Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 sep 2012

Muziekgeschiedenis van 30 September

In de V!ps International Art Galleries in Rotterdam worden van 30 September tot 29 Oktober 2006 foto’s van Bill Wyman geëxposeerd. Een deel van de foto’s zijn eerder al gepubliceerd in vijf boeken. Voor het eerst worden zij nu ook tentoongesteld. Het gaat daarbij vooral om opnamen die Wyman in zijn tijd bij de Stones gemaakt heeft, zoals Ron Wood poserend met zijn jonge dochter, Charlie Watts te gast bij de televisieshow van David Frost, Brian Jones gezien in een achteruitkijkspiegel, maar ook Mick Taylor, Jerry Hall en Nicky Hopkins, en uiteraard diverse zelfportretten. Verder zijn er ook portretten te zien van de schilder Marc Chagall en zijn gezin in St. Paul de Vence in het zuiden van Frankrijk, waar Wyman en hij buren waren. Andere foto’s tonen rock- en bluesmuzikanten zoals Eric Clapton, Ringo Starr, The Who, John Lee Hooker, Buddy Guy en BB King. De voormalige bassist van The Rolling Stones heeft in vier decennia ruim 20.000 foto's gemaakt, maar in Rotterdam hangen er net zeventig. "Ik kan niet kiezen, hoor. Wat ik goed vind, daar denken adviseurs en vrienden toch heel anders over. Het is hetzelfde als met muziek: iedereen heeft het altijd over (I Can't Get No) Satisfaction. Terwijl ik de b-kant veel leuker vond." Aldus Wyman.


De muziek afdeling van platenmaatschappij Thorn EMI, eens de grootste muziekmaatschappij ter wereld, maakt op 30 September 1984 bekend, dat er in de laatste 6 maanden een verlies geleden is van $5 miljoen.


Op 30 September 1993 wordt in Amerika de eerste aflevering van het 5e seizoen van The Simpsons uitgezonden. In deze aflevering: Homer’s Barbershop Quartet, lenen George Harrison en David Crosby hun stemmen aan twee tekenfilmfiguren. In Homer’s Barbershop Quartet is Homer Simpson in het jaar 1985, bekend als lid van een zeer beroemd Barbershop Quartet. Ze scoren hit na hit, maar eens moet het succes eindigen. In deze afleveringen zitten verschilende verwijzingen naar George Harrison als lid van The Beatles. Zo staat het Barbershop Quartet op het dak te spelen. en heet het tweede album van het Barbershop Quartet Bigger than Jesus.


Tijdens een concert van Lynyrd Skynyrd op 30 September 1974 wordt de hulp van de politie ingeroepen bij een wel heel ongebruikelijke ruzie. In het voorprogramma staat Blue Oyster Cult, en de twee soundengineers van beide groepen zijn met elkaar slaags geraakt over het afstellen van het geluid. De Lynyrd Skynyrd geluidsman beschuldigt na de ruzie de geluidsman van Blue Oyster Cult ervan, met de afstelling van Lynyrd Skynyrd geknoeid te hebben.


Om het op 19 September 1984 in Engeland verschenen album Animalize te promoten, begint Kiss op 30 September 1984 aan een 14 dagen durende tournee door Groot-Brittannië, met een optreden in The Brighton Centre in Brighton. Gitarist Bruce Kulick vervangt de zieke Mark St. John. In Amerika bereikt Animalize de 19e positie, en in Engeland komt het album tot de 11e plaats. In Nederland komt Animalize slechts tot de 21ste positie.


De 22-jarige toetsenist Rick Wakeman maakt op 30 September 1971 in The Montford Hall in Manchester zijn live debuut bij Yes. De groep begint met de opvolger van Tony Kaye aan een 23 dagen durende tournee door Engeland. De in West Londen geboren Wakeman wil aanvankelijk concertpianist worden, en volgt daarom een klassieke opleiding aan het Royal College Of Music. Zonder deze opleiding te voltooien begint Wakeman zich echter aan het eind van de jaren zestig te manifesteren als sessiemuzikant en is in die rol te horen op elpees van ondermeer Cat Stevens, T. Rex en David Bowie (Hunky Dory). Na in die periode, van 1969 tot en met 1971, lid te zijn geweest van The Strawbs, met wie hij twee albums opneemt, treedt Wakeman in toe tot Yes.


Tieneridool David Cassidy komt op 30 September 1972 op de eerste plaats van de Engelse Top 40 met How Can I Be Sure. David Cassidy is door zijn rol van Keith Partidge in The Partridge Family ongekend popuulair in Engeland. How Can I Be Sure is zijn eerste van twee nummer 1 hits in Engeland, een jaar later in Oktober 1972 staat hij wederom op 1 met het nummer Daydreamer, met op de B-kant, The Puppy Song.


Mariah Carey schrijft op 30 September 1995 popgeschiedenis in Amerika wanneer zij op nummer 1 binnenkomt in de Billboard Hot 100 met het nummer Fantasy. Mariah Carey is de eerste vrouwelijke popartiest die dit lukt. Fantasy blijft na de spectaculaire binnenkomst in totaal acht weken op de eerste plaats staan.


De officiële website van Chris DeBurgh wordt op 30 September 1999 gesloten, nadat er ontelbare obscene berichten zijn geplaatst in het gastenboek van de site. Een bericht bestaat uit twee, niet nader genoemde, scheldwoorden van vier letters die meer dan 3500 keer herhaald worden.


Op 30 September 1964 stopt de Engelse zeezender Radio Sutch met haar uitzendingen. Radio Sutch is gestart op 27 Mei 1964. Eigenaar is Screaming Lord Sutch. Hij heeft het fort Shivering Sands in de monding van de Theems geënterd. Uiteraard begint de eerste uitzending met Jack The Ripper, een plaat van Screaming Lord Sutch zelf. Na vier maanden verkoopt hij zijn station aan Reg Calvert. Die verandert de naam in Radio City. Met Lord Sutch loopt het minder rooskleurig af. Op 16 Juni 1999 pleegt hij zelfmoord. David Edward Sutch is 58 jaar geworden. Reg Calvert wordt op 21 Juni 1966 door majoor William Smedley doodgeschoten als hij een bezoek brengt aan diens woning in Wendens Ambo in Essex. De twee hebben hooglopende ruzie over tienduizend pond sterling. Dit bedrag meent William Smedley tegoed te hebben voor een zender die hij Radio City heeft geleverd. Dit radiostation zendt sinds 30 September 1964 uit vanaf het oude marinefort Shivering Sands. William Smedley wordt op 18 Juli 1966 vrijgesproken. Volgens de rechter heeft hij uit zelfverdediging gehandeld. Radio City stopt op 9 Februari 1967 met haar uitzendingen.


Bij een auto-ongeluk bij Cholame in Californië op 30 September 1955 komt James Dean om het leven. Dean rijdt met grote snelheid met zijn zilveren Porsche in op een andere auto, en is op slag dood. Heel wat artiesten hebben nummers ter nagedachtenis aan James Dean opgenomen, o.a. The Eagles in 1974 op hun album On The Border. Come Back James Dean is in 1983 door Bette Midler opgenomen. James Dean I Wanna Know is een single van Daniel Bedingfield uit 2002. Ook in Walk On The Wilde Side van Lou Reed (1973), Rock On van David Essex (1973) en Going To The Run van Golden Earring (1991) wordt James Dean aangehaald. James Dean is 24 jaar geworden.


Bob Dylan speelt op 30 September 1961 bij een opname-sessie voor Columbia Records mondharmonica op drie nummers van Caroline Hester. Producer John Hammond is onder de indruk van Bob Dylan en biedt hem een platencontract aan.



I Love My Dog van Cat Stevens wordt op 30 September 1966 uitgebracht. Nadat producer Mike Hurst, ooit lid van de folkgroep The Springfields (met Dusty Springfield) , Cat Stevens het nummer heeft horen spelen, zorgt hij ervoor dat Cat Stevens een platencontract krijgt bij Dream Records, het sublabel van Decca Records speciaal voor jong onbekend talent. Drie maanden later komt de single op 20 Oktober 1966 de Engelse hitparade binnen. I Love My Dog blijft steken op nummer 28. Op 12 November 1966 komt het debuut van Cat Stevens de Veronica Top 40 binnen. De single haalt de 21-ste plaats.


Op 30 September 1964 krijgen The Rolling Stones een zilveren plaat voor de EP Five By Five. De single met vijf nummers wordt op 14 Augustus 1964 uitgebracht. Op Five By Five staan If You Need Me, Empty Heart, Confessin' The Blues, Around And Around en het instrumentale 2120 South Michigan Avenue. De nummers zijn op 11 Juni 1964 in de Chess studio's aan de 2120 South Michigan Avenue in Chicago opgenomen.


Cuby & The Blizzards komen op 30 September 1968 op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Window Of My Eyes. Het nummer is geschreven door Harry Muskee, Herman Brood en Eelco Gelling. Op de B-kant van Windows Of My Eyes staat Checking Up On My Baby van Sonny Boy Williamson. Window Of My Eyes bereikt de tiende plaats, en is voor de groep uit Grollo in Drente hun grootste hit in de Nederlandse Top 40.


Op 30 September 1994 wordt het Britse VH-1 officieel geopend. De eerste videoclip die wordt vertoond is Dolphin van T.A.F.K.A.P. (Prince). Eén van de presentatoren is Paul King. Van eind 1989 tot Augustus 1994 heeft hij voor MTV programma's gepresenteerd. In 1985 heeft Paul King met zijn groep King een grote hit met Love And Pride.


Op 30 September 1969 staan John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band in de platenstudio om de nummers Cold Turkey en Don't Worry Kyoko op te nemen. John wil Cold Turkey eigenlijk met The Beatles opnemen, maar Paul McCartney ziet dit niet zitten. Daarom neemt hij het met The Plastic Ono Band op. Die bestaat voor deze gelegenheid uit Eric Clapton, Yoko Ono, Klaus Voormann en Ringo Starr. Vanaf 24 Oktober ligt Cold Turkey in de platenwinkel. Op 1 November 1969 komt de single de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de veertiende plaats. In Nederland staat Cold Turkey vanaf 6 December 1969 twee weken in de Top 40. Het singeltje komt niet verder dan de 39ste plaats.


Op 30 September 1972 verandert Radio Veronica van golflengte. Vanaf 1 uur 's middags zendt de zender niet meer uit op de 192 meter, maar op 538 meter in de middengolf. Omdat de zender Beromünster op 192 meter een krachtiger zender in gebruik neemt, is Radio Veronica genoodzaakt naar een andere golflengte te gaan. Het eerste programma op de nieuwe golflengte is de Top 40 met Lex Harding. De eerste plaat op Radio Veronica 538 is I Like It That Way van The Tremeloes.


Naja wordt op 30 September 2006 geboren als dochter van Ziggi .Ziggi is de op 8 Maart 1981 in Rotterdam geboren Ricardo Blijden. Hij brengt zijn jeugd door op St. Eustatius, het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. waar hij in het koor van de Zevende Dag Adventisten zingt en opgroeit met reggae, dancehall en hiphop. Geïnspireerd door acts als Beenie Man, Bounty Killer, Sean Paul en Wyclef Jean begint Blijden zelf muziek te maken als Ziggy (een paar jaar later veranderd in Ziggi om verwarring te voorkomen met Ziggy Marley), een naam die hij van zijn oma heeft gekregen. Totnu toe heeft hij vier singles gemaakt: In My Head (2004), High Time (2005), Outta Control 2006 en All Obstacles (2007)


Mark Morrison verschijnt op 30 September 1997 voor de rechter in Londen op verdenking van wapenbezit. De politie heeft hem in Augustus 1997 aangehouden. Zij treffen een wapenstok aan achterin zijn auto. De hoorzitting duurt een paar minuten. Na afloop wordt Mark Morrison onvoorwaardelijk op vrije voeten gesteld.


Mick Jagger verklaart op 30 September 2004 tijdens een persconferentie in New York dat Charlie Watts in goede gezondheid is. De 63-jarige drummer van The Rolling Stones is eerder in 2004 behandeld voor keelkanker. "Hij heeft allemaal behandelingen gehad en hij is gezond verklaard. Daar zijn wij dus heel blij om", aldus Mick Jagger. De zanger zegt verder dat hij, samen met Keith Richards, nieuwe nummers aan het schrijven is voor een volgend album van de groep. "Het blijft een kick geven. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren". Mick Jagger geeft deze persconferentie samen met Dave Stewart van The Eurythmics naar aanleiding van hun samenwerking op de soundtrack bij de film Alfie. Deze CD verschijnt op 18 Oktober 2004. Mick Jagger en Dave Stewart hebben onder meer drie nieuwe nummers bijgedragen aan de soundtrack. Dit zijn Old Habits Die Hard, Blind Leading The Blind en Let's Make It Up. Ook Joss Stone en Sheryl Crow werken mee aan de soundtrack. Jude Law speelt de rol van vrouwenverslinder Alfie in deze remake van de gelijknamige film uit 1966. Hierin vertolkt Michael Caine de hoofdrol. Volgens Mick Jagger gaat een vergelijking met de figuur Alfie niet op. "De Alfie in de film wil zich niet binden. Zo'n figuur is de afgelopen driehonderd, vierhonderd jaar wel vaker in de literatuur opgedoken. Volgens mij is het typerend voor alle jonge mannen - en jonge vrouwen. Er bestaan geen playboys meer. Die eindigen, met hun sportauto als een wrak, tegen een boom. Ik ben altijd meer zakelijk ingesteld geweest", aldus Mick Jagger. "Wij zijn vrienden geworden in Parijs", licht Dave Stewart de samenwerking met Mick Jagger toe. "Daar zaten wij altijd in het café samen liedjes te schrijven." Mick Jagger zegt te hebben genoten van het schrijven van filmmuziek. "Je hebt niet de volledige vrijheid. Elke song draait om een bepaald gegeven. Je moet heel gedisciplineerd werken. Het blijven wel popsongs, maar zij moeten passen bij de bepaalde filmscènes. Dave en ik zijn daar heel precies in", aldus Mick Jagger. "Wij wisten niet wie wij de titelsong wilden laten doen", zegt Mick Jagger. "Er zijn 76 uitvoeringen van Alfie - de meeste in variété-stijl", vult Dave Stewart aan. "Wij hebben het liedje uitgekleed - en Joss Stone had maar twee takes nodig!".


Vanuit Ahoy in Rotterdam wordt op 30 September 1983 rechtstreeks door Veronica de tweede Popnacht uitgezonden op radio en televisie. Er zijn ondermeer optredens van Spandau Ballet, Ten CC en Peter Tosh. Annette van Trigt, Alfred Lagarde, Bart van Leeuwen, Erik de Zwart, Ton Lathouwers en Kees Baars zijn de presentatoren.

Op 30 September 1978 komen Kenny Loggins & Stevie Nicks met hun duet Whenever I Call You Friend op 25 binnen in de Nederlandse Top 40. Het nummer is geschreven door Kenny Loggins, samen met Melissa Manchester. Op de B-kant van Whenever I Call You Friend staat Angelique. Beide nummers zijn afkomstig van het album Nightwatch van Kenny Loggins. Whenever I Call You Friend bereikt de dertiende plaats. Kenny Loggins komt zonder Stevie Nicks voor promotie van de single naar Nederland. In AVRO’s TopPop zingt Kenny Loggins Whenever I Call You Friend op televisie samen met de Nederlandse zangeres Kimm Hekker (Geboren als Corrie Hekker)


Bette Midler krijgt op 30 September 1989 een schadeloosstelling van 400.000 dollar toegewezen in haar rechtszaak tegen autofabrikant Ford. De rechter acht het bewezen dat Ford, zonder toestemming van Bette Midler, een imitator van de zangeres heeft laten horen in een recente reclamecampagne.


Een veiling van spullen uit de inrichting van Elton Johns huis in Londen brengt op 30 September 2003 bijna anderhalf miljoen pond sterling op. Het schilderij Madison Square Park wordt verkocht voor ruim 67.000 pond sterling. Een negentiende-eeuws portret van een Britse luitenant, geschilderd door James Northcote, wordt afgehamerd op ruim 55.000 pond sterling. Elton John heeft tot deze veiling besloten, omdat hij het interieur van zijn woning moderner wil vormgeven.


In de Coconut Grove, een club in Los Angeles, wordt op 30 September 1987 door Roy Orbison de show A Black And White Night Live opgenomen. Orbisonm wordt geassisteerd door Bruce Springsteen, Tom Waits, Elvis Costello, J.D. Souther, k.d. lang, Jackson Browne e.v.a. Na de dood van Roy Orbison in 1988 wordt het programma op tv uitgezonden. In November 1989 verschijnt A Black And White Night Live op cd.Die komt op 25 november 1989 de Nederlandse Album Top 100 binnen. A Black And White Night Live bereikt de 36ste plaats.


Op 30 September 1987 bereikt het tweede album van Whitney Houston de gouden status in Amerika. Het album, simpel Whitney genoemd, is op 27 Juni 1987 binnengekomen op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard, en blijfty daar in totaal elf weken staan. Van Whitney worden alleen in de Verenigde Staten al zo’n vier miljoen exemplaren verkocht. Op Whitney staan de volgende nummers: I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), Just The Lonely Talking Again, Love Will Save The Day, Didn't We Almost Have It All, So Emotional, Where You Are, Love Is A Contact Sport, You're Still My Man, For The Love Of You, Where Do Broken Hearts Go en I Know Him So Well (een duet met haar moeder Cissy Houston).


Cable One, het eerste legale Nederlandse commerciële radiostation, moet op last van de rechter op 30 September 1989 haar uitzendingen staken. Op 8 Februari 1988 is Cable One voor het eerst via de Nederlandse kabelnetten te horen. De uitzendingen worden gemaakt in het pand van John de Mol jr. in Hilversum en door de PTT opgestraald naar de ESCS-satelliet. Programma's worden gemaakt door o.a. initiatiefnemer Willem van Kooten, Tom Mulder, Yvonne Keeley, Paul Lek, Linda de Mol, Kas van Iersel en Ritchie Ross. De NOS begint onmiddellijk een rechtszaak tegen deze nieuwe concurrent. Zij proberen aan te tonen dat deze commerciële zender vanuit Nederland opereert, hetgeen wettelijk niet zou zijn toegestaan. De NOS wint de rechtszaak.



Op 30 September 2003 wordt in het Kodak Theatre in Hollywood de vierde editie van Women Rock! gehouden. Aan dit jaarlijkse benefietconcert ten bate van medisch onderzoek naar borstkanker wordt meegewerkt door Céline Dion, Anastacia, Mya, Dolly Parton en Alison. Ook Sharon Osbourne, de vrouw van Ozzy Osbourne, geeft acte de présence. Voor het eerst staat er een mannelijke artiest in de line-up van Women Rock!. Als thema is dit jaar gekozen voor Songs From The Movies. Kenny Loggins is uitgenodigd, omdat hij een aantal filmthema's heeft geschreven en gezongen voor o.a. Caddyshack, Footloose en Top Gun. Een beeldverslag van Women Rock! zal op 23 Oktober 2003 worden uitgezonden op de Amerikaanse televisie. De avond wordt gepresenteerd door Mandy Moore.


Op 30 September 1967 starten twee nieuwe radiostations van de BBC. De popzender Radio One wordt geopend door Tony Blackburn, de lichte muziekzender Radio Two door Paul Hollingdale. Flowers In The Rain van The Move is de eerste plaat die Tony Blackburn op Radio One laat horen, gevolgd door Massachusetts van The Bee Gees.


The Rolling Stones zijn eind Oktober 1989 vier dagen in Boston, Massachusetts in het kader van hun Steel Wheels-tournee. In het Foxboro Sullivan-stadion in Boston wordt op 30 September 1989 de videoclip bij Rock And A Hard Place van The Rolling Stones opgenomen.


Op 30 September 1968 wordt de single Love Child van Diana Ross & The Supremes uitgebracht. Op de B-kant staat Will This Be The Day. Op het door Henry Cosby, Frank Wilson, Pam Sawyer, Deke Richards en R. Dean Taylor geschreven Love Child is alleen Diana Ross te horen. De achtergrondzang wordt gedaan door The Andantes (Jackie Hicks, Marlene Barrow, en Louvain Demps). Love Child is ook de naam van het gelijknamige album dat op 13 November 1968 wordt uitgebracht. De single Love Child komt op 19 Oktober 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 30 November 1968 twee weken op de eerste plaats.


In de Hitkrant van 30 September 1989 staat te lezen dat Mandy Smith, de echtgenote van Bill Wyman, door candida is geveld. Candida is een soort allergie die zich voordoet bij het eten van verschillende soorten voedsel, maar ook bij het inademen van parfum en andere geurtjes. Vanwege haar ziekte is Mandy Smith niet met haar echtgenoot mee op de Amerikaanse tournee van The Rolling Stones.


U2 sluit op 30 September 1997, met een optreden in het Hayarkom Park in Tel Aviv, Israël het Europese deel van hun Popmart Tour af. Het eerste concert is op 18 Juli 1997 in De Kuip in Rotterdam. U2 speelt in Tel Aviv de volgende nummers: Mofo, I Will Follow, Gone, Even Better Than The Real Thing, Last Night On Earth, Until The End Of The World, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love), I Still Haven't Found What I'm Looking For, All I Want Is You, Staring At The Sun, Desire, Dancing Queen, Miami / Cuba (stukje) / My Mammy (stukje), Bullet The Blue Sky / America (stukje), Please en Where The Streets Have No Name. Toegiften zijn: Discothèque / Black Betty (stukje) / Whole Lotta Love (stukje) / Discothèque Howie B Hairy B Mix (stukje), If You Wear That Velvet Dress, With Or Without You, Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me, Into The Groove (stukje)/ Mysterious Ways / My Sweet Lord (stukje), One en MLK.



Op 30 September 1977 overlijdt in Arcadia, Californie zangerers Mary Ford (rechts) nadat zij door suikerziekte al 54 dagen in coma heeft gelegen. Daarnaast lijdt zij al enige jaren aan kanker. Mary Ford wordt op 7 Juni 1924 in Pasadena, Californie geboren als Iris Colleen Summers. Als geboortejaar wordt ook wel genoemd 1924, 1925 of 1928. Het jaar 1924 staat echter gegraveerd in haar grafsteen. In december 1949 trouwt zij met gitarist Les Paul (links), die haar artiesten naam uit een telefoonboek haalt. In de jaren vijftig hebben Les Paul en Mary Ford veel succes met hits als Tennessee Waltz, Mockin’ Bird Hill, How High The Moon en Vaya Con Dios. In januari 1963 gaan Les Paul en Mary Ford uit elkaar. Zij is 53 jaar geworden.


Michael Jackson ontkent op 30 September 2004 op zijn officiële website met klem dat een 35-jarige actrice in verwachting is van een tweeling die hij kunstmatig zou hebben verwekt. De vrouw heeft dit tegenover Amerikaanse en Britse media beweerd. Zij is nu ondergedoken. "Dit zijn zijn zoons. Iets anders beweren kan hij niet. Zodra mijn zoons zijn geboren, zal ik een DNA-test laten doen. Dan hoort de hele wereld de waarheid", aldus Sholeh Bocchelli. Vrienden beweren dat zij Michael Jackson in 1994 heeft leren kennen. Hij zou haar geld hebben geboden om in verwachting te raken en zijn kind te baren. Kortgeleden heeft Sholeh Bocchelli beweerd in verwachting te zijn van een vierling. Om in elk geval twee babies een kans op overleven te geven, zijn twee foetussen geaborteerd. De twee jongens hebben al een naam - Jean-Pierre en Maurizio. De vrouw wil bevallen in Groot-Brittannië. Zij ontkent de aantijgingen dat het haar om het geld van Michael Jackson te doen zou zijn.


Me Against The Music van Madonna & Britney Spears beleeft op 30 September 2003 haar wereldwijde radio-première. De videoclip is op 13 Oktober 2003 voor het eerst op MTV te zien. Me Against The Music komt op 15 November 2003 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt op 29 November 2003 de zesde plaats als hoogste notering.


Duran Duran is op 30 September 2004 in Nederland voor de promotie van hun nieuwe album Astronaut. 's Morgens is de groep van elf tot twaalf uur te gast bij Gerard Ekdom in AVRO’s Arbeidsvitaminen op 3FM. Om drie uur 's middags zijn zanger Simon Le Bon en bassist John Taylor op bezoek in het Radio 2-programma Schiffers.FM. Toetsenist Nick Rhodes en gitarist Andy Taylor zijn op bezoek bij Yorin FM. ’s Avonds worden opnamen gemaakt voor het RTL4-programma Pulse gepresenteerd door Reinout Oerlemans.


Op 30 September 1987 bereikt het album In The Dark van Grateful Dead de platina-status in Amerika. De plaat is op 25 juli 1987 binnengekomen in de Billboard-albumlijst, en bereikt de zesde plaats. Het is het bestverkochte album in de 21-jarige carrière van deze groep uit San Francisco. Op In The Dark staan de volgende nummers: Touch Of Grey, Hell In A Bucket, When Push Comes To Shove, West L.A. Fadeaway, Tons Of Steel, Throwing Stones en Black Muddy River.




Isaac Hanson treedt op 30 September 2006 in het huwelijk met Nicole Dufresne. De huwelijksplechtigheid tussen de 25-jarige zanger/gitarist van de band Hanson en zijn 22 -jarige bruid heeft plaats in The Philbrook Museum Of Art in Tulsa, Arizona . Isaac Hanson is de laatste van de drie broers in de groep Hanson die in het huwelijksbootje stapt. Zijn jongere broers Zac en Taylor zijn hem al voorgegaan. Zac Taylor trouwt op 3 Juni 2006 met Kate Tucker. Taylor Hanson heeft op 8 Juni 2006 zijn jawoord gegeven aan Natalie Bryant. Op 3 April 2007 wordt Clarke Everett Hanson als eerste kind van Isaac en Nicole Hanson. Hanson is in Nederland vooral bekend van de hit MMMB die in 1997 een tweede plaats in de Nederlandse Top 40 haalt.


Op 30 September 1935 wordt de opera Porgy & Bess van George Gershwin voor het eerst opgevoerd. De première is in het Colonial Theatre in Boston in Massachusetts. Summertime is één van de nummers uit Porgy & Bess die klassiekers zijn geworden. Van deze eerste uitvoering is niets bewaard gebleven. Summertime wordt dan vertolkt door Abbie Mitchell die de rol van Clara zingt. De eerste plaatopname is van Helen Jepson die het nummer op 23 Oktober 1934 vastlegd op geluidsband. Sindsdien is Summertime ontelbare keren door uiteenlpende artiesten gecovered, waaronder: Duke Ellington (1943), The Drifters (1953), Miles Davis (1958), Gerry & The Pacemakers (1963), Sonny & Cher (1966), Ten Years After (1968), James Brown (1977), Barry Manilow (1987), Peter Gabriel (1994), en Herbie Hancock (1998). Opvallendste versie is misschien wel die van The Beatles uit 1960 (foto). Opgenomen in Hamburg met Lu Walters van The Hurricans als zanger en met Ringo Starr (dan nog drummer van The Hurricans) op drums in de plaats van Pete Best. Meteen de eerste plaatopname waarop The Beatles samen te horen zijn. Van het plaatje worden slechts negen exemplaren geperst geperst, waarvan slechts een exemplaar bewaard is gebleven en die in het bezit is van Paul McCartney.


Christine Gail Hinton, de vriendin van David Crosby, komt op 30 September 1969 in de buurt van San Francisco bij een verkeersongeluk om het leven. Het op 22 Februari 1971 uitgebrachte eerste solo album van David Crosby, If I Could Rememeber My Name is opgedragen aan Christine Gail Hinton.


Vanaf 30 september 1965 draait Help!, de tweede film van The Beatles, ook de Nederlandse bioscopen. Help! is in Londen op 27 Juli 1965 tijdens een persvoorstelling voor het eerste te zien. De meeste aanwezige journalisten zijn enthousiast over de film. Vooral het acteertalent van Ringo Starr valt hen op. Twee dagen later, op 29 Juli 1965 gaat Help! in de Pavillion Cinema in Londen in première. Net als bij de première van A Hard Day’s Night, een jaar eerder, zijn Prinses Margaret en Lord Snowdon aanwezig. Help is geregisseerd door de Amerikaanse regisseur Dick Lester. De titelsong van de film Help! is dan al op 23 Juli 1965 uitgebracht. De tiende officiële Beatles-single, met op de B-kant het door Paul McCartney in de stijl van Little Richard gezongen I'm Down. Help! komt op 31 Juli 1965 binnen op de vierde plaats van de Nederlandse Top 40. Een week later staat de single zes weken lang op de eerste plaats.


Op 30 September 1988 wordt John Lennon postuum geëerd met een bronzen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Drie jaar later, op 30 September 1991 mag Liza Minnelli haar ster onthullen op de Hollywood Walk Of Fame. Haar moeder, Judy Garland, heeft drie sterren op deze beroemde boulevard.


Love You ‘Till Tuesday van David Bowie wordt op 30 September 1967 door Deram Records in Amerika uitgebracht. Love You ‘Till Tuesday is op 25 Februari 1967 voor de eerste keer opgenomen. Een tweede opname sessie heeft plaats op 3 Juni 1967, twee dagen nadat het album David is verschenen. De tweede versie van 3 Juni 1967 wordt uiteindelijk in Engeland op 14 Juli 1967 uitgebracht. Het muziekblad Record Mirror schrijft over het singletje: "This boy really is something different. I reckon it's a stand-out single. Liked it, recommend it". Chris Welch van Melody Maker schrijft: "He's one of the few really original solo singers operating in the theatre of British pop, very funny and deserves instant recognition". Ondanks de lovende kritieken wordt Love You ‘Till Tuesday zowel in Engeland als in Amerika geen hit.


Op 30 September 1967 zijn John Lennon en George Harrison te gast in de Britse televisieshow van David Frost. Zij praten met hem onder meer over transcendente meditatie.


Muziek Jarige Op 30 September

1933: Cissy Houston - Sweet Inspirations Zangeres
1934: Udo Jürgens - Zanger Oostenrijk
1935: Johnny Mathis - Zanger USA
1942: Dewey Martin - Buffalo Springfield Drummer
1942: Frankie Lymon - Frankie Lymon & The Teenagers Zanger († 28 Feb 1968)
1942: Gus Dudgeon _ Producer Engeland († 21 Juli 2002)
1943: Marilyn McCoo - The Fifth Dimension Zangeres
1945: Mike Harrison - Spooky Tooth Toetsen
1947: Sylvia Peterson - The Chiffons Zangeres
1947: Marc Bolan - T Rex Zanger/Gitaar († 16 Sep. 1977)
1952: John Lombardo - 10,000 Maniacs Gitaar
1954: Lesley Beach - Amazulu Saxofoon
1959: Basia (Trzetrzelewska) - Matt Bianco Zangeres
1964: Robby Takac - The Goo Goo Dolls Bas
1968: Eric Van Bovenkamp - Marco Borsato Band Toetsen
1970: Paul De Munnik - Acda & De Munnik Piano/Zang
1984: Keisha Buchanan - Sugababes Zangeres

28 sep 2012

Muziekgeschiedenis van 29 September

In het Concertgebouw in Amsterdam vindt op 29 September 1969 de Europese premiëre plaats van het nieuwe werk van The Who, de door Pete Townshend geschreven rock opera Tommy. Het concert is georganiseerd door Paul Acket ism New Action Ltd. Keith Moon maakt zoals gewoonlijk een spectaculaire entree. John Entwhistle: "We came down some carpeted stars onto stage. Keith started running and didn't stop. He careered across the stage and over the edge, knocking over two speaker cabinets. The crowd burst out laughing, but when he got to his feet, he was covered in blood". Er is veel belangstelling voor de rock opera. In het Journaal van 30 September 1969 van 20.00 tot 20.15 is het interview dat Jan Gerritsen met Pete Townshend heeft te zien, alsmede beelden van het opbouwen van het podium, de val van Keith Moon en stukjes van de nummers A Quick One en Smash The Mirror. Het hele concert wordt opgenomen en, met later toegevoegd commentaar, uitgezonden door de AVRO televisie op 30 September 1969 en in de herhaling op 1 Oktober 1969. De produktie ligt in handen van Karel Van De Graaf. The Who speelt op 29 September 1969 de volgende setlist: Heaven And Hell, I Can't Explain, Fortune Teller, Tattoo, Young Man Blues, A Quick One While He's Away, Substitute, Happy Jack, I'm A Boy, Overture, It's A Boy, 1921, Amazing Journey, Sparks, Eyesight To The Blind, Christmas, The Acid Queen, Pinball Wizard, Do You Think It's Alright, Fiddle About, Tommy Can You Hear Me, There's A Doctor, Go To The Mirror, Smash The Mirror, Miracle Cure, Sally Simpson, I'm Free, Tommy's Holiday Camp, We're Not Gonna Take It, Summertime Blues, Shakin' All Over, My Generation.


Op 29 September 1963 beginnen Cliff Richard & The Shadows aan een uitgebreide tournee door Israël. Het eerste optreden is in Tel Aviv. Door de toeloop van vele fans ontstaat er een grote verkeersopstopping in de stad. Op 9 oktober 1963 keren Cliff Richard & The Shadows terug naar Engeland. Tijdens een persconferentie zegt de zanger dat dit één van de leukste tournees uit zijn carrière is geweest. “Het publiek is erg spontaan, zingt luidkeels mee en klapt in de handen als wij Bachelor Boy, Lucky Lips, Move It en We Say Yeah spelen”, aldus Cliff Richard.


Van Junior Campbell verschijnt op 29 September 1972 de single Hallelujah Freedom. Het plaatje komt op 14 Oktober 1972 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tiende plaats. In Nederland komt Hallelujah Freedom niet verder dan de tipparade. Junior Campbell is afkomstig uit The Marmalade en is samen met hun zanger Thomas McAleese, de schrijver van hun hits I See The Rain Again, Rainbow en My Little One. In de Zomer van 1972 verlaat Junior Campbell The Marmalade om aan een solo carierre te beginnen.


In Amerika wordt op 29 September 1989 het album Steel Wheels van The Rolling Stones uitgebracht. Het album is van begin April tot 2 Mei 1989 in de studio van George Martin op het eiland Montserrat opgenomen. Steel Wheels bereikt de tweede plaats in de albumlijst van Billboard. In Nederland wordt Steel Wheels begin September 1989 uitgebracht. Vanaf 7 Oktober 1989 staat het album twee weken op de eerste plaats van de Album Top 100. Op Steel Wheels staan de volgende nummers: Sad Sad Sad, Mixed Emotions, Terrifying, Hold On To Your Hat, Hearts For Sale, Blinded By Love, Rock And A Hard Place, Can't Be Seen, Almost Hear You Sigh, Continental Drift, Break The Spell en Slipping Away. Van het album worden in Nederland twee singles uitgebracht. Mixed Emotions staat vanaf 23 September twee weken op een tiende plaats in de Top 40, en Rock And A Hard Place dat op 16 December 1989 de 27ste plaats bereikt als hoogste notering.


Op 29 September 1973 komt A Hard Rain’s A-Gonna Fall van Bryan Ferry de Engelse hitparade binnen. De eerste solo-single van de Roxy Music-zanger komt niet hoger dan de tiende plaats. A Hard Rain’s A-Gonna Fall is een compositie van Bob Dylan. Die heeft het nummer in 1963 voor het eerst opgenomen voor zijn album The Freewheelin’ Bob Dylan.


Een maand nadat ze Puff Daddy heeft gedumpt stapt Jennifer Lopez op 29 September 2001 in Calabasa in de Amerikaanse staat Californië, in het huwelijksbootje met choreograaf/danser Cris Judd. Het huwelijk wordt gesloten door haar advocaat Barry Hirsch. Haar beste vriendin Arlene Rodriguez en haar manager Benny Medina zijn getuigen. De bruiloft wordt door 170 gasten bijgewoond. Dit is het tweede huwelijk voor Jennifer Lopez. Van 22 Februari 1997 tot 1 januari 1998 is zij getrouwd met Ojani Noa. In juni 2002 gaan de zangeres en Cris Judd uit elkaar. Op 26 januari 2003 wordt de echtscheiding door een rechter bekrachtigd. Op 5 juni 2004 trouwt Jennifer Lopez voor de derde keer. Zanger Marc Anthony is dit keer de gelukkige.


Op 29 September 1992 overlijdt zanger/acteur/songwriter en producer Paul Jabara aan de gevolgen van AIDS. Paul Frederick Jabara wordt op 31 Januari 1948 in Brooklyn New York geboren. Al gauw voelt hij zich aangetrokken tot het toneel. Op Broadway staat hij in de originele versies van Hair en Jesus Christ Superstar. Als songwriter schrijft Paul Jabara ondermeer de hits Last Dance (Donna Summer), The Main Event (Barbra Streisand) en No More Tears (Enough Is Enough) (Donna Summer & Barbra Streisand). Ook krijgt hij een Oscar en een Grammy voor zijn bijdrage aan de film Thank God It's Friday. Als producer werkt Paul Jabara ondermeer met Whitney Houston en The Weather Girls. Paul Jabara is 44 jaar geworden.


Het Grand Gala Du Disque Populair wordt op 29 September 1962 op het enige Nederlandse televisienet rechtstreeks uitgezonden vanuit het Kurhaus in Scheveningen. De show wordt gepresenteerd door Conny Stuart. De Edisons gaan naar de klarinettist Ad van den Hoed, Jean Dulieu, Jules de Corte, Ellen Cramer, Ella Fitzgerald, Cliff Richard en Jacques Brel. De Edisons worden uitgereikt door Wim Sonneveld. Tijdens dit Grand Gala Du Disque zijn er optredens van o.a. Nana Mouskouri, Vera Lynn, Jan & Kjeld en Johnny Hoes. Vince Taylor eist van producer Willem O’Duys dat zijn optreden minimaal twintig minuten duurt. Hieraan wordt niet voldaan. Vince Taylor wordt uit het programma geschrapt. Kwaad keert de rock’n’roll-zanger terug naar Frankrijk.


Op 29 September 1963 beginnen The Rolling Stones aan hun eerste tournee door Groot-Brittannië als onderdeel van een zogenaamde package tour, waarin naast The Rolling Stones ook Julie Grant, Mickie Most, conferencier Bob Bain, Bo Diddley en na vijf dagen ook Little Richard deel van uitmaakt. Hoofd-act van de tournee zijn The Everly Brothers. Na een paar dagen vraagt promotor Don Arden aan Little Richard of hij de hoofd-act wil worden. Aan de reacties uit de zaal is te merken dat The Everly Brothers "helemaal uit" zijn. De eerste show is op 29 September 1963 in het New Victoria Theatre in Londen. De tournee eidigt op 3 November 1963 met een show in het Hammersmith Odeon Theater in Londen. Brian Jones over de deelname van The Rolling Stones aan deze tour in een interview met NME op 23 September 1963: Tot nu toe konden we alleen onze gang gaan in clubs en zaaltjes, maar nu staan we op het punt aan onze eerste tournee te beginnen, met The Everly Brothers. Het opwindenste voor ons is dat ook Bo Diddley meedoet! Hij is een van de mensen die een grote invloed op ons heeft gehad. Maar het zal niet zo zijn dat de leerlingen een wedstrijdje aangaan met de meester. Tijdens ons optreden bij deze tournee zullen we geen enkel nummer van Bo Diddley spelen".


Bill Haley & The Comets staan op 29 September 1956 met maar liefst vijf nummers genoteerd in de Britse Top 30. Dit zijn achtereenvolgens Rockin’ Through The Rye, Saints Rock’n’Roll, Rock Around The Clock, Razzle Dazzle en See You Later Alligator. Voor See You Later Alligator is het de tweede keer dat het plaatje genoteerd staat. Eerder heeft See You Later Alligator in Maart 1956 de 7e plaats bereikt. Voor Rock Around The Clock is het zelfs de derde keer dat het genoteerd staat. Eerder bereikt het singeltje in Januari 1955 een 17e plaats en in Oktober 1955 zelfs de 1e plaats.


Vanaf 29 September 1967 ligt de single Homburg van Procol Harum in de platenwinkel. Homburg is de derde single van het Regal Zonophone-label. Op 4 Oktober 1967 komt deze opvolger van A Whiter Shade Of Pale de Engelse hitparade binnen, en bereikt de zesde plaats. In Nederland komt Homburg op 28 Oktober 1967 de Top 40 binnen, en staat vanaf 11 November 1967 drie weken op de eerste plaats.


Grand Funk Railroad komt op 29 September 1973 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met We're An American Band. De single is op 12 Juni 1973 door de uit drummer/zanger Don Brewer, gitarist/zanger Mark Farner, bassist Mel Sacher en toetsenist Graig Frost bestaande band opgenomen. Don Brewer schrijft We're An American Band op aanraadde van manager Andy Cavaliere (de opvolger van de ontslagen Terry Knight), die zegt: "Why don't you write songs about being an American band? That's what you are. That's what you're living." Het nummer gaat over het leven van een rockband tijdens een tour. Don Brewer over de Four Young Chiquitas In Omaha uit het nummer: "The four girls in Omaha... gee, i still don't know how to get contact with them. They were pretty dedicated. One of them followed us up in an elevator to find out what room we got in after our concert. They had the room next door to us. They left the door open and had champagne... the whole party bit. It's part of rock and roll life. We just decided to write about it". De eerste exemplaren van de single worden geperst op goud vinyl. We're An American Band is de eerste single die de groep uit Flint in Michigan als Grand Funk uitbrengt. We're An American Band komt op 28 Juli 1973 de Billboard Hot 100 binnen. In de week van 29 September 1973 staat We're An American Band op de eerste plaats. Een jaar later heeft Grand Funk opnieuw een nummer 1 hit. Ditmaal met een remake van het Little Eva nummer The Loco-Motion. In Nederland komt We're An American Band niet verder dan de tipparade.


Op 29 September 1980 presenteert Ad Visser, bij de AVRO op Hilversum 3, de laatste aflevering van het programma Superclean Dreammachine. In mei 1968 is dit radioprogramma voor de eerste keer uitgezonden. De latere AVRO-directeur Ad 's-Gravesande is de eerste producer van Superclean Dreammachine.


Sandy komt op 29 September 1979 op nummer dertig de Nederlandse Top 40 binnen met haar single Doe De Hoela Hoep. Op de B-kant van Doe De Hoela Hoep staat een instrumentale versie als Hoela Hoela Hoep. Sandy is in September 1961 geboren als Anita Weijers. Doe De Hoela Hoep is haar derde hit binnen één jaar. Eerder heeft zij een hit met Ik Ben Verliefd Op John Travolta (tiende plaats) en Tot Ziens Mijn Kleine Teddybeer (zeventiende plaats). Doe De Hoela Hoep komt tot nummer 19.


Op 29 september 1967 wordt Mickey Hart drummer bij Grateful Dead. Hart is geen opvolger van een vertrekkende drummer, maar wordt aangetrokken om Grateful Dead drummer Bill Kreutzmann te ondersteunen. Samen worden ze bekend als "The Rhythm Devils". Hart verlaat Grateful Dead in Februari 1971 maar keert in 1974 weer terug en blijft dan bij de band tot in 1995 leider/zanger/gitarist Jerry Garcia overlijdt. Mickey Hart gaat daarna met enkele andere leden van Grateful Dead verder onder de naam The Dead.


Madonna is de bestbetaalde zangeres ter wereld. Dit staat althans te lezen in de nieuwe editie van het Guiness Book Of World Records dat op 29 September 2006 verschijnt. In 2005 heeft Madonna bijna veertig miljoen euro verdiend. Ook de verdiensten van Oprah Winfrey en Nicole Kidman krijgen een vermelding in het boek. Voor een vier minuten durende reclamespot voor Chanel heeft Nicole Kidman drie miljoen euro gekregen.


Gilbert O'Sullivan maakt op 29 September 1971 zijn Engelse podium debuut in The Royal Albert Hall in Londen, tijdens een festival waarop ondermeer ook The Sweet, Dave Edmunds Rockpile en Ashton Gardner & Dyke optreden. Gilbert O'Sullivan wordt geboren als Raymond O'Sullivan. Zijn artiesten naam ontleend hij aan het duo Gilbert & Sullivan, een duo dat in de 19e eeuw diverse komische opera's schrijft. Gilbert O'Sullivan begint zijn carierre Eind jaren '60 van de 20e eeuw. Hij maakt dan zijn eerste plaatopnamen, maar heeft weinig succes. Wel nemen The Tremeloes enkele nummers van hem op (You en What Can I Do?). Vanaf 1971 tot 1975 heeft Gilbert O'Sullivan zelf wereldwijd succes met nummers als Nothing Rhymed, Underneath The Blanket Go, Alone Again (Naturally), Clair, Get Down, Ooh-Wakka-Doo-Wakka-Day en Matrimony. GIlbert O'Sullivan woont tegenwoordig (2006) op Jersey, en is nog steeds actief bezig in de muziek. Zijn laatste album is Piano Foreplay. In Juni 2005 heeft Gilbert O'Sullivan dertien uitverkochte concerten in Japan gegeven.


Op 29 September 1974 staat Demis Roussos in het Concertgebouw in Amsterdam. De Griekse zanger is in de maand September op tournee door Nederland. Deze tour wordt georganiseerd door Piet Roelen, de ex-man van Corry Konings. Demis Roussos wordt begeleid door zijn eigen orkest. Tijdens het concert krijgt de zanger een platina plaat, afgezet met diamanten, uitgereikt voor de verkoop van meer dan 100.000 exemplaren in Nederland van zijn LP For Ever And Ever.


Yesterday van The Beatles komt op 29 September 1965 de Billboard Hot 100 binnen en staat vanaf 9 Oktober 1965 vier weken op nummer 1. In Nederland komt de single, met op de B-kant Act Naturally, op 30 Oktober 1965 de Top 40 binnen. Vanaf 30 november 1965 staat Yesterday in Nederland zes weken op de eerste plaats. In Engeland verschijnt Yesterday pas in 1976 op single. Inmiddels zijn er ruim 2500 cover-versies van Yesterday verschenen.


Vanaf 29 September 1967 ligt I Heard It Through The Grapevine van Gladys Knight & The Pips in de platenwinkel. Op de B-kant staat It's Time To Go Now. I Heard It Through The Grapevine is geschreven door het Motown-duo Norman Whitfield en Barrett Strong. De single bereikt op 16 December 1967 de tweede plaats in de Billboard Hot 100. Op 14 December 1968 staat de uitvoering van Marvin Gaye, ook uitgebracht door Motown, zeven weken op de eerste plaats in Amerika.


The Police komt op 29 September 1979 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Message In A Bottle. Het is voor The Police hun eerste nummer 1 hit in Engeland. Message In A Bottle is het laatste nummer wat The Police samen heeft gespeeld, tot aan de introduktie in The Rock And Roll Hall Of Fame in 2003, sinds het uiteengaan van de band in 1986. Op 22 Augustus 1992 spelen Sting, Stewart Copeland en Andy Summers Message In A Bottle tijdens de bruiloft van Sting met Trudy Styler.


Op zijn 41-ste verjaardag, 29 September 1976, probeert Jerry Lee Lewis een flesje te raken als hij met een pistool zit te spelen. Tot twee keer toe raakt hij hierbij zijn bassist Norman Owens in de borst. Norman Owens overleeft het ongeluk, en begint later een rechtszaak tegen Jerry Lee Lewis.


Vanaf 29 September 1997 ligt de CD-single Het Geeft Niet van Acda & De Munnik in de winkel. Op deze CD single staat ondermeer het nummer Naar Huis wat een live-registratie is, opgenomen op het Spaanse eiland Mallorca tijdens de zomertoer van het AVRO Radio 3-programma Arbeidsvitaminen in 1997. Het Geeft Niet wordt geen hit.


Wanneer Bruce Springsteen met zijn motor wat aan het touren is, stopt hij op 29 September 1989 bij Matt's Saloon in Prescott, Arizona. Bruce Springsteen speelt een uurtje mee met het plaatselijke saloonbandje The Mile High Band en zingt ondermeer Sweet Little Sixteen, Don't Be Cruel, Route 66 en I'm On Fire. Bij het verlaten van de bar geeft hij een cheque ter waarde van $10.000 voor de ziekenhuiskosten voor een van de barmeisjes.


Het drumstel van Keith Moon, uit 1968, wordt op 29 September 2004, in Londen, voor £120,000 geveild. Het bedrag, voor het uit vijf stukken bestaande drumstel, is betaald door een Amerikaanse verzamelaar, en is het hoogste bedrag ooit betaald voor een drumstel.


De vijftienjarige George O'Dowd wordt op 29 September 1976 van school gestuurd. Volgens zijn leraren is hij onhandelbaar. George O'Dowd beter bekend als Boy George is al op jeugdige leeftijd een opvallende verschijning in het Londense nachtleven. Met ex Damned-drummer Jon Moss, Roy Hay (gitaar), Michael Craig (bas) en later Helen Terry (zang) vormt de charismatische en exotisch uitgedoste George aan het begin van de jaren tachtig Culture Club. Het is een grensoverschrijdend gezelschap, dat een zonnige melange van pop, reggae, latin, rock, funk, disco, soul, gospel en r&b brengt. Met groot succes, want de groep verkoopt zo'n vijftig miljoen platen. Vanaf 23 Oktober 1982 staat de eerste single, Do You Really Want To Hurt Me, drie weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade. In Nederland scoort Culture Club acht hits, waarvan Karma Chameleon uit het topjaar 1983 de grootste is. In het midden van de jaren tachtig slaat de stemming radikaal om. De titel van het album From Luxury To Heartache blijkt achteraf een eufemistische omschrijving voor de teloorgang van Boy George. Zijn heroïneverslaving is in 1986 de oorzaak van een dramatische aaneenschakeling van leugens, onderduikingen, politie-invallen, verraad, ontwenningskuren en rechtszaken. De affaire krijgt een triest dieptepunt als de Amerikaanse musicus Michael Rudetsky aan een overdosis sterft in de badkamer van Boy George. Niettemin kruipt George, die qua uiterlijk een complete metamorfose ondergaat, langzaam uit het dal en maakt hij het album Sold, waarop onder meer mislukte Marvin Gaye-imitaties en Spandau Ballet-plagiaat. Met de single Everything I Own, een cover van het oude Bread nummer, beklimt hij weer de internationale hitladders, maar het weinig opzienbarende album Tense Nervous Headache is met zijn doorsnee geflirt met (Amerikaanse) dansmuziek veel minder succesvol. In Engeland wordt Tense Nervous Headache niet eens uitgebracht. Aan het begin van de jaren negentig is Boy George weer terug met een eigen label (More Protein), waarvoor hij de succesvolle MC Kinky contracteert. Onder het veelzeggende alias Angela Dust is Boy George co-schrijver van het materiaal van het losbandige Jesus Loves You. Van dit Soul II Soul-achtige gezelschap, waaraan velen hun (vocale) medewerking verlenen, verschijnt het redelijk goed ontvangen album The Martyr Mantras, waarop onder meer Philly soul, deep house en een hare krishna-lied (de Engelse hit Bow Down Mister) te vinden is. In de Verenigde Staten wordt het album uitgebracht onder de naam Boy George. De dansmuziek van The Martyr Mantras krijgt een extra dimensie omdat George, die al eerder zijn maatschappelijke betrokkenheid toont (Band Aid, Ferry Aid), relevante teksten zingt over onder mee homo-discriminatie.


The Pointer Sisters onthullen op 29 September 1994 een ster op de Hollywood Walk Of Fame. De ceremonie zou al in Januari 1994 hebben moeten plaatsvinden. Dit is toen niet doorgegaan, omdat de westkust van Amerika werd getroffen door aardbevingen. The Pointer Sisters zijn de eerste artiesten van Afro-Amerikaanse afkomst die een ster krijgen op de Hollywood Walk Of Fame.


Op 29 September 1997 wordt Bobby Sheehan van Blues Traveler door de politie van het Canadese Winnipeg gearresteerd voor het bezit van cocaïne. Na het betalen van een borgsom van 5.000 dollar wordt de bassist weer vrijgelaten.


James Brown staat op 29 September 1977 in Hallandale, Florida ineens zonder begeleidingsgroep op het podium. De bandleden weigeren om nog verder op te treden, omdat zij vinden dat zij te slecht betaald worden voor hun harde werken. Nadat James Brown toegezegd heeft om de groep beter te betalen kan het concert alsnog doorgaan.


Op BBC Radio One is op 29 September 1984 voor de laatste keer discjockey Tony Blackburn te horen. Op 30 September 1967 heeft Blackburn de Engelse popzender geopend. In zijn laatste programma laat collega Andy Peebles hem platen kiezen uit zijn favoriete top 10. Op nummer 1 heeft Tony Blackburn het nummer Love Is The Answer van England Dan & John Ford Coley uit 1979 staan.


Op 29 september 1959 staan Little Anthony & The Imperials in de studio om het nummer Shimmy Shimmy Ko-Ko-Bop op te nemen. Shimmy Shimmy Ko-Ko-Bop komt op 7 December 1959 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt een 24ste plaats.


Vanaf 29 September tot 6 Oktober 1974 is Syreetha Wright op promotietournee door Europa. Op donderdag 3 Oktober 1974 is de zangeres te gast op Hilversum 3 in het NOS-radioprogramma Joost Mag Niet Eten. De op 3 Augustus 1946 in Pittsburgh, Pennsylvania als Rita Wright geboren zangeres begint haar carierre als typiste bij platenmaatschappij Motown waar ze in 1968 een eerste single mag opnemen, die echter niets doet. Syreetha zingt wat in achtergrondkoortjes, maar verdwijnt weer snel achter de typemachine. Een toevallige ontmoeting met Stevie Wonder, in 1970, resulteert in een intensieve samenwerking, dat uiteindelijk uitmondt in een huwelijk. Samen scrijven ze materiaal voor elpees van Stevie Wonder en voor de elpees die Syreeta zelf gaat maken. Wonder produceert de Syreeta-elpees bovendien. Ze weten hun liefde en het uiteindelijk vastlopen van hun relatie op ontroerende wijze te bezingen. Na haar breuk met Wonder maakt ze een veel minder persoonlijk en veel gepolijster klinkend album. Syreeta blijft daarna hoofdzakelijk actief als sessiezangeres. Met Billy Preston maakt ze in 1979 de soundtrack van de film Fast Break. Op 29 Maart 1980 breikt het duet van Billy Preston en Syreetha, With You I'm Born Again, de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. Op 6 Juli 2004 overlijdt Syreetha Wright aan een hartstilstand, wat het gevolg is van langdurige chemoterhapie voor de behandling van borstkanker. Syreetha Wright is 57 jaar geworden.


Op 29 September 1990 komt The Joker van The Steve Miller Band, op een 34ste plaats, opnieuw binnen in de Nederlandse Top 40. The Joker is opnieuw uitgebracht, omdat de muziek wordt gebruikt in een reclamespot voor Levi’s 501-spijkerbroeken. The Joker staat vanaf 3 November 1990 twee weken op de eerste plaats. Eerder is The Joker op 27 Oktober 1973 binnengekomen in de Nederlandse Top 40. Dan bereikt het singletje op 24 November 1973 een 18e plaats als hoogste notering.


De musical My Fair Lady beleeft op 29 September 1962, na 2717 voorstellingen, haar laatste uitvoering op Broadway in New York. My Fair Lady is op 15 Maart 1956 in première. De hoofdrollen zijn dan voor Rex Harrison als professor Henry Higgens, Julie Andrews als Eliza Doolittle en Stanley Holloway als haar vader. My Fair Lady is gebaseerd op het toneelstuk Pygmalion van Bernard Shaw uit 1914. Pygmalion is voor de musicalversie bewerkt door Frederick Loewe en Alan Jay Lerner.


Op 29 September 1962 presenteert Brian Matthew de eerste aflevering van het tweede seizoen van Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer zijn collega Alan Freeman, Billy Fury, The Karl Denver Trio, Mike Sarne & Billie Davis, Chris Barber en Dion DiMucci. Het televisieprogramma wordt uitgezonden door de Britse commerciële omroep ABC.


Muziek Jarige Op 29 September

1907: Gene Autry - Zingende Cowboy USA († 2 Okt. 1998)
1935: Jerry Lee Lewis - Zanger USA
1937: Joe "Guitar" Hughes - Blues Gitarist USA († 20 Maart 2003)
1939: Tommy Boyce - Singer/songwriter USA († 23 Nov. 1994)
1943: Manuel Fernandez - Los Bravos Toetsen
1948: Mark Farner - Grand Funk Railroad Gitaar/Zang
1948: Mike Pinera - Iron Butterfly Zanger
1957: Mari Wilson - Zangeres Engeland
1958: Mick Harvey - Nick Cave & The Bad Seeds Gitaar
1959: Raff - Zanger Italië
1960: Jennifer Rush - Zangeres USA
1965: Ian Baker - Jesus Jones Toetsen
1966: Mark Kneppers - Wipneus & Pim (Pim)
1966: Tony Foster - Julian Cope Gitaar
1967: Brett Anderson - Suede Zanger
1968: Matt & Luke Goss - Bros Zangers
1969: Donald DeGrate (DeVante Swing) - Jodeci Zanger
1981: Suzanne Shaw - Hear'Say Zangeres

27 sep 2012

Muziekgeschiedenis van 28 September

Op 28 September 1973 zijn The Rolling Stones op de Amerikaanse televisie te zien wanneer zij een kort optreden verzorgen in het programma In Concert van Don Kirshner. De opname heeft op 17 Juli 1973 al plaatsgevonden. De Stones zijn in het programma van Don Kirshner om hun nieuwe album Goat's Head Soup te promoten. Van het nieuwe album worden ondermeer Angie, Dancing With Mr. D en Silver Train gespeeld. Goat’s Head Soup is op 12 September 1973 in Amerika uitgebracht. Op 31 Augustus 1973 is het album al in Europa verschenen. De tien nummers zijn tussen November 1972 en Juli 1973 opgenomen in studio’s in Londen, New York en Jamaica. Jimmy Miller is producer van Goat’s Head Soup. De LP staat vanaf 13 Oktober 1973 vier weken bovenaan in de Amerikaanse albumlijst en is op 25 September 1973 al goud geworden. Op 22 September 1973 komt Goat’s Head Soup de Nederlandse LP Top 20 binnen, en bereikt de tweede plaats. Om Goat's Head Soup in Europa te promoten beginnen The Rolling Stones op 1 September 1973 met een optreden in de Stadthalle in Wenen, Oostenrijk aan een Europese tour. De groep laat Frankrijk links liggen, omdat Keith Richards problemen heeft met de Franse autoriteiten. Op 13 en 14 Oktober 1973 staan de Stones in de Rotterdamse Ahoy’. Het laatste concert wordt op 19 Oktober 1973 in de Olumpia Halle in Munchen in West-Berlijn gegeven. Meer dan 307.700 fans hebben The Rolling Stones op deze Europese tournee dan gezien.


Céline Dion geeft op 28 en 29 September 1994 twee concerten in L’Olympia in Parijs. Opnamen hiervan worden op 24 November 1994 onder de naam Céline Dion À L’Olympia op CD uitgebracht. Céline Dion À L’Olympia verkoopt meer dan 1.5 miljoen exemplaren, maar weet in Nederland de albumlijst niet te halen. In November 2001 wordt het album opnieuw uitgebracht als onderdeel van een 3CD set (samen met de albums Dion Chante Plamondon en Celine Dion. In September 2004 wordt het zelfs voor en derde keer uitgebracht. Nu als dubbel-CD met Au Cœur Du Stade.


Disc-jockey Dewey Phillips overlijdt op 28 September 1968. Dewey Phillips is de allereerste dj die een plaatje van Elvis Presley op de radio draait. Na het uitbrengen van That's All Right, gaat een nerveuze Elvis naar WHBQ, het radiostation waar Phillips werkt, en verteld in het radioprogramma Red Hot And Blue, aan de dj dat hij niet weet hoe een interview te geven. Dewey Phillips geeft als antwoord: "Just don't say nothin' dirty, son." Dewy Phillips staat er om bekend nooit de veilige weg te bewandelen, en draait vaak nieuw en onbekend werk. Zo is hij ook de eerste die ondermeer Carl Perkins en Roy Orbison op de radio laat horen. Dewey Phillips is 42 jaar geworden.


Op 28 September 1998 gaat, met een optreden in Koninklijk Theater Carré de Bestemming Tour van Marco Borsato van start Het laatste concert is op 23 November 1998 in het Circustheater in Scheveningen.


Shocking Blue komt op 28 September 1968 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40 met Lucy Brown Is Back In Town. Dit is hun tweede single met zang van Fred de Wilde, en de opvolger van hun geflopte eerste single Love Is In The Air. Lucy Brown Is Back In Town bereikt de 21ste plaats. Fred de Wilde vertrekt in November 1968, omdat hij in dienst moet. De Wilde wordt opgevolgd door de 21-jarige Mariska Veres, die voor het eerst te horen is op de single Send Me A Postcard. Deze single van Shocking Blue wordt in December 1968 uitgebracht, en weet op 28 December 1968 een 11de plaats te halen in de Top 40.


Jazz trompettist en componist Miles Davis overlijdt op 28 September 1991 in Santa Monica in Californië aan de gevolgen van de ziekte Aids. Miles Davis wordt geboren op 26 Mei 1926 in Alton, Illinois, in een relatief welgestelde zwarte familie. Zijn moeder is een redelijk goede pianiste die wil dat Miles viool leert spelen, maar van zijn vader krijgt hij voor zijn dertiende verjaardag een trompet, waar hij zich onmiddellijk op toelegt. Wanneer Miles Davis vijftien jaar is speelt hij al voor publiek met bandleider Eddie Randall en studeert hij onder trompettist Elwood Buchanan. Tegen de mode van die tijd in benadrukt Buchanan het belang van spelen zonder vibrato. Miles Davis zou deze kenmerkend heldere toon zijn hele carrière behouden, en groeit uit tot een van de invloedrijkste, vernieuwendste en origineelste muzikanten van de twintigste eeuw. Miles Davis heeft, naast Louis Armstrong, een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de jazz. Miles Davis speelt verschillende stijlen, waaronder bop, cool jazz, modale jazz en jazz-rockfusion, en is een spil in de ontwikkeling in de laatstgenoemde drie stijlen. Als gevolg hiervan wordt Miles ook wel de Picasso Of Jazz genoemd. Zijn opnames, samen met de live-optredens van zijn vele bands, waren van levensbelang voor de artistieke acceptatie van de jazz. Behalve dat hij een vernieuwer is, heeft hij met zijn slome, melodieuze stijl, in plaats van de toen gangbare harde bebop, de jazz toegankelijker gemaakt voor jazzleken. Het album Kind of Blue is een jazz klassieker. De plaat is sinds de opname in 1959 een steady-seller, en wordt officieus de beste jazz-plaat van de 20ste eeuw genoemd. De muziek is tijdloze cool-jazz en heel toegankelijk, en toch muziek-technisch verbluffend. Miles Davis is 65 jaar geworden.


Spooky & Sue komen op 28 September 1974 op twintig binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Swinging On A Star. Het plaatje blijft op een tweede plaats steken. Spooky & Sue zijn Iwan Groeneveldt en Sue Chaloner. Groeneveldt is in de jaren zestig de zanger van The Swinging Soul Machine. Het gerucht gaat dat niet hij, maar Big John Russell de zanger is op Swinging On A Star. Het nummer is geschreven door Jimmy van Heusen en Johnny Burke. Bing Crosby & The Andrews Sisters hebben in 1944 een hit in Amerika met Swinging On A Star.


Op 28 September 1956 maakt platenmaatschappij RCA bekend dat er van Elvis Presley in twaalf maanden al meer dan tien miljoen platen zijn verkocht. Dit aantal is zestig procent van de totale omzet van RCA.


De Canadese zanger Andy Kim komt op 28 September 1974 op Nr. 1 in de Billboard Hot 100 met Rock Me Gently. De single komt op 22 Juni 1974 de Amerikaanse hitlijst binnen en heeft er 14 weken voor nodig om op de eerste plaats te komen. In tegenstelling tot de popzenders, draaien de vele R&B zenders de instrumentale b-kant. Andy Kim heeft samen met Jeff Barry het nummer Sugar Sugar geschreven voor The Archies die in 1969 vier weken op nummer 1 staan in de Billboard Hot 100.


In New York wordt, op 28 September 1967, Moon Unit Zappa geboren. Moon Unit is de oudste van de vier kinderen van Frank en Gail Zappa. Moon Zappa is tegenwoordig getrouwd met Paul Doucette, de drummer van Matchbox Twenty. Haar stem is ondermeer te horen in Valley Girl dat Frank Zappa in 1982 heeft opgenomen.


Op 28 September 2006 wordt Gerard Joling in Amsterdam vrijgesproken van mishandeling. Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een werkstraf van tachtig uur geëist. Gerard Joling zou op 2 Januari 2004 in het Amsterdamse homocafé Montmartre een man een gebroken neus hebben geslagen. Joling denkt erover een schadeclaim in te dienen tegen de man die aangifte heeft gedaan. “Straks komt er weer een idioot die tegen me opbotst en zegt dat ik hem heb geslagen. Ik hoop met deze schadeclaim mensen ervan van te weerhouden zomaar een klacht in te dienen”, aldus de zanger.


Elvis Presley staat op 28 en 29 September 1966 in de studio van Radio Recorders in Hollywood voor de opnamen van de soundtrack van Easy Come, Easy Go. Naast de titelsong voopr zijn ondertussen 23ste film neemt Elvis Presley de volgende nummers op: The Love Machine, Yoga Is As Yoga Does, You Gotta Stop, Sing You Children, I'll Take Love, Leave My Woman Alone en She's A Machine. Elvis Presley wordt begeleid door Scotty Moore, Charlie McCoy, D.J. Fontana, Hal Blaine, Bob Moore en Michel Runini. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Bassist Jerry Scheff maakt zijn debuut als sessiemuzikant bij Elvis Presley.


De uit Wales afkomstige zangeres Mary Hopkin komt op 28 September 1968 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Those Were The Days. Het nummer is een vertaling van Darogai Dli Mayou, een Russisiche traditional welke omstreeks 1920 is opgenomen door Alexander Wertinski. De titel betekent Mij Dierbaar. Darogai Dli Mayou is echter weer een bewerking van Dorogo' Dlinnoyu, geschreven eind 19e eeuw door B. Fomin (muziek) and K. Podrevsky (tekst). In 1963 is Gene Raskin degene die Darogai Dli Mayou in het Engels vertaald tot Those Were The Days. Met deze versie heeft het Folk trio The Limeliters in Amerika er een klein hitje mee. Mary Hopkin is een ontdekking van fotomodel Twiggy. Zij tipt Paul McCartney die nieuw talent zoekt voor het net opgerichtte Apple label. Paul McCartney komt op het idee om Mary Hopkins Those Were The Days te laten zingen, wat hij alleen kent in de versie van Gene Raskin.


Simone Walraven neemt op 28 September 1988 afscheid als de presentatrice van Veronica’s Countdown. Zij heeft het programma dan een jaar gepresenteert. Simone Walraven gaat met haar vriend Clark Datchler, de zanger van Johnny Hates Jazz, in Engeland wonen. Wessel van Diepen volgt Simone Walraven op als de presentator van dit televisieprogramma.


Vera Lynn neemt op 28 September 1939 het nummer We'll Meet Again op. Very Lynn wordt hierbij begeleid door Arthur Young op orgel. We'll Meet Again is geschreven door Ross Parker en Hughie Charles. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt Vera Lynn veel voor de Britse troepen aan het front op. Als zij We'll Meet Again zingt, kan menig soldaat zijn emoties niet in bedwang houden.


Als voorproefje op het eerste solo album van Keith Moon wordt op 28 September 1974 in Amerika de single Don't Worry Baby met op de B-kant Teenage Idol uitgebracht. De single van de drummer van The Who wordt zwaar door platenmaatschappij MCA gepromoot. Beide nummers zijn geproduceerd door de vroegere Beatles roadie, Mal Evans. Dankzij unaniem slechte recensies voor de single, wordt Evans ontslagen, en verdwijnt het album, wat net af is, in de prullebak. "I admit that was a really shitty record" aldus Keith Moon zelf. "It was my first attempt at singing, and let's say it got better every minute after that" vervolgt Moon met de nodige zelfspot. Een opnieuw opgenomen versie van Don't Worry Baby verschijnt op het album Two Side Of Moon uit 1975.


In Amerika wordt op 28 September 1970 door de televisiezender KCET Channel 28 voor het eerst een muziekprogramma zonder presentator uitgezonden. Het is artiesten verboden om playbackend mee te werken in Boboquivari (Hopi-Indiaans voor: De plaats waar tijd begint). Roberta Flack en Tim Buckley zijn de eerste gasten in het programma.


A&M Records klaagt op 28 September 1976 ex-Beatle George Harrison aan, en eist een bedrag van $6 miljoen. Volgens de platenmaatschappij heeft George Harrison zich niet aan zijn verplichtingen gehouden om een nieuw album af te leveren, en is daarmee al twee maanden over de deadline heen. George Harrison ligt dan al geruime tijd ziek thuis met hepatitus.


Bryan Adams wordt op 28 September 1991 in Canada twee keer onderscheiden. De Canadese rockzanger ontvangt The Order Of Canada en The Order Of British Columbia.


Bad Company komt op 28 September 1974 met hun eerste naamloze LP op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard albumlijst. In de zomer van 1973 ontmoet Paul Rodgers (ex Free) gitarist Mick Ralphs, die op dat moment nog bij Mott The Hoople speelt. Beiden trekken enige tijd met elkaar op en beginnen samen songs te schrijven. Zo ontstaat het idee een nieuwe groep te formeren. Ex Free-drummer Simon Kirke wordt erbij gehaald en via een aantal audities wordt het kwartet gecompleteerd met bassist Boz Burrell, eerder werkzaam bij onder meer King Crimson. In November 1973 gaat Bad Company, in de wandeling BadCo, de mobiele studio in en neemt daar in negen dagen de eerste naamloze elpee op, een elpee die pas in Juni 1974 uitgebracht word. De reacties van het publiek zijn zeer gunstig, de door Ralphs geschreven single Can't Get Enough wordt een grote hit. BadCo verwerft in zich in zeer korte tijd de status van topgroep.


Country zanger Garth Brooks komt op 28 September 1991 op de eerste plaats in de Amerikaanse albumlijsten met Ropin' The Wind. Het album breekt alle country records, en staat in totaal 70 weken in de lijst waarvan 18 weken op de eerste plaats. Van Ropin'The Wind worden ruim 11 miljoen exemplaren verkocht.


Op 28 September 1968 maakt manager Albert Grossman bekend dat Janis Joplin de Big Brother And The Holding Company heeft verlaten, en een solo carriere gaat beginnen.


The Rolling Stones maken op 28 September 1967 hun Amerikaanse TV debuut. De groep is te zien in het programma In Concert van Don Kirsher.



In Amerika wordt op 28 September 1976 het dubbel album Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder uitgebracht. Het album komt op 16 Oktober 1976 binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse Album Top 100. Songs In The Key Of Life blijft veertien weken op de koppositie staan. Na het album Fullfillingness' First Final moet de muziekwereld meer dan twee jaar wachten op nieuw plaatmateriaal van Stevie Wonder. Al die werkt Stevie Wonder aan nieuw materiaal, en schrijft zoveel songs, dat hij beseft dat het een dubbelalbum moet worden. Stevie overlegt met Motown-baas Barry Gordy, met wie hij juist voor 13 miljoen dollar een zevenjarig contract heeft afgesloten. "Je bent stapelgek, maar ga je gang maar" is het antwoord van Gordy. Songs In The Key Of Life met 21 songs wordt uiteindelijk een dubbel-LP en een bonussingle. Stevie Wonder bespeelt zoals gewoonlijk de meeste instrumenten zelf. Op een aantal songs heeft hij zelfs geen enkele hulp nodig zoals in Knocks Me Off My feet, Village Ghetto Land en het religieuze Have A Talk With God. In Engeland en Nederland haalt het album de tweede plaats. Songs In The Key Of Life bevat vier hitsingles. I Wish, het laatst opgenomen nummer voor het album, wordt eerst als single uitgebracht en bereikt in Amerika de eerste plaats, en haalt in Nederland en Engeland de top 10. De ode aan Duke Ellington Sir Duke haalt ook al de eerste plaats in de VS. Iets minder succesvolle singles zijn As (met Herbie Hancock) en Another Star. Van de gastmuzikanten op het album is gitarist Michael Sembello het meest nadrukkelijk aanwezig. Hij is de medeschrijver van Saturn en speelt mee op nummers als Sir Duke, Ordinary Pain en Confusion. Ondanks het feit, dat Stevie Wonder in de jaren '80 met zijn albums nog de Amerikaanse LP top 10 haalt, weet hij het niveau van zijn meesterwerk Songs In The Key Of Life niet meer te benaderen. Op Songs In The Key Of Life staan de volgende nummers: Love's In Need Of Love Today, Have A Talk With God, Village Ghetto Land, Confusion, Sir Duke, I Wish, Knocks Me Off My Feet, Pastime Paradise, Summer Soft, Ordinary Pain, Isn't She Lovely, Joy Inside My Tears, Black Man, Ngiculela/Es Una Historia/I Am Singing, If It's Magic, As, Another Star, Saturn, Ebony Eyes, All Day Sucker en Easy Goin' Evening (My Mama's Call).


Om de bevrijding van de militaire onderdrukking in Rusland te vieren wordt er op 28 September 1991 een groot hardrockfestival georganiseerd. Naast de Russische groep E.S.T. treden ondermeer AC/DC en Metallica op.


Componist Mickey Newbury overlijdt op 28 September 2002, thuis in zijn huis in Springfield, Oregon aan de gevolgen van een long-emfyseem. Newbury is ondermeer de componist van Just Dropped In van Kenny Rogers & The First Edition, Funny Familiar Forgotten Feelings van Tom Jones, She Even Woke Me Up To Say Goodbye van Jerry Lee Lewis en American Trilogy van Elvis Presley. Mickey Newbury is 62 jaar geworden.


Dire Straits staat staan op 28, 29 en 30 September 1991 drie maal in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Dire Straits is dan bezig aan een wereldtournee die een maand eerder is begonnen. Wanneer de twee jaar durende tournee is voltooid, heeft Dire Straits voor ruim zeven miljoen fans opgetreden.


Ramones Raw, een documentaire over The Ramones, wordt op 28 September 2004 op DVD uitgebracht. Ramones Raw is geproduceerd door de ex-drummer van The Ramones, Marky Ramone (geboren als Marc Bell). In deze documentaire zijn opnamen te zien van concerten en televisie-shows van de New-Yorkse groep die van 1974 tot 1996 heeft bestaan.


Onder leiding van Henry Hall neemt The BBC Orchestra, met Val Rosing als zanger, op 28 september 1932 het nummer Teddy Bear’s Picnic op. De melodie van Teddy Bear’s Picnic is in 1907 gecomponeerd door John W. Bratton (1867-1947). In 1932 is de tekst geschreven door Jimmy Kennedy (1902-1984). Teddy Bear’s Picnic raakt in de jaren zeventig weer in de belangstelling wanneer Robert ten Brink het geregeld laat horen in De Noenshow bij de KRO op Hilversum 3. In 1986 wordt het nummer gebruikt voor de soundtrack bij de film The Singing Detective.


Op 28 September 2004, tijdens de repetities voor een televisiespecial van Destiny’s Child in Los Angeles, scheurt Beyoncé Knowles haar rechter hamstring. Door de blessure van Beyoncé lopen andere plannen van Destiny's Child mogelijk vertraging op. De 23-jarige zangeres kan lopen, maar dansen zou voorlopig niet verstandig zijn. Ook andere lichamelijk inspannende activiteiten worden haar afgeraden. "Beyoncé is een beetje doorgeschoten. Wij duimen voor haar dat zij snel zal herstellen. Zij is een jonge en gezonde vrouw. Misschien moeten wij haar agenda wat aanpassen. Dit betreft afspraken voor optredens, niet het album van Destiny's Child. Dat is klaar. Over een week weten wij meer", aldus een woordvoerder van de platenmaatschappij van Destiny's Child. Destiny Fulfilled, de nieuwe CD van Destiny's Child, verschijnt op 15 November 2004.


U2 staat op 28 September 1987 voor een concert in de Madison Square Garden in New York. De Ierse groep speelt de volgende nummers: Where The Streets Have No Name, I Will Follow, Trip Through Your Wires, I Still Haven't Found What I'm Looking For, Exodus (stukje), MLK, The Unforgettable Fire, Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, In God's Country, Sunday Bloody Sunday, Exit, Gloria (Van Morrison stukje), Help, Bad, October, New Year's Day, Pride en (In The Name Of Love). De toegift bestaat uit: With Or Without You, Party Girl, I Still Haven't Found What I'm Looking For, Spanish Eyes en "40". Dat tijdens de toegift het nummer I Still Haven't Found What I'm Looking For opnieuw wordt gespeeld is geen toeval. Speciaal voor deze versie wordt U2 op het podium bijgestaan door The New Voices Of Freedom Gospel Choir. Opnames hiervan worden later gebruikt voor het live album en de concert film Rattle And Hum. Dit album verschijnt in Oktober 1988 en bestaat gedeeltelijk uit live en gedeeltelijk in de studio opgenomen nummers. De titel voor het album is afkomstig uit een zin van het nummer Bullet The Blue Sky. Het album Rattle And Hum verkoopt uiteindelijk meer dan 11 miljoen exemplaren.


Ekseption 00.04, het vierde album van Ekseption, wordt op 29 September 1971 ten doop gehouden. Ekseption 00.04 is de tot dan duurste pop-productie van hun platenmaatschappij, aldus Rolf ten Kate van Phonogram. Ekseption 00.04 komt op 16 Oktober 1971 de LP Top 50 binnen, en staat vanaf 6 November 1971 een week op de eerste plaats.


Barbra Streisand geeft op 28 September 2000 haar 'afscheidsconcert' in de Madison Square Garden in New York. In 2006 staat zij echter weer op het podium wanneer ze op tournee gaat door Amerika en Canada, samen met Il Divo als haar gasten. Het eerste concert van deze tournee is op 4 Oktober 2006 in Philadelphia, Pennsylvania. Het laatste concert is op 20 November 2006 in Los Angeles, Californië. Een jaar later begint Barbra Streisand voor het eerst in haar meer dan 40 jaar durende carrière een Europese tour. In 1994 heeft ze wel al in London een aantal concerten gegeven maar nu zijn er ook concerten in Europese steden als Zurich, Wenen, Parijs, Berlijn, Stockholm, Manchester, Dublin en Londen.


In een poll van popzender VH1 wordt Madonna op 28 September 2002 door 750.000 kijkers uitgekozen als beste zangeres aller tijden. Critici en muziekliefhebbers kunnen beide hier wel mee leven. Minder zijn zij te spreken over de tweede plaats die Kylie Minogue inneemt. Kylie Minogue verslaat hiermee ondermeer Diana Ross (12e plaats), Annie Lennox (14e plaats) en Kate Bush (10e plaats).


Op 28 September 1974 volgt gitarist Mick Ronson de vertrekkende Ariel Bender op bij Mott The Hoople. Ariel Bender is zelf eerder de opvolger van Mick Ralphs, die in 1973 vertrokken is om met Paul Rodgers, Simon Kirke (beide voormalig Free leden) en Raymond 'Buzz' Burrell (voormalig King Crimson) de groep Bad Company op te richten. Ariel Bender is een pseudoniem van gitarist Luther Grosvenor (voormalig Spooky Tooth). Om contractuele reden moet Grosvenor zijn naam wijzigen om bij Mott The Hoople te kunnen spelen. Na zijn vertrek neemt Grosnevor een aantal solo albums op en begint de groep Widowmaker, zonder noemenswaardig succes.


Op 28 September 1947 overlijdt in Malmköping, Zweden de op 19 Juni 1926 in Björkåsen, Noorwegen geboren Synni Lyngstad. Uit haar relatie met de Duitse soldaat Alfred Haase wordt op 15 November 1945 haar dochter Anni-Frid Lyngstad geboren. Na de dood van haar moeder wordt Anni-Frid opgevoed door haar oma, Agny Lyngstad. Haar opa is in 1941 omgekomen. Simon Lyngstad is 60 jaar geworden. In de jaren zeventig wordt Anni-Frid Lyngstad wereldberoemd als één van de vier leden van ABBA.


Alanis Morissette ziet af van haar voorgenomen optreden in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Dit maakt de plaatselijke promotor van het concert op 28 September 2004 bekend. De Canadese zangeres zou op 3 oktober 2004 optreden in Jakarta. Alanis Morissette is bang voor haar veiligheid na de recente bomaanslag op de Australische ambassade in Jakarta. Hierbij zijn negen mensen om het leven gekomen en meer dan 180 mensen gewond geraakt. Na deze aanslag heeft Alicia Keys haar voorgenomen optreden op 5 oktober 2004 in Jakarta afgezegd. Eerder deze zomer hebben Boyz II Men en Missy Elliott afgezien van een bezoek aan Indonesië. De Amerikaanse regering heeft op 3 september 2004 een negatief reisadvies afgegeven voor Indonesië. Europese groepen als Blue en The Scorpions hebben de waarschuwing van de Amerikaanse regering naast zich neergelegd. Zij treden wel op in Indonesië.


Op 28 September 1959 komt Living Doll van Cliff Richard & The Drifters op een 80ste plaats binnen in de Billboard Hot 100. Op de B-kant van deze single staat Apron Strings. Living Doll bereikt de 30ste plaats als hoogste notering. 21 jaar later, op 28 September 1970 begint Cliff Richard aan een vier weken durende serie optredens in The Talk Of The Town in Londen. De Britse zanger zingt ondermeer Move It, Jailhouse Rock, Great Balls Of Fire, Through The Eyes Of A Child en I Who Have Nothing. Weer zeven jaar later, op 28 September 1977 is Cliff Richard een uur lang te gast in de show van Dave Lee Travis op BBC Radio One.


Murray The K is op 28 September 1963 de eerste discjockey die een plaat van The Beatles op de Amerikaanse radio draait. Met She Loves You begint de rage die uiteindelijk overgaat in Beatle Mania in Amerika. She Loves You, met op de B-kant I'll Get You is op 16 september 1963 door Swan Records uitgebracht. De single wordt echter nog geen hit. Pas in januari 1964 is Amerika echt rijp voor The Beatles wanneer I Want To Hold Your Hand door platenmaatschappij Capitol wordt uitgebracht. Swan Records brengt She Loves You opnieuw uit. Op 25 januari 1964 komt She Loves You de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 21 Maart 1964 twee weken op de eerste plaats.


Op 28 September 2004 wordt er in Beverly Hills, Californië een herdenkingsconcert voor Ray Charles gehouden. Op het door Bill Cosby gepresenteerde concert zijn er ondermeer optredens van Stevie Wonder, Travis Tritt, Michael McDonald, James Ingram en Patti Austin. Er worden voornamelijk bekende hits van Ray Charles gespeeld, waaronder Georgia On My Mind, Hit The Road Jack, I Can't Stop Loving You, Busted en What´d I Say. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het Morehouse College Center For The Arts in Atlanta. Ray Charles is op 10 Juni 2004 op 73-jarige leeftijd overleden.


Tijdens een veiling op 28 September 2005 wordt een handgeschreven songtekst van John Lennon niet verkocht. Lennon heeft de tekst van het nummer I’m Only Sleeping op de achterkant van een telefoonrekening geschreven. Volgens het veilinghuis is dit kladje rond de 300.000 euro waard. Een bandopname, die een journalist in 1969 heeft gemaakt tijdens de Bed-In van John Lennon en Yoko Ono in het Canadese Montreal, brengt 27.000 euro op. Een hoes van The White Album van The Beatles uit 1968 gaat voor 13.000 euro naar een nieuwe eigenaar.


Brian Matthew presenteert op 28 September 1963 een nieuwe aflevering van het Britse televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Johnny Leyton, Freddie Cannon, The Tornados, Mike Berry, The Big Three, Pete McLaine & The Clan, Sandra Browne en Bo Diddley.


Muziek Jarige Op 28 September

1902: Ed Sullivan - TV Host USA († 13 Okt. 1974)
1934: Brigitte Bardot - Zangeres/Actrice Frankrijk
1938: Ben E King - Soul Zanger USA
1937: Rob Agerbeek - Jazz-Pianist Nederland
1943: Nick St. Nicolas - Steppenwolf Bas
1946: Helen Shapiro - Zangeres Engeland
1947: Peter Hope Evans - Medicine Head Gitaar/Zang
1947: Jimmy 'Bo' Horne - Zanger USA
1949: Wimken Van Diene - Normaal Bas
1950: Paul Burgess - 10CC Drums
1952: Andy Ward - Marillion Drums
1953: Jim Diamond - Zanger Engeland
1959: Angela Groothuizen - Dolly Dots Zangeres
1960: Jennifer Rush - Zangeres USA
1962: Peter Hooton - The Farm Zanger
1966: Kenny Wilson (Ginger Fish) - Marilyn Manson Drums
1971: A.J. Croce - Zanger USA
1979: Fabrizio Pennisi - Re-Union Zanger
1987: Hilary Duff - Zangeres USA