Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 1 December

Janis_joplinJanis Joplin treedt op 1 December 1968 voor de laatste keer op met Big Brother & The Holding Company. Met Big Brother & The Holding Company beleeft Janis Joplin op het Monetry Pop Festival in Juni 1967 haar grote doorbraak. Dit maakt de 24-jarige zangeres echter niet veel gelukkiger. Ze begint zich over te geven aan overvloedig dranken drugsgebruik. Haar ongeremde, uitdagendepodiumact maakt haar al gauw een mikpunt van de autoriteiten. Zo wordt ze op een dag vanwege vermeende obsceniteiten in de boeien geslagen en opgesloten. Cheap Thrill is een eclatant succes dat de groep wereldfaam bezorgt. In 1968 komen er echter scheuren in de samenwerking met Big Brother & The Holding Company, en als ze in April 1969 voor het eerst naar Europa komt, heeft ze een nieuwe begeleidingsgroep: The Kozmic Blues Band met o.a. ex Big Brother-gitarist Sam Andrew.

Tom Jones staat op 1 December 1966 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Green Green Grass Of Home. De single staat uiteindelijk 7 weken op de eerste plaats en is voor platenmaatchappij Decca de eerste millionseller met een Brits (Wales) artiest.

Ten_years_afterOp 1 December 1989 staat Ten Years After in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. De groep speelt weer in de originele bezetting met zanger/gitarist Alvin Lee, bassist Leo Lyons, drummer Ric Lee en toetsenist Chick Churchill. De setlist is: Rock & Roll Music To The World, Hear Me Calling, Good Morning Little School Girl, Slow Blues In C, Let's Shake It Up, Hobbit, Going To Chicago, Love Like A Man, Saturday Night, Bad Blood, Johnny B. Goode, Scat Thing, I Can't Keep From Crying Sometimes, Victim Of Circumstance, I'm Going Home en Choo Choo Mama.

In het Engelse weekblad New Musical Express van 1 December 1961 wordt de jaarlijkse populariteitspoll gepubliceerd. Elvis Presley is gekozen als de beste zanger ter wereld. Cliff Richard is de beste zanger van Engeland. When The Girl In Your Arms Is The Girl In Your Heart van Cliff Richard & The Shadows is gekozen tot de beste single van het jaar. Op dezelfde dag maakt de producer Norrie Paramor bekend dat hij deze maand vijf dagen heeft geboekt in de studio van EMI aan Abbey Road in Londen om nieuw materiaal met Cliff Richard & The Shadows op te nemen.

Op 1 December 1968 beginnen The Beach Boys met een optreden in het Londen Palladium aan een Europese tournee. In het voorprogramma staan Barry Ryan, Bruce Channel, Eclection, Sharon Tandy & Fleur De Lys, The Majority en Vanity Fair. Roger Day, de ex-discjockey van Radio Caroline, is de presentator. Hierna volgen voor The Beach Boys optredens in Bristol, Sheffield, Manchester, Birmingham, Cardiff, Glasgow, West-Berlijn, Dusseldorf, Amsterdam en Parijs. Op de laatse dag van deze tournee, 18 december 1968, worden in Londen opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Top Of The Pops.

Interview_bill_grundyThe Sex Pistols zijn op 1 December 1976 te gast in het door ITV, op de vroege avond, uitgezonden programma Today. Oorspronkelijk zou Queen te gast zijn, maar die moesten afzeggen vanwege een spoedbehandeling bij de tanddarts voor Freddie Mercury. Wanneer interviewer Bill Grundy de Sex Pistols een beetje belachelijk zit te maken reageert gitarist Steve Jones met de diplomatieke woorden: "You dirty bastard...you dirty fucker...what a fucking rotter!". Na de uitzending krijgt ITV honderden telefoontjes van boze kijkers vanwege het taalgebruik. Na dit televisieoptreden zegt hun platenmaatschappij EMI het contract met The Sex Pistols op.

Op 1 December 1988 geeft Lee Towers het eerste van acht concerten in de reeks Gala Of The Year in Ahoyxe2x80x99 Rotterdam. Gasten zijn ondermeer Wim Koopmans, Madeline Bell, Edward Reekers en Sandra Reemer. Het is voor het eerst dat Lee Towers zijn Gala Of The Year-concert niet op xc3xa9xc3xa9n, maar op meerdere avonden geeft. Het laatste concert is op 10 december 1988.

Vanaf 1 December 2006 krijgen fans van Blof die in 2006 het album Umoja hebben gekocht via de officiele website gratis toegang tot deel één van hun album Blof XXS. Hiervoor moet de CD van Umoja in de computer gedaan worden, via een code kan dan de speciale webpagina worden geopend om de nummers van Blof XXS gratis te downloaden. Op Blof XXS staan twaalf live-tracks die Blof tijdens hun theatertournee heeft opgenomen.

De Britse 'Queen-Mother' Elizabeth woont op 1 December 1960 de jaarlijke Variety Show in Londen bij. Optredende artiesten, die worden begeleidt door een orkest onder leiding van Norrie Paramor, zijn ondermeer Bruce Forsyth, Judy Garland en Cliff Richard & The Shadows.

The_black_albumEén week voor de officiele release besluit Prince op 1 December 1987 zijn nieuwste cd The Black Album niet uit te brengen. Eind November 1987 komt het bericht dat het nieuwe album van Prince is uitgesteld. Het gaat volgens de geruchten om een album zonder titel en zonder vermelding van artiest en met een zwarte hoes, vanaf dan The Black Album genoemd. Volgens Warner Brothers is het de bedoeling dat het een kerstverrassing moeten worden, maar wanneer Prince hoort dat het is uitgelekt annuleert hij het project. Later komt Prince zelf met de verklaring dat het album veel te donker is en in een neerslachtige periode is gemaakt. Op zijn volgende album en de volgende tournee maakte hij, door middel van een soort mythologische verhaal, duidelijk dat zijn alterego Camille de oorzaak van The Black Album is, maar dat die op tijd tot inkeer komt. The Black Album is een album dat wordt gekenmerkt door diepe funk en een hoge seksuele lading. Enkele exemplaren weten de dans van de vernietiging te redden en zo komt de bootleg al snel in omloop. Het wordt de meest verkochte bootleg aller tijden worden en in zijn volgende videoclip (Alphabet St.) staat er verscholen het bericht te lezen; Don't buy The Black Album. Het album wordt uiteindelijk in November 1994 alsnog officieel uitgebracht. Op The Black Album staan de volgende nummers: Le Grind, Cindy C., Dead On It, When 2 R In Love, Bob George, Superfunkycalifragisexy, 2 Nigs United 4 West Compton en Rockhard In A Funky Place.

Op 1 December 1996 overlijdt in Los Angeles, Californie liedjesschrijver Irving Gordon. Irving Gordon wordt op 14 Februai 1915 geboren in Brooklyn, New York. Gordon heeft tijdens zijn carriere liedjes geschreven voor ondermeer Billie Holiday, Eddy Arnold, Patti Page, Perry Como en Bing Crosby. Zijn bekendste compositie is Unforgettable dat in 1951 door Nat King Cole voor het eerst wordt opgenomen. Andere bekende liedjes van Irving Gordon zijn Please Forgive Me, Prelude To A Kiss, Delaware, Rollin' Stone, There's No Boat Like A Rowboat, Mama From The Train, What Will I Tell My Heart? en Me Myself And I. Irving Gordon is 81 jaar geworden.

De Talking Heads staan vanaf 1 December 1980 drie dagen in de Hammersmith Odeon in Londen. Het voorprogramma wordt verzorgd door een dan nog relatief onbekende U2. Enkele dagen later mag U2 ook het voorprogramma verzorgen in het Baltrard Pavillion in Parijs.

De broers Phil en Boon Gould verlaten op 1 December 1987 de groep Level 42. Al enige tijd zijn zij ontevreden over de muzikale koers die de groep volgt. Mark King, zanger/bassist/leider van Level 42, trekt als vervangers Gary Husband en Steve Topping aan. Steve Topping is op advies van Gary Husband door Mark King gevraagd, maar het klikt niet tussen de twee en Topping wordt weer ontslagen. Vervanger van Steve Topping is de gitarist Alan Murphy, die voorheen bij Go West gewerkt heeft.

HappyxmasgreenIn Amerika wordt op groen vinyl door platenmaatschappij Apple op 1 December 1971 het nummer Happy X-Mas (War Is Over) van John Lennon en Yoko Ono uitgebracht. Zij worden begeleid door The Plastic Ono Band en de dertig kinderen van het Harlem Community Choir. Op de B-kant staat Listen The Snow Is Falling van Yoko Ono. De single is geproduceerd door Phil Spector, en is van 28 tot 30 Oktober 1971 in New York opgenomen. Happy X-Mas (War Is Over) komt op 25 December 1971 de Billboard Hot 100 binnen en bereikt de tiende plaats. Omdat de muziekuitgeverijen van John Lennon en Yoko Ono in 1971 geen overeenstemming kunnen bereiken, wordt de single pas in 1972 wereldwijd uitgebracht. In Nederland komt Happy X-Mas (War Is Over) op 23 December 1972 de Top 40 binnen. Hij haalt de zesde plaats. Na de moord op John Lennon, op 8 December 1980, wordt Happy X-Mas (War Is Over) opnieuw uitgebracht. Op 3 Januari 1981 komt de single wederom de Top 40 binnen, deze keer goed voor een zesde plaats.

C.C. Deville (Bruce Anthony Johanssen) brengt op 1 December 1990 zes uur in de gevangenis van Louisville door. De gitarist van de glamrock band Poison is gearresteerd vanwege openbaar dronkenschap en misdadig gedrag na een concert wat Poison die avond gegeven heeft in Louisville.

Say_its_not_true_wwwplatenkastwebloVanaf 1 December 2007 kan de single Say It's Not True op www.queenonline.com gratis worden gedownload. Queen heeft samen met zanger Paul Rodgers dit nummer opgenomen voor de aidscampagne van Nelson Mandela. Op 1 December 2007, Wereld Aids Dag, vindt eveneens een benefietconcert plaats van de wereldwijde campagne 46664 in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Brian May, Roger Taylor en Paul Rodgers hebben daar in 2005 en 2006 al samen opgetreden. Rodgers, bekend van de bands Free en Bad Company, vervangt in de nieuwe samenstelling van Queen zanger Freddie Mercury, die in 1991 overlijdt aan aids. Tijdens het muziekfestival in Johannesburg op 1 December 2007 zijn er naast Queen ook optredens van ondermeer Peter Gabriel, Annie Lennox, Ludacris, Goo Goo Dolls, Razorlight en Jamelia.

Op 1 December 1981 treedt Johnny Hallyday in het huwelijk met Babeth Etienne. Voor de Franse zanger is dit zijn tweede huwelijk. Eerder is de als Jean-Philippe Smet geboren Hallyday van 12 April 1965 tot 1980 getrouwd geweest met de zangeres Sylvie Vartan. In Mei 1982 is het huwelijk tussen Johnny Hallyday en Babeth Etienne alweer over.

Yazoo_2Vince Clarke (rechts) kondigt op 1 December 1981 aan dat hij uit Depeche Mode stapt. Nadat Clarke zijn oude groep Depeche Mode de rug heeft toegekeerd zoekt hij eind 1981 opgefrist en wel contact met zijn vroegere schoolgenote Alison, Alf (links) voor vrienden. Hij weet dan dat ze op zoek is naar een op te richten band. Alf heeft al sinds jaar en dag R&B gezongen in allerhande bands, van The Vicars tot The Screaming Abdabs. Haar stem is warm en bluesy en eigenlijk zoekt ze een nieuwe bluesband, als Vince haar vraagt. Toch hapt ze toe: het lijkt een éénmalige samenwerking. Maar al tijdens de opnames van Only You, de eerste single, raakt het tweetal dermate geestdriftig over de resultaten dat tot vaste samenwerking wordt besloten. Zo wordt Yazoo geboren, de naam afkomstig van een oud Amerikaans blues-label. De intrigerende combinatie van Vince's computergestuurde elektronica en Alf's ongeremde gruis en passie stuurt aan op een regelrechte Top 10-hit in hun vaderland. De tweede single 'Don't Go' herhaalt deze prestatie moeiteloos, ditmaal ook in de Verenigde Staten, waar de groep na een door genoemd blueslabel gewonnen kort geding over het gebruik van de naam Yazoo als Yaz.

Op 1 December 1989 wordt Sly Stone (Sylvester Stone) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 55 dagen. Hij is schuldig bevonden aan het rijden onder invloed van cocaine. Twee weken later bekent de leider van Sly & Family Stone dat hij cocaine bij zich had tijdens zijn arrestatie. Sly Stone wordt in een kliniek opgenomen waar hij binnen veertien maanden afkickt.

Alicia Keys presenteert op 1 December 2004 in het Angel Orensanz Center, onder de naam An Evening With Alicia Keys, een show in New York. Er zijn de avond van Werels AIDS dag live-optredens van Alicia Keys zelf, Angie Stone en Common. De opbrengst is bestemd voor Keep A Child Alive. Deze organisatie voorziet kinderen met aids van medicijnen.

Zoe Isabelle Kravitz wordt op 1 December 1988 geboren, als dochter van zanger Lenny Kravitz en actrice Lisa Bonet. Op het album Mama Said uit 1991 staat het nummer Flowers For Zoe, wat Lenny Kravitz speciaal heeft geschreven voor zijn dochter.

Thriller_van_michael_jacksonThriller van Michael Jackson wordt op 1 December 1982 uitgebracht. Het album, wat oorspronkelijk de titel Starlight zou krijgen, is opgenomen in de Westlake Audio Studio in Los Angeles en geproduceerd door Quincy Jones. Thriller is het succesvolste album ooit van Michael Jackson. Van het album worden bijna 60 miljoen exemplaren verkocht (waarvan 40 miljoen in de hitperiode) en geldt daarmee al meer dan 20 jaar als het best verkochte album aller tijden. De muziek op Thriller is een combinatie van dance, funk, R&B en popmuziek, met een stijl die varieert van gepassioneerd en liefdevol (Human Nature) tot ruig en energiek (Beat it). In meerdere opzichten is Thriller een mijlpaal in de popgeschiedenis. Er worden zeven singles vanaf gehaald, die allemaal nog een hit worden ook. Maar belangrijker is de verdienste dat door Thriller zwarte artiesten zich bewust worden dat zij ook in staat zijn om een miljoenen verkoop te halen. Thriller is een inspiratie voor andere zwarte artiesten om niet langer bescheiden te blijven over hun eigen mogelijkheden. Thriller komt op 11 December 1982 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Vanaf 5 Maart 1983 staat het album drie weken op de eerste plaats. Thriller staat in totaal 104 weken in de LP Top 50.

Matt_monroe_wwwplatenkastweblognlIn de Londense wijk Shoreditch wordt op 1 December 1932 als Terence Parsons de latere onder de naam Matt Monro bekend geworden zanger geboren. Korte tijd treedt hij op als Al Jordan. De pianiste Winifred Atwell helpt hem aan de artiestennaam Matt Monro. De voornaam wordt geleend van de Fleet Street-journalist Matt White. Monro is de voornaam van de vader van Winifred Atwell. In 1956 verschijnt Ev'rybody Falls In Love With Someone als de eerste single van Matt Monro. In 1964 doet hij voor Groot-Brittannie mee aan het Eurovisie Songfestival. Met I Love The Little Things eindigt Matt Monro in Kopenhagen op de tweede plaats. Hetzelfde jaar heeft hij in Engeland zijn grootste hit met Walk Away. Matt Monro overlijdt op 7 Februari 1985, op 52-jarige leeftijd, aan de gevolgen van leverkanker.

Buddy Holly & The Crickets treden in aflevering 491 van het CBS-televisieprogramma The Ed Sullivan Show op 1 December 1957 voor het eerst op. Zij spelen en zingen That'll Be The Day en Peggy Sue. The Rays zijn te zien met Silhouettes, Bobby Helms met My Special Angel en Sam Cooke met You Send Me en For Sentimental Reasons. Ook zij maken in dit programma hun televisiedebuut.

George_harrison_live_in_japanOp 1 December 1991 begint George Harrison aan een tournee door Japan. De ex-Beatle wordt op deze tot 17 December 1991 durende tour begeleid door Eric Clapton en diens band. Deze groep bestaat uit Andy Fairweather-Low, Greg Phillinganes, Chuck Leavell, Nathan East, Steve Ferrone, Ray Cooper, Tessa Niles en Katie Kissoon. De registratie van deze tournee wordt in een CD-box op 10 Juli 1992 uitgebracht. George Harrison - Live In Japan komt op 1 Augustus 1992 binnen in de albumlijst van Billboard, en komt niet hoger dan nummer 126.

Rosa_parksRosa Parks wordt op 1 December 1955 wereldberoemd wanneer zij in Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama als zwarte passagier in het voorste deel van een bus zit en weigert op te staan voor een blanke man. Zij wordt gearresteerd, omdat volgens de wetgeving in Alabama alleen blanken in een bus voorin mogen zitten. Als reactie op haar arrestatie boycotten zwarten in heel Amerika 380 dagen lang het openbaar vervoer, totdat het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten de discriminerende regels ongrondwettig verklaart. Dit leidt naderhand tot gelijke rechten voor blank en zwart op scholen en andere openbare gelegenheden. Rosa Parks is op 24 Oktober 2005 in haar slaap overleden. Zij is 92 jaar geworden. Deze burgerrechtenactiviste wordt in 1989 bezongen door The Neville Brothers in Sister Rosa en in 1999 door OutKast in Rosa Parks.

Bob Dylan treedt op 1 December 1985 in het huwelijk met gospel-zangeres Carolyn Y. Dennis. Het paar heeft elkaar ontmoet in 1978 tijdens de opnamen van zijn LP Street Legal. Carolyn Y. Dennis is xc3xa9xc3xa9n van de achtergrondzangeressen. De zangeres heeft ook meegewerkt aan albums van ondermeer Stevie Wonder en Bruce Springsteen. Op 6 juni 1986 wordt hun dochter Desiree Gabrielle Dennis-Dylan geboren. In Oktober 1992 gaan Bob Dylan en Carolyn Dennis uit elkaar.

Op 1 December 1984 komt Something Heavy Going Down van de Golden Earring op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze opvolger van het redelijke succesvolle Clear Night Moonlight (Vanaf 5 Mei 1964 2 weken op een 11e plaats in de Top 40) staat slechts drie weken in de lijst. Something Heavy Going Down bereikt op 8 December 1984 de 33ste plaats als hoogste notering.

Vanaf 1 December 1986 ligt Only Love Remains van Paul McCartney in de platenwinkel. Only Love Remains is een nummer van het album Press To Play. De single komt op 13 December 1986 binnen in de Engelse hitparade, en bereikt een 34ste plaats. In Nederland haalt Only Love Remains niet eens een notering in de tipparade.

Britney_spears_foundationOp de internetveiling-site Ebay begint op 1 December 2003, ten behoeve van de Britney Spears Foundation, een veiling waarop ondermeer de zilveren sportwagen waar Britney Spears in rijdt in de videoclip bij Me Against The Music (dan haar huidige single) te koop wordt aangeboden. De auto wordt geveild ten behoeve van de Britney Spears Foundation. De motorkap en het stuur van de auto zijn door Britney Spears gesigneerd. Geinteresseerden kunnen tot donderdag 11 December 2003 een bod uitbrengen. Er kan ook worden geboden op de outfit die Britney Spears op donderdag 4 september 2003 heeft gedragen tijdens haar open lucht-optreden in Washington ter gelegenheid van de start van de Amerikaanse voetbalcompetitie. Het tenue bestaat uit een zwarte voetbalbroek, zwarte shorts, een zwart-wit scheidsrechterhemd en schoenen van Reebok. De opbrengst van de veilingen gaat naar een centrum voor kankeronderzoek.

Cobi_schreijer_wwwplatenkastweblognCobi Schreijer overlijdt op 1 December 2005 in het Rosa Spier Huis in Laren in Noord-Holland. Schreijer begint haar muzikale carriere in 1938 in het trio The Novelty Sisters. Later gaat Cobi Schreijer Nederlandse volksliedjes en oude ballades vertolken. Sinds de jaren zestig heeft zij de leiding over de troubadour- en folkclub De Waag in Haarlem. Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Lenny Kuhr, Astrid Nijgh en Elly en Rikkert Zuiderveld treden geregeld op in deze club. Ook Joan Baez en Simon & Garfunkel hebben in De Waag opgetreden. Op initiatief van Boudewijn de Groot neemt Cobi Schreijer in 1998 haar laatste album op. Cobi Schreijer is 83 jaar geworden.

Stephen Thadeus Crompton Gibb wordt op 1 December 1973 geboren als eerste zoon van Barry Gibb en zijn vrouw Linda. De zanger van de Bee Gees en zijn vrouw krijgen in totaal vijf kinderen. Stephen Gibb treedt op 7 November 2002 in het huwelijk met Gloria Levas. Op 27 December 2002 wordt hun dochter Nina Lyn geboren.

Op 26 September 1969 is Ringo Starr begonnen met de opnamen van zijn eerste solo-album, Sentimental Journey. De opnamen olv George Martin worden op 1 December 1969 afgerond. Sentimental Journey ligt vanaf 3 April 1970 in de platenwinkel. Deze LP komt op 18 april 1970 binnen in de Britse albumlijst. Sentimental Journey bereikt de zevende plaats. Naast de titelsong staan op dit album Night And Day, Whispering Grass, Bye Bye Blackbird, I'm A Fool To Care, Stardust, Blue Turning Grey Over You, Love Is A Many Splendoured Thing, Dream, You Always Hurt The One You Love, Have I Told You Lately That I Love You? en Let The Rest Of The World Go By. In een interview zegt Ringo Starr: "I made this album for me mum."

Stphane_grappelliOp 1 December 1997 overlijdt in een ziekenhuis in Parijs de violist Stephane Grappelli. Stephane Grappelli wordt op 26 Januari 1908 In Parijs geboren als zoon van een Italiaanse filosofieleraar. Op zijn dertiende krijgt hij van zijn vader een viool. Grappelli leert zichzelf zowel viool als piano  spelen. Op zijn vijftiende werkt hij al als pianobegeleider van stomme films, en doe als autodidactisch violist en pianist toelatingsexamen voor het Parijse conservatorium waar hij van 1924 tot en met 1928 studeert. In 1934 ontmoet hij de gitarist Django Reinhardt in een nachtclub in Montparnasse. Samen vormen ze de zigeunerjazz-formatie Le quintette Du Hot Club De France, samen met Django's broer Joseph Reinhardt en Roger Caput op gitaar, en Louis Vola op contrabas. Door de tweedeWereld Oorlog valt het quintet uit elkaar. In 1946 komt de groep muzikanten weer bij elkaar, maar het zou het succes van voor de oorlog niet meer halen. Grappelli speelt vervolgens samen met vele grootheden uit de jazz zoals Barney Kessel, Oscar Peterson, Mcoy Tyner en Duke Ellington, maar ook met de violisten Jean-Luc Ponty en Yehudi Menuhin, zanger Paul Simon en mandolinespeler David Grisman. Stephane Grappelli is 89 jaar geworden.

I_should_have_known_better_wwwplateJim Diamond komt op 1 December 1984 op een 37ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single I Should Have Known Better. Jim Diamond heeft dit nummer samen met Graham Lyle geschreven. I Should Have Known Better, met op de B-kant Impossible Dream, bereikt de tweede plaats. Drie jaar eerder staat Jim Diamond samen met de toetsenist Tony Hymas als het duo Ph.D. op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met hun single I Won't Let You Down. Tony Hymas is ook te horen in de Top 10-hit Wild Places van Duncan Browne uit 1979.

Op 1 December 1988 wordt Elizabeth Dawn Winwood geboren als tweede dochter van de zanger/toetsenist Steve Winwood en zijn vrouw Eugenia Crafton. Zij zijn in Januari 1987 in het huwelijk getreden wanneer blijkty dat Eugenia Crafton in verwachting blijkt te zijn van hun eerste kind. Mary Claire Winwood wordt in Mei 1987 geboren. In Februari 1993 wordt hun eerste zoon Stephen Calhoun geboren. In September 1195 komt er nog een derde dochter bij; Lilian Eugenia.

'N Sync, Britney Spears en B*Witched beginnen op 1 December 1998, met een optreden in Columbus, Ohio, aan een gezamenlijke tournee door Amerika.

Op de website van de Grammy Awards staat op 1 December 2008 te lezen dat de nummers We Are The Champions en We Will Rock You van Queen worden opgenomen in de Grammy Hall Of Fame. De Grammy Hall Of Fame is een lijst waarin nummers worden opgenomen die minimaal meer dan 25 jaar geleden zijn uitgebracht. Een speciale commissie, bestaande uit experts en historici vanuit verschillende muziekbranches, beslist jaarlijks welke opnamen aan de lijst worden toegevoegd. Naast de nummers van Queen zijn ondermeer ook de liedjes For Once In My Life van Stevie Wonder en Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd opgenomen.

Matthew_and_son_wwwplatenkastweblogCat Stevens staat op 1 December 1966 in de platenstudio van Decca in West Hampstead, Londen om het nummer Matthew And Son op te nemen. Matthew And Son wordt op 30 December 1966 als zijn tweede single uitgebracht. De single komt op 12 Januari 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats. In Nederland komt Matthew And Son niet verder dan de 21ste plaats. Cat Stevens over Matthew And Son: "I had a song called Baby Take Me Back Home which used that little riff. I had a girlfriend, and she was working for this big firm, and i didn't like the way that she had to spent so much of her time working. The riff seemed to fit the words 'Matthew And Son'. There was a bit of social comment there about people being slaves to other people".

Allerlei memorablia van Frank Sinatra brengen op 1 December 1995 tijdens een veiling in Los Angeles ruim twee miljoen dollar op.

Organisator One & Only Productions maakt op 1 December 2007 bekend dat er een tweede concert komt van Doe Maar in De Kuip in Rotterdam. De kaarten voor het optreden op 12 Juli 2008 zijn binnen een uur uitverkocht. Doe Maar staat nu ook op 10 Juli 2008 in het Rotterdamse voetbalstadion. Over de keuze voor De Kuip laat de band weten: "De Kuip heeft een rijke pophistorie, het is in onze beleving dan ook de meest logische xc3xa9n geschikte locatie voor een openluchtconcert. Toen de mogelijkheid zich aandiende om een concert te geven in De Kuip, leek dit ons een uitgelezen kans om nog xc3xa9xc3xa9n maal een bijzonder concert te beleven samen met onze fans." Doe Maar, dat begin jaren 80 van de vorige eeuw de hitparade domineerd met Nederlandstalig repertoire, gaat in 1984 uit elkaar. De band keert in 2000 xc3xa9xc3xa9nmalig terug voor een serie van zestien uitverkochte reunieconcerten in het Rotterdamse Ahoy.

Jimi Hendrix ontslaat op 1 December 1968 zijn manager Chas Chandler. Hendrix en Chandler verschillen van mening over de te volgen koers tijdens de opnamen van het album Electric Ladyland. Chas Chandler heeft de zanger/gitarist in 1966 overgehaald vanuit de Verenigde Staten naar Engeland te komen, en is grotendeels verantwoordelijk voor het succes van Jimi Hendrix.

MarthaIn Detroit staan Martha & The Vandellas op 1 December 1972 voor het laatst samen op de planken. Martha Reeves gaat solo verder. Martha Reeves & The Vandellas (Annette Sterling en Rosalind Ashford) beginnen als achtergrondkoortje bij Motown voor Marvin Gaye. Als zangeres Mary Wells een keer niet op tijd in de studio arriveert, mag Martha, die ook als secretaresse bij Motown werkt, het klaarliggende I'll Have To Let Him Go inzingen. Pas als de groep in 1963 met het Holland-Dozier-Holland produktieteam gaat samenwerken, worden er resultaten geboekt. Come And Get These Memories en Heatwave, een goed voorbeeld van geseculariseerde gospel, zijn hits. De wijze waarop The Vandellas Martha antwoorden en opzwepen is duidelijk op gospel gebaseerd. Dancing In The Street met een ongewoon zware backing, wordt in 1964 een hit. Nowhere To Run en Jimmy Mack vervolgen in 1965 en 1967 de serie hits. Na 1967 krijgen Martha & The Vandellas het steeds moeilijker. Bless You, dat teruggrijpt naar hun eerste serie hits, is in 1971 een laatste hit. Martha's eerste solo-elpee (produktie: Richard Perry) is naar verluidt de duurste flop aller tijden. Ook later solowerk doet het slecht. Martha's beperkte vocale mogelijkheden zijn altijd het beste naar voren gekomen op haar up-tempohits uit de jaren zestig.

De Amerikaanse zanger Bobby Darin trouwt op 1 December 1960 met actrice Sandra Dee. Op 16 December 1961 wordt hun zoon Dodd Michael geboren. Op 7 Maart 1967 gaat het paar uit elkaar. Bobby Darin overlijdt op 20 December 1973 tijdens een open hart-operatie. Hij is 37 jaar geworden. Sandra Dee overlijdt op 62-jarige leeftijd op 20 Februari 2005 aan de gevolgen een nierziekte.

Gonna Get Along Without You Now van Viola Wills komt op 1 December 1979 op 21 binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de zevende plaats. Gonna Get Along Without You Now is geschreven door Milton Kellem. Teresa Brewer is in 1952 de eerste die dit nummer opneemt, dan onder de titel van Gonna Get Along Without Ya Now. Haar versie bereikt de 25ste plaats in de Amerikaanse hitparade.

Wings_greatestVanaf 1 December 1978 ligt Wings Greatest in de Europese platenwinkels. In Amerika is deze verzamel-LP al op 13 November 1978 verschenen. In de Billboard-albumlijst komt Wings Greatest niet hoger dan de 29ste plaats. In Engeland bereikt de LP de vijfde plaats. In Nederland komt Wings Greatest op 16 December 1978 de LP Top 50 binnen, en bereikt de 21ste plaats. Op Wings Greatest staan de volgende hits: Another Day, Silly Love Songs, Live And Let Die, Junior's Farm, With A Little Luck, Band On The Run, Uncle Albert/Admiral Halsey, Hi Hi Hi, Let 'Em In, My Love, Jet en Mull Of Kintyre.

De musical Promises Promises gaat op 1 December 1968, in het Shubert Theatre in New York, in premiere. Promises Promises is geschreven door Neil Simon. Hal David en Burt Bacharach zijn verantwoordelijk voor de muziek. Jill O' Hara en Jerry Orbach spelen de hoofdrollen. Na 1281 voorstellingen valt op 1 Januari 1972 het doek voor Promises Promises op Broadway.

Een onderwijzeres uit Kentucky verliest op 1 December 1987 een rechtzaak voor het US Supreme Court, over haar ontslag nadat zij de film The Wall van Pink Floyd heeft laten zien aan haar klas. De rechtbank oordeelt dat de film niet geschikt is voor jeugdige kijkers vanwege de ruwe taal en de sexuele inhoud.

Howard_allen_sternOp 1 December 1997 wordt in Davenport, Iowa op KORB 93.5 FM de eerste Howard Stern Radio Show uitgezonden. Howard Allen Stern is op 12 Januari 1954 in Roosevelt, Long Island geboren en groeit uit tot een Amerikaanse radio- en televisiepersoonlijkheid. Hij noemt zichzelf de "King Of All Media". Zijn provocatieve toon maakt hem populair en rijk. In 2006 wordt Stern gekozen tot persoon op de TIME 100, een lijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. In datzelfde jaar wordt hij 7e op de jaarlijkse Celebrity 100 lijst van Forbes Magazine, een lijst waarop de invloedrijkste beroemdheden ter wereld worden gerangschikt.

Op 1 December 1958 tekent in Brooklyn, New York, de dan negentienjarige Neil Sedaka een platencontract bij RCA Victor. Zeven dagen later komt zijn eerste single The Diary binnen in de Billboard Hot 100. The Diary bereikt de veertiende plaats.

Natalie_imbruglia_daniel_johns_2Natalie Imbruglia treedt op 1 December 2004 in het huwelijk met Daniel Johns, de zanger van de Australische groep Silverchair. Eerder dat jaar zijn zij met elkaar verloofd. Het huwelijk wordt in het geheim voltrokken vlakbij Port Douglas aan de noordoostkust van Australie. Natalie Imbruglia en Daniel Johns geven een huwelijksfoto vrij die door de media kan worden gekocht. De opbrengst komt ten goede aan de favoriete liefdadigheidsorganisaties van het bruidspaar. Natalie Imbruglia is in Australie vooral beroemd geworden als actrice in de televisieserie Neigbours.  Ook voor Kylie Minogue is deze serie de start van haar carriere geweest. In 1998 scoort Natalie Inbruglia een wereldhit met het nummer Torn.

Op 1 December 1979 treedt Shaun Cassidy in het huwelijk met Ann Pennington. Op 25 November 1981 wordt hun dochter Caitlin Ann geboren. Zoon Jake wordt op 27 Februari 1985  geboren. Shaun en Ann Cassidy gaan op 4 Juli 1993 uit elkaar. Shaun Cassidy is de broer van David Cassidy. In Nederland heeft Shaun Cassidy in de jaren 1976/1978 een aantal kleine hitjes waaronder Morning Girl, Da Doo Ron Ron en Hey Deanie.

Do_they_know_its_christmas_band_aidPete Waterman krijgt op 1 December 1989 een telefoontje van Bob Geldof. De voormalig zanger van The Boomtown Rats belt de producer om te laten weten dat de hongersnood in Afrika weer is toegenomen. In Ethiopie worden dan inmiddels vier miljoen mensen met de dood bedreigd. Pete Waterman die op 1 December 1989 eigenlijk zou trouwen, cancelled zijn huwelijk onmiddelijk. Het gevolg van het telefoontje van Bob Geldof is dat op 3 December 1989 in de studio van Stock, Aitken en Waterman in Londen een nieuwe versie van Do They Know It's Christmas wordt opgenomen. Deze keer wordt er meegewerkt door ondermeer Bananarama, Big Fun, Bros, Cathy Dennis, D-Mob, Jason Donovan, Kevin Godley, Glen Goldsmith, Kylie Minogue, The Pasadenas, Chris Rea, Cliff Richard, Jimmy Somerville, Sonia, Lisa Stansfield, The Technotronics en Wet Wet Wet. Op 23 December 1989 komt deze single binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade en staat drie weken op de hoogste positie. Ook in Nederland komt Do They Know It's Christmas van Band Aid II op 23 december 1989 binnen in de Top 40, waar het op 6 Januari 1990 slechts de achttiende plaats bereikt.

Maywoodyou_treated_me_wrong_wwwplatDe debuutsingle van Maywood, You Treated Me Wrong komt op 1 December 1979 binnen op een 39ste plaats in de Nederlandse Top 40. Maywood bestaat uit de zusjes Dottie en Aaltje de Vries uit Harlingen. Zij beginnen hun muzikale loopbaan eind jaren zestig als De Karina's. You Treated Me Wrong staat slechts drie weken in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de 32ste plaats. You Treated Me Wrong is geproduceerd door Pim Koopman.

Wonderful_christmastimePaul McCartney komt op 1 December 1979 op de 37ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn kerstsingle Wonderful Christmas Time. Deze single, met op de B-kant het instrumentale Rudolph The Red Nosed Reggae, is op 16 November 1979 uitgebracht. Rudolph The Red Nosed Reggae is een reggae-bewerking van Paul McCartney van Rudolph The Red Nosed Reindeer wat oorspronkelijk is geschreven door Johnny Marks. Gene Autry & The Pinafores zijn in 1949 de eersten die dit Kerstnummer op de plaat zetten. Wonderful Christmas Time van Paul McCartney bereikt op 22 December 1979 de 24ste plaats in de Nederlandse Top 40 als hogste notering.

Op 1 December 1986 speelt The Charlie Watts Orchestra in Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dit jazz-orkest onder leiding van Rolling Stones-drummer Charlie Watts is op 29 november 1986 in de Music Hall in Hartford in Connecticut aan een korte Noord-Amerikaanse tournee begonnen die op 7 december 1986 in het Canadese Toronto eindigt.

Rihann Woods wordt op 1 December 2006 geboren als derde kind van Caroline Corr van The Corrs en haar man Frank Woods. Caroline Corr en Frank Woods zijn op 22 Augustus 2002 met elkaar in het huwelijk getreden. In Februari 2003 wordt hun zoon Jake Woods geboren. Hun eerste dochter Georgina Woods wordt in Oktober 2004 het levenslicht.

Big_fat_mamma_van_long_tall_ernie_tBig Fat Mamma van Long Tall Ernie & The Shakers komt op 1 December 1973 op een 35ste plaats binnen de Nederlandse Top 40. Deze derde single van de groep uit Arnhem bereikt op 29 December 1973 de elfde plaats als hoogste notering. Long Tall Ernie & The Shakers ontstaat als grap uit de groep The Moans. Deze naar een nummer van Art Blakey vernoemde band, is midden jaren 60 een muzikale uitspatting van een aantal Arnhemse Kunstacademie studenten. The Moans hebben vanaf het eerste uur ondermeer pianist Herman Brood in de gelederen. Nadat Brood zijn carriere voortzet bij Cuby & The Blizzards gaan The Moans enige tijd verder als Moan en Moan Nightmare. Moan mondt uiteindelijk in 1972, bij wijze van grap, uit in Long Tall Ernie and the Shakers. De band bestaat dan uit Alan Macfarlane (drums), Alfons Haket (gitaar), Arnie Treffers (zang), Henk Bruysten (basgitaar) en Jan Rietman (piano). Bij optredens speelt Moan voor de pauze progressieve popmuziek om daarna, verkleed als rockers, terug te komen voor rock-'n-rollcovers onder de naam Long Tall Ernie & The Shakers. Zanger Arnie Treffers is met Henk Bruijsten (Hank The Knife) en drummer Alan Macfarlane dan ook nog ook actief in de band Arnhem. In 1973 worden de zaken anders aangepakt. Onder leiding van manager Rein Muntinga verdwijnt Moan uit het voorprogramma en met een publiciteitscampagne worden The Shakers bekend als ruige rock-'n-rollband. Geruchten over agressieve bandleden en vechtpartijen samen met wilde optredens doen hun werk. Long Tall Ernie & The Shakers scoren successen met singles als Turn Your Radio On, Get Yourself Together en Allright. In Duitsland volgen televisieoptredens en concerten. Vanaf 1974 gaat Henk Bruijsten zijn eigen weg als Hank The Knife & the Jets en zanger Arnie Treffers maakt een soloalbum. Jan Rietman vertrekt een jaar later en Alfons Haket het jaar daarop. Het laatste originele lid Alan Macfarlane vertrekt na hun twee grootste hits, Do You Remember en The Golden Years Of Rock And Roll, uiteindelijk in 1978. In dat jaar wordt de rock-'n-rollact afgeschaft. Van de nieuwe lichting muzikanten beginnen gitarist Jos Jaspers en drummer Eugene Arts een nieuwe band onder de naam Turbo. In 1980 brengt de groep onder de naam The Block, vanwege contractuele verwikkelingen met Polydor, een single uit in Duitsland. In 1982 valt definitief het doek voor The Shakers. Alleen Jan Rietman blijft bekend, als pianist van het Los Vast-orkest en presentator van het gelijknamige NCRV-programma. Zanger Arnie Treffers overlijdt in 1995, op 48-jarige leeftijd, aan longkanker.

Nicole_hugogoeiemorgen_morgen_wwwplNicole Josy treedt op 1 December 1971, in Wemmel, Belgie in het huwelijk met Hugo Sigal. Zij hebben elkaar in 1970 leren kennen en treden vanaf dan op als het duo Nicole & Hugo. Met Goeiemorgen Morgen winnen Nicole & Hugo op 6 Februari 1971 de Belgische voorronde voor de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Vlak voor deze finale op 3 April 1971 krijgt Nicole geelzucht, en wordt duo in de finale vervangen door Jacques Raymond en Lily Castel. Zij eindigen in het Dublin, Ierland met hun versie van Goeiemorgen Morgen op een veertiende plaats. De finale van het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door Severine voor Monaco met het liedje Un Banc Un Arbre Une Rue.


Muziek Jarige Op 1 December

1930: Matt Monro (Terence Parsons) - Zanger Engeland († 7 Feb. 1985)
1934: Billy Paul (Paul Williams) - Zanger USA
1935: Lou Rawls - Zanger USA († 6 Januari 2006)
1944: John Densmore - The Doors Drums
1944: Charlie Grima - Wizzard Drums
1944: Eric Bloom - Blue Oyster Cult Gitaar/Zang
1945: Bette Midler - Zangeres USA
1946: Gilbert O'Sullivan (Ray O'Sullivan) - Zanger Ierland
1951: Jaco Pastorius - Bassist USA († 21 Sept. 1987)
1956: Julee Cruise - Zangeres USA
1958: June Lodge - Zangeres Jamaica
1959: Raymond Geerts - Hooverphonic Gitaar
1959: Steve Jansen (Stephen Batt) - Japan Drums
1963: Sam Reid - Glass Tiger Toetsen
1977: Brad Delson - Linkin' Park Gitaar
1980: Michelle Williams - Destiny's Child Zangeres
1980: Roger Peterson - Intwine Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten