Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 4 December

Frank_zappaIn zijn huis in Los Angeles overlijdt Frank Zappa op 4 December 1993 aan de gevolgen van prostaatkanker. Frank Vincent Zappa wordt geboren op 21 December 1940 in Baltimore. Hij toont al vroeg enthousiasme voor compositietechnieken en klankstructuren uit de moderne A-muziek. Zijn grote voorbeelden zijn vooral John Cage, Edgar Varese en Igor Strawinsky. Met zijn eerste verdiende geld koopt Zappa een opnamestudio, waar de basis wordt gelegd voor The Mothers of Invention. In 1966 verschijnt het eerste album van The Mothers of Invention als een dubbelalbum: Freak Out! Zijn muziek wordt in de jaren 60 echter door de meeste radiozenders in Amerika geboycot. Over zijn gedeeltelijke provocatieve muziek zegt Zappa in 1966: "Geen akkoord is lelijk genoeg om commentaar te geven op alle afschuwelijkheden die door de regering in onze naam gepleegd worden". Van zijn bandleden eist Zappa altijd technische perfectie. Hij legt hen gedetailleerde partitaturen van de composities voor. Door de jaren vinden er vele veranderingen plaats in The Mothers. Vanaf de jaren zeventig laat hij deze naam vallen en werkt verder onder zijn eigen naam Frank Zappa en wordt berucht vanwege het aantal albums dat hij produceert. In totaal maakt Zappa meer dan 50 albums. De enige hits, een soort van bedrijfsongeval volgens Zappa, zijn de nummers Disco Boy van het album Zoot Allures uit 1976 en Bobby Brown van het album Sheik Yerbouti uit 1979. Eind 1991 wordt bekend dat Frank Zappa prostaatkaker heeft. Op zaterdag 4 December 1993 vertrekt Frank Zappa kort voor zes uur 's middags "voor zijn laatste tournee", aldus het persbericht. Zijn dood wordt pas na zijn begrafenis op 5 December 1993 bekendgemaakt. Gail Zappa en de Zappa Family Trust zorgen er vanaf dat moment voor dat alle toekomstige releases de goedkeuring van de Zappa-familie kunnen wegdragen. Frank Zappa is 52 jaar geworden.

Op 4 December 1961 brengt platenmaatschappij Vee-Jay Records het nummer Duke Of Earl van Gene Chandler uit. Duke Of Earl komt op 13 Januari 1962 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 17 Februari 1962 drie weken op de eerste plaats.

Beatles_for_sale_van_the_beatlesVanaf 4 December 1964 ligt het album Beatles For Sale van The Beatles in de Engelse platenwinkels. Deze vierde LP van The Beatles is tussen 11 Augustus en 4 November 1964 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Beatles For Sale is geproduceerd door George Martin, met ondermeer Norman 'Hurricane' Smith, Ron Pender, A.B. Lincoln, Tony Clarc en Mike Stone als technici. Een maand voor het album uitkomt zijn er in de voorverkoop al ruim 550.00 exemplaren besteld, dit loopt op tot 750.000. Nog nooit in de geschiedenis van de Britse muziek zijn er zoveel albums al in de voorverkoop besteld. Beatles For Sale komt dan ook binnen op nummer 1 in de Britse albumlijst, en staat met tussenpoze's in totaal 11 weken op nummer 1.

Op 4 December 1915 wordt Doris Maud Lydia Dupree in Wales geboren. Op 17 December 1938 treedt de dan 23-jarige Doris Dupree, na vijf jaar verkering, in het huwelijk met de eveneens 23-jarige Bert Richards. Hun enigst kind, Keith Richards wordt op 18 December 1943 in het Livingstone Hospital Dartford in Kent, England geboren. Keith Richards is vanaf 1963 wereldberoemd als de gitarist van The Rolling Stones.

Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season) van The Byrds komt op 4 December 1965 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40. Op dezelfde dag bereikt de single ook de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season) staat in Amerika drie weken op de eerste plaats. Het nummer is op 9 September 1965 door The Byrds opgenomen, en is drie jaar eerder geschreven door Pete Seeger. Voor de tekst heeft Seeger een gedeelte van het Boek De Prediker uit het Oude Testament (The Book of Ecclesiastes) gebruikt. Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season) van The Byrds bereikt in Nederland de vijftiende plaats in de Top 40.

Op 4 December 1991 onthult Paula Abdul haar eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. De zangeres/danseres uit San Fernando in Californie heeft in 1991 twee nummer 1-hits in de Billboard Hot 100 met Rush Rush en The Promise Of A New Day.

1992Nadat de drie overgebleven leden van Led Zeppelin op 7 November 1980 besluiten niet verder te gaan als groep, na de dood van drummer John Bonham op 25 September 1980, wordt er op 4 December 1980 een officieel persbericht naar buiten gebracht. "We wish it to be known that the loss of our dear friend, and the deep respect we have for his family, together with the sense of undivided harmony felt by ourselves and our manager, have led us to decide that we could not continue as we were." Ondanks het persbericht ontvangt manager Peter Grant dagelijks telefoontjes van drummers die de plaats van John Bonham willen overnemen. De druk wordt zo groot dat Peter Grant bang wordt om de telefoon op te nemen. Ook raakt hij hevig gefrustreerd dat niemand schijnt te geloven dat het echt afgelopen is met Led Zeppelin. In 1983 wordt ook het eigen label van Led Zepplin Swan Song Records opgeheven. In 1992 wordt Led Zeppelin in Londen onderscheiden met een Q Award. Bij deze gelegenheid is voor het eerst de zoon van John Bonham, Jason Bonham bij een dergelijke prijsuitreiking aanwezig. (foto vlnr: Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones en Jason Bonham).

Op 4 December 2000 wordt Ronan Keating aan de kant gezet als de manager van Westlife. De populaire jongensgroep heeft zeven keer de eerste plaats in de Engelse hitparade gehaald, en heeft hun ontdekker niet meer nodig. Ronan Keating is zijn carriere begonnen in de Ierse jongensgroep Boyzone.

In een televisie-interview op 4 December 2002 geeft Whitney Houston toe drank en drugs bijna haar dood zijn geweest. De zangeres, getrouwd met Bobby Brown, komt er ook voor uit dat zij verslaafd is geweest aan seks, en aan niets anders kon denken.

Willem_duynWillem Duyn overlijdt op 4 December 2004, op weg naar het ziekenhuis, aan de gevolgen van een hartstilstand. Willem Duyn wordt op 17 Maart 1937 in Haarlem geboren en begint zijn carrixc3xa8re in 1960 als drummer bij het Holland Kwartet. Daarvoor verdient Duyn zijn geld als constructiebankwerker. Begin jaren 70 scoort Willem Duyn, als Big Mouth, de mannelijke helft van het duo Mouth & MacNeal, grote hits. Producer Hans Van Hemert brengt Willem Duyn en Sjoukje van 't Spijker in 1971 samen. De tweede single, How Do You Do haalt in 1972 de Amerikaanse Top 10. Zijn vliegangst en soms liederlijke levensstijl staan meer successen in de weg. In 1974 haalt het duo een derde plaats bij het Eurovisie Songfestival met Ik Zie Een Ster. Ondanks dit succes wordt Sjoukje van 't Spijker door Duyn hierna aan de kant gezet, voor zijn latere echtgenote Ingrid 'Little Eve' Kup. In 1979 scoort Duymn onder zijn eigen naam een hit met Willem. In 1992 maakt Willen Duyn een comeback als tijdelijke vervanger van Bennie Jolink van Normaal. Het levert hem een klein hiyje op met Woenderbar. De laatste jaren treed Duyn voornamelijk op in buurthuizen, kroegen en op braderieen. Landelijk succes heeft hij niet meer, maar het gebrek aan succes lijkt hem niet te deren. "Ik ben langzaam opgekomen. Laat me nou ook maar langzaam wegzakken", aldus de zanger. Duyn woont tot aan zijn dood in Roswinkel in Drente, en is 67 jaar geworden.

Op 4 December 1983 begint Tears For Fears aan een dertien optredens omvattende Britse tournee. Het eerste concert is in het Royal Court Theatre in Liverpool. Een kaartje kost vier pond sterling. Tears For Fears bestaat uit Roland Orzabal en Curt Smith. Op 3 December 1983 is hun nieuwe single The Way You Are binnengekomen in de Britse hitparade die een 24ste plaats bereikt.

De Amerikaanse gitarist Joe Satriani klaagt op 4 December 2008 de Britse band Coldplay aan wegens plagiaat. Volgens de muzikant heeft Coldplay voor de single Viva La Vida onrechtmatig gebruik gemaakt van delen van zijn instrumentale nummer If I Could Fly van zijn album Is There Love In Space uit 2004. De aanklacht komt een dag nadat bekend wordt dat Coldplay is genomineerd voor zeven Grammy Awards. Zowel het nummer Viva La Vida als het gelijknamige album zijn genomineerd. Coldplay ontkent het plagiaat. In een formele verklaring stelt de band dat "Satriani's lied originaliteit mist en geen auteursrechtelijke bescherming verdient, en dat elke overeenkomst tussen beide nummers op toeval berust."

Acteur Gary Busey raakt op 4 December 1988 ernstig gewond bij een motorongeluk. Busey is ondermeer bekend van zijn hoofdrol in de bioscoopfilm The Buddy Holly Story. Gary Busey toont zich een waar vakman door alle nummers in deze film ook zelf te zingen. Maria Richwine speelt Buddy Holly's vrouw Maria Elena. Het scenario voor The Buddy Holly Story is geschreven door Alan Swyer. De regie is van Steve Rash. Deze rolprent gaat op 18 mei 1978 in Dallas in Texas in wereldpremiere.

Sinterklaas Wie Kent Hem Niet van Henk & Henk komt op 4 December 1982 op 35 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van de Sinterklaas  single staat Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen. Beide nummers zijn geschreven door Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel. Zij hebben deze single bij wijze van grap opgenomen. Sinterklaas Wie Kent Hem Niet bereikt uiteindelijk de 24ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Decembers_childrenOp 4 December 1965 wordt in Amerika het vijfde album van The Rolling Stones, December's Children, uitgebracht. December's Children is op diverse locaties opgenomen tussen Augustus 1965 en Oktober 1965. De titel is bedacht door Andrew Oldham. Op het album staan ondermeer de volgende nummers: The Singer Not The Song, Get Off Of My Cloud, Blue Turns To Grey, You Better Move On en I'm Free. December's Children bereikt de vierde plaats in de Billboard-albumlijst. Mick Jagger zegt in 1968 over het album: "December's Children is geen album, het is een verzamekling nummers".

Andre van Duin komt op 4 December 1993 op een twaalfde plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Pizza Lied (Effe Wachte....). Deze single staat vanaf 18 December 1993 twee weken op de eerste plaats. Andre van Duin zingt Pizza Lied (Effe Wacht....) als pizzabezorger in zijn wekelijkse televisieshow die door RTL 4 wordt uitgezonden. Iedere week heeft hij een andere tekst. Andre van Duin heeft Pizza Lied (Effe Wachte...) samen met zijn producer Jan Rietman geschreven. Andre van Duin wordt begeleid door Bert Meulendijk, Jan Oosthof, Jan Rietman, Jel Jongen, De Jody Singers & Kids en het publiek van De Andre Van Duin Show tijdens een televisieopname in Studio Aalsmeer.

Op 4 December 1982 staan Tom Petty & The Heartbreakers op het podium van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Naast zanger/gitarist Tom Petty bestaan The Heartbreakers dan uit toetsenist toetsenist Benmont Tench, gitarist Mike Campbell, bassist Ron Blair en drummer Stan Lynch. De band speelt ondermeer hun eerste Nederlandse hit Refugee. Dit nummer bereikt op 17 Mei 1980 een 21ste plaats als hoogste notering. Door de KRO worden radio-opnamen gemaakt die later op Hilversum 3 worden uitgezonden.

Cliff Richard & The Shadows geven op 4 December 1965 een liefdadigheidsvoorstelling op de oude school van de zanger in Cheshunt in het Engelse graafschap Hertfordshire. Het voorprogramma wordt verzorgd door Mark Wynter, Al Saxon, Elkie Brooks en Unit 4+2.

Cliff_richard_millenium_prayerCliff Richard komt op 4 December 1999 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Millenium Prayer, dit ondanks het feit dat het nummer door veel Britse radiostations geboycot wordt vanwege de religieuze tekst. Het is voor Cliff Richard zijn veertiende nummer 1 in Engeland. Ook in Nederland wordt de single, op muziek van het traditionele Auld Lang Syne, geboycot door zo goed als alle Hilversumse zenders. Millenium Prayer wordt alleen gedraaid door de EO en is een enkele keer te beluisteren bij de KRO op Radio 2. Maar dj's als Frits Spits en Ferry Maat op Radio 2 laten de single links liggen. En dat geld ook voor Radio 3, Radio Noordzee FM en Sky Radio. De enigen die de single wel draaien (en met succes) zijn Radio Rijnmond en Radio Oost-Brabant. "In Nederland speelt zich nu duidelijk hetzelfde af als in Engeland. Daar wordt mijn single gewoon helemaal genegeerd door alle radiostations. De ophef die daarover echter in de pers verschijnt maakt het publiek nieuwsgierig, zodat het in groten getale mijn single gaat kopen. Maar nooit heb ik durven dromen dat het een nummer 1-hit zou worden." aldus Cliff Richard. Cliffs eigen platenmaatschappij EMI, waar hij maar liefst 41 jaar onder contract staat en die 250 miljoen platen van hem verkocht heeft. ziet niets in Millenium Prayer en weigert de single uit te brengen. "Toen ik tenslotte met deze single aankwam, zag EMI er niets in. Men zei me: 'Als er geen nieuwe cd is, brengen wij deze single niet uit.' Daarbij liet men mij voelen dat men geen commercieel succes in The Millennium Prayer zag. Men had geen enkel gevoel dat zo'n nummer enige hitpotentie zou hebben." aldus Cliff Richard. In Nederland komt de single ondanks/dankzij de boycot op een veertiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 4 December 2003 staat in het het Engelse maandblad Uncut te lezen dat Keith Richards zich nogal kritisch uitlaat over de aanstaande ridderorde van zijn collega Mick Jagger. De gitarist van The Rolling Stones zegt het bespottelijk te vinden dat Mick Jagger zo'n onderscheiding van de gevestigde orde accepteert. Zij hebben altijd hun uiterste best gedaan om de Stones in de gevangenis te gooien. De twee Rolling Stones leden zijn in 1967 veroordeeld voor het bezit en het gebruik van verdovende middelen. Sinds Mick Jagger bijna anderhalf jaar geleden de eretitel is toegekend, heeft Keith Richards zich er negatief over uitgelaten. "Wij zouden net weer op tournee gaan. Ik vond dat het de verkeerde boodschap uitzond. Het is niet waar de Stones voor staan, toch? Ik wil niet het toneel opgaan met iemand in hermelijn en met een kroontje. Het is een armzalig eerbetoon, zei ik tegen Mick" aldus Keith Richards. Volgens Richards heeft de Britse premier Tony Blair erop aangedrongen de ridderorde te accepteren. "Alsof dit een excuus is! Alsof je niet iets kunt weigeren! Alsof het er niet toedoet wat je zelf vindt!" Keith Richards betwijfelt of hijzelf ooit koninklijk wordt onderscheiden. "Alleen al het idee dat ik iets zou aannemen van de mensen die mij hebben opgesloten! Zij weten hoe ik zou hebben gereageerd. Zij weten dat ik zou hebben gezegd waar zij hem in kunnen steken", aldus Keith Richards.

Robin Gibb trouwt op 4 December 1968 met Molly Hullis. Zij is secretaresse op het kantoor van Robert Stigwood in Londen. Robin en Molly krijgen twee kinderen, Spencer en Melissa. Robin Gibb vraagt op 22 Mei 1980 echtscheiding aan.

Million_dollar_quartet_sessionOp 4 December 1956 wordt in de Sun Studio in Memphis een legendarische jam-sessie gehouden door Elvis Presley, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis die de geschiedenis ingaat als de Million Dollar Quartet Session. Johnny Cash is ook in de studio aanwezig maar gaat toch liever winkelen met zijn vriendin, June Carter, en is niet bij de hele sessie aanwezig. Onder productionele leiding van Sam Phillips nemen de andere drie enkele rock- en gospelnummers op. Deze opnamen worden pas na de dood van Elvis Presley in 1977 op plaat uitgebracht.

Op 4 December 1976 besluiten medewerkers van het Britse distributiecentrum van platenmaatschappij EMI te gaan staken. Zij weigeren nog langer Anarchy In The Uk van The Sex Pistols in te pakken. De single is op 19 november 1976 op EMI 2566 uitgebracht. Anarchy In The UK komt op 18 december 1976 binnen in de Engelse hitparade. The Sex Pistols blijven met hun debuutsingle op 38 steken.

Golden Earring sluit op 4 December 1974, met een optreden in Portsmouth in het zuidwesten van Engeland, de Engelse tournee af die op 14 November 1974 in het Schotse Glasgow is begonnen. De Haagse groep heeft net een uitgebreide Amerikaanse tournee achter de rug. Na 4 December 1974 neemt Golden Earring vakantie. "Dat mag ook zo zoetjes aan wel! Anders duurt het niet lang of we kunnen de jongens begraven", aldus manager/producer Freddy Haayen.

Met een optreden op 4 December 1978 in het Amsterdamse Concertgebouw maakt de Britse zanger Al Stewart zijn Nederlandse podium debuut. Het optyreden wordt voor de radio opgenomen door de KRO. Al Stewart begint zijn eerste Nederlandse optreden met On The Border. Dit nummer heeft vanaf 14 Mei 1977 twee weken op de vijfde plaats van de Nederlandse Top 40 gestaan. Op vrijdag 4 november 2005 worden de opnamen van dit concert van negen tot tien uur 's avonds herhaald op Radio 2.

Tommy_bolinTommy Bolin overlijdt op 4 December 1976 aan een overdosis heroine in een motel in Miami in Florida. De gitarist wordt geboren als half Indiaans-Amerikaans op 1 Augustus 1951 in Sioux City in Iowa, Amerika. Op jonge leeftijd probeert Bolin eerst de drums en de piano uit, maar op 13 jarige leeftijd ontdekt hij de gitaar. Het duurt niet lang voordat hij regelmatig in lokale kroegen speelt. Een paar jaar later wordt hij van school gestuurd omdat hij weigert zijn lange haar af te knippen. In 1973 wordt hij door Joe Walsh als zijn opvolger aanbevolen voor The James Gang. Daarvoor trekt hij de aandacht met zijn gitaarspel op solo-elpees van twee jazzdrummers: Billy Cobham en Alphonse Mouzon. Na met The James Gang de albums Bang en Miami gemaakt te heebn, verlaat hij de groep om een solocarriere te ondernemen, waarvan Teaser het eerste resultaat is. In 1975 vervangt hij Ritchie Blackmore als leadgitarist in Deep Purple en speelt mee op het Purple-album Come Taste The Band, waarna de groep zichzelf ontbindt. Bolin vervolgt dan zijn solocarriere en neemt Private Eyes op. Eind 1976 zou de Tommy Bolin Band het voorprogramma verzorgen bij een toernee van Jeff Beck. Op het feest na het eerste optreden van deze toernee neemt Tommy Bolin echter een overdosis heroine.

Op 4 December 1987 vraagt Madonna echtscheiding aan van Sean Penn. Eén week later krijgt de zangeres alweer spijt en trekt zij de aanvraag in. Madonna en Sean Penn zijn op 16 Augustus 1985 in Malibu in Californie getrouwd. Echt gelukkig zijn de twee echter niet. Geregeld halen Madonna en Sean Penn de pers omdat zij weer eens flink ruzie hebben gehad. Op 10 Januari 1989 spreekt een rechter uiteindelijk toch de echtscheiding uit.

Roy Orbison staat op 4 December 1988 geboekt voor een show in Akron in Ohio. Dit optreden blijkt achteraf zijn allerlaatste optreden te zijn geweest. Twee dagen later, op 6 December 1988, overlijdt de zanger onverwachts aan een hartstilstand wanneer hij op bezoek is bij zijn moeder in Hendersonville, een voorstadje van Nashville,Tennessee.

Dennis_wilson_1In Los Angeles, Californie wordt, op 4 December 1944, Dennis Wilson de latere drummer van The Beach Boys geboren. Dennis Wilson is het enige lid van The Beach Boys dat goed kan zwemmen en surfen. Het is Dennis Wilson die in 1961 aan zijn broer Brian en zijn neef Mike Love vraagt een liedje over zijn favoriete sport, surfen, te schrijven. Dit resulteert in Surfin', de eerste hit voor The Beach Boys. Dennis Wilson verdrinkt op 28 December 1983 wanneer hij in de haven van Marina Del Rey bij Los Angeles aan het zwemmen is. Uit onderzoek blijkt dat hij te veel zou hebben gedronken. Dennis Wilson is 39 jaar geworden, en krijgt op 4 Januari 1984 een zeemansgraf. Dit voorrecht is normaal slechts voorbehouden aan zeelui.

Op 4 December 1989 maakt Lenny Kravitz met een optreden in de Londense club The Borderline zijn Britse podiumdebuut.

In de Muscle Shoals Studio in Sheffield in Alabama nemen The Rolling Stones op 4 December 1969 het nummer Wild Horses op. Het liedje is geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. De tekstregel Wild Horses Couldn't Drag Me Away slaat op het feit dat Keith zijn vriendin Anita en hun zoon Marlon steeds moet achterlaten als hij op tournee gaat. Mick Jagger heeft de tekst afgemaakt. Hij is hierbij geinspireerd door Marianne Faithfull die met een drugsprobleem kampt. In Februari en Augustus 1970 wordt in de Olympic Studios in Londen de laatste hand gelegd aan Wild Horses, dat één van de nummers is van het op 23 April 1971 uitgebrachte album Sticky Fingers.

Op 4 December 1991 geeft Van Halen een gratis concert in Dallas in Texas. Hiermee komt de groep na drieenhalf jaar endelijk haar belofte na. Indertijd is zanger Sammy Hagar tijdens een optreden zijn stem kwijtgeraakt. Hagar belooft hierop dat Van Halen tezijnertijd voor een gratis concert terug zal komen.

Bas_muysVoor zijn aandeel voor de Stars On 45 Beatlesmedley neemt Bas Muys op 4 December 1980 in de studio van Jaap Eggermont zijn zangpartij op. Bas Muys is  voormalig zanger/gitarist van Smyle, een groep (jaren 70) uit Den Haag en Voorburg die zich specialiseert in het kopieren van de sound van The Beatles. In zanger Bas Muys heeft de band een vocalist in huis die perfect het stemgeluid van John Lennon kan imiteren. Jaap Eggermont heeft Muys dan ook hiervoor gevraagd. Okkie Huysdens (ondermeer Heart, Limousine en Rainbow Train) zingt voor Stars On 45 als Paul McCartney en Hans Vermeulen (Sandy Coast) neemt de partijen van George Harrison voor zijn rekening. Stars On 45 van Stars On 45 is een bewerking van een illegale 12 inch-single van Alto Passion. Hierop zijn o.a. originele opnamen van The Beatles gemixed tot een medley. Willem van Kooten van Red Bullet en producer Jaap Eggermont besluiten in November 1980 hiervan een legale versie te maken. Samen met Martin Duiser componeert Jaap Eggermont het refrein dat wordt gezongen door Jody Pijper. Stars On 45 komt op 24 januari 1981 binnen in de Nederlandse Top 40, en staat vanaf 2 Februari 1981 vier weken op de eerste plaats. Voor het eerst sinds Venus van Shocking Blue in 1970 bereikt op 20 Juni 1981 opnieuw een Nederlandse productie de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Stars On 45 staat slechts één week aan de top van de Billboard Hot 100. In 1981 ontvangen producers Jaap Eggermont en Martin Duiser de Exportprijs voor Stars on 45.

Op 4 December 1994 worden Aretha Franklin, Pete Seeger en de componist Morton Gould gexc3xaberd met de Kennedy Center Honours voor hun buitengewone bijdragen aan de Amerikaanse cultuur. De prijzen worden uitgereikt tijdens een galadiner in het John F. Kennedy Center For The Performing Arts in Washington. Voor de uitreiking worden de sterren op het Witte Huis ontvangen door president George W. Bush. Deze ereprijzen van het Kennedy Center worden sinds 1978 uitgereikt. Eerdere winnaars zijn ondermeer Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Bob Dylan, Luciano Pavarotti, Elton John, Clint Eastwood, James Brown, Aretha Franklin, Warren Beatty en Paul Newman.

De Nederlandse Alice Deejay komt op 4 December 1999 binnen in de Engelse hitparade met Back In My Life. De single bereikt de vierde plaats. Back In My Life is de eerste van vier Britse hits voor de 24-jarige Judy Pronk uit Haarlem. Na Back IN My Life volgen achtereenvolgens: Will I Ever (nummr 7 in Juli 2000), The Lonely One (nummer 16 in Oktober 2000) en Celebrate Our Love (nummer 17 in Februari 2001).

Freddie_the_dreamersOp 4 December 2002 overlijdt Bernie Dwyer (2e van links) aan de gevolgen van kanker. Bernie Dwyer wordt geboren op 11 September 1940 en is vanaf 1961 drummer van Freddie & The Dreamers (foto). Deze door de voormalige melkboer Freddie Garrity uit Manchester afkomstige groep start in 1959 op semi-professionele basis. In 1963 nemen ze hun eerste single op, If You Gotta Make A Fool Of Somebody, die in Juni 1963 een derde plaats bereikt. In hetzelfde jaar weten ze met I'm Telling You Now en You Were Made For Me nog twee grote hits te scoren. Muzikaal stelt het allemaal niet veel voor en hun optredens hebben veel weg van circusvoorstellingen. Door de grote concurrentie van andere opkomende beatgroepen halen ze in 1964 de Top 3 niet meer, maar in 1965 slaat hun typisch Engelse humor op grote schaal aan in de Verenigde Staten. Met het uit 1963 stammende I'm Telling You Now slagen ze er in Maart 1965 in, de eerste plaats in de Hot 100 van Billboard te halen. Bij live-optredens in de States vallen ze echter door de mand, zodat hun succes ook daar van korte duur is. Freddie Garrity blijft platen maken en is later af en toe in kinderprogramma's op de Britse televisie te zien. Freddie Garrity overlijdt op 19 Mei 2006, op 69-jarige leeftijd, in het ziekenhuis van Ysbyty Gwynedd in Bangor, Noord Wales. Bernie Dwyer is 62 jaar geworden.

Neil Diamond treedt op 4 December 1969 in het huwelijk met de televisie-producente Marcia Murphey. Voor Neil Diamond is dit zijn tweede huwelijk. De Amerikaanse zanger is van 1963 tot 25 November 1969 getrouwd geweest met zijn jeugdvriendin Jaye Posner. Uit dit huwelijk worden twee dochters geboren (Marjorie en Elyn). Samen met Marcia Murphey krijgt Neil Diamond twee zoons (Jesse en Micah). Jesse Diamond is nu een bekende fotograaf in de Verenigde Staten. Op 21 Oktober 1994 maakt Neil Diamond bekend te willen scheiden. In Maart 1995 wordt de echtscheiding door een rechter bekrachtigd. Neil Diamond draait op voor de duurste echtscheiding in de geschiedenis. De alimentatie bedraagt 150 miljoen dollar.

Peter Christian Ulvaeus wordt op 4 December 1977 geboren als zoon van Bjorn en Agnetha Ulvaeus. Het ABBA echtpaar heeft dan al een dochter, Linda, die op 23 Februari 1973 geboren is. Bjorn Ulvaeus en Agnetha Faltskog zijn van 1971 tot 1979 met elkaar getrouwd.

EminemOp 4 December 2003 geeft Eminem een verklaring uit waarin hij zijn excuses aanbiedt voor racistische opmerkingen. Twee weken eerder heeft de uitgever van het Amerikaanse blad The Source een paar oude opnamen van Eminem vrijgegeven. In één van deze opnamen rapt Eminem: "Never date a black girl, because black girls ain't funny. All they want, is your goddamn money". In een eerste reactie heeft Eminem beslist ontkend een racist te zijn. Ten tijde van deze opname is hij nog jong, dom en boos. -"Ik had net mijn relatie met een zwarte vriendin verbroken. Deze opname kwam voort uit woede, frustratie en onwetendheid." aldus Eminem. Volgens The Source dateert de opname van 1993. Eminem zegt dat de opname vijf jaar ouder is - en dus gemaakt toen hij zestien jaar was. "In geen enkel opzicht geeft deze opname weer wie ik toen was en wie ik nu ben. Nu ik volwassen ben, zie ik de impact van rap- en hip hop-muziek. Het heeft de onderlinge verhoudingen tussen rassen verbeterd. Ik grijp deze negatieve aanval op een positieve manier aan om dit aan te tonen. Het publiceren van deze oude opname is niets meer dan schaamteloze promotie voor een zieltogend tijdschrift en de afgeschreven muziek-carrixere van één man. De hip hop-gemeenschap kan ook zonder hen - en daar zijn zij bang voor. Ook al zal iedereen met gezond verstand mij niet beoordelen op iets wat ik als jonge knul heb gezegd, wil ik er nu ronduit voor uitkomen dat het mij spijt", aldus Eminem.

Leonie van Arjan Brass komt op 4 December 1976 binnen op nummer 35 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van Leonie staat The Rain Keeps Falling. De 25-jarige Arjan Brass heeft beide nummers zelf geschreven. Leonie blijft op twintig steken. Een jaar later komt de opvolger, Samuel, niet verder dan de Tipparade.

Kerry Livgren van Proto-Kaw schrijft op 4 December 2008 op zijn website dat de band is ontbonden. "What a great and fun band to have played in. We didn't break up as such, things just sort of lapsed for us. No bookings, label troubles, and lots of other personal circumstances contributed. Our unfinished album will eventually surface as a solo project by myself, featuring members of Proto-Kaw and other guest musicians and vocalists". Proto-Kaw brengt twee albums uit: Before Became After (2004) en The Wait Of Glory (2006). Kerry Livgren is vooral bekend als medeoprichter en langdurig lid van de rockband Kansas en componist van Kansas nummers als Dust In The Wind en Carry On My Wayward Son.

Jackie Wilson is op 4 December 1960 te gast in aflevering 461 van The Ed Sullivan Show. In dit televisieprogramma van de Amerikaanse omroep CBS zingt Wilson de nummers To Be Loved, Lonely Teardrops en Alone At Last.

SantanaOp 4 December 1969 bereikt het titelloze debuutalbum van Santana de gouden status in Amerika. Het album is op 13 September 1969 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vierde plaats. Belangrijkste man in Santana is de op 20 Juli 1947 in Autlan, Mexico geboren Carlos Santana, die op zijn vijfde al vioolles krijgt van zijn vader Jose, een mariach-violist. Een paar jaar later switcht Carlos Santana naar gitaar, waarmee hij ervaring opdoet in allerlei latin-groepjes die in de hoerenbuurt van zijn nieuwe woonplaats Tijuana optreden. In 1961 reist hij zijn naar San Francisco verhuisde ouders achterna, waar hij in het Spaanstalige deel van de Bay Area veelvuldig jamt met organist Gregg Rolie en percussionist Jose Chepito Areas. In 1966 formeert het drietal The Santana Blues Band, die echter al na enige weken, wegens ziekte van Carlos (tbc), wordt ontbonden. Na twee jaar sanatorium richt Santana met opnieuw Rolie en Areas, plus drummer Mike Shrieve, bassist Dave Brown en percussionist Mike Carabello een groep op die onder zijn eigen achternaam besluit te gaan werken. In Augustus 1969 speelt de band op het legendarische Woodstock-festival, waar haar spectaculaire uitvoering van Soul Sacrifice een van de hoogtepunten is, en dat de groep een platencontract met Columbia oplevert. De nummers op het door Columbia uitgebrachte album zijn: Waiting, Evil Ways, Shades Of Time, Savor, Jingo, Persuasion, Treat, You Just Don't Care en Soul Sacrifice.

Jay-Z wordt op 4 December 1999, na het betalen van $50.000 borgtocht, vrijgelaten door de politie van New York. De rapper wordt ervan verdacht platenbaas Lance Rivera te hebben gemolesteerd in een nachtclub tijdens een feestje voor van zijn collega Q-Tip. Niet duidelijk is wat de aanleiding voor de vechtpartij is geweest.

Het duo The Judds staat op 4 December 1991 in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee voor het laatst op de planken. De 45-jarige Naomi Judd moet om gezondheidsredenen stoppen. Haar dochter Wynonna Judd gaat solo verder.

Me_and_mrs_jones_van_billy_paulMe And Mrs. Jones van Billy Paul bereikt op 4 December 1972 de gouden status in de Verenigde Staten. Het door Kenny Gamble, Leon Huff en Cary Gilbert geschreven nummer komt op 4 November 1972 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 16 December 1972 drie weken op de eerste plaats in Amerika. Voor Billy Paul is Me and Mrs. Jones zijn eerste en tevens laatste nummer 1 hit in Amerika.  Me and Mrs. Jones weet ook de eerste plaats te halen in de R&B Singles chart van Billboard, waar het 4 weken op de hoogste plaats staat.

Kleinkunstenaar Jan Mesdag overlijdt op 4 December 1988, vier dagen voor zijn 35-ste verjaardag, aan de gevolgen van aids. Zijn laatste wens is de opname van een langspeelplaat met nummers van Jacques Brel. Op initiatief van Saskia van Basten Batenburg wordt deze LP tussen 10 Juli en 3 Augustus 1988 in Studio 44 in Monster geproduceerd. De vertalingen zijn van Ernst van Altena. Jan Mesdag wordt begeleid door Nico van der Linden Jr., Fred Snel en John van Eijk. De productie is in handen van Ruud Jacobs. Twee maanden voor zijn dood ligt Jan Mesdag Zingt Jacques Brel in de winkel.

Jacques Brel maakt op 4 December 1965 zijn Amerikaanse podiumdebuut. Dit optreden van de in Brussel geboren zanger heeft plaats in de Carnegie Hall in New York.

Rock_and_roll_star_van_champagneOp 4 December 1976 komt Rock And Roll Star van Champagne op nummer 1 binnen in de Nederlandse Tipparade, en is daarmee de Alarmschijf van de Veronica Omroep Organisatie. Rock And Roll Star is een compositie van Wally Tax, de ex-zanger van de Amsterdamse groep The Outsiders, en de producer Martin Duiser. Champagne is een groep uit Rotterdam die bestaat uit Paulette Bronkhorst, Trudie Huysdens, Jan Vredenburg en Bert van der Wiel. Rock And Roll Star komt op 11 december 1976 binnen op 23 in de Nederlandse Top 40. Hij bereikt de tweede plaats. Champagne bestaat zes jaar. Op 1 april 1981 gaan de leden ieder hun eigen weg. Op 18 november 2006 maakt Jan Vredenburg in het programma Ik Hou Van Holland van Rob van Hoogenhuizen op de regionale omroep Radio West bekend dat Champagne binnenkort in de originele bezetting weer gaat optreden.

Met ingang van 4 December 1970 presenteert Joost den Draayer iedere vrijdagmiddag van vier tot zes uur in NOS-zendtijd op Hilversum 3 de Hilversum 3 Top 30. Daarvoor heeft de als Willem van Kooten geboren disc-jockey deze hitparade anderhalf jaar voor de VPRO gepresenteerd. Where Have I Been Wrong? van de Volendamse groep The Cats staat vanaf 21 November 1970 op de eerste plaats van de Hilversum 3 Top 30.


Muziek Jarige Op 4 December

1940: Freddy Cannon - Zanger USA
1942: Bob Mosley - Moby Grape Bas
1942: Chris Hillman - The Byrds Bas
1944: Dennis Wilson - The Beach Boys Drums/Zang († 28 Dec. 1983)
1947: Terry Woods - The Pogues Zanger
1948: Johnny Lyon - Southside Johnny & Ashbury Jukes Zanger
1951: Gary Rossington - Lynyrd Skynyrd Gitaar
1952: Jan Rietman - Pianist Nederland
1955: Cassandra Wilson - Jazz Zangeres USA
1958: Maria Verano (Maria Konijn) - Zangeres Nederland
1961: Mick Slaven - Bourgie Bourgie Gitaar
1968: Robbie Valentine - Zanger Nederland
1969: Jaz-Z (Shawn Carter) - Rapper USA
1971: Ad Van Halteren - Rosemary's Sons Bas
1972: Justin Welch - Elastica Drums
1979: Maite Kelly - Kelly Family Bas/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten