Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 November

Don_sugarcane_harrisDon "Sugarcane" Harris overlijdt op 30 November 1999 in zijn huurkamer in South-Central, Los Angeles een natuurlijke dood. Zijn lichaam wordt ontdekt door zijn muzikale partner Dewey Terry. Don Harris wordt geboren op 18 Juni 1938 in Pasadena Californie, en is het meest bekend van het duo Don & Dewey. Don & Dewey zijn missschien wel het meest dynamische tweetal van de Rock & Roll, min of meer de Sam & Dave van de jaren vijftig. Na enig voorbereidend werk voor kleine labels als Spot en Shade, worden Don & Dewey in 1955 door het Specialty-label gecontracteerd, met de bedoeling dat ze even ruige muziek zullen gaan maken als Little Richard. Dat lukt zeer goed met nummers als b.v. Jungle Hop, Koko Joe en Justine, die overigens geen van alle veel succes opleveren. Later zullen andere artiesten beter weg weten met de composities van Don & Dewey, zoals bijvoorbeeld The Olympics met Big Boy Pete, The Premiers en The Searchers met Farmer John, Dale & Grace en Donnie & Marie Osmond met I'm Leavin' It All Up To You en The Righteous Brothers met Justine en Koko Joe. Na Specialty maken Don & Dewey nog platen voor Rush en Highland, daarna concentreren zij zich ieder op hun solocarriere. Don 'Sugarcane' Harris speelt ondermeer bij Johnny Otis, John Mayall en Frank Zappa met wie hij de albums Hot Rats, Burnt Weeny Sandwich, Weasels Ripped My Flesh en Chunga's Revenge maakt. Daarnaast maakt Harris nog een serie albums voor het Westduitse BASF-label. Don Harris is begraven op het Rose Hills Memorial Park in Whittier en is 61 jaar geworden.

Op 30 November 1989 maken twee bands uit Manchester allebei hun debuut in het televisie programma Top Of The Pops. Het zijn The Happy Mondays die het nummer Hellelujah spelen, en The Stone Roses die Folls's Gold ten gehore brengen.

Dale_wwwplatenkastweblognlCountry & Western-zanger Dale McBride overlijdt op 30 November 1992 in Pflugerville, Texas aan de gevolgen van een hersentumor. Dale McBride wordt op 18 December 1936 geboren in Bell County, Texas en is het meest bekend als lid van Jimmy Heap's Melody Masters. Dale McBride is 55 jaar geworden.

With_the_beatles_van_the_beatlesHet album With The Beatles van The Beatles is op 30 November 1963 het eerste album van een groep dat een miljoen exemplaren verkoopt in Engeland. With The Beatles is op 22 November 1963 uitgebracht en is te koop in mono en in stereo. With The Beatles is tussen 18 Juli en 30 Oktober 1963 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Op het album staan zeven liedjes van John Lennon en Paul McCartney, één van George Harrison en zes covers, waaronder Please Mister Postman, Roll Over Beethoven Devil In Her Heart en Money. Het album is geproduceerd door George Martin. With The Beatles komt op 27 November 1963 in Engeland op de eerste plaats binnen en verdringt daarmee het eerste album van The Beatles, Please Please Me van de eerste plaats. With The Beatles blijft 21 weken op nr 1 staan en staat uiteindelijk 40 weken in de Top 30.

Op 30 November 1968 zijn The Beach Boys in Londen om televisieopnamen te maken voor Top Of The Pops. The Beach Boys playbacken in de BBC studio het nummer Do It Again. Deze opnamen worden op 25 December 1968 door de BBC uitgezonden. The Beach Boys zijn op 29 November 1968 vanuit Los Angeles naar Europa vertrokken voor een nieuwe tournee, die op 1 December 1968 in het Londense Palladium begint. Hierna volgen er nog concerten in Bristol, Sheffield, Manchester, Glasgow, Berlijn, Dusseldorf en Amsterdam. De Europese tournee wordt op 18 December 1968 met een optreden in Parijs afgesloten.

Scott_smithScott Smith wordt op 30 November 2000 tijdens een tocht met zijn zeiljacht The Sea Major van Vancouver naar Los Angelos met zijn vriendin Yvonne Mayotte en een goede vriend William Ellis vlakbij The Golden Gate brug door een 8 meter hoge golf verrast en overboord geslagen en verdrinkt. De San Francisco Coast Guard stopt op 1 December met het zoeken naar het lichaam. De familie van de bassist van de Canadese groep Loverboy blijft nog twee weken zoeken, maar het lichaam van Scott Smith wordt nooit gevonden. In een verklaring zegt Mike Reno, de zanger van Loverboy: "With a sad heart we write this to all who loved Scott Smith. Although every effort was made to find and save our soul mate, he was not found. This is a time of great sadness for all of us in Loverboy, his family, friends and all that knew him." Scott Smith is 45 jaar geworden.

Op 30 November 2006 ontsteekt Bianca Jagger de speciale verlichting van het Atomium in Brussel, Belgie. Deze verlichting van de toeristische bollen maakt deel uit van een grote actie tegen 68 landen met de doodstraf, waaronder de Verenigde Staten en China. De ex-vrouw van Mick Jagger van The Rolling Stones is ambassadrice van de Raad Van Europa voor mensenrechten.

Totp_awards2001_wwwplatenkastweblogIn Manchester wordt op 30 November 2001 de eerste Top Of The Pops UK Awards gehouden. De winnaars worden gekozen door kijkers van het populaire Engelse popprogramma. Westlife wint in de categorie Best Pop Act, Destiny's Child is Best R&B Act en Best Rock Act is U2. Best Dance Act is Fatboy Slim, terwijl in de categorie Best Newcomer Nelly Fortado met de prijs naar huis gaat. Als Best Single wordt Can't Get You Out Of My Head van Kylie Minogue gekozen en Best Album gaat naar The Invisible BAnd van Travis. Artist On Toip Of The World is Jennifer Lopez en de Hall Of Fame Award is voor Paul McCartney.

The_wall_van_pink_floydOp 30 November 1979 wordt het dubbelalbum The Wall van Pink Floyd in Nederland uitgebracht. Het album vertelt hoe een rockzanger, Pink, een muur om zichzelf heen bouwt om zich af te schermen van de buitenwereld. De stenen in de muur zijn alle traumatische gebeurtenissen uit zijn leven: Het opgroeien zonder vader, bepaalde leraren op school, een moeder die hem klein wilde houden, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, verbroken relaties. Dit alles leidt bij Pink tot gevoelens van leegte, agressie, wanhoop en gevoelloosheid en het creeren van een muur om zich heen. Hij raakt overspannen en ziet zichzelf als een onaantastbare dictator, die alle zwakkeren in de samenleving wil uitroeien. Als in een (denkbeeldige) rechtszaak zijn schoolmeester, vrouw en moeder tegen hem getuigen, wordt hij gedwongen de muur af te breken. Roger Waters verteld in meerdere interviews verteld dat de teksten grotendeels autobiografisch zijn en dat het idee voor het album is ontstaan omdat Waters, sinds de enorme populariteit van Pink Floyd en de optredens in voetbalstadions, het gevoel heeft dat er een muur is ontstaan tussen de band en het publiek. The Wall komt op 8 December 1979 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en staat vanaf 5 Januari 1980 acht weken op de eerste plaats. Op The Wall staan de volgende nummers: Op The Wall staan In The Flesh?, The Thin Ice, Another Brick In The Wall (Part One), The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part Two), Mother, Goodbye Blue Sky, Empty Spaces, Young Lust, One Of My Turns, Don't Leave Me Now, Another Brick In The Wall (Part Three), Goodbye Cruel World, Hey You, Is There Anybody Out There?, Nobody Home, Vera, Bring The Boys Back Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms, Stop, The Trial en Outside The Wall.

Rob_pilatus_wwwplatenkastweblognlVoormalig Millie Vanilli zanger Rob Pilatus doet op 30 November 1991 een zelfmoordpoging. Hij wordt in een kamer van het Mondrain Hotel in Los Angeles gevonden met twee doorgesneden polsen. Bovendien heeft Rob Pilatus een overdosis slaappillen genomen. Op 2 April 1998 overlijdt Rob Pilatus in een hotelkamer in Frankfurt. De in ongenade gevallen zanger van Milli Vanilli blijkt te zijn overleden een fatale combinatie van pillen en alcohol. Rob Pilatus is 32 jaar geworden.

Palm_beach_festival_1969_wwwplatenkOp 30 November 1969 staan The Rolling Stones voor een optreden in Palm Beach in Florida tijdens het 3 daagse Palm Beach Music & Art Festival. Dit festival wordt op 28, 29 en 30 November gehouden. Andere artiesten die tijdens dit festival optreden zuijn ondermeer Janis Joplin, Sly & The Family Stone, Steppenwolf, Country Joe & The Fish, King Crimson, Grand Funk Railroad, Spirit, Jefferson Airplane en The Byrds. Het is voor de Rolling Stones de laatst betaalde show van hun eerste tournee in drie jaar door de Verenigde Staten. De eerste show is op 7 November 1969 in Fort Collins in Colorado. Tijdens deze tournee kondigt ceremoniemeester Sam Cutler The Rolling Stones voor het eerst aan als The Greatest Rock And Roll Band In The World. Verscheidene groepen en artiesten verzorgen het voorprogramma, waaronder B.B. King, Ike & Tina Turner, Chuck Berry, The Moody Blues en Iron Butterfly. The Rolling Stones geven op 6 December 1969 nog een gratis concert op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore in het noorden van Californie.

Eaglesontheborder_wwwplatenkastweblThe Eagles komen op 30 November 1974 de Billboard Hot 100 binnen met het nummer Best Of My Love. De van het album On The Border afkomstige single doet er drie maanden over om de eerste plaats te bereiken. In de week van 1 Maart 1975 staat Best Of My Love aan de top. Best Of My Love is geschreven door  drummer/zanger Don Henley en gitarist/zanger Glenn Frey van The Eagles in samenwerking met John David Souther. Best Of My Love is de eerste van vijf nummer 1-hits van The Eagles in de Verenigde Staten. One Of These Nights staat in de week van 2 Augustus 1975 bovenaan, gevolgd door New Kid In Town op 26 Februari 1977, Hotel California op 7 Mei 1977 en Heartache Tonight op 10 November 1979.

Op 30 November 1980 wordt er door Squeeze en Elvis Costello een benefietconcert voor de familie van Johnny Owen gegeven. De Engelse bokser is op 19 September 1980, tijdens een gevecht in Los Angeles, zo hard geslagen dat hij in coma raakt. Johnny Owen overlijdt op 4 November 1980 overleden. Hij is 24 jaar geworden.

Monkees69The Monkees geven op 30 November 1969 voor tweeduizend fans hun laatste concert in het Oakland Coliseum in Californie. The Monkees bestaan dan nog maar uit drie leden: Mickey Dolenz, Michael Nesmith en David Jones. Peter Tork heeft de groep in 1968 verlaten. Na het optreden maakt Michael Nesmith bekend dat ook hij The Monkees gaat verlaten, en een nieuwe groep gaat oprichten:The First National Band. Mickey Dolenz en Davey Jones laten weten samen verder te gaan als The Monkees, maar in 1970 besluiten ook zij te stoppen. Op 7 September 1986 geven The Monkees, dan bestaande uit Mickey Dolenz, Davy Jones en Peter Tork een reunieconcert in het legendarische The Greek Theatre in Los Angeles. Verrassing en Special Guest is Michael Nesmith. Het is voor het eerst sinds 1968 dat de vier originele Monkees weer op het podium staan. Michael Nesmith speelt alleen de laatste twee nummers van de show mee: Listen To The Band, waarin hij de lead vocals voor zijn rekening neemt en als laatste Pleasant Valley Sunday, waarin Nesmith de lead gitaar speelt, net alsop het origineel van negentien jaar geleden.

Alles Wat Ademt van Rob de Nijs komt op 30 November 1985 op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Alles Wat Ademt is geschreven door Gerard Stellaard, Lennaert Nijgh en Rob's vrouw Belinda Meuldijk. Met zijn tweede plaats is Alles Wat Ademt tot dan toe de grootste hit van Rob de Nijs. Elf jaar later, op 21 September 1996, heeft hij zijn eerste nummer 1-notering met Banger Hart. Banger Hart staat uiteindelijk 5 weken op de hoogste plaats.

De naam van The Beatles komt op 30 November 1962, in de jaarlijkse poll van het Engelse weekblad New Musical Express, voor het eerst voor in de lijst van favoriete de Britse groepen. Vanaf 1963 zal de uit Liverpool afkomstige groep enige jaren deze lijst aanvoeren. Elvis Presley wordt gekozen tot favoriete zanger van de wereld, wordt gevolgd door Cliff Richard en Ray Charles. I Remember You van Frank Ifield is volgens de lezers van New Musical Express de beste single van 1962. Telstar van The Tornados bezet de tweede plaats. Cliff Richard & The Shadows staan op drie met hun single The Young Ones.

Cxc3xa9line Dion laat op 30 November 2006 weten vijf shows in Caesars Palace in Las Vegas af te zeggen. De Canadese zangeres heeft last van bronchitis heeft, en laat weten dat zodra zij zich beter voelt dat zij tot 28 December 2006 met vakantie gaat. De 38-jarige zangeres heeft in Maart 2003 een contract van 76 miljoen euro met Caesars Palace afgesloten Met haar show A New Day staat Celine Dion tot Juli 2007 in deze Amerikaanse gokstad.

Hi_hi_hi_paul_mccartney_wingsOp 30 November 1972 maakt BBC Radio bekend dat Hi Hi Hi, de nieuwe single van Paul McCartney & Wings, niet op de BBC gedraaid zal worden. Het nummer refereert volgens de BBC aan drugs. Meer voor de hand liggend is dat de BBC de single in de ban doet vanwege de tekst "I Want To Lie On The Bed, Get You Ready For My Bodygun. I'm Gonna Do It To You, Gonna Do It, Sweet Banana, You've Never Been Done. Yes, I Go Like A Rabbit, Gonna Grab It, Gonna Do It 'Til The Night Is Done". Paul McCartney verklaart echter dat hij nooit Bodygun gezongen heeft en dat het echt Polygon moet zijn. De reden voor de BBC om de plaat in de ban te doen is echter het stukje tekst "We're Gonna Get Hi Hi Hi, The Night Is Young", dat overduidelijk over drugs gaat, althans volgens de BBC. Het weerhoudt de Engelse platenkoper niet om het singletje te kopen en Hi Hi Hi haalt in Engeland in December 1972 een 5e plaats.

Elton John wordt op 30 November 1999 door de Engelse padvinderij organisatie The Boy Scout Association scherp veroordeeld. Aanleiding is een optreden van de zanger in de Royal Albert Hall in Londen, waar Elton John tijdens het nummer It's A Sin zes mannelijke dansers die verkleed zijn als padvinders langzaam uitkleedt.

Op 30 November 1977 wordt door de Amerikaanse omroep CBS postuum de laatste Kerst-show van Bing Crosby op televisie uitgezonden. Bing Crosby's Merrie Olde Christmas is op 10 September 1977 opgenomen. David Bowie is één van de gasten. Samen zingen zij de medley Peace On Earth/The Little Drummer Boy. Bing Crosby is op 14 Oktober 1977 in de Spaanse hoofdstad Madrid tijdens een partijtje golf aan een hartstilstand overleden. Hij is 74 jaar geworden.

Goodbye_girl_wwwplatenkastweblogn_2Vanaf 30 November 1977 draait de door Herbert Ross geregisseerde film The Goodbye Girl in de Amerikaanse bioscopen. Het scenario is van Neil Simon. De hoofdrollen in The Goodbye Girl zijn voor Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn Cummings, Paul Benedict en Barbara Rhoades. David Gates heeft de titelsong voor de film geschreven. De single Goodbye Girl van de voormalig zanger van Bread komt op 17 December 1977 binnen in de Billboard Hot 100. Goodbye Girl bereikt de vijftiende plaats steken.

TinytimDe Amerikaanse zanger Tiny Tim overlijdt op 30 November 1996 in een ziekenhuis in Minneapolis in Minnesota aan de gevolgen van een hartaanval. Tiny Tim (Herbert Khaury) wordt op 12 April 1932 in New York geboren. In 1968 vervult hij een rol in de film You Are What You Eat, gevolgd door een tv-show Laugh-In. Daarin is Tim te zien met een ukelele, waarop hij materiaal uit de twintiger jaren ten gehore hrengt. Zijn grootste hit wordt 'Tiptoe Through The Tulips uit 1968. Het album God Bless Tiny Tim bereikt de Amerikaanse toptien. In zijn hoogtijdagen verkoopt Tim wekelijks meer dan 35.000 elpees en verdient hij ruim 40.000 dollar per week met optredens in Las Vegas. In zijn eigen tv-show trouwt hij met de 17-jarige Vicky Buddinger, die zich korte tijd later van hem laat scheiden. Eind zestiger jaren verdwijnt hij uit de belangstelling. Op 4 December 1996 wordt Tiny Tim onder grote belangstelling begraven op de begraafplaats Mary's Basilica in Minneapolis. Tiny Tim is 64 jaar geworden.

Neneh Cherry en haar manager Cameron McVie besluiten op 30 November 1990, na twee jaar te hebben samengewoond, om te gaan trouwen. Hun zoon Tyson is in Maart 1989 geboren. Hun dochter Mable ziet in 1996 het levenslicht. Uit haar eerdere relatie met drummer Bruce Smith van Rip Rig & Panic heeft Neneh Cherry al een dochter, Naima.

Springsteen_2007_gelredome_wwwplateOp 30 November 2007 laat Bruce Springsteen via concertorganisator Mojo weten dat het concert dat hij diezelfde dag zou geven in het Gelredome in Arnhem een dag wordt uitgesteld. Springsteen is te verkouden om op te treden. De officiele verklaring luidt: "Tonight's concert of Bruce Springsteen & The E Street band in the Gelredome in Arnhem will be postponed till tomorrow, Saturday, December 1st. Bruce Springsteen won't be able to perform tonight, due to a severe cold. He states he is very sorry to have to postpone tonight, but does want to give the fans the show they deserve. And at this point, he feels he won't be able to do so. However, he is convinced his health will be recovered sufficiently tomorrow night, to perform 100% up to standards". Op 1 December 2007 is een uitverkocht Gelredome getuige van de volgende setlist: Radio Nowhere, No Surrender, Lonesome Day, Gypsy Biker, Magic, Reason To Believe, Candy's Room, She's The One, Livin' In The Future, The Promised Land, Darlington County, Tunnel Of Love, Night, Devil's Arcade, The Rising, Last To Die, Long Walk Home, Badlands, Girls In Their Summer Clothes, Santa Claus Is Comin' To Town, Born To Run, Dancing In The Dark en American Land.

Op 30 November 1967 wordt in het Engelse muziekblad Record Retailer de laatste EP Hitparade gepubliceerd. The Beach Boys Hits EP is de laatste EP die de top van deze hitparade bezet. Op 10 Maart 1960 wordt de eerste EP Hitparade gepubliceerd. Een EP (Extended Play) is een 45 toeren-single met vier liedjes. De EP van de film Expresso Bongo van Cliff Richard & The Shadows is de eerste nummer 1 in deze lijst.

Connie_kayIn New York overlijdt drummer Connie Kay op 30 November 1994 aan de gevolgen van een beroerte uit 1992. Connie Kay wordt op 27 April 1927 geboren als Conrad Henry Kirnon. Connie Kay leert zichzelf op jonge leeftijd drummen en is van 1949 tot 1955 lid van het Lester Young Quintet. In 1955 vervangt hij Kenny Clarke in het Modern Jazz Quartet en blijft hier drummen totdat het Modern Jazz Quartet, bijna twintig jaar later, in 1974 uit elkaar gaat. Kay werkt verder nog samen met ondermeer Stan Getz, Coleman Hawkins, Charlie Parker en Miles Davis. Connie Kay is 67 jaar geworden.

Op 30 November 1953 wordt Shuggie Otis geboren. Hij is de zoon van Johnny Otis die met zijn Johnny Otis Show in de Verenigde Staten volle zalen trekt. Shuggie Otis is ondermeer de componist van Strawberry Letter # 23 dat in 1977 een grote hit is voor The Brothers Johnson. In de jaren tachtig is Shuggie Otis als gitarist veel in opnamestudio's te vinden, en werkt vooral samen met producer Quincy Jones.

Willeke Alberti staat op 30 November 1995 op de buhne in het Koninklijk Theater Carrxc3xa9 in Amsterdam. De zangeres wordt begeleid door het Gala Orkest onder leiding van Edwin Schimscheimer. Henk Poort verzorgt een gastoptreden. Het optreden wordt opgenomen, en de opnamen worden in Februari 1996 als dubbel-CD uitgebracht. Live In Carre komt op 10 Februari 1996 binnen in de Album Top 100, en bereikt de 34ste plaats als hoogste notering.

Marc_aryanOp 30 November 1985 overlijdt de Franse zanger Marc Aryan aan de gevolgen van een hartaanval. Marc Aryan wordt als Henri Markarian geboren als zoon van Armeense ouders in Valence, Frankrijk, op 14 November 1934. Op de middelbare school begint Marc Aryan gedichten en liedjes te schrijven. In 1965 haalt hij met Si J' etais Le Fils D'Un Roi de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40. In 1973 blijft La Lettre op 31 steken. Sinds 1969 is Marc Aryan de eigenaar van een opnamestudio in het Belgische Ohain. Hier nemen o.a. Will Tura, Adamo, Francis Goya, Julio Iglesias en Michael Fugain enkele platen op. Ook Born To Be Alive heeft Patrick Hernandez in 1979 in de studio van Marc Aryan opgenomen. In 1982 is Marvin Gaye acht maanden in Ohain om zijn album Midnight Love, met o.a. de hit Sexual Healing, op te nemen. Op 9 Juni 1984 trouwt Marc Ayran met Marianne Bouriez. Lang heeft hij niet van dit huwelijksgeluk kunnen genieten. Marc Aryan is 51 jaar geworden.

David Bowie, The Graham Bond Organisation en Dusty Springfield treden op 30 November 1969 op tijdens een benefietconcert voor het noodlijdende Engelse jongerenblad Rave.

Op 30 November 1954 geeft Nat King Cole zijn eerste van zes uitverkochte concerten in het Apollo Theatre in de New-Yorkse wijk Harlem.

When_i_fall_in_love_rick_astleyWhen I Fall In Love, de derde single van Rick Astley, wordt op 30 November 1987 door platenmaatschappij RCA uitgebracht. De muziek van When I Fall In Love is in 1952 gecomponeerd door Victor Young voor de Korea-film One Minute To Zero met Robert Mitchum in de hoofdrol. Edward Heyman schrijft naderhand de tekst van When I Fall I Love op het instrumentale Theme From One Minute To Zero. Doris Day is de eerste die het nummer in 1952 op de plaat zet. Doris Day wordt op deze eerste versie bijgestaan door het Norman Luboff Choir en het orkest van Percy Faith. De versie van Rick Astley komt op 19 December 1987 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de vierde plaats.

Op 30 November 1990 geeft de Belgische groep De Kreuners een concert in Paradiso in Amsterdam. Op de B-kant van hun single Layla uit 1991 staat een live-versie van dit nummer dat op deze dag in Paradiso is opgenomen. Layla is geen cover van het gelijknamige Eric Clapton-nummer, maar een eigen compositie van Walter Grootaers en Eric Wauters van De Kreuners.

Jan Blok overlijdt op 30 November 1995. De gitarist heeft samengewerkt met Wim Kan. Daarna is Jan Blok zestien jaar gitarist in het combo van Wim Sonneveld. Voor hem heeft Jan Blok met Jean Senn in 1958 Huis Tuin En Keukenliedje geschreven. Jan Blok is in de jaren vijftig en zestig ook veelvuldig betrokken bij radio- en televisie-uitzendingen. In de jaren tachtig is hij gitarist in de begeleidingsband van Seth Gaaikema. Jan Blok is 72 jaar geworden.

Bij Radio 1-9-2 begint op 30 November 2003 om twee uur 's middags het uitzenden van de Top 10.000. Tot 31 December 2003 wil het radiostation tienduizend verschillende platen uitzenden.  Door onverziene omstandigheden begeeft echter op 1 December 2003 de computer het en komt er een voortijdig een einde aan deze unieke hitlijst.

People_for_the_american_way_wwwplatOp 30 November 2003 begint op de internet veiling-site Ebay een grote benefietveiling tbv People For The American Way. Dit is een organisatie zonder winstmerk. De veiling duurt tot en met 7 December 2003, en er kan ondermeer geboden worden op een gesigneerde basgitaar van No Doubt, een zonnebril van Elton John, een tekening van Moby, een gesigneerd paar Gucci-schoenen van Bette Midler, een door bassist Flea gesigneerde gouden plaat van The Red Hot Chili Peppers, een gesigneerde tamboerijn van Stevie Nicks van Fleetwood Mac, een handgeschreven songtekst van Depeche Mode, het oorspronkelijke artwork voor de LP Houses Of The Holy van Led Zeppelin uit 1973 en een gesigneerde akoestische gitaar van The Eagles.

Celine_en_adhmar_dionNa een langdurig ziekbed overlijdt thuis in het bijzijn van familieleden, op 30 November 2003, de vader van Cxc3xa9line Dion, Adhxc3xa9mar Dion. Celine Dion, de jongste van zijn veertien kinderen, is echter niet aanwezig. Zij besluit die avond haar geplande optreden in Las Vegas te laten doorgaan. Na het zingen van The Power Of Love zegt Celine Dion: "Mijn vader was, en is nog steeds, mijn allergrootste fan. Ik weet dat hij zou hebben gewild dat ik hier vanavond op toneel sta - om voor iedereen te doen waar ik zo van houd. Ik zal alles geven wat ik in mij heb. Ik draag deze show op aan mijn vader." Celine Dion is op 4 December 2003 in Charlemagne, ten noordoosten van Montreal in Canada, wel aanwezig bij de begrafenis van haar vader. Adhemar Dion is accordeonist geweest. Hij heeft Celine Dion al op haar vijfde aangemoedigd te gaan zingen. Therese Tanguay-Dion, zijn vrouw, is ook musicus. Zij schrijft in 1980 het eerste nummer dat Celine Dion, op 12-jarige leeftijd, ooit op plaat heeft gezet. Adhemar Dion is tachtig jaar geworden.

Bij een roofoverval worden op 30 November 1994 voor de deur van een opnamestudio in New York vijf schoten gelost op rapper/acteur Tupac Shakur. Twee dagen later wordt hij door een rechtbank veroordeeld omdat hij een vrouw "oneerbare voorstellen" zou hebben gedaan. Van een paar zwaardere aanklachten wordt Tupac Shakur vrijgesproken.

Al_stewart_wwwplatenkastweblognlOp 30 November 2006 geeft Al Stewart een concert in De Oosterpoort in Groningen. Op 2 December 2006 staat de Schotse singer-songwriter in Vredenburg in Utrecht. Het is sinds 2002 dat Al Stewart in Nederland weer een concert geeft. Stewart is in Nederland vooral bekend van de hitsingles Year Of The Cat (#6 in Top 40 op 5 Maart 1977) en On The Border (#5 in Top op 14 Mei 1977). Het album Year Of The Cat waar beide singles van afkomstig zijn bereikt op 12 Maart 1977 de derde plaats in de Album Top 100 en staat 33 weken genoteerd. Tijdens het concert in Groningen worden de volgende nummers gespeeld: House Of Clocks, Flying Sorcery, Palace Of Versailles, On The Border, Nighttrain To Munich, Merlin's Time, Princess Olivia, Time Passages, Gina In The Kings Road, Katherine Of "Groningen" (Oregon), Midas Shadow, Small Fruit Song/Clifton In The Rain, Paint By Numbers, Almost Lucy, Year Of The Cat, Soho en End Of The Day. Op 2 December 2006 geeft Stewart ook nog een concert in Utrecht.

The Robbie Valentine Band staat op 30 November 1993 in het voorprogramma van Brian May tijdens zijn concert in Dusseldorf, Duitsland. Dit dankzij de bemiddeling van de Hitkrant-fotograaf William Rutten. "Brian May is mijn held", zegt hun gitarist Rob Winter nadat hij Brian May voor het eerst heeft ontmoet. Het optreden van de Nederlandse groep is een succes, ondanks het feit dat het ongeduldige publiek veelvuldig om Brian May roept.

Lonely_this_christmasOp 30 November 1974 komt Mud op nummer 21 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Lonely This Christmas. Lonely This Christmas is geschreven door hun producers Nicky Chinn en Mike Chapman. Op de B-kant staat I Can't Stand It, een eigen compostie van de leden van Mud; zanger Les Gray, drummer Dave Mount, gitarist Rob Davis en bassist Ray Stiles. Lonely This Christmas staat vanaf 21 December 1974 twee weken op de eerste plaats, en is de derde Nederlandse nummer 1-notering voor Mud in 1974. Vanaf 23 Februari 1974 staat Dynamite vijf weken aan de top. Deze single wordt op 30 Maart 1974 verdrongen door hun tweede nummer 1-notering Tigerfeet, die drie weken bovenaan staat in de Nederlandse Top 40. Gitarist Rob Davis heeft in Oktober 2001 nog een nummer 1 in Nederland. Vanaf 13 Oktober 2001 staat Kylie Minogue met haar come-back single Can't Get You Out Of My Head vijf weken op de eerste plaats. Can't Get You Out Of My Head is geschreven door Davies samen met Cathy Dennis.

De leden van ABBA geven op 30 November 1974 in Hamburg in West-Duitsland het laatste concert op hun eerste tournee door Europa. Deze tournee is op 17 november 1974 in de Deense hoofdstad Kopenhagen van start gegaan.

Brian Matthew presenteert op 30 November 1963 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma. Matthew ontvangt naast Cliff Richard & The Shadows ook Freddie & The Dreamers, Kathy Kirby, Kenny Ball, Kenny Lynch en Dusty Springfield.

Wim_overgaauw_wwwplatenkastweblogOp 30 November 1995 overlijdt de jazz-gitarist Wim Overgaauw. Wim Overgaauw wordt op 23 November 1929 geboren in Hilversum en begint zijn carrixc3xa8re als violist. Hij speelt twee jaar in een strijkorkest, waarna hij overstapt op gitaar. Samen met Nick Vollebregt treedt hij op in clubs voor Amerikaanse militairen. In de jaren '50 treedt Overgaauw ondermeer op met Wessel Ilcken en leidt later zijn eigen groepen. Hij wordt in de jaren '60 vooral bekend als lid van het Pim Jacobs Trio en als begeleider van zangeres Rita Reys. Overgaauw maakt ook opnamen met bijvoorbeeld Lee Konitz en begeleidt Cannonball Adderley, Sam Jones en Jimmy Raney. Gedurende vele jaren is hij ook docent aan het Hilversums Conservatorium, waar hij onder anderen Maarten van der Grinten en Jesse van Ruller tot zijn studenten mag rekenen. Jesse van Ruller krijgt vanOvergaauw een semi-akoestische Levin-gitaar. Wim Overgaauw heeft deze gitaar rond 1970 gekocht en gebruikt bij de opnamen van zijn eerste plaat Overgaauw componeerd ook muziek voor film en televisie, geeft gitaar-workshops en schrijft het leerboek The European Jazz Guitar. Van nature bescheiden mijdt hij in zijn laatste jaren optredens in het openbaar. In een interview in 1994 geeft Wim Overgaauw aan bexc3xafnvloed te zijn door zijn studenten en door jonge gitaristen als David Gilmore uit de band van Steve Coleman. . Wim Overgaauw is 66 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 30 November

1924: Allan Sherman - Zanger USA († 21 Nov. 1973)
1929: Johnny Horton - Zanger USA († Nov. 1960)
1937: Paul Stookey - Peter, Paul & Mary Zanger
1943: Oscar Harris - Zanger Nederland
1943: Leo Lyons - Ten Years After Bas
1945: Roger Glover - Deep Purple Bas
1949: Peter Kok - Greenfield & Cook Zanger/Gitaar
1949: Terry Reid - Zanger Engeland
1953: Shuggie Otis - Gitarist
1954: June Pointer - The Pointer Sisters Zangeres
1954: George McArdale - The Little River Band Bas
1955: Billy Idol (William Michael Albert Broad) - Zanger Engeland
1957: Richard Barbieri - Japan Toetsen
1957: John Ashton - Psychedelic Furs Gitaar
1965: Paul Wheeler - Icehouse Drums
1968: Des'ree (Desiree Weeks) - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten