Zoeken in de muziekgeschiedenis

28 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 29 November

Quadrophenia_2Op 29 November 1973 bereikt Quadrophenia van The Who de gouden status in de Verenigde Staten. De naam van het album is een woordspeling op het Engelse woord voor schizofrenie (schizophrenia). De hoofdpersoon Jimmy heeft namelijk een dissociatieve identiteitsstoornis, waardoor hij vier (Quattro - Quadro (!)) verschillende persoonlijkheden krijgt. Quadrophenia wordt in Engeland op 26 Oktober 1973 uitgebracht. Door een tekort aan vinyl, ontstaan door de olieboycot van de OPEC, ligt er maar een beperkt aantal exemplaren in de winkels. Veel Who fans kunnen pas een exemplaar bemachtigen nadat The Who tour om het album te promoten afgelopen is. Quadrophenia weet uiteindelijk de tweede plaats te halen in Engeland, en wordt van de eerste plaats afgehouden door het album Pin Ups van David Bowie. In Amerika verschijnt Quadrophenia op 3 November 1973. De dubbel-LP komt op 10 November 1973 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt ook in Amerika een tweede plaats. In Amerika wordt Quadrophenia van de eerste plaats afgehouden door Elton John met Goodbye Yellow Brick Road. In Nederland staat Quadrophenia vanaf 22 December 1973 twee weken op een 17e plaats in de Album Top 20. In totaal staat Quadrophenia van The Who slecht vijf weken in de Nederlandse albumlijst. In 2000 zet het Britse muziekblad Q het album op nummer 56 in hun lijst van de 100 beste Britse albums ooit. In 2001 noemt de televisiezender VH1 Quadrophenia als het 86e beste album ooit. In 2003 komt het album op nummer 266 te staan in de lijst van de 500 beste albums aller tijden van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

When_youre_gone_wwwplatenkastweblogWhen You're Gone van Maggie MacNeal komt op 29 November 1975 op een 21ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De als Sjoukje Lucie van 't Spijker geboren zangeres heeft dit nummer samen met haar man Frans Smit († 13 Juni 2005) geschreven. When You're Gone is de opvolger van Nothing Else To Do. Deze single is op 25 blijven steken. When You're Gone, met op de B-kant het nummer Mother Nature bereikt de derde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.

I_want_to_hold_your_hand_wwwplatenkOp 29 November 1963 wordt door Parlophone de single I Want To Hold Your Hand van The Beatles uitgebracht. Op de B-kant van I Want To Hold Your Hand staat This Boy. Deze beide door John Lennon en Paul McCartney geschreven nummers zijn op 17 Oktober 1963 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen. In Engeland komt de single op 5 December 1963 binnen op nummer tien in de hitparade. Een week later staat I Want To Hold Your Hand op de eerste plaats, en blijft daar vijf weken staan. In Nederland komt I Want To Hold Your Hand op 4 januari 1964 binnen. Vanaf 11 februari 1964 staat hij zeven weken bovenaan.

Curtis_knightSoul zanger Curtis Knight overlijdt op 29 November 1999 in het Cumberland Hotel in London. Curtis Knight, zoon van een Blackfoot Indiaanse moeder en een zwarte vader, wordt geboren in 1945 als Curtis McNear in het indianenreservaat Fort Scott in Kansas, waar hij ook opgroeit. Curtis Knight is het meest bekend van Curtis Knight & The Squires, de groep waar Jimi Hendrix zijn carierre begint. In 1964 ontmoet Knight talentscout Ed Chalpin, die hem aanbied zijn opnamestudio te gebruiken en begint Knight zijn eigen band, Curtis Knight & The Squires. In 1964 ontmoet hij Jimi Hendrix in New York City, die lid wordt van Curtis Knight & The Squires. Curtis introduceert Jimi bij Ed Chalpin als een potentiele superster. Zij zijn de eerste zwarte rockgroep die speelt in de populaire blanke clubs als New Yorks Cheetah Club en Ondines. Door het succes in het clubcircuit kan Ed Chalpin gaan onderhandelen over een platencontract en een promotietour in Londen, wat de lancering van hun Europese carrixc3xa8re zou kunnen inhouden. In 1966, wanneer Ed Chalpin de onderhandelingen bijna rond heeft, haalt Animals bassist Chas Chandler Jimi Hendrix over de band te verlaten. Tot Jimi's dood in 1970 behouden Curtis en Jimi een zeer speciale en inspirerende relatie. Curtis Knight is 54 jaar geworden.

Op 29 November 1976 wordt door het plaatselijke bestuur van Lancaster een concert van The Sex Pistols in de Lancaster Poly in Engeland verboden. "We don't want that sort of filth in the town limits", aldus een woordvoeder van de gemeente.

The Who geeft op 29 November 1965 een concert in St. Andrew's Hall in Norwich, Norfolk. Door hevige sneeuwbuien is de reis vanaf Manchester, waar The Who heeft opgetreden in de Oasis Club, onmogelijk, en komt de groep vast te zitten in The Pennines, een gebergte in Engeland. De bands die zijn geboekt om in het voorprogramma te spelen, Mike Patto & The Continentals en Lucas & The Emperors mogen ipv The Who de hele avond spelen. Organisator Howard Platt verzekerd de teleurgestelde fans van The Who, dat de tickets geldig blijven voor een inhaal show op 13 December 1965.

Op 29 November 1959 wint Bobby Darin twee Grammy Awards. Darin krijgt er één voor Mack The Knife als Single Van Het Jaar en één als Beste Nieuwe Artiest. Come Dance With Me van Frank Sinatra is Album Van Het Jaar. Andere winnaars zijn Jimmy Driftwood, Nat King Cole en The Kingston Trio. Het is de tweede keer dat de Grammy Awards worden uitgereikt. Voor het eerst is de show ook op de Amerikaanse televisie te volgen.

GeorgeharrisontimeGeorge Harrison overlijdt op 29 November 2001, na een jarenlange strijd, aan de gevolgen van longkanker. George Harrison overlijdt in het huis van een vriend in Los Angeles met zijn vrouw Olivia en zijn zoon Dhani aan zijn sterfbed. George Harrison wordt op 25 Februari 1943 op Arnold Grove 12 in de wijk Wavertree in Liverpool geboren. Zijn muzikale loopbaan begint op school, waar hij in de band The Quarrymen speelt samen met zijn vriend Paul McCartney. Met Paul, John Lennon, Stuart Sutcliffe en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormt Harrison in 1959 de band Silver Beatles. Al in 1960 veranderden ze de naam in The Beatles en worden ze gevraagd in Duitsland op te treden, het begin van het succesverhaal van The Beatles wat tien jaar geduurd heeft. In November 1968 wordt de eerste solo-plaat van Harrison uitgebracht onder de titel Wonderwall Music. Nadat Paul McCartney The Beatles in April 1970 heeft verlaten gaat ieder zijns weegs. George begint een solo-carrixc3xa8re. Nog in 1970 verschijnt zijn tweede album All Things Must Pass, met daarop de grote hit My Sweet Lord. Ook maakt George Harrison in 1974 als eerste ex-Beatle een solo-tournee rond de wereld. Zijn belangstelling voor oosterse spiritualiteit brengt hem aan de voeten van Indiase goeroes, wat een weerslag heeft op de muziek die hij componeert. Eind zestiger jaren al verwerkte hij bijvoorbeeld oosterse instrumenten zoals de sitar in zijn Beatles-composities. Later treedt hij op met de Indiase musicus Ravi Shankar. Als componist wordt George Harrison hij binnen de Beatles, naar eigen zeggen, nooit helemaal erkend. Pas in 1969 wordt Harrison door de critici muzikaal op een lijn gesteld met Lennon en McCartney na het verschijnen van de elpee Abbey Road waarop zijn composities Something en Here Comes The Sun staan. George Harrison staat bekend als de wat verlegen filosoof van de groep, die ook belangstelling heeft voor andere zaken dan muziek. Zo zet hij zich in voor de slachtoffers van de grote overstroming in Bangladesh, is gastmusicus en doet mee aan een aantal speelfilms. In 1979 produceerd hij de Monty Python-film Life Of Brian. Hij verkoopt zijn productiemaatschappij in 1994 voor ruim 20 miljoen gulden. George Harrison trouwt tweemaal, op 21 Januari 1966 met Patti Boyd, van wie hij op 9 Juni 1977 scheidt, en op 2 September 1978 met Olivia Arias, met wie hij een zoon heeft, Dhani, die een maand voor hun huwelijk geboren wordt. In 1998 wordt bekend dat George Harrison is behandeld voor keelkanker en een jaar later, op 30 December 1999 betrapt hij een inbreker in zijn eigen huis, waarbij hij steekwonden en een klaplong oploopt. Op 9 Juli 2001 maakte Harrison bekend dat hij opnieuw kanker heeft en in Zwitserland werd bestraald. George Harrison is 58 jaar geworden.

Mighty_joe_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 1969 komt Mighty Joe van Shocking Blue op een 29ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van Mighty Joe staat het nummer Wild Wind. Zowel Mighty Joe als Wild Wind zijn geschreven door hun gitarist Robbie van Leeuwen. In tegenstelling tot hun vorige single Venus, die op drie is blijven steken, bereikt Mighty Joe op 24 januari 1970 de eerste plaats. Hij staat twee weken bovenaan in de Nederlandse Top 40.

Sammy_kari_wwwplatenkastweblognlSammy Hagar, zanger van Van Halen, trouwt op 29 November 1995 op Mt. Tamalpais, een bergtop in de buurt van San Francisco, met het fotomodel Kari Karte. De huwelijksplechtigheid wordt ondermeer bijgewoond door bandleden Alex en Eddie van Halen en Michael Anthony. De plechtigheid wordt in Amerika uitgezonden door Entertainment Tonight. Sammy Hagar heeft al twee zoons uit een eerder huwlijk. Op 24 Maart 2001 wordt dochter Samantha Pastel Hagar geboren.

Grace_slick_skip_johnsonGrace Slick treedt op 29 November 1976 op Hawaii in het huwelijk met Skip Johnson, de lichttechnicus van haar groep Jefferson Starship. Grace Slick en Skip Johnson hebben een relatie sinds de eerste tournee van Jefferson Starship in 1975. Dit is het tweede huwelijk voor Grace Slick. De zangeres (geboren als Grace Wing) is op 26 Augustus 1961 in het huwelijksbootje gestapt met Jerry Slick. Hij is haar buurjongen die, op uitnodiging van haar moeder, geregeld bij haar thuis op bezoek komt. Jerry Slick is onder de indruk van Grace Wings manier van doen, haar intelligentie en haar sarcastische opmerkingen. Er bloeit iets moois op tussen de twee. Binnen een maand besluiten zij met elkaar te trouwen. Als Grace Slick in 1970 een relatie krijgt met Paul Kantner van Jefferson Airplane, gaat het paar uit elkaar. Op 25 Januari 1971 wordt haar dochter China Wing Kantner geboren. In 1994 gaan Grace Slick en Skip Johnson uit elkaar.

Op 29 November 2006 worden door het Fame Bureau in Londen, tijdens de "It's More Than Rock 'N' Roll" veiling, ruim 160 popstukken geveild. Hieronder zijn ondermeer twintig handgeschreven teksten van Marvin Gaye, een bustier van Madonna en een gitaar van Jimi Hendrix. Volgens Ted Owen van het Fame Bureau is er veel belangstelling voor de veiling, vooral voor de handgeschreven teksten van Marvin Gaye, die al die tijd in het bezit van een vriend van de zanger, die in 1984 werd neergeschoten. "There's bound to be a lot of interest, because so many musicians today are influenced by Marvin Gaye, from Mick Hucknall, to Sharleen Spiteri, to a host of West Coast hip-hop stars." aldus Owen.

Larry Mullen redt op 29 November 2000 het leven van een verongelukte motorrijder. De drummer van U2 is op weg naar huis wanneer hij langs de kant van de weg een motorrijder ziet liggen die geslipt is. Mullen stopt, belt voor hulp en blijft bij de motorrijder totdat de ambulance gearriveerd is.

Paul_revere_the_raidersOp 29 November 1970 nemen Paul Revere & The Raiders het nummer Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) op. Dit nummer is geschreven door John D. Loudermilk in 1968. In hetzelfde jaar bereikt de versie van Don Fardon de twintigste plaats in Amerika. Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) van Paul Revere & The Raiders wordt op 12 Februari 1971 op Columbia 45332 uitgebracht. Op 10 April 1971 komt de single, met op de B-kant het nummer Terry's Tune, binnen in de Billboard Hot 100 en staat in de week van 24 Juli 1971 op de eerste plaats.

Perfect_day_1997_wwwplatenkastwebloHet door Lou Reed in 1972 geschreven nummer Perfect Day komt op 29 November 1997 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst. Perfect Day is op 17 November 1997 in Engeland uitgebracht. De nieuwe versie is opgenomen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de BBC. Op de single zijn bijdragen te horen van o.a. David Bowie, Elton John, Bono, Tom Jones, Tammy Wynette, Joan Armatrading, Emmylou Harris, Dr. John, Boyzone en Lou Reed. De opbrengst van Perfect Day gaat naar kinderen die lijden aan de ziekte van Duchenne. In totaal krijgt het Children In Need Charity een bedrag van ruim 2 miljoen pond. In Nederland komt Perfect Day op 6 December 1997 de Top 40 binen, en haalt uiteindelijk een 7e plaats.

Op 29 November 1979 wordt Anita Pallenberg, dan de vriendin van Rolling Stones gitarist Keith Richards, vrijgesproken van de moord op een 17-jarige Scott Cantrell die als manusje-van-alles bij Richards in South Salem in de Amerikaanse staat New York heeft gewerkt. De jongen heeft zichzelf op 20 Juli 1979 door het hoofd geschoten bij een spelletje Russische roulette. Naar verluidt ligt Scott Cantrell met Anita Pallenberg in bed naar televisie te kijken. Dit incident brengt een definitief einde aan de toch al wankele relatie tussen Anita Pallenberg en Keith Richards.

Supertramp_parisVan het concert van Supertramp op 29 November 1979 in The Pavillion in Parijs worden opname's gemaakt. Het concert is het laatste van vier in Parijs, en tevens het laatste van de Europese Breakfast In America tour. In September 1980 wordt het live album Paris uitgebracht. Op 27 September 1980 komt Paris binnen in de Nederlandse LP Top 50, en vanaf 18 Oktober staat het album 5 weken op de tweede plaats. Op dit album zijn live-uitvoeringen te horen van School, Ain't Nobody But Me, The Logical Song, Bloody Well Right, Breakfast In America, You Started Laughing, Hide In Your Shell, From Now On, Dreamer, Rudy, A Soapbox Opera, Asylum, Take The Long Way Home, Fool's Overture, Two Of Us en Crime Of The Century.

In 1961 is de dan zestienjarige Jan Smeets uit Sittard voorzitter van de Peter Koelewijn Fanclub. Op 29 November 1961 organiseert Jan Smeets een fanclubdag. Zijn moeder doet de garderobe en zijn vader zit aan de kassa. Vanaf 1970 is Jan Smeets de grote man van het jaarlijkse Pinkpop Festival.

Abbathemuseum_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 2007 wordt bekend gemaakt dat in de Zweedse hoofdstad Stockholm in Juni 2009 een museum wordt geopend dat geheel is gewijd aan Abba. Het complex gaat uit drie verdiepingen bestaan, waar zich onder meer een ruimte bevindt met kleding van de leden van Abba en een plek waar fans hun eigen opnamen kunnen maken van een Abba-hit. De leden van  Abba hebben laten weten honderd procent achter het project te staan en het een eer te vinden op deze manier deel uit te gaan maken van de muziekgeschiedenis. Abba doneert zodoende kleding, instrumenten en andere memorabilia die in het museum kunnen worden tentoongesteld. Het museum hoopt jaarlijks ongeveer een half miljoen bezoekers te trekken. Het project zou ruim 21 miljoen euro kosten. Abba (Anni-Frid Benny, Bjorn en Agnetha)  breekt in 1974 door wanneer de groep met het liedje Waterloo het Eurovisie Songfestival wint. Hits als Dancing Queen, Voulez-Vous en The Winner Takes It All volgen. Na The Beatles is Abba met 350 miljoen verkochte platen de best verkopende groep in de geschiedenis.

John Lennon wordt op 29 November 1969 in Londen veroordeeld tot een boete van 360 pond voor het bezit van verdovende middelen. Zijn vrouw Yoko Ono wordt vrijgesproken.

Paul_ryanOp 29 November 1992 overlijdt Paul Ryan (links) in een ziekenhuis in Londen aan de gevolgen van longkanker. Zijn tweelingbroer Barry Ryan (rechts) heeft één van zijn longen nog voor transplantatie aangeboden, maar de artsen zeggen dat dit te laat is. Paul Ryan wordt op 24 Oktober 1948, samen met zijn tweeling broer Barry, in Leeds als zonen van de Engelse zangeres Marion Ryan. In 1965 heeft de tweeling met Don't Bring Me Your Heartaches hun eerste hit. In 1968 gaat Barry Ryan solo. Paul schrijft voor hem de nummer 1-hit Eloise. Paul Ryan verhuist naar Amerika waar hij als componist zijn brood verdient. Voor Frank Sinatra schrijft hij I Will Drink The Wine. In de jaren tachtig keert Paul Ryan terug naar Londen waar hij een kapsalon begint. Paul Ryan is 45 jaar geworden.

Jerry Lee Lewis verwondt op 29 November 1976 met twee schoten zijn bassist, Norman 'Butch' Owens. De zanger mikt op een frisdrankflesje, maar schiet mis. Hij moet terechtstaan voor het gebruik van een vuurwapen in de bebouwde kom van zijn woonplaats.

Lola_live_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 1980 komt een live-uitvoering van Lola van The Kinks op een 28ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De single, met op de B-kant een live uitvoering van het nummer Celluloid Heroes, staat vanaf 10 januari 1981 vier weken op de eerste plaats. Het is de tweede keer dat Lola van The Kinks de top van de Nederlandse Top 40 bereikt. De studioversie van Lola staat vanaf 26 September 1970 drie weken op nummer 1. De live-versie van Lola is opgenomen tijdens één van de tournees die The Kinks in 1980 door de Verenigde Staten hebben ondernomen. Lola (Live) van The Kinks is de 250ste nummer 1-hit sinds het begin van de Nederlandse Top 40. Op 2 januari 1965 is I Feel Fine van The Beatles de eerste.

Bohemian_rhapsody_wwwplatenkastweblQueen komt op 29 November 1975 op de eerste plaats van de UK Hitlist in Engeland met Bohemian Rhapsody. Door de lengte van het nummer (bijna zes minuten) ziet de platenmaatschappij van Queen EMI het helemaal niet zitten dat Bohemian Rhapsody wordt uitgebracht als single. Queen zet toch door en breekt er wereldwijd mee door. Over Bohemian Rhapsody, afkomstig van het album A Night At The Opera doen veel verhalen de ronde. Zo zou Freddie Mercury het hebben geschreven toen hij dronken was. Zelf heeft Mercury gezegd dat het nummer oorspronkelijk uit meerdere aparte nummers bestaat. Het koortje in het midden is ingezongen door 3 leden van Queen (John Deacon heeft later meerdere malen gezegd dat hij nooit een noot heeft gezongen op albums omdat hij niet kan zingen, wel doet hij alsof in de videoclips en zingt tijdens concerten met het volume van zijn microfoon veel lager dan bij de rest). Producer Roy Thomas Baker verteld het volgende over de totstandkoming van Bohemian Rhapsody: "Bohemian Rhapsody was totally insane. We never stopped laughing. It was basically a joke, but a successful joke. Freddie set out three impressive verses then stopped and said, 'Now dear, this is where the opera section comes in'." Bohemian Rhapsody staat 9 weken op de eerste plaats in Engeland.

Op 29 November 2002 worden tijdens een speciale kunstveiling aan de Royal College Of Art in Londen drie niet-gesigneerde schilderijen van Paul McCartney afgehamerd op (omgerekend) 51 euro. De namen van de schilders blijven op deze veiling geheim totdat het hoogste bod is uitgebracht. De aanwezigen in de zaal weten niet wie de bekende schilders zijn van de aangeboden kunstwerken.

De CD en de DVD van Symphonica In Rosso van Marco Borsato hebben op 29 November 2006, nog voordat zij daadwekelijk in de winkel liggen, de drievoudige platina-status al bereikt. In de voorverkoop zijn er dan al ruim tweehonderdduizend exemplaren besteld van deze registratie van de concertreeks die Marco Borsato Eind oktober 2006 in het Gelredome in Arnhem heeft gegeven. Borsato neemt de platina onderscheiding op 1 december 2006 in De Bijenkorf in Amsterdam uit handen van Henk Schiffmacher in ontvangst. De bekende tatoeeerder is de ontwerper van het Symphonica In Rosso-logo.

Ann_burtonAnn Burton overlijdt op 29 November 1989 aan de gevolgen van keelkanker. De jazz-zangeres wordt op 4 Maart 1933 in Amsterdam geboren als Ann Rafalowicz. In 1955 debuteert zij in Luxemburg bij de jazz-band van Johnny Milston. Halverwege de jaren zestig staat zij met Ramses Shaffy en het Trio Louis van Dijk op de planken. In 1968 is zij in Japan één van de populairste zangeressen. Ann Burton is onderscheiden met twee Edisons. Zij krijgt er één voor het album Blue Burton en één voor New York State Of Mind. Ann Burton is 56 jaar geworden.

In het Greenpoint-stadion in Kaapstad, Zuid-Afrika wordt op 29 November 2003 een groot benefietconcert tegen Aids georganiseerd. Aan het ruim vijf uur durende programma wordt ondermeer meegewerkt door Queen, Bono, Beyoncé, The Eurythmics, Peter Gabriel, Anastacia, The Corrs, Zucchero, Youssou N'Dour, Jimmy Cliff en Ms. Dynamite. Alle optredens zijn via internet te volgen.

Op 1 Oktober 1981 begint Raymond van het Groenewoud met een concert in Paradiso in Amsterdam, aan een afscheidstournee door Nederland. De Belgische zanger heeft besloten een paar jaar te stoppen. Op 29 November 1981 is het laatste concert in 't Heem in Hattem. In 1985 pakt Raymond van het Groenewoud de draad van live-optredens weer op.

Chuck Berry wordt op 29 November 2000 aangeklaagd door zijn ex-pianist, die aanspraak maakt op nooit betaalde royalties voor de muziek die hij zou hebben gecomponeerd voor 52 nummers van Chuck Berry. De rechter heeft de zaak geseponeerd. Hij vindt dat de claim verjaard is.

Do_they_know_its_christmas_van_bandVanaf 29 November 2004 ligt de single Do They Know It's Christmas van Band Aid 20 in de platenwinkel. Op de eerste dag worden er in Groot-Brittannie al bijna honderdduizend exemplaren van deze benefietsingle verkocht. Een aantal platenwinkels is eerder opengegaan. Hier en daar hebben zich al rijen consumenten gevormd. Mercury Records heeft xc3xa9xc3xa9n miljoen singles uitgeleverd aan de detailhandel. De platenmaatschappij schat de omzet van de eerste dag op 95.000 exemplaren. "Het wordt beslist een millionseller. Ik voorzie dat hij zes weken, of misschien wel langer, op xc3xa9xc3xa9n zal staan", aldus een medewerker van winkelketen HMV. De single is door ongeveer tienduizend mensen, tegen betaling, gedownload via internet. Men verwacht dat Do They Know It's Christmas van Band Aid 20 bijna drie miljoen euro zal opbrengen voor hulp aan het door een burgeroorlog verscheurde Soedan. Van de eerste Band Aid-single zijn in 1984, alleen al in Groot-Brittannie, drieeneenhalf miljoen exemplaren verkocht. Do They Know It's Christmas van Band Aid 20 staat vanaf 11 December 2004 vier weken aan de top van de Engelse hitparade.

Omdat The Rolling Stones op 29 November 1965 een concert geven in het Colosseum in Denver in de Amerikaanse staat Colorado, wordt deze dag in de stad uitgeroepen tot Rolling Stones Day.

Ray Smith pleegt op 29 November 1979 zelfmoord. In 1960 heeft de Amerikaanse zanger een hit in Amerika met Rockin' Little Angel. Ray Smith is 41 jaar geworden.

Nataliewood_wwwplatenkastweblognlOp 29 November 1981 verdrinkt Natalie Wood, wanneer zij 's nachts bij het eiland Catalina voor de Californische kust vanaf het jacht Splendour in zee valt. Aan boord zijn ook haar echtgenoot Robert Wagner en de acteur Christopher Walken. Na een zoektocht van zeven uur wordt haar stoffelijk overschot gevonden. Natalie Wood is te zien in ondermeer de volgende films; Miracle On 34th Street, Rebel Without A Cause, West Side Story, Splendour In The Grass, Love With The Proper Stranger, Inside Daisy Clover en Bob & Carol & Ted & Alice. Ten tijde van haar dood is de actrice betrokken bij opnamen van de film Brainstorm. In West Side Story vertolkt zij Maria. Natalie Wood zingt niet zelf in deze film. Zij leent de zangstem van Marni Nixon, de moeder van zanger Andrew Gold. Natalie Wood is 43 jaar geworden.

Real_live_van_bob_dylanVanaf 29 November 1984 ligt Real Live van Bob Dylan in de platenwinkel. Real Live bereikt in de Billboard-albumlijst slechts een 115e plaats. In Engeland blijft Real Live op 54 steken. In Nederland verkoopt het album niet genoeg voor een hitnotering. Op Real Live staan de volgende nummers: Highway 61 Revisited, Maggie's Farm, I And I, License To Kill, It Ain't Me Babe, Tangled Up In Blue, Masters Of War, Ballad Of A Thin Man, Girl Of The North Country en Tombstone Blues.

Op 29 November 1986 komt Bruce Springsteen & The E-Street Band Live - 1975-85 op de eerste plaats binnen in de albumlijst van Billboard. Dit is voor het eerst dat een box met vijf LP's de Top 25 haalt in de Amerikaanse hitparade. Bruce Springsteen & The E-Street Band Live - 1975-85 staat zeven weken aan de top en levert uiteindelijk platina op.

Harry Belafonte geeft op 29 en 30 November 1988 twee concerten in in Ravensburg in West-Duitsland. Opnamen hiervan verschijnen begin Mei 1989 op CD.

Na_na_na_h_h_van_los_piratosNa Na Na He He van Los Piratos is op 29 November 1969 de Alarmschijf van Radio Veronica. Op de B-kant van Na Na Na He He staat Boem!, een instrumentaal nummer van Hans van Hemert, die ook de producer van deze single is. Los Piratos zijn de Radio Veronica-discjockeys Rob Out, Lex Harding en Jan van Veen. Hun collega Stan Haag is verantwoordelijk voor de Nederlandse tekst van Na Na Na He He. De originele versie is van de Amerikaanse groep Steam. Hun Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye staat vanaf 6 December 1969 twee weken op nummer 1 in de Billboard Hot 100. Na Na Na He He van Los Piratos komt op 6 December 1969 binnen op 36 in de Nederlandse Top 40. Na twee weken op 36 te heben gestaan verdwijnt de single weer hij uit de lijst. Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye van Steam blijft in de Tipparade steken.

The Cats ontvangen op 29 November 1972, in Hotel Spaander in Volendam, de Gouden Hond van hun West-Duitse platenmaatschappij Electrola voor meer dan één miljoen verkochte singles van One Way Wind. Deze single is op 1 november 1971 binnengekomen in de West-Duitse hitparade. One Way Wind bereikt de vierde plaats.

Gebroeders_ko_boten_annaDe Gebroeders Ko (Ton en Gerard Koopmans) ontvangen op 29 Novenber 2006, uit handen van SBS 6-presentatrice Maureen du Toit, een gouden plaat voor hun single Boten Anna. Van deze single zijn er dan meer dan veertigduizend exemplaren verkocht. Boten Anna (Anna, de Bot) is origineel een nummer van de Zweedse artiest Basshunter (Jonas Erik Altberg), en is afkomstig van zijn tweede album LOL <(^^,)>. Door Boten Anna wordt Basshunter beroemd in Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, IJsland en Nederland. De tekst gaat over hoe de zanger een vrouwelijke IRC-gebruikster ziet als een IRC-bot. Later komt hij achter de waarheid maar voor hem zal ze altijd een bot blijven. In sommige landen wordt het woord "bot" verkeerd begrepen en wordt gedacht dat het gaat over een boot, Anna. De Gebroeders Ko maken van dit verkeerd begrijpen gebruik en maken hun parodie van het nummer met dezelfde naam, Boten Anna. In dit nummer gaat het daadwerkelijk over een boot, Anna, die in de sloot ligt. Boten Anna van de Gebroeders Ko bereikt de 6e plaats in de Top 40. Eind November 2006 brengen de Gebroeders Ko weer een nieuwe versie uit, getiteld Sinterklaas Boot (Boten Anna). Deze versie bereikt de zevende plaats in de Nederlandse Top 40.

Yes_or_no_nits_wwwplatenkastweblognOp 29 November 1978 tekenen The Nits een contract bij de platenmaatschappij CBS. Eerder staat de Amsterdamse groep drie jaar onder contract bij Dureco. Hun eerste single Yes Or No blijft in de Tipparade steken. Na problemen met de distributie van hun titelloze debuut-LP stappen The Nits op bij Dureco. Met Robert Jan Stips als hun producer nemen zanger/gitarist Henk Hofstede, bassist Alex Roelofs, gitarist Michiel Peters en drummer Rob Kloet bij CBS hun tweede album op. De titel is Tent. Van dit album bereikt hun single Tutti Ragazzi op 1 maart 1980 de 31ste plaats in de Nederlandse Top 40.

MonamourJack Veerman, de drummer van BZN begint op 29 November 2007 de band Mon Amour. Mon Amour is de de naam van de single die in 1976 voor de doorbraak zorgt van BZN, de Band Zonder Naam. De Volendamse groep houdt er in 2006 na 42 jaar mee op. Op 16 Juni 2006 neemt BZN afscheid van haar trouwe fans met een laatste concert in Ahoy Rotterdam. Jack Veerman komt in 1974 bij de band, wanneer voormalig drummer Jan Keizer zanger van de band wordt. Jack Veerman over zijn nieuwe band Mon Amour: "Bij het samenstellen van de band heb ik de lat heel hoog gelegd. Daarbij is het een voordeel dat ik contacten heb in alle hoeken van de muziekwereld. Al jaren volg ik optredens van talentvolle jonge muzikanten en zangers. Daardoor kon ik voor deze band de besten van de besten bij elkaar brengen." Behalve het bestaande repertoire van BZN maakt nieuw werk in de lijn van de vertrouwde palingsound een groot deel uit van het repertoire van Mon Amour. Oud-BZN'er Jan Keizer schrijft nummers voor de band en coacht ook zangers Linda Schilder en Johan Keizer bij het inzingen van de nummers voor het eerste album van Mon Amour.

Op 29 November 1964 worden opnamen gemaakt voor het Britse televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Er wordt opgetreden door Sandie Shaw, Clinton Ford, Herman's Hermits, Mark Wynter en Petula Clark. Ook The Rolling Stones zijn aanwezig. Zij spelen Around And Around, Little Red Rooster, Off The Hook en Empty Heart. Deze opnamen worden op 5 December 1964 uitgezonden in een één uur durende special.


Muziek Jarige Op 29 November

1917: Merle Travis - Country Zanger USA († 20 Okt. 1983)
1933: John Mayall - Zanger Engeland
1940: Chuck Mangione - Jazztrompettist USA
1941: Denny Doherty - The Mamas & The Papas Zanger
1941: Jody Miller - Zangeres USA
1943: Felix Cavaliere - The Rascals Toetsen
1947: Ronnie Montrose - Montrose Gitaar
1951: Barry Goudreau - Boston Gitaar
1968: Jonathan Knight - New Kids On The Block Zanger
1968: Martin Carr - The Boo Radleys Gitaar
1974: Apl.De.Ap (Allen Pineda Lindo) - The Black Eyed Peas Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten