Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 September

In de V!ps International Art Galleries in Rotterdam worden van 30 September tot 29 Oktober 2006 foto’s van Bill Wyman geëxposeerd. Een deel van de foto’s zijn eerder al gepubliceerd in vijf boeken. Voor het eerst worden zij nu ook tentoongesteld. Het gaat daarbij vooral om opnamen die Wyman in zijn tijd bij de Stones gemaakt heeft, zoals Ron Wood poserend met zijn jonge dochter, Charlie Watts te gast bij de televisieshow van David Frost, Brian Jones gezien in een achteruitkijkspiegel, maar ook Mick Taylor, Jerry Hall en Nicky Hopkins, en uiteraard diverse zelfportretten. Verder zijn er ook portretten te zien van de schilder Marc Chagall en zijn gezin in St. Paul de Vence in het zuiden van Frankrijk, waar Wyman en hij buren waren. Andere foto’s tonen rock- en bluesmuzikanten zoals Eric Clapton, Ringo Starr, The Who, John Lee Hooker, Buddy Guy en BB King. De voormalige bassist van The Rolling Stones heeft in vier decennia ruim 20.000 foto's gemaakt, maar in Rotterdam hangen er net zeventig. "Ik kan niet kiezen, hoor. Wat ik goed vind, daar denken adviseurs en vrienden toch heel anders over. Het is hetzelfde als met muziek: iedereen heeft het altijd over (I Can't Get No) Satisfaction. Terwijl ik de b-kant veel leuker vond." Aldus Wyman.


De muziek afdeling van platenmaatschappij Thorn EMI, eens de grootste muziekmaatschappij ter wereld, maakt op 30 September 1984 bekend, dat er in de laatste 6 maanden een verlies geleden is van $5 miljoen.


Op 30 September 1993 wordt in Amerika de eerste aflevering van het 5e seizoen van The Simpsons uitgezonden. In deze aflevering: Homer’s Barbershop Quartet, lenen George Harrison en David Crosby hun stemmen aan twee tekenfilmfiguren. In Homer’s Barbershop Quartet is Homer Simpson in het jaar 1985, bekend als lid van een zeer beroemd Barbershop Quartet. Ze scoren hit na hit, maar eens moet het succes eindigen. In deze afleveringen zitten verschilende verwijzingen naar George Harrison als lid van The Beatles. Zo staat het Barbershop Quartet op het dak te spelen. en heet het tweede album van het Barbershop Quartet Bigger than Jesus.


Tijdens een concert van Lynyrd Skynyrd op 30 September 1974 wordt de hulp van de politie ingeroepen bij een wel heel ongebruikelijke ruzie. In het voorprogramma staat Blue Oyster Cult, en de twee soundengineers van beide groepen zijn met elkaar slaags geraakt over het afstellen van het geluid. De Lynyrd Skynyrd geluidsman beschuldigt na de ruzie de geluidsman van Blue Oyster Cult ervan, met de afstelling van Lynyrd Skynyrd geknoeid te hebben.


Om het op 19 September 1984 in Engeland verschenen album Animalize te promoten, begint Kiss op 30 September 1984 aan een 14 dagen durende tournee door Groot-Brittannië, met een optreden in The Brighton Centre in Brighton. Gitarist Bruce Kulick vervangt de zieke Mark St. John. In Amerika bereikt Animalize de 19e positie, en in Engeland komt het album tot de 11e plaats. In Nederland komt Animalize slechts tot de 21ste positie.


De 22-jarige toetsenist Rick Wakeman maakt op 30 September 1971 in The Montford Hall in Manchester zijn live debuut bij Yes. De groep begint met de opvolger van Tony Kaye aan een 23 dagen durende tournee door Engeland. De in West Londen geboren Wakeman wil aanvankelijk concertpianist worden, en volgt daarom een klassieke opleiding aan het Royal College Of Music. Zonder deze opleiding te voltooien begint Wakeman zich echter aan het eind van de jaren zestig te manifesteren als sessiemuzikant en is in die rol te horen op elpees van ondermeer Cat Stevens, T. Rex en David Bowie (Hunky Dory). Na in die periode, van 1969 tot en met 1971, lid te zijn geweest van The Strawbs, met wie hij twee albums opneemt, treedt Wakeman in toe tot Yes.


Tieneridool David Cassidy komt op 30 September 1972 op de eerste plaats van de Engelse Top 40 met How Can I Be Sure. David Cassidy is door zijn rol van Keith Partidge in The Partridge Family ongekend popuulair in Engeland. How Can I Be Sure is zijn eerste van twee nummer 1 hits in Engeland, een jaar later in Oktober 1972 staat hij wederom op 1 met het nummer Daydreamer, met op de B-kant, The Puppy Song.


Mariah Carey schrijft op 30 September 1995 popgeschiedenis in Amerika wanneer zij op nummer 1 binnenkomt in de Billboard Hot 100 met het nummer Fantasy. Mariah Carey is de eerste vrouwelijke popartiest die dit lukt. Fantasy blijft na de spectaculaire binnenkomst in totaal acht weken op de eerste plaats staan.


De officiële website van Chris DeBurgh wordt op 30 September 1999 gesloten, nadat er ontelbare obscene berichten zijn geplaatst in het gastenboek van de site. Een bericht bestaat uit twee, niet nader genoemde, scheldwoorden van vier letters die meer dan 3500 keer herhaald worden.


Op 30 September 1964 stopt de Engelse zeezender Radio Sutch met haar uitzendingen. Radio Sutch is gestart op 27 Mei 1964. Eigenaar is Screaming Lord Sutch. Hij heeft het fort Shivering Sands in de monding van de Theems geënterd. Uiteraard begint de eerste uitzending met Jack The Ripper, een plaat van Screaming Lord Sutch zelf. Na vier maanden verkoopt hij zijn station aan Reg Calvert. Die verandert de naam in Radio City. Met Lord Sutch loopt het minder rooskleurig af. Op 16 Juni 1999 pleegt hij zelfmoord. David Edward Sutch is 58 jaar geworden. Reg Calvert wordt op 21 Juni 1966 door majoor William Smedley doodgeschoten als hij een bezoek brengt aan diens woning in Wendens Ambo in Essex. De twee hebben hooglopende ruzie over tienduizend pond sterling. Dit bedrag meent William Smedley tegoed te hebben voor een zender die hij Radio City heeft geleverd. Dit radiostation zendt sinds 30 September 1964 uit vanaf het oude marinefort Shivering Sands. William Smedley wordt op 18 Juli 1966 vrijgesproken. Volgens de rechter heeft hij uit zelfverdediging gehandeld. Radio City stopt op 9 Februari 1967 met haar uitzendingen.


Bij een auto-ongeluk bij Cholame in Californië op 30 September 1955 komt James Dean om het leven. Dean rijdt met grote snelheid met zijn zilveren Porsche in op een andere auto, en is op slag dood. Heel wat artiesten hebben nummers ter nagedachtenis aan James Dean opgenomen, o.a. The Eagles in 1974 op hun album On The Border. Come Back James Dean is in 1983 door Bette Midler opgenomen. James Dean I Wanna Know is een single van Daniel Bedingfield uit 2002. Ook in Walk On The Wilde Side van Lou Reed (1973), Rock On van David Essex (1973) en Going To The Run van Golden Earring (1991) wordt James Dean aangehaald. James Dean is 24 jaar geworden.


Bob Dylan speelt op 30 September 1961 bij een opname-sessie voor Columbia Records mondharmonica op drie nummers van Caroline Hester. Producer John Hammond is onder de indruk van Bob Dylan en biedt hem een platencontract aan.I Love My Dog van Cat Stevens wordt op 30 September 1966 uitgebracht. Nadat producer Mike Hurst, ooit lid van de folkgroep The Springfields (met Dusty Springfield) , Cat Stevens het nummer heeft horen spelen, zorgt hij ervoor dat Cat Stevens een platencontract krijgt bij Dream Records, het sublabel van Decca Records speciaal voor jong onbekend talent. Drie maanden later komt de single op 20 Oktober 1966 de Engelse hitparade binnen. I Love My Dog blijft steken op nummer 28. Op 12 November 1966 komt het debuut van Cat Stevens de Veronica Top 40 binnen. De single haalt de 21-ste plaats.


Op 30 September 1964 krijgen The Rolling Stones een zilveren plaat voor de EP Five By Five. De single met vijf nummers wordt op 14 Augustus 1964 uitgebracht. Op Five By Five staan If You Need Me, Empty Heart, Confessin' The Blues, Around And Around en het instrumentale 2120 South Michigan Avenue. De nummers zijn op 11 Juni 1964 in de Chess studio's aan de 2120 South Michigan Avenue in Chicago opgenomen.


Cuby & The Blizzards komen op 30 September 1968 op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Window Of My Eyes. Het nummer is geschreven door Harry Muskee, Herman Brood en Eelco Gelling. Op de B-kant van Windows Of My Eyes staat Checking Up On My Baby van Sonny Boy Williamson. Window Of My Eyes bereikt de tiende plaats, en is voor de groep uit Grollo in Drente hun grootste hit in de Nederlandse Top 40.


Op 30 September 1994 wordt het Britse VH-1 officieel geopend. De eerste videoclip die wordt vertoond is Dolphin van T.A.F.K.A.P. (Prince). Eén van de presentatoren is Paul King. Van eind 1989 tot Augustus 1994 heeft hij voor MTV programma's gepresenteerd. In 1985 heeft Paul King met zijn groep King een grote hit met Love And Pride.


Op 30 September 1969 staan John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band in de platenstudio om de nummers Cold Turkey en Don't Worry Kyoko op te nemen. John wil Cold Turkey eigenlijk met The Beatles opnemen, maar Paul McCartney ziet dit niet zitten. Daarom neemt hij het met The Plastic Ono Band op. Die bestaat voor deze gelegenheid uit Eric Clapton, Yoko Ono, Klaus Voormann en Ringo Starr. Vanaf 24 Oktober ligt Cold Turkey in de platenwinkel. Op 1 November 1969 komt de single de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de veertiende plaats. In Nederland staat Cold Turkey vanaf 6 December 1969 twee weken in de Top 40. Het singeltje komt niet verder dan de 39ste plaats.


Op 30 September 1972 verandert Radio Veronica van golflengte. Vanaf 1 uur 's middags zendt de zender niet meer uit op de 192 meter, maar op 538 meter in de middengolf. Omdat de zender Beromünster op 192 meter een krachtiger zender in gebruik neemt, is Radio Veronica genoodzaakt naar een andere golflengte te gaan. Het eerste programma op de nieuwe golflengte is de Top 40 met Lex Harding. De eerste plaat op Radio Veronica 538 is I Like It That Way van The Tremeloes.


Naja wordt op 30 September 2006 geboren als dochter van Ziggi .Ziggi is de op 8 Maart 1981 in Rotterdam geboren Ricardo Blijden. Hij brengt zijn jeugd door op St. Eustatius, het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. waar hij in het koor van de Zevende Dag Adventisten zingt en opgroeit met reggae, dancehall en hiphop. Geïnspireerd door acts als Beenie Man, Bounty Killer, Sean Paul en Wyclef Jean begint Blijden zelf muziek te maken als Ziggy (een paar jaar later veranderd in Ziggi om verwarring te voorkomen met Ziggy Marley), een naam die hij van zijn oma heeft gekregen. Totnu toe heeft hij vier singles gemaakt: In My Head (2004), High Time (2005), Outta Control 2006 en All Obstacles (2007)


Mark Morrison verschijnt op 30 September 1997 voor de rechter in Londen op verdenking van wapenbezit. De politie heeft hem in Augustus 1997 aangehouden. Zij treffen een wapenstok aan achterin zijn auto. De hoorzitting duurt een paar minuten. Na afloop wordt Mark Morrison onvoorwaardelijk op vrije voeten gesteld.


Mick Jagger verklaart op 30 September 2004 tijdens een persconferentie in New York dat Charlie Watts in goede gezondheid is. De 63-jarige drummer van The Rolling Stones is eerder in 2004 behandeld voor keelkanker. "Hij heeft allemaal behandelingen gehad en hij is gezond verklaard. Daar zijn wij dus heel blij om", aldus Mick Jagger. De zanger zegt verder dat hij, samen met Keith Richards, nieuwe nummers aan het schrijven is voor een volgend album van de groep. "Het blijft een kick geven. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren". Mick Jagger geeft deze persconferentie samen met Dave Stewart van The Eurythmics naar aanleiding van hun samenwerking op de soundtrack bij de film Alfie. Deze CD verschijnt op 18 Oktober 2004. Mick Jagger en Dave Stewart hebben onder meer drie nieuwe nummers bijgedragen aan de soundtrack. Dit zijn Old Habits Die Hard, Blind Leading The Blind en Let's Make It Up. Ook Joss Stone en Sheryl Crow werken mee aan de soundtrack. Jude Law speelt de rol van vrouwenverslinder Alfie in deze remake van de gelijknamige film uit 1966. Hierin vertolkt Michael Caine de hoofdrol. Volgens Mick Jagger gaat een vergelijking met de figuur Alfie niet op. "De Alfie in de film wil zich niet binden. Zo'n figuur is de afgelopen driehonderd, vierhonderd jaar wel vaker in de literatuur opgedoken. Volgens mij is het typerend voor alle jonge mannen - en jonge vrouwen. Er bestaan geen playboys meer. Die eindigen, met hun sportauto als een wrak, tegen een boom. Ik ben altijd meer zakelijk ingesteld geweest", aldus Mick Jagger. "Wij zijn vrienden geworden in Parijs", licht Dave Stewart de samenwerking met Mick Jagger toe. "Daar zaten wij altijd in het café samen liedjes te schrijven." Mick Jagger zegt te hebben genoten van het schrijven van filmmuziek. "Je hebt niet de volledige vrijheid. Elke song draait om een bepaald gegeven. Je moet heel gedisciplineerd werken. Het blijven wel popsongs, maar zij moeten passen bij de bepaalde filmscènes. Dave en ik zijn daar heel precies in", aldus Mick Jagger. "Wij wisten niet wie wij de titelsong wilden laten doen", zegt Mick Jagger. "Er zijn 76 uitvoeringen van Alfie - de meeste in variété-stijl", vult Dave Stewart aan. "Wij hebben het liedje uitgekleed - en Joss Stone had maar twee takes nodig!".


Vanuit Ahoy in Rotterdam wordt op 30 September 1983 rechtstreeks door Veronica de tweede Popnacht uitgezonden op radio en televisie. Er zijn ondermeer optredens van Spandau Ballet, Ten CC en Peter Tosh. Annette van Trigt, Alfred Lagarde, Bart van Leeuwen, Erik de Zwart, Ton Lathouwers en Kees Baars zijn de presentatoren.

Op 30 September 1978 komen Kenny Loggins & Stevie Nicks met hun duet Whenever I Call You Friend op 25 binnen in de Nederlandse Top 40. Het nummer is geschreven door Kenny Loggins, samen met Melissa Manchester. Op de B-kant van Whenever I Call You Friend staat Angelique. Beide nummers zijn afkomstig van het album Nightwatch van Kenny Loggins. Whenever I Call You Friend bereikt de dertiende plaats. Kenny Loggins komt zonder Stevie Nicks voor promotie van de single naar Nederland. In AVRO’s TopPop zingt Kenny Loggins Whenever I Call You Friend op televisie samen met de Nederlandse zangeres Kimm Hekker (Geboren als Corrie Hekker)


Bette Midler krijgt op 30 September 1989 een schadeloosstelling van 400.000 dollar toegewezen in haar rechtszaak tegen autofabrikant Ford. De rechter acht het bewezen dat Ford, zonder toestemming van Bette Midler, een imitator van de zangeres heeft laten horen in een recente reclamecampagne.


Een veiling van spullen uit de inrichting van Elton Johns huis in Londen brengt op 30 September 2003 bijna anderhalf miljoen pond sterling op. Het schilderij Madison Square Park wordt verkocht voor ruim 67.000 pond sterling. Een negentiende-eeuws portret van een Britse luitenant, geschilderd door James Northcote, wordt afgehamerd op ruim 55.000 pond sterling. Elton John heeft tot deze veiling besloten, omdat hij het interieur van zijn woning moderner wil vormgeven.


In de Coconut Grove, een club in Los Angeles, wordt op 30 September 1987 door Roy Orbison de show A Black And White Night Live opgenomen. Orbisonm wordt geassisteerd door Bruce Springsteen, Tom Waits, Elvis Costello, J.D. Souther, k.d. lang, Jackson Browne e.v.a. Na de dood van Roy Orbison in 1988 wordt het programma op tv uitgezonden. In November 1989 verschijnt A Black And White Night Live op cd.Die komt op 25 november 1989 de Nederlandse Album Top 100 binnen. A Black And White Night Live bereikt de 36ste plaats.


Op 30 September 1987 bereikt het tweede album van Whitney Houston de gouden status in Amerika. Het album, simpel Whitney genoemd, is op 27 Juni 1987 binnengekomen op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard, en blijfty daar in totaal elf weken staan. Van Whitney worden alleen in de Verenigde Staten al zo’n vier miljoen exemplaren verkocht. Op Whitney staan de volgende nummers: I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), Just The Lonely Talking Again, Love Will Save The Day, Didn't We Almost Have It All, So Emotional, Where You Are, Love Is A Contact Sport, You're Still My Man, For The Love Of You, Where Do Broken Hearts Go en I Know Him So Well (een duet met haar moeder Cissy Houston).


Cable One, het eerste legale Nederlandse commerciële radiostation, moet op last van de rechter op 30 September 1989 haar uitzendingen staken. Op 8 Februari 1988 is Cable One voor het eerst via de Nederlandse kabelnetten te horen. De uitzendingen worden gemaakt in het pand van John de Mol jr. in Hilversum en door de PTT opgestraald naar de ESCS-satelliet. Programma's worden gemaakt door o.a. initiatiefnemer Willem van Kooten, Tom Mulder, Yvonne Keeley, Paul Lek, Linda de Mol, Kas van Iersel en Ritchie Ross. De NOS begint onmiddellijk een rechtszaak tegen deze nieuwe concurrent. Zij proberen aan te tonen dat deze commerciële zender vanuit Nederland opereert, hetgeen wettelijk niet zou zijn toegestaan. De NOS wint de rechtszaak.Op 30 September 2003 wordt in het Kodak Theatre in Hollywood de vierde editie van Women Rock! gehouden. Aan dit jaarlijkse benefietconcert ten bate van medisch onderzoek naar borstkanker wordt meegewerkt door Céline Dion, Anastacia, Mya, Dolly Parton en Alison. Ook Sharon Osbourne, de vrouw van Ozzy Osbourne, geeft acte de présence. Voor het eerst staat er een mannelijke artiest in de line-up van Women Rock!. Als thema is dit jaar gekozen voor Songs From The Movies. Kenny Loggins is uitgenodigd, omdat hij een aantal filmthema's heeft geschreven en gezongen voor o.a. Caddyshack, Footloose en Top Gun. Een beeldverslag van Women Rock! zal op 23 Oktober 2003 worden uitgezonden op de Amerikaanse televisie. De avond wordt gepresenteerd door Mandy Moore.


Op 30 September 1967 starten twee nieuwe radiostations van de BBC. De popzender Radio One wordt geopend door Tony Blackburn, de lichte muziekzender Radio Two door Paul Hollingdale. Flowers In The Rain van The Move is de eerste plaat die Tony Blackburn op Radio One laat horen, gevolgd door Massachusetts van The Bee Gees.


The Rolling Stones zijn eind Oktober 1989 vier dagen in Boston, Massachusetts in het kader van hun Steel Wheels-tournee. In het Foxboro Sullivan-stadion in Boston wordt op 30 September 1989 de videoclip bij Rock And A Hard Place van The Rolling Stones opgenomen.


Op 30 September 1968 wordt de single Love Child van Diana Ross & The Supremes uitgebracht. Op de B-kant staat Will This Be The Day. Op het door Henry Cosby, Frank Wilson, Pam Sawyer, Deke Richards en R. Dean Taylor geschreven Love Child is alleen Diana Ross te horen. De achtergrondzang wordt gedaan door The Andantes (Jackie Hicks, Marlene Barrow, en Louvain Demps). Love Child is ook de naam van het gelijknamige album dat op 13 November 1968 wordt uitgebracht. De single Love Child komt op 19 Oktober 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 30 November 1968 twee weken op de eerste plaats.


In de Hitkrant van 30 September 1989 staat te lezen dat Mandy Smith, de echtgenote van Bill Wyman, door candida is geveld. Candida is een soort allergie die zich voordoet bij het eten van verschillende soorten voedsel, maar ook bij het inademen van parfum en andere geurtjes. Vanwege haar ziekte is Mandy Smith niet met haar echtgenoot mee op de Amerikaanse tournee van The Rolling Stones.


U2 sluit op 30 September 1997, met een optreden in het Hayarkom Park in Tel Aviv, Israël het Europese deel van hun Popmart Tour af. Het eerste concert is op 18 Juli 1997 in De Kuip in Rotterdam. U2 speelt in Tel Aviv de volgende nummers: Mofo, I Will Follow, Gone, Even Better Than The Real Thing, Last Night On Earth, Until The End Of The World, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love), I Still Haven't Found What I'm Looking For, All I Want Is You, Staring At The Sun, Desire, Dancing Queen, Miami / Cuba (stukje) / My Mammy (stukje), Bullet The Blue Sky / America (stukje), Please en Where The Streets Have No Name. Toegiften zijn: Discothèque / Black Betty (stukje) / Whole Lotta Love (stukje) / Discothèque Howie B Hairy B Mix (stukje), If You Wear That Velvet Dress, With Or Without You, Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me, Into The Groove (stukje)/ Mysterious Ways / My Sweet Lord (stukje), One en MLK.Op 30 September 1977 overlijdt in Arcadia, Californie zangerers Mary Ford (rechts) nadat zij door suikerziekte al 54 dagen in coma heeft gelegen. Daarnaast lijdt zij al enige jaren aan kanker. Mary Ford wordt op 7 Juni 1924 in Pasadena, Californie geboren als Iris Colleen Summers. Als geboortejaar wordt ook wel genoemd 1924, 1925 of 1928. Het jaar 1924 staat echter gegraveerd in haar grafsteen. In december 1949 trouwt zij met gitarist Les Paul (links), die haar artiesten naam uit een telefoonboek haalt. In de jaren vijftig hebben Les Paul en Mary Ford veel succes met hits als Tennessee Waltz, Mockin’ Bird Hill, How High The Moon en Vaya Con Dios. In januari 1963 gaan Les Paul en Mary Ford uit elkaar. Zij is 53 jaar geworden.


Michael Jackson ontkent op 30 September 2004 op zijn officiële website met klem dat een 35-jarige actrice in verwachting is van een tweeling die hij kunstmatig zou hebben verwekt. De vrouw heeft dit tegenover Amerikaanse en Britse media beweerd. Zij is nu ondergedoken. "Dit zijn zijn zoons. Iets anders beweren kan hij niet. Zodra mijn zoons zijn geboren, zal ik een DNA-test laten doen. Dan hoort de hele wereld de waarheid", aldus Sholeh Bocchelli. Vrienden beweren dat zij Michael Jackson in 1994 heeft leren kennen. Hij zou haar geld hebben geboden om in verwachting te raken en zijn kind te baren. Kortgeleden heeft Sholeh Bocchelli beweerd in verwachting te zijn van een vierling. Om in elk geval twee babies een kans op overleven te geven, zijn twee foetussen geaborteerd. De twee jongens hebben al een naam - Jean-Pierre en Maurizio. De vrouw wil bevallen in Groot-Brittannië. Zij ontkent de aantijgingen dat het haar om het geld van Michael Jackson te doen zou zijn.


Me Against The Music van Madonna & Britney Spears beleeft op 30 September 2003 haar wereldwijde radio-première. De videoclip is op 13 Oktober 2003 voor het eerst op MTV te zien. Me Against The Music komt op 15 November 2003 de Nederlandse Top 40 binnen. De single bereikt op 29 November 2003 de zesde plaats als hoogste notering.


Duran Duran is op 30 September 2004 in Nederland voor de promotie van hun nieuwe album Astronaut. 's Morgens is de groep van elf tot twaalf uur te gast bij Gerard Ekdom in AVRO’s Arbeidsvitaminen op 3FM. Om drie uur 's middags zijn zanger Simon Le Bon en bassist John Taylor op bezoek in het Radio 2-programma Schiffers.FM. Toetsenist Nick Rhodes en gitarist Andy Taylor zijn op bezoek bij Yorin FM. ’s Avonds worden opnamen gemaakt voor het RTL4-programma Pulse gepresenteerd door Reinout Oerlemans.


Op 30 September 1987 bereikt het album In The Dark van Grateful Dead de platina-status in Amerika. De plaat is op 25 juli 1987 binnengekomen in de Billboard-albumlijst, en bereikt de zesde plaats. Het is het bestverkochte album in de 21-jarige carrière van deze groep uit San Francisco. Op In The Dark staan de volgende nummers: Touch Of Grey, Hell In A Bucket, When Push Comes To Shove, West L.A. Fadeaway, Tons Of Steel, Throwing Stones en Black Muddy River.
Isaac Hanson treedt op 30 September 2006 in het huwelijk met Nicole Dufresne. De huwelijksplechtigheid tussen de 25-jarige zanger/gitarist van de band Hanson en zijn 22 -jarige bruid heeft plaats in The Philbrook Museum Of Art in Tulsa, Arizona . Isaac Hanson is de laatste van de drie broers in de groep Hanson die in het huwelijksbootje stapt. Zijn jongere broers Zac en Taylor zijn hem al voorgegaan. Zac Taylor trouwt op 3 Juni 2006 met Kate Tucker. Taylor Hanson heeft op 8 Juni 2006 zijn jawoord gegeven aan Natalie Bryant. Op 3 April 2007 wordt Clarke Everett Hanson als eerste kind van Isaac en Nicole Hanson. Hanson is in Nederland vooral bekend van de hit MMMB die in 1997 een tweede plaats in de Nederlandse Top 40 haalt.


Op 30 September 1935 wordt de opera Porgy & Bess van George Gershwin voor het eerst opgevoerd. De première is in het Colonial Theatre in Boston in Massachusetts. Summertime is één van de nummers uit Porgy & Bess die klassiekers zijn geworden. Van deze eerste uitvoering is niets bewaard gebleven. Summertime wordt dan vertolkt door Abbie Mitchell die de rol van Clara zingt. De eerste plaatopname is van Helen Jepson die het nummer op 23 Oktober 1934 vastlegd op geluidsband. Sindsdien is Summertime ontelbare keren door uiteenlpende artiesten gecovered, waaronder: Duke Ellington (1943), The Drifters (1953), Miles Davis (1958), Gerry & The Pacemakers (1963), Sonny & Cher (1966), Ten Years After (1968), James Brown (1977), Barry Manilow (1987), Peter Gabriel (1994), en Herbie Hancock (1998). Opvallendste versie is misschien wel die van The Beatles uit 1960 (foto). Opgenomen in Hamburg met Lu Walters van The Hurricans als zanger en met Ringo Starr (dan nog drummer van The Hurricans) op drums in de plaats van Pete Best. Meteen de eerste plaatopname waarop The Beatles samen te horen zijn. Van het plaatje worden slechts negen exemplaren geperst geperst, waarvan slechts een exemplaar bewaard is gebleven en die in het bezit is van Paul McCartney.


Christine Gail Hinton, de vriendin van David Crosby, komt op 30 September 1969 in de buurt van San Francisco bij een verkeersongeluk om het leven. Het op 22 Februari 1971 uitgebrachte eerste solo album van David Crosby, If I Could Rememeber My Name is opgedragen aan Christine Gail Hinton.


Vanaf 30 september 1965 draait Help!, de tweede film van The Beatles, ook de Nederlandse bioscopen. Help! is in Londen op 27 Juli 1965 tijdens een persvoorstelling voor het eerste te zien. De meeste aanwezige journalisten zijn enthousiast over de film. Vooral het acteertalent van Ringo Starr valt hen op. Twee dagen later, op 29 Juli 1965 gaat Help! in de Pavillion Cinema in Londen in première. Net als bij de première van A Hard Day’s Night, een jaar eerder, zijn Prinses Margaret en Lord Snowdon aanwezig. Help is geregisseerd door de Amerikaanse regisseur Dick Lester. De titelsong van de film Help! is dan al op 23 Juli 1965 uitgebracht. De tiende officiële Beatles-single, met op de B-kant het door Paul McCartney in de stijl van Little Richard gezongen I'm Down. Help! komt op 31 Juli 1965 binnen op de vierde plaats van de Nederlandse Top 40. Een week later staat de single zes weken lang op de eerste plaats.


Op 30 September 1988 wordt John Lennon postuum geëerd met een bronzen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Drie jaar later, op 30 September 1991 mag Liza Minnelli haar ster onthullen op de Hollywood Walk Of Fame. Haar moeder, Judy Garland, heeft drie sterren op deze beroemde boulevard.


Love You ‘Till Tuesday van David Bowie wordt op 30 September 1967 door Deram Records in Amerika uitgebracht. Love You ‘Till Tuesday is op 25 Februari 1967 voor de eerste keer opgenomen. Een tweede opname sessie heeft plaats op 3 Juni 1967, twee dagen nadat het album David is verschenen. De tweede versie van 3 Juni 1967 wordt uiteindelijk in Engeland op 14 Juli 1967 uitgebracht. Het muziekblad Record Mirror schrijft over het singletje: "This boy really is something different. I reckon it's a stand-out single. Liked it, recommend it". Chris Welch van Melody Maker schrijft: "He's one of the few really original solo singers operating in the theatre of British pop, very funny and deserves instant recognition". Ondanks de lovende kritieken wordt Love You ‘Till Tuesday zowel in Engeland als in Amerika geen hit.


Op 30 September 1967 zijn John Lennon en George Harrison te gast in de Britse televisieshow van David Frost. Zij praten met hem onder meer over transcendente meditatie.


Muziek Jarige Op 30 September

1933: Cissy Houston - Sweet Inspirations Zangeres
1934: Udo Jürgens - Zanger Oostenrijk
1935: Johnny Mathis - Zanger USA
1942: Dewey Martin - Buffalo Springfield Drummer
1942: Frankie Lymon - Frankie Lymon & The Teenagers Zanger († 28 Feb 1968)
1942: Gus Dudgeon _ Producer Engeland († 21 Juli 2002)
1943: Marilyn McCoo - The Fifth Dimension Zangeres
1945: Mike Harrison - Spooky Tooth Toetsen
1947: Sylvia Peterson - The Chiffons Zangeres
1947: Marc Bolan - T Rex Zanger/Gitaar († 16 Sep. 1977)
1952: John Lombardo - 10,000 Maniacs Gitaar
1954: Lesley Beach - Amazulu Saxofoon
1959: Basia (Trzetrzelewska) - Matt Bianco Zangeres
1964: Robby Takac - The Goo Goo Dolls Bas
1968: Eric Van Bovenkamp - Marco Borsato Band Toetsen
1970: Paul De Munnik - Acda & De Munnik Piano/Zang
1984: Keisha Buchanan - Sugababes Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten