Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 20 December

In Los Angeles overlijdt op 20 December 1973 zanger Bobby Darin na zijn tweede hartoperatie. De zanger wordt op 14 Mei 1936 in de Bronx in New York als Walden Robert Cassatto geboren, en is wellicht het veelzijdigste talent uit de Rock 'n' Roll periode. In 1956 neemt Bobby Darin zijn eerste plaatje op als zanger is van groep The Jaybirds. Drie jaar later wint hij een Grammy Award in de categorie Beste Nieuwkomer. Zijn versie van Mack The Knife, uit de Driestuiveropera van Bertolt Brecht en Kurt Weill, is in Amerika de bestverkochte single van 1959. Naast zanger is Bobby Darin ook een verdienstelijk songschrijver, pianist, arrangeur en filmacteur. Hij speelt in films als Pepe, Too Late Blues, The Longest Day, Come September en If A Man Answers. Voor beide laatstgenoemde films schrijft Darin ook de muziek. Zijn muzikale hoogtepunt bereikt Bobby Darin aan het eind van de jaren vijftig met hitsingles als Splish Splash, Queen Of The Hop en Dream Lover. Op 1 December 1960 trouwt Bobby Darin met de actrice Sandra Dee, met wie hij samen speelt in de film Come September. Het paar krijgt een zoon, Dodd Mitchell Darin (16 Dec, 1961) en gaat op 7 Maart 1967 weer uit elkaar. In de jaren zestig begint Darin onmiskenbaar Sinatra te imiteren in hits als Beyond The Sea, een vertaling van het door Charles Trenet geschreven chanson La Mer. In 1966 maakt Darin nog een come-back met het Tim Hardin-nummer If I Were A Carpenter, dat over de hele wereld een hit wordt. Het liedje is speciaal voor hem geschreven. Als dank heeft Bobby Darin voor Tim Hardin het nummer Simple Song Of Freedom gecomponeerd. Die komt niet hoger dan de vijftigste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland bereikt Simple Song Of Freedom van Tim Hardin in de lente van 1970 de vijftiende plaats in de Top 40. Bobby Darin is 37 jaar geworden.


George Michael geeft op 20 December 2006 in de Roundhouse in Londen een speciaal liefdadigheids concert voor tweeduizend verpleegsters van de NHS (National Health Service). De voormalige Wham! zanger geeft dit concert om de verpleging te bedanken voor het verzorgen van zijn moeder. Lesley Panayiotu is na een lang ziekbed in 1997 overleden aan kanker. "Almost ten years ago, during the last week of my mother's life, I told my friends and family that if I ever played my own concerts again, I would make sure to do a free one for NHS nurses. The nurses that helped my family at that time were incredible people, and I realized just how undervalued these amazing people are", aldus George Michael.


Op 20 December 2001 stapt Tommy Lee, drummer van Motley Crue, naar het Los Angeles Superior Court om aan te tonen dat zijn ex-vrouw Pamela Anderson ongeschikt is als moeder van hun zoontje Brandon. Tommy Lee beweert dat zijn zoon hem verteld heeft dat hij zijn moeder haat, en dat hij vaak het F woord gebruikt dat hij volgens Tommy Lee ook van zijn moeder heeft geleerd.


Het Britse hooggerechtshof bepaalt op 20 December 2006 dat Matthew Fisher veertig procent van de auteursrechten van A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum krijgt. Fisher is tijdens de opname van dit nummer in 1967 de organist van Procol Harum. De op 13 November 2006 begonnen rechtzaak over de rechten van Whiter Shade Of Pale, de wereldhit van Procol Harum, waarvan er sinds 1967 meer dan tien miljoen singles verkocht zijn is hiermee voorbij. Zanger Gary Brooker van Procol Harum zegt dat hij A Whiter Shade Of Pale heeft gecomponeerd, samen met de tekstschrijver Keith Reid, na het horen van een bewerking van Bachs Ouverture In D in een reclamespot voor de sigarenmerk en voordat Matthew Fisher lid werd van Procol Harum. Matthew Fisher beweert echter dat de melodie van A Whiter Shade Of Pale zijn werk is. De 60-jarige Fisher, nu een computerprogrammeur uit Zuid-Londen eiste eerder één miljoen pond sterling voor zijn aandeel in de auteursrechten en de plaatomzet. Ondanks de uitspraak behoudt Gary Brooker het grootste deel van het auteursrecht. Zijn advocaat noemt het "bizar" dat Matthew Fisher vier decennia nadat A Whiter Shade Of Pale een hit is geweest, nu beweert dat hij verantwoordelijk is voor een deel.


U2 speelt op 20 December 1982 in het Maysfield Leosure Center in Belfast voor de eerste keer het nummer Sunday Bloody Sunday in Noord Ierland. Bij het introduceren van Sunday Bloody Sunday verteld Bono het publiek dat het geen opruiend nummer is, en dat als het publiek het niet OK vindt de groep het nooit meer in Belfast zal spelen. Nadat Sunday Bloody Sunday gespeeld is stijgt er een oorverdovend gejuich op uit de zaal.


Shine Up van Doris D. & The Pins komt op 20 December 1980 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Doris D. & The Pins bestaat uit Debbie Jenner, Ingrid de Goede, Yvonne Mehagnoul, Irene Verhoeven en Donna Baron, en zijn danseressen bij het ballet van Maria Moore. Zij dansen ondermeer in AVRO's TopPop wanneer er geen videoclips beschikbaar zijn van de artiesten die in de hitparade staan. Dit gebeurt in Mei 1980 met Funkytown van Lipps Inc, vanwie de zangeres Cynthia Johnson hoogzwanger is, en daardoor niet naar Nederland kan komen. Voor TopPop wordt een opname met het ballet van Maria Moore gemaakt. Zij dansen en playbacken Funkytown. Veel kijkers denken dat deze balletgroep Lipps Inc. is. De danseressen worden zelfs door de West-Duitse televisie gevraagd om met Funkytown op te treden. Nadat Hans van Hemert en Piet Souer deze beelden hebben gezien, benaderen zij de danseressen om zelf een plaat te maken. Debbie Jenner noemt zich Doris D. Ingrid de Goede, Yvonne Mehagnoul, Irene Verhoeven en Donna Baron worden The Pins. Hun eerste single Shine Up staat vanaf 7 Februari 1981 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


De dan 18-jarige Teresa Brewer neemt op 20 December 1949 in een studio in New York het nummer Music! Music! Music! op. Brerwer wordt begeleid door The Dixieland All Stars. Deze groep bestaat uit Max Kaminsky (trompet), Cutty Cutshall (trombone), Ernie Caceres (klarinet/baritonsaxofoon), Jack Pleis (piano), Danny Perri (gitaar), Eddie Safranski (bas) en George Wettling (drums). Music! Music! Music! komt op 4 februari 1950 binnen in de Amerikaanse hitparade. Deze 78 toerenplaat (London 30023) staat vanaf 18 maart 1950 vier weken op de eerste plaats. Music! Music! Music! is op 4 september 2006 de eerste plaat op het vernieuwde Radio 5.


Let It Bleed van The Rolling Stones komt op 20 December 1969 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst, en verstoot hiermee The Beatles met het album Abbey Road die al elf (!) weken op nummer 1 staan. De LP is op 5 December 1969 in Engeland uitgebracht. In Amerika is het album al op 29 November uitgekomen. Het tiende album van de Britse groep is tussen Februari en Oktober 1969 opgenomen in de Olympic Sound Studio in Londen en de Sunset Recorders en Elektra Studio in Los Angeles. Let It Bleed is de tweede LP die Jimmy Miller (foto) voor The Rolling Stones produceert. Het is het laatste album waaraan Brian Jones meewerkt, maar zijn bijdrage is niet groot meer. Het ontwerp voor de hoes is gemaakt door Robert Brownjohn en Viktor Kahn. Op 21 Augustus 1969 heeft Robert Brownjohn aan Keith Richards ontwerpschetsen laten zien voor het nieuwe album, wat dan ook nog Automatic Changer zou kunnen gaan heten. Brownjohn krijgt 1000 pond voor zijn ontwerp. De taart op de foto is gemaakt door Delia Smith, "Ik werkte toen als een soort manusje van alles bij een fotograaf van etenswaren voor advertenties en tijdschriften. Ik kookte alles wat ze maar wilde. Op een dag zeiden ze dat ze een taart nodig hadden voor een platenhoes van The Rolling Stones, gewoon een klusje dat erbij hoorde. Ze wilde die taart zwaar overdreven en zo protserig als het maar kon", aldus Delia Smith. Let It Bleed is het laatste album wat The Rolling Stones voor Decca Records opnemen. Opvallend is dat van het album geen singles worden getrokken. Let It Bleed staat slechts één week op de eerste plaats in Engeland. Let It Bleed moet dan weer plaats maken voor The Beatles met Abbey Road, die na elf weken op nummer 1 er nog eens 6 weken aan vast plakken.


Op 20 December 1957 wordt de oproep voor het Amerikaanse leger van Elvis Presley persoonlijk door Milton Browers bij Graceland in Memphis in Tennessee afgegeven. Browers is hoofd van de Amerikaanse rekruteringsdienst. De zanger moet zich op 20 Januari 1958 melden voor een militaire keuring.


In The Roundhouse Chalk Farm in Noord Londen wordt op 20 December 1971 een liefdadigheids concert gegeven voor straatkinderen en dakloze ouderen van Camden. Het concert wordt georganiseerd door Implosion, die ondermeer The Salvation Army Band en Elton John bereidt hebben gevonden om belangeloos op te treden. Afsluiter van de avond is The Who die volgens het officiele programma begint om 21.30 tot "For as long as things are permitted to carry on". In het blad Disc And Music Echo van 26 December 1971 schrijft journaliste Caroline Boucher over dit optreden van The Who het volgende: "They're the best band in the land, we've reviewed them a million times before, until the superlatives are running dry. Suffice it to say they are the guv'nors".


Op 20 December 1962 maken The Osmonds hun debuut in The Andy Williams Show. De dertienjarige Allan, de elfjarige Wayne, de negenjarige Merrill en de zevenjarige Jay zingen in de door NBC uitgezonden tv-show het nummer I'm A Ding Dong Daddy From Dumas. Tot 1972 zijn de broers geregeld in deze show te zien. Vooral Donny, die op 10 December 1965 (één dag na zijn achtste verjaardag) zijn debuut maakt, heeft veel succes. In Nederland wordt The Andy Williams Show enige jaren door de KRO uitgezonden.


The Shorts staan op 20 December 1986 in Geleen voor de laatste keer op de planken. De Leidse groep zet er een punt achter. Door wisselingen in de bezetting en interne problemen is de rek eruit. Zanger Hans van Vondelen wordt mede-eigenaar van de geluidsstudio Short Music in Leiden, samen met Eddy en Danny de Heer. In 1997 wordt deze studio verkocht en verruild voor de Fendal Sound Studios in Loenen Aan De Vecht. Hans van Vondelen is hier tot de dag van vandaag opname-technicus. The Shorts hebben in 1983 een nummer 1-hit met Comment Ca Va. Dit liedje wordt zelfs een grote hit in Belgie en in Frankrijk.


Jimmie Rodgers wordt op 20 December 1967 zwaargewond in een ziekenhuis in Los Angeles opgenomen nadat hij langs de San Diego Highway door een politieagent buiten dienst in elkaar is geslagen. Volgens de agent heeft de zanger hem gesneden bij het inhalen. Jimmie Rodgers probeert de politie agent voor het gerecht te krijgen, maar geen enkele advocaat durft de zaak aan te nemen.


Op 20 December 1975 komt in de serie van Alle 13 Goed het speciaal voor Kerst uitgebrachte Alle 13 Goed Voor Kerst! op een 43ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op dit verzamelalbum staan de volgende nummers: Stille Nacht Heilige Nacht van De Mastreechter Staar, Little Drummer Boy van Nana Mouskouri, Gloria In Excelsis Deo van het orkest van Paul Mauriat, Er Is Een Kindeke Geboren Op Aard van Pro Musica, Rudolph The Red-Nosed Reindeer van John Woodhouse, De Herdertjes Lagen Bij Nachte van De Damrakkertjes, O Denneboom van Marty, Mary's Boy Child van Kamahl, Jingle Bells van The Syd Lawrence Orchestra, White Christmas van The Platters, Komt Allen Tezamen van Het Westlands Mannenkoor, The Christmas Song van The Tonny Eyk Quartet & Frans Poptie en Nu Zijt Wellekome van Marietje Kwakman & Het Volendams Operakoor. Alle 13 Goed Voor Kerst! staat slechts drie wegen genoteerd en bereikt op 27 December 1975 de 26ste plaats als hoogste notering.


Al Jolson staat op 20 December 1921 in een studio in Los Angeles om het nummer April Showers op te nemen. April Showers komt op 28 Januari 1922 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 11 Februari 1922 elf weken op de eerste plaats. In 1947 is het liedje wederom succesvol. In dit jaar draait The Al Jolson Story in de Amerikaanse bioscopen. Een nieuw opgenomen versie van April Showers bereikt de vijftiende plaats. Deze uitvoering heeft Al Jolson op 10 augustus 1945 op de band vastgelegd.


Rock Around The Clock, met op de B-kant 4 muren, in de uitvoering van De Zangeres Zonder Naam & Normaal komt op 20 December 1986 op een 24ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op 10 Januari 1987 wordt een dertiende plaats gehjaald als hoogste notering. De opmerkelijke combinatie is resultaat van een verloren weddenschap tijdens het programma Wedden Dat? bij Jos Brink op de Nederlandse televisie. Tijdens de opname van Rock Around The Clock worden Normaal en de Zangeres Zonder Naam in de studio bijgestaan door het koor en orkest olv Ad Kraan.


De zesde film met in de hoofdrol Elvis Presley, Flaming Star gaat op 20 December 1960 in Los Angeles in premiere. Een dag later gaat de film in de meeste Amerikaanse bioscopen draaien. In deze western is Elvis Presley te zien als Pacer Burton. Barbara Eden is zijn tegenspeelster als Roslyn Pierce. Het script is van Clair Huffaker. Don Siegel is regisseur van Flaming Star. Elvis Presley zingt vier nummers in de film. Naast de titelsong zijn dit Summer Kisses Winter Tears, A Cane And A High Starched Collar en Britches.


Vanaf 20 December 1965 ligt de single Barbara Ann van The Beach Boys in de platenwinkel. Het is een unieke opname, want Dean Torrence van Jan & Dean is de zanger op Barbara Ann. Op de B-kant staat Caroline, No waarbij alleen Brian Wilson wordt vermeld. Barbara Ann is in 1958 geschreven door Charles Fassert. The Regents zijn in 1961 de eerste groep die een hit met dit liedje scoort. De versie van The Beach Boys komt op 1 Januari 1966 de Billboard Hot 100 binnen en bereikt de tweede plaats. Caroline, No van Brian Wilson komt niet hoger dan nummer 32.


Tom Jones staat op 20 December 1967 in de Olympic Studios in Londen om het nummer Delilah op te nemen. Delilah is geschreven door Les Reed en Barry Mason. Delilah wordt op 23 Februari 1968 uitgebracht, en komt op 28 Februari 1968 de Engelse hitparade binnen. Delilah bereikt de tweede plaats. Ook in Nederland is de single een nummer 2-hit.


Jona Lewie komt op 20 December 1980 op een 30ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Stop The Cavalry. Op de B-kant van deze single staat Laughing Tonight. Beide nummers zijn geschreven door Jona Lewie zelf. Jona Lewie wordt in 1947 geboren als John Lewis. Begin jaren zeventig wordt hij ontdekt door Jonathan King. Als de zanger van Terry Dactyl & The Dinosaurs heeft Jona Lewie in 1972 zijn eerste hit met het zelfgeschreven Seaside Shuffle. Stop The Cavalry bereikt de negende plaats in de Nederlandse Top 40.


Nadat een dag eerder de film en geluids opname's niet bruikbaar blijken te zijn, vanwege een onwennige Bono, speelt U2 op zondag 20 December 1987 voor de tweede achtereenvolgende dag in het kader van The Joshua Tree tour in het Sun Devil Stadium in Tempe, Arizona. Kaartjes voor dit concert kosten wederom slechts $5. U2 speelt de volgende nummers: Where The Streets Have No Name, I Will Follow, Trip Through Your Wires, I Still Haven't Found What I'm Looking For / Exodus (excerpt), MLK, One Tree Hill, Gloria, Exit / Van Morrison's Gloria (excerpt), In God's Country, Helter Skelter, Help, Bad / Ruby Tuesday (excerpt) / Sympathy For The Devil (excerpt), Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Sunday Bloody Sunday, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love) Toegiften: With Or Without You / Shine Like Stars (excerpt), El Pueblo Vencera (excerpt) / , Mothers Of The Disappeared / El Pueblo Vencera (excerpt), People Get Ready, Christmas (Baby, Please Come Home) / Jingle Bells (excerpt), 40 / Do They Know It's Christmas (excerpt) / We Are The World (excerpt) Deze keer gaat alles goed en wordt de live-opname van Bullet The Blue Sky gebruikt in de door Phil Jaonou geregisseerde film, en is ook te horen op het album Rattle & Hum.


Rob de Nijs en Belinda Meuldijk gaan op 20 December 2005 officieel uit elkaar. Dit wordt op deze dag bekend gemaakt door advocaat H.J. van der Tak. Rob de Nijs en Belinda Meuldijk hebben deze beslissing in goede harmonie genomen. Op artistiek gebied blijven Rob de Nijs en Belinda Meuldijk wel samenwerken. Zij zien, volgens hun advocaat, geen toegevoegde waarde om deze samenlevingsvorm vanuit een huwelijkse staat voort te zetten. Rob de Nijs en Belinda Meuldijk zijn in Juli 1984 in het Zuid-Franse Cannes met elkaar getrouwd, en hebben samen twee zoons; Robbert (1983) en Yoshi (1985). Rob de Nijs en Belinda Meuldijk hebben sinds 1993 een latrelatie.


In de zomer van 1975 gaat gitarist Joe Walsh met een gelegenheidsgroep op tournee en speelt hij in Rotterdam in het voorprogramma van de Eagles. Op 20 December 1975 wordt bekend gemaakt dat de voormalig gitarist van The James Gang de opvolger is van Bernie Leadon, die de Eagles verlaten heeft. Voor fans van Joe Walsh een zeer onverwachte stap. De verbintenis met de Eagles laat Walsh's aspiraties in de richting van een solocarriere echter ongemoeid. Frappant is wel dat de komst van Walsh voor de groep een impuls in de rockrichting is, terwijl zijn soloprodukten een steeds rustiger karakter gaan dragen.


In een Londense homobar viert Elton John op 20 December 2005 zijn vrijgezellenfeest. Onder de 180 genodigden bevinden zich ondermeer Orlando Bloom, Bryan Adams en Elizabeth Hurley. Het feest wordt opgeluisterd door travestieten, een stripshow en een optreden van Take That, die ondermeer Relight My Fire zingen. De obers zijn verkleed als cowboys en Romeinen. Elton John geeft op 21 December 2005 in Windsor zijn jawoord aan de Canadese cineast David Furnish. Vanaf deze dag kunnen mensen van hetzelfde geslacht in Engeland en Wales een geregistreerd partnerschap sluiten.


Hank Snow overlijdt op 20 December 1999 in zijn huis in Nashville in Tennesee. Hij is al enkele jaren ziek. Hank Snow wordt als Clarence Eugene Snow op 9 Mei 1914 in Brooklyn in Nova Scotia, Canada geboren , en groeit uit tot één van de grote country-sterren van de jaren vijftig. I'm Moving On staat in 1950 maar liefst achttien weken op de eerste plaats van de country-hitparade. Zijn nummers zijn ondermeer gecoverd door Elvis Presley, The Rolling Stones, Ray Charles, Johnny Cash en Emmylou Harris. In 1978 wordt Hank Snow geintroduceerd in de Nashville Songwriters Hall Of Fame. In zijn geboorteland Canada wordt Snow tien keer verkozen als Country's Top Country Music Performer. In 1979 wordt Hank Snow opgenomen in The Country Music Hall Of Fame, The Canadian Music Hall Of Fame en ook nog in The Nova Scotia Music Hall Of Fame. Hank Snow is 85 jaar geworden.


Na een optreden in Belfast in Ierland op 20 December 1980 geeft Motorhead een feestje. Tijdens het head-bangen breekt drummer Phil 'Animal' Taylor één van zijn nekwervels, en is voorlopig een tijdje uit roulatie.


The Jimi Hendrix Experience begint op 20 December 1967 in de Olympic Studios in Londen aan de opname van Crosstown Traffic. Dit nummer wordt afgemaakt in de Record Plant Studios in New York. Hier worden onder meer de achtergrondvocalen ingezongen door drummer Mitch Miller en bassist Noel Redding. Zij worden bijgestaan door Dave Mason, de gitarist van Traffic. Crosstown Traffic is te vinden op het album Electric Ladyland dat in 1968 wordt uitgebracht. In April 1969 verschijnt Crosstown Traffic, met op de B-kant het nummer Gypsy Eyes, op single. Crosstown Traffic blijft op 37 steken in de Engelse hitparade.


John Horton wordt op 20 December 1966 postuum geeerd met een gouden plaat voor The Battle Of New Orleans. Deze single is zeven jaar eerder een nummer 1-hit geweest. Na een optreden in de Skyline Club in Austin in Texas komt John Horton op 5 november 1960 bij een auto-ongeluk om het leven. In deze Skyline Club heeft ook zijn grote voorbeeld Hank Williams Sr. in 1952 zijn laatste optreden gegeven. John Horton laat zijn vrouw Audrey achter. Zij wordt voor de tweede keer weduwe. Zij is eerder getrouwd geweest met Hank Williams Sr. John Horton is 35 jaar geworden.


Op 20 December 1967 gaat de film The Graduate in premiere. The Graduate is het bioscoopdebuut van Dustin Hoffman, die de rol van Benjamin Braddock speelt. Anne Bancroft is te zien als Mrs. Robinson, terwijl Katharina Ross haar dochter Elaine speelt. The Graduate is geregisseerd door Mike Nichols. Simon & Garfunkel zijn verantwoordelijk voor de soundtrack van de film. Hun single Mrs. Robinson komt op 27 April 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 1 Juni 1968 drie weken op de eerste plaats. Mrs. Robinson levert componist Paul Simon een Grammy Award op. Hij wordt onderscheiden in de categorie Beste Single Van Het Jaar 1968.


Queen, met voormalig Free/Bad Company zanger Paul Rodgers in plaats van Freddie Mercury, treedt op tijdens het 46664 South Africa Concert op 19 Maart 2005. Ex-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika maakt dit op 20 December 2004 bekend. Queen werkt voor de tweede achtereenvolgende keer mee aan een editie van dit 46664-benefietconcert. "Dit is een prachtige gelegenheid voor Queen om onze voortdurende steun aan de anti-aids-campagne van Nelson Mandela te onderstrepen", zegt Queen-gitarist Brian May.


Judas Priest geeft op 20 December 1983 een concert in De Montford Hall in Leicester, England. Het optreden is er één van negen van een korte tour door Engeland om het album Defenders Of The Faith te promoten. Het voorprogramma wordt verzorgd door Quiet Riot. Tijdens deze korte tour door Engeland worden alleen de kleinere zalen aangedaan. Gitarist Glenn Tipton hierover: "Even though it was a little strange to step down the gigs, we were able to get off on the atmosphere of smaller halls, which we really enjoy. It's great to see the people right in front of you instead of the huge 18-20,000 seat places... It was an absolutely fantastic tour for us and the response was tremendous. Everyone was glad to see us back." Naast Glenn Tipton bestaat Judas Priest dan uit Rob Halford (zang), K.K. Downing (gitaar), Ian Hill (bas) en Dave Holland (drums). Judas Priest speelt de volgende nummers: Hellion, Electric Eye, Riding On The Wind, Grinder, Breaking The Law, Bloostone, Sinner, Metal Gods, Freewheel Burning, Screaming For Vengeance, You've Got Another Thing Comin', Living After Midnight, Victim Of Changes, Green Manalishi en Hell Bent For Leather. De tour wordt afgesloten met twee uitverkochte optredens op 21 en 22 December 1883 in het Odeon Theatre in Birmingham, Engeland.


Op 20 December 2004 legt de rechter in Santa Maria in Californie een motie van de advocaten van Michael Jackson naast zich neer. In deze motie verzoekt de verdediging om uitstel van het proces tegen de zanger. Die wordt beschuldigd van ontucht met een minderjarige. De rechtszaak begint, zoals eerder bepaald, op 31 Januari 2005. Beide partijen verwachten dat het proces wel vijf maanden zal duren. De advocaten van Michael Jackson hebben om het uitstel verzocht, omdat zij tijd nodig hebben voor het doornemen van veertienduizend pagina's bewijslast. Deze bewijslast is de afgelopen twee maanden verzameld door de openbare aanklager. De rechter vindt uitstel een grote sprong achteruit. "Als ik uitstel zou toestaan, volgen er nog meer huiszoekingen en nog meer moties." De rechter doet zijn uitspraak tijdens een hoorzitting die veel eerder is afgelopen dan verwacht. Een tweede motie van de verdediging heeft de rechter evenmin gehonoreerd. Hierin verzoeken Michael Jacksons advocaten de rechter af te zien van de hele rechtszaak. Die komt, vinden zij, neer op een kruistocht van het Openbaar Ministerie. Zij verwijten de overheid "ongelooflijk grof gedrag". Eén advocaat noemt de zaak een smerige, kwaadaardige en persoonlijke wraakoefening tegen Michael Jackson.


De 22-jarige Harry Belafonte maakt op 20 December 1949, op verzoek van Capitol Records, enkele proefopnamen. Na het beluisteren van deze opnamen besluit Capitol Records hem geen contract aan te bieden. In April 1952 tekent Harry Belafonte bij RCA Victor. In December 1952 is Scarlet Ribbons (For Her Hair) zijn eerste succes in Amerika. In 1956 verschijnt zijn album Calypso. Calypso is het eerste album wat meer dan een miljoen exemplaren verkoopt. Calypso staat nog steeds op de vierde plaats van de All Time Billboard Top 100 voor albums. Calypso staat in 1956 eenendertig weken op de eerste plaats, 59 weken in de top 10, en uiteindelijk 99 weken genoteerd.


Op 20 December 1971 neemt The Main Ingredient het nummer Everybody Plays The Fool op. The Main Ingredient is een trio afkomstig uit de New-Yorkse wijk The Bronx, en bestaat uit Donald McPherson, Luther Simmons en Tony Sylvester. Everybody Plays The Fool komt op 15 Juli 1972 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de derde plaats.


Op 20 December 1967 verlaten zanger/fluitist Ian Anderson en bassist Glenn Cornick de groep The John Evans Band. Ian Anderson, een Schotse ex-kunstacademiestudent, ontmoet gitarist Mick Abrahams en drummer Clive Bunker, en begint onder de naam Jethro Tull met ook nog Glenn Cornick een nieuwe groep. Jethro Tull (foto) wordt ontleent aan een Engelse landbouwkundige. Als Jethro Toe neemt de groep begin 1968 voor MGM de single Sunshine Day op, die flopt. Prille optredens resulteren in een nieuw platencontract met het jonge platenlabel Island Records en een snelle single, A Song For Jeffrey. Door deze single, en dankzij Andersons opwindende dwarsfluit-act, weet Jethro Tull al snel een grote schare fans voor zich te winnen. Het debuutalbum This Was wordt een groot succes. Binnen de groep ontstaan al snel meningsverschillen tussen Anderson en Abrahams. Laatstgenoemde verlaat Tull en begint Blodwyn Pig. Nieuwe man in Tull wordt de latere Black Sabbath-gitarist Tony Iommi (rechts op foto), maar die wordt op zijn beurt na korte tijd vervangen door Martin Barre, waarmee Jethro Tull zijn vaste vorm aanneemt.


Op 20 December 2006 geeft Morrissey een uitverkocht concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Niet alle fans doorstaan dit optreden zonder kleurscheuren. Na een uur gooit Morrissey zijn overhemd in het publiek. Het lichtblauwe shirt is zo gewild bij de fans dat er schermutselingen ontstaan, en er rake klappen vallen. Door ingrijpen van de beveiliging loopt het niet verder uit de hand en kan Morrissey zijn optreden zonder verdere problemen voortzetten.


Twaalf dagen nadat John Lennon in New York is vermoord komt op 20 December 1980 zijn single (Just Like) Starting Over op de eerste plaats van de UK Hitlist. Het is de eerste en ook enigste solo nummer 1 hit van John Lennon in Engeland.


Op 20 December 1969 komt Led Zeppelin op een 33ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Whole Lotta Love. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Deze single versie van Whole Lotta Love is korter dan de LP-versie van vijf minuten en 35 seconden. Technicus Sytze Gardenier van Radio Veronica heeft de LP versie, die op het album Led Zeppelin II staat, ingekort tot drie minuten en negen seconden. Whole Lotta Love bereikt de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. In Engeland is een single release van Whole Lotta Love tegengehouden door Peter Grant, de manager van Led Zeppelin. Op 5 December 1969 is Grant het kantoor van Phil Carson (de nieuwe Britse Directeur van Atlantic Records) binnengestapt om te zeggen dat er geen single van Led Zeppelin wordt uitgebracht. Atlantic UK heeft aangekondigd het 5 minuten en 35 seconden durende nummer in te korten tot 3 minuten om het als Led Zeppelin single uit te brengen. "Led Zeppelin has no intention of issuing this track as a single, as they felt it is written as part of their concept of the album". aldus Peter Grant. De ingekorte single zou het instrumentale middenstuk moeten missen, iets waar drummer John Bonham het niet mee eens is. "We refused because they wanted to take the middle section out, and we didn't like it. We don't want kids to think we are releasing an LP track just to get into the chart. I'm dead against that sort of thing - we feel it's conning the public". In Amerika komt de ingekorte single, tegen de wil van de groep, wel uit, met op de B-kant Livin' Lovin' Maid (She's Just a Woman). "The record was only put out in the United States so AM stations had something to promote the LP with, We only wanted the full-length version out, but there were some misunderstandings". aldus John Bonham. Whole Lotta Love wordt in Amerika een grote hit, met een verkoop van 900.000 exemplaren haalt het de 4e plaats in de Billboard Hot 100.


Muziek Jarige Op 20 December

1936: Leo Unger - Zanger Nederland
1940: Larry Willis - Blood Sweat & Tears Toetsen
1944: Bobby Colomby - Blood Sweat & Tears Drums
1947: Peter Criss ( George Peter John Criscuola) - Kiss Drums
1948: Stevie Wright - The Easybeats Zanger
1949: Alan Parsons - Producer Engeland
1954: Alice May (Alie (Aaltje) de Vries) - Zangeres Nederland (Maywood)
1956: Ãke Danielson - The Meteors Gitaar
1957: Anita Ward - Zangeres USA
1958: Billy Bragg - Zanger Engeland
1966: Chris Robinson - The Black Crowes Zanger
1972: Joe Kelly - The Kelly Family
1975: Graham Hopkins - Therapy? Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten