Zoeken in de muziekgeschiedenis

10 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 11 Januari

De Amerikaanse drummer Spencer Dryden overlijdt op 11 Januari 2005 in Petaluma, Californie aan de gevolgen van kanker. Spencer Dryden wordt op 7 April 1938 geboren in New York City en zit in de jaren zestig achter de drums bij de legendarische rockgroep Jefferson Airplane. Door zijn bijzondere manier van drummen drukt hij een duidelijk stempel op het geluid van de psychedelische band. Jefferson Airplane wordt bekend na het optreden op het Woodstock-festival. Bekende nummers van Jefferson Airplane zijn White Rabbit en Somebody To Love. Dryden, wiens vader Wheeler Dryden een halfbroer is van de komiek Charlie Chaplin, stapt in 1970 over naar Grateful Dead. In 1996 wordt Spencer Dryden met de overige leden van Jefferson Airplane opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Spencer Dryden is 66 jaar geworden.


Op 11 Januari 1967 treedt Charles Aznavour in Las Vegas in het huwelijk met het Zweedse fotomodel Ulla Thorsell. Bij dit huwelijk van de als Chahnour Varinag Aznavourian geboren Franse chansonnier is de Amerikaanse entertainer Sammy Davis Jr. getuige en de Britse zangeres Petula Clark 'bruidsmeisje'.


The Beach Boys nemen op 11 Januari 1965 in een studio in Los Angeles een cover op van Do You Wanna Dance. Dit nummer is in 1958 een grote hit voor Bobby Freeman. Op de versie van The Beach Boys neemt drummer Dennis Wilson de lead-zang voor zijn rekening. The Beach Boys worden tijdens de opname bijgestaan door enkele studiomuzikanten waaronder, drummer Hal Blaine, basgitarist Larry Knechtel, gitarist Billy Strange en saxofonist Jay Migliori. Do You Wanna Dance wordt op 15 Februari 1965 uitgebracht. Op de B-kant van deze single staat Please Let Me Wonder, geschreven door Brian Wilson en Mike Love. Do You Wanna Dance komt op 27 Februari 1965 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de twaalfde plaats.


Op 11 Januari 1965 komen The Righteous Brothers voor een promotiebezoek aan in Londen. Bill Medley en Bobby Hatfield zijn te gast in drie televisieprogramma's: Ready Steady Go!, Scene At 6.30 en Discs A Go-Go. Hun nieuwqe single You' ve Lost That Lovin' Feelin' komt op 14 Januari 1965 binnen in de Britse hitparade, en staat vanaf 4 Februari 1965 twee weken op de eerste plaats.


Led Zeppelin staat op 11 Januari 1975 in het Ahoy Sportpaleis in Rotterdam voor een warming-up concert voor de komende 10e Amerikaanse tournee van de groep, die op 18 Januari 1975 in het Metro Sportscentre in Minneapolis van start gaat. Led Zeppelin heeft in 17 maanden geen concert meer gegeven, het laatste concert dateert van 29 Juli 1973 in Madison Square Garden in New York. Het voorprogramma wordt verzorgd door Roy Harper, die zijn optreden moet doen onder een niet aflatend fluitcomcert van het publiek dat alleen maar voor Led Zeppelin is gekomen. Led Zeppelin speelt de volgende nummers: Rock And Roll, Sick Again, Over The Hills And Far Away, When The Levee Breaks, The Song Remains The Same, The Rain Song, Kashmir, The Wanton Song, No Quarter, In My Time of Dying, Trampled Underfoot, Moby Dick, How Many More Times, Stairway To Heaven, Whole Lotta Love, Black Dog en Communication Breakdown. Een aantal nieuwe nummers van het nog te verschijnen album Physical Graffity beleven op deze avond hun debuut. Tijdens de klassieker Stairway To Heaven vergeet Robert Plant zijn tekst, en moet een aantal regels neurien voordat de tekst hem weer te binnen schiet. De volgende dag heeft de zanger in een hotel in Den Haag een interview met het muziekblad Muziek Expres. Over het concert zegt Plant: "It was only OK last night, but it should be better in Brussels, and America should be really good. Maybe we've play too many songs. We just came here to see what it would sound like live again."


Op 11 Januari 2009 overlijdt in zijn woonplaats Heerlen de Nederlandse zanger en journalist Godert van Colmjon. Godert van Colmjon wordt op 17 Oktober 1943 in Amersfoort geboren en vormt in de jaren '50 samen met zijn oudere broer Luc het duo The Butterflies; bijgenaamd de Nederlandse Everly Brothers. De landelijke doorbraak voor The Butterflies komt in Augustus 1956 wanneer de plaat Dixieland (een cover van Muskrat Ramble van Louis Armstrong & The Hot Five) een 3e plaats in de Nederlandse hitlijst bereikt. Twee jaar later verschijnt de evergreen Willem, Word Wakker (een bewerking van Wake Up, Little Suzy van The Everly Brothers). Het plaatje bereikt de 7de plaats in de Muziek Expres Top-50. Het succes van The Butterflies wordt de basis voor enkele televisierolletjes voor Godert van Colmojon. Zo speelt hij Carli in Pipo De Clown, Odo in De Pruikenmaker Van De Prins en figureert als Joris Willemsz in De Schat Van Laurens Coster. In 1960 neemt hij met acteur Jan Lemaire het nummer Zuiderzeeballade op. Pas twee jaar later is het plaatje succesvol. Echter niet in de uitvoering van Jan Lemaire & Godert van Colmjon, maar in de versie van Sylvain Poons & Oetze Verschoor. In 1961 scoren The Butterflies nog twee hits Van 1, 2, 3 haalt de 16e plaats in de Muziek Expres Top-50 en met Brigitte Bardot scoren de broers een nummer-2 notering (mede dankzij de originele versie van de Braziliaan Jorge Veiga en de interpretatie van het Indische duo De Emeralds. De singles na Brigitte Bardot blijven bij het platenkopend publiek echter onopgemerkt. The Butterflies worden in 1963 door het aanstormende beatgeweld onder de voet gelopen. Het duo gaat uitelkaar. Godert van Colmjon verlaat de showbizz en wordt vervolgens journalist. Hij is kunst- en literatuurcriticus en werkt ondermeer voor NRC Handels blad. Godert van Colmjon is 65 jaar geworden.


Frankie Goes To Hollywood begint op 11 Januari 1987 in G-Mex in Manchester aan, naar wat later blijkt , hun laatste tournee. Na de tournee, waarbij ook de Rotterdamse Ahoy wordt aangedaan, komt in Maart 1987 de bevestiging van het gerucht dat de groep al meer dan een jaar omgeeft: Frankie Goes To Hollywood gaat uit elkaar. Platenmaatschappij ZTT houdt het op een voorlopige scheiding. Zanger Holly Johnson debuteert als solo-artiest op de International Aids Day in Londen begin April 1987.


Elvis Presley komt op 11 Januari 1981 postuum binnen op een 34ste plaats in de Nederlandse Top 40 met de 'lachversie' van Are You Lonesome Tonight. Deze single is op 21 Augustus 1969 opgenomen tijdens een avond voor genodigden in het International Hotel in Las Vegas. Hier treedt Elvis Presley van 31 Juli t/m 28 Augustus 1969 dagelijks op. Elvis schiet in de lach wanneer hij, tijdens het zingen van Are You Lonesome Tonight, een kale man in het publiek ziet. In plaats van de tekstregel “Do you gaze at your doorstep and picture me there", zingt hij "Do you gaze at your bald head and wish you had hair". De lachversie versie van Are You Lonesome Tonight bereikt een 15e plaats.


In Rio De Janeiro in Brazilie gaat op 11 Januari 1985 het drie daagse Rock In Rio Festival van start. Het festival valt samen met terugkeer van de democratie in Brazilie en de verkiezing van de eerste president door het volk. Optredens zijn er van Queen, Rod Stewart, AC/DC, Whitesnake, Yes en Iron Maiden. In totaal bezoeken meer dan 1.4 miljoen toeschouwers het festival.


James Griffin overlijdt op 11 Januari 2005 in zijn huis in Nashville aan de gevolgen van kanker. James Griffin wordt geboren op 10 Augustus 1943 in Cincinnati in Ohio en richt in 1969 in Los Angeles, samen met David Gates en Robb Royer de formtie Bread op. In nog geen vier jaar tijd weet Bread zes gouden albums in de wacht te slepen. Na de in commercieel opzicht geflopte maar door de critici bejubelde eerste album Bread beginnen in de vorm van Make It With You (1970), If (1970), Baby I'm A Want You (1971) en The Guitar Man (1972) de hits te komen. Op Bread zit Jim Gordon nog achter de drums, op het album On The Water heeft Mike Botts zich permanent als percussionist bij de formatie gevoegd. Tussen de albums Manna en Baby I'm A Want You verlaat Robb Royer de groep. Hij wordt vervangen door Larry Knechtel. Als gevolg van artistieke onenigheid tussen David Gates en James Griffin valt Bread na het album Guitar Man uiteen. Zowel Gates als Griffin leggen zich daarna toe op het maken van solo-elpees: First en Never Let Her Go (David Gates) en Breakin' Up Is Easy en James Griffin (James Griffin). Door het uitblijven van commercieel succes komt Bread in 1977 weer bij elkaar en brengt het album Lost Without Your Love uit, waarvan het titelnummer een hit wordt. Volkomen onverwacht verzorgt Bread, waarin zanger/gitarist James Griffin dan vervangen is door Dean Parks op gitaar, medio 78 op uiterst professionele en onderhoudende wijze een geslaagd concert in een redelijk bezette Jaap Eden Hal in Amsterdam. James Griffin gaat in in 1982 een samenwerkingsverband aan met ex-Hollie Terry Sylvester. Daarna neemt Griffin een solo-album op en formeert hij samen met ex-Eagle Randy Meisner de band Black Tie, waar ook nog Billy Swan (I Can't Help) en Charlie Rich Jr. inzitten. Ook heeft Jimmy Griffin nog succes met de countryband The Remingtons. James Griffin is ook actief als componist. Voor Conway Twitty heeft hij Who's Gonna Know, Restless Heart en You Can Depend On Me geschreven. Ook is hij medecomponist van For All We Know van The Carpenters. Dit nummer uit de film Other Strangers uit 1970 is onderscheiden met een Oscar. Griffin is tot aan het eind van zijn leven actief geweest in de muziek. James Griffin is 61 jaar geworden.


Paul Simon geeft op 11 Januari 1992 een concert in Johannesburg. Simon is hiermee de eerste internationale artiest die in Zuid-Afrika een concert geeft nadat de Verenigde Naties de boycot van dit land hebben opgeheven.


Percussionist Mickey Finn overlijdt op 11 Januari 2003 aan de gevolgen van problemen aan zijn nieren en lever. Michael Norman Finn wordt op 3 Juni 1947 in Thornton Heath, Surrey in Engeland geboren. Finn is de opvolger van de in Oktober 1969 vertrokken Steve Peregrin Took als drummer van T-Rex. Er wordt gezegd dat leider Marc Bolan van T.Rex Finn heeft aangenomen vanwegen zijn uiterlijk en niet vanwege zijn muzikale prestaties. Mickey Finn is voor het eerst te horen op het album A Beard Of Stars. Na een uiterst succesvolle periode met vele hitsingles als Hot Love, Get It On, Jeepster, Telegram Sam, Metal Guru, Children Of The Revolution en Solid Gold Easy Action gaat het halverwege 1973 langzaam minder met T. Rex. Na enkele veelzeggende personeelswisselingen ( Finn wordt vervangen door drummer Bill Legend) en een mislukte Amerikaanse tournee verlaat Mickey Finn de band in December 1974. Mickey Finn is 55 jaar geworden.


Roger Miller staat op 11 Januari 1964 in een studio in Nashville om zijn eerste single Dang Me en de opvolger Chug-A-Lug op te nemen. Dang Me komt op 13 Juni 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de zevende plaats. Chug-A-Lug komt op 5 September 1964 binnen, en komt tot een negende plaats steken.


Nirvana staat op 11 Januari 1992 voor de eerste keer in het NBC TV-programma Saturday Night Live. Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl spelen Smells Like Teen Spirit en Territorial Pissings. Aan het eind van het optreden slaat Nirvana de hele apparatuur kort en klein. De organisatoren van Saturday Night Live zijn echter op de hoogte van deze act, en hebben het goedkoopste van het goedkoopste neergezet. Enkele beelden van het optreden, inclusief het vernielen van de apparatuur is te zien op Nirvana video Live! Tonight! Sold Out!!. Nevermind, het album van Nirvana komt op 11 Januari 1992 op de eerste plaats in de Billboard albumlijst.


Op 11 Januari 2009 komt bij een auto ongeluk op Route 57 even buiten Fullerton in Californie de Mexicaans-Amerikaanse drummer Andy DeMize om het leven. Andy DeMize wordt op 11 Maart 1983 als Andrew Martinez in Hacienda Heights, Californie geboren. DeMize begint op 12 jarige leeftijd met drummer. Zijn oudere broers Aaron en Alex (beide leden van de rockabilly/cumbia band The MoonLight Cruisers) zijn zijn bronnen van inspiratie. In Oktober 2001 treed DeMize toe tot de punkband Up Syndrome. Deze band maakt het album Erase The Past maar gaat daarna uit elkaar. Twee jaar later vormt Andy DeMize samen met Tony 'Slash' RedHorse de groep The Rocketz. Hiervan verscijnt het album Rise Of The Undead en de video Killing. Wanneer drummer James Meza in Mei 2006 The Nekromantix verlaat, is Andy DeMize zijn opvolger. Hij debuteerd op het album Life As A Grave & I Dig It!'. Andy DeMize is 25 jaar geworden.


In People Magazine van 11 Januari 2005 noemt Richard Blackwell zangeres Britney Spears de slechtstgeklede vrouw van 2005. Volgens de Amerikaanse modegoeroe is Spears “een slachtoffer van couture en chaos". In de top-tien van de slechtstgeklede vrouwen van 2005 staan verder Mary-Kate Olsen, Jessica Simpson, Paris Hilton, Mariah Carey en Anna Nicole Smith.


Op 11 Januari 1964 wordt op Sunset Boulevard 8901 in West Hollywood, Californie de discotheek The Whisky A Go Go geopend. Oprichters van de club zijn Elmer Valentine, Phil Tanzini, Shelly Davis en Theodore Flier. Ondanks het feit dat The Whisky A Go Go een discotheek is, wordt de club geopend met een optreden van een live band, geleidt door Johnny Rivers. Tussen de sets door draait een kortgerokte vrouwelijke DJ in een kooi aan de rand van het podium wat plaatjes. Als zij tijdens het optreden van Johnny Rivers wild aan het dansen is, denkt het publiek dat het erbij hoort. De in een kooi dansende Go-Go danseres is geboren. The Whiskey A Go Go is beroemd geworden als club waar veel bands hun podiumdebuut hebben gemaakt: The Kinks, The Who, Cream, Led Zeppelin en Roxy Music. The Doors is enige tijd de huisband van de club. Het is in de Whisky A Go Go dat zanger Jim Morrison van THe Doors in het nummer The End voor het eerst de tekst "Mother, I want to fuck you" zingt. Ook The Byrds en Buffalo Springfield zijn hier hun carierre begonnen.


Alan Sytner overlijdt na een kort ziekbed op 11 Januari 2006. De in het Engelse Liverpool geboren zakenman is in zijn tienerjaren vaak in Frankrijk. Na een bezoek aan de jazzclub Le Caveau in Parijs krijgt hij het idee om in zijn geboortestad een eigen club te beginnen. Op 16 Januari 1957 opent de 22-jarige Alan Sytner in een kelder aan Mathew Street in Liverpool de Cavern Club. In 1959 verkoopt hij deze jazzclub om in Londen autoverkoper te worden. In Juni 1960 wordt het roer omgegooid en komen er ook in de Cavern Club rock 'n' roll-bandjes spelen. The Beatles debuteren hier op 21 Maart 1961 in de Cavern Club. Alan Sytner is zeventig jaar geworden.


Na een optreden in de nachtclub Bag O' Nails in Londen neemt The Jimi Hendrix Experience op 11 Januari 1967, in de Kingsway Studios in Londen, op een viersporen-recorder de basis-track voor Purple Haze op. Deze opname wordt op 3 Februari 1967 in de Olympic Studio in Londen afgemaakt. Purple Haze wordt geproduceerd door Chas Chandler. The Jimi Hendrix Experience speelt op 26 December 1966 een middagvoorstelling in The Uppercut Club in London. Volgens de overlevering schrijft Hendrix die middag in de kleedkamer Purple Haze. Het nummer bevat één van de meest verkeerd verstane teksten ooit. Hendrix zingt in Purple Haze de zin "Scuse Me While I Kiss The Sky". Veel mensen verstaan echter "Scuse Me While I Kiss This Guy". Jimi Hendrix versterkt de verwarring door tijdens het zingen van de bewuste regel vaak te wijzen naar één van de leden van The Jimi Hendrix Experience. De single wordt op 18 Maart 1967 uitgebracht. Op 23 Maart 1967 komt Purple Haze de Engelse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. In Nederland komt Purple Haze niet verder dan nummer veertien in de Top 40.


Whitney Houston wordt op 11 Januari 2001 op het vliegveld van Keahola-Kona op Hawaii aangehouden als er bijna zestien gram marihuana in haar handtas wordt gevonden.


Het debuutalbum This Was van Jethro Tull wordt op 11 Januari 1969 uitgebracht. This Was is tussen 13 Juni en 23 Augustus 1968 in de Sound Techniques Studios in de wijk Chelsea in Londen opgenomen. Jethro Tull is in het voorjaar van 1968 opgericht door de uit The John Evan Band afkomstige Ian Anderson en bassist Glenn Cornick. Ian Anderson, een Schotse ex- kunstacademiestudent, ontmoet gitarist Mick Abrahams en drummer Clive Bunker, en de naam Jethro Tull ontleent hij aan een Engelse landbouwkundige. Als Jethro Toe neemt de groep begin 1968 voor MGM de single Sunshine Day op die flopt. Prille optredens resulteren in een nieuw platencontract met het jonge platenlabel Island Records en een snelle single, A Song For Jeffrey. Door deze single, die ook op het album This Was staat, en dankzij Andersons opwindende dwarsfluit-act, weet Tull al snel een grote schare fans voor zich te winnen. This Was komt op 1 Maart 1969 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 62ste plaats. In Engeland is de LP goed voor een tiende plaats. Ondanks dat This Was een groot succes is, ontstaan er binnen de groep al snel meningsverschillen tussen leider Anderson en Abrahams die Jethro Tull dan ook verlaat Tull en de groep Blodwyn Pig. Nieuwe man in Jethro Tull wordt de latere Black Sabbath-gitarist Tony Iommi, maar die wordt op zijn beurt na korte tijd vervangen door Martin Barre.


Het testament van James Brown wordt op 11 Januari 2007 aan de familie voorgelezen. Zes van zijn kinderen (Deanna J. Brown Thomas, Yamma N. Brown, Vanisha Brown, Daryl J. Brown, Larry Brown en Terry Brown) ontvangen een deel van de erfenis. James Brown II wordt niet genoemd. James Brown II is geboren op 11 juni 2001. Zijn moeder is Tomi Rae Hynie (foto). Tomi Rae Hynie Brown is echter niet aanwezig, omdat zij heeft geen uitnodiging heeft ontvangen en daardoor niet op de hoogte was van het voorlezen van het testament. James Brown is op 14 December 2001 met Tomi Rae Hynie in het huwelijk getreden. Vanaf 17 Februari 1997 is zij enige jaren getrouwd geweest met Javed Ahmed. Vlak voor zijn dood (25 December 2006) wil de dan 73-jarige James Brown een DNA-test laten uitvoeren om te bepalen of zijn zoon James Brown II inderdaad wel van hem is. Tijdens zijn leven heeft de zanger de jongen bewust geen DNA-test laten afnemen. Voor zijn overlijden, zegt Brown: “Als ik er niet meer ben, laat het dan doen, zodat mijn gezin het weet". Ook wordt onderzocht of het huwelijk van James Brown en Tomi Rae Hynie wel rechtsgeldig is, omdat zij waarschijnlijk nooit formeel gescheiden is van Javed Ahmed. Sinds de dood van James Brown wordt Tomi Rae Hynie de toegang geweigerd tot het woonhuis op het landgoed van James Brown in Beech Island in South Carolina dat sinds 2000 beheerd wordt door een speciaal fonds.


Gitarist Jan Akkerman is één van de winnaars van een Gouden Harp 2004. Dit wordt op 11 Januari 2005 door Conamus-directeur Jerney Kaagman bekendgemaakt. Behalve Jan Akkerman ontvangen ook cabaretière Lenette van Dongen en Jan Akkerman een Gouden Harp. Eerder zijn op 4 Januari 2005 Ali B., Alain Clark, Kasper van Kooten en The Sheer al gepresenteerd als de winnaars van de Zilveren Harpen 2004. De Gouden en Zilveren Harpen behoren tot de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen. Beide prijzen worden door een vakjury toegekend. De jury voor de Gouden Harpen bestaat uit Cor Bakker, Lisa Boray, Han Kooreneef, Ron Stoeltie, Gert van Veen en Kick van der Veer. De Harpen worden op 16 Februari 2005 tijdens het Harpen Gala in theater 't Spant in Bussum door de winnaars in ontvangst genomen. Dit gala wordt gepresenteerd door Sjors Frohlich. De artiesten worden begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker.


De Tilburgse groep Krezip speelt op 11 Januari 2000 in Het Patronaat in Haarlem. 3FM maakt opnamen en het nummer Run Around The World dat die avond is opgenomen, verschijnt als bonus-track op de cd-single van Won't Cry.


The Salvation Army, het Engelse Leger Des Heils, maakt op 11 Januari 2005 bekend dat Strawberry Field haar poorten gaat sluiten. Strawberry Field is een weeshuis in Liverpool en heeft John Lennon geinspireerd tot het schrijven van één van zijn meest gewaardeerde en persoonlijke songs. Strawberry Fields Forever is een ode van John Lennon aan Strawberry Field. Hij heeft in zijn jeugd niet ver van het weeshuis gewoond. Omdat zijn vader hem en zijn moeder in de steek heeft gelaten, komt John Lennon op jonge leeftijd onder de hoede van zijn tante Mimi Stanley. Haar huis ligt een paar honderd meter bij Strawberry Field vandaan. John Lennon heeft indertijd ook met kinderen uit het tehuis gespeeld. Volgens Het Leger Des Heils is de behoefte aan weeshuizen zienderogen minder geworden. Steeds meer wezen worden bij pleeggezinnen geplaatst. Momenteel zijn er in Strawberry Field nog maar drie weeskinderen. "Wij hebben een opzegtermijn van twee jaar. Wanneer het tehuis dichtgaat weten wij nog niet. Voor de drie weeskinderen worden pleeggezinnen gezocht. Zij worden dus niet door deze sluiting getroffen", aldus een woordvoerder van Het Leger Des Heils. Voor de dertig medewerkers wordt ander werk gezocht. Het is nog niet bekend wat in de toekomst de bestemming van het gebouw zal zijn. De locatie is sinds 1967 een soort pelgrimsoord voor fans van The Beatles en John Lennon. In zijn testament heeft John Lennon een financiele bijdrage nagelaten aan Strawberry Field. In 1984 heeft Yoko Ono, zijn weduwe, met een schenking van meer dan vijftigduizend euro de continuiteit van het weeshuis proberen te garanderen.


Op 11 Januari 1978 wordt door Veronica op Nederland 2 het programma Countdown 77 uitgezonden. In dit muziekprogramma passeren alle nummer 1-hits uit de Top 40 van 1977 de revue. Het programma wordt, buiten beeld, aan elkaar gepraat door Lex Harding. Countdown groeit uit tot één van de populairste tv-programma's van de jaren tachtig met presentatoren Erik de Zwart en Adam Curry.De rode lakjurk die No Doubt-zangeres Gwen Stefani draagt op de hoes van het album Tragic Kingdom wordt, op klaarlichte dag, op 11 Januari 2005 ontvreemd uit een museum in Californie. De jurk is tijdelijk uitgeleend voor de tentoonstelling The Orange Groove - Orange County's Rock'n'Roll History in het Fullerton Museum Center in Orange County. Deze tentoonstelling duurt tot en met zondag 22 Mei 2005. Volgens een woordvoerder van de platenmaatschappij van No Doubt moet de jurk tussen half drie en half vier 's middags zijn gestolen. De jurk was aangebracht op een pop, die op een verhoging van een meter hoog stond en omgeven was door plexiglas. De jurk was de top-attractie van deze tentoonstelling. Andere No Doubt-attributen zoals foto's, instrumenten en muziekprijzen zijn door de dieven ongemoeid gelaten. Volgens curator Jim Washburn van de tentoonstelling vertegenwoordigd de jurk een waarde van $5000. De 50ste verjaardag van de Fender Stratocaster vormt de aanleiding voor de tentoonstelling. De gitaar is destijds ontwikkeld in Fullerton in Orange County. No Doubt is afkomstig uit deze buitenwijk van Los Angeles. Het is voor het eerst in zeventien jaar dat er iets uit dit museum is ontvreemd.


Op 11 Januari 2000 wordt Gary Glitter uit de gevangenis van Bristol vrijgelaten. De als Paul Gadd geboren zanger is op 12 November 1999 in deze Engelse stad tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld nadat er kinderporno op zijn computer is aangetroffen.


Roek's Family komt op 11 Januari 1969 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Get Yourself A Ticket. Roek's Family is de voortzetting van Roek Williams & The Fighting Cats. Deze groep is in 1961 in Amsterdam opgericht door zanger Roek Willemse, gitarist Rick Beekman, bassist Ronny Buhre en drummer Richard De Bois. Met de komst van de toetsenist Fred van Zegveld wordt de naam in 1967 veranderd in Roek's Family. In 1968 komt de saxofonist/fluitist Will Luikinga bij de groep. Luikinga is samen met Rick Beekman de componist van Get Yourself A Ticket. Voor deze single is Patricia Paay ingehuurd voor 'het sexy kreunwerk'. Get Yourself A Ticket, met op de B-kant Never An Everything Day, bereikt de elfde plaats in de Nederlandse Top 40. De opvolger Hurray For The Army komt in Mei 1969 niet verder dan een notering in de Tipparade.


Herman's Hermits krijgen in Amerika op 11 Januari 1966 een gouden plaat voor hun album The Best Of Herman's Hermits. De LP is op 20 November 1965 binnengekomen in de albumlijst van Billboard. The Best Of Herman's Hermits bereikt de vijfde plaats.


Op 11 Januari 2007 laat Justin Timberlake weten dat hij en zijn vriendin, Cameron Diaz, als "vrienden" uit elkaar gaan. Met deze bekendmaking komt er een eind aan de geruchten over een breuk tussen de zanger en de actrice. Timberlake en Cameron Diaz zijn in December 2006 voor het laatst samen gezien. De zanger zou inmiddels een relatie hebben met de 22-jarige actrice Scarlett Johansson. De relatie tussen Justin Timberlake en Cameron Diaz heeft vier jaar geduurd.


Please Please Me van The Beatles, met op de B-kant Ask Me Why, wordt op 11 Januari 1963 uitgebracht. De single is in twee sessie op 11 September 1962, en op 26 November 1962 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen. John Lennon heeft Please Please Me geschreven bij zijn Tante Mimi thuis, nadat hij het liedje Please van Bing Crosby op de radio heeft gehoord. "It really was my number. I wanted to write like Roy Orbison. I remember that i heard Only The Lonely on the radio whilst i was writing the song. I was further influenced by the Bing Crosby song Please, where there was a sentence who had the word please in it twice. The idea of having the word please used twice intrigued me immensly and i searched long enough until i managed it", aldus John Lennon over Please Please Me. De single komt op 17 Januari 1963 de Engelse hitparade binnen en bereikt de tweede plaats. Dezelfde avond maken The Beatles hun televisiedebuut in Thank Your Lucky Stars waar zij Please Please Me spelen.


Het Engelse magazine The Pollstar publiceert op 11 Januari 2003 een lijst met de Top 10 artiesten die het afgelopen jaar het meest verdient hebben met optreden. De absolute nummer 1 is Paul McCartney die 68 miljoen dollar heeft omgezet. Nummer 2 zijn The Rolling Stones met 58 miljoen dollar, op de derde plaats staat Elton John met 47 miljoen dollar. The Who staat op nummer 4 met 20 miljoen dollar en op de vijfde plaats staat Ozzy Osbourne met 18 miljoen dollar. Peter Gabriel met 10 miljoen dollar is nummer 6 en nummer 7 is Yes met 6 miljoen dollar. Op de 8ste plaats staat Elvis Costello met 5 miljoen dollar, nummer 9 zijn The Moody Blues met 4 miljoen dollar en nummer 10 is Jethro Tull die het met een schamele 3 miljoen dollar moeten doen.


Blof krijgt op 11 Januari 2004, tijdens het Noorderslag-festival in Groningen, een beeldje en een cheque ter waarde van tienduizend euro uitgereikt. De Zeeuwse groep is eerder uitgeroepn tot winnaar van de Popprijs 2003. De Popprijs is een jaarlijkse onderscheiding voor de groep of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd. Na de uitreiking zegt Paskal Jacobsen, de zanger van Blof, dat hij de Popprijs meteen weer zal inleveren, mocht die ooit worden toegekend aan een deelnemer van Idols. Within Temptation krijgt op Noorderslag een gouden plaat voor de Duitse verkopen van hun album Mother Earth dat in Nederland al in 2000 is uitgebracht.


Op 11 Januari 1895 wordt Laurens Hammond geboren. In 1934 krijgt de Amerikaanse uitvinder Laurens Hammond patent op het toonwielorgel dat later door het leven zal gaan onder de naam Hammond orgel. In 1949 komt zijn populaire M3-orgel in productie. Het Hammond orgel wordt populair als huisorgel, maar wordt ook gebruikt in kerken en volop omarmd door pop- en jazzmuzikanten. In 1935 koopt auto-industrieel Henry Ford het eerste toonwielorgel van Hammond, er zullen er in de halve eeuw die volgt nog ongeveer een miljoen verkocht worden. Veel artiesten, waaronder Procol Harum, Keith Emerson, Led Zeppelin, The Allman Brothers en The Faces maken veelvuldig gebruik van de Hammond sound. Laurens Hammond overlijdt op 3 Juli 1973.


De Amerikaanse president Bill Clinton en president Vaclav Havel van Tsjechie gaan op 11 Januari 1994 langs bij de beroemde Reduta Jazz Club in Praag. Havel overhandigt Clinton een saxofoon en neemt zelf plaats achter het drumstel. Beide heren verzorgen een jam-sessie waar de vonken van afspatten. Opnamen van dit spontane live-optreden worden, in een oplage van 1500 exemplaren, op een CD geperst. De twee presidenten spelen o.a. My Funny Valentine en Summertime. Bill Clinton is overigens in Tsjechie voor een officieel bezoek.


The Coasters staan op 11 Januari 1956 in een studio in Hollywood om hun allereerste single op te nemen. Down In Mexico en de B-kant Turtle Dovin' worden geproduceerd door Jerry Leiber en Mike Stoller. Down In Mexico wordt geen hit.


Op 11 Januari 1975 komt Shame Shame Shame van Shirley & Company binnen in de R&B-lijst en de Billboard Hot 100. Vanaf 1 Maart 1975 staat deze single één week op de eerste plaats van de R&B-lijst. In de Hot 100 blijft Shame Shame Shame op 29 Maart 1975 op twaalf steken. Shirley & Company bestaan uit Shirley Goodman en Jesus Awarez. Goodman begint haar muzikale carriere met Leonard Lee als het duo Shirley & Lee. In Augustus 1956 hebben zij hun eerste hit met Let The Good Times Roll. Shirley & Lee blijven tot 1963 bij elkaar. Shirley Goodman overlijdt op 5 Juli 2005 op 66-jarige leeftijd in het Cedars Sinai-ziekenhuis in Los Angeles aan de gevolgen van een beroerte.


Op 11 Januari 1962 komt The Young Ones van Cliff Richard & The Shadows op de eerste plaats binnen van de Britse hitparade. Cliff Richard is de tweede zanger die dit lukt. Elvis Presley komt op 24 Januari 1958 op één binnen met Jailhouse Rock en op 3 November 1960 met It's Now Or Never. The Young Ones van Cliff Richard & The Shadows staat zes weken op de hoogste plaats in Engeland.


Leo Blokhuis ontvangt op 11 Januari 2008, uit handen van juryvoorzitter Hans Verploeg, tijdens het Noorderslag Seminar in de Groningse Oosterpoort de Pop Media Prijs 2007. De schrijver en radio- en televisiemaker krijgt de prijs vooral voor zijn boeken over popmuziek, zoals het Plaatsjesboek en Grijsgedraaid. Blokhuis ontvangt een geldbedrag van 2500 euro. In het jury-rapport wordt Blokhuis geprezen voor zijn tomeloze enthousiasme, scherpzinnige blik en zijn enorme parate kennis die hij op een scherpzinnige en meeslepende wijze weet te presenteren. In zijn dankwoord geeft Blokhuis aan trots te zijn op het winnen van de prijs. "Maar muziek is geen wedstrijd. Ik krijg enorm veel terug van de mensen die mijn boeken lezen en programma's zien en beluisteren. Muziek moet je gunnen en delen." De Pop Media Prijs is bedoeld ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Het is de veertiende keer dat de prijs vergeven wordt. Eerder ging de prijs naar onder anderen Martin Bril, Anton Corbijn Leon Verdonschot en de redactie van de muziekwebsite 3voor12.Muziek Jarige Op 11 Januari

1895: Laurens Hammond - uitvinder Hammond orgel († 3 Juli 1973)
1924: Slim Harpo (James Moore) - Blues Zanger USA († 31 Jan 1970)
1942: Clarence Clemons - E Street Band Saxofoon
1946: Naomi Judd - Country-Zangeres USA
1946: Tony Kaye - Yes Toesten
1948: Terry Williams - Dire Straits Drummer
1949: Frederick Dennis Greene - Sha Na Na Zanger
1960: Ralf Dorper - Propaganda Toetsent
1960: Vicky Peterson - The Bangles Gitaar
1961: Martin Latupeirissa - The Pilgrims Gitaar
1968: Tom Dumont - No Doubt Gitaar
1971: Mary J. Blige (Mary Jane Blige) - Zangeres USA
1971: Tom Rowlands - The Chemical Brothers Toetsen
1978: Bobak Kianoush - Another Level
1981: Jamelia (Jamelia Neila Davis) - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten