Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 28 September

Op 28 September 1973 zijn The Rolling Stones op de Amerikaanse televisie te zien wanneer zij een kort optreden verzorgen in het programma In Concert van Don Kirshner. De opname heeft op 17 Juli 1973 al plaatsgevonden. De Stones zijn in het programma van Don Kirshner om hun nieuwe album Goat's Head Soup te promoten. Van het nieuwe album worden ondermeer Angie, Dancing With Mr. D en Silver Train gespeeld. Goat’s Head Soup is op 12 September 1973 in Amerika uitgebracht. Op 31 Augustus 1973 is het album al in Europa verschenen. De tien nummers zijn tussen November 1972 en Juli 1973 opgenomen in studio’s in Londen, New York en Jamaica. Jimmy Miller is producer van Goat’s Head Soup. De LP staat vanaf 13 Oktober 1973 vier weken bovenaan in de Amerikaanse albumlijst en is op 25 September 1973 al goud geworden. Op 22 September 1973 komt Goat’s Head Soup de Nederlandse LP Top 20 binnen, en bereikt de tweede plaats. Om Goat's Head Soup in Europa te promoten beginnen The Rolling Stones op 1 September 1973 met een optreden in de Stadthalle in Wenen, Oostenrijk aan een Europese tour. De groep laat Frankrijk links liggen, omdat Keith Richards problemen heeft met de Franse autoriteiten. Op 13 en 14 Oktober 1973 staan de Stones in de Rotterdamse Ahoy’. Het laatste concert wordt op 19 Oktober 1973 in de Olumpia Halle in Munchen in West-Berlijn gegeven. Meer dan 307.700 fans hebben The Rolling Stones op deze Europese tournee dan gezien.


Céline Dion geeft op 28 en 29 September 1994 twee concerten in L’Olympia in Parijs. Opnamen hiervan worden op 24 November 1994 onder de naam Céline Dion À L’Olympia op CD uitgebracht. Céline Dion À L’Olympia verkoopt meer dan 1.5 miljoen exemplaren, maar weet in Nederland de albumlijst niet te halen. In November 2001 wordt het album opnieuw uitgebracht als onderdeel van een 3CD set (samen met de albums Dion Chante Plamondon en Celine Dion. In September 2004 wordt het zelfs voor en derde keer uitgebracht. Nu als dubbel-CD met Au Cœur Du Stade.


Disc-jockey Dewey Phillips overlijdt op 28 September 1968. Dewey Phillips is de allereerste dj die een plaatje van Elvis Presley op de radio draait. Na het uitbrengen van That's All Right, gaat een nerveuze Elvis naar WHBQ, het radiostation waar Phillips werkt, en verteld in het radioprogramma Red Hot And Blue, aan de dj dat hij niet weet hoe een interview te geven. Dewey Phillips geeft als antwoord: "Just don't say nothin' dirty, son." Dewy Phillips staat er om bekend nooit de veilige weg te bewandelen, en draait vaak nieuw en onbekend werk. Zo is hij ook de eerste die ondermeer Carl Perkins en Roy Orbison op de radio laat horen. Dewey Phillips is 42 jaar geworden.


Op 28 September 1998 gaat, met een optreden in Koninklijk Theater Carré de Bestemming Tour van Marco Borsato van start Het laatste concert is op 23 November 1998 in het Circustheater in Scheveningen.


Shocking Blue komt op 28 September 1968 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40 met Lucy Brown Is Back In Town. Dit is hun tweede single met zang van Fred de Wilde, en de opvolger van hun geflopte eerste single Love Is In The Air. Lucy Brown Is Back In Town bereikt de 21ste plaats. Fred de Wilde vertrekt in November 1968, omdat hij in dienst moet. De Wilde wordt opgevolgd door de 21-jarige Mariska Veres, die voor het eerst te horen is op de single Send Me A Postcard. Deze single van Shocking Blue wordt in December 1968 uitgebracht, en weet op 28 December 1968 een 11de plaats te halen in de Top 40.


Jazz trompettist en componist Miles Davis overlijdt op 28 September 1991 in Santa Monica in Californië aan de gevolgen van de ziekte Aids. Miles Davis wordt geboren op 26 Mei 1926 in Alton, Illinois, in een relatief welgestelde zwarte familie. Zijn moeder is een redelijk goede pianiste die wil dat Miles viool leert spelen, maar van zijn vader krijgt hij voor zijn dertiende verjaardag een trompet, waar hij zich onmiddellijk op toelegt. Wanneer Miles Davis vijftien jaar is speelt hij al voor publiek met bandleider Eddie Randall en studeert hij onder trompettist Elwood Buchanan. Tegen de mode van die tijd in benadrukt Buchanan het belang van spelen zonder vibrato. Miles Davis zou deze kenmerkend heldere toon zijn hele carrière behouden, en groeit uit tot een van de invloedrijkste, vernieuwendste en origineelste muzikanten van de twintigste eeuw. Miles Davis heeft, naast Louis Armstrong, een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de jazz. Miles Davis speelt verschillende stijlen, waaronder bop, cool jazz, modale jazz en jazz-rockfusion, en is een spil in de ontwikkeling in de laatstgenoemde drie stijlen. Als gevolg hiervan wordt Miles ook wel de Picasso Of Jazz genoemd. Zijn opnames, samen met de live-optredens van zijn vele bands, waren van levensbelang voor de artistieke acceptatie van de jazz. Behalve dat hij een vernieuwer is, heeft hij met zijn slome, melodieuze stijl, in plaats van de toen gangbare harde bebop, de jazz toegankelijker gemaakt voor jazzleken. Het album Kind of Blue is een jazz klassieker. De plaat is sinds de opname in 1959 een steady-seller, en wordt officieus de beste jazz-plaat van de 20ste eeuw genoemd. De muziek is tijdloze cool-jazz en heel toegankelijk, en toch muziek-technisch verbluffend. Miles Davis is 65 jaar geworden.


Spooky & Sue komen op 28 September 1974 op twintig binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Swinging On A Star. Het plaatje blijft op een tweede plaats steken. Spooky & Sue zijn Iwan Groeneveldt en Sue Chaloner. Groeneveldt is in de jaren zestig de zanger van The Swinging Soul Machine. Het gerucht gaat dat niet hij, maar Big John Russell de zanger is op Swinging On A Star. Het nummer is geschreven door Jimmy van Heusen en Johnny Burke. Bing Crosby & The Andrews Sisters hebben in 1944 een hit in Amerika met Swinging On A Star.


Op 28 September 1956 maakt platenmaatschappij RCA bekend dat er van Elvis Presley in twaalf maanden al meer dan tien miljoen platen zijn verkocht. Dit aantal is zestig procent van de totale omzet van RCA.


De Canadese zanger Andy Kim komt op 28 September 1974 op Nr. 1 in de Billboard Hot 100 met Rock Me Gently. De single komt op 22 Juni 1974 de Amerikaanse hitlijst binnen en heeft er 14 weken voor nodig om op de eerste plaats te komen. In tegenstelling tot de popzenders, draaien de vele R&B zenders de instrumentale b-kant. Andy Kim heeft samen met Jeff Barry het nummer Sugar Sugar geschreven voor The Archies die in 1969 vier weken op nummer 1 staan in de Billboard Hot 100.


In New York wordt, op 28 September 1967, Moon Unit Zappa geboren. Moon Unit is de oudste van de vier kinderen van Frank en Gail Zappa. Moon Zappa is tegenwoordig getrouwd met Paul Doucette, de drummer van Matchbox Twenty. Haar stem is ondermeer te horen in Valley Girl dat Frank Zappa in 1982 heeft opgenomen.


Op 28 September 2006 wordt Gerard Joling in Amsterdam vrijgesproken van mishandeling. Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een werkstraf van tachtig uur geëist. Gerard Joling zou op 2 Januari 2004 in het Amsterdamse homocafé Montmartre een man een gebroken neus hebben geslagen. Joling denkt erover een schadeclaim in te dienen tegen de man die aangifte heeft gedaan. “Straks komt er weer een idioot die tegen me opbotst en zegt dat ik hem heb geslagen. Ik hoop met deze schadeclaim mensen ervan van te weerhouden zomaar een klacht in te dienen”, aldus de zanger.


Elvis Presley staat op 28 en 29 September 1966 in de studio van Radio Recorders in Hollywood voor de opnamen van de soundtrack van Easy Come, Easy Go. Naast de titelsong voopr zijn ondertussen 23ste film neemt Elvis Presley de volgende nummers op: The Love Machine, Yoga Is As Yoga Does, You Gotta Stop, Sing You Children, I'll Take Love, Leave My Woman Alone en She's A Machine. Elvis Presley wordt begeleid door Scotty Moore, Charlie McCoy, D.J. Fontana, Hal Blaine, Bob Moore en Michel Runini. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Bassist Jerry Scheff maakt zijn debuut als sessiemuzikant bij Elvis Presley.


De uit Wales afkomstige zangeres Mary Hopkin komt op 28 September 1968 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Those Were The Days. Het nummer is een vertaling van Darogai Dli Mayou, een Russisiche traditional welke omstreeks 1920 is opgenomen door Alexander Wertinski. De titel betekent Mij Dierbaar. Darogai Dli Mayou is echter weer een bewerking van Dorogo' Dlinnoyu, geschreven eind 19e eeuw door B. Fomin (muziek) and K. Podrevsky (tekst). In 1963 is Gene Raskin degene die Darogai Dli Mayou in het Engels vertaald tot Those Were The Days. Met deze versie heeft het Folk trio The Limeliters in Amerika er een klein hitje mee. Mary Hopkin is een ontdekking van fotomodel Twiggy. Zij tipt Paul McCartney die nieuw talent zoekt voor het net opgerichtte Apple label. Paul McCartney komt op het idee om Mary Hopkins Those Were The Days te laten zingen, wat hij alleen kent in de versie van Gene Raskin.


Simone Walraven neemt op 28 September 1988 afscheid als de presentatrice van Veronica’s Countdown. Zij heeft het programma dan een jaar gepresenteert. Simone Walraven gaat met haar vriend Clark Datchler, de zanger van Johnny Hates Jazz, in Engeland wonen. Wessel van Diepen volgt Simone Walraven op als de presentator van dit televisieprogramma.


Vera Lynn neemt op 28 September 1939 het nummer We'll Meet Again op. Very Lynn wordt hierbij begeleid door Arthur Young op orgel. We'll Meet Again is geschreven door Ross Parker en Hughie Charles. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt Vera Lynn veel voor de Britse troepen aan het front op. Als zij We'll Meet Again zingt, kan menig soldaat zijn emoties niet in bedwang houden.


Als voorproefje op het eerste solo album van Keith Moon wordt op 28 September 1974 in Amerika de single Don't Worry Baby met op de B-kant Teenage Idol uitgebracht. De single van de drummer van The Who wordt zwaar door platenmaatschappij MCA gepromoot. Beide nummers zijn geproduceerd door de vroegere Beatles roadie, Mal Evans. Dankzij unaniem slechte recensies voor de single, wordt Evans ontslagen, en verdwijnt het album, wat net af is, in de prullebak. "I admit that was a really shitty record" aldus Keith Moon zelf. "It was my first attempt at singing, and let's say it got better every minute after that" vervolgt Moon met de nodige zelfspot. Een opnieuw opgenomen versie van Don't Worry Baby verschijnt op het album Two Side Of Moon uit 1975.


In Amerika wordt op 28 September 1970 door de televisiezender KCET Channel 28 voor het eerst een muziekprogramma zonder presentator uitgezonden. Het is artiesten verboden om playbackend mee te werken in Boboquivari (Hopi-Indiaans voor: De plaats waar tijd begint). Roberta Flack en Tim Buckley zijn de eerste gasten in het programma.


A&M Records klaagt op 28 September 1976 ex-Beatle George Harrison aan, en eist een bedrag van $6 miljoen. Volgens de platenmaatschappij heeft George Harrison zich niet aan zijn verplichtingen gehouden om een nieuw album af te leveren, en is daarmee al twee maanden over de deadline heen. George Harrison ligt dan al geruime tijd ziek thuis met hepatitus.


Bryan Adams wordt op 28 September 1991 in Canada twee keer onderscheiden. De Canadese rockzanger ontvangt The Order Of Canada en The Order Of British Columbia.


Bad Company komt op 28 September 1974 met hun eerste naamloze LP op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard albumlijst. In de zomer van 1973 ontmoet Paul Rodgers (ex Free) gitarist Mick Ralphs, die op dat moment nog bij Mott The Hoople speelt. Beiden trekken enige tijd met elkaar op en beginnen samen songs te schrijven. Zo ontstaat het idee een nieuwe groep te formeren. Ex Free-drummer Simon Kirke wordt erbij gehaald en via een aantal audities wordt het kwartet gecompleteerd met bassist Boz Burrell, eerder werkzaam bij onder meer King Crimson. In November 1973 gaat Bad Company, in de wandeling BadCo, de mobiele studio in en neemt daar in negen dagen de eerste naamloze elpee op, een elpee die pas in Juni 1974 uitgebracht word. De reacties van het publiek zijn zeer gunstig, de door Ralphs geschreven single Can't Get Enough wordt een grote hit. BadCo verwerft in zich in zeer korte tijd de status van topgroep.


Country zanger Garth Brooks komt op 28 September 1991 op de eerste plaats in de Amerikaanse albumlijsten met Ropin' The Wind. Het album breekt alle country records, en staat in totaal 70 weken in de lijst waarvan 18 weken op de eerste plaats. Van Ropin'The Wind worden ruim 11 miljoen exemplaren verkocht.


Op 28 September 1968 maakt manager Albert Grossman bekend dat Janis Joplin de Big Brother And The Holding Company heeft verlaten, en een solo carriere gaat beginnen.


The Rolling Stones maken op 28 September 1967 hun Amerikaanse TV debuut. De groep is te zien in het programma In Concert van Don Kirsher.In Amerika wordt op 28 September 1976 het dubbel album Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder uitgebracht. Het album komt op 16 Oktober 1976 binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse Album Top 100. Songs In The Key Of Life blijft veertien weken op de koppositie staan. Na het album Fullfillingness' First Final moet de muziekwereld meer dan twee jaar wachten op nieuw plaatmateriaal van Stevie Wonder. Al die werkt Stevie Wonder aan nieuw materiaal, en schrijft zoveel songs, dat hij beseft dat het een dubbelalbum moet worden. Stevie overlegt met Motown-baas Barry Gordy, met wie hij juist voor 13 miljoen dollar een zevenjarig contract heeft afgesloten. "Je bent stapelgek, maar ga je gang maar" is het antwoord van Gordy. Songs In The Key Of Life met 21 songs wordt uiteindelijk een dubbel-LP en een bonussingle. Stevie Wonder bespeelt zoals gewoonlijk de meeste instrumenten zelf. Op een aantal songs heeft hij zelfs geen enkele hulp nodig zoals in Knocks Me Off My feet, Village Ghetto Land en het religieuze Have A Talk With God. In Engeland en Nederland haalt het album de tweede plaats. Songs In The Key Of Life bevat vier hitsingles. I Wish, het laatst opgenomen nummer voor het album, wordt eerst als single uitgebracht en bereikt in Amerika de eerste plaats, en haalt in Nederland en Engeland de top 10. De ode aan Duke Ellington Sir Duke haalt ook al de eerste plaats in de VS. Iets minder succesvolle singles zijn As (met Herbie Hancock) en Another Star. Van de gastmuzikanten op het album is gitarist Michael Sembello het meest nadrukkelijk aanwezig. Hij is de medeschrijver van Saturn en speelt mee op nummers als Sir Duke, Ordinary Pain en Confusion. Ondanks het feit, dat Stevie Wonder in de jaren '80 met zijn albums nog de Amerikaanse LP top 10 haalt, weet hij het niveau van zijn meesterwerk Songs In The Key Of Life niet meer te benaderen. Op Songs In The Key Of Life staan de volgende nummers: Love's In Need Of Love Today, Have A Talk With God, Village Ghetto Land, Confusion, Sir Duke, I Wish, Knocks Me Off My Feet, Pastime Paradise, Summer Soft, Ordinary Pain, Isn't She Lovely, Joy Inside My Tears, Black Man, Ngiculela/Es Una Historia/I Am Singing, If It's Magic, As, Another Star, Saturn, Ebony Eyes, All Day Sucker en Easy Goin' Evening (My Mama's Call).


Om de bevrijding van de militaire onderdrukking in Rusland te vieren wordt er op 28 September 1991 een groot hardrockfestival georganiseerd. Naast de Russische groep E.S.T. treden ondermeer AC/DC en Metallica op.


Componist Mickey Newbury overlijdt op 28 September 2002, thuis in zijn huis in Springfield, Oregon aan de gevolgen van een long-emfyseem. Newbury is ondermeer de componist van Just Dropped In van Kenny Rogers & The First Edition, Funny Familiar Forgotten Feelings van Tom Jones, She Even Woke Me Up To Say Goodbye van Jerry Lee Lewis en American Trilogy van Elvis Presley. Mickey Newbury is 62 jaar geworden.


Dire Straits staat staan op 28, 29 en 30 September 1991 drie maal in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Dire Straits is dan bezig aan een wereldtournee die een maand eerder is begonnen. Wanneer de twee jaar durende tournee is voltooid, heeft Dire Straits voor ruim zeven miljoen fans opgetreden.


Ramones Raw, een documentaire over The Ramones, wordt op 28 September 2004 op DVD uitgebracht. Ramones Raw is geproduceerd door de ex-drummer van The Ramones, Marky Ramone (geboren als Marc Bell). In deze documentaire zijn opnamen te zien van concerten en televisie-shows van de New-Yorkse groep die van 1974 tot 1996 heeft bestaan.


Onder leiding van Henry Hall neemt The BBC Orchestra, met Val Rosing als zanger, op 28 september 1932 het nummer Teddy Bear’s Picnic op. De melodie van Teddy Bear’s Picnic is in 1907 gecomponeerd door John W. Bratton (1867-1947). In 1932 is de tekst geschreven door Jimmy Kennedy (1902-1984). Teddy Bear’s Picnic raakt in de jaren zeventig weer in de belangstelling wanneer Robert ten Brink het geregeld laat horen in De Noenshow bij de KRO op Hilversum 3. In 1986 wordt het nummer gebruikt voor de soundtrack bij de film The Singing Detective.


Op 28 September 2004, tijdens de repetities voor een televisiespecial van Destiny’s Child in Los Angeles, scheurt Beyoncé Knowles haar rechter hamstring. Door de blessure van Beyoncé lopen andere plannen van Destiny's Child mogelijk vertraging op. De 23-jarige zangeres kan lopen, maar dansen zou voorlopig niet verstandig zijn. Ook andere lichamelijk inspannende activiteiten worden haar afgeraden. "Beyoncé is een beetje doorgeschoten. Wij duimen voor haar dat zij snel zal herstellen. Zij is een jonge en gezonde vrouw. Misschien moeten wij haar agenda wat aanpassen. Dit betreft afspraken voor optredens, niet het album van Destiny's Child. Dat is klaar. Over een week weten wij meer", aldus een woordvoerder van de platenmaatschappij van Destiny's Child. Destiny Fulfilled, de nieuwe CD van Destiny's Child, verschijnt op 15 November 2004.


U2 staat op 28 September 1987 voor een concert in de Madison Square Garden in New York. De Ierse groep speelt de volgende nummers: Where The Streets Have No Name, I Will Follow, Trip Through Your Wires, I Still Haven't Found What I'm Looking For, Exodus (stukje), MLK, The Unforgettable Fire, Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, In God's Country, Sunday Bloody Sunday, Exit, Gloria (Van Morrison stukje), Help, Bad, October, New Year's Day, Pride en (In The Name Of Love). De toegift bestaat uit: With Or Without You, Party Girl, I Still Haven't Found What I'm Looking For, Spanish Eyes en "40". Dat tijdens de toegift het nummer I Still Haven't Found What I'm Looking For opnieuw wordt gespeeld is geen toeval. Speciaal voor deze versie wordt U2 op het podium bijgestaan door The New Voices Of Freedom Gospel Choir. Opnames hiervan worden later gebruikt voor het live album en de concert film Rattle And Hum. Dit album verschijnt in Oktober 1988 en bestaat gedeeltelijk uit live en gedeeltelijk in de studio opgenomen nummers. De titel voor het album is afkomstig uit een zin van het nummer Bullet The Blue Sky. Het album Rattle And Hum verkoopt uiteindelijk meer dan 11 miljoen exemplaren.


Ekseption 00.04, het vierde album van Ekseption, wordt op 29 September 1971 ten doop gehouden. Ekseption 00.04 is de tot dan duurste pop-productie van hun platenmaatschappij, aldus Rolf ten Kate van Phonogram. Ekseption 00.04 komt op 16 Oktober 1971 de LP Top 50 binnen, en staat vanaf 6 November 1971 een week op de eerste plaats.


Barbra Streisand geeft op 28 September 2000 haar 'afscheidsconcert' in de Madison Square Garden in New York. In 2006 staat zij echter weer op het podium wanneer ze op tournee gaat door Amerika en Canada, samen met Il Divo als haar gasten. Het eerste concert van deze tournee is op 4 Oktober 2006 in Philadelphia, Pennsylvania. Het laatste concert is op 20 November 2006 in Los Angeles, Californië. Een jaar later begint Barbra Streisand voor het eerst in haar meer dan 40 jaar durende carrière een Europese tour. In 1994 heeft ze wel al in London een aantal concerten gegeven maar nu zijn er ook concerten in Europese steden als Zurich, Wenen, Parijs, Berlijn, Stockholm, Manchester, Dublin en Londen.


In een poll van popzender VH1 wordt Madonna op 28 September 2002 door 750.000 kijkers uitgekozen als beste zangeres aller tijden. Critici en muziekliefhebbers kunnen beide hier wel mee leven. Minder zijn zij te spreken over de tweede plaats die Kylie Minogue inneemt. Kylie Minogue verslaat hiermee ondermeer Diana Ross (12e plaats), Annie Lennox (14e plaats) en Kate Bush (10e plaats).


Op 28 September 1974 volgt gitarist Mick Ronson de vertrekkende Ariel Bender op bij Mott The Hoople. Ariel Bender is zelf eerder de opvolger van Mick Ralphs, die in 1973 vertrokken is om met Paul Rodgers, Simon Kirke (beide voormalig Free leden) en Raymond 'Buzz' Burrell (voormalig King Crimson) de groep Bad Company op te richten. Ariel Bender is een pseudoniem van gitarist Luther Grosvenor (voormalig Spooky Tooth). Om contractuele reden moet Grosvenor zijn naam wijzigen om bij Mott The Hoople te kunnen spelen. Na zijn vertrek neemt Grosnevor een aantal solo albums op en begint de groep Widowmaker, zonder noemenswaardig succes.


Op 28 September 1947 overlijdt in Malmköping, Zweden de op 19 Juni 1926 in Björkåsen, Noorwegen geboren Synni Lyngstad. Uit haar relatie met de Duitse soldaat Alfred Haase wordt op 15 November 1945 haar dochter Anni-Frid Lyngstad geboren. Na de dood van haar moeder wordt Anni-Frid opgevoed door haar oma, Agny Lyngstad. Haar opa is in 1941 omgekomen. Simon Lyngstad is 60 jaar geworden. In de jaren zeventig wordt Anni-Frid Lyngstad wereldberoemd als één van de vier leden van ABBA.


Alanis Morissette ziet af van haar voorgenomen optreden in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Dit maakt de plaatselijke promotor van het concert op 28 September 2004 bekend. De Canadese zangeres zou op 3 oktober 2004 optreden in Jakarta. Alanis Morissette is bang voor haar veiligheid na de recente bomaanslag op de Australische ambassade in Jakarta. Hierbij zijn negen mensen om het leven gekomen en meer dan 180 mensen gewond geraakt. Na deze aanslag heeft Alicia Keys haar voorgenomen optreden op 5 oktober 2004 in Jakarta afgezegd. Eerder deze zomer hebben Boyz II Men en Missy Elliott afgezien van een bezoek aan Indonesië. De Amerikaanse regering heeft op 3 september 2004 een negatief reisadvies afgegeven voor Indonesië. Europese groepen als Blue en The Scorpions hebben de waarschuwing van de Amerikaanse regering naast zich neergelegd. Zij treden wel op in Indonesië.


Op 28 September 1959 komt Living Doll van Cliff Richard & The Drifters op een 80ste plaats binnen in de Billboard Hot 100. Op de B-kant van deze single staat Apron Strings. Living Doll bereikt de 30ste plaats als hoogste notering. 21 jaar later, op 28 September 1970 begint Cliff Richard aan een vier weken durende serie optredens in The Talk Of The Town in Londen. De Britse zanger zingt ondermeer Move It, Jailhouse Rock, Great Balls Of Fire, Through The Eyes Of A Child en I Who Have Nothing. Weer zeven jaar later, op 28 September 1977 is Cliff Richard een uur lang te gast in de show van Dave Lee Travis op BBC Radio One.


Murray The K is op 28 September 1963 de eerste discjockey die een plaat van The Beatles op de Amerikaanse radio draait. Met She Loves You begint de rage die uiteindelijk overgaat in Beatle Mania in Amerika. She Loves You, met op de B-kant I'll Get You is op 16 september 1963 door Swan Records uitgebracht. De single wordt echter nog geen hit. Pas in januari 1964 is Amerika echt rijp voor The Beatles wanneer I Want To Hold Your Hand door platenmaatschappij Capitol wordt uitgebracht. Swan Records brengt She Loves You opnieuw uit. Op 25 januari 1964 komt She Loves You de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 21 Maart 1964 twee weken op de eerste plaats.


Op 28 September 2004 wordt er in Beverly Hills, Californië een herdenkingsconcert voor Ray Charles gehouden. Op het door Bill Cosby gepresenteerde concert zijn er ondermeer optredens van Stevie Wonder, Travis Tritt, Michael McDonald, James Ingram en Patti Austin. Er worden voornamelijk bekende hits van Ray Charles gespeeld, waaronder Georgia On My Mind, Hit The Road Jack, I Can't Stop Loving You, Busted en What´d I Say. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het Morehouse College Center For The Arts in Atlanta. Ray Charles is op 10 Juni 2004 op 73-jarige leeftijd overleden.


Tijdens een veiling op 28 September 2005 wordt een handgeschreven songtekst van John Lennon niet verkocht. Lennon heeft de tekst van het nummer I’m Only Sleeping op de achterkant van een telefoonrekening geschreven. Volgens het veilinghuis is dit kladje rond de 300.000 euro waard. Een bandopname, die een journalist in 1969 heeft gemaakt tijdens de Bed-In van John Lennon en Yoko Ono in het Canadese Montreal, brengt 27.000 euro op. Een hoes van The White Album van The Beatles uit 1968 gaat voor 13.000 euro naar een nieuwe eigenaar.


Brian Matthew presenteert op 28 September 1963 een nieuwe aflevering van het Britse televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Johnny Leyton, Freddie Cannon, The Tornados, Mike Berry, The Big Three, Pete McLaine & The Clan, Sandra Browne en Bo Diddley.


Muziek Jarige Op 28 September

1902: Ed Sullivan - TV Host USA († 13 Okt. 1974)
1934: Brigitte Bardot - Zangeres/Actrice Frankrijk
1938: Ben E King - Soul Zanger USA
1937: Rob Agerbeek - Jazz-Pianist Nederland
1943: Nick St. Nicolas - Steppenwolf Bas
1946: Helen Shapiro - Zangeres Engeland
1947: Peter Hope Evans - Medicine Head Gitaar/Zang
1947: Jimmy 'Bo' Horne - Zanger USA
1949: Wimken Van Diene - Normaal Bas
1950: Paul Burgess - 10CC Drums
1952: Andy Ward - Marillion Drums
1953: Jim Diamond - Zanger Engeland
1959: Angela Groothuizen - Dolly Dots Zangeres
1960: Jennifer Rush - Zangeres USA
1962: Peter Hooton - The Farm Zanger
1966: Kenny Wilson (Ginger Fish) - Marilyn Manson Drums
1971: A.J. Croce - Zanger USA
1979: Fabrizio Pennisi - Re-Union Zanger
1987: Hilary Duff - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten