Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 20 Januari

John Fred & His Playboy Band staan op 20 Januari 1968 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 in Amerika met Judy In Disguise (With Glasses). John Fred, een voormalig Baseball en Basketbal speler van de Southeastern Lousiana University, is op het idee Voor Judy In Disguise gekomen nadat hij Lucy In The Sky With Diamonds van The Beatles heeft gehoord. De single komt in 42 landen op de eerste plaats terecht. In Nederland komt Judy In Disguise op 17 Februari 1968 tot de tweede plaats. John Fred (Gourrier) overlijdt op 15 April 2005 op 63-jarige leeftijd aan een nierziekte.


In Madrid, Spanje overlijdt op 20 Januari 2009 de flamenco-gitarist Ramón de Algeciras. Ramón de Algeciras wordt op 5 Februari 1938 in Algeciras geboren als Ramón Sánchez Gómez. Ramón de Algeciras is afkomstig uit een familie van muzikanten. Zijn vader is de flamenco-gitarist Antonio Pecino Sánchez alias Antonio de Algeciras; zijn moeder is Luzia Gómez, een Portugese immigrante. De gitarist is de oudere broer van Pepe de Lucia (José Sánchez Gómez) en Paco de Lucia (Francisco Sánchez Gómez) eveneens bekende flamenco-muzikanten. De De familie Sánchez woont in Algeciras in de Barrio Mestizo De La Bajadilla; waar arme Spanjaarden en gitanos (zigeuners) naast elkaar wonen en samenlefen in hun strijd om te overleven. Ramon de Algeciras werkt als gitarist met muzikanten als het sextet Paco de Lucia, Juanito Valderrama, Ballet De Antonio, Antonio Mairena, La Niña de los Peines, Pepe Marchena, La Perla de Cádiz (Antonia Gilabert Vargas), Fosforito en Camarón de la Isla. Ramón de Algeciras is 70 jaar geworden


Tijdens een concert in de Veterans Auditorium in Des Moines in Iowa bijt Ozzy Osbourne op 20 Januari 1982 de kop van een vleermuis af. De 17 jarige Mark Neal heeft de dode vleermuis de buhne opgegooid. Ozzy Osbourne is in de veronderstelling dat het een rubberen vleermuis is die door een toeschouwer op het toneel is gegooid. Met spoed wordt de zanger naar het Broadlawns Medical Center gebracht om te worden ingeent tegen hondsdolheid. Pam Culver, de dienstdoende hoofdzuster, is de rest van de week bezig om telefoontjes van nieuwsgierige journalisten te bantwoorden. "For a week is was probably 50 percent of my job. Fielding calls from England and Canada and all over the United States. People wanted to know how much did it cost to do that, and did it hurt, and how may shots did he have to have, what part of his body did we have to attack". Ook Ozzy Osbourne wordt zijn hele verdere carierre lastig gevallen met vragen over het vleermuis incident. "How did it taste, Ozzy? Why did you do it, Ozzy!? And when i'm finally dead then they'll dig me up and ask me again!", aldus Ozzy Osbourne.


Op 20 Januari 2001 wordt er in de St Martin-In-The-Fields kerk in Londen een herdenkingsdienst gehouden voor de op 18 December 2000 omgekomen zangeres Kirsty MacColl. Op 18 December 2000 is Kirsty MacColl met haar twee zoons aan het zwemmen in de Zuid-Mexicaanse badplaats Cozumel als zij wordt overvaren door een speedboot. De Engelse zangeres is op slag dood. In Maart 2002 wordt de stuurman van de boot, Jose Cenyam veroordeeld wegens moord. Onder de vele bekenden en vrienden van de zangeres bevinden zich ook Bono en Billy Bragg. Kirsty MacColl is 41 jaar geworden.


Alan Freed overlijdt op 20 Januari 1965 in zijn huis in Palm Springs, Californie aan de gevolgen van een ernstige nierziekte. Albert James Freed wordt op 21 December 1921 in Johnstown, Pennsylvania geboren en geldt als de uitvinder van het woord Rock 'n Roll. Alan Freed raakt in 1959 echter in opspraak nadat bekend wordt dat hij steekpenningen heeft aangenomen van managers en artiesten om hun plaatjes te draaien in zijn radioprogramma's. Deze payola zaak brengt de eens zo populaire deejay aan de rand van afgrond. Op 10 December 1962 begint de rechtszaak waarbij Alan Freed inderdaad wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen voor het op de radio draaien van bepaalde grammofoonplaten. De Amerikaanse discjockey wordt veroordeeld tot een boete van 300 dollar en een voorwaardelijke straf, nadat hij op twee punten heeft toegegeven schuldig te zijn aan omkoping. Het gevolg is dat Alan Freed geen werk meer kan krijgen. Alan Freed wordt op 10 December 1991 postuum gehuldigd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Little Richard, Phil Everly en Wolfman Jack zijn bij de ceremonie aanwezig. Alan Freed is 42 jaar geworden.


Op 20 Januari 1958 ontvangt Elvis Presley bericht dat hij zich nog niet hoeft te melden voor militaire dienst. De zanger en acteur krijgt nog zestig dagen uitstel om zijn nieuwe film King Creole af te maken.


Op 20 Januari 2005 overlijdt Solomon King in Norman, Oklahoma aan de gevolgen van kanker. Solomon King wordt op 13 Augustus 1930 in Lexington, Kentucky geboren als Allen V. Levy. King is de eerste blanke zanger die met Billie Holiday op tournee gaat. In de jaren zestig woont hij met zijn Canadase echtgenote Henny Lowy twintig jaar in Manchester in Engeland. Samen krijgen zij vier kinderen. In 1967 heeft Solomon King in Engeland een Top 3-notering met She Wears My Ring. Solomon King is 74 jaar geworden.


Het album Meet The Beatles van The Beatles wordt op 20 Januari 1964 in Amerika door platenmaatschappij Capitol uitgebracht. Meet The Beatles is speciaal voor Amerika samengesteld uit nummers van de albums Please Please Me en With The Beatles die in Europa in 1963 zijn uitgebracht, alsmede de single I Want To Hold Your Hand. Meet The Beatles komt op 1 Februari op de 92ste plaats de Billboard Hot 100 binnen, en twee weken later op 15 Februari 1964 staat het album op nummer 1. In totaal staat Meet The Beatles elf weken achterelkaar op de eerste plaats, en eind 1964 zijn er van het album meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht, en is Meet The Beatles het bestverkochte album van 1964 in Amerika.


Op 20 Januari 1979 komt I Love The Nightlife (Disco 'Round) van Alicia Bridges op een 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. I Love The Nightlife (Disco 'Round), met op de B-kant Self Applause, bereikt de negende plaats. Alicia Bridges is op 13 Juli 1953 geboren in North Carolina. Als 12-jarig meisje heeft zij al haar eigen radioprogramma op WADA in Shelby in North Carolina. I Love The Nightlife (Disco 'Round) is haar enige hit.


De Amerikaanse jazzsaxofonist David "Fathead" Newman overlijdt op 20 Januari 2009 in Kingston, New York aan de gevolgen van kanker. David Newman wordt op 24 Februari 1933 in Corsicana, Texas geboren en begint zijn muzikale carriere in een band Lincoln High School in Dallas. Op deze High School krijgt hij van zijn muziekleraar Mr. Miller de bijnaam Fathead. Later speelt Newman in de groep van altsaxofonist Buster Smith (zoals voor hem Charlie Parker al gedaan heeft) en sluit hij zich aan bij Red Connors. Vanaf 1952 speelt Newman in rhythm and blues-bands, onder meer bij T-Bone Walker en Lowell Fulson. Vanaf 1964 is Newman een tiental jaren actief bij Fulsons vroegere pianist Ray Charles. Bij Charles begint hij als baritonsaxofonist; later wordt Newman als tenorist een der meest ingezette solisten van de groep. Door de jaren heen maakt David Newman onder zijn eigen naam 38 albums. Daarnaast is Newman sinds de jaren '50 ook een veelgevraagde studiomuzikant, onder meer bij Atlantic Records. Hij speelt voor Aretha Franklin, B.B. King, de Average White Band, Eric Clapton, Natalie Cole, Aaron Neville en Dr. John. David Newman is 75 jaar geworden.


Omdat er ruimte moet komen voor een parkeergarage, wordt het gebouw van de RCA-studio's in Nashville, Tennessee op 20 Januari 2006 gesloopt. Volgens fans van Elvis Presley is Nashville hiermee een monument armer. In de studio in dit gebouw heeft Elvis Presley een groot aantal bekende nummers opgenomen. Op 10 Januari 1956 zijn Heartbreak Hotel, I Got A Woman en Money Honey de eerste songs die Elvis Presley hier opgenomen heeft.


Op vrijdag 20 Januari 1967 wordt in Engeland het album Between The Buttons van The Rolling Stones uitgebracht. De zesde LP van The Rolling Stones is tussen 3 en 11 Augustus 1966 opgenomen in de RCA Studio in Hollywood. In November 1966 wordt er in de Olympic Studios in Londen nog wat aan enkele nummers overgedubt en gemixt. De foto op de hoes is gemaakt door Gered Mankowitz. De tekeningen op de achterkant zijn gemaakt door drummer Charlie Watts. In een ingezonden brief naar het blad Disc op 4 Februari 1967 schrijft Al Griffin: "De nieuwe LP is hun beste tot nu toe en de hoesfoto is geweldig. Maar wat moeten we met Charlie's tekeningetjes op de achterkant? Ik heb nog liever Andrews (Loog Oldham) vreselijke poezie of, beter nog, informatie op de hoes". Het album is in Engeland uniek, omdat het het eerste album is waar geen hitsingles op staan. In 1974 neemt de Amerikaanse groep Montrose, met zanger Sammy Hagar (Van Halen), voor het album Paper Money, een versie op van het nummer Connection. Between The Buttons komt tot de derde plaats in Engeland.


In een verklaring op 20 Januari 2004 laat Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californie, weten dat Michael Jackson op zijn steun kan rekenen. "Ik weet dat Michael onschuldig is. Daarom spreek ik mijn volledige vertrouwen in hem uit", aldus Arnold Schwarzenegger. Aanleiding voor zijn uitspraak is de rechtszaak die tegen Michael Jackson is aangespannen wegens onzedelijke handelingen met minderjarigen. Jackson heeft op 16 Januari 2004 voor een rechter in Santa Maria zijn onschuld bepleit. "Het mooiste zou zijn als mensen Michael Jackson zouden kennen zoals ik hem persoonlijk ken" aldus Schwarzenegger. Michael Jackson heeft volgens de gouverneur nooit iemand verkeerd behandeld, en zeker kinderen niet. Arnold Schwarzenegger zegt zelf ook eens Neverland, het landgoed van Michael Jackson, te hebben bezocht, er te heben overnacht en er veel plezier te hebben beleefd.


Arjen Grolleman komt op 20 Januari 2010 door een ongeluk in zijn huis om het leven. Arjen Grollenman wordt op 22 Augustus 1972 geboren in Deventer en raakt op jonge leeftijd gefascineerd door het medium radio. Op de middelbare school richt hij zijn eigen schoolradiozender op. Zijn ambitie reikt echter verder en in 1995 komt Grolleman bij het dan nog publieke Veronica terecht. Daarnaast draait hij Hollandse hits op Holland FM. Ook op de opvolgers van dat station, HitRadio 1224 en HitRadio Veronica, is hij te horen. Uiteindelijk vertrekt Grolleman er, om zich volledig te concentreren op zijn radioliefde, het alternatieve muziekstation Kink FM. Na een aantal experimentele radionachten op Radio 3 FM, gaat Kink FM in September 1995 van start. Grolleman is vanaf het begin op dit station te horen. Zijn presentatiestijl kenmerkt zich door een intellectuele invalshoek, soms op het literaire af. Als het na een jaar wat minder gaat met Kink FM en de meeste medewerkers op straat komen te staan, blijft Grolleman op vrijwillige basis programma’s maken. Tot 2004 presenteerd hij wekelijks de hitlijst Outlaw 41. Grolleman is met sidekick Mark van der Molen elke werkdag te horen van 17 tot 19 uur met zijn show Avondland. Ook draait hij samen met Bob Rusche experimentele muziek op zondagavond in het programma X-Rated. Sinds het vertrek van Jan Hoogesteijn als directeur van Kink FM begin 2006, vormt Grolleman samen met Jantien van Tol de directie van Kink FM. Naast zijn werk voor Kink FM presenteerd Arjen Grolleman sinds September 1997 maandelijks één aflevering van het programma Popart op de Concertzender, met "muziek op de grens van pop en avantgarde". Vanaf Juni 2005 wordt dat wekelijks zijn eigen programma, Popart Live op maandagmiddag, dat in September 2006 doorgaat als Il Futurismo en vanaf dan ook te beluisteren is op zaterdagmiddag op Radio 6. Verder is Grolleman de vaste stem van televisiezender RTL 5 en spreekt hij regelmatig radio- en televisiereclames in. Zo is Grolleman sinds het prille begin van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld de voice-over van alle radio- en televisiespots van het Lieveheersbeestje. Arjen Grolleman is 37 jaar geworden.


Tijdens de 59ste uitreiking van de Golden Globes Awards op 20 Januari 2002 in Los Angeles krijgt Sting voor het eerst in zijn carriere een Golden Globe in de categorie Best Song voor het nummer Until. Sting heeft Until geschreven voor de film Kate & Leopold die is geregiseerd door James Mangold en met ondermeer Meg Ryan en Hugh Jackman in de hoofrollen. Sting verslaat met zijn prijs de vier andere genomineerde: Come What May van David Baerwald (uit de film Moulin Rouge), May It Be van Enya (uit de film The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring), There You'll Be van Diane Warren (uit de film Pearl Harbor) en Vanilla Sky van Paul McCartney (uit de film Vanilla Sky)


Bassist Ray Jones overlijdt op 20 Januari 2000 in Morecambe in Engeland. Raymond Jones wordt op 20 Oktober 1940 geboren en richt in 1959 in Oldham, samen met zanger Pete MacLaine een groep op, die in 1962 een vaste vorm heeft aangenomen met Mike Maxfield (solo gitaar), Robin MacDonald (ritme gitaar), en Tony Bookbinder (drums, broer van zangeres Elkie Brooks) Zij noemen zich The Dakota's. Brian Epstein neemt in die tijd het management over van zanger Billy Kramer (Op advies van John Lennon wordt er er J. aan zijn naam toegevoegd ), en koppelt de zanger aan The Dakota's. De groep wil zo graag een contract bij het platenlabel NEMS Enterprises van Brian Epstein, dat zanger Pete MacClaine uit The Dakota's wordt gezet, en Billy J. Kramer de nieuwe zanger wordt. Billy J. Kramer & The Dakota's hebben in de jaren 60 in Engeland totaal zes hit, waarvan er vijf de Top 10 hebben gehaald. Bad To Me en Little Children hebben zelfs de eerste plaats gehaald. Wanneer Ray Jones een opmerking maakt over het feit dat The Dakota's als groep veel minder betaald krijgen dan Billy J. Kramer wordt hij door Brian Epstein ontslagen. Als vervanger wordt Mick Green van The Pirates aangetrokken, terwijl Robin MacDonald bas gaat spelen. In 1967 houdt Ray Jones de muziekwereld voor gezien, en wordt psychiatrisch verpleegkundige. Ook gaat hij computerles geven aan geestelijk gehandicapten. Ray Jones is 60 jaar geworden.


De 16-jarige dochter van de Bob Geldof verwijt haar ouders dat zij haar een 'belachelijke' naam hebben gegeven. Peaches Honeyblossom Michelle Charlotte Angel Vanessa Geldof schrijft dit in een column van het Britse tienerblad Smash Hits van 20 Januari 2006. Peaches beklaagt zich verder over de 'belachelijke namen' die ook andere popartiesten hun kinderen soms geven. Zo heeft Keith Richards een dochter die haar naam Dandelion (paardenbloem) heeft veranderd in Angela. Frank Zappa heeft zijn kinderen Moon Unit, Dweezil, Ahmet en Diva genoemd. De zoon van David Bowie, Zowie, gaat tegenwoordig als Duncan door het leven. Peaches Geldof heeft ook medelijden met Apple, de dochter van Coldplay-zanger Chris Martin en de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow die op 14 mei 2004 is geboren.


De Britse gitarist Mickey Gee overlijdt op 20 Januari 2009 in het University Hospital Of Wales in zijn woonplaats Cardiff aan de gevolgen van emfyseem. Michael 'Mickey' Gee wordt op 31 December 1943, in Cardiff, Glamorgan, South Wales geboren en begint zijn muzikale loopbaan als leider van The Squires. The Squires is de backing-band van zanger Tommy Scott, die later als Tom Jones internationaal doorbreekt. Met gitarist en zanger Dave Edmunds en vriend bassist John David Williams formeert Mickey Gee de band Human Beans. Zijn relatie met Dave Edmunds houdt jaren stand en resulteerd in 1970 in ondermeer de millionseller I Hear You Knocking. Met Shakin' Stevens heeft Gee hits als This Ol' House, You Drive Me Crazy, Green Door, It's Raining en Oh Julie. De contacten tussen de twee dateren van 1971 wanneer Mickey Gee deel uitmaakt van Shakin' Stevens & The Sunsets. De stijl van gitaarspelen van Gee wordt uiteindelijk zijn handelsmerk. Gee wordt veel gevraagd voor muzikale projecten. Zo staat hij in 1985 Carl Perkins terzijde tijdens Blue Suede Shoes: A Rockabilly Session (met o.a. George Harrison, Ringo Starr en Eric Clapton). Bill Wyman vraagt Mickey Gee voor Willie And The Poor Boys; met Andy Fairweather-Low, Jimmy Page en Charlie Watts. Mickey Gee is 64 jaar geworden.


Dayanara Torres vraagt op 20 Januari 2004, bij een rechtbank in Miami, formeel ontbinding aan van haar huwelijk met Marc Anthony. De zanger en de voormalige Miss Universe zijn op 10 Mei 2000 getrouwd in Las Vegas. In 2002 zijn zij korte tijd uit elkaar geweest. In December 2002 geven zij elkaar in een kathedraal op Puerto Rico opnieuw het jawoord. Dayanara Torres en Marc Anthony hebben samen twee zoons; Ryan is op 16 Augustus 2003 geboren, en broertje Cristian is bijna drie jaar. In 1993 is Dayanara Torres, namens Puerto Rico, gekroond tot Miss Universe. Uit een eerdere relatie heeft Marc Anthony een 10-jarige dochter Arianna.


In de Olympic Studios in Londen begint Jimi Hendrix op 20 Januari 1968 met het opnemen van het Bob Dylan-nummer All Along The Watchtower. Jimi hoort op een feestje voor de groep Grapefruit, in het Apple hoofdkwartier, voor het eerst het album John Wesley Harding van Bob Dylan. Tegen Dave Mason van Traffic en Viv Prince zegt Jimi, wanneer hij All Along The Watchtower hoort: "We gotta record that! I gotta do that!." Jimi Hendrix speelt naast de sologitaar, ook de baspartijen. Noel Redding heeft het volgens Hendrix te druk met zijn eigen band Fat Mattress. "I wanted to work with Fat Matress, because that was giving me an outlet for writing. And i thought i should co-produce, 'cause i got ideas, but Jimi wasn't lettin'me do it. So i didn't play bass, i left again and told Hendrix to fuck off", aldus Noel Redding. Dave Mason van Traffic is te horen op twaalfsnarige gitaar. "Dave played acoustic guitar on it, which was kind of unusual. Jimi kept screaming at him 'Get it right', because he couldn't remember the changes". aldus producer Eddie Kramer. Het nummer wordt tenslotte afgemaakt in Record Plant Studio in New York. Bob Dylan is erg te spreken over wat Jimi Hendrix met zijn nummer heeft gedaan. "I liked Jimi Hendrix's recod of this and ever since he died i've been doing it the same way. The meaning of the song didn't change like when some artists do other artists's songs. Strange though how when i sing it i always feel like it's a tribute to him in some kind of way". All Along The Watchtower is de vijfde single voor Jimi Hendrix. In Amerika komt de single niet verder dan nummer 20. In Engeland haalt hij de zesde plaats. In de Nederlandse Top 40 bereikt All Along The Watchtower net de Top 10.


Op 20 Januari 1971 treedt Diana Ross in het huwelijk met muziekpromotor Robert Ellis (Bob) Silberstein. Wanneer in Mei 1971 blijkt dat Diana Ross een kind verwacht van Motown-baas Berry Gordy Jr. vraagt Bob Silberstein echtscheiding aan. Uiteindelijk blijven hij en Diana Ross bij elkaar. Op 14 Augustus 1971 wordt Rhonda Ross Kendricks geboren. In 1972 wordt haar tweede dochter Tracee Joy Silberstein geboren, gevolgd door Chudney Lane op 5 november 1975. In 1977 gaan Diana Ross en Bob Silberstein uit elkaar.Hocus Pocus van Focus komt op 20 Januari 1973 de Engelse hitparade binnen. Hocus Pocus is misschien wel het bekendste nummer van de Nederlandse band Focus. Het nummer wordt voor het eerst als single (met op de B-kant Janis) uitgebracht in 1971. De bezetting van Focus is dan: Thijs van Leer (zang, fluit, toetsen), Jan Akkerman (gitaar) , Cyriel Havermans (basgitaar) en Pierre van der Linden (drums). Begin 1973 wordt het nummer opnieuw opgenomen, dit keer met Bert Ruiter op basgitaar. Deze uitvoering is sneller dan de originele versie, en is bedoeld voor de Engelse en Amerikaanse markt. Op de B-kant staat dan het nummer Sylvia. De Amerikaans/Engelse versie van Hocus Pocus is vele malen gecoverd, onder andere door Vannessa Mae en Helloween. Hocus Pocus staat tien weken in de Engelse hitlijst genoteerd, en haalt de twintigste plaats.


Vanaf 20 Januari 1975 ligt het album Blood On The Tracks van Bob Dylan in de platenwinkels. Dylan is op 16 September 1974 aan de opnamen van dit album begonnen. Bassist Tony Brown, steel-gitarist Buddy Cage en organist Paul Griffin zorgen voor de begeleiding. Op 1 Februari 1975 komt Blood On The Tracks de Nederlandse LP Top 40 binnen, en bereikt de negende plaats. In Amerika is Blood On The Tracks het tweede nummer 1-album voor Bob Dylan. Vanaf 1 Maart 1975 staat het album twee weken op de eerste plaats de Billboard albumlijst.


In de Carnegie Hall in New York worden op 20 Januari 1968 twee herdenkingsconcerten voor Woody Guthrie (foto) georganiseerd. De folk-zanger is op 3 Oktober 1967 overleden. Er wordt een middag voorstelling gegeven, en een avondvoorstelling. Optredende artiesten zijn ondermeer: Joan Baez met het nummer Hobo's Lullaby, Judy Collins die Deportee en Roll on Columbia speelt, Ritchie Havens die samen met Pete Seeger het nummer Jackhammer John brengt, en Bob Dylan die wordt begeidt door The Band (onder de naam The Crackers?). Bob Dylan speelt tijdens de eerste voorstelling de volgende Woodie Guthrie nummers: I Ain't Got No Home, Dear Mrs Roosevelt, The Grand Coulee Dam en This Land Is Your Land (met Arlo Guthrie, Pete Seeger en Judy Collins. Tijdens de avondvoorstelling speelt Dylan: I Ain't Got No Home, Dear Mrs Roosevelt, The Grand Coulee Dam en This Train Is Bound For Glory. (met Arlo Guthrie, Pete Seeger en Judy Collins) Het is voor Bob Dylan zijn eerste live-optreden zijn motorongeluk op 29 juli 1966. Opnames van dit concert worden in 1972 onder de naam A Tribute to Woody Guthrie Part 1 uitgebracht door CBS.


Stevie Wonder staat op 20 Januari 1974, vijf maanden nadat hij een ernstig auto-ongeluk heeft meegemaakt, weer op de buhne in The Rainbow Theatre in Londen. Bij het ongeluk op 6 Augustus 1973 in Salisbury in North Carolina komt zijn chauffeur in botsing met een vrachtwagen die volgeladen is met houten balken. Stevie Wonder ligt vier dagen met een zware hersenschudding in coma op de intensive care. Naar later blijkt is hij bij dit ongeluk zijn reukvermogen permanent kwijtgeraakt.


The Beach Boys, The Beatles, The Drifters, The Supremes, Bob Dylan, Berry Gordy Jr, Woody Guthrie, Leadbelly en Les Paul worden op 20 Januari 1988 geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Paul McCartney weigert naar de plechtigheid in New York te komen. Hij wil niet met George Harrison en Ringo Starr op één podium staan, omdat de drie ex-Beatles nog steeds meningsverschillen hebben. Ook Diana Ross van The Supremes is niet aanwezig, zij is nog steeds in een rechtszaak over The Supremes betrokken. Mike Love van The Beach Boys beledigt in zijn dankwoord bijna iedereen in de muziekindustrie. Vooral Diana Ross en Paul McCartney: "And I think it's wonderful to be here tonight, but I also think it's sad that there are other people who aren't here tonight. And, uh, those are the people who have passed away, those are the obvious ones. But the other not-so-obvious ones are people like Paul McCartney, who couldn't be here tonight because he's in a lawsuit with Ringo and Yoko. That's what he sent a telegram to some, uh, high priced attorney in this room, you know.", Bruce Springsteen en Mick Jagger "I know Mick Jagger won't be here tonight, he's gonna have to stay in England. But I'd like to see us in the Coliseum and he at Wembley Stadium because he's always been chickenshit to get on stage with the Beach Boys." krijgen er van langs. Na afloop concludeert Bob Dylan droog "I'm glad he didn't mention my name in that speech."


Tijdens een liefdadigheidsconcert in New York, op 20 Januari 1995, haalt Bonnie Raitt tachtigduizend dollar op. Het geld is bestemd voor het Music Education Program, wat inhoudt dat gitaarlessen aan meisjes in New-Yorkse achterstandswijken betaald kunnen worden. Gitaarfabrikant Fender beloont dit initiatief met de lancering van de Bonnie Raitt Signature Stratocaster. Daarnaast stelt Fender oefengitaren aan het project ter beschikking.


In Amerika is 20 Januari 1986 voor het eerst Martin Luther King Day. Dominee Martin Luther King wordt op 4 April 1968 doodgeschoten als hij om zes uur 's middags op het balkon staat van het Lorraine Motel in Memphis in Tennessee. James Earl Ray wordt gearresteerd als verdachte. In heel Amerika breken rellen uit die uiteindelijk negenendertig mensen het leven kosten. Ondermeer James Brown roept alle zwarte Amerikanen via de televisie op om kalm te blijven. Vele artiesten herdenken Martin Luther King met speciaal geschreven nummers: People Got To Be Free (The Rascals), If I Can Dream (Elvis Presley), Pride (In The Name Of Love) en MLK (U2), Let 'Em In (Billy Paul), King (UB40) en Happy Birthday van Stevie Wonder. Stevie Wonder is ook degene die er voor zorgt dat er in 1986 de derde maandag van Januari in de Verenigde Staten wordt uitgeroepen tot Martin Luther King Day, de dag dat zijn dood officieel wordt herdacht. Sindsdien is de derde maandag in januari een nationale feestdag in Amerika. Bob Dylan, Eddie Murphy, The Pointer Sisters, Wynton Marsalis, Bill Cosby en initiatiefnemer Stevie Wonder zijn enkele artiesten die tijdens herdenkingsconcerten in Washington DC, Atlanta en New York optreden.


Jerney Kaagman, directeur van de Stichting Conamus, maakt op 20 Januari 2004 bekend dat de Conamus Exportprijs 2003 gaat naar de uit Waddinxveen afkomstige band Within Temptation. De Exportprijs wordt ieder jaar toegekend aan de makers van een Nederlandse productie die, in één jaar tijd, de meeste exemplaren van een geluidsdrager heeft verkocht in het buitenland. Bij de telling worden albums, singles en tracks op verzamel-CD's meegerekend. Eerdere winnaars van de Exportprijs zijn onder anderen Marco Borsato, Candy Dulfer, The Venga Boys en Jantje Smit. In 2003 heeft Within Temptation de meeste CD's en andere geluidsdragers verkocht buiten Nederland. Voor de Nederlandse verkopen van de CD Mother Earth heeft Within Temptation in 2003 al platina gekregen. De omzet in Belgie is goed voor goud. Tijdens het Noorderslag-festival in Groningen heeft Within Temptation op 10 januari 2004 een gouden plaat voor de verkopen in Duitsland ontvangen.


Op 20 Januari 1999 overlijdt Bill Albaugh, de drummer van The Lemon Pipers. Met Green Tambourine heeft deze groep uit Oxford in Ohio op 3 maart 1968 een nummer 1-hit in Amerika. Bill Albaugh is 53 jaar geworden.


The Byrds staan op 20 Januari 1965 in de Columbia Studio in Los Angeles om hun eerste single op te nemen. Mr. Tambourine Man is geschreven door Bob Dylan en te vinden op zijn album Bringing It All Back Home uit 1965). Hoewel Bob Dylan de auteur is van het nummer, zijn het de Brothers Four die Mr. Tambourine Man als eerste in 1965, net voor The Byrds dat doen, op de plaat zetten. The Byrds (Jim McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman, Michael Clarke en David Crosby) worden in de studio bijgestaan door Leon Russell, Hal Blaine en Larry Knechtel. De productie is in handen van Terry Melcher. Hij is een stiefkind van actrice Doris Day. Mr. Tambourine Man wordt op 12 April 1965 in Amerika uitgebracht. De single staat op 26 Juni 1965 één week op de eerste plaats in de Billboard Hot 100.


Arthur Conley neemt op 20 Januari 1967, onder productionele leiding van Otis Redding, het nummer Sweet Soul Music op. Deze ode aan Amerikaanse soul-sterren is een bewerking van Yeah Man van Sam Cooke. Sweet Soul Music komt op 11 Maart 1967 binnen in de Billboard Hot 100. De single bereikt de tweede plaats. Arthur Conley overlijdt op 17 November 2003 in het Nederlandse Ruurlo, op 57-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker.


Dokter Gilbert Lederman, de arts van de overleden George Harrison, komt op 20 Januari 2004 een schikking overeen met diens nabestaanden. De weduwe en de zoon van George Harrison hebben de arts voor tien miljoen dollar aangeklaagd. De ex-Beatle zou twee weken voor zijn dood (in November 2001), ernstig verzwakt op zijn sterfbed, onder druk van Dr. Lederman zijn handtekening op een gitaar van diens zoon hebben gezet. De arts beweert dat hij een persoonlijke band met George Harrison had opgebouwd. De zanger zou de gitaar uit eigen vrije wil hebben gesigneerd. Advocaten van beide partijen zijn, na twee dagen onderhandelen, tot een schikking gekomen. De gitaar zal worden vernietigd, aldus een gezamenlijke verklaring. De veertienjarige zoon van de arts krijgt van de familie van George Harrison, ter compensatie, een nieuwe gitaar als souvenir. "Ik ben beide partijen erkentelijk dat zij deze afspraak hebben gemaakt. Zodoende komt er geen rechtszaak. Belangrijker vind ik nog dat dit de waardigheid en de privacy van alle betrokkenen garandeert", aldus de rechter.


Op 20 Januari 1996 komt Het Moet Niet Gekker Worden van De Drie Musketiers op nummer 38 de Nederlandse Top 40 binnen. De single is een grap van Radio 3 FM-discjockeys Corne Klijn, Sjors Frohlich en Peter Plaisier. Volgens Peter Plaiser in De Hitkrant van 13 januari 1996 is de single een geheel eigen productie van Radio 3. "Wij willen er geen geld aan verdienen. De single is in een NOB-studio in Hilversum opgenomen. Hans Schiffers heeft voor de hoes een cartoon getekend. De opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen. Het Moet Niet Gekker Worden is een kreet die al zo'n half jaar leeft in de Radio 3-studio. NOB-technicus Sybrand Verwer is de eerste die te pas en te onpas 'Het Moet Niet Gekker Worden' roept. De besmetting naar ons is behoorlijk snel gegaan. Het Moet Niet Gekker Worden is regelmatig in ons programma The Magic Friends te horen. Daarna merk je dat iedereen het gaat zeggen," aldus Peter Plaiser. Het Moet Niet Gekker Worden komt niet verder dan de 34ste plaats, en staat slechts vier weken genoteerd.The Rolling Stones spelen tijdens hun concert op 20 Januari 2006 in Madison Square Garden, New York een speciale versie van (I Can't Get No) Satisfaction. Mick Jagger zingt een gedeelte van de tekst van Mustang Sally van Wilson Pickett als ode aan deze soulzanger die op 19 Januari 2006 op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval is overleden.


Op 20 Januari 1968 komt Mien Waar Is Mijn Feestneus van Toon Hermans op een 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Gaat Dat Zien. Zowel Mien Waar Is Mijn Feestneus als Gaat Dat Zien zijn geschreven door Toon Hermans zelf. Willem Duys, de eigenaar van het platenlabel Relax waar de single verschijnt, is de producer. Mien Waar Is Mijn Feestneus staat vanaf 3 Februari 1968 vier weken op de eerste plaats.


Julio Iglesias treedt op 20 Januari 1971 in Toledo in Spanje in het huwelijk met de Spaanse actrice Isabella Preysler Arrastria. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren: Chabeli (1 Augustus 1971), Julio Jose (25 Februari 1973) en Enrique Miguel (18 Mei 1975). In 1979 gaat het paar uit elkaar. In 1989 gaat Isabella Preysler Arrastria eindelijk akkoord met een echtscheiding.


Op 20 Januari 1996 komt Madonna aan in Buenos Aires in Argentinie voor de eerste opnamen van de bioscoopfilm Evita. Madonna speelt de hoofrol van Evita (Eva Duarte de Peron). De Amerikaanse zangeres krijgt hiermee de voorkeur boven Meryl Streep, Pia Zadora en Maria Conchita Alonso die ook kandidaten voor de rol van Evita waren. Andere hoofdrollen in Evita zijn er voor Jonathan Pryce (President Juan Domingo Peron) en Antonio Banderas (Che Guevara). In de door Alan Parker geregisseerde film moet Madonna in totaal 85 keer haar kleding veranderen, meer dan Elizabeth Taylor in Cleopatra uit 1963. Madonna draagt in de film 39 hoeden, 45 paar schoenen en 56 paar oorbellen. In de film spreekt Madonna slechts 140 woorden, de rest van de tekst wordt gezongen. De film brengt in totaal $141.047.179 op. $50.047.179 hiervan komt uit de Verenigde Staten en $91.000.000 uit het buitenland. De verfilming van de musical uit 1978 wint een Oscar voor beste filmsong (You Must Love Me), en Madonna wint een Golden Globe voor beste actrice in een musicalfilm.


De Britse commerciele omroep ABC zendt op 20 Januari 1962 een nieuwe aflevering uit van het programma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt ondermeer Gary Miller, Robert Earl, Danny Williams, The King Brothers, The Maple Leaf Four en The Allisons.Muziek Jarige Op 20 Januari

1924: Slim Whitman (Ottis Dewey Whitman) - Zanger USA
1933: Ron Townson - The 5th Dimension Zanger († 3 Aug. 2001)
1942: Billy Powell - The O'Jays Zanger († 26 Mei 1982)
1943: Rick Evans - Zager & Evans Zanger
1945: Eric Stewart - 10CC Zanger/Gitaar
1946: Jimmy Chambers - Londonbeat Zanger
1947: George Grantham - Poco Drums
1947: Malcolm Mclaren - Manager Sex Pistols († 8 April 2010)
1948: Mel Pritchard - Barclay James Harvest Drums
1952: Paul Stanley (Stanley Harvey Eisen) - Kiss Zanger/Gitaar
1952: Ian Hill - Judas Priest Bas
1965: Heather Small - M People Zangeres
1966: Mylene D'anjou - Zangeres Nederland
1969: Nicholas Allen Jones - The Manic Street Preachers Bas
1969: Tina O'Neill - We've Got A Fuzzbox And We're Gonna Use Drums
1971: Gary Barlow - Take That Zanger/Componist
1974: Paskal Jakobsen - Blof Zanger
1979: Rob Bourdon - Linkin Park Drums
1979: Will Young - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten