Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 10 Januari


In Chicago in Illinois overlijdt op 10 Januari 1976 de Amerikaanse blues-zanger Howlin' Wolf. Howlin'Wolf wordt als Chester Arthur Burnett geboren op 10 Juni 1910 in White Station bij West Point in Mississippi en groeit uit tot een invloedloedrijke Delta-bluesman (mondharmonikaspeler en gitarist) die beschikt over een van de meest unieke stemmen uit de geschiedenis van het genre: grof, donker, dreigend en onheilspellend. Zijn zang, repertoire en gitaarspel zijn beinvloed door Charley Patton, harmonicaspel door Sonny Boy Williamson. In 1948 wordt Howlin' Wolf prof. Hij vestigt zich in Memphis waar hij in 1951 zijn eerste opnamen maakt voor het Sun-label. How Many More Years wordt een grote hit en het touwtrekken tussen platenmaatschappijen begint. In 1952 wordt het pleit in het voordeel van Chess beslist en Howlin' Wolf vertrekt naar Chicago. Onder invloed van de studiomuzikanten en producers van Chess wordt zijn muziek strakker. Er komt meer variatie in zijn nummers, vooral na de komst van producer Willie Dixon die veel materiaal voor Howlin' Wolf gaat schrijven. Howlin' Wolf is een van de weinige bluesartiesten die zich op succesvolle wijze weten aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen op muziekgebied. De blazers en funky ritmes van de jaren zestig (Killing Floor, Spoonful, Wang Dang Doodle) leveren hem geen enkel probleem op. Aan het eind van de jaren zestig beleeft Howlin' Wolf zijn artistiek dieptepunt met twee wanstaltige bluesrock-albums (Message To The Young en The Howlin' Wolf Album). Beter geslaagd is THe Howlin' Wolf Sessions waarop hij met assistentie van onder anderen Eric Clapton, Steve Winwood, Bill Wyman en Charlie Watts een aantal van zijn oude successen doorneemt. Howlin'Wolf is 65 jaar geworden.
In zijn huis in Coventry, Engeland overlijdt op 10 Januari 2008 na een kort ziekbed Rod Allen. Bij de zanger van de Britse formatie The Fortunes wordt in Oktober 2007 leverkanker geconstateerd. Op 31 December 2007 laat Allen op de website van de band een bericht achter waarin hij aankondigd vanwege zijn ziekte met pijn in zijn hart uit de groep te stappen, die op dat moment nog volop aan het toeren is. "In denk dat de stress en inspanningen van het toeren te zwaar voor me zijn." Rod Allen wordt op 31 Maart 1944 in Leicester geboren als Rodney Bainbridge. In 1962 begint Rod Allen in Birmingham, samen met Glen Dale (geboren als Richard Garforth, 24 April 1943) en Barry Pritchard (3 April 1944 - 11 januari 1999), een close harmony-trio onder de naam The Clifftones. In 1963 wordt de bezetting uitgebreid met drummer Andy Brown (7 Juli 1946) en toetsenist David Carr (4 Augustus 1943). De band (dan inmiddels de naam veranderd in The Fortunes) krijgt een platencontract bij Decca Records. In 1964 wordt na de flop Summertime Summertime de tweede single Caroline door het piratenstation Radio Caroline als tune gebruikt. Desondanks wordt ook deze plaat geen hit. Pas wanneer de groep in 1965 onder de hoede wordt genomen door de songschrijvers Roger Greenaway en Roger Cook komt het grote succes met You've Got Your Troubles met Rod Allen als lead-vocalist. You've Got Your Troubles verkoopt over de hele wereld bijna twee miljoen exemplaren. Here It Comes Again' en This Golden Ring consolideren hun positie en rond 1965-1966 behoren The Fortunes ook in Nederland tot de populairste groepen. Wanneer het succes minder wordt verlaat gitarist/zanger Glen Dale de groep en wordt vervangen door Shel McRae (geboren als Andrew Raeburn Semple, 8 Maart 1943. Bovendien worden singlesgroepen als The Fortunes verdrongen door elpeegerichte groepen en als gevolg daarvan komen ze in 1967 zonder contract te zitten. Dan biedt Coca Cola de helpende hand. Voor deze firma mag de groep een aantal reclamespots opnemen. Een zeer lucratieve business, die duizenden guldens in het laatje brengt. In het begin van de jaren zeventig beleven The Fortunes een opleving in de hitparade met Here Comes That Rainy Day Feeling Again, Freedom Come, Freedom Go en Storm In A Teacup. Omstreeks dezelfde tijd wordt de groep versterkt door toetsenist George McAllister. De groep bestaat nog steeds. NA het overlijden van Rod Allen wordt voormalig The Dakotas zanger Eddie Mooney aangetrokken als zijn vervanger. Rod Allen is 63 jaar geworden.


The Marbles staan op 10 Januari 1969 in de IBC-studio in Londen om de single The Walls Fell Down/Love You op te nemen. The Marbles is een Brits duo en bestaat uit Graham Bonnet en Trevor Gordon. Bonnet en Gordon worden tijdens deze opname begeleid door Barry Gibb (gitaar), Maurice Gibb (bas/piano), Colin Peterson (drums) en Vince Melouney (gitaar) van The Bee Gees. Het arrangement is van Bill Shepherd. Robin Gibb is de producer van deze single. Robin en Maurice Gibb kennen Graham Bonnet al sinds hun jeugd in Manchester in Engeland. The Walls Fell Down komt op 29 Maart 1969 op nummer 20 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 12 April 1969 de derde plaast als hoogste notering.


Op 10 Januari 1990 is in het Ahoy Sportpaleis in Rotterdam het laatste concert van de Lovetown Tour van U2. Eigenlijk is het concert op 31 December 1989 in Point Debut in Dublin het afsluitende concert van de Lovetown Tour, maar door stemproblemen op 18 December 1989 in de RAI in Amsterdam worden de volgende twee shows uitgesteld en op 5, 6, 9 en 10 Januari 1990 (foto) ingehaald. U2 speelt op deze laatste avond de volgende nummers: Bullet The Blue Sky, Desire, 1969 (stukje), So You Want To Be A Rock 'n' Roll Star (stukje), All Along The Watchtower / In God's Country (stukje), Slow Dancing, All I Want Is You / Sexual Healing (stukje), Where The Streets Have No Name, I Will Follow, I Still Haven't Found What I'm Looking For / Exodus (stukje), People Get Ready, Bad / Norwegian Wood (stukje), Van Diemen's Land, New Year's Day en Pride (In The Name Of Love). Toegiften zijn Angel Of Harlem, When Love Comes To Town / In The Midnight Hour (stukje), Love Rescue Me, 11 O'Clock Tick Tock, Out Of Control en "40".


Op 10 Januari 1949 maakt RCA (Radio Corporation Of America) bekend dat zij binnenkort 7 inch-grammofoonplaten zullen uitbrengen die men kan afspelen op 45 toeren. Deze vinylsingle is minder kwetsbaar dan de breekbare grammofoonplaten op 78 toeren.


Het optreden van Het Goede Doel op 10 Januari 1983 in De Flint in Amersfoort wordt door Veronica opgenomen. De live-registratie wordt later uitgezonden in het televisieprogramma Countdown. Na de opnamen krijgen de leden van Het Goede Doel een gouden plaat voor hun album Belgie. Deze plaat is op 4 December 1982 binnengekomen in de Nederlandse LP Top 50, en staat in de week van 29 Januari 1983 op de eerste plaats. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Hou Van Mij, Vriendschap, In Het Leven, Anders Dan Iedereen, Alleen, Iets Van Gevoel, Vechten en hun debuutsingle Gijzelaar.


Singer/songwriter Jim Croce wordt op 10 Januari 1943 in Philadelphia geboren. Voordat hij er in 1972 in slaagt met You Don't Mess Around With Jim zijn eerste Top 10-hit te scoren, maakt hij met gitarist Maury Muehleisen en zijn vrouw Ingrid een elpee voor Capitol die onopgemerkt blijft. You Don't Mess Around With Jim is een akoestisch en melodieus nummer dat verder in tekstueel opzicht simpel van opzet is. Na hits als Operator (1972), Bad Bad Leroy Brown (1973), I Got A Name (1973) en I Have To Say I Love You In A Song (1974) en de twee door Cashman en West geproduceerde albums: Life And Times en I Got A Name slaat het noodlot toe. Op 20 September 1973 komt Jim Croce bij een vliegtuigongeluk in Natchitoches, Louisiana om het leven. Ook zijn vaste begeleider, gitarist Maury Muehliesen, vindt hierbij de dood. Naast Jim en Maury komen ook de vier bemanningsleden om. Na zijn dood beginnen de platen van Jim Croce in de Verenigde Staten (maar ook in Nederland) pas goed te verkopen. Jim Croce is 30 jaar geworden.


Keith Moon wordt op 10 Januari 1973 door rechter Mr. Olivier Hacking, in het Chertsey Court veroordeeld tot een boete van 15 Pond wegens het in bezit hebben van een vuurwapen zonder vergunning. Keith's tuinman, Ian Smith, heeft het antieke geweer zonder medeweten van Keith Moon gellend en is ermee aangehouden. De drummer van The Who heeft als verweer dat het antieke geweer al in zijn huis hing toen hij het kocht. Wanneer de Mr. Hacking aan Keith Moon vraagt wanneer hij denkt de boete te voldoen, antwoord Moon: "Do you take American Express cards? I haven't used money for years!".


in Londen Gaat op 10 Januari 1963 de film Summer Holiday in premiere. Helaas kan hoofdrolspeler Cliff Richard niet bij deze eerste vertoning aanwezig zijn. Gillende fans versperren hem de toegang tot het theater. Het tieneridool vlucht naar het appartement van zijn manager aan de overkant van de straat. Hier kijkt hij die avond naar een bokswedstrijd op televisie. Om de premiere te kunnen bij wonen hebben Cliff Richard & The Shadows hun tournee door Zuid-Afrika uitgesteld. Deze tournee begint nu twee dagen later.


The Kinks komen op 10 Januari 1981 op de eerste plaats in de Nederlandse top 40 met de live uitvoering van Lola. Al eerder hebben de Kinks met Lola in Nederland op de eerste plaats gestaan. Vanaf 26 September 1970 staat de single 3 weken bovenaan. In Engeland levert de eerste versie van Lola in 1970 problemen op. Op 3 Juni 1970 vliegt Ray Davies, zanger The Kinks, 6000 kilometer heen en weer tussen New York en Londen om een woord opnieuw in te zingen voor Lola. Om te voorkomen dat de BBC de plaat in de ban zou doen, als een ongeoorloofde reklame uiting, moet Coca-Cola in de tekst worden vervangen door Cherry Cola. De zin: 'I met her in a club down in North Soho where you drink champagne and it tastes just like Coca Cola C-O-L-A Cola' wordt dus veranderd in: "and it tastes just like cherry cola C-O-L-A Cola". De gewijzigde versie van Lola komt vervolgens op 4 Juli binnen in de Engelse hitparade en eindigt op nummer 2.


Op 10 Januari 1965 wordt de eerste aflevering van de televisieserie Not Only But Also uitgezonden. In deze aflevering ontvangen de Britse komieken Peter Cook en Dudley Moore ondermeer John Lennon van The Beatles. Peter Cook en Dudley Moore maken drie series van Not Only But Also voor de BBC. De eerste serie loopt tot April 1965. De tweede serie wordt in Januari en Februari 1966 uitgezonden. De laatste shows zijn te zien van Februari tot Mei 1970.


Gerard Cox komt op 10 Januari 1987 op een 26ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Die Laaielichter. Het nummer is door Gene MacLellan geschreven als Snowbird. De Canadese zangeres Anne Murray heeft er in 1970 internationaal een grote hit mee. Gerard Cox heeft zelf de Nederlandse vertaling gemaakt. Op de B-kant van Die Laaielichter staat Toch Hou Ik Van Je Rotterdam, een eigen nummer van Gerard Cox en zijn producer Aad Klaris. Die Laaielichter staat vijf weken in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 21ste plaats.


Op 10 Januari 1964 wordt door platenmaatschappij Decca een EP van The Rolling Stones uitgebracht met daarop de volgende vier nummers: Poison Ivy, Money, You Better Move On en Bye Bye Johnny. Bye Bye Johnny en You Beter Move On zijn op 8 Augustus 1963 in de Decca Studio in West Hampstead opgenomen. Poison Ivy en Money zijn op 14 November 1963 in de De Lane Lea Studio in Londen opgenomen. De EP verkoopt zo goed in Engeland dat hij zelfs in de single-hitparade terechtkomt. In de EP-lijst van Record Retailer staat hij veertien weken op nummer 1. Mick Jagger over waarom You Better Move On op de Ep staat: "We gebruikten You Better Move On al tijden in onze act en het werdt altijd goed ontvangen, daarom hebben we het op de plaat gezet." Geen van de vier nummers is een eigen compositie. Poison Ivy is geschreven door Jery Leiber en Mike Stoller, en in 1959 door The Coasters als eerste opgenomen. Money is geschreven door Janie Bradford en Berry Gordy jr en als eerste in 1959 opgenomen door Barrett Strong. You Better Move On is geschreven door Arthur Alexander en door hemzelf in 1961 als eerste op de plaat gezet. Bye Bye Johnny is geschreven door Chuck Berry, en door hemzelf in 1960 als eerste opgenomen.


De dan pas 14-jarige Jaap Sombroek wordt op 10 Januari 1967 drummer van de Volendamse groep BZN. Sombroek is de opvolger van Gerrit Woestenburg (de bedenker van de naam BZN). Jaap is te horen op de eerste vier singles van BZN. In Oktober 1969 stapt hij uit BZN en wordt hij drummer bij Left Side. Jaap Sombroek wordt bij BZN opgevolgd door Jan Keizer. Wanneer Jan Keizer zich uiteindelijk meer gaat toeleggen op het zingen wordt Jack Veerman als drummer aangetrokken.


Op 10 Januari 1997 overlijdt Kenny Pickett aan de gevolgen van een hartaanval. Kenneth George Pickett wordtop 3 September 1947 in Ware, Hertfordshire geboren en is het meest bekend als zanger van de jaren-60 formatie The Creation. Deze Londense groep heeft in 1966 met name in Duitsland redelijk veel succes met de singles Making Time en Painter Man. Kenny Pickett is 54 jaar geworden.


Melissa Etheridge en haar partner Julie Cypher maken op 10 Januari 2000 in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone bekend dat David Crosby de biologische vader is van hun dochter Bailey en hun zoon Becket. Als een gelukkig gezin staan zij, met de vrouw van David Crosby, op de omslag van Rolling Stone. In September 2000 maakt het paar via het platenlabel van Melissa Etheridge, Island Records, bekend te gaan scheiden: "With the utmost of love and respect for one another, we have decided to separate." In 2003 trouwt Melissa Etheridge opnieuw, dan met de dertien jaar jongere Tammy Lynn Michaels in Malibu, Californie.


Op 10 Januari 1968 staan The Bee Gees in de IBC-studio in Londen om hun nieuwe single op te nemen. De A-kant is Jumbo. Op de B-kant staat The Singer Sang His Song. Barry Gibb doet de solozang op Jumbo. Zijn broer Robin Gibb neemt de B-kant voor zijn rekening. Het arrangement is van Bill Shepherd. Jumbo komt op 27 April 1968 op een negende plaats binnen in de Nederlandse Top 40, en staat op 18 Mei 1968 op een tweede plaats als hoogste notering.


Tijdens een rechtszaak verklaart de advocaat van George Michael op 10 Januari 2006 dat de 43-jarige zanger wel degelijk in staat is om auto te rijden. George Michael wordt beschuldigd van het rijden onder invloed. Hij wordt in Oktober 2006 aangehouden wanneer hij stilstaat voor een groen verkeerslicht, en in slaap is gevallen. Volgens de politie moet George Michael dronken zijn geweest. Ook blijkt de zanger na controle drugs bij zich te hebben.


Aan het einde van een tournee door Engeland gaat Deep Purple op 10 Januari 1976 uit elkaar. Zanger David Coverdale begint een solocarriere, hetgeen leidt tot een samen met gitarist Mick Moody (o.a. ex-Tramline en ex-Juicy Lucy) plus gastmuzikanten gemaakt debuutalbum Whitesnake. Coverdale besluit hierna om samen met Moody een groep te formeren. Via diverse line-ups, met als constanten gitarist Bernie Marsden (o.a. ex-Babe Ruth en ex-Wild Turkey), bassist Neil Murray (ex-Colosseum, ex-National Health) en drummer David Dowle (ex-Brian Auger, ex-Streetwalkers), begint Whitesnake, zoals de groep genoemd is, met redelijk succes aan de weg te timmeren. Gitarist Tommy Bolin vormt zijn eigen band en overlijdt op 4 December 1976 op 25-jarige leeftijd aan een overdosis heroine. Drummer Ian Paice en toetsenist Jon Lord formeren in Augustus 1976 de groep Paice, Ashton & Lord. Het debuutalbum Malice In Wonderland blijkt nogal funky te zijn. Gebrek aan succes doet de groep een jaar later echter weer uiteenvallen. In 1984 worden de almaar toenemende geruchten alsnog bewaarheid en verschijnt er een nieuw album, Perfect Stranger, in de gouden line-up Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Ian Paice, Roger Glover en Jon Lord.


Op 10 Januari 1977 wordt Keith Richards door het Aylesbury Crown Court tot een boete van 750 pond veroordeeld nadat hij met cocaine is betrapt. Bovendien moet hij 250 pond proceskosten betalen. Volgens de rechter is de veroordeling niet ernstig genoeg voor een gevangenisstraf, ook al is Keith Richards eerder schuldig bevonden aan drugsvergrijpen.


De Franse zanger, schrijver en componist Mano Solo overlijdt op 10 Januari 2010 in Parijs aan de gevolgen van verscheidene aneurismes. Mano Solo wordt op 24 April 1963 in Châlons-en-Champagne geboren als Emmanuel Cabut. Gedurende zijn muziklae loopbaan maakt ManoSolo talrijke albums met Afrikaanse ritmes, tango-invloeden, melodieen uit de Parijse voorsteden en poetische teksten. Zijn nummers gaan vaak over hedendaagse problemen. Solo mag gedurende zijn carriere drie gouden platen in ontvangst nemen. Op 12 November 2009 wordt hij na een concert in de Olympia in Parijs in het ziekenhuis opgenomen. Het blijkt zijn laatste concert geweest te zijn. Mano Solo is 46 jaar geworden.


Met ingang van 10 Januari 2005 is Micky Dolenz de nieuwe presentator van het dagelijkse ontbijtprogramma van zes tot tien uur 's morgens op WCBS-FM, het toonaangevende oldies-station in New York. Volgens de voormalige drummer van The Monkees gaat er een wensdroom in vervulling. Als twaalfjarige jongen heeft Micky Dolenz al zijn eigen radiostation. Vanuit de garage van zijn ouders zendt hij het weerbericht uit via een klein zendertje naar zijn moeder in de keuken.


Op 10 Januari 1969 heeft George Harrison hooglopende ruzie met Paul McCartney tijdens de repetities van Let It Be, het nieuwe album van The Beatles. McCartney wil dat de gitarist een stukje speelt zoals hij dat wil: "OK, well, I don't mind. I'll play whatever you want me to play or I won't play at all if you don't want me to play. Whatever it is that'll please you, I'll do it." aldus Harrison in de film Let It Be. George Harrison besluit hierna The Beatles te verlaten, maar de ruzie wordt naderhand bijgelegd en op 22 Januari 1969 keert Harrison terug bij The Beatles. George Harrison schrijft over deze gebeurtenis het nummer Wah-Wha. De uitdrukking Wha-Wha wordt in India gebruikt als uiting van verukking. In Engeland zou 'Wow' er het dichts bij in de buurt komen. In het nummer Wah-Wah wordt de term door Harrison echter sarcastisch gebruikt om Paul McCartney te 'bedanken' dat hij van Harrison een ster heeft gemaakt: "You made me such a big star. Being there at the right time. Cheaper than a dime". In het Engelse muziekblad Mojo van Oktober 200 staat te lezen dat de verhouding van John Lennon met Yoko Ono en het herhaaldelijk weigeren van Lennon om te overleggen met de groep de grondslag van de irritatie van Harrison is geweest. Het is overigens niet de eerste keer dat een Beatle de groep verlaat. Eerder tijdens de opname van het White Album is het Ringo Starr die The Beatles tijdelijk verlaat. Het is echter Paul McCartney die de wereldpers haalt wanneer hij begin 1971 opstapt.


Travis Ryan Crompton Gibb wordt op 10 Januari 1981 geboren als derde zoon van Barry Gibb van The Bee Gees en zijn vrouw Linda Gray. Een jaar later, op 10 Januari 1982 wordt Benny Andersson van ABBA vader, wanneer zijn vrouw Mona Norklit het leven schenkt aan een zoon die de naam Ludvig krijgt. Aiden Allen Rawls wordt op 10 Januari 2005 geboren als zoon van de dan 71-jarige Lou Rawls en zijn vrouw Nina. Zij zijn een jaar eerder op 1 Januari 2004 met elkaar in het huwelijk getredent. Lou Rawls overlijdt een jaar later op 6 Januari 2006 aan een hersentumor.


Jerney Kaagman, de directeur van Stichting Conamus, maakt op 10 Januari 2006 op Radio 2 de winnaars bekend van De Gouden Harpen 2005. Deze oeuvreprijzen gaan naar Ferry Maat, Brigitte Kaandorp en Guus Meeuwis. Ferry Maat krijgt De Gouden Harp voor zijn bijdrage aan de Nederlandse dance-muziek met zijn radioprogramma De Soulshow. Dit programma is op 22 oktober 1972 voor het eerst uitgezonden op de zeezender Radio Noordzee Internationaal. Het is de eerste keer dat een DJ een Gouden Harp krijgt. "De laatste jaren ben ik er wel steeds meer achter gekomen dat de huidige generatie dance-dj's en producers De Soulshow nog steeds hoog heeft zitten. Dat verbaasde me en daarom is deze prijs een geweldige verrassing voor me. Ik hoop dat ik in De Soulshow de komende jaren bij Radio Veronica weer veel nieuwe producties kan signaleren en dat we daarnaast de band met het verleden kunnen vasthouden", aldus Ferry Maat. De prijzen worden op 6 Februari 2006 uitgereikt tijdens het Harpen Gala in 't Spant in Bussum.


Op 10 Januari 1979 wordt Richard Carpenter opgenomen in een ontwenningskliniek in Topeka in de Amerikaanse staat Kansas.


Chain Of Fools van Aretha Franklin bereikt op 10 Januari 1968 in Amerika de gouden status. Het is de vierde gouden plaat voor The Queen Of Soul. Chain Of Folls is geschreven door Don Covay en op 23 Juni 1967 in de Atlantic Studio in New York opgenomen. Chain Of Fools wordt op 22 November 1967 in Amerika uitgebracht en komt op 9 December 1967 de Billboard Hot 100 binnen, waar het uiteindelijk de tweede plaats weet te halen. Aretha Franklin wordt op Chain Of Fools begeleidt door Jimmy Johnson en Joe South op gitaar, Spooner Oldham op electrische piano, Tommy Cogbill op bas, Roger Hawkins op drums en het achtergrond koortje van The Sweet Inspirations. Dit trio bestaat uit Ellie Greenwich en twee zussen van Aretha, Carolyn en Erma Franklin.


Op 10 Januari 1976 komt Let's Twist Again van Chubby Checker op nummer 21 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij de TROS op Hilversum 3. Let's Twist Again bereikt een derde plaats. Let's Twist Again is al eerder een hit geweest in Nederland. Vanaf 23 Maart 1962 staat Chubby Checker met dit nummer vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse hitparade. Dat Let's Twist Again in januari 1976 een hit is, komt diskjockey Jan van Veen goed uit. Hij is deze maand met zijn programma Let's Twist Again van start gegaan. Dit radioprogramma met gouwe ouwe wordt iedere maandagavond van zeven tot acht uur uitgezonden door de AVRO op Hilversum 3.


Elvis Presley staat op 10 en 11 Januari 1956 in de RCA Studio in Nashville in Tennessee voor de eerste opnamen voor zijn nieuwe platenmaatschappij RCA-Victor. Er worden vijf nummer opgenomen: I Got A Woman, Heartbreak Hotel, Money Honey, I'm Counting On You en I Was The One. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen Chet Atkins en Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Floyd Cramer. Achtergrondzangers zijn Gordon Stoker en Ben en Brock Speer van The Jordanaires. Heartbreak Hotel en I Was The One worden als eerste single uitgebracht. Heartbreak Hotel komt op 3 Maart 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 21 April 1956 acht weken op de eerste plaats.


Op 10 Januari 2006 is Marco Borsato in Forte dei Marmi in Italie om daar met Andrea Bocelli het duet Because We Believe op te nemen. Tegenover RTL Boulevard zegt Marco Borsato een beetje zenuwachtig te zijn. "Andrea's stem is zo groot als een olifant. Ik ben niet bang. Het zal wel goed klinken", aldus Marco Borsato. Andrea Bocelli is blij met deze samenwerking. “Ik vind dat Marco Borsato een mooie stem heeft", is zijn commentaar. Because We Believe gaat op 26 Januari 2006 in het VARA Radio 2-programma Ontbijtradio in premiere. Marco Borsato komt zelf om half negen naar de studio in het AKN-gebouw aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum om een toelichting te geven over de opname. Because We Believe komt op 11 Februari 2006 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 binnen, en blijft daar vijf weken staan.


Cilla Black neemt op 10 Januari 1964, onder productionele leiding van George Martin, in de Abbey Road Studio in Londen het nummer Anyone Who Had A Heart op. De door Burt Bacharach en Hal David geschreven single komt op 6 Februari 1964 de Engelse hitparade binnen. Vanaf 27 Februari 1964 staat Anyone Who Had A Heart drie weken op de eerste plaats. Hiermee verslaat Cilla Black de originele versie van Dionne Warwick. Haar versie komt niet verder dan de 42-ste plaats in de Engelse hitparade.


Op 10 Januari 1964 wordt de basistrack van het nummer Not Fade Away, de derde single van The Rolling Stones, opgenomen. Het is een hommage aan Buddy Holly, de zanger van het origineel, met een flinke scheut Bo Diddley. Not Fade Away wordt opgenomen in de Regent Sound Studio in Londen. De single is geproduceerd door Andrew Loog Oldham, engineer is Bill Farley. Andrew Oldham verteld later dat de maracas die te horen zijn, niets anders is dan een lege cognacfles met een dollar erin. Met nog twee sessies op 28 Januari 1964 en op 4 Februari 1964 wordt de single afgemaakt. Op 21 Februari 1964 wordt Not Fade Away, met op de B-kant Little By Little, in Engeland uitgebracht. Mick Jagger over Not Fade Away: "I suppose I suggested (we record) it. I have the song on an EP by Buddy Holly, he always seemed to go in for these Bo Diddley things. I mentioned it when we started talking about a new single. Well, we all tossed the idea around, and in the end we thought it was a good one because it had a vague tune, which does help commercially, and that's more than you can say for a lot of the tunes in that Diddley style, isn't it?" Not Fade Away verkoopt beter dan hun eerste twee singles Come On en I Wanna Be Your Man. Not Fade Away is met zijn derde plaats de eerste top tien-notering voor The Rolling Stones in Engeland. In totaal staat Not Fade Away vijftien weken genoteerd in de Engelse hitlijst. In Amerika komt Not Fade Away op 6 Maart 1964 uit.


Cliff Richard is op 10 Januari 1973 te gast in een speciale Cilla Black Show die door de BBC wordt uitgezonden. Hij zingt zes liedjes waaruit televisiekijkers er één kunnen kiezen om Groot-Brittannie te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival dat op 7 April 1973 in Luxemburg wordt gehouden. Uit de nummers Come Back Billie Joe, Ashes To Ashes, Tomorrow's Rising, The Days Of Love, Power To All Our Friends en Help It Along, wordt door de kijkers het nummer Power To All Our Friends gekozen. Cliff Richard eindigt hiermee in Luxemburg op de derde plaats.


Op maandag 10 Januari 2005 worden in Londen de genomineerden voor de 25-jarige jubileum-editie van de jaarlijkse Brit Awards bekendgemaakt in Londen. Franz Ferdinand maakt kans op een recordaantal van vijf Brit Awards. Dit kwartet uit het Schotse Glasgow is voorgedragen in de categorieen Beste Doorbraak, Beste Groep, Beste Album, Beste Rock Act en Beste Live Act. Van hun debuutalbum uit 2004 zijn er, alleen al in Groot-Brittannie, meer dan twee miljoen verkocht. In September 2004 is Franz Ferdinand onderscheiden met de Mercury Music Prize. Franz Ferdinand moet het bij deze Brit Awards in vier categorieen opnemen tegen Muse. Die dingen mee als Beste Live Act, Beste Rock Act, Beste Groep en met hun CD Absolution als Beste Album. Meer dan een handvol groepen en artiesten maakt kans op drie Brit Awards. Dit zijn Joss Stone, Jamelia, Keane, Kasabian, Snow Patrol, The Streets en Natasha Bedingfield. Ook The Scissor Sisters zijn, in internationale categorieen, drie keer voorgedragen - onder meer als Doorbraak Act en voor hun debuutalbum. Dit album is de bestverkochte CD van 2004 in Groot-Brittannie. De winnaars worden aangewezen door een panel van ruim duizend professionals. Dit zijn leden van de pers, discjockeys en medewerkers van platenmaatschappijen, boekingskantoren en platenwinkels. De winnaars van de Brit Awards 2005 worden bekendgemaakt tijdens een feestelijk gala in Earls Court in Londen op woensdag 9 Februari 2005 en zijn: Scissor Sisters (International Album, International Breakthrough Act en International Group), Franz Ferdinand (British Group en British Rock Act), Keane (British Album - Hopes And Fears en British Breakthrough Act) en Joss Stone (British Female Solo Artist en British Urban Act). Bob Geldof ontvangt een ereprijs voor zijn verdiensten voor de Britse muziekwereld.


De release-datum van Jailhouse Rock van Elvis Presley moet op 10 Januari 1958 in Engeland een week worden uitgesteld, omdat de perserij van Decca Records niet aan de vraag om 250.000 exemplaren kan voldoen.


Lee Towers komt op 10 Januari 1976 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40 met It's Raining In My Heart. It's Raining In My Heart is geschreven door Wally Tax, die in de jaren zestig de zanger is van de Amsterdamse beatgroep The Outsiders. It's Raining Again is geproduceerd door Will Luikinga. Het arrangement is van Gerard Stellaard. It's Raining In My Heart, met op de B-kant Love Is A Lovely Song, een nummer van Paul Anka, bereikt de 24ste plaats. Lee Towers wordt op 23 Maart 1946 als Leen Huyzer geboren in Ridderkerk, en begint zijn muzikale carriere in The Swallows. In 1971 neemt Leen Huyzer, als Len Hauser, zijn eerste single Nina Nina Nina op. Op de B-kant staat Sylvia. Zijn grote doorbraak komt wanneer hij op 11 April 1975 in Voor De Vuist Weg, het televisieprogramma van Willem Duys, voor het eerst optreedt als Lee Towers. Towers wordt daar gelanceerd als De Zingende Kraanmachinist. In werkelijkheid is Leen Huyzer onderhoudsmonteur in de haven van Rotterdam.


Op 10 Januari 1989 wordt door de rechter de echtscheiding uitgesproken over het huwelijk van Madonna en Sean Penn. De zangeres en de acteur zijn op 16 Augustus 1985 in Malibu in Californie met elkaar getrouwd. Echt gelukkig worden zij echter niet van/met elkaar. Geregeld halen Madonna en Sean Penn de pers wanneer zij weer eens flink ruzie hebben gehad.


Muziek Jarige Op 10 Januari

1917: Jerry Wexler - Atlantic Records Producer († 15 Aug. 2008)
1927: Johnnie Ray - Zanger USA († 21 Feb. 1990)
1935: Ronnie Hawkins - Zanger USA
1939: Scott Mckenzie Philip Blondheim) - Zanger USA
1943: Jim Croce - Zanger USA († 20 Sep. 1973)
1944: Frank Sinatra Jr. - Entertainer USA
1945: Rod Stewart - Zanger Engeland
1946: Neal Smith - Alice Cooper Drums
1946: Bob Lang - The Mindbenders Bas
1946: Aynsley Dunbar - Drummer USA
1947: Cyril Neville - The Neville Brothers
1948: Donald Fagen - Steely Dan Zanger/Toetsten
1950: Nico Christiansen - The Livin' Blues Zanger
1953: Pat Benatar (Patricia Mae Andrzejewski) - Zangeres USA
1955: Luci Martin - Chic Zangeres
1955: Michael Schenker - Gitarist Duitsland
1958: Shawn Colvin - Singer/songwriter Engeland
1956: Don Letts - Big Audio Dynamite Toetsen
1964: Brad Roberts - Crash Test Dummies Zanger
1965: Nathan Moore - Worlds Apart Zanger
1973: Aerlee Taree - Arrested Development Zangeres
1979: Chris Smith - Kris Kross Rapper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten