Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 13 Juli

Live_aidIn Januari 1985 wordt de officiele Band Aid Trust opgericht als een permanente instelling om de inzameling van geld voor hulp aan Afrika zeker te stellen. Op 13 Juli 1985 organiseren Bob Geldof en Midge Ure, voor de hongersnood in Ethiopie, een 16 uur durend internationaal concert met een groot aantal vooraanstaande artiesten onder de naam Live Aid, met gelijktijdige optredens in de Verenigde Staten (JFK Stadium in Philadelphia), het Verenigd Koninkrijk (Wembley Stadium in Londen) en andere kleinere locaties waaronder Den Haag. Artiesten die belangeloos meewerken zijn oa: Status Quo, Style Council, Boomtown Rats, Adam Ant, Ultravox, Spandau Ballet, Nik Kershaw, Billy Ocean, Black Sabbath, Sade, Sting, Phil Collins, Bryan Ferry, Paul Young, Bryan Adams, U2, Dire Straits, Queen, Simple Minds, David Bowie, Elton John, Kool & The Gang, Madonna, Paul McCartney, Cliff Richard, Led Zeppelin, Thompson Twins, Eric Clapton, Duran Duran, Patti Labelle, Hall & Oates, Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan en Keith Richards. Het evenement wordt in veel landen rechtstreeks uitgezonden, en is daarmee een van de grootste mediaspektakels die de wereld ooit heeft gezien. Volgens schattingen wordt het 16 uur durende concert door anderhalf miljard mensen per radio of televisie gevolgd. De opbrengst van het concert overtreft alle verwachtingen van de organisatoren. Aan het einde van de dag is er al meer dan 4 miljoen britse pond opgehaald voor de hongersnood in Ethiopie en aan het eind van de week is dit bedrag al gestegen tot GBP 30 miljoen. Later wordt in een speciaal televisieprogramma door een van de organisatoren aangegeven dat de opbrengsten zijn opgelopen tot meer dan 150 miljoen pond. Naar aanleiding van zijn inspanningen wordt organisator Bob Geldof tot ridder geslagen, en mag zich sindsdien Sir Bob genoemd. In November 2004 wordt een 10 uur durende registratie van het concert op DVD uitgebracht. In 2005 wordt opnieuw een aantal optredens georganiseerd, ditmaal ten behoeve van geheel Afrika, onder de naam Live 8.

Op 13 Juli 1968 staat The Who in de Grande Ballroom in Detroit, Michigan in Amerika, voor twee optredens. Tijdens de eerste, door Russ Gibb, georganiseerde show is het voorprogramma The Frost, waarin Dick Wagner gitaar speelt (later bij Lou Reed en Alice Cooper). Tijdens de tweede show is het voorprogramma The Psychedelic Stooges, met een jonge James Osterberg, die later zijn naam veranderd in Iggy Pop.

Amsterdam_arenaU2 staat op 13, 15, 16 en 18 Juli 2005, in het kader van de Vertigo-tournee, in de Amsterdam ArenA. De Ierse groep speelt op 13 Juli de volgende setlist: Vertigo, I Will Follow, The Electric Co. / Bullet With Butterfly Wings (stukje) / I Can See For Miles (stukje), Elevation, New Year's Day, Beautiful Day / Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (stukje), I Still Haven't Found What I'm Looking For, All I Want Is You, City Of Blinding Lights / Port Of Amsterdam (stukje), Miracle Drug, Sometimes You Can't Make It On Your Own / Torna A Surriento (stukje), Love And Peace Or Else, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky / When Johnny Comes Marching Home (stukje) / Please (stukje) / The Hands That Built America (stukje), Running To Stand Still / Amazing Grace (stukje), Pride (In The Name Of Love), Where The Streets Have No Name en One. Toegiften: Zoo Station, The Fly, With Or Without You, All Because Of You, Happy Birthday, Yahweh, Vertigo / Radar Love (stukje) 

Madonna doneert op 13 Juli 1987 $400.000 aan de American Foundation For AIDS Research. Zij doet dit na een concert in de Madison Square Garden in New York. Het aanwezige publiek, waaronder Miami Vice-acteur Don Johnson, schenkt per persoon een bedrag tussen de 25 en 100 dollar.

Op 13 Juli 1939 staat Frank Sinatra in de studio voor de opnamen van de nummers Melancholy Mood en From The Bottom Of My Heart. Het is voor het eerst dat de dan 23-jarige zanger samenwerkt met het orkest van Harry James.

Anthony Kiedis van The Red Hot Chili Peppers raakt 13 Juli 1997 waar gewond bij een motorongeluk. Terwijl de zanger van de Peppers rustig door Los Angeles rijdt, keert plotseling een auto die in volle vaart op hem inrijdt. Met een verbrijzelde pols wordt Anthony Kiedis naar het ziekenhuis gebracht. Hier ondergaat hij een vijf uur durende operatie.

Het Japanse bedrijf Teito Rapid Transit Authority wordt op 13 Juli 2000 door Yoko Ono aangeklaagt.aan. Teito Rapid Transit Authority schendt volgens Yoko One het portretrecht, omdat het zonder toestemming een afbeelding van John Lennon voor reclamedoeleinden gebruikt.

Robbie_peter_koelewijnOp 13 Juli 1974 komt de single Robbie van Peter & Zijn Rockets op een 23ste plaats binen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Robbie is aanvankelijk de B-kant van de single Prima Donna. De discjockeys van Radio Veronica geven in hun programma's de voorkeur aan deze B-kant. Zij zijn in de veronderstelling dat Robbie over hun collega/programmaleider Rob Out gaat. Op zijn website schrijft Peter Koelewijn dat dit inderdaad zo is, maar anders dan wat iedereen veronderstelt. Het liedje gaat over een zekere Rob die het meisje van een zanger heeft afgepakt en haar later zelf kwijtraakt aan een ander. Peter Koelewijn is een goede vriend van Rob Out. Deze vriendschap verwerkt hij in de tekst van Robbie. In 1968 hebben zij samen een grote hit met Kom Uit De Bedstee M'n Liefste. Dit gegeven verwerkt Peter Koelewijn in de tekstregels "We hadden ook nog een business. Het ging te gek en we deden sam-sam". Ook wordt in Robbie zijn hit Angeline aangehaald in "En weet je nog die zomer, samen daar aan zee". Op 31 augustus 1974 moet Radio Veronica uit de lucht. Dit stemt Rob Out somber. Hier verwijst Peter Koelewijn ook naar. De houding van de discjockey en diens verdriet om het naderende einde van Radio Veronica komen naar voren in "He Robbie. Robbie, hoe is het nou? Je ogen staan zo somber en Robbie, da's niks voor jou. He, Robbie. Robbie, hoe is het nou? Ik ken dat, ouwe makker. Ik heb mijn portie gehad, maar verwachtte nooit dat jij het jouwe ook krijgen zou". De single bereikt op 3 augustus 1974 de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Wanneer Buddy Holly op 13 Juli 1958 een meer bij Rhinelander in Wisconsin probeert over te zwemmen komt hij in moeilijlkheden en verdrinkt bijna. Buddy Holly & The Crickets en Tommy Allsup's Western Swing Band zijn op 4 Juli 1958 begonnen aan gegaan met een korte tournee in het kader van The Summer Dance Party. Op 13 Juli 1958 is 's avonds de laatste voorstelling in Rhinelander.

Op 13 Juli 1991 gaat The Everly Brothers Foundation tot de aanschaf over van een stuk land tussen Western Kentucky Parkway en Everly Brothers Boulevard in Central City. Op het stuk land moet in de toekomst ondermeer een Everly Brothers-museum, een openluchttheater en klaslokalen voor de plaatselijke universiteit worden gebouwd.

EminemDe tourneebus van Eminem (foto) raakt op 13 Juli 2005  in de buurt van Kansas City, betrokken bij een ongeluk, waarbij vielen elf gewonden vallen. Tot de gewonden behoren ondermeer de bodyguard van de bekende rapper, DJ Alan Maman, rapper Status Quo (Stanley Benton) en een motorrijder. Eminem zit niet in de bus. De tourneebus van de rapper slaat over de kop, nadat het voertuig met hoge snelheid twee vrachtwagens had geraakt. De bus was onderweg naar Denver, waar de volgende dag de Anger Management Tour van Eminem begint. Eminem doet deze tour met 50 Cent, G-Unit, Lil Jon & The East side Boyz, D-12 en Obie Trice. Eminem, wiens echte naam Marshal Matters is, zou zijn rapcarriere niet voortzetten na deze tournee. Hij zou zich meer willen concentreren op het produceren van platen. "Eminem is op het punt aangekomen dat hij denkt dat hij alles heeft bereikt wat hij maar met rap kan bereiken", zegt rapper Proof op het podium tijdens een concert. "Hij wil zich meer bezighouden met het produceren van muziek." Het busongeluk krijgt nog een staartje wanneer een van de vrachtwagenchauffeurs een aanklacht tegen Eminem indient. Breck Wyngarden en zijn vrouw Ascension "Tina" Wyngarden stellen de buschauffeur van de tourbus, Charlie Dilligard, en de busmaatschappij, Entertainment Coaches Of America, verantwoordelijk voor het ongeluk.

Pat_garret_billy_the_kidOp 13 Juli 1973 ligt de soundtrack van de film Pat Garret & Billy The Kid in de platenwinkel. Bob Dylan's laatste album voor Columbia Records bevat oa. de hit Knockin' On Heaven's Door. Dylan speelt overigens zelf ook een kleine rol in de film van regisseur Sam Peckinpah. De soundtrack komt op 4 Augustus 1973 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de zestiende plaats.  Knockin' On Heaven's Door wordt op 8 Augustus 1973 als single uitgebracht, met op de B-kant Turkey Chase. Knockin' On Heaven's Door is door Dylan al in Februari 1973 opgenomen in Nashville. Op gitaar wordt hij begeleid door Roger McGuinn van The Byrds. Knockin' On Heaven's Door komt op 1 September 1973 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de twaalfde plaats.

Een federaal rechter seponeert op 13 Juli 1987 de rechtszaak die Bette Midler heeft aangespannen tegen autofabrikant Ford. Midler eist tien miljoen dollar van Ford, omdat zij vindt dat haar stem zonder toestemming wordt geemiteerd in hun reclamespots op televisie.

Bill_wymanOp 13 Juli 1967 zijn Bill Wyman, drummer Charlie Watts en studio-pianist Nicky Hopkins in de Olympic-studio in Londen. Er is niet veel te doen. Iedereen wil eigenlijk naar huis. Technicus Glyn Johns vraagt aan Bill Wyman of die geen liedje heeft dat zij zouden kunnen proberen. Bill Wyman laat In Another Land horen. Bill Wyman heeft in de lente van 1967 In Another Land thuis op zijn Thomas-orgel gecomponeerd, en maakt er een demo van. Er wordt uiteindelijk besloten om In Another Land op te nemen. Bill Wyman is niet tevreden over zijn zangpartij, en vraagt Steve Marriott van The Small Faces, die in een andere ruimte van de Olympic-studio bezig is, hem te assisteren. In Another Land wordt op 2 December 1967 in Amerika als solo-single van Bill Wyman uitgebracht. Op de B-kant staat The Lantern van The Rolling Stones. De single bereikt de 87ste plaats in de Billboard Hot 100.

Meer dan tweeduizend gitaristen vestigen op 13 Juli 1996 een nieuw wereldrecord "jammen". Het nummer Heartbreak Hotel wordt, door alle gitaristen tegelijk, 75 minuten lang gespeeld.

Op 13 Juli 1968 maakt het blad Melody Maker bekend dat Cream uit elkaar gaat. Een week eerder ontkende Eric Clapton nog alle geruchten over een ophanden zijnde breuk, in een interview met Rolling Stone Magazine. De groep, die op dat moment exact twee jaar bestaat, begint korte tijd later aan een afscheidstournee door Amerika en Engeland. Hun laatste concert geven ze op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall te Londen.

Killerkane Arthur Kane, voormalig bassist van The New York Dolls, overlijdt op dinsdag 13 Juli 2004 in Los Angeles aan de gevolgen van leukemie. Arthur "Killer" Kane wordt op 3 Februari 1949 in New York geboren, en is één van de oprichters van de in 1971 in New York, opgerichte band, die dan bestaat uit: David Johansen (zang), Johnny Thunders (gitaar), Arthur Kane (bas), Billy Murcia (drums) en Rick Rivets (gitaar). Arthur Kane is het vierde bandlid wat overlijdt. Billy Murcia overlijdt in 1972 aan een overdosis drugs, en wordt vervangen door Jerry Nolan. Johnny Thunders overlijdt in 1991, ook aan een overdosis drugs. En in 1992 overlijdt Jerry Nolan aan de gevolgen van een hersenvlies ontsteking. Arthur Kane is 55 jaar geworden.

Queen_1Vanaf 13 Juli 1973 ligt het eerste titelloze album van Queen in de platenwinkel. Een week eerder is hun debuutsingle Keep Yourself Alive al uitgekomen. QUEEN is geproduceerd door de groep zelf, in samenweking met John Anthony en Roy Thomas Baker. De plaat is opgenomen in de Trident-studio in Londen. Naast de single Keep Yourself Alive staan op dit album Doing All Right, Great King Rat, My Fairy King, Liar, The Night Comes Down, Modern Times Rock 'N' Roll, Son And Daughter, Jesus en Seven Seas Of Rhye. Noch de single, noch het album is in eerste instantie geen succes. In Februari 1974 wordt Seven Seas Of Rhye in Groot-Brittannie op single uitgebracht, en haalt de tiende plaats. QUEEN komt alsnog op 30 Maart 1974 de Britse albumlijst binnen, en haalt uiteindelijk een 24ste plaats.

Pete Townshend produceert op 13 Juli 1966 het door hemzelf geschreven So Sad About Us van The Merseys. Op het label staat echter dat niet Pete de producer is, maar manager Kit Lambert. So Sad About Us wordt op 29 Juli 1966 door platenmaatschappij Fontana uitgebracht, en wordt een bescheiden hitje. De versie van The Who verschijnt pas op het album A Quick One, wat op 9 December 1966 uitkomt.

Op 13 Juli 1977 wordt het rond 21.00 uur pikdonker in New York, nadat een blikseminslag een groot deel van het stroomnet plat heeft gelegd. Overal in de stad vinden rellen en plunderingen plaats en ruim 4500 mensen worden gearresteerd. De totale schade wordt geschat op 61 miljoen dollar. Het incident wordt door The Trammps aangegrepen om het nummer Where Were You When The Lights Went Out In New York City op te nemen. De strekking van het nummer is dat het overgrote deel van de New-Yorkers naar bed is gegaan om de liefde te bedrijven. Negen maanden later is er een babyboom in New York. Het nummer, dat in Maart 1978 in Europa een bescheiden hit wordt, haalt de Amerikaanse hitparade echter niet.

Led_zeppelinLed Zeppelin staat op 13 Juli 1985 voor het eerst, sinds het overlijden van drummer John Bonham op 25 September 1980, in Philadelphia weer op het podium. Aanleiding is het door Bob Geldof georganiseerde Live Aid concert. In eerste instantie is alléén zanger Robert Plant gevraagd voor het concert. Hij zou worden begeleidt door oa Eric Clapton. Manager Phil Carson heeft liever dat de zanger optreedt met zijn oude maatjes van Led Zeppelin, Jimmy Page en John Paul Jones. Jimmy Page, die op tournee is met zijn groep The Firm, heeft er wel zin in. John Paul Jones komt ook, maar laat zijn bas thuis. Hij wil alleen orgel spelen. De bas van John Paul Jones wordt overgenomen door Paul Martinez, een bandlid van de groep van Robert Plant. John Bonham wordt vervangen door twee drummers. Tony Thompson van The Power Station, en de met de concorde overgevlogen Phil Collins, die ook al in Londen heeft opgetreden. Tijdens een 20 minuten durende set worden achtereenvolgens Rock & Roll, Whole Lotta Love en Stairway To Heaven gespeeld. Op de DVD van Live Aid, die in 2004 verschijnt is Led Zeppelin de enige groep die géén toestemming heeft gegeven voor het gebruik van hun optreden.

Op 13 Juli 1968 geeft Earth, in een club in Birmingham, hun allereerste concert. De groep bestaat dan uit: John Osbourne (zang), Tony Iommi (gitaar), Terence Butler (bas), Jimmy Phillips (slide gitaar), Alan Clarke (saxofoon) en Bill Ward (drums). Op 9 Augustus 1969, nadat Jimmy Philips en Alan Clarke de groep hebben verlaten, veranderd Earth de naam in Black Sabbath, en groeit de band uit tot één van de toonaangevende hardrock formaties van de jaren 70.

Een roadie van The Spice Girls, Oasis, Elton John en Whitney Houston wordt op 13 Juli 2000 in hechtenis genomen. Hij zou ecstasy-pillen ter waarde van een paar miljoen gulden Engeland hebben binnengesmokkeld.

Duran Duran komt op 13 Juli 1985 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met A View To A Kill. Het nummer is afkomstig van de gelijknamige James Bond film, met Roger Moore en Grace Jones in de hoofdrollen. Duran Duran is de eerste groep die met een James Bond thema op de eerste plaats in Amerika weet te komen.

I_dont_like_mondays_van_the_boomt_2Vanaf 13 Juli 1979 ligt de single I Don't Like Mondays van The Boomtown Rats.in de platenwinkel. I Don't Like Mondays gaat over de 16-jarige Brenda Spencer die op maandag 29 Januari 1979 de directeur en de concierge van de Cleveland Elementary School in het Amerikaanse San Carlos doodschiet. Negen leerlingen raken gewond. Als haar wordt gevraagd waarom zij dit heeft gedaan, antwoordt zij: "Ik hou nou eenmaal niet van de maandag. Dit zorgt tenminste voor wat afwisseling". Brenda Spencer wordt tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vanaf 28 Juli 1979 staat I Don't Like Mondays vier weken bovenaan in de Engelse hitparade. In Nederland blijft de single op twee steken.

Op 13 en 14 Juli 2004 staat Brian Wilson tweemaal in een uitverkocht Congresgebouw in Den Haag. Tijdens deze avonden komen vele Beach Boys-klassiekers langs en worden er nummers van het concept-album Smile gespeeld. Dit album van The Beach Boys is in 1967 opgenomen, maar in die vorm nooit officieel uitgebracht. Brian Wilson eist zelfs dat alle bandopnamen worden vernietigd, wat echter niet gebeurd. Enkele nummers komen op het Beach Boys-album Smiley Smile terecht. Het is voor de tweede keer in 2004 dat Brian Wilson in Nederland is. Op 13 Maart 2004 heeft hij al in de Pepsi Stage in Amsterdam gestaan.

Elton John vernieuwd op 13 Juli 1985 zijn contract met platenmaatchappij MCA Records in Amerika. In ruil voor het maken van vijf albums krijgt hij het bedrag van 8 miljoen dollar, op dat moment het grootste voorschot ooit betaald aan een popartiest.

Op 13 Juli 2006 wordt in Rotterdam het Buhrmann Midsummer Jazz Gala gehouden. Hiermee wordt het officieuze startschot gegeven voor het eerste North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam. Optredende artiesten zijn Randy Crawford & The Joe Sample Trio. In het voorprogramma staat de Canadese zanger Matt Dusk.

Stones_1963_1The Rolling Stones spelen tot begin Juni 1963 uitsluitend in clubs in en rond Londen. Op zaterdag 13 Juli 1963 vertrekt de groep naar het 390 kilometer verderop liggende Middlesborough in Yorkshire om in de Alclove Club een optreden te geven. Bill Wyman herrinert zich het volgende: "Op 13 Juli 1963 speelden we in de Alcove Club, we speelden in het voorprogramma van The Hollies. We konden goed met deze groep opschieten. Zoals gebruikelijk traden we op in onze gewone kleren. Brian Keith en ik zaten op krukken, en het was een goede show". Bill Wyman mag tijdens deze rit naar Middlesborough en alle komende ritten voorin het busje zitten. Keith Richards: "Jarenlang geloofde we dat Bill wagenziek zou worden als hij achterin plaats moest nemen. Hij mocht dus altijd voorin zitten. Jaren later kwamen we er achter dat hij helemaal geen wagenziekte had".

Op 13 Juli 1992 bepaalt een rechtbank in New York dat Jet Williams, de onwettige dochter van Hank Williams sr., recht heeft op 25 tot 33 procent van de royalties. De miljoenen dollars van de rechten op zijn liedjes zijn tot nu toe naar zijn zoon Hank Williams jr. en zijn weduwe Billie Jean Williams Berlin gegaan.

Pete Murray presenteert op 13 Juli 1963 een zomerse aflevering van Thank Your Lucky Stars. De opnamen zijn op 6 juli 1963 gemaakt. The Rolling Stones staan voor de tweede keer in hun carriere in dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC. Zij spelen Come On, hun eerste single. Andere artiesten die optreden zijn Helen Shapiro, Johnny Cymbal, The Viscounts, Mickie Most, Patsy Ann Noble en The Cadets.

Come_see_about_meThe Supremes (Diana Ross, Florence Ballard en Mary Wilson) nemen op 13 Juli 1964 in de Hitsville-studio van Motown in Detroit, met begeiding van The Funk Brothers, de single Come See About Me op. Deze door Holland-Dozier-Holland geschreven single komt op 14 November 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 13 December 1964 twee weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Nadat de single van de eerste plaats is verdwenen komt Come See About Me op 10 Januari 1965 opnieuw voor twee weken op de eerste plaats. Come See About Me is, na Where Did Our Love Go en Baby Love, de derde nummer 1 hit voor The Supremes binnen 5 maanden.

The_small_facesThe Small Faces staan op 13 Juli 1965 in de Decca Studio in Londen om het nummer Whatcha Gonna Do About It op te nemen. De uit Londen afkomstige groep bestaat dan uit Jimmy Winston (toetsen), Steve Marriot (zang/gitaar), Ronnie Lane (bas) en Kenny Jones (drums). Jimmy Winston wordt enkele maanden later vervangen door Ian Maclagan. Whatcha Gonna Do About It, de debuutsingle, verschijnt eind Augustus 1965. Op 2 September 1965 komt Whatcha Gonna Do About It binnen in de Britse hitparade, en bereikt de veertiende plaats.

Op 13, 14 en 15 Juli 2007 is de 32ste editie van het North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam. Het jazzfestival, van oudsher gehouden in Den Haag, verhuist in 2006 wegens plaatsgebrek naar Rotterdam. Met ruimvijfduizend bezoekers meer dan de eerste Rotterdamse editie denkt de organisatie 'een solide basis' te hebben gevonden in de havenstad. In een persbericht noemt de organisatie na afloop het drie-daagse festival zeer geslaagd. "De tweede editie in Rotterdam stond als een huis." Artiesten die tijdens dit 2e  North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam optreden zijn ondermeer Marcus Miller, Wynton Marsalis, Sly & The Family Stone, Steely Dan, Al Green, Roy Hargrove, Step Ahead, Snoop Dogg, India.Arie en John Scofield. Nederland wordt vertegenwoordigd door o.a. Hans Dulfer, Eric Vloeimans, Misha Mengelberg, Tineke Postma, Benjamin Herman en de veertienjarige Nederlandse Kim Hoornweg. In totaal bezoeken ruim 67 duizend bezoekers het festival waar in totaal meer dan 180 artiesten optreden op vijftien podia.

The_new_radicalsThe New Radicals houden het op 13 Juli 1999 voor gezien. Zanger Gregg Alexander wil zich meer toeleggen op het componeren en het produceren van platen. The New Radicals is ook eigenlijk Gregg Alexander, het is een fictieve bandnaam waaronder de Amerikaanse zanger, gitarist, componist en producer Alexander opereert. Gregg Alexander wordt op 4 Mei 1970 in het stadje Grosse Pointe in Michigan geboren. Op zijn twaalfde koopt hij zijn eerste gitaar en vanaf dat moment draait zijn leven rond muziek. Met een valse identiteitskaart weet hij de hippe clubs in Detroit binnen te komen. Als vijftienjarige koopt hij een viersporen recorder, waarop hij zijn eerste eigen composities vastlegt. Bandjes met die zelfgemaakte nummers verkoopt hij aan zijn mede-scholieren. Tijdens de zomervakantie neemt Alexander de bus naar Los Angeles waar hij bij Eddie Van Halen, Little Richard en Rick James op de theevisite weet te komen. Met dezelfde voortvarendheid slaagt hij erin een platencontract te versieren. Het overgeproduceerde album Midnight Rain flopt. Als ook het tweede album Intoxifornication niets doet lijkt het met zijn carriere als artiest gedaan. Vijf jaar lang reist Alexander doelloos rond tussen New York, Londen en LA, in zijn levensonderhoud voorziend door het schrijven van liedjes voor anderen (Belinda Carlisle) en sessiewerk. Voor Danielle Brisebois produceert hij het album Arrive All Over You waarop hij diverse instrumenten en een aantal songs voor zijn rekening neemt. Als op straat toevallige passanten enthousiast reageren op zijn composities realiseert Alexander zich dat het tijd is om een nieuwe plaat op te nemen. Maybe You've Been Brainwashed Too wordt in 1998 uitgebracht. De critici aarzelen, maar het publiek gaat ogenblikkelijk voor de bijl. You Get What You Give is een hit, net als het samen met Brisebois geschreven Someday We'll Know. Een optreden op Pinkpop wordt op het laatste moment afgezegd, waarna er niets meer van The New Radicals wordt vernomen.

Op 13 Juli 1978 wordt door de directie van BBC-radio besloten dat de single No One Is Innocent (A Punk Prayer By Ronald Biggs) van The Sex Pistols niet meer gedraaid mag worden. De single, met op de B-kant My Way van Sid Vicious, is op 8 Juli 1978 binnengekomen in de Britse hitparade. Ondanks, of juist dankzij, de boycot bereikt No One Is Innocent (A Punk Prayer By Ronald Biggs) een achtste plaats als hoogste notering.

Wessel_ilckenWessel Ilcken overlijdt op 13 Juli 1957 in een ziekenhuis in Utrecht aan de gevolgen van een hersenbloeding. Wessel Ilcken wordt op 1 December 1923 in Hilversum geboren en groeit uit tot één van de grootste Nederlandse jazz-drummers van de twintigste eeuw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij zangeres Rita Reys met wie hij op 21 November 1945 in het huwelijk treedt. Met Reys geeft Ilcken en zijn combo talloze concerten. In 1953 gaan Rita Reys en Wessel Ilcken naar de stad die dan het jazz-centrum van Europa is: Stockholm. Hier wordt opgetreden met de saxofonisten Arne Domnerus en Lars Gullin. Ook nemen zij in Zweden een plaat op met het sextet van Ove Lind. Ondanks het buitenlandse succes keren zij terug naar Nederland omdat Rita Reys zwanger is. Begin 1954 wordt in Loosdrecht, waar zij dan wonen, hun dochter Leila wordt geboren. Wessel Ilcken is veel op de Loosdrechtse Plassen te vinden en wordt zelfs Nederlands kampioen waterskixc3xabn. Vlak hierna krijgt Wessel Ilcken een hersenbloeding. Wessel Ilcken is 33 jaar geworden. Vanaf 1963 is de jaarlijkse Nederlandse Jazz-prijs naar hem vernoemd.

Op 13 Juli 1992 wordt door een rechtbank in New York bepaalt dat Jet Williams recht heeft op 25 tot 33 procent van de royalties van Hank Williams Sr. Jet Williams is de onwettige dochter van de country zanger. Alle royalties gaan tot dan naar zijn zoon Hank Williams Jr. en zijn weduwe Billie Jean Williams Berlin.

MichaelcaineandquincyjonesQuincy Jones wordt op 13 Juli 2006, tijdens de zesde uitreiking van de BBC Jazz Awards in het Mermaid Theater in Londen, onderscheiden met een Lifetime Achievement Award. Quincy Jones heeft vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw ondermeer samengewerkt met Ray,Charles, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin en Michael Jackson. De prijs wordt aan Quincy Jones uitgereikt door de Britse acteur Michael Caine (foto). Quincy Jones speelt daarna met de Jazz Awards Big BAnd van Guy Barker een aantal Jazz klassiekers. Overige winnaars van de door Paul Gambaccini gepresenteerde BBC Jazz Awards zijn ondereer Dennis Rollins' Badbone & Co en Andrew McCormack.

In het Savoy Hotel in Londen worden op 13 Juli 1965 de Ivor Novello Awards uitgereikt. Paul McCartney arriveert veertig minuten te laat voor een lunch ter gelegenheid van de uitreiking van deze Awards. Hij zegt de afspraak te zijn vergeten. John Lennon weigert mee te gaan. Beide Beatles worden voor hun composities onderscheiden met vijf Ivor Novello Awards.

Op 13 Juli 1976 verschijnt het eerste nummer van het Engelse punk-blad Sniffin' Glue. In het door de voormalige bankbediende Mark Perry op de markt gebrachte magazine staan ondermeer artikelen over The Stranglers, Blue Oyster Cult en The Ramones.


Muziek Jarige Op 13 Juli

1927: Silvio Francesco - Zanger Italie († 20 Aug. 2000)
1942: Roger McGuinn - The Byrds Zanger/Gitarist
1942: Chris Simpson - Magna Carta Zanger
1942: Stephen Jo Bladd - The J Geils Band Drums
1961: Lawrence Donegan - Lloyd Cole & The Commotions Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten