Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 19 Januari

Whole Lotta Love, de in een verkorte versie uitgebrachte single, van Led Zeppelin staat op 19 Januari 1970 op de vierde plaats van de Billboard Hot 100 in Amerika. De single is op 7 November 1969 in Amerika uitgebracht en komt op de 91ste plaats binnen. De drie singles die Led Zeppelin van een eerste plaats afhouden zijn: Raindrops Keep Fallin' On My Head van B.J. Thomas, Venus van Shocking Blue en I Want You Back van The Jackson 5. De vierde plaats voor Whole Lotta Love is de hoogste postie die een single van Led Zeppelin ooit heeft gehaald. Manager Peter Grant is furieus dat de single tegen zijn wil in Amerika wordt uitgebracht. Volgens Grant verkoopt een album juist meer als daarop je favouriete nummer staat als die niet op single te krijgen is. In Engeland is Whole Lotta Love als single door Peter Grant tegengehouden. "Led Zeppelin has no intention of issuing this track as a single, as they felt it is written as part of their concept of the album". aldus Peter Grant. De ingekorte single zou het instrumentale middenstuk moeten missen, iets waar drummer John Bonham het niet mee eens is. "We refused because they wanted to take the middle section out, and we didn't like it. We don't want kids to think we are releasing an LP track just to get into the chart. I'm dead against that sort of thing - we feel it's conning the public". In Amerika komt deze ingekorte single, tegen de wil van de groep, wel uit, met op de B-kant Livin' Lovin' Maid (She's Just a Woman). "The record was only put out in the United States so AM stations had something to promote the LP with, We only wanted the full-length version out, but there were some misunderstandings". aldus John Bonham. In Engeland waar de No Singles politiek van Peter Grant wel werkt wordt het album Led Zeppelin II waar Whole Lotta Love op staat binnen de kortste keren platina.


The Monkees staan op 19 Januari 1967 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met I'm A Believer. Het nummer is op 15 Oktober 1966 al opgenomen, en is geschreven door Neil Diamond. Mickey Dolenz is de lead-zanger op I'm A Believer. De single komt op 10 December 1966 de Billboard Hot 100 binnen. In Nederland heeft Neil Diamond ook zelf een bescheiden hit met I'm A Believer. Zijn uitvoering komt op 24 Juli 1971 op de 38ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 en staat op 7 Augustus op nummer 23. een week later is de single al weer verdwenen uit de hitlijst.


In Mississauga in Ontario, Canada overlijdt Denny Doherty op 19 Januari 2007 aan de gevolgen van nierproblemen. Dennis Gerrard Stephen Doherty wordt op 29 November 1940 geboren in Halifax in Nova Scotia, Canada. In 1960 richt hij samen met ondermeer Zal Yanovsky de folkgroep The Colonials. Wanneer zij een platencontract krijgen bij Columbia Records wordt de naam veranderd in The Halifax Three en wordt er een kleine hit gescoord met The Man Who Wouldn't Sing Along With Mitch. In 1964 formeren ze samen met zangeres Cass Elliot en Jim Hendricks, de toenmalige man van Cass, het kwartet Cass Elliot & The Big Three. Al snel wordt deze groep, met daar aan toegevoegd John Sebastian, hernoemd tot The Mugwumps. Er wordt een single bij Warner Music uitgebracht, maar tegen het eind van 1964 valt de groep uit elkaar. Cass Elliot begint vervolgens aan een solocarrie¨re in Washington, D.C. Denny Doherty sluit zich (als vervanger voor Marshall Brickman) aan bij het echtpaar John en Michelle Phillips en er wordt opgetreden onder de naam The New Journeymen. Later voegt ook Cass Elliot zich bij hen en na The Mamas & The Papas zijn geboren. John Phillips schrijft het meeste materiaal, te beginnen met California Dreamin', dat begin 1966 meteen een vierde plaats bereikt in de Amerikaanse Hot 100. Andere hits zijn Monday Monday (hun eerste en enige nummer 1), I Saw Her Again, Words Of Love, Dedicated To The One I Love en Creeque Alley. In 1969 gaat de band tenonder aan interne ruzies en drugsmisbruik. Na de scheiding van John en Michelle Philips gaat de band uit elkaar. Denny Doherty is 66 jaar geworden. Michelle Phillips is het enige lid van de band dat nog in leven is. Cass Elliot overlijdt op 29 Juli 1974 op 32-jarige leeftijd. John Phillips overlijdt op 18 Maart 2001 op 65-jarige leeftijd.


U2 krijgt op 19 Januari 2003 een Golden Globe voor The Hands That Built America, als Best Original Song. Het nummer is door Martin Scorsese in zijn film Gangs Of New York als thema gebruikt. The Hands That Built America is speciaal voor de film geschreven en verschijnt het eerst op het verzamelalbum The Best Of 1990-2000 uit 2002. "The surprise was to be able to move from 1846 to 2001 in one song. Thanks to Marty's spectacular time-lapse in the ending of Gangs, we could do that and stay true to the faces of the past and the present. Faces familiar to our own, the Irish in America." aldus Bono in zijn dankwoord.


Concert promoter Bill Sargent biedt The Beatles op 19 Januari 1976 een bedrag van $30 miljoen aan voor een optreden in het Shea Stadium in New York. The Beatles wijzen het aanbod vriendelijk doch beslist af. Op 15 Augustus 1965 hebben The Beatles al een keer in het Shea Stadium, voor meer dan 55.000 uitzinnige fans, opgetreden. Het optreden is door Ed Sullivan Productions gefilmt, en de 50 minuten durende special die er van gemaakt is wordt in Engeland door de BBC op 1 Maart 1966 voor het eerst uitgezonden.


Vanaf 19 Januari 2007 ligt het album Lage Landen van Boudewijn de Groot in de platenwinkel. Het uitkomen van dit album valt samen met de start van de gelijknamige theatertournee waarmee Boudewijn de Groot tot Juli 2007 langs de Nederlandse en Belgische theaters trekt. Op Lage Landen staan drie nieuwe nummers waarvoor Boudewijn de Groot teksten van de op 28 November 2002 overleden tekstdichter Lennaert Nijgh (57) heeft gebruikt. Twee van deteksten heeft Nijgh vlak voor zijn dood geschreven. Voor het derde nummer heeft Boudewijn de Groot een sonnet uit 1963 van Lennaert Nijgh gebruikt die hij in zijn archieven heeft teruggevonden. Lage Landen komt op 27 Januari 2007 binnen op de eerste plaats in De Mega Album Top 100 waar het één week blijft staan. Op 26 Maart 2007, in het TV-programma Pauw en Witteman, neemt Boudewijn de Groot een gouden plaat voor Lage Landen in ontvangst. Op Lage Landen staan de volgende nummers: Hoogtevrees In Babylon, Achter De Hemelpoort, De Treinreis, Het Jagen Voorbij, Altijd Samen, Grijze Dame, Zelden Kunnen Praten, Spelende Meisjes, Daar Wil Ik Zijn, Beter Een Schelp, Lage Landen, Hogeduin en Sonnet IV.


Les Paul en Mary Ford gaan op 19 Januari 1963, na een huwelijk van dertien jaar, uit elkaar. Gitarist Les Paul (geb. als Lester Polfus) en zangeres Mary Ford (geb. als Iris Colleen Summers) vormden samen één
van de bekendste duo's uit de geschiedenis van de populaire muziek. Het echtpaar heeft vanaf 1950 hits met ondermeer Tennessee Waltz, Mockin' Bird Hill, How High The Moon en Vaya Con Dios. Mary Ford is op 30 September 1977 op 53-jarige leeftijd overleden.


Oasis moet op 19 Januari 2009 het concert die avond in de Philipshalle in Dusseldorf afzeggen. Zanger Liam Gallagher heeft de afgelopen optredens last van een zere keel en moet op advies van een dokter per direct 48 uur rustr houden. Gallagher blijkt oedeem op zijn stembanden te hebben. De concerten op 21 en 22 Januari 2009 in de Heineken Music Hall in Amsterdam gaan wel door. De concerten maken deel uit van een wereldtoer van de band, naar aanleiding van het nieuwe album Dig Out Your Soul. Het concert in Dusseldorf wordt verplaatst naar 4 Februari 2009. Oasis is teleurgesteld dat de show is afgelast en excuseert zich via de website van de band bij de fans.


Tijdens het proces tegen Charles Manson (foto) wordt op 19 Januari 1971 het nummer Helter Skelter van The Beatles in de rechtszaal ten gehore gebracht. Charles Manson en leden van zijn aanhang zijn op 24 December 1969 gearresteerd in Bel Air in Californie en worden verdacht van de moord op actrice Sharon Tate en enkele vrienden in het huis van Terry Melcher op 9 Augustus 1969. De daders schrijven de woorden Pig en Political Pig met bloed op de muren van de plaats delict. Omdat die woorden te vinden zijn in de tekst van het nummer Piggies op de LP White Album van The Beatles, onderzoekt de politie aanvankelijk of er mogelijk een verbinding bestaat tussen de moorden en de muziek van The Beatles. Charles Manson zou ook door het nummer Helter Skelter van het White Album, wat volgens hem geheime boodschappen bevat, tot zijn daden gekomen zijn. Charles Manson bekent dat hij en de zijnen de moorden hebben gepleegd. Tegen de rechter vertelt hij dat zij hen moesten doden toen zij in Helter Skelter van The Beatles geheime boodschappen hadden gehoord.


John Stewart overlijdt op 19 Januari 2008 in San Diego, Californie aan de gevolgen van een herseninfarct. John Stewart wordt op 5 September 1939 in San Diego, Californie geboren en is vooral bekend als lid van The Kingston Trio en als schrijver van de Monkees-hit Daydream Believer. John Stewart heeft als kind al een enorme talent voor muziek. Hij bekwaamt zich op gitaar en banjo, en schrijft zijn eerste liedje, Shrunken Head Boogie, op 10-jarige leeftijd. Zijn eerste (school) bandje is Johnny Stewart & The Furies, beinvloed door Elvis Presley en Buddy Holly. Zijn platendebuut Rockin' Anna wordt een regionale hit. Na The Furies volgen nog The Woodsmen en The Cumberland Three, met wie John Stewart drie lp's maakt. Wanneer grondlegger Dave Guard van The Kingston Trio (hit in 1958 met Tom Dooley) in 1961 de groep verlaat, is John Stewart zijn vervanger. The Kingston Trio staat aan de basis van de bloei van de Amerikaanse folkmuziek. Ondermeer Bob Dylan, Joan Baez en Peter, Paul & Mary bevinden zich onder de grote schare bewonderaars. The Kingston Trio wordt in 1967 opgeheven wanneer de komst van de Beat en Rhythm & Blues van The Beatles en The Rolling Stones de interesse in de folk doet afnemen. John Stewart begint een solocarriere en ontpopt zich als componist. Zo schrijft hij de hit Daydream Believer van The Monkees en begeleid hij in 1968 Robert Kennedy op zijn presidentscampagne. Ook treedt hij in het huwelijk met zangeres Buffy Ford met wie hij tot aan zijn dood samen blijft. Gedurende zijn solocarriere neemt hij meer dan veertig albums op. In 1979 heeft hij zijn grootste solo-hit, met het nummer Gold, dat de vijfde plek in de Amerikaanse hitlijsten bereikt. In 2005 en 2006 komen de originele leden van The King-ston Trio (Nick Reynolds, Bob Shane en John Stewart) weer bij elkaar voor korte optredens op het jaarlijkse Fantasy Camp in Scottsdale/Arizona, USA. John Stewart is 68 jaar geworden.


Op 19 Januari 2002 wordt Corey Miller, een rapper die bekend staat als C-Murder, door de politie arresteerd op verdenking van de moord op Steve Thomas. Deze zestienjarige jongen is op 12 Januari 2002 in de Platinum Club in Harvey in Louisiana doodgeschoten.


In het St. Colon's Hospital in Port Arthus in Texas wordt op 19 Januari 1943, onder het sterrenbeeld Steenbok, Janis Lyn Joplin geboren. Al snel wordt duidelijk dat ze een buitenbeentje is voor wie de gebaande paden te saai en te voorspelbaar zijn. Op school is ze niet bijzonder populair bij leerkrachten en medeleerlingen: "Ze lachten mij de klas uit, de stad uit en de staat Texas uit." Janis Joplin vertrekt daarom middden jaren 60 naar San Francisco, centrum van beatniks en hippies. Janis heeft dan inmiddels al enige ervaring als zangeres in bars in Austin, met een repertoire dat hoofdzakelijk bestaat uit bluesnummers van Bessie Smith, Leadbelly en anderen. Daar wordt ze ontdekt door Chet Helms, beheerder van The Avalon, een muziektent in San Francisco waar de eerste acid-rockbands optreden. Als vocalist voor de door hem gemanagede groep Big Brother & The Holding Company reist Janis in 1966 naar Chicago om er voor het Mainstream-label het album Big Brother & The Holding Company op te nemen. De grote doorbraak van Big Brother & The Holding Company vindt plaats in Juni 1967 op het Monterey Pop-festival. Dit succes maakt de dan 24-jarige zangeres er echter niet veel gelukkiger op. Janis begint zich over te geven aan overvloedig dranken drugsgebruik. Haar ongeremde, uitdagende podiumact maakt haar al gauw een mikpunt van de autoriteiten. Eind 1968 komt het echter tot een breuk tussen Janis en de rest van de band, en als ze in April 1969 voor het eerst naar Europa komt, heeft ze een nieuwe begeleidingsgroep: The Kozmic Blues Band met o.a. ex Big Brother-gitarist Sam Andrew. Op 4 Oktober 1970, ironisch genoeg juist op een moment dat de op het punt van trouwen staande zangeres eindelijk in gelukkiger prive-omstandigheden terecht is gekomen en met The Full Tilt Boogie Band voor het eerst een volledig tevreden stemmende groep muzikanten om zich heen heeft verzameld, overlijdt in een hotelkamer in Hollywood de grootste blanke blues- en soulzangeres aan de gevolgen van een overdosis heroine. Janis Joplin is 27 jaar geworden.


Johnny Jordaan (geb. als Johannes Hendricus van Musscher) heeft het in de jaren vijftig moeilijk met zijn moeizame huwelijk en zijn homoseksualiteit. "Het vreet aan je hart" aldus Johnny Jordaan. Na een slippertje met een man springt hij op 19 Januari 1956 uit een rijdende auto, maar raakt slechts licht gewond. In 1958 verlaat Johnny Jordaan zijn vrouw Jannetje de Graaff, met wie hij op 11 November 1943 is getrouwd. Johnny Jordaan gaat samenwonen met Ton Slierendrecht.


Op 19 Januari 1961 is Cliff Richard te gast in de televisieshow Crackerjack van de BBC. Dit kinderprogramma wordt gepresenteerd door Eamonn Andrews.


Pink Floyd komt op 19 Januari 1980 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst met het dubbelalbum The Wall. Uiteindelijk staat The Wall vijftien weken op de eerste plaats in de albumlijst van Amerika. Begin 1978 is Roger Waters al begonnen met het opnemen van demo's voor het album. Pink Floyd begint in November 1978 in de Super Bear Studios in Frankrijk aan de opnames. Het album vertelt hoe de rockzanger Pink een muur om zichzelf heen bouwt om zich af te schermen van de buitenwereld. De Bricks In The Wall worden gevormd door alle traumatische gebeurtenissen uit zijn leven: het opgroeien zonder vader, bepaalde leraren op school, een moeder die hem klein wilde houden, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, verbroken relaties. Dit alles leidt bij Pink tot gevoelens van leegte, agressie, wanhoop en gevoelloosheid en het creeeren van een muur om zich heen. Hij raakt overspannen en ziet zichzelf als een onaantastbare dictator, die alle zwakkeren in de samenleving wil uitroeien. Als in een (denkbeeldige) rechtszaak zijn schoolmeester, vrouw en moeder tegen hem getuigen, wordt hij gedwongen de muur af te breken. Roger Waters heeft in meerdere interviews verteld dat de teksten grotendeels autobiografisch zijn en dat het idee voor het album is ontstaan omdat Waters - sinds de enorme populariteit van Pink Floyd en de optredens in voetbalstadions - het gevoel had dat er een muur ontstaan was tussen band en publiek. Pink Floyd vervreemd echter niet alleen van het publiek, maar ook van elkaar. Toetsenist Richard Wright wordt het slachtoffer van de interne machtstrijd en wordt tijdens de opnames door Roger Waters uit de groep gezet. Zowel het album, als de single Another Brick In The Wall (Part Two) worden grote hits. In Zuid Afrika krijgt Another Brick In The Wall (Part Two) het nummer een heel speciale betekenis. Het wordt de protestsong van het verzet tegen apartheid. Het verplicht stellen van het Afrikaans als vak op de zwarte scholen leidde tot enorme rellen, De zin We Don't Need No Education sluit daar als thema direct op aan. Het nummer wortdt in Zuid-Afrika dan ook verboden. In Nederland wordt The Wall op 30 November 1979 uitgebracht, en komt op 8 December 1979 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Vanaf 5 Januari 1980 staat de dubbel-LP acht weken op de eerste plaats.


Vanaf 19 Januari 1984 ligt het album Milk And Honey van John Lennon in de platenwinkel. Milk And Honey is postuum uitgebracht. Op dit album staan nummers die John Lennon vlak voor zijn dood (in December 1980) heeft opgenomen, aangevuld met werk van Yoko Ono. Op 4 Februari 1984 komt Milk And Honey de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt een negende plaats.


Metallica begint op 19 Januari 1988 met de opnamen voor het album And Justice For All. Het is het eerste album met de nieuwe bassist Jason Newsted, die de op 27 September 1986 omgekomen Cliff Burton vervangt. And Justice For All wordt door Elektra Records op 25 Augustus 1988 uitgebracht. Voor de single One, die van het album verschijnt, maakt Metallica voor de eerste keer in haar historie een videoclip. Op 17 September 1988 komt het album op nummer 36 de Nederlandse LP Top 75 binnen. And Justice For All bereikt de 15de plaats en staat in totaal 34 weken in de albumlijst genoteerd.


Vanaf 19 Januari 1968 ligt de eerste single van de groep Grapefruit, Dear Delilah, in de platenwinkel. De groepsnaam Grapefruit is afgeleid van de titel van een boek van Yoko Ono heeft. John Lennon is de ontdekker van de groep. Grapefruit bestaat uit: bassist,zanger George Alexander (geboren als Alexander Young), Zanger, gitarist John Perry, drummer Geoff Swettenham en gitarist Pete Swettenham. Dear Delilah komt op 14 Februari 1968 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de 21ste plaats.


Het album Strange Fruit van Trijntje Oosterhuis wordt op 19 Januari 2004 op het legendarische jazz-label Blue Note uitgebracht. Blue Note-president Bruce Lundvall, o.a. ontdekker van Norah Jones, is erg onder de indruk Trijntje's stem, en biedt haar de gelegenheid een album met jazz klassiekers op te nemen. Starnge Fruit bevat opname's van twee live opgenomen concerten van Trijntje Oosterhuis met het Amsterdam Sinfonietta en de Houdini's op 7 januari 2003 in de Concertzaal te Tilburg en op 8 januari 2003 in de Stadsgehoorzaal te Leiden. Op het album staan klassiekers als: Summertime (George Gershwin), Billie's Blues (Billie Holiday), I've Got Rhythm (George en Ira Gershwin) en het titelnummer Strange Fruit (Lewis Allen).


Van 19 t/m 28 Januari 2007 zijn de Dolly Dots de verrassingsact tijdens De Vrienden Van Amstel Live in Ahoy in Rotterdam. Bijna twintig jaar nadat de groep uit elkaar is gegaan treden de zes Dolly Dots, met Angela Groothuizen en Ria Brieffies als belangrijkste zangeressen, weer samen op. De Dolly Dots spelen tijdens dit korte optreden de volgende nummers: Limburg (samen met Rowwen Heze), She's A Liar, Radio en Love Me Just A Little Bit More (samen met Guus Meeuwis). De groep is in de jaren '80 succesvol met in totaal 25 Top 40-hits, waarvan er tien de top 10 halen. Met Love Me Just a Little Bit More scoort de groep in 1983 haar enige nummer 1-hit. Andere artiesten die optreden tijdens De Vrienden Van Amstel Live zijn Guus Meeuwis, Ilse de Lange, Frank Boeijen, Krezip en Racoon. Hoogtepunten van deze serie concerten worden op 28 Januari 2007 door RTL 4 op de televisie uitgezonden. De Vrienden Van Amstel Live wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek.


Op 19 Januari 1970 wordt de soundtrack van de film Easy Rider, met Peter Fonda, Jack Nicholson en Dennis Hopper in de hoofdrollen, goud in Amerika. Het is de eerste soundtrack van een popfilm die met gouden plaat wordt bekroond. Op het album staan o.a. Born To Be Wild en The Pusher van Steppenwolf, If Six Was Nine van Jimi Hendrix, The Weight van The Band en The Ballad Of Easy Rider en It's Alright Ma (I'm Only Bleeding) van Roger McGuinn. De film Easy Rider wordt uitgebracht in hetzelfde jaar waarin Woodstock plaatsvindt, en is één van de eersten die de sociale context van die tijd gebruikt om de ontevredenheid ten opzichte van de toen heersende situatie uit te drukken. De verhaallijn is simpel, de dialogen ook, maar door de manier van filmen en het gebruik van rock-muziek in de soundtrack (wat nieuw is in die tijd) wordt er toch een duidelijke boodschap uitgedragen. Het bekendste nummer van de Easy Rider soundtrack is Born To Be Wild van Steppenwolf. Wanneer de film uitkomt staat dit nummer in de op 10 van de Billboard Hot 100, wat er toe heeft bijgedragen aan de grote populariteit van de film onder jongeren. Wanneer de mannen hun drugdeal achter de rug hebben en weg kunnen op hun motors, barst het nummer Born To Be Wild los. Logisch dat het geassocieerd wordt met vrijheid en meer specifiek met de vrijheid van motorrijders. De Nederlandse premiere van Easy Rider is op 4 September 1969. In Trouw van 2 Oktober 1969 staat over de film te lezen "Wie de film gaat zien, moet enig begrip hebben voor het soort mensen als de Damslapers. En dan zijn de paralellen met onze eigen taboe's, verordeningen en razzia's makkelijk te trekken".


Op 19 Januari 2004 maakt Mark Geragos, de advocaat van Michael Jackson, bekend dat zijn client geen financiele schikking zal treffen met de familie van de jongen die hem beschuldigt van seksueel misbruik. "Zolang ik op deze zaak zit, komt er geen schikking", aldus Geragos, die hiermee suggereert dat de familie van de 14-jarige jongen alleen uit zou zijn op een financiele vergoeding van Michael Jackson. "Er zijn in Californie 175.000 advocaten. Als dit niet om geld gaat, waarom laat de familie zich dan vertegenwoordigen door juist die ene persoon die mijn client al eerder onder druk heeft gezet om er financieel beter van te worden? Als dit mijn zoon was, en hij zou zijn misbruikt, zou ik naar de politie stappen - niet naar een advocaat die uit is op geld", aldus Mark Geragos. De raadsman van Michael Jackson verwijst naar een eerdere aanklacht tegen de zanger. Ook in 1993 is de zanger beschuldigd van ontucht met een minderjarige jongen. Het strafrechtelijk onderzoek in die zaak is indertijd gestaakt, toen de familie van de jongen akkoord ging met een schikking.


Johnny Cash maakt op 19 Januari 1957 zijn nationale televisie-debuut bij de Amerikaanse TV zender CBS. De country & western-zanger is te zien in The Jackie Gleason Show. Tot dan is Johnny Cash alleen te zien geweest bij kleine lokale televisie stations.


Op 19 Januari 1977 treden de Southern Rock formatie's The Charlie Daniels Band en The Marshall Tucker Band op tijdens het inauguratie-feest van de uit Georgia afkomstige Jimmy Carter. Aan het slot van de avond zingt Aretha Franklin vol overtuiging God Bless America. Jimmy Carter wordt een dag later beedigd als 39ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Vier jaar later sluiten The Beach Boys op 19 Januari 1981 het inauguratieconcert van Ronald Reagan in Washington af. Op de melodie van California Girls zingen The Beach Boys I Wish They All Could Be Republicans. Ronald Reagan wordt een dag later beedigd als 40ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Twaalf jaar later komen Mick Fleetwood, Lindsey Buckingham, John McVie en Stevie Nicks op 19 Januari 1993 voor het eerst sinds tien jaar weer bij elkaar als Fleetwood Mac (foto). Lindsey Buckingham over deze reunie: "We got a call maybe two weeks before the event. I said to Stevie 'Do you think we can pull this off? We need to rehearse, right?' They wanted an hour, so we figured we could put together the workhorses for the set." Speciaal voor het inauguratiefeest dat Bill Clinton in Landover in Maryland geeft speelt de groep het nummer Don't Stop (Thinking About Tomorrow), het campagne-thema van Bill Clinton. De afwezige Christine McVie heeft het nummer in 1976 geschreven voor haar ex-man John McVie. Andere sterren die tijdens het inauguratiegeest optreden, zijn Aretha Franklin, Barbra Streisand, Paul Simon, Linda Ronstadt, Michael Jackson, Little Richard en Chuck Berry. De totale kosten voor het inauguratiefeest van Bill Clinton komen op $35 miljoen.Bill Clinton wordt op 20 Januari 1993 beedigd als 42-ste president van de Verenigde Staten van Amerika.


Op 19 Januari 2006 komt de 54-jarige Victor Willis voor de tweede keer niet opdagen bij de rechtbank. De voormalige zanger van The Village People is in Juli 2005 in zijn woonplaats Daly City in Californie opgepakt door de politie, nadat bij controle blijkt dat hij cocaine en een vuurwapen bij zich heeft. Na het betalen van een borgsom van $100.000 neemt Willis echter de benen. In Oktober 2005 komt hij niet opdagen bij de eerste zitting van de rechtbank. In December 2005 wordt zijn foto vertoond in America's Most Wanted, de Amerikaanse versie van Opsporing Verzocht. Victor Willis wordt uiteindelijk op 26 Maart 2006 gearresteerd, en wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Ook moet hij zich laten opnemen in de Betty Ford-kliniek om van zijn drugsprobleem af te komen. Victor Willis wordt hier op 5 September 2006 ontslagen.


Carl Perkins overlijdt op 19 Januari 1998 in het Jackson-Madison County General Hospital in Jackson, Tennessee, nadat hij voor de derde keer is getroffen door een beroerte. Carl Lee Perkins wordt geboren op 9 April 1932 in Tiptonville, Tennessee, en groeit uit tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de rockabillystijl en van de zogenaamde Sun-sound, gelanceerd door Sam Phillips. Carl Perkins eerste plaat verschijnt op het label Flip (een sublabel van Sun) in April 1955. De debuutsingle bevat twee eigen composities, Turn Around/Movie Magg, maar de plaar flopt en wordt buiten Memphis niet verkocht. Carls tweede plaat verschijnt 1 September 1955 op het Sun label. Wederom bevat de plaat twee eigen composities, Let The Jukebox Keep On Playing/Gone Gone Gone. Ditmaal zijn de verkoopcijfers aanmerkelijk beter en men begint zich voor Perkins te interesseren. Het grote succes komt met Blue Suede Shoes/Honey Don't, ook nu weer door Carl Perkins zelf geschreven. Blue Suede Shoes wordt in Januari 1956 een grote hit en levert Perkins een eerste gouden plaat op. Zijn carriere krijgt op 23 Maart 1956 een grote klap als hem een auto-ongeluk overkomt. Carls manager wordt op slag gedood, zijn broer Jay B. overlijdt ruim twee jaar later aan de gevolgen van het ongeluk. Ten gevolge van dit ongeluk verblijft Carl zes maanden in het ziekenhuis. In die tijd gaat Elvis met de eer van Blue Suede Shoes strijken, want ook Presley neemt de song op. Een week na het ongeluk verschijnt Boppin' The Blues/All Mama's Children. Het plaatje verschijnt hoog in diverse hitlijsten. Eenmaal uit het ziekenhuis werkt Carl mee aan de opnamen voor de film Disc Jockey Jamboree, waarin hij Glad All Over zingt. In 1958 gaat hij van Sun naar Columbia, maar de opnamen voor het laatstgenoemde label hebben niet die importantie als die voor Sun. Eind 1963 tekent Carl een contract voor Decca Records. In die periode raakt hij aan de drank verslaafd en pas in 1967 is hij weer actief, ditmaal voor Dollie Records. Hij maakt er een aantal goede countryplaten, maar keert via enkele kleine labels toch weer terug naar Columbia. Voor dit label werkt hij nauw samen met Johnny Cash en gaat met zijn show nog wel eens op tournee. Veel van zijn songs worden ook door andere artiesten opgenomen. Blue Suede Shoes alleen al wordt op de plaat gezet door mensen als Elvis Presley, Cliff Richard, Buddy Holly, Conway Twitty, Eddie Cochran en de Nederlandse formatie Long Tall Ernie And The Shakers. The Beatles nemen drie van zijn songs op, te weten: Honey Don't, Matchbox en Everybody's Trying To Be My Baby. In 1985 neemt hij een tv-special op om de dertigste verjaardag van Blue Suede Shoes te vieren. Gasten zijn omdermeer: George Harrison, Ringo Starr, Dave Edmunds en The Stray Cats. Op 21 januari 1987 wordt hij toegelaten tot de Rock And Roll Hall Of Fame. Carl Perkins is 65 jaar geworden.


Op 19 Januari 1980 komt Crying van Don McLean op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40. Crying is geschreven door Roy Orbison en Joe Melson. Roy Orbison is ook de eerste die Crying op de plaat zet. Deze versie wordt in Nederland land geen hit. In Amerika bereikt Crying door Roy Orbison de tweede plaats in de Billboard Hot 100. De versie van Don McLean blijft in Amerika, een jaar nadat de single in Nederland een hit is, op 21 Maart 1981 op vijf steken. Crying staat in Nederland vanaf 23 Februari 1980 vijf weken op de eerste plaats.


Alan Palmer wordt op 19 Januari 1949 in Batley, Yorkshire in Engeland geboren. Alan Palmer wordt later bekend als zanger Robert Palmer. In de jaren 60 maakt Palmer deel uit van de groepen Alan Brown Set en Dada, dat later omgedoopt wordt tot Vinegar Joe. Ondanks een ijzersterk repertoire en een aantal prima platen breekt Vinegar Joe niet door, en begin 1974 stopt Vinegar Joe er dan ook mee. Sinds 1974 is Palmer dan als solo-artiest actief, en scoort hij zijn eerste hit met Sneakin' Sally Through The Alley. In Nederland scoort Palmer in 1978 zijn eerste hit met Best Of Both Worlds, wat de 17de plaats haalt in de Top 40. Begin jaren 80 halen de nummers Johnny And Mary en Looking For Clues de hitparades. Addicted To Love en Bad Case Of Loving You worden zijn grootste hits. Met de gelegenheidsband The Power Station, die hij in 1985 opricht met John Taylor en Andy Taylor van Duran Duran, scoort Palmer de hits Some Like It Hot en Get It On. Robert Palmer overlijdt, tijdens een korte vakantie in Parijs, op 26 September 2003 aan de gevolgen van een hartstilstand. Robert Palmer is 55 jaar geworden.


Op 19 Januari 1963 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. The Beatles maken in deze aflevering van Thank Your Lucky Stars hun nationale televisiedebuut. Zij spelen hun single Please Please Me. Presentator Brian Matthew ontvangt naast The Beatles ook nog Petula Clark, Mr. Acker Bilk, Mark Wynter, Chris Barber's Jazz Band, The Brook Brothers en David MacBeth.


Jan van Veen komt op 19 Januari 1974 op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Meer. Meer is een door Rob Chrispijn gemaakte vertaling van het gedicht The Desiderata dat Max Erhmann (1872-1945) in 1927 geschreven heeft. Meer bereikt de 28ste positie als hoogste notering. Jan van Veen is in de jaren zestig diskjockey bij Radio Veronica. Hier presenteert hij in 1967 zijn eerste Candlelight. In 1970 stapt hij op bij Radio Veronica, en gaat in de kousen- en pantyhandel. Een jaar later wordt Jan van Veen toch weer diskjockey bij de Nederlandse service van Radio Noordzee Internationaal. In 1976 presenteert hij enige tijd Let'ss Twist Again bij de AVRO op Hilversum 3. In 1978 bedankt Jan van Veen voor de eer van programmaleider bij de AVRO, en keert uiteindelijk terug naar de panty's. Tegenwoordig presenteert Jan van Veen zijn programma Candlelight op internet via zijn eigen site.


Op 19 Januari 2003 wordt door de Amerikaanse omroep FOX de eerste aflevering van de tweede serie van American Idol uitgezonden. Soulzanger Ruben Studdard wordt op 20 Mei 2003 tot winnaar uitgeroepen. In deze talentenjacht brengen meer dan vierentwintig miljoen kijkers hun stem uit. Clay Aiken eindigt met 'slechts' 134.000 stemmen minder op de tweede plaats. Studdard's eerste single, een cover van Flying Without Wings van Westlife komt op een 2e plaats binnen in de Billboard Hot 100. Het is tevens de hoogste notering van het plaatje. In December 2003 komt zijn debuut album Soulful op nummer 1 binnen in de albumlijst van Billboard. In de eerste week worden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht.


The Band wordt op 19 Januari 1994 geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ook Rod Stewart, The Animals, The Grateful Dead, Elton John, John Lennon, Bob Marley en Duane Eddy worden op deze dag opgenomen in de ere-galerij der popgiganten.


Op 19 Januari 1982 wordt Melvin Hazes geboren. Hij is de zoon van Andre Hazes en zijn tweede vrouw Ellen Wolf. Uit zijn eerste huwelijk met Annie Dijkstra heeft Hazes nog een dochter; Nathalie.


Muziek Jarige Op 19 Januari

1939: Phil Everly - The Everly Brothers Zanger
1942: Michael Crawford - Zanger Engeland
1943: Janis Joplin - Zangeres USA († 4 Okt. 1970)
1943: Joe Butler - The Lovin Spoonful Drums
1944: Laurie London - Zangeres Engeland
1946: Dolly Parton - Country Zangeres USA
1947: Rod Evans - Deep Purple Zanger
1948: Harvey Hinsley - Hot Chocolate Gitaar
1949: Robert Palmer - Zanger Engeland († 26 Sept. 2003)
1950: Francis Buchholz - The Scorpions Bas (D)
1951: Dewey Bunnell - America Zanger/Gitaar
1951: Martha Davis - The Motels Zangeres
1957: Mickey Virtue - UB40 Toetsen
1963: Caron Wheeler - Soul II Soul Zangeres
1969: Zoe (Zoe Pollock) - Zangeres Engeland
1969: Trey Lorenz - Zanger USA
1978: Wayne Williams - Another Level Zanger
1978: Ricky Wilson - Kaiser Chiefs Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten