Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 15 Januari

De Mounties komen op 15 Januari 1966 op een 39ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Wie Is Wie (Groot Schandaal In De Familie). Wie Is Wie (Groot Schandaal In De Familie) is een vertaling van Shame And Scandal In The Family van Shawn Elliot. Shawn Elliot op zijn beurt heeft het van Sir Lancelot. Deze heeft het nummer als Shame And Sorrow For The Family samen met Lord Melody in 1942 geschreven. Shame And Sorrow For The Family wordt in 1942 gebruikt in de RKO film I Walked With A Zombie, waarin Lord Lancelot zelf ook optreedt. De versie van Shawn Elliot bereikt op 6 November 1965 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Wie Is Wie (Groot Schandaal In De Familie) is de laatste single die Piet Bambergen en Fred Plevier samen als De Mounties hebben gemaakt. Fred Plevier overlijdt in Oktober 1965 aan een hartaanval. Plevier wordt als Mountie in 1966 opgevolgd door Rene van Vooren, de zoon van Rene Sleeswijk, de producent van De Snip & Snap Revue.


Op 15 Januari 2006 wordt in De Kleine Komedie in Amsterdam het nummer De Parade Van De Hemelse Tragedie van Ad Visser uitgevoerd. Ondermeer Najib Amhali, Jan Jaap van der Wal, Eric van Sauers, Howard Komproe, Sjoerd Pleijsier en Frits Barend werken mee aan de uitvoering van dit uit 1050 coupletten bestaande nummer. De voorstelling duurt uiteindelijk negen uur. Ad Visser neemt de eerste vijftien minuten voor zijn rekening. De bekende Nederlanders zingen allen op hun eigen manier een kwartier lang een deel van De Parade Van De Hemelse Tragedie. In Oktober 2005 is De Parade Van De Hemelse Tragedie door Ad Visser in boekvorm uitgegeven.


U2 is op 15 Januari 1980 te zien op de Ierse TV, wanneer zij te gast zijn in het programma The Late Late Show van Gay Byrne. U2 speelt hun nieuwe single Stories For Boys.


Op 15 Januari 2007 brengt de handgeschreven tekst van While My Guitar Gently Weeps van George Harrison op een veiling in Scottsdale in de Amerikaanse staat Arizona $300.000 op. De tekst is de vroegst bekend bestaande versie van While My Guitar Gently Weeps, één van de nummers op The White Album van The Beatles uit 1968. De handgeschreven tekst bevat ondermeer de later geschrapte zinnen "I look from the wings at the play you are staging While my guitar gently weeps" en "As I’m sitting here doing nothing but aging still my guitar gently weeps". While My Guitar Gently Weeps staat ook op de B-kant van de Nederlandse single Ob La Di Ob La Da van The Beatles. Deze single staat vanaf 8 Februari 1969 drie weken op de 5e plaats van de Nederlandse Top 40. Een ander items dat tijdens deze veiling aangeboden wordt, een tekening van een vogel die John Lennon als elfjarige jongen heeft gemaakt, wisselt voor $30.000 van eigenaar.


Dee Murray overlijdt op 15 Januari 1992 in het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee aan de gevolgen van een beroerte. De bassist lijdt dan al ruim acht jaar aan huidkanker. Dee Murray wordt als David Murray Oates op 3 April 1946 in Southgate, Londen geboren en begint zijn loopbaan als bassist bij The Spencer Davis Group. Begin jaren 70 wordt hij bassist in de begeleidingsgroep van Elton John. Dee Murray is voor het eerste te horen op het album Tumbleweed Connection uit 1971 van Elton John. Na de opnames van het album Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy in 1975 verlaat Dee Murray de Elton John Band. In 1977 speelt hij kort bij Procol Harum tijdens een tour door Amerika om het album Something Magic te promoten. In 1981 keert Murray weer terug bij de Elton John Band. Dee Murray is 45 jaar geworden.


Peter Grant, manager van Led Zeppelin, plaats op 15 Januari 1973 een pagina grote advertentie in het tijdschrift Record Retailer om een uitnodiging om op te treden tijdens de MIDEM in Cannes af te wijzen. Ook plaatst hij de uitnodiging, waaruit blijkt dat de organisator van het festival, Bernard Chevry, denkt dat Led Zeppelin een persoon is: "The artist committe for the Gala evenings organised by the International Record and Publishing Market (MIDEM) has selected Led Zeppelin and his musicians to participate in an International Groups Night which will bring together groups of international reputation for an all night performance. Of course, Led Zeppelin and his group would be our guests during their stay in Cannes." Niet zonder enige humour begint Peter Grant zijn afwijzing met de woorden, "Mr. Zeppelin regrets".


Singer/songwriter Harry Nilsson overlijdt op 15 Januari 1994 in zijn slaap aan de gevolgen van een hartaanval. Nilsson is dan net hersteld van een hartaanval die hem in Februari 1993 heeft getroffen. Harry Nillson wordt als Harry Edward Nelson III op 15 Juni 1941 in Brooklyn, New York geboren, en verhuist op zijn twaalfde naar Californie, waar hij aanvankelijk bij een bank werkt, maar langzamerhand, via het songschrijven en het inzingen van demo-tapes, in de muziekbusiness terechtkomt. Harry Nilsson heeft dan een wat vreemd voorkomen. In een tijd waarin het hippiedom hoogtij viert, draagt hij een kostuumjasje en heeft hij het blonde haar in een korte, nette coupe geknipt. Veel andere artiesten hebben succes met Nilsson's composities, waaronder Three Dog Night en The Monkees. Ook componeert Nilsson het nummer Everybody's Talkin' van de film Midnight Cowboy. Zelf heeft Harry Nilsson juist een grote hit met een nummer dat door anderen geschreven is. Without You van Evans & Ham (Badfinger) staat in 1971 zowel in Amerika als in Engeland op de eerste plaats. Harry Nilsson is 52 jaar geworden.


Don McLean staat vanaf 15 Januari 1972 vier weken lang op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met American Pie (Part 1 &a 2). American Pie is op 27 November 1971 de Billboard Hot 100 binnengekomen. Don McLean neemt American Pie op 26 Mei 1971 op. Het acht minuten en 27 seconden durende nummer is een ode aan Buddy Holly, de enige zanger die Don McLean in zijn jeugd heeft bewonderd. In Nederland blijft American Pie op de elfde plaats steken. Het album American Pie komt op 13 November 1971 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 22 Januari 1972 zeven weken aan de top. In Nederland bereikt het album, evenals de single, de elfde plaats.


De Amerikaanse blues-musicus Junior Wells overlijdt op 15 Januari 1998. Junior Wells wordt als Amos Wells Blakemore op 9 December 1934 in Memphis, Tennessee geboren. Rond 1946 vertrekt Junior Wells naar Chicago om bij de band van Muddy Waters mondharmonica te gaan spelen. Tijdens zijn carierre speelt Junior Wells ondermeer met Van Morrison en Carlos Santana. Zijn album Come On In This House krijgt in 1997 de W.C. Handy Blues Award voor Best Ttraditional Blues album. Het album wordt ook genomineerd voor een Grammy Award. Net voor zijn dood speelt Wells nog een kleine cameo rol in de film Blues Brothers 2000 en neemt hij het nummer Satisfaction op voor een tribute album voor The Roling Stones, Paint It Blue: Songs Of The Rolling Stones. Junior Wells is 63 jaar geworden.


Martin Luther King wordt op wordt op 15 Januari 1929 in Atlanta, Georgia geboren als Michael Luther King Jr. Op 4 April 1968 wordt Martin Luther King in Memphis in Tennessee vermoord. Stevie Wonder is een groot bewonderaar van Martin Luther King, en neemt in 1980 het nummer Happy Birthday op als oproep aan de Amerikaanse overheid om van Martin Luther King's geboortedag officieel een nationale feestdag te maken. In 1986 wordt Martin Luther King Jr. Day een nationale feestdag in Amerika.


Diane Ross, Mary Wilson, Florence Ballard en Betty McGlown tekenen op 15 Januari 1961 een contract met Motown Records, het label van Berry Gordy Jr. Nadat Barbara Martin, die Betty McGlown heeft vervangen, eruit stapt gaat de rest als trio door. Op aandrang van Berry Gordy wordt de oorspronkelijke naam van het groepje, The Primettes, omgedoopt tot The Supremes, een idee van Florence Ballard. Ook vindt Berry Gordy dat de naam Diane Ross te passief klinkt, hij veranderd het in Diana Ross.


Op 15 Januari 1965 wordt I Can't Explain van The Who in Engeland uitgebracht. Op deze debuutsingle van Pete Townshend, John Entwistle, Keith Moon en Roger Daltrey zorgt Jimmy Page voor extra gitaarversterking en doen The Ivy League de achtergrondvocalen. De single wordt in een oplage van 1000 stuks uitgebracht, en verkoopt aanvankelijk matig. Bob Bickford, de samensteller van het TV popprogramma Ready Steady Go! boekt The Who voor de uitzending op 29 Januari 1965. De floormanager van Ready Steady Go! komt een week voor de uitzending erachter dat er 150 toeschouwers/dansers te weing zijn voor de uitzending. Manager Kit Lambert komt dan met het geniale idee om de floormanager eens te laten kijken in The Marquee (Waar The Who vaak en veel speelt). Op 29 Januari 1965 tijdens de uitzending van Ready Steady Go! is de studio bijna helemaal gevuld met Who fans, en is Engeland getuige van een verpletterend optreden. I Can't Explain komt op 18 Februari 1965 de Engelse hitparade binnen, en bereikt uiteindelijk de achtste plaats. In Amerika is I Can't Explain dan al door Decca Records op 19 December 1964 uitgebracht. In het Amerikaanse vakblad Cashbox wordt de single besproken. Niet I Can't Explain wordt daar als A kant gezien maar het nummer Bald Headed Woman. Bald Headed Woman/I Can't Explain komt op 3 April 1964 niet verder dan een 93ste plaats in de Billboard Hot 100.


The Rolling Stones treden op 15 Januari 1967 voor de vijfde keer in hun carriere op in The Ed Sullivan Show. The Rolling Stones spelen Let's Spend The Night Together en Ruby Tuesday. Let's Spend The Night Together is een dag eerder in Amerika als nieuwe single uitgebracht. Door veel radiostations wordt de single geboycot, vanwege de tekst. Andere laten een piepje horen op de plaats van het woord Night. Op verzoek van Ed Sullivan wordt tijdens de uitzending de tekst veranderd in Let's Spend Some Time Together. In Amerika wordt Ruby Tuesday uiteindelijk de A-kant, en komt op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.


Bassist Paul Simonon doet op 15 Januari 1976 auditie voor de punkgroep The London SS. In Juni 1966 komen drummer Terry Chimes en Zanger Joe Strummer (Joseph Mellors), voormalig leider van de pubrock-groep The 101-ers, de groep versterken en wordt de naam veranderd in The Clash.


Hotel California van The Eagles komt op 15 Januari 1977 op nummer 1, in zowel de Amerikaanse als de Nederlandse albumlijst. Het album is opgenomen van Maart tot Oktober 1976 in de Criteria Studios in Miami en The Record Plant Studio in Los Angeles. De invloed van drummer/zanger Don Henley is erg groot. Bij zes van de acht nummers is hij als componist of zanger betrokken. Hotel California levert verschillende hits op: Life In The Fast Lane, New Kid In Town en de titelsong Hotel California worden wereldhits. Het nummer Hotel California ontstaat als een demo van gitaritst Don Felder. Tekstueel is het nummer vooral gericht op de narcistisch levenstijl in L.A. in het tweede deel van de jaren '70. Het hotel dat op de hoes staat afgebeeld is het Beverly Hills Hotel in Beverly Hills in Californie. De foto is gemaakt door David Alexander terwijl hij, bij een ondergaande zon, in een kraanwagen over Sunset Boulevard heen en weer rijdt. Dit gebeurde zonder toestemming van het hotel dat, vanwege de beroemde gasten die er vaak logeren, het liefst uit de publiciteit blijft. In Nederland staat Hotel California een week op de eerste plaats, en in Amerika staat het album acht weken op de hoogste positie.


De Autralische groep Men At Work staat op 15 Januari 1983 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met Down Under. Het nummer is geschreven door de zanger van de groep Colin Hay. "It's a very important song for me. It always felt like a strong song, right from the start. Originally, the idea came from a little bass riff that Ron Strykert, the guitar player for Men At Work, had recorded on a little home cassette demo. It was just a little bass riff with some percussion that he played on bottles which were filled with water to varying degrees to get different notes. It was a very intriguing little groove. I really loved it, it had a real trance-like quality to it. I used to listen to it in the car all the time. When I was driving along one day in Melbourne, the chords popped out and a couple of days later I wrote the verses." aldus Colin Hay. In Nederland komt de single op 1 Mei 1982 tot de tweede plaats in de Top 40.


Op 15 Januari 1961 wordt er in de Royal Albert Hall in Londen een benefietconcert gegeven voor de nabestaanden van Jack Conway. Conway die in November 1960 is omgekomen bij een verkeersongeluk is een partner geweest van Tito Burns, de manager van Cliff Richard. Tijdens het benefietconcert zijn er ondermeer optredens van Dave Sampson, The Kaye Sisters, Bert Weedon, The Vernons Girls en Cliff Richard & The Shadows. Die laatsten spelen de volgende nummers: Whole Lotta Shakin' Going On, Willie And The Hand Jive, Please Don't Tease, I Love You en What'd I Say.


In een ziekenhuis in Florida overlijdt op 15 Januari 1999 zangeres Marion Ryan aan een hartaanval, nadat zij is opgenomen voor een longontsteking. Marion Ryan wordt als Marion Sapherson in 1931 in Leeds geboren en veranderd haar naam in Ryan wanneer zij professioneel gaat zingen. In 1958 haalt Marion Ryan in Engeland een top tienf-notering met Love Me Forever. Ook het door Harold Davison geschreven It's You That I Love wordt een hit. Uit haar eerste huwelijk wordt de tweeling Paul en Barry Sapherson op 24 oktober 1947 geboren. Als Paul en Barry Ryan hebben zij in 1965 hun eerste hit in Engeland met Don't Bring Me Your eartaches. In 1967 hertrouwt Marion Ryan met de Amerikaanse miljonair Harold Davison. In 1968 gaat Barry Ryan solo en gaat Paul Ryan nummers schrijven. Het eerste resultaat is de single Eloise wat een grote hit wordt. Marion Ryan is 67 jaar geworden.


The Rolling Stones maken op 15 Januari 1973 bekend dat zij op 18 Januari 1973 in Los Angeles een benefietvoorstelling zullen geven voor de slachtoffers van de aardbeving in Nicaragua op 23 December 1972. Tijdens de aardbeving zijn alleen al in Managua, de geboortestad van Bianca Jagger al meer dan 18.000 doden gevallen. Omdat Bianca geen bericht over haar moeder krijgt, vliegen Mick en Bianca op tweede kerstdag 1972 naar Kingston en horen daar dat Bianca's moeder de ramp overleeft heeft. Mick en Bianca Jagger vliegen de volgende dag door naar Managua met 2000 tyfusinjecties en andere medische hulpmiddelen bij zich. De achttienduizend toegangskaarten voor het benefietconcert zijn binnen een paar uur uitverkocht. Op 18 Januari 1973 wordt er tijdens het concert bruto $516.810 opgehaald. Mick en Bianca Jagger overhandigen enige tijd later een cheque van $350.000 aan het hulpfonds.


Harry Wayne Casey (KC) van KC & The Sunshine Band raakt op 15 januari 1982 ernstig gewond bij een verkeersongeluk in Miami in Florida. Casey ligt gedeeltelijk verlamd ruim zes maanden in het ziekenhuis. Wanneer hij uit het ziekhuis ontslagen wordt moet Harry Wayne Casey opnieuw leren lopen en pianospelen. Aan het eind van het jaar is Casey weer voorzichtig aan het werk in zijn studio.


John Fred & His Playboy Band krijgen op 15 Januari 1968 een gouden plaat voor Judy In Disguise (With Glasses). De single staat vanaf 20 Januari 1968 twee weken op nummer 1 in de Billboard Hot 100. John Fred, een voormalig Baseball en Basketbal speler van de Southeastern Lousiana University, is op dit idee van het liedje gekomen nadat hij Lucy In The Sky With Diamonds van The Beatles heeft gehoord. De single komt in 42 landen op de eerste plaats terecht. In Nederland komt Judy In Disguise op 17 Februari 1968 tot de tweede plaats. John Fred (Gourrier) overlijdt op 15 April 2005 op 63 jarige leeftijd aan een nierziekte.


Op 15 Januari 1976 begint platenmaatschappij Motown een rechtszaak tegen The Jackson Five wegens contractbreuk. De Jackson broers hebben, zonder medeweten van Berry Gordy Jr., een jaar voordat hun contract bij Motown Records afloopt, getekend bij CBS. Berry Gordy eist miljoenen dollars schadevergoeding. Bovendien mogen zij de naam Jackson Five niet meer gebruiken. De Jackson Five slepen op hun beurt Berry Gordy voor de rechter onder het mom dat hij hen nog extra royalties schuldig is. Uiteindelijk blijkt dat Berry Gordy de Jackson Five niets schuldig is, en krijgt hij een schadevergoedeg van $100.000 toegewezen. Bij CBS gaat de groep platen uitbrengen als The Jacksons.


Op 15 Januari 2005 wordt door de Amerikaanse omroep NBC de twee uur durende benefietuitzending Tsunami Aid - A Concert Of Hope uitgezonden. De avond is opgezet door acteur George Clooney. "Dit is de simpele waarheid. het gaat om het redden van mensenlevens", zegt hij. Een groot aantal film- en popsterren verleent aan deze uitzending hun medewerking. Collega's als Brad Pitt, Nicolas Cage, Johnny Depp, Bruce Willis en zijn drie dochters, Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio, Halle Berry, Kevin Spacey, Hugh Grant, Uma Thurman en Renee Zellweger gaven acte de presence. "Wij kunnen ons afwenden of wij kunnen helpen", zegt Clint Eastwood. "Wonderen gebeuren. ook u kunt dat wonder betekenen", voegt Morgan Freeman hieraan toe. De avond wordt ingeleid door Madonna. Vanuit Londen zingt zij Imagine van John Lennon. Andere live-optredens zijn er van Stevie Wonder, Norah Jones, Lenny Kravitz, Nelly, Sheryl Crow en Annie Lennox. Elton John zingt, vanuit Londen, Don't Let The Sun Go Down On Me. Eric Clapton begeleidt ex-Pink Floyd-bassist Roger Waters in diens Wishing You Were Here. Diana Ross besluit de benefietavond met Reach Out And Touch. Een woordvoerder van het Amerikaanse Rode Kruis zegt dat 94 procent van alle giften direct bestemd is voor slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azie.


The Ramones treden op 15 Januari 1980 op in het televisieprogramma The Old Grey Whistle Test van de BBC.


Op 15 Januari 1966 wordt door de Britse commerciele televisieomroep ABC een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. Presentator Jim Dale ontvangt Adam Faith, Lulu, Rolf Harris, Anne Shelton, Paul & Barry Ryan, The Nashville Teens en The Mark Leeman Five.


Sammy Cahn overlijdt op 15 Januari 1993 in Los Angeles aan de gevolgen van hartproblemen. Sammy Cahn wordt op 18 Juni 1913 in New York City geboren als Samuel Cohen. In eerste instantie veranderd hij zijn achternaam van Cohen in Kahn om verwarring met acteur Sammy Cohen te voorkomen. Later veranderd hij zijn achternaam opnieuw, van Kahn naar Cahn, nu om verwarring met tekstschrijver Gus Kanh te voorkomen. Sammy Kanh is vooral bekend als tekstschrijver van nummers als Three Coins In The Fountain, All The Way, High Hopes en Call Me Irresponsible. Sammy Cahn is 79 jaar geworden.


Op 15 Januari 2002 treedt de dan 68-jarige James Brown in het huwelijk met de 32-jarige Tomi Rae Hynie, met wie hij al een zoon heeft. James Brown II is op 11 Juni 2001 geboren. Tomi Rae Hynie is vanaf 17 Februari 1997 enige jaren getrouwd geweest met Javed Ahmed. Vlak voor zijn dood op 25 December 2006 wil James Brown een DNA-test laten uitvoeren om te bepalen of James Brown II inderdaad echt wel zijn kind is. Tijdens zijn leven heeft de zanger de jongen bewust geen DNA-test laten afnemen. Voor zijn overlijden zegt James Brown: "Als ik er niet meer ben, laat het dan doen, zodat mijn gezin het weet". Ook wordt onderzocht of het huwelijk van James Brown en Tomi Rae Hynie wel rechtsgeldig is, die waarschijnlijk nooit formeel is gescheiden van Javed Ahmed.


Elton John geeft op 15 Januari 1998 een concert in The Ritz in Parijs. De live opgenomen versies van Your Song en Recover Your Soul verschijnen in Maart 1999 als bonus-tracks op zijn CD-single Written In The Stars.


De Brabantse zanger Addie Timmermans beschuldigd op 16 Januari 2008 zanger Wolter Kroes van het stelen van een liedje. De nieuwe single van Kroes, Ik Kom Terug, zou door Timmermans in 2004 in eigen beheer al opgenomen, en in Juli 2007 opnieuw uitgebracht zijn. Via zijn management Showbusiness-Entertainment laat de 26-jarige Timmermans weten teleurgesteld te zijn in Kroes, die hij een artiest noemt waar hij veel bewondering voor had. "Hij heeft grote successen, hits, veel optredens, een platenmaatschappij, de beste producers en tekstschrijvers van het land. Als je met al deze mogelijkheden en ingangen mijn nummer wil uitbrengen, doet mij dat erg veel verdriet." Kroes verklaart tegenover RTL Boulevard zich van geen kwaad bewust te zijn. "Ik had de versie van Addie nog nooit gehoord. Maar hij heeft geen reden om boos op me te zijn. Ik vind hem een schat van een jongen. En covers maken is nou eenmaal iets dat gebeurt in Nederland." Het management van Addie Timmermans erkent dat het is toegestaan nummers te coveren. "Maar de collegialiteit in het vak is ver te zoeken in dit verhaal. Vooral omdat het nummer nog geen half jaar geleden door Addie zelf opnieuw is uitgebracht."


Lion Swaab overlijdt op 15 Januari 2002. Swaab is in de jaren zestig werkzaam bij platenmaatschappij Artone, en is ondermeer producer van ZZ & De Maskers. Lion Swaab is 81 jaar geworden.


Indische en Molukse artiesten in Nederland staan op 15 en 16 Januari 2005 onder de naam Eurasia in de studio om de de benefietsingle In This World op te nemen voor de getroffen kinderen van de tsunami in Azie. Euroasia is een initiatief van ondermeer Marcel Manuhutu: "Na het zien van het nieuws tweede kerstdag heb ik de stoute schoenen aan getrokken om (bekende) Nederlandse artiesten met een Indisch/Molukse achtergrond te benaderen om een benefiet cd single op te nemen voor deze ramp." Eurasia wordt begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. Artiesten die belangloos aan dit project meewerken zijn ondermeer: Julya Loko, Sandra Reemer, Justine Pelmelay, Lisa Noya, Ernst Jansz, Wieteke van Dort, Neppy Noya, Andy Tielman, Carolijn Lillipaly en Pim Vosmaer. Andy Tielman: "Natuurlijk doe ik mee voor Azie. Ik ben geboren in Azie. Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Ik doe mee voor alle slachtoffers en voor de steun aan alle mensen die iemand hebben verloren tijdens deze ramp. In Indonesie, Sumatra, heb ik een heleboel familie en vrienden waarvan ik niet weet hoe het daarmee gaat. Dat is heel erg. Dat de opbrengst vooral naar kinderen zal gaan, spreekt mij juist enorm aan. Ik heb zelf ook veel armoede meegemaakt tijdens de oorlog. Ik heb veel armoede gezien in mijn leven en kinderen die niets hebben." Sandra Reemer vult verder aan: "Ondanks dat ik er geen bekenden of familie zijn getroffen in het rampgebied, is dit iets wat iedereen aan gaat. Iedereen is familie van elkaar." De opnamen vinden plaats in de studio van het producers-duo Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. De opbrengst van deze benefietactie komt ten goede aan de hulpacties van het Liliane Fonds.


Teach In komt op 15 Januari 1979 binnen in de West-Duitse hitparade met hun single Dear John. Dear John is een ode aan de Amerikaanse acteur John Travolta, die zijn dan heersende populariteit dankt aan de succesfilms Saturday Night Fever en Grease. Op de B-kant van Dear John staat een instrumentale versie. Sinds het vertrek van Getty Kaspers in 1976 heeft Teach In twee zangeressen - Marianne Wolsink en Betty Vermeulen. Dear John bereikt een 22ste plaats in de West-Duitse hitparade.


Op 15 Januari 1967 gaat in New York de film The Fastest Guitar Alive in premiere. In deze film van Michael Moore speelt Roy Orbison de rol van Johnny Banner. Michael Moore heeft eerst Elvis Presley gevraagd voor deze rol, maar die heeft het aanbod afgeslagen.


De eerste aflevering van Happy Days wordt op 15 Januari 1974 door ABC op de Amerikaanse televisie uitgezonden. In deze serie over de jaren 50 in Amerika worden de hoofdrollen gespeeld door Henry Winkle, Ron Howard, Tom Bosely, Marion Lorne en Erin Moran. De tune van de serie wordt vanaf het derde seizoen gezongen door Pratt & McClain. Als single komt deze tune op 28 April 1976 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de vijfde plaats. Na 255 afleveringen valt op 24 September 1984 het doek voor Happy Days.


Door de Britse omroep Channel 4 wordt op 15 Januari 1983 de eerste aflevering van Gastank uitgezonden. Dit televisieprogramma wordt gepresenteerd door Yes-toetsenist Rick Wakeman en Tony Ashton, bekend van Ashton, Gardner & Dyke. In tegenstelling tot andere muziekprogramma's, waarin veel jonge artiesten optreden, staan in Gastank oudere sterren zoals Donovan, The Strawbs, Alvin Lee, Frankie Miller en Maggie Bell centraal.


Op 15 Januari 1991 wordt Give Peace A Chance in een nieuwe vertolking van John Lennons vrouw Yoko Ono en hun zoon Sean uitgebracht. Deze release, die wordt uitgebracht onder de naam Peace Choir, valt samen met het verstrijken van de termijn die de Verenigde Naties hebben vastgesteld voor het terugtrekken van de Irakese troepen uit Koeweit. De tekst van het nummer is nu wel aangepast aan de heersende stemming van het moment en is een protest tegen de eerste Golfoorlog. Leden van het Peace Choir zijn naast Yoko Ono en Sean Lennon ondermeer: Adam Ant, Sebastian Bach, Bros, Terence Trent D'Arby, Flea, John Frusciante, Peter Gabriel, Ofra Haza, Bruce Hornsby, Al Jarreau, Jazzie B, Davey Johnstone, Lenny Kravitz, Cyndi Lauper, Little Richard, LL Cool J, MC Hammer, Michael McDonald, Duff McKagan, Alannah Myles, Randy Newman, Tom Petty, Iggy Pop, Q-Tip, Bonnie Raitt, Dave Stewart, Teena Marie, Little Steven Van Zandt, Don Was, Wendy & Lisa, Ahmet Zappa, Dweezil Zappa en Moon Unit Zappa.


The Rolling Stones staan op 15 Januari 1965 voor de tiende keer in het Engelse televisieprogramma Ready Steady Go!. De Stones spelen de volgende nummers: What A Shame, Time Is On My Side en Down The Road Apiece. Ook op 15 Januari 1965 wordt de tweede LP van The Rolling Stones in Engeland uitgebracht. The Rolling Stones No. 2 is tussen 10 Juni en 8 November 1964 opgenomen in de Chess Studios in Chicago, de Regent Sound Studio in Londen en de RCA Studios in Los Angeles. Op The Rolling Stones No. 2 staan o.a. Everybody Needs Somebody To Love, What A Shame, Under The Boardwalk, Off The Hook en Pain In My Heart. De hoesfoto is gemaakt door fotograaf David Bailey. Over het feit dat Mick Jagger op de foto helamaal achteraan staat, zegt Bailey: "Ik heb Mick daar met opzet neergezet. Ik wilde niet dat de anderen dachten dat hij een speciale behandeling kreeg omdat hij mijn vriend is". The Rolling Stones No. 2 komt op 22 Januari 1965 op de eerste plaats van de New Musicall Express.


Annie Palmen overlijdt op 15 Januari 2000. Zij wordt dan al enkele jaren verpleegd wegens dementie. Anna Maria Palmen wordt op 19 Augustus 1926 in IJmuiden geboren en begint in de jaren vijftig als zangeres bij diverse radio-orkesten. In 1963 doet zij voor Nederland met Een Speeldoos mee aan het Eurovisie Songfestival. Met nul punten eindigt Annie Palmen op de laatste plaats. Op televisie is zij in de jaren zeventig te zien als Drika, de zangeres bij De Boertjes Van Buuten. Annie Palmen is 73 jaar geworden.


Op 15 Januari 1974 worden in studio 3 van het NOS-complex in Hilversum door de VARA opnamen gemaakt van Cuby & The Blizzards voor het televisieprogramma Nederpopzien. Cuby & The Blizzards bestaat dan uit zanger Harry Muskee, de gitaristen Eelco Gelling en Hans Kinds, drummer Hans Waterman, bassist Willy Middel en pianist Herman Brood. De opnamen worden bijgewoond door zo'n 140 fans van Cuby & The Blizzards. De aflevering van Nederpopzien wordt een dag later van vijf over zeven tot vijf voor acht 's avonds uitgezonden op Nederland 2. Cuby & The Blizzards spelen ondermeer de volgende nummers: I'm In Love, Checkin' Up On My Baby en Rock Me Baby. Hoogtepunten van dit concert worden naderhand uitgebracht op de afscheids-LP van Cuby & The Blizzards. Harry Muskee gaat verder met Red White & Blue. Binnen een jaar wordt deze naam weer veranderd in Cuby & The Blizzards.


In Engeland wordt op 15 Januari 1960 de single A Voice In The Wilderness van Cliff Richard & The Shadows uitgebracht. A Voice In The Wilderness komt op 22 Januari 1960 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de tweede plaats.


Muziek Jarige Op 15 Januari

1893: Ivor Novello - Naamgever British Music Awards († 6 Maart 1951)
1941: Captain Beefheart (Don van Vliet) - Zanger USA
1942: Edward 'Sonny' Bivens - The Manhattans Zanger
1947: Pete Waterman - Platenproducer Engeland
1948: Ronnie Van Zant - Lynyrd Skynyrd Zanger († 20 Okt 1977)
1949: Herman Van Boeyen - Vitesse Zanger/Drums
1951: Martha Davis - The Motels Zangeres
1952: Melvyn Gale - Electric Light Orchestra Cello
1953: Boris Blank - Yello Zang/Toetsen
1959: Pete Trewavas - Marillion Bas
1961: Damian O'Neill - The Undertones Gitaar
1965: Derek B (Derek Boland) - Rapper Engeland († 15 Nov. 2009)
1965: Adam Jones - Tool Gitaar
1967: Lisa Velez - Lisa Lisa & Cult Jam Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten