Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 14 Juli


Philippe_wynnePhilippe Wynne, ex-zanger van The Detroit Spinners, wordt op 14 Juli 1984 tijdens een solo concert in Oakland in de staat Californie, getroffen door een hartaanval. Bij aankomst in het ziekenhuis blijkt de zanger overleden te zijn. Philippe Wynne wordt geboren op 3 April 1941 in Detroit, Michigan en wordt in 1971 de leadzanger van The Detroit Spinners. Wynne is te horen op hits als Could It Be I'm Falling In Love, Games People Play en Rubberband Man. In 1977 tekent hij een contract bij het Cotillion label en begint een weinig succesvolle solo carierre. Later zingt Wynne nog een aantal jaren bij George Clinton's Funkadelic. Philippe Wynne is 43 jaar geworden.

Op 14 Juli 1967 begint The Who aan hun eerste Amerikaanse tournee, met een optreden in het Memorial Coliseum in Portland, Oregon. Omdat ze in Amerika nog niet echt bekend zijn, en nog geen grote hits hebben gehad, staan ze in het voorprogramma van Herman's Hermits, die met veertien top 20 hits (waaronder twee nummer 1's) op dat moment één van de meest succesvolle Engelse groepen in Amerika is. De tournee duurt zes weken, en bevat 20 concerten. Het zijn overigens niet de eerste concerten van The Who in Amerika. In Maart 1967 heeft de groep al opgetreden tijdens Murray The K's Music In The Fifth Dimension in New York, en in Juni 1967 speelt de groep op het Monterey Pop Festival.

Gary Glitter & The Glittermen maken op 14 Juli 1973 hun live debuut met een optreden in Mecksham in Wiltshire in Engeland. Op 3 Maart 1972 is hun eerste single Rock & Roll (Parts 1 & 2) uitgebracht. De single komt op 10 Juni 1972 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats.

Tim Akkerman treedt op 14 Juli 2007, op een kasteel in de Belgische Ardennen, in het huwelijk met zijn vriendin Stephanie van den Eijnden. De zanger van Di-rect en zijn vrouw hebben dan al een dochter; Lila. Zij is geboren op 3 Februari 2007. Op 12 Maart 2009 maakt Akkerman bekend dat hij Di-rect gaat verlaten om een solo-carierre te gaan beginnen en meer tijd aan zijn gezin te kunnen wijden.

Tijdens een conventie van de Democratische partij, op 14 Juli 1972, is Aretha Franklin aanwezig om het Amerikaanse volkslied te zingen. Op deze conventie wordt senator George McGovern aangewezen als hun kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. In November 1972 verliest McGovern de verkiezingen van de zittende president Richard Nixon.

Don_en_phil_everlyOp 14 Juli 1973 komt het tot een breuk tussen Don en Phil Everly. Halverwege een concert in The John Wayne Theatre in Knots Berry Farm, Hollywood in de staat Californie, maakt Don bekend dat The Everly Brothers niet meer bestaan, nadat zijn broer woedend zijn gitaar kapot heeft geslagen en van het podium is gelopen. Achteraf blijkt dat Phil Everly zich aan zijn broer irriteert omdat die een drugsprobleem heeft. In een verklaring zegt Don Everly dat The Everly Brothers eigenlijk al tien jaar niet meer bestaan. Phil Everly trekt zich terug in Los Angeles. Don Everly gaat naar Nashville om te werken aan een solo-album. Pas tien jaar later staan de broers weer samen op een podium.
 
Howard Hewett, voormalig zanger van Shalamar, wordt op 14 Juli 1986 vrijgesproken. Hewett is aangeklaagd voor cocainehandel. Hij en een vrouw zouden een kilo cocaine te koop hebben aangeboden aan een politieman-in-burger. Howard Hewett heeft in de zomer van 1985 de groep Shalamar verlaten.

Op 14 Juli 1962 geven The Beatles voor het eerst een concert in Wales. Voor een bedrag van vijf shilling de fans de dan uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best bestaande groep zien zpelen in The Regent Dansette in Rhyl.

Olivia Newton John maakt op 14 Juli 1992 bekend dat zij borstkanker heeft. Ze wordt vervolgens een jaar lang medisch behandeld en uiteindelijk genezen verklaard.

The_gogosOp 14 Juli 2000 maakt de, in de jaren tachtig populaire, Amerikaanse meidengroep The Go-Go's bekend dat zij weer bij elkaar komen. The Go-Go's worden in 1978 in Los Angeles opgericht door Belinda Carlisle, afkomstig uit de legendarische punkband The Germs, samen met Charlotte Caffey en Jane Wiedlin. Met de in 1979 aangetrokken drumster Gina Shock uit Baltimore speelt de groep met redelijk succes in het clubcircuit van L.A. De aanstekelijke rock & roll met de jaren-zestig-meidengroepen-ondertoon wordt echter door geen enkele platenmaatschappij opgepikt. In 1980 besluiten de Go.Go's desondanks de grote stap te wagen: ze zeggen hun baantjes op en leggen zich volledig toe op de muziek. Een Engelse toer met The Specials, waaruit een romance tussen Wiedlin en zanger Terry Hall voortvloeit, volgt in dat jaar en voor Stiff wordt de single We Got The Beat opgenomen, waarna de Texaanse Kathy Valentine de groep komt versterken. Uiteindelijk blijkt I.R.S. Records gexc3xafnteresseerd in een platencontract. In 1981 wordt met producer Richard Gottehrer het debuutalbum Beaty And The Beat opgenomen. In de Verenigde Staten loopt de plaat als een trein: het wordt een two millionseller. Al snel volgt hitparadesucces met het door Wiedlin en Hall geschreven Our Lips Are Sealed en het opnieuw uitgebrachte We Got The Beat dat nu een millionseller wordt. Drugs, persoonlijke conflicten en verschil in inzicht over muzikale keuzes zorgen ervoor dat Jane Wiedlin in Oktober 1984 de band verlaat. Met Paula Jean Brown als vervangster spelen THe Go-Go's in 1985 nog op het Rock In Rio Festival, maar evem later in Mei 1985 wordt de groep door Belinda Carlisle en Charlotte Caffey opgeheven. Carlisle gaat met succes solo verder, terwijl Caffey zich laat behandelen aan haar drugs verslaving. De reunie tour in 2000 leidt nog tot een nieuw album in 2001: God Bless The Go-Go's.

Tijdens het Peach Festival in South Carolina, op 14 Juli 1989, breken 432 gitaristen het wereldrecord "met zoveel mogelijk gitaren zo lang mogelijk spelen". Een half uur lang spelen zij Louie Louie, wat in 1963 voor The Kingsmen een nummer 2-hit is in de Verenigde Staten. Het huidige record is gevestigd op 3 Juni 2007 in Kansas City. Op de door het plaatselijke radiostation KYYS (99.7 FM) georganiseerde recordpoging spelen1680 gitaristen het nummer Smoke On The Water van Deep Purple.

Op 14 Juli 1987 onthult Steve Miller aan 1750 Vine Street in Hollywood, Los Angeles zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. De Hollywood Walk Of Fame loopt van Hollywood Boulevard naar Vine Street in Hollywood, Los Angeles. Steve Miller is ondermeer bekend van hits als The Joker en Fly Like an Eagle.

Surfer_girlThe Beach Boys gaan op 14 Juli 1963 in de Western Recorders Studio in Hollywood verder met de opnamen van hun album Surfer Girl waarmee zij op 12 Juni 1963 zijn begonnen. Op 14 Juli 1963 worden de nummers South Bay Surfer, The Surfer Moon en de vocalen voor Catch A Wave opgenomen. Op 16 Juli 1963 worden deze nummers afgerond. Dan worden ook Our Car Club, Your Summer Dream, Hawaii, Surfers Rule, In My Room, The Rockin' Surfer en het instrumentale Boogie Woogie opgenomen. De LP Surfer Girl wordt op 16 September 1963 op Capitol uitgebracht, en komt op 12 Oktober 1963 binnen in de albumlijst van Billboard. Surfer Girl bereikt een zevende plaats.

The_surferswindsurfing_time_againWindsurfing Time Again van The Surfers komt op 14 Juli 1979 binnen op een 34ste plaats in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat Wind Blows In My Sail. Beide nummers zijn geschreven en gezongen door Aart Mol, Cees Bergman, Elmer Veerhoff, Erwin van Prehn en Geertjan Hessing van Cat Music. Deze productiemaatschappij is in 1976 opgericht door de leden van de Leidse groep Catapult. Windsurfing Time Again is een productie van Jaap Eggermont. Voor televisieoptredens worden Nico Fonteyn, Paul Braaksma, Marijke Meyer, Cathy Leonupun, Gerard Joling en Iwan Groeneveldt ingehuurd om Windsurfing Time Again te playbacken. Iwan Groeneveldt is in de jaren zestig de zanger van The Swinging Soul Machine. In 1974 heeft samen met Sue Chaloner als Spooky & Sue een nummer 2-hit met Swinginxe2x80x99 On A Star. Gerard Joling wordt sinds 1985 een bekende Nederlander na zijn optreden als Don McLean in de Playback/Soundmixshow van Hennie Huisman. Windsurfing Time Again bereikt de zeventiende plaats.

Zillah_emanuelsOp 14 Juli 2004 overlijdt Zillah Emanuels aan een agressieve vorm van longkanker die op 29 April 2004 bij haar is geconstateerd. Zillah Emanuels is danseres als zij door Ivo Niehe wordt gevraagd om als Bella Beer assistente te worden van Ron Brandsteder in De Showbizzquiz. In 1981 zingt Brandsteder een ode aan zijn assistente. Hij schrijft een Nederlandse tekst op het liedje Experience van The Walker Brothers uit 1967.  Het nummer, Lieve Bella Beer, komt op 19 September 1981 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de vijftiende plaats. In 1982 is Zillah Emanuels als figurante te zien in de bioscoopfilm De Boezemvriend van Andrevan Duin. Een jaar later speelt zij een kleine rol in Brandende Liefde. Na deze films gaat Zillah Emanuels als choreografe/begeleidster van jong talent aan het werk. Haar laatste klus is het coachen van de kandidaten in Una Voce Particolare, het televisieprogramma van Ernst Daniel Smid. Twee weken voor haar dood heeft Ivo Niehe een interview met Zillah Emanuels. Na overleg met haar nabestaanden wordt dit gesprek op 10 september 2004 in De TV Show bij de TROS op Nederland 2 uitgezonden. Zillah Emanuels is 50 jaar geworden.

George Michael maakt op 14 Juli 1995 bekend dat zijn problemen met platenmaatschappij Sony uit de wereld zijn. Dit betekent dat George Michael vrij is om zijn platen bij een andere maatschappij uit te brengen. In Mei 1996 verschijnt zijn album Older bij EMI. Op Older staan de volgende nummers: Jesus To A Child, Fastlove, Older, Spinning The Wheel, It Doesn't Really Matter, The Strangest Thing, To Be Forgiven, Move On, Star People, You Have Been Loved en Free. Older komt op 25 Mei 1996 op en tweede plaats de Nederlandse Album Top 100 binnen, en staat vanaf 1 Juni 1996 twee weken op de eerste plaats. In totaal staat het album 93 weken genoteerd.

Tom_jonesOp 14 Juli 1989 oordeelt een rechter dat Tom Jones de  biologische vader is van Jonathan Berkery (27 Juni, 1988). Diens moeder, Katherina Berkery, zegt in 1987 drie nachten met Tom Jones te hebben doorgebracht in het Ritz-Carlton Hotel in New York. Een bloedonderzoek heeft met 99,76 procent zekerheid aangetoond dat de jongen moet zijn verwekt door Tom Jones. Volgens de advocaat van Katherina Berkery is de zanger uit Wales nooit voor de rechter verschenen om te bevestigen of te ontkennen dat Jonathan inderdaad zijn zoon is. Tom Jones moet Jonathans moeder tweehonderd dollar betalen als financiele bijdrage aan diens opvoeding. Tom Jones is sinds 1957 getrouwd met Linda Trenchard.

Ondanks het feit dat andere BBC-programma's The Sex Pistols boycotten, staan zij opmerkelijk genoeg op 14 Juni 1977 wel in Top Of The Pops met hun nieuwe single Pretty Vacant. De single bereikt een zesde plaats in de Engelse hitlijst. Negentien jaar later is Pretty Vacant voor The Sex Pistols opnieuw in hit in Engeland. De live-versie van het nummer, opgenomen tijdens een concert in Finsbury Park, Londen, op 23 Juni 1996, bereikt dan de 18e plaats.

Nadat Elvis Costello op 9 Juli 1977 beroepsmuzikant is geworden, heeft op op 14 Juli 1977 al zijn eerste live concert. Met zijn begeleidingsband The Attractions speelt Elvis Costello in The Garden in Penzance, Cornwall als voorprogramma voor Wayne County. Het debuut album van Elvis Costello, My Aim Is True verschijnt in Augustus 1977 en bevat oa de hit Watching The Detectives.

Op 14 Juli 1980 verdwijnt de Amerikaanse zakenman Allen Klein, wegens het vervalsen van belasting documenten, voor twee maanden achter de tralies. In de jaren zestig is de jurist Klein ondermeer manager van Sam Cooke, en later ook van The Rolling Stones en The Beatles. Zijn kwestieuze handelswijze leverd hem in de jaren zeventig een hele reeks processen en talloze beschuldigen van malversaties op.

Spice Girls-mania bereikt in Engeland op 14 Juli 1997 haar hoogtepunt/dieptepunt als er vanaf die dag Spice Girls Chips te koop zijn. Eind 1997 blijken er zo'n zestien miljoen zakken van Spice Girls Chips te zijn verkocht.

Vince_taylorBrian Maurice Holden wordt op 14 Juli 1939 in de Zuid-Londense wijk Isleworth geboren, en wordt later wereldberoemd onder de naam Vince Taylor. In 1946 vertrekt het gezin Holden naar Amerika waar ze zich in New Jersey vestigen. Als zanger heeft Brian geen succes en vertrekt, inmiddels geinspireerd door het succes van Elvis Presley, in 1962 naar Londen. Hij formeert er zijn groep The Playboys waarin Tex Makins , Joe Moretti en Tony Meehan spelen. (Laatstgenoemde wordt later bekend als gitarist van The Shadows van Cliff Richard). Ook speelt in het begin Tony Sheridan mee, de man die in Duitsland een hitje heeft met het nummer My Bonny. Zijn begeleidingsband, toen nog op platenhoezen aangegeven als The Beatbrothers, wordt later wereldberoemd als The Beatles. In 1958 verschijnt de eerste plaat van Vince Taylor (een naam die beter klinkt dan Brian Holden) en The Playboys, I Like Love / Right Behind You Baby. Een tweede single verschijnt een jaar later, Brand New Cadillac. Vince Taylor treedt met zijn band op in de zeer populaire televisieprogramma's Saturdayclub en The Oh Boyshow. Het publiek is verbaasd en verbijsterd want zo'n wilde show met zulke ruige nummers zijn in die tijd ongekend. Maatschappij Parlophone verbreekt door het matige succes het platencontract en Vince Taylor neemt bij Pallette Records wederom een wild nummer op, Jet Black Machine. Inmiddels draagt hij een zwart leren pak en een ketting met medaillon en treedt veel op in Frankrijk waar hij de aandacht trekt van platenbaas Eddie Barclay, die hem voor zes jaar contracteert, na het winnen van een Rock & Roll festival in Juan les Pins. Er volgen legendarische concerten in l'Olympia in Parijs. In 1961 is Vince Taylor in Frankrijk beroemder dan Elvis Presley. Zo'n 5000 fans zijn aanwezig op 18 November 1961 in Palais de Sports en een paar honderd richten er een ware ravage aan tijdens zijn optreden. Maar het bezorgt de groep internationale publiciteit. The Playboys bestaan dan uit Johnny Vance op bas, Tony Harvey op gitaar (soms afgewisseld met Bob Steel), Alain Claire op piano en Bobby Woodman op drums. De groep reist door Frankrijk, Italie, Spanje, Belgie en doen ook Nederland aan waar ze onder andere in Blokker optreden. Vincetaylordisk2_2Uiteindelijk gaat de groep vanwege interne moeilikhden uit elkaar. Vince Taylor staat ondermeer model voor Ziggy Stardust, het alter ego van een jonge David Bowie en inspireert andere rockzangers als Elvis Presley en Gene Vincent om ook maar eens in een zwart leren pak het toneel te beklimmen. Hij heeft een verhouding met Brigitte Bardot en wordt beschouwd als de mooiste rockzanger uit die tijd. Op 23 Mei 1965 slaat Vince Taylor bij een concert alles kort en klein op het toneel, en inspireert The Who om dit ook maar eens te gaan doen. Drank, drugs en het wilde leven gaan hun tol eisen. Er volgt een leven vol tragische gebeurtenissen aan de rand van de zelfkant. In 1980 zorgen fans voor een comeback. Big Beatrecords liaat Vince Taylor een dubbel LP opnemen en in 1983 treedt hij zelfs in het huwelijk met Nathalie Minster. Zijn leven lijkt weer een beetje gestructureerd maar dat is maar voor korte duur. Op 28 Augustus 1991 overlijdt Vince Taylor. Niet aan drugs of alcohol, maar aan de gevolgen van kanker in het Zwitserse Lutrice. Barry Hay van de Golden Earring is een groot bewonderaar van Vince Taylor. In 1977 brengt de Earring de single Just Like Vince Taylor uit, die een dertigste plaats in de Nederlandse Top 40 haalt.

Tijdens het North Sea Jazz Festival in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag zijn op 14 Juli 1979 ondermeer optredens te zien van B.B. King, Luther Allison en The Bob Hall & George Green Boogie Woogie Band. De pianisten Bob Hall en George Green treden op in de Carrousel-zaal. Zij worden begeleid door gitarist/zanger Alexis Korner, bassist Jack Bruce, de blazerssectie Dick Morrissey, Colin Smith en John Pincard en drummer Charlie Watts en pianist Ian Stewart van The Rolling Stones.

Op 14 Juli 1980 is Roxy Music genoodzaakt om een deel van hun Europese tournee af te zeggen. Na een concert op 12 Juli, in Nice, zou de groep eigenlijk doorreizen naar Spanje en Portugal. Zanger Bryan Ferry loopt echter in Frankrijk een ernstige lever infectie op en zakt in elkaar in zijn hotelkamer in Port Barcares. Hij wordt de volgende dag naar Engeland gevlogen voor medische behandeling. De concerten in Barcelona, Madrid, Porto en Cascais worden daarop afgezegd. Op 23 Juli 1980 is Ferry weer voldoende hersteld en wordt de tournee hervat met een concert in Brighton, Engeland.

Jean Michel Jarre geeft op 14 Juli 1979 een groot concert/spektakel op de Place De La Concorde in Parijs. Het is die dag precies 190 jaar geleden dat de Bastille bestormd werdt. Het concert haalt het Guiness Book Of Records als grootste openlucht concert ooit, met een bezoekers aantal van meer dan 1 miljoen mensen. Jean Michel Jarre zal in de komende jaren dit record nog drie keer breken, met als huidig hoogtepunt 3,5 miljoen bezoekers bij The Moscow State University in Moskou, September 1997, ter gelegenheid van het 850 jarig bestaan van Moskou.

Clarence_whiteOp 14 Juli 1973 komt Clarence White, voormalige gitarist van The Byrds en The Kentucky Colonels, in Palmdale in de staat Californie om het leven als hij door de dronken Yoko Ito wordt aangereden terwijl hij zijn apparatuur aan het inladen is. Clarence White is op dat moment net met de opname's begonnen voor een solo album, waarvoor al 4 nummers af zijn. Clarence White wordt op 7 Juni 1944 als Clarence LeBlanc in Madawaska, Maine geboren. Na zijn dood verschijnen verschillende postuum uitgebrachte albums van The Kentucky Colonels en van The Byrds. Ook Late For The Sky van Jackson Brown en Kindling van Gene Parsons, waarop White meespeelde worden opnieuw uitgebracht. Yoko Ito wodt veroordeeld tot een jaar gevangenisstarf en haar rijbewijs wordt ingenomen. Clarence White is 29 jaar geworden.

Op 14 Juli 1988 begint Michael Jackson in het Wembley Stadium in Londen aan een serie van zeven uitverkochte concerten. In totaal wonen 504.000 Britten de concerten bij, waaronder muziekcollega's als Boy George, Terence Trent D' Arby en Diana Ross. Volgens het Guiness Book of World Records is het de meest succesvolle concert reeks op één locatie uit de muziek geschiedenis.

In The Empire op Leicester Square in Londen, gaat op 14 Juli 1982 de film The Wall in premiere. De hoofdrol wordt gespeeld door Bob Geldof van The Boomtown Rats. De film is gebaseerd op het Pink Floyd album The Wall waarvoor bassist Roger Waters de meeste muziek heeft geschreven. Rogers Waters is ook nog even in de film te zien als huwelijksgast. The Wall is geregisseerd door Alan Parker (Evita, Fame, Midnight Express)

Who_are_youOp 14 Juli 1978 wordt in Engeland de single Who Are You van The Who uitgebracht. Op de B-kant staat Had Enough. Het was eigenlijk de bedoeling om de single al op 30 Juni 1978 uit te brengen. In Engeland wordt de 18e plaats gehaald. In Amerika waar Who Are You op 5 Augustus wordt uitgebracht, haalt het plaatje de 14e plaats. In Nederland wordt slechts de tipparade gehaald. Who Are You is de laatste single waarop drummer Keith Moon meespeelt. Moon overlijdt op 7 September 1978.

Compay_segundoCompay Segundo, één van de leden van de Buena Vista Social Club, overlijdt op 14 Juli 2003 aan de gevolgen van een nierinfectie. Compay Segundo wordt op 18 November 1907 op Cuba geboren als Maximo Francisco Repilado Munoz. De bijnaam Compay Segundo krijgt Maximo in de jaren vijftig wanneer hij als de helft van het duo Los Compadres altijd de lage tegenstem zingt. Compay staat voor "vriend" en Segundo voor "tweede"  Na een succesvolle loopbaan als muzikant in de jaren vijftig veranderd ook op Cuba in de jaren zestig de muzikale stijl. Compay Segundo blijft zijn stijl echter trouw en neemt genoegen met een baantje in de sigarenindustrie. In 1989 wordt Compay Segundo door de Amerikaanse musicoloog Danilo Orozco opgespoord en uitgenodigd voor een optreden in het Smithsonian Institute in Washington. Een aantal jaar later is hij te zien op het Flamenco Festival in de Spaanse stad Sevilla. Internationaal breekt Compay Segundo door met de door Ry Cooder samengestelde lofzang op de Caribische muziek de Buena Vista Social Club. Het album wordt door Ry Cooder op Cuba opgenomen. Op het album zijn naast Compay Segundo ook de Cubaanse muzikanten Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez en Omara Portuondo te horen. Het melancholische, sensuele en nostalgische Buena Vista Social Club wordt door de Amerikaanse muziekindustrie bekroond met een Grammy, maar Ry Cooder wordt later door de Amerikaanse overheid aangesproken omdat hij de regels met betrekking tot de economische boycot van Cuba heeft overtreden. ER volgt ondermeer een lange tournee met een uitverkocht Carnegie Hall in New York. Het daverende optreden in het Amsterdamse Carre wordt vastgelegd door filmer Wim Wenders. De overweldigende belangstelling voor de Cubaanse muziek doet Compay Segundo niet zo veel. Hij vind het prachtig dat velen zijn muziek mooi vinden, maar piekert er niet over om zich buiten Cuba te vestigen. Hij blijft op Cuba wonen en verblijft af en toe voor een korte concertreeks in het buitenland. Compay Segundo is 96 jaar geworden.

Op 14 Juli 1972 wordt in Amerika tijdens de conventie van de Democratische partij senator George McGovern namens de Democraten aangewezen als hun kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Aretha Franklin zingt tijdens de conventie The Star-Spangled Banner, het Amerikaanse Volkslied. The Star-Spangled Banner is geschreven door Francis Scott Key (1779 - 1843) een Amerikaanse advocaat en dichter, die het Amerikaanse volkslied heeft geschreven The Star-Spangled Banner. George McGovern verliest in november 1972 de verkiezingen van de zittende president Richard Nixon.

Andr_claveauIn Brassac, Tarn in de Franse Pyreneeen overlijdt op 14 Juli 2003 de zanger Andre Claveau. Andre Claveau wordt op 17 December 1911 in Parijs geboren. In 1958 wint hij in Hilversum het derde Eurovisie Songfestival met Dors Mon Amour. Ook is Andre Claveau een verdienstelijk acteur. In die hoedanigheid is hij ondermeer te zien in de films La Route Du Bonheur (1953), French Cancan (1955) en Prisonniers De La Brousse (1960). Andre Claveau is 87 jaar geworden.

Leo_ferrOp 14 Juli 1993 overlijdt in Castellina in Chianti in Toscane, Italixc3xab de Franse chansonnier Leo Ferre. Leo Ferre wordt op 24 Augustus 1916 geboren in Monaco en begint zijn carriere vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zijn leven lang is hij anarchist, de chansonnier treedt altijd in het zwart op. Ferre is goed bevriend met Juliette Greco voor wie hij vele chansons schrijft. In Nederland worden zijn nummers ondermeer vertolkt door Wende Snijders. Leo Ferre is 77 jaar geworden.

Prod_sympathy_f_bigBuffalo Bob & The Rinkelstars komen op 14 Juli 1990, met het nummer Sympathy For The Devil, binnen op een 32ste plaats in de Nederlandse Top 40. De single van Buffalo Bob & The Rinkelstars is een bewerking van Sympathy For The Devil, een nummer van Mick Jagger en Keith Richards, gemixed met Loaded van Dizzy Gillespie. Sympathy For The Devil bereikt de achttiende plaats. Buffalo Bob & The Rinkelstars is een grap van de Radio Veronica-discjockeys Rob Stenders en Jeroen van Inkel. Zij hebben dit liedje opgenomen in de Fendal Soundstudio's in Loenen aan de Vecht. Ben Liebrand tekent voor de productie. Op de B-kant van Sympathy For The Devil staat A Few Miles High. Dit is een compositie van Rob Stenders, Jeroen van Inkel en Unico Glorie, de producer van Stenders & Van Inkel. Dit radioprogramma wordt iedere vrijdagavond van zeven tot tien uur bij Veronica op Radio 3 wordt uitgezonden.

Op 14 Juli 1992 overlijdt Henk van der Molen. In de jaren zestig wordt Henk van der Molen de begeleider van Martine Bijl, en schrijft talloze liedjes voor haar. In 1967 verlaat Henk van der Molen zijn vrouw om met de 19-jarige Martine Bijl door het leven te gaan. Als zij hem in 1990 verruilt voor Berend Boudewijn leeft Henk van der Molen verder als een gebroken man. Henk van der Molen is 71 jaar geworden.

In Juli 1999 wordt er in de Siegen in Duitsland een expositie gehouden van schilderijen van Paul McCartney. In de Engelse kranten staat op 14 Juli 1999 te lezen dat dit "masterworks" zijn. Paul McCartney heeft de schilderijen tussen 1988 en 1995 gemaakt.

Op 14 Juli 1998 wordt door Clive Davis een feest in het Central Park in New York georganiseerd. De directeur van Arista Records viert hiermee het feit dat het album Surfacing van Sarah McLachlan drie keer platina is geworden. Uiteindelijk wordt Surfacing in Amerika acht keer platina, en worden er wereldwijd 11 miljoen exemplaren van verkocht. Van Surfacing verschijnen vijf singles: Building A Mystery, Sweet Surrender, Adia, Angel en I Love You. In Nederland bereikt Surfacing op 3 Juli 1999 een 51ste plaats als hoogste notering, en staat het album 'slechts' negen weken genoteerd in de Album Top 100.

Easy_rider_soundtrackIn New York gaat op 14 Juli 1969 de film Easy Rider in voorpremiere. In deze cult-film spelen Peter Fonda en Dennis Hopper de vrijgevochten motorrijders Wyatt en Billy. Bijrollen zijn er voor Jack Nicholson, Phil Spector en Justin en Bridget, de jonge kinderen van Peter Fonda. Op 13 Augustus 1969 is in Los Angeles de officiele premiere van Easy Rider. De soundtrack van Easy Rider komt op 6 September 1969 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt een zesde plaats. Op 19 Januari 1970 bereikt Easy Rider de gouden status in Amerika, en is hiermee de eerste soundtrack van een popfilm die met goud wordt bekroond. Op dit album staan ondermeer Born To Be Wild en The Pusher van Steppenwolf, If Six Was Nine van Jimi Hendrix en The Ballad Of Easy Rider van Roger McGuinn. Vanaf 4 September 1969 is Easy Rider in de Nederlandse bioscopen te zien.

Op 14 Juli 2006 wordt door het gerechtshof in Londen bepaalt dat Nigel Oliver twee jaar lang een medische en psychologische behandeling moet ondergaan. De 55-jarige schizofrene Oliver heeft in 2003 geprobeerd om tachtig uur aan geluidsbanden van The Beatles te verkopen. Het materiaal was afkomstig van de opnamesessies voor Let It Be, het laatste album van The Beatles.

Monique_ebbinkOp 14 Juli 2007 overlijdt Monique Ebbink. Monique Schreijenberg (haar meisjesnaam) is de zangeres en frontvrouw van de Arnhemse groep Sugar & The Lollipops. Deze band maakt uptempo poprock waarbij de invloed van plaatsgenoten Long Tall Ernie & The Shakers duidelijk hoorbaar is. Twee leden uit die band, Arnie Treffers en Tony Britnell, zorgen dan ook voor alle liedjes en muziek. Treffers produceerd bovendien ook hun enige (titelloze) album dat in 1981 verschijnt. Het van deze LP afkomstige nummer I Can Dance wordt een hit in Duitsland en staat op nummer 1 in de Deense hitparade. Nadat de single is aangeslagen in het buitenland, wordt I Can Dance ook een succes in Nederland waar het op 21 Maart 1981 een 14e plaats in de Top 40 bereikt. De opvolger Dancing Dynamo doet het al een stuk minder en bereikt op 9 Mei 1981 slecht de 30ste plaats in de Nederlandse Top 40. Een derde single, Like A Rollercoaster flopt. Voor Sugar & The Lollipops blijft het hierbij. Monique Ebbink maakt in 1983 onder de naam Sugar nog een single (Nothing But Words b/w Hot Night), waarna het stil wordt rond haar muzikale activiteiten. Monique is 48 jaar geworden.

License To Kill gaat op 14 Juli 1989 in het Odeon Theatre aan Leicester Square in Londen in premiere. Na afloop worden de hoofdrolspelers van deze zestiende James Bond-film (Timothy Dalton, Robert Davi en Carey Lowell) voorgesteld aan Prins Charles en Prinses Diana. Ook acteur Kirk Douglas en de voormalige Bond-meisjes Jane Seymour en Britt Ekland onderhouden zich kort met het prinselijk paar. De titelsong wordt gezongen door Gladys Knight en is op 17 Juni 1989 de Nederlandse Top 40 binnengekomen. License To Kill bereikt op 22 Juli 1989 als hoogste positie de twee plaats,waar het drie weken blijft staan.


Muziek Jarige Op 14 Juli

1933: Del Reeves (Franklin Delano Reeves) - Country Zangeres USA († 1 Jan. 2007)
1945: Willy Middel - Cuby & The Blizzards Bas
1952: Chris Cross - Ultravox Bas
1966: Ellen Reid - The Crash Test Dummies Toetsen
1971: Nick McCabe - The Verve Gitaar
1978: Nadja Nooijen - Close II You Zangeres
1982: Cathy Newell - Bellefire Zangeres/Viool
1912: Woody Guthrie (Woodrow Wilson Guthrie) - Folk Zanger USA († 3 Okt. 1967)
1975: MC Taboo (Jaime Gomez) - Black Eyed Peas Rapper
1978: Ruben Studdard - Zanger USA (American Idol II)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten