Zoeken in de muziekgeschiedenis

5 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 6 December

The_rolling_stones_altamontThe Rolling Stones geven op 6 December 1969 een gratis concert op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore in het noorden van Californie. Slechts 24 uur voor het concert wordt met behulp van jurist Melvin Belli een contract getekend met Dick Carter van de Altamont Raceway. Eerder zijn het Golden Gate Park en de Sears Point Raceway in Sonoma County afgewezen, omdat The Rolling Stones niet aan de daar gestelde eisen kunnen voldoen.Het grootste aantal mensen dat Altamont ooit gehad heeft is 65.000. Het voorprogramma wordt verzorgd door Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, en Crosby Stills Nash & Young. Er komen 500.000 mensen op dit evenement af. Op aanraden van The Grateful Dead worden de Hell's Angels ingehuurd als ordedienst. Het concert wordt door David en Albert Maysles opgenomen voor de concertfilm Gimme Shelter. Hierin is te zien hoe de achttienjarige Meredith Hunter wordt doodgeslagen door Alan David Pissaro van de Hell's Angels. "Brothers en Sisters, kom op nou. Laat iederxc3xa9xc3xa9n kalm blijven! We kunnen kalm blijven, iederxc3xa9xc3xa9n! Iedereen moet nu kalmeren. Kom op. Hoe doen we dat daar ? Iedereen is all right? Hebben we onszelf nog in de hand? Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik kon het niet zien. Ik hoop dat jullie OK zijn. Gaat het goed daar? Oke, laten we nu even een minuut pauzeren om op adem te komen. Iedereen moet nu even kalm blijven. Is er daar iemand gewond? Oke, ik denk dat we nu kalm zijn, we kunnen weer muziek maken", Mick Jagger vlak voor de moord. Gimme Shelter gaat op 6 December 1970 in de Amerikaanse bioscopen draaien. Op 14 Januari 1971 wordt Pissaro vrijgesproken door het Alameda County Superior Court. Hij zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Later eist hij 200.000 dollar schadevergoeding van The Rolling Stones wegens schending van zijn privacy. De moord op Meredith Hunter is niet het enige incident van Altamont. Een man onder invloed van LSD verdrinkt, twee jongens worden doodgereden, de dader rijdt door. Een man breekt beide benen en zijn bekken als hij van een viaduct naar beneden springt om aan enkele Hell Angels te ontkomen. Er worden twee baby's geboren en de totale schade is $400.000.

Op het buitenverblijf van Elton John in het graafschap Surrey trouwen op 6 December 2003 in het diepste geheim Elvis Costello en Diana Krall. Er zijn ongeveer 150 gasten, waaronder Paul McCartney en de Canadese consul, Pamela Wallin. De 39 jarige jazz zangeres en 49 jarige zanger hebben elkaar ontmoet tijdens de uitreiking van de Grammy's in 2002. Het is voor Elvis Costello zijn derde huwelijk. Zijn vorige huwelijk met Cait O'Riordan, bassiste van The Pogues, heeft zestien jaar geduurd. Voor Diana Krall is het haar eerste huwelijk.

Cliff Richard wordt op 6 December 1959 door de luisteraars van het programma Swoon Club van Radio Luxembourg verkozen tot The King Of Rock 'n'Roll. Cliff Richard & The Shadows zijn in December 1959 te zien in Babes In The Wood, dat wordt opgevoerd in het Globe Theatre in het Engelse Stockton. Cliff Richard speelt een zingende sheriff.

The_beatles_1963_christmas_recordThe Beatles versturen op 6 December 1963 hun eerste Christmas Record naar de leden van hun Engelse fanclub. Op het slappe 45-toerenplaatje bedanken zij hun fans voor een fantastisch jaar. De opnamen zijn op 17 Oktober 1963 in Abbey Road studio 2 in Londen gemaakt, op dezeflde dag dat The Beatles het nummer I Want To Hold Your Hand opnemen. Op het slappe plastic plaatje staan de volgende nummers: Good King Wenceslas/John Talking/Paul Talking/Good King Wenceslas, Ringo/George Talking/ Good King Wenceslas, George/Rudolph The Red Nosed Ringo. Het script van de verhaaltjes is geschreven door de persvoorlichter van The Beatles, Tony Barrow.

Levenslang van 4 Fun komt op 6 December 1995 op nummer 25 binnen in de Nederlandse Top 40. 4 Fun bestaat uit acteurs die in verschillende soap-series spelen. Dit zijn Chris Zegers uit Onderweg Naar Morgen, Winston Gerschtanowitz en Michiel de Zeeuw uit Goudkust en Jimmy Geduld uit Goede Tijden Slechte Tijden. Levenslang is geschreven en geproduceerd door Eric van Tijn en Jochem Fluitsma, en bereikt de veertiende plaats.

Op 6 December 2002 overlijdt David Leon Knight aan de gevolgen van een hartaanval. David Knight is geboren op 22 Augustus 1947 in Atlanta en is de jongste broer van zangeres Gladys Knight. David speelt al meer dan 30 jaar als percussionist in de band van zijn zuster. Complicaties door zijn ziekte diabetes dwingen David Knight te stoppen met zijn werk. "It's a celebration day for him because he suffered for so long," aldus zijn nichtje Kenya Jackson, die namens de familie een verklaring aflegd. David Knight wordt begraven op Palm Valley View Cemetery, en is 55 jaar geworden.

Cliff Richard bekeert zich op 6 December 1967. In de St. Paul's Church in Finchley in Londen treedt hij toe tot The Church Of Engeland. Graham Leonard, de bisschop van Willesden, neemt hem zijn belijdenis af.

Huddie_ledbetterOp 6 December 1949 overlijdt blueszanger Huddie Ledbetter. Huddie William Ledbetter wordt op 29 Januari 1889 bij Mooringsport in Louisiana geboren. Zijn geboortejaar staat niet voor 100% vast en varieert van 1885 tot 1901. Ledbetter groeit uit tot een legendarische folkblues-zanger annex -gitarist. Leadbelly behoort tot de eerste generatie zwarte artiesten uit de Verenigde Staten die hun muziek op de plaat weten vast te leggen. In de periode 1933- 1948 maakt hij, aanvankelijk alleen voor het culturele schatbewaardersinstituut Library Of Congress, maar vanaf 1940 ook voor meerdere platenlabels, waaronder het roemruchte Folkways Records, meer dan 400 opnamen, die gedeeltelijk onuitgebracht blijven. Zijn muziek is een doorsnee van wat er rond 1900 aan zwarte muziek wordt gemaakt. Zijn enorme repertoire wordt naast de gebruikelijke blues gevormd door cajun, worksongs, ballades, spirituals en dansnummers. Folklorist John Lomax is als werknemer van de Library Of Congress verantwoordelijk voor de ontdekking van Leadbelly, wanneer hij hem in 1933 tijdens veldwerk aantreft in de staatsgevangenis van Louisiana, Ledbelly zit een straf uit vanwege moord, na een ruzie met een man over een vrouw. Hij is het ook die Leadbelly introduceert bij het blanke publiek, gepresenteerd als moordenaar, Demon en King Of The Twelve-String Guitar. De invloed die Leadbelly dank zij deze promotie op de blanke folkmuziek heeft, is groot en werkt lang na (Skiffle, Bob Dylan) Leadbelly maakt na zijn vrijlating in 1940 ook deel uit van The Headline Singers, samen met Woody Guthrie en het latere bluesduo Sonny Terry en Brownie McGhee. In 1948 moet hij een Europese tournee inkorten wegens ziekte, waaraan hij een jaar later overlijdt. Hoe oud Ledbetter geworden is hangt af van zijn geboortejaar.

De film Ferry Cross The Mersey gaat op 6 December 1964 in The New Victoria Cinema in Londen in premiere. De film gaat in de Beatscene in Liverpool gedurende de jaren 60. De hoofdrollen worden gespeeld door Gerry & The Pacemakers, die in feite zich zelf spelen. Verder zijn ondermeer Eric Barker, Cilla Black, Les Chadwick en George A. Cooper te zien. Het script is geschreven door Tony Warren, bekend van de langst lopende soap ooit in Engeland Coronation Street.

Rob de Nijs komt op 6 December 1975 de Nederlandse LP Top 50 binnen met zijn LP Kijken Hoe Het Morgen Wordt. Dit album komt niet hoger dan een 42ste plaats. Op Kijken Hoe Het Morgen Wordt staan naast de titelsong Zet Een Kaars Voor Je Raam, Te Warm, Drink Wat Van Mij, 't Heeft Te Lang Geduurd, Onweer, Marijke, Zo Vaak, De Zwemmer en Laat Het Water Open.

Roy_orbisonTijdens een bezoek aan zijn moeder in Hendersonville in Tennessee overlijdt Roy Orbison op 6 December 1988 aan een hartstilstand. Roy Kelton Orbison wordt geboren op 23 April 1936 in Vernon in Texas. Roy Orbison brengt zijn jeugd door in het nabij gelegen Wink. Op zijn zesde leert hij gitaar spelen, mede dank zij een vader die zelf amateur-country & western-musicus is. Op zijn achtste treedt hij al op voor de radio en als tiener maakt hij met zijn groep The Wink Westerners opnamen in de studio van Norman Petty. Een van de opnames komt op instigatie van Johnny Cash terecht bij Sam Phillips, eigenaar van het legendarische Sun-label in Memphis en ontdekker van o.a. Elvis Presley en Jerry Lee Lewis. De laatste neemt een van Roy's songs op (Down The Line), evenals The Everly Brothers (Claudette). Zijn eigen eerste plaatje voor het Sun-label is Ooby Dooby (1956). Orbison maakt diverse opnamen voor Sun en RCA, maar zijn talent komt pas echt goed tot zijn recht als hij in 1959 naar Nashville verkast en onder leiding van Fred Foster voor diens Monument-label gaat opnemen. Al zijn grote hits stammen uit die periode. In 1965 tekent hij bij MGM, waar de hits in eerste instantie blijven doorgaan tot hij eerst zijn vrouw Claudette verliest (in 1966 bij een motorongeluk) en daarna twee van zijn drie kinderen (in 1968 bij een brand). Orbison stort geestelijk in en de jaren zeventig zijn bijzonder zorgelijk voor hem. Halverwege de jaren tachtig laait de belangstelling voor zijn muziek plotseling weer op als In Dreams opklinkt tijdens een sleutelscene in de David Lynch-film Blue Velvet. Sterren als Bruce Springsteen, Elvis Costello en Jackson Browne eren Orbison en zijn songs in een tv-concertspecial, Roy Orbison And Friends, A Black And White Night, die ook als DVD en als Roy Orbison And Friends/A Black And White Night wordt uitgebracht. Platenmaatschappij Virgin biedt hem weer een contract aan en hij vormt samen met o.a. Bob Dylan de supergroep Traveling Wilburys. Zijn nieuwe album Mystery Girl bevat compositorische bijdragen van Costello, Petty, Jeff Lynne, Bono en The Edge van U2 en wordt een eclatant succes. Helaas mag Orbison dat zelf niet meer beleven, want totaal onverwacht komt aan het einde van het voor hem zo positief verlopen jaar 1988 het bericht dat The Big O in de vroege ochtend van 7 December 1988 aan een hartaanval is bezweken. Postuum heeft hij nog hits met You Got It en She's A Mystery To Me van het album Mystery Girl. Roy Orbison is 52 jaar geworden.

Rick Astley neemt op 6 December 1986 in de PWL-studio in Londen het nummer Never Gonna Give You Up op. Never Gonna Give You Up is geschreven en geproduceerd door Stock, Aitken & Waterman. Pas op dinsdag 25 Augustus 1987 wordt Never Gonna Give You Up op single uitgebracht. Op 12 September 1987 komt Never Gonna Give You Up de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 10 Oktober 1987 vier weken op de eerste plaats.

Een fan van de Babyshambles neemt op 6 December 2007, tijdens een feestje rond de NME Awards in de IndigO2 in Londen, de microfoon over van Pete Doherty. De zanger is niet komen opdagen. Doherty laat op het laatste moment weten dat hij te ziek is om op te treden. Bassist Drew McConnell van Babyshamples vraagt de 18-jarige Jamie Dell uit NewCastle, die vooraan staat, of hij gitaar kan spelen (ook gitarist Mik Wittnall is niet aanwezig). Vervolgens mag Dell het podium op om het nummer Carry On Up The Morning mee te spelen. "Everyone was singing along and cheering. I thought it was a dream when I woke up this morning." aldus Dell. McConnell laat later weten dat Doherty een geldige reden had om verstek te laten gaan. "There's a legitimate reason why he couldn't make it. It's not anything to do with drugs being taken, put it like that. He's our best mate and a recovering addict. It wasn't right for him to come out tonight."

Op 6 December 1973 bereikt The Joker van The Steve Miller Band in Amerika de gouden status. The Joker komt op 20 Oktober 1973 binnen in de Billboard Hot 100, en staat in de week van 12 Januari 1974 op de eerste plaats. The Joker is de eerste van drie nummer 1-hits van The Steve Miller Band.

What_we_did_last_summerRobbie Williams geeft op 6 December 2003 een concert in Auckland in Nieuw-Zeeland. Ook in Melbourne en Sydney in Australixc3xab wordt door de Englese zanger opgetreden. De laatste live-datum van Robbie Williams in Australixc3xab is 14 December 2003. In het voorprogramma staat Duran Duran. Op 6 December 2003 wordt ook bekend dat Robbie Williams in Groot-Brittannie een nieuw record op zijn naam heeft gebracht. Zijn DVD What We Did Last Summer is, volgens de platenmaatschappij van Robbie Williams, de snelstverkochte muziek-DVD ooit. In de eerste week nadat de DVD is uitgebracht, zijn er 46.000 exemplaren verkocht. Het oude record van 27.000 exemplaren staat op naam van Led Zeppelin. What We Did Last Summer is een DVD-registratie van de historische concerten die Robbie Williams begin Augustus 2003 heeft gegeven bij Knebworth in Engeland. Hij heeft hier opgetreden voor 375.000 fans. Het televisieverslag van deze drie concerten heeft in Engeland drieeneenhalf miljoen kijkers getrokken.

Op 6 December 2005 wordt op Buckingham Palace in Londen gitarist Brian May van Queen door koningin Elizabeth benoemd tot Commander Of The Order Of The British Empire. May wordt vergezeld door zijn echtgenote, de actrice Anita Dobson. Tijdens de feestelijkheden rond het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth heeft Brian May in juni 2002 op het dak van Buckingham Palace het Britse volkslied op zijn gitaar gespeeld. Brian May herinnert de koningin hieraan. "Het is hier toch wel wat warmer dan bovenop het dak", is haar reactie.

Predikant Charles Boykin uit Tallahassee in Florida organiseert op 6 December 1975 een openbare verbranding van platen van Elton John en The Rolling Stones. Boykin is tot deze daad gekomen, nadat hij heeft gelezen dat onderzoek heeft bewezen dat van de 1000 ongehuwde moeders in Tallahassee er 984 sex hebben gehad terwijl er geluisterd werd naar rock muziek.

The_beatles_when_im_sixtyfourThe Beatles staan op 6 December 1966 in EMI-studio 2 van Abbey Road in Londen om het nummer When I'm Sixty-Four voor het album Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band op te nemen. When I'm Sixty-Four is het tweede nummer dat op de band wordt vastgelegd, op 24 November 1966 zijn The Beatles al begonnen met de opname van Strawberry Fields Forever. When I'm Sixt-Four is geen nieuw liedje. The Beatles hebben When I'm Sixty-Four al begin jaren zestig in de Cavern Club gespeeld. "When I'm Sixty-Four is something Paul wrote at the time of the Cavern. We added something to it, like grandchildren on your knee and Vera, Chuck and Dave. It was something we had often played at the Cavern when the amplifiers packed in. Then we use the piano to accompanythe song", aldus John Lennon. Paul wil het liedje nu opnemen, omdat zijn vader James 64 jaar is geworden in Juli 1966. Within You Without You is op 3 April 1967 het laatste nummer voor Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band dat door George Harrison afgemaakt wordt. De andere nummers hoeven alleen nog maar gemixt te worden.Op 1 Juni 1967 wordt het album in Engeland uitgebracht. Amerika volgt een dag later.

Lee Towers geeft van 6 t/m 11 December 1986 enkele concerten in de Rotterdamse Ahoy'. Tijdens deze reeks Gala Of The Year-concerten worden op 8 December 1986 plaatopnamen gemaakt. De live-versie van You'll Never Walk Alone wordt begin 1989 op Ariola 109 092 als single uitgebracht.

Mtley_creTijdens een persconferentie die op 6 December 2004 voor de Whiskey A Go Go in Hollywood wordt gegeven, maakt Motley Crue bekend dat zij weer in hun oorspronkelijke bezetting bij elkaar komen voor een wereldtournee. Zanger Vince Neil, gitarist Mick Mars, bassist Nikki Sixx en drummer Tommy Lee hebben voor deze lokatie gekozen omdat zij in de jaren 80 veel in de Whiskey A Go Go heben gespeeld. Voor de gelegenheid is de Sunset Strip waar de nachtclub gevestigd is door de politie afgezet. Televisiezender VH-1 doet rechtstreeks verslag van de persconferentie. Op 8 December 2004 werkt Motley Crue mee aan de show rond de uitreiking van de Billboard Music Awards 2004 in Las Vegas. In 2005 verschijnt er van Motley Crue een verzamel-CD met tenminste twee nieuwe tracks. Op 9 Januari 2005 treedt Vince Neil in Las Vegas in het huwelijk met zijn vriendin Leah Gardini.

Op 6 December 1980 komt Het Is Koud Zonder Jou van Andre Hazes op 36 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Op de B-kant staat Vertel Me De Waarheid. Het Is Koud Zonder Jou van Andre Hazes blijft op twintig steken.

Sean Combs alias P. Diddy wordt op 6 December 2004 persoonlijk in het Witte Huis in Washington rongeleid door president Bush en zijn vrouw Laura. P. Diddy heeft op 5 December 2004 meegewerkt aan de show rond de uitreiking van de jaarlijkse Kennedy Center Honours in Washington. Tijdens de rondleiding in het Witte Huis feliciteert The First Lady P. Diddy met zijn verjaardag op 4 November. Hierop komt naar voren dat ook zij die dag jarig is. President Bush suggereert dat zij dit in 2005 samen zouden moeten vieren. "Dat ga ik regelen", is de reactie van P. Diddy.

Op 6 December 1995 wordt Michael Jackson met uitputtingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in New York. Tijdens de repetities voor een televisie-special is de zanger bewusteloos neergevallen. Vanwege zijn ziekenhuisopname kan hij 's avonds niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Billboard Music Awards. Michael Jackson zou worden onderscheiden als de eerste artiest die met een single nieuw binnenkomt op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Dit is gebeurd op 2 september 1995 met zijn single You Are Not Alone.

Het debuutoptreden van John Cougar Mellencamp in New York wordt op 6 December 1986 door een stroomstoring twintig minuten onderbroken. De Canadese zanger belooft de 24.000 toeschouwers dat zij allen hun geld terugkrijgen.

Mary_mimi_stanley_met_john_lennonMary (Mimi) Stanley, de jongere zuster van de moeder van John Lennon, Julia overlijdt op 6 December 1992. Omdat Julia de kost moet verdienen en zelf John niet kan opvoeden, mag hij bij zijn tante Mimi inwonen. Zijn leven lang heeft John Lennon een nauwe band met deze tante onderhouden. Zo heeft hij in 1965 een bungalow ter waarde van 25.000 pond voor haar gekocht. Vlak voor zijn dood heeft John Lennon haar nog gebeld om te zeggen dat hij heimwee heeft en dat hij snel weer langs wil komen. Mary (Mimi) Stanley is 89 jaar geworden.

Vanaf 6 December 1974 ligt de single Ding Dong van George Harrison in de platenwinkel. Ding Dong komt op 4 Januari 1975 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt een negende plaats.

Na Na Na He He van Los Piratos komt op 6 December 1969 op 36 binnen in de Nederlandse Top 40. Na hier twee weken op gestaan te hebben is de single alweer uit de lijst verdwenen. Na Na Na He He van Los Piratos is een week eerder de Alarmschijf op Radio Veronica. Op de B-kant staat Boem!, een instrumentaal nummer van Hans van Hemert, die ook de producer is. Los Piratos bestaan uit de Veronica-discjockeys Rob Out, Lex Harding en Jan van Veen. Hun collega Stan Haag heeft de Nederlandse tekst gezorgd van Na Na Na He He. De originele versie is van de Amerikaanse groep Steam. Hun Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye staat vanaf 6 december 1969 twee weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Deze single van Steam blijft in ons land in de Tipparade steken.

Nadat drie eerdere optredens zijn afgelast, beginnen The Sex Pistols op 6 December 1976 aan een tournee door Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Damned, The Clash en de Amerikaanse groep The Heartbreakers.

Lady_sings_the_bluesOp 6 December 1971 beginnen in de wijk Los Feliz in Los Angeles de opnamen van Lady Sings The Blues, een film over blues zangeres Billie Holiday. Voor Los Feliz is gekozen omdat het precies lijkt op het Baltimore ten tijde van Billie Holiday's jeugd. De hoofdrol is voor Diana Ross, die de rol speelt van de in 1959 overleden zangeres. In totaal zijn er 41 dagen nodig om de 4.5 uur durende film op te nemen. In de montage wordt Lady Singd The Blues teruggebracht tot 2uur en een kwartier. De regie is in handen van Sidney J. Furie. Lady Sings The Blues gaat op 26 Oktober 1972 in het Lowe's State I in New York in premiere. Omdat Diana Ross hoogzwanger is, kan zij niet bij de premixc3xa8re aanwezig zijn. Drie dagen, 29 Oktober 1972 bevalt zij van dochter Tracee Joy Silberstein. Lady Sings The Blues wordt genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor beste vrouwelijke hoofdrol, maar valt in elke categorie buiten de prijzen.

Sid Vicious maakt op 6 December 1978 in de Hurrah Club in New York ruzie met Todd Smith. De bassist van The Sex Pistols gooit een glas bier in het gezicht van deze broer van zangeres Patti Smith en geeft hem een paar rake klappen. Sid Vicious is net op borgtocht vrijgelaten na de moord op zijn vriendin Nancy Spungen op 11 Oktober 1978. Op 7 December 1978 verdwijnt Sid Vicious opnieuw achter de tralies.

George_clintonOp 6 December 2003 wordt, in Tallahassee in Florida, George Clinton van The P-Funk All Stars gearresteerd. George Clinton wekt, gezeten in een geparkeerde Nissan, de nieuwsgierigheid van een passerende politieagent. De 63-jarige muzikant lijkt een dikke sigaar te roken. Als hij hierover door de agent wordt aangesproken, probeert George Clinton een glazen crack-pijpje te verstoppen tussen de autostoelen. Desgevraagd geeft hij toe een beetje cocaxc3xafne in zijn bezit te hebben. George Clinton heeft een uur vastgezeten op het politiebureau van Tallahassee. Na te zijn verhoord, is hij op borgtocht vrijgelaten. De borgsom bedraagt (omgerekend) bijna 2200 euro. George Clinton wordt aangeklaagd voor het bezit van cocaine en parafernalia voor het gebruik van drugs.

De Amerikaanse zanger Gene Vincent is op 6 December 1959 te gast in The Marty Wilde Show in de Tooting Granada in Londen. Dit optreden is voor Gene Vincent zijn podiumdebuut in Engeland.

Op 6 December 1999 wordt Gabriel Gomez aangeklaagd voor de ontvoering van en de moord op zijn halfzus Sandra Rosas. De vrouw van Cesar Rosas van Los Lobos is op 23 oktober 1999 door Gabriel Gomez ontvoerd uit haar huis in Rowland Heights in Californie.

Boris_when_you_think_of_meDe eerste aflevering van de tweede serie Idols wordt op 6 December 2003 door RTL4 uitgezonden. Dit televisieprogramma wordt gepresenteerd door Reinout Oerlemans en Tooske Breugem. De jury bestaat, net als in de eerste serie, uit Henkjan Smits, Jerney Kaagman, Edwin Jansen en Eric van Tijn. Op 1 Mei 2004 wordt de 24-jarige Boris Titulaer uit Venlo tot winnaar van Idols 2 uitgeroepen. De Nijmeegse zangeres Maud eindigt op de tweede plaats. De eerste single van Boris, When You Think Of Me, komt op 15 Mei 2004 op de eerste plaats van de Mega Top 50 binnen, en blijft daar 4 weken staan. Maud doet het een stuk minder. Haar single, Zoals Je Naar Me Kijkt, komt op 25 September 2004 slecht tot een zesde plaats als hoogste notering.

David Bowie moet op 6 December 2003, door ziekte, enkele optredens van zijn Reality-tournee door Noord-Amerika afzeggen. Op 13 December 2003 staat Bowie in het Canadese Montreal weer op de planken. De Reality tournee duurt tot 20 December 2003. De afgelaste optredens worden in Maart, April en Mei 2004 ingehaald.

Rosanna_davidson_en_chris_de_burghOp 6 December 2003 wordt Rosanna Davidson (links), de oudste dochter van zanger Chris De Burgh (rechts), uitgeroepen tot Miss World. Rosanna Davidson vertegenwoordigt Ierland. De Miss World-verkiezingen vinden voor het eerst plaats in China. Vrienden van Rosanna Davidson spreken tegen dat haar verkiezing tot Miss World "doorgestoken kaart" zou zijn. Cynici menen dat Rosanna Davidson haar eretitel te danken heeft aan het feit dat haar vader een wereldberoemde popzanger is. Zelf beweert de negentienjarige schoonheidskoningin het tegenovergestelde. "Als mijn vader niet zo beroemd zou zijn, zou deze beschuldiging er ook niet zijn", aldus Rosanna Davidson. De organisatie van Miss World doet de aantijgingen af als "onzin".

Cold Turkey van John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band komt op 6 December 1969 op de veertigste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week later staat deze single, met op de B-kant Don't Worry Kyoko op 39. Daarna is Cold Turkey uit de lijst verdwenen. John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band hebben Cold Turkey en Don't Worry Kyoko op 30 september 1969 opgenomen. John Lennon wil Cold Turkey eigenlijk met The Beatles opnemen, maar Paul McCartney ziet dit niet zitten. Zodoende wordt het een opname van The Plastic Ono Band. Die bestaat voor deze gelegenheid uit Eric Clapton, Yoko Ono, Klaus Voormann en Ringo Starr.

Let_your_head_go_victoria_beckhamHeart 106.2, een populair radiostation in Londen, zendt op 6 December 2003 een interview uit Mel C. De voormalig Sporty Spice van The Spice Girls vindt de nieuwe muziek van haar ex-collega Victoria Beckham afschuwelijk slecht. Mel C heeft fragmenten gehoord van de nummers This Groove en Let Your Head Go, de nieuwe single van Victoria Beckham. "Ik vind het afschuwelijk slecht. Ik doe niet vervelend. Ik geef alleen maar mijn mening. Ik vind Let Your Head Go een vreselijk nummer. Tekstueel is het zo zwak. Als ik Victoria Beckham was, zou ik genieten van mijn man ( voetballer David Beckham), van mijn gezin en van al dat geld. Ik zou de muziek laten rusten. Zij heeft zo'n fantastisch leven! Ik snap niet waarom zij 't niet gewoon rustig aan doet en ervan geniet. Maar zij is erg koppig. Zij doet precies wat zij wil", aldus Mel C.

Afscheid Nemen Bestaat Niet van Marco Borsato komt op 6 December 2003 op een dertigste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 20 December 2003 staat het door JOhn Ewbank geschreven en geproduceerde nummer acht weken op de eerste plaats. Afscheid Nemen Bestaat Niet is de zesde nummer 1-notering voor Marco Borsato sinds Dromen Zijn Bedrog op 1 oktober 1994. Hierna volgen Waarom Nou Jij op 21 januari 1995, De Bestemming op 1 augustus 1998, Binnen op 25 december 1999 en Lopen Op Het Water (samen met Sita) op 12 januari 2002.

Boudewijn_de_grootTijdens het uitverkochte jubileumoptreden van Boudewijn de Groot (Links), op 6 December 2004, in Carrxc3xa9 in Amsterdam zijn voormalig Doe Maar-leden Henny Vrienten (rechts), Ernst Janz en Jan Hendriks de grote verrassing. Het concert, waarbij alle bekende en een groot aantal minder bekende liedjes van Boudewijn De Groot voorbij komen, wordt rechtstreeks op Radio 2 uitgezonden. "Het is inderdaad een grote verrassing dat de drie Doe Maar-leden Boudewijn de Groot bij de toegift vergezellen", aldus de muziekcoxc3xb6rdinator van Radio 2. Henny Vrienten, Ernst Janz en Jan Hendriks spelen twee nummers samen met Boudewijn De Groot, waaronder Het Eiland In De Verte. Boudewijn de Groot, begeleid door het Metropole Orkest, wordt verder bijgestaan door zijn zoon Marcel. Boudewijn de Groot maakt hiermee een acht jaar oude belofte goed. Tijdens zijn optreden in het Amsterdamse Paradiso op 3 December 1996 staan wel zijn zoon Jim en zijn dochter Caya op het podium, maar Marcel ligt dan in het ziekenhuis.

Op 6 December 2003 neemt Atomic Kitten het nummer I Want To Be A Girl op. I Want To Be A Girl is de titelsong van Mulan 2, een nieuwe bioscoopfilm uit de Walt Disney-studio's. Het is de tweede keer dat Atomic Kitten een muzikale bijdrage levert aan een film van Walt Disney. Eerder hebben Liz McClarnon, Jenny Frost en Natasha Hamilton een cover van The Tide Is High voor de soundtrack van The Lizzie McGuire Movie gezongen. Mulan 2 gaat in de zomer van 2004 in roulatie. Het is het vervolg op deel één, waarvan er wereldwijd twaalf miljoen DVD's en videobanden zijn verkocht. Op 15 December 2003 verschijnt Ladies Night, de nieuwe single van Atomic Kitten.

Orianne_en_phil_collinsOp 6 December 2004 bevalt Orianne Collins van een zoon. Voor Phil Collins en zijn vrouw is dit hun tweede kind. Zij hebben samen al een drie jaar oude zoon, Nicholas. Hun nieuwe aanwinst noemen zij Matthew. Het echtpaar woont in Begnins in de buurt van Geneve in Zwitserland. De voormalig zanger en drummer van Genesis heeft nog eens drie kinderen uit zijn twee vorige huwelijken. Eerder dat jaar heeft de 53-jarige Phil Collins laten weten te zullen stoppen met toeren. Hij wil meer tijd wijden aan zijn gezin. In November 2006 maakt Phil Collins op een persconferentie in Londen bekend dat Genesis toch weer op tournee gaat. Samen met oud Genesis leden Tony Banks en Mike Rutherford begint Collins op 11 Juni 2007 aan de Turn It On Again Tour 2007. Op 1 Juli 2007 staat Genesis in de Amsterdam ArenA. De Turn It On Again Tour eindigt op 14 Juli 2007 in Rome.

Marianne Faithfull zegt op 6 December 2004 haar complete Europese tournee om medische redenen af. Volgens haar artsen is Marianne Faithfull chronisch uitgeput. Een eerder, op woensdag 1 December 2004, is Faithfull vlak voor een optreden in Milaan ingestort. Marianne Faithfull moet daarop minstens drie maanden rust houden. Behalve een concert op 10 December 2004 in Paradiso in Amsterdam zijn ook de live-data in Londen, Glasgow, Dublin, Barcelona en Wenen geannuleerd. "Het spijt mij dat ik mijn fans moet teleurstellen, maar ik kom terug", aldus de 58-jarige Marianne Faithfull.

Antonie_fountaineOp 6 December 2003 wordt in Amsterdam de Grote Prijs Van Nederland gewonnen door de uit Gelderland en Utrecht afkomstige groep Eleven. De jury toont zich onder de indruk van hun gedurfde live-optreden, goede zanger, hitpotentie en mooie liedjes. Antonie Fountaine (foto), zanger/gitarist van Eleven, deelt de prijs voor beste muzikant met Sjam Sjamsoedin van Nobody Beats The Drum, de winnaars van de dance-finale. In de categorie singer/songwriter wordt De Grote Prijs Van Nederland gewonnen door Marike Jager. Zij wordt door de jury geroemd om haar ontwapenende persoonlijkheid en sterke zeggingskracht. Eerder heeft de vierentwintigjarige Limburgse de Sky Radio Talentenjacht 2001 gewonnen. De winnaars van De Grote Prijs Van Nederland ontvangen vijfduizend euro, studiotijd in de Wisseloord-studio's in Hilversum en optredens op festivals als Noorderslag, Lowlands en Dance Valley.

Asia geeft op 6 December 1983 een concert in het Budokan stadion in Tokio, Japan. Het optreden wordt rechtstreeks uitgezonden door MTV-Japan. Asia bassist John Wetton is dan net opgevolgd door Greg Lake, voorheen lid van Emerson Lake & Palmer. Wetton keert echter in 1985 weer bij de band terug.

Chantal_brelChantal Madeleine Jacqueline Brel wordt op 6 December 1951 geboren als dochter van Jaques Brel en zijn vrouw Therese. Jaques Brel en Therese Adele Laure Irene Michielsen zijn op 1 Juni 1950 in de Brusselse gemeente Laken met elkaar in het huwelijk getreden. Na Chantal krijgen Jaques en Therese Brel nog twee dochters: France Denise Lucie in 1953 en Isabelle Pauline Francoise in 1958. Chantal Brel overlijdt op 4 Januari 1999 in Montpellier. Over de wijze waarop zij is overleden wordt door de familie niets bekend gemaakt.

Vanaf 6 December 1965 ligt de EP Beatles Million Sellers van The Beatles in de platenwinkel. Op deze Extended Play staan de volgende nummers: She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Can't Buy Me Love en I Feel Fine van The Beatles.

Robert_long_getrouwdRobert Long treedt op 6 December 2005 in Baarle-Nassau in het huwelijk met zijn 28 jaar jongere Belgische vriend en manager Kristof Rutsaert. De huwelijksvoltrekking wordt gedaan door Gerard Cox. De Rotterdamse cabaretier/acteur/zanger is persoonlijk gevraagd of hij het "leuk zou vinden om te doen". Gerard Cox zegt dat het om een eenmalige aangelegenheid gaat. "Ik hoop dat het nieuws niet al te snel gaat. Ik ben niet van plan het hele land door te gaan reizen als ambtenaar van de burgerlijke stand." Het huwelijk van Robert Long duurt niet lang. Net een jaar later, op 11 December 2006 wordt bekendgemaakt dat Long terminaal ziek is en nog zeer kort te leven heeft. Begin December 2006 wordt hij met een ernstige vorm van buikvlieskanker in een ziekenhuis opgenomen. Robert Long overlijdt op 13 December 2006 om 23:00 uur in een ziekenhuis in Antwerpen op 63-jarige leeftijd.

Crosby Stills & Nash spelen op 6 en 7 December 1971 in de Festival Hall in Londen. Het drietal dat zonder Neil Young op tournee is speelt ondermeer de volgende nummers: Deja Vu, Wooden Ships, Man In The Mirror, Orleans, I Used To Be King, The Lee Shore, Southbound Train, Traction In The Rain, Laughing, Games, Triad, Stranger's Room, Immigration Man, Helpless, Alabama, Teach Your Children, Ohio, Military Madness en Chicago

Alle_13_goed_deel_9_1Op 6 December 1975 komt het album Alle 13 Goed! Deel 9 op een 17e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Vanaf 13 December 1975 staat het verzamelalbum twee weken op de 9e plaats als hoogste notering. Op de hoesfoto, gemaakt door Bart Mulder, staat het fotomodel Kiki van Oostindieen. Zij komt op 27 December 1975 samen met haar man Herman Schmitz als het duo Kiki & Pearly binnen in de Nederlandse Top 40. Hun single Patrick Mon Cherie bereikt 17 Januari 1976 de zevende plaats als hoogste notering. Op Alle 13 Goed! Deel 9 staan de volgende nummers: Kamahl met Chanson D'Amour, Teach In met Goodbye Love, Mud met L'L'Lucy, Roger Whittaker met The Last Farewell, 5000 Volts met I'm On Fire, Corry Konings met Geef Mij Je Hart, Bolland & Bolland met Holiday, Demis Roussos met Perdoname, Conny Vandenbos met Sjakie Van De Hoek, Big Mouth & Little Eve met Yo-De-Lay-Dee, Afric Simone met Hafanana, Bonnie St. Claire met Rocco (Don't Go) en Velvet Glove met Last Day Of Summer.

Met een optreden in The Forum in Londen begint de Amerikaanse band Counting Crows op 6 December 1997 aan een serie van acht optredens in Engeland in het kader van de Recovering The Satellites Tour. Counting Crowns bestaan dan uit: zanger Adam Duritz, gitarist David Bryson, toetsenist Charles Gillingham, gitarist David Immerglxc3xbcck, drummer Jim Bogios, gitarist Dan Vickrey, en bassist Matt Malley. Ondermeer de volgende nummers worden gespeeld: Angels Of The Silences, Goodnight Elisabeth, Children In Bloom, Mercury, Omaha, Angels Of The Silences, Mr.Jones, Raining In Baltimore, Round Here, Daylight Fading, Ghosttrain, Anna Begins en A Long December.


Muziek Jarige Op 6 December

1920: Dave Brubeck - Jazz Pianist USA
1942: Piet Oomen - De Telstars Zanger
1943: Keith West (Keith Hopkins) - Zanger Engeland
1944: Jonathan King (Kenneth George King) - Zanger Engeland
1947: Miroslav Vitous - Weather Report Viool
1947: Fritz Fryer - The Four Pennies Gitaar
1950: Daniel Sahuleka - Zanger Nederland
1955: Eddie Tudor-Pole - Tenpole Tudor Zanger
1955: Rick Buckler - The Jam Drums
1956: Peter Buck - REM Gitaar
1961: Paulette Willemse - Mrs. Einstein Zangeres
1961: David Lovering - The Pixies Drums
1962: Ben Watt - Everything But The Girl Multi-Instrumentalist
1969: Steven Drozd - The Flaming Lips Drums
1970: Ulf Ekberg - Ace Of Base Toetsen
1972: Alex Callier - Hooverphonic Bas/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten