Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 5 December

Londen_symphony_orchestra_tommyVan 5 tot 7 December 1972 zijn er kleed-repetities voor de Tommy cast, die op 9 December 1972 twee show geven in The Rainbow, Finsbury Park in Noord Londen. De repetities gelden ook voor de Londen Symphony Orchestra en het English Chamber Choir. De opbrensten van de twee Tommy shows gaan naar het Stars Organisation For Spastics. Tijdens een korte pauze van de repetities wordt Pete Townshend geinterviewd door NME journalist Roy Carr. Townshend is er van overtuigd dat de Orkest uitvoering van Tommy olv Lou Reizner eindelijk het einde zal beteken van Tommy. "Actually, i don't think people will expect us to perform it, but i think it will undoubtedly widen our audience, and we may pull in a few new fans who wouldn't normally listen to the group. Naturally, we're excited about the new activity around the group, but Tommy is now his own master. Anyway we're now working on a Jimmy".

Op 5 December 1987 wordt de Engelse groep The Jesus And Mary Chain geweigerd bij te dragen aan een muziekprogramma op de Amerikaanse televisie. De omroep CBS ontvangt talrijke klachten van kijkers over godslastering als de bandnaam in beeld komt. De groepsleden gaan niet akkoord met de suggestie hun naam voor deze gelegenheid aan te passen tot JAMC.

The_beach_boys_concertVanaf 5 December 1964 staat The Beach Boys Concert van The Beach Boys vier weken op de eerste plaats in de albumlijst van Billboard. Deze live-LP is op 1 Augustus 1964 opgenomen in het Civic Memorial Auditorium in Sacramento in Californie. The Beach Boys Concert is op 19 Oktober 1964 uitgebracht, en komt op 7 November 1964 binnen in de Billboard albumlijst. The Beach Boys Concert is met Endless Summer uit 1974 het enige album van The Beach Boys dat in Amerika de eerste plaats haalt.

Op 5 December 2004 worden tijdens een galadiner in het John F. Kennedy Center For The Performing Arts in Washinton door Laura Bush, de vrouw van president George W. Bush, de jaarlijkse Kennedy Center-onderscheidingen uitgereikt. Elton John en John Williams zijn twee van de zes winnaars. De andere winnaars zijn acteur Ossie Davis en zijn vrouw Ruby Dee, acteur Warren Beatty en operadiva Joan Sutherland. De zes artiesten ontvangen deze ereprijs vanwege hun langdurige positieve bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. De meervoudige Oscarwinnaar John Williams is de componist van de filmmuziek in o.a. E.T., The Raiders Of The Lost Ark en de drie Harry Potter-films. Ook president Bush is bij het diner aanwezig. De prijzen van het Kennedy Center worden sinds 1978 uitgereikt.

Whole_lotta_love_led_zeppelinPeter Grant stapt op 5 December 1969 het kantoor van Phil Carson (de nieuwe Britse Directeur van Atlantic Records) binnen om de release van Whole Lotta Love als single in Engeland tegen te houden. Atlantic UK heeft aangekondigd het 5 minuten en 35 secionden durende nummer in te korten tot 3 minuten om het als Led Zeppelin single uit te brengen. "Led Zeppelin has no intention of issuing this track as a single, as they felt it is written as part of their concept of the album". aldus Peter Grant. De ingekorte single zou het instrumentale middenstuk moeten missen, iets waar drummer John Bonham het niet mee eens is. "We refused because they wanted to take the middle section out, and we didn't like it. We don't want kids to think we are releasing an LP track just to get into the chart. I'm dead against that sort of thing - we feel it's conning the public". In Amerika komt de ingekorte single, tegen de wil van de groep, wel uit, met op de B-kant Livin' Lovin' Maid (She's Just a Woman). "The record was only put out in the United States so AM stations had something to promote the LP with, We only wanted the full-length version out, but there were some misunderstandings". aldus John Bonham. Whole Lotta Love wordt in Amerika een grote hit, met een verkoop van 900.000 exemplaren haalt het de 4e plaats in de Billboard Hot 100.

Vanaf 5 December 1983 ligt de single Pipes Of Peace van Paul McCartney in de platenwinkels. Pipes Of Peace komt op 15 December 1983 de Engelse hitparade binnen, en staat vanaf 14 januari 1984 twee weken op de eerste plaats. In Nederland blijft de single op de 32ste plaats in de Top 40 steken.

Apple_boutiqueMet appelsap en groene Granny Smith appels wordt op 5 December 1967 de Apple Boutique van The Beatles aan 94 Baker Streetin Londen geopend. Naast The Beatles zijn The Rolling Stones, balletdanser Rudolf Nurejev en fotomodel Twiggy de eregasten. De dagelijkse leiding van de Apple Boutique heeft Pete Shotton. Hij is met John Lennon, eind jaren vijftig, de oprichter van The Quarrymen geweest. Op 31 Juli 1968 sluit de boetiek zijn deuren. Nadat The Beatles eerst hebben uitgezocht wat zij zelf willen houden, wordt de rest van de kledingvoorraad uitgedeeld aan toevallige passanten. De totale voorraad ter waarde van zo'n 80.000 pond heeft binnen twee uur een nieuwe eigenaar.

De vierde Noord Amerikaanse tournee van The Rolling Stones wordt op 5 December 1965 afgesloten met een optreden in de Convention Hall in San Diego ('s middags) en in de Sport Arena in Los Angeles ('s avonds). In 38 dagen worden er 37 shows gegeven. De omzet van de tournee bedraagt meer dan $500.000 en de Stones verdienen $50.418,62 de man. "We zagen destijds niet veel van het verdiende geld, wel jammer, want toen ik aan het eind van de tournee thuiskwam had ik nog maar 170 pond op mijn rekening staan", aldus Bill Wyman. Voor het concert in San Diego staan 3700 uitzinnige fans vijf uur lang in de rij om naar binnen te mogen. 's Avond treden de Rolling Stones op voor 15.000 fans, een optreden waarover de Amerikaanse TV personalty Dick Clark enige dagen later zegt "De Stones worden minder".

Vlieg Met Me Mee (Het Avontuur) van Trijntje Oosterhuis komt op 5 December 1998 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt een achttiende plaats. Vlieg Met Me Mee (Het Avontuur) is de titelsong van de bioscoopfilm Abeltje, geschreven door Tjeerd Oosterhuis en Henny Vrienten. Abeltje is geregisseerd door Ben Sombogaard naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Het scenario en de productie zijn in handen van Burny Bos. De elfjarige Rick van Gastel vertolkt Abeltje. Soraya Smith is zijn vriendinnetje Laura.

Beggars_banquetJournalisten krijgen begin December 1968 een uitnodiging voor een persbijeenkomst waar The Rolling Stones op 5 December 1968 een Beggar's Banquet houden om hun gelijknamige nieuwe LP ten doop te houden. "U wordt hierbij uitgenodigd voor een Beggars Banquet aanstaande donderdag, 12.30 uur, in de Elizabethan Rooms, Gore Hotel, 190 Queensgate. Dit is de persbijeenkomst waar Decca voor betaalt, maar die wij organiseren. Er wordt een lunch geserveerd en Mick stelt voor dat iedereen gepaste kostuums draagt, omdat na de lunch foto's zullen worden gemaakt, en mogelijk tv-opnamen" aldus de officiele uitnodiging. Beggars Banquet wordt op 7 December 1968 officieel uitgebracht, en haalt een derde plaats in de Engelse albumlijst. Op Beggars Banquet staan de volgende nummers: Sympathy For The Devil, No Expectations, Dear Doctor, Parachute Woman, Jig Saw Puzzle, Street Fighting Man, Prodigal Son, Stray Cat Blues, Factory Girl en Salt Of The Earth.

Op 5 December 1970 komt Tears In The Morning van The Beach Boys op een 22ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Tears In The Morning is de eerste single van The Beach Boys die is geschreven door Bruce Johnston. The Beach Boys zijn op 18 November 1969 in de studio bij Brian Wilson thuis in Los Angeles aan Tears In The Morning begonnen. Op 26 en 28 Januari 1970 worden de opnamen afgerond. De laatste dag neemt Bruce Johnston de pianosolo op die aan het slot van Tears In The Morning te horen is. Tears In The Morning bereikt een zesde plaats in de Nederlandse Top 40.

Hollies_sing_dylanTijdens de opnamen van het album Hollies Sing Dylan, een elpee met Dylan-composities, besluit Graham Nash op 5 December 1968 de groep te verlaten, omdat hij eindelijk wel eens verantwoorde muziek wil maken en niet meer aan nietszeggende songs als Jennifer Eccles wil meedoen. Grahan Nash richt later met David Crosby van The Byrds en Stephen Stills van Buffalo Springfield het trio Crosby, Stills & Nash op. Opvolger van Graham Nash bij The Hollies wordt ex-Swinging Blue Jean Terry Sylvester. Op het album Hollies Sing Dylan staan overigens de volgende nummers: When The Ship Comes In, I'll Be Your Baby Tonight, I Want You, This Wheel's On Fire,I Shall Be Released, Blowin' In The Wind, Quit Your Low Down Ways, Just Like A Woman, The Times They Are A'Changin', All I Really Want To Do, My Back Pages en Mighty Quinn.

Op 5 December 2001 krijgt Judith Ansems een dochter die zij Bo noemt. Judith Ansems is vooral bekend als de zangeres van De Hermes House Band. Deze Rotterdamse studentenband van societeit Hermus van wisselende samenstelling heeft in 1994 een nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40 met I Will Survive. Het door Dino Fekaris en Freddie Perren geschreven I Will Survive is het eerst op de plaat gezet door Gloria Gaynor die er in 1978 de eerste plaats van zowel Amerika als Engeland mee bereikt. 

Gordon komt op 5 December 1992 op 37 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Ik Hou Van Jou. De single blijft op 26 steken. Ik Hou Van Jou is geschreven door Peter van Asten en Richard de Bois voor de Volendamse zangeres Maribelle. Op 5 Mei 1984 eindigt zij met Ik Hou Van Jou tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Luxemburg op de dertiende plaats. De single Ik Hou Van Jou van Maribelle bereikt een teleurstellende 33ste plaats in de Nederlandse Top 40 van 5 Mei 1984.

Let_it_bleed_van_the_rolling_stones_1Op 5 December 1969 wordt Let It Bleed van The Rolling Stones in Engeland uitgebracht, in Amerika is het album al op 29 November uitgekomen. Het tiende album van de Britse groep is tussen Februari en Oktober 1969 opgenomen in de Olympic Sound Studio in Londen en de Sunset Recorders en Elektra Studio in Los Angeles. Let It Bleed is de tweede LP die Jimmy Miller voor The Rolling Stones produceert. Het is het laatste album waaraan Brian Jones meewerkt, maar zijn bijdrage is niet groot meer. Het ontwerp voor de hoes is gemaakt door Robert Brownjohn en Viktor Kahn. Op 21 Augustus 1969 heeft Robert Brownjohn aan Keith Richards ontwerpschetsen laten zien voor het nieuwe album, wat dan ook nog Automatic Changer zou kunnen gaan heten. Brownjohn krijgt 1000 pond voor zijn ontwerp. De taart op de foto is gemaakt door Delia Smith, "Ik werkte toen als een soort manusje van alles bij een fotograaf van etenswaren voor advertenties en tijdschriften. Ik kookte alles wat ze maar wilde. Op een dag zeiden ze dat ze een taart nodig hadden voor een platenhoes van The Rolling Stones, gewoon een klusje dat erbij hoorde. Ze wilde die taart zwaar overdreven en zo protserig als het maar kon", aldus Delia Smith. Let It Bleed is het laatste album wat The Rolling Stones voor Decca Records opnemen. Opvallend is dat van het album geen singles worden getrokken. Let It Bleed haalt in Engeland de eerste plaats. Op Let It Bleed staan de volgende nummers: Gimme Shelter, Love In Vain, Country Honk, Live With Me, Let It Bleed, Midnight Rambler, You Got The Silver, Monkey Man en You Can't Always Get What You Want.

Bobby Darin staat op 5 December 1958 in de Atlantic Studio in New York om enkele nieuwe nummers op te nemen. Dit zijn Plain Jane (Doc Pomus/Mort Shuman), I Ain't Sharin' Sharon (Doc Pomus/Mort Shuman), While I'm Gone (Bobby Darin), Hush Somebody's Calling My Name (Clyde Otis/Belford Hendricks/Cynthia Young) en Didn't It Feel Good. Bobby Darin wordt ondermeer begeleid door de saxofonisten King Curtis, en Jesse Powell, de gitaristen Sonny Forriest en George Barnes en drummer Belton Evans. De opnamen worden geproduceerd door Ahmet Ertegun and Jerry Wexler. Tom Dowd is de technicus. Plain Jane, met op de B-kant While I'm Gone, komt op 26 Januari 1959 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een 38ste plaats. Alle vijf de nummers van deze opname sessie zijn te vinden op de CD Rare, Rockin' And Unreleased van Bobby Darin. Van de single Plain Jane staan echter alleen outakes op dit album. De single versie van Plain Jane is ondermeer te vinden op verschillende verzamelalbums als The Bobby Darin Story, The Ultimate Bobby Darin en Hit Singles Collection.

Band_on_the_run_van_paul_mccartney_wingsBand On The Run van Paul McCartney & Wings wordt op 5 December 1973 in Amerika uitgebracht. Twee dagen later volgt de rest van de wereld. Het album is in Augustus 1973 in Lagos in Nigeria opgenomen door Paul McCartney, zijn vrouw Linda en Denny Laine. Vlak voor het vertrek naar Lagos, waar het nieuwe album in de studio van Ginger Baker (ex-Cream) wordt opgenomen, verlaten Denny Seiwell en Henry McCullough de groep. Paul wordt hierdoor gedwongen om een groot aantal instrumenten zelf te bespelen. De werkomstandigheden in Nigeria zijn moeilijk. Onderweg van de studio naar huis worden ze beroofd en zelfs de demo-opnamen wordt meegenomen. Ondanks alle tegenslagen slaagt Paul erin om xc3xa9xc3xa9n van zijn beste werken van na zijn Beatlestijd af te leveren. De zin If We Ever Get Out Of Here uit het nummer Band On The Run is een citaat van George Harrison tijdens een directievergadering bij Apple en de song Picasso's Last Words is het resultaat van een diner met Dustin Hoffman, die Paul vraagt op welke manier hij zijn liedjes schrijft en hem een exemplaar van Time overhandigd met het overlijdensbericht van Picasso. Wanneer het album eind 1973 uitkomt zijn de kritieken erg goed. Zelfs één van de grootste critici, John Lennon verteld in het blad Rolling Stone zeer enthousiast over het album te zijn, "Het geluid op Let Me Roll It deed herinneringen oproepen aan het geluid van The Plastic Ono Band". De teksten van twee andere tracks van het album slaan op voorwerpen dicht bij huis. Helen Wheels gaat over McCartney's landrover (Hell On Wheels) en Jet was McCartney's zwarte Labrador. Helen Wheels, Jet en Band On The Run waren grote hits in de States en Engeland. In Nederland wordt ook Mrs. Vandebilt een grote hit. Op de hoes van Band On The Run staan, naast de drie leden van Wings, de acteurs James Coburn en Christopher Lee, de bokser John Conteh, het Britse parlementslid Clement Freud, de komiek Kenny Lynch en de televisiepresentator Michael Parkinson. In Nederland komt Band On The Run op 2 Februari 1974 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en bereikt de vijfde plaats. Wereldwijd worden er ruim zes miljoen exemplaren verkocht.

Patricia Kaas maakt op 5 December 1987, haar 21-ste verjaardag, haar live-debuut in L'Olympia in Parijs. De zangeres is op achtjarige leeftijd begonnen met zingen. Vijf jaar later wint zij een belangrijke talentenjacht in Frankrijk. In April 1987 breekt zij definitief door met de single Mademoiselle Chante Le Blues.

Douglas_hopkinsIn zijn appartement in Tempe in Arizona pleegt Douglas Hopkins op 5 December 1993 zelfmoord door zichzelf met een kaliber 38 pistool door het hoofd te schieten. Douglas "Doug" Hopkins wordt op 11 April 1961 geboren in Tempe, Arizona. In 1987 richt hij samen met zijn jeugdvriend Bill Leen de groep Gin Blossoms op. Wanneer Gin Blossoms begin 1992 aan hun eerste album beginnen wordt Hopkins in April 1992 door de rest van de band ontslagen vanwege zijn depressies en het feit dat hij niet van de drank kan afblijven, wat zijn gitaarspel beinvloedt. Gin Blossoms onderhandelt met A&M Records, zodat Hopkins nog maar de helft van zijn salaris krijgt. Het debuutalbum New Miserable Experience levert twee top 10 singles op: Hey Jealousy en Found Out About You (beide mede geschreven door Hopkins) en het album wordt in Amerika meervoudig platina. Douglas Hopkins die in Tempe een nieuwe band is begonnen, The Chimeras, ziet dit met lede ogen aan Het feit dat hij geen royalties voor de door hem geschreven nummers krijgt en dat de Gin Blossoms een enorm succes hebben, doet zijn gezondheid geen goed. The Chimeras lukt het ondertussen maar niet om een platencontract te krijgen. Wanneer Hopkins tijdens een optreden zich een gitaarsolo niet meer kan herrineren verlaat hij de door hem opgerichte groep. Hopkins begint door Arizona te zwerven en zijn vriendin verlaat hem. drie maanden later wordt hij dood in zijn appartement gevonden. Douglas Hopkins is 32 jaar geworden.

Op 5 December 1976 publiceert het Engelse muziekblad New Musical Express een recensie van Anarchy In The UK, de debuutsingle van The Sex Pistols. "Johnny Rotten zingt vals, het liedje is bespottelijk naief en de algehele indruk is die van een derderangs imitatie van The Who."

Rice_millerRice Miller wordt op 5 December 1901 in Glendora in Mississippi geboren. De later als Sonny Boy Williamson bekend geworden Miller maakt in 1951 zijn platendebuut voor Trumpet-records in Jackson, Mississippi. Hij is dan al jaren bekend van zijn eigen radioshow, die wordt gesponsord door de King Biscuit Meelfabrieken. Voor Trumpet maakt hij een kleine veertig nummers, voor een deel verzameld op het album King Biscuit Time.In 1955 vertrekt hij naar Chicago waar hij voor Checker een serie briljante opnamen maakt met onder meer gitarist Robert Lockwood. Bekende nummers zijn Don"t Start Me To Talkin', Nine Below Zero, Help Me en Checkin' Up On My Baby, allemaal te vinden op The Essential Sonny Boy Williamson, een fraai gedocumenteerde box met zes elpees. In 1963 ontdekt Sonny Boy Williamson Europa. Hij toert veel en baart opzien door zijn gedrag en Engelse bolhoed. Hij neemt platen op met Engelse groepen als The Animals en The Yardbirds. Sonny Boy Williamson overlijdt op 25 Mei 1965 in Helena in Arkansas en is 64 jaar geworden.

Sjoukje van 't Spijker wordt op 5 December 1974 gebeld door de manager van Mouth & MacNeal met de mededeling dat zij is ontslagen. Later blijkt dat Willem Duyn al andere zangeressen heeft gepolst als haar opvolgster. Het wordt Ingrid Kupp die als Little Eve aan zijn zijde zal optreden. Sjoukje van 't Spijker gaat solo verder. Als Maggie MacNeal komt zij op 5 Juli 1975 binnen in de Nederlandse Top 40 met Nothing Else To Do. De single blijft op 25 steken. De opvolger, When You're Gone, bereikt de derde plaats. De eerste single van Big Mouth & Little Eve, Uncle, haalt in de zomer van 1975 de derde plaats.

Coldplay-zanger Chris Martin en actrice Gwyneth Paltrow (Friends) trouwen op 5 December 2003. De tien minuten durende huwelijksplechtigheid vindt plaats in een hotel in Santa Barbara in Californie. Chris Martin en Gwyneth Paltrow hebben elkaar leren kennen na een concert van Coldplay in 2002. Op 14 Mei 2004 wordt hun dochter Apple geboren.

Zangeres Anouk bevalt op 5 December 2003, rond vijf uur 's ochtends, van haar zoon Elijah Jeremiah Stotijn. Anouk en vader Raymond Stotijn, oftewel zanger Anonymous Mis van de Rotterdamse formatie Postmen, hebben al een zoon met de aparte naam Benjamin Kingsley. Die is geboren op 18 April 2002. Op 16 Maart 2004 treedt Anouk in het huwelijk met Raymond Stotijn. In de televisie-uitzending van Barend & Van Dorp maakt Anouk op 3 December 2004 bekend dat zij in verwachting is van haar derde kind. Dochter Phoenix Ray komt op 3 Juni 2005 ter wereld.

Larry_james_1Larry James overlijdt op 5 December 1987 aan de gevolgen van een hartaanval. Larry James wordt op 2 Augustus 1949 in Philadelphia geboren, en is beter bekend onder de naam Fat Larry, drummer en leider van The Fat Larry Band. Voor die tijd heeft hij gespeeld in The Delfonics en Blue Magic. Met Zoom komt The Fat Larry Band op 30 Oktober 1982 binnen in de Nederlandse Top 40. De single blijft op dertien steken. Andere hits zijn ondermeer Center City, Boogie Town, Act Like You Know. The Fat Larry Band bestaat naast Fat Larry verder uit: Art Capehart, Doug Jones, Jimmy Lee, Ted Cohen, Darryl Grant, Larry La Bes, en Erskine Williams. Larry James is 38 jaar geworden.

Op 5 December 1964 beginnen vanaf de voormalige Amerikaanse mijnenveger Galaxy de testuitzendingen van Radio London op 266 meter in de middengolf. Het zendschip ligt in internationale wateren voor de kust bij Essex in de Noordzee. Op 23 December 1964 beginnen de reguliere uitzendingen van Radio London. Programma's worden gemaakt door o.a. Dave Cash, Kenny Everett, Ed Stewart, Marc Roman, Norman St. John, Duncan Johnson, Graham Gill, Paul Kaye, Dave Dennis, Pete Drummond, John Peel, Tony Windsor, Mike Lennox en Tony Blackburn. Radio London gaat op 14 Augustus 1967 uit de lucht als in Groot-Brittannie een anti-zeezenderwet van kracht wordt.

Op 5 December 1956 gaat in New York de film Rock Rock Rock van Alan Freed in premiere. De hoofdrol wordt vertolkt door het nieuwe talent Tuesday Weld. Om haar te laten zingen wordt de stem van Connie Francis gebruikt. In de film wordt opgetreden door Chuck Berry, The Moonglows, The Johnny Burnette Trio, LaVern Baker en Frankie Lymon & The Teenagers.

The Byrds staan op 5 December 1966 in de Columbia Studio in Los Angeles om het door Bob Dylan geschreven nummer My Back Pages op te nemen. My Back Pages komt op 1 April 1967 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de dertigste plaats. Op 27 Mei 1967 komt My Back Pages de Veronica Top 40 binnen, en bereikt de negentiende plaats.

Flash_queenVanaf 5 December 1980 draait de door Mike Hodges geregisseerde film Flash Gordon in de bioscopen. De hoofdrollen in deze science-fiction film zijn voor Sam J. Jones, Melody Anderson, Max von Sydow, Topol, Ornella Muti, Brian Blessed, Timothy Dalton en Mariangela Melato. De muziek voor Flash Gordon  wordt verzorgt door Queen. De titelsong van Flash Gordon, Flash, komt op 20 December 1980 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de achttiende plaats. Het album Flash Gordon bereikt op 31 Januari 1981 een dertiende plaats als hoogste notering, en staat slechts 9 weken genoteerd in de Nederlandse Album Top 100.

Nina Simone komt op 5 December 1987 op een zeventiende plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met My Baby Just Cares For Me. Op de B-kant van My Baby Just Cares For Me staat Love Me Or Leave Me. My Baby Just Cares For Me staat in de week van 26 December 1987 op de eerste plaats. Dit is de tweede nummer 1-notering voor Nina Simone in Nederland. Ainxe2x80x99t Got No (I Got Life) staat vanaf 25 Januari 1969 vijf weken bovenaan in de Nederlandse Top 40. Nina Simone heeft My Baby Just Cares For Me in 1957 opgenomen voor haar debuutalbum Little Girl Blue. In het voorjaar van 1987 wordt dit liedje gebruikt in een reclamespot voor Chanel. Charly Records, die de rechten van My Baby Just Cares For Me bezit, laat er een animatiefilmpje bij maken. De combinatie van de parfumreclame en deze videoclip zorgen voor het succes van My Baby Just Cares For Me. Nina Simone is niet gelukkig met de heruitgave van deze opname, omdat zij niet één cent aan royalties. Dit geld gaat naar de nabestaanden van de componisten Gus Kahn (1886-1941) en Walter Donaldson (1893-1947).

KvkOp 5 December 1980 wordt voor de allereerste keer door de VARA op Nederland 2 het programma Kinderen Voor Kinderen uitgezonden. Televisiemaker Flory Anstadt is op het idee van Kinderen Voor Kinderen gekomen wanneer zij merkt dat er alleen maar korte liedjes voor kinderen zijn. Ook zingen kinderen mee met Engelse liedjes die zij absoluut niet begrijpen. De thema's voor de nieuwe kinderliedjes worden door de kinderen zelf aangedragen en verder uitgewerkt door bekende Nederlandse tekstdichters en componisten. De eerste aflevering wordt gepresenteerd door Willem Nijholt. Het album met alle liedjes uit Kinderen Voor Kinderen komt op 7 Maart 1981 de Nederlandse LP Top 50 binnen. De plaat bereikt de tweede plaats. De single Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd haalt de zevende plaats in de Top 40. Volgende albums zijn zonder uitzondering een succes. Kinderen Voor Kinderen deel 3 en deel 4 halen beide zelfs de eertse plaats in de Nederlandse Album Top 100. Het programma levert in de loop der jaren vele hits op, waaronder Op Een Onbewoond Eiland (33 in 1981), Meidengroep ( 11 in 1983) en Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet (35 in 1986). Het tietenlied (1996) wordt gezongen door Elize van der Horst die in 2005 een hit (8e plaats) in de Nederlandse Top 40 heeft met het nummer Automatic. Eind 2006 verschijnt haar eerste solo album In Control.

Avie Parton overlijdt op 5 December 2003 in Sevierville in de Amerikaanse staat Tennessee. De moeder van country-zangeres Dolly Parton is tachtig jaar geworden. De vader van Dolly Parton is in 2000 overleden. Dolly Parton is één van de tien kinderen van het echtpaar.

KatootjeOp 5 December 1962 wordt door de KRO het programma Doe Eens Wat Meneer Sonneveld op de televisie uitgezonden. De uitzending is zo'n succes dat het door de NTS op 31 December 1962 wordt herhaald. De hele show wordt begin 1963 op een 27 centimeter-LP uitgebracht. Het nummer Katootje, met op de B-kant Drie Schuintamboers, verschijnt op single. Katootje wordt ondermeer gezongen door Jasperina de Jong en Marco Bakker. De single komt op 15 Maart 1963, op een tweede plaats, binnen in de Nederlandse hitparade. Achtereenvolgens Bachelor Boy van Cliff Richard en Soerabaja van Anneke Gronloh beletten Katootje de eerste plaats te behalen.

Emily Marie Estefan wordt op 5 December 1994 geboren als dochter van Gloria en Emilio Estefan. Voor hen is het hun tweede kind. Op 2 September 1980 is hun zoon Nayib geboren.

In Mainz in West-Duitsland overlijdt op 5 December 1977 de accordeonist en componist Addy Kleyngeld. Kleyngeld heeft ondermeer liedjes geschreven voor Jerry Bey en De Harmonica Zusjes. Enkele successen van zijn hand zijn Jantjes Voetbal, Mama Vertel Me en Wil Je Altijd Bij Me Blijven. Daarnaast geldt Addy Kleyngeld ook als de ontdekker van Heintje. Addy Kleyngeld is 55 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 5 December

1899: Sonny Boy Williamson - Blues Zanger USA († 25 Mei 1965)
1932: Little Richard (Richard Penniman) - Zanger USA
1938: J.J. Cale (John Weldon) - Zanger USA
1944: Lucas Sideras - Aphrodite's Child Drums
1946: Andy Kim - Zanger USA
1947: Jim Messina - Loggins & Messina Gitaar/Zang
1947: Josxc3xa9 Carreras - Operazanger Spanje
1949: Marco Vrolijk - Supersister Drums
1955: Marianne Weber - Zangeres Nederland
1960: Les Nemes - Haircut 100 Bas
1965: Mike Malinin - The Goo Goo Dolls Drums
1966: Patricia Kaas - Zangeres Frankrijk
1967: Renxc3xa9 Shuman - Zanger Nederland
1971: Craig Gill - Inspiral Carpets
1977: Paddy Kelly - The Kelly Family instrumentalist
1980: Ziaman Higgins - Cleopatra Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten