Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 jul 2012

Muziekgeschiedenis van 15 Juli

Queen_hyde_parkRuim 60.000 toeschouwers zijn op 15 Juli 2005 aanwezig in het Hyde Park in Londen bij de uitgestelde show van Queen (& Paul Rodgers). Het concert van de Britse band was eigenlijk gepland voor 8 Juli 2005, maar wordt door de terroristische aanslag op de Londense Metro een dag eerder uitgesteld. In het voorprogramma staan Razorlight en Peter Kay. Queen wordt op het podium bijgestaan door Jamie Moses (gitaar, achtergrondzang), Danny Miranda (bas, achtergrondzang) en Spike Edney (toetsen, achtergrondzang). Naast de klassieke Queen tracks worden er ook nummers gespeeld van Paul Rodgers vorige bands, waaronder Wishing Well en All Right Now (van Free) en Feel Like Makin' Love en Can't Get Enough (van Bad Company). We Are The Champions wordt door Brian May opgedragen aan alle slachtoffers die gevallen zijn bij de aanslag op 7 Juli 2005.

Cliff_richardvisions_Vanaf 15 Juli 1966 ligt de single Visions van Cliff Richard in de platenwinkel. Vision is geschreven door Paul Farris. De B-kant, What Would I Do, is geschreven door Hank Marvin en Bruce Welch van The Shadows. Visions komt op 21 Juli 1966 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de zevende plaats. In de Nederlandse Top 40 bereikt Visions op 17 September 1966 de 21ste plaats als hoogste notering.

Procol_haruma_whiter_shade_of_paleOp 15 Juli 1972 komt Procol Harum met A Whiter Shade Of Pale op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het is voor de tweede keer dat Procol Harum met dit nummer op nummer 1 staat. In 1967 komt de groep zelfs op Nr. 1 binnen. A Whiter Shade Of Pale is geschreven door Keith Reid en Gary Brooker. Keith Reed baseerde zijn tekst op een eeuwenoud Engels gedicht. De melodie is ontleend aan de cantate Wachtet Auf (BWV 140 no. 1) van Johann Sebastian Bach, beter bekend als Air For The G-String. In 1995 wordt A Whiter Shade Of Pale voor een derde keer uitgebracht, maar in tegenstelling tot de eerste twee keer, wordt het nummer nu nauwelijks opgemerkt.

Tijdens een optreden in Indianapolis op 15 Juli 1990 van Heavy D & The Boyz valt Troy Dixon (Trouble T-Roy) van het podium, en is op slag dood. Troy Dixon wordt herdacht door Pete Rock en C.L. Smooth in They Reminisce Over You (T.R.O.Y.). Heavy D & The Boyz dragen in 1991 het album Peaceful Journey aan hem op. Troy Dixon is 22 jaar geworden.

Waar_zijn_de_zomersOp 15 Juli 1972 komt de single Waar Zijn De Zomers van Ria Valk op een 33ste plek binnen in de Nederlandse Top 40. Ria Valk hoopt dat het nummer een zomerhit wordt, maar de single zakt twee weken later alweer naar 38. Een week later is Waar Zijn De Zomers al weer uit de lijst verdwenen. Beter gaat het met Zomerzon van De Makkers. Deze single stijgt op 15 Juli 1972, in zijn derde week, van 17 naar 9 in de Top 40. Zomerzon blijft op 22 juli 1972 op vijf steken. Zomerzon wordt op de voet gevolgd door Summertrain van The Sandy Coast. Deze single is op 1 juli 1972 binnengekomen op 22 in de Nederlandse Top 40. Summertrain bereikt op 22 juli 1972 de zesde plaats. De zomerhit van 1972 is Un Canto A Galicia van Julio Iglesias. Deze single is door Radio Veronica-discjockey Rob Out uit Spanje meegenomen. Hij zorgt ervoor dat Un Canto A Galicia vanaf 17 juni 1972 een week lang de Alarmschijf is bij Radio Veronica. De single komt op 24 juni 1972 binnen op 25 in de Nederlandse Top 40. In de week van 5 augustus 1972 staat Un Canto A Galicia op de eerste plaats. Het wordt de bestverkochte single in Nederland in 1972.

In het kader van zijn True Confessions Tour speelt Bob Dylan op 15, 16 en 17 Juli 1986 in Madison Square Garden in New York. Dylan wordt tijdens deze tour op het podium bijgestaan doot Tom Petty & The Heartbreakers. De band bestaat uit: Tom Petty (gitaar), Mike Campbell (gitaar), Benmont Tench (keyboards), Howie Epstein (bas) en Stan Lynch (drums). Vocaal wordt Bob Dylan bijgestaan door The Queens Of Rhythm (Carolyn Dennis, Queen Esther Marrow, Madelyn Quebec en Louise Bethune). Nummers die worden gespeeld zijn ondermeer Just Like A Woman, Like A Rolling Stone, It's Alright Ma (I'm Only Bleeding), Girl From The North Country, Lenny Bruce, When The Night Comes Falling, Ballad Of A Thin Man, I'll Remember You en Knockin' On Heaven's Door. Tijdens de laatste negen nummers van de show staat ook Ron Wood, gitarist van The Rolling Stones op het podium.

Radio_atlantisDe Belgische zakenlieden Adriaan van Landschoot en Sylvain Tack huren het zendschip MV Mi Amigo van Ronan O'Reilly voor de uitzendingen van het door hen opgezette Radio Atlantis. Vanaf 15 Juli 1973 wordt er door Radio Atlantis uitgezonden vanaf het zendschip dat voor de kust bij Scheveningen ligt. Aan boord worden programmabanden gedraaid die in geheime studio's in Belgie en Nederland worden opgenomen. Deejays zijn ondermeer Tony Houston, Peter van Dam, Bert Bennett, Rob Ronder, Luc van Kapellen, Mike Moorkens en Joop Verhoof. Op 18 Oktober 1973 breekt de zendmast en is het afgelopen met de uitzendingen van Radio Atlantis. Sylvain Tack begint eind 1973 Radio Mi Amigo. Adriaan van Landschoot koopt het zendschip van Radio Condor, gelegen in de haven van IJmuiden. Het schip MV Jeanine gaat bij het Belgische Zeebrugge voor anker. Het zendt tot 31 Augustus 1974 Nederlandse en Engelse programma's van Radio Atlantis uit. Adriaan van Landschoot verdient tegenwoordig veel geld aan de verkoop van de CD's van zijn Adrivalan Orchestra. Sylvain Tack wordt op 5 Februari 2006 dood in zijn woning in Oudenburg in West-Vlaanderen gevonden. Hier woont hij sinds enige jaren als een verbitterde, arme en eenzame man. Sylvain Tack is 72 jaar geworden.

Platenmaatschappij Columbia Records maakt op 15 Juli 1986 bekend dat zij, na een samenwerking van 28 jaar, het contract met Johnny Cash niet meer verlengen. Er wordt geen verklaring gegeven voor de beslissing, hetgeen onder collega's de nodige verontwaardiging oproept. Het laatste album wat bij Columbia Records is verschenen is Heroes, wat hij samen met Waylon Jennings maakt. Cash tekent een contract bij Mercury waar in 1987 het album Johnny Cash Is Coming To Town verschijnt.

Op 15 Juli 1968 speelt The Who in het Memorial Centre in Kingston, Ontorio in Canada. Het concert gaat bijna niet door, omdat de groep moeilijkheden heeft om Canada binnen te komen. Bij het optreden de vorige dag in Cleveland zijn de paspoorten van Roger Daltrey en Pete Townshend gestolen. Na het betalen van $20.000 door promoter James McCormick kunnen de leden van The Who Canada in. De instrumenten en apparatuur wordt echter achtergehouden. McCormick regelt in Kingston nieuwe instrumenetn die hij leent van een plaatselijke band. Dit weerhoudt Pete Townshend er niet van om aan het eind van de show zijn geleende gitaar (een vintage Fender Stratocaster uit 1958) aan gort te slaan. Volgens McCormick was het een "Wonderful show".

Johnjulia1949Julia Lennon, de moeder van Beatle John Lennon, komt bij een verkeersongeluk op 15 Juli 1958 om het leven, wanneer zij door een agent die op weg naar huis is op Menlove Avenue in Liverpool wordt overreden. De dood van zijn moeder maakt een diepe indruk op John Lennon. Op zijn eerste solo LP John Lennon/Plastic Ono Band is Lennon op zoek naar zichzelf. In die tijd is hij daarvoor in therapie bij de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov, die meent dat opgebouwde frustaties kunnen worden bevrijd door schreeuwen: de oerschreeuw In Mother schreeuwt Lennon dan ook om het verlies van zijn moeder. Ook het nummer My Mummy's Dead gaat over zijn moeder. Julia Lennon is 43 jaar geworden.

Op 15 Juli 1978 geeft Bob Dylan een openlucht concert op het Blackbuse Aerodrome in Camberley, Surrey in Engeland. Een record aantal van meer dan 200.000 toeschouwers bezoekt het concert. Niet eerder zijn er bij een concert voor xc3xa9xc3xa9n artiest zoveel bezoekers geweest. Speciale gasten die ook optreden zijn: Eric Clapton, Joan Armatrading en Graham Parker & The Rumour. Bob Dylan wordt tijdens het concert, dat deel uitmaakt van de 1978 World Tour, op het podium bijgestaan door Billy Cross (solo gitaar), Alan Pasqua (keyboards), Steven Soles (slag gitaar/zang), David Mansfield (viool/mandoline), Steve Douglas (saxofoon), Jerry Scheff (bas), Bobbye Hall (percussie), Ian Wallace (drums) en Helena Springs, Jo Ann Harris en Carolyn Dennis (achtergrondzang). Aan het eind van de show speelt Eric Clapton mee tijdens het nummer Forever Young. In het kader van de World Tour 1978 heeft Dylan op 23 Juni 1978 een concert gegeven in het Feijenoord Stadion in Rotterdam.

Nicholas Camperi en Thomas Rodriguez plegen op 15 Juli 1994 in hun woonplaats Sayreville in New Jersey, zelfmoord. De twee jeugdige fans (14 en 15 jaar oud) van Nirvana doen dit 3 maanden, en op dezelfde manier, na de zelfmoord van hun grote idool, Nirvana voorman Kurt Cobain.

Gladys_knightOp 15 Juli 1952 wordt door de Amerikaanse omroep NBC het programma Ted Mack's Original Amateur Hour TV Show.uitgezinden. Winnares van deze televisie talentenjacht is, dankzij haar harde en heldere stem, de san pas 8-jarige Gladys Knight. Gladys Knight richt later met haar broer Merald 'Bubba', haar zus Brenda, haar nicht Eleanor Guest en haar neef William Guest de R&B-groep Glayds Knight & The Pips (foto) op. In 1959 stappen Brenda en Eleanor op. Zij worden vervangen door twee neven, Edward Patten en Langston George. In 1961 hebben Gladys Knight & The Pips hun eerste hit met Every Beat Of My Heart. In 1962 stapt Langston George op. De groep besluit als kwartet verder te gaan. In 1986 worden Gladys Knight & The Pips geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Edward Patten is op 25 Februari 2005 in Livonia in Michigan aan een beroerte overleden. Hij is 65 jaar geworden.

The Who staat op 15 Juli 1965 eerst op de buhne in de Ritz Ballroom in Skewen en later op de avond in de Glen Ballroom in Llanelli in Wales. Het zijn voor The Who de eerste twee live shows in Wales. In het voorprogramma staan The Iveys. Deze groep tekent later bij het Beatles label Apple Records, en wordt door Paul McCartney in 1969 omgedoopt tot Badfinger.

Pink_floyd_venetie_15_juli_1989Op 15 Juli 1989 geeft Pink Floyd een gratis concert op een drijvend podium in het Canale Di San Narco, vlak bij het Piazza San Marco in Venetixc3xab, Italie dat wordt bezocht door 200.000 mensen. Het optreden, dat onderdeel is van de Momentary Lapse Of Reason tournee, wordt ook live via de satelliet uitgezonden. In meer dan 20 landen is het concert te zien, met een geschat aantal kijkers van 100 miljoen. Pink Floyd speelt de volgende setlist: Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5), Learning To Fly, Yet Another Movie (Round And Around), Sorrow, The Dogs Of War, On The Turning Away, Time, The Great Gig In The Sky, Wish You Were Here, Money, Another Brick In The Wall (Part 2), Comfortably Numb en Run Like Hell Het concert veroorzaakt een stormvloed aan klachten van de inwoners van de stad, die massaal bezwaar maken tegen de geluidsoverlast, de vervuiling van de stad en het gebruik van drugs door de concertbezoekers. In 1992 worden uiteindelijk twee ambtenaren van Venetie aangeklaagd vanwege het laten doorgaan van het concert. Zij hadden het aantal toeshouwers volkomen verkeerd ingeschat en ook waren er te weinig faciliteiten. Ook bedroeg het bedrag van alleen al het schoonnmaken na het concert ruim (omgerekend) 30.000 euro.

Bill_justisIn Nashville, Tennesee overlijdt op 15 Juli 1982 saxofonist Bill Justis. Bill Justis wordt geboren op 14 Oktober 1927 in Birmingham, Alabama. Hij groeit op in Memphis en studeert Engels en muziek aan de Tulane University. Bill Justis speelt in een aantal locale bandjes voordat hij in 1957 gevraagd wordt door Sam Phillips van het Sun label om sessie werk voor hem te doen. Samen met gitarist Sid Manker neemt Justis op 5 Juni 1957 het nummer Raunchy op (oorspronkelijke titel Backwoods). De plaat wordt op 23 September 1957 in Amerika uitgebracht, en bereikt de tweede plaats in de Billboard Top 100. Het is voor het Sun label de enige instrumentale hit. In de jaren zestig wordt Raunchy veel gebruikt als tune van verscheidene Amerikaanse en Europese deejays. Bill Justis is 56 jaar geworden.

Op 15 Juli 2002 wordt bekendgemaakt dat Paul McCartney op dat moment de artiest is die het meest heeft verdiend. Voor zijn Amerikaanse tournee is dan voor bijna vijftig miljoen euro aan kaartjes verkocht.

Aerosmith is op 15 Juli 1998 genoodzaakt om een komende Amerikaanse tournee voor onbepaalde tijd uit te stellen. Drummer Joey Kramer ligt met 2e graads brandwonden in het ziekenhuis. Hij heeft deze opgelopen wanneer bij het tanken zijn auto plotseling in brand vliegt.

AmywinehouseAmy Winehouse staat op 15 Juli 2007 gepland voor een optreden tijdens de laatste dag van het North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam. Maar net als tijdens Pinkpop zegt de Britse zangeres vlak voor haar show het optreden af. Volgens de organisatie van het jazzfestijn doet Winehouse dit wegens oververmoeidheid. Volgens een zegsvrouw van Amy Winehouse is zij 's middags in Groot-Brittannixc3xab onderweg naar het vliegveld. "Toen concludeerde ze dat ze niet fit genoeg was en maakte rechtsomkeert. We hebben niet gehoord dat er drank in het spel was. We vinden haar afzegging verschrikkelijk jammer, maar we hebben meer acts in Ahoy. Van een schadeclaim richting Winehouse is geen sprake, ze krijgt gewoon niet uitbetaald." aldus de organisatie van North Sea. Op Pinkpop kon Winehouse eerder al niet optreden omdat ze toen stomdronken was. De populaire zangeres werd toen vervangen door de Nederlandse band Krezip. Die formatie maakt in het Limburgse Landgraaf een sterkte start door te beginnen met een coverversie van het Winehouse nummer Rehab.  het North Sea Jazz Festival is bassist Marcus Miller, met special guest DJ Logic, de vervanger van de Britse artieste. DJ Logic begint het verlate optreden met de eerste tonen van het nummer Rehab.

Nesuhi_ertegunOp 15 Juli 1989 overlijdt Nesuhi Ertegun (rechts), in New York, op de operatietafel. Hij lijdt al enige tijd aan kanker. Nesuhi Ertegun wordt geboren op 26 November 1917 in Istanbul, Turkije, als zoon van M. Menir Ertegun, de Turkse ambassadeur van Amerika. Nesuhi's broer Ahmet (links) richt eind jaren 40, samen met ondermeer Tom Dowd en Herb Abramson het Atlantic label op. In 1955 wordt Nesuhi gevraagd om bij Atlantic Records de Jazz muziek voor zijn rekening te nemen. "Now Atlantic's competition at that time were other independent labels. And some of them were starting to de astounded by the succes we were having. Lew Chudd, who owned Imperial Records, which had Fats Domino, among others said 'Hell, if ONE Turkisch kid can make it maybe this OTHER one can too!. So he offered Nesuhi  a partnership in Imperial Records, and Nesuhi telephoned to tell me that he was going to take this offer. I said 'Are you kidding? You can't do that! We can't be competitors. Come on and join us, we'll make you a partner'. So eventually i convinced him to leave California, move to New York, and become a partner with us", aldus Ahmet Ertegun. Producer Jerry Wexler (ook werkzaam bij Atlantic) weet zeker dat de komst van Nesuhi Ertegun er toe bijgedragen heeft dat het label zo groot geworden is: "Bringing Nesuhi in was one of the great moves. It elevated Atlantic into an all-round eclectic record company, because he developed one of the great jazz lines of all time", aldus Wexler. Atlantic Records staat aan de wieg van het succes van artiesten als The Modern Jazz Quartet, Ornette Coleman, John Coltrane, Ray Charles, Big Joe Turner, Ruth Brown, Bobby Darin, The Drifters, Aretha Franklin, Robert Flack, Led Zeppelin, Crosby Stills Nash & Young en vele anderen. Nesuhi Ertegun is 71 jaar geworden.

Lois Lane verzorgt vanaf 15 Juli 1990 het voorprogramma van de resterende data op het Europese gedeelte van de Nude Tour van Prince. Deze tournee is op 2 Juni 1990 in de Rotterdamse Kuip van start gegaan. De groep rond Suzanne en Monique Klemann staan op 15 Juli 1990 in het St. Jakob-stadion in het Zwitserse Bazel voor het eerst met Prince op het toneel. De optredens zijn succesvol, maar kosten Lois Lane een vermogen aan investeringen. Op 24 Augustus 1990 is het laatste concert in de Wembley Arena in Londen.

MichaeljacksonbilliejeanBillie Jean van Michael Jackson wordt door luisteraars van BBC Radio 2 op 15 Juli 2008 verkozen tot beste danceplaat aller tijden. I Feel Love' van Donna Summer staat op de tweede plaats van de top tien. Soullegende James Brown staat op nummer drie met Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine. Michael Jackson scoort met Billie Jean in 1983 een wereldwijde hit. In Nederland bereikt Billie Jean op 26 Februari 1983 de tweede plaats van de Top 40 als hoogste notering. Jackson krijgt voor het nummer twee Grammy Awards. De volledige Top 10 van beste danceplaat aller tijden is verder als volgt: #4 Rhythim Is Rhythim met Strings Of Life, #5 Alison Limerick met Where Love Lives, #5 Soul II Soul met Keep On Movin', #7. Fingers Inc.met Can You Feel It, #8 Inner City met Big Fun, #9 S'Express met Theme From S'Express en #10 The Charades met Key To My Happiness.

Op 15 Juli 1997 overlijdt Arie Groenhuijzen, toetsenist van de Amsterdamse groep The Teddy Bears. Op diverse internet-sites wordt hij vermeld als Ary Groenhuijzen van de Amerikaanse Teddy Bears. Dit trio rond Phil Spector heeft in 1958 een nummer 1-hit in Amerika met To Know Him, Is To Love Him. Arie Groenhuijzen is 51 jaar geworden.

PaulyoungPaul Young (uiterst rechts) overlijdt op 15 Juli 2000 aan de gevolgen van een hartaanval. Paul Young wordt geboren op 17 Juni 1947 in Benchill, Manchester in Engeland en is vooral bekend als zanger van de groep Sad Cafe. Deze groep uit Manchester heeft twee kleine hits in Amerika: Run Home Girl in 1979 en in La-Di-Da in 1981. In Europa scoort Sad Cafe hits met Everyday Hurts in 1979 en My Oh My in 1980. Paul Young is ook lid geweest van de Mike & The Mechanics (foto). Mike Rutherford heeft vlak voor de dood van Paul Young een nieuwe tournee voor de groep geregeld. Paul Young is 53 jaar geworden.

Op 15 Juli 1973 wordt in White City Stadium in Londen het Great Western Express Festival gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer: The Edgar Winter Group, Sly & The Family Stone, Canned Heat, Lindisfarne en The Kinks. Tijdens het optreden van The Kinks maakt Ray Davies bekend dat "he is sick of the whole thing and is retiring". Vervolgens verlaat Davies het podium, vertrekt naar het dichtbijzijnde ziekenhuis waar hij vervolgens in elkaar zakt. Een week later staan The Kinks met Ray Davies al weer op het podium.

Shaun Ryder, de zanger van de Happy Mondays, krijgt op 15 Juli 2000 van een rechter in Manchester een ernstige waarschuwing. Shaun Ryder verschijnt voor zijn getuigenis een dag te laat in de rechtszaal. "Een onvoorstelbaar zware kater" voert de zanger aan als excuus. Een man die wordt verdacht van roekeloos rijden en mishandeling van Shaun Ryder wordt daarop vrijgesproken.

The_treniersOp 15 Juli 1954 staan The Treniers in de platenstudio van Okeh Records om het nummer Say Hey (The Willie Mays Song) op te nemen. Say Hey (The Willie Mays Song) wordt geproduceerd door de dan 21-jarige Quincy Jones. The Treniers bestaan uit de tweeling Claude en Cliff en hun broers Buddy en Milt Trenier, en zijn te zien in de legendarische rock 'n' roll-films Don't Knock The Rock, The Girl Can't Help It en Calypso Heat Wave. Van de groep is alleen Milt Trenier nog in leven. Cliff Trenier is in 1983 aan de gevolgen van kanker overleden. Ook Buddy Trenier (1999) en Claude Trenier (op 12 November 2003 in Las Vegas) zijn aan de gevolgen van deze ziekte overleden.

Van 15 Juli tot 16 September 1963 wordt de film Viva Las Vegas opgenomen. In deze film speelt Elvis Presley Lucky Jackson. Ann Margret is zijn vriendin Rusty Martin. Elvis Presley en Ann Margret kunnen ook prive zeer goed met elkaar overweg, het gerucht gaat zelfs dat zij een verhouding hebben. Tot zijn dood in 1977 blijven Elvis Presley en Ann Margret echter goede vrienden. De soundtrack wordt op 9, 10 en 11 Juli 1963 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Viva Las Vegas gaat op 20 April 1964 in New York in premixc3xa8re.

Will_i_ever_alice_deejayOp 15 Juli 2000 komt de single Will I Ever van de Nederlandse Alice Deejay binnen in de Engelse hitparade. Will I Ever staat tien weken genoteerd, en bereikt de zevende plaats. Het is de derde hit voor Alice Deejay in Engeland. Alice DeeJay is een door Pronti & Kalmani en DJ Jurgen samengestelde Nederlandse dancegroep, met ondermeer Judith Pronk (geboren 8 december 1973) die Nederlands dj is, als zangeres. Hoewel in Nederland Back In My Life als eerste Alice DeeJay single geldt, wordt DJ Jurgen's Better Off Alone internationaal al als Alice DeeJay-single uitgebracht.

De sultan van Brunei wordt op 15 Juli 1996 50 jaar. Om dit te vieren geeft hij een enorm feest dat vijfentwintig miljoen dollar kost. Hiervan gaat vijftien miljoen dollar naar Michael Jackson die voor dit bedrag dan wel drie keer moet optreden.

Jarvis Cocker treedt op 15 Juli 2002 in het huwelijk met Camille Bidault-Waddington. De plechtigheid tussen de zanger van Puilp en de mode-styliste wordt voltrokken in hun Noord-Franse villa. Op 24 Maart 2003 worden Jarvis Cocker en Camille Bidault-Waddington de trotse ouders van hun zoon Albert.

When_a_man_loves_a_womanPercy Sledge krijgt op 15 Juli 1966 een gouden plaat voor When A Man Loves A Woman. De single heeft vanaf 28 Mei 1966 twee weken bovenaan gestaan in de Amerikaanse hitparade. Producers Quin Ivy en Marlin Greene horen Percy Sledge in een club aan het werk met When A Man Loves A Woman, dat dan nog Why Did You Leave Me Baby? heet, en vinden dat het nummer een betere tekst verdient. Sledge verzuimt dan een deel van de credits op te eisen, ondanks dat hij het meeste van de tekst en de melodie heeft ingebracht. Alle royalty's gaan naar bassist Calvin Lewis en organist Arthur Wright. Dat we daar niets meer van horen betekent dat die binnen zijn, zeker na de extra Nr. 1 hit van Michael Bolton, de wereldwijde Levi's commercial in 1987 en de soundtracks van zowel  de films The Crying Game (1993) als When A Man Loves A Woman zelf (1994).

Phil Collins maakt op 15 Juli 1994 bekend dat hij en zijn tweede vrouw Jill na tien jaar uit elkaar gaan. In September 1994 wordt bekend dat zijn nieuwe liefde de 24-jarige Zwitserse Orianne Cevey is. Phil Collins heeft haar in April 1994 ontmoet bij een concert in Geneve. Phil Collins en Orianne Cevey trouwen op 24 Juli 1999 in deze Zwitserse stad.

Rollings_flowersOp 15 Juli 1967 wordt het tiende album van The Rolling Stones in Amerika uitgebracht. Het betreft het verzamel-album Flowers, met drie niet eerder uitgebrachte nummers. Dit zijn My Girl, Blue Turns To Grey en Sitting On A Fence. De hoes is ontworpen door Tom Wilkes van The Corporate Head en toont The Rolling Stones als bloempjes. Bill Wyman over de hoes: "Mick en Keith vonden het wel een leuke grap dat de bloem van Brian geen blaadjes aan de steel had. Eerlijk gezegd heb ik dat nooit begrepen". Flowers haalt op 29 Juli 1967 een derde plaats in de Billboard albumlijst.


Muziek Jarige Op 15 Juli

1932: Nina Van Pallandt - Nina & Frederik Zangeres
1944: Millie Jackson - Soul Zangeres USA
1945: Peter Lewis - Moby Grape Gitaar
1946: Linda Ronstadt - Zangeres USA
1947: Bertus Borgers - Saxofonist Nederland
1948: Artimus Pyle (Thomas Delmer Pyle) - Lynyrd Skynyrd Drums
1949: Trevor Horn - Platenproducer Engeland
1950: Ian Campbell - Middle Of The Road Gitaar
1952: Johnny Thunders (John Anthony Genzale Jr) - The New York Dolls Gitaar († 2 April 1991)
1952: David Pack - Ambrosia Gitaar/Zang
1952: Jeff Carlisi - 38 Special Gitaar
1953: Alicia Bridges - Zangeres USA
1956: Ian Curtis - Joy Division Zanger († 18 Mei 1980)
1967: Phillip Fisher - Fishbone Drums

13 jul 2012

Muziekgeschiedenis van 14 Juli


Philippe_wynnePhilippe Wynne, ex-zanger van The Detroit Spinners, wordt op 14 Juli 1984 tijdens een solo concert in Oakland in de staat Californie, getroffen door een hartaanval. Bij aankomst in het ziekenhuis blijkt de zanger overleden te zijn. Philippe Wynne wordt geboren op 3 April 1941 in Detroit, Michigan en wordt in 1971 de leadzanger van The Detroit Spinners. Wynne is te horen op hits als Could It Be I'm Falling In Love, Games People Play en Rubberband Man. In 1977 tekent hij een contract bij het Cotillion label en begint een weinig succesvolle solo carierre. Later zingt Wynne nog een aantal jaren bij George Clinton's Funkadelic. Philippe Wynne is 43 jaar geworden.

Op 14 Juli 1967 begint The Who aan hun eerste Amerikaanse tournee, met een optreden in het Memorial Coliseum in Portland, Oregon. Omdat ze in Amerika nog niet echt bekend zijn, en nog geen grote hits hebben gehad, staan ze in het voorprogramma van Herman's Hermits, die met veertien top 20 hits (waaronder twee nummer 1's) op dat moment één van de meest succesvolle Engelse groepen in Amerika is. De tournee duurt zes weken, en bevat 20 concerten. Het zijn overigens niet de eerste concerten van The Who in Amerika. In Maart 1967 heeft de groep al opgetreden tijdens Murray The K's Music In The Fifth Dimension in New York, en in Juni 1967 speelt de groep op het Monterey Pop Festival.

Gary Glitter & The Glittermen maken op 14 Juli 1973 hun live debuut met een optreden in Mecksham in Wiltshire in Engeland. Op 3 Maart 1972 is hun eerste single Rock & Roll (Parts 1 & 2) uitgebracht. De single komt op 10 Juni 1972 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats.

Tim Akkerman treedt op 14 Juli 2007, op een kasteel in de Belgische Ardennen, in het huwelijk met zijn vriendin Stephanie van den Eijnden. De zanger van Di-rect en zijn vrouw hebben dan al een dochter; Lila. Zij is geboren op 3 Februari 2007. Op 12 Maart 2009 maakt Akkerman bekend dat hij Di-rect gaat verlaten om een solo-carierre te gaan beginnen en meer tijd aan zijn gezin te kunnen wijden.

Tijdens een conventie van de Democratische partij, op 14 Juli 1972, is Aretha Franklin aanwezig om het Amerikaanse volkslied te zingen. Op deze conventie wordt senator George McGovern aangewezen als hun kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. In November 1972 verliest McGovern de verkiezingen van de zittende president Richard Nixon.

Don_en_phil_everlyOp 14 Juli 1973 komt het tot een breuk tussen Don en Phil Everly. Halverwege een concert in The John Wayne Theatre in Knots Berry Farm, Hollywood in de staat Californie, maakt Don bekend dat The Everly Brothers niet meer bestaan, nadat zijn broer woedend zijn gitaar kapot heeft geslagen en van het podium is gelopen. Achteraf blijkt dat Phil Everly zich aan zijn broer irriteert omdat die een drugsprobleem heeft. In een verklaring zegt Don Everly dat The Everly Brothers eigenlijk al tien jaar niet meer bestaan. Phil Everly trekt zich terug in Los Angeles. Don Everly gaat naar Nashville om te werken aan een solo-album. Pas tien jaar later staan de broers weer samen op een podium.
 
Howard Hewett, voormalig zanger van Shalamar, wordt op 14 Juli 1986 vrijgesproken. Hewett is aangeklaagd voor cocainehandel. Hij en een vrouw zouden een kilo cocaine te koop hebben aangeboden aan een politieman-in-burger. Howard Hewett heeft in de zomer van 1985 de groep Shalamar verlaten.

Op 14 Juli 1962 geven The Beatles voor het eerst een concert in Wales. Voor een bedrag van vijf shilling de fans de dan uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best bestaande groep zien zpelen in The Regent Dansette in Rhyl.

Olivia Newton John maakt op 14 Juli 1992 bekend dat zij borstkanker heeft. Ze wordt vervolgens een jaar lang medisch behandeld en uiteindelijk genezen verklaard.

The_gogosOp 14 Juli 2000 maakt de, in de jaren tachtig populaire, Amerikaanse meidengroep The Go-Go's bekend dat zij weer bij elkaar komen. The Go-Go's worden in 1978 in Los Angeles opgericht door Belinda Carlisle, afkomstig uit de legendarische punkband The Germs, samen met Charlotte Caffey en Jane Wiedlin. Met de in 1979 aangetrokken drumster Gina Shock uit Baltimore speelt de groep met redelijk succes in het clubcircuit van L.A. De aanstekelijke rock & roll met de jaren-zestig-meidengroepen-ondertoon wordt echter door geen enkele platenmaatschappij opgepikt. In 1980 besluiten de Go.Go's desondanks de grote stap te wagen: ze zeggen hun baantjes op en leggen zich volledig toe op de muziek. Een Engelse toer met The Specials, waaruit een romance tussen Wiedlin en zanger Terry Hall voortvloeit, volgt in dat jaar en voor Stiff wordt de single We Got The Beat opgenomen, waarna de Texaanse Kathy Valentine de groep komt versterken. Uiteindelijk blijkt I.R.S. Records gexc3xafnteresseerd in een platencontract. In 1981 wordt met producer Richard Gottehrer het debuutalbum Beaty And The Beat opgenomen. In de Verenigde Staten loopt de plaat als een trein: het wordt een two millionseller. Al snel volgt hitparadesucces met het door Wiedlin en Hall geschreven Our Lips Are Sealed en het opnieuw uitgebrachte We Got The Beat dat nu een millionseller wordt. Drugs, persoonlijke conflicten en verschil in inzicht over muzikale keuzes zorgen ervoor dat Jane Wiedlin in Oktober 1984 de band verlaat. Met Paula Jean Brown als vervangster spelen THe Go-Go's in 1985 nog op het Rock In Rio Festival, maar evem later in Mei 1985 wordt de groep door Belinda Carlisle en Charlotte Caffey opgeheven. Carlisle gaat met succes solo verder, terwijl Caffey zich laat behandelen aan haar drugs verslaving. De reunie tour in 2000 leidt nog tot een nieuw album in 2001: God Bless The Go-Go's.

Tijdens het Peach Festival in South Carolina, op 14 Juli 1989, breken 432 gitaristen het wereldrecord "met zoveel mogelijk gitaren zo lang mogelijk spelen". Een half uur lang spelen zij Louie Louie, wat in 1963 voor The Kingsmen een nummer 2-hit is in de Verenigde Staten. Het huidige record is gevestigd op 3 Juni 2007 in Kansas City. Op de door het plaatselijke radiostation KYYS (99.7 FM) georganiseerde recordpoging spelen1680 gitaristen het nummer Smoke On The Water van Deep Purple.

Op 14 Juli 1987 onthult Steve Miller aan 1750 Vine Street in Hollywood, Los Angeles zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. De Hollywood Walk Of Fame loopt van Hollywood Boulevard naar Vine Street in Hollywood, Los Angeles. Steve Miller is ondermeer bekend van hits als The Joker en Fly Like an Eagle.

Surfer_girlThe Beach Boys gaan op 14 Juli 1963 in de Western Recorders Studio in Hollywood verder met de opnamen van hun album Surfer Girl waarmee zij op 12 Juni 1963 zijn begonnen. Op 14 Juli 1963 worden de nummers South Bay Surfer, The Surfer Moon en de vocalen voor Catch A Wave opgenomen. Op 16 Juli 1963 worden deze nummers afgerond. Dan worden ook Our Car Club, Your Summer Dream, Hawaii, Surfers Rule, In My Room, The Rockin' Surfer en het instrumentale Boogie Woogie opgenomen. De LP Surfer Girl wordt op 16 September 1963 op Capitol uitgebracht, en komt op 12 Oktober 1963 binnen in de albumlijst van Billboard. Surfer Girl bereikt een zevende plaats.

The_surferswindsurfing_time_againWindsurfing Time Again van The Surfers komt op 14 Juli 1979 binnen op een 34ste plaats in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat Wind Blows In My Sail. Beide nummers zijn geschreven en gezongen door Aart Mol, Cees Bergman, Elmer Veerhoff, Erwin van Prehn en Geertjan Hessing van Cat Music. Deze productiemaatschappij is in 1976 opgericht door de leden van de Leidse groep Catapult. Windsurfing Time Again is een productie van Jaap Eggermont. Voor televisieoptredens worden Nico Fonteyn, Paul Braaksma, Marijke Meyer, Cathy Leonupun, Gerard Joling en Iwan Groeneveldt ingehuurd om Windsurfing Time Again te playbacken. Iwan Groeneveldt is in de jaren zestig de zanger van The Swinging Soul Machine. In 1974 heeft samen met Sue Chaloner als Spooky & Sue een nummer 2-hit met Swinginxe2x80x99 On A Star. Gerard Joling wordt sinds 1985 een bekende Nederlander na zijn optreden als Don McLean in de Playback/Soundmixshow van Hennie Huisman. Windsurfing Time Again bereikt de zeventiende plaats.

Zillah_emanuelsOp 14 Juli 2004 overlijdt Zillah Emanuels aan een agressieve vorm van longkanker die op 29 April 2004 bij haar is geconstateerd. Zillah Emanuels is danseres als zij door Ivo Niehe wordt gevraagd om als Bella Beer assistente te worden van Ron Brandsteder in De Showbizzquiz. In 1981 zingt Brandsteder een ode aan zijn assistente. Hij schrijft een Nederlandse tekst op het liedje Experience van The Walker Brothers uit 1967.  Het nummer, Lieve Bella Beer, komt op 19 September 1981 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de vijftiende plaats. In 1982 is Zillah Emanuels als figurante te zien in de bioscoopfilm De Boezemvriend van Andrevan Duin. Een jaar later speelt zij een kleine rol in Brandende Liefde. Na deze films gaat Zillah Emanuels als choreografe/begeleidster van jong talent aan het werk. Haar laatste klus is het coachen van de kandidaten in Una Voce Particolare, het televisieprogramma van Ernst Daniel Smid. Twee weken voor haar dood heeft Ivo Niehe een interview met Zillah Emanuels. Na overleg met haar nabestaanden wordt dit gesprek op 10 september 2004 in De TV Show bij de TROS op Nederland 2 uitgezonden. Zillah Emanuels is 50 jaar geworden.

George Michael maakt op 14 Juli 1995 bekend dat zijn problemen met platenmaatschappij Sony uit de wereld zijn. Dit betekent dat George Michael vrij is om zijn platen bij een andere maatschappij uit te brengen. In Mei 1996 verschijnt zijn album Older bij EMI. Op Older staan de volgende nummers: Jesus To A Child, Fastlove, Older, Spinning The Wheel, It Doesn't Really Matter, The Strangest Thing, To Be Forgiven, Move On, Star People, You Have Been Loved en Free. Older komt op 25 Mei 1996 op en tweede plaats de Nederlandse Album Top 100 binnen, en staat vanaf 1 Juni 1996 twee weken op de eerste plaats. In totaal staat het album 93 weken genoteerd.

Tom_jonesOp 14 Juli 1989 oordeelt een rechter dat Tom Jones de  biologische vader is van Jonathan Berkery (27 Juni, 1988). Diens moeder, Katherina Berkery, zegt in 1987 drie nachten met Tom Jones te hebben doorgebracht in het Ritz-Carlton Hotel in New York. Een bloedonderzoek heeft met 99,76 procent zekerheid aangetoond dat de jongen moet zijn verwekt door Tom Jones. Volgens de advocaat van Katherina Berkery is de zanger uit Wales nooit voor de rechter verschenen om te bevestigen of te ontkennen dat Jonathan inderdaad zijn zoon is. Tom Jones moet Jonathans moeder tweehonderd dollar betalen als financiele bijdrage aan diens opvoeding. Tom Jones is sinds 1957 getrouwd met Linda Trenchard.

Ondanks het feit dat andere BBC-programma's The Sex Pistols boycotten, staan zij opmerkelijk genoeg op 14 Juni 1977 wel in Top Of The Pops met hun nieuwe single Pretty Vacant. De single bereikt een zesde plaats in de Engelse hitlijst. Negentien jaar later is Pretty Vacant voor The Sex Pistols opnieuw in hit in Engeland. De live-versie van het nummer, opgenomen tijdens een concert in Finsbury Park, Londen, op 23 Juni 1996, bereikt dan de 18e plaats.

Nadat Elvis Costello op 9 Juli 1977 beroepsmuzikant is geworden, heeft op op 14 Juli 1977 al zijn eerste live concert. Met zijn begeleidingsband The Attractions speelt Elvis Costello in The Garden in Penzance, Cornwall als voorprogramma voor Wayne County. Het debuut album van Elvis Costello, My Aim Is True verschijnt in Augustus 1977 en bevat oa de hit Watching The Detectives.

Op 14 Juli 1980 verdwijnt de Amerikaanse zakenman Allen Klein, wegens het vervalsen van belasting documenten, voor twee maanden achter de tralies. In de jaren zestig is de jurist Klein ondermeer manager van Sam Cooke, en later ook van The Rolling Stones en The Beatles. Zijn kwestieuze handelswijze leverd hem in de jaren zeventig een hele reeks processen en talloze beschuldigen van malversaties op.

Spice Girls-mania bereikt in Engeland op 14 Juli 1997 haar hoogtepunt/dieptepunt als er vanaf die dag Spice Girls Chips te koop zijn. Eind 1997 blijken er zo'n zestien miljoen zakken van Spice Girls Chips te zijn verkocht.

Vince_taylorBrian Maurice Holden wordt op 14 Juli 1939 in de Zuid-Londense wijk Isleworth geboren, en wordt later wereldberoemd onder de naam Vince Taylor. In 1946 vertrekt het gezin Holden naar Amerika waar ze zich in New Jersey vestigen. Als zanger heeft Brian geen succes en vertrekt, inmiddels geinspireerd door het succes van Elvis Presley, in 1962 naar Londen. Hij formeert er zijn groep The Playboys waarin Tex Makins , Joe Moretti en Tony Meehan spelen. (Laatstgenoemde wordt later bekend als gitarist van The Shadows van Cliff Richard). Ook speelt in het begin Tony Sheridan mee, de man die in Duitsland een hitje heeft met het nummer My Bonny. Zijn begeleidingsband, toen nog op platenhoezen aangegeven als The Beatbrothers, wordt later wereldberoemd als The Beatles. In 1958 verschijnt de eerste plaat van Vince Taylor (een naam die beter klinkt dan Brian Holden) en The Playboys, I Like Love / Right Behind You Baby. Een tweede single verschijnt een jaar later, Brand New Cadillac. Vince Taylor treedt met zijn band op in de zeer populaire televisieprogramma's Saturdayclub en The Oh Boyshow. Het publiek is verbaasd en verbijsterd want zo'n wilde show met zulke ruige nummers zijn in die tijd ongekend. Maatschappij Parlophone verbreekt door het matige succes het platencontract en Vince Taylor neemt bij Pallette Records wederom een wild nummer op, Jet Black Machine. Inmiddels draagt hij een zwart leren pak en een ketting met medaillon en treedt veel op in Frankrijk waar hij de aandacht trekt van platenbaas Eddie Barclay, die hem voor zes jaar contracteert, na het winnen van een Rock & Roll festival in Juan les Pins. Er volgen legendarische concerten in l'Olympia in Parijs. In 1961 is Vince Taylor in Frankrijk beroemder dan Elvis Presley. Zo'n 5000 fans zijn aanwezig op 18 November 1961 in Palais de Sports en een paar honderd richten er een ware ravage aan tijdens zijn optreden. Maar het bezorgt de groep internationale publiciteit. The Playboys bestaan dan uit Johnny Vance op bas, Tony Harvey op gitaar (soms afgewisseld met Bob Steel), Alain Claire op piano en Bobby Woodman op drums. De groep reist door Frankrijk, Italie, Spanje, Belgie en doen ook Nederland aan waar ze onder andere in Blokker optreden. Vincetaylordisk2_2Uiteindelijk gaat de groep vanwege interne moeilikhden uit elkaar. Vince Taylor staat ondermeer model voor Ziggy Stardust, het alter ego van een jonge David Bowie en inspireert andere rockzangers als Elvis Presley en Gene Vincent om ook maar eens in een zwart leren pak het toneel te beklimmen. Hij heeft een verhouding met Brigitte Bardot en wordt beschouwd als de mooiste rockzanger uit die tijd. Op 23 Mei 1965 slaat Vince Taylor bij een concert alles kort en klein op het toneel, en inspireert The Who om dit ook maar eens te gaan doen. Drank, drugs en het wilde leven gaan hun tol eisen. Er volgt een leven vol tragische gebeurtenissen aan de rand van de zelfkant. In 1980 zorgen fans voor een comeback. Big Beatrecords liaat Vince Taylor een dubbel LP opnemen en in 1983 treedt hij zelfs in het huwelijk met Nathalie Minster. Zijn leven lijkt weer een beetje gestructureerd maar dat is maar voor korte duur. Op 28 Augustus 1991 overlijdt Vince Taylor. Niet aan drugs of alcohol, maar aan de gevolgen van kanker in het Zwitserse Lutrice. Barry Hay van de Golden Earring is een groot bewonderaar van Vince Taylor. In 1977 brengt de Earring de single Just Like Vince Taylor uit, die een dertigste plaats in de Nederlandse Top 40 haalt.

Tijdens het North Sea Jazz Festival in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag zijn op 14 Juli 1979 ondermeer optredens te zien van B.B. King, Luther Allison en The Bob Hall & George Green Boogie Woogie Band. De pianisten Bob Hall en George Green treden op in de Carrousel-zaal. Zij worden begeleid door gitarist/zanger Alexis Korner, bassist Jack Bruce, de blazerssectie Dick Morrissey, Colin Smith en John Pincard en drummer Charlie Watts en pianist Ian Stewart van The Rolling Stones.

Op 14 Juli 1980 is Roxy Music genoodzaakt om een deel van hun Europese tournee af te zeggen. Na een concert op 12 Juli, in Nice, zou de groep eigenlijk doorreizen naar Spanje en Portugal. Zanger Bryan Ferry loopt echter in Frankrijk een ernstige lever infectie op en zakt in elkaar in zijn hotelkamer in Port Barcares. Hij wordt de volgende dag naar Engeland gevlogen voor medische behandeling. De concerten in Barcelona, Madrid, Porto en Cascais worden daarop afgezegd. Op 23 Juli 1980 is Ferry weer voldoende hersteld en wordt de tournee hervat met een concert in Brighton, Engeland.

Jean Michel Jarre geeft op 14 Juli 1979 een groot concert/spektakel op de Place De La Concorde in Parijs. Het is die dag precies 190 jaar geleden dat de Bastille bestormd werdt. Het concert haalt het Guiness Book Of Records als grootste openlucht concert ooit, met een bezoekers aantal van meer dan 1 miljoen mensen. Jean Michel Jarre zal in de komende jaren dit record nog drie keer breken, met als huidig hoogtepunt 3,5 miljoen bezoekers bij The Moscow State University in Moskou, September 1997, ter gelegenheid van het 850 jarig bestaan van Moskou.

Clarence_whiteOp 14 Juli 1973 komt Clarence White, voormalige gitarist van The Byrds en The Kentucky Colonels, in Palmdale in de staat Californie om het leven als hij door de dronken Yoko Ito wordt aangereden terwijl hij zijn apparatuur aan het inladen is. Clarence White is op dat moment net met de opname's begonnen voor een solo album, waarvoor al 4 nummers af zijn. Clarence White wordt op 7 Juni 1944 als Clarence LeBlanc in Madawaska, Maine geboren. Na zijn dood verschijnen verschillende postuum uitgebrachte albums van The Kentucky Colonels en van The Byrds. Ook Late For The Sky van Jackson Brown en Kindling van Gene Parsons, waarop White meespeelde worden opnieuw uitgebracht. Yoko Ito wodt veroordeeld tot een jaar gevangenisstarf en haar rijbewijs wordt ingenomen. Clarence White is 29 jaar geworden.

Op 14 Juli 1988 begint Michael Jackson in het Wembley Stadium in Londen aan een serie van zeven uitverkochte concerten. In totaal wonen 504.000 Britten de concerten bij, waaronder muziekcollega's als Boy George, Terence Trent D' Arby en Diana Ross. Volgens het Guiness Book of World Records is het de meest succesvolle concert reeks op één locatie uit de muziek geschiedenis.

In The Empire op Leicester Square in Londen, gaat op 14 Juli 1982 de film The Wall in premiere. De hoofdrol wordt gespeeld door Bob Geldof van The Boomtown Rats. De film is gebaseerd op het Pink Floyd album The Wall waarvoor bassist Roger Waters de meeste muziek heeft geschreven. Rogers Waters is ook nog even in de film te zien als huwelijksgast. The Wall is geregisseerd door Alan Parker (Evita, Fame, Midnight Express)

Who_are_youOp 14 Juli 1978 wordt in Engeland de single Who Are You van The Who uitgebracht. Op de B-kant staat Had Enough. Het was eigenlijk de bedoeling om de single al op 30 Juni 1978 uit te brengen. In Engeland wordt de 18e plaats gehaald. In Amerika waar Who Are You op 5 Augustus wordt uitgebracht, haalt het plaatje de 14e plaats. In Nederland wordt slechts de tipparade gehaald. Who Are You is de laatste single waarop drummer Keith Moon meespeelt. Moon overlijdt op 7 September 1978.

Compay_segundoCompay Segundo, één van de leden van de Buena Vista Social Club, overlijdt op 14 Juli 2003 aan de gevolgen van een nierinfectie. Compay Segundo wordt op 18 November 1907 op Cuba geboren als Maximo Francisco Repilado Munoz. De bijnaam Compay Segundo krijgt Maximo in de jaren vijftig wanneer hij als de helft van het duo Los Compadres altijd de lage tegenstem zingt. Compay staat voor "vriend" en Segundo voor "tweede"  Na een succesvolle loopbaan als muzikant in de jaren vijftig veranderd ook op Cuba in de jaren zestig de muzikale stijl. Compay Segundo blijft zijn stijl echter trouw en neemt genoegen met een baantje in de sigarenindustrie. In 1989 wordt Compay Segundo door de Amerikaanse musicoloog Danilo Orozco opgespoord en uitgenodigd voor een optreden in het Smithsonian Institute in Washington. Een aantal jaar later is hij te zien op het Flamenco Festival in de Spaanse stad Sevilla. Internationaal breekt Compay Segundo door met de door Ry Cooder samengestelde lofzang op de Caribische muziek de Buena Vista Social Club. Het album wordt door Ry Cooder op Cuba opgenomen. Op het album zijn naast Compay Segundo ook de Cubaanse muzikanten Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez en Omara Portuondo te horen. Het melancholische, sensuele en nostalgische Buena Vista Social Club wordt door de Amerikaanse muziekindustrie bekroond met een Grammy, maar Ry Cooder wordt later door de Amerikaanse overheid aangesproken omdat hij de regels met betrekking tot de economische boycot van Cuba heeft overtreden. ER volgt ondermeer een lange tournee met een uitverkocht Carnegie Hall in New York. Het daverende optreden in het Amsterdamse Carre wordt vastgelegd door filmer Wim Wenders. De overweldigende belangstelling voor de Cubaanse muziek doet Compay Segundo niet zo veel. Hij vind het prachtig dat velen zijn muziek mooi vinden, maar piekert er niet over om zich buiten Cuba te vestigen. Hij blijft op Cuba wonen en verblijft af en toe voor een korte concertreeks in het buitenland. Compay Segundo is 96 jaar geworden.

Op 14 Juli 1972 wordt in Amerika tijdens de conventie van de Democratische partij senator George McGovern namens de Democraten aangewezen als hun kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Aretha Franklin zingt tijdens de conventie The Star-Spangled Banner, het Amerikaanse Volkslied. The Star-Spangled Banner is geschreven door Francis Scott Key (1779 - 1843) een Amerikaanse advocaat en dichter, die het Amerikaanse volkslied heeft geschreven The Star-Spangled Banner. George McGovern verliest in november 1972 de verkiezingen van de zittende president Richard Nixon.

Andr_claveauIn Brassac, Tarn in de Franse Pyreneeen overlijdt op 14 Juli 2003 de zanger Andre Claveau. Andre Claveau wordt op 17 December 1911 in Parijs geboren. In 1958 wint hij in Hilversum het derde Eurovisie Songfestival met Dors Mon Amour. Ook is Andre Claveau een verdienstelijk acteur. In die hoedanigheid is hij ondermeer te zien in de films La Route Du Bonheur (1953), French Cancan (1955) en Prisonniers De La Brousse (1960). Andre Claveau is 87 jaar geworden.

Leo_ferrOp 14 Juli 1993 overlijdt in Castellina in Chianti in Toscane, Italixc3xab de Franse chansonnier Leo Ferre. Leo Ferre wordt op 24 Augustus 1916 geboren in Monaco en begint zijn carriere vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zijn leven lang is hij anarchist, de chansonnier treedt altijd in het zwart op. Ferre is goed bevriend met Juliette Greco voor wie hij vele chansons schrijft. In Nederland worden zijn nummers ondermeer vertolkt door Wende Snijders. Leo Ferre is 77 jaar geworden.

Prod_sympathy_f_bigBuffalo Bob & The Rinkelstars komen op 14 Juli 1990, met het nummer Sympathy For The Devil, binnen op een 32ste plaats in de Nederlandse Top 40. De single van Buffalo Bob & The Rinkelstars is een bewerking van Sympathy For The Devil, een nummer van Mick Jagger en Keith Richards, gemixed met Loaded van Dizzy Gillespie. Sympathy For The Devil bereikt de achttiende plaats. Buffalo Bob & The Rinkelstars is een grap van de Radio Veronica-discjockeys Rob Stenders en Jeroen van Inkel. Zij hebben dit liedje opgenomen in de Fendal Soundstudio's in Loenen aan de Vecht. Ben Liebrand tekent voor de productie. Op de B-kant van Sympathy For The Devil staat A Few Miles High. Dit is een compositie van Rob Stenders, Jeroen van Inkel en Unico Glorie, de producer van Stenders & Van Inkel. Dit radioprogramma wordt iedere vrijdagavond van zeven tot tien uur bij Veronica op Radio 3 wordt uitgezonden.

Op 14 Juli 1992 overlijdt Henk van der Molen. In de jaren zestig wordt Henk van der Molen de begeleider van Martine Bijl, en schrijft talloze liedjes voor haar. In 1967 verlaat Henk van der Molen zijn vrouw om met de 19-jarige Martine Bijl door het leven te gaan. Als zij hem in 1990 verruilt voor Berend Boudewijn leeft Henk van der Molen verder als een gebroken man. Henk van der Molen is 71 jaar geworden.

In Juli 1999 wordt er in de Siegen in Duitsland een expositie gehouden van schilderijen van Paul McCartney. In de Engelse kranten staat op 14 Juli 1999 te lezen dat dit "masterworks" zijn. Paul McCartney heeft de schilderijen tussen 1988 en 1995 gemaakt.

Op 14 Juli 1998 wordt door Clive Davis een feest in het Central Park in New York georganiseerd. De directeur van Arista Records viert hiermee het feit dat het album Surfacing van Sarah McLachlan drie keer platina is geworden. Uiteindelijk wordt Surfacing in Amerika acht keer platina, en worden er wereldwijd 11 miljoen exemplaren van verkocht. Van Surfacing verschijnen vijf singles: Building A Mystery, Sweet Surrender, Adia, Angel en I Love You. In Nederland bereikt Surfacing op 3 Juli 1999 een 51ste plaats als hoogste notering, en staat het album 'slechts' negen weken genoteerd in de Album Top 100.

Easy_rider_soundtrackIn New York gaat op 14 Juli 1969 de film Easy Rider in voorpremiere. In deze cult-film spelen Peter Fonda en Dennis Hopper de vrijgevochten motorrijders Wyatt en Billy. Bijrollen zijn er voor Jack Nicholson, Phil Spector en Justin en Bridget, de jonge kinderen van Peter Fonda. Op 13 Augustus 1969 is in Los Angeles de officiele premiere van Easy Rider. De soundtrack van Easy Rider komt op 6 September 1969 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt een zesde plaats. Op 19 Januari 1970 bereikt Easy Rider de gouden status in Amerika, en is hiermee de eerste soundtrack van een popfilm die met goud wordt bekroond. Op dit album staan ondermeer Born To Be Wild en The Pusher van Steppenwolf, If Six Was Nine van Jimi Hendrix en The Ballad Of Easy Rider van Roger McGuinn. Vanaf 4 September 1969 is Easy Rider in de Nederlandse bioscopen te zien.

Op 14 Juli 2006 wordt door het gerechtshof in Londen bepaalt dat Nigel Oliver twee jaar lang een medische en psychologische behandeling moet ondergaan. De 55-jarige schizofrene Oliver heeft in 2003 geprobeerd om tachtig uur aan geluidsbanden van The Beatles te verkopen. Het materiaal was afkomstig van de opnamesessies voor Let It Be, het laatste album van The Beatles.

Monique_ebbinkOp 14 Juli 2007 overlijdt Monique Ebbink. Monique Schreijenberg (haar meisjesnaam) is de zangeres en frontvrouw van de Arnhemse groep Sugar & The Lollipops. Deze band maakt uptempo poprock waarbij de invloed van plaatsgenoten Long Tall Ernie & The Shakers duidelijk hoorbaar is. Twee leden uit die band, Arnie Treffers en Tony Britnell, zorgen dan ook voor alle liedjes en muziek. Treffers produceerd bovendien ook hun enige (titelloze) album dat in 1981 verschijnt. Het van deze LP afkomstige nummer I Can Dance wordt een hit in Duitsland en staat op nummer 1 in de Deense hitparade. Nadat de single is aangeslagen in het buitenland, wordt I Can Dance ook een succes in Nederland waar het op 21 Maart 1981 een 14e plaats in de Top 40 bereikt. De opvolger Dancing Dynamo doet het al een stuk minder en bereikt op 9 Mei 1981 slecht de 30ste plaats in de Nederlandse Top 40. Een derde single, Like A Rollercoaster flopt. Voor Sugar & The Lollipops blijft het hierbij. Monique Ebbink maakt in 1983 onder de naam Sugar nog een single (Nothing But Words b/w Hot Night), waarna het stil wordt rond haar muzikale activiteiten. Monique is 48 jaar geworden.

License To Kill gaat op 14 Juli 1989 in het Odeon Theatre aan Leicester Square in Londen in premiere. Na afloop worden de hoofdrolspelers van deze zestiende James Bond-film (Timothy Dalton, Robert Davi en Carey Lowell) voorgesteld aan Prins Charles en Prinses Diana. Ook acteur Kirk Douglas en de voormalige Bond-meisjes Jane Seymour en Britt Ekland onderhouden zich kort met het prinselijk paar. De titelsong wordt gezongen door Gladys Knight en is op 17 Juni 1989 de Nederlandse Top 40 binnengekomen. License To Kill bereikt op 22 Juli 1989 als hoogste positie de twee plaats,waar het drie weken blijft staan.


Muziek Jarige Op 14 Juli

1933: Del Reeves (Franklin Delano Reeves) - Country Zangeres USA († 1 Jan. 2007)
1945: Willy Middel - Cuby & The Blizzards Bas
1952: Chris Cross - Ultravox Bas
1966: Ellen Reid - The Crash Test Dummies Toetsen
1971: Nick McCabe - The Verve Gitaar
1978: Nadja Nooijen - Close II You Zangeres
1982: Cathy Newell - Bellefire Zangeres/Viool
1912: Woody Guthrie (Woodrow Wilson Guthrie) - Folk Zanger USA († 3 Okt. 1967)
1975: MC Taboo (Jaime Gomez) - Black Eyed Peas Rapper
1978: Ruben Studdard - Zanger USA (American Idol II)

12 jul 2012

Muziekgeschiedenis van 13 Juli

Live_aidIn Januari 1985 wordt de officiele Band Aid Trust opgericht als een permanente instelling om de inzameling van geld voor hulp aan Afrika zeker te stellen. Op 13 Juli 1985 organiseren Bob Geldof en Midge Ure, voor de hongersnood in Ethiopie, een 16 uur durend internationaal concert met een groot aantal vooraanstaande artiesten onder de naam Live Aid, met gelijktijdige optredens in de Verenigde Staten (JFK Stadium in Philadelphia), het Verenigd Koninkrijk (Wembley Stadium in Londen) en andere kleinere locaties waaronder Den Haag. Artiesten die belangeloos meewerken zijn oa: Status Quo, Style Council, Boomtown Rats, Adam Ant, Ultravox, Spandau Ballet, Nik Kershaw, Billy Ocean, Black Sabbath, Sade, Sting, Phil Collins, Bryan Ferry, Paul Young, Bryan Adams, U2, Dire Straits, Queen, Simple Minds, David Bowie, Elton John, Kool & The Gang, Madonna, Paul McCartney, Cliff Richard, Led Zeppelin, Thompson Twins, Eric Clapton, Duran Duran, Patti Labelle, Hall & Oates, Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan en Keith Richards. Het evenement wordt in veel landen rechtstreeks uitgezonden, en is daarmee een van de grootste mediaspektakels die de wereld ooit heeft gezien. Volgens schattingen wordt het 16 uur durende concert door anderhalf miljard mensen per radio of televisie gevolgd. De opbrengst van het concert overtreft alle verwachtingen van de organisatoren. Aan het einde van de dag is er al meer dan 4 miljoen britse pond opgehaald voor de hongersnood in Ethiopie en aan het eind van de week is dit bedrag al gestegen tot GBP 30 miljoen. Later wordt in een speciaal televisieprogramma door een van de organisatoren aangegeven dat de opbrengsten zijn opgelopen tot meer dan 150 miljoen pond. Naar aanleiding van zijn inspanningen wordt organisator Bob Geldof tot ridder geslagen, en mag zich sindsdien Sir Bob genoemd. In November 2004 wordt een 10 uur durende registratie van het concert op DVD uitgebracht. In 2005 wordt opnieuw een aantal optredens georganiseerd, ditmaal ten behoeve van geheel Afrika, onder de naam Live 8.

Op 13 Juli 1968 staat The Who in de Grande Ballroom in Detroit, Michigan in Amerika, voor twee optredens. Tijdens de eerste, door Russ Gibb, georganiseerde show is het voorprogramma The Frost, waarin Dick Wagner gitaar speelt (later bij Lou Reed en Alice Cooper). Tijdens de tweede show is het voorprogramma The Psychedelic Stooges, met een jonge James Osterberg, die later zijn naam veranderd in Iggy Pop.

Amsterdam_arenaU2 staat op 13, 15, 16 en 18 Juli 2005, in het kader van de Vertigo-tournee, in de Amsterdam ArenA. De Ierse groep speelt op 13 Juli de volgende setlist: Vertigo, I Will Follow, The Electric Co. / Bullet With Butterfly Wings (stukje) / I Can See For Miles (stukje), Elevation, New Year's Day, Beautiful Day / Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (stukje), I Still Haven't Found What I'm Looking For, All I Want Is You, City Of Blinding Lights / Port Of Amsterdam (stukje), Miracle Drug, Sometimes You Can't Make It On Your Own / Torna A Surriento (stukje), Love And Peace Or Else, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky / When Johnny Comes Marching Home (stukje) / Please (stukje) / The Hands That Built America (stukje), Running To Stand Still / Amazing Grace (stukje), Pride (In The Name Of Love), Where The Streets Have No Name en One. Toegiften: Zoo Station, The Fly, With Or Without You, All Because Of You, Happy Birthday, Yahweh, Vertigo / Radar Love (stukje) 

Madonna doneert op 13 Juli 1987 $400.000 aan de American Foundation For AIDS Research. Zij doet dit na een concert in de Madison Square Garden in New York. Het aanwezige publiek, waaronder Miami Vice-acteur Don Johnson, schenkt per persoon een bedrag tussen de 25 en 100 dollar.

Op 13 Juli 1939 staat Frank Sinatra in de studio voor de opnamen van de nummers Melancholy Mood en From The Bottom Of My Heart. Het is voor het eerst dat de dan 23-jarige zanger samenwerkt met het orkest van Harry James.

Anthony Kiedis van The Red Hot Chili Peppers raakt 13 Juli 1997 waar gewond bij een motorongeluk. Terwijl de zanger van de Peppers rustig door Los Angeles rijdt, keert plotseling een auto die in volle vaart op hem inrijdt. Met een verbrijzelde pols wordt Anthony Kiedis naar het ziekenhuis gebracht. Hier ondergaat hij een vijf uur durende operatie.

Het Japanse bedrijf Teito Rapid Transit Authority wordt op 13 Juli 2000 door Yoko Ono aangeklaagt.aan. Teito Rapid Transit Authority schendt volgens Yoko One het portretrecht, omdat het zonder toestemming een afbeelding van John Lennon voor reclamedoeleinden gebruikt.

Robbie_peter_koelewijnOp 13 Juli 1974 komt de single Robbie van Peter & Zijn Rockets op een 23ste plaats binen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Robbie is aanvankelijk de B-kant van de single Prima Donna. De discjockeys van Radio Veronica geven in hun programma's de voorkeur aan deze B-kant. Zij zijn in de veronderstelling dat Robbie over hun collega/programmaleider Rob Out gaat. Op zijn website schrijft Peter Koelewijn dat dit inderdaad zo is, maar anders dan wat iedereen veronderstelt. Het liedje gaat over een zekere Rob die het meisje van een zanger heeft afgepakt en haar later zelf kwijtraakt aan een ander. Peter Koelewijn is een goede vriend van Rob Out. Deze vriendschap verwerkt hij in de tekst van Robbie. In 1968 hebben zij samen een grote hit met Kom Uit De Bedstee M'n Liefste. Dit gegeven verwerkt Peter Koelewijn in de tekstregels "We hadden ook nog een business. Het ging te gek en we deden sam-sam". Ook wordt in Robbie zijn hit Angeline aangehaald in "En weet je nog die zomer, samen daar aan zee". Op 31 augustus 1974 moet Radio Veronica uit de lucht. Dit stemt Rob Out somber. Hier verwijst Peter Koelewijn ook naar. De houding van de discjockey en diens verdriet om het naderende einde van Radio Veronica komen naar voren in "He Robbie. Robbie, hoe is het nou? Je ogen staan zo somber en Robbie, da's niks voor jou. He, Robbie. Robbie, hoe is het nou? Ik ken dat, ouwe makker. Ik heb mijn portie gehad, maar verwachtte nooit dat jij het jouwe ook krijgen zou". De single bereikt op 3 augustus 1974 de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Wanneer Buddy Holly op 13 Juli 1958 een meer bij Rhinelander in Wisconsin probeert over te zwemmen komt hij in moeilijlkheden en verdrinkt bijna. Buddy Holly & The Crickets en Tommy Allsup's Western Swing Band zijn op 4 Juli 1958 begonnen aan gegaan met een korte tournee in het kader van The Summer Dance Party. Op 13 Juli 1958 is 's avonds de laatste voorstelling in Rhinelander.

Op 13 Juli 1991 gaat The Everly Brothers Foundation tot de aanschaf over van een stuk land tussen Western Kentucky Parkway en Everly Brothers Boulevard in Central City. Op het stuk land moet in de toekomst ondermeer een Everly Brothers-museum, een openluchttheater en klaslokalen voor de plaatselijke universiteit worden gebouwd.

EminemDe tourneebus van Eminem (foto) raakt op 13 Juli 2005  in de buurt van Kansas City, betrokken bij een ongeluk, waarbij vielen elf gewonden vallen. Tot de gewonden behoren ondermeer de bodyguard van de bekende rapper, DJ Alan Maman, rapper Status Quo (Stanley Benton) en een motorrijder. Eminem zit niet in de bus. De tourneebus van de rapper slaat over de kop, nadat het voertuig met hoge snelheid twee vrachtwagens had geraakt. De bus was onderweg naar Denver, waar de volgende dag de Anger Management Tour van Eminem begint. Eminem doet deze tour met 50 Cent, G-Unit, Lil Jon & The East side Boyz, D-12 en Obie Trice. Eminem, wiens echte naam Marshal Matters is, zou zijn rapcarriere niet voortzetten na deze tournee. Hij zou zich meer willen concentreren op het produceren van platen. "Eminem is op het punt aangekomen dat hij denkt dat hij alles heeft bereikt wat hij maar met rap kan bereiken", zegt rapper Proof op het podium tijdens een concert. "Hij wil zich meer bezighouden met het produceren van muziek." Het busongeluk krijgt nog een staartje wanneer een van de vrachtwagenchauffeurs een aanklacht tegen Eminem indient. Breck Wyngarden en zijn vrouw Ascension "Tina" Wyngarden stellen de buschauffeur van de tourbus, Charlie Dilligard, en de busmaatschappij, Entertainment Coaches Of America, verantwoordelijk voor het ongeluk.

Pat_garret_billy_the_kidOp 13 Juli 1973 ligt de soundtrack van de film Pat Garret & Billy The Kid in de platenwinkel. Bob Dylan's laatste album voor Columbia Records bevat oa. de hit Knockin' On Heaven's Door. Dylan speelt overigens zelf ook een kleine rol in de film van regisseur Sam Peckinpah. De soundtrack komt op 4 Augustus 1973 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de zestiende plaats.  Knockin' On Heaven's Door wordt op 8 Augustus 1973 als single uitgebracht, met op de B-kant Turkey Chase. Knockin' On Heaven's Door is door Dylan al in Februari 1973 opgenomen in Nashville. Op gitaar wordt hij begeleid door Roger McGuinn van The Byrds. Knockin' On Heaven's Door komt op 1 September 1973 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de twaalfde plaats.

Een federaal rechter seponeert op 13 Juli 1987 de rechtszaak die Bette Midler heeft aangespannen tegen autofabrikant Ford. Midler eist tien miljoen dollar van Ford, omdat zij vindt dat haar stem zonder toestemming wordt geemiteerd in hun reclamespots op televisie.

Bill_wymanOp 13 Juli 1967 zijn Bill Wyman, drummer Charlie Watts en studio-pianist Nicky Hopkins in de Olympic-studio in Londen. Er is niet veel te doen. Iedereen wil eigenlijk naar huis. Technicus Glyn Johns vraagt aan Bill Wyman of die geen liedje heeft dat zij zouden kunnen proberen. Bill Wyman laat In Another Land horen. Bill Wyman heeft in de lente van 1967 In Another Land thuis op zijn Thomas-orgel gecomponeerd, en maakt er een demo van. Er wordt uiteindelijk besloten om In Another Land op te nemen. Bill Wyman is niet tevreden over zijn zangpartij, en vraagt Steve Marriott van The Small Faces, die in een andere ruimte van de Olympic-studio bezig is, hem te assisteren. In Another Land wordt op 2 December 1967 in Amerika als solo-single van Bill Wyman uitgebracht. Op de B-kant staat The Lantern van The Rolling Stones. De single bereikt de 87ste plaats in de Billboard Hot 100.

Meer dan tweeduizend gitaristen vestigen op 13 Juli 1996 een nieuw wereldrecord "jammen". Het nummer Heartbreak Hotel wordt, door alle gitaristen tegelijk, 75 minuten lang gespeeld.

Op 13 Juli 1968 maakt het blad Melody Maker bekend dat Cream uit elkaar gaat. Een week eerder ontkende Eric Clapton nog alle geruchten over een ophanden zijnde breuk, in een interview met Rolling Stone Magazine. De groep, die op dat moment exact twee jaar bestaat, begint korte tijd later aan een afscheidstournee door Amerika en Engeland. Hun laatste concert geven ze op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall te Londen.

Killerkane Arthur Kane, voormalig bassist van The New York Dolls, overlijdt op dinsdag 13 Juli 2004 in Los Angeles aan de gevolgen van leukemie. Arthur "Killer" Kane wordt op 3 Februari 1949 in New York geboren, en is één van de oprichters van de in 1971 in New York, opgerichte band, die dan bestaat uit: David Johansen (zang), Johnny Thunders (gitaar), Arthur Kane (bas), Billy Murcia (drums) en Rick Rivets (gitaar). Arthur Kane is het vierde bandlid wat overlijdt. Billy Murcia overlijdt in 1972 aan een overdosis drugs, en wordt vervangen door Jerry Nolan. Johnny Thunders overlijdt in 1991, ook aan een overdosis drugs. En in 1992 overlijdt Jerry Nolan aan de gevolgen van een hersenvlies ontsteking. Arthur Kane is 55 jaar geworden.

Queen_1Vanaf 13 Juli 1973 ligt het eerste titelloze album van Queen in de platenwinkel. Een week eerder is hun debuutsingle Keep Yourself Alive al uitgekomen. QUEEN is geproduceerd door de groep zelf, in samenweking met John Anthony en Roy Thomas Baker. De plaat is opgenomen in de Trident-studio in Londen. Naast de single Keep Yourself Alive staan op dit album Doing All Right, Great King Rat, My Fairy King, Liar, The Night Comes Down, Modern Times Rock 'N' Roll, Son And Daughter, Jesus en Seven Seas Of Rhye. Noch de single, noch het album is in eerste instantie geen succes. In Februari 1974 wordt Seven Seas Of Rhye in Groot-Brittannie op single uitgebracht, en haalt de tiende plaats. QUEEN komt alsnog op 30 Maart 1974 de Britse albumlijst binnen, en haalt uiteindelijk een 24ste plaats.

Pete Townshend produceert op 13 Juli 1966 het door hemzelf geschreven So Sad About Us van The Merseys. Op het label staat echter dat niet Pete de producer is, maar manager Kit Lambert. So Sad About Us wordt op 29 Juli 1966 door platenmaatschappij Fontana uitgebracht, en wordt een bescheiden hitje. De versie van The Who verschijnt pas op het album A Quick One, wat op 9 December 1966 uitkomt.

Op 13 Juli 1977 wordt het rond 21.00 uur pikdonker in New York, nadat een blikseminslag een groot deel van het stroomnet plat heeft gelegd. Overal in de stad vinden rellen en plunderingen plaats en ruim 4500 mensen worden gearresteerd. De totale schade wordt geschat op 61 miljoen dollar. Het incident wordt door The Trammps aangegrepen om het nummer Where Were You When The Lights Went Out In New York City op te nemen. De strekking van het nummer is dat het overgrote deel van de New-Yorkers naar bed is gegaan om de liefde te bedrijven. Negen maanden later is er een babyboom in New York. Het nummer, dat in Maart 1978 in Europa een bescheiden hit wordt, haalt de Amerikaanse hitparade echter niet.

Led_zeppelinLed Zeppelin staat op 13 Juli 1985 voor het eerst, sinds het overlijden van drummer John Bonham op 25 September 1980, in Philadelphia weer op het podium. Aanleiding is het door Bob Geldof georganiseerde Live Aid concert. In eerste instantie is alléén zanger Robert Plant gevraagd voor het concert. Hij zou worden begeleidt door oa Eric Clapton. Manager Phil Carson heeft liever dat de zanger optreedt met zijn oude maatjes van Led Zeppelin, Jimmy Page en John Paul Jones. Jimmy Page, die op tournee is met zijn groep The Firm, heeft er wel zin in. John Paul Jones komt ook, maar laat zijn bas thuis. Hij wil alleen orgel spelen. De bas van John Paul Jones wordt overgenomen door Paul Martinez, een bandlid van de groep van Robert Plant. John Bonham wordt vervangen door twee drummers. Tony Thompson van The Power Station, en de met de concorde overgevlogen Phil Collins, die ook al in Londen heeft opgetreden. Tijdens een 20 minuten durende set worden achtereenvolgens Rock & Roll, Whole Lotta Love en Stairway To Heaven gespeeld. Op de DVD van Live Aid, die in 2004 verschijnt is Led Zeppelin de enige groep die géén toestemming heeft gegeven voor het gebruik van hun optreden.

Op 13 Juli 1968 geeft Earth, in een club in Birmingham, hun allereerste concert. De groep bestaat dan uit: John Osbourne (zang), Tony Iommi (gitaar), Terence Butler (bas), Jimmy Phillips (slide gitaar), Alan Clarke (saxofoon) en Bill Ward (drums). Op 9 Augustus 1969, nadat Jimmy Philips en Alan Clarke de groep hebben verlaten, veranderd Earth de naam in Black Sabbath, en groeit de band uit tot één van de toonaangevende hardrock formaties van de jaren 70.

Een roadie van The Spice Girls, Oasis, Elton John en Whitney Houston wordt op 13 Juli 2000 in hechtenis genomen. Hij zou ecstasy-pillen ter waarde van een paar miljoen gulden Engeland hebben binnengesmokkeld.

Duran Duran komt op 13 Juli 1985 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met A View To A Kill. Het nummer is afkomstig van de gelijknamige James Bond film, met Roger Moore en Grace Jones in de hoofdrollen. Duran Duran is de eerste groep die met een James Bond thema op de eerste plaats in Amerika weet te komen.

I_dont_like_mondays_van_the_boomt_2Vanaf 13 Juli 1979 ligt de single I Don't Like Mondays van The Boomtown Rats.in de platenwinkel. I Don't Like Mondays gaat over de 16-jarige Brenda Spencer die op maandag 29 Januari 1979 de directeur en de concierge van de Cleveland Elementary School in het Amerikaanse San Carlos doodschiet. Negen leerlingen raken gewond. Als haar wordt gevraagd waarom zij dit heeft gedaan, antwoordt zij: "Ik hou nou eenmaal niet van de maandag. Dit zorgt tenminste voor wat afwisseling". Brenda Spencer wordt tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vanaf 28 Juli 1979 staat I Don't Like Mondays vier weken bovenaan in de Engelse hitparade. In Nederland blijft de single op twee steken.

Op 13 en 14 Juli 2004 staat Brian Wilson tweemaal in een uitverkocht Congresgebouw in Den Haag. Tijdens deze avonden komen vele Beach Boys-klassiekers langs en worden er nummers van het concept-album Smile gespeeld. Dit album van The Beach Boys is in 1967 opgenomen, maar in die vorm nooit officieel uitgebracht. Brian Wilson eist zelfs dat alle bandopnamen worden vernietigd, wat echter niet gebeurd. Enkele nummers komen op het Beach Boys-album Smiley Smile terecht. Het is voor de tweede keer in 2004 dat Brian Wilson in Nederland is. Op 13 Maart 2004 heeft hij al in de Pepsi Stage in Amsterdam gestaan.

Elton John vernieuwd op 13 Juli 1985 zijn contract met platenmaatchappij MCA Records in Amerika. In ruil voor het maken van vijf albums krijgt hij het bedrag van 8 miljoen dollar, op dat moment het grootste voorschot ooit betaald aan een popartiest.

Op 13 Juli 2006 wordt in Rotterdam het Buhrmann Midsummer Jazz Gala gehouden. Hiermee wordt het officieuze startschot gegeven voor het eerste North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam. Optredende artiesten zijn Randy Crawford & The Joe Sample Trio. In het voorprogramma staat de Canadese zanger Matt Dusk.

Stones_1963_1The Rolling Stones spelen tot begin Juni 1963 uitsluitend in clubs in en rond Londen. Op zaterdag 13 Juli 1963 vertrekt de groep naar het 390 kilometer verderop liggende Middlesborough in Yorkshire om in de Alclove Club een optreden te geven. Bill Wyman herrinert zich het volgende: "Op 13 Juli 1963 speelden we in de Alcove Club, we speelden in het voorprogramma van The Hollies. We konden goed met deze groep opschieten. Zoals gebruikelijk traden we op in onze gewone kleren. Brian Keith en ik zaten op krukken, en het was een goede show". Bill Wyman mag tijdens deze rit naar Middlesborough en alle komende ritten voorin het busje zitten. Keith Richards: "Jarenlang geloofde we dat Bill wagenziek zou worden als hij achterin plaats moest nemen. Hij mocht dus altijd voorin zitten. Jaren later kwamen we er achter dat hij helemaal geen wagenziekte had".

Op 13 Juli 1992 bepaalt een rechtbank in New York dat Jet Williams, de onwettige dochter van Hank Williams sr., recht heeft op 25 tot 33 procent van de royalties. De miljoenen dollars van de rechten op zijn liedjes zijn tot nu toe naar zijn zoon Hank Williams jr. en zijn weduwe Billie Jean Williams Berlin gegaan.

Pete Murray presenteert op 13 Juli 1963 een zomerse aflevering van Thank Your Lucky Stars. De opnamen zijn op 6 juli 1963 gemaakt. The Rolling Stones staan voor de tweede keer in hun carriere in dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC. Zij spelen Come On, hun eerste single. Andere artiesten die optreden zijn Helen Shapiro, Johnny Cymbal, The Viscounts, Mickie Most, Patsy Ann Noble en The Cadets.

Come_see_about_meThe Supremes (Diana Ross, Florence Ballard en Mary Wilson) nemen op 13 Juli 1964 in de Hitsville-studio van Motown in Detroit, met begeiding van The Funk Brothers, de single Come See About Me op. Deze door Holland-Dozier-Holland geschreven single komt op 14 November 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 13 December 1964 twee weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Nadat de single van de eerste plaats is verdwenen komt Come See About Me op 10 Januari 1965 opnieuw voor twee weken op de eerste plaats. Come See About Me is, na Where Did Our Love Go en Baby Love, de derde nummer 1 hit voor The Supremes binnen 5 maanden.

The_small_facesThe Small Faces staan op 13 Juli 1965 in de Decca Studio in Londen om het nummer Whatcha Gonna Do About It op te nemen. De uit Londen afkomstige groep bestaat dan uit Jimmy Winston (toetsen), Steve Marriot (zang/gitaar), Ronnie Lane (bas) en Kenny Jones (drums). Jimmy Winston wordt enkele maanden later vervangen door Ian Maclagan. Whatcha Gonna Do About It, de debuutsingle, verschijnt eind Augustus 1965. Op 2 September 1965 komt Whatcha Gonna Do About It binnen in de Britse hitparade, en bereikt de veertiende plaats.

Op 13, 14 en 15 Juli 2007 is de 32ste editie van het North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam. Het jazzfestival, van oudsher gehouden in Den Haag, verhuist in 2006 wegens plaatsgebrek naar Rotterdam. Met ruimvijfduizend bezoekers meer dan de eerste Rotterdamse editie denkt de organisatie 'een solide basis' te hebben gevonden in de havenstad. In een persbericht noemt de organisatie na afloop het drie-daagse festival zeer geslaagd. "De tweede editie in Rotterdam stond als een huis." Artiesten die tijdens dit 2e  North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam optreden zijn ondermeer Marcus Miller, Wynton Marsalis, Sly & The Family Stone, Steely Dan, Al Green, Roy Hargrove, Step Ahead, Snoop Dogg, India.Arie en John Scofield. Nederland wordt vertegenwoordigd door o.a. Hans Dulfer, Eric Vloeimans, Misha Mengelberg, Tineke Postma, Benjamin Herman en de veertienjarige Nederlandse Kim Hoornweg. In totaal bezoeken ruim 67 duizend bezoekers het festival waar in totaal meer dan 180 artiesten optreden op vijftien podia.

The_new_radicalsThe New Radicals houden het op 13 Juli 1999 voor gezien. Zanger Gregg Alexander wil zich meer toeleggen op het componeren en het produceren van platen. The New Radicals is ook eigenlijk Gregg Alexander, het is een fictieve bandnaam waaronder de Amerikaanse zanger, gitarist, componist en producer Alexander opereert. Gregg Alexander wordt op 4 Mei 1970 in het stadje Grosse Pointe in Michigan geboren. Op zijn twaalfde koopt hij zijn eerste gitaar en vanaf dat moment draait zijn leven rond muziek. Met een valse identiteitskaart weet hij de hippe clubs in Detroit binnen te komen. Als vijftienjarige koopt hij een viersporen recorder, waarop hij zijn eerste eigen composities vastlegt. Bandjes met die zelfgemaakte nummers verkoopt hij aan zijn mede-scholieren. Tijdens de zomervakantie neemt Alexander de bus naar Los Angeles waar hij bij Eddie Van Halen, Little Richard en Rick James op de theevisite weet te komen. Met dezelfde voortvarendheid slaagt hij erin een platencontract te versieren. Het overgeproduceerde album Midnight Rain flopt. Als ook het tweede album Intoxifornication niets doet lijkt het met zijn carriere als artiest gedaan. Vijf jaar lang reist Alexander doelloos rond tussen New York, Londen en LA, in zijn levensonderhoud voorziend door het schrijven van liedjes voor anderen (Belinda Carlisle) en sessiewerk. Voor Danielle Brisebois produceert hij het album Arrive All Over You waarop hij diverse instrumenten en een aantal songs voor zijn rekening neemt. Als op straat toevallige passanten enthousiast reageren op zijn composities realiseert Alexander zich dat het tijd is om een nieuwe plaat op te nemen. Maybe You've Been Brainwashed Too wordt in 1998 uitgebracht. De critici aarzelen, maar het publiek gaat ogenblikkelijk voor de bijl. You Get What You Give is een hit, net als het samen met Brisebois geschreven Someday We'll Know. Een optreden op Pinkpop wordt op het laatste moment afgezegd, waarna er niets meer van The New Radicals wordt vernomen.

Op 13 Juli 1978 wordt door de directie van BBC-radio besloten dat de single No One Is Innocent (A Punk Prayer By Ronald Biggs) van The Sex Pistols niet meer gedraaid mag worden. De single, met op de B-kant My Way van Sid Vicious, is op 8 Juli 1978 binnengekomen in de Britse hitparade. Ondanks, of juist dankzij, de boycot bereikt No One Is Innocent (A Punk Prayer By Ronald Biggs) een achtste plaats als hoogste notering.

Wessel_ilckenWessel Ilcken overlijdt op 13 Juli 1957 in een ziekenhuis in Utrecht aan de gevolgen van een hersenbloeding. Wessel Ilcken wordt op 1 December 1923 in Hilversum geboren en groeit uit tot één van de grootste Nederlandse jazz-drummers van de twintigste eeuw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij zangeres Rita Reys met wie hij op 21 November 1945 in het huwelijk treedt. Met Reys geeft Ilcken en zijn combo talloze concerten. In 1953 gaan Rita Reys en Wessel Ilcken naar de stad die dan het jazz-centrum van Europa is: Stockholm. Hier wordt opgetreden met de saxofonisten Arne Domnerus en Lars Gullin. Ook nemen zij in Zweden een plaat op met het sextet van Ove Lind. Ondanks het buitenlandse succes keren zij terug naar Nederland omdat Rita Reys zwanger is. Begin 1954 wordt in Loosdrecht, waar zij dan wonen, hun dochter Leila wordt geboren. Wessel Ilcken is veel op de Loosdrechtse Plassen te vinden en wordt zelfs Nederlands kampioen waterskixc3xabn. Vlak hierna krijgt Wessel Ilcken een hersenbloeding. Wessel Ilcken is 33 jaar geworden. Vanaf 1963 is de jaarlijkse Nederlandse Jazz-prijs naar hem vernoemd.

Op 13 Juli 1992 wordt door een rechtbank in New York bepaalt dat Jet Williams recht heeft op 25 tot 33 procent van de royalties van Hank Williams Sr. Jet Williams is de onwettige dochter van de country zanger. Alle royalties gaan tot dan naar zijn zoon Hank Williams Jr. en zijn weduwe Billie Jean Williams Berlin.

MichaelcaineandquincyjonesQuincy Jones wordt op 13 Juli 2006, tijdens de zesde uitreiking van de BBC Jazz Awards in het Mermaid Theater in Londen, onderscheiden met een Lifetime Achievement Award. Quincy Jones heeft vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw ondermeer samengewerkt met Ray,Charles, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin en Michael Jackson. De prijs wordt aan Quincy Jones uitgereikt door de Britse acteur Michael Caine (foto). Quincy Jones speelt daarna met de Jazz Awards Big BAnd van Guy Barker een aantal Jazz klassiekers. Overige winnaars van de door Paul Gambaccini gepresenteerde BBC Jazz Awards zijn ondereer Dennis Rollins' Badbone & Co en Andrew McCormack.

In het Savoy Hotel in Londen worden op 13 Juli 1965 de Ivor Novello Awards uitgereikt. Paul McCartney arriveert veertig minuten te laat voor een lunch ter gelegenheid van de uitreiking van deze Awards. Hij zegt de afspraak te zijn vergeten. John Lennon weigert mee te gaan. Beide Beatles worden voor hun composities onderscheiden met vijf Ivor Novello Awards.

Op 13 Juli 1976 verschijnt het eerste nummer van het Engelse punk-blad Sniffin' Glue. In het door de voormalige bankbediende Mark Perry op de markt gebrachte magazine staan ondermeer artikelen over The Stranglers, Blue Oyster Cult en The Ramones.


Muziek Jarige Op 13 Juli

1927: Silvio Francesco - Zanger Italie († 20 Aug. 2000)
1942: Roger McGuinn - The Byrds Zanger/Gitarist
1942: Chris Simpson - Magna Carta Zanger
1942: Stephen Jo Bladd - The J Geils Band Drums
1961: Lawrence Donegan - Lloyd Cole & The Commotions Bas