanwijzingen dat hij bij de prijsuitreiking aanwezig zal zijn. Waarom de rechter R. Kelly niet met Michael Jackson wil laten omgaan, is niet geheel duidelijk. R. Kelly heeft voor Michael Jackson de nummers You Are Not Alone en One More Chance geschreven en geproduceerd. Op 18 Februari 2004 moet R.Kelly weer terug zijn in Chicago.


Op BBC2 wordt op 26 Januari 1975 de BBC Omnibus documentaire Cracked Actor van David Bowie voor de eerste keer uitgezonden. De 53 minuten durende film, gemaakt door Alan Yentob, volgt Bowie tijdens zijn drugsperiode. Cracked Actor laat zien hoe David Bowie rondgereden wordt in een limousine, en laat beelden zien van concerten. De beelden van de concerten zijn afkomstig van één concert (Hammersmith Odeon), maar door de montage wordt de indruk gewekt dat David Bowie een hele tour gevolgd wordt. Voor David Bowie is Cracked Actor erg moeilijk om naar te kijken: "Because i know what my interiour life was like and i was unbelievable screwed up. I can't tell you how bad life was for me", aldus Bowie in een interview in 1997.


Frank Sinatra treedt op 26 Januari 1980 op voor 175.000 mensen in het Maracana Stadion in Rio de Janeiro in Brazilie. Het is tot dan toe het grootste openlucht-concert in de muziekgeschiedenis. Tien jaar later breekt Paul McCartney in hetzelfde stadion het record als hij voor 184.000 mensen een show geeft.


Op 26 Januari 1992 wordt de finale om de Amerikaanse voetbalbeker gespeeld tussen de Washington Redskins en de Buffalo Bills. Het volkslied wordt gezongen door Harry Connick Jr. In de rust is er een grote show met optredens van Gloria Estefan, Brian Boitano en Dorothy Hamill. Vijf jaar later wordt op 26 Januari 1997 de 31ste finale om de Amerikaanse voetbalbeker gespeeld tussen de Green Bay Packers en de New England Patriots. Voor aanvang van het duel zijn er optredens van Los Del Rio en Mary Chapin Carpenter. Het volkslied wordt gezongen door Luther Vandross. In de rust is er een grote show door ZZ Top, James Brown en Dan Aykroyd, John Goodman en Jason Belushi die een ode brengen aan The Blues Brothers.


Allen Collins raakt op 26 Januari 1986 zwaargewond na een auto-ongeluk waarbij zijn vriendin Debra Jean Watts om het leven komt. De gitarist van Lynyrd Skynyrd blijkt blijvend, vanaf zijn middel, verlamd te zijn geworden. Na vier jaar, en allerlei complicaties en tegenslagen overlijdt Allen Collins, op 37-jarige leeftijd, op 23 Januari 1990 aan de gevolgen van een longontsteking.


Fans van Yes kunnen op 26 Januari 2004 in eenentwintig Regal Cinema Theatres kijken naar een presentatie van Yesspeak, de nieuwe DVD van de Britse symfonische rock-band. Yesspeak is een 75 minuten durende documentaire over een recente tournee van Yes. De vertoning van de DVD vindt in alle theaters simultaan plaats. De zalen zijn verspreid over heel Amerika. Na afloop van deze vertoning is er een 45 minuten durend akoestisch live-optreden van Yes in Los Angeles. Van dit optreden verschijnt op 15 September 2004 een DVD onder de naam Yes Acoustic. In de week van de DVD-presentatie verschijnt het album Ultimate Yes, een box met twee CD's, en een bonus CD met daarop niet eerder uitgebrachte nummers van de band, waaronder: New World Symphony, een acoustische versie van Roundabout en Australia, een solo nummer van Steve Howe.


Op 26 Januari 1995 wordt het optreden van de Canadese zangeres Joni Mitchell in het Gene Autry Western Heritage Museum Theatre in Los Angeles rechtstreeks door 150 Amerikaanse radiostations uitgezonden. Joni Mitchell brengt hoofdzakelijk repertoire van haar nieuwe album Turbulent Indigo ten gehore. Turbulent Indigo is op 12 November 1994 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en haalt uiteindelijk een 47ste plaats.


The Tarney Spencer Band komt op 26 Januari 1980 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Cathy's Clown. Cathy's Clown is geschreven door Don en Phil Everly. Als The Everly Brothers bereiken zij met de originele versie in 1960 een derde plaats in de Nederlandse hitparade. The Tarney Spencer Band bestaat uit de zanger/gitarist Alan Tarney en de drummer Trevor Spencer. In de jaren zestig spelen zij beiden in de Australische groep Terry Broom & The Handels. Sinds 1969 wonen Alan Tarney en Trevor Spencer in Engeland waar zij als sessiemuzikanten hun brood verdienen. Alan Tarney is van 1973 tot 1977 de bassist van The Shadows. In 1979 heeft hij succes als de componist/producer van We Don't Talk Anymore, de nummer 1-hit van Cliff Richard. Cathy's Clown, met op de B-kant Anything I Can Do, van The Tarney Spencer Band bereikt op 9 Februari 1980 een 31ste plaats als hoogste notering.


Queen staat op 26 Januari 1991 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Innuendo. Het is pas de tweede keer dat Queen in Engeland de hoogste plaats haalt. De eerste keer is dat in November 1975 met Bohemian Rhapsody. In November 1981 staat Queen ook op nummer 1, maar dan samen met David Bowie in het nummer Under Pressure. Innuendo is de op twee na langste nummer 1 hit ooit. Alleen Hey Jude van The Beatles en Belfast Child van The Sinple Minds zijn langer. De acoustische gitaar solo in het midden van het nimmer wordt gespeeld door Steve Howe, gitarist van de symphonische rockgroep Yes.


Peter Green, voormalig gitarist van Fleetwood Mac, wordt op 26 Januari 1977 in Engeland in een psychiatrische inrichting opgenomen nadat hij schoten heeft gelost op Clifford Adams. De accountant is bij Peter Green op bezoek om hem een cheque van dertigduizend pond voor royalties te overhandigen.


Vanaf 26 Januari t/m 1 Februari 1966 geeft Frank Sinatra een aantal concerten in het Sands Hotel in Las Vegas. Sinatra is ook eigenaar van dit hotel dat is vernoemd naar de acteur Tommy Sands. Sands is van 1960 tot 1965 getrouwd geweest met de dochter van Frank, Nancy Sinatra. Frank Sinatra wordt tijdens de concert serie begeleid door het orkest van Count Basie. Opnamen van deze concerten worden uitgebracht op het album Sinatra At The Sands. Deze LP komt op 20 Augustus 1966 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de negende plaats.


The Doobie Brothers beginnen op 26 Januari 1974 aan hun eerste Europese tournee met een optreden in het Rainbow Theatre in Londen. The Doobie Brothers onstaan wanneer Tom Johnston (zang, gitaar) en John Hartman (drums) elkaar in 1969 in San Jose via Skip Spence (ex-Jefferson Airplane, ex-Moby Grape) omtmoeten. Samen met bassist Greg Murph vormen ze een rock-trio, genaamd Pud. Na korte tijd neemt Dave Shogren de plaats van Murph in en doet ook Pat Simmons (zang, gitaar) zijn intrede. Op een ochtend wordt onder het genot van een stevige 'doobie' (joint) de naam van de groep veranderd in The Doobie Brothers. Skip Spence brengt ze in contact met de A&R-man van Warner Bros, Ted Templeman, die wel iets in de groep ziet en zijn debuut als producer maakt met het debuut album The Doobie Brothers, dat in April 1971 verschijnt. Het is een half-akoestische plaat, waarop de sterk door de blues beinvloede Johnston zijn stempel drukt, maar ook het folk-verleden van Simmons hoorbaar blijft. Het tweede album,Toulouse Street (1972), toont meer een eigen gezicht: heavy-rock met country- en blues-invloeden. Shogren is dan vervangen door bassist Tiran Porter, en Michael Hossack wordt als tweede drummer toegevoegd. De van het album Toulouse Street getrokken single Listen To The Music bereikt vervolgens de Amerikaanse Top 20 en haalt The Doobies in één klap uit de anonimiteit. Een gouden tijd breekt aan, met millionsellers als Jesus Is Just Alright, Long Train Runnin' en China Grove, die evenals Listen To The Music en de platina albums Toulouse Street en vooral The Captain And Me (1973) ook in het buitenland in gigantische aantallen over de toonbank gaan.


Paul McCartney beantwoordt op 26 januari 1989, in een uitzending van de Russische service van de BBC, vragen van zijn fans uit Oost-Europa. Op de vraag of The Beatles ooit weer bij elkaar komen, antwoordt Paul McCartney dat dit nooit meer zal gebeuren omdat John Lennon onvervangbaar is.


The National Transportation Safety Board publiceert op 26 Januari 1999 de uitslag van het onderzoek naar het vliegtuigongeluk waarbij John Denver op 12 Oktober 1997 om het leven is gekomen. Uit het rapport blijkt dat Denver niet voldoende benzine in de tank van zijn vliegtuig zou hebben gehad.


Op 26 Januari 1989 worden Robert en Chico DeBarge van de groep DeBarge in Kalamazoo, Michigan veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het verhandelen van een kilo cocaine. Robert DeBarge krijgt een straf van vijf jaar en drie maanden. Zijn broer Chico krijgt hier nog eens vijf maanden bij.


Fans van George Michael worden op 26 Januari 2004 in de gelegenheid gesteld om Amazing, zijn nieuwe single, via het internet legaal aan te schaffen nog voordat de opname als CD-single in de winkel ligt. Op de officiele website van George Michael kan gratis geluisterd worden naar een 30 seconden durend fragment van Amazing. Het downloaden van de volledige opname kost bijna drie euro. Amazing is voor George Michael de eerste single van Patience, zijn eerste album met nieuw zelfgeschreven repertoire in acht jaar. Patience ligt op 15 Maart 2004 in de winkel.


Bob Dylan richt op 26 Januari 1979 onder de naam Accomplice Records zijn eigen platenmaatschappij op.


Het optreden van Joni Mitchell in het Gene Autry Western Heritage Museum Theatre in Los Angeles wordt op 26 Januari 1995 rechtstreeks uitgezonden door 150 Amerikaanse radiostations. De Canadese zangeres brengt hoofdzakelijk repertoire van haar nieuwe album Turbulent Indigo ten gehore. De plaat is op 12 november 1994 binnengekomen in de albumlijst van Billboard. Turbulent Indigo blijft op 47 steken.


S.P. Leary overlijdt op 26 Januari 1998 aan de gevolgen van kanker. De op 6 Juni 1930 in Texas geboren blues drummer S.P. Leary begint begin jaren 50 met het spelen in allerlei bandjes. Gedurende zijn carriere speelt hij ondermeer met bluesgrootheden als T-Bone Walker, Lowell Fulson, Jimmy Rogers en Magic Sam. Ook is hij te horen op historisch belangrijke platen van Muddy Waters en Howlin' Wolf. De laatste jaren van zijn leven speelt S.P. Leary in het North Side's Blues Club circuit met verschillende muzikanten, waaronder Blind John Davis en Erwin Helfer. S.P. Leary is 67 jaar geworden.


Op 26 Januari 1963 wordt door de Engelse commerciele omroep ABC weer een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt ondermeer Adam Faith, Ben Richmond, Doug Sheldon, Frank Ifield, Susan Maughan en Kenny Ball & His Jazzmen.Muziek Jarige Op 26 Januari

1934: Huey "piano" Smith - R&B Pianist USA
1945: Jan Smeets - Concertpromotor Nederland
1945: Ashley Hutchings - Fairport Convention Bas
1946: Michel Delpech (Jean-Michel Delpech) - Zanger Frankrijk
1947: Michel Sardou - Zanger Frankrijk
1948: Cindy (Jutta Gusenburger) - Cindy & Bert Zangeres
1948: Corky Laing - Mountain Drums
1949: Derek Holt - Climax Blues Band Gitaar
1951: David Briggs - The Little River Band Gitaar
1953: Bert Heerink - Kayak Zanger
1955: Eddie Van Halen - Van Halen Gitaar
1956: Lisa Boray (Lisa Schulte Nordholt) - Zangeres Nederland
1958: Norman Hassan - UB40 Trombone
1958: Aron Strobel - Freiheit Zanger/Gitaar
1958: Anita Baker - Zangeres USA
1962: Anna Lacazio - Cock Robin Zangeres
1963: Andrew Ridgeley - Wham! Zanger
1963: Jazzie B (Beresford Romeo) - Soul II Soul Rapper
1972: Ya Kid K (Manuela Kamosi) - Technotronic Rapster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten