Zoeken in de muziekgeschiedenis

1 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 1 Januari

In de keuken van zijn huis in Kidderminster loopt Robert Plant op 1 Januari 1976 voor het eerst sinds het ongeluk op 4 Augustus 1975 een paar passen zonder krukken. "Already, I've surprised the doctors by recovering as much as I have in such a short time. They've called me a model patient, and that surprises me, because hospitals are really not my cup of tea." Aldus de zanger van Led Zeppelin. Tijdens een vakantie in Augustus 1975 op het Griekse eiland Rhodos verliest Robert Plant's echtgenote Maureen de macht over het stuur van de huurauto. De wagen slipt en knalt tegen een boom. Het ongeluk heeft grote gevolgen voor de groep, die noodgedwongen een geplande Amerikaanse tournee moet afzeggen. Zittend in zijn rolstoel kan Robert Plant wel de zangpartijen voor het nieuwe album Presence inzingen. Op 1 April 1977 geeft Led Zeppelin, in het Dallas Memorial Center in Dallas, voor het eerst weer een volledig concert.


Op 1 Januari 1972 tekent Marc Bolan een overeenkomst met EMI. De platenmaatschappij zal de distributie verzorgen van T. Rex Wax Co, het eigen platen-label van Marc Bolan.


Tijdens The Grand Prize Saturday Night Jamboree in de Eagles Hall in Houston, Texas die op 1 Januari 1955 gehouden wordt is Elvis Presley de grote ster.


U2 eindigt de jaren 80 en begint de jaren 90 op 1 Januari 1990 met het laatste van vier shows in The Point Depot in Dublin. Bij het begin van het optreden met het nummer Where The Streets Have No Name begint het hele publiek de 15 seconden af te tellen naar middernacht. Voordat Bono daarna terug keert naar Where The Streets Have No Name zingt hij nog een paar regels van Auld Lang Syne. Het nieuwjaars optreden wordt door heel Europa via de radio live uitgezonden. U2 weet dat duizenden mensen thuis de show op casetterecorders opnemen, en wetende dat dit niet tegen te houden is plaatst de groep in de Januari editie van ondermeer het Engelse muziekblad Q en Hot Press, voorbedrukte cassettehoesjes met alle informatie en nummers van het optreden. De nummers die U2 speelde zijn: Where The Streets Have No Name/Auld Lang Syne (stukje), I Will Follow, I Still Haven't Found What I'm Looking For / Exodus (stukje), MLK, One Tree Hill, Gloria, God Part II, Desire, All Along The Watchtower, All I Want Is You, Bad, Van Diemen's Land, Bullet The Blue Sky / 11 O'Clock Tick Tock (stukje), Running To Stand Still / Dirty Old Town (stukje), The Times They Are A-Changin', New Year's Day, Pride (In The Name Of Love) en als toegift: Party Girl, Angel Of Harlem, When Love Comes To Town, Love Rescue Me en 40.


Op 1 Januari 1976 wordt in Londen het Great British Music Festival gehouden. Tijdens dit festival zijn er ondermeer optredens van Procol Harum, John Miles, Barclay James Harvest, The Baker Gurvitz Army en Snafu.


Op 1 Januari 2010 overlijdt in Heemstede de Nederlandse muziekproducent en tekstschrijver Cor Aaftink. Cor Aaftink wordt op 9 Augustus 1934 in Amsterdam geboren. Vanaf 1 Mei 1955 is hij werkzaam in de Nederlandse muziekindustrie. Van 1955 tot 1957 werkt Aaftink bij Philips Phonographische Industrie. Van 1957 tot 1965 werkt hij bij Bovema-EMI. "Hier heb ik veel geleerd, ook hoe het niet moet", aldus Aaftink.Van begin 1966 tot eind 1977 werkt Aaftink bij Negram. In 1977 start hij Corduroy Productions samen met de in 2004 overleden Roy Beltman. Cor en Roy zijn verantwoordelijk voor het langdurige succes van BZN, eerst bij Negram, later vanaf 1977 bij Mercury/Phonogram. Als tekstschrijver (samen met componist Roy Beltman) is Aaftink verantwoordelijk voor een flink aantal hits zoals Pierrot en Bonnie Kom Je Buiten Spelen van Bonnie St. Claire. Als A&R manager is hij betrokken bij het succes van o.a. George Baker Selection en Nico Haak. In 1982 schrijft Aaftink de tekst van het lied Pierement voor het Nationaal Songfestival welke door alle drie de deelnemers (Bill van Dijk, Bonnie St. Clair en de Millionaires) gezongen wordt. Ook schrijft Aaftink in 1982 de Nederlandse tekst voor Eurovisie winnares Nicole van Ein Biszchen Friede: Een Beetje Vrede in 1982 een #1 hit in Nederland. In September 2010 stopt Aaftink na 54 jaar met zijn werk in de muziekbusiness. Lang heeft hij er niet van mogen genieten. Cor Aaftink is 75 jaar geworden.


Op 1 Januari 1985 wordt Kady Riklis geboren. Zij is de dochter van Pia Zadora en Meshulam Riklis. Zij zijn op 18 September 1977 met elkaar getrouwd. In 1987 wordt hun zoon Christopher geboren. In 1993 gaan Pia Zadora en Meshulam Riklis uit elkaar. Op 27 Augustus 1995 trouwt Pia Zadora met Jonathan Kaufer. Hun zoon Jordan Maxwell wordt op 13 april 1997 geboren. Op 30 November 2001 wordt de echtscheiding van Pia Zadora en Jonathan Kaufer uitgesproken. Pia Zadora staat samen met Jermaine Jackson vanaf 1 December 1984 vier weken lang op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met When The Rain Begins To Fall.


Cliff Richard krijgt op 1 Januari 1980 te horen dat hij door de Britse Koningin Elizabeth wordt onderscheiden met de OBE (Order Of The British Empire). Op 23 Juli 1980 krijgt hij op Buckingham Palace deze versierselen opgespeld. Vijftien jaar later wordt de Britse zanger in de adelstand verheven en mag hij zich voortaan Sir Cliff Richard noemen.


Hank Williams en zijn chauffeur Charles Carr vertrekken op 31 December 1952, in de blauwe Cadillac van de zanger, vanuit Montgomery in Alabama naar Canton in Ohio voor een nieuwjaarsconcert. Het is een rit van bijna 1300 kilometer die zo'n twee dagen duurt. Wanneer Charles Carr op 1 Januari 1953 bij een benzinestation in Oak Hill in West Virginia stopt, ontdekt hij dat Hank Williams dood is. Hij blijkt te zijn overleden aan een fatale combinatie van whisky en chloraalhydraat. Eerder de dag is de Cadillac in de buurt van Rutledge in Tennessee aangehouden door een politieagent. Die zegt tegen Charles Carr dat die man op de achterbank meer dood dan levend is. "He's sleeping", is het antwoord van Charles Carr. Hank Williams wordt geboren op 17 September 1923 in Georgiana, Alabama. In 1946 neemt hij zijn allereerste grammofoonplaat op. In acht jaar tijd heeft hij 36 top 10-hits in de Amerikaanse country hitparade. Zijn bekendste hits zijn Your Cheatin' Heart, I'm So Lonesome I Could Cry, Lovesick Blues, Cold Cold Heart, Hey Good Lookin' en Jambalaya. Meer dan twintigduizend mensen bezoeken zijn begrafenis in Montgomery, onder wie collega's als Roy Acuff, Carl Smith en Ernest Tubb. Hank Williams is 29 jaar geworden.


Op 1 Januari 1990 trouwt de Amerikaanse acteur Ronn Moss met de actrice Shari Shattuck. Zij krijgen twee dochters. Creason Carbo wordt op 26 Februari 1994 geboren en Callee Modine op 19 November 1998, een dag na de 38ste verjaardag van haar moeder. In Juli 2002 gaan Ronn en Shari Moss uit elkaar. In 1977 heeft Ronn Moss met zijn groep Player wereldwijd een hit met Baby Come Back. Sinds Maart 1987 vertolkt hij de rol van Ridge Forrester in de soapserie The Bold And The Beautiful.


Op 1 Januari 1956 verschijnt het eerste nummer van Muziek Expres. Paul Acket is de uitgever van dit maandblad voor teenagers. Acket begint in de Tweede Wereldoorlog zijn journalistieke carriere als redacteur van Tuney Tunes. Het hoofdkantoor van Muziek Expres ligt aan de Theresiastraat in Den Haag. Met Muziek Parade, Teenbeat en Hitweek is Muziek Expres in de jaren zestig één van de populairste muziektijdschriften van de Nederlandse jeugd. Dit komt vooral door de vele kleurenfoto's van popsterren die in het blad staan. Naast het uitgeven van Muziek Expres organiseert Paul Acket ook popconcerten, waaronder het spraakmakende optreden van The Rolling Stones op 8 Augustus 1964 in het Kurhaus in Scheveningen. Van 1976 tot zijn dood is Paul Acket de grote man achter het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Paul Acket overlijdt op 5 Oktober 1992 op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


Frank Boeijen richt op 1 Januari 1980 de Frank Boeijen Groep op. Tot die tijd heeft de zanger uit Nijmegen samengewerkt met Wout Pennings met wie hij het duo Boeijen & Pennings vormt en dat in 1979 onder productionele leiding van Rob de Nijs het album Boeijen & Pennings opneemt. Boeijen klinkt op de geflopte plaat als een jeugdige kruising van Boudewijn de Groot en Herman van Veen. Vervolgens raakt hij bevriend met gitarist Wil Theunissen, bassist Nels Busch en drummer Henk Wanders van de plaatselijke jazz-rockgroep Elevator, met wie hij steeds vaker spontaan gaat musiceren, hetgeen op 1 januari 1980 leidt tot de formatie van de Frank Boeijen Groep. In Juni 1981 verschijnt de single Transport Uit Bangkok van De Frank Boeijen Groep. Als Frits Spits in De Avondspits de B-kant, Verjaardagsfeest, tot A-kant bombardeert, wordt de single een bescheiden hitje. Echt grote hits blijven vooralsnog uit, maar via optredens in den lande bouwt de groep een groeiende populariteit op. Begin 1984 breekt de groep echt door met het nummer Zwart Wit, een klassieke single handelend over discriminatie, geschreven naar aanleiding van de zinloze moord op een Antilliaanse jongen, de 15-jarige Kerwin Duinmeijer.


Elvis Presley krijgt op 1 Januari 1958 uitstel van militaire dienst omdat hij bezig is met de opnamen van de film King Creole. De zanger mag zich nu op 24 Maart 1958 komen melden. Op 4 Juni 1958 vindt de premiere van King Creole plaats. De soundtrack van de film komt tot de tweede plaats in de Billboard-lijst. één van de nummers uit de film, Hard Headed Woman, haalt wéér de nummer één-positie in de Billboard Hot 100.


Op 1 Januari 1958 verhoogt platenmaatschappij RCA-Victor in Amerika het verkoopbedrag van hun singles van 89 dollarcent naar 98 dollarcent. Niet veel later verhogen ook de andere platenmaatschappijen de prijs van de dan steeds populairder wordende 45 toerenplaten.


Na een dag eerder vanuit Liverpool te zijn vertrokken, en na een barre tocht van 10 uur in Londen te zijn aangekomen, doen The Beatles op 1 Januari 1962 auditie in de Broadhurst Gardens, West Hampstead Studio's van Decca Records in London. De auditie wordt opgenomen door Mike Smith, de man die later producer is van o.a. The Marmalade en Love Affair. Binnen een uur worden de volgende vijftien nummers opgenomen: Like Dreamers Do, Money, 'Till There Was You, The Sheik Of Araby, To Know Her Is To Love Her, Take Good Care Of My Baby, Memphis, Tennessee, Sure To Fall, Hello Little Girl, Three Cool Cats, Crying, Waiting, Hoping, Love Of The Loved, September In The Rain, Besame Mucho en Searchin'. Like Dreamers Do, Hello Little Girl en Love Of The Loved zijn eigen composities van Lennon & McCartney. Mike Smith ziet wel wat in The Beatles, maar zijn baas Dick Rowe laat de groep uit Liverpool koud. Tegen manager Brian Epstein zegt hij: "Sorry, meneer Epstein, maar gitaargroepen zijn uit de mode". Brian Epstein probeert dit nog te weerleggen met zijn opmerking: "Deze groep wordt groter dan Elvis Presley". Dick Rowe is de geschiedenis ingegaan als de man die The Beatles heeft afgewezen. In plaats van The Beatles biedt hij later Brian Poole & The Tremeloes een contract aan bij Decca. De auditie van The Beatles verschijnt in 1976 voor het eerst op bootleg LP's. Op 10 September wordt de auditie onder de naam The Complete Silver Beatles officieel uitgebracht. De drie Lennon/McCartney nummers ontbreken echter.


Op een veiling in Cheltenham in Engeland wordt op 1 Januari 1998 een kentekenplaat met het nummer OAS15 voor £31,000 verkocht aan een onbekende bieder. Geruchten gaan later de ronde dat het een van de leden van Oasis zou zijn geweest.


In de San Quentin gevangenis in Californie geeft Johnny Cash op 1 Januari 1960 een gratis concert voor de gevangen. Het is niet het laatste concert dat Cash in een gevangenis geeft. Van zijn optreden op 24 Februari 1969 verschijnen een album en de succesvolle single A Boy Named Sue. A Boy Named Sue komt op 26 Juli 1969 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats. Het album Johnny Cash At San Quentin staat vanaf 23 Augustus 1969 vier weken op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard.


Alfred Lagarde overlijdt op 1 Januari 1998 aan de gevolgen van een een hersenbloeding. Alfred Lagarde wordt op 2 April 1948 in Groningen geboren als Alfred van der Garde, en begint zijn loopbaan bij de KRO. In 1971 wordt Alfred Lagarde discjockey bij Radio Noordzee Internationaal. In 1973 treedt hij in dienst van de VARA. Legendarisch is zijn Beton Uur dat hij iedere dinsdagmiddag op Hilversum 3 presenteert. In 1982 stapt Alfred Lagarde over naar Veronica. Big Al, zoals zijn bijnaam luidt, wordt o.a. presentator van Countdown Cafe, samen met Kees Baars en Annette van Trigt, dat iedere vrijdagavond op Hilversum 3 wordt uitgezonden. In 1988 maakt Lagarde onder de naam Johnny Camaro een humoristisch getinte cover van het nummer Don't Worry, Be Happy van Bobby McFerrin, gezongen en gesproken met een Surinaams accent, waarmee hij een negende plaats in de Top 40 haalt. Ook spreekt hij alle promo's voor de Veronica Omroep Organisatie in en is zijn stem veelvuldig te horen in reclamespots. De laatste jaren van zijn leven is hij te horen op Kink FM. Alfred Lagarde is 49 jaar geworden.


Op 1 Januari 1979 besluiten de producers Peter Koelewijn en Will Hoebee een punt achter hun samenwerking te zetten. Sinds twee jaar zijn zij partners in de aan platenmaatschappij Phonogram verbonden productiemaatschappij Born Free. De breuk tussen de twee producers ligt op het zakelijke vlak. De voornaamste reden is dat Peter Koelewijn zich promotioneel te weinig zou inspannen voor de artiesten waar Will Hoebee plaatwerk mee opneemt. Hier neemt Will Hoebee niet langer genoegen mee, en trekt hij zich terug uit Born Free.


Om zes over half zeven 's avonds, op woensdag 1 Januari 1964, wordt door de BBC de allereerste aflevering van het muziekprogramma Top Of The Pops uitgezonden. Dit programma wordt vanuit een oude kerk in Manchester gepresenteerd door DJ Jimmy Saville. The Rolling Stones openen de show met I Wanna Be Your Man, die op dat moment nummer 13 staat in de Engelse hitlijst. Hierna volgen Dusty Springfield met I Only Want To Be With You, The Dave Clark Five met Glad All Over, The Hollies met Stay en The Swinging Blue Jeans met Hippy Hippy Shake. Aan het einde van de eerste Top Of The Pops worden filmfragmenten getoond van Cliff Richard & The Shadows, Freddie & The Dreamers en The Beatles, die de nummer 1 van die week, I Want To Hold Your Hand, spelen.


Op 1 Januari 1991 overlijdt Buck Ram in Las Vegas. Buck Ram is de man die The Platters groot heeft gemaakt. Buck Ram wordt op 21 November 1907 in Chicago, Illinois geboren als Samual Ram en is ondermeer de componist van Only You en The Great Pretender, de eerste hits van The Platters in 1955. Ook heeft Buck Ram de Kerstklassieker I'll Be Home For Christmas geschreven. Buck Ram is 83 jaar geworden.


The Beach Boys staan op 1 Januari 1964 in de Western Recorders studio in Hollywood om de nummers Fun, Fun, Fun en The Warmth Of The Sun op te nemen. Fun, Fun, Fun met op de B-kant Why Do Fools Fall In Love, wordt op 3 Februari 1964 als single door platenmaatschappij CApitol uitgebracht, en komt op 15 Februari 1964 de Billboard Hot 100 binnen. Fun Fun Fun bereikt de vijfde plaats. Why Do Fools Fall In Love hebben The Beach Boys op 7 en 8 Februari 1964 in de Gold Star-studio in Hollywood opgenomen. Dit nummer is in 1956 een hit van Frankie Lymon & The Teenagers.


Linkin' Park start op 1 Januari 2005 een liefdadigheidsfonds om de slachtoffers van de zeebeving in Azie te steunen. De Amerikaanse rockband is samen met het Amerikaanse Rode Kruis de organisatie Music For Relief gestart. De band heeft als eerste een bedrag van honderdduizend dollar in het liefdadigheidsfonds gestort. Linkin' Park hoopt dat andere muzikanten het voorbeeld volgen en ook geld in het fonds storten. "Als band bevonden we ons in een positie om een helpende hand te bieden, maar dit moet een veel verstrekkender initiatief worden", laat gitarist Brad Delson (foto) weten. Hij hoopt op veel donaties van zowel fans als van andere muzikanten. In Juni 2004 staat Linkin' Park nog op het podium tijdens een groots concert in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Na de ramp fungeert het vliegveld, een paar honderd meter verderop, als opvang voor duizenden slachtoffers. "We gaven het grootse Thaise concert in de afgelopen tien jaar. Het was ongelooflijk. De mensen in Thailand waren zo gastvrij. Ik hoop dat wij met deze geste iets voor die mensen kunnen terugdoen." aldus Brad Delson.


De officiele uitzendingen van Radio Mi Amigo gaan op 1 Januari 1974, om twaalf uur 's middags op 259 meter in de middengolf, van start. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Ad Petersen, die in het dagelijks leven als Ad Roland werkzaam is als producer voor de NOS. Radio Mi Amigo is eigendom van de Belgische wafelbakker Sylvain Tack. Hij heeft tussen zes uur 's morgens en acht uur 's avonds zendtijd gehuurd bij Ronan O'Rahilly. Die is de eigenaar van het zendschip MV Mi Amigo dat voor de kust bij Scheveningen ligt. De programma's worden in diverse studio's in Nederland en Belgie opgenomen. Discjockeys zijn o.a. Bert Bennett, Joop Verhoof, Mike Moorkens, Norbert, Will van der Steen, Haike de Bois, Frans van der Drift en Peter van Dam.


Elton John maakt op 1 Januari 1987 bekend dat hij het komende jaar niet zal optreden. De Britse zanger vertrekt naar Sydney in Australie, waar hij vijf dagen later in een prive-ziekenhuis aan zijn stembanden wordt geopereerd.


In 1959 wordt in het Californische El Cerrito, door de broers Tom en John Fogerty, de groep Tommy Fogerty And The Blue Velvets opgericht. In 1964 worden ze door het Fantasy-label gecontracteerd, onder voorwaarde dat ze zich omdopen tot The Golliwogs. Brown Eyed Girl is de eerste single, een bescheiden hit op grond waarvan ze een aantal jaren werkzaam blijven. Op 1 Januari 1968 herdopen The Golliwogs zich in Creedence Clearwater Revival. In de zomer van 1968 worden er van Creedence Clearwater gelijktijdig twee singles uitgebracht (Dale Hawkins' Suzie Q en Screamin' Jay Hawkins' I Put A Spell On You), Waarvan Suzie Q met een elfde plaats in de Billboard Hot 100 de grootste wordt.


Op 1 januari 1970 gaat Change Of Habit in de Amerikaanse bioscopen draaien. Dit is de laatste film waarin Elvis Presley als acteur te zien is. Elvis Presley speelt in Change Of Habit de rol van dokter. Zijn tegenspeler is Mary Tyler Moore, die als non te zien is. De vier nummers voor de film ( Have A Happy, Let's Be Friends, Change Of Habit en Let Us Pray) zijn op 5 en 6 Maart 1969 in de Decca Recording Studio in Universal City in Californie opgenomen.

Alexis Korner overlijdt op 1 Januari 1984 aan de gevolgen van kanker. De in Parijs uit een Oostenrijkse vader en een Grieks-Turkse moeder op 19 April 1928 geboren Alexis Korner leert op 15-jarige leeftijd (klassiek) piano en viool spelen. Het gitaarspel wordt hij na vestiging in Engeland, in 1938, machtig. Na zijn diensttijd in Duitsland werkt hij ondermeer bij Decca als publicist; in 1949 treedt hij toe tot The Chris Barber Jazz Band. Begin jaren vijftig ontstaat Engelands eerste poprage door middel van skifflemuziek. De in 1954 binnen Ken Colyer's Jazz Band ontstane Colyer Skiffle Group bestaat o.a. uit Lonnie Donegan (Rock Island Line), Chris Barber en Alexis Korner. Korners vriendschap met Cyril Davies (gitarist, mondharmonikaspeler en zanger) leidt tot een jarenlange samenwerking. Samen verzorgen zij sessie-avonden in clubs als The Roundhouse en Ealing Club, waar voor het eerst blues door Engelsen vertolkt, ten gehore wordt gebracht. In The Roundhouse Jug Four en Korners Skiffle Group spelen naast Davies en Korner ondermeer Terry Plant (bas), Mike Collins (wasbord), Dave Stevens (piano) en Chris Capon (bas). Een maand na de oprichting van Alexis Korners Blues Incorporated in 1962, wordt de groep gevormd door drummer Graham Burbidge (ex-Chris Barber), bassist Spike Heatley, pianist Keith Scott, saxofonist Dick Heckstall-Smith, Korner, Davies en als gast Long John Baldry. Dat zelfde jaar begint Cyril Davies een eigen band. Korners Blues Incorporated verandert regelmatig van bezetting en vormt een leerschool voor dan nog pril talent als Ginger Baker, Graham Bond, Jack Bruce, Eric Burdon, Hughie Flint, Mick Jagger, Paul Jones, Duffy Power en Charlie Watts. Bij de platenprodukties behoren Dick Heckstall-Smith, Art Themen en Danny Thompson tot de vaste bezetting. Naast zijn muzikale werk wordt Korner actief als programmapresentator en interviewer voor de BBC-radio en-tv. Doordat zijn stem - mede via tv-commercials - populair wordt, gaat Korner in 1968 voor het eerst in zijn carrierre op het podium zingen. In die tijd werkt hij samen met Victor Brox, Marsha Hunt, Robert Plant en Andy Fraser en met de Deen Peter Thorup vormt hij de groep The New Church, hetgeen uitmondt in de bijna 30 man sterke groep C.C.S. (Collective Consciousness Society). Whole Lotta Love, een cover van het Led Zeppelin nummer, is in 1970 de eerste hit voor CCS. In Nederland heeft de groep veel succes met Tap Turns On The Water. Deze single bereikt in 1971 de 21-ste plaats in de Top 40. Na de hitversie van Whole Lotta Love valt de groep uit elkaar en maakt Korner een solo-album. Wanneer hij in 1972 samen met Peter Thorup een Amerikaanse tournee als voorprogramma van Humble Pie maakt, ontmoet hij drie leden van King Crimson. Met Mel Collins, Boz Burrell en Ian Wallace vormen Korner en Thorup de groep Snape. Door de centrale rol die hij gespeeld heeft in de ontwikkeling van jonge musici en bij het ontstaan van vele Engelse r&b-groepen, krijgt Korner terecht titels toegeschoven als "De Vader Van De R&B", "Britain's Blues Daddy" en de "Aartsvader Van De Witte blues". In muzikantenkringen heet hij simpelweg "The Guv'nor". Alexis Korner is 55 jaar geworden.


Op 1 Januari 1997 verschijnt een bijna volledige versie van het nummer Discotheque van U2 op het internet. Het nummer is opgenomen van de radio, een paar weken voordat radiostations de single officieel mogen draaien. Het management van U2 laat snel weten dat het de radiostations verboden is om deze illigale opname te draaien.


Breakdancers tekenen op 1 Januari 1988 in Munchen een contract met Boney M-producer Frank Farian. Het is het begin van het latere Milli Vanilli. De producer Frank Farian gebruikt Morvan en Pilatus als gezichten voor zijn groep Milli Vanilli, omdat hij de eigenlijke zangers (Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell) niet te marketen vind. Het eerste album van Milli Vanilli, All Or Nothing, wordt een groot Europees succes. Het tweede album Girl You Know It's true wordt een nog groter succes, ondanks dat Charles Shaw de waarheid aan een verslaggever heeft verteld. Hoewel ze bij lange na niet de enige band zijn die zelf niet zingen (andere voorbeelden zijn C&C Music Factory en Black Box), is Milli Vanilli symbool geworden van bedrog in de muziek.


Op 1 Januari 2005 verzamelen zich tientallen bekende Nederlandse zich in de Wisseloord-studio's in Hilversum. Geheel belangeloos nemen zij hier het nummer Als Je Iets Kan Doen op. Tjeerd Oosterhuis en Karin Bloemen hebben Als Je Iets Kan Doen kort geleden geschreven, waarna Freek de Jonge, Brainpower en Ali B enkele tekstuele toevoegingen hebben gemaakt. De opbrengst is voor de slachtoffers van de zeebeving die op 26 december 2004 de Aziatische kust heeft overspoeld. Artiesten die belangeloos aan deze single meewerken, zijn Alain Clark, Ali B, Antonie Kamerling, Brainpower & TLM, Candy Dulfer, Ch!pz, Daniel Lohues, Do, Edsilia, Freek de Jonge, Giovanni, Guus Meeuwis, Hans Hoogendoorn, Hind, George Baker, Ilse de Lange, Jack Poels (Rowwen Heze), Jamai, Jan Smit, Jim, Julian Thomas, Karin Bloemen, Laura Fygi, Marco Borsato, Marianne Weber, Mathilde Santing, Maud, Men2B, Novastar, Raffish, Rene van Wegberg (winnares van de AVRO Sterrenjacht), Re-Play, Richard Kemper (Veldhuis & Kemper), Ruth Jacott, Sharon den Adel (Within Temptation), Sita, The Sheer, Tim Akkerman (Di-rect) en Trijntje Oosterhuis. Tot diep in de nacht zijn de artiesten in de studio om hun bijdrage in te zingen. Niemand wil deze unieke samenwerking missen, ook al hebben sommigen andere verplichtingen. Ali B moet bijvoorbeeld eerder weg voor een optreden. Marco Borsato kan niet in de studio aanwezig zijn, omdat hij op Curacao zit. Vanaf zijn vakantieadres levert hij toch een bijdrage. De opbrengst van Als Je Iets Kan Doen is bestemd voor Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties. Regisseur Jean van de Velde, bekend van o.a. de bioscoopfilms All Stars en Floris, maakt een videoclip voor de single. De clip op 6 januari 2005 tijdens de grote inzamelingsactie van de gezamenlijke omroepen wordt gepresenteerd. één dag later ligt Als Je Iets Kan Doen van De Artiesten Voor Azie in de winkel voor het symbolische bedrag van € 5,55. De single komt op 15 januari 2005 binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40, en staat vier weken lang op nummer 1.


Het nieuwe muziekstation WKRL uit St. Petersburg in Florida zendt vanaf 1 Januari 1990 alleen nog maar muziek uit van Led Zeppelin. Als start wordt op nieuwsjaarsdag het nummer Stairway To Heaven de hele dag, 24 uur lang, achterelkaar gedraaid.


Op 1 Januari 1995 overlijdt Ted Hawkins in het Centinela Medical Center in Los Angeles aan een beroerte. Ted Hawkins wordt op 28 Oktober 1937 geboren. Opgroeiend in het plaatsje Biloxi in Mississippi, brengt hij het grootste deel van zijn leven door in gevangenissen en inrichtingen. Tien jaar zwerft hij doelloos door de Verenigde Staten totdat hij vanaf 1966 als straatmuzikant in Los Angeles gaat werken. Daar wordt hij in 1971 ontdekt door een deejay die hem bij producer Bruce Bromberg introduceert. Deze maakt een aantal demo's die pas tien jaar later het licht zullen zien op het album Watch Your Step. Op sommige songs wordt hij begeleid door de band van Phillip Walker, maar meestal begeleidt Hawkins zichzelf op akoestische gitaar. De plaat brengt in Hawkins' leven echter geen verandering en hij moet in 1985 voor de tweede maal ontdekt worden voor er iets gebeurt. Een driedaagse opnamesessie in Nashville resulteert in het album On The Boardwalk, waarop hij louter covers vertolkt. De Britse (Whistle Test) deejay Andy Kershaw haalt hem vervolgens voor optredens naar Engeland, waar beide albums inmiddels tot de independent-lijst zijn doorgedrongen. In 1987 onderneemt Ted Hawkins een succesvolle tournee langs het Nederlandse clubcircuit. In het voorjaar van 1994 is de zanger nog in Nederland geweest om zijn zesde album The Next Hundred Years te promoten. één van zijn opmerkelijkste uitspraken luidt: "Ik ben vele keren dood geweest, maar ik was altijd te koppig om erbij te gaan liggen." Ted Hawkins is 58 jaar geworden.


Maurice Chevalier overlijdt op 1 Januari 1972 aan de gevolgen een hartaanval. De Franse entertainer is vooral beroemd geworden om zijn strohoed. Hij wordt begraven in Marnes-La-Coquette. Een paar weken na zijn dood wordt bekend dat Maurice Chevalier veertig procent van zijn vermogen ter waarde van 25 miljoen francs heeft nagelaten aan de veertigjarige actrice Odette Meslier. Hij heeft haar in 1968 leren kennen. Maurice Chevalier is 84 jaar geworden.


Op 1 Januari 2002 treden de dan 56-jarige Eric Clapton en de 25-jarige Melia McEnery in de St. Mary Magdalena-kerk in Ripley in het Engelse graafschap Surrey met elkaar in het huwelijk. Vlak voor dit huwelijk wordt hun half jaar oude dochter Julie Rose gedoopt. Na deze plechtigheid stappen Eric en Melia naar het altaar om elkaar het jawoord te geven. Hun goede vriend Andy Fairweather-Low zegt dat dit huwelijk voor iedereen "een complete verrassing" is. Na de plechtigheid wordt er gebeden bij het graf van Connor, het overleden zoontje van Eric Clapton. De jongen is in Maart 1991 uit een wolkenkrabber in New York gevallen. Connor ligt begraven op het kerkhof van de St. Mary Magdalena-kerk.


Door de Britse commerciele omroep ITV wordt op 1 Januari 1957 de eerste aflevering van Cool For Cats uitgezonden. Dit jongerenprogramma wordt gepresenteerd door Kent Walton.


Op 1 Januari 2004 treedt Lou Rawls in het Memphis' Peabody Hotel ,vlak nadat hij klaar is met een optreden, in het huwelijk met Nina Malek Inman. De 70-jarige Amerikaanse zanger en de 33-jarige stewardess hebben elkaar twee jaar geleden leren kennen. Het bruidspaar was al verloofd. Het huwelijk wordt in het bijzijn van een klein aantal gasten voltrokken. "We just looked at each other and said, 'Let's do it.' So we went to the city hall in Memphis and got the license and our security guard knew the mayor real well so he called the mayor to perform the ceremony." aldus Lou Rawls, voor wie het zijn derde huwelijk is. Lou Rawls overlijdt op 6 Januari 2006 aan de gevolgen van longkanker en een hersentumor. De zanger is 62 jaar geworden.


Op 1 Januari 2007 overlijdt Del Reeves in Centerville, Tennessee aan de gevolgen van een longemfyseem. Franklin Delano Reeves wordt op 14 Juli 1932 in Sparta, North Carolina geboren en is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een gevierd countryzanger. Del Reeves heeft succes met nummers als Girl On The Billboard, The Belles Of The Southern Belle en Women Do Funny Things To Me. Van 1966 tot 2002 is Reeves verbonden aan The Grand Ole Opry, het oudste countryprogramma van Amerika dat vanuit Tennessee op radio en tv wordt uitgezonden. Tijdens zijn optredens in The Grand Ole Opry wisselt hij zijn liedjes af met imitaties van o.a. Walter Brennan, Jimmy Stewart en Johnny Cash. Del Reeves is 74 jaar geworden.


Kirk Pengilly treedt op 1 Januari 1994 in Sydney, Australie in het huwelijk met Deni Hines. Begin 1995 is het huwelijk tussen de gitarist/saxofonist van INXS en de Australische zangeres al weer over.


Door RTL4 wordt op 1 Januari 2004 de finale van World Idols uitgezonden die in Londen wordt gehouden. De Noorse kandidaat Kurt Nilsen is winnaar. De Amerikaanse Kelly Clarkson (foto) wordt tweede. De Nederlandse Idol-winnaar Jamai eindigt als laatste. Grootste winnaar is echter toch Kelly Clarkson, als winnaar van de eerste Amerikaanse versie van Idols op 4 September 2002 krijgt ze direct een miljoenencontract bij RCA Records aangeboden. Slechts een maand later, op 5 Oktober 2002 komt in Amerika haar eerste single uit. Met A Moment Like This bereikte ze de nummer 1 positie in de Billboard Hot 100, en vestigt ze ook meteen nieuw record in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Ze maakt de grootste sprong ooit naar de nummer 1-positie. Kelly Clarkson gaat met A Moment Like This van nummer 52 naar 1. Ze verslaat daarmee het oude record van The Beatles, die in 1964 met Can't Buy Me Love van 27 naar 1 gingen.


Ex-Tee Set-manager Theo Kuppens overlijdt op 1 Januari 1999 aan de gevolgen van een hartaanval die hij op kerstavond 1998 heeft gekregen. Theo Cuppens is eigenaar van cafe Cecil waar een dertienjarige Peter Tetteroo hem overhaald zijn band The Defenders te laten optreden. Theo Cuppens wordt daarop manager van The Defenders, die uiteindelijk in 1965 overgaan in Tee-Set. Het verdiende geld van ondermeer de hits My Belle Amie en She Likes Weeds investeren Theo Kuppens en Peter Tetteroo in de Scheveningse discotheek Ma Belle Amie, dat in de jaren '70 zal uitgroeien tot een van de populairste uitgaansgelegenheden van Zuid-Holland. Peter Tetteroo overlijdt op 9 September 2002 op 55-jarige leeftijd. Theo Kuppens is 60 jaar geworden.


The Middle Of The Road komt op 1 Januari 1972 op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Sacramento (A Wonderful Town). Sacramento is geschreven door Lally Stott en Mario en Giosy Capuano. Het is het eerste liedje dat de twee Italiaanse broers voor The Middle Of The Road hebben geschreven. De Engelse tekst is van Lally Stott, die ook de componist van Chirpy Chirpy Cheep Cheep, de eerste hit van The Middle Of The Road is. Zijn originele versie van Chirpy Chirpy Cheep Cheep bereikt in 1971 de achtste plaats in de Nederlandse Top 40. De uitvoering van The Middle Of The Road komt op twee terecht. Sacramento (A Wonderful Town), met op de B-kant het nummer Love Sweet Love staat vanaf 12 Januari 1972 zeven weken op de eerste plaats. Lally Stott komt in 1977 bij een motorongeluk om het leven.


The Invaders treden op 1 Januari 1979 voor de laatste keer op. Dit afscheidsconcert is in de Filmmakers Co-op in Londen. De groep gaat verder onder hun nieuwe naam Madness afkomstig van de Prince Buster-compositie Madness. Op 1 September 1979 komt hun eerste single The Prince de Engelse hitparade binnen, en haalt een zestiende plaats. Hiena volgen grote hits als One Step Beyond, Night Boat To Cairo, Baggy Trousers, Our House en Embarrassment. Madness heft zichzelf in 1985 op, maar blijft nadien veelvuldig comebacks maken, ondermeer als The Madness.


Dancing Shoes van The Houseband komt op 1 Januari 1977 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Hey Pocky A Way. Dancing Shoes staat zeven weken in de Nederlandse Top 40 en bereikt de vijftiende plaats. The Houseband is een Amsterdamse groep die ontstaat als Peter Smid, Harry Harthold en Frank Sutherland optreden in de VPRO-Maandagavondshow, een radioprogramma van Wim Noordhoek. Na verloop van tijd is dit drietal het huisorkest van de VPRO. Zij begeleiden speciale gasten. Als The Houseband zijn zij regelmatig, bijgestaan door andere muzikanten, ook met eigen werk te horen. Naderhand worden zij als De Paradiso Houseband het huisorkest van deze Amsterdamse poptempel. The Houseband telt dan elf leden, waaronder vier blazers en twee zangeressen.

Op 1 Januari 1966 wordt er in het Coliseum in Seattle, in de Amerikaanse staat Washington, een groot Nieuwjaarsfeest gehouden. Ondermeer Gary Lewis &; The Playboys, The Beach Boys, The Beau Brummels, The Vejtables, Alexys, The Mojo Men en The Yardbirds treden er op.


Op 1 Januari 2011 overlijdt in Allentown, Pennsylvanie de Amerikaanse jazzbassist en -componist Charles Fambrough aan de gevolgen van een leverziekte. Charles Edward Fambrough wordt op 25 Augustus 1950 in Philadelphia geboren. Fambrough speelt aanvankelijk piano, maar in 1963 krijgt hij zijn eerste lessen klassieke contrabas van Neil Courtney (van het Philadelphia Orchestra). Hij gaat naar Settlement Music School en West Philadelphia High School, waar hij bevriend raakt met collega-bassist Stanley Clarke. Clarke speelt indertijd met onder anderen Eric Gravatt (drums) en Mark Kramer (piano). In 1968 begint Fambrough aan zijn professionele carrière als bassist. Hij speelt in theaters en maakt deel uit van de huisband van het Amerikaanse praatprogramma The Mike Douglas Show. Fambrough speelt tijdelijk in nachtclubs in New York City (eerst funk en rhythm-and-blues, later ook jazz) en sluit zich in 1969 in Philadelphia aan bij Andy Aaron's Mean Machine, waar dan ook Grover Washington jr. speelt. Wanneer Washington vertrekt om zijn eigen groep te vormen, gaat Fambrough met hem mee. De twee spelen van 1970 tot en met 1974 samen. Daarna speelt Fambrough achtereenvolgens met Airto Moreira (1975-1977), McCoy Tyner (1978-1980) en Art Blakey (1980-1982). In de Jazz Messengers, de groep van Blakey, leert hij Wynton Marsalis kennen. In 1982 speelt hij voor het eerst in Marsalis' groep, op het album Fathers And Sons. Van Fambrough wordt in 1991 zijn eerste album als solo artiest uitgebracht, getiteld The Proper Angle. Charles Fambrough is 60 jaar geworden.Muziek Jarige Op 1 Januari

1942: "Country" Joe McDonald -Zanger USA
1944: Jan De Wilde - Zanger Belgie
1950: Morgan Fisher - Mott The Hoople Toetsen
1951: Donna Lynton (Dianne Carol Lynton) - Zangeres Amerika
1952: Tony Dunmore - Supercharge Bas
1953: Seydou Koné - Alpha Blondy
1954: F.R. David (Elli Robert Fitoussi) - Zanger Tunesie
1956: Diane Warren - Componiste USA
1957: Grandmaster Flash (Joseph Saddler) - Rapper USA
1957: Joe Rockman - The Jeff Healey Band Bas
1959: Dries Roelvink - Zanger Nederland
1972: Tom Barman - dEUS Gitaar/Zang
1975: Thomas Bangaltier - Daft Punk Toetsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten