Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 17 Januari

Mel & Kim staan op 17 Januari 1987 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met Showing Out (Get Fresh At The Weekend). De zusjes Mel (geb. 1966) en Kim Appleby (geb. 1961) hebben voordat ze doorbreken nogal verschillende baantjes. Mel werkt als fotomodel ondermeer voor Penthouse en Mayfair, terwijl Kim in een worstenfabriek werkt. In 1986 komen de beide zusjes in contact met het producerstrio Stock Aitken en Waterman die hen het nummer Showing Out laten zingen. Showing Out (Get Fresh At The Weekend) wordt een grote Europese hit, en ook de opvolger Respectable haalt in Nederland de eerste plaats. Het lijkt erop dat Mel & Kim een mooie carierre tegemoet gaan. Begin 1988 komen er geruchten dat Mel een ernstige ziekte zou hebben, alhoewel de geruchten worden ontkend blijkt later dat het om een kankergezwel in de ruggegraat gaat. Mel Appleby overlijdt op 18 Januari 1990 op 23 jarige leeftijd.


Op 17 Januari 1963 staan The Rolling Stones in de Marquee Jazz Club in Londen. The Rolling Stones zijn de openingsgroep van de avond. Headliners zijn The Velvets en Cyril Davies All Stars. Toegangskaartjes kosten 4 shilling. The Rolling Stones krijgen in totaal 10 pond uitbetaald voor hun optreden.


De Amerikaanse muziekproducent Don Kirshner overlijdt op 17 Januari 2011 in Boca Raton, Florida, USA aan de gevolgen van hartfalen. Donald (Don) Kirshner wordt op 17 April 1934 geboren in de Bronx in New York. Naast muziekproducent is Kirshner tijdens zijn carriere ook muziekuitgever, impresario, manager, en later tv-presentator. Al vroeg erkent Kirshner de kracht van de combinatie van popmuziek en televisie. In de jaren zestig behaald Kirshner grote successen als mede-eigenaar van platenlabel Aldon Music, dat onder anderen Carole King en Gerry Goffin onder contract heeft. Zij breken door met de hit Will You Still Love Me Tomorrow in 1961. Nadat hij met zijn muziekuitgeverij Aldon Music naast Carole King ook artiesten als Bobby Darin en Kansas heeft gelanceerd, wordt hij in 1966 benaderd voor de tv-serie over de popgroep The Monkees. De scripts en de bandleden zijn er al, nu nog hits. Kirshner laat ze aandragen door 'zijn' talenten, onder wie Neil Diamond, die The Monkees het klassiek geworden I'm A Believer levert. Kirshner wordt in 1966 door het Amerikaanse tijdschrift Time "The man with the golden ear" genoemd om zijn talent hit na hit te produceren. In 1968 maakt Kirshner ook de tekenfilmgroep The Archies beroemd (wereldhit Sugar, Sugar uit 1969). Vanaf 1973 treed hij zelf op de voorgrond als presentator van Don Kirshner's Rock Concert. Dit programma is tot 1981 230 keer te zien op de zender ABC. Het programma zend geen geplaybackt liedje maar een echt live-concert uit en introduceerd artiesten als The Eagles, KISS, ABBA, Prince en ook de Nederlanse Golden Earring bij een enorm tv-publiek. In 2010 is Kirshner nog betrokken bij het project Rock City Club, dat poptalent promoot via internet. Don Kirshner is 76 jaar geworden.


The Byrds staan op 17 Januari 1971 in de platenstudio voor de opname van het nummer Glory Glory. Het door Arthur Reynolds geschreven Glory Glory wordt in Amerika als single uitgebracht, maar wordt geen hit. In Nederland komt Glory Glory op 25 September 1971 niet verder dan een vierde plaats in de tipparade.The Doors staan op 17 en 18 Januari 1970 in het Felt Forum in New York. De opnames's worden gebruikt voor Absolutely Live, het eerste live album van The Doors. Tijdens één van de concerten spelen John Sebastian en Dallas Taylor, de drummer van Crosby Stills Nash & Young een paar nummers mee. Wanneer een jonge homo zich tegen Jim Morrison aandrukt en zijn benen en armen om hem heen slaat zegt Morrison, "Nou dat is dus het New York van nu. Het podium wordt alleen nog door jongens bestormd". De uitspraak is later (zonder uitleg) terug te horen op het album. Absolutely Live wordt begin Juli 1970 uitgebracht en is op 24 Juli 1970 goud in Amerika. Het album haalt uiteindelijk een achtste positie in de albumlijst van Billboard. Op 17 November 2009 verschijnt onder de naam The Doors Live In New York een box met 6 cd's met daarop alle vier de optredens van 17 en 18 Januari 1970.


Op 17 Januari 1972 wordt het naamboordje van Highway 51 South (Bellvue Street) in Memphis in Tennessee vervangen door het nieuwe naamboordje met Elvis Presley Boulevard. De beslissing om de naam te veranderen is al genomen in Juni 1971. Aan Elvis Presley Boulevard ligt het landgoed Graceland, het huis van Elvis Presley.


Andre van Duin komt op 17 Januari 1976 op een elfde plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Willempie. Willempie is door Andre van Duin zelf geschreven. Op de B-kant staat het nummer Rammen Maar, een vertaling gemaakt door Andre van Duin van Ramaya, de hit van Afric Simone. De ouders van geestelijk gehandicapten in Kampen protesteren, omdat zij het typetje Willempie van Andre van Duin kwetsend vinden. Andre van Duin is het hier niet mee eens. "Willempie is gewoon een mal figuurtje", luidt zijn commentaar. Willempie staat vanaf 31 Januari 1976 drie weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


Op 17 Januari 1970 komt de LP Let It Bleed van The Rolling Stones op de eerste plaats van de LP Top 20 in Nederland. Het tiende album van de Britse groep is tussen Februari en Oktober 1969 opgenomen in de Olympic Sound Studio in Londen en de Sunset Recorders en Elektra Studio in Los Angeles. Let It Bleed is de tweede LP die Jimmy Miller voor The Rolling Stones produceert. Het is het laatste album waaraan Brian Jones meewerkt, maar zijn bijdrage is dan al niet groot meer. Het ontwerp voor de hoes is gemaakt door Robert Brownjohn en Viktor Kahn. Op 21 Augustus 1969 heeft Robert Brownjohn aan Keith Richards ontwerpschetsen laten zien voor het nieuwe album, wat dan ook nog Automatic Changer zou kunnen gaan heten. Brownjohn krijgt 1000 pond voor zijn ontwerp. De taart op de foto is gemaakt door Delia Smith, "Ik werkte toen als een soort manusje van alles bij een fotograaf van etenswaren voor advertenties en tijdschriften. Ik kookte alles wat ze maar wilde. Op een dag zeiden ze dat ze een taart nodig hadden voor een platenhoes van The Rolling Stones, gewoon een klusje dat erbij hoorde. Ze wilde die taart zwaar overdreven en zo protserig als het maar kon", aldus Delia Smith. Let It Bleed is het laatste album wat The Rolling Stones voor Decca Records opnemen. Vanaf 1970 nemen de Rolling Stones de zaken in eigen handen en richtten ze Rolling Stones Records op. Opvallend is dat van het album geen singles worden getrokken. Let It Bleed staat twee weken op de eerste plaats.


The Who wordt op 17 Januari 1990 geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ook Hank Ballard, The Four Seasons, The Four Tops, Simon &; Garfunkel, The Platters en The Kinks kunnen vanaf deze dag rekenen op een plaatsje in de galerij der popgiganten.


Zanger Billy Stewart komt op 17 Januari 1970 in Smithfield in North Carolina bij een verkeersongeluk om het leven. Ook drie leden van zijn begeleidingsband (Norman P. Rich, William Cathey en Rico Hightower) laten het leven als de auto van de weg raakt en in de Neuse River terechtkomt. Billy Stewart wordt geboren op 24 Maart 1937 in Washington D.C en begint zijn carierre als pianist in de band van Bo Diddley. Deze zorgt ervoor dat Stewart een contract krijgt bij Chess Records waar hij verschillende hits heeft: I'm No Romeo, I Do Love You en Sitting In The Park. In 1966 heeft Billy Stewart een top 10 hit in de Billboard Hot 100, met het door George Gershwin en Dubose Heyward geschreven Summertime. Op het nummer is ondermeer Maurice White (van het toekomstige Earth Wind & Fire op drums te horen). Billy Stewart is 33 jaar geworden.


Dolly Parton (midden) Emmylou Harris (rechts) en Linda Ronstadt (links) maken op 17 Januari 1979 bekend dat zij gezamenlijk een album gaan opnemen. Het duurt echter tot 1987 voordat dit album onder de titel Trio I daadwerkelijk verschijnt. Op het eind 1980 verschenen Kerst album van Emmylou Harris zijn Dolly Parton en Linda Ronstadt al wel te horen als achtergrond zangeressen. Wanneer Trio I wordt uitgebracht is het binnen de korste keren goud en daarna platina. Het album brengt verschillende hits voort: To Know Him Is to Love Him (van Phil Spector), Telling Me Lies en Those Memories Of You. In 1999 verschijnt de opvolger onder de naam Trio II.


Op 17 Januari 2009, tijdens het Noorderslag festival in Groningen, ontvangt de Amsterdamse band De Dijk de Popprijs 2008. Zanger Huub van der Lubbe neemt de prijs, een beeldje en een bedrag van tienduizend euro, in ontvangst. Het laatste album van de band geeft voor de vakjury de doorslag. "Op die plaat, Brussel, vindt de band zichzelf als het ware opnieuw uit. Het bandjesgevoel lijkt weer helemaal terug", stelt mede-organisator Buma Cultuur in een verklaring. De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carriere allen een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury. In 2008 is de Popprijs voor Armin van Buuren. Eerder komt de eer toe aan Nederlandse artiesten als wijlen Herman Brood, Marco Borsato en Within Temptation. Mathilde Santing is in 1986 de eerste die de prijs in ontvangst mocht nemen. De Popprijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van Sena Performers.


The Who staat op 17 Januari 1967 in het BBC Playhouse Theatre in Londen waar opname's worden gemaakt voor het BBC programma Saturday Club. De show wordt geproduceerd door Bill Bebb en Jimmy Grant. The Who speelt de volgende nummers: Run Run Run, Boris The Spider, Happy Jack, See My Way en Don't Look Away. Na het optreden neemt Brian Matthew nog een interview af met Pete Townshend. De opname's worden uitgezonden op Zaterdag 21 Januari 1967 van 10.00 tot 12.00 op BBC Radio. Andere groepen die in de uitzending te horen zijn: Paul Jones, Brian Poole, The Tremeloes, The Settlers, Brian Connell & The Round Sound, Sue & Sunny en The Johnny Arthey Orchestra.


Planet Waves, het eerste album voor zijn nieuwe platenmaatschappij Asylum Records, van Bob Dylan ligt vanaf 17 Januari 1974 in de platenwinkel. Op het zestiende album van de Amerikaanse zanger/componist staan o.a. On A Night Like This, Tough Mama, Hazel, Never Can Say Goodbye en Forever Young. Planet Waves is op 6, 7 en 9 November 1973 opgenomen in Los Angeles. Bob Dylan wordt begeleid door The Band. Planet Waves is in Nederland een klein succes. Het album komt op 9 Februari 1974 op de twaalfde plaats de albumlijst binnen, en staat een week later op 16 Februari 1970 op nummer 8. Daarna is Planet Waves binnen 7 weken verdwenen uit de albumlijst.


Barry Manilow staat op 17 Januari 1976 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met I Write The Songs. Het is voor de zanger zijn tweede numme 1 hit in Amrika. I Write The Songs is geschreven door Bruce Johnson van The Beach Boys. Captain & Tenille zetten het nummer al in 1975 op hun debuut elpee. Daryl Dragon (Captain) kent Bruce Johnson nog van zijn Beach Boys tijd waar hij als toetsenist heeft gespeeld. Barry Manilow wil het nummer eerst niet opnemen: "This I Write The Songs thing, I really don't want to do it. Whenever I heard the song in public, I felt the need to run to everyone who was listening and say, You know, I'm really not singing about myself!". Bruce Johnston krijgt voor I Write The Songs bij de 19e uitreiking van de Grammy Awards in 1976 een Grammy voor het nummer als Song Of The Year. Johnston is hiermee het enige Beach Boy lid met een Grammy.


Katy Perry wordt op 17 Januari 2009 tijdens de uitreiking van de Franse NRJ Music Awards in Cannes het slachtoffer van een organisatorische blunder. De prijs die de Amerikaanse zangeres krijgt voor haar nummer I Kissed A Girl (als beste internationale single), blijkt eigenlijk bestemd te zijn voor Rihanna. Pas aan het eind van de show wordt de fout rechtgezet en moet Kerry het beeldje teruggeven. Rihanna, die de meeste stemmen heeft gekregen voor haar single Disturbia, is niet aanwezig op het Awardgala. Toch gaat Katy Perry niet met lege handen naar huis. De zangres wint de prijs voor haar debuut album One Of The Boys als beste internationale album.


Mariola Mendola en Mayte Mateous zijn twee Spaanse zangeressen die na allerlei omzwervingen in Duitsland terechtkomen, waar ze op 17 Januari 1977 ontdekt worden door Rolf Soja en Frank Dostal. De twee componisten/producers geven de dames de naam Baccara. Frank Dostal heeft in 1970 al een internationale hit als lid van de Duitse groep The Rattles. De single The Witch staat eind 1970 op nummer 5 in de Nederlandse Top 40. Na zijn carierre gaat Dostal zich samen met Rolf Soja toeleggen op het schrijven en produceren van disco nummers. Met Baccara hebben zij in juli 1977 succes, wanneer de eerste single Yes Sir I Can Boogie een grote internationale hit wordt. In Nederland staat de single op 23 Juli 1977 3 weken op de eerste plaats in de Top 40. Yes Sir I Can Boogie groeit zelfs uit tot best verkochte single in Europa van 1977. De opvolger Sorry I'm A Lady eveneens geschreven door Rolf Soja en Frank Dostal staat op 17 September 1977 1 week op de eerste plaats in de Top 40.


De voormalige kindersterren Donny Osmond van The Osmonds en Danny Bonaduce van The Partridge Family staan op 17 Januari 1994 tegenover elkaar in de boksring in Chicago. De wedstrijdt is georganiseerd door radiostation WLUP-FM in Chicago. Door te wedden op beide boksers wordt er geld voor het goede doel opgehaald. Donny Osmond verliest de wedstrijdt met 2-1. Danny Bonaduce zijn winst van $8400 gaat naar het Tom & Roseanne Arnold Foundation. De $2100 die Donny Osmond verdient gaat naar het Children's Miracle Network.


Op 17 Januari 1970 komt Mijn Gebed van D.C. Lewis op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40. D.C. Lewis is het pseudoniem van Ruud Eggenhuizen (geboren op 27 Januari 1947). Mijn Gebed is geschreven door Joop Stokkermans en Gerrit den Braber. D.C. Lewis wordt begeleid door het orgel van de Grote Kerk in Maassluis dat wordt bespeeld door Feike Asma (1912-1984). De trompetsolo is van wijlen Jan Marinus (1923-1990). Op de B-kant van Mijn Gebed staat het nummer De Laatste Zeven Dagen. Dit is een vertaling van Karel Hille van The Last Seven Days van de Utrechtse groep Gloria. Deze single is in 1969 goed voor een vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. Mijn Gebed staat vanaf 7 februari 1970 vier weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. D.C. Lewis doet in 1970 met het lied Linda mee aan het Nationaal Songfestival, maar wordt niet uitgezonden naar het Eurovisiesongfestival. Hij scoort later nog twee kleine hits. Zijn Testament en Eva Magdalena halen respectievelijk plaats 23 en 33 in de Nederlandse Top 40. Later zingt hij nog enige tijd bij de Dance And Showband van Jose Marcello. In de jaren '80 wordt bij Eggenhuizen de spierziekte fibromyalgie geconstateerd. Hij overlijdt op 28 April 2000 aan een hartstilstand. Ruud Eggenhuizenen is 53 jaar geworden.


Bono ontvangt op 17 Januari 2004 één van de hoogste onderscheidingen van het King Centre, de organisatie die is opgericht door de weduwe van dominee Martin Luther King. Bij de uitreiking van de onderscheiding in Atlanta, Georgia wordt de zanger van U2 geeerd om zijn inspanningen op humanitair gebied. Volgens Coretta Scott King blijkt Bono "vele kwaliteiten in zich te hebben die volgens mijn man nodig zijn om onze samenleving te transformeren naar de liefdevolle gemeenschap waar hij zo naar streefde". Coretta Scott King wijst met name op Bono's inzet om de lasten van landen in de Derde Wereld te verlichten. Ook prijst zij Bono om zijn strijd tegen de aids-crisis in Afrika. In zijn dankwoord haalt Bono zijn jeugd in Ierland aan. "Wij zaten te springen om een soort visie zoals dr. King die de zuidelijke staten van Amerika heeft geboden. Dr. King had het over een droom. Maar het was niet alleen maar een Amerikaanse droom. Het kon ook een Afrikaanse droom zijn - of een Ierse droom. Daarom vind ik het zo fantastisch om hier te zijn", aldus Bono. Ook heeft Bono nog eens de bewondering van U2 voor Martin Luther King onderstreept. U2 heeft aan de zwarte burgerrechten-activist twee songs opgedragen. Dit zijn Pride (In The Name Of Love) en MLK. Martin Luther King is vermoord op 4 april 1968 in Memphis in Tennessee.


Op 17 Januari 2003 wordt in The Arrowhead Pond in Anaheim, Californie een Elton John Tribute Show gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer Rufus Wainwright, Nikka Costa, Bruce Hornsby, Jewel, Brian McKnight, Norah Jones, Randy Newman, Diana Krall, John Mayer, Vanessa Carlton en Brian Wilson die allemaal nummers van Elton John ten gehore brengen. De artiesten worden bijgestaan door Elton John's begeleidingsgroep. Elton John zelf zorgt voor een spetterende finale, met ondermeer nummers als I Guess That's Why They Call It The Blues, Original Sin, Sacrifice, I'm Still Standing, The Bitch Is Back, Saturday Night's Alright For Fighting en Crocodile Rock.


Tommy Tucker overlijdt op 17 Januari 1982 aan de gevolgen van het inademen van vergiftigde gassen bij werkzaamheden aan zijn huis in New York. Tommy Tucker wordt in 1933 in Ohio geboren als Robert Higginbotham. In 1955 maakt hij zijn eerste plaatje met de groep The Belvaderes. Zijn debuut als solozanger Tommy Tucker is in 1958 met het nummer Backtrack op het Mark label. In 1964 heeft Tommy Tucker een grote hit met het door hem geschreven Hi Heel Sneakers, nummer 11 in de Billboard Hot 100. Tommy Tucker is 48 jaar geworden.


Op 17 Januari 1981 komt If You Could Read My Mind van Viola Wills op een 28ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Deze discoversie van de hit van Gordon Lightfoot uit 1971 bereikt een derde plaats. Jerry McCabe heeft de uitvoering van Viola Wills geproduceerd.


Nadat zij op 17 Januari 2005 in een supermarkt de nieuwe DVD van Harry Potter heeft gestolen wordt Country zangeres Lynn Anderson door de politie van Taos, New Mexico gearresteerd. Lynn Anderson, bekend van de hit Rose Garden, moet dan ook al binnenkort voorkomen voor het feit dat zij in December 2004 in Denton, Texas door de politie dronken van de weg is gehaald.


Jefferson Airplane wordt op 17 Januari 1996 geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ook Gladys Knight & The Pips, David Bowie, Pete Seeger, The Shirelles, Tom Donahue, Little Willie John, Pink Floyd en The Velvet Underground worden op deze dag opgenomen in de eregalerij der grote van de muziekwereld.


Blof is op 17 Januari 1997 klaar met een vijftien dagen durende opnamesessie in NOB-Studio Audio 1 op het Mediapark in Hilversum. De Zeeuwse groep heeft in deze periode haar tweede album Helder opgenomen. Helder wordt in September 1997 uitgebracht. De singles Helder en Zeven Nachten floppen. Eind 1997 staat Blof op het punt van uitéén gaan. Uiteindelijk wordt besloten drummer Henk Tjoonk uit de groep te zetten en er nog één keer met volle kracht voor te gaan. De groep gaat in zee met voormalig Doe Maar-manager Frank van der Meijden, die een volwaardig platencontract bij EMI regelt. De derde single van het album Liefs Uit Londen komt op 28 Februari 1998 de Top 40 binnen. Het album Helder gaat ook verkopen en staat op 10 Oktober 1998 op de tweede plaats van de albumlijst. In totaal staat Helder 125 weken genoteerd. Drummer Tjoonk is vervangen door Chris Gotte, die op 17 Maart 2001 dodelijk verongelukt bij een motorongeluk. Opvolger is voormalig Frank Boeijen drummer Norman Bonink.


Het nieuwe, nog naamloze, album van Beck staat op 17 Januari 2005 al op internet. Twee maanden voordat het album officieel in de winkel ligt zijn dertien nummers uitgelekt. De indruk is dat deze dertien nummers gepland zijn voor Becks nieuwe album. De gelekte nummers zijn Brazilica, Guero, Go It Alone, Chain Reaction, Nazarene, Black Tambourine, Earthquake Weather, E-Pro, Summer Girl, Scarecrow en Hell Yeah. De opnamen zijn geproduceerd door The Dust Brothers en Tony Hoffer. De opvolger van Sea Change uit 2002 zou aanvankelijk in Oktober 2004 worden uitgebracht, maar door het vroegtijdig verschijnen van de nummers op internet wordt de release nu uitgesteld. Op 21 Maart 2005 verschijnt het album onder de naam Guero.


Op 17 Januari 1989 eist Chuck Berry tien miljoen dollar van het blad High Society nadat er naaktfoto's van hem zijn gepubliceerd. Volgens de zanger zijn de foto's uit zijn kantoor in St. Louis gestolen. Chuck Berry heeft de foto's de afgelopen dertig jaar genomen. Hij wil hiermee voorkomen dat de vrouwen waarmee hij op de foto's staat hem chanteren.


Tom Jaspers maakt bij monde van het management van Ellen Ten Damme op 17 Januari 2005 bekend dat de Nederlandse zangeres één van de kandidaten wordt die deelnemen aan de Duitse voorronden van het Eurovisie Songfestival. Ten Damme, die ook werkzaam is in Berlijn, zou in eerste instantie geen interesse hebben getoond. "Zij heeft nu toch besloten in Maart mee te doen aan de Duitse voorronden", aldus Tom Jaspers. Udo Lindenberg heeft een half jaar geleden Plattgefickt, een nummer tegen de oorlog, voor Ellen ten Damme geschreven. "Dit nummer gaat over een man die niet naar Irak kan, omdat ik hem heb platgeneukt. Van de festival-organisatie hebben wij de titel moeten veranderen in Plattgelickt", aldus Ellen ten Damme. Tom Jaspers ziet voor zijn protoge alle kansen in Duitsland. "Ellen komt als aanstormend talent onder de hoede van Udo Lindenberg. Dit kan alleen maar gunstig zijn voor haar carriere in Duitsland", aldus haar manager. Tijdens de Duitse finale in Maart 2005 haalt Ellen Ten Damme het niet. Tijdens haar uitvoering kan ze het overigens niet laten toch enkele malen Plattgefickt te zingen. De Duitse inzending voor Eurovisie 2005 wordt de 22-jarige Gracia met het nummer Run & Hide. Gracia is in Duitsland bekend geworden door de Duitse versie van Idols, die daar Deutschland sucht den Superstar heet.


In Engeland duikt op 17 Januari 2003 een bijzondere versie van Too Many Cooks op. Het nummer van Willie Dixon is in 1974 opgenomen door Mick Jagger als zanger, ex-Beatle John Lennon op gitaar en Ringo Starr op drums. De acetaat-opname kan niet als single worden uitgebracht omdat er twee verschillende platenmaatschappijen bij betrokken zijn. Bij het nazoeken van de authenticiteit van het plaatje wordt aan Mick Jagger gevraagd of hij zich de sessie kan herinneren. Jagger bevestigd dat hij zo'n 25 jaar geleden een song met Lennon heeft opgenomen en dat hij het nummer na al die tijd nooit meer gehoord heeft. Jagger zelf, heeft geen acetaat-plaatje van de opname. Too Many Cooks wordt op 20 Februari 2003 geveild door het veilinghuis Cooper Owen en brengt een bedrag van £1400 op. Een woordvoerder van Cooper Owen zegt dat de opname "grossly underestimated" is en "worth up to £10,000". De verkoper, de 34 jarige Tom Fisher, heeft de opname in 1999 voor £20 gekocht van een man die, naar eigen zeggen, een vriend is van Ronnie Wood, de gitarist van The Rolling Stones. Tom Fisher is tevreden over de prijs die Too Many Cooks heeft opgebracht. "It's a pretty healthy mark-up, I can't really complain. I'm quite happy about it, we are after all only talking about one record and there are plenty more records out there that I have yet to go out and buy."


Op 17 Januari 2005 worden er meer bijzonderheden naar buiten gebracht over het benefietproject van Ozzy Osbourne en zijn vrouw/manager Sharon ten bate van de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azie op 2e Kerstdag 2004. Met medewerking van een groot aantal popsterren wordt er een benefietsingle opgenomen. Gekozen is voor een cover van Tears In Heaven, het nummer van Eric Clapton uit 1992. Ozzy en Sharon Osbourne hebben een groot aantal collega's bereid gevonden belangeloos aan dit project mee te werken. Ondermeer Elton John, Rod Stewart, Robbie Williams, Gwen Stefani, Pink, Andrea Bocelli, Steven Tyler, Velvet Revolver heeben hun medewerking toegezegd. De opnamesessies vinden plaats op twee continenten. Op 20 januari 2005 is de eerste sessie in de Whitfield Street Studios in Londen. Hier zullen Elton John, Andrea Bocelli en leden van Velvet Revolver hun vocalen opnemen. Een week later staan Robbie Williams, Rod Stewart, Gwen Stefani, Josh Groban en de Osbournes in een studio in Los Angeles. Pink neemt haar bijdrage op in New York. Steven Tyler legt zijn stem vast in Boston. Eric Clapton heeft Tears In Heaven geschreven na de tragische dood van zijn vierjarige zoontje Conor in 1991.


Nadat Don't Knock The Rock twee weken eerder al in Amerika in premiere is gegaan, beleeft de film op 17 Januari 1957 in het Astoria Theatre in Londen haar Europese premiere. Don't Knock The Rock is de tweede film met Bill Haley & The Comets. Naast Bill Haley & The Comets zijn er in deze film optredens te zien van Little Richard, Freddie Bell & The Bellboys, Tony Martinez en The Platters.


Earth & Fire komt op 17 Januari 1970 op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Seasons. Seasons is geschreven door George Kooymans van de Golden Earring. Deze debuutsingle van Earth & Fire is op 10 en 12 November 1969 opgenomen in de GTB-studio aan de Jan van Nassaustraat in Den Haag. De productie is in handen van Freddie Haayen. George Kooymans neemt zelf de akoestische gitaarpartij aan het slot van Seasons voor zijn rekening. In nog geen vier uur staat het nummer op de band, inclusief de eindmix. Bassist Cees Kalis: "De sfeer was prima. Ik speelde mijn stuk gewoon in, soms een stuk opnieuw, of met een doek over de snaren omdat die te hard klonken. Freddy Haayen zat naar mijn indruk alleen maar interessant te doen. En Jerney zong haar partij in een keer vlekkeloos in, dat ging in een moeite door". Earth & Fire komt uit Voorschoten. De groep bestaat dan uit zangeres Jerney Kaagman (afkomstig uit Leidschendam), gitarist Chris Koerts, toetsenist Gerard Koerts, bassist Hans Ziech en drummer Cees Kalis. Seasons, met op de B-kant het door Chris Koerts geschreven Hazy Paradise, bereikt op 14 Februari 1970 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.


Chloe Rose Lattanzi wordt op 17 Januari 1986 geboren als dochter van Olivia Newton-John en Matt Lattanzi. De Australische zangeres en de Amerikaanse acteur zijn op 15 December 1984 met elkaar in het huwelijk getreden. In 1995 gaan Olivia Newton-John en Matt Lattanzi uit elkaar. Chloe Lattanzi maakt op 7-jarige leeftijd op 15 Oktober 1993 haar debuut als actrice in de eerste aflevering van de Amerikaanse televisieserie Paradise Beach.


Door BNN wordt op 17 Januari 2007 de door Patrick Lodiers en Ruben Nicolai gepresenteerde Nationale IQ Test 2007 uitgezonden. Uit deze IQ test zou blijken dat zangeres Bonnie St. Claire (rechts) een IQ van 52 heeft. Hiermee verslaat zij Kelly van der Veer die sinds 2004 op de eerste plaats stond van laagst scorende Bekende Nederlanders met een IQ van 77. Bij de Nationale IQ Test 2007 eindigt de presentatrice Esmee Alariachi het hoogst met een IQ van 123. Hierna volgen presentator Bert van Leeuwen (121), deejay Armin van Buuren (119), deejay Don Diablo (117), acteur Hugo Metsers III (117), acteur Chris Tates (119) en presentatrice Viola Holt (links) (89).


Op 17 Januari 1960 is de uitzending van Sunday Night At The Palladium de tot dan toe bestbekeken amusementsprogramma in de Britse televisiegeschiedenis. In bijna zeven miljoen huishoudens zien 19,5 miljoen kijkers live-optredens van ondermeer The Platters en Cliff Richard & The Shadows.


Bowie begint op 17 Januari 1996 met een optreden in de Icehal in Helsinki, Finland aan een nieuw deel van het Europese gedeelte van The Outside Tour. Nummers die worden gespeeld zijn ondermeer: The Motel, Look Back In Anger, The Hearts Filthy Lesson, Scary Monsters, Voyeur Of Utter Destruction, I Have Not Been To Oxford Town, Outside, Andy Warhol, Strangers When We Meet, Breaking Glass, Teenage Wildlife en Under Pressure. Op 27 januari 1996 staat David Bowie in Vorst Nationaal in Brussel. Een dag later staat Bowie in de Prins Van Oranjehal in Utrecht. The Outside Tour wordt op 20 Oktober 1996 afgesloten in het Shoreline Amphitheatre in het Amerikaanse Mountain View. David Bowie wordt tijdens deze tour op het podium bijgestaan door toetsenisten Peter Schwartz, Mike Garson en George Simms, de gitaristen Reeves Gabrels en Carlos Alomar, bassiste Gail Ann Dorsey en drummer Zachary Alford.


Omdat hij 61 mph rijdt in een 45-mph zone wordt Art Garfunkel op 17 Januari 2004 in Hurley, New York aangehouden. In zijn jaszak vindt de politieagent zes gram marihuana. Art Garfunkel moet hiervoor op 4 Februari 2004 voorkomen. Tijdens de zitting in de Hurley Town Court bekent Garfunkel schuldig te zijn en wordt veroordeeld tot een boete van $100. Ook moet hij een boete van $100 betalen voor het te hard rijden.


Op 17 Januari 2006 wordt door de NOS bekend gemaakt dat er 174 liedjes zijn binengekomen voor de drie artiesten die dat jaar meedoen aan het Nationaal Songfestival. Van de ingestuurde nummers zijn er 45 voor de meidengroep Treble, 82 voor ex-Idol Maud en 47 voor de poprockformatie Behave. De opzet van het Nationaal Songfestival 2006 is anders dan de vorige jaren. De open inschrijving van artiesten heeft plaatsgemaakt voor drie artiesten die door de NOS en deskundigen uit de muziekwereld zijn geselecteerd. Iedere artiest zingt tijdens het Nationaal Songfestival, op 12 maart 2006 in de Heineken Music Hall in Amsterdam, drie liedjes. Twee komen uit het eigen repertoire, de derde komt uit de open inschrijving. Winnaar is op 12 Maart 2006 Treble. Met maar liefst 72% van de stemmen haalt Treble met hun zelfgeschreven numer Amambanda de winst bij het Nationaal Songfestival en mag hierdoor naar de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Athene op 18 Mei 2006. Voor Treble eindigt dan hun Eurovisie avontuur. Zij halen de finale niet.


Isabella Knopfler wordt op 17 Januari 1998 geboren als dochter van de zanger/gitarist Mark Knopfler en zijn, de actrice vrouw Kitty Aldridge. Uit een eerder huwelijk met Lourdes Salamone heeft Mark Knopfler een tweeling; Benji en Joseph (1987)


Op 17 Januari 1966 staat Cliff Richard in de EMI-studio's aan Abbey Road, Londen voor de opnamen van nieuw werk. Deze opnamen worden geproduceerd door Tony Meehan, de drummer van The Shadows in de periode van 1959 tot Oktober 1961. Tony Meehan helpt Cliff Richard ook met het vinden van het juiste repertoire voor een serie optredens in The Talk Of The Town in Londen. De eerste show is op 31 Januari 1966.


Muziek Jarige Op 17 Januari

1927: Eartha Kitt - Zangeres USA († 25 Dec. 2008)
1941: Dave Ballinger - The Barron Knights Drums
1943: Chris Montez - Zanger USA
1944: Francoise Hardy - Zangeres Frankrijk
1945: William Hart - The Delfonics Zanger
1948: Mick Taylor - The Rolling Stones Gitaar
1952: Riuichi Sakamoto - Japan Multi Instrumentalist
1953: Sheila Hutchinson - The Emotions Zangeres
1954: Cheryl Bentyne - Manhattan Transfer Zangeres
1955: Steve Earle - Singer/songwriter USA
1956: Paul Young - Zanger Engeland
1958: Jez Strode - Kajagoogoo Drums
1960: John Crawford - Berlin Bas/Toetsen
1961: David Collard - The Joboxers Toetsen
1961: Susanna Hoffs - The Bangles Zangeres/Gitaar
1963: Andy Rourke - The Smiths Bas
1966: Shabba Ranks (Rexton Gordon) - Zanger Jamaica
1969: DJ Tiesto (Tijs Verwest) - DJ Nederland
1971: Kid Rock (Robert James Ritchie) - Zanger USA
1971: Jon Wysocki - Staind Drums
1975: Joris Rasenberg - Abel Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten