Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 nov 2012

Muziekgeschiedenis van 1 December

Janis_joplinJanis Joplin treedt op 1 December 1968 voor de laatste keer op met Big Brother & The Holding Company. Met Big Brother & The Holding Company beleeft Janis Joplin op het Monetry Pop Festival in Juni 1967 haar grote doorbraak. Dit maakt de 24-jarige zangeres echter niet veel gelukkiger. Ze begint zich over te geven aan overvloedig dranken drugsgebruik. Haar ongeremde, uitdagendepodiumact maakt haar al gauw een mikpunt van de autoriteiten. Zo wordt ze op een dag vanwege vermeende obsceniteiten in de boeien geslagen en opgesloten. Cheap Thrill is een eclatant succes dat de groep wereldfaam bezorgt. In 1968 komen er echter scheuren in de samenwerking met Big Brother & The Holding Company, en als ze in April 1969 voor het eerst naar Europa komt, heeft ze een nieuwe begeleidingsgroep: The Kozmic Blues Band met o.a. ex Big Brother-gitarist Sam Andrew.

Tom Jones staat op 1 December 1966 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Green Green Grass Of Home. De single staat uiteindelijk 7 weken op de eerste plaats en is voor platenmaatchappij Decca de eerste millionseller met een Brits (Wales) artiest.

Ten_years_afterOp 1 December 1989 staat Ten Years After in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. De groep speelt weer in de originele bezetting met zanger/gitarist Alvin Lee, bassist Leo Lyons, drummer Ric Lee en toetsenist Chick Churchill. De setlist is: Rock & Roll Music To The World, Hear Me Calling, Good Morning Little School Girl, Slow Blues In C, Let's Shake It Up, Hobbit, Going To Chicago, Love Like A Man, Saturday Night, Bad Blood, Johnny B. Goode, Scat Thing, I Can't Keep From Crying Sometimes, Victim Of Circumstance, I'm Going Home en Choo Choo Mama.

In het Engelse weekblad New Musical Express van 1 December 1961 wordt de jaarlijkse populariteitspoll gepubliceerd. Elvis Presley is gekozen als de beste zanger ter wereld. Cliff Richard is de beste zanger van Engeland. When The Girl In Your Arms Is The Girl In Your Heart van Cliff Richard & The Shadows is gekozen tot de beste single van het jaar. Op dezelfde dag maakt de producer Norrie Paramor bekend dat hij deze maand vijf dagen heeft geboekt in de studio van EMI aan Abbey Road in Londen om nieuw materiaal met Cliff Richard & The Shadows op te nemen.

Op 1 December 1968 beginnen The Beach Boys met een optreden in het Londen Palladium aan een Europese tournee. In het voorprogramma staan Barry Ryan, Bruce Channel, Eclection, Sharon Tandy & Fleur De Lys, The Majority en Vanity Fair. Roger Day, de ex-discjockey van Radio Caroline, is de presentator. Hierna volgen voor The Beach Boys optredens in Bristol, Sheffield, Manchester, Birmingham, Cardiff, Glasgow, West-Berlijn, Dusseldorf, Amsterdam en Parijs. Op de laatse dag van deze tournee, 18 december 1968, worden in Londen opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Top Of The Pops.

Interview_bill_grundyThe Sex Pistols zijn op 1 December 1976 te gast in het door ITV, op de vroege avond, uitgezonden programma Today. Oorspronkelijk zou Queen te gast zijn, maar die moesten afzeggen vanwege een spoedbehandeling bij de tanddarts voor Freddie Mercury. Wanneer interviewer Bill Grundy de Sex Pistols een beetje belachelijk zit te maken reageert gitarist Steve Jones met de diplomatieke woorden: "You dirty bastard...you dirty fucker...what a fucking rotter!". Na de uitzending krijgt ITV honderden telefoontjes van boze kijkers vanwege het taalgebruik. Na dit televisieoptreden zegt hun platenmaatschappij EMI het contract met The Sex Pistols op.

Op 1 December 1988 geeft Lee Towers het eerste van acht concerten in de reeks Gala Of The Year in Ahoyxe2x80x99 Rotterdam. Gasten zijn ondermeer Wim Koopmans, Madeline Bell, Edward Reekers en Sandra Reemer. Het is voor het eerst dat Lee Towers zijn Gala Of The Year-concert niet op xc3xa9xc3xa9n, maar op meerdere avonden geeft. Het laatste concert is op 10 december 1988.

Vanaf 1 December 2006 krijgen fans van Blof die in 2006 het album Umoja hebben gekocht via de officiele website gratis toegang tot deel één van hun album Blof XXS. Hiervoor moet de CD van Umoja in de computer gedaan worden, via een code kan dan de speciale webpagina worden geopend om de nummers van Blof XXS gratis te downloaden. Op Blof XXS staan twaalf live-tracks die Blof tijdens hun theatertournee heeft opgenomen.

De Britse 'Queen-Mother' Elizabeth woont op 1 December 1960 de jaarlijke Variety Show in Londen bij. Optredende artiesten, die worden begeleidt door een orkest onder leiding van Norrie Paramor, zijn ondermeer Bruce Forsyth, Judy Garland en Cliff Richard & The Shadows.

The_black_albumEén week voor de officiele release besluit Prince op 1 December 1987 zijn nieuwste cd The Black Album niet uit te brengen. Eind November 1987 komt het bericht dat het nieuwe album van Prince is uitgesteld. Het gaat volgens de geruchten om een album zonder titel en zonder vermelding van artiest en met een zwarte hoes, vanaf dan The Black Album genoemd. Volgens Warner Brothers is het de bedoeling dat het een kerstverrassing moeten worden, maar wanneer Prince hoort dat het is uitgelekt annuleert hij het project. Later komt Prince zelf met de verklaring dat het album veel te donker is en in een neerslachtige periode is gemaakt. Op zijn volgende album en de volgende tournee maakte hij, door middel van een soort mythologische verhaal, duidelijk dat zijn alterego Camille de oorzaak van The Black Album is, maar dat die op tijd tot inkeer komt. The Black Album is een album dat wordt gekenmerkt door diepe funk en een hoge seksuele lading. Enkele exemplaren weten de dans van de vernietiging te redden en zo komt de bootleg al snel in omloop. Het wordt de meest verkochte bootleg aller tijden worden en in zijn volgende videoclip (Alphabet St.) staat er verscholen het bericht te lezen; Don't buy The Black Album. Het album wordt uiteindelijk in November 1994 alsnog officieel uitgebracht. Op The Black Album staan de volgende nummers: Le Grind, Cindy C., Dead On It, When 2 R In Love, Bob George, Superfunkycalifragisexy, 2 Nigs United 4 West Compton en Rockhard In A Funky Place.

Op 1 December 1996 overlijdt in Los Angeles, Californie liedjesschrijver Irving Gordon. Irving Gordon wordt op 14 Februai 1915 geboren in Brooklyn, New York. Gordon heeft tijdens zijn carriere liedjes geschreven voor ondermeer Billie Holiday, Eddy Arnold, Patti Page, Perry Como en Bing Crosby. Zijn bekendste compositie is Unforgettable dat in 1951 door Nat King Cole voor het eerst wordt opgenomen. Andere bekende liedjes van Irving Gordon zijn Please Forgive Me, Prelude To A Kiss, Delaware, Rollin' Stone, There's No Boat Like A Rowboat, Mama From The Train, What Will I Tell My Heart? en Me Myself And I. Irving Gordon is 81 jaar geworden.

De Talking Heads staan vanaf 1 December 1980 drie dagen in de Hammersmith Odeon in Londen. Het voorprogramma wordt verzorgd door een dan nog relatief onbekende U2. Enkele dagen later mag U2 ook het voorprogramma verzorgen in het Baltrard Pavillion in Parijs.

De broers Phil en Boon Gould verlaten op 1 December 1987 de groep Level 42. Al enige tijd zijn zij ontevreden over de muzikale koers die de groep volgt. Mark King, zanger/bassist/leider van Level 42, trekt als vervangers Gary Husband en Steve Topping aan. Steve Topping is op advies van Gary Husband door Mark King gevraagd, maar het klikt niet tussen de twee en Topping wordt weer ontslagen. Vervanger van Steve Topping is de gitarist Alan Murphy, die voorheen bij Go West gewerkt heeft.

HappyxmasgreenIn Amerika wordt op groen vinyl door platenmaatschappij Apple op 1 December 1971 het nummer Happy X-Mas (War Is Over) van John Lennon en Yoko Ono uitgebracht. Zij worden begeleid door The Plastic Ono Band en de dertig kinderen van het Harlem Community Choir. Op de B-kant staat Listen The Snow Is Falling van Yoko Ono. De single is geproduceerd door Phil Spector, en is van 28 tot 30 Oktober 1971 in New York opgenomen. Happy X-Mas (War Is Over) komt op 25 December 1971 de Billboard Hot 100 binnen en bereikt de tiende plaats. Omdat de muziekuitgeverijen van John Lennon en Yoko Ono in 1971 geen overeenstemming kunnen bereiken, wordt de single pas in 1972 wereldwijd uitgebracht. In Nederland komt Happy X-Mas (War Is Over) op 23 December 1972 de Top 40 binnen. Hij haalt de zesde plaats. Na de moord op John Lennon, op 8 December 1980, wordt Happy X-Mas (War Is Over) opnieuw uitgebracht. Op 3 Januari 1981 komt de single wederom de Top 40 binnen, deze keer goed voor een zesde plaats.

C.C. Deville (Bruce Anthony Johanssen) brengt op 1 December 1990 zes uur in de gevangenis van Louisville door. De gitarist van de glamrock band Poison is gearresteerd vanwege openbaar dronkenschap en misdadig gedrag na een concert wat Poison die avond gegeven heeft in Louisville.

Say_its_not_true_wwwplatenkastwebloVanaf 1 December 2007 kan de single Say It's Not True op www.queenonline.com gratis worden gedownload. Queen heeft samen met zanger Paul Rodgers dit nummer opgenomen voor de aidscampagne van Nelson Mandela. Op 1 December 2007, Wereld Aids Dag, vindt eveneens een benefietconcert plaats van de wereldwijde campagne 46664 in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Brian May, Roger Taylor en Paul Rodgers hebben daar in 2005 en 2006 al samen opgetreden. Rodgers, bekend van de bands Free en Bad Company, vervangt in de nieuwe samenstelling van Queen zanger Freddie Mercury, die in 1991 overlijdt aan aids. Tijdens het muziekfestival in Johannesburg op 1 December 2007 zijn er naast Queen ook optredens van ondermeer Peter Gabriel, Annie Lennox, Ludacris, Goo Goo Dolls, Razorlight en Jamelia.

Op 1 December 1981 treedt Johnny Hallyday in het huwelijk met Babeth Etienne. Voor de Franse zanger is dit zijn tweede huwelijk. Eerder is de als Jean-Philippe Smet geboren Hallyday van 12 April 1965 tot 1980 getrouwd geweest met de zangeres Sylvie Vartan. In Mei 1982 is het huwelijk tussen Johnny Hallyday en Babeth Etienne alweer over.

Yazoo_2Vince Clarke (rechts) kondigt op 1 December 1981 aan dat hij uit Depeche Mode stapt. Nadat Clarke zijn oude groep Depeche Mode de rug heeft toegekeerd zoekt hij eind 1981 opgefrist en wel contact met zijn vroegere schoolgenote Alison, Alf (links) voor vrienden. Hij weet dan dat ze op zoek is naar een op te richten band. Alf heeft al sinds jaar en dag R&B gezongen in allerhande bands, van The Vicars tot The Screaming Abdabs. Haar stem is warm en bluesy en eigenlijk zoekt ze een nieuwe bluesband, als Vince haar vraagt. Toch hapt ze toe: het lijkt een éénmalige samenwerking. Maar al tijdens de opnames van Only You, de eerste single, raakt het tweetal dermate geestdriftig over de resultaten dat tot vaste samenwerking wordt besloten. Zo wordt Yazoo geboren, de naam afkomstig van een oud Amerikaans blues-label. De intrigerende combinatie van Vince's computergestuurde elektronica en Alf's ongeremde gruis en passie stuurt aan op een regelrechte Top 10-hit in hun vaderland. De tweede single 'Don't Go' herhaalt deze prestatie moeiteloos, ditmaal ook in de Verenigde Staten, waar de groep na een door genoemd blueslabel gewonnen kort geding over het gebruik van de naam Yazoo als Yaz.

Op 1 December 1989 wordt Sly Stone (Sylvester Stone) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 55 dagen. Hij is schuldig bevonden aan het rijden onder invloed van cocaine. Twee weken later bekent de leider van Sly & Family Stone dat hij cocaine bij zich had tijdens zijn arrestatie. Sly Stone wordt in een kliniek opgenomen waar hij binnen veertien maanden afkickt.

Alicia Keys presenteert op 1 December 2004 in het Angel Orensanz Center, onder de naam An Evening With Alicia Keys, een show in New York. Er zijn de avond van Werels AIDS dag live-optredens van Alicia Keys zelf, Angie Stone en Common. De opbrengst is bestemd voor Keep A Child Alive. Deze organisatie voorziet kinderen met aids van medicijnen.

Zoe Isabelle Kravitz wordt op 1 December 1988 geboren, als dochter van zanger Lenny Kravitz en actrice Lisa Bonet. Op het album Mama Said uit 1991 staat het nummer Flowers For Zoe, wat Lenny Kravitz speciaal heeft geschreven voor zijn dochter.

Thriller_van_michael_jacksonThriller van Michael Jackson wordt op 1 December 1982 uitgebracht. Het album, wat oorspronkelijk de titel Starlight zou krijgen, is opgenomen in de Westlake Audio Studio in Los Angeles en geproduceerd door Quincy Jones. Thriller is het succesvolste album ooit van Michael Jackson. Van het album worden bijna 60 miljoen exemplaren verkocht (waarvan 40 miljoen in de hitperiode) en geldt daarmee al meer dan 20 jaar als het best verkochte album aller tijden. De muziek op Thriller is een combinatie van dance, funk, R&B en popmuziek, met een stijl die varieert van gepassioneerd en liefdevol (Human Nature) tot ruig en energiek (Beat it). In meerdere opzichten is Thriller een mijlpaal in de popgeschiedenis. Er worden zeven singles vanaf gehaald, die allemaal nog een hit worden ook. Maar belangrijker is de verdienste dat door Thriller zwarte artiesten zich bewust worden dat zij ook in staat zijn om een miljoenen verkoop te halen. Thriller is een inspiratie voor andere zwarte artiesten om niet langer bescheiden te blijven over hun eigen mogelijkheden. Thriller komt op 11 December 1982 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Vanaf 5 Maart 1983 staat het album drie weken op de eerste plaats. Thriller staat in totaal 104 weken in de LP Top 50.

Matt_monroe_wwwplatenkastweblognlIn de Londense wijk Shoreditch wordt op 1 December 1932 als Terence Parsons de latere onder de naam Matt Monro bekend geworden zanger geboren. Korte tijd treedt hij op als Al Jordan. De pianiste Winifred Atwell helpt hem aan de artiestennaam Matt Monro. De voornaam wordt geleend van de Fleet Street-journalist Matt White. Monro is de voornaam van de vader van Winifred Atwell. In 1956 verschijnt Ev'rybody Falls In Love With Someone als de eerste single van Matt Monro. In 1964 doet hij voor Groot-Brittannie mee aan het Eurovisie Songfestival. Met I Love The Little Things eindigt Matt Monro in Kopenhagen op de tweede plaats. Hetzelfde jaar heeft hij in Engeland zijn grootste hit met Walk Away. Matt Monro overlijdt op 7 Februari 1985, op 52-jarige leeftijd, aan de gevolgen van leverkanker.

Buddy Holly & The Crickets treden in aflevering 491 van het CBS-televisieprogramma The Ed Sullivan Show op 1 December 1957 voor het eerst op. Zij spelen en zingen That'll Be The Day en Peggy Sue. The Rays zijn te zien met Silhouettes, Bobby Helms met My Special Angel en Sam Cooke met You Send Me en For Sentimental Reasons. Ook zij maken in dit programma hun televisiedebuut.

George_harrison_live_in_japanOp 1 December 1991 begint George Harrison aan een tournee door Japan. De ex-Beatle wordt op deze tot 17 December 1991 durende tour begeleid door Eric Clapton en diens band. Deze groep bestaat uit Andy Fairweather-Low, Greg Phillinganes, Chuck Leavell, Nathan East, Steve Ferrone, Ray Cooper, Tessa Niles en Katie Kissoon. De registratie van deze tournee wordt in een CD-box op 10 Juli 1992 uitgebracht. George Harrison - Live In Japan komt op 1 Augustus 1992 binnen in de albumlijst van Billboard, en komt niet hoger dan nummer 126.

Rosa_parksRosa Parks wordt op 1 December 1955 wereldberoemd wanneer zij in Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama als zwarte passagier in het voorste deel van een bus zit en weigert op te staan voor een blanke man. Zij wordt gearresteerd, omdat volgens de wetgeving in Alabama alleen blanken in een bus voorin mogen zitten. Als reactie op haar arrestatie boycotten zwarten in heel Amerika 380 dagen lang het openbaar vervoer, totdat het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten de discriminerende regels ongrondwettig verklaart. Dit leidt naderhand tot gelijke rechten voor blank en zwart op scholen en andere openbare gelegenheden. Rosa Parks is op 24 Oktober 2005 in haar slaap overleden. Zij is 92 jaar geworden. Deze burgerrechtenactiviste wordt in 1989 bezongen door The Neville Brothers in Sister Rosa en in 1999 door OutKast in Rosa Parks.

Bob Dylan treedt op 1 December 1985 in het huwelijk met gospel-zangeres Carolyn Y. Dennis. Het paar heeft elkaar ontmoet in 1978 tijdens de opnamen van zijn LP Street Legal. Carolyn Y. Dennis is xc3xa9xc3xa9n van de achtergrondzangeressen. De zangeres heeft ook meegewerkt aan albums van ondermeer Stevie Wonder en Bruce Springsteen. Op 6 juni 1986 wordt hun dochter Desiree Gabrielle Dennis-Dylan geboren. In Oktober 1992 gaan Bob Dylan en Carolyn Dennis uit elkaar.

Op 1 December 1984 komt Something Heavy Going Down van de Golden Earring op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze opvolger van het redelijke succesvolle Clear Night Moonlight (Vanaf 5 Mei 1964 2 weken op een 11e plaats in de Top 40) staat slechts drie weken in de lijst. Something Heavy Going Down bereikt op 8 December 1984 de 33ste plaats als hoogste notering.

Vanaf 1 December 1986 ligt Only Love Remains van Paul McCartney in de platenwinkel. Only Love Remains is een nummer van het album Press To Play. De single komt op 13 December 1986 binnen in de Engelse hitparade, en bereikt een 34ste plaats. In Nederland haalt Only Love Remains niet eens een notering in de tipparade.

Britney_spears_foundationOp de internetveiling-site Ebay begint op 1 December 2003, ten behoeve van de Britney Spears Foundation, een veiling waarop ondermeer de zilveren sportwagen waar Britney Spears in rijdt in de videoclip bij Me Against The Music (dan haar huidige single) te koop wordt aangeboden. De auto wordt geveild ten behoeve van de Britney Spears Foundation. De motorkap en het stuur van de auto zijn door Britney Spears gesigneerd. Geinteresseerden kunnen tot donderdag 11 December 2003 een bod uitbrengen. Er kan ook worden geboden op de outfit die Britney Spears op donderdag 4 september 2003 heeft gedragen tijdens haar open lucht-optreden in Washington ter gelegenheid van de start van de Amerikaanse voetbalcompetitie. Het tenue bestaat uit een zwarte voetbalbroek, zwarte shorts, een zwart-wit scheidsrechterhemd en schoenen van Reebok. De opbrengst van de veilingen gaat naar een centrum voor kankeronderzoek.

Cobi_schreijer_wwwplatenkastweblognCobi Schreijer overlijdt op 1 December 2005 in het Rosa Spier Huis in Laren in Noord-Holland. Schreijer begint haar muzikale carriere in 1938 in het trio The Novelty Sisters. Later gaat Cobi Schreijer Nederlandse volksliedjes en oude ballades vertolken. Sinds de jaren zestig heeft zij de leiding over de troubadour- en folkclub De Waag in Haarlem. Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Lenny Kuhr, Astrid Nijgh en Elly en Rikkert Zuiderveld treden geregeld op in deze club. Ook Joan Baez en Simon & Garfunkel hebben in De Waag opgetreden. Op initiatief van Boudewijn de Groot neemt Cobi Schreijer in 1998 haar laatste album op. Cobi Schreijer is 83 jaar geworden.

Stephen Thadeus Crompton Gibb wordt op 1 December 1973 geboren als eerste zoon van Barry Gibb en zijn vrouw Linda. De zanger van de Bee Gees en zijn vrouw krijgen in totaal vijf kinderen. Stephen Gibb treedt op 7 November 2002 in het huwelijk met Gloria Levas. Op 27 December 2002 wordt hun dochter Nina Lyn geboren.

Op 26 September 1969 is Ringo Starr begonnen met de opnamen van zijn eerste solo-album, Sentimental Journey. De opnamen olv George Martin worden op 1 December 1969 afgerond. Sentimental Journey ligt vanaf 3 April 1970 in de platenwinkel. Deze LP komt op 18 april 1970 binnen in de Britse albumlijst. Sentimental Journey bereikt de zevende plaats. Naast de titelsong staan op dit album Night And Day, Whispering Grass, Bye Bye Blackbird, I'm A Fool To Care, Stardust, Blue Turning Grey Over You, Love Is A Many Splendoured Thing, Dream, You Always Hurt The One You Love, Have I Told You Lately That I Love You? en Let The Rest Of The World Go By. In een interview zegt Ringo Starr: "I made this album for me mum."

Stphane_grappelliOp 1 December 1997 overlijdt in een ziekenhuis in Parijs de violist Stephane Grappelli. Stephane Grappelli wordt op 26 Januari 1908 In Parijs geboren als zoon van een Italiaanse filosofieleraar. Op zijn dertiende krijgt hij van zijn vader een viool. Grappelli leert zichzelf zowel viool als piano  spelen. Op zijn vijftiende werkt hij al als pianobegeleider van stomme films, en doe als autodidactisch violist en pianist toelatingsexamen voor het Parijse conservatorium waar hij van 1924 tot en met 1928 studeert. In 1934 ontmoet hij de gitarist Django Reinhardt in een nachtclub in Montparnasse. Samen vormen ze de zigeunerjazz-formatie Le quintette Du Hot Club De France, samen met Django's broer Joseph Reinhardt en Roger Caput op gitaar, en Louis Vola op contrabas. Door de tweedeWereld Oorlog valt het quintet uit elkaar. In 1946 komt de groep muzikanten weer bij elkaar, maar het zou het succes van voor de oorlog niet meer halen. Grappelli speelt vervolgens samen met vele grootheden uit de jazz zoals Barney Kessel, Oscar Peterson, Mcoy Tyner en Duke Ellington, maar ook met de violisten Jean-Luc Ponty en Yehudi Menuhin, zanger Paul Simon en mandolinespeler David Grisman. Stephane Grappelli is 89 jaar geworden.

I_should_have_known_better_wwwplateJim Diamond komt op 1 December 1984 op een 37ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single I Should Have Known Better. Jim Diamond heeft dit nummer samen met Graham Lyle geschreven. I Should Have Known Better, met op de B-kant Impossible Dream, bereikt de tweede plaats. Drie jaar eerder staat Jim Diamond samen met de toetsenist Tony Hymas als het duo Ph.D. op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met hun single I Won't Let You Down. Tony Hymas is ook te horen in de Top 10-hit Wild Places van Duncan Browne uit 1979.

Op 1 December 1988 wordt Elizabeth Dawn Winwood geboren als tweede dochter van de zanger/toetsenist Steve Winwood en zijn vrouw Eugenia Crafton. Zij zijn in Januari 1987 in het huwelijk getreden wanneer blijkty dat Eugenia Crafton in verwachting blijkt te zijn van hun eerste kind. Mary Claire Winwood wordt in Mei 1987 geboren. In Februari 1993 wordt hun eerste zoon Stephen Calhoun geboren. In September 1195 komt er nog een derde dochter bij; Lilian Eugenia.

'N Sync, Britney Spears en B*Witched beginnen op 1 December 1998, met een optreden in Columbus, Ohio, aan een gezamenlijke tournee door Amerika.

Op de website van de Grammy Awards staat op 1 December 2008 te lezen dat de nummers We Are The Champions en We Will Rock You van Queen worden opgenomen in de Grammy Hall Of Fame. De Grammy Hall Of Fame is een lijst waarin nummers worden opgenomen die minimaal meer dan 25 jaar geleden zijn uitgebracht. Een speciale commissie, bestaande uit experts en historici vanuit verschillende muziekbranches, beslist jaarlijks welke opnamen aan de lijst worden toegevoegd. Naast de nummers van Queen zijn ondermeer ook de liedjes For Once In My Life van Stevie Wonder en Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd opgenomen.

Matthew_and_son_wwwplatenkastweblogCat Stevens staat op 1 December 1966 in de platenstudio van Decca in West Hampstead, Londen om het nummer Matthew And Son op te nemen. Matthew And Son wordt op 30 December 1966 als zijn tweede single uitgebracht. De single komt op 12 Januari 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats. In Nederland komt Matthew And Son niet verder dan de 21ste plaats. Cat Stevens over Matthew And Son: "I had a song called Baby Take Me Back Home which used that little riff. I had a girlfriend, and she was working for this big firm, and i didn't like the way that she had to spent so much of her time working. The riff seemed to fit the words 'Matthew And Son'. There was a bit of social comment there about people being slaves to other people".

Allerlei memorablia van Frank Sinatra brengen op 1 December 1995 tijdens een veiling in Los Angeles ruim twee miljoen dollar op.

Organisator One & Only Productions maakt op 1 December 2007 bekend dat er een tweede concert komt van Doe Maar in De Kuip in Rotterdam. De kaarten voor het optreden op 12 Juli 2008 zijn binnen een uur uitverkocht. Doe Maar staat nu ook op 10 Juli 2008 in het Rotterdamse voetbalstadion. Over de keuze voor De Kuip laat de band weten: "De Kuip heeft een rijke pophistorie, het is in onze beleving dan ook de meest logische xc3xa9n geschikte locatie voor een openluchtconcert. Toen de mogelijkheid zich aandiende om een concert te geven in De Kuip, leek dit ons een uitgelezen kans om nog xc3xa9xc3xa9n maal een bijzonder concert te beleven samen met onze fans." Doe Maar, dat begin jaren 80 van de vorige eeuw de hitparade domineerd met Nederlandstalig repertoire, gaat in 1984 uit elkaar. De band keert in 2000 xc3xa9xc3xa9nmalig terug voor een serie van zestien uitverkochte reunieconcerten in het Rotterdamse Ahoy.

Jimi Hendrix ontslaat op 1 December 1968 zijn manager Chas Chandler. Hendrix en Chandler verschillen van mening over de te volgen koers tijdens de opnamen van het album Electric Ladyland. Chas Chandler heeft de zanger/gitarist in 1966 overgehaald vanuit de Verenigde Staten naar Engeland te komen, en is grotendeels verantwoordelijk voor het succes van Jimi Hendrix.

MarthaIn Detroit staan Martha & The Vandellas op 1 December 1972 voor het laatst samen op de planken. Martha Reeves gaat solo verder. Martha Reeves & The Vandellas (Annette Sterling en Rosalind Ashford) beginnen als achtergrondkoortje bij Motown voor Marvin Gaye. Als zangeres Mary Wells een keer niet op tijd in de studio arriveert, mag Martha, die ook als secretaresse bij Motown werkt, het klaarliggende I'll Have To Let Him Go inzingen. Pas als de groep in 1963 met het Holland-Dozier-Holland produktieteam gaat samenwerken, worden er resultaten geboekt. Come And Get These Memories en Heatwave, een goed voorbeeld van geseculariseerde gospel, zijn hits. De wijze waarop The Vandellas Martha antwoorden en opzwepen is duidelijk op gospel gebaseerd. Dancing In The Street met een ongewoon zware backing, wordt in 1964 een hit. Nowhere To Run en Jimmy Mack vervolgen in 1965 en 1967 de serie hits. Na 1967 krijgen Martha & The Vandellas het steeds moeilijker. Bless You, dat teruggrijpt naar hun eerste serie hits, is in 1971 een laatste hit. Martha's eerste solo-elpee (produktie: Richard Perry) is naar verluidt de duurste flop aller tijden. Ook later solowerk doet het slecht. Martha's beperkte vocale mogelijkheden zijn altijd het beste naar voren gekomen op haar up-tempohits uit de jaren zestig.

De Amerikaanse zanger Bobby Darin trouwt op 1 December 1960 met actrice Sandra Dee. Op 16 December 1961 wordt hun zoon Dodd Michael geboren. Op 7 Maart 1967 gaat het paar uit elkaar. Bobby Darin overlijdt op 20 December 1973 tijdens een open hart-operatie. Hij is 37 jaar geworden. Sandra Dee overlijdt op 62-jarige leeftijd op 20 Februari 2005 aan de gevolgen een nierziekte.

Gonna Get Along Without You Now van Viola Wills komt op 1 December 1979 op 21 binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de zevende plaats. Gonna Get Along Without You Now is geschreven door Milton Kellem. Teresa Brewer is in 1952 de eerste die dit nummer opneemt, dan onder de titel van Gonna Get Along Without Ya Now. Haar versie bereikt de 25ste plaats in de Amerikaanse hitparade.

Wings_greatestVanaf 1 December 1978 ligt Wings Greatest in de Europese platenwinkels. In Amerika is deze verzamel-LP al op 13 November 1978 verschenen. In de Billboard-albumlijst komt Wings Greatest niet hoger dan de 29ste plaats. In Engeland bereikt de LP de vijfde plaats. In Nederland komt Wings Greatest op 16 December 1978 de LP Top 50 binnen, en bereikt de 21ste plaats. Op Wings Greatest staan de volgende hits: Another Day, Silly Love Songs, Live And Let Die, Junior's Farm, With A Little Luck, Band On The Run, Uncle Albert/Admiral Halsey, Hi Hi Hi, Let 'Em In, My Love, Jet en Mull Of Kintyre.

De musical Promises Promises gaat op 1 December 1968, in het Shubert Theatre in New York, in premiere. Promises Promises is geschreven door Neil Simon. Hal David en Burt Bacharach zijn verantwoordelijk voor de muziek. Jill O' Hara en Jerry Orbach spelen de hoofdrollen. Na 1281 voorstellingen valt op 1 Januari 1972 het doek voor Promises Promises op Broadway.

Een onderwijzeres uit Kentucky verliest op 1 December 1987 een rechtzaak voor het US Supreme Court, over haar ontslag nadat zij de film The Wall van Pink Floyd heeft laten zien aan haar klas. De rechtbank oordeelt dat de film niet geschikt is voor jeugdige kijkers vanwege de ruwe taal en de sexuele inhoud.

Howard_allen_sternOp 1 December 1997 wordt in Davenport, Iowa op KORB 93.5 FM de eerste Howard Stern Radio Show uitgezonden. Howard Allen Stern is op 12 Januari 1954 in Roosevelt, Long Island geboren en groeit uit tot een Amerikaanse radio- en televisiepersoonlijkheid. Hij noemt zichzelf de "King Of All Media". Zijn provocatieve toon maakt hem populair en rijk. In 2006 wordt Stern gekozen tot persoon op de TIME 100, een lijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. In datzelfde jaar wordt hij 7e op de jaarlijkse Celebrity 100 lijst van Forbes Magazine, een lijst waarop de invloedrijkste beroemdheden ter wereld worden gerangschikt.

Op 1 December 1958 tekent in Brooklyn, New York, de dan negentienjarige Neil Sedaka een platencontract bij RCA Victor. Zeven dagen later komt zijn eerste single The Diary binnen in de Billboard Hot 100. The Diary bereikt de veertiende plaats.

Natalie_imbruglia_daniel_johns_2Natalie Imbruglia treedt op 1 December 2004 in het huwelijk met Daniel Johns, de zanger van de Australische groep Silverchair. Eerder dat jaar zijn zij met elkaar verloofd. Het huwelijk wordt in het geheim voltrokken vlakbij Port Douglas aan de noordoostkust van Australie. Natalie Imbruglia en Daniel Johns geven een huwelijksfoto vrij die door de media kan worden gekocht. De opbrengst komt ten goede aan de favoriete liefdadigheidsorganisaties van het bruidspaar. Natalie Imbruglia is in Australie vooral beroemd geworden als actrice in de televisieserie Neigbours.  Ook voor Kylie Minogue is deze serie de start van haar carriere geweest. In 1998 scoort Natalie Inbruglia een wereldhit met het nummer Torn.

Op 1 December 1979 treedt Shaun Cassidy in het huwelijk met Ann Pennington. Op 25 November 1981 wordt hun dochter Caitlin Ann geboren. Zoon Jake wordt op 27 Februari 1985  geboren. Shaun en Ann Cassidy gaan op 4 Juli 1993 uit elkaar. Shaun Cassidy is de broer van David Cassidy. In Nederland heeft Shaun Cassidy in de jaren 1976/1978 een aantal kleine hitjes waaronder Morning Girl, Da Doo Ron Ron en Hey Deanie.

Do_they_know_its_christmas_band_aidPete Waterman krijgt op 1 December 1989 een telefoontje van Bob Geldof. De voormalig zanger van The Boomtown Rats belt de producer om te laten weten dat de hongersnood in Afrika weer is toegenomen. In Ethiopie worden dan inmiddels vier miljoen mensen met de dood bedreigd. Pete Waterman die op 1 December 1989 eigenlijk zou trouwen, cancelled zijn huwelijk onmiddelijk. Het gevolg van het telefoontje van Bob Geldof is dat op 3 December 1989 in de studio van Stock, Aitken en Waterman in Londen een nieuwe versie van Do They Know It's Christmas wordt opgenomen. Deze keer wordt er meegewerkt door ondermeer Bananarama, Big Fun, Bros, Cathy Dennis, D-Mob, Jason Donovan, Kevin Godley, Glen Goldsmith, Kylie Minogue, The Pasadenas, Chris Rea, Cliff Richard, Jimmy Somerville, Sonia, Lisa Stansfield, The Technotronics en Wet Wet Wet. Op 23 December 1989 komt deze single binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade en staat drie weken op de hoogste positie. Ook in Nederland komt Do They Know It's Christmas van Band Aid II op 23 december 1989 binnen in de Top 40, waar het op 6 Januari 1990 slechts de achttiende plaats bereikt.

Maywoodyou_treated_me_wrong_wwwplatDe debuutsingle van Maywood, You Treated Me Wrong komt op 1 December 1979 binnen op een 39ste plaats in de Nederlandse Top 40. Maywood bestaat uit de zusjes Dottie en Aaltje de Vries uit Harlingen. Zij beginnen hun muzikale loopbaan eind jaren zestig als De Karina's. You Treated Me Wrong staat slechts drie weken in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de 32ste plaats. You Treated Me Wrong is geproduceerd door Pim Koopman.

Wonderful_christmastimePaul McCartney komt op 1 December 1979 op de 37ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn kerstsingle Wonderful Christmas Time. Deze single, met op de B-kant het instrumentale Rudolph The Red Nosed Reggae, is op 16 November 1979 uitgebracht. Rudolph The Red Nosed Reggae is een reggae-bewerking van Paul McCartney van Rudolph The Red Nosed Reindeer wat oorspronkelijk is geschreven door Johnny Marks. Gene Autry & The Pinafores zijn in 1949 de eersten die dit Kerstnummer op de plaat zetten. Wonderful Christmas Time van Paul McCartney bereikt op 22 December 1979 de 24ste plaats in de Nederlandse Top 40 als hogste notering.

Op 1 December 1986 speelt The Charlie Watts Orchestra in Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dit jazz-orkest onder leiding van Rolling Stones-drummer Charlie Watts is op 29 november 1986 in de Music Hall in Hartford in Connecticut aan een korte Noord-Amerikaanse tournee begonnen die op 7 december 1986 in het Canadese Toronto eindigt.

Rihann Woods wordt op 1 December 2006 geboren als derde kind van Caroline Corr van The Corrs en haar man Frank Woods. Caroline Corr en Frank Woods zijn op 22 Augustus 2002 met elkaar in het huwelijk getreden. In Februari 2003 wordt hun zoon Jake Woods geboren. Hun eerste dochter Georgina Woods wordt in Oktober 2004 het levenslicht.

Big_fat_mamma_van_long_tall_ernie_tBig Fat Mamma van Long Tall Ernie & The Shakers komt op 1 December 1973 op een 35ste plaats binnen de Nederlandse Top 40. Deze derde single van de groep uit Arnhem bereikt op 29 December 1973 de elfde plaats als hoogste notering. Long Tall Ernie & The Shakers ontstaat als grap uit de groep The Moans. Deze naar een nummer van Art Blakey vernoemde band, is midden jaren 60 een muzikale uitspatting van een aantal Arnhemse Kunstacademie studenten. The Moans hebben vanaf het eerste uur ondermeer pianist Herman Brood in de gelederen. Nadat Brood zijn carriere voortzet bij Cuby & The Blizzards gaan The Moans enige tijd verder als Moan en Moan Nightmare. Moan mondt uiteindelijk in 1972, bij wijze van grap, uit in Long Tall Ernie and the Shakers. De band bestaat dan uit Alan Macfarlane (drums), Alfons Haket (gitaar), Arnie Treffers (zang), Henk Bruysten (basgitaar) en Jan Rietman (piano). Bij optredens speelt Moan voor de pauze progressieve popmuziek om daarna, verkleed als rockers, terug te komen voor rock-'n-rollcovers onder de naam Long Tall Ernie & The Shakers. Zanger Arnie Treffers is met Henk Bruijsten (Hank The Knife) en drummer Alan Macfarlane dan ook nog ook actief in de band Arnhem. In 1973 worden de zaken anders aangepakt. Onder leiding van manager Rein Muntinga verdwijnt Moan uit het voorprogramma en met een publiciteitscampagne worden The Shakers bekend als ruige rock-'n-rollband. Geruchten over agressieve bandleden en vechtpartijen samen met wilde optredens doen hun werk. Long Tall Ernie & The Shakers scoren successen met singles als Turn Your Radio On, Get Yourself Together en Allright. In Duitsland volgen televisieoptredens en concerten. Vanaf 1974 gaat Henk Bruijsten zijn eigen weg als Hank The Knife & the Jets en zanger Arnie Treffers maakt een soloalbum. Jan Rietman vertrekt een jaar later en Alfons Haket het jaar daarop. Het laatste originele lid Alan Macfarlane vertrekt na hun twee grootste hits, Do You Remember en The Golden Years Of Rock And Roll, uiteindelijk in 1978. In dat jaar wordt de rock-'n-rollact afgeschaft. Van de nieuwe lichting muzikanten beginnen gitarist Jos Jaspers en drummer Eugene Arts een nieuwe band onder de naam Turbo. In 1980 brengt de groep onder de naam The Block, vanwege contractuele verwikkelingen met Polydor, een single uit in Duitsland. In 1982 valt definitief het doek voor The Shakers. Alleen Jan Rietman blijft bekend, als pianist van het Los Vast-orkest en presentator van het gelijknamige NCRV-programma. Zanger Arnie Treffers overlijdt in 1995, op 48-jarige leeftijd, aan longkanker.

Nicole_hugogoeiemorgen_morgen_wwwplNicole Josy treedt op 1 December 1971, in Wemmel, Belgie in het huwelijk met Hugo Sigal. Zij hebben elkaar in 1970 leren kennen en treden vanaf dan op als het duo Nicole & Hugo. Met Goeiemorgen Morgen winnen Nicole & Hugo op 6 Februari 1971 de Belgische voorronde voor de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Vlak voor deze finale op 3 April 1971 krijgt Nicole geelzucht, en wordt duo in de finale vervangen door Jacques Raymond en Lily Castel. Zij eindigen in het Dublin, Ierland met hun versie van Goeiemorgen Morgen op een veertiende plaats. De finale van het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door Severine voor Monaco met het liedje Un Banc Un Arbre Une Rue.


Muziek Jarige Op 1 December

1930: Matt Monro (Terence Parsons) - Zanger Engeland († 7 Feb. 1985)
1934: Billy Paul (Paul Williams) - Zanger USA
1935: Lou Rawls - Zanger USA († 6 Januari 2006)
1944: John Densmore - The Doors Drums
1944: Charlie Grima - Wizzard Drums
1944: Eric Bloom - Blue Oyster Cult Gitaar/Zang
1945: Bette Midler - Zangeres USA
1946: Gilbert O'Sullivan (Ray O'Sullivan) - Zanger Ierland
1951: Jaco Pastorius - Bassist USA († 21 Sept. 1987)
1956: Julee Cruise - Zangeres USA
1958: June Lodge - Zangeres Jamaica
1959: Raymond Geerts - Hooverphonic Gitaar
1959: Steve Jansen (Stephen Batt) - Japan Drums
1963: Sam Reid - Glass Tiger Toetsen
1977: Brad Delson - Linkin' Park Gitaar
1980: Michelle Williams - Destiny's Child Zangeres
1980: Roger Peterson - Intwine Zanger

29 nov 2012

Muziekgeschiedenis van 30 November

Don_sugarcane_harrisDon "Sugarcane" Harris overlijdt op 30 November 1999 in zijn huurkamer in South-Central, Los Angeles een natuurlijke dood. Zijn lichaam wordt ontdekt door zijn muzikale partner Dewey Terry. Don Harris wordt geboren op 18 Juni 1938 in Pasadena Californie, en is het meest bekend van het duo Don & Dewey. Don & Dewey zijn missschien wel het meest dynamische tweetal van de Rock & Roll, min of meer de Sam & Dave van de jaren vijftig. Na enig voorbereidend werk voor kleine labels als Spot en Shade, worden Don & Dewey in 1955 door het Specialty-label gecontracteerd, met de bedoeling dat ze even ruige muziek zullen gaan maken als Little Richard. Dat lukt zeer goed met nummers als b.v. Jungle Hop, Koko Joe en Justine, die overigens geen van alle veel succes opleveren. Later zullen andere artiesten beter weg weten met de composities van Don & Dewey, zoals bijvoorbeeld The Olympics met Big Boy Pete, The Premiers en The Searchers met Farmer John, Dale & Grace en Donnie & Marie Osmond met I'm Leavin' It All Up To You en The Righteous Brothers met Justine en Koko Joe. Na Specialty maken Don & Dewey nog platen voor Rush en Highland, daarna concentreren zij zich ieder op hun solocarriere. Don 'Sugarcane' Harris speelt ondermeer bij Johnny Otis, John Mayall en Frank Zappa met wie hij de albums Hot Rats, Burnt Weeny Sandwich, Weasels Ripped My Flesh en Chunga's Revenge maakt. Daarnaast maakt Harris nog een serie albums voor het Westduitse BASF-label. Don Harris is begraven op het Rose Hills Memorial Park in Whittier en is 61 jaar geworden.

Op 30 November 1989 maken twee bands uit Manchester allebei hun debuut in het televisie programma Top Of The Pops. Het zijn The Happy Mondays die het nummer Hellelujah spelen, en The Stone Roses die Folls's Gold ten gehore brengen.

Dale_wwwplatenkastweblognlCountry & Western-zanger Dale McBride overlijdt op 30 November 1992 in Pflugerville, Texas aan de gevolgen van een hersentumor. Dale McBride wordt op 18 December 1936 geboren in Bell County, Texas en is het meest bekend als lid van Jimmy Heap's Melody Masters. Dale McBride is 55 jaar geworden.

With_the_beatles_van_the_beatlesHet album With The Beatles van The Beatles is op 30 November 1963 het eerste album van een groep dat een miljoen exemplaren verkoopt in Engeland. With The Beatles is op 22 November 1963 uitgebracht en is te koop in mono en in stereo. With The Beatles is tussen 18 Juli en 30 Oktober 1963 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Op het album staan zeven liedjes van John Lennon en Paul McCartney, één van George Harrison en zes covers, waaronder Please Mister Postman, Roll Over Beethoven Devil In Her Heart en Money. Het album is geproduceerd door George Martin. With The Beatles komt op 27 November 1963 in Engeland op de eerste plaats binnen en verdringt daarmee het eerste album van The Beatles, Please Please Me van de eerste plaats. With The Beatles blijft 21 weken op nr 1 staan en staat uiteindelijk 40 weken in de Top 30.

Op 30 November 1968 zijn The Beach Boys in Londen om televisieopnamen te maken voor Top Of The Pops. The Beach Boys playbacken in de BBC studio het nummer Do It Again. Deze opnamen worden op 25 December 1968 door de BBC uitgezonden. The Beach Boys zijn op 29 November 1968 vanuit Los Angeles naar Europa vertrokken voor een nieuwe tournee, die op 1 December 1968 in het Londense Palladium begint. Hierna volgen er nog concerten in Bristol, Sheffield, Manchester, Glasgow, Berlijn, Dusseldorf en Amsterdam. De Europese tournee wordt op 18 December 1968 met een optreden in Parijs afgesloten.

Scott_smithScott Smith wordt op 30 November 2000 tijdens een tocht met zijn zeiljacht The Sea Major van Vancouver naar Los Angelos met zijn vriendin Yvonne Mayotte en een goede vriend William Ellis vlakbij The Golden Gate brug door een 8 meter hoge golf verrast en overboord geslagen en verdrinkt. De San Francisco Coast Guard stopt op 1 December met het zoeken naar het lichaam. De familie van de bassist van de Canadese groep Loverboy blijft nog twee weken zoeken, maar het lichaam van Scott Smith wordt nooit gevonden. In een verklaring zegt Mike Reno, de zanger van Loverboy: "With a sad heart we write this to all who loved Scott Smith. Although every effort was made to find and save our soul mate, he was not found. This is a time of great sadness for all of us in Loverboy, his family, friends and all that knew him." Scott Smith is 45 jaar geworden.

Op 30 November 2006 ontsteekt Bianca Jagger de speciale verlichting van het Atomium in Brussel, Belgie. Deze verlichting van de toeristische bollen maakt deel uit van een grote actie tegen 68 landen met de doodstraf, waaronder de Verenigde Staten en China. De ex-vrouw van Mick Jagger van The Rolling Stones is ambassadrice van de Raad Van Europa voor mensenrechten.

Totp_awards2001_wwwplatenkastweblogIn Manchester wordt op 30 November 2001 de eerste Top Of The Pops UK Awards gehouden. De winnaars worden gekozen door kijkers van het populaire Engelse popprogramma. Westlife wint in de categorie Best Pop Act, Destiny's Child is Best R&B Act en Best Rock Act is U2. Best Dance Act is Fatboy Slim, terwijl in de categorie Best Newcomer Nelly Fortado met de prijs naar huis gaat. Als Best Single wordt Can't Get You Out Of My Head van Kylie Minogue gekozen en Best Album gaat naar The Invisible BAnd van Travis. Artist On Toip Of The World is Jennifer Lopez en de Hall Of Fame Award is voor Paul McCartney.

The_wall_van_pink_floydOp 30 November 1979 wordt het dubbelalbum The Wall van Pink Floyd in Nederland uitgebracht. Het album vertelt hoe een rockzanger, Pink, een muur om zichzelf heen bouwt om zich af te schermen van de buitenwereld. De stenen in de muur zijn alle traumatische gebeurtenissen uit zijn leven: Het opgroeien zonder vader, bepaalde leraren op school, een moeder die hem klein wilde houden, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, verbroken relaties. Dit alles leidt bij Pink tot gevoelens van leegte, agressie, wanhoop en gevoelloosheid en het creeren van een muur om zich heen. Hij raakt overspannen en ziet zichzelf als een onaantastbare dictator, die alle zwakkeren in de samenleving wil uitroeien. Als in een (denkbeeldige) rechtszaak zijn schoolmeester, vrouw en moeder tegen hem getuigen, wordt hij gedwongen de muur af te breken. Roger Waters verteld in meerdere interviews verteld dat de teksten grotendeels autobiografisch zijn en dat het idee voor het album is ontstaan omdat Waters, sinds de enorme populariteit van Pink Floyd en de optredens in voetbalstadions, het gevoel heeft dat er een muur is ontstaan tussen de band en het publiek. The Wall komt op 8 December 1979 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en staat vanaf 5 Januari 1980 acht weken op de eerste plaats. Op The Wall staan de volgende nummers: Op The Wall staan In The Flesh?, The Thin Ice, Another Brick In The Wall (Part One), The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part Two), Mother, Goodbye Blue Sky, Empty Spaces, Young Lust, One Of My Turns, Don't Leave Me Now, Another Brick In The Wall (Part Three), Goodbye Cruel World, Hey You, Is There Anybody Out There?, Nobody Home, Vera, Bring The Boys Back Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms, Stop, The Trial en Outside The Wall.

Rob_pilatus_wwwplatenkastweblognlVoormalig Millie Vanilli zanger Rob Pilatus doet op 30 November 1991 een zelfmoordpoging. Hij wordt in een kamer van het Mondrain Hotel in Los Angeles gevonden met twee doorgesneden polsen. Bovendien heeft Rob Pilatus een overdosis slaappillen genomen. Op 2 April 1998 overlijdt Rob Pilatus in een hotelkamer in Frankfurt. De in ongenade gevallen zanger van Milli Vanilli blijkt te zijn overleden een fatale combinatie van pillen en alcohol. Rob Pilatus is 32 jaar geworden.

Palm_beach_festival_1969_wwwplatenkOp 30 November 1969 staan The Rolling Stones voor een optreden in Palm Beach in Florida tijdens het 3 daagse Palm Beach Music & Art Festival. Dit festival wordt op 28, 29 en 30 November gehouden. Andere artiesten die tijdens dit festival optreden zuijn ondermeer Janis Joplin, Sly & The Family Stone, Steppenwolf, Country Joe & The Fish, King Crimson, Grand Funk Railroad, Spirit, Jefferson Airplane en The Byrds. Het is voor de Rolling Stones de laatst betaalde show van hun eerste tournee in drie jaar door de Verenigde Staten. De eerste show is op 7 November 1969 in Fort Collins in Colorado. Tijdens deze tournee kondigt ceremoniemeester Sam Cutler The Rolling Stones voor het eerst aan als The Greatest Rock And Roll Band In The World. Verscheidene groepen en artiesten verzorgen het voorprogramma, waaronder B.B. King, Ike & Tina Turner, Chuck Berry, The Moody Blues en Iron Butterfly. The Rolling Stones geven op 6 December 1969 nog een gratis concert op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore in het noorden van Californie.

Eaglesontheborder_wwwplatenkastweblThe Eagles komen op 30 November 1974 de Billboard Hot 100 binnen met het nummer Best Of My Love. De van het album On The Border afkomstige single doet er drie maanden over om de eerste plaats te bereiken. In de week van 1 Maart 1975 staat Best Of My Love aan de top. Best Of My Love is geschreven door  drummer/zanger Don Henley en gitarist/zanger Glenn Frey van The Eagles in samenwerking met John David Souther. Best Of My Love is de eerste van vijf nummer 1-hits van The Eagles in de Verenigde Staten. One Of These Nights staat in de week van 2 Augustus 1975 bovenaan, gevolgd door New Kid In Town op 26 Februari 1977, Hotel California op 7 Mei 1977 en Heartache Tonight op 10 November 1979.

Op 30 November 1980 wordt er door Squeeze en Elvis Costello een benefietconcert voor de familie van Johnny Owen gegeven. De Engelse bokser is op 19 September 1980, tijdens een gevecht in Los Angeles, zo hard geslagen dat hij in coma raakt. Johnny Owen overlijdt op 4 November 1980 overleden. Hij is 24 jaar geworden.

Monkees69The Monkees geven op 30 November 1969 voor tweeduizend fans hun laatste concert in het Oakland Coliseum in Californie. The Monkees bestaan dan nog maar uit drie leden: Mickey Dolenz, Michael Nesmith en David Jones. Peter Tork heeft de groep in 1968 verlaten. Na het optreden maakt Michael Nesmith bekend dat ook hij The Monkees gaat verlaten, en een nieuwe groep gaat oprichten:The First National Band. Mickey Dolenz en Davey Jones laten weten samen verder te gaan als The Monkees, maar in 1970 besluiten ook zij te stoppen. Op 7 September 1986 geven The Monkees, dan bestaande uit Mickey Dolenz, Davy Jones en Peter Tork een reunieconcert in het legendarische The Greek Theatre in Los Angeles. Verrassing en Special Guest is Michael Nesmith. Het is voor het eerst sinds 1968 dat de vier originele Monkees weer op het podium staan. Michael Nesmith speelt alleen de laatste twee nummers van de show mee: Listen To The Band, waarin hij de lead vocals voor zijn rekening neemt en als laatste Pleasant Valley Sunday, waarin Nesmith de lead gitaar speelt, net alsop het origineel van negentien jaar geleden.

Alles Wat Ademt van Rob de Nijs komt op 30 November 1985 op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Alles Wat Ademt is geschreven door Gerard Stellaard, Lennaert Nijgh en Rob's vrouw Belinda Meuldijk. Met zijn tweede plaats is Alles Wat Ademt tot dan toe de grootste hit van Rob de Nijs. Elf jaar later, op 21 September 1996, heeft hij zijn eerste nummer 1-notering met Banger Hart. Banger Hart staat uiteindelijk 5 weken op de hoogste plaats.

De naam van The Beatles komt op 30 November 1962, in de jaarlijkse poll van het Engelse weekblad New Musical Express, voor het eerst voor in de lijst van favoriete de Britse groepen. Vanaf 1963 zal de uit Liverpool afkomstige groep enige jaren deze lijst aanvoeren. Elvis Presley wordt gekozen tot favoriete zanger van de wereld, wordt gevolgd door Cliff Richard en Ray Charles. I Remember You van Frank Ifield is volgens de lezers van New Musical Express de beste single van 1962. Telstar van The Tornados bezet de tweede plaats. Cliff Richard & The Shadows staan op drie met hun single The Young Ones.

Cxc3xa9line Dion laat op 30 November 2006 weten vijf shows in Caesars Palace in Las Vegas af te zeggen. De Canadese zangeres heeft last van bronchitis heeft, en laat weten dat zodra zij zich beter voelt dat zij tot 28 December 2006 met vakantie gaat. De 38-jarige zangeres heeft in Maart 2003 een contract van 76 miljoen euro met Caesars Palace afgesloten Met haar show A New Day staat Celine Dion tot Juli 2007 in deze Amerikaanse gokstad.

Hi_hi_hi_paul_mccartney_wingsOp 30 November 1972 maakt BBC Radio bekend dat Hi Hi Hi, de nieuwe single van Paul McCartney & Wings, niet op de BBC gedraaid zal worden. Het nummer refereert volgens de BBC aan drugs. Meer voor de hand liggend is dat de BBC de single in de ban doet vanwege de tekst "I Want To Lie On The Bed, Get You Ready For My Bodygun. I'm Gonna Do It To You, Gonna Do It, Sweet Banana, You've Never Been Done. Yes, I Go Like A Rabbit, Gonna Grab It, Gonna Do It 'Til The Night Is Done". Paul McCartney verklaart echter dat hij nooit Bodygun gezongen heeft en dat het echt Polygon moet zijn. De reden voor de BBC om de plaat in de ban te doen is echter het stukje tekst "We're Gonna Get Hi Hi Hi, The Night Is Young", dat overduidelijk over drugs gaat, althans volgens de BBC. Het weerhoudt de Engelse platenkoper niet om het singletje te kopen en Hi Hi Hi haalt in Engeland in December 1972 een 5e plaats.

Elton John wordt op 30 November 1999 door de Engelse padvinderij organisatie The Boy Scout Association scherp veroordeeld. Aanleiding is een optreden van de zanger in de Royal Albert Hall in Londen, waar Elton John tijdens het nummer It's A Sin zes mannelijke dansers die verkleed zijn als padvinders langzaam uitkleedt.

Op 30 November 1977 wordt door de Amerikaanse omroep CBS postuum de laatste Kerst-show van Bing Crosby op televisie uitgezonden. Bing Crosby's Merrie Olde Christmas is op 10 September 1977 opgenomen. David Bowie is één van de gasten. Samen zingen zij de medley Peace On Earth/The Little Drummer Boy. Bing Crosby is op 14 Oktober 1977 in de Spaanse hoofdstad Madrid tijdens een partijtje golf aan een hartstilstand overleden. Hij is 74 jaar geworden.

Goodbye_girl_wwwplatenkastweblogn_2Vanaf 30 November 1977 draait de door Herbert Ross geregisseerde film The Goodbye Girl in de Amerikaanse bioscopen. Het scenario is van Neil Simon. De hoofdrollen in The Goodbye Girl zijn voor Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn Cummings, Paul Benedict en Barbara Rhoades. David Gates heeft de titelsong voor de film geschreven. De single Goodbye Girl van de voormalig zanger van Bread komt op 17 December 1977 binnen in de Billboard Hot 100. Goodbye Girl bereikt de vijftiende plaats steken.

TinytimDe Amerikaanse zanger Tiny Tim overlijdt op 30 November 1996 in een ziekenhuis in Minneapolis in Minnesota aan de gevolgen van een hartaanval. Tiny Tim (Herbert Khaury) wordt op 12 April 1932 in New York geboren. In 1968 vervult hij een rol in de film You Are What You Eat, gevolgd door een tv-show Laugh-In. Daarin is Tim te zien met een ukelele, waarop hij materiaal uit de twintiger jaren ten gehore hrengt. Zijn grootste hit wordt 'Tiptoe Through The Tulips uit 1968. Het album God Bless Tiny Tim bereikt de Amerikaanse toptien. In zijn hoogtijdagen verkoopt Tim wekelijks meer dan 35.000 elpees en verdient hij ruim 40.000 dollar per week met optredens in Las Vegas. In zijn eigen tv-show trouwt hij met de 17-jarige Vicky Buddinger, die zich korte tijd later van hem laat scheiden. Eind zestiger jaren verdwijnt hij uit de belangstelling. Op 4 December 1996 wordt Tiny Tim onder grote belangstelling begraven op de begraafplaats Mary's Basilica in Minneapolis. Tiny Tim is 64 jaar geworden.

Neneh Cherry en haar manager Cameron McVie besluiten op 30 November 1990, na twee jaar te hebben samengewoond, om te gaan trouwen. Hun zoon Tyson is in Maart 1989 geboren. Hun dochter Mable ziet in 1996 het levenslicht. Uit haar eerdere relatie met drummer Bruce Smith van Rip Rig & Panic heeft Neneh Cherry al een dochter, Naima.

Springsteen_2007_gelredome_wwwplateOp 30 November 2007 laat Bruce Springsteen via concertorganisator Mojo weten dat het concert dat hij diezelfde dag zou geven in het Gelredome in Arnhem een dag wordt uitgesteld. Springsteen is te verkouden om op te treden. De officiele verklaring luidt: "Tonight's concert of Bruce Springsteen & The E Street band in the Gelredome in Arnhem will be postponed till tomorrow, Saturday, December 1st. Bruce Springsteen won't be able to perform tonight, due to a severe cold. He states he is very sorry to have to postpone tonight, but does want to give the fans the show they deserve. And at this point, he feels he won't be able to do so. However, he is convinced his health will be recovered sufficiently tomorrow night, to perform 100% up to standards". Op 1 December 2007 is een uitverkocht Gelredome getuige van de volgende setlist: Radio Nowhere, No Surrender, Lonesome Day, Gypsy Biker, Magic, Reason To Believe, Candy's Room, She's The One, Livin' In The Future, The Promised Land, Darlington County, Tunnel Of Love, Night, Devil's Arcade, The Rising, Last To Die, Long Walk Home, Badlands, Girls In Their Summer Clothes, Santa Claus Is Comin' To Town, Born To Run, Dancing In The Dark en American Land.

Op 30 November 1967 wordt in het Engelse muziekblad Record Retailer de laatste EP Hitparade gepubliceerd. The Beach Boys Hits EP is de laatste EP die de top van deze hitparade bezet. Op 10 Maart 1960 wordt de eerste EP Hitparade gepubliceerd. Een EP (Extended Play) is een 45 toeren-single met vier liedjes. De EP van de film Expresso Bongo van Cliff Richard & The Shadows is de eerste nummer 1 in deze lijst.

Connie_kayIn New York overlijdt drummer Connie Kay op 30 November 1994 aan de gevolgen van een beroerte uit 1992. Connie Kay wordt op 27 April 1927 geboren als Conrad Henry Kirnon. Connie Kay leert zichzelf op jonge leeftijd drummen en is van 1949 tot 1955 lid van het Lester Young Quintet. In 1955 vervangt hij Kenny Clarke in het Modern Jazz Quartet en blijft hier drummen totdat het Modern Jazz Quartet, bijna twintig jaar later, in 1974 uit elkaar gaat. Kay werkt verder nog samen met ondermeer Stan Getz, Coleman Hawkins, Charlie Parker en Miles Davis. Connie Kay is 67 jaar geworden.

Op 30 November 1953 wordt Shuggie Otis geboren. Hij is de zoon van Johnny Otis die met zijn Johnny Otis Show in de Verenigde Staten volle zalen trekt. Shuggie Otis is ondermeer de componist van Strawberry Letter # 23 dat in 1977 een grote hit is voor The Brothers Johnson. In de jaren tachtig is Shuggie Otis als gitarist veel in opnamestudio's te vinden, en werkt vooral samen met producer Quincy Jones.

Willeke Alberti staat op 30 November 1995 op de buhne in het Koninklijk Theater Carrxc3xa9 in Amsterdam. De zangeres wordt begeleid door het Gala Orkest onder leiding van Edwin Schimscheimer. Henk Poort verzorgt een gastoptreden. Het optreden wordt opgenomen, en de opnamen worden in Februari 1996 als dubbel-CD uitgebracht. Live In Carre komt op 10 Februari 1996 binnen in de Album Top 100, en bereikt de 34ste plaats als hoogste notering.

Marc_aryanOp 30 November 1985 overlijdt de Franse zanger Marc Aryan aan de gevolgen van een hartaanval. Marc Aryan wordt als Henri Markarian geboren als zoon van Armeense ouders in Valence, Frankrijk, op 14 November 1934. Op de middelbare school begint Marc Aryan gedichten en liedjes te schrijven. In 1965 haalt hij met Si J' etais Le Fils D'Un Roi de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40. In 1973 blijft La Lettre op 31 steken. Sinds 1969 is Marc Aryan de eigenaar van een opnamestudio in het Belgische Ohain. Hier nemen o.a. Will Tura, Adamo, Francis Goya, Julio Iglesias en Michael Fugain enkele platen op. Ook Born To Be Alive heeft Patrick Hernandez in 1979 in de studio van Marc Aryan opgenomen. In 1982 is Marvin Gaye acht maanden in Ohain om zijn album Midnight Love, met o.a. de hit Sexual Healing, op te nemen. Op 9 Juni 1984 trouwt Marc Ayran met Marianne Bouriez. Lang heeft hij niet van dit huwelijksgeluk kunnen genieten. Marc Aryan is 51 jaar geworden.

David Bowie, The Graham Bond Organisation en Dusty Springfield treden op 30 November 1969 op tijdens een benefietconcert voor het noodlijdende Engelse jongerenblad Rave.

Op 30 November 1954 geeft Nat King Cole zijn eerste van zes uitverkochte concerten in het Apollo Theatre in de New-Yorkse wijk Harlem.

When_i_fall_in_love_rick_astleyWhen I Fall In Love, de derde single van Rick Astley, wordt op 30 November 1987 door platenmaatschappij RCA uitgebracht. De muziek van When I Fall In Love is in 1952 gecomponeerd door Victor Young voor de Korea-film One Minute To Zero met Robert Mitchum in de hoofdrol. Edward Heyman schrijft naderhand de tekst van When I Fall I Love op het instrumentale Theme From One Minute To Zero. Doris Day is de eerste die het nummer in 1952 op de plaat zet. Doris Day wordt op deze eerste versie bijgestaan door het Norman Luboff Choir en het orkest van Percy Faith. De versie van Rick Astley komt op 19 December 1987 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de vierde plaats.

Op 30 November 1990 geeft de Belgische groep De Kreuners een concert in Paradiso in Amsterdam. Op de B-kant van hun single Layla uit 1991 staat een live-versie van dit nummer dat op deze dag in Paradiso is opgenomen. Layla is geen cover van het gelijknamige Eric Clapton-nummer, maar een eigen compositie van Walter Grootaers en Eric Wauters van De Kreuners.

Jan Blok overlijdt op 30 November 1995. De gitarist heeft samengewerkt met Wim Kan. Daarna is Jan Blok zestien jaar gitarist in het combo van Wim Sonneveld. Voor hem heeft Jan Blok met Jean Senn in 1958 Huis Tuin En Keukenliedje geschreven. Jan Blok is in de jaren vijftig en zestig ook veelvuldig betrokken bij radio- en televisie-uitzendingen. In de jaren tachtig is hij gitarist in de begeleidingsband van Seth Gaaikema. Jan Blok is 72 jaar geworden.

Bij Radio 1-9-2 begint op 30 November 2003 om twee uur 's middags het uitzenden van de Top 10.000. Tot 31 December 2003 wil het radiostation tienduizend verschillende platen uitzenden.  Door onverziene omstandigheden begeeft echter op 1 December 2003 de computer het en komt er een voortijdig een einde aan deze unieke hitlijst.

People_for_the_american_way_wwwplatOp 30 November 2003 begint op de internet veiling-site Ebay een grote benefietveiling tbv People For The American Way. Dit is een organisatie zonder winstmerk. De veiling duurt tot en met 7 December 2003, en er kan ondermeer geboden worden op een gesigneerde basgitaar van No Doubt, een zonnebril van Elton John, een tekening van Moby, een gesigneerd paar Gucci-schoenen van Bette Midler, een door bassist Flea gesigneerde gouden plaat van The Red Hot Chili Peppers, een gesigneerde tamboerijn van Stevie Nicks van Fleetwood Mac, een handgeschreven songtekst van Depeche Mode, het oorspronkelijke artwork voor de LP Houses Of The Holy van Led Zeppelin uit 1973 en een gesigneerde akoestische gitaar van The Eagles.

Celine_en_adhmar_dionNa een langdurig ziekbed overlijdt thuis in het bijzijn van familieleden, op 30 November 2003, de vader van Cxc3xa9line Dion, Adhxc3xa9mar Dion. Celine Dion, de jongste van zijn veertien kinderen, is echter niet aanwezig. Zij besluit die avond haar geplande optreden in Las Vegas te laten doorgaan. Na het zingen van The Power Of Love zegt Celine Dion: "Mijn vader was, en is nog steeds, mijn allergrootste fan. Ik weet dat hij zou hebben gewild dat ik hier vanavond op toneel sta - om voor iedereen te doen waar ik zo van houd. Ik zal alles geven wat ik in mij heb. Ik draag deze show op aan mijn vader." Celine Dion is op 4 December 2003 in Charlemagne, ten noordoosten van Montreal in Canada, wel aanwezig bij de begrafenis van haar vader. Adhemar Dion is accordeonist geweest. Hij heeft Celine Dion al op haar vijfde aangemoedigd te gaan zingen. Therese Tanguay-Dion, zijn vrouw, is ook musicus. Zij schrijft in 1980 het eerste nummer dat Celine Dion, op 12-jarige leeftijd, ooit op plaat heeft gezet. Adhemar Dion is tachtig jaar geworden.

Bij een roofoverval worden op 30 November 1994 voor de deur van een opnamestudio in New York vijf schoten gelost op rapper/acteur Tupac Shakur. Twee dagen later wordt hij door een rechtbank veroordeeld omdat hij een vrouw "oneerbare voorstellen" zou hebben gedaan. Van een paar zwaardere aanklachten wordt Tupac Shakur vrijgesproken.

Al_stewart_wwwplatenkastweblognlOp 30 November 2006 geeft Al Stewart een concert in De Oosterpoort in Groningen. Op 2 December 2006 staat de Schotse singer-songwriter in Vredenburg in Utrecht. Het is sinds 2002 dat Al Stewart in Nederland weer een concert geeft. Stewart is in Nederland vooral bekend van de hitsingles Year Of The Cat (#6 in Top 40 op 5 Maart 1977) en On The Border (#5 in Top op 14 Mei 1977). Het album Year Of The Cat waar beide singles van afkomstig zijn bereikt op 12 Maart 1977 de derde plaats in de Album Top 100 en staat 33 weken genoteerd. Tijdens het concert in Groningen worden de volgende nummers gespeeld: House Of Clocks, Flying Sorcery, Palace Of Versailles, On The Border, Nighttrain To Munich, Merlin's Time, Princess Olivia, Time Passages, Gina In The Kings Road, Katherine Of "Groningen" (Oregon), Midas Shadow, Small Fruit Song/Clifton In The Rain, Paint By Numbers, Almost Lucy, Year Of The Cat, Soho en End Of The Day. Op 2 December 2006 geeft Stewart ook nog een concert in Utrecht.

The Robbie Valentine Band staat op 30 November 1993 in het voorprogramma van Brian May tijdens zijn concert in Dusseldorf, Duitsland. Dit dankzij de bemiddeling van de Hitkrant-fotograaf William Rutten. "Brian May is mijn held", zegt hun gitarist Rob Winter nadat hij Brian May voor het eerst heeft ontmoet. Het optreden van de Nederlandse groep is een succes, ondanks het feit dat het ongeduldige publiek veelvuldig om Brian May roept.

Lonely_this_christmasOp 30 November 1974 komt Mud op nummer 21 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Lonely This Christmas. Lonely This Christmas is geschreven door hun producers Nicky Chinn en Mike Chapman. Op de B-kant staat I Can't Stand It, een eigen compostie van de leden van Mud; zanger Les Gray, drummer Dave Mount, gitarist Rob Davis en bassist Ray Stiles. Lonely This Christmas staat vanaf 21 December 1974 twee weken op de eerste plaats, en is de derde Nederlandse nummer 1-notering voor Mud in 1974. Vanaf 23 Februari 1974 staat Dynamite vijf weken aan de top. Deze single wordt op 30 Maart 1974 verdrongen door hun tweede nummer 1-notering Tigerfeet, die drie weken bovenaan staat in de Nederlandse Top 40. Gitarist Rob Davis heeft in Oktober 2001 nog een nummer 1 in Nederland. Vanaf 13 Oktober 2001 staat Kylie Minogue met haar come-back single Can't Get You Out Of My Head vijf weken op de eerste plaats. Can't Get You Out Of My Head is geschreven door Davies samen met Cathy Dennis.

De leden van ABBA geven op 30 November 1974 in Hamburg in West-Duitsland het laatste concert op hun eerste tournee door Europa. Deze tournee is op 17 november 1974 in de Deense hoofdstad Kopenhagen van start gegaan.

Brian Matthew presenteert op 30 November 1963 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma. Matthew ontvangt naast Cliff Richard & The Shadows ook Freddie & The Dreamers, Kathy Kirby, Kenny Ball, Kenny Lynch en Dusty Springfield.

Wim_overgaauw_wwwplatenkastweblogOp 30 November 1995 overlijdt de jazz-gitarist Wim Overgaauw. Wim Overgaauw wordt op 23 November 1929 geboren in Hilversum en begint zijn carrixc3xa8re als violist. Hij speelt twee jaar in een strijkorkest, waarna hij overstapt op gitaar. Samen met Nick Vollebregt treedt hij op in clubs voor Amerikaanse militairen. In de jaren '50 treedt Overgaauw ondermeer op met Wessel Ilcken en leidt later zijn eigen groepen. Hij wordt in de jaren '60 vooral bekend als lid van het Pim Jacobs Trio en als begeleider van zangeres Rita Reys. Overgaauw maakt ook opnamen met bijvoorbeeld Lee Konitz en begeleidt Cannonball Adderley, Sam Jones en Jimmy Raney. Gedurende vele jaren is hij ook docent aan het Hilversums Conservatorium, waar hij onder anderen Maarten van der Grinten en Jesse van Ruller tot zijn studenten mag rekenen. Jesse van Ruller krijgt vanOvergaauw een semi-akoestische Levin-gitaar. Wim Overgaauw heeft deze gitaar rond 1970 gekocht en gebruikt bij de opnamen van zijn eerste plaat Overgaauw componeerd ook muziek voor film en televisie, geeft gitaar-workshops en schrijft het leerboek The European Jazz Guitar. Van nature bescheiden mijdt hij in zijn laatste jaren optredens in het openbaar. In een interview in 1994 geeft Wim Overgaauw aan bexc3xafnvloed te zijn door zijn studenten en door jonge gitaristen als David Gilmore uit de band van Steve Coleman. . Wim Overgaauw is 66 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 30 November

1924: Allan Sherman - Zanger USA († 21 Nov. 1973)
1929: Johnny Horton - Zanger USA († Nov. 1960)
1937: Paul Stookey - Peter, Paul & Mary Zanger
1943: Oscar Harris - Zanger Nederland
1943: Leo Lyons - Ten Years After Bas
1945: Roger Glover - Deep Purple Bas
1949: Peter Kok - Greenfield & Cook Zanger/Gitaar
1949: Terry Reid - Zanger Engeland
1953: Shuggie Otis - Gitarist
1954: June Pointer - The Pointer Sisters Zangeres
1954: George McArdale - The Little River Band Bas
1955: Billy Idol (William Michael Albert Broad) - Zanger Engeland
1957: Richard Barbieri - Japan Toetsen
1957: John Ashton - Psychedelic Furs Gitaar
1965: Paul Wheeler - Icehouse Drums
1968: Des'ree (Desiree Weeks) - Zangeres Engeland

28 nov 2012

Muziekgeschiedenis van 29 November

Quadrophenia_2Op 29 November 1973 bereikt Quadrophenia van The Who de gouden status in de Verenigde Staten. De naam van het album is een woordspeling op het Engelse woord voor schizofrenie (schizophrenia). De hoofdpersoon Jimmy heeft namelijk een dissociatieve identiteitsstoornis, waardoor hij vier (Quattro - Quadro (!)) verschillende persoonlijkheden krijgt. Quadrophenia wordt in Engeland op 26 Oktober 1973 uitgebracht. Door een tekort aan vinyl, ontstaan door de olieboycot van de OPEC, ligt er maar een beperkt aantal exemplaren in de winkels. Veel Who fans kunnen pas een exemplaar bemachtigen nadat The Who tour om het album te promoten afgelopen is. Quadrophenia weet uiteindelijk de tweede plaats te halen in Engeland, en wordt van de eerste plaats afgehouden door het album Pin Ups van David Bowie. In Amerika verschijnt Quadrophenia op 3 November 1973. De dubbel-LP komt op 10 November 1973 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt ook in Amerika een tweede plaats. In Amerika wordt Quadrophenia van de eerste plaats afgehouden door Elton John met Goodbye Yellow Brick Road. In Nederland staat Quadrophenia vanaf 22 December 1973 twee weken op een 17e plaats in de Album Top 20. In totaal staat Quadrophenia van The Who slecht vijf weken in de Nederlandse albumlijst. In 2000 zet het Britse muziekblad Q het album op nummer 56 in hun lijst van de 100 beste Britse albums ooit. In 2001 noemt de televisiezender VH1 Quadrophenia als het 86e beste album ooit. In 2003 komt het album op nummer 266 te staan in de lijst van de 500 beste albums aller tijden van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

When_youre_gone_wwwplatenkastweblogWhen You're Gone van Maggie MacNeal komt op 29 November 1975 op een 21ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De als Sjoukje Lucie van 't Spijker geboren zangeres heeft dit nummer samen met haar man Frans Smit († 13 Juni 2005) geschreven. When You're Gone is de opvolger van Nothing Else To Do. Deze single is op 25 blijven steken. When You're Gone, met op de B-kant het nummer Mother Nature bereikt de derde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.

I_want_to_hold_your_hand_wwwplatenkOp 29 November 1963 wordt door Parlophone de single I Want To Hold Your Hand van The Beatles uitgebracht. Op de B-kant van I Want To Hold Your Hand staat This Boy. Deze beide door John Lennon en Paul McCartney geschreven nummers zijn op 17 Oktober 1963 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen. In Engeland komt de single op 5 December 1963 binnen op nummer tien in de hitparade. Een week later staat I Want To Hold Your Hand op de eerste plaats, en blijft daar vijf weken staan. In Nederland komt I Want To Hold Your Hand op 4 januari 1964 binnen. Vanaf 11 februari 1964 staat hij zeven weken bovenaan.

Curtis_knightSoul zanger Curtis Knight overlijdt op 29 November 1999 in het Cumberland Hotel in London. Curtis Knight, zoon van een Blackfoot Indiaanse moeder en een zwarte vader, wordt geboren in 1945 als Curtis McNear in het indianenreservaat Fort Scott in Kansas, waar hij ook opgroeit. Curtis Knight is het meest bekend van Curtis Knight & The Squires, de groep waar Jimi Hendrix zijn carierre begint. In 1964 ontmoet Knight talentscout Ed Chalpin, die hem aanbied zijn opnamestudio te gebruiken en begint Knight zijn eigen band, Curtis Knight & The Squires. In 1964 ontmoet hij Jimi Hendrix in New York City, die lid wordt van Curtis Knight & The Squires. Curtis introduceert Jimi bij Ed Chalpin als een potentiele superster. Zij zijn de eerste zwarte rockgroep die speelt in de populaire blanke clubs als New Yorks Cheetah Club en Ondines. Door het succes in het clubcircuit kan Ed Chalpin gaan onderhandelen over een platencontract en een promotietour in Londen, wat de lancering van hun Europese carrixc3xa8re zou kunnen inhouden. In 1966, wanneer Ed Chalpin de onderhandelingen bijna rond heeft, haalt Animals bassist Chas Chandler Jimi Hendrix over de band te verlaten. Tot Jimi's dood in 1970 behouden Curtis en Jimi een zeer speciale en inspirerende relatie. Curtis Knight is 54 jaar geworden.

Op 29 November 1976 wordt door het plaatselijke bestuur van Lancaster een concert van The Sex Pistols in de Lancaster Poly in Engeland verboden. "We don't want that sort of filth in the town limits", aldus een woordvoeder van de gemeente.

The Who geeft op 29 November 1965 een concert in St. Andrew's Hall in Norwich, Norfolk. Door hevige sneeuwbuien is de reis vanaf Manchester, waar The Who heeft opgetreden in de Oasis Club, onmogelijk, en komt de groep vast te zitten in The Pennines, een gebergte in Engeland. De bands die zijn geboekt om in het voorprogramma te spelen, Mike Patto & The Continentals en Lucas & The Emperors mogen ipv The Who de hele avond spelen. Organisator Howard Platt verzekerd de teleurgestelde fans van The Who, dat de tickets geldig blijven voor een inhaal show op 13 December 1965.

Op 29 November 1959 wint Bobby Darin twee Grammy Awards. Darin krijgt er één voor Mack The Knife als Single Van Het Jaar en één als Beste Nieuwe Artiest. Come Dance With Me van Frank Sinatra is Album Van Het Jaar. Andere winnaars zijn Jimmy Driftwood, Nat King Cole en The Kingston Trio. Het is de tweede keer dat de Grammy Awards worden uitgereikt. Voor het eerst is de show ook op de Amerikaanse televisie te volgen.

GeorgeharrisontimeGeorge Harrison overlijdt op 29 November 2001, na een jarenlange strijd, aan de gevolgen van longkanker. George Harrison overlijdt in het huis van een vriend in Los Angeles met zijn vrouw Olivia en zijn zoon Dhani aan zijn sterfbed. George Harrison wordt op 25 Februari 1943 op Arnold Grove 12 in de wijk Wavertree in Liverpool geboren. Zijn muzikale loopbaan begint op school, waar hij in de band The Quarrymen speelt samen met zijn vriend Paul McCartney. Met Paul, John Lennon, Stuart Sutcliffe en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormt Harrison in 1959 de band Silver Beatles. Al in 1960 veranderden ze de naam in The Beatles en worden ze gevraagd in Duitsland op te treden, het begin van het succesverhaal van The Beatles wat tien jaar geduurd heeft. In November 1968 wordt de eerste solo-plaat van Harrison uitgebracht onder de titel Wonderwall Music. Nadat Paul McCartney The Beatles in April 1970 heeft verlaten gaat ieder zijns weegs. George begint een solo-carrixc3xa8re. Nog in 1970 verschijnt zijn tweede album All Things Must Pass, met daarop de grote hit My Sweet Lord. Ook maakt George Harrison in 1974 als eerste ex-Beatle een solo-tournee rond de wereld. Zijn belangstelling voor oosterse spiritualiteit brengt hem aan de voeten van Indiase goeroes, wat een weerslag heeft op de muziek die hij componeert. Eind zestiger jaren al verwerkte hij bijvoorbeeld oosterse instrumenten zoals de sitar in zijn Beatles-composities. Later treedt hij op met de Indiase musicus Ravi Shankar. Als componist wordt George Harrison hij binnen de Beatles, naar eigen zeggen, nooit helemaal erkend. Pas in 1969 wordt Harrison door de critici muzikaal op een lijn gesteld met Lennon en McCartney na het verschijnen van de elpee Abbey Road waarop zijn composities Something en Here Comes The Sun staan. George Harrison staat bekend als de wat verlegen filosoof van de groep, die ook belangstelling heeft voor andere zaken dan muziek. Zo zet hij zich in voor de slachtoffers van de grote overstroming in Bangladesh, is gastmusicus en doet mee aan een aantal speelfilms. In 1979 produceerd hij de Monty Python-film Life Of Brian. Hij verkoopt zijn productiemaatschappij in 1994 voor ruim 20 miljoen gulden. George Harrison trouwt tweemaal, op 21 Januari 1966 met Patti Boyd, van wie hij op 9 Juni 1977 scheidt, en op 2 September 1978 met Olivia Arias, met wie hij een zoon heeft, Dhani, die een maand voor hun huwelijk geboren wordt. In 1998 wordt bekend dat George Harrison is behandeld voor keelkanker en een jaar later, op 30 December 1999 betrapt hij een inbreker in zijn eigen huis, waarbij hij steekwonden en een klaplong oploopt. Op 9 Juli 2001 maakte Harrison bekend dat hij opnieuw kanker heeft en in Zwitserland werd bestraald. George Harrison is 58 jaar geworden.

Mighty_joe_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 1969 komt Mighty Joe van Shocking Blue op een 29ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van Mighty Joe staat het nummer Wild Wind. Zowel Mighty Joe als Wild Wind zijn geschreven door hun gitarist Robbie van Leeuwen. In tegenstelling tot hun vorige single Venus, die op drie is blijven steken, bereikt Mighty Joe op 24 januari 1970 de eerste plaats. Hij staat twee weken bovenaan in de Nederlandse Top 40.

Sammy_kari_wwwplatenkastweblognlSammy Hagar, zanger van Van Halen, trouwt op 29 November 1995 op Mt. Tamalpais, een bergtop in de buurt van San Francisco, met het fotomodel Kari Karte. De huwelijksplechtigheid wordt ondermeer bijgewoond door bandleden Alex en Eddie van Halen en Michael Anthony. De plechtigheid wordt in Amerika uitgezonden door Entertainment Tonight. Sammy Hagar heeft al twee zoons uit een eerder huwlijk. Op 24 Maart 2001 wordt dochter Samantha Pastel Hagar geboren.

Grace_slick_skip_johnsonGrace Slick treedt op 29 November 1976 op Hawaii in het huwelijk met Skip Johnson, de lichttechnicus van haar groep Jefferson Starship. Grace Slick en Skip Johnson hebben een relatie sinds de eerste tournee van Jefferson Starship in 1975. Dit is het tweede huwelijk voor Grace Slick. De zangeres (geboren als Grace Wing) is op 26 Augustus 1961 in het huwelijksbootje gestapt met Jerry Slick. Hij is haar buurjongen die, op uitnodiging van haar moeder, geregeld bij haar thuis op bezoek komt. Jerry Slick is onder de indruk van Grace Wings manier van doen, haar intelligentie en haar sarcastische opmerkingen. Er bloeit iets moois op tussen de twee. Binnen een maand besluiten zij met elkaar te trouwen. Als Grace Slick in 1970 een relatie krijgt met Paul Kantner van Jefferson Airplane, gaat het paar uit elkaar. Op 25 Januari 1971 wordt haar dochter China Wing Kantner geboren. In 1994 gaan Grace Slick en Skip Johnson uit elkaar.

Op 29 November 2006 worden door het Fame Bureau in Londen, tijdens de "It's More Than Rock 'N' Roll" veiling, ruim 160 popstukken geveild. Hieronder zijn ondermeer twintig handgeschreven teksten van Marvin Gaye, een bustier van Madonna en een gitaar van Jimi Hendrix. Volgens Ted Owen van het Fame Bureau is er veel belangstelling voor de veiling, vooral voor de handgeschreven teksten van Marvin Gaye, die al die tijd in het bezit van een vriend van de zanger, die in 1984 werd neergeschoten. "There's bound to be a lot of interest, because so many musicians today are influenced by Marvin Gaye, from Mick Hucknall, to Sharleen Spiteri, to a host of West Coast hip-hop stars." aldus Owen.

Larry Mullen redt op 29 November 2000 het leven van een verongelukte motorrijder. De drummer van U2 is op weg naar huis wanneer hij langs de kant van de weg een motorrijder ziet liggen die geslipt is. Mullen stopt, belt voor hulp en blijft bij de motorrijder totdat de ambulance gearriveerd is.

Paul_revere_the_raidersOp 29 November 1970 nemen Paul Revere & The Raiders het nummer Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) op. Dit nummer is geschreven door John D. Loudermilk in 1968. In hetzelfde jaar bereikt de versie van Don Fardon de twintigste plaats in Amerika. Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) van Paul Revere & The Raiders wordt op 12 Februari 1971 op Columbia 45332 uitgebracht. Op 10 April 1971 komt de single, met op de B-kant het nummer Terry's Tune, binnen in de Billboard Hot 100 en staat in de week van 24 Juli 1971 op de eerste plaats.

Perfect_day_1997_wwwplatenkastwebloHet door Lou Reed in 1972 geschreven nummer Perfect Day komt op 29 November 1997 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst. Perfect Day is op 17 November 1997 in Engeland uitgebracht. De nieuwe versie is opgenomen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de BBC. Op de single zijn bijdragen te horen van o.a. David Bowie, Elton John, Bono, Tom Jones, Tammy Wynette, Joan Armatrading, Emmylou Harris, Dr. John, Boyzone en Lou Reed. De opbrengst van Perfect Day gaat naar kinderen die lijden aan de ziekte van Duchenne. In totaal krijgt het Children In Need Charity een bedrag van ruim 2 miljoen pond. In Nederland komt Perfect Day op 6 December 1997 de Top 40 binen, en haalt uiteindelijk een 7e plaats.

Op 29 November 1979 wordt Anita Pallenberg, dan de vriendin van Rolling Stones gitarist Keith Richards, vrijgesproken van de moord op een 17-jarige Scott Cantrell die als manusje-van-alles bij Richards in South Salem in de Amerikaanse staat New York heeft gewerkt. De jongen heeft zichzelf op 20 Juli 1979 door het hoofd geschoten bij een spelletje Russische roulette. Naar verluidt ligt Scott Cantrell met Anita Pallenberg in bed naar televisie te kijken. Dit incident brengt een definitief einde aan de toch al wankele relatie tussen Anita Pallenberg en Keith Richards.

Supertramp_parisVan het concert van Supertramp op 29 November 1979 in The Pavillion in Parijs worden opname's gemaakt. Het concert is het laatste van vier in Parijs, en tevens het laatste van de Europese Breakfast In America tour. In September 1980 wordt het live album Paris uitgebracht. Op 27 September 1980 komt Paris binnen in de Nederlandse LP Top 50, en vanaf 18 Oktober staat het album 5 weken op de tweede plaats. Op dit album zijn live-uitvoeringen te horen van School, Ain't Nobody But Me, The Logical Song, Bloody Well Right, Breakfast In America, You Started Laughing, Hide In Your Shell, From Now On, Dreamer, Rudy, A Soapbox Opera, Asylum, Take The Long Way Home, Fool's Overture, Two Of Us en Crime Of The Century.

In 1961 is de dan zestienjarige Jan Smeets uit Sittard voorzitter van de Peter Koelewijn Fanclub. Op 29 November 1961 organiseert Jan Smeets een fanclubdag. Zijn moeder doet de garderobe en zijn vader zit aan de kassa. Vanaf 1970 is Jan Smeets de grote man van het jaarlijkse Pinkpop Festival.

Abbathemuseum_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 2007 wordt bekend gemaakt dat in de Zweedse hoofdstad Stockholm in Juni 2009 een museum wordt geopend dat geheel is gewijd aan Abba. Het complex gaat uit drie verdiepingen bestaan, waar zich onder meer een ruimte bevindt met kleding van de leden van Abba en een plek waar fans hun eigen opnamen kunnen maken van een Abba-hit. De leden van  Abba hebben laten weten honderd procent achter het project te staan en het een eer te vinden op deze manier deel uit te gaan maken van de muziekgeschiedenis. Abba doneert zodoende kleding, instrumenten en andere memorabilia die in het museum kunnen worden tentoongesteld. Het museum hoopt jaarlijks ongeveer een half miljoen bezoekers te trekken. Het project zou ruim 21 miljoen euro kosten. Abba (Anni-Frid Benny, Bjorn en Agnetha)  breekt in 1974 door wanneer de groep met het liedje Waterloo het Eurovisie Songfestival wint. Hits als Dancing Queen, Voulez-Vous en The Winner Takes It All volgen. Na The Beatles is Abba met 350 miljoen verkochte platen de best verkopende groep in de geschiedenis.

John Lennon wordt op 29 November 1969 in Londen veroordeeld tot een boete van 360 pond voor het bezit van verdovende middelen. Zijn vrouw Yoko Ono wordt vrijgesproken.

Paul_ryanOp 29 November 1992 overlijdt Paul Ryan (links) in een ziekenhuis in Londen aan de gevolgen van longkanker. Zijn tweelingbroer Barry Ryan (rechts) heeft één van zijn longen nog voor transplantatie aangeboden, maar de artsen zeggen dat dit te laat is. Paul Ryan wordt op 24 Oktober 1948, samen met zijn tweeling broer Barry, in Leeds als zonen van de Engelse zangeres Marion Ryan. In 1965 heeft de tweeling met Don't Bring Me Your Heartaches hun eerste hit. In 1968 gaat Barry Ryan solo. Paul schrijft voor hem de nummer 1-hit Eloise. Paul Ryan verhuist naar Amerika waar hij als componist zijn brood verdient. Voor Frank Sinatra schrijft hij I Will Drink The Wine. In de jaren tachtig keert Paul Ryan terug naar Londen waar hij een kapsalon begint. Paul Ryan is 45 jaar geworden.

Jerry Lee Lewis verwondt op 29 November 1976 met twee schoten zijn bassist, Norman 'Butch' Owens. De zanger mikt op een frisdrankflesje, maar schiet mis. Hij moet terechtstaan voor het gebruik van een vuurwapen in de bebouwde kom van zijn woonplaats.

Lola_live_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 1980 komt een live-uitvoering van Lola van The Kinks op een 28ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De single, met op de B-kant een live uitvoering van het nummer Celluloid Heroes, staat vanaf 10 januari 1981 vier weken op de eerste plaats. Het is de tweede keer dat Lola van The Kinks de top van de Nederlandse Top 40 bereikt. De studioversie van Lola staat vanaf 26 September 1970 drie weken op nummer 1. De live-versie van Lola is opgenomen tijdens één van de tournees die The Kinks in 1980 door de Verenigde Staten hebben ondernomen. Lola (Live) van The Kinks is de 250ste nummer 1-hit sinds het begin van de Nederlandse Top 40. Op 2 januari 1965 is I Feel Fine van The Beatles de eerste.

Bohemian_rhapsody_wwwplatenkastweblQueen komt op 29 November 1975 op de eerste plaats van de UK Hitlist in Engeland met Bohemian Rhapsody. Door de lengte van het nummer (bijna zes minuten) ziet de platenmaatschappij van Queen EMI het helemaal niet zitten dat Bohemian Rhapsody wordt uitgebracht als single. Queen zet toch door en breekt er wereldwijd mee door. Over Bohemian Rhapsody, afkomstig van het album A Night At The Opera doen veel verhalen de ronde. Zo zou Freddie Mercury het hebben geschreven toen hij dronken was. Zelf heeft Mercury gezegd dat het nummer oorspronkelijk uit meerdere aparte nummers bestaat. Het koortje in het midden is ingezongen door 3 leden van Queen (John Deacon heeft later meerdere malen gezegd dat hij nooit een noot heeft gezongen op albums omdat hij niet kan zingen, wel doet hij alsof in de videoclips en zingt tijdens concerten met het volume van zijn microfoon veel lager dan bij de rest). Producer Roy Thomas Baker verteld het volgende over de totstandkoming van Bohemian Rhapsody: "Bohemian Rhapsody was totally insane. We never stopped laughing. It was basically a joke, but a successful joke. Freddie set out three impressive verses then stopped and said, 'Now dear, this is where the opera section comes in'." Bohemian Rhapsody staat 9 weken op de eerste plaats in Engeland.

Op 29 November 2002 worden tijdens een speciale kunstveiling aan de Royal College Of Art in Londen drie niet-gesigneerde schilderijen van Paul McCartney afgehamerd op (omgerekend) 51 euro. De namen van de schilders blijven op deze veiling geheim totdat het hoogste bod is uitgebracht. De aanwezigen in de zaal weten niet wie de bekende schilders zijn van de aangeboden kunstwerken.

De CD en de DVD van Symphonica In Rosso van Marco Borsato hebben op 29 November 2006, nog voordat zij daadwekelijk in de winkel liggen, de drievoudige platina-status al bereikt. In de voorverkoop zijn er dan al ruim tweehonderdduizend exemplaren besteld van deze registratie van de concertreeks die Marco Borsato Eind oktober 2006 in het Gelredome in Arnhem heeft gegeven. Borsato neemt de platina onderscheiding op 1 december 2006 in De Bijenkorf in Amsterdam uit handen van Henk Schiffmacher in ontvangst. De bekende tatoeeerder is de ontwerper van het Symphonica In Rosso-logo.

Ann_burtonAnn Burton overlijdt op 29 November 1989 aan de gevolgen van keelkanker. De jazz-zangeres wordt op 4 Maart 1933 in Amsterdam geboren als Ann Rafalowicz. In 1955 debuteert zij in Luxemburg bij de jazz-band van Johnny Milston. Halverwege de jaren zestig staat zij met Ramses Shaffy en het Trio Louis van Dijk op de planken. In 1968 is zij in Japan één van de populairste zangeressen. Ann Burton is onderscheiden met twee Edisons. Zij krijgt er één voor het album Blue Burton en één voor New York State Of Mind. Ann Burton is 56 jaar geworden.

In het Greenpoint-stadion in Kaapstad, Zuid-Afrika wordt op 29 November 2003 een groot benefietconcert tegen Aids georganiseerd. Aan het ruim vijf uur durende programma wordt ondermeer meegewerkt door Queen, Bono, Beyoncé, The Eurythmics, Peter Gabriel, Anastacia, The Corrs, Zucchero, Youssou N'Dour, Jimmy Cliff en Ms. Dynamite. Alle optredens zijn via internet te volgen.

Op 1 Oktober 1981 begint Raymond van het Groenewoud met een concert in Paradiso in Amsterdam, aan een afscheidstournee door Nederland. De Belgische zanger heeft besloten een paar jaar te stoppen. Op 29 November 1981 is het laatste concert in 't Heem in Hattem. In 1985 pakt Raymond van het Groenewoud de draad van live-optredens weer op.

Chuck Berry wordt op 29 November 2000 aangeklaagd door zijn ex-pianist, die aanspraak maakt op nooit betaalde royalties voor de muziek die hij zou hebben gecomponeerd voor 52 nummers van Chuck Berry. De rechter heeft de zaak geseponeerd. Hij vindt dat de claim verjaard is.

Do_they_know_its_christmas_van_bandVanaf 29 November 2004 ligt de single Do They Know It's Christmas van Band Aid 20 in de platenwinkel. Op de eerste dag worden er in Groot-Brittannie al bijna honderdduizend exemplaren van deze benefietsingle verkocht. Een aantal platenwinkels is eerder opengegaan. Hier en daar hebben zich al rijen consumenten gevormd. Mercury Records heeft xc3xa9xc3xa9n miljoen singles uitgeleverd aan de detailhandel. De platenmaatschappij schat de omzet van de eerste dag op 95.000 exemplaren. "Het wordt beslist een millionseller. Ik voorzie dat hij zes weken, of misschien wel langer, op xc3xa9xc3xa9n zal staan", aldus een medewerker van winkelketen HMV. De single is door ongeveer tienduizend mensen, tegen betaling, gedownload via internet. Men verwacht dat Do They Know It's Christmas van Band Aid 20 bijna drie miljoen euro zal opbrengen voor hulp aan het door een burgeroorlog verscheurde Soedan. Van de eerste Band Aid-single zijn in 1984, alleen al in Groot-Brittannie, drieeneenhalf miljoen exemplaren verkocht. Do They Know It's Christmas van Band Aid 20 staat vanaf 11 December 2004 vier weken aan de top van de Engelse hitparade.

Omdat The Rolling Stones op 29 November 1965 een concert geven in het Colosseum in Denver in de Amerikaanse staat Colorado, wordt deze dag in de stad uitgeroepen tot Rolling Stones Day.

Ray Smith pleegt op 29 November 1979 zelfmoord. In 1960 heeft de Amerikaanse zanger een hit in Amerika met Rockin' Little Angel. Ray Smith is 41 jaar geworden.

Nataliewood_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 1981 verdrinkt Natalie Wood, wanneer zij 's nachts bij het eiland Catalina voor de Californische kust vanaf het jacht Splendour in zee valt. Aan boord zijn ook haar echtgenoot Robert Wagner en de acteur Christopher Walken. Na een zoektocht van zeven uur wordt haar stoffelijk overschot gevonden. Natalie Wood is te zien in ondermeer de volgende films; Miracle On 34th Street, Rebel Without A Cause, West Side Story, Splendour In The Grass, Love With The Proper Stranger, Inside Daisy Clover en Bob & Carol & Ted & Alice. Ten tijde van haar dood is de actrice betrokken bij opnamen van de film Brainstorm. In West Side Story vertolkt zij Maria. Natalie Wood zingt niet zelf in deze film. Zij leent de zangstem van Marni Nixon, de moeder van zanger Andrew Gold. Natalie Wood is 43 jaar geworden.

Real_live_van_bob_dylanVanaf 29 November 1984 ligt Real Live van Bob Dylan in de platenwinkel. Real Live bereikt in de Billboard-albumlijst slechts een 115e plaats. In Engeland blijft Real Live op 54 steken. In Nederland verkoopt het album niet genoeg voor een hitnotering. Op Real Live staan de volgende nummers: Highway 61 Revisited, Maggie's Farm, I And I, License To Kill, It Ain't Me Babe, Tangled Up In Blue, Masters Of War, Ballad Of A Thin Man, Girl Of The North Country en Tombstone Blues.

Op 29 November 1986 komt Bruce Springsteen & The E-Street Band Live - 1975-85 op de eerste plaats binnen in de albumlijst van Billboard. Dit is voor het eerst dat een box met vijf LP's de Top 25 haalt in de Amerikaanse hitparade. Bruce Springsteen & The E-Street Band Live - 1975-85 staat zeven weken aan de top en levert uiteindelijk platina op.

Harry Belafonte geeft op 29 en 30 November 1988 twee concerten in in Ravensburg in West-Duitsland. Opnamen hiervan verschijnen begin Mei 1989 op CD.

Na_na_na_h_h_van_los_piratosNa Na Na He He van Los Piratos is op 29 November 1969 de Alarmschijf van Radio Veronica. Op de B-kant van Na Na Na He He staat Boem!, een instrumentaal nummer van Hans van Hemert, die ook de producer van deze single is. Los Piratos zijn de Radio Veronica-discjockeys Rob Out, Lex Harding en Jan van Veen. Hun collega Stan Haag is verantwoordelijk voor de Nederlandse tekst van Na Na Na He He. De originele versie is van de Amerikaanse groep Steam. Hun Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye staat vanaf 6 December 1969 twee weken op nummer 1 in de Billboard Hot 100. Na Na Na He He van Los Piratos komt op 6 December 1969 binnen op 36 in de Nederlandse Top 40. Na twee weken op 36 te heben gestaan verdwijnt de single weer hij uit de lijst. Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye van Steam blijft in de Tipparade steken.

The Cats ontvangen op 29 November 1972, in Hotel Spaander in Volendam, de Gouden Hond van hun West-Duitse platenmaatschappij Electrola voor meer dan één miljoen verkochte singles van One Way Wind. Deze single is op 1 november 1971 binnengekomen in de West-Duitse hitparade. One Way Wind bereikt de vierde plaats.

Gebroeders_ko_boten_annaDe Gebroeders Ko (Ton en Gerard Koopmans) ontvangen op 29 Novenber 2006, uit handen van SBS 6-presentatrice Maureen du Toit, een gouden plaat voor hun single Boten Anna. Van deze single zijn er dan meer dan veertigduizend exemplaren verkocht. Boten Anna (Anna, de Bot) is origineel een nummer van de Zweedse artiest Basshunter (Jonas Erik Altberg), en is afkomstig van zijn tweede album LOL <(^^,)>. Door Boten Anna wordt Basshunter beroemd in Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, IJsland en Nederland. De tekst gaat over hoe de zanger een vrouwelijke IRC-gebruikster ziet als een IRC-bot. Later komt hij achter de waarheid maar voor hem zal ze altijd een bot blijven. In sommige landen wordt het woord "bot" verkeerd begrepen en wordt gedacht dat het gaat over een boot, Anna. De Gebroeders Ko maken van dit verkeerd begrijpen gebruik en maken hun parodie van het nummer met dezelfde naam, Boten Anna. In dit nummer gaat het daadwerkelijk over een boot, Anna, die in de sloot ligt. Boten Anna van de Gebroeders Ko bereikt de 6e plaats in de Top 40. Eind November 2006 brengen de Gebroeders Ko weer een nieuwe versie uit, getiteld Sinterklaas Boot (Boten Anna). Deze versie bereikt de zevende plaats in de Nederlandse Top 40.

Yes_or_no_nits_wwwplatenkastweblognOp 29 November 1978 tekenen The Nits een contract bij de platenmaatschappij CBS. Eerder staat de Amsterdamse groep drie jaar onder contract bij Dureco. Hun eerste single Yes Or No blijft in de Tipparade steken. Na problemen met de distributie van hun titelloze debuut-LP stappen The Nits op bij Dureco. Met Robert Jan Stips als hun producer nemen zanger/gitarist Henk Hofstede, bassist Alex Roelofs, gitarist Michiel Peters en drummer Rob Kloet bij CBS hun tweede album op. De titel is Tent. Van dit album bereikt hun single Tutti Ragazzi op 1 maart 1980 de 31ste plaats in de Nederlandse Top 40.

MonamourJack Veerman, de drummer van BZN begint op 29 November 2007 de band Mon Amour. Mon Amour is de de naam van de single die in 1976 voor de doorbraak zorgt van BZN, de Band Zonder Naam. De Volendamse groep houdt er in 2006 na 42 jaar mee op. Op 16 Juni 2006 neemt BZN afscheid van haar trouwe fans met een laatste concert in Ahoy Rotterdam. Jack Veerman komt in 1974 bij de band, wanneer voormalig drummer Jan Keizer zanger van de band wordt. Jack Veerman over zijn nieuwe band Mon Amour: "Bij het samenstellen van de band heb ik de lat heel hoog gelegd. Daarbij is het een voordeel dat ik contacten heb in alle hoeken van de muziekwereld. Al jaren volg ik optredens van talentvolle jonge muzikanten en zangers. Daardoor kon ik voor deze band de besten van de besten bij elkaar brengen." Behalve het bestaande repertoire van BZN maakt nieuw werk in de lijn van de vertrouwde palingsound een groot deel uit van het repertoire van Mon Amour. Oud-BZN'er Jan Keizer schrijft nummers voor de band en coacht ook zangers Linda Schilder en Johan Keizer bij het inzingen van de nummers voor het eerste album van Mon Amour.

Op 29 November 1964 worden opnamen gemaakt voor het Britse televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Er wordt opgetreden door Sandie Shaw, Clinton Ford, Herman's Hermits, Mark Wynter en Petula Clark. Ook The Rolling Stones zijn aanwezig. Zij spelen Around And Around, Little Red Rooster, Off The Hook en Empty Heart. Deze opnamen worden op 5 December 1964 uitgezonden in een één uur durende special.


Muziek Jarige Op 29 November

1917: Merle Travis - Country Zanger USA († 20 Okt. 1983)
1933: John Mayall - Zanger Engeland
1940: Chuck Mangione - Jazztrompettist USA
1941: Denny Doherty - The Mamas & The Papas Zanger
1941: Jody Miller - Zangeres USA
1943: Felix Cavaliere - The Rascals Toetsen
1947: Ronnie Montrose - Montrose Gitaar
1951: Barry Goudreau - Boston Gitaar
1968: Jonathan Knight - New Kids On The Block Zanger
1968: Martin Carr - The Boo Radleys Gitaar
1974: Apl.De.Ap (Allen Pineda Lindo) - The Black Eyed Peas Zanger