Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 16 Januari

The Who is op 16 en 17 Januari 1970 de eerste rockgroep ooit die in het Theatre Des Champs Elysses in Parijs een concert mag geven. Tijdens een korte tour wordt in diverse Opera concertzalen in Europa, naast de bekende succesnummers als I Can't Explain, Young Man Blues, My Generation en Summertime Blues, een complete uitvoering van de rock-opera Tommy gegegeven. "The European tour is very political. We were turned down in Austria, Italy, Switzerland and got the cold shoulder in Spain. We've been working on the tour for four or five months, and the Germans were very groovy, so were the Dutch. But for some of the others it was a bit too much for them to contemplate The Who in their sacred Opera houses", aldus tour manager Peter Rudge. The Who speelt tijdens deze korte tour ook nog op 24 Januari 1970 in het Det Kunglige Teater in Kopenhagen, op 26 Januari 1970 in het Stadt Opera House in Keulen, op 27 Januari 1970 in het Stadt Opera House in Hamburg, op 28 Januari 1970 in het Deutchland Stadt Opera House in Berlijn en op 30 Januari 1970 in het Concertgebouw in Amsterdam


Op 16 Januari 1979 wordt door een rechter de scheiding uitgesproken tusssen Cher en Gregg Allman van The Allman Brothers Band. Cher en Gregg Allman treden op 30 Juni 1975 in het huwelijk in Las Vegas. Het huwelijk is uitermate stormachtig. Binnen 10 dagen vraagt Cher al weer echtscheiding aan, om vervolgens weer van gedachte te veranderen. Samen nemen Cher en Gregg Allman ook nog een album op (Two The Hard Way als Allman & Woman) en krijgen ze een jaar later een zoon, Elijah Blue Allman geboren op 7 Juli 1976.


Ondermeer Robert Plant en Eric Clapton zijn op 16 Januari 1980 aanwezig op een receptie ter gelegenheid van het uitkomen van het album The Summit. Het verzamelalbum The Summit is een samenwerking tussen het Led Zeppelin label Swan Song en K-Tel. Opbrengsten van het album gaan naar de Verenigde Naties naar aanleiding van Het Jaar Van Het Kind. De volledige tracklist van groepen en de nummers die belangeloos worden afgestaan aan het album zijn: Jet (Paul McCartney & Wings), Baker Street (Gerry Rafferty), Sultans Of Swing (Dire Straits), Let It Grow (Eric Clapton), Sorry Seems To Be The Hardest Word (Elton John), Devil Woman (Cliff Richard), Give A Little Bit (Supertramp), Boys Are Back In Town (Thin Lizzy), Don't Kill The Whale (Yes), Welcome To The Machine (Pink Floyd), Rock & Roll Fantasy (Bad Company) en Candy Store Rock (Led Zeppelin).


Op woensdag 16 Januari 1957 wordt in een kelder aan 10 Mathew Street in Liverpool de The Cavern geopend. Eigenaar is Alan Sytner. The Cavern is vernoemd naar de Parijse Jazzclub Le Caveau en is in de begindagen dan ook vooral een jazzclub. Op de openingsavond wordt er opgetreden door The Merseysippi Jazz Band. In Juni 1960 wordt het roer omgegooid en gaan er ook rock'n'roll-bandjes optreden. The Beatles debuteren op 21 Maart 1961 in de Cavern Club. The Beatles spelen tussen 1961 en 1963 hier bijna 300 keer, en de zangeres Cilla Black begint hier haar carierre als garderobejuffrouw. De dagen van de club lijken geteld in 1973. Op 27 Mei 1973 sluiten deuren, omdat de gemeente Matthew Street wil reorganiseren. Men wil het netwerk van de ondergrondse uitbreiden. Bovengronds moet er een groot parkeerterrein komen. Cavern manager Roy Adams bouwt een nieuwe club precies tegenover de oude locatie. De Cavern Club van vandaag de dag wordt in 1984 heropend. Het gebouw is gebaseerd op de ontwerptekeningen en gebouwd met 15.000 bouwstenen van de originele Cavern. Desondanks vindt het publiek dat The Cavern haar historische betekenis verloren heeft. Hieraan komt abrupt een eind als op 14 December 1999 Paul McCartney zijn laatste optreden van de eeuw hier geeft. In een klap heft de club zijn titel The Most Famous Club In The World weer terug.


De allerlaatste aflevering van het programma Your Lucky Hit Parade wordt door CBS Radio op 16 Januari 1953 uitgezonden. Dit populaire programma is op 20 April 1935 voor het eerst te horen op de Amerikaanse radio. In het hitparade-programma worden de grote hits van het moment gezongen door sterren als Frank Sinatra, Johnny Mercer en Dinah Shore. Your Lucky Hit Parade is afwisselend op NBC en op CBS te horen. Tot 1959 is het een televisieprogramma op NBC.


Op 16 januari 2007 overlijdt James "Pookie" Hudson in zijn huis in Capitol Heights, Maryland aan de gevolgen van longkanker. Thornton James (Pookie) Hudson wordt op 11 Juni 1934 geboren in Des Moines, Iowa. De Doo-Wop zanger heefy tijdens zijn leven deel uitgemaakt van The Three Bees, Pookie Hudson & The Hudsonaires en The Spaniels. The Spaniels hebben in de Verenigde Staten succes met Baby It's You (1953), Goodnite Sweetheart Goodnite (1954), You Painted Pictures (1955), You Gave Me Peace Of Mind (1956) en Everybody's Laughing (1957). IN 1991 worden The Spaniels geeerd door The Rhythm And Blues Foundation met een onderscheiding en een geldbedrag van $20,000. The Spaniels gebruiken het geld om het album 40th Anniversary op te nemen. James "Pookie" Hudson is 72 jaar geworden.


In het Rolling Stone magazine van 16 Januari 2005 staat de uitslag van een populariteits poll die gehouden is onder de lezers van het blad. U2 komt als grote winnaar uit de bus. In de categorieen Best Single (Vertigo), Best Album (How To Dismantle An Atomic Bomb), Artist Of The Year en Best Video (Vertigo) staat de groep bovenaan. Bij de Amerikaanse crtitici is U2 niet populair, getuige een 7e plaats voor zowel Vertigo (als Best Single), en How To Dismantle An Atomic Bomb (als Best Album).


Travis Barker klaagt op 16 Januari 2008 de producent van de energiedrank Rockstar aan. Op de website van het drankje is zonder toestemming een foto van de voormalige drummer van Blink 182 geplaatst waarop hij de energiedrank inneemt. Barker klaagt de producent van Rockstar aan wegens inbreuk op zijn privacy en misbruik van zijn goede naam. Ook vindt de muzikant dat de producent ongepast gebruik heeft gemaakt van zijn portret om een product te promoten. Travis Barker is vanaf 1998 de drummer van de punkrockband Blink 182. De formatie scoort hits met What's My Age Again? en All The Small Things. In 2005 gaat Blink 182 uit elkaar. Barker is samen met zijn vrouw Shanna Moakler ook te zien in de MTV-realitysoap Meet The Barkers. In April 2008 komen Rockstar en Travis Barker tot een overeenkomst. Hoeveel het energiedrankje moet betalen wordt niet bekend gemaakt.


Tom Jones staat op 16 Januari 1967 in een platenstudio in Londen om de nummers Funny Familiar Forgotten Feelings en I'll Never Fall In Love Again op te nemen. Funny Familiar Forgotten Feelings wordt op 7 April 1967 uitgebracht. Op 13 April 1967 komt deze single de Engelse hitparade binnen, en haalt uiteindelijk de zevende plaats steken. I'll Never Fall In Love Again ligt vanaf 21 Juli 1967 in de platenwinkel. Deze single komt op 26 Juli 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats.


Op 16 Januari 1992 wordt in de Bray Film Studios in Berkshire, Windsor in Engeland voor MTV een akoestisch optreden van Eric Clapton opgenomen. Het publiek is samengesteld uit prijswinnaars van een door BBC Radio 1 gehouden radiokwis. Eric Clapton wordt bijgestaan door Ray Cooper (percussie), Nathan East (bas), Steve Feronne (drums), Chuck Leavell (toetsen), Andy Fairwater-Low (gitaar) en Katie Kissoon en Tessa Niles (achtergrondzang). Op 11 Maart 1992 wordt het optreden in MTV Unplugged voor het eerst in Amerika uitgezonden. Zes maanden later wordt het optreden op CD uitgebracht onder de naam Eric Clapton Unplugged. Vanaf 5 December 1992 staat het album drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Album Top 100. De CD wordt tijdens de 35ste uitreiking van de Grammy Awards op 24 Februari 1993 met zes Grammy Awards beloond: Album Of The Year (Unpluggd), Song Of The Year (Tears In Heaven), Best Pop Vocal Performance (Tears In Heaven), Best Rock Vocal Performance (Unplugged), Best Rock Song (Layla), Record Of The Year (Tears In Heaven). Twee nummers die wel gespeeld zijn, maar niet op de CD staan: Circus en My Father's Eyes verschijnen later (opnieuw opgenomen) op het album Pilgrim uit 1988.


Andre Hazes komt op 16 Januari 1982 op een 38ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Zeg Maar Niets Meer. Dit nummer is een Nederlandse vertaling van het door John Madara en David White geschreven You Don't Own Me, wat in 1963 als eerste door Lesley Gore op de plaat is gezet. John Madara en David White zijn ondermeer ook verantwoordelijk voor One-Two-Three van Len Barry en At The Hop voor Danny & The Juniors waarvan David White toendertijd deel van uitmaakte. De Nederlandse vertaling van Zeg Maar Niets Meer is van de hand van Andre Hazes zelf. Zeg Maar Niets Meer bereikt een negende plaats in de Nederlandse Top 40.


Op 16 Januari 1960 zijn Eddie Cochran en Gene Vincent op de Engelse televisie te zien in het programma Boy Meets Girl. Voor Eddie Cochran is het zijn zijn Britse televisiedebuut. In zijn begeleidingsband speelt ondermeer Joe Brown gitaar.


George Harrison komt op 16 Januari 1988 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Got My Mind Set On You. Het nummer is geschreven door Ruby Clark en is in 1961 onder de naam I've Got My Mind Set On You al op de plaat gezet door James Ray & Hutch Davie Orchestra. Ruby Clark is ook de schrijver van de hits Good Lovin (Nr 1 in Amerika voor The Young Rascals) en It's In His Kiss (The Shoop Shoop Song( Nr 1 voor Cher). Got My Mind Set ON You is geproduceerd door Jeff Lynne, met wie George Harrison samen met Roy Orbison, Bob Dylan en Tom Petty later de groep The Traveling Wilbury's begint. In 1987 heeft Weird Al Yankovic een kleine hit met een parodie op het nummer als This Song Is Just 6 Words Long.


Op 16 Januari 1961 staat een pas 14-jarige Helen Shapiro in de EMI Studio aan Abbey Road, Londen om haar eerste single Don't Treat Me Like A Child op te nemen. De productie is in handen van de orkestleider Norrie Paramor, die tevens verantwoordelijk ios voor het arrangement. Don't Treat Me Like A Child van Helen Shapiro komt op 23 Maart 1961 de Britse hitparade binnen, en bereikt een derde plaats.


Op 16 Januari 2007 wordt door de Amerikaanse televisiezender Fox de eerste aflevering van het 6e seizoen van American Idol uitgezonden. Presentator is Ryan Seacrest. De jury bestaat uit Simon Cowell, Paula Abdul en Randy Jackson. De uit Phoenix, Arizona afkomstige 18e jarige zangeres Jordin Sparks wordt op 23 Mei 2007 tot winnaar. Tijdens de finale worden meer dan 74 miljoen stemmen uitgebracht, een nieuw record voor American Idol.


Een dan nog vrij onbekende Bruce Springsteen staat op 16 Januari 1973 in het St Mary's Hall Auditorium Theatre van de Villanova University in Villanova, Pennsylvania. Door een staking van The Villanovan, de schoolkrant van de Villanova Universiteit, is er geen advertentie geplaatst voor het concert. Bruce Springsteen staat dan ook te spelen voor minder dan 50 toeschouwers. Desondanks speelt de band zijn gewoonlijke set.


Op 16 Januari 2000 overlijdt Will "Dub" Jones aan de gevolgen van hartproblemen. Will J. Jones wordt op 14 Mei 1928 geboren in Shreveport, Louisiana en wordt in 1958 zanger bij de Doo-Wop groep The Coasters als hij de vertrekkende Bobby Nunn opvolgt. Vanaf die tijd tot aan 1959 wordt een hele reeks grote hits gescoord, die ook in Nederland een enorme populariteit verwerven, zoals Yakety Yak, Charlie Brown, Along Came Jones en Poison Ivy. In de arrangementen van deze nummers worden de verschillende stemmen van de zangers maximaal uitgebuit om het gewenste komische effect te bereiken. Daarnaast doen de saxsolo's van King Curtis en de functionele gitaarpartijen van Mickey Baker de rest. Vanaf 1960 wordt het succes langzaam minder en raakt de groep in het Golden Oldie's circuit verzeild. Will 'Dub' Jones is 71 jaar geworden.


Jools Holland, presentator van The Tube, het populaire muziekprogramma op het Engelse Channel 4, wordt op 16 Januari 1987 voor zes weken geschorst. Tijdens een live uitgezonden promotiefilmpje voor The Tube, tijdens een kinderprogramma, heeft hij de woorden Groofy Fuckers gezegd. Na zes weken thuis gezeten te hebben mag Jools Holland weer aan het werk, nadat hij beloofd heeft zich voortaan te gedragen.


Op 16 Januari 1978 loopt Sid Vicious per ongeluk door een glazen deur in een hotel in San Francisco. Niet veel later wordt hij met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, omdat de bassist van The Sex Pistols een overdosis heeft genomen.


De kustwacht van Jamaica opent op 16 Januari 1996 het vuur op het watervliegtuig van de Amerikaanse zanger Jimmy Buffett dat zij aanzien voor een vliegtuig dat drugs smokkelt. Bono en Adam Clayton van U2, die ook aan boord zijn, en Jimmy Buffett komen met de schrik vrij.


Op 16 Januari 1958 beleeft de film Jailhouse Rock in Londen zijn Europese premiere. De derde film met Elvis Presley is tussen 13 Mei 1957 en 14 Juni 1957 opgenomen in de MGM Studios in Culver City in Californie. Elvis speelt Vince Everett. Het script is van Ned Young, terwijl de regie in handen is van Richard Thorpe. De vrouwelijke hoofdrol van Peggy Van Alden wordt gespeeld door Judy Tyler, die op 3 Juli 1957, samen met haar man George Lafayette, bij een auto-ongeluk in Wyoming om het leven komt. De soundtrack voor Jailhouse Rock wordt op 30 April 1957 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Op de vijf nummers wordt Elvis begeleid door gitaristen Scotty Moore en Tiny Timbrell, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brookes. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Vier van de vijf nummers zijn geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller.


De op 5 Januari 1998 omgekomen Sonny Bono, voormalig popidool, burgemeester van Palm Springs en lid van de Amerikaanse Senaat, wordt op 16 Januari 2002 geeerd met een naar hem genoemde snelweg. Vanaf deze dag wordt een gedeelte van de snelweg I-10 in het zuiden van Californie herdoopt tot Sonny Bono Memorial Freeway. "Sonny's energy and vision stretched from one end of the Coachella Valley to the other, and beyond. It is fitting that the roadway connecting our valley communities and linking us to the world beyond will now bear his name", aldus Mary Bono, die na de dood van haar man op 7 April 1998 gekozen wordt om zijn zetel in de Senaat over te nemen.


Op 16 Januari 1963 beginnen Cliff Richard & The Shadows aan een tournee door Zuid-Afrika. Er zijn ondermeer optredens in Port Elizabeth, Johannesburg, Durban en Bulawayo. In Rhodesie spelen zij een show in Salisbury.


The New Seekers zijn op 16 Januari 1971 te gast in de derde aflevering van It's Cliff Richard, een televisieshow van de BBC. Cliff Richard zingt in zijn eigen show ondermeer My Sweet Lord van George Harrison.


David Seville overlijdt op 16 Januari 1972 aan de gevolgen van een hartaanval. David Seville wordt als Ross Bagdasarian geboren op 27 Januari 1919 in Fresno, Californie. David Seville is het meest bekend van de Kerst klassieker The Chipmunk Song van The Chipmunks die in 1958 twee Grammy Awards krijgt voor Best Comedy Performance en Best Recording For Children. The Chipmunks (Alvin, Simon en Theodore) zijn vernoemd naar David's zoon Alvin, en naar de twee directeuren van zijn platenmaatschappij Libert Records: Al Bennett en Si Warnoker. David Seville is 52 jaar geworden.


Paul McCartney wordt op 16 Januari 1980 op Tokyo International Airport in Japan gearresteerd nadat de douane 219 gram marihuana in zijn bagage heeft aangetroffen. "I didn't try to hide it. I had just come from America and still had the American attitude that marijuana isn't that bad. I didn't realise just how strict the Japanese attitude is", aldus Paul McCartney. Na tien dagen in een politiecel te hebben doorgebracht wordt de ex-Beatle op 25 Januari 1980 vrijgelaten. "I spent my time in the Tokyo jail making a mental list of all those drugs which are legal but dangerous. We're all on drugs - cigarettes, whiskey and wild, wild women. Society thinks alcohol is terrific, yet it kills. Cigarettes can kill. They are worse than marijuana. It's just not true that marijuana can kill. What about the little old ladies on Valium? Think of aspirin's danger to the stomach", aldus McCartney over zijn aanhouding. De opsluiting heeft Paul McCartney veel geld gekost, behalve het afzeggen van de Wings tour door Japan, moet er £200,000 betaald worden aan Udo Music in Japan om de verliezen te dekken. Verblijfskosten voor familieleden en het betalen van advocaten kosten McCartney nog eens £10,000 per dag.


Precies vier jaar later wordt Paul McCartney opnieuw gearresteerd met marihuana in zijn bagage. Paul en zijn vrouw Linda worden op 16 Januari 1984 in Barbados opgepakt met een paar gram marihuana. Nadat beiden een boete van 200 dollar hebben betaald, mogen zij vertrekken.


In Amerika wordt op 16 Januari 1976 door ABC de eerste show van Donny en Marie Osmond uitgezonden. Nadat ABC president Fred Silverman de twee heeft gezien tijdens het tijdelijk presenteren van The Mike Douglas Show, besluit hij hen een eigen TV show te geven. The Donnie & Marie Show is vier jaar lang op televisie geweest. Na de laatste uitzending zegt Donny Osmond over de show: "I enjoyed working with Marie. The magic between the two of us was just there. That comes from not only being brother and sister, but also working together a lot and learning how each one is going to react in a certain situation. I actually will miss working with Marie now it's ended."


The Proclaimers komen op 16 Januari 1988 op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40 met Letter From America. Deze single bereikt een achttiende plaats. The Proclaimers zijn de 25-jarige Schotse tweeling Craig en Charlie Reid. Letter From America is geproduceerd door Hugh Murphy en Gerry Rafferty.


Tina Turner geeft op 16 Januari 1988, in het kader van de Break Every Rule Tour, in het Maraca Stadion in Rio De Janeiro, Brazilie een optreden voor 182.000 fans. Hiermee staat Tina Turner vermeld in het Guinness Book Of Records als eerste solo-artiest die voor zoveel publiek op het toneel staat. Tijdens de door Pepsi Cola gesponserde Break Every Rule Tour treedt Tina Turner voor meer dan 3.5 miljoen mensen op. Het concert in Rio De Janeiro verschijnt in Juni 2000 op DVD, eerder is het concert al op video verschenen onder de naam Tina Turner - Live In Concert - Rio De Janeiro.


Op 16 Januari 1976 ligt Frampton Comes Alive van Peter Frampton in de platenwinkel. Het live-album is 13 Juni 1975 opgenomen tijdens twee concerten in het Marin Civic Center in San Rafael en op 14 Juni 1975 in de Winterland Ballroom in San Francisco. Het nummer Baby I Love Your Way is opgenomen tijdens een concert op 15 November 1975 op het Providence College in Providence, Rhode Island. In de week van 10 April 1976 staat Frampton Comes Alive bovenaan in de Amerikaanse albumlijst. In Nederland komt de single Show Me The Way op 24 Juli 1976 op de eerste plaats van de Top 40 terecht. Nog twee nummers van het album, Baby I Love Your Way en Do You Feel Like We Do worden ook grote hits. Op 10 Oktober 1995 wordt het album Frampton Comes Alive II van Peter Frampton op de markt gebracht. Deze opname's zijn op 15 en 16 Juni 1995 gemaakt in de Fillmore West Auditorium in San Francisco. Peter Frampton hoopt dat Frampton Comes Alive II dezelfde hoge verkoopcijfers haalt als het eerste deel uit 1975. Maar deel één is tot de dag van vandaag het bestverkochte live-album aller tijden, met een geschat aantal van ruim 19 miljoen exemplaren.


The Byrds en Wilson Pickett zijn enkele van de artiesten die op 16 Januari 1991 worden geinstalleerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ook Ike & Tina Turner, Jimmy Reed, John Lee Hooker, The Impressions en LaVern Baker worden opgenomen in deze galerij der groten van de popmuziek. Nesuhi Ertegun krijgt een 'Lifetime Achievement'. Hij is samen met zijn broer Ahmed verantwoordelijk voor het oprichten van het platenlabel Atlantic Records.


Op 16 Januari 1964 wordt in het St. James Theatre in New York voor de eerste keer de musical Hello Dolly opgevoerd. De hoofdrol is voor Carol Channing als Dolly Gallagher Levi. De titelsong Hello Dolly, gezongen door Louis Armstrong, staat in de week van 9 Mei 1964 op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Na in totaal 2844 keer te zijn opgevoerd op Broadway is op 27 December 1970 de laatste voorstelling van Hello Dolly.


Nadat Jailhouse Rock uit 1957 een week eerder al op de eerste plaats staat, bereikt op 16 Januari 2005 opnieuw een heruitgave van een oude nummer één-hit van Elvis Presley de top van de Britse hitparade. De herhaalde nummer één-notering van One Night uit 1959 betekent een mijlpaal. Sinds de start van de Britse hitparade in 1952 is dit de duizendste nummer één-single. De eerste Nr. 1 is Here In My Heart van Al Martino. The Manic Street Preachers hadden bijna geschiedenis geschreven, hun nieuwe single Empty Souls staat op 16 januari 2005 op de tweede plaats. Alle achttien Britse nummer één-singles van Elvis Presley worden voorjaar 2005 wekelijks opnieuw uitgebracht. Dit gebeurt ter herdenking van de zeventigste geboortedag van Elvis Presley, die geboren is op 8 januari 1935. One Night is voor Elvis Presley zijn twintigste topnotering in Groot-Brittannie. Dit is op zich al een record. The Beatles hebben zeventien keer op nummer één gestaan. De eerste Britse nummer één-hit voor Elvis Presley is All Shook Up in 1957. One Night wordt in een beperkte genummerde oplage heruitgebracht.


Little Richard staat op 16 Januari 1957 in de studio om het nummer Lucille op te nemen. Lucille wordt uitgebracht als single, en komt op 23 Maart 1957 de Amerikaanse hitparade binnen. Lucille bereikt de 21ste plaats.


In de Sea-Saint Studio van Allen Toussaint in New Orleans beginnen Paul McCartney & Wings op 16 Januari 1975 aan de opnamen van hun album Venus And Mars. De voormalig Beatle wordt op dit album bijgestaan door Denny Laine (gitaar), Jimmy McCulloch (gitaar), Linda McCartney (toetsen), Joe English (drums), Dave Mason (gitaar), Tom Scott (saxofoon), Allen Toussaint (piano), Geoff Britton (drums) en Afro (congas). Vanaf 27 Mei 1975 ligt het album Venus And Mars in de platenwinkel. Venus And Mars komt op 14 Juni 1975 de Billboard-albumlijst binnen, en staat in de week van 19 juli 1975 op de eerste plaats. Drie dagen na de Amerikaanse release verschijnt het album ook in Europa op de markt. Venus And Mars bereikt in Nederland de tweede plaats in de LP Top 50.


De Gouden Harpen 2006 zijn voor de cabaretier Herman Finkers, de pianist Louis van Dijk en de blueszanger Harry Muskee. Dit nieuws wordt op 16 Januari 2006 door Jerney Kaagman, de directeur van Buma Cultuur op Radio 2 bekend gemaakt. De Gouden Harpen 2006 worden op 5 Februari 2007 uitgereikt tijdens Het Harpen Gala. Tijdens deze avond worden ook De Zilveren Harpen 2006 uitgereikt aan Nick & Simon, A Balladeer en Opgezwolle. Alle optredende artiesten worden begeleid door Het Metropole Orkest olv Maurice Luttikhuis. Voor het eerst wordt er ook postuum een Gouden Harp toegekend. Die is voor Willem van Beusekom, tot zijn dood op 21 Mei 2006 de directeur van de NPS en de voorzitter van Buma Cultuur. De jury voor De Gouden Harpen 2006 bestaat uit Cor Bakker, Lisa Boray, Daniel Dekker, Tom Engelshoven, Han Kooreneef, Gert van Veen en Kick van der Veer. De voorzitter van de jury is Frits Spits.


Ike Turner wordt op 16 Januari 1990 door een rechtbank in Californie tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij onder invloed van cocaie door de politie van de weg is gehaald.


Tijdens een serie optredens van Cliff Richard & The Shadows in The Talk Of The Town in Londen wordt Brian Bennett, de drummer van The Shadows, op 16 Januari 1968 ziek. Hij wordt in een ziekenhuis opgenomen met een blindedarmontsteking. De eerste avond kruipt Cliff Richard zelf achter het drumstel. Totdat Brian Bennett weer beter is, wordt Tony Meehan ingehuurd. Hij is van 1959 tot 1961 drummer bij The Shadows geweest.


Hans Brinker Symphony van Holland komt op 16 Januari 1971 op een 23ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat The Silverfleet. Beide instrumentale nummers zijn bewerkingen van de oude volksliedjes De Uil Zat In De Olmen en De Zilvervloot. Holland is een gelegenheidsproject, niet te verwarren met de Utrechtse band Holland van de hit Magic Mary (1975) en ook niet te verwarren met het gelijknamige project van de band Catapult (op de single Aanvallen! uit 1988). De single is een productie van Fred Haayen, de producer/manager van de Golden Earring. In de gelegenheidsformatie Holland spelen een groot aantal Nederlandse popmuzikanten. Barry Hay, de zanger van de Golden Earring, is op dwarsfluit te horen en Rein van de Broek van Ekseption speelt trompet. Verder zijn Anita Meyer, Patricia en Yvonne Paay en Jerney Kaagman (Earth & Fire) als zangeressen te horen. Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) op drums, Chris Koerts (Earth & Fire) en George Kooymans (Golden Earring) gitaar en Gerard Koerts (Earth & Fire) op toetsen. Hans Brinkers Symphonie vormt de finale van het televisieprogramma 6 M. 2 N.A.P. (Beat Behind The Dikes) dat op 30 December 1970 door de AVRO op Nederland 2 is uitgezonden. Daarin treden de populairste popgroepen van 1970, waaronder Shocking Blue, The Tee Set, Blue Planet, Golden Earring, Ekseption, The Dizzy Man's Band, The Shoes en Earth & Fire op. Bob Rooyens is de regisseur van 6 M. 2 N.A.P. (Beat Behind The Dikes). Dit programma is een coproductie van Bavaria in Munchen en de AVRO. Op 8 Maart 1971 wordt 6 M. 2 N.A.P. (Beat Behind The Dikes) op de West-Duitse televisie uitgezonden. De single Hans Brinker Symphony bereikt op 6 Februari 1971 de zevende plaats als hoogste notering.


Op 16 Januari 2004 bepleit Michael Jackson, voor een rechtbank in Santa Maria in Californie, zijn onschuld in het proces over zijn veronderstelde ontucht met minderjarigen. De rechter wijst Michael Jackson terecht voor diens late aankomst in de rechtszaal. De 45-jarige zanger heeft de rechter eenentwintig minuten laten wachten. "Ik wijs u erop dat ik dit niet nog eens zal tolereren. U beledigt het hof", aldus de rechter. Buiten de rechtbank hebben medewerkers van Michael Jackson uitnodigingen voor een bezoek aan Neverland uitgedeeld onder zijn fans en medestanders. Een paar duizend mensen bezoeken op 16 Januari 2004 van twaalf tot vijf uur het landgoed van Michael Jackson. Foto- en video-camera's, mobiele telefoons en sigaretten zijn op het terrein niet toegestaan. De dierentuin en alle attracties van het pretpark op Neverland zijn geopend. De bezoekers krijgen snacks, popcorn, koekjes, ijs en snoep aangeboden. Jermaine Jackson deelt handtekeningen uit. Michael Jackson zelf vertoont zich niet.


Op 16 Januari 1981 verschijnt The Eyes Of Jenny van The Sandy Coast. De single komt op 21 Februari 1981 de Nederlandse Top 40 binnen. The Eyes Of Jenny bereikt de elfde plaats, en is de laatste hit voor de groep van Hans en Jan Vermeulen uit Voorburg. In 1994 verhuist Hans Vermeulen na zijn scheiding van zijn vrouw Hilde (Diane Marchall) naar het Oost-Thaise eiland Koh Samui. In de zomer van 1998 trouwt hij met de jonge Thaise singer-songwriter Jariya Chatsuwan (Aom Jariya). "Ik heb haar ontmoet tijdens het produceren van haar debuutalbum, waarvan overigens de Thaise versie van mijn nummer The Eyes Of Jenny nog een nationale hit is geworden."Muziek Jarige Op 16 Januari

1937: Bob Bogle - The Ventures Gitaar († 14 Juni 2009)
1942: Raymond Philips - The Nashville Teens Toetsen
1942: William Francis - Dr. Hook Toetsen
1942: Barbara Lynn - Zangeres USA
1944: Jim Stafford - Zanger USA
1946: Ronnie Milsap - Country-Zanger USA
1960: Sade ( Helen Folasade Adu) - Zangeres Nigeria
1962: Greedy Smith - Mental As Anything Zanger
1962: Paul Webb - Talk Talk Bas
1964: Mark O' Toole - Frankie Goes To Hollywood Bas
1965: Maxine Jones - En Vogue Zangeres
1970: Brendan O'Hare - Teenage Fanclub Drums
1976: Stuart Fletcher - The Seahorses Bas
1979: Aaliyah (Aaliyah Dana Haughton) - Zangeres USA († 25 Aug. 2001)
1981: Nick Valensi - The Strokes Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten