Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 19 December

U2 speelt op 19 December 1987 in het Sun Devil Stadium in Tempe, Arizona. Het is het eerste van twee concerten die speciaal gefilmd worden voor de komende Rattle And Hum docu-film. Kaartjes voor deze twee concerten kosten slechts vijf dollar. Het concert op 19 December is niet bruikbaar omdat Bono verstard reageert op het feit dat hij speciaal gefilmd wordt voor de Rattle And Hum docu-film. De zanger van U2 komt niet in zijn ritme en er is geen spontaniteit in zijn optreden en woorden. U2 speelt die avond de volgende nummers: Where The Streets Have No Name, I Will Follow, Trip Through Your Wires, I Still Haven't Found What I'm Looking For / Exodus (stukje), Out Of Control, MLK, One Tree Hill, Gloria, Exit / Riders On The Storm (stukje) / Van Morrison's Gloria (stukje), In God's Country, Bad / Ruby Tuesday (stukje) / Sympathy For The Devil (stukje), Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Sunday Bloody Sunday, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love). Toegiften With Or Without You / Shine Like Stars (stukje), El Pueblo Vencera (stukje) / , Mothers Of The Disappeared / El Pueblo Vencera (stukje) / Isaiah 40 (stukje), People Get Ready en 40. Opnames van het concert verschijnen op verschillende bootlegs, waaronder High Under A Desert Plain.


In het kantoor van New Action in het Caroline House aan 6 Chesterfield Gardens in Londen neemt The Who op 19 December 1966 een zwart/wit promotiefilmpje op voor hun nieuwe single Happy Jack. De clip is bedoeld voor het programma Top Of The Pops, en laat de leden van The Who zien als onhandige inbrekers. Happy Jack wordt voor het eerst uitgezonden op 22 December 1966 op BBC 1. Happy Jack haalt in Engeland uiteindelijk de 3e plaats in de UK Hitlist.


The Beatles komen op 19 December 1964 op de eerste plaats binnen op de Engelse albumlijst met hun vierde officiele album, Beatles For Sale. Beatles For Sale ligt is op 4 December 1964 verschenen in Engeland in, en is tussen 11 Augustus en 4 November 1964 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Het album is geproduceerd door George Martin, met ondermeer Norman 'Hurricane' Smith, Ron Pender, A.B. Lincoln, Tony Clarc en Mike Stone als technici. Een maand voor het album uitkomt zijn er in de voorverkoop al ruim 550.00 exemplaren besteld, dit loopt op tot 750.000. Nog nooit in de geschiedenis van de Britse muziek zijn er zoveel albums al in de voorverkoop besteld. Beatles staat met tussenpoze's in totaal 11 weken op nummer 1.


Op 19 December 2006 wordt in Truckee, Californie het stoffelijk overschot van de 34-jarige Christin Joy Keleher gevonden. Keleher wordt, samen met het lichaam van de 48-jarige Stanley Everett Merchant, in een auto aangetroffen. Shannan Moon van de Nevada County Sheriff verklaart: "From the investigation it appears that she was shot first and then he shot himself, so it is a murder-suicide." Christin Keleher komt in 1999 in het nieuws wanneer zij op het Hawaiiaanse eiland Maui het huis van George Harrison binnendringt. Hierbij verwondt zij de ex-Beatle. Christin Keleher wordt door beveiligingpersoneel overmeesterd.


Met ingang van 19 December 1997 draait de film Titantic in de Amerikaanse bioscopen. Deze 200 miljoen dollar kostende film, met Leonardo Di Caprio en Kate Winslet in de hoofdrollen, is geregisseerd door James Cameron. Celine Dion zingt de titelsong, My Heart Will Go On. Deze single komt op 7 Februari 1998 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 21 Februari 1998 tien weken op de eerste plaats.


Op 19 December 1848 overlijdt Emily Bronte. De op 30 Juli 1818 geboren Bronte is de schrijfster van het boek Wuthering Heights dat in 1847 is gepubliceerd. Deze novelle speelt zich af op het landgoed Wuthering Heights dat eigendom is van de familie Earnshaw. In het gezin wordt de wees Heathcliff opgenomen. Hij wordt verliefd op Cathy, de dochter des huizes. Zij mag echter niet met iemand beneden haar stand trouwen. In 1978 heeft Kate Bush (geboren op 30 Juli (!) 1958) een grote hit met, het op het boek gebaseerde, Wuthering Heights.


In de Daily Mail van 19 December 1976 staat een interview met de moeder van Paul Cook, de drummer van The Sex Pistols. Dat zij niet erg blij is met de carierre van haar zoon blijkt uit het volgende: "He's no longer welcome at home and i'm going to turn his bedroom in a dining room".

Vier dagen nadat hij Capitol Records heeft verlaten, staat Frank Sinatra in de studio om twee nummers op te nemen voor zijn eigen platenmaatschappij Reprise Records. Op deze 19e December 1960 worden Ring-A-Ding-Ding en Let's Fall In Love op de band vastgelegd.


Vanaf 19 December 1964 ligt in Amerika de vijfde single van The Rolling Stones, Heart Of Stone, in de platenwinkel. Heart Of Stone is op 2 en 3 November 1964 opgenomen in de RCA Studio in Hollywood, de B-kant What A Shame op 8 November 1964 in de Chess Studio in Chicago. De single komt op 9 januari 1965 binnen in de Billboard Hot 100. Heart Of Stone bereikt de negentiende plaats. In Engeland verschijnt het nummer pas tien maanden later. Daar wordt Heart Of Stone niet op single uitgebracht, maar staat het op het album Out Of Our Heads wat verschijnt op 24 September 1965. In Nederland verschijnen Heart Of Stone en What A Shame met The Last Time en Play With Fire begin 1965 op een EP. Die komt op 3 april 1965 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt op 24 April 1965 de zesde plaats.


Voor de tweede keer in de December moet Keith Moon van The Who enkele optredens missen. Tijdens een concert op 17 December in de Ricky Tick Club in Windsor is Moon na een half uur spelen onwel geworden. Vic Prince, drummer van The Pretty Things wordt opnieuw gevraagd om Keith Moon te vervangen. Op 19 December 1963 in de Plaza Ballroom/Ricky Tick in Guildford speelt Vic Prince voor het laatst met The Who. Bij het volgende optreden op 21 December 1963 is Keith Moon voldoende hersteld om zijn plek weer in te nemen.


The Manic Street Preachers geven op 19 December 1994 het eerste van in totaal drie concerten in The Astoria in Londen. Het zijn de laatste drie shows met gitarist Richey James Edwards (foto). Op 1 Februari 1995 verlaat Edwards het Embassy Hotel in Londen, en wordt daarna niet meer gezien. Zijn zilveren Vauxhall Cavalier wordt door de politie enkele dagen later gevonden bij een Aust service station aan de M4, vlak bij de Severn Bridge, wat een beruchte plek is voor zelfmoordenaars. Na enige maanden, waarin alle Manics-activiteiten stilliggen en Edwards uitgroeit tot martelaar een rolmodel, staakt de politie de zoektocht. De overige groepsleden beginnen voorzichtig met repetities en opnamen, waarbij ze het verlies en de frustratie gebruiken als inspiratiebron. Voorjaar 1997 duiken er verhalen op als zou Edwards in Goa in India gesignaleerd zijn. De overige groepsleden wimpelen de geruchten af. Sindsdien is er nooit meer iets van Edwards vernomen.


Ol' Dirty Bastard van Wu-Tang Clan wordt op 19 December 2000 door de politie van Philadelphia naar New York overgebracht en opgesloten in afwachting van een proces. De als Russell Jones geboren rapper is opgepakt voor het bezit can crack en van cocaïne. Op 13 November 2004 overlijdt Ol' Dirty Bastard aan een overdosis cocaïne in combinatie met medicijnen. Ol' Dirty Bastard is 35 jaar geworden.


Op 19 December 1993 overlijdt Michael Clark aan de gevolgen een leveraandoening. Clark is ondermeer drummer geweest bij The Byrds, The Flying Burrito Brothers en Firefall. Michael Clark is vijftig jaar geworden.


In het Holy Cross Hospital in Chicago overlijdt op 19 December 1997 de blues gitarist Jimmy Rogers aan de gevolgen van darmkanker. Jimmy Rogers wordt als James A. Lane op 13 Juni 1924 geboren in Ruleville, Mississippi. Rogers begint zijn carrière in de begeleidingsgroep van Muddy Waters. Eric Clapton, Keith Richards en Jimmy Page zijn grote bewonderaars van zijn gitaarspel. In 1995 krijgt hij voor zijn album Blue Bird de W.C. Handy Award voor Best Traditional Blues Recording. Ook in 1995 krijgt Jimmy Rogers een vermelding in The Blues Hall Of Fame en wordt hij uitgeroepen tot Blues Artist Of The Year door het Living Blues Magazine. Jimmy Rogers is 73 jaar geworden.


Op 19 December 1964 presenteert Brian Matthew een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt hij Freddie & The Dreamers, Kenny Ball's Jazzmen, The Wolves, Karol Keyes, The Barron Knights, Jackie Trent en Dave Berry. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciële omroep ABC.


Crosby, Stills & Nash staan op 19 December 1976, na een paar jaar soloprojecten te hebben gedaan, weer gezamenlijk in de opnamestudio om een nieuwe single op te nemen. Just A Song Before You Go wordt op 17 Juni 1977 uitgebracht. De single komt op 25 Juni 1977 de Nederlandse Top 40 binnen. Just A Song Before You Go komt niet verder dan de 22-ste plaats.

In het Hampton Coliseum in Hampton Roads in Virginia geven The Rolling Stones op 19 December 1981 de laatste show van hun Amerikaanse tournee. De Britse groep heeft vijftig concerten gegeven in 28 steden. Het eerste optreden is op 25 september 1981 in het JFK Stadium in Philadelphia. De tour levert de Stones een bedrag op van ruim 36 miljoen dollar. The Rolling Stones worden tijdens deze tour bijgestaan door Ian McLagan (toetsen) en Ian Stewart (Piano). Na drie shows wordt er besloten dat er ook nog een blazer bij moet. Lee Allen (sax) speelt van 1 tot 4 Oktober mee, daarna komt Ernie Watts (sax) die de hele tour verder meespeelt. In iedere stad is er een ander voorprogramma. George Thorogood & The Destroyers verzorgen eenvijfde van de voorprogramma's. Andere support-acts zijn The J. Geils Band, Heart, Journey, The Greg Kihn Band, The Neville Brothers, Garland Jeffreys, Tina Turner en Prince. Alle concerten van The Rolling Stones worden door Hal Ashby op film vastgelegd voor de rockumentaire Let's Spend The Night Together.


Op 19 December 1979 wordt George Nichopoulos, de lijfarts van Elvis Presley, aangeklaagd. Nichopoulos zou de zanger illegaal en onbeperkt meer dan twaalfduizend pillen, tabletten en pijnstillers hebben voorgeschreven in de twintig maanden voorr diens dood.


In een ziekenhuis in Pittsburgh in Philadephia overlijdt op 19 December 2000 gitarist Robert Buck aan een leveraandoening. Robert Buck wordt op 1 Augustus 1958 in Jamestown, New York geboren en richt in 1981 de groep 10,000 Maniacs op. In 1988 is Like The Weather de eerste hit voor 10,000 Maniacs. De grootste hit heeft de band in 1993 met Because The Night. Die bereikt de elfde plaats in de Billboard Hot 100. Robert Buck is 42 jaar geworden.


Op 19 December 1970 staan The Beach Boys voor een concert in De Doelen in Rotterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door de groep The Flame. Het concert in Rotterdam is voor beide groepen het tweede optreden in Nederland. Op 18 December 1970 staan The Beach Boys en The Flame in het Concertgebouw in Amsterdam. Hun Europese tournee, die op 19 November 1970 in het Engelse Oxford van start is gegaan, wordt op 20 December 1970 afgesloten met een tweede show in het Concertgebouw in Amsterdam.


Ellemieke Vermolen meldt op 19 December 2006 in het door haar zelf gepresenteerde televisieprogramma SBS's Shownieuws, dat haar relatie met de 10 jaar jongere Jan Smit voorbij is. De drukke werkschema's zijn de oorzaak van de breuk. "We hebben met z'n tweeen lang gepraat en zijn tot de conclusie gekomen dat we gewoon te weinig tijd hebben om echt wat op te bouwen. Je kunt geen goede basis voor een relatie leggen als je elkaar zo weinig kunt zien.", aldus Ellemieke Vermolen.


Roebuck 'Pops' Staples overlijdt op 19 December 2000 aan een hartaanval. Roebuck Staples wordt op 28 December 1915 in Winona, Mississippi geboren. Met zijn kinderen Pervis, Cleotha, Yvonne en Mavin begint hij The Staple Singers, die medio jaren vijftig beginnen als gospel-groep. Ze nemen op voor het Vee-Jay-label en zijn zeer populair. In 1962 stappen ze over naar Epic, dat niet zo goed raad weet met de groep. Ze worden zelfs enige tijd als folk-act gepresenteerd een van de methoden om gospel ook aan het blanke publiek te slijten. "The first music that I listened to was acapella singing in the churches. I was always into gospel right from a boy on up. I got into blues stuff after gospel, when I got to be 12, 13, 15 year old. I heard those guys singing the blues, and that's when I picked up the guitar and tried to learn how to play." aldus Pops Staples. In 1967 gaan ze definitief de blues en soulkant op en komen onder contract van het Stax-label. In het begin maken ze sociaal-getint werk met nummers als The Ghetto en Long Walk To D.C. In 1970 gaan ze samenwerken met producer Al Bell, die de groep opneemt in de Muscle Shoals Sound Studio met de huis-ritmesectie. Een cover van de pophit Heavy Makes You Happy is een eerste hit, gevolgd door krakers als Respect Yourself en het reggae-achtige This World. De groep heeft met I'll Take You There in 1972 een nummer 1-hit in Amerika. In 1975 bereikt Let's Do It Again de top van de Amerikaanse hitparade. Pops Staples is 84 jaar geworden.


De film 9 To 5 gaat vanaf 19 December 1980 in de Amerikaanse bioscopen draaien. De hoofdrollen worden gespeeld door Dolly Parton, Lily Tomlin en Jane Fonda. Deze komedie is geschreven en geregisseerd door Colin Higgens. De gelijknamige titelsong is op 29 November 1980 de Billboard Hot 100 binnengekomen. 9 To 5, gezongen door Dolly Parton, staat vanaf 21 Februari 1981 twee weken op de eerste plaats.


In de finale van het jaarlijkse Cabaret Der Onbekenden, op 19 December 1959 in Carlton in Eindhoven staan ondermeer Anneke Gronloh en de 18-jarige Peter Koelewijn (foto) met zijn groep The Rockets. Anneke Gronloh, een zeventienjarige zingende secretaresse van de DAF-Fabrieken in Eindhoven, zingt Ma, He's Making Eyes At Me, waarmee zij het Cabaret Der Onbekenden wint. Peter & Zijn Rockets eindigen op de tweede plaats. Zowel Anneke Gronloh als Peter & Zijn Rockets krijgen een platencontract. In 1960 verschijnt Asmara, de eerste single van Anneke Gronloh. Voor dit Indonesische liedje is in Nederland weinig belangstelling, maar in Singapore staat het nummer drie maanden bovenaan in de hitparade. Peter & Zijn Rockets nemen eind december 1959 in de Bovema Studio van het Gramophone House in Heemstede hun eerste single Kom Van Dat Dak Af op. Dit wordt de eerste Nederlandse Rock'n'Roll-hit.


Op 19 December 1983 organiseert The Cliff Richard Charitable Trust voor het eerst een groot tennisevenement in een conferentiecentrum in Brighton in Engeland. Naast Cliff Richard zeld doen ook ondermeer Hank B. Marvin, Trevor Eve, Mike Read, Sue Barker, Sue Mappin, Jo Durie en Anne Hobbs mee. Winnaars van het tournooi zijn Trevor Eve en Anne Hobbs.


Voormalig Spice Girl Emma Bunton telt op 19 December 2001 ruim £3,000 neer voor een op maat gemaakt toilet. De zangeres laat de w.c. installeren in haar nieuwe £500,000 kostende appartement met uitzicht op zee. De pot van de w.c. is van porselein en met de hand beschilderd. De houder van de toiletrol is speciaal ontworpen en met de hand gemaakt.


The Rolling Stones staan op 19 December 1989 in het kader van de Steel Wheels tour in het Convention Center in Atlantic City in New Jersey. Dit is het voorlaatste concert van hun Amerikaanse tournee die op 31 Augustus 1989 in het Veteran's Stadium in Philadelphia van start is gegaan. Het is een uiterst commerciele tour. Het Amerikaanse biermerk Budweiser betaald alleen al 3.7 miljoen pond om de tour te mogen sponsoren. Deel van de overeenkomst is dat The Rolling Stones voor de show de kleedkamers open moeten houden. Tijdens de Steel Wheels tour spelen de Stones voor ruim 3 miljoen fans en wordt er een bedrag van 125 miljoen pond door de groep omgezet. Opname's van de drie dagen in Atlantic City verschijnen later driedelige (bootleg) CD-box Atlantic City 89 die uitgebracht wordt door het Swingin' Pig Records label.


Op 19 December 1991 is LaToya Jackson voor enkele live-optredens in Nederland. 's Middags is zij in Scheveningen om een voetafdruk achter te laten op de Star Boulevard. Deze Nederlandse tegenhanger van de Hollywood Walk Of Fame ligt aan de strandkant bij het Kurhaus.


Ramona van het Nederlandse duo The Blue Diamonds (Ruud en Riem de Wolff uit Driebergen) bereikt op 19 December 1960 de 72ste plaats in de Amerikaanse hitparade. De single is op 28 November 1960 binnengekomen. Ramona is in 1927 voor de gelijknamige stomme film geschreven door L. Wolfe Gilbert en Mabel Wayne. De hoofdrolspeelster Dolores Del Rio heeft dit liedje opgenomen om de film op de radio te promoten. Ramona bereikt in de uitvoeringen van Paul Whiteman & His Orchestra en Gene Austin in Mei 1928 de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade.


Op 19 December 1969 wordt Mick Jagger door het Marlborough Magistrates Court in Londen veroordeeld tot een boete van 200 pond sterling en 50 guineas onkostenvergoeding voor het bezit van verdovende middelen.


Tijdens een concert van Public Enemy op 19 December 1987 in het Municipal Auditorium in Nashville komen in het gedrang twee meisjes om het leven. Het resultaat is dat er in het Municipal Auditorium de komende jaren geen enkel Hip-Hop concert meer mag worden gegeven, en dat het voor organisatoren bijna onmogelijk wordt om dergelijke groepen nog te boeken, vanwege de extreem hoge veiligheidseisen die vanaf 1987 gesteld worden.


Op 19 December 1987 komt Always On My Mind van The Pet Shop Boys op een 34ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het door Wayne Carson Thompson, Mark James en Johnny Christopher geschreven Always On My Mindle bereikt de derde plaats. De originele versie van Always On My Mind wordt in 1972 door Brenda Lee als eerste uitgebracht, maar haar versie wordt geen hit. Elvis Presley neemt zijn versie op 29 Maart 1972 op in de RCA-studio's in Hollywood. J.D. Sumner & The Stamps zorgen voor de achtergrondvocalen. The Stamps bestaan uit Donnie Sumner, Ed Enouch, Bill Baize en Richard Sterban. Deze opnamen worden geproduceerd door James Burton. Van Always On My Mind worden ook filmopnamen gemaakt. Deze opnamen zijn later te zien in de film This Is Elvis. Always On My Mind van Elvis Presley wordt in November 1972 op de B-kant van zijn single Separate Ways uitgebracht, en haalt de 20ste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland is deze single van Elvis Presley in eerste instantie geen hit. Pas op 2 Augustus 1997 komt Always On My Mind binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt dan een zestiende plaats.


Dave Edmunds komt op 19 December 1970 op nummer 26 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single I Hear You Knocking. I Hear You Knocking is geschreven door Pearl King en Dave Bartholomew, en is in 1955 door Smiley Lewis als eerste opgenomen. Op de B-kant van de uitvoering van Dave Edmonds staat Black Bill, een eigen compositie van Edmunds. De versie van Dave Edmunds bereikt een vierde plaats in de Nederlandse Top 40.


In de Spaanse hoofdstad Madrid overlijdt op 19 December 2005, aan de gevolgen van een hartaanval, Julio Iglesias Puga, de vader van de zanger Julio Iglesias. Na zijn artsenopleiding wordt Julio Iglesias Puga gynaecoloog. Hij trouwt in 1943 met Rosario de la Cierva y Periñón. Uit dit huwelijk worden twee zoons geboren, Julio Jr. en Carlos. Na een huwelijk van veertig jaar gaan Julio en Rosario Iglesias in 1983 uit elkaar. Hij hertrouwt in 2001 met Ronna Keit, met wie hij samen een zoon krijgt, Jaimie. Twee dagen voor de dood van Julio Iglesias Puga wordt bekend dat zijn vrouw opnieuw in verwachting is. Ruth Iglesias wordt op 26 Juli 2006 geboren. In December 1981 is Julio Iglesias Puga ontvoerd door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Hij wordt in januari 1982 vrijgelaten. Julio Iglesias Puga is 90 jaar geworden.


Vanaf 19 December 1974 draait The Man With The Golden Gun in de Amerikaanse bioscopen. The Man With The Golden Gun is de tweede film waarin Roger Moore in de huid kruipt van James Bond. Lulu zingt de gelijknamige titelsong. Dit thema is geschreven door John Barry en Don Black.


Op 19 December 2003 wordt er in Canada door de Canadese posterijen een nieuwe postzegel uitgegeven. Op deze zegel staat een foto van de Britse koningin Elizabeth, die gemaakt is door zanger/gitarist Bryan Adams. Adams heeft de foto genomen in de zomer van 2002 tijdens de festiviteiten rond het gouden regeringsjubileum van de Britse vorstin. "In zijn foto heeft Bryan Adams geprobeerd de moeder en de grootmoeder in haar proberen vast te leggen. Wij vinden dat hij hierin is geslaagd", aldus de woordvoerder van de Canadese posterijen. De eerste oplage van de nieuwe postzegel is meer dan tien miljoen exemplaren. De waarde van de postzegel is 49 dollarcent. De 44-jarige Canadees Bryan Adams heeft voor het gebruik van zijn foto "een kleine vergoeding" ontvangen.


Muziek Jarige Op 19 December

1918: Professor Longhair (Henry Roeland Byrd) - Pianist USA († 30 Jan. 1980)
1940: Phil Ochs - Folk Zanger USA († 9 April 1976)
1941: Maurice White - Earth Wind & Fire Zanger
1944: Alvin Lee - Ten Years After Zanger/Gitarist
1944: Zal Yanovsky - The Lovin' Spoonful Gitaar
1945: John McEuen - The Nitty Gritty Dirt Band Zanger
1958: Limahl (Chris Hamill)- Kajagoogoo Zanger
1977: Elisa (Elisa Toffoli) - Zangeres Italie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten