Zoeken in de muziekgeschiedenis

11 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 12 Januari

Tijdens een operatie op 12 Januari 2003 in een ziekenhuis in Miami in Florida, waarbij een bloedprop uit zijn darmen moet worden verwijderd, krijgt Maurice Gibb van The Bee Gees een hartstilstand en overlijdt op de operatietafel. Maurice Gibb, geboren 22 December 1949 op het eiland Man, treedt al op zesjarige leeftijd met zijn tweelingbroer Robin en de iets oudere Barry op. Zij hebben een playback-act waarin zij de populairste liedjes van die tijd zingen brengen. Later vormt Maurice Gibb met zijn broers de succesvolle popgroep The Bee Gees die vanaf midden jaren 60 wereldwijd een hele reeks hits scoren met nummers als Spicks & Specks, Massachusetts, World en O.H.I.O. Maurice speelt bas en keyboards in de groep. In Nederland scoort de groep vijf keer een nummer één hit in de top 40. Voor het laatst is dat in 1977 met het nummer Stayin' Alive uit de discofilm Saturday Night Fever waarvoor The Bee Gees de muziek schrijven. In totaal haalt de groep met meer dan 50 singles de hitparade. Maurice Gibb is 53 jaar geworden.


Bono is op 12 Januari 2005 aanwezig als gastspreker op een bijeenkomst van topambtenaren van de TPG groep in Rotterdam. De zanger van U2 die in het verleden het bedrijf voor zijn werk met de Wereldvoedselbank heeft geprezen, houdt een lezing over de hongersnood in Afrika.


Twee dagen na de premiere van de bioscoopfilm Summer Holiday, vertrekken Cliff Richard & The Shadows op 12 Januari 1963 voor een tournee naar Zuid-Afrika. De tournee op 16 Januari 1963 van start met een optreden in Port Elizabeth. Daarna volgen er nog shows in Johannesburg, Durban en in Bulawayo en Salisbury in Rhodesie.


Op 12 Januari 1975 gaat in Londen een promotietour van platen- maatschappij Warner Brothers, onder de naam The Warner Brothers Music Show, van start. Het is de bedoeling van Warner Brothers om enkele typische Amerikaanse bands onder de aandacht van het Europese publiek te brengen. Aan de tour doen de volgende groepen mee: Bonaroo, Little Feat, Montrose, Tower Of Power, The Doobie Brothers en Graham Central Station. Tegelijkertijd wordt er een verzamelalbum uitgebracht met nummers van de deelnemende bands. Prijs van het album is slechts 69p.


The Beach Boys eisen op 12 Januari 2006 miljoenen dollar's schadevergoeding van Roy Sciacca en Allan Gaba. Sciacca en Gaba hebben zo'n twintig jaar geleden memorabilia gestolen uit een loods. Het gaat ondermeer om manuscripten van nummers van Brian Wilson en Mike Love. Als The Beach Boys in 1994 de loods willen leeghalen, zijn veel spullen eruit verdwenen. In 2005 probeert Allan Gaba 28 artikelen via het Britse veilinghuis Cooper Owen te verkopen via internet. Een half uur voor deze veiling wordt de verkoop afgeblazen.


Armin van Buuren wint op 12 Januari 2008 de Popprijs 2007. De Nederlandse dj krijgt de onderscheiding, die voor de 22e keer wordt uitgereikt, op het muziekfestival Noorderslag in Groningen. Omdat Van Buuren wegens verplichtingen in het buitenland niet aanwezig kan zijn, neemt zijn broer het beeldje en de tienduizend euro die aan de prijs zijn verbonden in ontvangst. De organisatie van Noorderslag vind de afwezigheid van Van Buren buitengewoon spijtig, maar wel begrijpelijk. "Het is logisch dat hij zijn optreden in Brazilie niet kon afzeggen. Eigenlijk zou het ook raar zijn als Armin op een zaterdagavond beschikbaar zou zijn", aldus creatief directeur Peter Smidt. Wel staat Armin van Buuren later op de avond de pers te woord via een videoverbinding. Van Buuren gebruikt de persconferentie om een statement te maken. "Ik snap niet waarom een festival als Pinkpop zoveel media-aandacht krijgt terwijl de pers een dance-evenement met net zoveel bezoekers vaak links laat liggen. Anderzijds komt het altijd uitgebreid in het nieuws als er bij een dancefestival twee mensen zijn opgepakt, maar nooit wordt vermeld dat vierduizend anderen het prima naar hun zin hadden. Bij festivals als Pinkpop gebeurt ook wel eens wat, maar daar wordt nooit over geschreven." Van Buuren is niet de eerste dj die de Popprijs wint. Dj Tiesto gaat hem in 2002 al voor. De Popprijs wordt sinds 1986 uitgereikt aan een band of artiest die in het voorgaande jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Volgens de jury van de prijs ademen alle activiteiten van Armin van Buuren een zeldzame professionaliteit uit.


Op 12 Januari 1966 wordt in Amerika door ABC de eerste aflevering van de serie Batman op de televisie uitgezonden. Batman wordt gespeeld door de acteur Adam West, zijn hulpje Robin is een rol van Burt Ward. ABC zend in totaal 120 afleveringen uit. De laatste aflevering wordt op 14 Maart 1968 uitgezonden. The Who neemt het door Neal Hefti geschreven thema van de show in Augustus 1966 in de IBC Studios in Londen op. Hun versie van Batman wordt uitgebracht op de EP Ready Steady Who! die op 11 November 1966 in de platenwinkel ligt.


Liam Gallagher wordt op 12 Januari 2001 beschuldigd door British Airways van ongewenste intimiteiten. De zanger van Oasis zou een stewardess van BA in haar billen hebben geknepen tijdens een vlucht van Londen naar Rio De Janeiro. Ook zou Liam Gallagher met tijdschriften hebben gegooid en gerookt hebben waar dat niet mag. Volgens zijn broer, gitarist Noel Gallagher is alles nogal overtrokken. "I don't know what all the fuss is about. I think someone is just trying to make a name for themselves out of Liam. Everything, as always, has been blown out of all proportion. I don't think he's going to talk to anyone about it, probably because it simply didn't happen the way people are saying it did." aldus Noel Gallagher. Het is niet de eerste keer dat de beide broers last veroorzaken. In 1998, na een vlucht van Hong Kong naar Londen, worden Liam en Noel Gallagher voor het leven geweigerd door Cathay Pacific Airways, nadat er gerookt is, met eten is gegooid en de piloot die tussenbeide wil komen wordt bedreigd.


Rebop Kwaku Baah overlijdt op 12 Januari 1993 in Stockholm aan de gevolgen van een hersenbloeding. Rebop Kwaku Baah wordt op 13 February 1944 in Lagos, Nigeria geboren als Remi Kabaka en heeft als percussionist ondermeer gespeeld in Traffic en de Duitse groep Can. Ook heeft Rebop Kwaku Baah gespeeld met Eric Clapton tijdens zijn comeback concert in het Rainbow Theater op 13 Januari 1973. Verder is hij te horen op albums van ondermeer Ginger Baker's Air Force en Wings.Rebop Kwaku Baah is 48 jaar geworden.


Op 12 Januari 2009 maakt de Utrechtse band Leaf bekend er per direct mee te stoppen. Onderlinge verschillen worden genoemd als reden voor de breuk. "De bandleden zijn in goed overleg tot dit besluit gekomen en zullen vanaf nu hun eigen muzikale weg vervolgen in samenspraak met 8ball Music," aldus een verklaring van het platenlabel 8ball Music. Ronald de Bas, van 8BallMusic: "Het is zonde dat zo'n succesvolle band er mee moet stoppen. De laatste weken heeft de groep veel gesprekken gehad over wat voor nieuwe muziek ze wilde gaan maken en de bijbehorende koers die de band daarbij zou gaan volgen. Hierover waren zulke meningsverschillen dat besloten is - zonder ruzie overigens - uit elkaar te gaan." Leaf wordt in September 2005 opgericht door enkele studenten van de Rockacademie in Tilburg en bestaat uit zangeres Annemarie Brohm, zanger en gitarist Tinus Konijnenburg, gitarist Ocker Gevaerts, bassist Joni Scholten en cajon- en djembe-speler Jeroen Blumers. Bij live-optredens wordt de band ook bijgestaan door toetsenist Stan Coppers. De groep speelt akoestische popliedjes en is op deze manier succesvol bij de Popronde 2006 en de Telegraaf Talentenjacht in het voorjaar van 2007, die gewonnen wordt. In eigen beheer wordt het album Life's A Beach uitgebracht. Op 16 november 2007 verschijnt dit album in een vernieuwde versie nadat Leaf een platencontract heeft binnengehaald. Als voorloper hiervan wordt het nummer Wonderwoman (vaak Why's My Life So Boring genoemd) uitgebracht, waarmee Leaf in Oktober 2007 een 4e plaats scoort in de Nederlandse Top 40. In 2008 volgen nog twee singles van het album: New Song (#26 in Top 40) en Motherfucker (#4 in Tipparade). Zangeres Annemarie Brohm gaat later solo verder onder de naam Anny.


In Los Angeles worden op 12 Januari 2007 door de rechtbank justitiele stukken openbaar gemaakt waaruit blijkt dat de Mickey Fine Pharmacy een rechtszaak heeft aangespannen tegen Michael Jackson. Volgens de apotheek in Beverly Hills heeft Jackson nog ruim $110.000 aan rekeningen openstaan voor geleverde medicijnen betalen. De zanger komt buiten de rechtbank om tot een schikking met de Mickey Fine Pharmacy.


Eddie Cochran is op 12 Januari 1958 in de studio van Liberty Custom Recorders in Hollywood om zijn nieuwe single Jeannie Jeannie Jeannie op te nemen. Hij wordt begeleid door bassist Conny 'Guybo' Smith, drummer Earl Palmer en pianist Ray Johnson. Jeannie Jeannie Jeannie komt op 10 Maart 1958 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat slechts één week genoteerd op nummer 94.


Randy Vanwarmer overlijdt op 12 Januari 2004 in het University Of Washington Medical Centre in Seattle aan de gevolgen van leukemie. De Amerikaanse zanger is dan al ruim een jaar ernstig ziek. Randy Vanwarmer wordt geboren op 30 Mei 1955 in Indian Hills in Colorado en is het meest bekend als One Hit Wonder met zijn hit Just When I Needed You Most, wat in de zomer van 1979 in de Billboard Hot 100 tot een vierde plaats komt. In Nederland komt Just When I Needed You Most op 21 Juli 1979 tot een zesde plaats in de top 40. Na Just When I Needed You Most lukt het Randy Vanwarmer niet meer om een hit te scoren. Wel schrijft hij hits voor anderen, ondermeer voor Oak Ridge Boys. die in 1984 een Nr. 1 country hit hebben met I Guess It Never Hurts To Hurt Sometimes en voor Alabama die in 1992 ook een No. 1 country hit scoren met I'm In A Hurry (And I Don't Know Why). Nummers van Randy Vanwarmer worden ondermeer opgenomen door Kenny Rogers, Dolly Parton, Laura Branigan, Smokie en Billie Joe Royal. Randy Vanwarmer is 48 jaar geworden.


Vanaf 12 Januari 1981 ligt de single A Little In Love van Cliff Richard in de platenwinkel. Op 24 Januari 1981 komt A Little In Love, met op de B-kant het nummer Keep On Looking binnen in de Britse hitparade. De 80ste single van Cliff Richard bereikt de vijftiende plaats als hoogste notering. In Nederland komt het door Alan Tarney geschreven A Little In Love op 14 Februari 1981 niet verder dan de 4e plaats van de Tipparade.


Op 12 Januari 1987 komt Sea Of Love van The Honeydrippers op een 37ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat het door Roy Brown geschreven Rocking At Midnight. The Honeydrippers is een gelegenheidsgroep van Robert Plant en Jimmy Page, de zanger en de gitarist van Led Zeppelin, gitarist Nile Rodgers en drummer Tony Thompson van Chic en de Britse gitarist Jeff Beck. Jimmy Page is als lead-gitarist te horen op Sea Of Love, terwijl Jeff Beck de solo's op Rocking At Midnight voor zijn rekening neemt. Sea Of Love is geschreven door George Khoury en John Baptiste. Phil Phillips & The Twilights hebben in 1959 voor als eersten een hit met Sea Of Love. De versie van The Honeydrippers bereikt een 27ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Vanaf 12 Januari 1968 ligt Bend Me Shape Me van Amen Corner in de platenwinkel. De Britse groep met de 17-jarige zanger Andy Fairweather Low heeft het nummer op 7 December 1967 opgenomen. Bend Me Shape Me is geschreven door Lawrence English en Scott Weiss. De Amerikaanse Outsiders hebben het in 1967 voor het eerst opgenomen voor hun derde LP. De versie van The Amen Corner komt op 17 Januari 1968 de Engelse hitparade binnen. Bend Me Shape Me bereikt de derde plaats. In Nederland wordt de versie van American Breed een hit. Die bereikt de zesde plaats in de Top 40.Op 12 Januari 1993 wordt Van Morrison geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Het lukt de Ierse zanger echter niet om op tijd op de plechtigheid te verschijnen. Van Morrison is hiermee de eerste artiest die niet bij het diner in Los Angeles, ter gelegenheid van de introductie, aanwezig is. Andere sterren die worden op deze dag worden geintroduceerd zijn The Cream, Sly & The Family Stone, Creedence Clearwater Revival, Frankie Lymon & The Teenagers, The Doors, Dinah Washington en Etta James.


Georgia May Ayeesha Jagger wordt op 12 Januari 1992, in een prive-kliniek in Londen, geboren als derde kind van Mick Jagger en zijn vrouw Jerry Hall. De zanger van The Rolling Stones en het voormalige foto-model zijn dan al ouders van Elizabeth Scarlett Jagger (2 Maart 1984) en James Leroy Augustin Jagger (28 Augustus 1985). Op 9 December 1997 volgt nog Gabriel Luke Beauregard Jagger. Jerry Hall vraagt in 1999 scheiding aan als na een DNA test blijkt dat het foto-model Luciana Morad zwanger is van Mick Jagger. Haar kind, Lucas Maurice Morad Jagger wordt geboren op 18 Mei 1999.


Me And Bobby McGee van Janis Joplin wordt op 12 Januari 1971 postuum uitgebracht. Janis Joplin is op 4 Oktober 1970 overleden aan een overdosis heroine in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. Twee dagen voor haar dood heeft Joplin in de CBS-studio's in Hollywood een nieuwe album, Pearl, afgerond. De opname's voor Pearl zijn op 4 Juli 1970 begonnen. Janis Joplin heeft het door Kris Kristofferson geschreven Me And Bobby McGee op 25 September 1970 in de Columbia Studio in Hollywood opgenomen voor Pearl. Dit album wordt in Februari 1971 postuum uitgebracht. Het nummer Me And Bobby McGee komt op 30 Januari 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 20 Maart 1971 twee weken op de eerste plaats.


Elvis Presley komt op 12 Januari 1973 aan op Hawaii voor de repetities van zijn televisie-special Aloha From Hawaii. Dit programma wordt op 14 Januari 1973 rechtstreeks via de satelliet uitgezonden vanuit de Honolulu International Center Arena. Aloha From Hawaii wordt door zo'n anderhalf miljard mensen bekeken.


Op 12 Januari 1963 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt als gasten ondermeer Eden Kane, Robert Earl, Shane Fenton, Kenny Lynch, Patsy Ann Noble en The Crickets. Ook The Beatles zijn aanwezig. De Kiverpoolse groep maakt in deze aflevering van Thank Your Lucky Stars hun landelijke televisiedebuut. The Beatles spelen hun tweede single Please Please Me. Deze single komt op 17 Januari 1963 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de tweede plaats.


Luther Vandross raakt op 12 Januari 1986 ernstig gewond bij een verkeersongeluk in de buurt van Los Angeles. Met drie gebroken ribben en diepe snijwonden in zijn gezicht wordt hij in een ziekenhuis opgenomen. Medepassagier en goede vriend van Luther Vandross, Larry Salavimini komt bij het ongeluk om het leven. Drie andere inzittenden van de auto raken gewond. Luther Vandross wordt later veroordeeld wegens roekeloos rijden.


Led Zeppelin wordt op 12 Januari 1995 geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones worden vergezeld door Jason Bonham, de zoon van de overleden drummer John Bonham. Bassist John Paul Jones die in 1985 niet is uitgenodigd voor het Live Aid concert, en ook niet in 1994 voor het Unledded project neemt zijn kans waar om Jimmy Page en Robert Plant te bedanken: "Thank you, my friends, for finally remembering my phone number." Jason Bonham noemt zijn vader in een toespraak "One of the greatest rock and roll drummers of all time," en noemt Led Zeppelin "One of the most important bands in the world." Andere artiesten die op deze dag ook worden geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame zijn The Allman Brothers Band, Janis Joplin, Al Green, Martha Reeves & The Vandellas en Frank Zappa.


Op 12 Januari 1965 wordt in Amerika door televisiezender NBC de eerste aflevering van Hullabaloo uitgezonden. Deze wekelijkse televisie-show wordt vooral goed bekeken omdat er go-go-danseressen in mini-rokjes te zien zijn. De eerste aflevering wordt gepresenteerd door zanger Jack Jones. Als gasten ontvangt hij Woody Allen, Jocelyn en The New Christy Minstrels. Vanuit Londen laat Brian Epstein het Amerikaanse publiek opnamen zien van The Zombies en Gerry & The Pacemakers.


Kylie Minogue is de meest geliefde actrice van Australie. Dat blijkt uit een populariteitspoll over 1986 die op 12 Januari 1987 gepubliceerd wordt. Jason Donovan is de populairste acteur van Australie.


Ed Sullivan maakt op 12 Januari 1932 zijn debuut bij CBS Radio. Hij presenteert een programma waarin hij roddels vertelt uit de entertainment-industrie en artiesten interviewt. Op 20 Juni 1948 wordt hij presentator van het televisie-programma Toast Of The Town. In de eerste uitzending zijn de komieken Dean Martin en Jerry Lewis te gast. Op 8 September 1955 wordt de naam veranderd in The Ed Sullivan Show waarin de grootste sterren zullen optreden zoals Elvis Presley, Buddy Holly, The Beatles, The Animals, Bob Dylan, The Dave Clark Five, Janis Joplin, Cilla Black, Marvin Gaye, The Doors, Diana Ross en The Rolling Stones. De laatste uitzending op 6 Juni 1971 is een herhaling van de show op 7 Februari 1971 (nummer 1060) waarin oa Gladys Knight & The Pips, Caterina Valente, Sid Caesar en Carol Channing te gast zijn. The Ed Sullivan Show wordt op 13 Juni 1971 opgevolgd door het programma Sunday Night Movies. Op 13 Oktober 1974 overlijdt Ed Sullivan op 73 jarige leeftijd.


Een jury in Los Angeles vindt op 12 Januari 1994 dat Michael Jackson moet worden vrijgesproken van plagiaat. Twee voormalige jeugdvrienden uit Gary in Indiana (Reynaud Jones en Robert Smith) beweren dat fragmenten van de hits Thriller, The Girl Is Mine en We Are The World door hen zouden zijn geschreven.


Op 12 Januari 1998 wordt Carlos Santana geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. De gitarist zegt buitengewoon vereerd te zijn. Diezelfde dag krijgen ook The Eagles, Fleetwood Mac, The Mamas & The Papas en Jelly Roll Morton een plaats in de eregalerij van de popmuziek.


In de flat van drummer Stewart Copeland wordt op 12 Januari 1977 voor het eerst gerepeteerd door The Police. Stewart Copeland, zoon van een Amerikaanse CIA-agent, reist de halve wereld rond alvorens zich eind 1974 te voegen bij de Londense Artrock-formatie Curved Air. Twee jaar later, vlak voor het uiteengaan van die band, ziet hij in Newcastle een optreden van een plaatselijk jazzcombo, Last Exit, en raakt onder de indruk van de kwaliteiten van de zanger annex bassist Gordon Sumner (Sting), die hij enkele weken later weet over te halen om naar Londen te komen om een nieuwe groep te formeren. Als derde man voegt de technisch gebrekkige gitarist Henry Padovani, een kroegmaat van Copeland, zich bij het tweetal en dit trio maakt voorjaar 1977 de single Fall Out/Nothing Achieving voor het Illegal-label van Copelands broer Miles, de latere manager van de groep. Het plaatje past perfect in het heersende punkklimaat en verkoopt dan ook uitstekend, waarna The Police gevraagd wordt om als voorprogramma en begeleidingsband te fungeren tijdens Europese tournees van Cherry Vanilla en Wayne County & The Electric Chairs. Laatstgenoemde trip eindigt in Parijs, waar Padovani zich bij de Newyorkers aansluit, waarop Sting en Copeland in veteraan Andy Summers (Big Roll Band, Dantalian's Chariot, Soft Machine, The Animals, Kevin Coyne en Kevin Ayers) een meer dan adequate vervanger vinden.


Omdat John Barbata herstellende is van een ernstig-auto ongeluk, wordt op 12 Januari 1979 drummer Aynsley Dunbar aangenomen zijn opvolger bij Jefferson Starship. Aynsley Dunbar heeft ondermeer gespeeld bij John Mayall & The Bluesbreakers, The Mothers Of Invention en Journey.


Country-zanger Johnny Paycheck wordt op 12 Januari 1991 op vrije voeten gesteld, nadat hij van zijn zeven jaar gevangenisstraf er twee heeft uitgezeten in een cel in Ohio. Paycheck is veroordeeld voor een schietpartij in een cafe. Johnny Paycheck heeft zijn vervroegde vrijlating te danken aan Richard Celeste, de gouverneur van Ohio. Bij zijn afscheid verleent hij de zanger gratie.


Berry Gordy leent op 12 Januari 1959 achthonderd dollar van zijn familie om zijn platenmaatschappij Motown op te richten. Om de lening te krijgen moet Berry Gordy wel een contract ondertekenen waarin hij verklaart dat zijn toekomstige royalties als borg garant staan. Met het geld koopt Gordy een huis op West Grand Boulevard, een geintegreerde middle class-straat. Hij woont boven en werkt beneden. Gordy geeft het huis een wit verfje en zet er tweedehands opname-apparatuur in. Denkend aan zijn dagen aan de lopende band heeft hij een hit factory (een fabriek van hits) voor ogen. "Ik wilde dat de artiest de deur inkwam als onbekende en de deur uitging als een ster" aldus Berry Gordy. Met grote blauwe letters laat hij Hitsville U.S.A. op het huis schilderen.


The Unnamed Feeling, een EP met zes live-tracks van Metallica wordt op 12 Januari 2004 uitgebracht. De zes live-tracks zijn opgenomen in Le Bataclan in Parijs op 11 Juni 2003, de heetste dag ooit in de Franse geschiedenis. De opnamen zijn niet eerder uitgebracht. Op The Unnamed Feeling staat ook de videoclip van de titelsong. Hierin zijn ondermeer surfer Rob Machedo en filmster Edward Furlong te zien in gastrollen.


Op 12 Januari 2004 hoort Daniel Bedingfield dat hij drie keer is genomineerd voor een Brit Award. Bedingfield maakt onder meer kans op de prijs als beste zanger. Als gevolg van een auto-ongeluk zal Daniel Bedingfield niet aanwezig kunnen zijn bij de uitreiking van de Brit Awards op 17 Februari 2004 in Londen. Op 2 Januari 2004 is zijn jeep, met Daniel Bedingfield achter het stuur, over de kop geslagen bij Whangarei, zo'n honderd kilometer ten noorden van Auckland in Nieuw-Zeeland. De brandweer heeft hem uit het wrak moeten bevrijden. Een medepassagier is ongedeerd gebleven. Daniel Bedingfield wint uiteindelijk één Brit Awards voor Beste Engelse Artiest.


Elvis Presley begint op 12 Januari 1957, in de studio van Radio Recorders in Hollywood, aan een twee dagen durende opname-sessie. Op deze dag worden vier nummers opgenomen: I Believe, Tell Me Why, Got A Lot Of Livin' To Do en All Shook Up. Op 13 Januari 1957 worden achtereenvolgens Mean Woman Blues, Peace In The Valley, I Beg Of You, That's When Your Heartaches Begin en Take My Hand Precious Lord opgenomen. Elvis Presley wordt tijdens deze twee-daagse opname sessie begeleid door Scotty Moore, Bill Black, D.J. Fontana en The Jordanaires. De techniek is in handen van Thorne Nogar.


Cliff Richard is op 12 Januari 2004 in Adelaide in Australie, voor een bijzondere gebeurtenis. Kwekers in Australie eren de 63-jarige Britse zanger met een eigen roos. In het bijzijn van fans, in de botanische tuinen van Adelaide plant Cliff Richard een stek van 'zijn' roos. Cliff Richard zegt erg blij en vereerd te zijn, en omschrijft de roos als aantrekkelijk, maar zonder pretenties. "Ik dacht echt dat men één of andere oude roos zou nemen. Dit is niet eens zo'n gek idee. Die werkelijk oude, bekende rozen hebben een heerlijke geur! Omdat deze roos naar mij is vernoemd, kun je 'm misschien beter maar niet ruiken", aldus Cliff Richard.


Vanaf 12 Januari 1981 ligt Woman, de tweede single van het John Lennon-album Double Fantasy, in de platenwinkel. De ex-Beatle is op 8 December 1980 vermoord in New York door Mark David Chapman. Woman komt op 17 Januari 1981 binnen in de Billboard Hot 100. De single bereikt de tweede plaats. In Nederland blijft Woman op de 21ste plaats steken in de Top 40.


Willemijn Verloop, de directeur van War Child Nederland, wordt op 12 Januari 2007 benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Door de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, worden de versierselen in Paradiso aan haar uitgereikt. De benoeming is een initiatief van Marco Borsato, zelf sinds 1998 ambassadeur van War Child Nederland. De onderscheiding is aangevraagd door o.a. oud-minister Els Borst, oud-fractieleider van GroenLinks Paul Rosenmoller, cabaretier Freek de Jonge, Lex Harding (directeur Radio 538 en TMF) en Hans Westra (algemeen directeur Anne Frank Stichting). Willemijn Verloop heeft in 1995 War Child Nederland opgericht. Sinds 1997 is ze directeur van de organisatie. War Child is een onafhankelijke hulporganisatie die zich heeft gespecialiseerd in psychosociale hulpverlening aan kinderen die zijn getroffen door oorlog.


Op 12 Januari 1984 beginnen de leden van Motley Crue (zanger Vince Neil, gitarist Mick Mars, bassist Nikki Sixx en drummer Tommy Lee) aan hun eerste Amerikaanse tournee met een optreden in de Madison Square Garden in New York. De eerste hitnotering voor de Los Angeles afkomstige groep is Look That Kill. Deze single komt op 4 Februari 1984 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een 54ste plaats.


The Applejacks staan op 12 Januari 1964 in de studio om het nummer Tell Me When op te nemen. Tell Me When is geschreven door Les Reed en Geoff Stephens. Deze debuut-single van The Applejacks wordt op 14 Februari 1964 uitgebracht. Op 5 Maart 1964 komt Tell Me When, met op de B-kant het nummer Baby Jane, de Engelse hitparade binnen en bereikt uiteindelijk de zevende plaats.Muziek Jarige Op 12 Januari

1928: Ruth Brown - Zangeres USA († 17 Nov. 2006)
1932: Des O'Connor - Zanger Engeland
1936: Charlie Gracie - Zanger USA
1939: William Lee Gordon - Oak Ridge Boys Zanger
1939: Long John Baldry (John William Baldry) - Zanger Engeland († 21 Juli 2005)
1941: Don Mercedes (Rob van Bommel) - Zanger Nederland
1945: Maggie Bell - Stone The Crows Zangeres
1946: Cynthia Robinson - Sly & The Family Stone Trompet
1947: Michael Blakey - Christie Drummer
1949: Abraham Tilmon - The Detroit Emeralds Zanger
1951: Chris Bell - Big Star Gitaar († 27 Dec 1978)
1954: Felipe Rose - Village People (Indiaan)
1954: Howard Stern - Discjockey USA
1954: Jack Veerman - BZN Drums
1959: Per Gessle - Roxette Gitaar
1959: Blixa Bargeld - Nick Cave & The Bad Seeds Gitaar
1960: Charlie Gillingham - The Counting Crows Toetsen
1963: Guy Chambers - Songwriter Engeland
1965: Mark Moore - S-Express Toetsen
1965: Greg Kriesel - The Offspring Bas
1968: Raekwon (Corey Woods) - Wu Tang Clan Rapper
1970: Zach De La Rocha - Rage Against The Machine Zanger
1974: Mel C. (Melanie Chisholm) - Spice Girls Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten