Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 31 December

Thijs Romeijn, drummer van Krezip, besluit per 31 December 2004 de band te verlaten. Het besluit is in goed overleg genomen. Romeijn is sinds 1999 drummer bij Krezip, en opvolger van Bas Witte. "Rond om de release en de periode daarna is altijd een hectische tijd met veel promotie en optredens in binnen- en buitenland. Ik wist niet zeker of ik dat weer wilde, dit is dus een goed moment om deze beslissing te nemen." Aldus Thijs Romeijn over zijn besluit om te stoppen. Zijn opvolger is de 22-jarige Bram van den Berg uit Tilburg, uit de band One In A Million die niet blij met zijn vertrek zijn. "Wij zijn verbijsterd en erg geschrokken van Bram's keuze. We hebben besloten door te gaan met de band. Het avontuur is ooit begonnen met als doel zoveel mogelijk mooie, integere en bezielde muziek te maken en het einde van die droom is nog niet in zicht. Voor ons begint een nieuw hoofdstuk. Voorlopig valt drummer Pieter Holkenborg van de bevriende band Woost in. Ondertussen zullen we op zoek gaan naar iemand die de drumkruk definitief warm kan houden," aldus bassist Marcel Groenewegen van One In A Million.


Op 31 December 1981 beginnen Elvis Costello & The Attractions aan een korte tournee door de Verenigde Staten. De eerste live-datum is in het Palladium in New York. Hierna volgen optredens in Nashville en in Los Angeles.


De Britse commerciele omroep ABC zendt op 31 December 1966 het televisieprogramma The Lucky Stars New Year's Special uit. Optredende artiesten zijn ondermeer Paul Jones, Sandie Shaw en Adam Faith.The Lucky Stars New Year's Special wordt gezien als de allerlaatste aflevering van Thank Your Lucky Stars. ABC heeft dit wekelijkse programma van 1 April 1961 tot 25 Juni 1966 uitgezonden op de Britse televisie.


Ted Nugent stapt op 31 December 1991 de keuken van Leger Des Heils in Detroit binnen met 200 kg Hertevlees bij zich. Met de mededeling "I Kill It, You Grill It" laat de Amerikaanse hardrock gitarist het verbaasde keukenpersoneel achter.


AC-DC maakt hun live debuut op 31 December 1973 met een optreden in de Chequers Bar in Sydney, Australie. De groep bestaat dan ondermeer uit ritme-gitarist Malcom Young, zijn 15 jarige broertje solo-gitarist Angus Young en zanger Dave Evans. Wanneer Dave Evans op een avond niet wil optreden wordt de chauffeur van de groep, Bon Scott, gevraagd te zingen. Bon Scott heeft dan al enige ervaring opgedaan in de bands Fraternity en The Valentines.


Zangeres Julie London treedt op 31 December 1959 in het huwelijk met Bobby Troup. Uit dit huwelijk worden een dochter, Kelly, en de tweeling Jody en Reese geboren. Bobby Troup is de componist van de klassieker Route 66. Hij overlijdt op 7 Februari 1999 op 81-jarige leeftijd. Julie London overlijdt op 18 Oktober 2000, 74 jaar oud.


De Engelse platenketen HMV (His Master's Voice) maakt op 31 December 2001 bekend wat de best verkochte muziek producten zijn geweest van het afgelopen jaar. Het best verkochte album is No Angel van Dido. De best verkochte kalender is van Kylie Minogue. Heavier Than Heaven over Kurt Cobain van Nirvana het best verkochte muziekboek. De D-12 T-shirts is het meest verkochte muziekprodukt van 2001.


De auto van rapper Obie Trice wordt op 31 December 2005, terwijl hij op de Lodge Expressway bij Wyoming Avenue rijdt, twee keer beschoten. Obie Trice wordt vanuit een passerende auto onder vuur genomen. De rapper raakt gewond aan zijn hoofd, maar hij slaagt erin zijn auto aan de kant te zetten. Zijn vriendin, die naast hem zit, blijft ongedeerd en waarschuwt de politie. In het Providence-ziekenhuis wordt Obie Trice aan zijn verwondingen geholpen. Hij is te horen op de single Without You van Eminem. Die heeft Cheers geproduceerd. Dit debuutalbum van Obie Trice is op 23 september 2003 uitgebracht. Obie Trice is als acteur te zien in de bioscoopfilm 8 Mile van Eminem uit 2002.


Jan Smit ontvangt op 31 December 2006 (zijn 21ste verjaardag), tijdens de uitzending van De Mega Top 100 over 2006 bij de TROS op 3FM, uit handen van Corne Klijn de MegAward. De Volendamse zanger heeft in 2006 met zowel Cupido als met Als De Morgen Is Gekomen de eerste plaats van de Mega Top 50 bereikt. Jan Smit's album Op Weg Naar Geluk heeft in totaal zeven weken op de eerste plaats van De Mega Album Top 100 gestaan. Volgens Corne Klijn is Jan Smit de terechte winnaar.


Op 31 December 1961 maken The Beach Boys hun podium-debuut tijdens het Richie Valens Memorial Concert in het Municipal Auditorium in Long Beach in Californië. Voor het optreden krijgt de groep 300 dollar uitbetaald.


David Clayton-Thomas verlaat op 31 December 1971, na het uitkomen van het album BST 4, de groep Blood Sweat & Tears. De zanger met het karakteristieke stemgeluid is verantwoordelijk voor hits als And When I Die, You've Made Me So Very Happy en Spinning Wheel. David Clayton-Thomas begint aan een solo-carriere. Het vertrek van Clayton-Thomas luidt de magere jaren van de groep in. De volgende drie albums stellen teleur. In 1974 keert Clayton-Thomas, na een mislukte solo-carriere weer terug bij de groep, maar de tijden van de grote successen zijn definitief voorbij.


Op 31 December 1961 vertrekken The Beatles door de sneeuw in een onverwarmd bestelbusje vanuit Liverpool naar Londen om hier op 1 Januari 1962 auditie te doen in de studio van platenmaatschappij Decca. Het wordt een barre tocht, omdat chauffeur Neil Aspinall, in de Midlands, de weg kwijtraakt. Na een reis van tien uur arriveren John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best en Neil Aspinall bij Hotel Royal op Russell Square in Londen waar zij de nacht doorbrengen.


Holly Michelle Gilliam treedt op 31 December 1962 in het huwelijk met John Phillips. Samen richten zij enkele jaren later The Mamas & The Papas op. Op 8 Juli 1966 besluit Michelle Phillips The Mamas & The Papas te verlaten, maar keert onder grote druk van het publiek toch weer terug bij de groep. Op 12 Februari 1968 wordt hun dochter Chynna geboren, die eind jaren 80 samen met de dochters van Beach Boy Brian Wilson: Carnie Wilson en Wendy Wilson het trio Wilson Phillips opricht. Michelle en John Phillips gaan in 1970 uit elkaar. John Phillips overlijdt op 18 Maart 2001 aan de gevolgen van een hartaanval.


Chris Robinson treedt op 31 December 2000 in het huwelijk met Kate Hudson. Het huwelijk van de zanger van The Black Crowes en de Amerikaanse actrice (oa Almost Famous) wordt voltrokken in het Amerikaanse ski-oord Aspen in Colorado. Op 7 Januari 2004 wordt hun zoon Ryder Russell Robinson geboren. Op 14 Augustus 2006 maakt Kate Hudson bekend dat zij van Chris Robinson wil scheiden.


Op 31 December 1992 wordt de Engelse service van Radio Luxemburg gesloten. Vanaf 1 Januari 1992 zijn de avonduitzendingen dan niet meer op de vertrouwde 208 meter in de middelgolf te volgen, maar uitsluitend nog via de Astra-satelliet. Wanneer deze uitzendingen geen commercieel succes blijken te zijn, wordt besloten om definitief met de Engelse service te stoppen.


Bert Berns overlijdt op 31 December 1967 aan hartproblemen. Bertrand Russell Berns wordt op 8 November 1929 in de Bronx in New York geboren als zoon van Russisch Joodse immigranten. Bert Berns begint zijn carierre als liedjesschrijver bij Bobby Mellin op 1650 Broadway, wat aan de overkant ligt van de befaamde liedjesfabriek The Brill Building. Hier is het waar Berns ondermeer de nummers Tell Him, A Little Bit Of Soap, Cry To Me, Hang On Sloopy, Twist And Shout en A Piece Of My Heart schrijft. Bert Berns schrijft niet alleen onder zijn eigen naam liedjes, maar gebruikt ook pseudonymen als Bert Russell en Russell Byrd. In 1964 wordt Bert Berns producer bij Atlantic Records. Ook werkt hij enige tijd bij Decca Records in Londen. Hier produceert hij de hits Shout van Lulu & The Luvvers en Baby Please Don't Go en Here Comes The Night van Them. één van zijn laatste producties is Brown Eyed Girl, de eerste solo-single van Them-zanger Van Morrison. Bert Berns is 38 jaar geworden.


Op 31 December 1984 treedt Dolly Dots zangeres Anita Heilker in het huwelijk met de voetballer Ton Blanker. Als zij in 1985 in verwachting is van hun dochter Robin stapt zij uit de Dolly Dots. In 1995 wordt Ton Blanker opgepakt voor drugs- en wapenhandel. Hij wordt veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Elke week gaan Anita Heilker en hun dochter Robin naar de gevangenis om Ton Blanker te bezoeken. Als hij vrij komt, moet Anita Heilker zich aanpassen. "Ton is veranderd als hij uit de cel komt. Maar uiteindelijk kunnen wij over alles praten en is alles goed gekomen", aldus Anita Heilker in een interview in het weekblad Prive van 8 December 2004.


Elvis Presley treedt op 31 December 1975 op voor zestigduizend fans in het Silverdome in Pontiac in Michigan. Elvis Presley ontvangt het destijds recordbedrag van achthonderdduizend dollar voor dit concert.


Op 31 December 1966 wordt door de KRO het programma De Conny Stuart Show uitgezonden. In dit televisieprogramma laat de als Cornelia van Meijgaard geboren zangeres en cabaretière Nederland kennismaken met drie nieuwe liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Dit zijn Herr Heinzelmann, Soeur Soupire en Wat Voor Weer Zou Het Zijn In Den Haag. Jos van der Valk is de regisseur van De Conny Stuart Show.


Band Of Gypsies, de nieuwe band van Jimi Hendrix, geeft op 31 December 1969 een Oudejaarsavond-concert in de Fillmore East in New York. Het is voor het eerst dat Jimi Hendrix met drummer Buddy Miles (ex Electric Flag) en bassist Billy Cox optreedt. Het trio speelt o.a. Who Knows, Machine Gun, Changes, Power To Love, Message Of Love en We Gotta Live Together. Opnamen van dit concert komen een paar maanden later uit op het album Band Of Gypsies. Deze plaat komt op 2 Mei 1970 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vijfde plaats.


Op 31 December 1969 wordt op de BBC 1 een 75 minuten durende televisieshow uitgezonden waarin afscheid wordt genomen van de jaren zestig. In het door Jimmy Saville gepresenteerde Pop Go The Sixties zijn optredens en filmopnamen te zien van Adam Faith, Helen Shapiro, Sandie Shaw, The Tremeloes, The Who, Cliff Richard & The Shadows, The Rolling Stones, The Bachelors, Dusty Springfield, Lulu en The Beatles.


Het Engelse internetbedrijf Ringtones.co.uk maakt op 31 December 2001 bekend wat de meestverkochte muziek-ringtone van het jaar is geweest. Nummer 1 is Crazy In Love van Beyonce, op de tweede plaats staat Fly On The Wings Of Love van XTM, en op de derde plaats staat R. Kelly met Ignition.


In The Academy Of Music in New York staat Kiss op 31 December 1973 in het voorprogramma van Blue Oyster Cult. Andere support bands zijn Iggy Pop en Teenage Lust. Bassist Gene Simmons doet op deze avond voor het eerst zijn vuurspuwact. Het gaat niet helemaal goed, Het haar van de bassist vat vlam. Een roadie is er snel bij en weet met zijn jasje het brandende haar van Simmons te doven. Tijdens het incident speelt de hele band gewoon door. Het is de bedoeling dat Kiss ook nog een tweede set zou spelen, maar deze wordt door de organisatie gecancelled.


31 December is een populaire datum voor artiesten om een kind te krijgen. Op 31 December 1973 wordt Hieronymous Akkerman geboren. Hij is de zoon van Jan Akkerman, de gitarist van Focus. Op 31 December 1988 wordt Serphina D'Arby geboren als dochter van de Amerikaanse zanger Terence Trent D'Arby. Ook op 31 December 1988 wordt de dan 67-jarige Yves Montand vader. Zijn 27-jarige vriendin Carole Amiel schenkt in een ziekenhuis in Nice in Zuid-Frankrijk het leven aan een zoon; Valentin. Op 31 December 2004 wordt Harry Hatcher geboren als zoon van Natasha Hamilton, zangeres van Atomic Kitten, en haar verloofde Gavin Hatcher. Uit een eerdere relatie heeft Natasha Hamliton al een zoon. Josh Cosgrove, geboren op 26 Augustus 2002.Op 31 December 1985 komen zanger Rick Nelson en zijn verloofde Helen Blair om het leven wanneer hun DC-3 ,in de buurt van Dekalb in het noordoosten van Texas, neerstort. Ook Patrick Woodard, Andy Chappin, Clark Russell, Bobby Neal en Ricky Intveld van The Stone Canyon Band overleven de crash niet. Het vliegtuig is op weg naar Dallas waar Nelson en The Sopne Canyon Band een Nieuwjaarsconcert willen geven. Volgens geruchten is het vliegtuig neergestort na een explosie als gevolg van het gebruik van cocaine aan boord. Rick Nelson is in de jaren zestig vooral bekend van hits als A Teenager's Romance, Stood Up, Poor Little Fool en Hello Mary Lou. In 1972 heeft hij met The Stone Canyon Band zijn laatste hitnotering met Garden Party. Rick Nelson is 45 jaar geworden. Vlak na zijn dood verschijnt het album Memphis Sessions, een plaat die opnamen bevat uit het eind van de jaren zeventig. Het album bevat sympathieke versies van pophits door de jaren heen, onder meer Bobby Darins Dream Lover.


Op 31 December 1975 stopt Radio Luxemburg met de Nederlandse uitzendingen. Het radiostation is destijds op 5 December 1953 begonnen met het uitzenden van de eerste Nederlandse programma’s op 208 meter in de middengolf. Max van Praag is dan één van de eerste presentatoren. Later volgen ondermeer Herman Emmink, Willem Duys, Peter Koelewijn, Felix Meurders, Stan Haag en Frans van der Drift. Vanaf 25 Januari 1974 neemt de Nederlandse service in de programmering op zondag niet meer dan anderhalf uur voor haar rekening. Tegenvallende reclame-inkomsten maken ook hier een einde aan.


David Bowie is op 31 december 1979 te zien in de Kenny Everett New Year Show. Bowie brengt een akoestische versie van Space Oddity ten gehore.


Op 31 December 1978 wordt er voor het laatst een concert gegeven in The Winterland Arena, de concertzaal van Bill Graham wordt daarna gesloten. Op oudejaarsdag 1978 is het Grateful Dead die het laatste concert mag geven. Sinds 1965 heeft Grateful Dead zo'n zestig keer opgetreden in Winterland. De band rond Jerry Garcia wordt bijgestaan door leden van The New Riders Of The Purple Sage. Ook de Bluesbrothers, John Belushi en Dan Ackroyd zijn van de partij. Van het optreden verschijnt in 2003 de dubbele DVD The Closing Of Winterland, die het hele concert bevat en een kleine zes uur duurt.


Steve Van Zandt, gitarist van The E-Street Band op 31 December 1982 in het huwelijk met Maureen Santora. De plechtigheid heeft plaats in Asbury Park in New Jersey. Het huwelijk wordt ingezegend door Little Richard. Bruce Springsteen is getuige. Op de receptie zingen Little Richard en Percy Sledge samen When A Man Loves A Woman.


Op 31 December 1960 gaat in New York de bioscoopfilm Where The Boys Are in premiere. De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door Connie Francis. De op 12 December 1938 als Concetta RoseMaria Franconero geboren zangeres breekt door in Januari 1958 wanneer Dick Clark in zijn programma American Bandstand er voor zorgt dat Francis' plaat Who's Sorry Now hoog in de Amerikaanse Top 10 terecht komt. Het nummer staat in Engeland in 1958 zelfs zes weken achtereen op de eerste plaats in de hitlijsten. Francis' wereldwijde faam is daarmee gevestigd.


Bij een ernstig auto-ongeluk met zijn Corvette Stingray op Rivelin Road vlak bij het Engelse Sheffield wordt op 31 December 1984 de linkerarm van drummer Rick Allen van Def Leppard afgerukt. Zijn vriendin, Miriam Barendson uit Amsterdam komt vast in het wrak te zitten, maar mankeert verder niets. In het Royal Hallamshire Hospital wordt geprobeerd de arm van Rick Allan met behulp van microchirurgie wer aan zijn lichaam te zetten. Nadat aanvankelijk de operatie een succes is, moet door complicaties de arm alsnog geamputeerd worden. Def Leppard is bezig met de opvolger van het succesvolle album Pyromania, maar de drumtracks zijn gelukkig zo goed als opgenomen. Voor Rick Allen wordt een apart drumstel ontworpen waarbij hij hoofdzakelijk zijn voeten kan te gebruiken. Rick Allen moet wel weer op een nieuwe manier leren drummen. "If I couldn't play drums it would have destroyed me. If you're thrown in the deep end you swim, and that's basically what I did. I had to do it and with the rest of the band behind me and the encouragement I got from people from all over the world, I knew that I was going to play." aldus Rick Allen.


George Michael krijgt voor een prive-optreden op 31 December 2006 op een feestje de Russische zakenman Vladimir Potanin (een vriend van de Russische president Vladimir Putin) twee miljoen euro. Voor driehonderd genodigden geeft de Britse zanger een mini-concert van een uur. Na het optreden breekt er een brand uit, die waarschijnlijk is ontstaan door de restanten van vuurwerk van deze live-show. Bluswater richt veel schade aan. George Michael merkt hier niets van. De zanger heeft het landgoed dan al verlaten.


Met een grote show in Las Vegas luidt Neil Diamond op 31 December 1999 het nieuwe millennium in. Beelden van dit optreden gaan de hele wereld over als televisiestations overzichten van de feestelijkheden rond de eeuwwisseling uitzenden.


Op 31 December 1966 komt I'm A Believer van The Monkees op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40. Het door Neil Diamond geschreven nummer is door The Monkees op 15 Oktober 1966 in Studio B van de RCA Studios in New York, onder productionele leiding van Jeff Barry opgenomen. Drummer Mickey Dolenz van The Monkees is de zanger op I'm A Believer. Op de B-kant staat (I'm Not Your) Steppin' Stone, geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart dat in Juli 1966 is opgenomen in de Western Recorders Studio in Hollywood. Vanaf 21 Januari 1967 staat I'm A Believer drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.


The Cars treden op 31 December 1976 voor de allereerste keer op. Dit live-debuut is in op de Peace Air Force Base in Portsmouth in New Hampshire. Na dit debuut trekt de band al gauw volle zalen en een demo van Just What I Needed wordt een hit op de lokale FM-radio. November 1977 tekent de groep een platencontract met Elektra. Het debuut album The Cars wordt opgenomen in Londen en in December 1978 is de plaat met de singlehits Just What I Needed en My Best Friends Girl platina in de Verenigde Staten. Het blad Rolling Stone roept de groep uit tot de beste nieuwe band van het jaar. Drive, geschreven en gezongen door Ben Orr, is in 1984 goed voor een derde plaats. In Nederland komt Drive niet hoger dan 28. In Juli 1985 wordt Drive tijdens Live Aid gebruikt als de muzikale omlijsting bij beelden van hulpeloze Afrikaanse moeders en hun kinderen. Drive komt op 28 September 1985 opnieuw de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt deze keer de veertiende plaats. In 1988 gaan The Cars uit elkaar. Ben Orr overlijdt op 3 Oktober 2000, op 53-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.


Natalie Imbruglia treedt op 31 December 2003 in het huwelijk met Daniel Johns. Eerder dit jaar zijn de Australische zangeres en de zanger en gitarist van de Australische groep Silverchair met elkaar verloofd. Het huwelijk wordt in het geheim voltrokken vlakbij Port Douglas aan de noordoostkust van Australie. Natalie Imbruglia en Daniel Johns hebben een huwelijksfoto vrijgegeven die door de media kan worden gekocht. De opbrengst komt ten goede aan de favoriete liefdadigheidsorganisaties van het bruidspaar. Natalie Imbruglia is in Australie beroemd geworden als actrice in de televisieserie Neigbours. Ook voor Kylie Minogue is deze serie de start van haar carriere geweest.


The Rolling Stones treden op 31 December 1964 op in Ready Steady Go!. In dit programma van de Engelse commerciele omroep ITV spelen zij Off The Hook, Little Red Rooster en Around And Around. Precies een jaar later, op 31 december 1965, brengen zij (I Can't Get No) Satisfaction en Get Off Of My Cloud ten gehore in Ready Steady Go!.


Stevie Nicks en Lindsey Buckingham krijgen op 31 December 1974 een telefoontje van Mick Fleetwood, waarin hij vraagt of zij beide lid willen worden van Fleetwood Mac. Mick Fleetwood is in het duo geinteresseerd geraakt nadat hij hun album, Buckingham/Nicks, heeft gehoord bij producer Keith Olsen. Niet veel later zijn de eerste opnamen van het album Fleetwood Mac. Het eerste album van Fleetwood Mac in de bezetting van Lindsey Buckingham, Mick Fleetwood, John McVie, Christine McVie en Stevie Nicks wordt in nog geen drie maanden opgenomen. Fleetwood Mac wordt in Juli 1975 uitgebracht, en er worden ruim vier miljoen exemplaren van verkocht. Drie singles halen de top-twintig van de Billboard Hot 100: Over My Head en Say You Love me, allebei geschreven door Christine McVie en Rhiannon geschreven door Stevie Nicks.


The Kinks maken op 31 December 1963 hun podium-debuut in het Lotus House Restaurant in Londen.


Op 31 December 1965 beginnen op 242 meter (1241 kHz) in de middengolf de testuitzendingen van Radio Scotland. Deze proefprogramma's komen vanaf het zendschip The Comet. Dit ligt drieeneenhalve mijl uit de kust bij het Schotse Dunbar. Tommy Shields is de eigenaar van Radio Scotland. Op 14 augustus 1967 verdwijnt het station uit de lucht als in Groot-Brittannie een anti-zeezenderwet van kracht wordt.


Floyd Cramer overlijdt op 31 December 1997 in Nashville aan de gevolgen van kanker. Floyd Cramer wordt geboren op 27 Oktober 1997 in Shreveport, Louisiana. De grootste hit van de pianist is Last Date dat in 1960 de tweede plaats bereikt in de Billboard Hot 100. Floyd Cramer werkt als pianist ondermeer met Elvis Presley, Patsy Cline, Eddy Arnold, Roy Orbison, Jim Reeves en The Everly Brothers. In 1979 krijgt hij een Grammy Award voor Best Country Instrumental, voor het nummer My Blue Eyes. Floyd Cramer is 64 jaar geworden.


Billy Joel geeft op 31 December 1999 een concert in de Madison Square Garden in New York. Opnamen hiervan worden uitgebracht op het live-album 2000 Years - The Millennium Concert. Na Songs In The Attic en Kohulept (Live In Leningrad) is het voor Billy Joel pas zijn derde live-album in een dertig jaar durende carierre. 2000 Years - The Millennium Concert komt op 20 Mei 2000 de Amerikaanse albumlijst binnen en haalt de veertigste plaats.


President Vladimir Poetin heeft voor zijn oudejaarsfeest op het Kremlin in Moskou op 31 December 2004 de groep Smokie uitgenodigd. De Engelse jaren zeventig-band krijgt bijna dertigduizend euro voor hun optreden in de Russische hoofdstad. De leden van Smokie zijn nog altijd idolen in de landen van het voormalige Oostblok. Tijdens de Koude Oorlog was Smokie buitengewoon populair achter het IJzeren Gordijn.


In San Francisco wordt op 31 December 1994 door zanger Patrick Monahan en zanger/gitarist Rob Hotchkiss, voormalig zanger van de powerrockband Apostles de groep Train opgericht. Om hun geluid wat voller en steviger te maken, vragen ze gitarist Jimmy Stafford en bassist Charlie Colin (beiden eveneens ex-Apostles) om versterking. Drummer Scott Underwood completeert het vijftal. Vanaf dat moment is Train vrijwel iedere avond wel ergens op de planken te vinden. Train breekt door in 1999 wanneer het nummer Meet Virginia, aanvankelijk slechts geperst als track op een compilatie-CD van Aware Records, massale airplay genereert op radio en tv. Binnen de kortste keren staat het nummer in de Amerikaanse Top-10.;


Heather Louise See wordt op 31 December 1963 in Colorado geboren als dochter van Linda Eastman en John Melvin (Mel) See. Zij zijn op 18 Juni 1962 in Tucson in Arizona met elkaar getrouwd. In Juni 1965 gaan Linda en Mel See uit elkaar. De fotografe trouwt op 12 Maart 1969 met Paul McCartney van The Beatles. Heather krijgt de achternaam van haar stiefvader. Linda McCartney overlijdt op 17 April 1998 aan de gevolgen van borstkanker op de Eastman Ranch in Arizona. Mel See pleegt op 19 Maart 2000 zelfmoord in zijn huis in Tucson. Hij lijdt dan al een tijd aan zware depressies. Mel See is 63 jaar geworden.;


Op 31 December 1996 maakt Buckingham Palace bekend dat het Koningin Elizabeth behaagt om Paul McCartney in de adelstand te verheffen wegens zijn verdiensten voor de Britse muziekwereld. Hij mag zich voortaan Sir Paul McCartney noemen. Componist Andrew Lloyd Webber wordt benoemd tot Lord. Volgens de bekendmaking worden beiden op 11 Maart 1997 op Buckingham Palace in Londen verwacht om de versierselen, die bij deze onderscheidingen horen, in ontvangst te nemen. Bij de jaarlijkse Engelse lintjesregen op 31 December 2003 krijg zanger/gitarist Ray Davies, van The Kinks een CBE ( Commander Of The Order Of The British Empire) uitgereikt. Ray Davies krijgt deze onderscheiding vanwege zijn inzet en betrokkenheid voor de Britse muziek. Pete Waterman en Roger Daltrey worden op 31 December 2004 door de Britse Koningin Elizabeth onderscheiden. De zanger van The Who wordt geëerd als Commander In The Order Of The British Empire (CBE) voor zijn lange zangcarrière en het vele liefdadigheidswerk dat hij verricht. Roger Daltrey over zijn ontmoeting met Queen Elizabeth: "She said I got this for my music as well as charity work but I don't think she's a rock and roll fan. She'd probably fall off her podium if she heard The Who's songs. I still have criticisms of the establishment but the Queen is an exceptional woman. I think she's amazing." Daltrey haalt zijn onderscheiding op samen met ondermeer zijn kleindochter (foto). Producer Pete Waterman krijgt een Order Of The British Empire (OBE). De versierselen worden in Februari 2005 aan het tweetal uitgereikt. Op 31 december 2005 wordt Tom Jones door de Britse koningin Elizabeth in de adelstand verheven. Hij mag zich evenals Cliff Richard, Elton John en Mick Jagger "Sir" noemen. Ook Babette, Joy en Teddie Beverley van The Beverley Sisters, jazzmusicus John Dankworth en Eddi Reader, de ex-zangeres van Fairground Attraction, krijgen een lintje. De onderscheidingen worden begin 2006 op Buckingham Palace in Londen uitgereikt.


Zoekmachine Google maakt op 31 December 2003 de top tien van meest gezochte items bekend. In 2003 heeft Google ruim 55 miljard aanvragen uit de hele wereld verwerkt. De meest aangevraagde onderwerpen zijn Britney Spears, Harry Potter en The Matrix. Ook Shakira, David Beckham, 50 Cent en de oorlog in Irak staan in de top-tien. Britney Spears is ook bij de op internet meest opgevraagde foto's en afbeeldingen het populairst, gevolgd door Jennifer Lopez en Pamela Anderson. De actrices Halle Berry en Jennifer Love Hewitt, hoog genoteerd in 2002, zijn bij de gebruikers van Google uit de gratie - evenals Nelly Furtado en Ben Affleck. Madonna behoort in geen enkel land meer tot de populairste zoektermen van Google. In Nederland zijn Eminem en Justin Timberlake de twee meest aangevraagde mannen bij Google. In Frankrijk is in 2003 de site van SNCF, de Franse spoorwegen, het drukst bezocht. Het videospel Gundam is de populairste zoekterm in Japan.


Kevin Scott McMichael, de uit Canada afkomstige gitarist van de Britse groep Cutting Crew, overlijdt 31 December 2002 aan de gevolgen van longkanker. In 1987 heeft Cutting Crew een Amerikaanse nummer 1-hit met (I Just) Died In Your Arms Tonight. In Nederland komt de single op 29 November 1986 niet hoger dan een negende plaats. Na Cutting Crew werkt Kevin McMichael ondermeer met Robert Plant en The Rankin Family. Kevin McMichael is 51 jaar geworden.


Op 31 December 1987 trouwt zangeres Jody Pijper met Kees Meijer. Het is voor beiden hun tweede huwelijk. Jody Pijper heeft eerder samengewoond met Peter Hollestelle, de broer van Conny Vandenbos. In 1979 hebben Jody Pijper en Peter Hollestelle als Cashmere een hit met Love's What I Want.

The Band geeft op oudjaarsdag, 31 December 1971, een concert op de Academy Of Music in New York. Het optreden wordt opgenomen met de bedoeling om het later uit te brengen als live album. Speciale gast die avond is Bob Dylan, die zijn vroegere begeleidingsband tijdens dit speciale concert op het podium bijstatt. Zanger/gitarist Robbie Robertson over die avond: "I felt that this mission was accomplished. I really felt very good about the show and i was hoping it was captured on tape properly. It was an extraordinary experience and i felt like we had tried something that had paid off. And then Bob showed up! It was like 'Okay this chapter is definitely complete'". De opnamen verschijnen in het najaar van 1972 onder de naam Rock Of Ages, en bereikt een 6e plaats in de albumlijst van Billboard.


Graham McPherson treedt op 31 December 1981 in het huwelijk met Bette Bright. De twee zijn beter bekend onder hun artiesten namen. Graham McPherson, alias Suggs, is de zanger van Madness. Bette Bright is geboren als Anne Martin en is in de jaren zeventig de zangeres van The Deaf School, een groep uit Liverpool. Uit dit huwelijk worden twee dochters geboren. Graham McPherson is tegenwoordig diskjockey op het Engelse radiostation Virgin Radio.


De Britse commerciele omroep ATV zendt op 31 December 1961 een speciale Oudejaarsavond-aflevering uit van Sunday Night At The London Palladium. Optredende artiesten in dit televisieprogramma zijn Lonnie Donegan, Roy Castle, Bert Weedon, Alma Cogan, Jack Parnell, Vera Lynn en Cliff Richard.


Op 31 December 1977 komt het verzamel album Alle 13 Goed! Deel 13 op een 46ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Alle 13 Goed! Deel 13 bereikt op 14 Januari 1978 de 29ste plaats als hoogste notering. Op het 13e deel van de populaire serie staan de volgende artiesten: BZN met The Clown, Luv’ met Dream Dream, Ecstasy met Nobody But You, Donna Summer met I Remember Yesterday, Teenager met Baby Hold On, Veronica Unlimited met Right On, Santa Esmeralda & Leroy Gomez met Don't Let Me Be Misunderstood / Esmeralda Suite, Road met Unchained Melody, First Choice met Doctor Love, Danny Williams met Dancin' Easy, Player met Baby Come Back, Johnny Roman met Buona Sera en Kamahl met Love Is A Beautiful Song.


Na slechts 65 voorstellingen wordt op 31 December 1989 de opvoering van De Driestuiveropera in het Lunt-Fontanne Theatre in New York wegens gebrek aan belangstelling gestaakt. In deze musical van Bertolt Brecht en Kurt Weil maakt Sting als Macheath zijn Broadway-debuut.


Op 31 December 1976 wordt op BBC 1 het programma A Jubilee Of Music uitgezonden. In deze televisie uitzending zijn ondermeer liveoptreden te zien van Lulu, Cliff Richard, Mr. Acker Bilk en Vera Lynn te zien.


Muziek Jarige Op 31 December

1939: John Brian Alford - The Allisons Zanger
1942: Andy Summers - The Police Gitaar
1943: John Denver (Henry John Deutschendorf) - Zanger USA († 12 Okt. 1997)
1943: Peter Quaife - The Kinks Bas
1946: Patti Smith (Patricia Lee Smith) - Zangeres USA
1947: Burton Cummings - The Guess Who Zanger
1948: Donna Summer (LaDonna Adrian Gaines) - Zangeres USA († 17 Mei 2012)
1951: Tom Hamilton - Aerosmith Bas
1951: Fermin Goytisolo - KC & The Sunshine Band Percussie
1960: Paul Westerberg - The Replacements Gitaar/Zang
1961: Scott Taylor - Then Jerico Gitaar
1963: Scott Ian (Scott Ian Rosenfeld) - Anthrax Gitaar
1972: Joey McIntyre - New Kids On The Block Zanger
1973: Thomas Lina - Rosemary's Sons Toetsen/Zang
1985: Jan Smit - Zanger Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten